Browse through our Interesting Nodes on Religion in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-09-20

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κόντρα κυβέρνησης-ΝΔ για δημοσίευμα της ''ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ''
  • [02] Επίτιμος διδάκτορας του Παν/μιου Μαριούπολης ο Κ. Καραμανλής
  • [03] Ο Χατζόπουλος δράστης της δολοφονίας Μαργιόλη
  • [04] Κύπρος: Νέες κόντρες για τους κοριούς
  • [05] Κυκλοφοριακές αλλαγές στον κόμβο Αμπελοκήπων
  • [06] Δημοψήφισμα στη Λετονία για την ενταξή της στην Ε.Ε.
  • [07] Σύγκλιση απόψεων για την Ε.Ε στη Σύνοδο Γερμανίας-Γαλλίας-Βρετανίας
  • [08] Ρατσισμός και αντισημιτισμός αυξάνονται στην Ε.Ε
  • [09] Σεισμός 4,8 Ρίχτερ στην Αλγερία
  • [10] Ευχαριστημένος ο Αραφάτ από την απόφαση του ΟΗΕ
  • [11] Ικανοποίηση του Ιράκ για οικονομική βοήθεια από τις ΗΠΑ
  • [12] Με απεργία διαρκείας απειλούν οι βενζινοπώλες
  • [13] Απλούστευση διαδικασιών για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις
  • [14] Ανδρας κέρδισε υπόθεση σεξουαλικής παρενόχλησης

    [01] Κόντρα κυβέρνησης-ΝΔ για δημοσίευμα της ''ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ''

    20/9/2003 2:26:00 μμ

    Νέα κόντρα μεταξύ της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης δημιουργεί δημοσίευμα της εφημερίδας ''ΗΜΕΡΗΣΙΑ'', του Σαββάτου, σύμφωνα με το όποιο, ο πρόεδρος της ΝΔ παρουσίασε μια ανύπαρκτη έκθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), μιλώντας στη Θεσσαλονίκη, το περασμένο Σαββατοκύριακο, ως τον θεμέλιο λίθο της πολιτικής μιας αυριανής κυβέρνησης της ΝΔ. Ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Πρωτόπαπας σχολιάζοντας το δημοσίευμα κατηγόρησε τη Ν.Δ. για αβάσταχτη ελαφρότητα του πολιτικού λόγου συστήνοντας στον κ. Καραμανλή να απολύσει τον σύμβουλο που τον εξέθεσε. "Τα στοιχεία που προκύπτουν από την απάντηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας βασίζονται, όπως η ίδια η Τράπεζα αναφέρει, σε διεθνούς εγκυρότητας οικονομικούς οργανισμούς και αποδεικνύουν ότι τα όσα είπε ο Κώστας Καραμανλής στη Θεσσαλονίκη είναι απολύτως σωστά", απάντησε ο Θοδωρής Ρουσόπουλος.

    Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι ο κ.Καραμανλής "παραπλανήθηκε και εν συνεχεία παραπλάνησε".

    Στην "Ημερησία" δημοσιεύεται επιστολή της διευθύντριας Τύπου και ενημερώσεως της ΕΚΤ (κατόπιν ερωτήματος της εφημερίδος), στην οποία η κ. Σούλερ αναφέρει, ότι το έγγραφο πρόκειται για ένα κείμενο εργασίας για την αποτελεσματικότητα του δημοσίου τομέα, το οποίο δημοσιεύθηκε στη σειρά "Κείμενα εργασίας" της ΕΚΤ".

    [02] Επίτιμος διδάκτορας του Παν/μιου Μαριούπολης ο Κ. Καραμανλής

    20/9/2003 6:28:00 μμ

    Επίτιμος διδάκτορας του Ινστιτούτου Ανθρωπιστικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Μαριούπολης ανακηρύχθηκε το Σάββατο ο πρόεδρος της ΝΔ Κώστας Καραμανλής, ο οποίος βρίσκεται στην Ουκρανία από την Παρασκευή, περιοδεύοντας σε περιοχές όπου ζουν Έλληνες ομογενείς. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ο κ. Καραμανλής έδωσε το στίγμα της πολιτικής του για τους παλιννοστήσαντες, αλλά και τους Ελληνες που προτίμησαν να παραμείνουν στις δημοκρατίες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.

    Εγκαινιάστηκε το Ελληνικό Διαγνωστικό Ιατρικό Κέντρο του ΣΑΕ

    ''Είναι υποχρέωση της πολιτείας να τους προσφέρει ασφάλεια και φοροαπαλλαγές'', είπε αναφερόμενος στους ομογενείς που παλιννόστησαν και χαρακτήρισε την επίσκεψή του στην Ουκρανία ''έμπρακτη έκφραση της θέλησης μας να καλύψουμε το έλλειμμα του χθες''.

    Συνεχίζοντας ο κ. Καραμανλής ζήτησε ''ειλικρινή συγνώμη για ότι δεν κάναμε'' για τους Έλληνες της διασποράς και τόνισε την ανάγκη ''να χαράξουμε όλοι μαζί εθνική στρατηγική για όλους τους Έλληνες''.

    Όπως είπε χρειάζεται συνεχής και όχι αποσπασματική στήριξη εκ μέρους της πατρίδας, ενώ καταλήγοντας διακήρυξε ότι ''πάμε σε μια νέα εποχή χωρίς διαχωριστικές γραμμές''.

    Τον πρόεδρο της ΝΔ προσφώνησε ο ομογενής πρύτανης του Πανεπιστημίου Κωνσταντίνος Μπαλεμπάνοφ.

    Στο πανεπιστήμιο της Μαριούπολης λειτουργεί τμήμα Ελληνικών Σπουδών, ενώ η ελληνική γλώσσα διδάσκεται σε πολλά σχολεία της περιοχής όπου ζουν περισσότεροι από 150.000 Έλληνες.

    Το απόγευμα ο κ. Καραμανλής είχε συναντήσεις με εκπροσώπους σωματείων του ομογενειακού στοιχείου, ενώ την Κυριακή θα επισκεφθεί το χωριό Γιάλτα, όπου οι εκεί Έλληνες του επιφυλάσσουν υποδοχή.

    Το Σάββατο επίσης εγκαινιάστηκε το Ελληνικό Διαγνωστικό Ιατρικό Κέντρο (ΕΔΙΚ) του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ) στη Μαριούπολη από τον υφυπουργό Εξωτερικών Γιάννη Μαγκριώτη, τον προέδρο της ΝΔ Κώστα Καραμανλή, τον πρόεδρο της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής της Βουλής σε θέματα Απόδημου Ελληνισμού Γρηγόρη Νιώτη, τον πρόεδρο του ΣΑΕ Ανδρέα Αθενς και τον επιχειρηματία χρηματοδότη Αντώνη Δούδο παρουσία εκπροσώπων του ελληνικού κοινοβουλίου, της Εκκλησίας της Ελλάδας,

    Την Παρασκευή, ο κ. Καραμανλής επισκέφθηκε την ιστορική πόλη της Οδησσού. Στις εκδηλώσεις, την κυβέρνηση εκπροσωπεί ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Μαγκριώτης.

    [03] Ο Χατζόπουλος δράστης της δολοφονίας Μαργιόλη

    20/9/2003 3:49:00 μμ

    Μια μοτοσυκλέτα και κάποια άλλα στοιχεία που προέκυψαν προανακριτικά, ενοχοποιούν τον 35χρονο Γιώργο Χατζόπουλο, για την δολοφονία του μηχανολόγου Παναγιώτη Μαργιόλη, την περασμένη Δευτέρα, στη βιοτεχνία του Μιχάλη Τσακογιάννη, στην Ηλιούπολη. Οπως ανακοινώθηκε από την αστυνομία ο Γιώργος Χατζόπουλος θεωρείται δραπέτης από τις 18 Αυγούστου, που παραβίασε την πενθήμερη άδεια από τις φυλακές Διαβατών Θεσσαλονίκης, όπου εξέτιε ποινή κάθειρξης 16 ετών για απόπειρα ανθρωποκτονιών κατά αστυνομικών στη συμπλοκή του Αλίμου το Μάιο του 1999 και στην οποία ήταν μαζί με τον Θεόδωρο Γρηγοράκο, που δολοφονήθηκε αργότερα στις φυλακές Κορυδαλλού.

    Αστυνομική έρευνα και για τον Ματάκο

    Από την έρευνα στο διαμέρισμα του Χατζόπουλου βρέθηκαν ένα πιστόλι των 7, 65 χιλιοστών δύο πλαστές ταυτότητες και δύο πλαστά διπλώματα οδήγησης για τους δύο συλληφθέντες. Ο Χατζόπουλος στο σπίτι της οδού Αλκυόνης 3, στο Παλαιό Φάληρο, όπου συνελήφθη το βράδυ της Παρασκευής, ήταν μαζί με τον 25χρονο Παναγιώτη Ματάκο, σεσημασμένο κακοποιό, σε βάρος του οποίου εκρεμούσε ένταλμα σύλληψης για ένοπλη ληστεία, που είχε διαπράξει στο πολυκατάστημα παιχνιδιών ''Τζάμπο'' στο Σύριο της Εθνικής οδού Αθηνών-Λαμίας.

    Από την αστυνομία εξετάζεται αν με τη δολοφονία έχει σχέση και ο Ματάκος.

    [04] Κύπρος: Νέες κόντρες για τους κοριούς

    20/9/2003 2:13:00 μμ

    Συνεχίζεται η αντιπαράθεση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για το θέμα που προέκυψε με την ανεύρεση πριν από τρεισήμισι μήνες συσκευής παρακολούθησης στο γραφείου του υπουργού Δικαιοσύνης. Αιχμή της αντιπαράθεσης είναι ο χρόνος που το θέμα βγήκε στη δημοσιότητα. Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού απέρριψε τις επικρίσεις του Δημοκρατικού Συναγερμού ότι το θέμα ήλθε στην επιφάνεια για να δικαιολογηθούν μαζικές μεταθέσεις και κατηγόρησε τον ΔΗΣΥ ότι κατά την περίοδο που κυβερνούσε συμπεριφερόταν με μικροκομματικό τρόπο "και κατέτρεχε όσους δεν είχαν κομματική ταυτότητα". Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος αναμένεται να ανακοινώσει την Δευτέρα, την απόφασή του για τη διεξαγωγή ποινικής έρευνας για την υπόθεση, η οποία δεν θα περιορισθεί στον εντοπισμό του δράστη, αλλά θα καλύψει και το πότε και υπό ποιες συνθήκες τοποθετήθηκε ο κοριός.

    Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ τάχθηκε υπέρ της διεξαγωγής έρευνας, για να βγει το θέμα στην επιφάνεια με τις σωστές του διαστάσεις για να τερματισθεί αυτού του είδους η πολιτική συμπεριφορά. Σε παρατήρηση ότι ο πρόεδρος Παπαδόπουλος δήλωσε χθες ότι δεν θεωρεί το θέμα τόσο σοβαρό, ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι προφανώς ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφερόταν στο συγκεκριμένο επεισόδιο και όχι στην συμπεριφορά κάποιων να παρακολουθούν δημόσια ή άλλα πρόσωπα. Ανέφερε ακόμα ότι δεν είναι απαραίτητο το ΑΚΕΛ και ο Πρόεδρος να συμφωνούν σε όλα τα θέματα.

    Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης χαρακτήρισε ανεδαφικά και ασύστολα ψεύδη τα επιχειρήματα που προβάλλει η κυβέρνηση, και μίλησε για υποκριτικό τρόπο αντίδρασης από το ΑΚΕΛ. Ο κ. Αναστασιάδης απέρριψε τις επικρίσεις για φακελώματα πολιτών και πρόσθεσε ότι άλλοι προβαίνουν σε τέτοιες ενέργειες, διαθέτοντας μάλιστα ομάδες επαγρύπνησης.

    Ο κ. Αναστασιάδης, επανέλαβε ότι γίνονται μαζικές μεταθέσεις σε διάφορες υπηρεσίες και πρόσθεσε ότι θα ζητήσει να κατατεθεί στη Βουλή ο κατάλογος των μεταθέσεων που έγιναν από την ανάληψη των καθηκόντων της νέας κυβέρνησης. Ανέφερε ακόμη ότι υπάρχουν πολλά αναπάντητα ερωτήματα για την υπόθεση, η οποία, όπως είπε, διέσυρε την Κύπρο διεθνώς και άφησε πάλι αιχμές για εγκέφαλο στο Προεδρικό.

    Κληθείς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες ο κ. Αναστασιάδης παρέπεμψε και πάλι σε κύκλους του προεδρικού οι οποίοι, όπως είπε, θα κάμουν συγκεκριμένες καταγγελίες. Ανέφερε ακόμα ότι "μη αντέχοντας άλλο οι κύκλοι αυτοί μπορεί να προβούν και από μόνοι τους σε καταγγελίες".

    [05] Κυκλοφοριακές αλλαγές στον κόμβο Αμπελοκήπων

    20/9/2003 2:06:00 μμ

    Αλλάζει από το πρωί της Κυριακής, ο κυκλοφοριακός χάρτης σε ένα από τα πλέον επιβαρημένα κυκλοφοριακά σημεία της Αθήνας - τον κόμβο των Αμπελοκήπων - τον αποκαλούμενο και "τρίγωνο του διαβόλου". Η κυκλική ροή των αυτοκινήτων και οι μονοδρομήσεις βασικών οδικών αξόνων, είναι κάποιες από τις ρυθμίσεις που οι συγκοινωνιολόγοι εκτιμούν ότι θα διευκολύνουν σημαντικά τους οδηγούς και θα μειώσουν τις καθυστερήσεις μέχρι και 30%. Ειδικότερα, μονοδρομείται η Μεσογείων στο τμήμα από Βασιλίσσης Σοφίας μέχρι Φειδιππίδου και η Φειδιππίδου από Μεσογείων μέχρι Κηφισίας.

    [06] Δημοψήφισμα στη Λετονία για την ενταξή της στην Ε.Ε.

    20/9/2003 6:42:00 μμ

    Στη Λετονία, 1,4 εκατομμύρια ψηφοφόροι καλούνται να απαντήσουν το Σάββατο, με ένα ''ναι'' ή ένα ''όχι'' σε μία και μοναδική ερώτηση: ''Υποστηρίζετε την ένταξη της Λετονίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση;''. Οι κάλπες άνοιξαν στις 7:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) και θα κλείσουν στις 22:00. Τα πρώτα αποτελέσματα θα γίνουν γνωστά γύρω στα μεσάνυχτα του Σαββάτου. Το δημοψήφισμα θα θεωρηθεί έγκυρο μόνο εάν συμμετάσχουν σε αυτό τουλάχιστον οι μισοί από όσους ψήφισαν στις βουλευτικές εκλογές του 2002, δηλαδή ποσοστό 35,14%. Η συμμετοχή στο δημοψήφισμα για την ένταξη της Λετονίας στην ΕΕ ξεπέρασε το ποσοστό που απαιτείτο για να κριθεί έγκυρο το αποτέλεσμά του, ανακοίνωσε η Εκλογική Επιτροπή της χώρας, διευκρινίζοντας ότι ως τις 16:00 τοπική ώρα (16:00 ώρα Ελλάδος) είχε προσφύγει στις κάλπες ποσοστό 54,21% των εκλογέων.

    Υπέρ της ένταξης οι δημοσκοπήσεις

    Σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενήργησε το ινστιτούτο Latvijas Fakti, το 80,6% των Λετονών σκοπεύει να ψηφίσει στο δημοψήφισμα και το 63,2% από αυτούς θα ταχθεί υπέρ της ένταξης της χώρας στην ΕΕ. Το 29,1% διαφωνεί με την ένταξη ενώ το 7,7% δεν έχει αποφασίσει ακόμη.

    Το βράδυ της Παρασκευής η δημοφιλής πρόεδρος της Λετονίας, Βάιρα Βίκε-Φρεϊμπέργκα και ο πρωθυπουργός Εϊναρς Ρέπσε κάλεσαν τους συμπατριώτες τους να ψηφίσουν υπέρ της ένταξης. ''Το όνειρο μου είναι να περάσουμε αυτό το κατώφλι και να αρπάξουμε αυτήν την ιστορική ευκαιρία'' είπε η πρόεδρος στους χιλιάδες οπαδούς της που είχαν συγκεντρωθεί μπροστά από τον καθεδρικό ναό στην πρωτεύουσα Ρίγα.

    [07] Σύγκλιση απόψεων για την Ε.Ε στη Σύνοδο Γερμανίας-Γαλλίας-Βρετανίας

    20/9/2003 5:37:00 μμ

    Η πορεία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης βρέθηκε στο επίκεντρο της τριμερής συνόδου Κορυφής Γερμανίας-Γαλλίας- Βρετανίας, ενόψει μάλιστα και της διακυβερνητικής διάσκεψης της Ρώμης στις αρχές Οκτωβρίου, όπου θα υιοθετηθεί το μελλοντικό σύνταγμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης των ''25''. Συγκλίνουσες είναι οι απόψεις της Βρετανίας, της Γερμανίας και της Γαλλίας όσον αφορά την ανάγκη υιοθέτησης του Συμφώνου Σταθερότητας της ΕΕ, δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Ζακ Σιράκ κατά το πέρας της τριμερούς συνάντησης κορυφής στο Βερολίνο. Οι τρεις ηγέτες συμφώνησαν να εργαστούν από κοινού για τη γαλλο-γερμανική πρωτοβουλία για οικονομική ανάπτυξη της Ε.Ε.

    Ικανοποιημένοι και οι τρεις ηγέτες

    Ο Γερμανός Kαγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ, εξέφρασε την ικανοποίηση του για τη συμφωνία, επισημαίνοντας ότι και οι τρεις χώρες θα επιδιώξουν την επίτευξη πρωτοβουλίας για ανάπτυξη, στην οποία συμφώνησαν η Γαλλία και η Γερμανία την περασμένη Πέμπτη''.

    Οσον αφορά το Σύνταγμα της ΕΕ, ο Γερμανός Καγκελάριος δήλωσε ότι "το πακέτο θα πρέπει να παραμείνει ως έχει και ότι δεν θα πρέπει να ξανανοιχτεί", καθώς "μια νέα συναίνεση θα ήταν δύσκολο να επιτευχθεί αν το ξανανοίξουμε".

    Ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ δήλωσε ότι οι τρεις τους συμφώνησαν ότι οφείλουν να προσφέρουν οικονομική ανάπτυξη στους Ευρωπαίους πολίτες, χωρίς όμως να θυσιάσουν την πειθαρχία των προϋπολογισμών των χωρών τους.

    Ο Γάλλος πρόεδρος Ζακ Σιράκ τάχθηκε όσον αφορά το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Σταθερότητας υπέρ της υιοθέτησης όρων που θα σέβονται τους κανονισμούς, αλλά θα λαμβάνουν επίσης υπόψη τις απαιτήσεις της ανάπτυξης".

    ''Το θέμα είναι η υιοθέτηση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης κατά τρόπο που να γίνονται σεβαστοί οι κανόνες, δίδοντας παράλληλα προσοχή στα αιτήματα για ανάπτυξη. Υπάρχει σύγκλιση απόψεων μεταξύ των τριών μας", είπε ο κ. Σιράκ.

    Η Γαλλία και η Γερμανία έχουν παραβιάσει και οι δύο το όριο ελλείμματος του προϋπολογισμού που θέτει η Ε.Ε, αλλά επιθυμούν την αναζωογόνηση των οικονομιών τους για να προωθηθεί η ανάπτυξη.

    Γαλλική πηγή, που δεν κατονομάζεται, δήλωσε ότι οι τρεις κυβερνήσεις κρίνουν ότι το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης αποτελεί εγγύηση της καλής λειτουργίας του ευρώ, υποστηρίζουν τους κανονισμούς και τους στόχους του Συμφώνου και επιθυμούν να ανοίξει μια συζήτηση για τις συνθήκες εφαρμογής του και για την ανάπτυξή του.

    [08] Ρατσισμός και αντισημιτισμός αυξάνονται στην Ε.Ε

    20/9/2003 7:28:00 μμ

    Ο ρατσισμός και ο αντισημιτισμός αυξάνονται σχεδόν σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, σύμφωνα με την Μπιτ Γουίνκλερ, διευθύντρια του Παρατηρητήριου της ΕΕ για τα φαινόμενα ρατσισμού και αντισημιτισμού (ΕUMC) με έδρα τη Βιέννη. Σε συνέντευξή της στην αυστριακή εφημερίδα ''Κούριερ'' η Γουίνκλερ εκτιμά ότι ''γενικά η ρατσιστική βία και ο αντισημιτισμός αυξάνονται σχεδόν σε όλες τις χώρες της ΕΕ'', υπογραμμίζοντας ότι το φαινόμενο αυτό είναι ''ιδιαίτερα ανησυχητικό στη Γαλλία'' όπου το 2002 μεγάλο ποσοστό βίαιων επεισοδίων είχαν ''αντισημιτικό πλαίσιο".

    ''Στη Γερμανία η κατάσταση είναι αντιφατική: ο αριθμός των επεισοδίων της άκρας δεξιάς μειώθηκε, αλλά από την άλλη πλευρά η βία εντάθηκε'', σημειώνει η διευθύντρια του Παρατηρητήριου, ενώ αναφερόμενη στο Διαδίκτυο υπενθυμίζει ότι ''από το 1996 έχουν δημιουργηθεί στο Ιντερνετ 3.000 ιστοσελίδες της άκρας δεξιάς''.

    Σε ερώτηση για την αιτία της αύξησης του φαινομένου η Γουίνκλερ απαντά ότι αυτή βρίσκεται στην ''υποτίμηση των άλλων'' και εξηγεί: ''όλες οι φονταμενταλιστικές ομάδες δίνουν στα μέλη τους την αίσθηση ότι αξίζουν περισσότερο από τους άλλους''. ''Σε αυτό πρέπει να προστεθεί η κουλτούρα του αποκλεισμού απέναντι στο διαφορετικό'', καταλήγει η Γουίνκλερ.

    [09] Σεισμός 4,8 Ρίχτερ στην Αλγερία

    20/9/2003 7:25:00 μμ

    Φωτό Αρχείου

    Σεισμική δόνηση μεγέθους 4,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε το Σάββατο στην ανατολική Αλγερία, χωρίς ωστόσο να έχουν αναφερθεί θύματα ή ζημιές. Οπως ανακοίνωσε το σεισμολογικό ινστιτούτο της Αλγερίας ο σεισμός έπληξε την επαρχία Γκουέλμα, 500 χιλιόμεταρα ανατολικά του Αλγερίου. Ο σεισμός αυτός που θεωρείται μέτριας ισχύος, σημειώνεται τέσσερεις μήνες μετά τον καταστρεπτικό σεισμό των 6,7 Ρίχτερ που έπληξε την Αλγερία και είχε ως συνέπεια το θάνατο 2.300 ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων 10.000.

    [10] Ευχαριστημένος ο Αραφάτ από την απόφαση του ΟΗΕ

    20/9/2003 5:31:00 μμ

    Την ικανοποίησή του εξέφρασε ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Γιασέρ Αραφάτ για την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, με την οποία ζητά από το Ισραήλ να μην προχωρήσει στην εκδίωξή του. ''Η απόφαση αυτή είναι πολύ σημαντική και ευχαριστώ όλα τα κράτη που ψήφισαν υπέρ'', δήλωσε ο Αραφάτ σε δημοσιογράφους μπροστά στο αρχηγείο του στη Ραμάλα, όπου βρίσκεται αποκλεισμένος εδώ και περισσότερους από 20 μήνες από τον ισραηλινό στρατό. ''Η απόφαση αυτή δείχνει ότι η θέση της διεθνούς κοινότητας είναι να υποστηρίξει τα δικαιώματα των Παλαιστινίων και να εκφράσει τη λύπη της για το γεγονός ότι οι Παλαιστίνιοι τελούν υπό κατοχή, μια κατοχή η οποία δεν σέβεται καμία απόφαση και κανέναν νόμο'', πρόσθεσε ο παλαιστίνιος ηγέτης.

    Ικανοποίηση από τον Αραβικό Σύνδεσμο

    Την ικανοποίησή του για την υιοθέτηση της απόφασης αυτής από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ εξέφρασε και ο γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου Αμρ Μούσα.

    "Η απόφαση αυτή αποδεικνύει ότι ο κόσμος αντιτίθεται στην πολιτική του Ισραήλ, ακόμη κι αν αυτό υποστηρίζεται από μια υπερδύναμη", δήλωσε ο Μούσα επικρίνοντας έμμεσα την αμερικανική υποστήριξη στο Ισραήλ.

    "Οσο το Ισραήλ θα είναι ένα κράτος υπεράνω του νόμου και θα χαίρει ασυλίας, δεν θα έχει κανένα σεβασμό στους διεθνείς νόμους και θα συνεχίσει να παίρνει αυτές τις αποφάσεις ελαφρά", κατέληξε ο Αμρ Μούσα.

    Παράλληλα ο Παλαιστίνιος εντολοδόχος πρωθυπουργός Αχμεντ Κορέι δήλωσε σε παλαιστινιακή εφημερίδα ότι η στάση του Λευκού Οίκου απέναντι στον Γιάσερ Αραφάτ προκαλεί λύπη και είναι επιζήμια για την ειρηνευτική διαδικασία με το Ισραήλ. Αντιδρώντας στις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου Τζορτζ Μπους ότι ο Αραφάτ "απέτυχε ως ηγέτης" και ευθύνεται για τη μη προώθηση του "οδικού χάρτη", ο Κορέι δηλώνει σε σχόλιά του που δημοσιεύονται στην παλαιστινιακή εφημερίδα "Αλ Αγιαμ" ότι αυτό είναι λυπηρό και δεν εξυπηρετεί την ειρηνευτική διαδικασία.

    "Ο Αραφάτ είναι εκλεγμένος ηγέτης και εκπροσωπεί τη βούληση του παλαιστινιακού λαού, υπογράμμισε ο Κορέι, ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι ο πρόεδρος Μπους και η αμερικανική κυβέρνηση θα σεβαστούν τη βούληση του παλαιστινιακού λαού".

    Η ομάδα των G7 δεσμεύτηκαν να αυξήσουν την οικονομική τους βοήθεια προς την Παλαιστίνη

    Την ίδια στιγμή, από το Ντουμπάι, οι υπουργοί Οικονομικών της Ομάδας των Επτά πλουσιότερων χωρών στον κόσμο (G7) δεσμεύτηκαν κατά τη σύνοδό τους στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα να αυξήσουν την οικονομική τους βοήθεια προς την Παλαιστινιακή Αρχή και κάλεσαν και τα άλλα μέλη της διεθνούς κοινότητας να κάνουν το ίδιο.

    "Συμφωνήσαμε να ξαναδούμε τις προοπτικές για μια αύξηση βραχυπρόθεσμα της οικονομικής βοήθειας προς την Παλαιστινιακή Αρχή", αναφέρεται σε κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν οι υπουργοί Οικονομικών της G7 (ΗΠΑ, Ιαπωνία, Γερμανία, Βρετανία, Γαλλία, Ιταλία, Καναδάς), έπειτα από συνάντησή τους με τον Παλαιστίνιο ομόλογό τους Σαλάμ Φάγιαντ.

    [11] Ικανοποίηση του Ιράκ για οικονομική βοήθεια από τις ΗΠΑ

    20/9/2003 7:12:00 μμ

    Ως "μια πολύ καλή αρχή" χαρακτήρισε ο Ιρακινός υπουργός Εμπορίου Αλι Αλάουι, το αίτημα της αμερικανικής κυβέρνησης στο Κογκρέσο για παροχή βοήθειας, ύψους 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων, για την ανοικοδόμηση του Ιράκ. Όμως, όπως τόνισε ο Αλι Αλάουι, η οικονομία του Ιράκ χρειάζεται περισσότερες δωρεές χρημάτων, τόσο υψηλές, που να φτάνουν το ποσό των 70 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε διάστημα τριών ως τεσσάρων ετών. Τις δηλώσεις αυτές έκανε ο Ιρακινός υπουργός Εμπορίου, στο περιθώριο της συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας στο Ντουμπάι, ο οποίος πρόσθεσε ότι το Ιράκ θα προσπαθήσει να χρηματοδοτήσει το ίδιο τον προϋπολογισμό του το ερχόμενο έτος με 13 δισεκατομμύρια δολάρια από τις δικές του πηγές.

    [12] Με απεργία διαρκείας απειλούν οι βενζινοπώλες

    20/9/2003 3:05:00 μμ

    Με νέες απεργιακές κινητοποιήσεις απειλούν οι βενζινοπώλες, ενώ την τελική απόφαση αναμένεται να λάβει αύριο το μεσημέρι η Ομοσπονδία τους, η οποία υποστηρίζει ότι η απόφαση του Υπουργείου Οικονομίας δεν περιλαμβάνει τα συμφωνηθέντα σε ότι αφορά τις ταμειακές μηχανές. Πάντως, τη Δευτέρα στη μία το μεσημέρι έχει οριστεί συνάντηση εκπροσώπων του υπουργείου Οικονομικών με τους εκπροσώπους της Ομοσπονδίας τους. Στο μεταξύ, από τα μεσάνυχτα της Κυριακής και για δύο μήνες θα εφαρμοστεί πλαφόν στις τιμές των καυσίμων σε εννέα νομούς της χώρας στους οποίους διαπιστώθηκαν κρούσματα αισχροκέρδειας το προηγούμενο διάστημα, κυρίως κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

    Συγκεκριμένα, μπαίνει πλαφόν στις τιμές της αμόλυβδης, σούπερ αμόλυβδης, σούπερ και ντίζελ στους νομούς Αρτας, Ιωαννίνων, Δωδεκανήσου και Κρήτη, στην Κέρκυρα, μόνο για τις τρεις βενζίνες και στις Κυκλάδες μόνο στην αμόλυβδη.

    Οι ανώτατες τιμές από Δευτέρα έως και Τετάρτη είναι: Αμόλυβδη 0,778, Σούπερ Αμόλυβδη 0,892, Σούπερ 0,829 και Ντίζελ 0,681.

    Το πλαφόν θα αναπροσαρμόζεται κάθε εβδομάδα, βάσει της μέσης τιμής στην Αττική, συν ένα λεπτό για τα μεταφορικά έξοδα.

    [13] Απλούστευση διαδικασιών για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

    20/9/2003 3:38:00 μμ

    Την ανάγκη δημιουργίας στρατηγικής πολιτικής για την ανάπτυξη και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, όχι μόνο των νεοσύστατων, αλλά και αυτών που ήδη λειτουργούν εδώ και χρόνια στην Ελλάδα, τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης Ακης Τσοχατζόπουλος, μιλώντας στις εργασίες του συνεδρίου με θέμα "Επενδυτικά κίνητρα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στη διευρυμένη Ευρώπη". Παράλληλα ο κ. Τσοχατζόπουλος, ανακοίνωσε ότι σύντομα θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για τη μείωση του χρόνου και του κόστους ίδρυσης μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αλλά και για το ειδικό πτωχευτικό δίκαιο.

    Στόχος της κυβέρνησης, όπως διευκρίνισε ο υπουργός, είναι ο απαιτούμενος χρόνος για την ίδρυση Ομόρρυθμων Εταιριών, να μειωθεί στις 10 μέρες, ενώ το κόστος να περιοριστεί στο 10% του σημερινού. Διατύπωσε ακόμη την εκτίμηση ότι μέχρι το 2007 ο αριθμός των επιχειρήσεων που θα έχουν ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητας (Ε.Π.ΑΝ) θα φτάσουν τις 40.000, έναντι 17.000 σήμερα.

    Ο εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Συμβουλευτικού Φόρουμ για τις Ιδιωτικές Επιχειρήσεις, Ρίτσαρντ Σίμονς, επισήμανε ότι η ενιαία αγορά στην Ε.Ε δεν λειτουργεί αποτελεσματικά, καθώς τα λογιστικά και νομικά συστήματα των "15" παρουσιάζουν σημαντικές διαφορές, "με αποτέλεσμα να έχεις συχνά την αίσθηση ότι δουλεύεις σε 15 διαφορετικές αγορές".

    Κατά τον κ. Σίμονς, στην Ευρωπαϊκή Ένωση εξακολουθεί να παρατηρείται κενό χρηματοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων εν συγκρίσει με τις ΗΠΑ, αφού δεν υπάρχουν πολλοί χρηματοδότες και οι λίγοι υπάρχοντες δεν επαρκούν, για να καλύψουν απόλυτα τις ανάγκες των ΜΜΕ.

    Το συνέδριο οργανώνει αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ) και το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Πληροφόρησης για τις Επιχειρήσεις.

    Τα αποτελέσματα του συνεδρίου θα ανακοινωθούν το βράδυ από τον βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Γιώργο Αλoγοσκούφη.

    [14] Ανδρας κέρδισε υπόθεση σεξουαλικής παρενόχλησης

    20/9/2003 3:28:00 μμ

    Η ισότητα μεταξύ των δύο φύλων, φαίνεται να εδραιώνεται τις τελευταίες δεκαετίες όχι μόνο μέσα από την κοινωνική ή επαγγελματική καταξίωση των γυναικών, αλλά και από πράξεις ή ενέργειες που αποτελούσαν κάποτε κατ΄εξοχήν προνόμιο των ανδρών. Στο Πεκίνο, δικαστήριο της Κίνας καταδίκασε γυναίκα, υπάλληλο φαρμακευτικής εταιρείας για σεξουαλική παρενόχληση ενός συναδέλφου της διευθυντικού στελέχους.

    Η γυναίκα έστελνε επί δύο χρόνια στον άνδρα που ήταν παντρεμένος, γραπτά μηνύματα και τον παρακαλούσε να κάνουν δεσμό και στη συνέχεια να αναπτύξουν σεξουαλικές σχέσεις.

    Το δικαστήριο της περιφέρειας Τσανγκπίνγκ απεδέχθη τους ισχυρισμούς του άνδρα ότι η όλη συμπεριφορά της γυναίκας συνιστά σεξουαλική παρενόχληση. Πρέπει να είναι η πρώτη φορά στα χρονικά της κινεζικής πρωτεύουσας που άνδρας κερδίζει τέτοια υπόθεση.

    Ο άνδρας υποστήριξε ακόμα ότι η παρενόχληση έθεσε σε κίνδυνο το γάμο του και την υπόληψη του και το δικαστήριο του επεδίκασε χρηματική αποζημίωση 2.000 γουάν (250 ευρώ) για ''ηθική βλάβη''.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 20 September 2003 - 16:56:22 UTC