Browse through our Interesting Nodes of Greek Local Authorities & Servers Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-09-18

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αλλάζουν τα πάντα με τις άδειες δόμησης
  • [02] Συνάντηση Στεφανόπουλου - Αγγελοπούλου για την ολυμπιακή προετοιμασία
  • [03] Συλλήψεις λαθρομεταναστών στην Ικαρία
  • [04] Απάτη μέσα από τις φυλακές Κορυδαλλού
  • [05] Αιφνίδια επίσκεψη Καραμανλή στον ΟΣΕ
  • [06] Εξαρθρώθηκε κύκλωμα διακίνησης λαθραίας αλκοόλης
  • [07] Το Δεκέμβριο η αγωγή Πρωτόπαπα κατά Κουρή
  • [08] Συνάντηση Χριστόδουλου - Καραμανλή
  • [09] ''Κανένα ελαφρυντικό στους μετανοήσαντες'', λέει η Δ. Ανδρουλιδάκη
  • [10] ''Δικαιωμένος'' δηλώνει ο Σ. Ξηρός
  • [11] Η Ισαμπέλα ''δείχνει τα δόντια της'' στους Αμερικανούς
  • [12] Τουρκία: Έξι νεκροί από τις καταρρακτώδεις βροχές
  • [13] Ισπανία: Συλλήψεις υπόπτων για συμμετοχή στην Αλ Κάιντα
  • [14] Συνομιλίες Γερμανίας - Γαλλίας στο Βερολίνο
  • [15] Συντριβή ρωσικού βομβαρδιστικού αεροσκάφους
  • [16] Αθώος δηλώνει ο ύποπτος για τη δολοφονία της Ανα Λίντ
  • [17] Ισόβια ποινή σε Ινδονήσιο ισλαμιστή για την επίθεση στο Μπαλί
  • [18] Επίσκεψη Αθνάρ στη Λιβύη
  • [19] Ιταλία: Στάση εργασίας των δικαστών για τις επικρίσεις Μπερλουσκόνι
  • [20] Βιρμανία: Σε επέμβαση υπεβλήθη η Σαν Σούου Κι
  • [21] Αιματηρή επίθεση σε αμερικανική αυτοκινητοπομπή
  • [22] Πυρκαγιά σε αγωγό πετρελαίου βόρεια της Βαγδάτης
  • [23] Δεν υπάρχουν όπλα μαζικής καταστροφής, δήλωσε Ιρακινός επιστήμονας
  • [24] Διαδήλωση Ιρακινών αστυνομικών στη Βασόρα
  • [25] Υψηλοί τόνοι στη Βουλή για το παρεμπόριο
  • [26] ΔΝΤ: Αναγκαία η ευελιξία του ευρωπαϊκού Συμφώνου Σταθερότητας
  • [27] Συναυλία με αφορμή το βραβείο ''Μ. Μερκούρη'' της UNESCO
  • [28] Το Μπαλέτο της Εθνικής Όπερας Παρισίων στο Ηρώδειο
  • [29] Μικρή κατανάλωση κρασιού βοηθά στη γονιμότητα!
  • [30] ''Κώδωνας κινδύνου'' για την παιδική θνησιμότητα
  • [31] Τέταρτο διαζύγιο για τον Γιόσκα Φίσερ

    [01] Αλλάζουν τα πάντα με τις άδειες δόμησης

    18/9/2003 7:22:00 μμ

    Σαρωτικές ρυθμίσεις, που αφορούν σε χιλιάδες αυθαίρετα και καθορίζουν νέο τρόπο έκδοσης των οικοδομικών αδειών, περιλαμβάνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Χωροταξίας, που έλαβε την έγκριση του Υπουργικού Συμβουλίου και τίθεται σε διάλογο με τις εμπλεκόμενες πλευρές. Περίπου 300.000 αυθαίρετα κτίσματα θα μπορέσουν να αποκτήσουν ηλεκτρικό ρεύμα και νερό. Αλλαγές επέρχονται και στις διαδικασίες έκδοσης των αδειών δόμησης, όπως θα λέγονται στο εξής. Την αποκλειστική ευθύνη θα έχουν οι μηχανικοί και προβλέπονται αυστηρές ποινές όταν παραβιάζονται οι πολεοδομικές διατάξεις. Το σχέδιο νόμου για τα αυθαίρετα θα κατατεθεί στη Βουλή προς ψήφιση μέχρι το τέλος του χρόνου.

    Ρεύμα και νερό σε 300.000 αυθαίρετα κτίσματα - Ποια εξαιρούνται

    Το νομοσχέδιο αποτελεί το πρώτο βήμα για την οριστική τακτοποίηση θεμάτων δόμησης ενώ η κυβέρνηση προχώρησε σε αυτή την κίνηση παροχής ηλεκτρικού ρεύματος και νερού για ανθρωπιστικούς λόγους, καθώς παρά πολλοί ιδιοκτήτες αυθαιρέτων ειναι χαμηλών εισοδηματικών τάξεων.

    Φως και νερό μπορούν να πάρουν άμεσα όλα τα αυθαίρετα, που βρίσκονται σε περιοχές εντός και εκτός σχεδίου και αποτελούν κύρια κατοικία ως 120 τετραγωνικά μέτρα, με την προϋπόθεση ότι δεν θα βρίσκονται σε κοινόχρηστους χώρους, αιγιαλούς, παραλίες και ρέματα.

    Αυτό προβλέπεται μεταξύ άλλων ρυθμίσεων στο σχέδιο νόμου που παρουσίασε σήμερα η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Βάσω Παπανδρέου, το οποίο θα κατατεθεί για ψήφιση στη Βουλή μέχρι τέλους του χρόνου.

    Προβλέπεται ακόμη αλλαγή του τρόπου έκδοσης των οικοδομικών αδειών, οι οποίες στο εξής θα λέγονται άδειες δόμησης.

    Μειώνεται δραστικά ο χρόνος έκδοσης της άδειας σε 13 εργάσιμες ημέρες, ενώ καθιερώνεται δειγματοληπτικός έλεγχος από την Πολεοδομική Υπηρεσία σε ποσοστό 10% των αδειών ετησίων και από το σώμα ελεγκτών επιθεώρησης σε ποσοστό 2% το χρόνο, προκειμένου να διαπιστωθεί η σωστή εφαρμογή της.

    Ειδικότερα, προβλέπεται για τα βεβαιωμένα αυθαίρετα κατάργηση των προσαυξήσεων, στο πρόστιμο ανέγερσης ως 80% για κατοικίες ως 120 τετραγωνικά μέτρα. Ακόμη εισάγεται ο θεσμός της υποχρεωτικής ασφάλισης των ιδιωτικών έργων, ενώ υπάρχει και μια σειρά άλλων ρυθμίσεων που αφορούν την εκτός σχεδίου δόμηση, σύμφωνα με τις οποίες επιβάλλονται αυστηρότεροι όροι για οικόπεδα με κλίση πάνω από 20%.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης διευκρίνισε ότι σκοπός των νέων πολεοδομικών ρυθμίσεων, είναι να καταστούν οι σχετικές διαδικασίες "απλές, ώστε να έχουν περισσότερη διαφάνεια και να είναι ελέγξιμες και αποτελεσματικές για να μπορούν οι πολίτες και η πολιτεία να ρυθμίσουν τις υποθέσεις τους, και να λυθούν όπως είπε χρόνια προβλήματα που έχουμε στη χωροταξία και πολεοδομία για την ανακούφιση των πολιτών".

    Προβληματισμό για τη συμβατότητα των ρυθμίσεων με το συνταγματικό κεκτημένο, εξέφρασε ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος, ενώ σκεπτικισμό, σύμφωνα με πληροφορίες, εξέφρασε και ο υπουργός Αιγαίου, Νίκος Σηφουνάκης.

    Αυστηρά μέτρα για όσους παρανομούν

    Ο υπουργός Τύπου επισήμανε το γεγονός ότι από τη ρύθμιση αυτή εξαιρούνται σπίτια που βρίσκονται σε ρέματα, αρχαιολογικούς χώρους, Αιγιαλό και δασικές εκτάσεις, προαναγγέλλοντας την άμεση κατεδάφισή τους.

    Θα προβλέπονται αυστηρές ποινές για τους μηχανικούς που εμπλέκονται σε αυθαιρεσίες στο μέλλον, που θα φθάνουν σε φυλάκιση μέχρι έξι μηνών και σε πρόστιμο ως 50.000 ευρώ.

    Με υπουργική απόφαση που θα εκδοθεί προβλέπεται η επιβολή προστίμων για την ανέγερση και διατήρηση των αυθαιρέτων, τα οποία θα είναι σημαντικά μειωμένα για τα βεβαιωμένα, ενώ πολύ υψηλά για αυτά τα αυθαίρετα που θα κατασκευαστούν μετά το νόμο.

    Με αφορμή, μάλιστα, στις αιτιάσεις, νομαρχιών και δήμων που επικαλούνται στενότητα πόρων προκειμένου να προχωρήσουν σε κατεδαφίσεις αυθαιρέτων, ο κ. Πρωτόπαπας ανακοίνωσε ότι ο υπουργός Οικονομίας Νίκος Χριστοδουλάκης δεσμεύτηκε στη συνεδρίαση ότι το υπουργείο Οικονομικών θα δώσει τους απαραίτητους πόρους, προκειμένου να προχωρήσουν οι κατεδαφίσεις αυθαιρέτων.

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τα ζητήματα διαφθοράς στο χώρο της πολεοδομίας, ο υπουργός Τύπου τόνισε ότι με το νομοσχέδιο αυτό ο "καφές" θα είναι πικρός για όσους παρανομούν.

    Τέλος, επιβεβαίωσε ότι στη συνεδρίαση εκφράστηκαν παρατηρήσεις επί του νομοσχεδίου, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι ο χώρος του Υπουργικού Συμβουλίου είναι ένας χώρος διαλόγου, συζήτησης και ανταλλαγής απόψεων και δεν είναι λόχος.

    Oι πρώτες αντιδράσεις

    Με τις νέες ρυθμίσεις για τα αυθαίρετα η κυβέρνηση Σημίτη ολοκληρώνει την προεκλογική αντιπεριβαλλοντική της χάρτα, τονίζει σε ανακοίνωση του ο Συνασπισμός, επισημαίνοντας ότι" προσφέρεται γη και ύδωρ σε μια γενιά αυθαιρέτων, όπως επίσης σε χιλιάδες επίδοξους αυθαιρετούχους και καταπατητές του μέλλοντος. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, καταλήγει ο Συνασπισμός, αναπαράγει και διαιωνίζει την καταστροφική για τη φύση και την κοινωνία πελατειακή λειτουργία, που ευλαβικά ακολούθησαν όλες οι κυβερνήσεις της τελευταίας 20ετίας".

    "Υποσχέσεις, που δυναμιτίζουν κάθε έννοια σοβαρής και υπεύθυνης άσκησης πολιτικής στη χώρα μας", χαρακτηρίζει τις νέες ρυθμίσεις για τα αυθαίρετα με ανακοίνωση του το ΔΗΚΚΙ, όταν μάλιστα αυτές, καταλήγει η ανακοίνωση, "έρχονται ενόψει των εκλογών και της μεγάλης δυσαρέσκειας του ελληνικού λαού απο την 8χρονη αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική".

    [02] Συνάντηση Στεφανόπουλου - Αγγελοπούλου για την ολυμπιακή προετοιμασία

    18/9/2003 3:55:00 μμ

    Φωτό αρχείου

    Για θέματα προετοιμασίας των Ολυμπιακών Αγώνων ενημέρωσε την Πέμπτη τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλο, η Πρόεδρος του "Αθήνα 2004", Γιάννα Αγγελοπούλου, στο πλαίσιο της τακτικής συνεργασίας των δύο πλευρών. "Η Οργανωτική Επιτροπή των Ολυμπιακών Αγώνων 'Αθήνα 2004' έχει υποχρέωση να ενημερώνει όλη την κοινωνία και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας ως ''πρώτος πολίτης'', επιβάλλεται να ενημερώνεται τακτικά για την πορεία της ολυμπιακής προετοιμασίας της χώρας, ανέφερε η κ. Αγγελοπούλου, μετά το πέρας της συνάντησής τους, στο Προεδρικό Μέγαρο. Η κ. Αγγελοπούλου επεσήμανε το έντονο ενδιαφέρον του Προέδρου, στον οποίο είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει τον Πρωτέα, τη θαλάσσια θεότητα που είναι η μασκότ των Παραολυμπιακών Αγώνων του 2004.

    ''Μεγάλο το ενδιαφέρον του κ. Στεφανόπουλου''

    "Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει δείξει εξαιρετικό ενδιαφέρον για την ολυμπιακή προετοιμασία που αποδεικνύεται τόσο από τις επισκέψεις τις δικές μου, αλλά και από τις δικές του, τόσο στην έδρα της ΟΕΟΑ, όσο και στα ολυμπιακά έργα'', είπε η κ. Αγγελοπούλου προσθέτοντας ότι ''αυτές οι ενημερώσεις θα συνεχιστούν με αυτούς τους ρυθμούς, οι οποίοι ίσως γίνουν και εντατικότεροι''.

    Κληθείσα να μεταφέρει τις εντυπώσεις του κ. Στεφανόπουλου από τις επισκέψεις του στα ολυμπιακά έργα, η κ. Αγγελοπούλου είπε: ''Πρέπει να ρωτήσετε τον ίδιο, αλλά νομίζω ότι τα έργα από μόνα τους είναι εντυπωσιακά, όπως εντυπωσιακή είναι και η δουλειά των ανθρώπων, με δεδομένο ότι υπολείπονται 11 μήνες πολύ σκληρής προετοιμασίας ως τους Αγώνες''.

    Επίσης, η πρόεδρος της ''Αθήνα 2004'' παρέδωσε σήμερα στον πρόεδρο της Δημοκρατίας αντίτυπα των μεταλλίων και της ''μασκότ'' των Παραολυμπιακών Αγώνων.

    Ερωτηθείσα πώς σχολιάζει δημοσίευμα ξένου περιοδικού, σύμφωνα με το οποίο, ξένος δημοσιογράφος πληρώνοντας Αλβανό εργάτη κατάφερε να μπει στο εργοτάξιο του ΟΑΚΑ, η κ. Αγγελοπούλου απάντησε: ''Κατ' αρχήν εσείς ως εκπρόσωποι του Τύπου γνωρίζετε πόσο αυστηροί είναι οι κανόνες επίσκεψης στα ολυμπιακά έργα. Αυτό είναι ένα μεμονωμένο περιστατικό και εδώ θα σας αναφέρω ένα άλλο περιστατικό, του Αυστραλού που συνελήφθη μέσα στο Ολυμπιακό Χωριό. Δεν θέλω να επικαλεστώ ως επιχείρημα ότι την ευθύνη, ακόμα, δεν την έχουμε εμείς, αλλά οι εργοταξιάρχες, ξέρω ότι υπάρχει πολύ συστηματικό πρόγραμμα επίσκεψης των δημοσιογράφων σε όλα τα ολυμπιακά έργα και έτσι πρέπει να γίνεται, και με αυτό τον τρόπο θα συνεχίσουμε γιατί οι κανόνες ασφαλείας είναι κάτι που μας απασχολεί ιδιαίτερα''.

    Τέλος, αναφέρεται ότι σύμφωνα με όσα είπε στους δημοσιογράφους ο γενικός διευθυντής Τύπου και ΜΜΕ της ''Αθήνα 2004'', Σεραφείμ Κοτρώτσος, σχετικά με το επεισόδιο με τον Αυστραλό δημοσιογράφο, η ΟΕΟΑ ενημέρωσε την αυστραλιανή πρεσβεία, ενώ εν συνεχεία το μέσο στο οποίο εργάζεται ο συγκεκριμένος δημοσιογράφος ζήτησε συγγνώμη για το ατυχές περιστατικό.

    [03] Συλλήψεις λαθρομεταναστών στην Ικαρία

    18/9/2003 1:45:00 μμ

    φωτό Αρχείου

    Φανερά ταλαιπωρημένοι από το ταξίδι τους συνελήφθησαν σήμερα το πρωί στο Καρκινάγρι της Ικαρίας 47 λαθρομετανάστες, οι οποίοι, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, έφθασαν με τη βοήθεια Τούρκων δουλεμπόρων και αποβιβάσθηκαν στην απομακρυσμένη περιοχή του Καρκινογρίου. Ανάμεσά στους λαθρομετανάστες υπάρχουν τρία παιδιά και εφτά γυναίκες. Από τους άνδρες του Αστυνομικού Τμήματος Ικαρίας γίνονται έρευνες για τον εντοπισμό πιθανόν και άλλων λαθρομεταναστών στις γύρω περιοχές. Από την προανάκριση έχει προκύψει ότι πέντε είναι Παλαιστίνιοι, είκοσι Σομαλοί και οι υπόλοιποι Αφγανοί, χωρίς βέβαια κανείς να μπορεί να πει μετά βεβαιότητας ότι κάποιοι από αυτούς δεν προσπαθούν να αποκρύψουν τα πραγματικά τους στοιχεία. Οι 47 λαθρομετανάστες θα ταξιδέψουν σήμερα στη Σάμο με πλοίο της γραμμής.

    [04] Απάτη μέσα από τις φυλακές Κορυδαλλού

    Πηγή: ΑΠΕ 18/9/2003 6:42:00 μμ

    Μέσα από τις φυλακές Κορυδαλλού 62χρονος είχε στήσει ολόκληρη σκευωρία εξαπατώντας τρεις γιατρούς και αποσπώντας πάνω από 3000 ευρώ. Πρόκειται για τον Κ.Τ. ο οποίος εκτίει ποινή φυλάκισης για απάτες ενώ δικογραφία σχηματίστηκε και σε βάρος του Γ.Ι., 42 χρόνων, κάτοικο Νίκαιας Αττικής, επιχειρηματία στον αδερφό του Γ.Α., 45 χρόνων, επίσης επιχειρηματία και την Κ.Ε., 46 χρόνων, κάτοικο Περισσού Αττικής, επιχειρηματία.

    Καλοστημένη απάτη που όμως έγινε αντιληπτή

    Συγκεκριμένα, ο 62χρονος κρατούμενος των φυλακών, τηλεφώνησε στα τέλη Αυγούστου σε τρεις ιατρούς που εργάζονται σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και συστήθηκε ως συνάδελφος τους, διευθυντής εντατικής μονάδας του νοσοκομείου της Λευκωσίας στην Κύπρο.

    Εχοντας την χαρακτηριστική κυπριακή προφορά, λόγω της καταγωγής του, έπεισε τους γιατρούς να καταθέσουν σε τραπεζικούς λογαριασμούς που ανήκουν στον Γ.Ι. και την Κ.Ε. διάφορα χρηματικά ποσά, συνολικού ύψους 3100 ευρώ προκειμένου υποτιθέμενος συνάδελφος του από Κύπρο, ο οποίος βρίσκεται στην Ελλάδα, να αντιμετωπίσει άμεσα πρόβλημα που οφείλεται στη σύλληψη του από την αστυνομία λόγω ύπαρξης σε βάρος του ερήμην καταδικαστικής απόφασης.

    Όταν ένας από τους γιατρούς αντελήφθη την απάτη και απέσυρε τα χρήματα που κατέθεσε στον λογαριασμό του Γ.Ι., ο 45χρονος αδερφός επικοινώνησε τηλεφωνικά μαζί του και τον εξανάγκασε απειλώντας και εξυβρίζοντας τον, να καταθέσει εκ νέου τα χρήματα στον λογαριασμό, κάτι που έγινε.

    Η ασφάλεια Θεσσαλονίκης συνεχίζει τις έρευνες προκειμένου να εξακριβωθεί αν υπάρχουν και άλλα θύματα της απάτης που έστησε ο 62χρονος έγκλειστος των φυλακών.

    [05] Αιφνίδια επίσκεψη Καραμανλή στον ΟΣΕ

    18/9/2003 1:48:00 μμ

    Φωτο Αρχείου

    Κριτική στην κυβέρνηση για το επίπεδο των υποδομών και των υπηρεσιών που παρέχει ο ΟΣΕ άσκησε την Πέμπτη ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής, ο οποίος πήρε το τρένο από το σταθμό Λαρίσης και ταξίδεψε μέχρι τον Ασπρόπυργο. Ο κ. Καραμανλής υποστήριξε πως το κοινωνικό κράτος δεν είναι τα μεγάλα λόγια, αλλά οι υπηρεσίες που παρέχονται και ο σεβασμός στον πολίτη. Επίσης, ο πρόεδρος της Ν.Δ. τόνισε ότι ο ΟΣΕ βρίσκεται σε κατάσταση εκτροχιασμού και απέχει πολύ από την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς οι υποδομές και οι υπηρεσίες του δεν θυμίζουν σε τίποτα Ευρώπη.

    Ο Κώστας Καραμανλής ανέφερε ότι χάνονται δισεκατομμύρια δραχμές από τους κοινοτικούς πόρους στις ανοιχτές τρύπες, στην αδιαφάνεια και στην κακοδιαχείριση, σημειώνοντας ότι οι συσσωρευμένες ζημιές ξεπερνούν το 1,2 τρισ. δρχ., ενώ το 1998 η κυβέρνηση είχε διαγράψει 600 δισ. δρχ.

    Ο ΟΣΕ, σύμφωνα με τον κ. Καραμανλή, έχει ζημιές 400 εκατ. δρχ. και κατέληξε λέγοντας ότι η Ελλάδα δεν αντέχει άλλο αυτή την κατάσταση και χρειάζεται νέες ιδέες, νέους ανθρώπους και νέα πολιτική.

    [06] Εξαρθρώθηκε κύκλωμα διακίνησης λαθραίας αλκοόλης

    18/9/2003 1:48:00 μμ

    φωτό Αρχείου

    Περίπου 16 τόνους οινοπνεύματος (αιθυλική αλκοόλη), που προορίζονταν ως πρώτη ύλη για την παρασκευή νοθευμένων αλκοολούχων ποτών, κατάσχεσαν Έλληνες τελωνειακοί, ενώ συνέλαβαν και ανακρίνουν τέσσερα άτομα βουλγαρικής καταγωγής. Σύμφωνα με την Ελεγκτική Υπηρεσία Τελωνείων (ΕΛΥΤ) Θεσσαλονίκης, οι τελωνειακές αρχές στην Κεντρική Μακεδονία, αλλά και στη Θράκη τους τελευταίους δύο μήνες είχαν πληροφορίες ότι κυκλώματα λαθρεμπόρων μεταφέρουν, από τη Βουλγαρία στην Ελλάδα ποσότητες αλκοόλης και στη συνέχεια τη διοχετεύουν σε παράνομα εργαστήρια, όπου παρασκευάζονται ποτά "μπόμπες". Στη διάρκεια επιχείρησης, που πραγματοποίησαν τελωνειακοί υπάλληλοι χθες το βράδυ εντόπισαν στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης-Αθηνών, εντός του νομού Λαρίσης, φορτηγό αυτοκίνητο, με βουλγαρικές πινακίδες και οδηγό τον Βούλγαρο υπήκοο Iliev Yuliyan Pektov, το οποίο και οδήγησαν στις εγκαταστάσεις της ΕΛΥΤ Θεσσαλονίκης, όπου κατά τον έλεγχο, που έγινε βρέθηκαν 94 πλαστικά βαρέλια, που περιείχαν 16 τόνους οινοπνεύματος.

    Αναζητούνται και τρεις Έλληνες

    Το αλκοόλ είχε μπει λαθραία στη χώρα μας δηλωμένο στα επίσημα τελωνειακά παραστατικά ως πρώτη ύλη απορρυπαντικών. Ο οδηγός του φορτηγού συνελήφθη όπως και ο συνοδηγός Georgiev Milen Vasilev. Επίσης συνελήφθησαν και ο Iliev Iliya Petkov και η Hristova Zorka Krasteva, οι οποίοι επέβαιναν σε ΙΧ επιβατικό αυτοκίνητο που ακολουθούσε το φορτηγό.

    Επίσης, από τις τελωνειακές αρχές αναζητούνται άλλα τρία άτομα, ελληνικής καταγωγής, τα οποία εμπλέκονται στην υπόθεση λαθρεμπορίας. Από τα παραστατικά έγγραφα του φορτηγού προκύπτει, ότι μετέφερε στην Ελλάδα ποσότητες χημικής ουσίας για την παρασκευή σαπουνιού τις οποίες επρόκειτο να παραδώσει σε ιδιοκτήτη ανύπαρκτης εταιρίας στην οδό Α. Παπαναστασίου, στη Θεσσαλονίκη.

    Το κύκλωμα ξεκίνησε τη δράση του τον Μάιο του 2002 και υπολογίζεται ότι μέχρι σήμερα έχει πραγματοποιήσει εισαγωγή λαθραίας αλκοόλης από τη Βουλγαρία στη χώρα μας σε 18 περιπτώσεις με συνολική ποσότητα 250 τόνων, ζημιώνοντας το ελληνικό δημόσιο και την Ευρωπαϊκή Κοινότητα κατά 2,5 εκατ. ευρώ.

    [07] Το Δεκέμβριο η αγωγή Πρωτόπαπα κατά Κουρή

    18/9/2003 1:43:00 μμ

    Για τις 2 Δεκεμβρίου 2004 αναβλήθηκε από το Πρωτοδικείο η εκδίκαση της αγωγής του υπουργού Τύπου Χρήστου Πρωτόπαπα με την οποία στρέφεται κατά του εκδότη Γιώργου Κουρή και της αρχιτέκτονος κας Ξυναριανού. Ο υπουργός διεκδικεί από τους δύο εναγόμενους ποσό 1,5 εκατομμυρίου ευρώ για ηθική βλάβη, που υπέστη από δημοσίευμα της εφημερίδας Αυριανή, στο οποίο εμφανίζεται να εισπράττει από τον όμιλο επιχειρήσεων ALTEC ποσό 200 εκατομμυρίων δραχμών με σκοπό να καλύψει προεκλογικές του δαπάνες τη χρονική περίοδο 1996 έως 2000. Η συζήτηση της αγωγής αναβλήθηκε μετά από αίτημα, που υπέβαλε η αρχιτέκτων κα Ξυναριανού προκειμένου η υπόθεση να συνεκδικαστεί με αντίστοιχη αγωγή, που έχει υποβάλει η ίδια σε βάρος του υπουργού από τον οποίο διεκδικεί χρηματικό ποσό 300.000 ευρώ για ηθική βλάβη, που υπέστη από συκοφαντική δυσφήμηση που, όπως υποστηρίζει, διέπραξε σε βάρος της ο κ. Πρωτόπαπας.

    [08] Συνάντηση Χριστόδουλου - Καραμανλή

    18/9/2003 5:24:00 μμ

    Σε πολύ εγκάρδιο κλίμα πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, στην οικία του Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου, συνάντηση του Προκαθήμενου της Ελλαδικής Εκκλησίας με τον πρόεδρο της Ν.Δ., Κώστα Καραμανλή. Ο κ. Καραμανλής έφθασε στην Αρχιεπισκοπική οικία λίγο μετά τις εννέα το βράδυ, συνοδευόμενος από την σύζυγό του, Νατάσσα. Κατά την διάρκεια του δείπνου, ο Αρχιεπίσκοπος και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης συνομίλησαν για όλα τα φλέγοντα θέματα που απασχολούν την Εκκλησία, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Χριστόδουλος έκανε εκτενή αναφορά στις εκκρεμότητες που υπάρχουν στις σχέσεις της Εκκλησίας με την Πολιτεία, αλλά και στις σχέσεις της Ελλαδικής Εκκλησίας με το Οικουμενικό Πατριαρχείο που τον τελευταίο καιρό εμφανίζονται διαταραγμένες. ''Η Εκκλησία καλό είναι να ασχολείται με τα του οίκου της, ανεπηρέαστη από την Πολιτεία και τους πολιτικούς'', απάντησε ο κ. Καραμανλής.

    Ευχή για αποκατάσταση των σχέσεων Ελλαδικής Εκκλησίας - Οικουμενικού Πατριαρχείου

    Ο κ. Χριστόδουλος εξέφρασε την επιθυμία του να αποκατασταθούν το συντομότερο οι σχέσεις της Ελλαδικής Εκκλησίας με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, ανατρέχοντας στο παρελθόν, όπου ο ίδιος κι ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος ήταν πολύ στενοί φίλοι.

    Την ίδια ώρα, ο κ. Καραμανλής, ο οποίος εμφανίστηκε ενημερωμένος για όλα τα θέματα που απασχολούν την Εκκλησία, άκουγε με προσοχή τα όσα έλεγε ο Αρχιεπίσκοπος, για να συμφωνήσει στην συνέχεια πως οι έριδες και οι διαμάχες δεν πρέπει να έχουν χώρο στην Εκκλησία.

    [09] ''Κανένα ελαφρυντικό στους μετανοήσαντες'', λέει η Δ. Ανδρουλιδάκη

    18/9/2003 3:33:00 μμ

    To πρωί της Παρασκευής θα συνεχιστούν οι αγορεύσεις συνηγόρων πολιτικής αγωγής ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων. Η διαδικασία διακόπηκε σήμερα νωρίτερα, καθώς απουσίαζαν από το δικαστήριο συνήγοροι πολιτικής αγωγής των οποίων οι υποθέσεις ακολουθούν αυτή των εισαγγελέων Ανδρουλιδάκη και Ταρασουλέα. Ο πρόεδρος είπε ότι οι υποθέσεις που έπονται αφορούν τη δολοφονία Παύλου Μπακογιάννη, την απόπειρα ανθρωποκτονίας Βαρδή Βαρδινογιάννη και τη δολοφονία Τσετίν Γκιοργκού. Αίσθηση προκάλεσε η αγόρευση της κόρης του εκλειπόντος εισαγγελέα, Κωνσταντίνου Ανδρουλιδάκη. Αναφερόμενη στους τρεις μετανοήσαντες Τσέλεντη, Τέλιο και Κονδύλη, δεν τους έδωσε κανένα ελαφρυντικό για τις πράξεις που διέπραξαν, υποστηρίζοντας πως τόσα χρόνια σιωπούσαν διότι δεν πίστευαν πως θα συλληφθούν.

    ''Δεν πρόκειται για πολιτικά εγκλήματα''

    Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, αγόρευσε η Δέσποινα Ανδρουλιδάκη, κόρη του εισαγγελέα Κωνσταντίνου Ανδρουλιδάκη, ο οποίος δολοφονήθηκε από τη "17Ν" τον Ιανουάριο του 1989.

    Η κόρη του εισαγγελέα αντέκρουσε τον ισχυρισμό των κατηγορουμένων περί πολιτικών εγκλημάτων λέγοντας ''πως μπορεί να θεωρηθεί πολιτικό έγκλημα η αφαίρεση της ζωής ενός ανθρώπου που σηκώθηκε να πάει στη δουλειά του για να την κάνει σωστά και έντιμα, όπως την έκανε τόσα χρόνια; Αυτοί οι άνθρωποι, για ποια Ελλάδα κουράστηκαν και ήθελαν να την προστατέψουν;''.

    Η κ. Ανδρουλιδάκη τόνισε ότι ο πατέρας της αποτέλεσε τον εύκολο στόχο για τους τρομοκράτες, επειδή δεν είχε προσωπική ασφάλεια, ενώ απευθυνόμενη στους κατηγορουμένους Δημήτρη Κουφοντίνα και Βασίλη Τζωρτζάτο είπε: ''Μακάρι να έδειχναν την ευαισθησία που έδειξαν για τα παιδιά τους και για τα παιδιά των θυμάτων''.

    Στη συνέχεια, άρχισε να αγορεύει ο πληρεξούσιος δικηγόρος της οικογένειας Ανδρουλιδάκη, Βασίλης Δημακόπουλος, ο οποίος επισήμανε την αντίφαση που, όπως είπε, υπάρχει ανάμεσα στις αρχές που επικαλούνται οι κατηγορούμενοι, στο ιδεολογικό τους υπόβαθρο και τη στάση που σήμερα τηρούν ενώπιον του δικαστηρίου.

    [10] ''Δικαιωμένος'' δηλώνει ο Σ. Ξηρός

    18/9/2003 3:11:00 μμ

    "Δικαιωμένος" δήλωσε την Πέμπτη, στη δίκη της "17Ν", ο Σάββας Ξηρός και αποφάσισε τη διακοπή της απεργίας πείνας που είχε αρχίσει πριν από έξι ημέρες, καθώς, όπως είπε, αναφορά της νευρολόγου-ψυχιάτρου κ. Βαλιανάτου, που κατατέθηκε στον Προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, αναγνωρίζει ότι ο κατηγορούμενος είχε δεχτεί ψυχολογική πίεση, κατά τη νοσηλεία του στον Ευαγγελισμό. Ο Σάββας Ξηρός υποστήριξε, επίσης, ότι τόσο η αναφορά της γιατρού όσο και η μήνυση που έχει ήδη υποβάλει σε βάρος του εισαγγελέα, κ. Διώτη, αλλά και του Διοικητή της Αντιτρομοκρατικής, Στέλιου Σύρου, βρίσκονται στον Εισαγγελέα ποινικής δίωξης και οδεύουν προς το Ευρωπαϊκό δικαστήριο.

    [11] Η Ισαμπέλα ''δείχνει τα δόντια της'' στους Αμερικανούς

    18/9/2003 7:26:00 μμ

    Αντιμέτωποι με την Ισαμπέλα, είναι οι κάτοικοι των ανατολικών ακτών των ΗΠΑ. Ο τυφώνας χτύπησε τα παράλια της Β. Καρολίνας και της Βιρτζίνια, ταξιδεύοντας με ταχύτητα 160 χιλιομέτρων τη ώρα. Περισσότεροι από 300.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους ενώ η πολιτεία της Ουάσινγκτον έχει κυριολεκτικά παραλύσει. Ο πρόεδρος Μπους εγκατέλειψε για λόγους ασφαλείας τον Λευκό Οίκο και αναχώρησε για το Καπ Ντέιβιντ, ενώ ο επικεφαλής της αμερικανικής Διπλωματίας, Κόλιν Πάουελ, ακύρωσε το ταξίδι του στη Σουηδία, όπου επρόκειτο να παραστεί στην κηδεία της Ανα Λιντ.

    Σε κατάσταση συναγερμού η Β. Καρολίνα η Βιρτζίνια και η Ουάσινγκτον

    Δυνατοί άνεμοι και ισχυρές βροχοπτώσεις άρχισαν ήδη να πλήττουν τις ανατολικές ακτές των ΗΠΑ, καθώς ο τυφώνας Ισαμπέλα, συνεχίζει την επέλαση του κατευθυνόμενος προς τα ηπειρωτικά της χώρας.

    Περισσότεροι από 300.000 άνθρωποι έχουν ήδη εγκαταλείψει τα σπίτια τους στη Β. Καρολίνα και τη Βιρτζίνια, ενώ δεν είναι λίγοι και αυτοί που έχοντας λάβει όλα τα μέτρα ασφαλείας δηλώνουν αποφασισμένοι να παραμείνουν στις εστίες τους και να αντιμετωπίσουν την Ισαμπέλα.

    Κάποιοι πιο τολμηροί, δεν δίστασαν να συγκεντρωθούν σε μπαρ, για να γιορτάσουν το πέρασμα του!

    Θα περάσει και από την Ουάσινγκτον

    Την ίδια ώρα, εκατοντάδες πτήσεις των αμερικανικών αερογραμμών έχουν ακυρωθεί ενώ σχολεία και δημόσιες υπηρεσίες παραμένουν κλειστές στη Βόρεια Καρολίνα, τη Βιρτζίνια αλλά και την Ουάσιγκτον.

    Οι μετεωρολόγοι περιμένουν την κορύφωση του φαινομένου, αργότερα την Πέμπτη, ενώ θεωρούν πολύ πιθανό το χτύπημα και στην Ουάσινγκτον.

    Περιμένουν επίσης το πέρασμα του και από την Πενσυλβάνια, ενώ την Κυριακή, αναμένεται ο τυφώνας να κάνει την εμφάνιση του και στον Καναδά.

    [12] Τουρκία: Έξι νεκροί από τις καταρρακτώδεις βροχές

    18/9/2003 4:42:00 μμ

    Φωτο Αρχείου

    Έξι άνθρωποι, από τους οποίους τρία παιδιά, πνίγηκαν τη νύχτα της Τετάρτης από τις καταρρακτώδεις βροχές και τις πλημμύρες που παρέσυραν τα αντίσκηνα στα οποία διέμεναν σε δύο χωριά της επαρχίας Μους της νοτιοανατολικής Τουρκίας. Τα θύματα ήταν Κούρδοι, που είχαν ξεσπιτωθεί από τον εμφύλιο πόλεμο και είχαν επιστρέψει πρόσφατα στο χωριό τους, αλλά έμεναν σε αντίσκηνα, καθώς είχαν καταστραφεί τα σπίτια τους. Πολλά χωριά της Ανατολίας καταστράφηκαν από τον τουρκικό στρατό, ο οποίος εξανάγκασε τους κατοίκους τους να μετακινηθούν σε άλλες περιοχές, με στόχο να απομονωθούν οι αυτονομιστές αντάρτες του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) στις δεκαετίες του '80 και του '90.

    [13] Ισπανία: Συλλήψεις υπόπτων για συμμετοχή στην Αλ Κάιντα

    18/9/2003 4:23:00 μμ

    Στα χέρια της ισπανικής Αστυνομίας βρίσκονται από την Πέμπτη τουλάχιστον πέντε ύποπτοι για διασυνδέσεις με το δημοσιογράφο Ταϊσίρ Αλούνι του αραβικού δικτύου Αλ Τζαζίρα, ο οποίος παραπέμπεται στη δικαιοσύνη ως μέλος της τρομοκρατικής οργάνωσης Αλ Κάιντα. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, συνελήφθησαν τουλάχιστον δύο άτομα συριακής καταγωγής κοντά στη Γρανάδα της Νότιας Ισπανίας και άλλοι δύο ύποπτοι, επίσης, συριακής καταγωγής στη Μαδρίτη. Ισπανικό πρακτορείο ειδήσεων μετέδωσε ότι συνελήφθη και ένας Μαροκινός κοντά στη Βαλένθια. Ο Ισπανός υπουργός Εσωτερικών Ανχελ Αθέμπες επιβεβαίωσε τις παραπάνω συλλήψεις, χωρίς να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο. Σύμφωνα με τον κρατικό ραδιοσταθμό της Ισπανίας οι πέντε συλληφθέντες θα εμφανιστούν την Κυριακή ενώπιον του δικαστή Μπαλτάσαρ Γκαρθόν.

    Επικριτικά σχόλια των ΜΜΕ κατά του Γκαρθόν

    Εκπρόσωπος της Αστυνομίας ανακοίνωσε πως οι συλλήψεις έγιναν μετά από εντολή του δικαστή Μπαλτάσαρ Γκαρθόν, ο οποίος την Τετάρτη απήγγειλε κατηγορία κατά του Οσάμα μπιν Λάντεν και άλλων 34 ισλαμιστών για τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 κατά των Ηνωμένων Πολιτειών.

    Μεταξύ των κατηγορουμένων είναι ο Αλούνι, ο οποίος είχε πάρει συνέντευξη από τον μπιν Λάντεν την παραμονή των επιθέσεων, και άλλα δέκα άτομα.

    Σύμφωνα με το σκεπτικό του Γκαρθόν τα μέλη της Αλ Κάιντα είναι δυνατό να δικαστούν στην Ισπανία, καθώς χρησιμοποίησαν το έδαφός της για το σχεδιασμό των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου. Εξάλλου μεταξύ των θυμάτων ήταν και ένας Ισπανός.

    Ο Αλούνι επιμένει ότι είναι αθώος και σύμφωνα με το συνήγορό του έχει πέσει θύμα δυτικών προκαταλήψεων.

    Την Πέμπτη μία μερίδα του ισπανικού Τύπου επιτίθεται με ειρωνικά σχόλια κατά του Γκαρθόν ο οποίος, όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά η Ελ Μούντο, έχει υπερβεί τα εσκαμμένα με τη δίωξη κατά του μπιν Λάντεν.

    "Η δίψα του για φήμη ώθησε αυτή τη φορά τον σουπερστάρ Γκαρθόν να υπερβεί τα εσκαμμένα", παρατηρεί η κεντροδεξιά εφημερίδα στο άρθρο της που τιτλοφορείται: "Παγκόσμια δικαιοσύνη και βεντετισμός".

    Η καταλάνικη Ελ Περιόντικο δημοσιεύει γελοιογραφία στην οποία εμφανίζεται ένας δυστυχής δικαστικός υπάλληλος να αναζητεί στους ορεινούς όγκους του Αφγανιστάν τον μπιν Λάντεν για να του επιδώσει την κλήτευση του Γκαρθόν.

    [14] Συνομιλίες Γερμανίας - Γαλλίας στο Βερολίνο

    18/9/2003 4:09:00 μμ

    Στο Βερολίνο έφθασαν το πρωί της Πέμπτης, ο πρόεδρος της Γαλλίας, Ζακ Σιράκ, και ο πρωθυπουργός, Ζαν-Πιέρ Ραφαρέν, για να προεδρεύσουν με τον καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ ενός κοινού υπουργικού συμβουλίου. Οι κ.κ. Σιράκ και Ραφαρέν έγιναν δεκτοί με στρατιωτικές τιμές στην καγκελαρία, από τον αρχηγό της γερμανικής κυβέρνησης. Αφού ανακρούσθηκαν οι εθνικοί ύμνοι και έγινε η επιθεώρηση της στρατιωτικής μονάδας που απέδιδε τιμές, οι κ.κ. Σιράκ, Σρέντερ και Ραφαρέν άρχισαν αμέσως τις μεταξύ τους συνομιλίες. Αυτό το κοινό συμβούλιο, πρόκειται να παρουσιάσει πρόταση για μια πρωτοβουλία με στόχο την ανάκαμψη της ανάπτυξης στην Ε.Ε. Έπειτα από ένα συμβούλιο για θέματα ασφαλείας, παρουσία των υπουργών Εξωτερικών και Αμυνας, οι δύο κυβερνήσεις θα συνεδριάσουν στην καγκελαρία. Επίσης, μεταξύ άλλων, θα συζητηθεί το Ιρακινό καθώς και η μεταρρύθμιση των ευρωπαϊκών θεσμών.

    Στο επίκεντρο η έρευνα και η ανάπτυξη

    Οι υπουργοί Αμυνας και Εξωτερικών των δύο χωρών, Πέτερ Στρουκ και Μισέλ Αλιό Μαρί, Γιόσκα Φίσερ και Ντομινίκ ντε Βιλπέν αντίστοιχα, ήταν επίσης παρόντες στην καγκελαρία.

    Η Γερμανία υπέβαλε στη Γαλλία ιδέες για την ανάκαμψη των επενδύσεων στην Ευρώπη, επιμένοντας στην έρευνα και την ανάπτυξη, και, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της οικονομικής εφημερίδας ''Φαϊνάνσιαλ Τάιμς Ντόιτσλαντ'', το Βερολίνο και το Παρίσι θα εκδώσουν κοινή δήλωση για το θέμα αυτό.

    Πρόκειται για το δεύτερο κοινό συμβούλιο έπειτα από εκείνο της 22ας Ιανουαρίου.

    Η περιοδική πραγματοποίηση τέτοιων συναντήσεων είχε αποφασιστεί με την ευκαιρία της 40ης επετείου της Συνθήκης των Ηλυσίων, η οποία σφράγισε τη γαλλο-γερμανική φιλία και γιορτάστηκε τον περασμένο Ιανουάριο στο Παρίσι.

    [15] Συντριβή ρωσικού βομβαρδιστικού αεροσκάφους

    18/9/2003 3:15:00 μμ

    Φωτο Αρχείου

    Ρωσικό βομβαρδιστικό αεροσκάφος, "Τουπόλεφ Tu-160" με τετραμελές πλήρωμα συνετρίβη την Πέμπτη κατά την απογείωσή του στην περιοχή Σαρατόφ, στη νότια Ρωσία. Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσαν ρωσικά ειδησεογραφικά πρακτορεία, σκοτώθηκαν τα τέσσερα μέλη του πληρώματος. Το TU-160, γνωστό στο ΝΑΤΟ με την κωδική ονομασία Blackjack, συνετρίβη, μισή ώρα αφότου τα μέλη του πληρώματος ανέφεραν στις υπηρεσίες εδάφους ότι είχε εκδηλωθεί φωτιά σε έναν από τους τέσσερις κινητήρες του αεροσκάφους.

    Πρόκειται για το τελευταίο σε μία σειρά δυστυχημάτων σε στρατιωτικά αεροπλάνα, που έγιναν αφορμή να κατηγορήσει ο Ρώσος υπουργός Αμυνας Σεργκέι Ιβανόφ τον περασμένο μήνα το στρατό για αμέλεια. Από το υπουργείο Αμυνας συγκροτήθηκε επιτροπή που θα ερευνήσει τα αίτια του δυστυχήματος. Το Τουπόλεφ 160, που κατασκευάστηκε τη δεκαετία του 1980 ως απάντηση στο αμερικανικό βομβαρδιστικό Β-1, είναι υπερηχητικό αεροσκάφος που μπορεί να μεταφέρει έως και 12 πυραύλους με πυρηνική κεφαλή.

    [16] Αθώος δηλώνει ο ύποπτος για τη δολοφονία της Ανα Λίντ

    18/9/2003 12:31:00 μμ

    Αρνήθηκε οποιαδήποτε ανάμιξη στη δολοφονία της Σουηδέζας υπουργού Εξωτερικών Ανα Λίντ ο ύποπτος που συνελήφθη το βράδυ της Τρίτης από τη σουηδική Αστυνομία. Ο ύποπτος, τα στοιχεία του οποίου δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα, ανακρίθηκε την Τετάρτη επί δύο ώρες από Σουηδούς αστυνομικούς. Μετά τη σύλληψή του ο ύποπτος υποβλήθηκε σε ψυχιατρικές εξετάσεις και έδωσε δείγμα DNΑ που θα συγκριθεί με το αίμα που βρέθηκε στον τόπο του εγκλήματος.

    Κανένα σχόλιο από την Αστυνομία

    Ο συνήγορός του Γκιούναρ Φαλκ τόνισε ότι ο πελάτης του δήλωσε αθώος, ενώ δεν θέλησε να επιβεβαιώσει δημοσιεύματα των εφημερίδων, σύμφωνα με τα οποία ο ύποπτος δεν μπόρεσε να προβάλει κάποιο άλλοθι.

    Επίσης, δεν σχολίασε τις πληροφορίες της εφημερίδας Εσπρέσσεν, που αναφέρουν πως ο πελάτης του αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει, προσπαθώντας να προκαλέσει ασφυξία με τα ρούχα του.

    "Δεν έχουμε κανένα νέο από χθες το βράδυ και δεν θα κάνουμε κανένα σχόλιο", τόνισε η εκπρόσωπος της Aστυνομίας Ανιέτα Στιργουολντ-Αλφέιμ.

    [17] Ισόβια ποινή σε Ινδονήσιο ισλαμιστή για την επίθεση στο Μπαλί

    18/9/2003 12:11:00 μμ

    Σε ισόβια δεσμά καταδικάστηκε την Πέμπτη ένας Ινδονήσιος ισλαμιστής για τη συμμετοχή του στην οργάνωση και την πραγματοποίηση της βομβιστικής επίθεσης στο Μπαλί, τον Οκτώβριο του 2002, που στοίχισε τη ζωή σε 202 ανθρώπους. Ωστόσο, ο εισαγγελέας του ινδονησιακού δικαστηρίου είχε ζητήσει για τον Αλι Ιμρον ποινή 20ετούς κάθειρξης. Ο 33χρονος Αλι Ιμρον είναι ο μόνος από τους κατηγορουμένους στην υπόθεση, που μετανόησε για τη συμμετοχή του στην επίθεση, η οποία, όπως ο ίδιος κατέθεσε, ήταν πλήγμα για το Ισλάμ. Ο Ιμρον βοήθησε να παγιδευτεί με εκρηκτικά το φορτηγό το οποίο οδήγησε ο ίδιος κοντά στη ντισκοτέκ, στις 12 Οκτωβρίου του 2002.

    [18] Επίσκεψη Αθνάρ στη Λιβύη

    18/9/2003 6:46:00 μμ

    Η Ισπανία θεωρεί τη Λιβύη έναν ''σημαντικό'' εμπορικό εταίρο, δήλωσε την Πέμπτη ο Ισπανός πρωθυπουργός, Χοσέ Μαρία Αθνάρ, κατά το πέρας των συνομιλιών που είχε στην Τρίπολη με τον Λίβυο ομόλογό του, Σούκρι Γάνεμ, ενώ συνάντηση είχε και με τον Λίβυο πρόεδρο, Μοαμάρ Καντάφι. ''Οι συνθήκες είναι εφεξής καλές για να ενισχυθούν οι εμπορικές συναλλαγές και οι επενδύσεις ανάμεσα στις δύο χώρες'', δήλωσε ο Ισπανός πρωθυπουργός. Ο Αθνάρ είναι ο πρώτος επικεφαλής δυτικής κυβέρνησης που επισκέπτεται τη Λιβύη μετά την άρση την περασμένη εβδομάδα από τον ΟΗΕ των κυρώσεων που είχε επιβάλει ο οργανισμός το 1992 στη χώρα.

    ''Νέα φάση οικονομικού ανοίγματος''

    Οι ισπανικές επιχειρήσεις είναι έτοιμες να κάνουν επενδύσεις στη Λιβύη, πρόσθεσε ο Αθνάρ, εκφράζοντας την υποστήριξη της χώρας του στην Τρίπολη, η οποία ''άρχισε μια νέα και σημαντική φάση στο πλαίσιο του οικονομικού της ανοίγματος''.

    Από την πλευρά του, ο Λίβυος πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις συνομιλίες που είχε με τον Ισπανό ομόλογό του, λέγοντας ότι η επίσκεψη του Αθνάρ συμβάλει στην ενίσχυση των διμερών σχέσεων και των σχέσεων μεταξύ της Λιβύης και της Ευρώπης.

    [19] Ιταλία: Στάση εργασίας των δικαστών για τις επικρίσεις Μπερλουσκόνι

    18/9/2003 4:53:00 μμ

    Συμβολική δεκαπεντάλεπτη στάση εργασίας πραγματοποίησαν την Πέμπτη σε ένδειξη διαμαρτυρίας κατά του Ιταλού πρωθυπουργού, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο οποίος τους χαρακτήρισε "παράφρονες". Οι δίκες διακόπηκαν καθώς οι δικαστές συγκεντρώθηκαν στα δικαστήρια της χώρας για να διαβάσουν μία δήλωση στην οποία καταγγέλλονται οι συχνές και σφοδρές επιθέσεις του Μπερλουσκόνι κατά του επαγγέλματός τους. Ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας, που έγινε πολιτικός, επιδίδεται εδώ και καιρό σε μία δημόσια εκστρατεία κατά του δικαστικού σώματος, το οποίο κατηγορεί ότι προβαίνει σε διώξεις σε βάρος του για πολιτικούς λόγους.

    ''Καρκίνωμα' οι δικαστές''

    ''Δεν έχουμε να κάνουμε μόνο με μία υβριστική συμπεριφορά απέναντι στους δικαστές. Οι ισχυρισμοί αυτοί θέτουν σε αμφιβολία τις θεμελιώδεις αξίες της αμεροληψίας των δικαστών και υπονομεύουν την εμπιστοσύνη του κόσμου προς το δικαστικό σύστημα'', τονίζεται στην δήλωσή τους.

    Στις αρχές του χρόνου, ο Μπερλουσκόνι δήλωσε ότι ορισμένοι δικαστές αποτελούν ''καρκίνωμα'' που πρέπει να αφαιρεθεί και στις αρχές του μήνα δήλωσε ότι οι δικαστές είναι ''διανοητικά διαταραγμένοι'' και ''ανθρωπολογικά είναι διαφορετικοί από το υπόλοιπο ανθρώπινο γένος''. Αργότερα, επιχείρησε να πάρει αποστάσεις από τα σχόλια έπειτα από μία σπάνια επίπληξη από τον πρόεδρο Κάρλο Ατζέλιο Τσάμπι, ο οποίος δήλωσε ότι οι Ιταλοί έχουν πλήρη εμπιστοσύνη στους δικαστές τους

    [20] Βιρμανία: Σε επέμβαση υπεβλήθη η Σαν Σούου Κι

    18/9/2003 4:26:00 μμ

    Σε χειρουργική επέμβαση σε ιδιωτική κλινική της Γιανγκόν, πρωτεύουσας της Μιανμάρ (Βιρμανίας), υποβλήθηκε την Πέμπτη η ηγέτης της δημοκρατικής αντιπολίτευσης της Μιανμάρ, Αούνγκ Σαν Σούου Κίι, όπως μετέδωσε το ιαπωνικό πρακτορείο ειδήσεων Κιόντο, επικαλούμενο νοσηλευτικές πηγές. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η εγχείρηση στην οποία υπεβλήθη η Σούου Κίι ήταν γυναικολογικής φύσεως και υπήρξε επιτυχής. H Σούου Κίι συνεχίζει να βρίσκεται υπό κράτηση σε άγνωστο μέρος από τη στρατιωτική χούντα της Μιανμάρ, από τις 30 Μαΐου, μετά τις αιματηρές συγκρούσεις που σημειώθηκαν μεταξύ οπαδών της και υποστηρικτών της κυβέρνησης, στη βόρεια Μιανμάρ.

    ''Δεν έχει κυρήξει απεργία πείνας''

    Ο ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου στην Γιανγκόν (πρώην Ρανγκούν) μεταδίδει ότι η κλινική όπου νοσηλεύεται η 58χρονη κάτοχος του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης, φρουρείται επί 24ώρου βάσεως από ισχυρές δυνάμεις ασφαλείας.

    Η χούντα υποστηρίζει ότι η Σούου Κίι κρατείται για τη "δική της ασφάλεια", αγνοώντας τη θύελλα αντιδράσεων που προκάλεσε διεθνώς η σύλληψή της και βεβαιώνει ότι θα αφεθεί ελεύθερη όταν ηρεμήσουν τα πνεύματα.

    Ειδικοί απεσταλμένοι των Ηνωμένων Εθνών και της Ινδονησίας έχουν υποβάλει αίτηση να επισκεφθούν την Σούου Κίι για να διαπιστώσουν σε τί κατάσταση βρίσκεται και να ασκήσουν πιέσεις για την απελευθέρωσή της.

    Πληροφορίες των Ηνωμένων Πολιτειών, σύμφωνα με τις οποίες η Σούου Κίι κήρυξε απεργία πείνας, διαψεύσθηκαν πρόσφατα από τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ), η οποία κατόρθωσε να την επισκεφθεί στις αρχές του μήνα.

    [21] Αιματηρή επίθεση σε αμερικανική αυτοκινητοπομπή

    18/9/2003 7:38:00 μμ

    Με καταιγισμό πυρών και έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου επλήγη την Πέμπτη αμερικανική στρατιωτική φάλαγγα κοντά στην πόλη Χαλντίγια, δυτικά της Βαγδάτης. Μέχρι στιγμής, οι πληροφορίες τόσο σχετικά με τον αριθμό των θυμάτων όσο και με τις ακριβείς συνθήκες της επίθεσης είναι συγκεχυμένες. Το κανάλι "Αλ Αραμπίγια" ανέφερε οκτώ Αμερικανούς στρατιώτες νεκρούς και ένα τραυματία, ενώ μία πρώτη ανακοίνωση των Αμερικανών μιλά για δύο τραυματίες. Εικονολήπτης του Ρόιτερ δήλωσε πως δύο αυτοκίνητα τυλίχτηκαν στις φλόγες και πως αμερικανικά στρατεύματα απέκλεισαν την περιοχή. Σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα, αμερικανικά στρατιωτικά αυτοκίνητα με δέκα στρατιώτες δέχτηκαν επίθεση με εκρηκτικά και πρόσθεσε πως αρκετοί από τους στρατιώτες υπέστησαν εγκαύματα. Ωστόσο, κάτοικοι της περιοχής δήλωσαν πως τα αυτοκίνητα έπεσαν σε νάρκες ή ενέδρα ανταρτών που εκτόξευαν χειροβομβίδες.

    Πεδίο μαχών το ''σουνιτικό τρίγωνο''

    Ο Μαχμούντ Αλι, κάτοικος της Χαλντίγια, επεσήμανε πως ένας εκρηκτικός μηχανισμός εξερράγη τη στιγμή που τα αυτοκίνητα περνούσαν από το σημείο, με αποτέλεσμα ορισμένα από αυτά να τυλιχθούν στις φλόγες. Τα υπόλοιπα, ενώ προσπαθούσαν να συνεχίσουν το δρόμο τους, δέχτηκαν επίθεση με αυτοπροωθούμενες βομβίδες 500 μ. πιο κάτω, πρόσθεσε ο Αλι.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του αμερικανικού στρατού, κατά την επίθεση τραυματίστηκαν δύο Αμερικανοί στρατιώτες. Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού στρατού δήλωσε πως ένα όχημα "Χάμβι" υπέστη ζημιές σε επίθεση ανατολικά της πόλης Ραμάντι, δίχως να επιβεβαιώσει εάν πρόκειται για το ίδιο επεισόδιο.

    Ενδεικτική η δήλωση του διοικητής της αμερικανικής δύναμης, Αντιστρατήγου, Ρικάρντο Σάντσεζ, ότι εξετάζεται σε ποιες πόλεις θα μπορούσαν να αναλάβουν αμέσως δράση οι ιρακινές αρχές ασφαλείας ώστε οι Αμερικανοί στρατιώτες να έχουν πλέον επικουρικό ρόλο. "Θα ήμασταν κάτι περισσότερο από ευτυχείς αν συνέβαινε αυτό", είπε χαρακτηριστικά ο αντιστράτηγος.

    Η περιοχή ανάμεσα στη Φαλούτζα, τη Χαλντίγια και το Ραμάντι ονομάζεται ''σουνιτικό τρίγωνο'' και εκεί τα αμερικανικά στρατεύματα δέχονται συχνές επιθέσεις.

    [22] Πυρκαγιά σε αγωγό πετρελαίου βόρεια της Βαγδάτης

    18/9/2003 5:22:00 μμ

    Πυρκαγιά ξέσπασε την Πέμπτη σε αγωγό πετρελαίου, περίπου 200 χιλιόμετρα βόρεια της Βαγδάτης, ανακοίνωσε προς τους δημοσιογράφους ο Αμερικανός στρατηγός, Ρικάρντο Σάντσες, που έσπευσε να διευκρινίσει ότι δεν γνωρίζει προς το παρόν εάν πρόκειται για σαμποτάζ. Ο αγωγός αυτός, διαμέτρου 20 ιντσών, είναι ένας από αυτούς που διοχετεύουν πετρέλαιο από το Κιρκούκ προς τις τουρκικές ακτές στην Μεσόγειο, δήλωσε στο πρακτορείο Ρόιτερ αξιωματούχος της πυροσβεστικής.

    ''Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε στον πετρελαιαγωγό, 9 χιλιόμετρα βόρεια του, όπου βρίσκεται ένα διυλιστήριο", ανέφερε ο διοικητής των χερσαίων αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ.

    Όπως ανέφερε ο Μπαχάα Χασάν, αξιωματούχος της πυροσβεστικής, θα απαιτηθούν ''μερικές ημέρες'' για να αποκατασταθούν οι ζημιές, ενώ δεν θα υπάρξουν επιπτώσεις στο χρονοδιάγραμμα για την επανάληψη των εξαγωγών από το Κιρκούκ.

    Οι εξαγωγές πετρελαίου από το Κιρκούκ είχαν διακοπεί λόγω του πολέμου. Η αμερικανική στρατιωτική διοίκηση ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα ότι ελπίζει να επαναλειτουργήσει ο αγωγός γύρω στα μέσα Οκτωβρίου.

    [23] Δεν υπάρχουν όπλα μαζικής καταστροφής, δήλωσε Ιρακινός επιστήμονας

    18/9/2003 5:02:00 μμ

    "Κανείς δεν βρήκε ούτε θα βρει όπλα μαζικής καταστροφής στο Ιράκ", δήλωσε σε συνέντευξή του στην ισπανική εφημερίδα ''El Pais'' ο Φάεζ αλ Μπερκντάρ, πρώην επιστημονικός διευθυντής της ιρακινής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας. Υπογραμμίζοντας πως έχει γίνει έμμονη ιδέα για την Ουάσινγκτον και το Λονδίνο ένα μυστικό πρόγραμμα που δεν υπήρξε ποτέ, ο 57χρονος Ιρακινός επιστήμονας επισήμανε πως μετά τον πόλεμο του Κόλπου το 1991 ''το Ιράκ δεν είχε πια τη δυνατότητα να αναπτύξει πρόγραμμα όπλων μαζικής καταστροφής. Δεν διαθέταμε πια ούτε υλικά, αλλά ούτε και ειδικούς''. Ο ίδιος αναφέρει μια συζήτησή του με τον Σαντάμ Χουσεΐν, κατά τη διάρκεια της οποίας ο αλ Μπερκντάρ του ανακοίνωσε πως δεν θα ξαναδουλέψει σε προγράμματα που μπορεί να οδηγήσουν στην κατασκευή όπλων μαζικής καταστροφής, και εκείνος του απάντησε πως ''αυτά ανήκουν στο παρελθόν και πως δεν θα ακολουθήσουμε πια αυτήν την κατεύθυνση''.

    [24] Διαδήλωση Ιρακινών αστυνομικών στη Βασόρα

    18/9/2003 1:14:00 μμ

    Τις έντονες αντιδράσεις των Ιρακινών αστυνομικών προκάλεσε η απομάκρυνση του διευθυντή της Αστυνομίας από τις βρετανικές δυνάμεις κατοχής. Περίπου 200 Ιρακινοί Αστυνομικοί συγκεντρώθηκαν μπροστά στην έδρα των βρετανικών δυνάμεων στη Βασόρα και απειλούσαν να παραιτηθούν αν δεν ανακληθεί η απόφαση απομάκρυνσης του Χοντέιρ Ακλου. Οι βρετανικές δυνάμεις αποφάσισαν να απαλλάξουν από τα καθήκοντά τους τον Ακλου και να τον αντικαταστήσουν με τον διοικητή Μαχμούντ Αλι, δίχως να δώσουν εξηγήσεις. Οι διαδηλωτές ζήτησαν την αποκατάσταση του διοικητή τους, ενώ κατηγόρησαν για διαφθορά τον κυβερνήτη της Βασόρας Ουάελ Αμπντέλ Λατίφ, ο οποίος είναι και μέλος του προσωρινού Κυβερνητικού Συμβουλίου στο Ιράκ.

    [25] Υψηλοί τόνοι στη Βουλή για το παρεμπόριο

    18/9/2003 7:35:00 μμ

    Η αντιπαράθεση για το πάγωμα των τιμών, μεταξύ του υπουργείου Ανάπτυξης και του ΣΕΒ, μεταφέρθηκε την Πέμπτη στα έδρανα της Βουλής, όπου συζητείτο το νομοσχέδιο για το υπαίθριο εμπόριο. Ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, χαρακτήρισε φιάσκο τις συμφωνίες για το πάγωμα των τιμών, ενώ αναφερόμενος στις υπαίθριες αγορές, δήλωσε ότι το νομοσχέδιο κατατίθεται καθυστερημένα και σε λάθος χρονική στιγμή."Η ΝΔ στρουθοκαμηλίζει στο θέμα της πάταξης της ακρίβειας" απάντησε ο Κίμωνας Κουλούρης και κατηγόρησε την Αξιωματική Αντιπολίτευση ότι ταυτίζεται με επιχειρηματίες που έχουν δεσπόζουσα θέση στην αγορά.

    Φιάσκο χαρακτήρισε το πάγωμα ο Κ. Μητσοτάκης

    Μετά τη χθεσινή αντιπαράθεση ΣΕΒ κυβέρνησης για το πάγωμα τιμών, με τον πρόεδρο των Βιομηχάνων να ζητά "να αφεθεί η αγορά να λειτουργήσει ελεύθερα", οι αψιμαχίες μεταφέρθηκαν στη βουλή όπου άρχισε η συζήτηση του νομοσχεδίου για τη λειτουργία των λαϊκών αγορών.

    Αυτή τη φορά, αφορμή για φραστικό επεισόδιο με τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Γιάννη Καψή είναι η αγορά που είχε κάνει ο Κίμωνας Κουλούρης, από μία πλανόδια πωλήτρια στην οδό Ερμού.

    Λίγο αργότερα, τα πυρά της αντιπολίτευσης, συγκέντρωσαν οι πρωτοβουλίες του Κίμωνα Κουλούρη για το πάγωμα των τιμών.

    ''Φιάσκο'' χαρακτήρισε ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ Κ. Μητσοτάκης τις εξαγγελθείσες συμφωνίες για πάγωμα των τιμών, ενώ χαρακτήρισε απαράδεκτη την κατάσταση που επικρατεί στις υπαίθριες αγορές.

    Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο που κατατίθεται στη βουλή τόνισε ότι αν και υπάρχουν θετικές ρυθμίσεις, δεν αντιμετωπίζεται το παρεμπόριο.

    Πρόσθεσε επίσης ότι στην Ελλάδα δεν λειτουργεί ο υγιής ανταγωνισμός ούτε γίνονται έλεγχοι εκεί που θα έπρεπε λύση, είπε ο κ. Μητσοτάκης, θα δώσει ο ανταγωνισμός και ο εφοδιασμός της αγοράς με νωπά προϊόντα.

    Απαντήσεις Τσοχατζόπουλου - Κουλούρη

    "Η ΝΔ στρουθοκαμηλίζει" απάντησε ο Κίμωνας Κουλούρης και κατηγόρησε το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, ότι ταυτίζεται με τους επιχειρηματίες.

    Η παρέμβαση της κυβέρνησης στη λειτουργία των αγορών είναι ο μόνος τρόπος για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός Ανάπτυξης Ακης Τσοχατζόπουλος.

    ''Κακώς νομίζουν ορισμένοι ότι η παρέμβασή μας στη λειτουργία των αγορών δημιουργεί προβλήματα" τόνισε χαρακτηρισιτκά.

    "Με το νομοσχέδιο διαμορφώνεται μια νέα σχέση κράτους -επιχειρήσεων-αγορών-καταναλωτών πρόσθεσε και χαρακτήρισε βασική προϋπόθεση για την ανταγωνιστική λειτουργία, την εποπτεία στις αγορές, το Παρατηρητήριο τιμών.

    Δήλωσε επίσης ότι παρεμπόριο θα αντιμετωπιστεί με το ενιαίο πλαίσιο όρων λειτουργίας των λαϊκών αγορών και με την παρέμβαση του κράτους στις σχέσεις παραγωγού και εμπόρου, με τα μητρώα χονδρεμπόρων και την εισαγωγή του τριπλότυπου.

    Πλαφόν στα καύσιμα

    Στο μεταξύ αποφασισμένη να αποκαταστήσει υγιείς συνθήκες στις αγορές είναι η κυβέρνηση.

    Παρεμβάσεις αναμένονται και στην αγορά υγρών καυσίμων.

    Πλαφόν στις τιμές πώλησης επίκειται για τους νομούς:

    Κυκλάδων Δωδεκανήσου Ιωαννίνων Αρτας Κέρκυρας τους τέσσερις νομούς Κρήτης

    Οι κερδοσκόποι στις περιοχές αυτές πέρασαν ένα χρυσό καλοκαίρι.

    Στο μεταξύ, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξη, το διάστημα Ιουλίου Αυγούστου, παρατηρήθηκαν αυξήσεις σε 33 από τα 110 προϊόντα σούπερ μάρκετ, χωρίς ωστόσο να ξεπερνούν το ύψος του πληθωρισμού.

    Για τα 44 προϊόντα οι τιμές τους παρέμειναν σταθερές ενώ μειώθηκαν οι τιμές 33 προϊόντων.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία οι μεγαλύτερες αυξήσεις είναι σε είδη ψαριών.

    Την Παρασκευή, το υπουργείο Ανάπτυξης, θα δώσει τα αντίστοιχα στοιχεία για την περίοδο Σεπτεμβρίου -Αυγούστου, ώστε να γνωρίζουν κατά ποσό αυξήθηκαν οι τιμές πριν από το πάγωμα τιμών που εξήγγειλαν τα σούπερ μάρκετ.

    [26] ΔΝΤ: Αναγκαία η ευελιξία του ευρωπαϊκού Συμφώνου Σταθερότητας

    18/9/2003 12:39:00 μμ

    Ο Χορστ Κέλερ

    Την ανάγκη μελλοντικής τροποποίησης της εφαρμογής του ευρωπαϊκού Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης επεσήμανε σήμερα ο επικεφαλής οικονομολόγος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κένεθ Ρόγκοφ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου επ' ευκαιρία της παρουσίασης της εξαμηνιαίας έκθεσης του διεθνούς οργανισμού για τη παγκόσμια οικονομία World Economic Outlook. Σε συνέντευξή του, εξάλλου, στη γερμανική ημερησία ''Ντι Βέλτ'' και ο ίδιος ο επικεφαλής του ΔΝΤ Χορστ Κέλερ είχε επικαλεστεί ευελιξία στην ερμηνεία του Συμφώνου Σταθερότητας.

    ''Με την ιδιότητα του γενικού διευθυντή του ΔΝΤ, συμβουλεύω στην παρούσα κατάσταση να μην καταστήσουμε επιτακτικό το όριο του 3%'' του ΑΕΠ των χωρών για τα δημόσια ελλείμματα.

    Ο επικεφαλής του διεθνούς οργανισμού συνέστησε την υλοποίηση σημαντικών διαρθρωτικών αλλαγών, προσανατολισμένων προπάντων σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, προσθέτοντας ότι η εγκατάλειψη του Συμφώνου Σταθερότητας θα ''είναι σοβαρό λάθος''.

    Παράλληλα, ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ Κένεθ Ρόγκοφ δήλωσε, σήμερα, ότι δεν θα ήταν αντίθετος σε μια μείωση των επιτοκίων της ευρωζώνης άμεσα για να παρασχεθεί μεγαλύτερη στήριξη στην ανάκαψη της οικονομίας της ευρωζώνης.

    [27] Συναυλία με αφορμή το βραβείο ''Μ. Μερκούρη'' της UNESCO

    18/9/2003 12:03:00 μμ

    Με αφορμή το βραβείο ''Μελίνα Μερκούρη'' για τα τοπία πολιτιστικής κληρονομιάς, απονέμεται σήμερα 18 Σεπτεμβρίου από το γενικό διευθυντή της UNESCO, η ελληνική αντιπροσωπεία στην UNESCO οργανώνει μεγάλη συναυλία στις 19 Σεπτεμβρίου 2003 στην κεντρική αίθουσα του Διεθνούς Οργανισμού (χωρητικότητας 1.800 ατόμων) στο Παρίσι με μελωδίες και τραγούδια του συνθέτη Δημήτρη Παπαδημητρίου και διευθυντή ορχήστρας των "Μουσικών Συνόλων" της ΕΡΤ τον Α. Πυλαρινό. Θα τραγουδήσουν η Ελευθερία Αρβανιτάκη, η Φωτεινή Δάρρα και ο Γιώργος Φλωράκης. Ο τίτλος της συναυλίας είναι ''Δύο βραβεία Νόμπελ και Καβάφης ο Αλεξανδρινός''. Η εκδήλωση στηρίζεται απο το υπουργείο Πολιτισμού και την Ολυμπιακή Αεροπορία.

    [28] Το Μπαλέτο της Εθνικής Όπερας Παρισίων στο Ηρώδειο

    18/9/2003 12:00:00 μμ

    Μια παράσταση, που βασίζεται στο έργο "Κλάβιγκο" του Γκαίτε και σε χορογραφία του Ρολάν Πετί, παρουσιάζει την Παρασκευή 19 και το Σάββατο 20 του μηνός στο Ηρώδειο, το Μπαλέτο της Εθνικής Όπερας των Παρισίων. Ο θρυλικός χορογράφος, σε συνεργασία με τον μουσικό Γκαμπριέλ Γιαρέντ, τον σκηνογράφο Ζαν Μισέλ Βιλμότ και την ενδυματολόγο Λουίζα Σπινατέλι, σχεδίασαν απλές και ανάλαφρες φόρμες προκειμένου "να ακούσουν" προσεκτικά τις ''διαθέσεις'' του έργου, ενός έργου που ανήκει στη νεανική περίοδο του Γκαίτε και στοχάζεται το αιώνιο θέμα του έρωτα και της πίστης, ακροβατώντας ανάμεσα στη λογική και το πάθος, τη μεταφυσική και τη θρησκευτική συνείδηση.

    Το Μπαλέτο της Εθνικής Όπερας των Παρισίων, φέρει μια ιστορία 350 χρόνων σημαδεμένη από τους μεγαλύτερους χορευτές και χορογράφους παγκοσμίως. Αποτελείται από 154 χορευτές.

    [29] Μικρή κατανάλωση κρασιού βοηθά στη γονιμότητα!

    18/9/2003 1:29:00 μμ

    Οι γυναίκες, που συνηθίζουν να πίνουν λίγο κρασί μένουν πιο εύκολα έγκυες, σύμφωνα με μια έρευνα, που έγινε στη Δανία και της οποίας τα αποτελέσματα δημοσιεύει σήμερα η ιατρική επιθεώρηση Dagens Medecin. Η έρευνα αυτή που έγινε σε περίπου 30.000 γυναίκες, έδειξε ότι όσες προτιμούν ένα ποτήρι κρασί από ένα ποτήρι μπύρα ή άλλο οινοπνευματώδες ποτό. Αντίθετα, σύμφωνα με την έρευνα, οι γυναίκες, που δεν καταναλώνουν καθόλου αλκοολούχα ποτά, πρέπει να περιμένουν μεγαλύτερο διάστημα από τις άλλες για να γίνουν μητέρες. Επικεφαλής της ομάδας έρευνας ήταν η Μέτε Γιουλ του Ινστιτούτου Statens Serum.

    Ωστόσο, οι ερευνητές δεν γνωρίζουν γιατί το κρασί επηρεάζει θετικά τη γονιμότητα. "Γνωρίζουμε ότι οι καταναλωτές κρασιού κάνουν πιο υγιεινή διατροφή και είναι υψηλότερου κοινωνικού επιπέδου σε σχέση με τους λάτρεις της μπύρας. Όμως, η γονιμότητα δεν εξαρτάται από το κοινωνικό θέση μιας γυναίκας", επισημαίνει η Γιουλ. "Συνεπώς δεν μπορούμε να αποκλείσουμε, ότι το κρασί περιέχει ουσίες που ευνοούν τη γονιμότητα", πρόσθεσε η Γιουλ.

    [30] ''Κώδωνας κινδύνου'' για την παιδική θνησιμότητα

    18/9/2003 12:27:00 μμ

    Τουλάχιστον 80 εκατoμμύρια μητέρες και παιδιά θα πεθάνουν χωρίς λόγο μέσα στα επόμενα 12 χρόνια εξαιτίας της εσφαλμένης πολιτικής για την υγεία και της έλλειψης επενδύσεων, προειδοποιεί ο Grow Up Free, ένας συνασπισμός διεθνών οργανώσεων αρωγής για τα παιδιά με έκθεσή του που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα. Μια σειρά στόχων που έχουν καθορίσει διεθνείς οργανισμοί υπό τον τίτλο Millennium Development Goals, επιδιώκει τη μείωση της παιδικής θνησιμότητας κατά 2/3 στην περίοδο 1990-2015 και της θνησιμότητας των μανάδων κατά τα 3/4 την ίδια περίοδο. Ωστόσο, έρευνα του Grow Up Free επισημαίνει ότι η άστοχη πολιτική για την υγεία που πρότεινε η Παγκόσμια Τράπεζα και η έλλειψη επενδύσεων στην υγεία από τις εθνικές κυβερνήσεις δείχνουν ότι δεν υπάρχει πιθανότητα επίτευξης των στόχων.

    Ευθύνες στις πολιτικές της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου

    ''Τα επόμενα 12 χρόνια περισσότερα από 80 εκατομμύρια παιδιά και μητέρες θα πεθάνουν αν δεν πετύχουμε τους στόχους αυτούς. Ο συνασπισμός Grow Up Free αντικρούει όλα αυτά με την ευθύνη και τη δύναμη ν'αποτρέψει αυτούς τους χωρίς λόγο θανάτους'', δήλωσε αξιωματούχος.

    Σύμφωνα με την έκθεση, ο αριθμός των προβλεπόμενων θανάτων από ασθένειες που μπορεί να προληφθούν όπως η διάρροια και η πνευμονία, αντιστοιχεί στο σύνολο των πληθυσμών της Κένυας, της Ζάμπιας, του Σουδάν και του Μαλάουι. Και αυτό είναι μόλις η αρχή του παγόβουνου.

    Σύμφωνα με τα τρέχοντα στοιχεία για τα ποσοστά της θνησιμότητας παιδιών και μητέρων, η Millennium Development Goals δεν θα επιτύχει τους στόχους της ούτε ύστερα από ενάμισυ αιώνα σε ορισμένες αφρικανικές χώρες, προβλέπει η έκθεση.

    Η έκθεση αναφέρεται επίσης στις ετήσιες συνεδριάσεις την προσεχή εβδομάδα στο Ντουμπάι της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και καλεί τους δύο οργανισμούς να ενδιαφερθούν επειγόντως για το πρόβλημα.

    ''Τονίζουμε πως ενώ δεν μπορούμε να σημειώσουμε πρόοδο χωρίς περισσότερους πόρους την ίδια ώρα χρειαζόμαστε μια επιμελημένη ανάλυση για να δούμε γιατί η πολιτική απέτυχε στο παρελθόν και πώς πρέπει να υλοποιήσουμε νέες πολιτικές'', υπογραμμίζεται.

    Η έκθεση κατηγορεί το μοντέλο ανάπτυξης για την υγεία της Παγκόσμιας Τράπεζας ότι σε βασικά προγράμματα ιατρικής περίθαλψης περιορίζει τις δαπάνες, ενώ εκχωρεί την ευθύνη στον ιδιωτικό τομέα. Επισημαίνει ακόμη ότι οι εθνικές κυβερνήσεις πρέπει να διατηρήσουν την ευθύνη για την ορθή εφαρμογή των προγραμμάτων υγείας τους τα οποία ν΄ανταποκρίνονται στις ανάγκες των πληθυσμών τους και οι διεθνείς οργανώσεις πρέπει να επιλύσουν το πρόβλημα διαθέτοντας περισσότερα χρήματα, ώστε ένα πρόβλημα που έχει επιλυθεί σε μια περιοχή να μπορεί να επιλύεται σε όλες.

    [31] Τέταρτο διαζύγιο για τον Γιόσκα Φίσερ

    18/9/2003 1:22:00 μμ

    Την τέταρτη κατά σειρά σύζυγό του χώρισε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γιόσκα Φίσερ. Σύμφωνα με την εφημερίδα Μπλίντ, το διαζύγιο του 55χρονου Φίσερ από την 34χρονη Νικόλα Λέσκα εκδόθηκε στις 8 Σεπτεμβρίου από δικαστήριο της Φραγκφούρτης. Ο Φίσερ και η Λέσκα, δημοσιογράφος, είχαν παντρευτεί μυστικά πριν από τέσσερα χρόνια. Επίσης, η εφημερίδα αναφέρει ότι ο Γερμανός υπουργός έχει, ήδη, βρει νέα σύντροφο, μια νεαρή φοιτήτρια η οποία έχει ένα μικρό παιδί και έχουν μετακομίσει ήδη στο διαμέρισμά του στο Βερολίνο.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 18 September 2003 - 16:58:59 UTC