Read the US State Department's Country Reports on Human Rights Practices Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-09-13

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ομιλία Καραμανλή στη ΔΕΘ

    [01] Ομιλία Καραμανλή στη ΔΕΘ

    13/9/2003 9:12:00 μμ

    Tο όραμά του και τις βασικές αρχές του προγράμματός της Ν.Δ. για τη "νέα διακυβέρνηση" στην οικονομία, την κοινωνία, το δημόσιο τομέα, τον πολιτισμό, την παιδεία, τον αγροτικό τομέα παρουσίασε ο πρόεδρος του κόμματος Κώστας Καραμανλής, μιλώντας στους εκπροσώπους των παραγωγικών τάξεων στο Βελίδειο στη Θεσσαλονίκη το βράδυ του Σαββάτου. Ο κ. Καραμανλής στην ομιλία του χρησιμοποίησε πολλές φορές το επίθετο "νέος", σημειώνοντας ότι η Ελλάδα ολοκληρώνει έναν ιστορικό κύκλο 30 ετών και πως ξεκινά μια νέα περίοδος, η οποία εκφράζεται με ένα συλλογικό και ταυτόχρονα ένα ατομικό αίτημα ευημερίας. Ο τίτλος του κυβερνητικού προγράμματος της ΝΔ είναι ''Προοπτική 2010'', αλλά θα εξειδικευθεί, όπως λένε συνεργάτες του κ. Καραμανλή, κατά την παρουσίαση των επιμέρους προγραμμάτων για κάθε τομέα μέχρι τις εκλογές. Ο κ. Καραμανλής απέφυγε να αναφερθεί σε αριθμούς ή ποσοστά που θα περιλαμβάνουν τα μέτρα του και παρουσίασε τη ραχοκοκαλιά της οικονομικής και κοινωνικής του πολιτικής.

    ''Στόχος της Ν.Δ. η ανάπτυξη σε όλους τους τομείς και η ευημερία για όλους''

    Ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης τόνισε ότι το στοίχημα για τη ΝΔ και ο στόχος της νέας πολιτικής είναι να υπάρχει ανάπτυξη παντού και ευημερία για όλους, ενώ απάντησε και στον πρωθυπουργό, που είχε μιλήσει για τετραετία υψηλού ρίσκου από το ίδιο βήμα, όσο αφορά τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων και τα εθνικά θέματα.

    Ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι μια ιστορική ευκαιρία που δεν μπορεί να μεταβληθεί σε εθνικό ρίσκο σημειώνοντας: ''Πιστεύουμε ότι παρά τις καθυστερήσεις και την εκτίναξη του κόστους, μπορούμε να διοργανώσουμε τους καλύτερους αγώνες που έγιναν ποτέ'' και δεσμεύτηκε ότι θα διατηρήσει όλα τα στελέχη που ασχολούνται με τη διοργάνωση στις θέσεις τους, σημειώνοντας ότι ''όλοι όσοι εργάζονται σήμερα για το σκοπό αυτό, σε οποιοδήποτε επίπεδο ή τομέα, ας αφοσιωθούν με πίστη στην εθνική προσπάθεια και να είναι σίγουροι ότι μετά τις εκλογές θα συνεχίσουμε μαζί αρμονικά και απρόσκοπτα το έργο που ήδη επιτελούν".

    ''Να μειωθούν οι στρατιωτικές δαπάνες''

    Σε ό, τι αφορά τα εθνικά θέματα, ο πρόεδρος της ΝΔ επανέλαβε τις θέσεις του για αμυντική ευρωζώνη, επισημαίνοντας ότι στόχος είναι να μειωθούν οι στρατιωτικές δαπάνες και να επενδυθούν στην κοινωνία πολιτών, στο κοινωνικό κράτος και στην ευημερία κάθε οικογένειας.

    Ο κ. Καραμανλής συμπλήρωσε ότι ''οι Έλληνες επιδιώκουμε την ειρήνη και τη συνεργασία με τους γείτονες μας και απαιτούμε σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου. Και για αυτό στην εποχή της νέας διακυβέρνησης, αμέσως μετά τις εκλογές, αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες για τη συνένωση των δυνάμεων και των προσπαθειών μας με αναβάθμιση του Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής και ενεργοποίηση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

    ''Νέα κοινωνική πολιτική''

    Ανάμεσα στα μέτρα της κοινωνικής πολιτικής ο κ. Καραμανλής εξήγγειλε τη συγκρότηση ενιαίου ταμείου κοινωνικής μέριμνας που θα χρηματοδοτείται, όπως είπε από ειδικό κωδικό του προϋπολογισμού για την ενίσχυση και την κοινωνική προστασία όλων των κοινωνικά και οικονομικά ασθενέστερων.

    Ο κ. Καραμανλής είπε ότι η περίοδος που ακολουθεί είναι εποχή νέας αντίληψης και νέας διακυβέρνησης που θα κρίνει τη σχέση του πολίτη με το κράτος, υπογραμμίζοντας ότι ''δεν συμφωνούμε με την άποψη που θέλει την Ελλάδα να αυτοσυγκρίνεται με το παρελθόν της, να αγνοεί το διεθνές περιβάλλον και να εμφανίζεται ικανοποιημένη.

    Ανέφερε ότι βρισκόμαστε στις τελευταίες θέσεις των ''15'' στις δαπάνες για παιδεία, υγεία και έρευνα, πως δύο στις 10 ελληνικές οικογένειες ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, ότι έξι ελληνικές περιφέρειες είναι μεταξύ των 11 πιο φτωχών της Ευρώπης, ενώ το κατά κεφαλήν εισόδημα είναι το μικρότερο στην ΕΕ με 67,8% του μέσου κοινοτικού όρου, ενώ το 1981 ήταν 69%.

    Εξάλλου, υπογράμμισε ότι στα χρόνια που πέρασαν χάθηκαν τεράστια ποσά, η πιο ευνοϊκή διεθνής συγκυρία και χρόνος, αλλά σημείωσε πως η Ελλάδα μπορεί να κινείται με ασφάλεια και σιγουριά και να θέτει υψηλούς στόχους με μια νέα οικονομική πολιτική που να οδηγεί στην πραγματική σύγκλιση, νέες ιδέες, νέα δυναμική, νέους ρυθμούς και νέους ανθρώπους.

    Ο πρόεδρος της Ν.Δ. πρόσθεσε ότι μπορούμε να οικοδομήσουμε με ασφάλεια και σιγουριά ένα πραγματικά κοινωνικό κράτος, μια διαρκή περιφερειακή και κοινωνική σύγκλιση, μια κοινωνία στην οποία όλοι οι πολίτες θα αισθάνονται αισιοδοξία, ασφάλεια και σιγουριά για το παρόν και το μέλλον.

    Σε ό,τι αφορά στην επανίδρυση του κράτους ο Κώστας Καραμανλής μίλησε για:

    επαναπροσδιορισμό των ορίων του δημόσιου τομέα, αποκέντρωση και μεταφορών πόρων και αρμοδιοτήτων στην αυτοδιοίκηση, καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, εφαρμογή συστήματος δεσμευτικής προθεσμίας για την απάντηση των υπηρεσιών στα προβλήματα των πολιτών και περιορισμό των απαραίτητων εγγράφων για την ίδρυση ΕΠΕ και ΑΕ σε τρία.

    Σχετικά με την πάταξη της διαφθοράς, ο πρόεδρος της Ν.Δ. πρότεινε επίσης:

    ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης κατά της διαφθοράς με κατάργηση των νόμων, που όπως είπε, ευνοούν τη διαπλοκή, προώθηση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, επίσπευση του έργου της δικαιοσύνης, σύνταξη χάρτας των δικαιωμάτων του πολίτη, νέα πολιτική για τους εργαζόμενους στο δημόσιο και δημιουργία νέων ανεξάρτητων διοικητικών αρχών.

    Για το κοινωνικό κράτος ο Κώστας Καραμανλής υποσχέθηκε:

    υγεία υψηλού επιπέδου, αναβαθμισμένο εκπαιδευτικό σύστημα, αντιμετώπιση της ανεργίας, της ακρίβειας, προστασία του περιβάλλοντος, πάταξη της εγκληματικότητας, και ρύθμιση για τα "πανωτόκια", ώστε καμία οφειλή να μην ξεπερνά το τριπλάσιο ποσό του αρχικού κεφαλαίου.

    Ο κ. Καραμανλής επανέλαβε τις βασικές αρχές του προγράμματός του για την Παιδεία και τον Αγροτικό τομέα και δεσμεύτηκε σε ό, τι αφορά στην εκπαίδευση για εθνικό διάλογο με ευρεία συμμετοχή της εκπαιδευτικής κοινότητας και όλων των πολιτικών δυνάμεων.

    Τα βασικά στοιχεία της οικονομικής πολιτικής της Ν.Δ.

    Ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, επισήμανε ότι με τη σημερινή πολιτική, η ανάπτυξη μεσομακροπρόθεσμα δεν είναι διατηρήσιμη, ενώ για τη νέα οικονομική πολιτική που θα εφαρμόσει, δεσμεύτηκε για ταχεία ανάπτυξη, τόνωση της απασχόλησης και θεαματική βελτίωση της ανταγωνιστικότητας.

    Βασικά στοιχεία της οικονομικής πολιτικής του κ. Καραμανλή είναι η απόλυτη διασφάλιση της διαφάνειας και της εντιμότητας στη διαχείριση, γνήσια δημοσιονομική εξυγίανση, άνοιγμα των αγορών στον ανταγωνισμό με αποκρατικοποιήσεις, γενναία φορολογική μεταρρύθμιση, με ελαφρύνσεις για τα νοικοκυριά και μείωση του συντελεστή φορολογίας των αδιανέμητων κερδών για νέες επενδύσεις.

    Επίσης ο κ. Καραμανλής μίλησε για αναμόρφωση των αναπτυξιακών κινήτρων, αναμόρφωση στους τομείς γεωργίας και τουρισμού, ενίσχυση της νέας επιχειρηματικότητας και των μικρομεσαίων, εξωστρέφεια της οικονομίας, ορθολογική αξιοποίηση των πόρων του Γ' ΚΠΣ και κατάρτιση του εθνικού χάρτη χρήσεων γης.

    Ο πρόεδρος της Ν.Δ. ανακοίνωσε φορολογικές απαλλαγές με περιορισμό του συντελεστή έως 10% σε κάθε μορφής διαμετακομιστικά κέντρα που αναπτύσσουν τις δραστηριότητές τους με έδρα τη βόρεια Ελλάδα.

    Επίσης, ο πρόεδρος της ΝΔ δεσμεύτηκε ότι θα καταργήσει το ΣΔΟΕ, με τη σημερινή του μορφή.

    Στόχος η ιεράρχηση των έργων υποδομής της περιφέρειας

    Την ανάγκη για ισόρροπη περιφερειακή ανάπτυξη τόνισε το πρωί του Σαββάτου ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κώστας Καραμανλής επισημαίνοντας την υστέρηση σε έργα υποδομής της ελληνικής περιφέρειας, στη συνάντηση που είχε με τις διοικήσεις της HELEXPO και της ΔΕΘ.

    Ο Κώστας Καραμανλής τόνισε ότι καίρια προτεραιότητα του κυβερνητικού προγράμματος της ΝΔ είναι η γεφύρωση των εσωτερικών περιφερειακών ανισοτήτων και η ιεράρχηση των έργων υποδομής, κυρίως αυτών της περιφέρειας.

    Σχόλιο Χυτήρη

    Ο εκτελών χρέη κυβερνητικού εκπροσώπου Τηλέμαχος Χυτήρης αναφερόμενος στην ομιλία του κ. Καραμανλή έκανε λόγο για πανικό του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, ο οποίος όπως είπε αρέσκεται μόνο να επιτίθεται στον πρωθυπουργό.

    Ο κ. Καραμανλής είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αφού παρουσιάστηκε τις περασμένες ημέρες, ως ''ουρά'' του Πρωθυπουργού τώρα προσπαθεί να εμφανισθεί ως μέλλον Πρωθυπουργός. Γνωρίζει ανέφερε ότι το ΠΑΣΟΚ και η κυβέρνηση του έχει έργο, ενώ ο ίδιος και η Ν.Δ. μένει στα λόγια.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 13 September 2003 - 20:57:32 UTC