Read the New Military Service Law (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 17 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-09-12

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Με κύμα κινητοποιήσεων ξεκινάει η νέα σχολική χρονιά
  • [02] Εκλογικός νόμος και ''πόθεν έσχες'' στη συνάντηση Σημίτη-Σκανδαλίδη
  • [03] Στη Θεσσαλονίκη για τη ΔΕΘ ο Καραμανλής
  • [04] Συλλήψεις λαθρομεταναστών στον Εβρο
  • [05] Ενημέρωσε ο Γ. Παπανδρέου τον Πρωθυπουργό
  • [06] Στο Ωνάσειο προληπτικά ο Μίκης Θεοδωράκης
  • [07] Περίεργη υπόθεση απαγωγής επιχειρηματία στην Κρήτη
  • [08] Φ.Π.Α. και χρηματοπιστωτικό σύστημα στο ECOFIN
  • [09] Αλλάζουν τα ''προγνωστικά'' για το σουηδικό δημοψήφισμα
  • [10] Φωτογραφίες-προειδοποιήσεις στα πακέτα τσιγάρων
  • [11] Ολοκληρώθηκε η αγόρευση του Β. Μαρκή
  • [12] Απαλλαγές και ενοχές για το Συκούριο από τον Μαρκή
  • [13] Ένταση για τη λεία των ληστειών στην αγόρευση Μαρκή
  • [14] Έκρυθμη η κατάσταση στη Μέση Ανατολή
  • [15] Αίρονται οι κυρώσεις κατά της Λιβύης
  • [16] Κλιμακώνονται οι επιθέσεις Ιρακινών ενόπλων
  • [17] Ραγδαίες αλλαγές στα καταναλωτικά δάνεια
  • [18] Πόλεμος τιμών στα σούπερ μάρκετ προς όφελος του καταναλωτή
  • [19] Α. Λοβέρδος: Αύξηση 7% των ελληνικών εξαγωγών
  • [20] Μείωση τελών ταξινόμησης για I.X-μοτοσυκλέτες
  • [21] Διαψεύδει το Υπ. Οικονομικών είδηση του Reuters
  • [22] Αυξήθηκε το έλλειμμα ισοζυγίου το α' πεντάμηνο του 2003
  • [23] Συνάντηση Σημίτη με τους παγκόσμιους Έλληνες πρωταθλητές
  • [24] Στην κορυφή του Ολύμπου η σημαία του ΑΘΗΝΑ 2004
  • [25] Δικαίωση της Παναχαϊκής στην ΕΠΑΕ
  • [26] Έφυγε ο θρύλος της κάντρι Τζόνι Κας
  • [27] Εξερευνώντας τα ''ΑΝΤΙΣΩΜΑ''-τα
  • [28] ''Ορχήστρα των Χρωμάτων'' με ''όπλο τον εθελοντισμό''
  • [29] Οι Ελληνες από τους υγιέστερους της Ευρώπης
  • [30] Εγκαίνια του Hellas Sat με τηλεδιάσκεψη Σημίτη-Παπαδόπουλου
  • [31] Η επιστήμη θα... ξορκίσει την ''κατάρα των Φαραώ''!
  • [32] Δεν βρίσκει παρτενέρ στα Μπολσόι λόγω ...βάρους
  • [33] ''Ταινία για ενήλικες'' με φόντο... εκκλησία!
  • [34] Οδηγούσε παίζοντας... φλάουτο

    [01] Με κύμα κινητοποιήσεων ξεκινάει η νέα σχολική χρονιά

    12/9/2003 2:04:00 μμ

    Ήδη από τη Δευτέρα και για πέντε ημέρες τα περισσότερα πανεπιστήμια της χώρας θα είναι κλειστά καθώς η συνάντηση, που είχαν οι πανεπιστημιακοί σήμερα το πρωί με τον υφυπουργό Οικονομικών Νίκο Φαρμάκη κατέληξε σε αδιέξοδο. Όπως λέει ο καθηγητής του Πολυτεχνείου Γιάννης Μαϊστρος "η συνάντηση ήταν απογοητευτική και πολύ έξω από αυτά, που περίμεναν οι καθηγητές των πανεπιστημίων". Την ίδια ώρα συνεδριάζει η ΟΛΜΕ για να αποφασίσει αν και οι καθηγητές θα προχωρήσουν σε απεργιακές κινητοποιήσεις τις επόμενες εβδομάδες. Ανικανοποίητοι, όμως, είναι και οι δάσκαλοι, οι οποίοι δεν αποκλείεται να αποφασίσουν να μπουν και αυτοί στο χορό των κινητοποιήσεων.

    Οι πανεπιστημιακοί κατηγορούν την κυβέρνηση ότι δεν ασχολήθηκε με τα οικονομικά προβλήματα των πανεπιστημίων αλλά εκφράζουν και την απογοήτευσή τους για την αύξηση στους μισθούς τους, που υπολογίζεται περίπου στο 7%.

    Οι ίδιοι στην τριμερή επιτροπή διαλόγου, που είχε συσταθεί για να συζητήσει τα προβλήματα που απασχολούν την πανεπιστημιακή κοινότητα είχαν ζητήσει αύξηση 20% στις αποδοχές τους για δυο χρόνια.

    Ο υφυπουργός Οικονομικών Νίκος Φαρμάκης ενημέρωσε την επιτροπή των πανεπιστημιακών που επισκέφτηκε πως οι ανακοινώσεις για τα οικονομικά ζητήματα των πανεπιστημίων θα γίνουν από τον κ. Χριστοδουλάκη χωρίς όμως να ορίσει συγκεκριμένη ημερομηνία.

    [02] Εκλογικός νόμος και ''πόθεν έσχες'' στη συνάντηση Σημίτη-Σκανδαλίδη

    12/9/2003 12:49:00 μμ

    Οι τελικές θέσεις για το διάλογο που θα αφορά στον εκλογικό νόμο, η οριστικοποίηση του νομοσχεδίου για το "πόθεν έσχες" και η προετοιμασία της συζήτησης για την περιφερειακή ανασυγκρότηση της χώρας βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνεργασίας που είχε το πρωί της Παρασκευής ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, με τον υπουργό Εσωτερικών - Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Κώστα Σκανδαλίδη, με τη συμμετοχή και του διευθυντή του Νομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, καθηγητή Γιώργου Παπαδημητρίου, στο Μέγαρο Μαξίμου. Όπως δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών μετά τη συνάντηση, η πρόταση σχετικά με τα θέματα του διαλόγου για τον εκλογικό νόμο θα σταλεί την ερχόμενη Δευτέρα στα κόμματα και η σύγκλιση της Διακομματικής Επιτροπής θα γίνει τη μεθεπόμενη εβδομάδα. Αναφορικά με την οριστικοποίηση του νομοσχεδίου για το "πόθεν έσχες", αυτό θα δοθεί στη δημοσιότητα την Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου.

    ''Μεταρρυθμίσεις που δεν έχουν προεκλογικό ορίζοντα''

    Σχετικά με το θέμα της προετοιμασίας της συζήτησης για την περιφερειακή ανασυγκρότηση της χώρας, ο κ. Σκανδαλίδης είπε πως "κάναμε μια μακρά συζήτηση γύρω από το θέμα και έχω αναλάβει να επεξεργαστώ την τελική εισήγηση, με βάση την οποία θα πάμε στο Υπουργικό Συμβούλιο".

    Τέλος, ο υπουργός δήλωσε πως "και για τα τρία αυτά θέματα που είναι κορυφαία ζητήματα για την πολιτική στρατηγική της κυβέρνησης, για τις διαρθρωτικές αλλαγές, αλλά και για τον εκσυγχρονισμό του πολιτικού συστήματος της δημοκρατίας και της αναπτυξιακής δομής της χώρας, η κυβέρνηση θα παρουσιάσει συνεπείς, γενναίες και προοδευτικές μεταρρυθμίσεις. Μεταρρυθμίσεις που δεν έχουν ορίζοντα προεκλογικό, αλλά ορίζοντα την επόμενη ιστορική φάση για την ίδια την πορεία της χώρας".

    [03] Στη Θεσσαλονίκη για τη ΔΕΘ ο Καραμανλής

    12/9/2003 11:49:00 πμ

    Λίγο μετά τις 10 το πρωί έφτασε στη Θεσσαλονίκη για τη ΔΕΘ ο πρόεδρος της ΝΔ Κώστας Καραμανλής, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Νατάσσα. Κατά την άφιξη δεν υπήρχε υποδοχή, ενώ αμέσως μετά παραβρέθηκε και μίλησε σε συνεδρίαση του νομαρχιακού συμβουλίου. Ο κ. Καραμανλής στην ομιλία του επέκρινε με δριμύτητα την κυβέρνηση για καθυστερήσεις στις υποδομές της Βόρειας Ελλάδας και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι κάθε χρόνο από το βήμα της ΔΕΘ υπόσχεται τα ίδια πράγματα και το μόνο που αλλάζει κάθε φορά είναι η ετεροχρονισμένη ημερομηνία υλοποίησης των υποσχέσεών του.

    ''Χάρτα απόκλισης οι εξαγγελίες Σημίτη''

    "Είναι η χάρτα της απόκλισής του από τους στόχους του, η χάρτα της αποτυχίας του", ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καραμανλής και πρόσθεσε ότι "αυτές είναι τακτικές που υποτιμούν τους βορειοελλαδίτες, που προσβάλλουν όλους τους Έλληνες. Επιτέλους η αγωνία των πολιτών για καλύτερη ποιότητα ζωής, η εύλογη αξίωσή τους για υποδομές που ταιριάζουν σε χώρα της Ευρώπης, δεν μπορεί να γίνονται αντικείμενα προεκλογικής εκμετάλλευσης".

    "Τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση είναι και συγκεκριμένα και θα εφαρμοστούν. Ο κ. Καραμανλής δεν γίνεται πιστευτός", δήλωσε ο υφυπουργός Τύπου Τηλέμαχος Χυτήρης.

    Οι επιθέσεις του κυρίου Χυτήρη κατά της ΝΔ δεν έχουν καμία υπόσταση, η κυβέρνηση Σημίτη παραμένει δογματικά μονοδιάστατη και γι΄ αυτό αναξιόπιστη, σχολίασε ο Θόδωρος Ρουσόπουλος.

    Αναφορές στα έργα της Θεσσαλονικής-Ανοίγματα στους ψηφοφόρους

    Ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε και στο Μετρό της Θεσσαλονίκης, την υποθαλάσσια αρτηρία, τον εκσυγχρονισμό του αεροδρομίου, την Εγνατία Οδό, την ΠΑΘΕ, τους οδικούς άξονες της κεντρικής Μακεδονίας και έκανε λόγο για καθυστερήσεις, σημειώνοντας, ότι "οι κυβερνώντες νομίζουν ότι απευθύνονται σε λωτοφάγους, αφού κόβουν το έργο της Εγνατίας σε κομμάτια για να κόβουν κάθε 20 χιλιόμετρα και μια κορδέλα και να στήνουν προεκλογικά παιχνίδια φθηνού εντυπωσιασμού".

    Τόνισε, ότι πρέπει να ανεβάσουμε τον πήχη ψηλότερα, να διεκδικήσουμε καλύτερα και περισσότερα, να πάμε πιο γρήγορα μπροστά και να χτίσουμε μια νέα σχέση πολίτη και πολιτικής, μια σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ μας. Σε αυτή την εποχή των προκλήσεων και των μεγάλων στοιχημάτων, ανέφερε, οι διαχωριστικές γραμμές δεν έχουν θέση, δεν εκφράζουν τίποτα απολύτως, γιατί τα προβλήματα και οι λύσεις τους δεν έχουν χρώμα.

    Επέμεινε στα ανοίγματα του προς τους ψηφοφόρους όλων των κομμάτων, λέγοντας ότι "απλώνουμε τα χέρια σε όλους τους Έλληνες χωρίς να ρωτήσουμε τι ψήφισαν χθες" και τόνισε ότι γνωρίζει πως για να κάνει πράξη τα οράματά του θα χρειαστεί τη συνεργασία και την εμπιστοσύνη περισσοτέρων από αυτούς που θα τον ψηφίσουν.

    Ο κ. Καραμανλής επεσήμανε ότι βασική προτεραιότητα της πολιτικής του είναι η επανίδρυση του κράτους μέσω της ενίσχυσης της αυτοδιοίκησης, ενώ υπογράμμισε ότι η νομαρχιακή αυτοδιοίκηση αντιμετωπίζει σοβαρότατες ελλείψεις και πρόσθεσε ότι "το ευρύτερο σύστημα εξουσίας έφτασε να γίνει συνώνυμο με την διαφθορά και την αδιαφάνεια, ενώ το κατεστημένο και ο συντηρητισμός αποτελούν εμπόδια στην αναπτυξιακή διαδικασία και την περιφερειακή ανάπτυξη".

    Ακόμη κατηγόρησε τον Πρωθυπουργό για επιθέσεις εναντίον των αιρετών αρχόντων της αυτοδιοίκησης, μια πρακτική με την οποία, όπως είπε, επιχειρείται να εκτρέπεται κάθε φορά η δυσφορία των πολιτών για πράξεις και παραλείψεις, που βαρύνουν την κυβέρνηση.

    Όσο οι πόροι της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης εξαρτώνται από τον κομματικό περιφερειάρχη νομιμοποιούμαστε να μιλούμε για συνειδητή προσπάθεια αμφισβήτησης της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης, είπε.

    Παρουσίασε τέλος τις βασικές αρχές της πολιτικής του για την αυτοδιοίκηση και τόνισε την ανάγκη διαλόγου, συνεννόησης και συνεργασίας με τους ανθρώπους της, διασφάλισης της οικονομικής και διοικητικής αυτοτέλειας των νομαρχιών και ανάδειξη του αναπτυξιακού ρόλου και του κοινωνικού χαρακτήρα του.

    Τόσο ο νομάρχης Θεσσαλονίκης όσο και ο επικεφαλής της μειοψηφίας Παναγιώτης Ψωμιάδης και Γρηγόρης Χατζησάββας, ζήτησαν ενίσχυση των πόρων και των αρμοδιοτήτων για την αυτοδιοίκηση και επιτάχυνση των έργων και των υποδομών.

    Ο κ. Ψωμιάδης ανέφερε ότι "δεν ζητάμε ελεημοσύνη από την κεντρική εξουσία αλλά αυτό που δικαιούμαστε και παράνομα παρακρατείται. Κουραστήκαμε από υποσχέσεις και σχέδια επί χάρτου και δεν θέλουμε άλλες επικοινωνιακές υπερβολές όπως οι παροχολογίες των τελευταίων ημερών".

    [04] Συλλήψεις λαθρομεταναστών στον Εβρο

    12/9/2003 5:10:00 μμ

    Φωτό αρχείου

    Έναν Έλληνα που προσπαθούσε να προωθήσει στο εσωτερικό της χώρας 29 αλλοδαπούς λαθρομετανάστες, συνέλαβαν συνοριοφύλακες του τμήματος Φερών, στην αγροτική περιοχή Αρδανίου. Οι λαθρομετανάστες είχαν περάσει στην Ελλάδα από την περιοχή της Βρυσούλας και επρόκειτο να επιβιβαστούν σε αυτοκίνητο που θα τους μετέφερε στην Αθήνα. Στην υπόθεση εμπλέκεται και ένας Τούρκος δουλέμπορος, ο οποίος όμως διέφυγε τη σύλληψη και επέστρεψε στη γειτονική χώρα. Οι λαθρομετανάστες θα κατέβαλαν στους διακινητές τους, με την άφιξή τους στην πρωτεύουσα, 58 χιλιάδες δολάρια.

    [05] Ενημέρωσε ο Γ. Παπανδρέου τον Πρωθυπουργό

    12/9/2003 3:25:00 μμ

    Συνεργασία διάρκειας μισής περίπου ώρας είχε το πρωί ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου με τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη, τον οποίο και ενημέρωσε για τα αποτελέσματα των επαφών που είχε στη Λευκωσία, ενόψει και της επίσκεψης που θα πραγματοποιήσει την επόμενη Τρίτη στην Αθήνα ο Κύπριος πρόεδρος Τάσσος Παπαδόπουλος. Αμέσως μετά το πέρας της συνάντησης ο κ. Παπανδρέου σε δηλώσεις του αναφέρθηκε στο κλίμα ''πολύ στενής και καλής συνεργασίας'' ανάμεσα σε Αθήνα και Λευκωσία, προβλέποντας ότι τους προσεχείς μήνες θα υπάρξουν σημαντικές εξελίξεις στο Κυπριακό. ''Ολοι γνωρίζουμε ότι η πορεία της Τουρκίας προς την Ε.Ε βρίσκει μπροστά της και το θέμα της επίλυσης του Κυπριακού'', τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Παπανδρέου.

    [06] Στο Ωνάσειο προληπτικά ο Μίκης Θεοδωράκης

    12/9/2003 2:55:00 μμ

    Για προληπτικό καρδιολογικό έλεγχο νοσηλεύεται από το πρωί της Πέμπτης στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο ο Μίκης Θεοδωράκης. Ενα ήπιο άλγος που έκανε την εμφάνισή του στην περιοχή της καρδιάς ανησύχησε τους οικείους του, οι οποίοι ζήτησαν από τους γιατρούς του Ωνασείου να προχωρήσουν σε λεπτομερή καρδιολογικό έλεγχο, ο οποίος αναμένεται να ολοκληρωθεί μεσα στο Σαββατοκύριακο. Δεν πρόκειται για κάτι ιδιαίτερα σοβαρό και οι εξετάσεις γίνονται για προληπτικούς λόγους εξηγούν οι γιατροί του, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι επικεφαλής της ομάδας που τον παρακολουθεί είναι ο καρδιολόγος Δημήτρης Κρεμαστινός. Αν και δεν έχει γίνει γνωστό πότε θα βγει από το νοσοκομείο ο μουσικοσυνθέτης, εκτιμάται ότι αυτό θα συμβεί μέσα στο Σαββατοκύριακο.

    [07] Περίεργη υπόθεση απαγωγής επιχειρηματία στην Κρήτη

    Πηγή: ΑΠΕ 12/9/2003 12:52:00 μμ

    Μια περίεργη καταγγελία για υπόθεση απαγωγής ενός επιχειρηματία διερευνούν από χθες οι άνδρες του Τμήματος Ασφάλειας του Λιμεναρχείου Ηρακλείου. Σύμφωνα με καταγγελία της συζύγου του επιχειρηματία και στη συνέχεια και του ιδίου, ο 57χρόνος επιχειρηματίας απήχθη για αρκετές ώρες, αφού οι δράστες τον υποχρέωσαν να πιει κάποιο υγρό (!) και μετά... αποκοιμήθηκε ενώ όταν ξύπνησε βρισκόταν στην παραλία του Τομπρούκ. Όπως υποστήριξε στους αστυνομικούς, προχθές το πρωί είχε δεχθεί τηλεφώνημα από κάποιον, που του έδωσε ραντεβού για μια δουλειά κοντά στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο, όπου και πήγε. Εκεί, σύμφωνα με τις καταγγελίες του, τον πλησίασαν δύο άνδρες 30-35 ετών τους οποίους δεν γνώριζε και τον απείλησαν, ότι θα τον σκοτώσουν.

    Πολλές αντιφάσεις

    Ο 57χρόνος στη συνέχεια κατάφερε να τους ξεφύγει και να φτάσει μέχρι το πλησιέστερο καρτοτηλέφωνο, απ΄όπου επικοινώνησε με τον κουνιάδο του, στον οποίο ανέφερε το περιστατικό.

    Όμως, σύμφωνα πάντα με τις καταγγελίες του, ξανάπεσε στα χέρια των δύο ανδρών, οι οποίοι με τη βία τον οδήγησαν σε μια μάντρα. Εκεί παρέμεινε, όπως είπε, μέχρι τις 4 το απόγευμα, αφού προηγουμένως είχε υποχρεωθεί να πιει το σκεύασμα. Από το σημείο αυτό και μετά, όπως υποστηρίζει, δεν θυμάται τίποτα.

    Οι αστυνομικές και λιμενικές αρχές διερευνούν με μεγάλη προσοχή την υπόθεση ενώ σύμφωνα με πληροφορίες ο 57χρόνος επιχειρηματίας έχει πέσει σε πολλές αντιφάσεις.

    [08] Φ.Π.Α. και χρηματοπιστωτικό σύστημα στο ECOFIN

    12/9/2003 1:59:00 μμ

    Το πεδίο εφαρμογής μειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α., η παρακολούθηση του χρηματοπιστωτικού συστήματος και ο τρόπος λήψης αποφάσεων σε θέματα οικονομικής πολιτικής, είναι τα θέματα που θα δεσπόσουν των συζητήσεων των υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών της Ε.Ε. στο άτυπο Συμβούλιο που θα πραγματοποιηθεί αύριο Σάββατο, στη Στρέσσα της Ιταλίας. Τέλος, οι υπουργοί Οικονομίας και Οικονομικών θα συζητήσουν θέματα σχετικά με τις υπερχρεωμένες φτωχές χώρες, την προετοιμασία των ετήσιων συναντήσεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας. Σήμερα το απόγευμα, θα συνεδριάσει το Eurogroup στο οποίο θα συμμετέχει και ο Έλληνας υπουργός Οικονομίας, Νίκος Χριστοδουλάκης.

    Μηχανισμοί για την πρόληψη κρίσεων

    Σε ό,τι αφορά το Φ.Π.Α., οι υπουργοί θα συζητήσουν τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με τη γενική αναθεώρηση των μειωμένων συντελεστών με στόχο τη διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής του ΦΠΑ. Στόχος, η εξασφάλιση ομοιομορφίας από τις παρεκκλίσεις που ακολουθούν οι χώρες-μέλη της Ε.Ε. στην εφαρμογή του φόρου.

    Εξάλλου, οι υπουργοί στο πλαίσιο της συζήτησης για την παρακολούθηση του χρηματοπιστωτικού συστήματος θα ασχοληθούν με τους αποτελεσματικούς μηχανισμούς για την πρόληψη των κρίσεων και θα αναλυθούν οι προτεραιότητες των μελλοντικών εργασιών του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

    Επίσης, στο κεφάλαιο ''Διακυβερνητική Διάσκεψη'' η συζήτηση θα αφορά τον τρόπο λήψης αποφάσεων στα θέματα οικονομικής πολιτικής στη νέα συνθήκη της Ε.Ε.

    [09] Αλλάζουν τα ''προγνωστικά'' για το σουηδικό δημοψήφισμα

    12/9/2003 1:03:00 μμ

    Για πρώτη φορά το ποσοστό των υποστηρικτών της ένταξης της Σουηδίας στη ζώνη του ευρώ "ισοφάρισε" το ''όχι'' δύο ημέρες πριν από το κρίσιμο δημοψήφισμα της Κυριακής και αφού η χώρα έχει συγκλονιστεί από τη δολοφονία της υπουργού Εξωτερικών, Ανα Λίντ. Δημοσκόπηση της εταιρίας Skop έδειξε ότι υπέρμαχοι και αντίπαλοι του ευρώ συγκεντρώνουν πλέον 50% στην πρόθεση ψήφου, ενώ πριν λίγες ημέρες το ''όχι'' ξεπερνούσε το ''ναι'' κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες. Στο μεταξύ, ο σουηδικός Τύπος καλεί τους ψηφοφόρους να δώσουν το δικό τους μήνυμα υπέρ της δημοκρατίας, προσερχόμενοι στις κάλπες την Κυριακή στις 14 Σεπτεμβρίου.

    Στην πρόσφατη δημοσκόπηση το 8% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι τείνουν περισσότερο να ψηφίσουν υπέρ του ευρώ μετά τη δολοφονία της Ανα Λίντ, που ήταν εκ των πρωταγωνιστών της ένταξης της Σουηδίας στο ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα.

    Σύμφωνα με πολλούς αναλυτές, η δολοφονία της Ανα Λίντ, θα προσελκύσει αρκετές ψήφους συμπάθειας στο στρατόπεδο των οπαδών του ευρώ. Από τον περασμένο Νοέμβριο που η σουηδική κυβέρνηση εξήγγειλε την διοργάνωση δημοψηφίσματος για το Ευρώ στις 14 Σεπτεμβρίου, σε όλες τις δημοσκοπήσεις υπερτερούσε το ''όχι''.

    Την ίδια ώρα οι εφημερίδες της χώρας προτρέπουν τους εκλογείς να δώσουν το παρών στο δημοψήφισμα.

    ''Ενας τρόπος να τιμηθεί το θύμα είναι να συμμετάσχουμε στην ψηφοφορία της Κυριακής...Όσοι είχαν αποφασίσει να ψηφίσουν ''ναι'' οφείλουν να το κάνουν, και όσοι είχαν αποφασίσει να ψηφίσουν ''όχι'' οφείλουν επίσης να το κάνουν'', επισημαίνεται στο κύριο άρθρο της συντηρητικής εφημερίδας Svenska Dagbladet.

    Το ίδιο μήνυμα απευθύνεται και από τις σελίδες της φιλελεύθερης Dagens Nyheter. ''Μία ισχυρή συμμετοχή στο δημοψήφισμα της Κυριακής και η υιοθέτηση μίας συγκροτημένης στάσης είναι ένας καλός τρόπος για τη συνέχιση των προσπαθειών της Αννα Λιντ για τη δημοκρατία''.

    ''Τι να κάνουμε;'', είναι ο τίτλος του κύριου άρθρου της λαϊκής Expressen. ''Κατ αρχήν ας χρησιμοποιήσουμε το δικαίωμα ψήφου την Κυριακή'', προτρέπει.

    [10] Φωτογραφίες-προειδοποιήσεις στα πακέτα τσιγάρων

    12/9/2003 1:10:00 μμ

    Τα κράτη μέλη της ΕΕ θα μπορούν από την 1η Οκτωβρίου 2004 να χρησιμοποιούν φωτογραφίες και εικόνες στις προειδοποιήσεις για τις συνέπειες του καπνίσματος στα πακέτα τσιγάρων. Αυτό προβλέπει η απόφαση που έλαβε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε συνέχεια των μέτρων που έχουν ήδη προωθηθεί για την εμφάνιση και την πώληση προϊόντων καπνού με στόχο την καταπολέμηση του καπνίσματος. Πάντως, το νέο αυτό μέτρο θα είναι προαιρετικό για τα κράτη μέλη. Υπενθυμίζεται ότι με βάση την οδηγία του 2001 για την πώληση, διαφήμιση και κατασκευή των προϊόντων καπνού οι προειδοποιήσεις στα πακέτα τσιγάρων έχουν γίνει αυστηρότερες. Τα μηνύματα πλέον θα πρέπει να καλύπτουν υποχρεωτικά από τις 30 Σεπτεμβρίου 2003 το 30% της μπροστινής πλευράς του πακέτου και το 40% για το πίσω μέρος του πακέτου.

    Όπως ανακοίνωσε η Επιτροπή, θα επιλεγούν μετά από διαγωνισμό έγχρωμες φωτογραφίες, εικόνες και γραφικά μηνύματα που θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα κράτη μέλη για τις προειδοποιήσεις σχετικά με τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος.

    Οι φωτογραφίες θα αφορούν τα ακόλουθα δεκατέσσερα μηνύματα:

    Οι καπνιστές πεθαίνουν πιο νέοι. Το κάπνισμα κλείνει τις αρτηρίες και προκαλεί καρδιακό έμφραγμα και εγκεφαλική συμφόρηση Το κάπνισμα προκαλεί θανατηφόρο καρκίνο του πνεύμονα. Το κάπνισμα στην εγκυμοσύνη βλάπτει το βρέφος. Προστατέψτε τα παιδιά: μην τα αφήνετε να αναπνέουν τον καπνό σας. Ο γιατρός σας και ο φαρμακοποιός σας μπορούν να σας βοηθήσουν να σταματήσετε στο κάπνισμα. Το κάπνισμα δημιουργεί εθισμό σε μεγάλο βαθμό, μην το αρχίζετε. Σταματώντας το κάπνισμα, μειώνετε τον κίνδυνο θανατηφόρων ασθενειών της καρδιάς και των πνευμόνων. Το κάπνισμα μπορεί να προκαλέσει αργό και οδυνηρό θάνατο. Ζητήστε βοήθεια για να σταματήσετε το κάπνισμα: (τηλέφωνο / ταχυδρομική διεύθυνση / διεύθυνση διαδικτύου / συμβουλευτείτε το γιατρό / το φαρμακοποιό σας). Το κάπνισμα ενδέχεται να μειώσει τη ροή του αίματος και να προκαλέσει σεξουαλική ανικανότητα. Το κάπνισμα προκαλεί γήρανση του δέρματος. Το κάπνισμα μπορεί να βλάψει το σπέρμα και μειώνει τη γονιμότητα. Ο καπνός περιέχει βενζόλιο, νιτροζαμίνες, φορμαλδεύδη και υδροκυάνιο.

    [11] Ολοκληρώθηκε η αγόρευση του Β. Μαρκή

    12/9/2003 3:36:00 μμ

    Η παράθεση των στοιχείων που κατά τον αναπληρωτή εισαγγελέα Βασίλη Μαρκή οδηγεί στην βεβαιότητα για την ενοχή του Αλεξ. Γιωτόπουλου έδειξε να ενοχλεί τον φερόμενο ως καθοδηγητή της οργάνωσης. Ο Γιωτόπουλος που από την πρώτη μέρα έναρξης των αγορεύσεων των εισαγγελέων προτιμούσε να αναλώνει τον χρόνο του στην ανάγνωση βιβλίων και εφημερίδων, διέκοψε τώρα την ανάγνωση και προέβη σε συνεχείς παρεμβάσεις εμμένοντας στην αθωότητά του και στον ισχυρισμό ότι η εμπλοκή του στην υπόθεση αποτελεί σκευωρία των αρχών. Ο κ. Μαρκής κατά την ολοκλήρωση της αγόρευσης τους, υποστήριξε ότι το γεγονός πως οι αρχές στράφηκαν στον Αλεξ. Γιωτόπουλο δεν ήταν αποτέλεσμα σκευωρίας, αλλά λογικών συνειρμών που αφετηρία τους ήταν το συμπέρασμα για την γαλλική παιδεία του συντάκτη των προκηρύξεων της 17Ν.

    Εντονα αντέδρασε ο Γιωτόπουλος

    Μεταξύ των επιχειρημάτων που χρησιμοποίησε ο κ. Μαρκής προκαλώντας τις αντιδράσεις του Γιωτόπουλου, ήταν και τα ευρήματα στη γιάφκα της οδού Πάτμου κάποια από τα οποία ήταν και τα υλικά (σφραγίδες αστυνομικών, τυπογραφικά τελάρα κ.ά) που χρησιμοποιήθηκαν για την έκδοση του πλαστού δελτίου ταυτότητας που χρησιμοποιούσε ο Αλ. Γιωτόπουλος στο όνομα Μιχάλης Οικονόμου.

    Ταυτότητα, που όπως υπενθύμισε ο κ. Μαρκής, είχε κατασκευάσει ο Σάββας Ξηρός για λογαριασμό του ''Λάμπρου'', και το γεγονός είχε κάνει γνωστό ο Ξηρός σε συνέντευξή του τον περασμένο Σεπτέμβριο στο δημοσιογράφο Μάκη Τριανταφυλλόπουλο.

    Ο εισαγγελέας τόνισε ότι αν ο ισχυρισμός του Γιωτόπουλου περί σκευωρίας ίσχυε ο Σάββας κατά τη διάρκεια της επίμαχης συνέντευξης, θα είχε τη δυνατότητα να πει ''Μάκη είναι όλα ψέματα, τον τυλίξανε τον άνθρωπο'', κάτι που όχι μόνο δεν έκανε, αλλά αντίθετα υποστήριξε ότι δεν γνώριζε το πραγματικό όνομα του Γιωτόπουλου και ότι τον γνώριζε σαν Μιχάλη Οικονόμου.

    Καταλήγοντας ο κ. Μαρκής είπε μεταξύ άλλων: ''Αυτή η υπόθεση παίρνει τη μορφή μιας τραγωδίας για τα θύματα, κάποιους από τους κατηγορουμένους και τις οικογένειές τους. Η υπόθεση αυτή πρέπει να γίνει μάθημα για όλους''.

    Ο εισαγγελέας αναφέρθηκε και στα πολιτικά κόμματα και τη στάση που κράτησαν κατά τη διάρκεια της δράσης της 17Ν.

    ''Πρώτα και κύρια τα πολιτικά κόμματα αυτής της χώρας χρησιμοποίησαν τα εγκλήματα αυτής της οργάνωσης στην πολιτική τους αντιδικία. Ρίξτε μια ματιά στη δικογραφία για τη δολοφονία του Παύλου Μπακογιάννη και τα δημοσιεύματα της εποχής, στα οποία φαίνεται ότι ο ένας χώρος κατηγορεί τον αρχηγό του άλλου. Τα κόμματα που λειτουργούν στο χώρο της αριστεράς αντί να προβληματίζονται για τη δράση της οργάνωσης, κατέληξαν στην εκδοχή της συνομωσιολογίας''.

    Η δίκη θα συνεχιστεί τη Δευτέρα με τις αγορεύσεις των συνηγόρων πολιτικής αγωγής.

    Πρώτος αναμένεται να αγορεύσει ο κ. Ηλίας Αναγνωστόπουλος που εκπροσωπεί τις οικογένειες των Αμερικανών θυμάτων της 17Ν, αλλά και του Βρετανού ταξίαρχου Στίβεν Σόντερς.

    [12] Απαλλαγές και ενοχές για το Συκούριο από τον Μαρκή

    12/9/2003 2:20:00 μμ

    Την ενοχή για το αδίκημα της προμήθειας εκρηκτικών υλών μόνο όσων από τους κατηγορούμενους έλαβαν μέρος στην κλοπή από το στρατόπεδο Συκουρίου, ζήτησε από το δικαστήριο ο αναπληρωτής εισαγγελέας κ. Βασίλης Μαρκής. Ο εισαγγελέας δέχθηκε, όπως και το παραπεμπτικό βούλευμα, ως χρόνο έναρξης τέλεσης του αδικήματος της προμήθειας εκρηκτικών υλών την 25η Δεκεμβρίου 1989, ημέρα, που έγινε η κλοπή από το Συκούριο. Διαφώνησε, όμως, με την απαγγελία κατηγορίας για προμήθεια εκρηκτικών σε βάρος και εκείνων από τους κατηγορούμενους, που δεν φέρονται να έλαβαν μέρος στην επίμαχη ενέργεια. Έτσι, ενοχή για το αδίκημα της προμήθειας εκρηκτικών ζήτησε μόνο για τους Δημήτρη Κουφοντίνα, Σάββα και Χριστόδουλο Ξηρό, Βασίλη Τζωρτζάτο, Ηρακλή Κωστάρη, Κώστα Καρατσώλη, Κώστα Τέλιο και Θωμά Σερίφη, που κατηγορούνται για την υπόθεση του Σικουρίου και για ηθική αυτουργία στην πράξη αυτή, ζήτησε ενοχή του Αλέξανδρου Γιωτόπουλου.

    ''Δεν με έπεισε για την αθωότητα του ο Γεωργιάδης''

    Για τους υπόλοιπους κατηγορούμενους, που βαρύνονται με το αδίκημα της προμήθειας και κατοχής όπλων και εκρηκτικών, ο κ. Μαρκής ζήτησε την απαλλαγή όλων πλην των Σάββα Ξηρού, Δημήτρη Κουφοντίνα και Αλέξανδρου Γιωτόπουλου οι οποίοι σύμφωνα με τον εισαγγελέα διέθεταν κλειδιά των κρησφύγετων της οργάνωσης και επομένως φύλαγαν και κατείχαν τόσο τα όπλα όσο και τα εκρηκτικά.

    Ο κ. Μαρκής ζήτησε επίσης την ενοχή του Αλέξανδρου Γιωτόπουλου για την κατηγορία της ηθικής αυτουργίας στην ανθρωποκτονία κατά του Τζόρτζ Τσάντες και του οδηγού του Νίκου Βελούτσου το 1983, τονίζοντας ότι παραμένουν άγνωστοι οι φυσικοί αυτουργοί του διπλού εγκλήματος.

    Ο κ. Μαρκής αναφερόμενος σε ληστεία στον ΟΤΕ Πειραιά του 2001 υποστήριξε ότι πρέπει να απαλλαγεί από την κατηγορία της απόπειρας ανθρωποκτονίας ο Βασίλης Ξηρός, καθώς, όπως τόνισε δεν είχε πυροβολήσει αυτός κατά υπαλλήλου αλλά ο αδελφός του Σάββας.

    Έτσι, προτείνοντας τη μετατροπή της κατηγορίας σε βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη ζήτησε την ενοχή του Σάββα Ξηρού για την πράξη αυτή. Παράλληλα, ζήτησε την απαλλαγή του Αλέξανδρου Γιωτόπουλου, τόσο από την κατηγορία της ηθικής αυτουργίας στην απόπειρα ανθρωποκτονίας, όσο και από αυτήν της ηθικής αυτουργίας στη βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη, αν η μετατροπή που ζήτησε γίνει δεκτή από το δικαστήριο, κρίνοντας, ότι ο πυροβολισμός ήταν μια "αυτόνομη" ενέργεια στην οποία προέβη ο Σάββας Ξηρός και για την οποία δεν είχε λάβει οδηγία από τον Αλέξανδρο Γιωτόπουλο.

    Απαλλαγή του Αλέξανδρου Γιωτόπουλου, όμως, από κάθε κατηγορία ζήτησε ο κ. Μαρκής και για την υπόθεση της ληστείας σε Εθνική Τράπεζα στη Θεσσαλονίκη, τον Ιούλιο του 2000, αποδεχόμενος τον ισχυρισμό του Σάββα Ξηρού, ότι ο ίδιος με το Δημήτρη Κουφοντίνα είχαν αποφασίσει και διαπράξει τη ληστεία.

    Νωρίτερα, ο κ. Μαρκής υποστήριξε ότι ο Διονύσης Γεωργιάδης δεν τον έπεισε για την αθωότητά του και τόνισε, πως τον θεωρεί βοηθητικό μέλος της οργάνωσης. Ο εισαγγελέας απέδωσε στο νεαρό κατηγορούμενο τη φυσική αυτουργία σε έκρηξη στην τράπεζα Αλφα Πίστεως στα Πατήσια, το Μάρτιο του 1999.

    [13] Ένταση για τη λεία των ληστειών στην αγόρευση Μαρκή

    12/9/2003 12:02:00 μμ

    Ιωάννα Κούρτοβικ

    Ένταση δημιουργήθηκε στη δίκη για την υπόθεση της 17Ν, όταν στην αγόρευσή του ο αναπληρωτής εισαγγελέας κ. Βασίλειος Μαρκής, αναφέρθηκε στα χρήματα των ληστειών που διέπραξε η οργάνωση, αφήνοντας αιχμές, ότι διατίθενται για την υπεράσπιση των κατηγορουμένων.

    Βασίλης Μαρκής: "Πού βρίσκονται αυτά τα χρήματα και ποιοι τα διαχειρίζονται σήμερα; από το μυαλό μου περνάει η ιδέα ότι ενδεχομένως βοηθούν στην ύπαρξη μίας πολυμελούς και πολυτελούς υπεράσπισης. Δεν μιλώ για όλους".

    Πρώτη αντέδρασε η συνήγορος υπεράσπισης του Δημήτρη Κουφοντίνα και της Αγγελικής Σωτηροπούλου, Ιωάννα Κούρτοβικ με συνέπεια ο πρόεδρος του δικαστηρίου να διακόψει τη διαδικασία για λίγα λεπτά, προκειμένου να ηρεμήσουν τα πνεύματα. Όταν οι δικαστές ανέβηκαν και πάλι στην έδρα , σύσσωμη η υπεράσπιση των κατηγορουμένων διαμαρτυρήθηκε έντονα, υποστηρίζοντας, ότι η μομφή που διατύπωσε ο αναπληρωτής εισαγγελέας θίγει βαθύτατα τους συνηγόρους υπεράσπισης.

    Γιάννης Ραχιώτης

    Γιάννης Ραχιώτης: "Είναι μία πολύ σοβαρή μομφή. Είναι μία επαναφορά του γνωστού θέματος που είχε τεθεί κάποτε σε αριστερούς δικηγόρους. "Τα ρούβλια της Μόσχας", γίνονται τώρα χρήματα των ληστειών. Αυτά τα έχουμε ξανακούσει".

    Ιωάννης Βλάχος: "Αν πούμε ότι πληρωνόμαστε, κινδυνεύουμε να ακούσουμε ότι παίρνουμε χρήματα από τις ληστείες. Και αν πούμε ότι δεν πληρωνόμαστε, κινδυνεύουμε να μας κατηγορήσουν για συνοδοιπόρους".

    Κώστας Χρυσικόπουλος: "Με ορίζει ως άνθρωπο και ως υπερασπιστή να λένε ότι πληρωνόμαστε με χρήματα βαμμένα με αίμα. Εγώ προσφέρομαι και ομολογώ ότι πληρώθηκα. Να μου ασκήσει ο κ. εισαγγελέας δίωξη για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος".

    Ιωάννα Κούρτοβικ: "Αυτό είναι απαράδεκτο. Επανειλημμένα ο κ. εισαγγελέας έκανε κριτική στον τρόπο που ασκεί τα καθήκοντά της η υπεράσπιση. Στο παρελθόν μας είχε χαρακτηρίσει "περιοδεύοντα θίασο" επειδή συμμετείχαμε σε κάποιες κοινωνικές εκδηλώσεις".

    Ο κ. Μαρκής διευκρίνισε ότι δεν είχε καμία πρόθεση μομφής προς τους συνηγόρους υπεράσπισης οι οποίοι, όπως είπε, ασκούν το καθήκον τους με τον καλύτερο τρόπο.

    "Δεν μπορώ, όμως, να αφήσω χωρίς εκτίμηση, είπε, ένα γεγονός, που προκύπτει από ένα κείμενο της 17Ν... Το καταστατικό της οργάνωσης αναφέρει ότι η 17Ν αναλαμβάνει να βοηθήσει τα μέλη, τις οικογένειες των μελών, με δικηγόρο κλπ εφόσον συλληφθούν. Μαθήματα δημοκρατικότητας και προοδευτικότητας δεν δέχομαι από κανέναν. Και κυρίως δεν δέχομαι από κανέναν να διαστρεβλώνει τα λόγια μου. Ήταν ένα ερωτηματικό για το τι έχουν γίνει αυτά τα λεφτά. Προχώρησα σε ένα ερωτηματικό πάρα πάνω. Ας το πάρει το ποτάμι. Ζητώ συγγνώμη".

    Ο κ. Μαρκής αναφέρθηκε ωστόσο και στη φραστική επίθεση που δέχτηκαν τα μέλη του δικαστηρίου από συνηγόρους υπεράσπισης, κατά τη διάρκεια της πολύμηνης διαδικασίας.

    "Πώς θα έπρεπε να αντιδράσουμε εμείς όταν κατηγορούμαστε ως χουντικοί, ως πράκτορες των Αμερικανών; Σκύβουμε το κεφάλι και λέμε ότι είναι στα υπερασπιστικά τους καθήκοντα. Ποια είναι η αντίδραση ενός δικαστή, όταν κατηγορείται ως χουντικός και μάλιστα ο αδελφός του ήταν βασανισμένος από την ΕΑΤ ΕΣΑ και κάθεται στωικά και το ακούει;".

    Το επεισόδιο έληξε καθώς ο κ. Μαρκής ζήτησε να ξεχαστούν όσα ειπώθηκαν και συνεχίζει την αγόρευσή του.

    [14] Έκρυθμη η κατάσταση στη Μέση Ανατολή

    Δημήτρης Αλεξόπουλος 12/9/2003 6:45:00 μμ

    Ποικίλες αντιδράσεις τόσο στα κατεχόμενα όσο και σε διεθνές επίπεδο, προκαλεί η απόφαση του υπουργικού συμβουλίου του Ισραήλ, για την σύλληψη και απέλαση του Γιάσερ Αραφάτ. Χιλιάδες Παλαιστίνιοι που εναντιώνονται στην απόφαση σχημάτισαν ανθρώπινη ασπίδα έξω από το αρχηγείο του Προέδρου τους στη Ραμάλα, μετά από κάλεσμα της Φατάχ, ενώ ο ίδιος διαμηνύει ότι δεν εγκαταλείπει την πατρίδα του. Υπέρ της απόφασης τάσσονται περίπου δύο στους τρεις Ισραηλινούς που σύμφωνα με δημοσκόπηση θεωρούν ότι το Ισραήλ πρέπει να σκοτώσει ή να εκδιώξει τον Παλαιστίνιο ηγέτη. Την ίδια ώρα, οι Ταξιαρχίες των Μαρτύρων του Αλ Ακσα απειλούν "να πλήξουν παντού" το Ισραήλ αν εκδιωχθεί ο Αραφάτ. Κατηγορηματικά αντίθετη με την απέλαση η διεθνής κοινότητα.

    Στηρίζουν την απόφαση οι Ισραηλινοί-Απειλούν οι ισλαμιστικές οργανώσεις

    Θεωρώντας τον Παλαιστίνιο ηγέτη ως μοναδικό εμπόδιο σε οποιαδήποτε διαδικασία προσέγγισης μεταξύ του ισραηλινού και του παλαιστινιακού λαού το Ισραήλ αποφάσισε την Πέμπτη να συλλάβει και να απελάσει τον Γιάσερ Αραφάτ δίνοντας εντολή στον ισραηλινό στρατό να καταστρώσει σχέδιο απομάκρυνσής του, χωρίς ωστόσο να δίδεται εντολή για άμεση υλοποίηση.

    Η απόφαση του Ισραηλινού συμβουλίου, ενδέχεται να μπλοκαριστεί από τον ίδιο τον Αριέλ Σαρόν, καθώς οι ΗΠΑ έχουν αλλεπάλληλες φορές διευκρινίσει, ότι μια τέτοια κίνηση τις βρίσκει κατηγορηματικά αντίθετες.

    Το υπουργικό συμβούλιο έδωσε επίσης εντολή στις Ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας να πλήττουν συνεχώς στόχους των ισλαμιστικών οργανώσεων έως την ώρα που οι Παλαιστινιακές Αρχές "πατάξουν τις τρομοκρατικές οργανώσεις".

    Σε εφαρμογή της διαταγής, το πρωί της Παρασκευής, ο Ισραηλινός στρατός κατεδάφισε με εκρηκτικά την κατοικία του στρατιωτικoύ διοικητή της Χαμάς στη Χεβρώνα, Εζεντίν Μισκ, που σκοτώθηκε την περασμένη Τρίτη στη διάρκεια στρατιωτικής επιχείρησης στην πόλη, ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες.

    Την απόφαση του υπουργικού συμβουλίου στηρίζουν και οι Ισραηλινοί πολίτες. Περίπου δύο στους τρεις Ισραηλινούς θεωρούν ότι το Ισραήλ πρέπει να σκοτώσει ή να εκδιώξει τον παλαιστίνιο ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ, σύμφωνα με δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Πέμπτης από το ινστιτούτο Dahaf, μετά την ανακοίνωση της απόφασης της ισραηλινής κυβέρνησης και τα αποτελέσματα της οποίας δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα. Το παράδοξο της έρευνας είναι το 68% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι η εκδίωξη του Αραφάτ δεν θα μειώσει την τρομοκρατία.

    Έντονες ήταν οι αντιδράσεις που προκάλεσε στα Παλαιστινιακά Εδάφη η επί της αρχής, απόφαση του ισραηλινού υπουργικού συμβουλίου να απελάσει τον Γιάσερ Αραφάτ.

    "Αυτή είναι η Ιερή Γη. Κανείς δεν μπορεί να με διώξει από αυτήν. Μπορούν να με σκοτώσουν. Εχουν βόμβες, εγώ όμως δεν φεύγω από δώ", τόνισε και έκανε έκκληση στο Κουαρτέτο (ΗΠΑ, Ρωσία, Ε.Ε., και ΟΗΕ) να δράσει έγκαιρα ώστε να προστατευθεί η ειρήνη και ο "Οδικός Χάρτης".

    Το ίδιο επανέλαβε απευθυνόμενος και προς τους δεκάδες χιλιάδες Παλαιστινίους, που έσπευσαν έξω από το μισογκρεμισμένο γραφείο του στη Ραμάλα για να του εκφράσουν την συμπαράσταση τους: " Είστε ένας γενναίος λαός. Ο αγαπημένος μου. Ο Αμπού Αμαρ (το επαναστατικό όνομα του Αραφάτ) θα παραμείνει εδώ".

    Η Φάταχ κάλεσε τους υποστηρικτές του Αραφάτ να βρίσκονται γύρω από το αρχηγείο του μέρα και νύχτα για να αποτρέψουν οποιαδήποτε επιχείρηση των Ισραηλινών.

    Δεκάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι έχουν βγει στους δρόμους της Δυτικής Οχθης και της Λωρίδας της Γάζας σε ένδειξη συμπαράστασης στον Παλαιστίνιο ηγέτη.

    Ο Παλαιστίνιος εντολοδόχος πρωθυπουργός, Αχμεντ Κορέι από την πλευρά του ανακοίνωσε, ότι εγκαταλείπει τις προσπάθειες σχηματισμού κυβέρνησης, προειδοποιώντας ότι η απέλαση του Γιάσερ Αραφάτ "θα ανατινάξει" τις ειρηνευτικές προσπάθειες στη Μέση Ανατολή.

    Οι ταξιαρχίες των Μαρτύρων του Αλ Ακσα απείλησαν την Παρασκευή "να πλήξουν παντού" το Ισραήλ, εάν το εβραϊκό κράτος θέσει σε εφαρμογή την απόφαση για την εκδίωξη του Αραφάτ από τα παλαιστινιακά εδάφη."Λέμε στον εγκληματία Σαρόν, ότι ο λαός σου θα πληρώσει ακριβά διότι θα υπάρξει ένα κύμα καμικάζι, που θα ανατινάξει ό,τι είναι ζωντανό στο Ισραήλ".

    Επικριτική η διεθνής κοινότητα στο ενδεχόμενο της απέλασης

    Εν τω μεταξύ, έντονες και επικριτικές είναι οι αντιδράσεις της διεθνούς κοινότητας για την απόφαση του υπουργικού συμβουλίου.

    "Η απέλαση δεν θα βοηθήσει την κατάσταση αλλά θα δώσει βήμα σε νέες εμφανίσεις του Αραφάτ", δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ρίτσαρντ Μπάουτσερ, ενώ κατηγορηματικά αντίθετος σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο είχε ταχθεί προ ημερών και ο ίδιος ο Κόλιν Πάουελ.

    Την Παρασκευή ο Αμερικανός πρεσβευτής στο Ισραήλ Ντάν Φρέισερ συναντήθηκε με τον Ισραηλινό υπουργό Αμυνας Σαούλ Μοφάζ για να συζητήσουν τα σχέδια της κυβέρνησης Σαρόν για την εκδίωξη του Παλαιστίνιου Προέδρου Γιάσερ Αραφάτ. Σύμφωνα και με τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ο Φρέισερ είπε στον Μοφάζ ότι η Ουάσινγκτον δεν είναι ευχαριστημένη με την απόφαση αυτή.

    Έντονα επικριτικός απέναντι στην απόφαση του Ισραήλ να απελάσει τον Αραφάτ εμφανίστηκε και ο γ.γ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι κάτι τέτοιο θα ήταν "απερισκεψία".

    Tη "σοβαρή ανησυχία" του για τα νέα δεδομένα στη Μέση Ανατολή εξέφρασε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική, Χαβιέ Σολάνα, μέσω της εκπρoσώπου του Κριστίνας Κάλαχ.

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την Παρασκευή πως η εκδίωξη του Γιάσερ Αραφάτ θα ήταν "ένα τρομερό λάθος" και πρόσθεσε πως οι Δεκαπέντε θα διατηρήσουν τις επαφές με τον εκλεγμένο Παλαιστίνιο πρόεδρο, ενώ η Ιταλική προεδρία της Ε.Ε. ζήτησε από το Ισραήλ να μην προχωρήσει στην εκδίωξη του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής Γιάσερ Αραφάτ και να αποφύγει κάθε προσφυγή στη βία.

    Την ανοικτή διαφωνία του με την απόφαση της ισραηλινής κυβέρνησης να εξορίσει τον Αραφάτ εξέφρασε και ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου. ''Θέλω να τονίσω ότι θεωρώ λάθος την απόφαση αυτή γιατί εάν υλοποιηθεί θα δημιουργήσει νέες εντάσεις και πιθανώς νέες περιπέτειες στη Μέση Ανατολή και ευρύτερα'', είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπανδρέου που όταν ρωτήθηκε εάν η Ελλάδα θα ήταν διατεθειμένη να φιλοξενήσει τον Αραφάτ ''εάν το Ισραήλ επιμείνει στην απόφασή του'' ο υπουργός Εξωτερικών δεν θέλησε να απαντήσει ''σε υποθετικές καταστάσεις''.

    Παραπέμποντας στις δηλώσεις του Γ. Παπανδρέου ο κ. Χυτήρης τόνισε πως ''η ελληνική κυβέρνηση αποδοκιμάζει την ενδεχόμενη απέλαση Αραφάτ".

    Τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Γιάσερ Αραφάτ είχε σήμερα η γενική γραμματέας του ΚΚΕ. Η κ. Παπαρήγα εξέφρασε την αγωνιστική συμπαράστασή της τόσο στον ίδιο όσο και τον παλαιστινιακό λαό και καταδίκασε την απόφαση της ισραηλινής κυβέρνησης για την απέλασή του.

    Στο Λονδίνο, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζακ Στρο δήλωσε ότι ''η εκδίωξη του Γιάσερ Αραφάτ θα ήταν σφάλμα''.

    Στη Μαδρίτη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Εντουάρντο Θαπλάνα δήλωσε πως η κατάσταση στη Μέση Ανατολή απαιτεί μέτρα που ''συμβάλλουν στη μείωση της έντασης και όχι στην αύξησή της''.

    Στο ίδιο μήκος κύματος και η Γερμανική κυβέρνηση που θεωρεί ότι η εκδίωξη του Γιάσερ Αραφάτ από τα παλαιστινιακά εδάφη είναι αντίθετη με τη σταθερότητα στη Μέση Ανατολή.

    "Σοβαρό πολιτικό λάθος", χαρακτήρισε η Μόσχα την απόφαση της ισραηλινής ηγεσίας, που κάλεσε τις δύο πλευρές να συνεργασθούν για να τερματισθεί η τρομοκρατία και οι άλλες εκδηλώσεις βίας.

    Η Κίνα προειδοποίησε σήμερα το Ισραήλ ότι ενδεχόμενη εκδίωξη του παλαιστίνιου ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ θα κλιμακώσει την ένταση στην Μέση Ανατολή.

    "Να μην προχωρήσει σε ενέργειες εκδίωξης του Αραφάτ, ζήτησε από το Ισραήλ και ο Αιγύπτιος πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ.

    Η Ινδία, η οποία είχε υποδεχθεί με μεγάλη επισημότητα αυτή την εβδομάδα τον ισραηλινό πρωθυπουργό Αριέλ Σαρόν, δήλωσε επίσης ότι ''αποδοκιμάζει έντονα'' την κατ' αρχήν απόφαση του Ισραήλ να εκδιώξει τον Αραφάτ.

    [15] Αίρονται οι κυρώσεις κατά της Λιβύης

    12/9/2003 7:49:00 μμ

    Δεκαπέντε χρόνια μετά τη βομβιστική επίθεση στην πτήση 103 της Pan Am το 1988 πάνω από το Λόκερμπι της Σκοτίας, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ υιοθέτησε σήμερα απόφαση με την οποία αίρονται οι κυρώσεις εναντίον της Λιβύης και ανοίγει ο δρόμος για την αποδέσμευση έως και 2,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε αποζημιώσεις για τις οικογένειες των 270 θυμάτων της επίθεσης. Η Γαλλία και οι ΗΠΑ απείχαν από την ψηφοφορία της πρότασης, η οποία υιοθετήθηκε από τα υπόλοιπα 13 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας.

    Η ψήφιση της άρσης των κυρώσεων από το Συμβούλιο Ασφαλείας κατέστη δυνατή μετά την επίτευξη την τελευταία στιγμή συμφωνίας της Γαλλίας με τη Λιβύη για την αύξηση των αποζημιώσεων από τη λιβυκή κυβέρνηση προς τις οικογένειες των 170 θυμάτων άλλης βομβιστικής επίθεσης σε γαλλικό αεροσκάφος της UTA το 1989.

    Στην συμφωνία προβλέπεται επίσης η παραίτηση της Γαλλίας από κάθε δικαστικό μέτρο εναντίον Λίβυων υπηκόων. Έξι Λίβυοι, μεταξύ των οποίων ο κουνιάδος του Λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι, που κατηγορούνταν για ανάμιξη σ' αυτή την επίθεση, η οποία προκάλεσε το θάνατο 170 ανθρώπων, καταδικάστηκαν ερήμην σε ισόβια το 1999 στη Γαλλία.

    [16] Κλιμακώνονται οι επιθέσεις Ιρακινών ενόπλων

    12/9/2003 3:13:00 μμ

    Δύο Aμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και επτά τραυματίστηκαν τα ξημερώματα σε περιοχή δυτικά της Βαγδάτης, ανακοινώθηκε από τον αμερικανικό στρατό. Αμερικανοί στρατιώτες ανταπέδωσαν τα πυρά Ιρακινών στην πόλη Ραμάντι, 100 χιλιότερα από τη Βαγδάτη, σε μια περιοχή που αποκαλείται ''σουνιτικό τρίγωνο" και την οποία βρίσκονται συγκεντρωμένοι οι πλεόν φανατικοί οπαδοί του Σαντάμ Χουσεΐν. ''Εννιά Αμερικανοί στρατιώτες μεταφέρθηκαν σε κοντινό νοσοκομείο, όπου δύο υπέκυψαν στα τραύματά τους'', ανακοίνωσε η εκπρόσωπος Νικόλ Τόμσον.

    Σε άλλη επιχείρηση στη Φαλούτζα, σκοτώθηκαν οκτώ Ιρακινοί κατά τη διάρκεια ανταλλαγής πυρών με Αμερικανούς στρατιώτες ενώ το "Αλ Τζαζίρα" μετέδωσε ότι εκδηλώθηκαν τουλάχιστον τέσσερις επιθέσεις κατά Αμερικανών στρατιωτών κατά τη διάρκεια της νύχτας. Στην ίδια περιοχή, όχημα του στρατού έπεσε σε εκρηκτικό μηχανισμό με αποτέλεσμα να τραυματιστούν τρεις στρατιώτες.

    [17] Ραγδαίες αλλαγές στα καταναλωτικά δάνεια

    12/9/2003 7:42:00 μμ

    Προσωποποιημένα καταναλωτικά δάνεια, μακράς διαρκείας, το ύψος των οποίων αλλά και το επιτόκιο θα διαμορφώνεται από την πιστοληπτική ικανότητα του καταναλωτή και θα φθάνει σε ορισμένες περιπτώσεις μέχρι το ποσό των 50.000.000 Ευρώ, προτείνουν οι τράπεζες. Τα πρώτα δάνεια με εξατομικευμένο επιτόκιο, ανακοίνωσε την Πέμπτη η τράπεζα Πειραιώς, ενώ σύντομα θα ανοίξουν τα χαρτιά τους και οι υπόλοιπες τράπεζες, οι οποίες ανεπίσημα έχουν κάνει αντίστοιχες κινήσεις.

    Αλλάζει το τοπίο στην καταναλωτική πίστη

    Στη μάχη καταναλωτικής πίστης, επιδίδονται οι τράπεζες, μετά από την 1η Ιουλίου, όπου λήφθηκε η απόφαση για απελευθέρωση των περιορισμών δανεισμού.

    Το νέο καταναλωτικό τοπίο χαρακτηρίζεται από:

    Επιτόκια μικρότερα κατά μία ως τρεις μονάδες από αυτά που ίσχυαν πριν από την απελευθέρωση και κυμαίνονται μεταξύ 7,5% - 12,75%.

    Διάρκεια αποπληρωμής δανείων που ξεπερνούν κατά πολύ τους 48 μήνες

    Υψηλά ποσά χρηματοδότησης που σε ορισμένες περιπτώσεις φθάνουν από τα 30.000 Ευρώ μέχρι και τα 50.000 Ευρώ

    Εξατομικευμένα επιτόκια από την τράπεζα Πειραιώς

    Χθες η Πειραιώς, ανακοίνωσε πρώτη τα νέα καταναλωτικά δάνεια, τα οποία έχουν όριο μέχρι το ποσό των 50.000 Ευρώ και το επιτόκιο τους ποικίλει από 7,5%- 12%.

    Το επιτόκιο θα ρυθμίζεται ανάλογα με την πιστοληπτική ικανότητα του πελάτη, τον σκοπό του δανείου, τις σχέσεις του με την τράπεζα.

    Τα νέα δάνεια, θα έχουν διάρκεια αποπληρωμής από 6-180 μήνες και δεν θα απαιτείται η προσκόμιση, σε όλες τις περιπτώσεις, δικαιολογητικών.

    Εμπόδιο η μερική λειτουργία της ''Λευκής Λίστας''

    Την ίδια ώρα, προβληματισμό δημιουργεί στους τραπεζίτες η μερική λειτουργία της Λευκής Λίστας του Τειρεσία.

    Η λειτουργία της, θεωρείται από τις τράπεζες, μείζονος σημασίας καθώς από αυτήν θα ελέγχεται η καταναλωτική συμπεριφορά των υποψηφίων δανειοληπτών.

    Ωστόσο, όπως επισημαίνουν οι τραπεζίτες, η Λευκή Λίστα θα καταστεί λειτουργική, αν περάσουν δυο χρόνια, καθώς θα έχει γεμίσει με στοιχεία η βάση δεδομένων για τους υποψήφιους δανειολήπτες.

    Είναι χαρακτηριστικό, ότι επί της παρούσης, η βάση δεδομένων δεν μπορεί να τροφοδοτηθεί με στοιχεία από προηγούμενα χρόνια, καθώς σε κάτι τέτοιο αντιστέκεται η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.

    [18] Πόλεμος τιμών στα σούπερ μάρκετ προς όφελος του καταναλωτή

    Αννίτα Πασχαλινού 12/9/2003 6:35:00 μμ

    Σε πόλεμο τιμών, αυτή τη φορά, προς όφελος των καταναλωτών επιδίδονται οι μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ. Στη χθεσινή κίνηση της Carrefour Μαρινόπουλος να παγώσει τις τιμές της για ένα τετράμηνο, έρχεται να προστεθεί αυτή του Ομίλου Σούπερ Μάρκετ Βερόπουλος, που ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν θα αποδέχεται καμία ανατίμηση από τους προμηθευτές του το διάστημα 15 Σεπτεμβρίου - 21 Δεκεμβρίου του 2003. Τέτοιες κινήσεις, διαμορφώνουν νέο τοπίο στην αγορά του Λιανεμπορίου και είναι αποτέλεσμα των προσπαθειών του υπουργείου Ανάπτυξης για περιορισμό της ακρίβειας.

    Χαμόγελα στο υπ. Ανάπτυξης

    Την ικανοποίηση του για την πρωτοβουλία του ομίλου Carrefour - Μαρινόπουλος εξέφρασε ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Κίμων Κουλούρης.

    Εκτίμησε δε, ότι ανάλογες κινήσεις θα γίνουν και από άλλες επιχειρήσεις τονίζοντας ότι είναι προϊόν των επαφών του υπουργείου Ανάπτυξης σε μία προσπάθεια συγκράτησης των τιμών.

    " Τις από κοινού προσπάθειες υπουργείου Συνδέσμου Επιχειρήσεων Σούπερ Μάρκετ" επιβεβαίωσε και ο πρόεδρος του ΣΕΣΜΕ, Γιάννης Παντελιάδης.

    Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων Δημήτρης Δασκαλόπουλος, επεσήμανε τις δυνατότητες που έχει το Λιανεμπόριο στη διαμόρφωση των τιμών.

    "Στον καθορισμό της λιανικής τιμής, το λιανεμπόριο έχει μεγάλο περιθώριο ελιγμών και για αυτό έχει και τη σημαντικότερη και καθοριστικότερη ευθύνη στη διαμόρφωση των τιμών" ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Πάγωμα τιμών και από τον Βερόπουλο

    Στον απόηχο της κίνησης των Carrefour, με σημερινή του ανακοίνωση ο Όμιλος Σούπερ Μάρκετ Βερόπουλου, ανακοίνωσε ότι δεν αποδέχεται καμία ανατίμηση από τους προμηθευτές του από τη Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου ως τις 31 Δεκεμβρίου του 2003.

    Ωστόσο, το μέτρο αυτό, όπως διευκρινίζεται δεν θα ισχύσει για τις τιμές φρούτων, λαχανικών και φρέσκων ψαριών, οι τιμές, των οποίων αυξομειώνονται σε ημερήσια βάση και έχουν έντονη εποχικότητα.

    Ο όμιλος Βερόπουλου, επισημαίνει επίσης ότι σε περίπτωση που κάποιοι προμηθευτές του, εμμένουν σε ανατιμήσεις, τα προϊόντα τους δεν θα μπαίνουν στα ράφια και θα ενημερώνονται σχετικά οι καταναλωτές.

    Κίνηση ματ από τα Carrefour

    Πρώτος τάραξε τα νερά στον τομέα του Λιανεμπορίου, ο όμιλος Carrefour Μαρινόπουλος.

    Μιλώντας χθες σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου, ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Didier Fleury, ανακοίνωσε το πάγωμα των τιμών από τη Δευτέρα και μέχρι τις 15 Ιανουαρίου.

    "Θέλουμε να προστατεύσουμε την αγοραστική δύναμη του Έλληνα καταναλωτή" είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι αυτή η κίνηση θα στοιχίσει οικονομικά στην εταιρεία από 5 ως 10 εκατ. Ευρώ.

    [19] Α. Λοβέρδος: Αύξηση 7% των ελληνικών εξαγωγών

    12/9/2003 4:16:00 μμ

    Κατά 7% αυξήθηκαν οι εξαγωγές τις χώρας μας, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2003, όπως δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Ανδρέας Λοβέρδος, μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη με το διοικητικό συμβούλιο του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων και του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος, παρουσία του κ. Λοβέρδου, με θέμα την πορεία των εξαγωγών. Από την πλευρά τους, οι εξαγωγείς έκαναν λόγο για αναστροφή της πτωτικής πορείας. Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ, Ευγένιος Πλαλής, στάθηκε στη λειτουργία του Εθνικού Συμβουλίου Εξαγωγών, το οποίο, όπως είπε, αποδείχθηκε ένα "απαραίτητο εργαλείο".

    ''Αναγκαία η επίλυση περισσότερων προβλημάτων''

    Η εξέλιξη αυτή, σημείωσε ο κ.Λοβέρδος, δεν δημιουργεί εφησυχασμό αλλά προκαλεί την ανάγκη να δοθούν λύσεις σε περισσότερα προβλήματα και στο πλαίσιο αυτό, στη συνάντηση, αναζητήθηκαν συγκεκριμένα μέτρα.

    Οι εξαγωγείς της Βορείου Ελλάδος ενημέρωσαν τον Κώστα Σημίτη για την επαναδραστηριοποίηση του Οργανισμού Προώθησης Εξαγωγών (ΟΠΕ), ενώ συζήτησαν το νομοσχέδιο που θα ψηφιστεί στη Βουλή για την ενσωμάτωση των εμπορικών ακολούθων στο υπουργείο Εξωτερικών.

    Εξάλλου, ζήτησαν να αναθεωρηθεί το τμήμα του Γ' ΚΠΣ για τις εξαγωγές και στο πλαίσιο αυτό θα υποβληθεί από κοινού με τον ΟΠΕ μια πρόταση την επόμενη εβδομάδα.

    Η πρόεδρος του ΠΣΕ, Χριστίνα Σακελλαρίδη, έκανε λόγο για αναστροφή της πτωτικής πορείας των εξαγωγών τα τελευταία χρόνια και σχολίασε θετικά το γεγονός ότι η προβολή και προώθηση των εξαγωγών εμπεριέχονται στην Χάρτα Σύγκλισης που εξήγγειλε ο Πρωθυππουργός.

    Εμπορευματικές Συναλλαγές Ιανουαρίου-Μαΐου

    Η συνολική αξία των εισαγωγών-αφίξεων, σύμφωνα με ανακοίνωση της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, κατά το χρονικό διάστημα Ιανουαρίου - Μαΐου 2003 ανήλθε στο ποσό των 14.563,3 εκατ. ευρώ (15.871,7 εκατ. δολάρια) έναντι 12.433 εκατ. ευρώ (10.987,2 εκατ. δολάρια) κατά το ίδιο διάστημα του έτους 2002, παρουσιάζοντας αύξηση 17,1% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του έτους 2002. Η συνολική αξία των εισαγωγών-αφίξεων, εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, παρουσίασε αύξηση 1.520,5 εκατ. ευρώ ή 14,4% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του έτους 2002.

    Η συνολική αξία των εξαγωγών-αποστολών κατά το χρονικό διάστημα Ιανουαρίου - Μαΐου 2003 ανήλθε στο ποσό των 4.947,9 εκατ. ευρώ (5.421,1 εκατ. δολάρια) έναντι 4.723,6 εκατ. ευρώ (4.201,0 εκατ. δολάρια) κατά το ίδιο διάστημα του έτους 2002, παρουσιάζοντας αύξηση 4,7% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του έτους 2002. Η συνολική αξία των εξαγωγώναποστολών, εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, παρουσίασε αύξηση 300,7 εκατ. ευρώ ή 7,1% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του έτους 2002.

    Το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου κατά το χρονικό διάστημα Ιανουαρίου - Μαΐου 2003 ανήλθε σε 9.615,4 εκατ. ευρώ (10.450,6 εκατ. δολάρια) έναντι 7.709,4 εκατ. ευρώ (6.786,2 εκατ. δολάρια) κατά το ίδιο διάστημα του έτους 2002, παρουσιάζοντας αύξηση 24,7% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του έτους 2002.

    Εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, το εμπορικό ισοζύγιο παρουσίασε αύξηση 1.219,8 εκατ. ευρώ ή 19,2% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του έτους 2002.

    [20] Μείωση τελών ταξινόμησης για I.X-μοτοσυκλέτες

    12/9/2003 3:01:00 μμ

    Από τις 3 Σεπτεμβρίου ισχύουν τα νέα μειωμένα τέλη ταξινόμησης αυτοκινήτων και μοτοσυκλετών, σύμφωνα με τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών. Η τροπολογία ειδικότερα προβλέπει ότι τα τέλη ταξινόμησης είναι μειωμένα από 14,3% έως 43,2% για τα νέα αυτοκίνητα και από 9,6% έως 12,5% για τα συμβατικά και τα μεταχειρισμένα.

    Για τις μοτοσυκλέτες προβλέπεται πλήρης απαλλαγή για όσες έχουν κυβισμό μέχρι 125 κυβικά εκατοστά και μείωση του τέλους από 20% εως 33,3% για τις μεγαλύτερου κυβισμού. Οι μειώσεις των τελών ταξινόμησης θα επιφέρουν απώλεια 20 εκατομμυρίων ευρώ στον φετινό προϋπολογισμό, όπως εκτιμά η έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου που συνοδεύει την τροπολογία.

    Τα νέα τέλη ταξινόμησης ισχύουν και για επιβατικά αυτοκίνητα και μοτοσυκλέτες, για τα οποία πρώτον μέχρι τις 3 Σεπτεμβρίου είχαν κατατεθεί παραστατικά τελωνισμού και δεν έχουν εκδοθεί αποδεικτικά είσπραξης.

    Δεύτερον, για όσα μέχρι την ίδια ημερομηνία έχουν μεν εκδοθεί αποδεικτικά είσπραξης του τέλους ταξινόμησης, εν τούτοις δεν έχουν ταξινομηθεί και πωληθεί ακόμη από τις εμπορικές επιχειρήσεις.

    Τρίτον, στα νέα τέλη υπάγονται και τα οχήματα που μέχρι τις 3 Σεπτεμβρίου, είχαν τιμολογηθεί από τις εμπορικές επιχειρήσεις εφόσον για τη μεταβίβαση στον αγοραστή δεν είχε γίνει θεώρηση του πιστοποιητικού ταξινόμησης από την αρμόδια εφορία για την καταβολή των οφειλομένων τελών ή σε περίπτωση που είχε γίνει η θεώρηση δεν είχαν τιμολογηθεί από τις εμπορικές επιχειρήσεις.

    Το Γενικό Λογιστήριο του κράτους στην έκθεσή του επισημαίνει ότι οι απώλειες των 130 εκατ. ευρώ, του προϋπολογισμού του 2004 θα περιοριστούν στα 80 εκατ. ευρώ, καθώς εκτιμάται ότι το ποσό των 50 εκατ. ευρώ, θα καλυφθεί από την αύξηση των πωλήσεων αυτοκινήτων και μοτοσυκλετών που θα επέλθει από τη μείωση του τέλους.

    [21] Διαψεύδει το Υπ. Οικονομικών είδηση του Reuters

    12/9/2003 4:48:00 μμ

    Το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών με ανακοίνωση του διαψεύδει κατηγορηματικά σημερινή είδηση του πρακτορείου Reuters για αναθεώρηση του ελλείμματος της Γενικής Κυβέρνησης της Ελλάδας από 0,9% σε 1,7% του ΑΕΠ για το 2003. Οπως αναφέρεται, σύμφωνα με τα προσωρινά διαθέσιμα στοιχεία εκτέλεσης του Κρατικού Προϋπολογισμού και τους Προϋπολογισμούς όλων των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης, οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου εκτιμούν ότι ο στόχος του ελλείμματος θα επιτευχθεί, χωρίς αξιόλογη απόκλιση, όπως και τα προηγούμενα χρόνια.

    [22] Αυξήθηκε το έλλειμμα ισοζυγίου το α' πεντάμηνο του 2003

    12/9/2003 4:27:00 μμ

    Κατά 24,7% αυξήθηκε το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου στο πεντάμηνο Ιανουαρίου-Μαΐου 2003 σε σχέση με το αντίστοιχο πεντάμηνο του 2002 και ανήλθε στα 9.615,4 εκατ. ευρώ έναντι 7.709,4 εκατ. ευρώ.

    Οπως ανακοίνωσε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία Ελλάδας, η συνολική αξία των εισαγωγών-αφίξεων κατά το χρονικό διάστημα Ιανουαρίου-Μαΐου 2003 ανήλθε σε 14.563,3 εκατ. ευρώ έναντι 12.433 εκατ. ευρώ κατά το ίδιο διάστημα του έτους 2002 παρουσιάζοντας αύξηση κατά 17,1%.

    Η συνολική αξία των εξαγωγών-αποστολών στο πεντάμηνο Ιανουαρίου -Μαΐου 2003 ανήλθε στο ποσό των 4.947,9 εκατ. ευρώ έναντι των 4.723,6 εκατ. ευρώ του αντίστοιχου πεντάμηνου του 2002 παρουσιάζοντας έτσι αύξηση 4,7%.

    Υπενθυμίζεται ότι τα στοιχεία που δίνει στη δημοσιότητα η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία αφορούν μόνο τις εμπορευματικές συναλλαγές και δεν συμπεριλαμβάνονται στοιχεία σχετικά με τις συναλλαγές υπηρεσιών και μή καταχωρημένων συναλλαγών, οι οποίες όμως μαζί με τις εμπορευματικές συναλλαγές λαμβάνονται υπόψη για την κατάρτιση των πινάκων των εθνικών λογαριασμών.

    Τέλος, να σημειωθεί ότι, εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, το εμπορικό ισοζύγιο παρουσιάζει αύξηση 19,2%. Οι εισαγωγές-αφίξεις παρουσιάζουν αύξηση 14%, ενώ οι εξαγωγές-αποστολές αύξηση 7,1%.

    [23] Συνάντηση Σημίτη με τους παγκόσμιους Έλληνες πρωταθλητές

    12/9/2003 2:54:00 μμ

    Τους πρωταθλητές και τις πρωταθλήτριές μας, που κατέκτησαν μετάλλια σε παγκόσμιες αθλητικές διοργανώσεις τον τελευταίο χρόνο, δέχθηκε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης το πρωί της Παρασκευής στο Μέγαρο Μαξίμου, για να τους συγχαρεί εκ μέρους της Πολιτείας, η οποία είναι πάντα αρωγός στις προσπάθειές τους. Στην εκδήλωση αυτή, που έγινε σε ζεστό κλίμα, παραβρέθηκαν από την κυβέρνηση οι υπουργοί Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου, Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος, οι υφυπουργοί Τύπου, Τηλέμαχος Χυτήρης, Αθλητισμού, Γιώργος Λιάνης και ο γ.γ. Αθλητισμού, Νίκος Εξαρχος. "Θέλω να σας συγχαρώ όλους σας. Οι διακρίσεις σας μας γεμίζουν χαρά και υπερηφάνεια", τόνισε ο Πρωθυπουργός στους πρωταθλητές.

    ''Θα συνεχιστούν οι επιτυχίες σας και το 2004''

    "Έχει αλλάξει η εικόνα τώρα. Είναι πολύ μεγάλες οι διακρίσεις σας, όπως στο τένις, την γυμναστική, αλλά και σε ομαδικά αθλήματα, όπως στο μπάσκετ, το πόλο και το ποδόσφαιρο. Γίνεται δουλειά σε βάθος. Δείχνουμε, ότι μπορούμε να πετυχαίνουμε. Η Ελλάδα είναι μια χώρα που αλλάζει και γίνεται πιο ισχυρή", τόνισε ο κ. Σημίτης.

    Ακόμη, ο Πρωθυπουργός αναφερόμενος στους Ολυμπιακούς Αγώνες, υπογράμμισε: "Αυτό που μετράει πάνω απ' όλα στους Ολυμπιακούς Αγώνες είναι η προσπάθεια. Όπως φαίνεται, θα συνεχιστούν οι επιτυχίες σας. Θερμά συγχαρητήρια και πάλι".

    Αμέσως μετά, η Μιρέλα Μανιάνι πρόσφερε στον Πρωθυπουργό ένα αναμνηστικό δώρο, με το περιστέρι της ειρήνης. "Το πιο σημαντικό είναι η ειρήνη. Μπορούμε να διασφαλίσουμε την ειρήνη μέσω των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας", είπε τότε ο κ. Σημίτης, πού δέχθηκε στη συνέχεια ένα ακόμη δώρο - μία πένα, από τον Δημοσθένη Ταμπάκο.

    Ο κ. Σημίτης ρώτησε τους πρωταθλητές πως σχολιάζουν οι ξένοι αθλητές τις επιτυχίες τους.

    "Μας ζηλεύουν", απάντησε τότε η Κατερίνα Βόγγολη, ενώ η Μιρέλα Μανιάνι, επεσήμανε σχετικά με τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004: "Λέμε σε όλους στο εξωτερικό, ότι στην Αθήνα θα γίνουν οι καλύτεροι Ολυμπιακοί Αγώνες που έχουν διεξαχθεί ποτέ".

    Αποχωρώντας από το Μέγαρο Μαξίμου οι πρωταθλητές μας τόνισαν ότι ήταν μεγάλη τιμή για αυτούς το γεγονός, ότι τους δέχθηκε ο Πρωθυπουργός και διαβεβαίωσαν, πως θα κάνουν ό,τι είναι εφικτό στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας. Από την πλευρά του, ο Κώστας Κεντέρης, επεσήμανε ότι το ηθικό του είναι υψηλό και πως κοιτάει πάντα μπροστά.

    [24] Στην κορυφή του Ολύμπου η σημαία του ΑΘΗΝΑ 2004

    12/9/2003 12:28:00 μμ

    Στην υψηλότερη κορυφή του Ολύμπου, στο Θρόνος Διός, θα κυματίζει από την Κυριακή 14 Σεπτεμβρίου η σημαία των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Την πρωτοβουλία είχαν τα μέλη των Ορειβατικών Συλλόγων της Πιερίας ΣΕΟ Κατερίνης, ΣΕΟ Λιτοχώρου, ΕΟΣ Κατερίνης, ΕΟΣ Λεπτοκαρυάς, ΕΟΣ Δίου, ΕΟΣ Βροντού, ΕΟΣ Ν. Παντελεήμονα, ΕΟΣ Λιτοχώρου και της Διασωστικής Ομάδας, που μ' αυτό τον τρόπο θέλουν να τιμήσουν την επιστροφή των Ολυμπιακών Αγώνων στην γενέτειρά τους. Τη σημαία των Ολυμπιακών Αγώνων θα παραδώσει στους ορειβάτες, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΑΘΗΝΑ 2004 κ. Ιωάννης Σπανουδάκης, στη διάρκεια ειδικής εκδήλωσης που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή στις 11 το πρωί, στον αρχαιολογικό χώρο του Δίου, παρουσία του υφυπουργού Δημόσιας Τάξης κ. Παντελή Τσερτικίδη, των Δημάρχων της περιοχής κ.α. Στο μεταξύ την αίτηση του Εθελοντή της ΑΘΗΝΑ 2004 προσήλθε και υπέγραψε και ο δημοφιλής ηθοποιός Στράτος Τζώρτζογλου.

    Εθελοντής ο Στράτος Τζώρτζογλου

    Στα γραφεία της Οργανωτικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων τον υποδέχθηκαν ο Γενικός Διευθυντής Εθελοντισμού κ. Δημήτρης Τζιράς και η Διευθύντρια Προσέλκυσης και Διατήρησης Εθελοντών κα Δήμητρα Ήγκαν, οι οποίοι τον ενημέρωσαν για την πορεία του προγράμματος Ολυμπιακού Εθελοντισμού.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι έως σήμερα περίπου 400 ηθοποιοί και καλλιτέχνες έχουν καταθέσει αίτηση συμμετοχής στο πρόγραμμα Εθελοντισμού της ΑΘΗΝΑ 2004, από τους οποίους 150 είναι κάτοικοι Ελλάδας.

    Αμέσως μετά την υπογραφή της αίτησης, ο κ. Τζώρτζογλου δήλωσε: "Κατ' αρχήν θέλω να πω ότι πρόσωπα των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 δεν είναι μόνο οι αθλητές. Είναι και οι Εθελοντές. Προσωπικά, ήθελα να γίνω Εθελοντής σ' αυτό το μεγάλο γεγονός, γιατί πρώτα απ' όλα είμαι Έλληνας. Και νομίζω ότι όλοι όσοι αισθάνονται βαθιά στην ψυχή τους Έλληνες, και όχι μόνο γιατί το γράφει η ταυτότητα, πρέπει να βοηθήσουμε σ' αυτό το γεγονός.

    Πρέπει στο τέλος αυτής της διοργάνωσης, να είμαστε εθνικά υπερήφανοι και νικητές. Να είμαστε νικητές πριν ακόμα αρχίσουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Και αυτό μπορούμε να το καταφέρουμε μόνο με τον εθελοντισμό. Δήλωσα Εθελοντής στις τελετές έναρξης και λήξης, πρώτ' απ' όλα γιατί πληροφορήθηκα ότι εκεί υπάρχει μεγάλη ανάγκη.

    Κάνω μία έκκληση στους ανθρώπους του χώρου μου, όχι μόνο ηθοποιούς, αλλά και όλους όσους ασχολούνται με την τέχνη, να πάρουμε ενεργά μέρος με την ψυχή μας, για να βοηθήσουμε αυτό το μεγάλο γεγονός. Εθελοντές, ωστόσο, χρειαζόμαστε σε όλους τους τομείς και πρέπει να το κάνουμε με όλη μας την καρδιά".

    Να σημειωθεί ότι αιτήσεις για συμμετοχή στο πρόγραμμα Εθελοντισμού της ΑΘΗΝΑ 2004 εξακολουθούν να υποβάλλονται από όλη την Ελλάδα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Διεύθυνσης Εθελοντισμού οι αιτήσεις που είχαν υποβληθεί ως την Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου, ήταν 109.996 και από αυτές το 58% είχαν υποβληθεί μέσω Internet και το 42% σε έντυπη μορφή.

    [25] Δικαίωση της Παναχαϊκής στην ΕΠΑΕ

    12/9/2003 6:25:00 μμ

    Παραμένει στο πρωτάθλημα της Β΄ Εθνικής η Παναχαϊκή, μετά από απόφαση της Πειθαρχικής Επιτροπής της ΕΠΑΕ (με ψήφους 3-0) η οποία αποδέχθηκε τον ισχυρισμό της ΠΑΕ ότι η πατρινή ομάδα δεν πρέπει να αποβληθεί από το πρωτάθλημα, λόγω πλήρους και ολοσχερούς εξόφλησης των ποδοσφαιριστών που αναφέρονται στην από 28/8/2003 έκθεση της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού. Όπως είναι γνωστό, η ΕΕΑ είχε ανακαλέσει το πιστοποιητικό συμμετοχής της ομάδας στο πρωτάθλημα της Β΄ Εθνικής, λόγω χρεών της.

    [26] Έφυγε ο θρύλος της κάντρι Τζόνι Κας

    Μπέττυ Σαβούρδου 12/9/2003 3:41:00 μμ

    Πέθανε τα ξημερώματα της Παρασκευής, ο θρύλος της κάντρι μουσικής, Τζόνι Κας, σε ηλικία 71 ετών, από επιπλοκές που προκλήθηκαν εξαιτίας του διαβήτη, όπως ανακοίνωσε ο μάνατζέρ του. Ο Κας, που είχε βραβευθεί με συνολικά 11 βραβεία Γκράμι, άφησε την τελευταία του πνοή στο νοσοκομείο των Βαπτιστών στο Νάσβιλ του Τενεσί, όπου νοσηλευόταν τις τελευταίες τρείς εβδομάδες με παγκρεατίτιδα, διευκρίνισε ο Λου Ρόμπιν. Ο "Αντρας με τα Μαύρα'', αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για όλη τη γενιά καλλιτεχνών που ξεκίνησαν από το Νάσβιλ. Πρόσφατα, ο Κας τιμήθηκε από το μουσικό κανάλι ΜTV για το βιντεοκλίπ του ''Hurt''. Λίγο πριν επιδεινωθεί η υγεία του, ο Κας προσπαθούσε να ολοκληρώσει ένα άλμπουμ με τραγούδια που είχε γράψει με τη σύζυγό του Τζουν Κάρτερ Κας, επίσης τραγουδίστρια της κάντρι, η οποία πέθανε τον περασμένο Μάιο.

    Σημείο αναφοράς από το 1950

    Το ίνδαλμα της κάντρι μουσικής από το 1950, με τραγούδια όπως το "I Walk the Line" και το "Ring of Fire", έγινε διάσημος για την περιθωριακή του εμφάνιση και τις συναυλίες του σε φυλακές, όπου το 1968 ηχογράφησε ζωντανά και το άλμπουμ του "Folsom Prison Blues".

    Ο Κας κατέκτησε και το νεώτερο κοινό τα τελευταία χρόνια, μετά τις συνεργασίες του με ονόματα όπως Depeche Mode, U2, Nick Cave, Nine Inch Nail.

    Ο Τζόνι Κας γεννήθηκε στο Αρκανσας, το 1932, και ξεκίνησε να γράφει τα τραγούδια του σε ηλικία 12 ετών, επηρρεασμένος από τη μουσική κάντρι που άκουγε από το ραδιόφωνο.

    Τη δεκαετία του '60 εθίστηκε στις αμφεταμίνες, γεγονός που οδήγησε στη διάλυση του πρώτου γάμου του. Λίγο αργότερα, γνώρισε τη δεύτερη γυναίκα του, την Τζουν, με την οποία συνέθεσε από κοινού τη μεγάλη επιτυχία του "Ring of Fire".

    Πηγές: ΑΠΕ, BBC

    [27] Εξερευνώντας τα ''ΑΝΤΙΣΩΜΑ''-τα

    12/9/2003 12:16:00 μμ

    Για δεύτερη χρονιά, ύστερα από την επιτυχία της περσινής έκθεσης του τμήματος "Επιμέλεια και Oργάνωση Eκθέσεων Tέχνης" του Ελληνοαμερικανικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος, οι φετινοί συμμετέχοντες παρουσιάζουν μια νέα εικαστική πρόταση οργανώνοντας την έκθεση με τίτλο "ΑΝΤΙΣΩΜΑ". Χορηγός της εκδήλωσης, που θα φιλοξενηθεί από τις 2-10 Οκτωβρίου 2003, στην γκαλερί ARTOWER AGORA, (Βαρβάκειος Αγορά, Αρμοδίου 10, 6ος όροφος) είναι η ΕΡΤ ΑΕ. Η έκθεση "ΑΝΤΙΣΩΜΑ" θα παρουσιάσει την δουλειά 22 καλλιτεχνών οι οποίοι σε διαφορετική χρονική στιγμή της πορείας τους και με διαφορετικά εικαστικά μέσα χρησιμοποιούν το σώμα σαν πηγή καλλιτεχνικής έμπνευσης. Για πρώτη φορά στην Αθήνα θα παρουσιαστεί η τολμηρή performance των Γιάννη Μελανίτη και Μαριάννας Ρανής με τον τίτλο "Προμηθεύς".

    Στη σύγχρονη εποχή ο ορθολογισμός έχει κλέψει κάτι από τον μυστικισμό του σώματος, το οποίο υπακούοντας στις επιταγές μιας διαφημιστικής λογικής τείνει να καταστεί μονοδιάστατο. Μέσα σ' αυτό το κλίμα η Ελλάδα ζει στους ρυθμούς των Ολυμπιακών Αγώνων και επιχειρεί να προβάλλει τον άρρηκτο δεσμό σώματος και πνεύματος. Στη δεδομένη λοιπόν χρονική στιγμή μία έκθεση σαν την "ΑΝΤΙΣΩΜΑ" βρίσκει γόνιμο έδαφος ύπαρξης.

    Στόχος της συγκεκριμένης έκθεσης είναι να διαπραγματευτεί πολύπλευρα το θέμα του ανθρώπινου σώματος, διερευνώντας τα όρια του στην εικαστική πραγματικότητα της σύγχρονης τέχνης. Μέσα από το έργο των καλλιτεχνών που λαμβάνουν μέρος στην έκθεση προβάλλεται το σώμα στην ατομική και κοινωνική του διάσταση, στην υλική και άυλη υπόστασή του και παρουσιάζεται, σαν μέσο επικοινωνίας και δήλωσης συναισθημάτων, σαν ασπίδα πολιτικοκοινωνικών αντιθέσεων, σαν μέσο εμπορευματοποίησης ή σαν αντικείμενο εκμετάλλευσης.

    Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες : Αργύρης Ακρίβος, Σωτηρία Αναγνώστου, Κώστας Αυγούλης, Ανδρέας Βουρλούμης, Νίκος Γιαβρόπουλος, Βασιλική Γκότση, Ελένη Γκουργκούλια, Κυβέλη Ζαχαρίου, Λίλα Καμπάνη, Μαρία Λιανού, Γιάννης Μελανίτης - Μαριάννα Ρανής, Έλλη Μπαρμπαγιάννη, Κώστας Μπασάνος, Βάλλυ Νομίδου, Μαρία Παπαδημητρίου, Λήδα Παπακωνσταντίνου, Δήμητρα Σιατερλή - Φλωρίκα Κυριακοπούλου, Ανδρέας Σιτορέγκο, Πέρλα Φιλιππίδου, Ελεάνα Χαβιαρά.

    Ομάδα οργάνωσης: Αικατερίνη Τσάκωνα, Γιούλη Καρατσίκη, Έφη Αναγνωστάκη, Ελένη Γαλάνη, Λεωνίδας Αποσκίτης, Μαργαρίτα Λασκαρίδου, Μιράντα Σίμου.

    Τμήμα:"Επιμέλεια και Οργάνωση Εκθέσεων Τέχνης", Πρόγραμμα Επιμόρφωσης Ενηλίκων, Ελληνοαμερικανικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα

    [28] ''Ορχήστρα των Χρωμάτων'' με ''όπλο τον εθελοντισμό''

    12/9/2003 11:17:00 πμ

    Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Υπουργείου Εθνικής Αμυνας και του ΑΘΗΝΑ 2004 "Με όπλο τον εθελοντισμό" θα δοθεί συναυλία με έργα του Μάνου Χατζιδάκι από την "Ορχήστρα των Χρωμάτων" το Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου 2003 και ώρα 21:00 στο Αλσος Στρατού (είσοδος από Κατεχάκη). Συμμετέχουν οι τραγουδιστές: Αλίκη Καγιαλόγλου, Ηλίας Λιούγκος και Βασίλης Γισδάκης. Διευθύνει ο Μίλτος Λογιάδης.

    Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

    [29] Οι Ελληνες από τους υγιέστερους της Ευρώπης

    12/9/2003 12:19:00 μμ

    Ζούμε στις πιο μολυσμένες πόλεις, διαθέτουμε τα "κιλάκια" μας και καπνίζουμε σαν φουγάρα, ωστόσο, παρέα με τους γείτονες μας τους Ιταλούς, είμαστε εκείνοι με τη μεγαλύτερη διάρκεια υγιούς ζωής μεταξύ των Ευρωπαίων (67 χρόνια στους άνδρες και 70 στις γυναίκες, με κοινοτικό μέσο όρο 63 και 66 χρόνια, αντίστοιχα). Αυτό προκύπτει από την ετήσια έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την κοινωνική κατάσταση στην Ευρώπη, που δημοσιοποιήθηκε στις Βρυξέλλες και έχει φέτος ειδικό θέμα την υγεία.

    Πολλά τα ''στραβά'', αλλά... αντέχουμε

    Σύμφωνα με την έκθεση το προσδόκιμο της ζωής στην ΕΕ έχει αυξηθεί κατά 8 έτη από το 1960, με μέσο όρο τα 75 έτη για τους άνδρες και τα 81 για τις γυναίκες - ένα έτος περισσότερο από ό,τι στις ΗΠΑ, γεγονός που μπορεί να οφείλεται στη βελτίωση της υγειονομικής περίθαλψης και των συνθηκών ζωής των Ευρωπαίων πολιτών.

    Από την έκθεση -που βασίζεται σε ανάλυση των κοινωνικών δεικτών των 15 κρατών μελών και μελετά την ποιότητα ζωής στην Ευρώπη- προκύπτει επίσης ότι η Ελλάδα έχει τους περισσότερους υπέρβαρους και τους περισσότερους καπνιστές καθώς και τη μεγαλύτερη μόλυνση στις πόλεις (συγκέντρωση όζοντος που υπερβαίνει τα ανώτατα επιτρεπτά όρια).

    Εχει όμως παράλληλα το μικρότερο ποσοστό αυτοκτονιών και αυτοτραυματισμών (5,7% στους άνδρες και 0,9% στις γυναίκες) με κοινοτικό μέσο όρο 17,1% και 5,2% και υψηλότερα ποσοστά στη Φιλανδία και το Βέλγιο (36,4% και 8,2% και 29,8% και 10,5%, αντίστοιχα).

    Οσον αφορά τις συνθήκες διαβίωσης που αντικατοπτρίζονται στην αντίληψη που έχουν οι πολίτες για τη ζωή τους, οι Ελληνες και οι Πορτογάλοι είναι οι λιγότερο ικανοποιημένοι, με ποσοστά 49% και 50% αντιστοίχως, όταν οι Ευρωπαίοι κατά μέσον όρο δηλώνουν ευχαριστημένοι σε ποσοστό 78%, ενώ προηγούνται οι Σουηδοί με 95%.

    Από την έρευνα προκύπτει ειδικότερα ότι σε όλη την ΕΕ οι άνδρες είναι πιο ευχαριστημένοι από τη ζωή τους από ό,τι οι γυναίκες, οι νέοι περισσότερο από τους ηλικιωμένους, όπως περισσότερο ικανοποιημένα εμφανίζονται και άτομα με ανώτερη εκπαίδευση και υψηλότερο εισόδημα.

    Στους άλλους κοινωνικούς δείκτες, η έκθεση της Επιτροπής εμφανίζει για το 2001 δεύτερη την Ελλάδα στην ανεργία, με πρώτη την Πορτογαλία και ποσοστά 10,5% και 10,6% αντίστοιχα (με κοινοτικό μέσο όρο 7,4%), καθώς και στην άνιση κατανομή εισοδήματος με 6,2 (αναλογική μέτρηση) έναντι 6,4 της Πορτογαλίας και κοινοτικό μέσο όρο 4,6 (δηλαδή κατά μέσον όρο στα κράτη μέλη της ΕΕ το 1999, το πλουσιότερο 20% του πληθυσμού ενός κράτους μέλους έλαβε 4,6 φορές μεγαλύτερο μερίδιο του συνολικού εισοδήματος του κράτους μέλους από το φτωχότερο 20% του κράτους μέλους).

    Με στοιχεία του 1999 επίσης η Ελλάδα εμφανίζει στην έκθεση το μεγαλύτερο ποσοστό κινδύνου φτώχειας μετά από κοινωνικές παροχές (21%) με κοινοτικό μέσο όρο 15%, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό πριν από τις κοινωνικές παροχές ήταν στη χώρα μας 22% και στην ΕΕ 24%.

    Τέλος, η Ελλάδα εμφανίζει ένα ακόμη αρνητικό ρεκόρ έχοντας το μικρότερο ποσοστό γυναικών στο εθνικό κοινοβούλιο (9%) έναντι 23% του κοινοτικού μέσου όρου. Αναφερόμενη στην έκθεση και ιδιαιτέρως στα σημαντικά θέματα της υγειονομικής περίθαλψης στην ΕΕ που θίγει, η αρμόδια Επίτροπος Αννα Διαμαντοπούλου τόνισε ότι "μας βοηθά να κατανοήσουμε καλύτερα τα στοιχεία που επηρεάζουν την υγεία μας, τον τρόπο που οργανώνονται οι υγειονομικές υπηρεσίες στην ΕΕ και πώς αυτές επηρεάζουν τη ζωή των Ευρωπαίων, σε μια στιγμή που αναζητούμε τον καλύτερο τρόπο συνεργασίας".

    Υπογράμμισε επίσης το ρόλο της εκπαίδευσης, της απασχόλησης και της κοινωνικής υποστήριξης στην προστασία και ενίσχυση της υγείας.

    [30] Εγκαίνια του Hellas Sat με τηλεδιάσκεψη Σημίτη-Παπαδόπουλου

    12/9/2003 11:57:00 πμ

    Σε τηλεδιάσκεψη μεταξύ του πρωθυπουργού της Ελλάδας Κώστα Σημίτη και του προέδρου της Κύπρου Τάσσου Παπαδόπουλου, που θα υλοποιηθεί εξ ολοκλήρου μέσω του ελληνοκυπριακού δορυφόρου Hellas Sat, θα αρχίσει η τελετή παράδοσης αναμεταδοτών του δορυφόρου στην ελληνική κυβέρνηση. Ο Κώστας Σημίτης θα συνδεθεί από το υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών της Ελλάδας, με το Προεδρικό Μέγαρο στη Λευκωσία στις 12.40 το μεσημέρι της Δευτέρας.

    Ο Ελληνας πρωθυπουργός θα συνδεθεί επίσης μέσω του Hellas Sat κατά την διάρκεια της τελετής με τον επικεφαλής του στρατιωτικού αποσπάσματος της Ελλάδας στην Καμπούλ του Αφγανιστάν, όπως και με κατοίκους του νησιού Φούρνοι κοντά στην Ικαρία. Οι δορυφορικές συνδέσεις που επέλεξε ο Ελληνας πρωθυπουργός υπογραμμίζουν την επιτυχία του ελληνοκυπριακού εγχειρήματος, ενώ αναδεικνύουν και ορισμένες σημαντικές δυνατότητες, όπως είναι η κάλυψη με υπερσύγχρονα τηλεπικοινωνιακά μέσα όλων των περιοχών της Ελλάδας αλλά και μεγάλου μέρους του υπόλοιπου κόσμου.

    [31] Η επιστήμη θα... ξορκίσει την ''κατάρα των Φαραώ''!

    12/9/2003 2:35:00 μμ

    Η Αίγυπτος θα χρησιμοποιήσει την επιστήμη για να... ξορκίσει την "κατάρα των Φαραώ", η οποία σύμφωνα με τον λαϊκό μύθο ευθύνεται για τον θάνατο όσων άνοιξαν τους τάφους των βασιλέων της αρχαίας Αιγύπτου, δήλωσε ο Ζάχι Χαουάς, γενικός διευθυντής του Ανωτάτου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων της χώρας. Σύμφωνα με τον Χαουάς, θα διεξαχθεί έρευνα στους τάφους που είναι ακόμα ανέπαφοι για τυχόν επικίνδυνες ουσίες, αέρια ή μικρόβια, προκειμένου να εξηγηθεί η κατάρα, η φήμη της οποίας διαδόθηκε στη δεκαετία του 1920, μετά το θάνατο ενός Βρετανού αριστοκράτη, ο οποίος μπήκε στον τάφο του Βασιλιά Τουταγχαμών.

    Επικίνδυνα μικρόβια

    ''Σε μια από τις ανασκαφές που έχουμε κάνει, βρήκα επιγραφές που έλεγαν ότι 'εάν κάποιος αγγίξει τον τάφο θα τον κατασπαράξει κροκόδειλος, ιπποπόταμος και λιοντάρι'. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι θα συμβεί κιόλας'', δήλωσε ο Χαουάς. ''Επιστημονικά θέλουμε να δείξουμε ότι όταν οι Αιγύπτιοι τοποθετούσαν την επιγραφή με την κατάρα δε σημαίνει ότι ήθελαν να βλάψουν όποιον θα άνοιγε στην εποχή μας τον τάφο'', πρόσθεσε.

    Σύμφωνα με τον Χαουάς, μέρος της έρευνας θα επικεντρωθεί στα επικίνδυνα μικρόβια που μπορεί να αναπτύχθηκαν μέσα στους αιώνες στα μουμιοποιημένα λείψανα.

    Ο Βρετανός αρχαιολόγος, Χάουαρντ Κάρτερ, και ο χρηματοδότης του, Λόρδος Κάρναρβον, ήταν μεταξύ των πρώτων που μπήκαν, το 1922, στον τάφο του Τουταγχαμών, βασιλιά της Αιγύπτου πριν από περισσότερα από 3.000 χρόνια. Ο λόρδος Κάρναρβον πέθανε λίγο αργότερα από μόλυνση την οποία του προκάλεσε το τσίμπημα κουνουπιού.

    Οι εφημερίδες της εποχής είχαν κάνει λόγο τότε για την "κατάρα των Φαραώ" που σκότωσε τον λόρδο Κάρναρβον και άλλους που είχαν συμμετάσχει στην ανασκαφή του συγκεκριμένου τάφου. Επιστήμονες είχαν στο παρελθόν αναφέρει ότι ο Βρετανός αριστοκράτης πέθανε από κάποια ασθένεια από την οποία προσβλήθηκε όταν μπήκε μέσα στον τάφο.

    ''Θα αρχίσουμε σύντομα τις έρευνές μας, ίσως τον προσεχή μήνα. Όμως, δεν γνωρίζουμε πότε θα τελειώσουμε. Οι έρευνές μας θα γίνουν σε τάφους που είναι ακόμα ανέπαφοι'', τόνισε ο Χαουάς, ο οποίος πρόσθεσε ότι κάποτε έπεσε λιπόθυμος σε έναν αρχαίο αιγυπτιακό τάφο. ''Όταν συνήλθα είπα σε όσους ήταν κοντά μου ότι εάν μου είχε συμβεί κάτι όλοι θα νόμιζαν ότι έφταιγε η "κατάρα των Φαραώ". Όμως η λιποθυμία μου ήταν εντελώς τυχαία'', είπε ο Χαουάς.

    [32] Δεν βρίσκει παρτενέρ στα Μπολσόι λόγω ...βάρους

    12/9/2003 1:35:00 μμ

    Διαμάχη ξέσπασε ανάμεσα στο θέατρο Μπολσόι της Μόσχας και σε μπαλαρίνα, που όπως φαίνεται είναι μάλλον βαριά για να τη σηκώνουν οι παρτενέρ της, όταν αυτό απαιτείται από τις χορογραφίες. Η Αναστασία Βολότσκοβα, μια από τις διασημότερες χορεύτριες στη Ρωσία, δήλωσε, πως 12 ώρες πριν από την προγραμματισμένη της εμφάνιση στην παράσταση "Λίμνη των κύκνων" δέχτηκε τηλεφώνημα από τους υπεύθυνους του θεάτρου οι οποίοι της είπαν, ότι δεν θα συμμετάσχει στην παράσταση. Όπως ανέφερε και σε συνέντευξη Τύπου το γεγονός αυτό τη συγκλόνισε. Σύμφωνα με το φημισμένο θέατρο, η Βολότσκοβα δεν απολύθηκε, αλλά της προτάθηκε καινούργιο συμβόλαιο. Το πρόβλημα είναι, πως δεν μπορεί να βρεθεί παρτενέρ, που να μπορεί να τη σηκώνει όταν το απαιτεί η χορογραφία.

    ''Έχω μια αδυναμία στα παγωτά''

    "Κανείς από τους χορευτές του θεάτρου Μπολσόι δεν δέχεται να χορέψει μαζί της, λόγω του βάρους της", δήλωσε ο διευθυντής του θεάτρου Ανατόλι Ισκάνοβ. Η Βολότσκσοβα είναι ψηλότερη από τις υπόλοιπες χορεύτριες, και παραδέχεται ότι έχει ιδιαίτερη αδυναμία στα παγωτά, αν και συνήθως επιλέγει την πιο διαιτητική λύση του παγωμένου γιαουρτιού.

    "Αγαπώ τόσο πολύ τα παγωτά που δεν θα μπορούσα να φανταστώ τη ζωή μου χωρίς αυτά", δήλωσε η χορεύτρια στη συνέντευξη Τύπου.

    [33] ''Ταινία για ενήλικες'' με φόντο... εκκλησία!

    12/9/2003 12:45:00 μμ

    φωτό Αρχείου

    Εκκλησία στην κεντρική Ιταλία χρησιμοποιήθηκε για να γυριστεί ταινία πορνογραφικού περιεχομένου, σύμφωνα με την αστυνομία. Το... άσεμνο παρελθόν της εκκλησίας του Σαν Βιτσέντζο αποκαλύφθηκε όταν ένας ντόπιος την αναγνώρισε την ώρα που παρακολουθούσε την επίμαχη ταινία. Η αστυνομία, την οποία ειδοποίησε, επιβεβαίωσε τις υποψίες του. Ο ιερέας της εκκλησίας δήλωσε ότι είχε μιλήσει με το συνεργείο της ταινίας, το οποίο του είχε πει ότι θα γύριζαν στην εκκλησία μια σκηνή γάμου. Στη σκηνή όμως, που γυρίστηκε στην εκκλησία εμφανίζεται ένας άντρας ντυμένος ιερέας να κάνει σεξ με μια γυναίκα ντυμένη νύφη. Σύμφωνα με ιερέα γειτονικής εκκλησίας, ο επίσκοπος Λούτσιο Ρέννα, πρέπει ακολουθώντας τον εκκλησιαστικό νόμο, να ακυρώσει όλους τους γάμους και τα βαφτίσια, που έχουν τελεσθεί στην εκκλησία από το 1998, από τότε δηλαδή που γυρίστηκε η ταινία. "Πρώτα πρέπει να ανακαλύψουμε ακριβώς τι έχει γίνει. Γι' αυτό πρέπει να μιλήσω με όλους τους εμπλεκόμενους, για το τι συνέβη και πώς", δήλωσε ο Ρέννα στο ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων.

    [34] Οδηγούσε παίζοντας... φλάουτο

    12/9/2003 12:12:00 μμ

    Η γερμανική αστυνομία συνέλαβε έναν άνδρα ο οποίος έπαιζε φλάουτο με τα δύο του χέρια και ταυτόχρονα έτρεχε με ταχύτητα 130 χιλιομέτρων σε πολυσύχναστο αυτοκινητόδρομο. ''Είχε ξαπλώσει πίσω στο κάθισμα και οδηγούσε το αυτοκίνητο με τα γόνατα και τα πόδια'', δήλωσε ο Γιόαχαν Μπόοχνερ, εκπρόσωπος της αστυνομίας της πόλης Τραονσταίν, κοντά στα σύνορα με την Αυστραία. ''Εμοιαζε να έχει εξασκηθεί στη μέθοδο αυτή. Τώρα πρέπει να καταβάλει πρόστιμο τουλάχιστον 50 ευρώ'', πρόσθεσε ο ίδιος. Ο 52χρονος από το Σάλτσμπουργκ της Αυστρίας, της γενέτειρας του Μότσαρτ -και "γνήσιος" απόγονος του απ' ότι φαίνεται- δήλωσε ότι απλά... φυσούσε στο μουσικό όργανο.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 12 September 2003 - 16:58:09 UTC