Visit our archive of Documents on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-09-09

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ενημέρωσε τον Πρόεδρο ο Σημίτης
  • [02] Ανέλαβε καθήκοντα βουλευτή ο Λ. Βερυβάκης
  • [03] Σκληρή κριτική Κωνσταντόπουλου στη κυβέρνηση
  • [04] Συμμετοχή Δήμων-νομαρχιών σε προγράμματα του ΟΕΑΔ
  • [05] Σεισμός 4,2 Ρίχτερ κοντά στο Ρίο-Αντίρριο
  • [06] Κατασχέθηκαν τόνοι ακατάλληλων τροφίμων
  • [07] Ελεύθερος ο γιατρός με τα ''υπνωτικά''
  • [08] Συνάντηση Κώστα Καραμανλή με Ρομάνο Πρόντι
  • [09] Το πρόσωπο της ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Βιομηχανίας
  • [10] Θετική η πορεία εναρμόνισης της Κύπρου λέει η Επιτροπή
  • [11] Επίθεση σε στρατιωτική βάση του Τελ Αβίβ
  • [12] Δεσμεύσεις για τον ''οδικό χάρτη'' ζητά ο Κορέι
  • [13] Ιράν: Νέοι πυροβολισμοί κατά της βρετανικής πρεσβείας
  • [14] Υεμένη: Σύλληψη Σαουδάραβα για συμμετοχή στην Αλ Κάιντα
  • [15] Τρεις τραυματίες από έκρηξη στο ανατολικό Αφγανιστάν
  • [16] Aμερικανικό F-16C συνετρίβη στη Κίτρινη Θάλασσα
  • [17] Βομβιστική επίθεση με θύμα Αμερικανό στρατιώτη
  • [18] Τέλη Σεπτεμβρίου θα αποφασίσει η Αγκυρα για στρατό στο Ιράκ
  • [19] Γνώριζαν οι ΗΠΑ τις δυσκολίες στο μεταπολεμικό Ιράκ
  • [20] Συμφώνησαν Υπ. Ανάπτυξης-πρατηριούχοι
  • [21] ''Η Σύγκλιση είναι εθνικός στόχος''
  • [22] Στη Βουλή το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό
  • [23] Αύξηση του ελληνικού ΑΕΠ καταγράφει η Eurostat
  • [24] Στη Βουλή η τροπολογία για μειώσεις τιμών στα ΙΧ
  • [25] Στο 3,8% οι αυξήσεις στα δίδακτρα
  • [26] Γκαγκάτσης: '' Καθαρή η ΕΠΟ''
  • [27] Νέο Δ.Σ στο Ελληνικό Φεστιβάλ χωρίς τον Κούκο
  • [28] ''Η Μνήμη'' υπό το φως της Πανσελήνου
  • [29] Νέα στοιχεία για τις βλαβερές επιπτώσεις του καπνίσματος

    [01] Ενημέρωσε τον Πρόεδρο ο Σημίτης

    9/9/2003 11:55:00 πμ

    Θέματα της εσωτερικής και εξωτερικής επικαιρότητας, κυρίως τις οικονομικές εξελίξεις, το Κυπριακό και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις συζήτησαν σήμερα επί μία ώρα ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος στη συνάντησή τους στο Προεδρικό Μέγαρο. Το κύριο θέμα τώρα, δήλωσε ο Πρωθυπουργός, είναι "η σύγκλιση για περισσότερη ευημερία, που προϋποθέτει τη σταθερότητα και έχει ως μέσο την ανάπτυξη". "Έχουμε σταθερότητα και υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, πρέπει, όμως, όλοι να συμβάλουμε και να αξιοποιήσουμε τις ευκαιρίες, γιατί η σύγκλιση δεν μας χαρίζεται από τρίτους, όπως δεν μας χαρίστηκε και η ΟΝΕ", τόνισε ο Σημίτης.

    ''Μήνας άσκησης οικονομικής πολιτικής ο Σεπτέμβριος''

    Σε σύντομο διάλογο, που είχαν οι κ.κ.Στεφανόπουλος και Σημίτης, πριν από τη συνάντηση, μπροστά στις κάμερες της τηλεόρασης, ο Πρωθυπουργός είπε ότι πήγε πολύ καλά η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης, ότι ο Σεπτέμβριος είναι ο μήνας άσκησης οικονομικής πολιτικής και προανήγγειλε την αυριανή γνωστοποίηση των κατευθυντηρίων γραμμών για τη σύγκλιση.

    Τα μεγέθη του προϋπολογισμού είναι ήδη επεξεργασμένα και η κατάρτισή του θα ολοκληρωθεί στο τέλος του μήνα, ενώ τον άλλο μήνα θα υπάρξει η συζήτηση, στους κόλπους της ΕΕ, για το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα και τη Διακυβερνητική, που θα μετατοπίσει κάπως το ενδιαφέρον από την οικονομική πολιτική, η οποία βεβαίως, ενδιαφέρει πρωτίστως τον πολίτη, πρόσθεσε ο Κώστας Σημίτης.

    [02] Ανέλαβε καθήκοντα βουλευτή ο Λ. Βερυβάκης

    9/9/2003 7:42:00 μμ

    Ορκίστηκε και ανέλαβε καθήκοντα βουλευτή, ο αναπληρωματικός στο ψηφοδέλτιο της Β' Αθηνών του ΠΑΣΟΚ Λευτέρης Βερυβάκης. Ο κ. Βερυβάκης καταλαμβάνει τη θέση του πρώην υπουργού Ευάγγελου Γιαννόπουλου που απεβίωσε την 4/9/2003. Του κ. Βερυβάκη προηγείτο ο δήμαρχος Νέας Ιωνίας Αττικής Γιάννης Χαραλάμπους, ο οποίος ωστόσο, με σχετική επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής Απ. Κακλαμάνη δήλωσε ότι θα παραμείνει στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

    Βιογραφικό του Λ. Βερυβάκη

    Ο δικηγόρος Ελ. Βερυβάκης γεννήθηκε στα Χανιά στις 21/1/1935. Το 1964, διετέλεσε πρόεδρος της Νεολαίας της Ένωσης Κέντρου.

    Τον Ιούνιο του 1967, συνελήφθη στην Αθήνα, από τη δικτατορία των συνταγματαρχών, όπου κρατήθηκε και βασανίστηκε τρεις μήνες στην Ασφάλεια Προαστίων ως στέλεχος της αντιδικτατορικής οργάνωσης "Εθνικό Κίνημα Δημοκρατικής Αντιστάσεως".

    Στις 21 Αυγούστου του ίδιου έτους καταδικάστηκε σε φυλάκιση 13 ετών (κατά συγχώνευση εννέα). Κρατήθηκε στις φυλακές Αβέρωφ και Αίγινας περίπου επτά μήνες, αλλά αφέθηκε ελεύθερος με την αμνηστία του Δεκεμβρίου.

    Τον Αύγουστο του 1968, συνελήφθη εκ νέου μετά την απόπειρα κατά του δικτάτορα Παπαδόπουλου. Ανακρίθηκε στην Ασφάλεια Αθηνών και την ΕΣΑ όπου κρατήθηκε έως ότου το στρατοδικείο της Αθήνας τον καταδίκασε σε ισόβια κάθειρξη για παράβαση του νόμου Α.Ν. 509.

    Το 1973, απελευθερώθηκε με την αμνηστία του Αυγούστου, αφού προηγουμένως είχε από το 1968 φυλακιστεί στον Κορυδαλλό, την Αίγινα, την Κέρκυρα, το Επταπύργιο και τα Τρίκαλα.

    Μέλος του ΠΑΣΟΚ από το 1974, εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Β' Αθήνας το 1977 με το ψηφοδέλτιο του Κινήματος.

    Το 1981, ανέλαβε για πρώτη φορά κυβερνητικό αξίωμα στην πρώτη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ως υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων. Ακολούθως, ανέλαβε υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων (έως 21/9/1984) και υπουργός Ενέργειας &amp; Φυσικών Πόρων (έως 26/7/1985), υπουργός Βιομηχανίας, Ενέργειας &amp; Τεχνολογίας (έως 25/4/1986) και υπουργός Δικαιοσύνης (έως 23/9/1987).

    Στις 24 Σεπτεμβρίου 1990, στο 2ο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, εξελέγη μέλος της Κεντρικής Επιτροπής.

    Στις 20 Δεκεμβρίου 1993, εξελέγη αναπληρωματικό μέλος του προεδρείου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ.

    Στις 17 Απριλίου 1994, στο 3ο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, επανεξελέγη μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος.

    [03] Σκληρή κριτική Κωνσταντόπουλου στη κυβέρνηση

    9/9/2003 5:18:00 μμ

    Σκληρή γλώσσα κατά του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας χρησιμοποίησε ο πρόεδρος του Συνασπισμού, Νίκος Κωνσταντόπουλος στη συνέντευξη Τύπου, εφ' όλης της ύλης, που έδωσε την Τρίτη, στη Θεσσαλονίκη. Ο κ. Κωνσταντόπουλος κατηγόρησε την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη για αναξιοπιστία, ενώ σε ερώτηση για το αν πιστεύει ότι θα γίνουν πρόωρες εκλογές, είπε ότι ο κ. Σημίτης και στο παρελθόν είχε αποκλείσει ότι θα γίνουν πρόωρες εκλογές, αλλά τελικά έγιναν. Κατηγόρησε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ για παλαιοκομματισμό που εξασφαλίζει τη συνέχιση της ίδιας πολιτικής, ανεξαρτήτως του τελικού εκλογικού αποτελέσματος και χαρακτήρισε ως "προεκλογική παροχολογία" το κοινωνικό πακέτο μέτρων που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός.

    Απέκλεισε ενδεχόμενο συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ

    Για την ελληνική οικονομία είπε ότι ο ΣΥΝ δεν υιοθετεί την καταστροφολογία και υποστήριξε ότι η οικονομία έχει πετύχει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, από τους οποίους ωφελήθηκαν ορισμένα ισχυρά κοινωνικά στρώματα.

    Ο κ. Κωνσταντόπουλος, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ενόψει εκλογών προσπαθεί ''να ρίξει στάχτη'' στα μάτια του κόσμου και να φορέσει φιλολαϊκό προσωπείο.

    Ο κ. Κωνσταντόπουλος τέλος ξεκαθάρισε, ότι το κόμμα του ζητάει τη διαρθρωτική αλλαγή του εκλογικού συστήματος και την καθιέρωση της απλής αναλογικής και θα καταψηφίσει στη Βουλή οποιαδήποτε άλλη πρόταση, ενώ απέκλεισε το ενδεχόμενο συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ όσο αυτό εκφράζει και εφαρμόζει νεοφιλελεύθερη πολιτική.

    Ο πρόεδρος του Συνασπισμού, ως επικεφαλής κλιμακίου στελεχών του κόμματός του, επισκέφτηκε τις εγκαταστάσεις της 68ης ΔΕΘ και συναντήθηκε με τις διοικήσεις της Helexpo και της ΔΕΘ και ενημερώθηκε για τη φετινή διοργάνωση.

    [04] Συμμετοχή Δήμων-νομαρχιών σε προγράμματα του ΟΕΑΔ

    9/9/2003 2:30:00 μμ

    Δυνατότητα συμμετοχής στα προγράμματα επιδοτούμενης απασχόλησης θα έχουν πλέον οι δημοτικές και νομαρχιακές επιχειρήσεις. Αυτό προβλέπεται σε κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Δ. Ρέππα και Οικονομίας και Οικονομικών κ. Ν. Χριστοδουλάκη. Η επιδότηση των επιχειρήσεων είναι 14,7 ευρώ για κάθε ημέρα πλήρους απασχόλησης των ανέργων και διαρκεί 12 μήνες. Οι επιχειρήσεις, υποχρεούνται να διατηρήσουν το σύνολο του προσωπικού τους, έξι μήνες μετά τη λήξη της επιχορήγησης.

    Η Διοίκηση του ΟΑΕΔ υλοποιώντας την απόφαση αυτή, θα εντάξει στα αντίστοιχα προγράμματα Νέων Θέσεων Εργασίας του 2003 τις αιτήσεις των δημοτικών και νομαρχιακών επιχειρήσεων, που θα υποβληθούν έως τις 31 Οκτωβρίου, ημερομηνία κατά την οποία ολοκληρώνεται η προθεσμία συμμετοχής στα προγράμματα.

    Τα προγράμματα στα οποία μπορούν να ενταχθούν οι επιχειρήσεις των Δήμων και Νομαρχιών, είναι:

    Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την απασχόληση ανέργων ηλικίας 18 - 60 ετών και νέων ηλικίας 18 - 30 ετών. Πρόγραμμα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας και απασχόλησης ανέργων ηλικίας 18 - 65 ετών.

    [05] Σεισμός 4,2 Ρίχτερ κοντά στο Ρίο-Αντίρριο

    9/9/2003 1:51:00 μμ

    Σεισμική δόνηση μεγέθους 4,2 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 12.37 σήμερα το μεσημέρι με επίκεντρο τη θαλάσσια περιοχή Ρίου-Αντιρρίου. Το εστιακό βάθος του σεισμού ήταν 10 χιλιόμετρα. Η δόνηση έγινε ιδιαίτερα αισθητή στα βόρεια προάστια της Πάτρας, τη Ναυπακτία και τα παράλια της Αιτωλοακαρνανίας. Από την Αστυνομία δεν αναφέρθηκαν ζημιές.

    [06] Κατασχέθηκαν τόνοι ακατάλληλων τροφίμων

    9/9/2003 1:33:00 μμ

    Φωτο αρχείου

    Αρκετούς τόνους ακατάλληλων προς κατανάλωση τροφίμων, κυρίως κρεάτων και νωπών αλιευμάτων εντόπισαν και δέσμευσαν μετά από ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν τον περασμένο Αύγουστο από τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Νομαρχίας Πειραιά. Ειδικότερα, κατά τη διενέργεια 256 αστυκτηνιατρικών ελέγχων στην Κεντρική Αγορά Ρέντη δεσμεύτηκαν 844 κιλά νωπού κρέατος βοοειδών, σε 50 επιθεωρήσεις στην Ιχθυόσκαλα Κερατσινίου κατασχέθηκαν 5.482 κιλά νωπά αλιεύματα και μετά από 45, συνολικά, αστυκτηνιατρικούς ελέγχους σε καταστήματα, εργαστήρια και πλοία των ακτοπλοϊκών γραμμών Πειραιά κατασχέθηκαν 795 κιλά από διάφορα τρόφιμα ζωικής προέλευσης, ενώ έγιναν 15 δειγματοληψίες σε προϊόντα ζωικής προέλευσης.

    [07] Ελεύθερος ο γιατρός με τα ''υπνωτικά''

    9/9/2003 5:00:00 μμ

    Ελεύθερος από τις φυλακές Κορυδαλλού με χρηματική εγγύηση 15.000 ευρώ και απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, είναι από σήμερα ο 48χρονος νευροχειρουργός Γιάννης Ζωρνατζής, ο οποίος τον περασμένο Ιούνιο είχε κατηγορηθεί ότι για μεγάλο χρονικό διάστημα ''έριχνε'' βαρβιτουρικά και υπνωτικά χάπια στον καφέ δυο συναδέλφων του στο ''Τζάνειο Νοσοκομείο'' Πειραιά.

    Ο νευροχειρουργός που σύμφωνα με τον συνήγορό του Σάκη Κεχαγιόγλου αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας, είχε υποστηρίξει στον ανακριτή, αλλά και τον εισαγγελέα, ότι με την πράξη του ήθελε να εκδικηθεί τους συναδέλφους του, Γ. Τζίκα και Κ. Παλιβίδα, γιατί τον αδικούσαν στις εφημερίες, με αποτέλεσμα να χάνει χρήματα.

    [08] Συνάντηση Κώστα Καραμανλή με Ρομάνο Πρόντι

    9/9/2003 1:14:00 μμ

    Η Διακυβερνητική Διάσκεψη και οι εξελίξεις για το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα καθώς και η αγροτική πολιτική βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του προέδρου της ΝΔ Κώστα Καραμανλή με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι στα Βρυξέλλες. Σύμφωνα με πληροφορίες κατά τη συζήτηση διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν πολλές δυσκολίες για να ολοκληρωθεί το νέο Ευρωπαϊκό Σύνταγμα εντός της ιταλικής Προεδρίας, χωρίς όμως και να αποκλείεται, καθώς εξακολουθούν να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις μεταξύ των χωρών-μελών.

    Τόσο ο κ. Καραμανλής όσο και ο κ. Πρόντι κατά τις ίδιες πληροφορίες, τάχθηκαν υπέρ του να έχει κάθε χώρα-μέλος δικό της επίτροπο, ενώ εκτίμησαν ότι η πρωτοβουλία των τεσσάρων για την ενισχυμένη αμυντική συνεργασία δεν προχωρά γρήγορα, χωρίς, όμως, να σημαίνει, ότι έχει σταματήσει.

    Ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε, ότι το σχέδιο για το νέο Ευρωπαϊκό Σύνταγμα αποτελεί ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός, αλλά μένουν να γίνουν πολλά ακόμα. Ο κ. Καραμανλής τάχθηκε υπέρ της κοινοτικής προσέγγισης και εναντίον της διακυβερνητικής συνεργασίας και ζήτησε αναβαθμισμένο ρόλο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ταχύτερη προώθηση της ΚΕΠΠΑ, διασφάλιση των συμφερόντων των μεσαίων και μικρών χωρών μια προσπάθεια που, όπως είπε, αποσκοπεί στην πολιτική ενοποίηση της Ευρώπης.

    Συζήτηση έγινε και για τα αγροτικά προϊόντα για τα οποία ο Καραμανλής εξέφρασε την ανησυχία του, ότι μπορεί να υπάρξουν πιέσεις κατά τις διαπραγματεύσεις, που γίνονται στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου για να σταματήσουν επιδοτήσεις και η στήριξή τους.

    Ο Καραμανλής είπε ότι τόσο σε ευρωπαϊκό επίπεδο όσο και σε ελληνικό θα πρέπει να υπάρξουν κινήσεις ώστε να διασφαλιστούν τα μεσογειακά και τα ελληνικά προϊόντα σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να δώσει μεγάλες μάχες, όπως και ο πολιτικός κόσμος της χώρας, για να διασφαλίσει τα συμφέροντα των Ελλήνων αγροτών.

    Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε λόγο για ολιγωρία της κυβέρνησης κατά την αναθεώρηση της ΚΑΠ καθώς δεν μπήκαν στις διαπραγματεύσεις τα μεσογειακά προϊόντα και έκανε λόγο για αρνητική εξέλιξη.

    [09] Το πρόσωπο της ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Βιομηχανίας

    9/9/2003 5:54:00 μμ

    Ο προσδιορισμός του όρου ''Πολιτιστική Βιομηχανία'', η χαρτογράφηση των πολιτιστικών βιομηχανιών σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η έκδοση "Πράσινου Βιβλίου", όπου θα καταγράφονται όλα τα δεδομένα που αφορούν τον Πολιτισμό, καθώς και η διερεύνηση μέχρι τον Δεκέμβριο του 2003 των ποσών που θα διατεθούν από τα Διαρθρωτικά Ταμεία της ΕΕ για τον Πολιτισμό, αποτελούν τα τέσσερα αιτήματα που υποβάλλονται προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Την ίδια ώρα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υιοθέτησε την έκθεση της ευρωβουλευτού του ΠΑΣΟΚ, Μυρσίνης Ζορμπά, για την Πολιτιστική Βιομηχανία της Ευρώπης.

    Σημαντική οικονομική και κοινωνική παράμετρος

    Τα αιτήματα αλλά και η έκθεση της Ελληνίδας ευρωβουλευτού αποτέλεσαν βασικό αντικείμενο της συζήτησης με θέμα: ''Η Ευρώπη των Δημιουργών και η Πολιτιστική Βιομηχανία'', που πραγαμτοποιήθηκε την Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου.

    Η κ. Ζορμπά στην εισηγήσή της τόνισε ότι η πολιτιστική διάσταση της Ευρώπης αποτελεί θεμελιώδη συνιστώσα του ευρωπαϊκού οικονομικού και κοινωνικού μοντέλου, χωρίς την οποία δεν μπορεί να ολοκληρωθεί το πολιτικό εγχείρημα της ΕΕ.

    Ταυτόχρονα, επεσήμανε την σημαντικότατη οικονομική διάσταση που έχει αποκτήσει ο Πολιτισμός, ο οποίος, όχι μόνο συμβάλλει στο ΑΕΠ, αλλά συγκαταλέγεται και μεταξύ των κλάδων που παίζουν σημαντικό ρόλο στη δημιουργία νέων απασχολήσεων.

    Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, ''σύμφωνα με στοιχεία της UNESCO, o Πολιτισμός αποτελεί την μεγαλύτερη 'εξαγωγική βιομηχανία' των ΗΠΑ'', επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι στα πλαίσια του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) διεξάγονται σκληρότατες διαπραγματεύσεις για το άνοιγμα υπηρεσιών του οπτικοακουστικού τομέα. ''Ετσι εξηγείται και η πεισματική άρνηση της Ευρώπης να ανοίξει την αγορά της, λόγω του φόβου που τη διακατέχει, ότι ενδεχομένως θα υποχρεωθεί να θυσιάσει τον Πολιτισμό στις δυνάμεις της αγοράς'', επεσήμανε χαρακτηριστικά η κ. Ζορμπά.

    Σε ότι αφορά την ευρωπαϊκή πολιτική στο θέμα του Πολιτισμού, η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι η Συνθήκη του Μάαστριχτ του 1992 για πρώτη φορά ενθάρρυνε την πολιτιστική συνεργασία μεταξύ των κρατών-μελών, πολιτική η οποία προβλέπεται και στο υπό διαμόρφωση Σύνταγμα της ΕΕ, μέσω των προγραμμάτων Πολιτισμός 2000, MEDIA και MEDIA PLUS, καθώς και πρόσφατων προγραμμάτων, όπως το eCulture και eContent.

    Από την άλλη, η κ. Ζορμπά επεσήμανε ότι οι διάφοροι οικονομικοί πόροι της Επιτροπής δεν διέπονται πάντα από το ίδιο σκεπτικό και κατά συνέπεια δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τους στόχους μιας κοινοτικής πολιτικής στον πολιτιστικό τομέα.

    Η κ. Ζορμπά δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο ''πάγωμα'' της κρατικής χρηματοδότησης των κρατών-μελών και της χρηματοδοτικής στήριξης από πλευράς κοινοτικού προϋπολογισμού, τις πολιτιστικές προτιμήσεις των Ευρωπαίων πολιτών και τις ευκαιρίες που έχουν οι Ευρωπαίοι πολίτες να ενημερωθούν για την ευρωπαϊκή καλλιτεχνική δημιουργία και κατά συνέπεια στη δημιουργία ευρωπαϊκής πολιτιστικής ταυτότητας, παράλληλα και σε αρμονία με την εθνική.

    Ολα αυτά αναδεικνύουν την ανάγκη ενίσχυσης του πολιτικού πλαισίου για την δημιουργία ευρωπαϊκής πολιτιστικής παραγωγής, ικανής να ανταγωνιστεί εκείνη των ΗΠΑ και άλλων χωρών, επεσήμανε η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ.

    Παρεμβάσεις στη συζήτηση

    ''Η διανομή των κινηματογραφικών ταινιών, η οποία υπακούει στους κανόνες του ελεύθερου εμπορίου, είναι μέγα ζήτημα'', σύμφωνα μ' όσα ανέφερε ο σκηνοθέτης Νίκος Κούνδουρος, ο οποίος υπογράμμισε χαρακτηριστικά ότι ακριβώς, λόγω της κυριαρχίας των νόμων της αγοράς, προωθείται ο ''Αμερικάνος'', ο οποίος παράγει ελκυστικότερο προϊόν.

    ''Οι εθνικές λογοτεχνίες αντιστέκονται'' ανέφερε η συγγραφέας, Ευγενία Φακίνου, επεσήμανε, όμως, ότι ''δεν αντιπαλεύεται η κυριαρχία της αγγλικής γλώσσας'', προσθέτοντας, ωστόσο, ότι τα τελευταία χρόνια οι ξένοι εκδότες ενδιαφέρονται για το ελληνικό βιβλίο, αφού πρώτα εξετάσουν τον αριθμό των πωλησεών του στην εθνική αγορά.

    ''Η κριτική βιβλίου στην Ελλάδα λειτουργεί ολίγον συντεχνιακά, ενώ είναι απαραίτητη για την προώθηση ενός βιβλίου εκτός συνόρων'', επεσήμανε η Ελενα Πατάκη εκ μέρους των ''Εκδόσεων Πατάκη'', ενώ ο Γιάννης Ζηρίνης εκ μέρους των ''Εκδόσεων Κριτική'' τόνισε την αναγκαιότητα χρηματοδότησης υποδομών που θα φέρουν σε επαφή τους Ελληνες συγγραφείς με τους Ευρωπαίους καταναλωτές.

    ''Ο κινηματογράφος έχει ρόλο στην πορεία ανάπτυξης της ΕΕ και οι δημιουργοί θα πρέπει να 'συναντήσουν' το νεανικό κοινό και να το βοηθήσουν στη διαμόρφωση κοινής ευρωπαϊκής συνείδησης, αποκρούοντας τους νόμους της αγοράς'', επεσήμανε η παραγωγός και σκηνοθέτης, Δέσποινα Μουζάκη.

    Στον κίνδυνο απώλειας του δικαιώματος ύπαρξης της πολιτιστικής 'μειοψηφίας' αναφέρθηκε ο δικηγόρος Γιώργος Ανδρέας Ζάννος, ο οποίος επίσης επεσήμανε ότι ο δημιουργός αδυνατεί να ελέγξει την πορεία του έργου του, καθώς τα πνευματικά δικαιώματα λειτουργούν στην ελεύθερη αγορά, ενώ ταυτόχρονα επεσήμανε ότι από τους φορείς διαχείρισης των έργων δεν υπάρχει αξιολογηση του έργου και κατά συνέπεια αμείβεται το εμπορικότερο.

    Τέλος, ο κ. Ζάννος αναφέρθηκε και στο τεράστιο θέμα της ''πνευματικής πειρατείας'', τονίζοντας πως, ενώ πολλοί νομίζουν ότι αγοράζοντας πειρατικά προϊόντα ''πλήττουν'' τις εταιρείες, στην ουσία οδηγούν τις τελευταίες στη μείωση των επενδύσεων τους με όλα τα συνεπακόλουθα και ανέφερε ότι τα τελευταία δύο χρόνια στην Ελλάδα έχουν κλείσει τρείς δισκογραφικές εταιρείες, η NitroMusic, η BMG και η Virgin, χωρίς, όπως είπε, οι δύο τελευταίες, που δεν είναι ελληνικές, να σταματήσουν να πουλάνε δίσκους.

    [10] Θετική η πορεία εναρμόνισης της Κύπρου λέει η Επιτροπή

    9/9/2003 3:41:00 μμ

    Ικανοποιημένη είναι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από την πορεία εναρμόνισης της Κύπρου, αναμένει, όμως, να δει το κοινοτικό κεκτημένο να εφαρμόζεται και στην πράξη. Ο επικεφαλής της ομάδας διαπραγματεύσεων Ε.E.-Κύπρου, Λέοπολντ Μάουρερ, εξέφρασε αισιοδοξία ότι θα γίνουν αρκετά έως ότου ετοιμασθεί η τελική έκθεση στις 5 Νοεμβρίου για την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Και τότε, πρόσθεσε, η έκθεση θα είναι πολύ καλή.

    Αντιπροσωπεία της Κύπρου, με επικεφαλής το Συντονιστή Εναρμόνισης Τάκη Χατζηδημητρίου, προχώρησε σε ανασκόπηση στις Βρυξέλλες μαζί με αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της πορείας της εναρμόνισης.

    Ειδικότερα θέματα που εξετάσθηκαν ήταν η απελευθέρωση της αγοράς των τηλεπικοινωνιών, καθώς και θέματα δικαιοσύνης και εσωτερικών υποθέσεων, όπως οι θεωρήσεις σε Ρώσους, η μετανάστευση και το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος.

    Ο κ. Χατζηδημητρίου χαρακτήρισε χρήσιμες και αποτελεσματικές τις επαφές και διατύπωσε την εκτίμηση ότι οι θέσεις και τα μέτρα που πήρε η Κύπρος έχουν ληφθεί σοβαρά υπόψη.

    Πρόσθεσε ωστόσο ότι αυτό που αναμένουν οι εμπειρογνώμονες είναι να δουν και την αποτελεσματικότητα των μέτρων προτού καταλήξουν σε τελικά αποτελέσματα.

    [11] Επίθεση σε στρατιωτική βάση του Τελ Αβίβ

    9/9/2003 7:20:00 μμ

    Ισχυρή έκρηξη, σε στάση λεωφορείου, σημειώθηκε λίγο μετά τις έξι το απόγευμα, έξω από τη στρατιωτική βάση Τσριφίμ του Τελ Αβιβ. Για τρεις νεκρούς και περισσότερους από 30 τραυματίες - 15 εκ των οποίων βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση - κάνουν λόγο οι μέχρι στιγμής πληροφορίες. Μεταξύ των νεκρών είναι και ο βομβιστής καμικάζι. Ευθύνες στην Παλαιστινιακή Αρχή επέρριψε για το νέο χτύπημα, εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Αριέλ Σαρόν." Η επίθεση αποτελεί απάντηση στα εγκλήματα των Ισραηλινών" δήλωσε ο πολιτικός ηγέτης της Χαμάς, Αμπντέλ Αζίζ Αλ Ραντίσι, χωρίς ωστόσο να αναλαμβάνει την ευθύνη της ενέργειας για λογαριασμό της Χαμάς.

    Έργο της Χαμάς;

    Η βάση Τσριφίμ είναι μία από τις μεγαλύτερες στρατιωτικές βάσεις του Ισραήλ.

    Στη στάση, την ώρα της έκρηξης, βρίσκονταν πολλοί Ισραηλινοί στρατιώτες που περίμεναν το λεωφορείο, για να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

    Καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει μέχρι στιγμής την ευθύνη της επίθεσης.

    Οι τραυματίες έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο Ασαφ Χαροφέχ που βρίσκεται πολύ κοντά στη στρατιωτική βάση Τσριφίμ.

    Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο BBC, η ισραηλινή αστυνομία, άρχισε να καταδιώκει "ύποπτο" όχημα, το οποίο έφυγε από το σημείο, αμέσως μετά την έκρηξη.

    Πρώτη αντίδραση ισραηλινής κυβέρνησης- Χαμάς

    "Η σημερινή επίθεση αποδεικνύει για ακόμα μία φορά ότι η Παλαιστινιακή Αρχή δεν κάνει τίποτα για να σταματήσει τους τρομοκράτες" δήλωσε ο Ντέιβιντ Μπεϊκερ, εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Αριέλ Σαρόν.

    Την επίθεση σχολίασε και ο πολιτικός ηγέτης της Χαμάς Αμπντέλ Αζίζ Αλ Ραντίσι, χωρίς ωστόσο να αναλαμβάνει την ευθύνη της, για λογαριασμό της οργάνωσης.

    "Όποιος και να την έκανε, η επίθεση αποτελεί απάντηση στα εγκλήματα που διαπράττουν οι Ισραηλινοί" τόνισε χαρακτηριστικά, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

    Το χτύπημα πάντως, αν τελικά πρόκειται για έργο της Χαμάς, δείχνει να είναι αρκετά αποπροσανατολιστικό αφού οι περισσότεροι αξιωματούχοι ασφάλειας φοβούνταν τρομοκρατική ενέργεια στην Ιερουσαλήμ.

    Το Σάββατο, η Χαμάς, απείλησε με σκληρά αντίποινα τον Αριέλ Σαρόν και τους Ισραηλινούς για την απόπειρα δολοφονίας κατά του πνευματικού της ηγέτη Αχμέντ Γιασίν.

    Πηγές: Reuters- Associated Press - BBC - CNN - AFP

    [12] Δεσμεύσεις για τον ''οδικό χάρτη'' ζητά ο Κορέι

    9/9/2003 4:31:00 μμ

    Εγγυήσεις για την εφαρμογή του "οδικού χάρτη" πριν αποδεχθεί τη θέση του πρωθυπουργού των Παλαιστινίων ζητά από Ε.Ε., Ουάσιγκτον και Ισραήλ, ο Αχμέτ Κορέι, ο οποίος έλαβε εντολή από τον Αραφάτ να σχηματίσει κυβέρνηση μετά την παραίτηση του Μαχμούτ Αμπάς. Ο Αχμέντ Κορέι ξεκαθάρισε ότι δεν θα δεχτεί ισραηλινές διαταγές που θα οδηγήσουν το έργο του σε αποτυχία, αναφορά που έχει να κάνει με την ισραηλινή αξίωση για διάλυση των παλαιστινιακών οργανώσεων που όμως μπορεί να οδηγήσει τους παλαιστίνιους σε εμφύλιο πόλεμο. Ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός ζήτησε τη στήριξη της Ουάσιγκτον για την εφαρμογή του οδικού χάρτη για την ειρήνευση, ενώ ζήτησε και εγγυήσεις για τον τερματισμό των ισραηλινών επιθέσεων. Σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα Γιντιότ Αχρονόθ, ο Κορέι απέστειλε επιστολή στον ισραηλινό πρωθυπουργό Αριέλ Σαρόν ζητώντας τη βοήθειά του για την προώθηση της ειρηνευτικής διαδικασίας.

    Αδιάλλακτοι οι Ισραηλινοί

    Η βούλησή του εντολοδόχου Παλαιστίνιου πρωθυπουργού να διαλύσει τις ένοπλες παλαιστινιακές οργανώσεις, θα κρίνει την πορεία της ειρηνευτικής διαδικασίας, η πρώτη αντίδραση από πλευράς Ισραήλ δια στόματος του Ισραηλινού υπουργού Εξωτερικών Σιλβάν Σαλόμ. ''Θα κρίνουμε κάθε Παλαιστίνιο πρωθυπουργό από τις πράξεις του. Θα πρέπει να αποφασίσει αν είναι με την πλευρά του Αραφάτ ή εναντίον της τρομοκρατίας'', πρόσθεσε ο Σαλόμ.

    ''Το Ισραήλ δεν θα συνεργαστεί με έναν άνθρωπο που βρίσκεται υπό τις διαταγές του Αραφάτ'', πρόσθεσε εξάλλου ο υπουργός Αμυνας Σαούλ Μοφάζ, πως έδωσε εντολή στον ισραηλινό στρατό να προετοιμαστεί για να αντιμετωπίσει κλιμάκωση της βίας.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα Μααρίβ, το Ισραήλ σχεδιάζει να ενισχύσει τον αποκλεισμό του Γιάσερ Αραφάτ στο αρχηγείο του στη Ραμάλα. Το ενδεχόμενο αυτό εξετάζει ο ισραηλινός υπουργός Αμυνας Σαούλ Μοφάζ, ο οποίος μάλιστα έχει ταχθεί υπέρ της απέλασης του Γιάσερ Αραφάτ.

    Το Ισραήλ και οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν τον Αραφάτ ως εμπόδιο για την ειρήνη και έχουν διακόψει κάθε επαφή μαζί του. Ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος, που βρίσκεται εδώ και 20 μήνες στο αρχηγείο του στη Ραμάλα, αν και έχει το δικαίωμα να βγει δεν το κάνει καθώς δεν γνωρίζει αν θα τον αφήσουν οι Ισραηλινοί να επιστρέψει.

    Ο Αχμεντ Κορέι συναντήθηκε νωρίς το απόγευμα με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Γιάσερ Αραφάτ στο γραφείο του τελευταίου στη Ραμάλα, χωρίς να κάνει καμιά δήλωση.

    Σε περίπτωση που ο Κορέι δεχτεί τη θέση του πρωθυπουργού θα έχει στη διάθεσή του πέντε εβδομάδες για να σχηματίσει μια νέα κυβέρνηση και να την υποβάλει προς έγκριση στο κοινοβούλιο.

    Την νέα τάξη πραγμάτων στη Μέση Ανατολή, πιθανόν να εξετάσει μέσα σε αυτή την εβδομάδα και το Κουαρτέτο σύμφωνα με τον Ιταλό υπουργό Εξωτερικών και προεδρεύων του συμβουλίου εξωτερικών υποθέσεων της Ε.Ε. Φράνκο Φρατίνι, χωρίς να διευκρινίσει την ημερομηνία ή τον τόπο διεξαγωγής της συνόδου. "Αυτή η σύνοδος θα μας δώσει την ευκαιρία να απευθύνουμε ένα σαφές μήνυμα", διαβεβαίωσε ο Φρατίνι.

    Νέες επιχειρήσεις Ισραηλινών στα κατεχόμενα

    Την ίδια ώρα, συνεχίζονται οι εκκαθαριστικές επιχειρήσεις του στρατού κατά των μελών παλαιστινιακών οργανώσεων. Ένας 13χρονος έχασε τη ζωή του από θραύσματα πυραύλου που εκτοξεύτηκε εναντίον κτιρίου στη Χεβρώνα όπου είχαν καταφύγει μέλη της Χαμάς. Από την εισβολή του στρατού στην πόλη τραυματίστηκαν ακόμα ένας άντρας και μία γυναίκα.

    Η Χαμάς από την πλευρά της κάλεσε τον Αραβικό και τον Ισλαμικό κόσμο να εκφράσει την αλληλεγγύη του προς τους Παλαιστίνιους απέναντι στον ''πόλεμο καταστροφής που διεξάγει το Ισραήλ'', με ανακοίνωσή της που στάλθηκε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ενώ πρότεινε η επόμενη Παρασκευή να κηρυχθεί ''ημέρα οργής για τα εγκλήματα του σιωνιστικού εχθρού και αλληλεγγύης προς την παλαιστινιακή αντίσταση''.

    [13] Ιράν: Νέοι πυροβολισμοί κατά της βρετανικής πρεσβείας

    9/9/2003 2:39:00 μμ

    Το κτίριο της πρεσβείας στην

    Τεχεράνη

    Η βρετανική πρεσβεία στην Τεχεράνη ανακοίνωσε πως τρεις ή τέσσερις πυροβολισμοί ρίχτηκαν εναντίον της ή κοντά στο κτίριο της πρεσβείας τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης. Είναι η δεύτερη φορά μέσα σε λιγότερο από μία εβδομάδα που σημειώνεται παρόμοιο περιστατικό, ενώ ένταση επικρατεί στις διμερείς σχέσεις της Βρετανίας με το Ιράν. "Υπήρχαν αυτόπτες μάρτυρες του γεγονότος έξω από την πρεσβεία'', δήλωσε στην Τεχεράνη ο βρετανός διπλωμάτης Αντριου Γκρίνστοκ προσθέτοντας πως δεν υπήρξαν θύματα.

    [14] Υεμένη: Σύλληψη Σαουδάραβα για συμμετοχή στην Αλ Κάιντα

    9/9/2003 1:33:00 μμ

    Στα χέρια των Αστυνομικών Αρχών της Υεμένης βρίσκεται ένας Σαουδάραβας, ο οποίος καταζητείται στη χώρα του, καθώς είναι ύποπτος για συμμετοχή στο δίκτυο της Αλ Κάιντα. Σύμφωνα με την εφημερίδα Οκάζ, ο πατέρας του συλληφθέντος επιβεβαίωσε πως ο γιος του είχε καταφύγει στην Υεμένη μαζί με την έγκυο σύζυγό του, αλλά εκεί συνελήφθη. Πρόκειται για τον Μπαντάρ αλ-Γκαμντι, ο οποίος βρίσκεται στον κατάλογο με τα ονόματα των 19 υπόπτων για τον σχεδιασμό τρομοκρατικών επιθέσεων στη Σαουδική Αραβία. Ο κατάλογος δόθηκε στη δημοσιότητα λίγες ημέρες πριν από τις επιθέσεις αυτοκτονίας στο Ριάντ, τον Μάιο, που στοίχισαν τη ζωή 35 ανθρώπων και αποδόθηκαν στην Αλ Κάιντα. Μέχρι τώρα, δεν έχουν σχολιάσει την πληροφορία οι Σαουδάραβες ή Υεμενίτες αξιωματούχοι.

    [15] Τρεις τραυματίες από έκρηξη στο ανατολικό Αφγανιστάν

    9/9/2003 2:43:00 μμ

    Έκρηξη σε φαρμακείο σε κωμόπολη του ανατολικού Αφγανιστάν προκάλεσε τον τραυματισμό τριών ανθρώπων. Η έκρηξη σημειώθηκε στην κωμόπολη Ταμίρ, διοικητικό κέντρο της περιφέρειας Ζουρμάτ, στην επαρχία Πάκτια και όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Αφγανικός Ισλαμικός Τύπος (ΑΙΡ), επικαλούμενο αυτόπτες μάρτυρες τα τρία θύματα υπέστησαν σοβαρούς τραυματισμούς. Η περιφέρεια Ζουρμάτ βρίσκεται στους πρόποδες της οροσειράς Σάχικοτ, όπου δρουν ομάδες ανταρτών Ταλιμπάν και μέλη της Αλ Κάιντα.

    [16] Aμερικανικό F-16C συνετρίβη στη Κίτρινη Θάλασσα

    9/9/2003 1:15:00 μμ

    Ενα αμερικανικό μαχητικό F-16C συνετρίβη στη διάρκεια στρατιωτικής άσκησης στην Κίτρινη Θάλασσα. Ο πιλότος του αμερικανικου μαχητικού, το οποίο ανήκε σε μοίρα που έχει την έδρα της στη Νότια Κορέα, διασώθηκε, σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές. Ωστόσο, δεν έχει γίνει γνωστή η κατάσταση της υγείας του. Το αεροσκάφος έπεσε στη θάλασσα 90 χιλιόμετρα από τις ακτές του Κουνσάν, που βρίσκεται 180 χιλιόμετρα νοτίως της Σεούλ. Τα αίτια της συντριβής του μαχητικού δεν έχουν διευκρινισθεί.

    [17] Βομβιστική επίθεση με θύμα Αμερικανό στρατιώτη

    9/9/2003 7:08:00 μμ

    Ενας Αμερικανός στρατιώτης που οδηγούσε βυτιοφόρο με υγροποιημένο αέριο σκοτώθηκε την Τρίτη σε επίθεση που δέχθηκε με εκρηκτικά σε κεντρικό δρόμο βόρεια της Βαγδάτης, δήλωσε Ιρακινός αστυνομικός που βρισκόταν στην περιοχή της επίθεσης. Η έκρηξη έγινε λίγο μετά τις 17:00 τοπική ώρα, 15 χλμ βόρεια της ιρακινής πρωτεύουσας, σε δρόμο που οδηγεί στη Μοσούλη στο βόρειο Ιράκ, διευκρίνισε ο ίδιος, ενώ στρατιώτες, που βρίσκονταν στην περιοχή και είχαν διακόψει την κυκλοφορία στο δρόμο, αρνήθηκαν να σχολιάσουν.

    Δίχως τέλος οι επιθέσεις κατά αμερικανικών δυνάμεων

    Νωρίτερα, τρεις Αμερικανοί στρατιώτες τραυματίστηκαν σε επίθεση με εκρηκτικά στη Φαλούτζα, στο "σουνιτικό τρίγωνο" γύρω από τη Βαγδάτη, δήλωσε Ιρακινός αυτόπτης μάρτυρας.

    Ο 40χρονος Τζάσεμ Αλάουι δήλωσε προς το Γαλλικό Πρακτορείο ότι "εκρηκτικά εξερράγησαν στις 10.45 τοπική ώρα (09.45 ώρα Ελλάδας), την ώρα που περνούσε ένα τζιπ με αποτέλεσμα να τραυματιστούν οι τρεις Αμερικανοί στρατιώτες, που επέβαιναν". "Αμερικανικές ενισχύσεις έφτασαν αμέσως επιτόπου και οι τραυματίες απομακρύνθηκαν", πρόσθεσε ο Αλάουι, ένας οδηγός ταξί.

    Σύμφωνα με τον ίδιο, δύο αμερικανικά άρματα μάχης και δύο θωρακισμένα οχήματα έκλεισαν στη συνέχεια την κύρια οδό, που συνδέει τη Φαλούτζα με τη Βαγδάτη, 60 χλμ. στα ανατολικά, προκαλώντας ένα τεράστιο μποτιλιάρισμα. Η έκρηξη δεν επιβεβαιώθηκε ούτε διαψεύστηκε μέχρι στιγμής από τον αμερικανικό στρατό.

    Δύο στρατιώτες τραυματίστηκαν επίσης την Τρίτη, σε επίθεση με εκρηκτικά στο Ραμάντι, επίσης δυτικά της ιρακινής πρωτεύουσας και συνολικά εννέα Αμερικανοί στρατιώτες τραυματίστηκαν σε τέσσερις ξεχωριστές επιθέσεις που έγιναν χθες, Δευτέρα, στη Βαγδάτη.

    Εξάλλου τη νύχτα της Κυριακής προς τη Δευτέρα ένας Ιρακινός σκοτώθηκε στη διάρκεια αμερικανικής επιχείρησης στο Κάρμα, μια τοποθεσία κοντά στη Φαλούτζα, έγινε γνωστό από την οικογένεια του θύματος. Οι αμερικανικές δυνάμεις δέχονται σχεδόν καθημερινά επιθέσεις στο "σουνιτικό τρίγωνο", όπου ζουν πολλοί οπαδοί του ανατραπέντος Προέδρου Σαντάμ Χουσεΐν.

    [18] Τέλη Σεπτεμβρίου θα αποφασίσει η Αγκυρα για στρατό στο Ιράκ

    9/9/2003 5:50:00 μμ

    Στα τέλη Σεπτεμβρίου, θα αποφασίσει τελικά η τουρκική κυβέρνηση, την αποστολή ή μη στο Ιράκ, τουρκικών στρατευμάτων. Αυτό κατέστησε σαφές, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αμπντουλάχ Γκιούλ, τονίζοντας ότι την απόφαση θα λάβει το τουρκικό κοινοβούλιο. Είπε επίσης ότι εκείνο που προέχει για την Τουρκία, είναι η σταθεροποίηση της κατάστασης στο Ιράκ το συντομότερο δυνατό.

    Υπέρ της αποστολής στρατευμάτων ο Ερντογάν

    Πριν από δέκα μέρες, υπέρ της αποστολής τουρκικών στρατευμάτων στο Ιράκ, τάχθηκε ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

    ''Δεν νομίζω ότι πρέπει να φοβόμαστε να πάνε εκεί οι στρατιώτες μας'' είχε δηλώσει μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN- Turk καλώντας τις ΗΠΑ να διευκρινίσουν την περιοχή όπου θα ήθελαν να εγκατασταθούν τα τουρκικά στρατεύματα.

    ''Εάν οι ΗΠΑ στοχεύουν στην αποκατάσταση της σταθερότητας, πρέπει να πουν καθαρά στην Τουρκία ποια περιοχή θα της αναθέσουν" ανέφερε.

    [19] Γνώριζαν οι ΗΠΑ τις δυσκολίες στο μεταπολεμικό Ιράκ

    9/9/2003 1:58:00 μμ

    Η CIA και άλλες αμερικανικές υπηρεσίες Πληροφοριών είχαν προειδοποιήσει την κυβέρνηση των ΗΠΑ, πριν από την επέμβαση στο Ιράκ, ότι η κατάσταση, που θα διαμορφωθεί μετά τον πόλεμο θα είναι πιο δύσκολη από τις ίδιες τις πολεμικές επιχειρήσεις και ότι η αντίσταση στην αμερικανική κατοχή θα είναι ισχυρή, αναφέρεται σε σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδα Ουάσινγκτον Ποστ. Τα μεταπολεμικά σενάρια, που είχαν επεξεργασθεί η CIA και οι υπηρεσίες του Πενταγώνου και του υπουργείου Εξωτερικών ήταν πιο απαισιόδοξα από τις προβλέψεις των αξιωματούχων του Πενταγώνου πριν από τον πόλεμο, δήλωσαν στην εφημερίδα χωρίς να κατονομάζονται μέλη του Κογκρέσου και της αμερικανικής κυβέρνησης.

    Οι κίνδυνοι στο μεταπολεμικό Ιράκ, που αναφέρονταν στις εκθέσεις των υπηρεσιών Πληροφοριών περιελάμβαναν την πιθανότητα οι Ιρακινοί να προσφύγουν σε πράξεις παρακώλυσης ή ένοπλης αντίστασης, "εάν θα είχαν την εντύπωση, ότι γίνονται προσπάθειες να τους καταστήσουν εξαρτημένους από τις ΗΠΑ και τις δυτικές χώρες", δήλωσε πηγή του Κογκρέσου.

    Βασιζόμενος στις απαισιόδοξες προβλέψεις για την κατάσταση, που θα διαμορφωνόταν στο μεταπολεμικό Ιράκ ο τότε αρχηγός του γενικού επιτελείου των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων στρατηγός Ερικ Σινσέκι είχε διατυπώσει τον περασμένο Φεβρουάριο ενώπιον της Γερουσίας την εκτίμηση, ότι θα χρειασθούν εκατοντάδες χιλιάδες στρατιώτες για τη σταθεροποίηση του Ιράκ μετά τον πόλεμο.

    Ο υφυπουργός Αμυνας των ΗΠΑ Πολ Γούλφοβιτς είχε απορρίψει τότε αυτές τις εκτιμήσεις ως ανεδαφικές.

    [20] Συμφώνησαν Υπ. Ανάπτυξης-πρατηριούχοι

    9/9/2003 7:27:00 μμ

    Σε συμφωνία κατέληξαν οι συνομιλίες που είχαν οι πρατηριούχοι με την ηγεσία του Υπ. Ανάπτυξης και οι οποίες διήρκησαν έξι ώρες. Οπως ανακοίνωσε ο υπουργός Ακης Τσοχατζόπουλος ξεκινά άμεσα η εγκατάσταση των ταμειακών μηχανών σε όλα τα πρατήρια της χώρας. Επίσης τόνισε ότι συμφώνησαν να υπάρξει πιλοτική εφαρμογή συστήματος για τη μέτρηση διαχείρησης αποθεμάτων με χρηματοδότηση του υπουργείου Ανάπτυξης, το οποίο θα διαρκέσει τρεις με τέσσερις μήνες.

    Παράλληλα, ο υπουργός Ανάπτυξης τόνισε ότι θα υπάρξει πλαφόν στις τιμές των καυσίμων στους νομούς Κέρκυρας, Δωδεκανήσων, Κρήτης και σε δύο νομούς της Ηπείρου.

    [21] ''Η Σύγκλιση είναι εθνικός στόχος''

    9/9/2003 3:47:00 μμ

    Σαφείς πολιτικές, μέσω των οποίων θα επιτευχθούν οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης, η αύξηση της απασχόλησης και η σύγκλιση του βιοτικού επιπέδου προς το μέσο όρο της ΕΕ θα περιλαμβάνει η Χάρτα της Οικονομικής και Κοινωνικής Σύγκλισης, το περιεχόμενο της οποίας θα ανακοινωθεί την Τετάρτη από τον Πρωθυπουργό στο Ζάππειο Μέγαρο. "Η Σύγκλιση είναι εθνικός στόχος, δεν μας χαρίζεται από τρίτους και απαιτείται κοινή προσπάθεια", δήλωσε ο κ. Σημίτης μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ο Πρωθυπουργός είχε συνεργασία και με τον υπουργό Οικονομίας Νίκο Χριστοδουλάκη, ο οποίος εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου δήλωσε ότι έχουν γίνει πολύ σημαντικά βήματα και ότι τώρα απομένει να γίνει ένα άλμα προς όφελος των Ελλήνων πολιτών.

    Ανάπτυξη, Κοινωνική Συνοχή και Απασχόληση το τρίπτυχο της Χάρτας

    Ξεκάθαροι στόχοι με συγκεκριμένες πολιτικές και με ακριβή κοστολόγηση καθορίζονται για την επόμενη τετραετία 2004-2008, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Χριστοδουλάκης μετά τη δίωρη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη.

    Οι συγκεκριμένες πολιτικές θα προβλέπουν πως η ανάπτυξη που έχουμε τώρα θα επιταχυνθεί τα επόμενα χρόνια για να προσεγγίσουμε περισσότερο την ΕΕ, να αυξήσουμε την απασχόληση και να έχουμε μια κοινωνία με περισσότερη συνοχή και αλληλεγγύη, είπε ο κ. Χριστοδουλάκης ο οποίος υπενθύμισε ότι τα προηγούμενα χρόνια πετύχαμε το μεγάλο στόχο της ένταξης στην ΟΝΕ, ενώ την τετραετία που διανύουμε έχει τεθεί ως στόχος η κατάκτηση και εμπέδωση υψηλών ρυθμών ανάπτυξης και πτώσης της ανεργίας σε χαμηλότερα επίπεδα.

    Αναφερόμενος ο υπουργός στους στόχους της επόμενης τετραετίας 2004-2008 είπε χαρακτηριστικά ότι ''δεν είναι ούτε ευχολόγια ούτε επικλήσεις αλλά είναι συγκεκριμένες πολιτικές''. Και πρόσθεσε ότι ανεξάρτητα από τυχόν λάθη και παραλείψεις ή προβλήματα που ανακύπτουν στην πορεία της ανάπτυξης η Ελλάδα έχει κάνει τα τελευταία χρόνια πολύ σημαντικά βήματα, στην οικονομία.

    "Η χάρτα σύγκλισης είναι το επιχειρησιακό σχέδιο του κυβερνητικού έργου που ξεκινά από σήμερα και λήγει στο τέλος της επόμενης τετραετίας". Τη διευκρίνιση αυτή επανέλαβε και σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απαντώντας σε σχετική ερώτηση και τόνισε πως βάσει της χάρτας η κυβέρνηση θα δεσμευτεί σε στόχους και σε νούμερα.

    Ως προς τις αυξήσεις σε ορισμένους κλάδους εργαζομένων ο κ. Πρωτόπαπας τόνισε πως η κυβέρνηση καταβάλλει μεγαλύτερες προσπάθειες προκειμένου να δοθούν οι καλύτερες δυνατές λύσεις μέσα στο πλαίσιο αντοχής της οικονομίας μας. ''Θέλουμε να ελπίζουμε ότι τα κόμματα στη διάρκεια αυτής της φάσης δεν θα κάνουν άλλες κινήσεις", τόνισε.

    Ευθυγράμμιση με τους στόχους της Λισσαβόνας

    Η Χάρτα Οικονομικής και Κοινωνικής Σύγκλισης, θα είναι ευθυγραμμισμένη με τους στόχους της Λισσαβόνας.

    Υπενθυμίζεται ότι οι εν λόγω στόχοι αφορούν τα μέτρα που πρέπει να λάβουν τα κράτη μέλη της ΕΕ, προκειμένου η Ευρωπαϊκή Ένωση να καταστεί μέχρι το 2010 η πιο ανταγωνιστική οικονομία στον κόσμο.

    Σημειώνεται ότι τόσο στο εαρινό Συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε τον Μάρτιο του 2003 στις Βρυξέλλες και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Θεσσαλονίκης (και τα δύο Συμβούλια επί Ελληνικής Προεδρίας) με πρωτοβουλία της Ελλάδας οι αρχηγοί κρατών μελών και κυβερνήσεων της ΕΕ επαναβεβαίωσαν τις αποφάσεις της Λισσαβόνας.

    Στο πλαίσιο αυτό οι ''15'' αποφάσισαν τη λήψη μέτρων σχετικά με την προώθηση της απασχόλησης των γυναικών, την αύξηση των επιδομάτων για άτομα με ειδικές ανάγκες, τη μείωση της ανεργίας, την προαγωγή της επιχειρηματικότητας, την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων κλπ.

    Την Τετάρτη στις 10.00 ο πρωθυπουργός θα προεδρεύσει του Υπουργικού Συμβουλίου όπου θα παρουσιαστεί η Χάρτα της οικονομικής και κοινωνικής σύγκλισης, την οποία θα παρουσιάσει εν συνεχεία σε δημόσια εκδήλωση ο πρωθυπουργός στις 14.00 μ.μ. στο Ζάππειο.

    [22] Στη Βουλή το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό

    9/9/2003 5:51:00 μμ

    Απλούστευση των διαδικασιών απόδοσης της διαδοχικής και επικουρικής σύνταξης, αύξηση των ποσών μαζί με την θέσπιση νέων κανόνων ασφάλισης στον ΟΓΑ, για όσους απασχολούνται με αμοιβή στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις, προβλέπονται στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου εργασίας το οποίο θα κατατεθεί τις επόμενες ημέρες στη Βουλή. Στο νομοσχέδιο, του οποίου οι διατάξεις ολοκληρώνουν την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, προβλέπονται επίσης ρυθμίσεις για τη συνταξιοδότηση με 37ετία των ελεύθερων επαγγελματιών και καθιερώνονται κίνητρα για την παραμονή στην εργασία πέραν της 35ετίας. Σχετικά με τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Πρωτοπαπάς δήλωσε ότι το ασφαλιστικό έχει κλείσει και όποιες σκέψεις υπάρχουν δεν είναι του παρόντος.

    Καμία μείωση στις ασφαλιστικές εισφορές

    Το ασφαλιστικό έχει κλείσει, η λύση που δόθηκε επιδοτήθηκε γενναία από τον κρατικό προϋπολογισμό, όποιες σκέψεις διατυπώνονται επί του θέματος αποτελούν προβληματισμό για το μέλλον και δεν αναφέρονται στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

    Νωρίτερα ο υπουργός Εργασίας Δημήτρης Ρέππας, με δηλώσεις του στην ΝΕΤ 105,8, τόνισε ότι μετά το 2004 θα γίνει οποιαδήποτε συζήτηση για το θέμα των ασφαλιστικών εισφορών και δεν θα αφορά στη μείωση των εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων, αλλά τις εισφορές υπέρ ΟΑΕΔ, Εργατικής Κατοικίας και Εργατικής Εστίας.

    Σημειώνεται ότι ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ροβέρτος Σπυρόπουλος με συνέντευξή του στην εφημερίδα "Τα Νέα", είχε υποστηρίξει ότι η μείωση της εισφοροδιαφυγής δημιουργεί τις δυνατότητες και τις προϋποθέσεις για μία πιθανή μείωση των εισφορών των εργοδοτών και των εργαζομένων που ίσως φτάνει και στο επίπεδο του 30%.

    Με ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ καλεί την κυβέρνηση να εφαρμόσει τον ασφαλιστικό νόμο που προβλέπει οικονομική ενίσχυση των ταμείων και διευκρινίζει ότι δεν δέχεται καμία συζήτηση για το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών.

    [23] Αύξηση του ελληνικού ΑΕΠ καταγράφει η Eurostat

    9/9/2003 4:43:00 μμ

    Το ΑΕΠ της Ελλάδας αυξήθηκε κατά 0,4% το δεύτερο τρίμηνο του 2003 σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο. Στην ευρωζώνη σημειώθηκε ύφεση 0,1% και στους "15" το ΑΕΠ παρέμεινε αμετάβλητο. Αυτά αναφέρονται σε δελτίο της κοινοτικής στατιστικής υπηρεσίας Eurostat, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες. Σχολιάζοντας τα στοιχεία ο εκπρόσωπος του αρμόδιου για τις νομισματικές υποθέσεις επιτρόπου Πέδρο Σόλμπες χαρακτήρισε "απογοητευτικούς" τους ρυθμούς ανάπτυξης της ευρωπαϊκής οικονομίας το πρώτο εξάμηνο του 2003 εκτιμώντας παράλληλα ότι θα πρέπει να αναμένεται κάποια ανάκαμψη το δεύτερο εξάμηνο.

    Τη μεγαλύτερη αύξηση του ΑΕΠ στο δεύτερο τρίμηνο του 2003, σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο, εμφανίζει η Ισπανία με 0,7% και ακολουθεί η Φιλανδία με 0,6%, ενώ τη μεγαλύτερη ύφεση παρουσιάζουν η Δανία και η Ολλανδία με 0,5%.

    Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της στατιστικής υπηρεσίας, το ΑΕΠ στην ευρωζώνη θα κυμανθεί μεταξύ 0% και 0,4% το τρίτο τρίμηνο του 2003 και μεταξύ 0,2% και 0,6% το τέταρτο τρίμηνο του 2003.

    [24] Στη Βουλή η τροπολογία για μειώσεις τιμών στα ΙΧ

    9/9/2003 4:29:00 μμ

    Εντός της ημέρας πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή η τροπολογία για τη μείωση των τελών ταξινόμησης εισαγόμενων ΙΧ αυτοκινήτων που περιλαμβάνεται στο κοινωνικό πακέτο μέτρων που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός. Η τροπολογία θα προβλέπει νέους μειωμένους συντελεστές τέλους ταξινόμησης για τα καινούργια και μεταχειρισμένα εισαγόμενα ΙΧ αυτοκίνητα. Για τα καινούργια εισαγόμενα καθώς και για τα μεταχειρισμένα έως τεσσάρων ετών η μείωση του τέλους είναι κατά μέσο όρο 20%, ενώ φθάνει -σε ότι αφορά στα αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού- έως το 43%. Για τα μεταχειρισμένα ηλικίας τεσσάρων ετών και περισσότερο η μείωση του τέλους κυμαίνεται μεταξύ 10-11%.

    Ρυθμίσεις στη φορολογία αυτοκινήτων οχημάτων και μοτοσικλετών

    Αναλυτικότερα το κείμενο της τροπολογίας έχει ως εξής:

    Με τις προτεινόμενες διατάξεις μειώνονται οι συντελεστές του τέλους ταξινόμησης των επιβατικών αυτοκινήτων και μοτοσικλετών με στόχο τη μείωση των τιμών λιανικής πώλησής τους για την ταχύτερη ανανέωση του στόλου των κυκλοφορούντων οχημάτων, τη μείωση των εκπομπών ρύπων για την προστασία του περιβάλλοντος, ιδιαίτερα στα μεγάλα αστικά κέντρα και τη βελτίωση των συνθηκών οδικής ασφάλειας.

    Παράλληλα λαμβάνεται μέριμνα ώστε τα αυτοκίνητα τα οποία είχαν υποβληθεί στο τέλος ταξινόμησης πλην όμως δεν έχουν ταξινομηθεί και πωληθεί από τις εμπορικές επιχειρήσεις να υπαχθούν στο νέο μειωμένο τέλος.

    1. Στο ν.2960/2001 (ΦΕΚ 265 Α) επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) Οι περιπτώσεις α), β), γ) και δ) της παραγράφου 2 του άρθρου 121 αντικαθίστανται ως εξής:

    2. Οι συντελεστές του τέλους ταξινόμησης της προηγούμενης παραγράφου ορίζονται ως ακολούθως:

    α) Για αυτοκίνητα που πληρούν εκ κατασκευής τις προδιαγραφές της Οδηγίας 98/69 ΕΚ ή μεταγενέστερης:

    ΚΥΛΙΝΔΡΙΣΜΟΣ ΚΙΝΗΤΗΡΑ - - ΠΟΣΟΣΤΟ ΤΕΛΟΥΣ

    Μέχρι 900 Κυβικά εκατοστά - - 5%

    Απο 901-1400 - - 12%

    Απο 1401-1600 - - 20%

    Απο 1601-1800 - - 30%

    Απο 1801-2000 - - 40%

    Απο 2001 κ.ε. και πάνω - - 50%

    β) Για αυτοκίνητα που πληρούν εκ κατασκευής τις προδιαγραφές της Οδηγίας 94/12 ΕΚ:

    ΚΥΛΙΝΔΡΙΣΜΟΣ ΚΙΝΗΤΗΡΑ - - ΠΟΣΟΣΤΟ ΤΕΛΟΥΣ

    Μέχρι 900 Κυβικά εκατοστά - - 14%

    Απο 901-1400 - - 27%

    Απο 1401-1600 - - 45%

    Απο 1601-1800 - - 56%

    Απο 1801-2000 - - 83%

    Απο 2001 κ.ε. και πάνω - - 142%

    γ) Για αυτοκίνητα που πληρούν εκ κατασκευής τις προδιαγραφές των Οδηγιών 91/441 ΕΟΚ, 89/458 ΕΟΚ και 88/76 ΕΟΚ

    ΚΥΛΙΝΔΡΙΣΜΟΣ ΚΙΝΗΤΗΡΑ - - ΠΟΣΟΣΤΟ ΤΕΛΟΥΣ

    Μέχρι 900 Κυβικά εκατοστά - - 24%

    Απο 901-1400 - - 49%

    Απο 1401-1600 - - 95%

    Απο 1601-1800 - - 129%

    Απο 1801-2000 - - 216%

    Απο 2001 κ.ε. και πάνω - -334%

    δ) Για αυτοκίνητα συμβατικής τεχνολογίας:

    ΚΥΛΙΝΔΡΙΣΜΟΣ ΚΙΝΗΤΗΡΑ - - ΠΟΣΟΣΤΟ ΤΕΛΟΥΣ

    Μέχρι 900 Κυβικά εκατοστά - - 37%

    Απο 901-1400 - -66%

    Απο 1401-1600 - - 128%

    Απο 1601-1800 - - 148%

    Απο 1801-2000 - - 266%

    Απο 2001 κ.ε. και πάνω - - 346%

    β) Η παράγραφος 1 του άρθρου 124 αντικαθίσταται ως εξής:

    1. Οι μοτοσικλέτες κυλινδρισμού κινητήρα 126 κυβικών εκατοστών και πάνω, της δασμολογικής κλάσης 87.11 της συνδυασμένης Ονοματολογίας, υποβάλλονται σε τέλος ταξινόμησης, ως ακολούθως:

    ΚΥΛΙΝΔΡΙΣΜΟΣ ΚΙΝΗΤΗΡΑ - - ΠΟΣΟΣΤΟ ΤΕΛΟΥΣ

    Απο 126-249 Κυβικά εκατοστά - - 2%

    Απο 250-900 - - 7%

    Απο 901-1400 - - 12%

    Απο 1401-1600 - - 14%

    Απο 1601-1800 - - 17%

    Απο 1801 κ.ε. και πάνω - - 25%

    2. Επιβατικά αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες για τα οποία μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος άρθρου είχαν κατατατεθεί παραστατικά τελωνισμού και δεν έχουν εκδοθεί αποδεικτικά είσπραξης ή είχαν παραληφθεί κατ'εφαρμογή των διατάξεων της παραγράφου 3 του άρθρου 11 του ν. 1477/1984 (ΦΕΚ 144/Α) ή της παραγράφου 3 του άρθρου 133 του ν. 2960/01 διέπονται απο τις διατάξεις του άρθρου αυτού.

    [25] Στο 3,8% οι αυξήσεις στα δίδακτρα

    9/9/2003 4:12:00 μμ

    Στο 3,8% θα διαμορφωθεί το ύψος της αύξησης για τη φετινή σχολική χρονιά σε ιδιωτικά σχολεία, σχολές και φροντιστήρια. Το υπουργείο Ανάπτυξης προειδοποίησε ότι θα υπάρξουν αυστηρά πρόστιμα για τους ιδιοκτήτες σχολείων, σχολών και φροντιστηρίων, που δεν θα προσαρμόσουν τις αυξήσεις τους, όπως θα προβλέπει η τροπολογία, που θα ψηφιστεί τις αμέσως προσεχείς ημέρες από τη διαρκή κοινοβουλευτική επιτροπή της Βουλής. Η τροπολογία προβλέπει ότι το ποσοστό 3,8% είναι για όλους τους κλάδους της εκπαίδευσης και για όσα μαθήματα περιλαμβάνονται στον υποχρεωτικό ωρολόγιο πρόγραμμα διδασκαλίας, ενώ δεν ισχύουν περιορισμοί στις λοιπές πρόσθετες προαιρετικές δραστηριότητες, όπως ιππασία, θέατρο κλπ, καθώς και τα τροφεία.

    Για το θέμα αυτό πραγματοποιήθηκε συνάντηση του υφυπουργού Ανάπτυξης Κ. Κουλούρη, με τους εκπροσώπους ιδιωτικών σχολείων και των συλλόγων γονέων και κηδεμόνων, κατά την οποία αποφασίστηκε η σύσταση επιτροπής, η οποία θα καταθέσει προτάσεις για τη διαμόρφωση κλιμακωτών αυξήσεων στο μέλλον, ανάλογα με τη βαθμίδα της εκπαίδευσης.

    Για επιπλέον προκαταβολές που έχουν ήδη δοθεί από τους γονείς θα γίνει συμψηφισμός στις επόμενες δόσεις.

    Τέλος ορίζεται ότι οι παραβάτες των διατάξεων αυτών τιμωρούνται με πρόστιμο που φθάνει μέχρι το 7%, των ακαθαρίστων εσόδων της επιχείρησης.

    Καταγγελίες της ΠΟΕΒ για παράνομη διάθεση σχολικών ειδών

    Στο μεταξύ, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εκδοτών- Βιβλιοπωλών (ΠΟΕΒ) σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε με αφορμή την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, κατήγγειλε την προσφορά πακέτων βιβλίων ή άλλων συναφών ειδών από ιδιωτικά σχολεία και αλυσίδες φροντιστηρίων ξένων γλωσσών, που οδηγούν τους καταναλωτές σε λανθασμένες επιλογές.

    "Είναι αρκετές οι περιπτώσεις εμπορικών επιχειρήσεων διαφόρων ειδών, άσχετων με το βιβλιοπωλείο, οι οποίοι κατά την έναρξη κάθε σχολικής χρονιάς διακινούν σχολικά είδη, χωρίς να έχουν συνείδηση βιβλιοπώλη" επισημαίνει σχετικά, σε ανακοίνωση της, η ΠΟΕΒ, η οποία απευθύνει έκκληση προς τους ενδιαφερόμενους αγοραστές να απευθύνονται στα βιβλιοπωλεία, τα οποία όλο το χρόνο έχουν επάρκεια σε σχολικά είδη.

    "Το παραεμπόριο ανθεί και οδηγεί πολλές τιμές στα ύψη" κατήγγειλε ο πρόεδρος της ΠΟΕΒ κ. Δαρδανός και εξήγησε ότι είναι ευθύνη των καταναλωτών να αναζητούν είδη και βιβλία τα οποία απευθύνονται σε αναγνώστες με ανησυχίες, είναι ποιοτικά και παρέχουν υψηλό επίπεδο μόρφωσης.

    Σε ό,τι αφορά στις τιμές των σχολικών ειδών, όπως ανέφερε η Ομοσπονδία, οι περισσότερες κυμαίνονται στα περσινά επίπεδα, ενώ όπου παρατηρούνται αυξήσεις αυτές δεν ξεπερνούν τον πληθωρισμό.

    [26] Γκαγκάτσης: '' Καθαρή η ΕΠΟ''

    9/9/2003 6:33:00 μμ

    Συνέντευξη τύπου για το θέμα της δωροδοκίας στον αγώνα με την Αρμενία για τα προκριματικά του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος έδωσε την Τρίτη ο πρόεδρος της ΕΠΟ Βασίλης Γκαγκάτσης. Ο πρόεδρος της ΕΠΟ έδωσε πληροφορίες για το φάκελο που έχει ανοίξει η ΟΥΕΦΑ για το θέμα, δεν ενέπλεξε στην υπόθεση Ισπανούς και Σουκασιάν, ενώ τόνισε με νόημα ότι η ελληνική πλευρά είναι καθαρή και δε φοβάται." Όλη αυτή η ιστορία δεν μας αγγίζει καθόλου. Δεν υπάρχει καμία συμμετοχή της ΕΠΟ", τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου. Ο Βασίλης Γκαγκάτσης υπογράμμισε, ότι η Νομική Υπηρεσία της ΕΠΟ εξετάζει το θέμα της υποβολής μήνυσης κατ΄ αγνώστων, ενώ επεσήμανε, πως η Πολιτεία βρίσκεται στο πλευρό της Ομοσπονδίας.

    Στο πειθαρχικό της ΟΥΕΦΑ η υπόθεση

    Ο Βασίλης Γκαγκάτσης, ανέφερε επίσης ότι η ΕΠΟ απέστειλε έγγραφο στην Ομοσπονδία της Αρμενίας, με το οποίο ζητάει να ξεκαθαρίσει την θέση της, όσον αφορά στην καταγγελία της, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει πάρει καμία απάντηση.

    Η υπόθεση, όπως διευκρίνισε ο Β.Γκαγκάτσης, παραπέμφθηκε από τον Αϊγκνερ στις Πειθαρχικές Υπηρεσίες της ΟΥΕΦΑ, οι οποίες θα ζητήσουν τις απόψεις όλων των εμπλεκόμενων. Στη συνέχεια θα οριστεί πειθαρχικός επιθεωρητής και μαζί με τις Υπηρεσίες θα μελετήσει τον φάκελο της υπόθεσης. Αμέσως μετά θα κληθούν όλοι οι εμπλεκόμενοι στην ΟΥΕΦΑ και αργότερα θα βγει το πόρισμα. Εφ΄ όσον βρεθούν υπεύθυνοι, θα παρέμβει η Πειθαρχική Επιτροπή της ΟΥΕΦΑ.

    Πάντως όπως τόνισε ο πρόεδρος της ΕΠΟ σύμφωνα με δήλωση του εκπροσώπου Τύπου της ΟΥΕΦΑ, Μάϊκ Λι, η Αρμενία δεν έχει προσκομίσει στοιχεία για την καταγγελία της, ενώ πρόσθεσε, πως ο παρατηρητής τους ΟΥΕΦΑ, Τομ Ρέσταλ, δεν έχει πάρει καμία κασέτα στα χέρια του.

    Όσο για ενδεχόμενη εμπλοκή των Ισπανών, ο κ. Γκαγκάτσης ήταν κατηγορηματικός, "ποτέ δεν πέρασε από το μυαλό μου".

    Όσον αφορά τον Σουκασιάν, που σύμφωνα με τις ανυπόστατες φήμες μεσολάβησε για την υποτιθέμενη απόπειρα δωροδοκίας, ο πρόεδρος της ΕΠΟ διέψευσε κατηγορηματικά, ότι έχει οποιαδήποτε σχέση με την Ομοσπονδία.

    Τέλος, υπογράμμισε πως μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας θα έχει κλείσει η υπόθεση, αλλά θα έχει αφήσει έναν κακό απόηχο.

    [27] Νέο Δ.Σ στο Ελληνικό Φεστιβάλ χωρίς τον Κούκο

    9/9/2003 2:35:00 μμ

    Αναμενόμενη ήταν η αποχώρηση του Περικλή Κούκου από την θέση του προέδρου του Ελληνικού Φεστιβάλ, κατά την χθεσινή συνεδρίαση της γενικής συνέλευσης των μετόχων του Ελληνικού Φεστιβάλ Α.Ε, η οποία εξέλεξε τα νέα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου. Η τριετής θητεία του προηγούμενου συμβουλίου έληξε τον μήνα αυτό και ο επιτυχημένος πρόεδρος του Φεστιβάλ και συνθέτης Περικλής Κούκος παρότι του ζητήθηκε να παραμείνει στην θέση του, επέμεινε στην αρχική του απόφαση, την οποία είχε διατυπώσει εδώ και καιρό δημόσια, να αποχωρήσει και να ασχοληθεί με το μουσικό του έργο.

    "Είμαι στην διάθεση της νέας διοίκησης του Φεστιβάλ, των μετόχων και στελεχών, του υπουργείου Πολιτισμού, να βοηθήσω ώστε να συνεχιστεί χωρίς αναταράξεις το πρόγραμμα και ο σχεδιασμός του Φεστιβάλ, ο οποίος εξάλλου είναι εν πολλοίς έτοιμος για το 2004", είπε σήμερα ο απερχόμενος πρόεδρος Περικλής Κούκος, ικανοποιημένος για την "ομαλή, όπως είπε και χωρίς αναταράξεις, χωρίς παρασκήνια και όλα όσα συνηθίζονται στην χώρα μας σε ανάλογες περιστάσεις". ¨

    Το νέο ΔΣ , Γιώργος Βουλγαράκης, Αργύρης Μανίκας, Γρηγόρη Μούργελας, Όλγα Νταϊφά, Κώστας Πασχάλης , Πολυχρόνης Πολυχρονόπουλος,Τάσος Ρούσος, θα συνέλθει αύριο για να εκλέξει το νέο πρόεδρο ανάμεσα από τα μέλη του.

    [28] ''Η Μνήμη'' υπό το φως της Πανσελήνου

    9/9/2003 1:38:00 μμ

    Στην Πανσέληνο της 10ης Σεπτεμβρίου, στις 8.30 το βράδυ, για πρώτη φορά στον αρχαιολογικό χώρο του Σουνίου, η Γ.Σ.Ε.Ε. παρουσιάζει μια παράσταση θεατρικού λόγου, μουσικής και χορού με τίτλο "Η Μνήμη" και υπότιτλο "Μήνυμα Ελευθερίας". Αποσπάσματα από αρχαία και σύγχρονα κείμενα και ποιήματα σε σύνθεση του Ιάκωβου Δρόσου, ο οποίος έχει κάνει τη μετάφραση, τη μουσική και τη σκηνοθεσία με τη βοήθεια της Πέρσας Σταματοπούλου στη χορογραφία της Μάρως Σεϊρλη στην επιμέλεια των κοστουμιών και του Αλέκου Αναστασίου στους φωτισμούς. Την Κασσάνδρα ερμηνεύει η Ελένη Φίλιππα.

    Η παράσταση μέσα από τα κείμενα της ελληνικής αλλά και της παγκόσμιας λογοτεχνίας προσπαθεί να υμνήσει το μοναδικό ελληνικό τοπίο, ανασύροντας μνήμες από το παρελθόν. Οι μύθοι πλέκονται με ιστορίες και γεγονότα που διαδραματίστηκαν στο Σούνιο, το Λαύριο και τη Μακρόνησο.

    Ένα πρωτότυπο θέαμα βασισμένο στη μουσική, τη χορευτική κίνηση, τον θεατρικό λόγο και τους φωτισμούς, με μοναδικό σκηνικό τον ιερό χώρο του Σουνίου.

    Χορεύουν οι: Νίκος Δραγώνας, Νίκος Καλογεράκης,, Στάθης Μερμίγκης, Γιάννης Νικολαΐδης, Σταυρούλα Σιάμου, Κατερίνα Σκιαδά.

    Συμμετέχουν οι ηθοποιοί: Ιφιγένεια Αστεριάδη, Πέμη Ζούνη και Κωνσταντίνος Κωνσταντόπουλος.

    [29] Νέα στοιχεία για τις βλαβερές επιπτώσεις του καπνίσματος

    9/9/2003 1:52:00 μμ

    Το κάπνισμα προκαλεί βλάβες σε ολόκληρο τον οργανισμό μειώνοντας την ποσότητα ενός ενζύμου που είναι βασικό για την σωματική και πνευματική υγεία, ανακοίνωσαν ειδικοί Αμερικανοί ερευνητές. Το κάπνισμα είναι γνωστό ότι προκαλεί βλάβες στους πνεύμονες, την καρδιά και τις αρτηρίες. Μαγνητικές τομογραφίες έδειξαν, όμως, ότι προκαλεί επιπλέον σημαντικές βλάβες στα νεφρά και στη σπλήνα, εξαιτίας των επιπτώσεων που έχει στο ένζυμο monoamine axidase B (ΜΑΟ-Β). Το εν λόγω ένζυμο διασπά επίσης τα χημικά στοιχεία που χρησιμοποιούν οι νευρώνες για την επικοινωνία με τον εγκέφαλο, καθώς και για την κυκλοφορία του αίματος. Η μείωση των επιπέδων του, που προκαλείται από το κάπνισμα, όπως παρατηρήθηκε, επηρεάζει σημαντικά τον εγκέφαλο.

    ''Αφοπλίζει'' σημαντικό ένζυμο που προστατεύει τα νεφρά και την σπλήνα

    "Όταν σκεφτόμαστε το κάπνισμα και τις βλαβερές του συνέπειες, συνήθως επικεντρωνόμαστε στους πνεύμονες και στη νικοτίνη", δηλώνει η δόκτωρ Νόρα Βόλκοφ, διευθύντρια του Εθνικού Ινστιτούτου για την Αποτροπή της κατάχρησης των ναρκωτικών και μέλος της ερευνητικής ομάδας για τις συνέπειες του καπνίσματος.

    "Ωστόσο καταγράψαμε σημαντικές συνέπειες σε ένα πολύ βασικό ένζυμο του οργανισμού σε περιοχές πέραν των πνευμόνων, γεγονός που οφείλεται σε άλλα συστατικά, πλην της νικοτίνης. Το γεγονός αυτό μας κινητοποίησε σε συνδυασμό με το ότι το κάπνισμα είναι ένας πολύ σοβαρός εθισμός, που εκθέτει τον οργανισμό σε χιλιάδες επιβλαβή στοιχεία, που προέρχονται από τον καπνό", αναφέρει στην ανακοίνωση της η δόκτωρ Βόλκοφ.

    Το ένζυμο ΜΑΟ-Β διασπά τα χημικά στοιχεία που χρησιμοποιούν οι νευρώνες για την επικοινωνία με τον εγκέφαλο καθώς και για την κυκλοφορία του αίματος. Μειώνοντας τα επίπεδα του ΜΑΟ-Β τα χημικά στοιχεία του καπνού παραμένουν ενεργά στον οργανισμό για μεγαλύτερο διάστημα.

    Η Τζοάνα Φόουλερ και οι συνεργάτες της του Εθνικού Εργαστηρίου Μπρουκχέβεν στη Νέα Υόρκη χρησιμοποίησαν τη μέθοδο των μαγνητικών τομογραφιών για να δείξουν τις βλαβερές συνέπειες από το κάπνισμα, τόσο στον οργανισμό όσο και στη μείωση των επιπέδων του ΜΑΟ-Β , γεγονός που επηρεάζει σημαντικά τον εγκέφαλο.

    Καταγράφοντας τα συμπεράσματα της ερευνάς τους στην επιστημονική επιθεώρηση Proceedings of the National Academy of Sciences οι επιστήμονες σημειώνουν ότι μελέτησαν λεπτομερώς 12 καπνιστές και 8 μη καπνιστές.

    Η ίδια επιστημονική ομάδα υπέβαλε τους εξεταζόμενους σε ολόσωμη μαγνητική τομογραφία και κατέγραψε τα επίπεδα του ΜΑΟ-Β σε διάφορα όργανα και ανακάλυψαν μειωμένα επίπεδα δράσης του ενζύμου στην καρδιά, τους πνεύμονες, τα νεφρά, την σπλήνα σε ποσοστό από 33% έως 46% στους καπνιστές.

    Αναλυτικότερα το ΜΑΟ-Β μειώνει τα στοιχεία εκείνα που συμβάλλουν στην αύξηση της αρτηριακής πίεσης. Επίσης το ένζυμο αυτό διασπά τα χημικά στοιχεία που αποκαλούνται τυραμίνες και περιέχονται σε τροφές, όπως τα σκληρά τυριά και τα κόκκινα κρέατα και συμβάλλουν στην αύξηση της αρτηριακής πίεσης στα άτομα που καταναλώνουν αυτές τις τροφές.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 9 September 2003 - 16:54:24 UTC