Browse through our Interesting Nodes for Industrial Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-09-03

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Νέα μετωπική σύγκρουση ΠΑΣΟΚ - ΝΔ
  • [02] Ομιλία Σημίτη για τα 29 χρόνια ΠΑΣΟΚ
  • [03] Απόφαση δικαίωση για τον Σ. Κόκκαλη
  • [04] Νέα πυρά Καραμανλή κατά της κυβέρνησης
  • [05] Ακαρπες οι προσπάθειες για τη σύλληψη Κάραζιτς
  • [06] Θέσεις της Χεζμπολάχ έπληξαν οι Ισραηλινοί
  • [07] Εγχείρηση εγκεφάλου στη Χίο το 250 π.Χ.

    [01] Νέα μετωπική σύγκρουση ΠΑΣΟΚ - ΝΔ

    3/9/2003 10:15:00 μμ

    Ανεβαίνουν οι τόνοι της πολιτικής αντιπαράθεσης ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ. Μιλώντας στην εκδήλωση για τη συμπλήρωση 29 ετών από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ, ο Κώστας Σημίτης, άσκησε οξύτατη κριτική στη ΝΔ χαρακτηρίζοντας την κόμμα παρωχημένης ιδεολογίας, που προσφέρει μόνον ύβρεις και κούφια συνθήματα. Την ίδια ώρα, ο Κώστας Καραμανλής, μιλώντας σε συγκέντρωση επιστημονικών συνεργατών του κόμματος του, κατηγόρησε την κυβέρνηση για αναξιοπιστία και ανυπαρξία κοινωνικού προσώπου.

    Βέβαιος για τη νίκη ο Κ. Σημίτης

    Βέβαιος για τη νίκη του κυβερνώντος κόμματος στις εκλογές που θα γίνουν την Ανοιξη του 2004, εμφανίσθηκε ο πρωθυπουργός, μιλώντας σε εκδήλωση που έγινε στο γήπεδο του Πανελληνίου, με αφορμή τη συμπλήρωση 29 ετών από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ.

    Ο Κώστας Σημίτης, αναφέρθηκε στο όραμα, τους στόχους και τα επιτεύγματα της κυβέρνησης και εξαπέλυσε δριμύτατη επίθεση εναντίον της ΝΔ, κατηγορώντας την ότι προσφέρει μόνο ύβρεις, ψεύδη και κούφια συνθήματα.

    "Η αξιωματική αντιπολίτευση δεν μπορεί να ανακόψει την πορεία της Ελλάδας στο μέλλον" ανέφερε χαρακτηριστικά τονίζοντας ότι η εξουσία δεν είναι όχημα ικανοποίησης προσωπικών εγωισμών.

    Κ. Καραμανλής: Αναξιόπιστη η κυβέρνηση

    Από την πλευρά του, ο Κώστας Καραμανλής, μιλώντας σε συγκέντρωση επιστημονικών συνεργατών του κόμματος του, επέκρινε την κυβέρνηση για την οικονομική της πολιτική, κάνοντας λόγο για αναξιοπιστία και ανυπαρξία κοινωνικού προσώπου.

    "Τους παρακολουθούμε, δεν τους ακολουθούμε" ανέφερε μεταξύ άλλων και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ξεπουλά τα πάντα.

    Δριμύτατη επίθεση και από το ΚΚΕ

    Δριμύτατη επίθεση κατά του πρωθυπουργού εξαπέλυσε με ανακοίνωσή του το ΚΚΕ, σε σχόλιό του για την ομιλία του στην εκδήλωση για τα 29 χρόνια του ΠΑΣΟΚ.

    Η επίθεση είχε σαν αιτία το ότι ο πρωθυπουργός χρησιμοποίησε τον όρο "σιδηρούν παραπέτασμα" και "αυταρχική φιλοσοβιετική Αριστερά".

    "Η ομιλία του πρωθυπουργού για τα 29 χρόνια του ΠΑΣΟΚ επιβεβαίωσε, ότι το ΠΑΣΟΚ δεν υλοποιεί μόνο την πολιτική της Δεξιάς, αλλά και την προδικτατορική της ορολογία" αναφέρει η ανακοίνωση, σημειώνοντας ότι ο κ. Σημίτης δεν έκανε καμία νύξη για τους πολέμους στο Αφγανιστάν, στο Ιράκ και τη Γιουγκοσλαβία.

    [02] Ομιλία Σημίτη για τα 29 χρόνια ΠΑΣΟΚ

    3/9/2003 11:04:00 μμ

    Βέβαιος για τη νίκη του κυβερνώντος κόμματος στις εκλογές που θα γίνουν την Ανοιξη του 2004, εμφανίσθηκε ο πρωθυπουργός, μιλώντας σε εκδήλωση που έγινε στο γήπεδο του Πανελληνίου, με αφορμή τη συμπλήρωση 29 ετών από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ. Ο Κώστας Σημίτης, αναφέρθηκε στο όραμα, τους στόχους και τα επιτεύγματα της κυβέρνησης και εξαπέλυσε δριμύτατη επίθεση εναντίον της ΝΔ, κατηγορώντας την ότι προσφέρει μόνο ύβρεις, ψεύδη και κούφια συνθήματα. "Η αξιωματική αντιπολίτευση δεν μπορεί να ανακόψει την πορεία της Ελλάδας στο μέλλον" ανέφερε χαρακτηριστικά τονίζοντας ότι η εξουσία δεν είναι όχημα ικανοποίησης προσωπικών εγωισμών.

    Το ΠΑΣΟΚ πέτυχε την εθνική συμφιλίωση

    Ο Κώστας Σημίτης, έκανε εκτεταμένη αναδρομή στην ιστορία του ΠΑΣΟΚ από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα, με αναφορές στον ιδρυτή του κινήματος Ανδρέα Παπανδρέου, η παρουσία του οποίου "πάντοτε μας συντροφεύει και μας εμπνέει".

    Αναφέρθηκε επίσης και σε άλλα εκλιπόντα στελέχη του κινήματος, ,όπως ο Γιώργος Γεννηματάς, η Μελίνα Μερκούρη και ο Πέτρος Μώραλης, ενώ ανατρέχοντας στις ρίζες του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι το κίνημα κατάφερε να συνθέσει το όραμα ανθρώπων ποικίλης κομματικής προέλευσης και ιστορικής αναδρομής και να πετύχει την εθνική συμφιλίωση.

    "Το ΠΑΣΟΚ κατόρθωσε να συνθέσει τις ευαισθησίες, τα οράματα και το αγωνιστικό πνεύμα αντιστασιακών της Κατοχής, Λαμπράκηδων, αγωνιστών του Ανένδοτου, μελών των προδικτατορικών πολιτικών ομίλων, αγωνιστών του ΠΑΚ, της Δημοκρατικής Αμυνας και του φοιτητικού κινήματος ενάντια στη χούντα, νεολαίων της μεταπολίτευσης, επιστημόνων, συνδικαλιστών " τόνισε χαρακτηριστικά.

    Σημίτης: Η ΝΔ βρίσκεται πίσω από την εποχή μας

    Με αφορμή την εθνική συμφιλίωση που πέτυχε το ΠΑΣΟΚ, εξαπέλυσε νέα δριμύτατη επίθεση κατά της ΝΔ, καταλογίζοντας της τάσεις αναχρονισμού.

    "Η αντιπολίτευση βρίσκεται πίσω από την εποχή μας. Γι αυτό και είναι και θα παραμείνει αντιπολίτευση" τόνισε χαρακτηριστικά.

    Αναφερόμενος στα επιτεύγματα της κυβέρνησης έκανε λόγο για εκσυγχρονισμό του πολιτικού συστήματος, για ανοιχτό μέτωπο με την αδιαφάνεια και τη διαφθορά, ενίσχυση της τοπικής αυτοδιοίκησης, αύξηση των πραγματικών εισοδημάτων των πολιτών, κοινωνικό κράτος, εκδημοκρατισμό της ανώτατης εκπαίδευσης, την είσοδο της χώρας στην ΟΝΕ.

    Δήλωσε επίσης ότι η πολιτική η οικονομική, κοινωνική ισχύς της χώρας το 2003 δεν συγκρίνεται με εκείνη του 1980 ή του 93 αλλά υπογράμμισε ότι υπάρχουν ακόμα πολλά που πρέπει να γίνουν.

    "Αρκεί αυτό που πετύχαμε; Οχι , Δεν μας αρκεί" είπε χαρακτηριστικά.

    Υψηλού ρίσκου η επόμενη τετραετία

    Αναφερόμενος στο όραμα του ΠΑΣΟΚ, τόνισε ότι η παράταξη είναι έτοιμη να ολοκληρώσει τον εκσυγχρονισμό της χώρας και χαρακτήρισε την επόμενη τετραετία υψηλού ρίσκου.

    Με αφορμή τους στόχους και τις προκλήσεις που καλείται να εκπληρώσει το ΠΑΣΟΚ έκανε και πάλι το διαχωρισμό του ΠΑΣΟΚ με τη ΝΔ, τονίζοντας ότι η Αξιωματική Αντιπολίτευση, παραμένει προσκολλημένη στο δόγμα της παντοκρατορίας της αγοράς και της πρωτοκαθεδρίας της ιδιωτικής πρωτοβουλίας χωρίς κοινωνική ευθύνη απέναντι στο σύνολο.

    Το αδιαχώρητο στο κλειστό του Πανελληνίου

    Τον πρωθυπουργό προσφώνησε ο γραμματέας της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Χρυσοχοϊδης απευθύνοντας ταυτόχρονα χαιρετισμό προς τους παριστάμενους.

    "Ο Κώστας Σημίτης κρατά καλά στα χέρια του το τιμόνι της παράταξης" ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Χρυσοχοίδης και τόνισε ότι ο πρωθυπουργός οδηγεί με όραμα σχέδιο συνέπεια και ευθύνη την παράταξη στην τέταρτη συνεχόμενη εκλογική νίκη.

    Στο κλειστό γυμναστήριο του Πανελληνίου, επικράτησε το αδιαχώρητο, ενώ η υγρασία από την πρώτη φθινοπωρινή βροχή στην Αθήνα ''άγγιξε'' ακόμη και την ομιλία του πρωθυπουργού. .

    ''Ιδρώσαμε σήμερα, θα ιδρώσουμε κι άλλο τις επόμενες ημέρες για τη νίκη του ΠΑΣΟΚ'' είπε ο κ. Σημίτης συνδέοντας το κλίμα της ημέρας με το ''κλίμα'' της περιόδου που ακολουθεί.

    Επευφημίες - συνθήματα- χειροκροτήματα

    Παρά τη ζέστη, τα συνθήματα των συγκεντρωμένων για τον ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Παπανδρέου, αλλά και τα χειροκροτήματα κατά την προσέλευση σημαντικών προσωπικοτήτων του κυβερνώντος κόμματος (ιδιαιτέρως για τον Γ. Α. Παπανδρέου και τον Κ. Λαλιώτη) φανέρωναν τον πανηγυρικό χαρακτήρα της εκδήλωσης.

    Τα μέλη του Εκτελεστικού Γραφείου στην εξέδρα, οι υπουργοί και τα υψηλόβαθμα στελέχη του ΠΑΣΟΚ στις πρώτες σειρές, αλλά και τα απλά μέλη του κινήματος, με ζωηρότερους τους νεολαίους στην εξέδρα, υποδέχθηκαν με επευφημίες τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη, η παρουσία του οποίου σήμανε την έναρξη της εκδήλωσης.

    Τα φώτα χαμήλωσαν για να ακουστεί η φωνή του Ανδρέα Παπανδρέου και να προβληθούν εικόνες από την έλευσή του στην Ελλάδα, την ανακοίνωση της ίδρυσης του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος στις 3/9/1974, τις ομιλίες του στην πρώτη μεταπολιτευτική Βουλή, την άνοδο του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία στις 18/10/1981, αλλά και εικόνες από τη συμβολή του ΠΑΣΟΚ στην παγκόσμια ειρήνη.

    [03] Απόφαση δικαίωση για τον Σ. Κόκκαλη

    3/9/2003 11:17:00 μμ

    Το ποσό των 315.000 Ευρώ καλείται να πληρώσει ως αποζημίωση στον επιχειρηματία Σωκράτη Κόκκαλη και την Ιντρακομ, η εφημερίδα Καθημερινή. Σύμφωνα με απόφαση του πολιτικού εφετείου Πειραιά, και τα 154 δημοσιεύματα της ''Καθημερινής'' από τον Ιανουάριο του 2001 έως και 15 Δεκεμβρίου του ίδιου έτους που αφορούσαν τον επιχειρηματία και την εταιρία του ήταν ψευδή και συκοφαντικά. Με την ίδια απόφαση το δικαστήριο δέχθηκε ότι τόσο ο εκδότης Αριστείδης Αλαφούζος όσο και ο διευθυντής και η συντάκτρια των περισσότερων δημοσιευμάτων Αριστέα Μπουγάτσου έθιξαν εν γνώση τους την τιμή και την επιχειρηματική πίστη του κ. Κόκκαλη αλλά και της Ιντρακόμ. Πέρα από τη χρηματική καταδίκη, η εφημερίδα υποχρεώνεται να δημοσιεύσει περίληψη της απόφασης του εφετείου.

    [04] Νέα πυρά Καραμανλή κατά της κυβέρνησης

    3/9/2003 10:26:00 μμ

    Σκληρή επίθεση εναντίον της κυβέρνησης εξαπέλυσε ο Κώστας Καραμανλής, μιλώντας σε συγκέντρωση επιστημονικών συνεργατών του κόμματος του, σε κεντρικο ξενοδοχείο της Αθήνας. Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας επέκρινε την κυβέρνηση για την οικονομική της πολιτική, κάνοντας λόγο για αναξιοπιστία και ανυπαρξία κοινωνικού προσώπου.

    Καραμανλής: Η κυβέρνηση βγάζει τα πάντα στο σφυρί

    "Τους παρακολουθούμε, δεν τους ακολουθούμε".

    Με τη φράση αυτή ο πρόεδρος της ΝΔ άσκησε δριμύτατη κριτική στην κυβέρνηση, για τον χρόνο και τον τρόπο που εξήγγειλε τα κοινωνικά μέτρα κάνοντας λόγο για "βουτιά σε αντιλήψεις του παρελθόντος" και "παλαιοκομματικά χαρακώματα".

    " Στηρίζουμε την ενίσχυση των κοινωνικά αδύναμων, θεωρούμε όμως, ότι αργά τους θυμήθηκε η κυβέρνηση" δήλωσε ο αρχηγός της ΝΔ, επαναλαμβάνοντας την κατηγορία για "εμπόριο ελπίδας" εν όψει εκλογών.

    Παράλληλα κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ξεπουλά τα πάντα και μίλησε για εκποίηση της δημόσιας περιουσίας τονίζοντας ότι όσοι παράνομα πλήττουν το δημόσιο συμφέρον θα λογοδοτήσουν.

    ''Η άρχουσα ομάδα και το σύστημα των καρεκλοκένταυρων που η ίδια εγκατέστησε, έχουν επιδοθεί σε μια άρον άρον και "όσο-όσο" εκποίηση δημόσιας περιουσίας. Θυμίζουν μαγαζί που κλείνει και βγάζει τα πάντα στο σφυρί" τόνισε χαρακτηριστικά.

    Αφησε επίσης να εννοηθεί ότι υπάρχουν διορισμοί από κομματικές λίστες, επισημαίνοντας ότι αν σκέφτεται η κυβέρνηση για διορισμούς από κομματικές λίστες να αλλάξει άποψη.

    "Η ΝΔ δεν θα ανεχτεί διαχωρισμούς και αποκλεισμούς" είπε χαρακτηριστικά.

    [05] Ακαρπες οι προσπάθειες για τη σύλληψη Κάραζιτς

    3/9/2003 11:33:00 μμ

    Αποτυχημένη ήταν η επιχείρηση της σερβικής αστυνομίας για τη σύλληψη του πρώην πολιτικού ηγέτη των Σέρβων της Βοσνίας Ράντοβαν Κάρατζιτς. Η επιχείρηση έγινε το απόγευμα στην πόλη Μπιγιελίνα στο σπίτι του Σέρβου επισκόπου Βασιλίγιε (Βασιλείου) που πιθανολογείται οτι φιλοξενούσε τον Κάρατζιτς. Πρόκειται για την πρώτη επιχείρηση της σερβικής αστυνομίας που ανακοινώθηκε δημοσια.

    [06] Θέσεις της Χεζμπολάχ έπληξαν οι Ισραηλινοί

    3/9/2003 11:24:00 μμ

    Θέσεις του πυροβολικού της Χεζμπολάχ κοντά στην πόλη Νακούρα, έπληξαν νωρίτερα την Τετάρτη, ισραηλινά αεροσκάφη. Η επίθεση πραγματοποιήθηκε ως αντίποινα σε βολές αντιαεροπορικών πυροβόλων της οργάνωσης εναντίον του Ισραήλ. Πρόκειται για τη δεύτερη αεροπορική επιδρομή των Ισραηλινών, στο νότιο Λίβανο, τους τελευταίους μήνες.

    [07] Εγχείρηση εγκεφάλου στη Χίο το 250 π.Χ.

    3/9/2003 9:59:00 μμ

    Ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον εύρημα για την ιστορία... της ιατρικής, έφερε στο φως η ανασκαφική έρευνα στο οικόπεδο Α. Καραγεώργη στην περιοχή Ατσικής, όπου εκτείνεται η ελληνιστική νεκρόπολη της αρχαίας πόλης της Χίου. Ένας από τους κιβωτιόσχημους τάφους, που βρέθηκαν στο εν λόγω οικόπεδο, περιείχε ένα κρανίο, το οποίο όπως διαπιστώθηκε ανήκε σε έναν άντρα. Τίποτα περίεργο μέχρι εδώ, εκτός από το γεγονός ότι ο άνδρας αυτός είχε υποβληθεί σε επιτυχή εγχείριση στο κεφάλι, που του επέτρεψε να ζήσει άλλα τέσσερα - πέντε χρόνια.

    Ο νεκρός ήταν άνδρας, ηλικίας περίπου 50 ετών, του οποίου το κρανίο είχε υποστεί τρυπανισμό.

    Συγκεκριμένα, στο αριστερό βρεγματικό οστούν υπάρχει οπή διαμέτρου 1,62 εκ. Η μακροσποπική εξέταση έδειξε την επιβίωση του νεκρού επί μακρόν και μετά την επέμβαση.

    Πρέπει να σημειωθεί ότι η ταφή, που ήταν ακτέριστη, χρονολογείται μαζί με τους πλούσια κτερισμένους γειτονικούς τάφους στο δεύτερο μισό του 2ου π.Χ αιώνα.

    Η αναγνώριση του τρυπανισμού οφείλεται στον ανθρωπολόγο συνεργάτη της Κ΄ΕΠΚΑ κ. Αστέριο Αηδόνη.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 3 September 2003 - 20:53:52 UTC