Browse through our Interesting Nodes for Industrial Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-08-29

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Με καύσωνα μας αποχαιρετά το καλοκαίρι
  • [02] Χρηματοδότηση ΜΚΟ για την καταπολέμηση της σωματεμπορίας
  • [03] Επίθεση Καραμανλή στην κυβέρνηση για οικονομία
  • [04] Κατολίσθηση χωρίς θύματα σε λιγνιτωρυχείο της ΔΕΗ
  • [05] Το νέο Σύνταγμα στην πρώτη συνεδρίαση του Ευρωκοινοβουλίου
  • [06] Σουηδικό δημοψήφισμα και δι' αλληλογραφίας για το ευρώ
  • [07] Στην Ιταλία ο Βλαντιμίρ Πούτιν
  • [08] Ευρωπαϊκή πληροφόρηση για μικρομεσαίες επιχειρήσεις
  • [09] Η φέτα και το ούζο στον ΠΟΕ για ''προστασία''
  • [10] Στα ύψη το γαλλικό δημόσιο έλλειμα
  • [11] Τη Δευτέρα θα συνεχιστεί η απολογία του Γ. Σερίφη
  • [12] Ακαρπες οι συνομιλίες για τα πυρηνικά της Β. Κορέας
  • [13] Νέο μακελειό στο Ιράκ
  • [14] Ερντογάν: Πρέπει να στείλουμε στρατό στο Ιράκ
  • [15] Νεκρός Αμερικανός στρατιώτης
  • [16] Olympic Airlines: Το νέο πρόσωπο της Ολυμπιακής Αεροπορίας
  • [17] Ιδιωτικά σχολεία: Αύξηση 3,8% στα υποχρεωτικά μαθήματα
  • [18] Εύκολη κλήρωση για ΠΑΟΚ, Πανιώνιο, Αρη
  • [19] Στις ''16'' Σφυρή/Καραντάσιου
  • [20] ΣτηνΤσέλσι ο Κλοντ Μακελελέ
  • [21] Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης: ''Μαθαίνω Παίζοντας''
  • [22] UNESCO: ''Διάλογος μεταξύ των πολιτισμών'' της ΝΑ Ευρώπης
  • [23] Ισπανία: Παραδοσιακή γιορτή ''Τοματίνα''

    [01] Με καύσωνα μας αποχαιρετά το καλοκαίρι

    29/8/2003 6:42:00 μμ

    Με ένα θερμό Σαββατοκύριακο φαίνεται να μας αποχαιρετά ο Αύγουστος και το φετινό καλοκαίρι. Οι προβλέψεις της ΕΜΥ κάνουν λόγο για άνοδο της θερμοκρασίας η οποία σε ορισμένες περιοχές της χώρας θα φθάσει τους 40 βαθμούς Κελσίου. Για την αποφυγή των οποιαδήποτε προβλημάτων η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει θέσει σε ετοιμότητα όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας, των περιφερειών, των νομαρχιών και των δήμων το επόμενο τριήμερο.

    Οδηγίες και μέτρα αυτοπροστασίας

    -Αποφύγετε την παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο και την ηλιοθεραπεία.

    -Παραμείνετε σε σκιερά και δροσερά μέρη και κλιματιζόμενους εσωτερικούς χώρους.

    -Μην πραγματοποιείτε πολύωρα ταξίδια με διάφορα μέσα συγκοινωνίας, κατά τη διάρκεια των υψηλών θερμοκρασιών.

    -Αποφύγετε τη βαριά σωματική εργασία, ιδιαίτερα σε χώρους με υψηλή θερμοκρασία, άπνοια και μεγάλη υγρασία. Αν πρέπει οπωσδήποτε να εκτελεστεί η εργασία, προτιμήστε τις πρωινές ώρες.

    -Αποφύγετε το παρατεταμένο βάδισμα, το τρέξιμο και κάθε άλλη επίπονη σωματική δραστηριότητα.

    -Προτιμήστε τα ελαφρά, άνετα και ανοιχτόχρωμα ρούχα από πορώδες υλικό για να διευκολύνεται ο αερισμός του σώματος και η εξάτμιση του ιδρώτα.

    -Φορέστε καπέλο ή άλλο κάλυμμα της κεφαλής από φυσικό υλικό, που να επιτρέπει τον καλό αερισμό του κεφαλιού.

    -Πίνετε άφθονα υγρά (νερό, χυμούς φρούτων, κ.λ.π.) σε τακτά χρονικά διαστήματα. Αν η εφίδρωση είναι έντονη, τότε συνιστάται η πρόσθετη λήψη αλατιού, για να διατηρηθεί το επίπεδο των υγρών στον οργανισμό.

    -Προτιμήστε τα ελαφρά και μικρά γεύματα, με έμφαση στα φρούτα και τα --Αποφύγετε την υπερβολική κατανάλωση οινοπνευματωδών και καφεϊνούχων σκευασμάτων.

    -Κάντε πολλά χλιαρά ντους κατά τη διάρκεια της ημέρας και αν χρειαστεί τοποθετήστε προληπτικά στο κεφάλι και στο λαιμό υγρά καλύμματα.

    -Αποφύγετε απότομες αλλαγές στη θερμοκρασία του σώματός σας.

    -Για να διατηρήσετε το σπίτι σας σχετικά δροσερό, αφήστε ανοικτά τα παράθυρα κατά τη διάρκεια της νύχτας και ασφαλίστε τα ερμητικά κατά τη διάρκεια της ημέρας. -

    Ατομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα (αναπνευστικά, καρδιαγγειακά, κ.λ.π.) θα πρέπει να συμβουλευτούν το θεράποντα ιατρό τους για την κατά περίπτωση εφαρμογή ειδικών οδηγιών και για την ενδεχόμενη εφαρμογή ειδικής αγωγής.

    Ειδικές οδηγίες για νεογνά και βρέφη

    -Ντύστε τα βρέφη όσο γίνεται πιο ελαφρά, αφήνοντας τα χέρια και τα πόδια τους ελεύθερα.

    -Εκτός από το γάλα, συνιστάται η χορήγηση και άλλων υγρών, όπως χαμομήλι, νερό, κ.λ.π.

    -Τα βρέφη και τα παιδιά καλό είναι να τρώνε περισσότερα χορταρικά και φρούτα και λιγότερα λιπαρά.

    -Μην αφήνετε τα παιδιά να παίζουν πολύ ώρα στον ήλιο μετά το μπάνιο και βεβαιωθείτε ότι φοράνε ειδικά γυαλιά ηλίου, καπέλο και αντηλιακή κρέμα με υψηλό δείκτη προστασίας.

    Ειδικές οδηγίες για ηλικιωμένους

    -Το πολύ ζεστό και πολύ υγρό περιβάλλον είναι επικίνδυνο για τους ηλικιωμένους, γι αυτό κατά τις πιο θερμές ημέρες, ενδείκνυται η μετακίνηση του ηλικιωμένου σε δροσερότερες περιοχές.

    -Αν η μετακίνηση του ηλικιωμένου στη θάλασσα ή το βουνό δεν είναι εφικτή, τότε η παραμονή του στα κατώτερα διαμερίσματα πολυώροφων σπιτιών είναι μια εύκολη λύση.

    -Μην εγκαταλείπετε μόνα τους τα ηλικιωμένα άτομα. Σε περίπτωση επιβεβλημένης απουσίας σας, φροντίστε να εξασφαλίσετε κάποιο άτομο για την καθημερινή τους φροντίδα.

    [02] Χρηματοδότηση ΜΚΟ για την καταπολέμηση της σωματεμπορίας

    Πηγή: NET 105,8 fm 29/8/2003 12:50:00 μμ

    Ποσό ύψους 1.100.000 ευρώ διέθεσε το υπουργείο Εξωτερικών για την περίοδο 2002-2003 για δράσεις από μη κυβερνητικές οργανώσεις για προστασία των θυμάτων της διεθνικής παράνομης σωματεμπορίας. Αυτά ανακοίνωσαν νωρίτερα, ο υφυπουργός Εξωτερικών Ανδρέας Λοβέρδος και ο γ.γ. Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, Δημήτρης Δόλης. Επιπλέον, ανακοίνωσαν τον διορισμό υπεύθυνου για τη δράση καταπολέμησης της παράνομης διακίνησης ανθρώπων και τη δημιουργία τριμελούς ομάδας συντονισμού. Σύμφωνα με δηλώσεις των κ.κ. Λοβέρδου και Δόλη, σήμερα είχαμε την εφαρμογή του προεδρικού διατάγματος που δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα και αφορά στη διεθνική σωματεμπορία.

    Ερωτηθέντες οι κ.κ. Λοβέρδος και Δόλης για το πως σχολιάζουν τη σχετική έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για παράνομη διακίνηση γυναικών στην Ελλάδα, ο κ. Λοβέρδος υπογράμμισε ότι "αδικηθήκαμε σε εκείνη την έκθεση, δεν υπήρξε πάντως καμία προθεσμία από την πλευρά του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και συνεργαζόμαστε με τις ΗΠΑ για το θέμα. Πολιτικά δεν συζητάμε κυρώσεις με την Ουάσινγκτον, συζητάμε συνεργασία για την αντιμετώπιση του προβλήματος".

    Μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου πρόκειται να παρουσιαστεί το πρώτο κέντρο - καταφύγιο γυναικών - θυμάτων της διεθνικής σωματεμπορίας.

    [03] Επίθεση Καραμανλή στην κυβέρνηση για οικονομία

    29/8/2003 2:32:00 μμ

    Τους προεκλογικούς τόνους ανέβασε την Παρασκευή ο πρόεδρος της ΝΔ Κώστας Καραμανλής, μιλώντας στο δημαρχείο των Γρεβενών σε εκπροσώπους των παραγωγικών τάξεων. Ο κ. Καραμανλής ζήτησε την άμεση προσφυγή στις κάλπες κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι ακολουθεί καθεστωτικές πρακτικές και παλαιοκομματικές συνήθειες, ενώ σε αναφορά του για την οικονομία κατηγόρησε τον Πρωθυπουργό, ότι οι πολιτικές που ακολούθησε τα προηγούμενα χρόνια, οδήγησαν τη χώρα στην απόκλιση από τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ.

    Η χάρτα σύγκλισης ομολογία αποτυχίας

    Συνεχίζοντας τις αναφορές του στην οικονομία της χώρας, ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι πρόθεσή του είναι να μην μοιράζει υποσχέσεις, οι οποίες, όπως χαρακτηριστικά δήλωσε, του προκαλούν αλλεργία και κατηγόρησε τον κ.Σημίτη ότι έχει ξεκινήσει την παροχολογία στο πλαίσιο της παρατεταμένης προεκλογολογίας που άρχισε εδώ και καιρό.

    Στη συνέχεια αναφερόμενος στη χάρτα κοινωνικής σύγκλισης που προετοιμάζει η κυβερνηση, είπε ότι η υπόσχεση για τη δημιουργία μιας χάρτας σύγκλισης για το άμεσο μέλλον από την κυβέρνηση, είναι η πιο κραυγαλέα ομολογία αποτυχίας της εικοσαετούς κυβερνητικής θητείας του ΠΑΣΟΚ.

    Ακολούθως, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέπτυξε τις προγραμματικές θέσεις της ΝΔ για τον αγροτικό τομέα την παιδεία, και την αντιμετώπιση των καθημερινών προβλημάτων των πολιτών με κύριο στόχο την περιφερειακή ανάπτυξη.

    Τέλος, ο κ.Καραμανλής αναφέρθηκε σε προβλήματα του νομού τα οποία, όπως είπε, χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης καθώς ο νομός Γρεβενών είναι ο 42ος από τους 52 νομούς της χώρας στο κατάλογο ανάπτυξης.

    Σχολιάζοντας την ομιλία του κ. Καραμανλή στα Γρεβενά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι, ενώ ο πρόεδρος της ΝΔ μέχρι χθες υιοθετούσε άκριτα το οποιοδήποτε οικονομικό αίτημα διατυπωνόταν από τον οποιοδήποτε, δείχνει τώρα αγωνία και νευρικότητα στην ενίσχυση από την κυβέρνηση χαμηλοσυνταξιούχων, χαμηλόμισθων, μισθωτών και αγροτών.

    Επίτιμος δημότης Γρεβενών

    Νωρίτερα το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Γρεβενών αναγόρευσε τον κ. Καραμανλή επίτιμο δημότη της πόλης και τον τίμησε με το χρυσό μετάλλιο των Γρεβενών ενώ ο δήμαρχος Ακης Τζιόγας του προσέφερε μια παραδοσιακή χειροποίητη πόρπη ζώνης.

    Ο πρόεδρος της ΝΔ το πρωί πέρασε από το δήμο Θεοδώρου Ζιάκα, ο οποίος είναι ο μοναδικός δήμος του νομού Γρεβενών που εξέλεξε δήμαρχο υποστηριζόμενο από τη ΝΔ.

    Στη πόλη των Γρεβενών ο κ .Καραμανλής συναντήθηκε με το νομάρχη Γιάννη Ρίγγο, και με τον μητροπολίτη Σέργιο, ενώ επισκέφθηκε τη λαϊκή αγορά της πόλης όπου δέχθηκε ευχές για τα δίδυμα και άκουσε τα παράπονα των παραγωγών.

    Χθες βράδυ ο κ. Καραμανλής διανυκτέρευσε στην ιστορική κοινότητα της Σαμαρίνας, ιδιαίτερη πατρίδα της συζύγου του, όπου παρακάθισε σε γλέντι που έδωσε προς τιμήν του ο πρόεδρος της κοινότητας Κώστας Τζίμας. Τον κ. Καραμανλή συνόδευαν ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Χρήστος Φώλιας, βουλευτές της ευρύτερης περιοχής, πολιτευτές και κομματικά στελέχη.

    [04] Κατολίσθηση χωρίς θύματα σε λιγνιτωρυχείο της ΔΕΗ

    29/8/2003 3:33:00 μμ

    Κατολίσθηση σημειώθηκε το μεσημέρι σ' ένα από τα λιγνιτωρυχεία της Πτολεμαΐδας, από τα οποία εφοδιάζονται με πρώτη ύλη ατμοηλεκτρικοί σταθμοί του ενεργειακού κέντρου της ΔΕΗ στην Κοζάνη. Όπως δήλωσε ο διευθυντής του ορυχείου Κωνσταντίνος Καβουρίδης, δεν σημειώθηκαν ατυχήματα, μολονότι εκείνη την ώρα υπήρχαν εργαζόμενοι στους χώρους του ορυχείου, ούτε επηρεάστηκε η παραγωγή. Ο κ. Καβουρίδης πρόσθεσε ότι πρόβλημα παρουσιάστηκε μόνο σ' ένα μικρό τμήμα του δρόμου, που διευκολύνει την διέλευση των βαρεών φορτηγών, τα οποία μεταφέρουν μετάλλευμα. Ο ίδιος, τέλος, χαρακτήρισε συνηθισμένο φαινόμενο τέτοιες κατολισθήσεις στους χώρους εξόρυξης του λιγνίτη.

    [05] Το νέο Σύνταγμα στην πρώτη συνεδρίαση του Ευρωκοινοβουλίου

    29/8/2003 12:28:00 μμ

    Το σχέδιο Συνθήκης για τη θέσπιση Ευρωπαϊκού Συντάγματος, θα συζητηθεί την Τετάρτη 3 Σεπτεμβρίου στην πρώτη σύνοδο του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου στο Στρασβούργο μετά τις διακοπές του Αυγούστου. Η σύνοδος παρουσιάζει ξεχωριστό ενδιαφέρον, λόγω των θεμάτων που θα συζητηθούν, στα οποία συμπεριλαμβάνονται και οι εκθέσεις τριών Ελλήνων ευρωβουλευτών.

    Υπό συζήτηση οι εκθέσεις Ελλήνων ευρωβουλευτών

    Ειδικότερα, σε ότι αφορά το σχέδιο συνθήκης για το ευρωπαϊκό σύνταγμα, η συζήτηση θα διεξαχθεί υπό το φως της πρόσφατης έκθεσης αξιολόγησης του σχεδίου συντάγματος, που εκπόνησαν εξ ονόματος της επιτροπής συνταγματικών υποθέσεων οι ευρωβουλευτές κύριοι κύριοι καθηγητής Δημήτρης Τσάτσος, και Χιλ Ρόμπλες, ο οποίος διετέλεσε και πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Στη συζήτηση θα είναι παρών και ο πρόεδρος της συνέλευσης Βαλερί Ζισκάρ Ντ' Εστέν.

    Ιδιαίτερη σημασία αποδίδεται εξάλλου στις εκθέσεις Μαστοράκη (ΠΑΣΟΚ) σχετικά με την πρόοδο για την οικονομική και κοινωνική συνοχή και Τομές Ρουίθ (ΕΛΚ Ισπανός), σχετικά με τις μειονεκτούσες διαρθρωτικά περιφέρειες - νησιά, ορεινές περιοχές, περιφέρειες με χαμηλή πληθυσμιακή πυκνότητα - στο πλαίσιο των πολιτικών που εφαρμόζονται για τη συνοχή και τις θεσμικές της προοπτικές, που θα συζητηθούν την Τρίτη στις 2 Σεπτεμβρίου.

    Στην πρώτη έκθεση αποδοκιμάζονται οι προσπάθειες επανεθνικοποίησης της περιφερειακής πολιτικής, καθώς και της πολιτικής για τη συνοχή και ζητείται να διατηρηθεί μια πραγματική κοινοτική πολιτική, στους τομείς αυτούς.

    Ζητείται επίσης να μην εξαιρεθούν λόγω της διεύρυνσης και συνεπώς λόγω της εισοδηματικής ανακατάταξης των περιφερειών που θα προκύψει από αυτήν, οι περιφέρειες που παρουσιάζουν τις μεγαλύτερες ανάγκες και οι περιφέρειες που έχουν βελτιώσει μεν τις οικονομικές τους επιδόσεις αλλά συνεχίζουν να βρίσκονται σε μεταβατική φάση.

    Προτείνεται εξάλλου, όσες περιοχές δεν επιλέγονται να χρηματοδοτηθούν από τα αρμόδια διαρθρωτικά ταμεία, να μπορούν πάντως να επωφελούνται από άλλες ειδικές κοινοτικές πρωτοβουλίες.

    Την Τρίτη εξάλλου θα ψηφιστεί χωρίς συζήτηση η έκθεση του καθηγητή Γ. Κουκιάδη (ΠΑΣΟΚ) για τις νομικές βάσεις και την τήρηση του κοινοτικού δικαίου.

    Η έκθεση αυτή εξετάζει συγκεκριμένα τις δυνατότητες βάση των οποίων θα μπορούσαν να υποχρεωθούν τα κράτη-μέλη να θεσπίσουν κυρώσεις σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με το κοινοτικό δίκαιο καθώς και την έκταση αυτών των ποινικών κυρώσεων.

    Μία άλλη σημαντική έκθεση είναι η έκθεση της Μυρσίνης Ζορμπά (ΠΑΣΟΚ) για την πολιτιστική βιομηχανία τόσο από πολιτική όσο και από οικονομική πλευρά.

    Η έκθεση αυτή έχει αμιγή ευρωπαϊκή διάσταση δεδομένου ότι η πολιτιστική διάσταση επιδρά πλέον οριζόντια σε όλες τις ευρωπαϊκές πολιτικές που αφορούν στην πολιτική και την οικονομική ένωση. Η έκθεση βασίστηκε συγκεκριμένα σε έρευνα που έγινε με τη συμμετοχή δημιουργών επαγγελματιών, φορέων της πολιτιστικής βιομηχανίας και επαγγελματικών οργανώσεων.

    Προέκυψε ανεπάρκεια των εθνικών και των ευρωπαϊκών πολιτικών στον τομέα αυτό, ο κατακερματισμός της αγοράς, τα νομικά κενά, και οι διαφορές και κυρίως ενόψει και της διεύρυνσης το γεγονός ότι μια ολοκληρωμένη και αποτελεσματική παρέμβαση της ένωσης είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την ανοικοδόμηση σε ποιο στέρεες βάσεις της βιομηχανίας αυτής. Η έκθεση της κ. Ζορμπά θα συζητηθεί την προσεχή Πέμπτη στις 4 Σεπτεμβρίου.

    Επί τάπητος και η κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων - Αναφορές για την Ελλάδα

    Ένα άλλο ζήτημα που αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα στο κόσμο κατά το 2002 και την κατάσταση των θεμελιωδών δικαιωμάτων στην ΕΕ κατά το ίδιο διάστημα, πραγματεύονται οι εκθέσεις, των ευρωβουλευτών Βαν Ντεν Μπος, και Σίλα οι οποίες θα συζητηθούν την Τετάρτη στις 3 Σεπτεμβρίου.

    Η σπουδαιότητα των εκθέσεων έγκειται αφενός στο γεγονός ότι με αυτές το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο και η Ένωση εκφράζουν την ευρωπαϊκή άποψη σχετικά με τις παραβιάσεις και τις καταχρήσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον κόσμο, λειτουργώντας και ως αντίβαρο σε παρόμοιου είδους αναλυτικές εκθέσεις και αφετέρου στο ότι στη δεύτερη έκθεση περιέχονται ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες αναφορές για τη χώρα μας.

    Ειδικότερα, οι αναφορές αυτές αφορούν κυρίως τις δυσκολίες έκδοσης αδειών για την ανέγερση μουσουλμανικών ναών, την κατάργηση της ποινικοποίησης του προσηλυτισμού και τη διάρκεια της μη στρατιωτικής εναλλακτικής θητείας.

    Ζητείται επίσης από την Ελλάδα να υπογράψει τον ευρωπαϊκό χάρτη για τις περιφερειακές και "μειονοτικές γλώσσες" να εφαρμόσει μια πιο ενεργή πολιτική στην εξάλειψη των συμπεριφορών των διακρίσεων, να κυρώσει τη σύμβαση πλαίσιο του συμβουλίου της Ευρώπης σχετικά με την προστασία των εθνικών μειονοτήτων και να τροποποιήσει τη νομοθεσία που προβλέπει διαφορετική ηλικία συγκατάθεσης στη σύναψη σεξουαλικών σχέσεων ανάλογα με τον σεξουαλικό προσανατολισμό.

    Τέλος στην έκθεση Σίλα, επαναδιατυπώνεται το αίτημα να αρθεί η απαγόρευση της εισόδου των γυναικών στο Αγιο Όρος και να καταργηθεί η ποινική φυλάκισης για τις γυναίκες που παραβαίνουν το άβατο.

    Αλλα θέματα που θα απασχολήσουν τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αφορούν μεταξύ άλλων την πρόληψη της βίας σε βάρος των παιδιών, εφήβων και γυναικών, το συντονισμό των συστημάτων κοινωνικής ασφάλισης, την προστασία των ατόμων με ειδικές ανάγκες, το επίπεδο εκπαίδευσης των ναυτικών και την αναγνώριση των προσόντων των ναυτικών που προέρχονται από τρίτες χώρες (εκτός ΕΕ).

    [06] Σουηδικό δημοψήφισμα και δι' αλληλογραφίας για το ευρώ

    29/8/2003 12:00:00 μμ

    Τρεις εβδομάδες πριν να γίνει η καθολική ψηφοφορία στο σουηδικό δημοψήφισμα για το ευρώ, την 14η Σεπτεμβρίου, πολλοί Σουηδοί του εξωτερικού ψήφισαν ήδη με το σύστημα της αλληλογραφίας. Υπενθυμίζεται ότι στις περυσινές βουλευτικές εκλογές ψήφισαν κατ αυτόν τον τρόπο σχεδόν μισό εκατομμύριο Σουηδοί εκλογείς. Εγγεγραμμένοι είναι 7.096.722 εκλογείς, που θα αποφασίσουν κυρίαρχα αν θα απορρίψουν τη σουηδική κορώνα, ή το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα. Σύμφωνα με τις πλέον πρόσφατες δημοσκοπήσεις το ευρώ θα απορριφθεί -με καθαρό ''όχι''- σε ποσοστό που θα κυμαίνεται μεταξύ 45% ως και 50%.

    Παραμένει, ωστόσο, ότι σχεδόν 20% των εκλογέων δηλώνουν ακόμα ''αναποφάσιστοι'', ενώ τα τελευταία 24% αυξάνονται λίγο οι υπέρμαχοι της κατάργησης της σουηδικής κορώνας και της υιοθέτησης του ευρώ και από τη Σουηδία.

    Εκλογικό δικαίωμα έχουν και οι 327 χιλιάδες αλλοδαποί που διαμένουν νόμιμα στη Σουηδία τα τρία τελευταία έτη.

    Πολίτες κρατών μελών της ΕΕ, αλλά και της Νορβηγίας και της Ισλανδίας επίσης θα ψηφίσουν αν εγγράφηκαν μέχρι τις 15 Αυγούστου στους εκλογικούς καταλόγους για το δημοψήφισμα αυτό.

    Προβλέπεται πάντως η κατάργηση της κορώνας μόνον μετά την Πρωτοχρονιά του 2006.

    [07] Στην Ιταλία ο Βλαντιμίρ Πούτιν

    29/8/2003 5:01:00 μμ

    Κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, έφθασε την Παρασκευή, στην Σαρδηνία για συνομιλίες με τον Ιταλό πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν. Η συνάντηση των δύο ηγετών θα πραγματοποιηθεί στη βίλα του Ιταλού πρωθυπουργού και στην ατζέντα των ανεπίσημων συνομιλιών των δύο ανδρών είναι οι σχέσεις της Ρωσίας με την ΕΕ ενόψει της συνόδου κορυφής ΕΕ-Ρωσίας στην Ρώμη τον Νοέμβριο. Ακόμη θα συνομιλήσουν για διμερή θέματα, συμπεριλαμβανομένης της συνεργασίας στον μορφωτικό και επιστημονικό τομέα.

    [08] Ευρωπαϊκή πληροφόρηση για μικρομεσαίες επιχειρήσεις

    29/8/2003 12:54:00 μμ

    Οι Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις μπορούν να ενημερώνονται και να συμμετέχουν σε υποστηρικτικές δράσεις, προκειμένου να επωφεληθούν από τις ευκαιρίες που προκύπτουν από τη Διεύρυνση της ΕΕ σε δέκα νέες χώρες. Οι παραπάνω δράσεις πραγματοποιούνται στο πλαίσιο εκστρατείας ενημέρωσης από τη Γενική Διεύθυνση Επιχειρήσεων της ΕΕ, που έχει ξεκινήσει σε όλη την Ευρώπη και θα διαρκέσει 12 μήνες. Την ευθύνη για την υλοποίηση της καμπάνιας έχουν τα Ευρωπαϊκά Κέντρα Πληροφοριών για επιχειρήσεις (ΕΚΠΕ) σε 26 χώρες της Ευρώπης.

    Η καμπάνια, που φέρει τον τίτλο ''Επιχειρηματικές Ευκαιρίες στο πλαίσιο της Διεύρυνσης της Ευρώπης'' έχει ως στόχο:

    Την παροχή στις ΜΜΕ πρακτικών και ουσιαστικών πληροφοριών για τον εντοπισμό των επιχειρηματικών ευκαιριών από τη διεύρυνση της ΕΕ και Την υποστήριξη της δραστηριότητάς τους με τη συμμετοχή τους σε επιχειρηματικές συναντήσεις και εκδηλώσεις με τις επιχειρήσεις των δέκα νέων κρατών.

    Στην καμπάνια θα συμμετάσχουν συνολικά 200 ΕΚΠΕ, τα οποία και θα διοργανώσουν, περίπου, 400 δράσεις περιφερειακής εμβάλειας. Ειδικοτερα δε οι δράσεις αφορούν:

    Ενημερωτικές ημερίδες και εκδηλώσεις για τον εντοπισμό και την παρουσίαση των στρατηγικών επιχειρηματικών ευκαιριών, που θα προκύψουν από τη διεύρυνση. Επιχειρηματικές ομάδες για την ανταλλαγή εμπειριών και τη γνωριμία με επιχειρήσεων παρόμοιων ή και διαφορετικών κλάδων των υπό ένταξη χωρών και Εξειδικευμένες υπηρεσίες πληροφόρησης και ανεύρεσης συνεργατών στις υπό ένταξη χώρες.

    [09] Η φέτα και το ούζο στον ΠΟΕ για ''προστασία''

    29/8/2003 12:49:00 μμ

    Η Ευρωπαϊκή Ενωση μετά απο επίπονες διαπραγματεύσεις στη Γενεύη, ενέταξε τη φέτα και το ούζο στον κατάλογο προϊόντων που θα αποστείλει στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, προκειμένου να ζητήσει προστασία και μη υφαρμπαγή της επωνυμίας τους απο τρίτους στην παγκόσμια αγορά. Τις διαπραγματεύσεις διεξήγαγε ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Γεωργίας κ. Ανδρέας Κόρακας, επικουρούμενος απο τα στελέχη της εδώ Μόνιμης Ελληνικής Αντιπροσωπείας και τους Ελληνες εκπροσώπους της Επιτροπής 133.

    [10] Στα ύψη το γαλλικό δημόσιο έλλειμα

    29/8/2003 12:00:00 μμ

    Ο Γάλλος πρωθυπουργός Ζαν-Πιέρ Ραφαρέν, που βρέθηκε στις Βρυξέλλες για έκτακτη βοήθεια, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις φυσικές καταστροφές του καλοκαιριού, προετοίμασε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και για τους κινδύνους αύξησης του δημοσίου ελλείμματος, κατά παρέκκλιση των επιταγών του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, γράφει η γαλλική εφημερίδα Le Monde. Το γαλλικό έλλειμμα που θα υπερβεί το όριο του 3% το 2003 και το 2004, επιφέρει ένα ακόμη πλήγμα στους δημοσιονομικούς κανόνες της Ευρωζώνης, σχολιάζει το γερμανικό πρακτορείο.

    ''Σκαρφάλωσε'' στο 3,1% του ΑΕΠ

    Αμέσως μετά τη συνάντησή του με τους ευρωπαίους επιτρόπους, ο Ραφαρέν δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι τους πρώτους έξι μήνες του 2003 ''αντιμετωπίσαμε μια δύσκολη δημοσιονομική κατάσταση''.

    Αναφέρθηκε επίσης στα αποτελέσματα του δευτέρου τριμήνου, τα οποία ήταν ''απογοητευτικά'' και στο νέο έλλειμμα ''που προκάλεσαν οι χαμηλές φορολογικές αποδόσεις''.

    Υποσχέθηκε πάντως ότι ''θα εργαστεί για τη μείωση του διαρθρωτικού ελλείμματος το 2004''.

    Το δημόσιο έλλειμμα της Γαλλίας το 2002 ανέβηκε στο 3,1% του ΑΕΠ, σαφώς πάνω από το όριο του 3% του Συμφώνου Σταθερότητας, ενώ για το 2003 η Επιτροπή προβλέπει αύξηση στο 3,7%.

    Οι Financial Times στην έκδοση της Τετάρτης της 27ης Αυγούστου γράφουν ότι το γαλλικό έλλειμμα για το τρέχον έτος θα ανέβει στο 3,9% και θα παραμείνει άνω του 3% και το 2004.

    [11] Τη Δευτέρα θα συνεχιστεί η απολογία του Γ. Σερίφη

    29/8/2003 1:48:00 μμ

    Μιάμιση ώρα νωρίτερα διέκοψε τη συνεδρίασή του το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, σήμερα Παρασκευή, λόγω κωλύματος μέλους της έδρας. Η δίκη θα συνεχιστεί τη Δευτέρα, οπότε και θα εξεταστεί ο Γιάννης Σερίφης από την έδρα και τους συνηγόρους πολιτικής αγωγής και υπεράσπισης. Ο Γιάννης Σερίφης, σε μία απολογία - μανιφέστο, αναφέρθηκε στους ταξικούς αγώνες για ισότητα, οικονομική ανεξαρτησία και δημοκρατία, ενώ χαρακτήρισε τη δίκη "πολιτική", επισημαίνοντας ότι οι στόχοι της οργάνωσης ήταν αμιγώς πολιτικοί. Ωστόσο, υποστήριξε ότι δεν γνωρίζει το λόγο για τον οποίο κατηγορείται, το αποδίδει, όμως, στις πολιτικές του πεποιθήσεις για τις οποίες δικάζεται για τέταρτη φορά.

    ''Πολιτικός κρατούμενος''

    ''Τελικά δεν έμαθα γιατί βρίσκομαι εδώ και με ποια άλλη, εκτός του εξουσιαστικού τσαμπουκά, δικαιολογία'', είπε ο κατηγορούμενος.

    Με την έναρξη της απολογίας του, ο Γιάννης Σερίφης δήλωσε στο δικαστήριο ότι δεν έχει απολύτως τίποτα να πει για να φωτίσει την εκδικαζόμενη υπόθεση. Όπως τόνισε, θεωρεί ότι το δικαστήριο και η εξουσία αναμένουν απ' αυτόν να απολογηθεί για τις πολιτικές πεποιθήσεις του, οι οποίες, όπως είπε, είναι γνωστές στους διώκτες του επί 35 χρόνια.

    ''Έχω ξανακαθίσει στο εδώλιο και αποδείχθηκε περίτρανα η σκευωρία των αρχών'', είπε ο ίδιος.

    Ο Γ. Σερίφης υποστήριξε ότι επί σειρά ετών διώκεται για τη συμμετοχή του σε μαζικούς αγώνες κατά της εξουσίας και έκανε λόγο για ''κακία, εκδικητικότητα και προκατάληψη'' του κράτους εναντίον του. Σύμφωνα με τον κατηγορούμενο, η δίκη της ''17Ν'' είναι πολιτική, καθώς τα κίνητρα που είχε με τη δράση της ήταν πολιτικά, όπως και οι στόχοι που επέλεγε.

    Χαρακτήρισε τον εαυτό του πολιτικό κρατούμενο και αναφερόμενος στην απόφαση του δικαστηρίου να θεωρήσει τη δίκη ''ποινική'', ο Γ. Σερίφης είπε ''η απόφασή σας μπορεί να εξυπηρέτησε τα κόμματα και τις συγκυρίες, αλλά κανέναν δεν ξεγελάσατε''.

    Απευθυνόμενος στον πρόεδρο, Μιχάλη Μαργαρίτη, ο οποίος συχνά αναφέρει ότι δικάζει στο όνομα του λαού, ο Γιάννης Σερίφης είπε πως ''δικάζετε στο όνομα ενός συστήματος εκμετάλλευσης και καταπίεσης και της εξουσίας του και όχι στο όνομα του λαού. Ο λαός ανήκει στον εαυτό του''.

    Ο κατηγορούμενος χαρακτήρισε την εμπλοκή του στην υπόθεση της ''17Ν'' κακοστημένη σκευωρία, που, όπως είπε, έχει στόχο να τον εξοντώσει λόγω της ανυπακοής του, αλλά και να σπιλώσει όσους αντιστάθηκαν στη χούντα και να φιμώσει το ακηδεμόνευτο κίνημα του αντιεξουαστικού αγώνα.

    Ο Γιάννης Σερίφης, όταν τον κάλεσε σε απολογία ο πρόεδρος, ζήτησε να μην απολογηθεί σήμερα, καθώς, όπως είπε, έχει πυρετό.

    Το αίτημά του προκάλεσε το σχόλιο του κ. Μαργαρίτη.

    Πρόεδρος: Α, για να έρθει κόσμος. Δεν πέφτουμε στην ίδια παγίδα, δεύτερη φορά. Το ίδιο είπε και ο κ. Κουφοντίνας και έφερε εδώ τους χειροκροτητές.

    Σερίφης: Εξ' αρχής σκέφτεστε πονηρά. Εγώ δεν είχα ποτέ οπαδούς. Δεν περιμένω να έρθουν οπαδοί.

    Πρόεδρος: Ο παθών μαθών βλέπετε. Ξέρετε τί αθώος άνθρωπος ήρθα εδώ;

    [12] Ακαρπες οι συνομιλίες για τα πυρηνικά της Β. Κορέας

    29/8/2003 7:36:00 μμ

    Χωρίς κανένα αποτέλεσμα, ολοκληρώθηκαν στο Πεκίνο οι εξαμερείς συνομιλίες για το πυρηνικό πρόγραμμα της Β. Κορέας. Ανοιχτό άφησε ένα παράθυρο περαιτέρω διαπραγματεύσεων ο επικεφαλής της κινεζικής αντιπροσωπείας, ο οποίος δήλωσε ότι ο διάλογος θα συνεχισθεί πολύ σύντομα. Νωρίτερα, η Β. Κορέα έθεσε συγκεκριμένες προϋποθέσεις προκειμένου να σταματήσει την κατασκευή πυρηνικών όπλων και να μειώσει τα πυρηνικά της εργοστάσια.

    Τι ζητά και τι υπόσχεται η Β. Κορέα

    Οι όροι που θέτει η Πιονγάνγκ είναι

    Να γίνει αποδεκτή από τις ΗΠΑ η συνθήκη μη επίθεσης Να ενισχυθούν οι διπλωματικές σχέσεις Να της επιτραπεί η οικονομική συνεργασία με την Ιαπωνία και τη Ν. Κορέα Να της επιτραπεί η ολοκλήρωση της κατασκευής δύο αντιδραστήρων ελαφρού ύδατος

    Σε περίπτωση που γίνουν αποδεκτοί, η Β. Κορέα υπόσχεται :

    Να σταματήσει την παραγωγή πυρηνικών όπλων, Να επιτρέψει την πραγματοποίηση στα εδάφη της, επιθεωρήσεων Να σταματήσει τις δοκιμές και εξαγωγές ρουκετών

    Νέος γύρος διαπραγματεύσεων τον Οκτώβριο;

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Κίνα, η Νότια Κορέα, η Ιαπωνία και η Ρωσία που μετείχαν στις συνομιλίες με την Βόρεια Κορέα δεν συμφώνησαν σε ένα κοινό ανακοινωθέν μετά το πέρας των συνομιλιών.

    Από δηλώσεις όμως, εκπροσώπων της Κινεζικής αντιπροσωπείας και της Νοτιοκορεατικής, προκύπτει ότι πολύ σύντομα θα ορισθεί ο χρόνος και ο τόπος νέων διαπραγματεύσεων.

    Σύμφωνα με το νοτιοκορεατικό πρακτορείου ειδήσεων Yonhap, ένας νέος κύκλος συνομιλιών θα διεξαχθεί στα μέσα Οκτωβρίου στο Πεκίνο.

    Για διγλωσσία κατηγορεί την Πιονγάνγκ η Ουάσινγκτον

    Νωρίτερα, σε επίσημη ανακοίνωση που μετέδωσε το βορειοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA τονίζεται ότι αν οι "συνετές" προτάσεις που κατέθεσε η Πιονγάνγκ απορριφθούν το συμπέρασμα θα είναι ότι οι ΗΠΑ δε σταματούν τις προσπάθειες να πνίξουν τη Β.Κορέα.

    "Σε αυτή την περίπτωση, η Β. Κορέα δεν μπορεί να διαλύσει την πυρηνική αποτρεπτική της δύναμη και δεν θα έχει άλλη επιλογή από την ενίσχυσή της" αναφέρεται στην ανακοίνωση.

    Για πολεμοχαρή και ακραία στάση, η οποία ωστόσο δεν προκαλεί έκπληξη, κατηγόρησαν τη Β. Κορέα οι ΗΠΑ.

    Όπως υποστηρίζουν, η Πιονγάνγκ, συνεχίζει την πολιτική διγλωσσίας, αποστέλλοντας από τη μία μεριά ένα μήνυμα πυρηνικής δύναμης και από την άλλη ένα μήνυμα αποπυρηνικοποίησης.

    [13] Νέο μακελειό στο Ιράκ

    29/8/2003 7:07:00 μμ

    Μακραίνει ο κατάλογος των θυμάτων από τη νέα πολύνεκρη επίθεση που έγινε στην πόλη Νατζάφ του Ιράκ. Για 82 νεκρούς και περισσότερους από 230 τραυματίες κάνει λόγο το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ενώ μεταξύ των νεκρών φέρεται να είναι και ο ηγέτης των Σιιτών Μοχάμετ Μπακίρ Αλ-Χακίμ. Η έκρηξη, την ευθύνη της οποίας δεν έχει αναλάβει μέχρι στιγμής καμία οργάνωση, σημειώθηκε σε αυτοκίνητο παγιδευμένο με εκρηκτικά έξω από το μαυσωλείο του Αλι, λίγο μετά την καθιερωμένη προσευχή της Παρασκευής.

    Φρίκη και χάος μετά το νέο χτύπημα

    Το παγιδευμένο με εκρηκτικά αυτοκίνητο, ήταν σταθμευμένο στη νότια πύλη του τζαμιού και εξερράγη τη στιγμή που οι πιστοί άρχισαν να βγαίνουν, μετά το τέλος της προσευχής.

    Από την έκρηξη κατέρρευσε ένα κομμάτι της εισόδου πάνω στο πλήθος, με αποτέλεσμα να παγιδευτούν πολλοί άνθρωποι στα συντρίμμια.

    Η έκρηξη ήταν τόσο σφοδρή, που κατέρρευσε και ένα εστιατόριο απέναντι από το μαυσωλείο που εκείνη την ώρα ήταν γεμάτο κόσμο.

    Καταστράφηκαν επίσης και πέντε αυτοκίνητα, ένα εκ των οποίων, εκτινάχτηκε σε απόσταση εκατό μέτρων.

    Διίστανται οι απόψεις για τους δράστες

    Την ίδια ώρα, συγκεχυμένες παραμένουν οι απόψεις για την ταυτότητα του δράστη.

    Κάποιες πληροφορίες, αποδίδουν το χτύπημα στη διένεξη μεταξύ Σιιτών, ενώ κάποιες άλλες, μιλούν για έργο μελών του κόμματος Μπάαθ του Σαντάμ Χουσείν.

    Σύμφωνα πάντως με τις μέχρι στιγμής ενδείξεις το χτύπημα δεν πρέπει να είχε αυτή τη φορά ως στόχο τους Αμερικανούς, αφού στην περιοχή που θεωρείται ιερή για τους σιίτες δεν εδρεύουν στρατιωτικές δυνάμεις.

    [14] Ερντογάν: Πρέπει να στείλουμε στρατό στο Ιράκ

    29/8/2003 7:25:00 μμ

    Υπέρ της αποστολής τουρκικών στρατευμάτων στο Ιράκ, τάχθηκε ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. ''Δεν νομίζω ότι πρέπει να φοβόμαστε να πάνε εκεί οι στρατιώτες μας'' δήλωσε μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN- Turk και κάλεσε τις ΗΠΑ να διευκρινίσουν την περιοχή όπου θα ήθελαν να εγκατασταθούν τα τουρκικά στρατεύματα. ''Εάν οι ΗΠΑ στοχεύουν στην αποκατάσταση της σταθερότητας, πρέπει να πουν καθαρά στην Τουρκία ποια περιοχή θα της αναθέσουν" ανέφερε.

    [15] Νεκρός Αμερικανός στρατιώτης

    29/8/2003 12:58:00 μμ

    Ένας Αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε και τρεις τραυματίσθηκαν το πρωί της Παρασκευής στη διάρκεια επίθεσης εναντίον φάλαγγας έξι οχημάτων βορείως της Βαγδάτης, ανακοίνωσε ο αμερικανικός στρατός. Σύμφωνα με τον αντισυνταγματάρχη Ουίλιαμ Ανταμσον, ένοπλοι έπληξαν με αυτοπροωθούμενες βόμβες μικρής ισχύος τη στρατιωτική φάλαγγα κοντά στην πόλη Μπακούμπα, περίπου 60 χιλιόμετρα βορείως της Βαγδάτης.

    [16] Olympic Airlines: Το νέο πρόσωπο της Ολυμπιακής Αεροπορίας

    29/8/2003 4:57:00 μμ

    Κατατέθηκε, προς συζήτηση την ερχόμενη εβδομάδα, στη Βουλή η τροπολογία για την ίδρυση της Νέας Ολυμπιακής Αεροπορίας. Η νέα εταιρεία θα ονομάζεται Olympic Airlines και θα έχει αποκλειστικά πτητικό έργο, το οποίο προκύπτει από την ενοποίηση της Ολυμπιακής Αεροπορίας, της Ολυμπιακής Αεροπλοΐας και των Μακεδονικών Αερογραμμών. Στην ουσία, με την τροπολογία η μέχρι τώρα Ολυμπιακή Αεροπορία τεμαχίζεται και οι υπόλοιπες δραστηριότητες της, θα μετατραπούν σε αυτόνομες εταιρίες, προκειμένου στη συνέχεια να ιδιωτικοποιηθούν. Όπως ανακοίνωσαν οι υπουργοί Οικονομίας Νίκος Χριστοδουλάκης και Μεταφορών Χρίστος Βερελής, η Olympic Airlines θα απασχολεί 1.850 εργαζομένους, αλλά θα έχει μειωμένο κόστος εργασίας τουλάχιστον σε ότι αφορά τους μισθούς του προσωπικού, κατά περίπου 45% σε σχέση με το αντίστοιχο πτητικό έργο της παλιάς εταιρίας, ενώ παράλληλα θα έχει τη δυνατότητα να εκτελεί μεγαλύτερο έργο λόγω της διαφοροποίησης των Κανονισμών Εργασίας.

    Στόχος η ιδιωτικοποίησή σε ποσοστό πάνω από 51%

    Σύμφωνα με τον κ. Χριστοδουλάκη, η νέα εταιρία, απαλλαγμένη από τα οικονομικά βάρη της Ολυμπιακής Αεροπορίας θα είναι βιώσιμη, αξιόπιστη και κατά συνέπεια ελκυστική στους επενδυτές, καθώς στόχος της κυβέρνησης είναι η ιδιωτικοποίησή της σε ποσοστό πάνω από 51%.

    Η ιδιωτικοποίηση, όπως διευκρινίστηκε, μπορεί να γίνει με δύο τρόπους.

    Πρώτον με αγορά μετοχών από ενδιαφερόμενους επενδυτές, ή με αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της νέας εταιρίας.

    Το κεφάλαιο της Olympic Airlines ανέρχεται στα 140 εκατομμύρια ευρώ το οποίο, όπως διευκρινίστηκε, θα προέρχεται από την αποτίμηση των περιουσιακών στοιχείων που θα αποσχιστούν από την παλιά Ολυμπιακή, κάτι που θα γίνει αμέσως μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου και την έναρξη λειτουργίας της νέας εταιρίας. Επίσης, η Olympic Airlines θα διαθέτει 44 αεροσκάφη και θα διαθέτει το ίδιο σήμα που έχει μέχρι τώρα η Ολυμπιακή Αεροπορία.

    Η τροπολογία θα συζητηθεί στη Βουλή την προσεχή εβδομάδα, και σε περίπου δύο μήνες θα έχει εκδοθεί και η υπουργική απόφαση για τη λειτουργία της νέας εταιρίας, που θα αρχίσει να πετάει στους προορισμούς που έχει μέχρι σήμερα η Ολυμπιακή.

    Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των δύο υπουργών, η Olympic Airlines θα εξυπηρετεί περίπου 5 εκατομμύρια επιβάτες το χρόνο.

    Σε ότι αφορά την εξυπηρέτηση στο έδαφος, (Συντήρηση, Εμπορεύματα, Εξυπηρέτηση επιβατών κ.α) αυτή θα γίνεται από τις άλλες εταιρίες του ομίλου, για τουλάχιστον τρία χρόνια.

    Σε ότι αφορά τις δραστηριότητες της παλιάς εταιρίας, αλλά και τα ελλείμματα τα οποία ξεπερνούν τα 140 εκατομμύρια ευρώ, που φέρει ο όμιλος, οι δύο υπουργοί σημείωσαν ότι θα γίνει προσπάθεια εξυγίανσης των θυγατρικών εταιριών, προκειμένου να ιδιωτικοποιηθούν και διευκρίνισαν ότι ο ισολογισμός του 2002 θα είναι ισορροπημένος με ένα μικρό έλλειμμα 3-4 εκατομμυρίων ευρώ.

    Για την διαχείριση των οικονομικών της παλιάς Ολυμπιακής και προκειμένου να υπάρχει πλήρης διαφάνεια και πληροφόρηση, θα δημιουργηθεί Ειδικός Λογαριασμός στην Τράπεζα της Ελλάδος.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις οι δύο υπουργοί κατέστησαν σαφές ότι η δημιουργία της νέας εταιρίας είναι απολύτως σύμφωνη με την κοινοτική και εθνική νομοθεσία, έχει γίνει ομόφωνα δεκτή από την Ολομέλεια του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, και δεν απαιτεί ουδεμία απολύτως κρατική ενίσχυση, άμεση ή έμμεση.

    Η ελληνική Κυβέρνηση ενημερώνει τακτικά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο της συνεπούς προσέγγισης που ακολουθεί με στόχο την εξυγίανση και ιδιωτικοποίηση του Ομίλου της Ολυμπιακής Αεροπορίας.

    Με βάση το επιχειρηματικό πλάνο της νέας εταιρίας, υπολογίζεται ότι θα επιτευχθεί σταθερή βελτίωση στα έσοδα ανά επιβάτη, γεγονός το οποίο θα έχει άμεσα αποτελέσματα στην οικονομική της απόδοση.

    Παράλληλα, οι προσπάθειές της θα ενισχυθούν από συντονισμένες εμπορικές ενέργειες με την μοναδική ευκαιρία των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας το 2004.

    Σε ότι αφορά το σχήμα που θα διοικεί τη νέα εταιρία οι δύο υπουργοί διευκρίνισαν πως όσο η εταιρία βρίσκεται υπό τον έλεγχο του δημοσίου, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος θα παραμείνει ο κ. Διονύσης Καλόφωνος, ενώ όταν ιδιωτικοποιηθεί θα αποφασίσουν οι μέτοχοι, αλλά το κράτος θα κάνει τις δικές του προτάσεις.

    Αντιδρά η αντιπολίτευση

    Για έλλειψη σοβαρότητας στους χειρισμούς της κυβέρνησης, όσον αφορά στην Ολυμπιακή Αεροπορία, κατηγόρησε την κυβέρνηση ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Θ. Ρουσόπουλος.

    "Η Κυβέρνηση Σημίτη ξόδεψε 3,2 δισ. ευρώ, δηλαδή πάνω από ένα τρισ. δρχ. από τα χρήματα του ελληνικού λαού, για να εξυγιάνει, δήθεν, την Ολυμπιακή Αεροπορία. Και το μόνο που κατάφερε ήταν να την χρεοκοπήσει" ανέφερε, τονίζοντας ότι η σχετική τροπολογία που θα κατατεθεί στη Βουλή, δεν αντιμετωπίζει αλλά μεταθέτει το πρόβλημα στο μέλλον.

    Να αποσύρει την τροπολογία για την ίδρυση της Νεας Ολυμπιακής και ''να ανοίξει ένα γενναίο διάλογο με τους εργαζόμενους, τα συνδικάτα, τους κοινωνικούς και πολιτικούς φορείς, που θέλουν μια Ολυμπιακή Αεροπορία ανασυγκροτημένη, λειτουργική, κερδοφόρα, με δημόσιο ρόλο και κοινωνική στόχευση'', καλεί την κυβέρνηση ο ΣΥΝ.

    [17] Ιδιωτικά σχολεία: Αύξηση 3,8% στα υποχρεωτικά μαθήματα

    29/8/2003 5:04:00 μμ

    Πλαφόν αύξησης 3,8% όσον αφορά στα υποχρεωτικά μαθήματα και τα μεταφορικά, συμφωνήθηκε σε σύσκεψη που είχε νωρίτερα την Παρασκευή ο υφυπουργός Ανάπτυξης Κίμων Κουλούρης με τους εκπροσώπους ιδιωτικών σχολείων και σχολών. Σχολιάζοντας τη συμφωνία, ο εκπρόσωπος των Ιδιωτικών Σχολείων, Θανάσης Ζαχόπουλος, δήλωσε ότι αρχικά το αίτημα τους ήταν για μεγαλύτερο ποσοστό αύξησης και πρόσθεσε "Αυτό που έγινε φέτος, δεν μπορεί να συμβαίνει κάθε χρόνο". Σε ότι αφορά τα πρόστιμα που είχαν επιβληθεί σε κάποια ιδιωτικά σχολεία που δεν τήρησαν πέρσι τη συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση, ο κ. Κουλούρης δήλωσε ότι σε εξέλιξη βρίσκεται διαδικασία διασταύρωσης στοιχείων, προκειμένου να διαπιστωθεί αν πραγματοποιήθηκε ο απαιτούμενος συμψηφισμός.

    [18] Εύκολη κλήρωση για ΠΑΟΚ, Πανιώνιο, Αρη

    29/8/2003 2:49:00 μμ

    Στα μαλακά έπεσαν... Πανιώνιος, Αρης και ΠΑΟΚ, κατά τη κλήρωση του κυπέλλου UEFA, που έγινε στο Μόντε Κάρλο. Ο Πανιώνιος θα αντιμετωπίσει την Δανική Φάρουμ (ή Νόρτσιελαντ), ο Αρης Ζίμπρου από τη Μολδαβία και ο ΠΑΟΚ την Νορβηγική Λιν. Ο Πανιώνιος και ΠΑΟΚ θα δώσουν τον πρώτο αγώνα στο γήπεδο τους στις 24 Σεπτεμβρίου, ενώ ο Αρης θα πρέπει να ταξιδεύσει στην πρωτεύουσα της Μολδαβίας Κισινάου. Οι επαναληπτικοί αγώνες έχουν οριστεί για τις 15 Οκτωβρίου.

    Τα ζευγάρια του Α΄γύρου

    Οι αγώνες του Α΄ γύρου του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ έχουν ως εξής:

    ΑΙΚ Στοκχόλμης (Σουηδία)-Βαλένθια (Ισπανία)

    Ντιναμό Βουκουρ. (Ρουμανία)-Σαχτόρ Ντόνιετσκ (Ουκρανία)

    Μακάμπι Χαϊφά (Ισραήλ)-Πούμπλικουμ Τσέλιε (Σλοβενία)

    Τορπέντο Μόσχας (Ρωσία)-ΤΣΣΚΑ Σόφιας (Βουλγαρία)

    Νταντί (Σκωτία)-Περούτζια (Ιταλία)

    Τσεμεντάρνιτσα (ΠΓΔΜ)-Λανς (Γαλλία)

    Νιούκαστλ (Αγγλία)-Μπρέντα (Ολλανδία)

    Μπενφίκα (Πορτογαλία)-Λα Λουβιέρ (Βέλγιο)

    ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ-Φάρουμ ή Νόρντσιελαντ (Δανία)

    Χαρτς (Σκωτία)-Ζελέζνιτσαρ (Βοσνία)

    Ουντινέζε (Ιταλία)-Σάλτσμπουργκ (Αυστρία)

    Γκέντσλερμπιρλιγκί (Τουρκία)-Μπλάκμπερν (Αγγλία)

    Ματαντόρ Πουτσόφ (Σλοβακία)-Μπαρτσελόνα (Ισπανία)

    Ντιναμό Ζάγκρεμπ (Κροατία)-ΜΤΚ Βουδαοπέστης (Ουγγαρία)

    Χαποέλ Ραμάτ Γκαν (Ισραήλ)-Λέφσκι Σόφιας (Βουλγαρία)

    Καϊζερσλάουτερν (Γερμανία)-Τέπλιτσε (Τσεχία)

    Σαρτίντ Σμεντέρεβο (Σερβία/Μαυρ.)-Σλάβια Πράγας (Τσεχία)

    Βιγιαρεάλ (Ισπανία)-Τραμπζονσπόρ (Τουρκία)

    Γκρασχόπερς (Ελβετία)-Χάιντουκ Σπλιτ (Κροατία)

    Χέρτα Βερολίνου (Γερμανία)-Γκρότσλιν (Πολωνία)

    Λίβερπουλ (Αγγλία)-Ολυμπια Λιουμπλ. (Σλοβενία)

    Βαλερένγκα (Νορβηγία)-Γκράτσρ (Αυστρία)

    Ζίμπρου Κισινάου (Μολδαβία)-ΑΡΗΣ

    Κοπεγχάγη (Δανία)-Φερεντσβάρος (Ουγγαρία)

    Βάρτεκς (Κροατία)-Ντέμπρετσεν (Ουγγαρία)

    Αμβούργο (Γερμανία)-Ντνιέπρ (Ουκρανία)

    Μπορντό (Γαλλία)-Πετρζάλκα (Σλοβακία)

    Ρόμα (Ιταλία)-Βαρντάρ Σκοπίων (ΠΓΔΜ)

    Μάντσεστερ Σίτι (Αγγλία)-Λόκερεν (Βέλγιο)

    Σπαρτάκ Μόσχας (Ρωσία)-Εσμπιεργκ (Δανία)

    Βίσλα Κρακοβίας (Πολωνία)-Ναϊμέγκεν (Ολλανδία)

    Λέιρια (Πορτογαλία)-Μόλντε (Νορβηγία)

    Αούστρια Βιένης (Αυστρία)-Ντόρτμουντ (Γερμανία)

    Οσέρ (Γαλλία)-Ξαμάξ (Ελβετία)

    Βέντσπιλς (Λετονία)-Ρόζενμποργκ (Νορβηγία)

    Γκαζιαντεπσπόρ (Τουρκία)-Χάποελ Τελ Αβίβ (Ισραήλ)

    Οντένσε (Δανία)-Ερυθρός Αστέρας (Σερβία/Μαυρ.)

    Σπόρτινγκ Λισ. (Πορτογαλία)-Μάλμε (Σουηδία)

    Ουτρέχτη (Ολλανδία)-Ζίλινα (Σλοβακία)

    Μεταλούργκ Ντόνιετσκ (Ουκρανία)-Πάρμα (Ιταλία)

    Μιλικόσκι (Φινλανδία)-Σοσό (Γαλλία)

    Σάλκε (Γερμανία)-Κάμεν Ινγκραντ (Κροατία)

    Μαγιόρκα (Ισπανία)-ΑΠΟΕΛ (Κύπρος)

    Σαουθάμπτον (Αγγλία)-Στεάουα Βουκουρ. (Ρουμανία)

    Φέγενορντ (Ολλανδία)-Κέρντεν (Αυστρία)

    ΠΑΟΚ-Λιν (Νορβηγία)

    Μαλάτιασπόρ (Τουρκία)-Βασιλεία (Ελβετία)

    Μπρόντμπι (Δανία)-Βικτόρια Ζίζκοφ (Τσεχία).

    [19] Στις ''16'' Σφυρή/Καραντάσιου

    29/8/2003 6:29:00 μμ

    Η νίκη του διδύμου Σφυρή-Καραντάσιου επί των Γερμανίδων Αχμαν-Βόλμερ, με 2-0 σετ (21-19, 21-16), έφερε τις Ελληνίδες αθλήτριες στη 16αδα του Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Mπιτς Bόλεϊ. Αντίθετα, οι Αρβανίτη-Κουτρουμανίδου αποκλείστηκαν από την επόμενη φάση, μετά την ήττα τους από τις αδελφές Νίστρομ (Φινλαναδία) με 2-1 σετ (21-17, 18-21, 15-13).

    [20] ΣτηνΤσέλσι ο Κλοντ Μακελελέ

    29/8/2003 2:05:00 μμ

    Συνεχίζεται το μεταγραφικό μπαράζ της Τσέλσι, αφού ανακοίνωσε την απόκτηση και του Κλοντ Μακελελέ από την Ρεάλ Μαδρίτης. Οι εκπρόσωποι των δύο ομάδων συναντήθηκαν χθες, στο περιθώριο της κλήρωσης του Τσάμπιονς Λιγκ στο Μόντε Κάρλο, και συμφώνησαν για την ολοκλήρωση της μεταγραφής, το κόστος της οποίας θα φθάσει τα 20 εκατομμύρια ευρώ. Οι σχέσεις του Μακελελέ με τη "Βασίλισσα" είχαν φτάσει σε οριακό σημείο, όταν ο 30χρονος μέσος δεν πήγε σε προπονήσεις της ομάδας, διαμαρτυρόμενος για τις χαμηλές αποδοχές του σε σύγκριση με τα χρήματα που εισπράττουν οι μεγάλοι αστέρες της Ρεάλ, γεγονός από το οποίο φαίνεται επηρεάστηκε και η διοίκηση των πρωταθλητών Ισπανίας με αποτέλεσμα να δώσει τη συγκατάθεσή της για την παραχώρηση του Γάλλου μέσου.

    [21] Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης: ''Μαθαίνω Παίζοντας''

    29/8/2003 1:22:00 μμ

    Στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, τα πρωϊνά του Σαββάτου (10.00-12.00 π.μ.), παιδιά σχολικής ηλικίας (6-12 ετών) μπορούν να παρακολουθήσουν το εκπαιδευτικό και ψυχαγωγικό πρόγραμμα ''Μαθαίνω Παίζοντας''. Το πρόγραμμα, το οποίο το Μουσείο προσφέρει δωρεάν από το 1986, περιλαμβάνει θεατρικά παιχνίδια, μυθολογία, λογοτεχνία, μουσική, πηλοπλαστική, γνωριμία με τις μόνιμες συλλογές του Μουσείου και επίσκεψη στις περιοδικές του εκθέσεις. Τα πρώτα προγράμματα θα περιλαμβάνουν παρουσίαση και επίσκεψη στη σημαντική περιοδική έκθεση ''Πλόες...Από τη Σιδώνα στη Χουέλβα. Σχέσεις λαών της Μεσογείου 16ος-6ος αι. π.Χ".

    Υπεύθυνη του προγράμματος είναι η κ. Σοφία Γιαλουράκη, εκπαιδευτικός, εμψυχώτρια μουσειακών προγραμμάτων και συγγραφέας βιβλίων για παιδιά.

    Η συμμετοχή των παιδιών στο πρόγραμμα εξασφαλίζεται τηλεφωνικά (κάθε Τετάρτη και Παρασκευή πρωί, 11.00-13.00, στο 7228321-3 (εσωτ. 125).

    Ενας συνοδός για κάθε παιδί έχει ελεύθερη είσοδο στο Μουσείο.

    Το πρώτο πρόγραμμα της φετινής χρονιάς θα γίνει το Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου 2003.

    Για τη συμμετοχή των παιδιών οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να τηλεφωνούν από την Τετάρτη, 3 Σεπτεμβρίου 2003.

    Τα πέντε πρώτα προγράμματα είναι προγραμματισμένα για τις 27/9, 4/10, 11/10, 18/10 και 25/10.

    [22] UNESCO: ''Διάλογος μεταξύ των πολιτισμών'' της ΝΑ Ευρώπης

    29/8/2003 1:08:00 μμ

    Διάσκεψη με θέμα "Διάλογος μεταξύ των πολιτισμών", πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στην πόλη Αχρίδα της ΠΓΔΜ, υπό την αιγίδα της UNESCO και του προέδρου της ΠΓΔΜ, Μπόρις Τράικοφσκι. Στην διάσκεψη συμμετέχουν οχτώ αρχηγοί κρατών από την ΝΑ Ευρώπη, ο γενικός διευθυντής της UNESCO, Κοϊτσίρο Ματσούρα, καθώς και εκπρόσωποι πολλών διεθνών οργανισμών. Στόχος της διάσκεψης είναι η ενθάρρυνση του διαλόγου και της ανεκτικότητας μεταξύ των λαών της περιοχής, ώστε οι πολιτισμικές, ιστορικές και θρησκευτικές διαφορές να πάψουν να αποτελούν πλέον "αφορμές πολέμου", όπως συνέβη τα τελευταία δέκα χρόνια στην περιοχή της πρώην ενιαίας Γιουγκοσλαβίας.

    Η διάσκεψη περιλαμβάνει τρεις ενότητες:

    Ειρήνη και σταθερότητα Δημοκρατία και ανοιχτή κοινωνία Πολιτισμός και διαφορετικότητες.

    Στο τέλος της διάσκεψης αναμένεται να υϊοθετηθεί κοινή διακήρυξη ενώ στο περιθώριο της θα λάβουν χώρα και διμερείς συναντήσεις.

    Λαμβάνουν μέρος από:

    - ΠΓΔΜ, ο Μπόρις Τράικοφσκι,

    - Αλβανία, Αλφρεντ Μοϊσίου,

    - Σερβία-Μαυροβούνιο, ο Σβέτοζαρ Μάροβιτς,

    - Βουλγαρία, ο Γκεόργκι Πραβάνοφ,

    - Κροατία, ο Στίπε Μέσιτς,

    - Σλοβενία, ο Γιάνεζ Ντρίνοβσεκ,

    - Βοσνία-Ερζεγοβίνη, ο Ντράγκαν Τσόβιτς,

    - Ουγγαρία, ο Φέρεντς Μάντλ

    [23] Ισπανία: Παραδοσιακή γιορτή ''Τοματίνα''

    29/8/2003 6:30:00 μμ

    Η έντονα όξυνη μυρωδιά της τομάτας άλλα και η ''σάλτσα της'' καλύπτουν τον αέρα και αφήνουν τα ίχνη της πάνω στους τοίχους των οικημάτων στην ισπανική πόλη Μπουνιόλ, καθώς δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι πετούν ο ένας στον άλλο τόνους τομάτας, όπως προβλέπει το έθιμο που τηρείται στην πόλη αυτή εδώ και δεκαετίες. Με πυροτεχνήματα που εκτοξεύονται στον ουρανό το μεσημέρι αρχίζουν οι εορταστικές εκδηλώσεις της ''Τοματίνα'' και επτά τεράστια φορτηγά αδειάζουν 120 τόνους τομάτας στον κεντρικό λιθόστρωτο δρόμο του Μπουνιόλ και 35.000 άνθρωποι ''εξοπλίζονται'' και αρχίζει ο ''τοματοβολισμός'' που κρατάει όλη τη νύχτα.

    Τα πάντα βάφονται κόκκινα

    Ντόπιοι και επισκέπτες, σχεδόν από κάθε γωνιά του κόσμου, απολαμβάνουν το ''πέταγμα'' της τομάτας και όταν πλέον οι τομάτες έχουν μεταβληθεί σε ''πελτέ'' αρχίζουν να τον πετούν στον αέρα και τα πάντα βάφονται κόκκινα.

    Οι άνθρωποι είναι τυλιγμένοι στο τοματοχυμό από την κορυφή μέχρι τα νύχια.

    Πολλοί κάτοικοι προσπαθούν να διαφυλάξουν τους τοίχους και τις προσόψεις των σπιτιών από τις τομάτες τυλίγοντας τα με πλαστικά καλύμματα, αλλά μάλλον η προσπάθεια είναι αναποτελεσματική.

    Οι κάτοικοι του Μπουνιόλ που έχει πληθυσμό 9.600 άτομα, δηλώνουν ότι η παραδοσιακή γιορτή ''Τοματίνα'' ξεκίνησε στα μέσα της δεκαετίας του '40 επί Φράνκο.

    Ο Γκολτράν Ζάνον, 70 χρόνων σήμερα, που θεωρείται από τους ντόπιους ως ένας από τους πρώτους που ξεκίνησαν το έθιμο, δηλώνει ότι το παγκοσμίως γνωστό γεγονός ξεκίνησε όταν παιδιά του Μπουνιόλ άρχισαν να πετούν τομάτες σε αερόστατα κατά τη διάρκεια μιας επίδειξης πτήσης στα μέσα της δεκαετίας του '40.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 29 August 2003 - 16:57:49 UTC