Browse through our Interesting Nodes on Russia Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-08-28

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η Παιδεία, προτεραιότητα της κυβέρνησης
  • [02] Εγρήγορση και αποτελεσματικότητα ζήτησε ο Πρωθυπουργός
  • [03] Καραμανλής: Οχι στην κομματική εκμετάλλευση των Αγώνων
  • [04] Προς αποφυλάκιση ο Γκουσίνσκι
  • [05] ΚΕΔΚΕ: ''Κρίσιμη'' η μέρα κατάθεσης του προϋπολογισμού
  • [06] Πρώτη συνάντηση Οικουμενικού Πατριάρχη - Ερντογάν
  • [07] Αλευράς: ''Στόχος η άψογη διοργάνωση της Ολυμπιάδας''
  • [08] Ο ''δαίμονας'' της... τεχνολογίας ''χτύπησε'' αποτελέσματα των
  • [09] Καραμάνου: Αδιάφορες οι αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ για τη βία κατά
  • [10] Αρνήθηκε τη συμμετοχή του ο Παπαναστασίου
  • [11] Παραδέχεται συμμετοχή σε τρεις ενέργειες ο Σ. Κονδύλης
  • [12] Και νέα ''ελεύθερη πτώση'' λεωφορείου στην Κίνα
  • [13] Εκτροχιασμός αμαξοστοιχίας στην Ιταλία
  • [14] Δεκάδες νεκροί από κατάρρευση γέφυρας στην Ινδία
  • [15] Δεν συνεργάζεται το Ιράν με τις ΗΠΑ για Αλ Κάιντα
  • [16] Σ. Ντενκτάς: ''Θέμα κύρους η Κύπρος για την Τουρκία''
  • [17] Την Παρασκευή στη Βουλή τροπολογία για Νέα Ολυμπιακή
  • [18] Με απεργία διαρκείας απειλούν οι βενζινοπώλες
  • [19] Λευκάδα: Aναστολή πλειστηριασμών μέχρι τέλη Σεπτεμβρίου
  • [20] Κλήρωση για το Champions League
  • [21] Πήρε το χρυσό ο Νίκος Κακλαμανάκης
  • [22] Τρεις συναυλίες της ορχήστρας ''Μίκης Θεοδωράκης'' στη Μακρόνησο
  • [23] ΗΠΑ: Υπηρεσίες wi-fi για τους επιβάτες τρένου
  • [24] Πωλείται το αρχείο του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ
  • [25] ''Παυσίπονο'' για τον πονοκέφαλο, το τσίμπημα... μέλισσας!

    [01] Η Παιδεία, προτεραιότητα της κυβέρνησης

    28/8/2003 7:24:00 μμ

    "Κεντρικός στόχος της πολιτικής μας είναι η βελτίωση της ποιότητας όλων των τομέων και όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης", τόνισε ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου για την Παιδεία. Σε δηλώσεις του ο κ. Σημίτης επισήμανε ιδιαίτερα την επέκταση του θεσμού των ολοήμερων σχολείων, που όπως είπε καλύπτει περί τους 300.000 μαθητές. Επίσης ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στην προώθηση των νέων τεχνολογιών, στην επιμόρφωση των εκπαιδευτικών, αλλά και στην μεταρρύθμιση στην ουσία -όπως είπε- και το περιεχόμενο της εκπαίδευσης.

    Εμφαση σε καίρια σημεία

    Ο Κώστας Σημίτης πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση επενδύει στην εκπαίδευση μιας ισχυρής Ελλάδας, της παιδείας και του πολιτισμού.

    Ο πρωθυπουργός ανέφερε ακόμη ότι:

    βρίσκεται σε εξέλιξη ένα από τα μεγαλύτερα κατασκευαστικά προγράμματα για να αντιμετωπιστεί η διπλοβάρδια στα σχολεία, επεκτείνεται ο θεσμός του ολοήμερου σχολείου, αρχίζει εκτεταμένο πρόγραμμα επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών, επεκτείνεται η ενισχυτική διδασκαλία και ιδρύονται νέες σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής.

    Ο κ. Σημίτης υπογράμμισε ότι η Ελλάδα κερδίζει τη μάχη των νέων τεχνολογιών στην εκπαίδευση με υπολογιστές σε όλα τα σχολεία, ενώ ανακοίνωσε και ένα πρόγραμμα επιμόρφωσης εκπαιδευτικών στις νέες τεχνολογίες.

    Ο προγραμματισμός δράσης στον τομέα της εκπαίδευσης

    Αμέσως μετά το υπουργικό συμβούλιο ο υπουργός Παιδείας Πέτρος Ευθυμίου έδωσε συνέντευξη τύπου εξειδικεύοντας την προετοιμασία και τον προγραμματισμό του Υπουργείου για τη νέα χρονιά.

    Ειδικότερα:

    Για την Πρωτοβάθμια-δευτεροβάθμια εκπαίδευση:

    Επεκτείνεται ο θεσμός του ολοήμερου σχολείου. Τη νέα σχολική χρονιά θα λειτουργήσουν 300 νέα ολοήμερα νηπιαγωγεία και 500 νέα ολοήμερα δημοτικά. Ετσι, ο συνολικός αριθμός τους θα ανέλθει σε 5.500 στα οποία θα λειτουργούν 2.115 και 7.000 Τμήματα αντίστοιχα και θα εξυπηρετούνται 50.000 νήπια και 200.000 μαθητές με τις οικογένειες τους. Οι ανάγκες της λειτουργίας των ολοήμερων σχολείων καλύπτονται με 2.266 νηπιαγωγούς και 12.000 δασκάλους-καθηγητές αντίστοιχα. Εισάγεται η διδασκαλία της Αγγλικής Γλώσσας απο την Γ΄δημοτικού, ενω για πρώτη φορά θα λειτουργήσουν 3 καλλιτεχνικά σχολεία, απο τα οποία τα δύο στην Αττική και ένα στο Ηράκλειο Κρήτης, στους τομείς θεάτρου, χορού και εικαστικών τεχνών. Ολοκληρώνεται το πρόγραμμα εγκατάστασης Εργαστηρίων Πληροφορικής στα δημοτικά, γυμνάσια, λύκεια καθώς και η σύνδεση των δημοτικών σχολείων με το διαδίκτυο.΄Ετσι μέχρι τη λήξη της χρονιάς 75.000 υπολογιστικά συστήματα θα καλύπτουν όλα τα σχολεία. Συνεχίζεται επίσης το πρόγραμμα επιμόρφωσης στις νέες τεχνολογίες για επιπλέον 35.000 εκπαιδευτικούς, ενώ ήδη έχουν επιμορφωθεί 76.000. Αλλοι 15.000 εκπαιδευτικοί θα επιμορφωθούν για την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών στα διδακτικά τους αντικείμενα. Επίσης 10.000 εκπαιδευτικοί των ΤΕΕ θα επιμορφωθούν σχετικά με την εφαρμογή των νέων τεχνολογιών στα μαθήματα των ειδικοτήτων τους. Ακόμη, ιδρύονται 500 σχολικές βιβλιοθήκες, μέχρι το τέλος του σχολικού έτους, ενω ολοκληρώθηκε η συνταξη των νέων προγραμμάτων σπουδών και παράλληλα εξελίσσεται η διαδικασία συγγραφής των νέων διδακτικών βιβλίων, προσαρμοσμένων στα νέα προγράμματα σπουδών. Ακόμη δημιουργούνται 58 σχολικά εργαστήρια, δύο πιλοτικά εργαστήρια μουσικής και 13 καλλιτεχνικών μαθημάτων. Παράλληλα θα λειτουργήσουν 15 νέα Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, τα προγράμματα των οποίων θα παρακολουθήσει διπλάσιος αριθμός μαθητών 140.000 απο 70.000 σήμερα και καθηγητών 12.000 απο 6.000 σήμερα. Μεταξύ πολλών άλλων προγραμμάτων ετοιμάζεται και η λειτουργία άλλων 15 Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας, ενω σε συνεργασία με το Ανοιχτό πανεπιστημιο Πατρών, θα διοργανωθεί στη χώρα μας η Διεθνής Μαθηματική Ολυμπιάδα.

    Για την Ανώτατη Εκπαίδευση:

    Δημιουργούνται δύο νέα Πανεπιστήμια : Δυτικής Μακεδονίας με έδρα την Κοζάνη και Στερεάς Ελλάδας, με έδρα τη Λαμία και ένα ΤΕΙ Ιονίων Νήσων με εδρα το Αργοστόλι. Θα λειτουργήσουν 320 προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών εκ των οποίων τα 20 θα είναι προγράμματα συνεργασίας πανεπιστημίων και ΤΕΙ. Παράλληλα θεσμοθετείται το Εθνικό Σύστημα Διασφάλισης και Αξιολόγησης της ποιότητας εκπαίδευσης, ενω θα ιδρυθούν σε όλα τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ Ινστιτούτα δια βίου εκπαίδευσης. Τέλος προωθείται νομοθετική ρύθμιση για την ίδρυση του Διεθνούς Ελληνικού Πανεπιστημίου, με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Το ΄Ιδρυμα αυτό απευθύνεται στους νέους της ελληνικής ομογένειας καθώς και στους νέους των γειτονικών με την Ελλάδα χωρών.

    Εξάλλου, μέσα στον Οκτώβριο αρχίζει και η λειτουργία του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας.

    Το Νοέμβριο θα διεξαχθούν οι πρώτες εξετάσεις Κρατικού Πιστοποιητικού Γλωσσομάθειας για την Αγγλική και Γερμανική γλώσσα και οι επαναληπτικές για την Ιταλική και Γαλλική.

    Τέλη Σεπτέμβρη παραδίδεται το νέο κτίριο της Κεντρικής Υπηρεσίας των Γενικών Αρχείων του Κράτους, ενώ εντός του έτους ξεκινούν και οι διαδικασίες για τη μελέτη και κατασκευή του νέου κτιρίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης στο στρατόπεδο "Πλέσσα" που παραχωρήθηκε απο το υπουργείο Αμύνης.

    Τέλος απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με τις αυξήσεις που ζητούν οι Πανεπιστημιακοί ο κ. Ευθυμίου είπε οτι εντός του Οκτωβρίου-Νοεμβρίου θα γίνουν σχετικές ανακοινώσεις αλλά δέσμευση της κυβέρνηση είναι οι όποιες αποφάσεις θα υλοποιηθούν απο την 1.1.2004.

    Οσο για τους καθηγητές Μέσης Εκπαίδευσης τόνισε οτι εντάσσονται στο ενιαίο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, ωστόσο υπάρχει θετική διάθεση για ειδική μέριμνα.

    [02] Εγρήγορση και αποτελεσματικότητα ζήτησε ο Πρωθυπουργός

    28/8/2003 4:21:00 μμ

    Ο Πρωθυπουργός κατά τη συνεδρίαση του πρώτου υπουργικού συμβουλίου μετά τις θερινές διακοπές έδωσε και το στίγμα του πολιτικού του σχεδιασμού για το επόμενο διάστημα, καλώντας την κυβέρνηση σε εγρήγορση, κινητικότητα, συνεργασία, συμπαράσταση, ομόνοια και κοινή γραμμή. Αναφερόμενος εκτενώς στις κυβερνητικές προτεραιότητες, έκανε λόγο για πρόκληση με κεντρικούς στόχους την ολοκλήρωση του κυβερνητικού έργου, και την προβολή της προοπτικής του ΠΑΣΟΚ για τη χώρα. Ο Πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση θα ενισχύσει τα ασθενέστερα κοινωνικά στρώματα και θα διασφαλίσει τη σύγκλιση της ελληνικής οικονομίας με εκείνες των χωρών-μελών της ΕΕ.

    Δεν θα υποχωρήσουμε σε αιτήματα που υπονομεύουν την οικονομική σταθερότητα

    ''Σ' αυτή την περίοδο-πρόκληση η κυβέρνηση ολοκληρώνει το έργο της και καλείται να ενημερώσει επ' αυτού την κοινωνία, αναδεικνύοντας τις προοπτικές της πολιτικής μας'', υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός κατά την εισαγωγική του ομιλία σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο.

    Ο κ. Σημίτης παρατήρησε πως στην πορεία -ως την άνοιξη του 2004- ''θα προκύψουν προβλήματα, ως απόρροια της προσπάθειας της αντιπολίτευσης να αποκτήσει βήμα κοινωνικής αντιπαράθεσης''.

    Ο Πρωθυπουργός σημείωσε επ' αυτού πως πολλές κοινωνικές ομάδες επιδιώκουν βελτιώσεις στο εισόδημά τους και στις συνθήκες εργασίας τους - όμως, ''δεν μπορούν να γίνουν όλα τώρα μαζί. Πρέπει να προγραμματίσουμε την πολιτική μας ώστε να παραμείνει εντός του προϋπολογισμού και να μην κλονιζόμαστε από δισταγμούς διότι τότε θα αυξηθούν οι πιέσεις. Αν επικρατήσει αντίληψη πως όποιος ζητάει τώρα, τώρα παίρνει αυτό που ζητά, θα ακυρωθεί ο σχεδιασμός μας και η χάρτα σύγκλισης.

    Οι εκλογές κρίνονται από την οικονομική εμπιστοσύνη των πολιτών. Και εμείς πρέπει να παραμείνουμε σταθεροί δείχνοντας τον ορίζοντα της πολιτικής μας ως το 2008 και προτάσσοντας τα συμφέροντα της χώρας και των πολιτών''.

    Υπενθυμίζοντας εξάλλου ότι ''με κόπους τα οχτώ τελευταία χρόνια πετύχαμε πολιτική σταθερότητα, ανάπτυξη, εμπεδώσαμε την αξιοπιστία'', ο Πρωθυπουργός επεσήμανε πως πρέπει να συνεχιστεί η προσπάθεια για την ''κεφαλαιοποίηση του κυβερνητικού έργου και διατήρηση των πρωτοβουλιών".

    "Η νίκη θα είναι δική μας αν πιστέψουμε σε αυτήν, τόνισε χαρακτηριστικά και κάλεσε τους υπουργούς να δηλώσουν στον υπουργό Επικρατείας κ. Ακριβάκη τη διαθεσιμότητα τους για ένα διήμερο το μήνα για περιοδείες από το Σεπτέμβριο ως και τον Δεκέμβριο.

    Θετικά τα μηνύματα από την Περιφέρεια

    Εν τω μεταξύ, συνάντηση με τον γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, Νίκο Λεβογιάννη, παρουσία του υπουργού Επικρατείας, Αλέκου Ακριβάκη και του γραμματέα του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, είχε το μεσημέρι ο Πρωθυπουργός στη Βουλή.

    Οι κ.κ. Λεβογιάννης και Ακριβάκης, μετέφεραν στον Πρωθυπουργό τους προβληματισμούς των βουλευτών για το τρέχον πολιτικό κλίμα, αλλά και τις αισιόδοξες αναφορές των τελευταίων από τις επαφές τους με τους ψηφοφόρους τους στην Περιφέρεια, όπου διαπιστώνεται "βελτίωση του κλίματος".

    Από πλευράς του, ο κ. Σημίτης, ζήτησε περαιτέρω ενεργοποίηση των βουλευτών για τις εξορμήσεις του κόμματος στην Περιφέρεια.

    Ερωτηθείς σχετικά με τον προβληματισμό που υπάρχει σχετικά με τον εκλογικό νόμο, ο κ. Ακριβάκης σχολίασε μετά τη συνάντηση, υπενθυμίζοντας ότι "Διεξάγεται ένας μακρύς διάλογος και θα συγκληθεί η Κοινοβουλευτική Ομάδα τον Οκτώβριο, με αποκλειστικό θέμα συζήτησης τον εκλογικό νόμο. Είναι αυτονόητο ότι θα επιδιωχθεί να υπάρξει σύγκλιση των εκατέρωθεν απόψεων".

    "Πιστεύω ότι στο τέλος θα υπάρξει ενιαία αντίληψη και, μετά την ολοκλήρωση του διαλόγου, θα έρθει ο νέος εκλογικός νόμος στη Βουλή και θα υπερψηφιστεί" κατέληξε ο κ. Ακριβάκης.

    Κατά τη συνάντηση, αποφασίστηκε να γίνει προσεχώς συνάντηση του Πρωθυπουργού με το Προεδρείο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, συναντήσεις με τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ανά περιφέρεια με αφορμή την ανακοίνωση της "κοινωνικής Χάρτας" και πραγματοποίηση συνεδρίασης του Τομέα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου με τη συμμετοχή όλων των βουλευτών και του γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής.

    [03] Καραμανλής: Οχι στην κομματική εκμετάλλευση των Αγώνων

    28/8/2003 7:03:00 μμ

    Φωτογραφία αρχείου

    Συνάντηση με την πρόεδρο της "Αθήνα 2004" Γιάννα Αγγελοπούλου είχε το μεσημέρι ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής . Ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, ζήτησε από την κυβέρνηση να μην εκμεταλλευτεί κομματικά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, καθώς όπως είπε είναι εθνική υπόθεση. "Θα είναι μέγα ατόπημα της κυβέρνησης να επιχειρήσει μικροκομματική εκμετάλλευση των Αγώνων" δήλωσε χαρακτηριστικά. "Η κυβέρνηση κάνει σωστά τη δουλειά της. Καλά θα κάνει ο κ. Καραμανλής να σταματήσει την πολιτική μιζέριας και σκοπιμότητας" απάντησε ο υπουργός Τύπου Χρήστος Πρωτόπαπας.

    Πρωτόπαπας: Σταματήστε την πολιτική μιζέριας

    Ο κ. Καραμανλής υπογράμμισε την ανάγκη επιτάχυνσης των ρυθμών προετοιμασίας έτσι ώστε να είναι η Αθήνα έτοιμη έγκαιρα για τη μεγάλη αθλητική διοργάνωση.

    "Από δω και μπρος, δεν πρέπει να χαθεί ούτε μια ημέρα. Οφείλουμε να επιταχύνουμε τους ρυθμούς μας, ώστε, στις 13 Αυγούστου του 2004, η Αθήνα, η Ελλάδα να είναι καθ όλα έτοιμη" είπε χαρακτηριστικά.

    Παράλληλα, κάλεσε την κυβέρνηση να αντιμετωπίσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες ως μείζονα εθνική υπόθεση και όχι για μικροκομματική εκμετάλλευση.

    "Οι Ολυμπιακοί Αγώνες ανήκουν σε όλους τους Έλληνες. Κανείς δεν μπορεί να τους καπηλεύεται και κανείς δεν μπορεί να τους εντάσσει σε προεκλογικές σκοπιμότητες" τόνισε.

    Απαντώντας στις δηλώσεις Καραμανλή, ο Χρήστος Πρωτόπαπας, τον κάλεσε να σταματήσει την πολιτική μιζέριας σε ένα ευαίσθητο εθνικό ζήτημα που ενώνει όλους τους Έλληνες.

    Δηλώσεις Αγγελοπούλου

    Από την πλευρά της η πρόεδρος της Αθήνα 2004, Γιάννα Αγγελοπούλου Δασκαλάκη, τόνισε ότι η συζήτηση με τον Κώστα Καραμανλή, εντάσσεται στην καθιερωμένη ενημέρωση των πολιτικών κομμάτων ενώ στο ίδιο πλαίσιο, θα ενταχθεί, όπως τόνισε και η προγραμματισμένη για τις 2 Σεπτεμβρίου συζήτηση στη Βουλή.

    Ερωτηθείσα σχετικά με την ταξιδιωτική οδηγία που εξέδωσε η Αυστραλία, τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει απαντήσει επ αυτού και συνέστησε προσοχή και συγκράτηση στα όσα διατυπώνονται γύρω από την προετοιμασία.

    "Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν όπως έχω πει, να απαξιώσει τη δουλειά που γίνεται από τους Έλληνες και από την Ελλάδα" τόνισε χαρακτηριστικά.

    Περιοδεία Καραμανλή στο Ν. Γρεβενών

    Στο μεταξύ, διήμερη περιοδεία στο Ν. Γρεβενών, πραγματοποιεί σήμερα και αύριο ο Κώστας Καραμανλής.

    Αυτήν την ώρα, μετέχει στις εργασίες του Δημοτικού Συμβουλίου στο Δημαρχείο Δεσκάτης, ενώ το βράδυ θα διανυκτερεύσει στη Σαμαρίνα.

    Την Παρασκευή στις 9:45 το πρωί θα επισκεφτεί την έδρα του Δήμου Θεόδωρου Ζιάκα, τους Μαυραναίους και στις 10:15 το νομάρχη Γρεβενών.

    Στη συνέχεια, θα συναντηθεί με τον Μητροπολίτη Γρεβενών κ.κ. Σέργιο και αμέσως μετά θα επισκεφθεί την λαϊκή αγορά.

    Τελευταίος σταθμός της επίσκεψης του κ. Καραμανλή θα είναι το Δημαρχείο Γρεβενών, όπου αρχικά στις 11:10 το πρωί, θα συναντηθεί με το Δήμαρχο και αμέσως μετά θα συμμετέχει σε σύσκεψη με φορείς και παραγωγικές τάξεις του Νομού.

    [04] Προς αποφυλάκιση ο Γκουσίνσκι

    28/8/2003 4:34:00 μμ

    Την Παρασκευή στις 10 το πρωί αναμένεται να συνεδριάσει το Συμβούλιο Εφετών, προκειμένου να αποφανθεί για το θέμα της προσωρινής απόλυσης απο τις φυλακές Κορυδαλλού του Ρώσου επιχειρηματία Βλαντιμίρ Γκουσίνσκι. Σύμφωνα με πληροφορίες για το θέμα αυτό υπέβαλλε ήδη πρόταση ο Εισαγγελέας Εφετών κ. Μαύρος, ο οποίος ζητά να γίνει δεκτό το αίτημα του επιχειρηματία, με την επιβολή χρηματικής εγγύησης 60 χιλιάδων ευρώ και με τον περιοριστικό όρο της απαγόρευσης εξόδου απο τη χώρα. Ερωτηθείς για το θέμα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Πρωτόπαπας ανάφερε ότι η Αθήνα δεν έχει παραλάβει αίτημα έκδοσης του από τις αρμόδιες ρωσικές αρχές.

    Στο αίτημα του Ρώσου μεγιστάνα των ΜΜΕ, το οποίο υπεβλήθη από τους συνηγόρους του προς το Συμβούλιο Εφετών αλλά και προς τον υπουργό Δικαιοσύνης, αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι το ένταλμα των ρωσικών αρχών, από τις οποίες κατηγορείται για απάτη, ύψους 250 εκατ. δολαρίων, δεν είναι έγκυρο και καταγγέλλεται ως αποτέλεσμα πολιτικών πιέσεων.

    Υπενθυμίζεται ότι οι ρωσικές αρχές ανακοίνωσαν ότι ετοιμάζονται να ζητήσουν την έκδοση του Γκουσίνσκι για την κατηγορία της απάτης ύψους 250 εκατ. δολαρίων.

    Το αρμόδιο Συμβούλιο Εφετών θα κρίνει, αφού μελετήσει και τα στοιχεία, τα οποία θα αποσταλούν από τη Ρωσία και το κατά πόσον πρέπει ή όχι να εκδοθεί ο επιχειρηματίας.

    Ο Γκουζίνσκι, ιδιοκτήτης ΜΜΕ και μίας τράπεζας στη Ρωσία, συνελήφθη το περασμένο Σάββατο στο αεροδρόμιο ''Ελευθέριος Βενιζέλος'' ως καταζητούμενος στη Ρωσία και οδηγήθηκε τη Δευτέρα στις φυλακές Κορυδαλλού μέχρι να αποφανθεί το Συμβούλιο Εφετών για το αίτημα έκδοσής του με βάση τα στοιχεία, που θα διαβιβαστούν από τη Γενική Εισαγγελία της Μόσχας.

    [05] ΚΕΔΚΕ: ''Κρίσιμη'' η μέρα κατάθεσης του προϋπολογισμού

    28/8/2003 1:40:00 μμ

    Κρίσιμη για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, θα είναι η μέρα κατάθεσης του προϋπολογισμού στη Βουλή. Αυτό επεσήμανε ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ Πάρις Κουκουλόπουλος, το πρωί, από το βήμα του έκτακτου συνεδρίου της ΚΕΔΚΕ, στη δεύτερη και τελευταία του ημέρα, ανακοινώνοντας τις αποφάσεις - προτάσεις, που έλαβε, την Τετάρτη το βράδυ, το ΔΣ της Ένωσης. "Υποσχέσεις υπήρξαν πολλές. Το κέρδος της ΚΕΔΚΕ και του συνεδρίου της είναι ότι απέδειξε ότι είναι ενωμένη και αποφασισμένη να αγωνιστεί", τόνισε η Δήμαρχος Αθηναίων.

    Σε ετοιμότητα η επικοινωνιακή προσπάθεια

    Σύμφωνα με ομόφωνη πρόταση του ΔΣ, πρόκειται να συσταθεί διαπαραταξιακή επιτροπή, που θα παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς την κατάρτιση του προϋπολογισμού, καθώς και τη ροή όλων των χρηματοδοτήσεων προς τους Δήμους, έτσι ώστε να μην αιφνιδιαστεί η ΚΕΔΚΕ και να είναι έτοιμη να αντιδράσει στην περίπτωση, που οι εξαγγελίες του κ. Σκανδαλίδη δεν υλοποιηθούν.

    Το Δ.Σ τάχθηκε ομόφωνα στην ανάγκη μιας επιθετικής επικοινωνιακής καμπάνιας ενημέρωσης.

    Επίσης, ο κ. Κουκουλόπουλος επεσήμανε ότι αυτή η επικοινωνιακή προσπάθεια, η οποία θα γίνει με διαφάνεια, θα βρίσκεται σε ετοιμότητα, αν η κυβέρνηση δεν υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της.

    "Μια πρώτη μορφή κινητοποίησης θα μπορούσε να είναι, εφόσον εγκριθεί από το συνέδριο, η συγκέντρωση όλων των δημάρχων έξω από τη βουλή την ημέρα που θα κατατεθεί ο προϋπολογισμός", τόνισε ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ.

    Μπακογιάννη: ''η αγωνιστική εγρήγορση πρέπει να παραμείνει''

    Η δήμαρχος Αθηναίων, Ντόρα Μπακογιάννη, από το βήμα του Συνεδρίου της ΚΕΔΚΕ τόνισε ότι "υποσχέσεις υπήρξαν πολλές. Το κέρδος της ΚΕΔΚΕ και του συνεδρίου της είναι ότι απέδειξε ότι είναι ενωμένη και αποφασισμένη να αγωνιστεί. Αυτή η αγωνιστική εγρήγορση πρέπει να παραμείνει μέχρι τελευταίας υλοποίησης των εξαγγελιών".

    Η κα Μπακογιάννη εξήγησε ότι "αυτό το συνέδριο πρέπει, επειδή έχουν γνώση οι φύλακες, να αποφασίσει εγκαίρως για τις κινητοποιήσεις, ώστε να μην υπάρχει καμία αμφιβολία για το τι θα συμβεί αν δεν τηρηθούν οι υποσχέσεις".

    Κατ' αρχήν, είπε ότι το συνέδριο αυτό επικοινωνιακά υπονομεύθηκε, επιρρίπτοντας ευθύνες στον πρόεδρο της ΚΕΔΚΕ, Πάρι Κουκουλόπουλο, για τη χθεσινή ατυχή του έκφραση για τις "μαύρες σημαίες", που οδήγησε σε όξυνση φέροντας στο προσκήνιο μία αδυναμία αντί να παρουσιάσει το συναινετικό κλίμα, που υπήρξε από όλους τους συνέδρους.

    "Αν κάποιοι περίμεναν άμεση απάντηση στα αιτήματά μας, αυτή δεν υπήρξε", είπε η δήμαρχος Αθηναίων, κάνοντας μια αποτίμηση των απαντήσεων, που έλαβε η αυτοδιοίκηση από τον αρμόδιο υπουργό Εσωτερικών, Κώστα Σκανδαλίδη.

    Επίσης, πρόσθεσε ότι "όπως ήρθαμε, έτσι θα φύγουμε, καθώς δεν υπήρξε για όλους τους δημάρχους που βρίσκονται σε οριακό σημείο για το 2003 διαφορετική τοποθέτηση. Κατάσταση η οποία θα παραμείνει μέχρι τους πρώτους μήνες του 2004".

    "Ουσιαστικά", τόνισε η δήμαρχος Αθηναίων, "σύμφωνα με τις υποσχέσεις του υπουργού, ο νόμος 1828 θα ισχύσει από το 2004, που πρακτικά σημαίνει ότι θα υλοποιηθεί από τον επόμενο υπουργό, όποιος και αν είναι αυτός". Κρίσιμο σημείο, λοιπόν, κατά την άποψή της, είναι η κατάρτιση και η κατάθεση του προϋπολογισμού, όπου και θα φανεί αν οι εξαγγελίες του κ. Σκανδαλίδη θα μετουσιωθούν σε πράξη.

    "Ο υπουργός ακολούθησε χθες μία τακτική πολλών ταχυτήτων. Σε λίγα θέματα έδωσε απαντήσεις, άλλα αγνόησε παντελώς και σε άλλα εξεδήλωσε τη σαφή πρόθεσή του να τα υλοποιήσει το 2004", πρόσθεσε η κα Μπακογιάννη.

    Αναφερόμενη στις οφειλές της κυβέρνησης προς τους δήμους, είπε, χαρακτηριστικά, πως "ο υπουργός τήρησε σιγή ιχθύος".

    "Για το τρέχον έτος οι ανάγκες αντιμετωπίζονται οριακά, ενώ οι διάφορες δράσεις των δήμων, όπως δημοτική αστυνομία και σχολικοί φύλακες, καλύπτονται οικονομικά μόνο για α εξάμηνο 2004, αφήνοντας ανοιχτή τη συζήτηση για τις περαιτέρω ανάγκες", αναφέρθηκε η δήμαρχος Αθηναίων.

    "Η Τοπική Αυτοδιοίκηση βάλλεται, δικαίως, αλλά πολλές φορές αδίκως", είπε, στη συνέχεια, η κυρία Μπακογιάννη, ζητώντας να κλείσει το θέμα της κακής οικονομικής διαχείρισης με το στιγματισμό και την ανακοίνωση των υπαιτίων.

    Τέλος, η κα Μπακογιάννη τόνισε ότι "η αυτοδιοίκηση χρειάζεται εσωτερική οργάνωση και συγκεκριμένη οικονομική πολιτική, αλλά πρωτίστως μία εξαιρετικά επιθετική επικοινωνιακή πολιτική.

    [06] Πρώτη συνάντηση Οικουμενικού Πατριάρχη - Ερντογάν

    28/8/2003 6:47:00 μμ

    Ιδιαίτερα σημαντική χαρακτήρισε τη συνάντηση που είχε την Πέμπτη στην Αγκυρα, με τον Τούρκο πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος. Πρόκειται για την πρώτη συνάντηση μεταξύ των δύο ανδρών από τότε που ανέλαβε τα πρωθυπουργικά καθήκοντα ο κ. Ερντογάν. Αντικείμενο της, τα ζητήματα που απασχολούν τη σχέση του Οικουμενικού Πατριαρχείου με το τουρκικό κράτος, αλλά και τα προβλήματα της ελληνικής ομογένειας στην Κωνσταντινούπολη. Η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης είναι το βασικό ζήτημα που απασχολεί το Πατριαρχείο, ενώ η ελληνική μειονότητα ζητά να αλλάξουν οι νόμοι που δυσχεραίνουν τη διαχείριση των μειονοτικών ιδρυμάτων και να αποκατασταθούν οι ζημίες που έχουν υποστεί τα ιδρύματα από την εφαρμογή περιοριστικών νόμων.

    Eπιστολή Βαρθολομαίου για την μειονότητα

    "Τα προβλήματά μας έχουν και πολιτική και νομική πλευρά. Η Τουρκική κυβέρνηση μας αντιμετώπισε με κατανόηση και υποσχέθηκε ότι θα προσεγγίσουν με καλή πρόθεση τα προβλήματά μας. Ελπίζουμε πως θα εξασφαλισθούν συγκεκριμένα αποτελέσματα, το συντομότερο δυνατό. ", τόνισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης μετά τη συνάντησή.

    Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος ανέφερε επίσης πως παρέδωσε στον Πρωθυπουργό Ερντογάν επιστολή που περιγράφει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η μειονότητα.

    Συμβολικού χαρακτήρα συνάντηση

    Η σημερινή συνάντηση, όπως άλλωστε αναμενόταν, δεν είχε συγκεκριμένα αποτελέσματα, αλλά ενισχύει τη δυναμική που έχει δημιουργηθεί το τελευταίο καιρό για να ξεπεραστεί η αδράνεια που χαρακτηρίζει τη στάση του τουρκικού κράτους απέναντι στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.

    Σημειωτέον, ότι ήταν αρχικά προγραμματισμένη για τα μέσα του περασμένου Ιουνίου, αλλά το φορτωμένο πρόγραμμα των δύο ανδρών εμπόδισε την πραγματοποίησή της.

    ''Τα ζητήματα δεν έχουν πρακτικό, αλλά κυρίως συμβολικό χαρακτήρα'', λένε αναλυτές που θεωρούν ότι οι μεγάλες αλλαγές που συντελούνται στην Τουρκία ευνοούν το ξεπέρασμα των προβλημάτων που έχει κληροδοτήσει το παρελθόν.

    Ο Οικουμενικός Πατριάρχης μετά τη συνάντησή του με τον Τούρκο πρωθυπουργό επισκέφθηκε τον πρέσβη της Ρωσικής Ομοσπονδίας κ. Μπερτ Στέγκι, ανταποδίδοντάς του επισκέψεις που ο Ρώσος πρέσβης έχει πραγματοποιήσει στο Φανάρι.

    Στις αρχές Αυγούστου, ο Οικουμενικός Πατριάρχης είχε συναντηθεί με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών και αντιπρόεδρο της κυβερνήσεως, Αμπντουλάχ Γκιούλ, και τον Τούρκο υπουργό Εσωτερικών, Αμπντουλκαντίρ Ακσού.

    [07] Αλευράς: ''Στόχος η άψογη διοργάνωση της Ολυμπιάδας''

    28/8/2003 2:02:00 μμ

    Την ικανοποίησή του για την πορεία της εκτέλεσης των Ολυμπιακών έργων στο Ηράκλειο εξέφρασε ο υφυπουργός Πολιτισμού, Νάσος Αλευράς, αρμόδιος για τα ολυμπιακά έργα. Ο κ. Αλευράς, συνοδευόμενος από το γ.γ. Ολυμπιακών Αγώνων, Κώστα Καρτάλη, το γ.γ. της Περιφέρειας Θανάση Καρούντζο, το δήμαρχο Ηρακλείου Γιάννη Κουράκη, τον νομάρχη Δ. Σαρρή και υπηρεσιακούς παράγοντες, επισκέφθηκε το παγκρήτιο στάδιο και τα άλλα έργα, που εκτελούνται στο Ηράκλειο ενόψει των Ολυμπιακών αγώνων. Μάλιστα, ο κ. Αλευράς, σε δηλώσεις του, τόνισε ότι "την επόμενη φορά που θα με δείτε, θα είμαι με τον Πρωθυπουργό στα εγκαίνια του Παγκρητίου Σταδίου".

    Επιπλέον, ο υφυπουργός Πολιτισμού ανέφερε ότι "στόχος της κυβέρνησης είναι να πετύχουμε την άψογη διοργάνωση της Ολυμπιάδας, που θα αφήσει όλα εκείνα τα ανταποδοτικά οφέλη, τα οποία σχεδιάζουμε και προσδοκούμε ότι πρέπει και μπορούν να έχουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες για την χώρα. Οφέλη, που σχετίζονται και συνδέονται με την ανάπτυξη της Ελλάδας, με την ανάπτυξη των περιοχών και την ευημερία των πολιτών".

    Ο κ. Αλευράς, εξάλλου, επισκέφθηκε και τα άλλα Ολυμπιακά έργα και προήδρευσε σύσκεψης στον δήμο για θέματα της αρμοδιότητας του.

    [08] Ο ''δαίμονας'' της... τεχνολογίας ''χτύπησε'' αποτελέσματα των εισαγωγικών

    Πηγή: NET 105,8 fm 28/8/2003 1:06:00 μμ

    Μηχανικό λάθος που σημειώθηκε στον υπολογιστή έκδοσης των αποτελεσμάτων, οδήγησε 35 υποψηφίους αποφοίτους των ΤΕΕ σε άλλη σχολή των ΤΕΙ από αυτή που εισάγονταν. Εξαιτίας του λάθους αλλοιώθηκε το αποτέλεσμα των βάσεων στις σχολές Φυσικοθεραπείας και Νοσηλευτικής του ΤΕΙ Πάτρας. Οι αρμόδιοι του υπουργείου Παιδείας διαβεβαιώνουν ότι το σφάλμα περιορίζεται μόνο στις δύο αυτές σχολές και δίνουν τη δυνατότητα στους 35 υποψηφίους να επιλέξουν να φοιτήσουν είτε στη σχολή για την οποία ανακοινώθηκε επισήμως ότι εισάγονται, είτε σε εκείνη που πέρασαν πραγματικά.

    [09] Καραμάνου: Αδιάφορες οι αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ για τη βία κατά γυναικών

    28/8/2003 12:00:00 μμ

    Αννα Καραμάνου

    Την αδιαφορία των αμερικανικών δυνάμεων κατοχής στο Ιράκ για την αύξηση της βίας εναντίον των γυναικών μετά την επίσημη λήξη του πολέμου, καταγγέλλει, με ερώτησή της προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Συμβούλιο, η πρόεδρος της Επιτροπής Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ίσων Ευκαιριών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Αννα Καραμάνου. Επικαλούμενη δηλώσεις της προέδρου της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση των Γυναικών στο Ιράκ, σύμφωνα με τις οποίες μετά την επίσημη λήξη του πολέμου περισσότερες από 400 γυναίκες έχουν απαχθεί, βιαστεί και συχνά πωληθεί υπό τα αδιάφορα βλέμματα των αμερικανικών δυνάμεων, που έχουν μετατρέψει τους ιρακινούς δρόμους σε μια "ζώνη χωρίς γυναίκες", η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ ζητεί από το Συμβούλιο και την Επιτροπή να ασκήσουν πιέσεις προς την Ουάσιγκτον, προκειμένου να σταματήσουν αμέσως τα κρούσματα σεξουαλικής βίας, κακοποίησης και εμπορίας των γυναικών, που αποτελούν "κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους".

    [10] Αρνήθηκε τη συμμετοχή του ο Παπαναστασίου

    28/8/2003 2:51:00 μμ

    Ολοκληρώνοντας την απολογία του, ο Νίκος Παπαναστασίου πιθανολόγησε την παρουσία του Αλέξανδρου Γιωτόπουλου σε μία από τις πολιτικές συζητήσεις, στις οποίες συμμετείχε το 1984 σχετικά με το ΠΑΣΟΚ, σε καφετέρια στο Γουδί, ενώ νωρίτερα, αρνήθηκε τη συμμετοχή του στις ενέργειες που του αποδίδονται, τονίζοντας στο δικαστήριο ότι δεν υπήρξε ποτέ μέλος της ''17 Νοέμβρη''. Αναφερόμενος ο Νίκος Παπαναστασίου, ο οποίος, σύμφωνα με το βούλευμα, φέρεται να ήταν ο ''Νικήτας'' της οργάνωσης και ιδρυτικό της μέλος, στις προανακριτικές και ανακριτικές ομολογίες των Π. Σερίφη και Χρ. Ξηρού, οι οποίοι τον εμπλέκουν στην υπόθεση, είπε στο δικαστήριο ότι συνοδεύονται απο ''ίσως, πρέπει και άλλα φανταστικά σενάρια''.

    ''Δεν είμαι ο ''Νικήτας'' αλλά ο Νίκος''

    Σε αυτές τις πολιτικές συζητήσεις, όπως υποστήριξε ο Νίκος Παπαναστασίου, συμμετείχαν διάφορα άτομα μορφωμένα και δεν είναι απόλυτα βέβαιος για την παρουσία του Αλέξανδρου Γιωτόπουλου.

    Ο ίδιος πάντως ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος αρνήθηκε ότι πήρε μέρος το 1984 σε τέτοια συζήτηση, λέγοντας ότι ήταν παρών σε κάποιες πολιτικές συναντήσεις από το 1978 έως το 1981 και όχι αργότερα.

    Ο Πάτροκλος Τσελέντης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, επανέλαβε ότι ο Νίκος Παπαναστασίου ήταν παρών σε κάποιες από τις πολιτικές συζητήσεις της ομάδας για την επέκτασή της σε νόμιμες δραστηριότητες (συνδικαλισμό κ.ά.), παράλληλα με την ένοπλη δράση της.

    Ωστόσο, ο Τσελέντης τόνισε ότι ποτέ δεν συνάντησε τον Νίκο Παπαναστασίου σε ενέργεια της οργάνωσης.

    Όπως ανέφερε ο Νίκος Παπαναστασίου, τον Παύλο Σερίφη τον γνώρισε το 1973 στη Στουτγκάρδη της Γερμανίας και όχι μέσω της πρώτης ενέργειας της ''17 Νοέμβρη'' κατά του Ρίτσαρντ Γουέλς.

    ''Δεν είμαι ο ''Νικήτας'' αλλά ο Νίκος''.

    Το Χριστόδουλο Ξηρό, ο κατηγορούμενος υποστήριξε πως τον γνώρισε σε διαδηλώσεις μετά τη Μεταπολίτευση και όπως είπε είχε διάφορες πολιτικές συζητήσεις μαζί του, χωρίς ποτέ να αντιληφθεί ότι πίσω απ'αυτόν υπήρχε κάποια παράνομη οργάνωση.

    ''Είναι παράξενο'', είπε ο Νίκος Παπαναστασίου, ''ότι ο Παύλος είπε για μένα ότι ακριβώς είπε και ο Χριστόδουλος. Αυτό σημαίνει πως ή προσάρμοσε την απολογία του σ'εκείνην του Χριστόδουλου ή συνέβη αυτό που σας ανέφερε σήμερα''.

    Ο Παπαναστασίου αναρωτήθηκε στη διάρκεια της απολογίας του πως μετά απο 27 χρόνια δράσης τον αναγνωρίζουν μόνο δύο άτομα, αλλά και πως γίνεται να μην αναφέρεται καθόλου σ'αυτόν ο Σάββας Ξηρός.

    "Αν δε συνέβη αυτό, που ισχυρίζεται τώρα ο Χριστόδουλος Ξηρός (σσ ότι δέχθηκε πιέσεις), τότε ενοχοποίησε κάποιον για να καλύψει κάποιον άλλον''.

    Αναφερόμενος στη ληστεία στην Εθνική Τράπεζα και τη δολοφονία του αστυνομικού Χρήστου Μάτη, ο Παπαναστασίου υποστήριξε πως την περίοδο εκείνη εργαζόταν στην ΑΕG κάθε πρωί μέχρι τις 3.30 το μεσημέρι, ενω τόνισε ότι ο Πάτροκλος Τσελέντης δεν τον συμπεριέλαβε ως συμμετέχοντα στη ληστεία εκείνη.

    Για την υπόθεση Μομφεράτου, ο Παπαναστασίου υποστήριξε πως εναπλάκη σ'αυτήν ''μόνο με τη δημιουργική φαντασία του Χριστόδουλου''.

    Όπως ισχυρίστηκε ο κατηγορούμενος, θεωρεί ότι έχει εμπλακεί στην υπόθεση λόγω των πολιτικών πεποιθήσεων, που είχε κατά την περίοδο της Μεταπολίτευσης αλλά και προηγούμενα, καθώς και το γεγονός ότι το 1974 είχε ζητήσει πολιτικό άσυλο στη Γερμανία.

    Για το ψευδόνυμο ''Νικήτας'', ο Νίκος Παπαναστασίου επικαλέστηκε δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία το ψευδώνυμο ήταν κυλιόμενο. Δεν άνηκε, δηλαδή, σε συγκεκριμένο πρόσωπο, αλλά απεικόνιζε το ρόλο που είχε το μέλος το οποίο το έφερε.

    Όσον αφορά τη φερόμενη εμπλοκή του στην υπόθεση των οικονομικών στη ''17 Νοέμβρη'', ο Νίκος Παπαναστασίου υποστήριξε πως ουδέποτε δεν είχε άλλο ταμείο πέρα απο το κόπο του.

    Επιπλέον, σχετικά με την εμπλοκή του συγγενή του, Ανέστη Παπαναστασίου, ο κατηγορούμενος υποστήριξε ότι, αν οι αρχές διέθεταν στοιχεία σε βάρος του, ο Ανέστης Παπαναστασίου δε θα βρισκόταν κατηγορούμενος.

    ''Μετά απο τόσους μήνες διαδικασίας, το μόνο στοιχείο σε βάρος μου είναι τέσσερα αποτυπώματά μου, που βρέθηκαν σε έναν κατάλογο του 1971. Θα μπορούσα να έχω ξεφυλλίσει αυτόν τον κατάλογο οπουδήποτε. Αν ήμουν τόσο παλιό μέλος θα έπρεπε να έχω πιάσει και άλλα έγγραφα''.

    [11] Παραδέχεται συμμετοχή σε τρεις ενέργειες ο Σ. Κονδύλης

    28/8/2003 4:00:00 μμ

    Τη συμμετοχή του σε δυο ενέργειες της "17Ν" - στη δολοφονική επίθεση κατά Tούρκου διπλωμάτη Ομέρ Σιπαχίογλου και στην εκτόξευση ρουκέτας κατά αμερικανικής πρεσβείας - αλλά και στη συμπλοκή στα Σεπόλια αποδέχθηκε απολογούμενος ο Σωτήρης Κονδύλης. Ο κατηγορούμενος υποστήριξε στην απολογία του ότι το 1990 γνώρισε το Χριστόδουλο Ξηρό, τον οποίο έβλεπε σε διάφορες διαδηλώσεις που γίνονταν τότε και, ήρθε σε επαφή με το Δημήτρη Κουφοντίνα. Όπως είπε ο Κονδύλης είχε συζητήσει μαζί τους το ενδεχόμενο ένοπλης δράσης και είχε συμφωνήσει να προβούν σε αντίστοιχες ενέργειες. Ο Κονδύλης υποστήριξε ότι στη συμπλοκή των Σεπολίων δεν είχε αντιληφθεί ότι οι άνθρωποι με τους οποίους ερχόταν σε επαφή ήταν μέλη της 17Ν. Η δίκη θα συνεχιστεί το πρωί της Παρασκευής, οπότε και αναμένεται να εξεταστεί ο Σωτήρης Κονδύλης από την έδρα και τους συνηγόρους πολιτικής αγωγής και υπεράσπισης.

    Αναγνωρίζει στο πρόσωπο του Γιωτόπουλου τον ''Λάμπρο'' της 17 Ν

    Όπως είπε, λίγο καιρό μετά τη συμπλοκή ο Δημήτρης Κουφοντίνας του είπε ότι έχουν σχέση με τη "17Ν" και του εξήγησε ότι δεν του το είχαν αποκαλύψει από την αρχή για λόγους ασφαλείας.

    Ο Σωτήρης Κονδύλης είπε ότι στις αρχές του '93 είχε συχνές συναντήσεις και επαφές με μέλη της οργάνωσης σε διάφορα καφενεία αλλά και σε ρεμπετάδικα. Σ' αυτές τις συναντήσεις όπως είπε, είχε δει έξι με εφτά φορές τον Αλέξανδρο Γιωτόπουλο, που του είχε συστηθεί σαν "Λάμπρος" και το Βασίλη Τζωρτζάτο.

    Ο κατηγορούμενος υποστήριξε ότι συνειδητά δέχθηκε να λάβει μέρος στην επίθεση της οργάνωσης κατά του Τούρκου αξιωματούχου Ομέρ Σιπαχίογλου το 1994 καθώς και το χτύπημα κατά της αμερικανικής πρεσβείας.

    Όπως είπε ο Κονδύλης στα τέλη του 1996 συζήτησε με το Δημήτρη Κουφοντίνα και του γνωστοποίησε ότι δεν ήθελε να συνεχίσει να είναι μέλος της "17Ν".

    Όπως είπε ο Κονδύλης από τότε σταδιακά άρχισε να μην έχει επαφές με τα μέλη της οργάνωσης που γνώριζε, ενώ ανέφερε ότι η τελευταία φορά που συνάντησε τον Κουφοντίνα, το Σάββα Ξηρό και κάποιον άγνωστο σ' αυτόν νεαρό με μακριά μαλλιά, ήταν λίγους μήνες πριν την έκρηξη στον Πειραιά. Σε εκείνη τη συνάντηση όπως είπε ο Κονδύλης είχαν συζητήσει γενικά για το τι κάνει και είχε αναφερθεί ο ίδιος σε κάποιο δικαστήριο που είχε με αφορμή ένα όπλο που είχε χάσει.

    Ο Κονδύλης τόνισε στο δικαστήριο ότι μετά την έκρηξη στον Πειραιά και παρόλο που είχε δημοσιοποιηθεί το όνομά του δεν θέλησε να πάει μόνος του στην αστυνομία γιατί είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η "17Ν" ήταν μια πολιτική οργάνωση με ακραία δράση και δεν ήθελε να θεωρηθεί "ρουφιάνος".

    Έτσι όπως είπε, αποφάσισε να περιμένει τη σύλληψή του με σκοπό να αναλάβει την ευθύνη για τις ενέργειες στις οποίες συμμετείχε.

    [12] Και νέα ''ελεύθερη πτώση'' λεωφορείου στην Κίνα

    28/8/2003 6:05:00 μμ

    Φωτογραφία αρχείου

    Είκοσι τρία άτομα έχασαν τη ζωή τους και δέκα τρία τραυματίσθηκαν από πτώση λεωφορείου σε χαράδρα στη βορειοδυτική επαρχία Σαανσί της Κίνας. Αγνωστοι παραμένουν μέχρι στιγμής οι λόγοι για τους οποίους, το λεωφορείο ξέφυγε από την πορεία του σε μία στροφή και έπεσε στο κενό. Στην Κίνα, το πρώτο εξάμηνο του 2003, έχουν χάσει τη ζωή τους 48.000 άνθρωποι από τροχαία δυστυχήματα.

    [13] Εκτροχιασμός αμαξοστοιχίας στην Ιταλία

    28/8/2003 12:23:00 μμ

    Φωτο αρχείου

    Τουλάχιστον 10 επιβάτες μεταφέρθηκαν τραυματισμένοι σε νοσοκομεία της Πάρμα στην Ιταλία, όταν εκτροχιάστηκε αμαξοστοιχία κοντά στον σταθμό Κάστελγκουέλφο, ανακοίνωσε η ιταλική αστυνομία. Η υπερταχεία αμαξοστοιχία 27724 που μετέφερε 200 άτομα εκτροχιάστηκε καθώς εισήρχετο στο σταθμό, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες. Το τραίνο είχε αναχωρήσει από το Ρέτζιο Καλάμπρια και κατευθυνόταν στο Μιλάνο. Λόγω του εκτροχιασμού διεκόπησαν προσωρινά οι σιδηροδρομικές συγκοινωνίες στη γραμμή Μπολόνια - Μιλάνο.

    [14] Δεκάδες νεκροί από κατάρρευση γέφυρας στην Ινδία

    28/8/2003 3:08:00 μμ

    Φωτο αρχείου

    Τουλάχιστον 50 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και παιδιά, είναι σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις ο τραγικός απολογισμός από την κατάρρευση μίας γέφυρας στην περιοχή Ντάμαν του κρατιδίου Γκουτζαράτ της δυτικής Ινδίας. Κατά η στιγμή της κατάρρευσης της γέφυρας στον ποταμό Νταμανγκάνγκα διέρχονταν αρκετά μοτοποδήλατα και αυτοκίνητα, μεταξύ των οποίων και ένα που μετέφερε παιδιά τα οποία επέστρεφαν στα σπίτια τους από το σχολείο, μετέδωσε το πρακτορείο UNI επικαλούμενο δηλώσεις αυτόπτων μαρτύρων. Τα σωστικά συνεργεία συνεχίζουν τις προσπάθειές τους και δύτες έχουν κατορθώσει μέχρι στιγμής να ανασύρουν πέντε πτώματα, σύμφωνα με την τηλεόραση του Νέου Δελχί.

    [15] Δεν συνεργάζεται το Ιράν με τις ΗΠΑ για Αλ Κάιντα

    28/8/2003 12:40:00 μμ

    Καμάλ Χαραζί

    ''Δεν έχει λόγο να συνεργαστεί'' το Ιράν με τις Ηνωμένες Πολιτείες στο θέμα της καταστολής της δράσης της Αλ Κάιντα ''καθώς οι Αμερικανοί δεν συνεργάζονται με εμάς'' στην αντιμετώπιση της αντικαθεστωτικής οργάνωσης Μουντζαχεντίν του Λαού, δήλωσε την Πέμπτη ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Καμάλ Χαραζί, μιλώντας στο CNN. ''Η συνεργασία πρέπει να είναι αμοιβαία, δεν έχουμε κανένα λόγο να συνεργαστούμε με τους Αμερικανούς όσο οι Αμερικανοί δεν συνεργάζονται μαζί μας'', τόνισε ο Χαραζί απαντώντας σε ερώτηση για τους λόγους που η Τεχεράνη αρνείται να δώσει στην Ουάσινγκτον πληροφορίες για τα μέλη της Αλ Κάιντα που κρατούνται στο Ιράν.

    Ναι στη συνεργασία με την Διεθνή Επιτροπή Ατομικής Ενεργείας

    ''Οι Αμερικανοί δεν δείχνουν διάθεση συνεργασίας ενάντια σε τρομοκράτες που εξαπολύουν επιθέσεις κατά του Ιράν'', τόνισε ο Χαραζί, αναφερόμενος στην οργάνωση Μουντζαχεντίν του λαού.

    Ο Χαραζί τόνισε πάντως ότι το Ιράν είναι έτοιμο να συνεργαστεί ''πλήρως'' με την Διεθνή Επιτροπή Ατομικής Ενεργείας, αλλά προειδοποίησε ότι πρέπει να αρθούν οιεσδήποτε ''αμφιλεγόμενες'' προτάσεις πριν την αποδοχή των επιθεωρήσεων των πυρηνικών του εγκαταστάσεων.

    ''Στείλαμε επιστολή στον Γενικό Διευθυντή της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενεργείας στην οποία τονίζουμε ότι είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε διαπραγματεύσεις για το Πρόσθετο Πρωτόκολλο'', τόνισε ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών.

    Η Ουάσινγκτον κατηγορεί την Τεχεράνη ότι αναπτύσσει πυρηνικά όπλα υπό την κάλυψη του ενεργειακού πυρηνικού του προγράμματος.

    [16] Σ. Ντενκτάς: ''Θέμα κύρους η Κύπρος για την Τουρκία''

    28/8/2003 2:35:00 μμ

    Αν η Τουρκία κάνει ένα βήμα πίσω στο Κυπριακό, τότε θα πρέπει να κάνει υποχωρήσεις και σε άλλα θέματα, δήλωσε ο λεγόμενος αντιπρόεδρος του ψευδοκράτους, Σερτάρ Ντενκτάς, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην πόλη Ουσάκ στην Τουρκία, όπου τιμήθηκε από το Σύνδεσμο Νέων Επιχειρηματιών της πόλης με το ''Βραβείο του πολιτικού της χρονιάς''. Η Κύπρος, είπε ο ίδιος, αποτελεί θέμα κύρους για την Τουρκία. Ο Σερτάρ Ντενκτάς δήλωσε, εξ άλλου, ότι το καθεστώς θέλει να προετοιμάσει την περιοχή των Βαρωσίων για οικονομικές δραστηριότητες και κάλεσε τους Τούρκους επιχειρηματίες να επενδύσουν στα κατεχόμενα. Επίσης, πρόσθεσε ότι και οι κύριοι στόχοι της κατοχικού καθεστώτος είναι η λεγόμενη ισότιμη κυριαρχία, η δικοινοτική διοίκηση και η εγγύηση της Τουρκίας.

    [17] Την Παρασκευή στη Βουλή τροπολογία για Νέα Ολυμπιακή

    28/8/2003 3:04:00 μμ

    Μετά από κυοφορία τριών και πλέον μηνών, κατατίθεται την Παρασκευή στη βουλή, η τροπολογία για τη δημιουργία της Νέας Ολυμπιακής Αεροπορίας. Σύμφωνα με πληροφορίες με την τροπολογία προβλέπεται η δημιουργία μιας εταιρίας που θα αφορά μόνο το πτητικό έργο, ενώ οι άλλες δραστηριότητες της παλιάς Ολυμπιακής, όπως η τεχνική βάση, το cargo και άλλα, θα οργανωθούν σαν αυτόνομες εταιρίες, στο πλαίσιο του κράτους, με στόχο την ιδιωτικοποίησή τους.

    Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες η ελληνική κυβέρνηση έχει πάρει το πράσινο φως από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη δημιουργία της Νέας Ολυμπιακής Αεροπορίας, η οποία, όπως έχουν αναφέρει κατά καιρούς παράγοντες του υπουργείου Μεταφορών, αλλά και της Ολυμπιακής, ιδρύεται με πλήρη διαφάνεια και με όρους αγοράς και νομιμότητας, αλλά και με σεβασμό στους νόμους του κράτους και στους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    [18] Με απεργία διαρκείας απειλούν οι βενζινοπώλες

    28/8/2003 2:30:00 μμ

    Κινητοποιήσεις προετοιμάζει η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδος αντιδρώντας στην τοποθέτηση ταμειακών μηχανών στις αντλίες πετρελαίου και ζητά την άμεση αναστολή της απόφασης εφαρμογής και διάλογο για την εφαρμογή σύγχρονων ηλεκτρονικών συστημάτων ελέγχου. Σε συνέντευξη Τύπου, που δόθηκε την Πέμπτη, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Δημήτρης Μακρυβέλιoς σχολιάζοντας το ενδεχόμενο διενέργειας ελέγχων από το ΣΔΟΕ, από τη Δευτέρα - οπότε και λήγει η προθεσμία για την παραγγελία της ταμειακής - επισήμανε ότι η αγορά των ταμειακών μηχανών τεχνικά δεν μπορεί να λειτουργήσει στο χώρο των πρατηρίων, αφού δεν έχει εξασφαλιστεί ούτε η συμβατότητά τους ούτε η χωροταξική τοποθέτησή τους.

    Αντιπροτείνουν βυθομετρικές ράβδους

    Η Ομοσπονδία δεν είναι αντίθετη στους στόχους του υπουργείου Οικονομικών, αλλά αντιπροτείνει την εγκατάσταση κεντρικού ηλεκτρονικού συστήματος ελέγχου με βυθομετρικές ράβδους, ανεξάρτητο από το πρωτόκολλο λειτουργίας της αντλίας.

    Πρέπει να αντικατασταθούν δε τρεις με τέσσερις χιλιάδες αντλίες με κόστος 7.000 ευρώ η μία και οι πρατηριούχοι ζητούν εκτός από την αλλαγή του συστήματος και την χρηματοδότηση της σχετικής απόφασης.

    [19] Λευκάδα: Aναστολή πλειστηριασμών μέχρι τέλη Σεπτεμβρίου

    28/8/2003 2:00:00 μμ

    Περαιτέρω παράταση στην αναστολή πλειστηριασμών στη Λευκάδα, αποφάσισε η Βουλή, υπερψηφίζοντας ομόφωνα την Πέμπτη τη σχετική τροπολογία. Δεδομένης της έκτακτης κατάστασης που προέκυψε λόγω των πρόσφατων σεισμών, η Βουλή αποφάσισε αναστολή μέχρι και την 31η Σεπτεμβρίου, των νόμιμων και δικαστικών προθεσμιών για την ενέργεια διαδικαστικών πράξεων και άλλων ενεργειών, (πλην ασφαλιστικών μέτρων, αυτόφωρων πλημμελημάτων και ανακρίσεων), όπως επίσης και αναστολή της διαδικασίας αναγκαστικής εκτέλεσης και της διενέργειας πλειστηριασμών που αφορούν κινητά ή ακίνητα και ευρίσκονται στη δικαστική περιφέρεια του Πρωτοδικείου Λευκάδας, ή αφορούν σεισμόπληκτους. Υπενθυμίζεται ότι η αρχική τροπολογία προέβλεπε αναστολή μέχρι την 15η Σεπτεμβρίου.

    [20] Κλήρωση για το Champions League

    28/8/2003 7:26:00 μμ

    Με τον Ολυμπιακό να έχει το πιο δύσκολο έργο και την τύχη να χαμογελάει ελαφρά για Παναθηναϊκό και ΑΕΚ, ρίχνονται στη μάχη των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ οι ελληνικές ομάδες. Ο Ολυμπιακός θα συμμετάσχει στον 4ο όμιλο και θα αντιμετωπίσει την Ιταλική Γιουβέντους, την Τουρκική Γαλατασαράι και την Ισπανική Ρεάλ Σοσιεδάδ. Η ΑΕΚ θα αγωνιστεί στον 3ο όμιλο με αντιπάλους την Ισπανική Ντεπορτίβο Λα Κορούνια , την Ολλανδική Αϊντχόβεν και τη Γαλλική Μονακό. Ο Παναθηναϊκός θα συμμετάσχει στον 5ο όμιλο του Τσάμπιονς Λιγκ και αντίπαλοί του θα είναι η Αγγλική Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, οι Ρέιντζερς από τη Σκοτία και η Γερμανική Στουτγκάρδη. Οι αγώνες ξεκινούν στις 16 Σεπτεμβρίου και ολοκληρώνονται στις 10 Δεκεμβρίου.

    Δηλώσεις προπονητών

    "Είναι δύσκολα τα πράγματα, αλλά θα κάνουμε τα πάντα για να πραγματοποιήσει ο Ολυμπιακός μια καλή πορεία στην Ευρώπη. Εφέτος θέλουμε το κάτι παραπάνω και στην Ευρώπη", δήλωσε για την κλήρωση ο προπονητής του Ολυμπιακού Ολεγκ Προτάσοφ.

    "Ολοι οι αντίπαλοι είναι πολύ καλοί. Εάν θέλουμε να προκριθούμε θα πρέπει να κερδίσουμε αυτούς τους αντιπάλους. Πιστεύω πως θα παίξουμε καλό ποδόσφαιρο και θα προσπαθήσουμε να πάρουμε την πρόκριση. Θα θέλαμε το ξεκίνημα του Παναθηναϊκού να ήταν εκτός έδρας με την Γιουνάιτεντ ή εντός έδρας με την Ρέιντζερς", τόνισε από την πλευρά του ο . προπονητής του Παναθηναϊκού Ιζτάκ Σουμ.

    Τέλος, ο προπονητής της ΑΕΚ Ντούσαν Μπάγεβιτς δήλωσε: "Θα κάνουμε αυτά που κάνουμε κάθε φορά στη διοργάνωση. Θέλαμε δυνατές και καλές ομάδες. Ολες οι ομάδες του ομίλου μας είναι δυνατές. Και οι τρεις ομάδες έχουν πολύ επικίνδυνο στιλ. Ειδικά η Αϊντχόβεν είναι πολύ γρήγορη ομάδα. Εάν είμαστε αυτοί που μπορούμε τότε θα έχουμε καλή παρουσία στην διοργάνωση. Το πρόγραμμα δεν θα μας επηρεάσει".

    Οι οκτώ όμιλοι του Champions League

    1ος όμιλος

    Μπάγερν

    Λιον

    Σέλτικ

    Αντερλεχτ

    2ος όμιλος

    Αρσεναλ

    Ιντερ

    Ντιναμό Κιέβου

    Λοκομοτίβ Μόσχας

    3ος όμιλος

    Λα Κορούνια

    Αιντχοβεν

    ΑΕΚ

    Μονακό

    4ος όμιλος

    Γιουβέντους

    Γαλατάσαραι

    Ολυμπιακός

    Ρεάλ Σοσιεδάδ

    5ος όμιλος

    Μάντσεστερ Γουνάιτεντ

    Παναθηναϊκός

    Ρέιντζερς

    Στουτγκάρδη

    6ος όμιλος

    Ρεάλ Μαδρίτης

    Πόρτο

    Μαρσέιγ

    Παρτιζαν Βελ.

    7ος όμιλος

    Λάτσιο

    Τσέλσι

    Σπάρτα Πράγας

    Μπεσίκτας

    8ος όμιλος

    Μίλαν

    Θέλτα Βίγκο

    Αγιαξ

    Μπριζ

    [21] Πήρε το χρυσό ο Νίκος Κακλαμανάκης

    28/8/2003 6:57:00 μμ

    Το χρυσό μετάλλιο κατέκτησε στην κατηγορία Μistral ο Νίκος Κακλαμανάκης. Ο Ελληνας Ολυμπιονίκης αν και ισοβάθμισε με τον Ισραηλινό Γκαλ Φρίντμαν, πήρε το χρυσό μετάλλιο, γιατί είχε τις περισσότερες πρώτες θέσεις. (Σε σύνολο 9 ιστιοδρομικών, κέρδισε τις 5). Το αργυρό μετάλλιο κατέκτησε ο Γιάνγκουο Ζου, από την Κίνα, έχοντας 47 βαθμούς ποινής.

    [22] Τρεις συναυλίες της ορχήστρας ''Μίκης Θεοδωράκης'' στη Μακρόνησο

    28/8/2003 11:56:00 πμ

    Τρεις τελικά αποφασίστηκε να είναι οι συναυλίες - αφιέρωμα στο Γιάννη Ρίτσο με έργα του μελοποιημένα από τον Μίκη Θεοδωράκη στη Μακρόνησο. Ενώ αρχικά είχε προγραμματιστεί να γίνουν δύο συναυλίες -αύριο και μεθαύριο- τελικά θα πραγματοποιηθεί και τρίτη συναυλία την Κυριακή καθώς τα εισιτήρια για τις δύο πρώτες είχαν εξαντληθεί. Για όσους ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν τις συναυλίες της Παρασκευής και του Σαββάτου, λεωφορεία θα αναχωρούν στις 15:30, 16:30 και 17:30 από το Πεδίο του Αρεως και πλοία στις 17:00, 18:00 και 19:00 από το λιμάνι του Λαυρίου κατά το διήμερο των εκδηλώσεων. Όποιος ενδιαφέρεται όμως να παρακολουθήσει την τρίτη συναυλία την Κυριακή, θα πρέπει να πάει στη Μακρόνησο με δικό του μέσο.

    [23] ΗΠΑ: Υπηρεσίες wi-fi για τους επιβάτες τρένου

    28/8/2003 1:01:00 μμ

    Πρόσβαση στις υπηρεσίες του ασύρματου διαδικτύου (wi-fi) έχουν οι επιβάτες της σιδηροδρομικής γραμμής Σαν Χοσέ - Στόκτον (Καλιφόρνια, ΗΠΑ). Η γραμμή περνά μέσα από το θρυλική "Σίλικον Βάλεϊ" και η πρόσβαση είναι δωρεάν για τους πρώτους τρεις μήνες, αρχής γενομένης από τα μέσα του Σεπτεμβρίου. Οι επιβάτες με φορητούς και επιπαλάμιους υπολογιστές, οι οποίοι είναι εξοπλισμένοι με κάρτα wi-fi, θα μπορούν να διαβάζουν την ηλεκτρονική αλληλογραφία τους, να συνδέονται με τα δίκτυα των επιχειρήσεων όπου εργάζονται κ.λπ., οτιδήποτε δηλαδή κάνει κάποιος που συνδέεται με τα σταθερά δίκτυα.

    Πηγή: Poynter Institute

    [24] Πωλείται το αρχείο του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ

    28/8/2003 12:31:00 μμ

    Το αρχείο του μαύρου υπερασπιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δόκτωρ Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, στο οποίο περιλαμβάνεται και ένα προσχέδιο της διάσημης ομιλίας του με τον τίτλο ''I Have a Dream'', εκτίθεται στη Νέα Υόρκη και θα διατεθεί προς πώληση ενώ η τιμή του αναμένεται ότι θα ξεπεράσει τα 30 εκατομμύρια δολάρια. Το αρχείο που κρατείτο στο σπίτι της οικογενείας Κινγκ αλλά και στο Κέντρο Κινγκ της Ατλάντα, πρόκειται να εκτεθεί σε δημοπρασία απο τον οίκο Σόθμπι στις 8 Σεπτεμβρίου.

    Το ίδρυμα του δολοφονηθέντος μαύρου ηγέτη διέθεσε προς πώληση διάφορα αντικείμενα που ανήκαν σ' αυτόν κατά την περίοδο 1948 -1968 οπότε και δολοφονήθηκε.

    Ο οίκος Σόθμπις ανακοίνωσε ότι αναζητά έναν αγοραστή που να μπορέσει να κρατήσει όλο το υλικό και να το εκθέτει όλο μαζί αλλά δεν ανακοίνωσε γιατί η οικογένεια αποφάσισε να πουλήσει αυτό το μοναδικό υλικό.

    [25] ''Παυσίπονο'' για τον πονοκέφαλο, το τσίμπημα... μέλισσας!

    28/8/2003 12:40:00 μμ

    Ένας άνδρας που υπέφερε απο ισχυρούς και συχνούς πονοκεφάλους από την ανατολική Κίνα μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο όταν προσπάθησε να θεραπευθεί χρησιμοποιώντας το... τσίμπιμπα της μέλισσας! Ο 40χρονος απο την επαρχία Τιαντζίν απάντησε σε αγγελία ενός μελισσοκόμου, ο οποίος υποστήριζε ότι μπορεί να θεραπεύσει τις ημικρανίες και τους έντονους πονοκεφάλους με τσιμπίματα μελισσών, γράφει σήμερα η εφημερίδα ''Τσάινα Ντέιλι''. Ο μελισσοκόμος συγκέντρωσε μέλισσες και τις οδήγησε να τσιμπίσουν τον 40χρονο στο λαιμό. Οι πονοκέφαλοι όντως εξαφανίσθηκαν άλλα το πρόσωπο του άνδρα πρήσθηκε και οι πόνοι απο τα δήγματα των μελισσών ήταν αφόρητοι, οπότε ο 40χρονος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 28 August 2003 - 16:53:58 UTC