Search our News Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-08-22

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Kαμία ανησυχία από τα 4,2 Ρίχτερ στη Χαλκιδική
  • [02] Ενας ακόμα λουόμενος, θύμα διερχόμενου σκάφους
  • [03] Αρνείται τις κατηγορίες ο Κώστας Καρατσώλης
  • [04] Αναμένεται νέα ένταση σήμερα στη δίκη της 17Ν
  • [05] Αιματηρά αντίποινα στη Μ. Ανατολή
  • [06] Εννέα Ρώσοι στρατιώτες νεκροί από έκρηξη στην Τσετσενία
  • [07] Χωρίς θύματα ευτυχώς τα 7,1 Ρίχτερ στη Ν. Ζηλανδία
  • [08] Ικανοποίηση ΗΠΑ για τη σύλληψη του ''Χημικού Αλι''
  • [09] Μπιτς Βόλεϊ: Πολύ καλές οι εμφανίσεις των Ελλήνων αθλητών
  • [10] Από τα 40.000 μ. το μεγάλο άλμα Γάλλου αλεξιπτωτιστή

    [01] Kαμία ανησυχία από τα 4,2 Ρίχτερ στη Χαλκιδική

    Πηγή: ΑΠΕ 22/8/2003 11:41:00 πμ

    Σεισμική δόνηση, μεγέθους 4,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε λίγο πριν τις 7 το πρωί, με επίκεντρο τον υποθαλάσσιο χώρο ανοιχτά από τη χερσόνησο της Σιθωνίας Χαλκιδικής. Όπως ανακοινώθηκε από το Εργαστήριο Γεωφυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, η σεισμική δόνηση καταγράφηκε από το σεισμολογικό τηλεμετρικό του δίκτυο στις 6.55 το πρωί και το επίκεντρο εντοπίστηκε σε απόσταση 120 χιλιομέτρων νοτιοανατολικά από την πόλη της Θεσσαλονίκης.

    Δεν προκλήθηκαν ζημιές

    Η σεισμική δόνηση έγινε ιδιαίτερα αισθητή σε παραθαλάσσιες περιοχές στο νότιο τμήμα της χερσονήσου της Σιθωνίας (κυρίως στην Τορώνη, Πόρτο Κουφό και Συκιά), προκαλώντας ανησυχία στους κατοίκους, χωρίς, όμως, να σημειωθούν ζημίες.

    O σεισμολόγος Κώστας Παπαζάχος ενέταξε τη σεισμική δόνηση στις συνήθεις, που σημειώνονται στην περιοχή, καθώς, όπως είπε, το συγκεκριμένο ρήγμα, το οποίο αποτελεί παρακλάδι του ρήγματος του Βόρειου Αιγαίου, δίνει τακτικά σεισμούς αυτού του μεγέθους.

    Να σημειωθεί ότι το ρήγμα αυτό έχει δώσει παλαιότερα σεισμούς μέχρι και 6,2 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ. Ωστόσο ο κ. Παπαζάχος τόνισε ότι η σημερινή σεισμική δόνηση δε θα πρέπει να προκαλεί καμία ανησυχία.

    [02] Ενας ακόμα λουόμενος, θύμα διερχόμενου σκάφους

    Πηγή: ΑΠΕ 22/8/2003 8:47:00 πμ

    Φώτο αρχείου

    Πτώμα ανδρός εντοπίστηκε, χθες, Παρασκευή να επιπλέει στη θαλάσσια περιοχή Κάτεργο Κιμώλου, το οποίο περισυνελέγη από σκάφος της λιμενικής Αρχής Μήλου και μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας του νησιού. Οπως διαπιστώθηκε πρόκειται για τον φοιτητή Ευάγγελο Βαϊτσόπουλο 24 ετών, κάτοικο Νέου Ηρακλείου Αττικής, ο οποίος παραθέριζε στην περιοχή. Σύμφωνα με τη νεκροψία, είχε εκδορές σε διάφορα σημεία του σώματος και εικάζεται ότι τραυματίστηκε από διερχόμενο σκάφος. Ερευνες γίνονται για τον εντοπισμό του σκάφους και του ιδιοκτήτη του.

    [03] Αρνείται τις κατηγορίες ο Κώστας Καρατσώλης

    Πηγή: ΑΠΕ 22/8/2003 11:44:00 πμ

    Με την απολογία του Κώστα Καρατσώλη συνεχίζεται ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων η διαδικασία για την υπόθεση της "17 Νοέμβρη". Ο κατηγορούμενος αρνείται κατηγορηματικά όλες τις κατηγορίες που του αποδίδονται, ενώ τόνισε στο δικαστήριο ότι δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τη "17 Νοέμβρη". Οπως είπε ο Καρατσώλης όλο το περιεχόμενο της προανακριτικής κατάθεσής του είναι απολύτως αναληθές και προέκυψε μετά από πιέσεις που δέχθηκε όταν συνελήφθη το περασμένο καλοκαίρι από τους αστυνομικούς. ''Η ζωή μου, είπε ο κατηγορούμενος, είναι ανοιχτό βιβλίο. Δεν έχω να κρύψω τίποτα και ούτε σκοπεύω να κρύψω''. Ο κατηγορούμενος είπε στο δικαστήριο ότι γνώριζε τον Ηρακλή Κωστάρη αλλά και τους Παύλο, Θωμά και Γιάννη Σερίφη καθώς κατάγονται από την ίδια περιοχή.

    [04] Αναμένεται νέα ένταση σήμερα στη δίκη της 17Ν

    Πηγή: ΝΕΤ 22/8/2003 9:04:00 πμ

    Στιγμιότυπο

    Ενα μικρό ατύχημα που είχε ο δικηγόρος Γιάννης Σταμούλης, συνήγορος υπεράσπισης των Καρατσόλη και Κωστάρη, ήταν η αιτία, να μη γίνει χθες η συνεδρίαση του δικαστηρίου, που εκδικάζει την υπόθεση της 17Ν. Η δίκη συνεχίζεται σήμερα κανονικά. Ομως, αναμένεται νέα ένταση, καθώς σε τριήμερη αποχή από τα καθήκοντά τους δηλώνουν ότι προτίθενται να προβούν από σήμερα 13 συνήγοροι υπεράσπισης κατηγορουμένων στην υπόθεση της "17Ν" ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την παράταση προσωρινής κράτησης του Ανέστη Παπαναστασίου, χωρίς προηγούμενη έκδοση σχετικού βουλεύματος από το Συμβούλιο Εφετών.

    Για το θέμα ο υπουργός Δικαιοσύνης Φίλιππος Πετσάλνικος έχει ξεκαθαρίσει ότι "το μόνο αρμόδιο να επιληφθεί τυχόν αντιρρήσεων του κατηγορουμένου είναι το Συμβούλιο Εφετών".

    [05] Αιματηρά αντίποινα στη Μ. Ανατολή

    22/8/2003 8:01:00 πμ

    Πυκνές ανταλλαγές πυρών σημειώθηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες στη πόλη Τζενίν, στα βόρεια της Δ. Οχθης, μετά την είσοδο στην πόλη μιας φάλαγγας με άρματα μάχης και τζιπ του ισραηλινού στρατού. Οι Παλαιστίνιοι από πλευράς τους επανέλαβαν αργά το βράδυ την προ-εκεχειρίας συνηθισμένη δράση τους, βομβαρδίζοντας με αυτοσχέδιους πυραύλους το ισραηλινό έδαφος και εβραϊκούς οικισμούς στη Λωρίδα της Γάζας προκαλώντας εκτεταμένες ζημιές, αλλά όχι απώλειες. Οι επιθέσεις έγιναν μετά τη διακήρυξη των ισλαμιστικών οργανώσεων ''Χαμάς'' και ''Τζιχάντ'' πως καταργούν την εκεχειρία που συμφωνήθηκε στις 29/6. Χθες βράδυ, εξάλλου, χιλιάδες Παλαιστίνιοι διαδήλωσαν στη Γάζα καταγγέλλοντας τον πρωθυπουργό Μ. Αμπάς και το ειρηνευτικό σχέδιο του ''Οδικού Χάρτη''.

    Ισραηλινοί κατέλαβαν πόλεις στη Δ. Οχθη και έπληξαν με πυραύλους τη Γάζα

    Μετά την εισβολή που πραγματοποίησαν δυνάμεις του στη διάρκεια της νύχτας στην πόλη και στον γειτονικό προσφυγικό καταυλισμό, ισραηλινός στρατός επέβαλε απαγόρευση κυκλοφορίας στην Τζενίν.

    Περίπου στις 13.30, χθες Πέμπτη, ελικόπτερα έπληξαν με πέντε πυραύλους στόχους στην πόλη της Γάζας. Ενας από τους στόχους ήταν ένα αυτοκίνητο μάρκας Volkswagen Passat, στο οποίο επέβαιναν ο Ισμαήλ Α. Σανάμπ, ανώτερο πολιτικό ηγετικό στέλεχος της Χαμάς, και δύο Παλαιστίνιοι, πιθανότατα οι σωματοφύλακές του. Και οι τρεις σκοτώθηκαν.

    Εξάλλου, τεθωρακισμένα εισέβαλαν σε Τζενίν, Τουλκάρεμ και Ναμπλούς και σημειώθηκε ανταλλαγή πυρών με Παλαιστίνιους.

    Οι επιχειρήσεις αποτελούν μέρος των ισραηλινών αντίποινων για την επίθεση αυτοκτονίας την περασμένη Τρίτη σε λεωφορείο στην Ιερουσαλήμ, από την οποία σκοτώθηκαν 20 άτομα και τραυματίστηκαν 120.

    Χαμάς και Τζιχάντ ανακοίνωσαν τον τερματισμό της εκεχειρίας

    Mετά την είδηση για το θάνατο του Ισμαήλ Αμπού Σανάμπ, ενός από τα ανώτερα πολιτικά στελέχη της Χαμάς, κατά την διάρκεια της χθεσινής ισραηλινής αεροπορικής επίθεσης στην Γάζα, ανώτερος αξιωματούχος της οργάνωσης ανακοίνωσε ότι τερματίστηκε η εκεχειρία στις επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ.

    Από την πλευρά του, ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Μαχμούντ Αμπάς χαρακτήρισε εγκληματική πράξη τη δολοφονία του Ισμαήλ Αμπού Σανάμπ, τονίζοντας ότι σε καμία περίπτωση δεν εξυπηρετεί τις προσπάθειες της παλαιστινιακής αρχής για ειρήνη.

    Την ίδια ώρα, η παλαιστινιακή αρχή, διέταξε επιχείρηση για τον εντοπισμό και την καταστροφή των υποδομών της Τζιχάντ και Χαμάς.

    Δεκάδες Παλαιστίνιοι μαχητές στη Λωρίδα της Γάζας, έχουν ήδη αρχίσει να κρύβονται, ενώ αντίθετα τα μέλη της Τζιχάντ και της Χαμάς, τεντώνουν το σχοινί, δηλώνοντας ότι "δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα"

    Νωρίτερα και η Τζιχάντ κήρυξε την Πέμπτη τον τερματισμό της διαρκείας επτά εβδομάδων εκεχειρίας με το Ισραήλ.

    ''Με την δολοφονία του Αμπού Σανάμπ, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν τερμάτισε την ανακωχή και ανακοίνωσε το τέλος της'', τόνισε ο αξιωματούχος Χαλέντ αλ-Μπατέχ προς το Reuters.

    Ο Αραβικός Σύνδεσμος ανακοίνωσε πως το Ισραήλ φέρει την ευθύνη για την αναζωπύρωση της βίας.

    Ισραήλ: ''Γελοία'' η ανακοίνωση για τερματισμό της εκεχειρίας

    Στην Ιερουσαλήμ ανώτερος Ισραηλινός αξιωματούχος χαρακτήρισε ''γελοία'' την ανακοίνωση της Χαμάς για τερματισμό της εκεχειρίας στις επιθέσεις της εναντίον του Ισραήλ. ''Η ανακοίνωση αυτή είναι γελοία, αφού προέρχεται από μία οργάνωση που ανέλαβε την ευθύνη της τρομακτικής επίθεσης αυτοκτονίας στην Ιερουσαλήμ και αφού είχε προηγηθεί μία σειρά άλλων επιθέσεων τις δύο τελευταίες εβδομάδες'', ανέφερε προς το Γαλλικό Πρακτορείο ο αναπληρωτής διευθυντής του υπουργείου Εξωτερικών Γκιντεόν Μέιρ.

    Τηλεφωνικές συνομιλίες Μουμπάρακ-Φίσερ-Αραφάτ

    Ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ δέχθηκε αργά το βράδυ της Πέμπτης τηλεφωνικές κλήσεις από τον Αιγύπτιο πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ και το Γερμανό Υπουργό Εξωτερικών Γιόσκα Φίσερ, και είχε μαζί τους συνομιλίες που περιστράφηκαν στο θέμα της αναζωπύρωσης της βίας στη Μέση Ανατολή.

    Ο Αραφάτ ενημέρωσε τον Μουμπάρακ για την ισραηλινή κλιμάκωση και για τα όσα συνέβησαν χθες στη Γάζα. Δήλωσε στον Μουμπάρακ πως είναι απαραίτητο να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να αντιμετωπιστεί αυτή η πρόκληση".

    Επίσης, ο Γιάσερ Αραφάτ συνομίλησε και με τον Φίσερ, τον οποίο επιφόρτισε να ζητήσει από τη διεθνή κοινότητα να αναλάβει τάχιστα δράση μπροστά σε αυτήν την επικίνδυνη κατάσταση στα παλαιστινιακά εδάφη.

    ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ, ΝΕΤ

    [06] Εννέα Ρώσοι στρατιώτες νεκροί από έκρηξη στην Τσετσενία

    Πηγή: ΑΠΕ 22/8/2003 8:39:00 πμ

    Φώτο αρχείου

    Εννιά Ρώσοι στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους στην περιοχή του Γκρόζνι, στην Τσετσενία από έκρηξη νάρκης, σύμφωνα με εκπρόσωπο των ρωσικών δυνάμεων στο Βόρειο Καύκασο. Αλλοι δύο στρατιώτες τραυματίστηκαν. Η επίθεση συνέβη χθες Πέμπτη το απόγευμα και η νάρκη εξερράγη με τηλεχειρισμό.

    [07] Χωρίς θύματα ευτυχώς τα 7,1 Ρίχτερ στη Ν. Ζηλανδία

    Πηγή: ΑΠΕ 22/8/2003 8:22:00 πμ

    Ο ισχυρός σεισμός των 7,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που συγκλόνισε την περιοχή Φιόρντλαντ της Νέας Ζηλανδίας χθες Πέμπτη, δεν προκάλεσε θύματα ή τραυματισμούς. Ωστόσο οι τοπικές Αρχές κάνουν λογο για αρκετές υλικές ζημιές που προκλήθηκαν από τον διάρκειας περίπου 30 δευτερελέπτων σεισμό! Πληροφορίες ανέφεραν ότι μια ομάδα παιδιών, μαθητών του δημοτικού σχολείου "The Terrace" στο κεντρικό Οτάγκο αποκλείστηκε στον ξενώνα "Deep Cove Hostel", που βρίσκεται στο Εθνικό Πάρκο Φιόρντλαντ, όταν μεγάλος βράχος αποκολλήθηκε και έπεσε στον δρόμο Γουίλμοτ που οδηγεί σε αυτό.

    [08] Ικανοποίηση ΗΠΑ για τη σύλληψη του ''Χημικού Αλι''

    Πηγή: ΑΠΕ 22/8/2003 9:07:00 πμ

    Αλί Χασάν αλ Ματζίντ

    Η σύλληψη του Αλί Χασάν αλ Ματζίντ, γνωστού ως "Χημικού Αλι", αποτελεί μία απόδειξη της αποφασιστικότητας των ΗΠΑ να εντοπίσουν όλα τα μέλη του έκπτωτου καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν στο Ιράκ. Η σύλληψη του εξαδέλφου του Σαντάμ "αποτελεί ένα επιπλέον σημαντικό βήμα στις έρευνες για τα μέλη του παλαιού καθεστώτος και μία απόδειξη ότι θα συνεχίσουμε να τους κυνηγάμε", τόνισε ο εκπρόσωπος του Λ. Οίκου Σκοτ Μακ Κλέλαν. Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους, που βρίσκεται στο Όρεγκον, πληροφορήθηκε τη σύλληψη του Αλι κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσής του από τις μυστικές υπηρεσίες. "Εξακολουθούμε να βρισκόμαστε μαζί με τις δυνάμεις της συμμαχίες στα ίχνη των δολοφόνων αυτών προκειμένου να τους οδηγήσουμε στη δικαιοσύνη. Θα συνεχίσουμε να τους κυνηγούμε και θα τους βρούμε", τόνισε ο εκπρόσωπος.

    [09] Μπιτς Βόλεϊ: Πολύ καλές οι εμφανίσεις των Ελλήνων αθλητών

    22/8/2003 12:03:00 πμ

    Μετά τους Μιχαλόπουλο/Μπελιγράτη και οι Μούρτζιος/Γκόρτσανιουκ πήραν το εισιτήριο για τη φάση των "16" του τουρνουά FIVB Τσάλεντζερ που διεξάγεται στο Ολυμπιακό Κέντρο Μπιτς Βόλεϊμπολ στον Φαληρικό όρμο. Στην ελληνική "μονομαχία" οι Μούρτζιος/Γκόρτσανιουκ νίκησαν 2-0 σετ τους Νεράτζη/Γιαννακάκο και προκρίθηκαν ως μία από τις τέσσερις καλύτερες ομάδες που τερμάτισαν στην τρίτη θέση των ομίλων τους. Την Παρασκευή οι αγώνες ξεκινούν στις 14:30 και ολοκληρώνονται στις 23:00, ενώ έως τώρα το μόνο σίγουρο είναι ότι οι Μιχαλόπουλος/Μπελιγράτης θα αγωνιστούν στις 20:00, λόγω τηλεοπτικής μετάδοσης (ΕΤ-1).

    Ο καθορισμός των ζευγαριών στη φάση των "16", όπως και οι ώρες των αναμετρήσεων θα γίνουν γνωστές μετά τη συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής, που ξεκίνησε αμέσως μετά το τέλος της 3ης ημέρας.

    Οι ομάδες που προκρίθηκαν στους 16:

    Σιέμπερουντ/Χόινταλεν (Νορβηγία) Γκάλι/Φενίλι (Ιταλία) Γκρίνμπεργκς/Σταλς (Λετονία) Κοτρίνο/Γκαρθία (Ισπανία) Μπάμπιτς/Χούντολεϊ (Ουκρανία) Κάις/Βέσικ (Εσθονία) Νισιμούρα/Ασάχι (Ιαπωνία) Μάγκνουσον/Μπρίνγκμποργκ (Σουηδία) Γκος/Στράους (Αυστρία) Μάρνικς Τ./Μάρνικς Κ.(Λετονία) Μιχαλόπουλος/Μπελιγράτης Γκόρανσον Κ./Γκόρανσον Ε. (Νορβηγία) Μούρτζιος/Γκόρτσανιουκ Πάλινεκ/Σμρτσκα (Τσεχία) Χιθ/Ρόμπερτς (ΗΠΑ) Αντελχοφ/Κούτσκε (Βέλγιο)

    [10] Από τα 40.000 μ. το μεγάλο άλμα Γάλλου αλεξιπτωτιστή

    Πηγή: ΑΠΕ 22/8/2003 8:26:00 πμ

    Ο Γάλλος αλεξιπτωτιστής, Μισέλ Φουρνιέ ετοιμάζεται να επιχειρήσει άλμα από τα 40.000 μέτρα, πάνω από τις μεγάλες καναδικές πεδιάδες, με τη φιλοδοξία να είναι ο πρώτος άνθρωπος που θα σπάσει το φράγμα του δικού του ελεύθερου άλματος, δήλωσε την Πέμπτη ο εκπρόσωπος του. Ο γνωστός αλεξιπτωτιστής και πρώην διοικητής του στρατού, 59 ετών, από τις 11 Αυγούστου έχει εγκαταστήσει το αρχηγείο του σε περιοχή του Σασκατσούαν στο κέντρο του Καναδά, από όπου θα ανυψωθεί το αερόστατο του. Ο Φουρνιέ ελπίζει να ανέβει σε ύψος 40 χιλιομέτρων με το γεμάτο ήλιο αερόστατο του και από εκεί να πέσει στο κενό με την ελπίδα να ξεπεράσει την ταχύτητα των 1.062 χιλιομέτρων την ώρα και να σπάσει το προηγούμενο ρεκόρ του.

    Αλμα διάρκειας 6 λεπτών και 25 δευτερολέπτων

    Το αλεξίπτωτο του σχεδιάζει να το ανοίξει 1.000 μέτρα από το έδαφος προκειμένου να προσγειωθεί με ασφάλεια.

    Το "μεγάλο άλμα" εκτιμάται ότι θα διαρκέσει 6 λεπτά και 25 δευτερόλεπτα, γεγονός που θα επιτρέψει στο Γάλλο αλεξιπτωτιστή να συντρίψει ταυτοχρόνως τέσσερα παγκόσμια ρεκόρ: αυτά της διάρκειας και της ταχύτητας της ελεύθερης πτώσης, του υψόμετρου από όπου επιχειρείται το άλμα αλλά και του υψόμετρου πτήσης επανδρωμένου αερόστατου!


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 22 August 2003 - 8:54:58 UTC