Browse through our Interesting Nodes on Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-08-18

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μ. Βρετανία: Αποκαλυπτικό e-mail σχετικά με τον φάκελο ''Ιράκ''
  • [02] Καταδικάστηκε επικεφαλής μουσουλμανικής φιλανθρωπικής οργάνωσης
  • [03] Νεκρός Αμερικανός στρατιώτης από έκρηξη
  • [04] Προειδοποίηση Σόλμπες για έλλειμμα στη Γαλλία
  • [05] Μνήμες Γαίας: Γεώτοποι και Γεωλογικά μνημεία του Αιγαίου
  • [06] Ναυάγιο με θρυλικό θησαυρό στη Τζόρτζια
  • [07] Στο Μουσείο ''Σμιθσόνιαν'' το βομβαρδιστικό ''Ενόλα Γκέι''

    [01] Μ. Βρετανία: Αποκαλυπτικό e-mail σχετικά με τον φάκελο ''Ιράκ''

    18/8/2003 9:27:00 μμ

    Καμία απόδειξη για απειλή από τη Βαγδάτη δεν περιείχε ο φάκελος στον οποίο ο Βρετανός πρωθυπουργός στήριξε τον πόλεμο κατά του Ιράκ, σύμφωνα με μήνυμα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας ανώτερου συμβούλου του Τόνι Μπλερ, που δημοσιοποιήθηκε τη Δευτέρα. Το μήνυμα αυτό είναι η πρώτη δημόσια ένδειξη της διαμάχης στον στενό κύκλο του Μπλερ για την ισχύ των πληροφοριών που χρησιμοποιήθηκαν για να δικαιολογηθεί ένας πόλεμος, στον οποίο οι περισσότεροι Βρετανοί ήταν αντίθετοι. "Το έγγραφο δεν κάνει τίποτε για να αποδείξει μια απειλή, πόσο μάλλον μια επικείμενη απειλή από τον Σαντάμ'', έγραφε ο Τζόναθαν Πάουελ, επικεφαλής του επιτελείου του Μπλερ, σε ανώτερο αξιωματούχο των μυστικών υπηρεσιών.

    ''Δεν αποδεικνύεται ότι υπάρχει κίνητρο''

    ''Δείχνει ότι έχει τα μέσα, αλλά δεν αποδεικνύει ότι έχει το κίνητρο να επιτεθεί στους γείτονές του, πόσο μάλλον στη Δύση'', πρόσθετε ο Τζόναθαν Πάουελ στο e-mail αυτό, που έγραψε μία εβδομάδα πριν από τη δημοσιοποίηση του αμφιλεγόμενου φακέλου, στις 24 Σεπτεμβρίου του 2002, και έξι μήνες πριν από την αμερικανο-βρετανική εισβολή στο Ιράκ.

    Τα σχόλια αυτά του συμβούλου του Μπλερ, που αποκαλύφθηκαν κατά την έρευνα που διεξάγεται από τον δικαστή Μπράιαν Χάτον για την αυτοκτονία του Βρετανού επιστήμονα Ντέιβιντ Κέλι, δημιουργούν περισσότερες αμφιβολίες για τη δήλωση που έκανε ο ίδιος ο Μπλερ προλογίζοντας τον φάκελο, σύμφωνα με την οποία το πρόγραμμα βιολογικών και χημικών όπλων του Ιράκ έθετε μια ''σοβαρή και σύγχρονη απειλή''.

    Παράλληλα, όσον αφορά την υπόθεση Κέλι, η διευθύντρια επικοινωνιών του βρετανικού υπουργείου Αμυνας, Παμ Τίαρ, δήλωσε τη Δευτέρα στον δικαστή Μπράιαν Χάτον ότι το υπουργείο αποφάσισε να επιβεβαιώσει στον Τύπο το όνομα του επιστήμονα, όταν αυτό προβαλλόταν από τους δημοσιογράφους.

    ''Ναι, επιβεβαίωσα ότι αυτό ήταν το σωστό όνομα'', απάντησε η Τίαρ στην ερώτηση αν η ίδια προσωπικά είχε απαντήσει θετικά στους δημοσιογράφους που τη ρωτούσαν για το όνομα του Κέλι.

    [02] Καταδικάστηκε επικεφαλής μουσουλμανικής φιλανθρωπικής οργάνωσης

    18/8/2003 10:25:00 μμ

    Ομοσπονδιακή δικαστής καταδίκασε τη Δευτέρα τον επικεφαλής μουσουλμανικής φιλανθρωπικής οργάνωσης που εδρεύει στις ΗΠΑ σε περισσότερα από 11 χρόνια κάθειρξης για εξαπάτηση δωρητών, μολονότι απέρριψε τις κατηγορίες των εισαγγελέων ότι χρηματοδοτούσε την Αλ Κάιντα. Ο Συριακής καταγωγής, 41χρονος Ενάαμ Αρναούτ, δήλωσε παραμονές της δίκης του ένοχος για εξαπάτηση των δωρητών για έως και 400.000 δολάρια, τα οποία δόθηκαν τη δεκαετία του 1990 σε μουσουλμάνους μαχητές στους πολέμους στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και στην Τσετσενία, αντί στις χήρες και τα ορφανά, στους οποίους η οργάνωση διακήρυσσε ότι προσέφερε βοήθεια.

    ''Η κυβέρνηση απέτυχε να συνδέσει τα στοιχεία που έλλειπαν για να φανεί ότι ο Αρναούτ υποστήριζε τρομοκρατική δραστηριότητα'', δήλωσε η ομοσπονδιακή δικαστής, Σούζαν Κόνλον, ανακοινώνοντας την καταδίκη του κατηγορούμενου σε κάθειρξη 11 ετών και τεσσάρων μηνών και στην καταβολή αποζημίωσης περισσότερων από 300.000 δολαρίων στην Επιτροπή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

    Η Κόνλον πρόσθεσε, τέλος, ότι η προσωπική σχέση του Αρναούτ με τον ηγέτη της Αλ Κάιντα Οσάμα Μπιν Λάντεν τοποθετείται χρονολογικά στον αφγανοσοβιετικό πόλεμο στη δεκαετία του 1980, ''όταν η χώρα αυτή (οι ΗΠΑ) δεν ήταν υποχρεωτικά αντίθετη στον Μπιν Λάντεν''.

    ''Έτσι όπως του φέρθηκαν θα νόμιζε κανείς ότι ήταν ο Οσάμα μπιν Λάντεν'', περιορίστηκε να δηλώσει ο συνήγορος του Αρναούτ.

    [03] Νεκρός Αμερικανός στρατιώτης από έκρηξη

    18/8/2003 11:27:00 μμ

    Ένας ακόμα Αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε από εκρηκτικό μηχανισμό τη Δευτέρα στη Βαγδάτη, ανακοινώθηκε από την κεντρική διοίκηση του αμερικανικού στρατού (Centcom). Η σχετική ανακοίνωση αναφέρει ότι η έκρηξη σημειώθηκε στη συνοικία Καραντάχ της ιρακινής πρωτεύουσας στις 14.00 (τοπική ώρα), με αποτέλεσμα τον τραυματισμό του στρατιώτη, ο οποίος εξέπνευσε κατά τη μεταφορά του στο νοσοκομείο.

    [04] Προειδοποίηση Σόλμπες για έλλειμμα στη Γαλλία

    18/8/2003 7:52:00 μμ

    Η προειδοποίηση του Πέδρο Σόλμπες για το δημοσιονομικό έλλειμμα, αφορά όλες τις χώρες μέλη της Ε.Ε. υπογράμμισε εκπρόσωπος της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Ε.Ε αφήνοντας να εννοηθεί ότι αυτό μπορεί κάλλιστα να ισχύσει και για τη Γαλλία. ''Το Σύμφωνο Σταθερότητας ισχύει, βέβαια, για όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ'' είπε χαρακτηριστικά. Πάντως, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα των Financial Times, ο Επίτροπος Σόλμπες έχει προειδοποιήσει τη γερμανική κυβέρνηση, ότι σε περίπτωση που αυξήσει το έλλειμμα της θα της επιβληθεί χρηματικό πρόστιμο

    [05] Μνήμες Γαίας: Γεώτοποι και Γεωλογικά μνημεία του Αιγαίου

    18/8/2003 8:05:00 μμ

    Σημαντικότατα παλαιοντολογικά ευρήματα, ζώων και φυτών, από όλο τον Ελληνικό χώρο, εντυπωσιακά και σπάνια ορυκτά και πετρώματα, και πλούσιο φωτογραφικό, χαρτογραφικό και οπτικοακουστικό υλικό παρουσιάζονται στη νέα μεγάλη έκθεση που οργανώνει το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, σε συνεργασία με το Τμήμα Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και το Τμήμα Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Οι επισκέπτες της έκθεσης θα μπορέσουν να απολαύσουν μοναδικά δημιουργήματα της Φύσης που προέρχονται από τις συλλογές των Μουσείων του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Μουσείου της Λέσβου, όπως η Ύαινα από το Πικέρμι Αττικής, οι νάνοι Υποπόταμοι από το οροπέδιο του καθαρού στην Κρήτη, οι Νάνοι Ελέφαντες της Τήλου, Ιππάρια από τη Σάμο, και το Δεινοθήριο από το Γαβαθά της Λέσβου. Η έκθεση, που θα διαρκέσει έως τις 25 Οκτωβρίου, παρουσιάζεται στις εγκαταστάσεις του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους στο Σίγρι και έχει χορηγό Επικοινωνίας την ΕΡΑ - Δίκτυο Βορείου Αιγαίου.

    ''Κατάδυση'' στα βάθη του χρόνου

    Οι επισκέπτες θα έχουν επίσης τη δυνατότητα να "συναντήσουν" τα εντυπωσιακά απολιθωμένα θηλαστικά από τον Αλμυροπόταμο και την Κερασιά Εύβοιας, τα απολιθωμένα κοράλια της Ρόδου, τα Δίθυρα της Μήλου και της Λακωνίας.

    Τις γιγαντιαίες κουκουνάρες από τη Ρόδο, τους απολιθωμένους φοίνικες από τη Λήμνο, απολιθωμένους κορμούς και φύλλα από τον Έβρο, καθώς και φοίνικες από τη Σαντορίνη, αλλά και απολιθωμένα φύλλα ελιάς από τη Νίσυρο.

    Σπάνια και μοναδικά ορυκτά και πετρώματα, όπως οι κρύσταλλοι Πράσιου (Πράσινος χαλαζίας) και Γρανάτη από την Σέριφο, κρυσταλλικού χαλαζία, χαλκιδόνιου και οψιδιανού από τη Μήλο, ασβεστίτη από την Εύβοια, τη Λέσβο και τη Χαλκιδική, Μαλαχίτη και Αζουρίτη από το Λαύριο, Ακτινόλιθου από τη Σύρο, Βαρύτη από το Λαύριο

    Με εντυπωσιακές φωτογραφίες παρουσιάζονται γνωστά και άγνωστα ελληνικά τοπία που αποτελούν ταυτόχρονα σημαντικά γεωλογικά μνημεία και γεωτόπους, θέσεις που αξίζει να διατηρηθούν για τις ανάγκες της έρευνας και της εκπαίδευσης, αλλά και για λόγους αισθητικούς και πολιτιστικούς.

    Το φαράγγι της Σαμαριάς στην Κρήτη, οι ηφαιστειακές δομές της Νισύρου και της Σαντορίνης, τα εντυπωσιακά σπήλαια του Αιγαίου, αρχαία μεταλλεία και λατομεία, εντυπωσιακά γεωλογικά ρήγματα, ιδιαίτεροι γεωμορφολογικοί σχηματισμοί (κοιλάδες, φαράγγια, γεωμορφές) όπως οι μανιταροειδείς μορφές της Κιμώλου, και τοπία ιδιαιτέρου φυσικού κάλους.

    Οι χάρτες των θέσεων των γεωλογικών μνημείων του Αιγαίου δημιουργήθηκαν από το Τμήμα Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Οι ενότητες πλαισιώνονται από διάφορες προβολές οπτικοακουστικού υλικού, εκπαιδευτικό πρόγραμμα, καθώς και ομιλίες-διαλέξεις.

    Η έκθεση "ΑΙΓΑΙΟ Μνήμες Γαίας" στοχεύει στο να φέρει τα γεωλογικά φυσικά μνημεία, που μαρτυρούν την εξέλιξη του χώρου του Αιγαίου, πιο κοντά στον κοινό άνθρωπο, μόνιμο κάτοικο ή επισκέπτη του Αιγαίου. Να τον βοηθήσουν να κατανοήσει τον πλούτο των γεωτόπων και τις πολύπλοκες γεωφυσικές διεργασίες που γέννησαν τα μοναδικά Αιγαιοπελαγίτικα τοπία. Ελπίζουμε ότι αυτό θα συμβάλει στο να γίνει περισσότερο κατανοητή και να εκτιμηθεί καλύτερα, η αξία της ανάδειξης και προστασίας των τοπίων και του μοναδικού φυσικού περιβάλλοντος στο Αιγαίο.

    Η έκθεση θα λειτουργεί καθημερινά από 8.00 το πρωί έως τις 8 το βράδυ.

    [06] Ναυάγιο με θρυλικό θησαυρό στη Τζόρτζια

    18/8/2003 8:36:00 μμ

    Κοντά στον εντοπισμό του ναυαγίου του πλοίου Republic, πιστεύουν ότι βρίσκονται δυο Αμερικανοί εξερευνητές. Το πλοίο, είχε ξεκινήσει πριν από 137 χρόνια, από τη Νέα Υόρκη φορτωμένο με χιλιάδες χρυσά νομίσματα, βοήθεια για την ανοικοδόμηση της Νέας Ορλεάνης μετά τον αμερικανικό εμφύλιο πόλεμο. Έπεσε όμως πάνω σε κυκλώνα με αποτέλεσμα να μην καταλήξει ποτέ στον προορισμό του.

    Για σχεδόν 137 χρόνια "αναπαυόταν" στον ήρεμο θαλάσσιο κόσμο του, σε βάθος 510 μέτρων, 160 χιλιόμετρα από τις ακτές της Σαβάνα στη Τζόρτζια των Ηνωμένων Πολιτειών.

    Όμως το "Republic" δε θα μπορούσε να μείνει αιώνια στο βυθό.

    Τα χρυσά νομίσματα που κρύβονται κάπου στα κουφάρι του και υπολογίζονται σε 150 εκατομμύρια δολάρια στοίχειωναν τα όνειρα των εξερευνητών.

    Ο Γκρεγκ Στεμ και ο Τζων Μόρις είναι οι δύο τυχεροί, αλλά και ακούραστοι Αμερικανοί που έχοντας χτενίσει 3.840 μέτρα βυθού, έφτασαν στον ποθητό πάτο!

    Στις 18 Οκτωβρίου του 1865 το Republicκ είχε αποπλεύσει για τον Νέα Ορλεάνη με φορτίο οικονομική βοήθεια για την καθημαγμένη από τον εμφύλιο πόλεμο πολιτεία.

    Τέσσερις μέρες αργότερα έπεσε σε κυκλώνα. Οι 80 επιβάτες του κατάφεραν να το εγκαταλείψουν σώοι.

    Το ατμόπλοιο βούλιαξε την επομένη. Το Republic, δεν έφερε ποτέ εις πέρας την σωτήρια, εθνική αποστολή του.

    [07] Στο Μουσείο ''Σμιθσόνιαν'' το βομβαρδιστικό ''Ενόλα Γκέι''

    18/8/2003 7:50:00 μμ

    Το μακράν φονικότερο όπλο του Β' Παγκόσμιου Πολέμου, το βομβαρδιστικό Β-29 ''Ενόλα Γκέι'', από το οποίο έπεσε στη Χιροσίμα η ατομική βόμβα, εκτίθεται από τη Δευτέρα στο Αεροδιαστημικό Μουσείο ''Σμιθσόνιαν'', στην περιοχή της Ουάσινγκτον. Το επισκευασμένο βομβαρδιστικό παρουσιάστηκε στους εκπροσώπους του Τύπου προφυλαγμένο μόνο του σε ένα γιγάντιο υπόστεγο, που βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή του διεθνούς αεροδρομίου της Ουάσινγκτον. Στις 6 Αυγούστου του 1945 το ''Ενόλα Γκέι'' έριξε την ατομική βόμβα ''Λιτλ Μπόι'' στη Χιροσίμα, η οποία σκότωσε 140.000 ανθρώπους, ενώ μόλυνε ισόβια δεκάδες χιλιάδες άλλους. Πάμπολλοι από τους τελευταίους υπέκυψαν μεταγενέστερα μαρτυρικά, ανεβάζοντας τον αριθμό των θυμάτων σε περισσότερους από 230.000 ανθρώπους.

    Ικανοποιημένοι οι βετεράνοι

    Ο διευθυντής του μουσείου ''Σμιθσόνιαν'', πτέραρχος Τζακ Ντέιλι, δήλωσε ότι ''χρειάστηκε πολύμηνη δουλειά αντρών και γυναικών ώστε το πολεμικό αεροπλάνο να ξαναβρεί το παλαιό παρουσιαστικό του και να είναι στη διάθεση των επερχόμενων γενεών και της ανθρώπινης Ιστορίας, για το συγκεκριμένο ρόλο που έπαιξε στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο''.

    Στη Χιροσίμα, η βόμβα έπεσε ενώ το αεροπλάνο πετούσε σε ύψος 9.632 μέτρων και το ίδιο αεροπλάνο χρησιμοποιήθηκε απλά ως αναγνωριστικό κατά τη ρίψη ατομικής βόμβας τις επόμενες μέρες στο Ναγκασάκι από άλλο αεροσκάφος, όπου σκοτώθηκαν ακαριαία 70.000 άνθρωποι.

    Ο πιλότος του βομβαρδιστικού ''Ενόλα Γκέι'', απόστρατος πτέραρχος Πολ Τίμπετς, ζει ακόμα. Η Ένωση Βετεράνων της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας ανακοίνωσε ότι η έκθεση του ιστορικού βομβαρδιστικού στο μουσείο ''Σμιθσόνιαν'' της έδωσε ζωηρή ικανοποίηση.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 18 August 2003 - 20:54:32 UTC