Browse through our Interesting Nodes on Secondary Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-08-18

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Iκανοποίηση Σημίτη για τα Ολυμπιακά έργα
  • [02] Νέο σκάνδαλο συγκλονίζει το Πάντειο Πανεπιστήμιο
  • [03] Σύγκρουση IX με τουριστικό λεωφορείο-Δύο νεκροί
  • [04] Η Λευκάδα μετράει τις πληγές της
  • [05] Παιχνίδι θανάτου για δύο μικρά παιδιά στη Σάμο
  • [06] Νέο ηχητικό μήνυμα: Ζωντανοί Λάντεν και Ομάρ
  • [07] Εκρηξη βόμβας στο Τελ Αβίβ
  • [08] Βρετανική έκθεση: Στόχος τρομοκρατών οι ΗΠΑ
  • [09] Ασφαλείς οι 14 όμηροι που κρατούνται στο Μαλί
  • [10] Ισραήλ: Αεροπορικό ατύχημα - Επτά τραυματίες
  • [11] Θανατηφόρες κατολισθήσεις στα σύνορα Νεπάλ-Θιβέτ
  • [12] Εκρηξη βόμβας σε τράπεζα στην Κορσική
  • [13] B. Kίνα: Τρεις νεκροί-1000 τραυματίες από τα 5,9 Ρίχτερ
  • [14] Προβλήματα από τις καταιγίδες στη Νοτιοανατολική Γαλλία
  • [15] ''Λάθος'' ο θάνατος εικονολήπτη από αμερικανικά πυρά
  • [16] Νέο προκλητικό, ανθελληνικό δημοσίευμα
  • [17] Χρυσό μετάλλιο στο Βρετανό Τ. Μπουν στην Ιππασία

    [01] Iκανοποίηση Σημίτη για τα Ολυμπιακά έργα

    Πηγή: NET 105,8 fm 18/8/2003 11:25:00 πμ

    Την ικανοποίησή του για τα έργα στον Αγιο Κοσμά και στο Φαληρικό Δέλτα εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης στη διάρκεια επίσκεψης που πραγματοποίησε σε αυτά συνοδευόμενος από τους υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ Βάσω Παπανδρέου, Πολιτισμού Ευάγγελο Βενιζέλο, τον υφυπουργό Νάσο Αλευρά και τη Γιάννα Αγγελοπούλου. "Τα έργα προχωρούν και θα είναι έτοιμα έγκαιρα. Η Ελλάδα θα είναι έτοιμη και ασφαλής στους Ολυμπιακούς Αγώνες" τόνισε ο Πρωθυπουργός. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Σημίτης στην μετα-ολυμπιακή χρήση των έργων υπογραμμίζοντας ότι στο Φαληρικό Δέλτα θα γίνει το μεγαλύτερο έργο που έχει γίνει για Ολυμπιακούς Αγώνες και πως η παραλία από το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας έως τη Γλυφάδα θα είναι παραλία περιπάτου για τους πολίτες.

    Μίνι, ανεπίσημος απολογισμός των test events

    Το απόγευμα ο Κώστας Σημίτης θα έχει σύσκεψη στο Μ. Μαξίμου για τις δοκιμαστικές διοργανώσεις εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 (των γνωστών ως test events) με τον πρόεδρο της Συντονιστικής Επιτροπής της ΔΟΕ Ντ. Όσβαλντ, τον κ. Βενιζέλο και την κα. Αγγελοπούλου.

    Η Οργανωτική Επιτροπή "Αθήνα 2004" αναμένεται να κάνει τον επίσημο απολογισμό της πρώτης φάσης των test events στις αρχές Σεπτεμβρίου.

    Σύσκεψη για τη Χάρτα κοινωνικής σύγκλισης

    Eπίσης ο Πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση και με τον υπουργό Οικονομίας Νίκο Χριστοδουλάκη, με αντικείμενο τη Χάρτα Κοινωνικής Σύγκλισης, που θα εξαγγείλει στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης. Θα ακολουθήσει σύσκεψη, με τον υπουργό Οικονομίας και τους υπουργούς Μεταφορών Χρίστο Βερελή και Εργασίας Δημήτρη Ρέππα, για τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά και τη Νέα Ολυμπιακή Αεροπορία.

    [02] Νέο σκάνδαλο συγκλονίζει το Πάντειο Πανεπιστήμιο

    18/8/2003 11:29:00 πμ

    Σε απολογία καλούνται υπάλληλοι του Παντείου Πανεπιστημίου που επιδίδονταν σε παράνομες εγγραφές, μετεγγραφές και κατατάξεις φοιτητών, κάνοντας χρήση παραποιημένων ιατρικών γνωματεύσεων και καταστρατηγώντας το νόμο περί εγγραφής ατόμων με ειδικές ανάγκες χωρίς εξετάσεις. Όπως αναφέρει τη Δευτέρα η εφημερίδα "Τα Νέα", ήδη συντάσσονται κατηγορητήρια κατά των υπευθύνων. Η ποινική διαδικασία εκ μέρους του Πρυτανικού Συμβουλίου κινήθηκε με πρωτοβουλία του πρύτανη Ι. Βαβούρα. Μετά την υποβολή μήνυσης, τον περασμένο Ιανουάριο, κατά της γραμματέως του Τμήματος Κοινωνιολογίας και κατά παντός άλλου υπευθύνου, ασκήθηκε ποινική δίωξη για πλαστογραφία, πλαστογραφία πιστοποιητικών και παράβαση καθήκοντος.

    Παραβάσεις σε 16 περιπτώσεις εγγραφών, μετεγγραφών και κατατάξεων

    Η δίωξη στηρίχθηκε στην Ένορκη Διοικητική Εξέταση (Ε.Δ.Ε.) που διενεργήθηκε στο Πάντειο με απόφαση του Πρυτανικού Συμβουλίου, προκειμένου να εξακριβωθούν σχετικές καταγγελίες.

    Τα αποτελέσματα της Ε.Δ.Ε. όχι μόνο επιβεβαίωσαν τις καταγγελίες, αλλά και αποκάλυψαν παραβάσεις σε 16 περιπτώσεις εγγραφών, μετεγγραφών και κατατάξεων που αφορούσαν κυρίως το ακαδημαϊκό έτος 1998-1999.

    Το Πρυτανικό Συμβούλιο ασχολήθηκε με ένα ακόμα κρούσμα, πολύ πιο πρόσφατο, το οποίο αφορούσε υπάλληλο, η οποία "διόρθωσε" επί τα βελτίω τη βαθμολογία φοιτήτριας σε έξι μαθήματα, στα οποία είχε εξεταστεί το Σεπτέμβριο του 2002.

    Σημειώνεται ότι στο στάδιο της ανάκρισης βρίσκεται ακόμα η υπόθεση της υπεξαίρεσης άνω των 6 δισ. δραχμών για την οποία κατηγορούνται καθηγητές και υπάλληλοι του Παντείου από το 1999.

    Τόσο το οικονομικό σκάνδαλο όσο και την υπόθεση των παράνομων εγγραφών χειρίζεται ήδη η ειδική ανακρίτρια. Για την τελευταία περίπτωση κατηγορίες αναμένεται να αντιμετωπίσουν και τα πρόσωπα που ενεγράφησαν παρανόμων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

    [03] Σύγκρουση IX με τουριστικό λεωφορείο-Δύο νεκροί

    Πηγή: ΑΠΕ 18/8/2003 11:11:00 πμ

    Φώτο αρχείου

    Θανάσιμα τραυματίστηκαν δυο νεαροί από την Αθήνα σε τροχαίο δυστύχημα, που έγινε το βράδυ της Κυριακής στο δρόμο Παλιουρίου-Νέων Μουδανιών, στη Χαλκιδική, όταν το IX επιβατικό αυτοκίνητο, που οδηγούσε ο Χάρης Βαχτανίδης, 19 ετών, πέρασε στο αντίθετο ρεύμα και συγκρούστηκε μετωπικά με πούλμαν, στο οποίο επέβαιναν 25 αλλοδαποί τουρίστες. Από τη σύγκρουση έχασαν τη ζωή τους ο οδηγός του IX, καθώς και ο συνοδηγός, Χάρης Ζαφειρίδης, 20 χρόνων, ενώ ο οδηγός του πούλμαν και οι τουρίστες δεν έπαθαν τίποτα.

    [04] Η Λευκάδα μετράει τις πληγές της

    18/8/2003 9:12:00 πμ

    Στους φυσιολογικούς ρυθμούς επανέρχεται σταδιακά η Λευκάδα μετά το σεισμό των 6,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που έπληξε το νησί την περασμένη Πέμπτη. Στο νησί συνεχίζονται από ειδικά συνεργεία οι καταγραφές των ζημιών, ενώ από σήμερα αρχίζει η καταβολή των 600 ευρώ στους πληγέντες για τις πρώτες τους ανάγκες. Μέχρι τώρα έγιναν 1.100 έλεγχοι σε κτήρια του νησιού, ενώ έχουν κατατεθεί περί τις 2.000 αιτήσεις για ελέγχους. Περίπου 500 σπίτια κρίθηκαν προσωρινά μη κατοικήσιμα και ορισμένα από αυτά κρίθηκαν οριστικά ακατάλληλα.

    Οικονομική ενίσχυση για τους σεισμοπαθείς

    Ολα τα κτήρια θα επανεξεταστούν από την Πέμπτη από δευτεροβάθμια επιτροπή ελέγχου.

    Μόλις καταγραφούν οι ζημιές στις οικοσκευές, οι πληγέντες θα λάβουν βοήθημα 6.000 ευρώ.

    Επίσης, οι ιδιοκτήτες των κατεδαφιστέων σπιτιών θα επιχορηγηθούν με δάνειο δωρεάν κατά 30% και άτοκο 15ετές δάνειο για το υπόλοιπο 70%.

    Δέλεαρ για τους τουρίστες

    Το νησί υπέστη πλήγμα και στον τουρισμό, καθώς αρκετοί παραθεριστές, το εγκατέλειψαν μετά το σεισμό. Οι ξενοδόχοι προσπαθούν με προσφορές να αναστρέψουν το κλίμα: ανακοίνωσαν έκπτωση 30% στις τιμές, για να προσελκύσουν νέους παραθεριστές.

    Την ίδια ώρα η κυβέρνηση εξήγγειλε ένα τουριστικό διαφημιστικό πακέτο για την ανάπτυξη του νησιού.

    Τις πληγείσες περιοχές της Λευκάδας, επισκέπτεται σήμερα ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής, επικεφαλής κλιμακίου βουλευτών του κόμματός του.

    Την Κυριακή, εξάλλου, άρχισε στo νησί το 41ο Διεθνές Φολκλορικό Φεστιβάλ με τη συμμετοχή 24 χορευτικών συγκροτημάτων από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

    Τη Λευκάδα επισκέφθηκε την Κυριακή ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δημήτρης Τσοβόλας, ο οποίος ζήτησε να συνεχιστεί το ενδιαφέρον του κράτους υπέρ των σεισμοπλήκτων.

    [05] Παιχνίδι θανάτου για δύο μικρά παιδιά στη Σάμο

    Πηγή: ΑΠΕ 18/8/2003 9:08:00 πμ

    Τραγωδία χθες Kυριακή στο Καρλόβασι της Σάμου, όταν ένας πατέρας βρήκε τα δύο του παιδιά νεκρά μέσα στο ψυγείο που είχε στη ταβέρνα του. Τα δύο μικρά παιδιά του Γιώργου Σεβαστάκη (ηλικίας 3 και 6 ετών) Σταύρος και Μιλτιάδης έπαιζαν στην αυλή του σπιτιού και της ταβέρνας και σε κάποια στιγμή εξαφανίστηκαν. Οι γονείς τους άρχισαν να τα αναζητούν και τα βρήκαν τελικά μέσα στο επαγγελματικό ψυγείο, στο οποίο είχαν μπει παίζοντας και είχαν εγκλωβιστεί. Τα παιδιά μεταφέρθηκαν στο Κέντρο Υγείας στο Καρλόβασι, όπου διαπιστώθηκε ότι πέθαναν από ασφυξία. Η αστυνομική διεύθυνση διενεργεί προανάκριση, ενώ τα δύο παιδιά θα διακομιστούν στο νοσοκομείο για νεκροψία νεκροτομή.

    [06] Νέο ηχητικό μήνυμα: Ζωντανοί Λάντεν και Ομάρ

    Πηγή: ΑΠΕ 18/8/2003 9:46:00 πμ

    O διαβόητος τρομοκράτης Oσάμα Μπιν Λάντεν και ο πρώην ηγέτης των Ταλιμπάν μουλάς Ομάρ είναι ζωντανοί, υποστηρίζει ο εκπρόσωπος της Αλ Κάιντα στο Αφγανιστάν, Αμπντέλ Ραχμάν αλ Νάιντι σε ηχητικό μήνυμά του που μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Αραμπίγια. ''Ο σεΐχης Οσάμα Μπιν Λάντεν και ο μουλάς Ομάρ είναι ζωντανοί και καλά στην υγεία τους'', ανέφερε στο μήνυμά του ο Αλ Νάιντι. Ο εκπρόσωπος της Αλ Κάιντα κάλεσε επίσης τους μουσουλμάνους να αγωνιστούν ενάντια στις αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ. Σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό ο Αλ Νάιντι είναι νούμερο 16 στην αμερικανική λίστα με τους καταζητούμενους ηγέτες της Αλ Κάιντα.

    [07] Εκρηξη βόμβας στο Τελ Αβίβ

    Πηγή: ΑΠΕ 18/8/2003 11:32:00 πμ

    Μια γυναίκα σκοτώθηκε και πέντε άτομα τραυματίστηκαν από την ισχυρή έκρηξη βόμβας σε εστιατόριο του Τελ Αβίβ, μετέδωσαν τα ισραηλινά ΜΜΕ. Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι η βόμβα είχε τοποθετηθεί στον ανελκυστήρα του εστιατορίου και εκτιμά πως πρόκειται μάλλον για τρομοκρατική ενέργεια, καθώς βρήκε τα υπολείμματα των εκρηκτικών. Ωστόσο, η αστυνομία δεν αποκλείει και το ενδεχόμενο να πρόκειται για ξεκαθάρισμα λογαριασμών. Στο μεταξύ, ματαιώθηκε η προβλεπόμενη για σήμερα αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από τις πόλεις Καλκίλια και Ιεριχώ στη Δυτική Οχθη.

    Αδιέξοδο για τα μέτρα μετά την αποχώρηση των Ισραηλινών

    Στη χθεσινοβραδινή συνάντηση ανάμεσα σε υψηλόβαθμους αξιωματούχους του Ισραήλ και της παλαιστινιακής Αρχής δεν στάθηκε δυνατόν να επικαθοριστούν όλα τα μέτρα που θα έπρεπε να λάβουν οι δύο πλευρές μετά την αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων.

    Το πλέον ακανθώδες θέμα, στην προχθεσινή συμφωνία ανάμεσα στον Ισραηλινό υπουργό Αμύνης Σαούλ Μοφάζ και στον Παλαιστίνιο υπουργό Θεμάτων Ασφαλείας Μοχάμεντ Νταλάν για αποχώρηση των Ισραηλινών από την Καλκίλια, την Ιεριχώ, και τις Ραμάλα και Τουλκάρεμ εντός δύο εβδομάδων, ήταν η πλήρης αποχώρηση των εβραϊκών δυνάμεων πίσω στις θέσεις που διατηρούσαν στις δύο πρώτες πόλεις πριν την παλαιστινιακή εξέγερση τον Σεπτέμβριο του 2000.

    Το άλλο θέμα, στο οποίο επέμειναν οι Παλαιστίνιοι κατά τη διάρκεια της συνόδου ήταν όχι μόνον να αποχωρήσει ο ισραηλινός στρατός, αλλά παράλληλα να αφαιρεθούν και τα οδοφράγματα και οι οχυρώσεις από σάκους άμμου.

    [08] Βρετανική έκθεση: Στόχος τρομοκρατών οι ΗΠΑ

    18/8/2003 10:31:00 πμ

    Οι ΗΠΑ διατρέχουν σοβαρό κίνδυνο να αντιμετωπίσουν κι άλλη επίθεση ανάλογη εκείνης της 11ης Σεπτεμβρίου εντός του επομένου 12μηνου, τονίζεται σε έκθεση τού Ινστιτούτου World Market Research Center, που εδρεύει στο Λονδίνο. "Η Αμερική αποτελεί τον υπ. αριθ. 1 στόχο για πολλές τρομοκρατικές ομάδες", τονίζει το ίδιο Ινστιτούτο, αξιολογώντας τους κινδύνους για τρομοκρατικές επιθέσεις σε 186 χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο. "Τα δίκτυα των φανατικών Ισλαμιστών είναι λιγότερο εκτεταμένα στις ΗΠΑ απ' όσο στη Δυτική Ευρώπη, όμως οι υπό αμερικανική καθοδήγηση εκστρατείες στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ έχουν οξύνει τα αντιαμερικανικά αισθήματα", τόνισε ο συντάκτης της έκθεσης Γκάι Γκαν.

    "Μία επίθεση στο ύφος της 11ης Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ είναι πολύ πιθανή", τόνισε. Το WMRC, που προσφέρει αξιολογήσεις για τους κινδύνους σε πολυεθνικές εταιρείες, ανακοίνωσε πως τοποθετεί τις ΗΠΑ στην τέταρτη θέση του πίνακα επικινδυνότητας, ενώ η σύμμαχός της Βρετανία βρίσκεται στη 10η θέση. Στην πρώτη θέση έρχεται η Κολομβία, στην οποία μαίνεται ο πόλεμος κατά των αριστερών ανταρτών και όπου υπάρχει μεγάλο ποσοστό απαγωγών, κι ακολουθούν στη δεύτερη θέση το Ισραήλ και στην τρίτη το Πακιστάν. Η χώρα με τον χαμηλότερο κίνδυνο τρομοκρατικών επιθέσεων είναι η Βόρειος Κορέα, "η οποία είναι τόσο ασφυκτικά ελεγχόμενη, που υπάρχει μικρή πιθανότητα να συμβεί τίποτε εναντίον της".

    [09] Ασφαλείς οι 14 όμηροι που κρατούνται στο Μαλί

    Πηγή: ΑΠΕ 18/8/2003 10:19:00 πμ

    Οι 14 Γερμανοί, Ολλανδοί και Ελβετοί όμηροι, που απήχθησαν στην αλγερινή Σαχάρα και κρατούνται στο Μαλί, είναι σώοι κι ασφαλείς και σύντομα πρόκειται να επιστρέψουν στις οικογένειές τους, όμως η απελευθέρωσή τους έχει συναντήσει καθυστέρηση, ανακοινώθηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας από τους διαμεσολαβητές οι οποίοι πάντως παραδέχτηκαν πως υπάρχει μία καθυστέρηση στην απελευθέρωση τους.

    Αγωνία για την απελευθέρωση τους - Αγνωστο τι λύτρα ζητήθηκαν

    ''Δεν μπορέσαμε να συγκεντρώσουμε όλους τους ομήρους, και για τον λόγο αυτό το αεροσκάφος που είχαμε ζητήσει έφυγε για να ξαναγυρίσει'', εξήγησε ένας από τους διαμεσολαβητές.

    Στην ερώτηση για τα ζητήματα που αφορούν τα λύτρα και τις άλλες προϋποθέσεις των απαγωγέων, το περιβάλλον των διαμεσολαβητών τόνισε πως ''απομακρύνθηκαν όλα τα προβλήματα''.

    Ενα στρατιωτικό αεροσκάφος από το Μαλί, που έφθασε το απόγευμα της Κυριακής, βρίσκεται πάντοτε σε αναμονή στο αεροδρόμιο του Γκάο (βορειοανατολικό Μαλί), ενώ ένα αντίστοιχο γερμανικό, που για κάποια στιγμή στάθμευε στο Γκάο, αναμένει τώρα στο Νιαμέι στον Νίγηρα, περίπου 400 χλμ από το Γκάο.

    [10] Ισραήλ: Αεροπορικό ατύχημα - Επτά τραυματίες

    Πηγή: ΑΠΕ 18/8/2003 9:58:00 πμ

    Φώτο αρχείο

    Επτά επιβάτες τραυματίστηκαν όταν αποκολλήθηκε έλικας ισραηλινού στρατιωτικού μεταγωγικού αεροσκάφους τύπου ''Hercules 130'' κατά τη διαδικασία προσγείωσής του στο αεροδρόμιο Σντε Ντοβ του Τελ Αβίβ, όπως ανακοίνωσε στρατιωτική πηγή. Κατά την αποκόλλησή του ο έλικας χτύπησε την άτρακτο του αεροσκάφους με αποτέλεσμα να τραυματιστούν επτά επιβάτες ,εκ των οποίων ο ένας σοβαρά. Μετά το ατύχημα αυτό η ισραηλινή αεροπορία διέταξε την προσωρινή διακοπή των πτήσεων για όλα τα αεροσκάφη αυτού του είδους. Τα αμερικανικής κατασκευής τετρακινητήρια αυτά αεροσκάφη που έχουν μετονομαστεί στο Ισραήλ σε ''Καρνάφ'' (Ρινόκερος), βρίσκονται σε υπηρεσία εδώ και δεκάδες χρόνια στην ισραηλινή αεροπορία.

    [11] Θανατηφόρες κατολισθήσεις στα σύνορα Νεπάλ-Θιβέτ

    Πηγή: ΑΠΕ 18/8/2003 9:01:00 πμ

    Φώτο αρχείου

    Εκτεταμένες κατολισθήσεις στους ορεινούς όγκους στη Ρασούουα- 90 χλμ βορειοδυτικά από την πρωτεύουσα Κατμαντού, κοντά στη μεθόριο με το Θιβέτ- έχουν σκοτώσει 20 ανθρώπους, ενώ 68 οικογένειες έμειναν εξαιτίας των κατολισθήσεων άστεγες. Δεκαπέντε από τους στρατιώτες που εστάλησαν στην περιοχή των κατολισθήσεων έχασαν την ζωή τους και πέντε συνάδελφοί τους αγνοούνται. Πέντε μέλη μίας οικογένειας, που κατοικούσε μόνιμα στην ορεινή αυτή περιοχή αυτή σκοτώθηκαν επίσης, όταν το σπίτι τους καταπλακώθηκε. Προκλήθηκαν εξάλλου σοβαρότατες ζημιές σε στρατόπεδο της περιοχής, σε κτήρια, σε μία ''κρεμαστή'' γέφυρα και γενικότερα στο τοπικό οδικό δίκτυο σε απόσταση 30 χλμ. Διακόσιοι άνθρωποι έχουν σκοτωθεί, εφέτος στο Νεπάλ, από κατολισθήσεις και πλημμύρες.

    [12] Εκρηξη βόμβας σε τράπεζα στην Κορσική

    Πηγή: ΑΠΕ 18/8/2003 9:00:00 πμ

    Βόμβα εξερράγη σήμερα το πρωί έξω από τράπεζα στο Αιάκειο της Κορσικής με αποτέλεσμα να προκληθούν μεγάλες υλικές ζημιές αλλά όχι θύματα, σύμφωνα με τη γαλλική αστυνομία. Στην ανακοίνωση της τονίζεται ότι η βόμβα περιείχε τουλάχιστον 20 κιλά εκρηκτικών υλών. Ουδεμία οργάνωση έχει αναλάβει μέχρι στιγμής την ευθύνη για την επίθεση, που η αστυνομία αποδίδει, πάντως, σε κορσικανούς αυτονομιστές.

    [13] B. Kίνα: Τρεις νεκροί-1000 τραυματίες από τα 5,9 Ρίχτερ

    Πηγή: ΑΠΕ 18/8/2003 8:44:00 πμ

    Φώτο αρχείου

    Τρεις νεκροί και περισσότεροι από 1000 τραυματίες είναι ο τραγικός απολογισμός του σεισμού των 5,9 Ρίχτερ που συγκλόνισε το περασμένο Σάββατο τη Bόρεια Κίνα, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση των Aρχών. Από τη δόνηση υπέστησαν μεγάλες ζημιές περισσότερα από 8.000 κτήρια και οι σεισμόπληκτοι ξεπερνούν τους 600.000, όπως δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος των συνεργείων διάσωσης. Το επίκεντρο της δόνησης ήταν στην περιοχή Σιφένγκ της Εσωτερικής Μογγολίας, 300 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Πεκίνου.

    [14] Προβλήματα από τις καταιγίδες στη Νοτιοανατολική Γαλλία

    Πηγή: ΑΠΕ 18/8/2003 8:44:00 πμ

    Φώτο αρχείου

    Πολλά τα προβλήματα στη Νοτιοανατολική Γαλλία λόγω των ραγδαίων βροχοπτώσεων που πλήττουν την περιοχή. Η κυκλοφορία των σιδηροδρομικών συρμών διακόπηκε μερικώς την Κυριακή, καθώς οι καταιγίδες προκάλεσαν υλικές ζημιές και διακοπές στην ηλεκτροδότηση. Οι βρωχοπτώσεις και οι θυελλώδεις άνεμοι προκάλεσαν και την πτώση πολλών δένδρων πάνω στις γραμμές, πράγμα που προκάλεσε ζημιές στις σιδηροδρομικές και ηλεκτρικές γραμμές. Σε περίπου 15 δρομολόγια σημειώθηκαν καθυστερήσεις έως και πέντε ώρες, κυρίως στις γραμμές Παρίσι-Γκρενόμπλ και Γενεύη-Παρίσι.

    Συνεγερμός λόγω κινδύνου καταιγίδων εξαιρετικής σφοδρότητας

    Σύμφωνα με την SNCF, συνεργεία έχουν σταλεί προκειμένου να καθαριστούν οι γραμμές από πολλά δένδρα που εμποδίζουν την κυκλοφορία. Επίσης, πολλά νοικοκυριά στερήθηκαν το ηλεκτρικό ρεύμα στην περιοχή Ροδανού-Αλπεων, τόνισε η ηλεκτρική εταιρεία, δίχως να είναι σε θέση να προσδιορίσει τον τόπο και τη διάρκεια των διακοπών.

    Περισσότερα από 15.000 νοικοκυριά έμειναν χωρίς ηλεκτρικό και στις Ανω Αλπεις και πάνω από 10.000 στο Μπουζέ (του Αιν).

    Επίσης, 20.000 νοικοκυριά είναι χωρίς ηλεκτρικό από το απόγευμα της Κυριακής στο Ντρόμ. Την ίδια μέρα ένας άνθρωπος πνίγηκε στη λίμνη Σαραβίν (στην Ιζέρ), όταν βυθίσθηκε το σκάφος του εξαιτίας των σφοδρών ανέμων.

    Σύμφωνα με τη Μετεωρολογική Υπηρεσία ο συναγερμός καιρικών φαινομένων (επίπεδο 3 στην 4βαθμη κλίμακα συναγερμού) που κηρύχθηκε σε 33 διαμερίσματα της Νοτιοανατολικής Γαλλίας, λόγω του κινδύνου καταιγίδων εξαιρετικής σφοδρότητας, θα παραμείνει εν ισχύι το αργότερο έως σήμερα το πρωί για τα τελευταία διαμερίσματα από όπου αναμένεται να περάσει η κακοκαιρία.

    [15] ''Λάθος'' ο θάνατος εικονολήπτη από αμερικανικά πυρά

    18/8/2003 10:13:00 πμ

    Ο Μάζεν Ντάνα

    Σε λανθασμένη αναγνώριση αποδίδει το Αμερικανικό Πεντάγωνο τον θάνατο Παλαιστίνιου εικονολήπτη του Ρόιτερ έξω από φυλακή φρουρούμενη από αμερικανικές δυνάμεις. "Κατά πάσα πιθανότητα, οι δυνάμεις της συμμαχίας δεν έχουν ως αποστολή τους να παίρνουν δημοσιογράφους ως στόχο. Εάν τους πυροβολούν θα είναι γιατί υπήρξε κάτι που τους οδήγησε σε λανθασμένη αναγνώριση", τόνισε ο εκπρόσωπος του υπουργείο Κεν ΜακΛέλαν, τονίζοντας πως η ταυτότητα του δημοσιογράφου διαπιστώθηκε μόνον μετά το επεισόδιο. Ο ίδιος τόνισε πως ο Παλαιστίνιος εικονολήπτης του Ρόιτερ Μάζεν Ντάνα, ο οποίος επλήγη από σφαίρες ενώ εργαζόταν έξω από την φυλακή Αμπού Γαρίμπ, όπως δήλωσε συνάδελφός του, αμέσως μετά μεταφέρθηκε σε στρατιωτικό νοσοκομείο, όπου απλώς διαπιστώθηκε ο θάνατός του. Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου σημείωσε πως έχουν ξεκινήσει έρευνες για το συγκεκριμένο επεισόδιο.

    [16] Νέο προκλητικό, ανθελληνικό δημοσίευμα

    18/8/2003 9:37:00 πμ

    O Kώστας Κεντέρης

    Νέα προκλητικά δημοσιεύματα, από τη Γερμανία αυτή τη φορά, και εναντίον του Κώστα Κεντέρη, προκαλούν έντονες αντιδράσεις. Κυβέρνηση και Αντιπολίτευση, μιλούν για σκοπιμότητες και ενορχηστρωμένες επιθέσεις κατά της Eλλάδας. Το δημοσίευμα αφήνει αιχμές για χρήση αναβολικών από τον Ολυμπιονίκη και παγκόσμιο πρωταθλητή Κώστα Κεντέρη, ενώ χαρακτηρίζει "μπανανία" σε θέματα ντόπιγκ την Ελλάδα.

    Το δημοσίευμα προβλέπει ντόπιγκ στους Ολυμπιακούς το 2004

    "Λίβελο" χαρακτήρισε ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Λιάνης το δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού ''Ντερ Σπίγκελ'', το οποίο αφήνει αιχμές για χρήση αναβολικών από τον ολυμπιονίκη και παγκόσμιο πρωταθλητή Κώστα Κεντέρη.

    Ο κ. Λιάνης αναφέρει ότι στο άρθρο του περιοδικού δεν παρατίθεται ούτε ένα στοιχείο αληθινό που να φανερώνει πως ο μεγάλος Έλληνας αθλητής υπέπεσε σε αυτό το ολίσθημα. Τονίζει δε, ότι το μεγαλύτερο ψεύδος του δημοσιεύματος είναι ότι ''η χώρα που θα φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες είναι "μπανανία" σε θέματα ντόπιγκ''.

    ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ, ΝΕΤ

    [17] Χρυσό μετάλλιο στο Βρετανό Τ. Μπουν στην Ιππασία

    Πηγή: ΑΠΕ 18/8/2003 7:44:00 πμ

    Ο Βρετανός Τέρι Μπουν κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στον Διεθνή Αγώνα Ιππικού Τριάθλου "Αθήνα 2003", που αποτελεί την Προολυμπιακή Δοκιμαστική Διοργάνωση και πραγματοποιήθηκε από την Παρασκευή 15/8 μέχρει και την Κυριακή 17/8. Ο 30χρονος πρωταθλητής με τον ίππο του "Air Cruise" κρατούσε από το πρώτο αγώνισμα (Ντρεσάζ) την πρώτη θέση στη γενική κατάταξη και την οριστικοποίησε μετά τη διεξαγωγή των δύο γύρων στην υπερπήδηση εμποδίων. Ο Μπουν είχε συνολικά βαθμούς ποινής, έναντι 42.40 της Κάρολιν Πρατ (Βρετανία/Kinsey Control) και 48.10 του Αυστραλού τρεις φορές χρυσού Ολυμπιονίκη Αντριου Τζέιμς Χόι με τον ίππο "Yeoman΄s Point". Από ελληνικής πλευράς ο Δημήτρης Νάτσης με τον "Master Exchange" πήρε ανάμεσα σε συνολικά 17 αθλητές, την 6η θέση, την καλύτερη που έχει κατακτήσει στην καριέρα του σε αγώνα δύο αστέρων, παρότι είχε άλλους τέσσερις βαθμούς ποινής στον Β΄ γύρο της υπερπήδησης εμποδίων.

    Καλές κι οι ελληνικές συμμετοχές

    Η Χάιντι Αντικατζίδη για δεύτερη φορά έκανε άπταιστη διαδρομή και κατέλαβε τη 9η θέση στη γενική κατάταξη, αφού η Μπετίνα Χόι αποκλείστηκε λόγω πτώσης. Η Ολυμπιονίκης μας με ένα νέο άλογο, τον "Good Enough", πήγε πολύ μέτρια στο Cross Country (21 "ολόκληρους" βαθμούς ποινής) γι΄αυτό δεν κατάφερε να πετύχει ένα ακόμη καλύτερο πλασάρισμα.

    Το Ολυμπιακό Κέντρο Ιππασίας επισκέφθηκε το βράδυ της Κυριακής και η Δήμαρχος Αθηναίων Ντόρα Μπακογιάννη που καθόταν δίπλα στο σύζυγό της και πρόεδρο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ιππασίας Ισίδωρο Κούβελο.

    Επίσης, παρόντες ήταν και ο διευθύνων σύμβουλος Γιάννης Σπανουδάκης, ο εντεταλμένος σύμβουλος Σπύρος Καπράλος, ο γενικός διευθυντής αθλημάτων Μάκης Ασημακόπουλος, ο γενικός γραμματέας Ολυμπιακών Αγώνων Κώστας Καρτάλης και ο υφυπουργός Πολιτισμού-υπεύθυνος για τα Ολυμπιακά Εργα Νάσος Αλευράς. Ολοι εξέφρασαν το θαυμασμό τους για τις εγκαταστάσεις του Μαρκόπουλου.

    Η τελική κατάταξη:

    1. Τέρι Μπουν - Βρετανία: 37.10

    2. Κάρολιν Πρατ - Βρετανία: 42.40

    3. Αντριου Τζέιμς - Χόι Αυστραλία: 48.10

    4. Πόλι Τζάκσον - Βρετανία: 49.00

    5. Κρις Κινγκ - Βρετανία: 50.20 (ίππος Lady Guinevere)

    6. Δημήτρης Νάτσης - Ελλάδα: 60.00

    7. Ολιβερ Τάουνεντ - Βρετανία: 61.40

    8. Κρις Κινγκ - Βρετανία: 67.70 (ίππος Capaduce)

    9. Χάιντι Αντικατζίδη - Ελλάδα: 79.00

    10. Βιντσέντζο Τσινέλι - Ιταλία: 80.40


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 18 August 2003 - 8:55:46 UTC