Browse through our Interesting Nodes on the Baltic States Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-08-06

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τραγικός θάνατος εν πλω
  • [02] Αναδιοργάνωση του ΔΙΚΑΤΣΑ προωθεί το υπ. Παιδείας
  • [03] Σύγκρουση τρένου με φορτηγό
  • [04] Ένταση στην απολογία Τσελέντη
  • [05] Οι παλαιστινιακές οργανώσεις εμμένουν στην εκεχειρία
  • [06] Εκκληση ΟΗΕ για οικονομική ενίσχυση της Λιβερίας
  • [07] Χιροσίμα: 58 χρόνια από την ώρα μηδέν
  • [08] Στις ΗΠΑ για νοσηλεία ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν
  • [09] ΗΠΑ: Σε δίκη Πακιστανός για σχέσεις με την Αλ-Κάιντα
  • [10] Οι ΗΠΑ έριξαν εμπρηστικές βόμβες στο Ιράκ
  • [11] Ενα βήμα πριν τη Τσέλσι ο Βερόν
  • [12] Mπάσκετ: Πρώτο τεστ για την Εθνική Ανδρών
  • [13] Καλοκαιρινό παζάρι 2003 στην Καρύταινα
  • [14] Η βιταμίνη C μειώνει τη ζημιά από το παθητικό κάπνισμα;

    [01] Τραγικός θάνατος εν πλω

    6/8/2003 11:39:00 πμ

    Το θάνατο βρήκε το βράδυ της Τρίτης ένας 37χρονος στη θαλάσσια περιοχή της παραλίας "Τρυπητή" Χαλκιδικής, όταν η πλαστική λέμβος στην οποία επέβαινε μαζί με άλλα δυο άτομα ανατράπηκε, επειδή μπλέχτηκε η προπέλα της μηχανής της σε δίχτυα και βυθίστηκε, με αποτέλεσμα ο άτυχος άνδρας που δε γνώριζε καλά κολύμπι να πνιγεί. Νεκρός είναι ο Γεώργιος Γουρλομάτης, κάτοικος εν ζωή Θεσσαλονίκης, η σορός του οποίου ανασύρθηκε από βάθος επτά μέτρων με τη βοήθεια ιδιώτη δύτη και μεταφέρθηκε αρχικά στο νοσοκομείο Πολυγύρου και στη συνέχεια στο νεκροτομείο Θεσσαλονίκης για νεκροψία-νεκροτομή. Οι άλλοι δυο επιβαίνοντες είναι καλά στην υγεία τους. Πρόκειται για το αδελφό του νεκρού, Ιωάννη Γουρλομάτη, 34 χρόνων και το Μιχάλη Σερμπεζή, 38 χρόνων, οι οποίοι περισυνελέγησαν από περιπολικό σκάφος του ΛΣ, το Ε/Γ "ΔΗΜΟΣ ΣΤΑΓΕΙΡΩΝ-ΑΚΑΝΘΟΥ" και τη λάντζα "ΛΑΜΠΡΙΝΗ", που έσπευσαν αμέσως στο σημείο του δυστυχήματος. Προανάκριση για την υπόθεση διενεργεί η Λιμενική Αρχή Ουρανούπολης.

    [02] Αναδιοργάνωση του ΔΙΚΑΤΣΑ προωθεί το υπ. Παιδείας

    6/8/2003 9:22:00 πμ

    Την εκ βάθρων αναδιοργάνωση του ΔΙΚΑΤΣΑ προωθεί το υπουργείο Παιδείας με νομοσχέδιο που θα κατατεθεί τον Σεπτέμβριο στη Βουλή. Μεταξύ άλλων, προβλέπεται αλλαγή του τρόπου εξέτασης των πτυχιούχων της ιατρικής, ώστε να εξασφαλιστεί οριστικά η αξιοπιστία τους, ενώ διευρύνεται ο κατάλογος των πανεπιστημίων του εξωτερικού που αναγνωρίζονται από το ΔΙΚΑΤΣΑ ως ισότιμα. Παράλληλα, τα πανεπιστήμια και τα πολυτεχνεία θα υποχρεώνονται να πραγματοποιούν εξετάσεις τρεις φορές κάθε χρόνο και να μην επιβάλλουν πολύμηνη αναμονή στους πτυχιούχους που επιστρέφουν στην Ελλάδα

    [03] Σύγκρουση τρένου με φορτηγό

    6/8/2003 10:03:00 πμ

    Δύο οδηγοί φορτηγών, ο Γεώργιος Γιαννάκος και ο Δημήτρης Μπουγατσιώτης, τραυματίσθηκαν ελαφρά, όταν τα οχήματά τους συγκρούσθηκαν με εμπορική αμαξοστοιχία στις 8.30 το πρωί σε ανισόπεδη διάβαση στο Μενίδι. Ο Γεώργιος Γιανάκος, παραβίασε την προστατευτική μπάρα την ώρα που διερχόταν η αμαξοστοιχία, με αποτέλεσμα το φορτηγό του να συγκρουσθεί με αυτή και στη συνέχεια να πέσει σε άλλο φορτηγό.

    [04] Ένταση στην απολογία Τσελέντη

    6/8/2003 11:49:00 πμ

    Θύελλα αντιδράσεων έχει προκαλέσει από συγκατηγορούμενους του η απολογία του Πάτροκλου Τσελέντη. Ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος αρνήθηκε την κατ΄ αντιπαράσταση εξέταση με τον Πάτροκλο Τσελέντη σε αυτή τη φάση της διαδικασίας, τονίζοντας πως θα το πράξει μετά το τέλος της απολογίας του. Στο μεταξύ, ο Τσελέντης έκανε λόγο για πιέσεις από τον Γιωτόπουλο σε άλλους συγκατηγορούμενούς του, να τον υποδείξουν ως δολοφόνο του Χρήστου Μάτη και του εκδότη Νίκου Μομφεράτου. Αυτή την ώρα, ο κατηγορούμενος εξετάζεται από τους συνηγόρους υπεράσπισης.

    Ανέβηκαν οι τόνοι για την εξέταση του κατηγορουμένου

    Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της εξέτασης του Πάτροκλου Τσελέντη από την πολιτική αγωγή ο πρόεδρος κ. Μιχάλης Μαργαρίτης απευθύνθηκε προς τον Αλέξανδρο Γιωτόπουλο λέγοντάς του να σηκωθεί και να πλησιάσει το βήμα του μάρτυρα.

    "Σηκωθείτε κύριε Γιωτόπουλε να σας δούμε. Ελάτε να τα πούμε. Ελάτε να τα πείτε εδώ οι δυο σας", είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος στον Γιωτόπουλο δείχνοντας τον Πάτροκλο Τσελέντη.

    Ωστόσο, ο Γιωτόπουλος απάντησε ότι θα εξεταστεί με τον Τσελέντη, μόνο όταν ολοκληρώσει την δική του απολογία.

    "Δεν σας νοιάζει να αποδείξετε την αθωότητά σας; Για ελάτε κ. Γιωτόπουλε. Εδώ είναι ο κ. Τσελέντης. Ιδού η Ρόδος ιδού και το πήδημα", ήταν η απάντηση του εισαγγελέα κ. Λάμπρου.

    Στο μεταξύ, στο δικαστήριο ανέβηκαν οι τόνοι όταν ο πρόεδρος ζήτησε από τους συνηγόρους του Αλέξανδρου Γιωτόπουλου να προηγηθούν των υπολοίπων συνηγόρων υπεράσπισης στην εξέταση του Τσελέντη.

    Ο συνήγορος του Βασίλη Τζωρτζάτου, κ. Κώστας Παπαδάκης ζήτησε από τον πρόεδρο να τηρηθεί η σειρά των κατηγορουμένων στην εξέταση του Τσελέντη, κάτι που αρνήθηκε ο κ. Μαργαρίτης.

    Η άρνησή του προκάλεσε το σχόλιο του κ. Ραχιώτη, ο οποίος υποστήριξε πως ο πρόεδρος επιθυμεί να δημιουργήσει ένταση ενόψει της υποβολής ερωτήσεων στον Τσελέντη από την υπεράσπιση.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις του κ. Ραχιώτη, ο Τσελέντης σημείωσε ότι δεν είπε προανακριτικά όσα υποστήριξε τώρα για τον Γιωτόπουλο γιατί δεν τα θυμόταν αλλά και γιατί τον ρωτούσαν περισσότερο για τη δική του συμμετοχή στην οργάνωση και όχι για τον ρόλο του Γιωτόπουλου.

    Επίσης, κατηγόρησε τον φερόμενο ως καθοδηγητή της 17Ν ότι προσπαθεί να τον επιβαρύνει με τις δολοφονίες του αστυνομικού Χρήστου Μάτη, στη ληστεία της Εθνικής Τράπεζας Πετραλώνων, και του εκδότη Νίκου Μομφεράτου.

    "Χθες ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος προσπαθούσε να πείσει στην φυλακή τον Βασίλη Τζωρτζάτο και τον Παύλο Σερίφη ότι εγώ δολοφόνησα τον Μάτη και τον Μομφεράτο", τόνισε χαρακτηριστικά ο Πάτροκλος Τσελέντης.

    [05] Οι παλαιστινιακές οργανώσεις εμμένουν στην εκεχειρία

    6/8/2003 10:18:00 πμ

    Τη διαβεβαίωση πως θα τηρήσουν την εκεχειρία με το Ισραήλ, έδωσαν στον Παλαιστίνιο πρωθυπουργό Μαχμούντ Αμπάς, στελέχη των ενόπλων Παλαιστινιακών οργανώσεων, τα οποία ωστόσο κατηγόρησαν την Ισραηλινή κυβέρνηση ότι παραβιάζει διαρκώς τις διμερείς συμφωνίες. Ο Μοχάμμεντ αλ Χίντι, υψηλόβαθμο στέλεχος της ισλαμικής οργάνωσης Τζιχάντ, δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι η αντιπροσωπεία της οργάνωσης εξέφρασε στον Αμπάς την δέσμευσή της στην εκεχειρία. Ωστόσο, ο Χίντι επισήμανε ότι το πρόβλημα συνδέεται με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Αριελ Σαρόν και την κυβέρνησή του.

    Αποκαλούν ''φάρσα'' την ανέγερση του φράκτη ασφαλείας

    Η παλαιστινιακές οργανώσεις Τζιχάντ και η Χαμάς εκφράζουν την έντονη αντίθεσή τους στην απελευθέρωση μόνο 340 από τους 6.000 Παλαιστίνιους κρατουμένους σε Ισραηλινές φυλακές.

    Ο Ισμαΐλ Χάνεγια, υψηλόβαθμο στέλεχος του κινήματος Χαμάς, τόνισε ότι το Ισραήλ δεν έδειξε καμία δέσμευση ως προς τον σεβασμό στην εκεχειρία, ειδικά στο θέμα της απελευθέρωσης των κρατουμένων.

    Επίσης, τα μέλη των οργανώσεων αποκαλούν "φάρσα", την ανέγερση του "φράκτη ασφαλείας" και άλλες αποφάσεις της κυβέρνησης Σαρόν, οι οποίες, όπως υποστηρίζουν, υπονομεύουν την εκεχειρία.

    Από την πλευρά της, η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε την Τρίτη ότι μελετά το ενδεχόμενο να περικόψει την οικονομική βοήθεια προς το Ισραήλ κατά ποσό ίσο με το κόστος του τείχους ασφαλείας. Η κυβέρνηση Μπους χαρακτηρίζει ''πρόβλημα'' την ανέγερση του ''φράκτη ασφαλείας''.

    [06] Εκκληση ΟΗΕ για οικονομική ενίσχυση της Λιβερίας

    6/8/2003 9:46:00 πμ

    Με τις πρώτους άνδρες της ειρηνευτικής δύναμης να βρίσκονται ήδη στο έδαφος της Λιβερίας, αξιωματούχοι του ΟΗΕ ετοιμάζονται να ζητήσουν δωρεές ύψους 69 εκατομμυρίων δολαρίων από κυβερνήσεις χωρών-μελών του Οργανισμού, περιφερειακούς διακρατικούς οργανισμούς και οργανώσεις αρωγής, για την διανομή επείγουσας βοήθειας στην διαλυμένη από τον εμφύλιο χώρα της Δυτικής Αφρικής. Ο πόλεμος έχει αφήσει 450.000 αστέγους μόνο στην Μονρόβια, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΟΗΕ. Τράπεζες έκλεισαν, νοσοκομεία και αγροκτήματα παρέλυσαν, οι συγκοινωνίες έχουν διακοπεί.

    Δύσκολη η αρωγή λόγω κόπωσης ων δωρητών

    Πάνω από 50 εκπρόσωποι χωρών-μελών του ΟΗΕ και περιφερειακών οργανισμών θα παραστούν στην επείγουσα έκκληση της Τετάρτης. Περίπου 22 εκατ. δολάρια θα ζητηθούν για την αγορά τροφίμων, 9 εκατ. δολάρια για την αγορά φαρμάκων, 9 εκατ. για την φροντίδα των αστέγων και των προσφύγων, και 8,5 εκατ. δολαρια για την κάλυψη ιατροφαρμακευτικών αναγκών, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

    Λόγω της δίχως προηγούμενο ζήτησης για ανθρωπιστική βοήθεια σε περιοχές όπως το Ιράκ, το Αφγανιστάν και η νότια Αφρική, ο ΟΗΕ και ιδιωτικές οργανώσεις αρωγής δηλώνουν ότι αντιμετωπίζουν εφέτος μια "κόπωση των δωρητών", καθώς οι κυβερνήσεις δίνουν πολύ μικρότερα κεφάλαια από αυτά που απαιτούνται για να καλυφθούν επείγουσες ανάγκες των πληγέντων.

    Σε μια προηγούμενη καμπάνια για τη Λιβερία, το Νοέμβριο του 2002, είχε τελικά συγκεντρωθεί μόλις το 1/5 των 25,3 εκατ. δολαρίων που είχαν ζητηθεί, εξαιρουμένης της βοήθειας σε τρόφιμα.

    Νέες απαιτήσεις Τέιλορ για να εγκαταλείψει τη χώρα

    Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση Μπους κλιμάκωνει τις πιέσεις προς τον πρόεδρο της Λιβερίας Τσαρλς Τέιλορ να εγκαταλείψει τη χώρα.

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες θέτουν την αποχώρηση του Τέιλορ από τη Λιβερία ως προϋπόθεση για οποιαδήποτε αμερικανική ανάμιξη σε μια ειρηνευτική αποστολή.

    Ο Τέιλορ, που είχε δεσμευτεί πως θα αποχωρήσει από τη Λιβερία την ερχόμενη Δευτέρα για τη Νιγηρία, απαιτεί τώρα να ακυρωθούν πρώτα οι κατηγορίες του Διεθνούς Δικαστηρίου εναντίον του για εγκλήματα πολέμου.

    [07] Χιροσίμα: 58 χρόνια από την ώρα μηδέν

    6/8/2003 8:55:00 πμ

    Πενήντα οκτώ χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τη ρίψη της ατομικής βόμβας από τις ΗΠΑ στην Χιροσίμα. Τιμώντας τη μνήμη των θυμάτων 40.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν σήμερα στη πόλη και τήρησαν ενός λεπτού σιγή ενώ ο πρωθυπουργός Τζουνιτσίρο Κοϊζούμι επανέλαβε την δέσμευση της Ιαπωνίας στην προσπάθεια εξάλειψης των πυρηνικών όπλων. Η επέτειος συμπίπτει με τις εντεινόμενες παγκόσμιες ανησυχίες για την αύξηση και την διάδοση των πυρηνικών όπλων: Οι ΗΠΑ αντέστρεψαν την πυρηνική τους πολιτική, εγκρίνοντας την επανέναρξη της έρευνας για τα "μικρά πυρηνικά" όπλα, ενώ η Βόρεια Κορέα έχει κάνει σαφές το ενδιαφέρον της για την ανάπτυξη πυρηνικού οπλοστασίου.

    Εκκληση για απάλειψη των πυρηνικών όπλων

    ''Ο κόσμος χωρίς πυρηνικά όπλα και χωρίς πόλεμο, ένας στόχος που οι 'χιμπακούσα' (τα θύματα της ατομικής βόμβας), επιδίωξαν για τόσο πολύ καιρό, μοιάζει να απομακρύνεται κι άλλο, κάτω από ένα πυκνό κάλυμμα μαύρων συννέφων, που φοβούνται ότι οποιοδήποτε λεπτό θα μπορούσαν να μετατραπούν σε μανιταροειδή σύννεφα που θα ρίχνουν μαύρη βροχή'', δήλωσε ο δήμαρχος της Χιροσίμα Ταντατόσι Ακίμπα στην ετήσια Διακήρυξη Ειρήνης.

    Ο Ακίμπα κάλεσε τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζορτζ Ουόκερ Μπους, τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Τζονγκ Ιλ και τους ηγέτες των χωρών που διαθέτουν πυρηνικά όπλα να επισκεφθούν την Χιροσίμα.

    Ο πρωθυπουργός Κοϊζούμι, ο οποίος παρέστη στην 45λεπτη ετήσια εκδήλωση για τρίτη φορά, υποσχέθηκε ''τις μέγιστες δυνατές προσπάθειες για την απάλειψη των πυρηνικών όπλων'' από πλευράς της κυβέρνησής του.

    Η εκδήλωση έγινε στις 08:15 τοπική ώρα, ακριβώς την ώρα που η έπεσε η ατομική βόμβα στην δυτική αυτή πόλη της Ιαπωνίας σαν σήμερα το 1945.

    Ο συνολικός αριθμός των θυμάτων σύμφωνα με τις δημοτικές αρχές αγγίζει τους 231.920 νεκρούς, περιλαμβανομένων των 140.000 που πέθαναν από τις συνέπειες του βομβαρδισμού ως το τέλος του 1945.

    [08] Στις ΗΠΑ για νοσηλεία ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν

    6/8/2003 11:06:00 πμ

    Χαϊντάρ Αλίεφ

    Σε νοσοκομείο των Ηνωμένων Πολιτειών, αναμένεται να μεταφερθεί ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Χαϊντάρ Αλίεφ, ο οποίος την Τετάρτη εξήλθε από κλινική της Αγκυρας, όπου νοσηλευόταν από τις 8 Ιουλίου. Ανησυχητικές είναι οι φήμες που κυκλοφορούν για την κατάσταση της υγείας του Αλίεφ, ο οποίος αντιμετωπίζει καρδιακά προβλήματα. Είναι η δεύτερη φορά από τον Απρίλιο που ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν παραμένει για πολυήμερη νοσηλεία στο νοσοκομείο, ενώ κατά το παρελθόν έχει νοσηλευθεί και σε νοσοκομείο του Κλίβελαντ στο Οχάιο.

    Στις 15 Οκτωβρίου οι προεδρικές εκλογές

    Την περασμένη Δευτέρα το κοινοβούλιο του Αζερμπαϊτζάν προχώρησε στον διορισμό του γιου του Ιλχάμ Αλίεφ, στη θέση του Πρωθυπουργού, γεγονός που θεωρείται αποφασιστικό βήμα για τη διαδοχή στην προεδρία της χώρας.

    Σύμφωνα με το σύνταγμα του Αζερμπαϊτζάν, σε περίπτωση που ο Πρόεδρος δεν είναι σε θέση να ασκήσει τα καθήκοντά του, αντικαθίσταται προσωρινά από τον Πρωθυπουργό της χώρας μέχρι τη διεξαγωγή προεδρικών εκλογών εντός τριμήνου.

    Οι προεδρικές εκλογές είναι προγραμματισμένες για τις 15 Οκτωβρίου και ο πρόεδρος Αλίεφ και ο γιος του είναι υποψήφιοι.

    [09] ΗΠΑ: Σε δίκη Πακιστανός για σχέσεις με την Αλ-Κάιντα

    6/8/2003 9:36:00 πμ

    Ενας νεαρός Πακιστανός, ο οποίος συνελήφθη μυστικά στο πλαίσιο έρευνας για τις δραστηριότητες του δικτύου Αλ-Κάιντα, αναμένεται να προσαχθεί σύντομα σε δίκη με την κατηγορία της συνομωσίας για την διευκόλυνση της εισόδου πρακτόρων της οργάνωσης στις Ηνωμένες Πολιτείες, ανακοίνωσε ο δικηγόρος του. Ο Ουζάιρ Παράτσα, 23 ετών, συνελήφθη τον Μάρτιο από πράκτορες του FBI στα γραφεία εταιρίας εισαγωγών υφασμάτων, δήλωσε ο δικηγόρος Αντονι Ρίτσο. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι ο Παράτσα, κάτοχος πτυχίου αμερικανικού πανεπιστημίου, εργαζόταν για λογαριασμό του πατέρα του, ιδιοκτήτη εταιρίας υφασμάτων στο Πακιστάν. Ο Ρίτσο δήλωσε πως αναμένει την απαγγελία πολλαπλών κατηγοριών, περιλαμβανομένης της κατηγορίας ότι συμμετείχε σε συνομωσία και ότι υποστήριξε μια τρομοκρατική οργάνωση.

    [10] Οι ΗΠΑ έριξαν εμπρηστικές βόμβες στο Ιράκ

    6/8/2003 9:49:00 πμ

    Με εμπρηστικές βόμβες, παρόμοιες με τα αμφιλεγόμενα ναπάλμ που χρησιμοποιούνταν στον πόλεμο του Βιετνάμ, τα αμερικανικά αεροσκάφη σκότωναν Ιρακινούς στρατιώτες στο Ιράκ, στην προσπάθειά τους να προελάσουν προς τη Βαγδάτη. Σύμφωνα με τον Αμερικανό δημοσιογράφο Τζέιμς Κρόoυλι της εφημερίδας Union-Tribune του Σαν Ντιέγκο, πιλότοι μαχητικών και διοικητές μονάδων που επέστρεψαν από τα πεδία των μαχών επιβεβαιώνουν τις ρίψεις δεκάδων εμπρηστικών βομβών στο Ιράκ. ''Ρίξαμε ναπάλμ σε οδούς προς γέφυρες'', παραδέχτηκε ο συνταγματάρχης Ράντολφ Αλλες, διοικητής του Σμήνους Αεροπορίας Πεζοναυτών 11, στην διάρκεια του πολέμου.

    Τις χρησιμοποίησαν από την πρώτη ημέρα του πολέμου

    Από την πλευρά τους, εκπρόσωποι του Πενταγώνου διέψευσαν τις αναφορές περί χρήσης ναπάλμ, δηλώνοντας ότι το απόθεμα των βομβών ναπάλμ του αμερικανικού στρατού είχε καταστραφεί πριν δύο χρόνια. Ωστόσο, παραδέχτηκαν ότι οι πεζοναύτες έριξαν εμπρηστικές βόμβες Μαρκ 77, που έχουν παρόμοια αποτελέσματα με τις βόμβες ναπάλμ.

    Οι εμπρηστικές βόμβες, αντί για βενζίνη και βενζένιο, περιέχουν καύσιμο αεροσκαφών βασισμένο στην κηροζίνη, το οποίο περιέχει μικρότερη συγκέντρωση βενζενίου.

    Σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους, εκατοντάδες βόμβες τύπου Μαρκ 77 βρίσκονταν σε πλοία ανεφοδιασμού πριν την έναρξη του πολέμου.

    Ήδη, από την πρώτη μέρα του πολέμου, δύο ''ενσωματωμένοι'' δημοσιογράφοι του CNN και της εφημερίδας Σίδνεϊ Μόρνινγκ Χέραλντ είχαν περιγράψει την ρίψη βομβών ''που έμοιαζαν με ναπάλμ'' στο λόφο Σαφουάν, κοντά στα σύνορα με το Κουβέιτ.

    Ωστόσο, τα ρεπορτάζ διαψεύσθηκαν κατηγορηματικά από διάφορους εκπροσώπους του Πενταγώνου, που δήλωσαν ότι δεν χρησιμοποιούνταν τέτοιες βόμβες κι ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν διέθεταν ναπάλμ.

    Στην πιο πρόσφατη σύγκρουση, Αμερικανικά αεροσκάφη έριξαν εμπρηστικές βόμβες στο δρόμο προς τη Νουμανίγια, μια πόλη στρατηγικής σημασίας σε απόσταση 40 μιλίων από τη Βαγδάτη.

    Απάνθρωπη η χρήση τους

    Αν και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων θεωρούν απάνθρωπη τη χρήση εμπρηστικών βομβών, το διεθνές νομικό πλαίσιο δεν την απαγορεύει εναντίον στρατιωτικών δυνάμεων. Πάντως, οι ΗΠΑ δεν έχουν συμφωνήσει στην απαγόρευση της χρήσης τους εναντίον πολιτικών στόχων.

    "Οι εμπρηστικές βόμβες προκαλούν εγκαύματα που πολύ δύσκολα αντιμετωπίζονται", τονίζει χαρακτηριστικά ο Ρόμπερτ Μούζιλ, διευθυντής μιας ιατρικής οργάνωσης, που αντιτίθεται στην χρήση όπλων μαζικής καταστροφής. Ο Μούζιλ περιγράφει ως εξοργιστική την διάκριση του Πενταγώνου ανάμεσα στις βόμβες ναπάλμ και τις εμπρηστικές βόμβες Μαρκ 77.

    Οι βόμβες ναπάλμ, που αναπτύχθηκαν στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και χρησιμοποιήθηκαν εναντίον στρατιωτών και πόλεων της Ιαπωνίας, χρησιμοποιήθηκαν έκτοτε σε σχεδόν κάθε σύγκρουση όπου ενεπλάκησαν οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ.

    Η χρήση τους κατέστη αμφιλεγόμενη στην διάρκεια του πολέμου του Βιετνάμ, όταν αεροσκάφη των ΗΠΑ και του Νότιου Βιετνάμ έριξαν εκατομμύρια κιλά ναπάλμ.

    Το αποτέλεσμα αποτυπώθηκε σε μια φωτογραφία παιδιών που τρέχουν να σωθούν από την φωτιά που κατακαίει το χωριό τους. H συγκεκριμένη φωτογραφία που κέρδισε το βραβείο Πούλιτζερ.

    Η προηγούμενη φορά που οι δυνάμεις των ΗΠΑ είχαν χρησιμοποιήσει ναπάλμ ήταν στον πρώτο Πόλεμο του Κόλπου.

    [11] Ενα βήμα πριν τη Τσέλσι ο Βερόν

    6/8/2003 10:30:00 πμ

    Αίσιο τέλος είχε για την Τσέλσι το "σίριαλ" με την απόκτηση του Χουαν Σεμπαστιάν Βερόν από την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Πριν από λίγο, ο εκτελεστικός διευθυντής των "μπλε", Τρέβορ Μπιρτς, αποκάλυψε στην επίσημη ιστοσελίδα της Τσέλσι ότι η Μάντσεστερ αποδέχθηκε την πρόταση ύψους 15 εκατομμυρίων λιρών που κάναμε για τον Βερόν. Στην ίδια ανακοίνωση προστίθεται, ότι για να ολοκληρωθεί η μεταγραφή, ο Αργεντινός μέσος θα συζητήσει με τους διοικούντες την Τσέλσι, τις δικές του απολαβές, ενώ θα υποβληθεί και στις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις.

    [12] Mπάσκετ: Πρώτο τεστ για την Εθνική Ανδρών

    6/8/2003 9:19:00 πμ

    Τα αποκαλυπτήρια της Εθνικής Ανδρών, ενόψει του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος στη Σουηδία, θα γίνουν σήμερα στις 20.30 το βράδυ στο γήπεδο της Γλυφάδας "Μάκης Λιούγκας", με το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα που επέστρεψε από το Μέτσοβο, να αντιμετωπίζει την ομάδα της Αυστραλίας στον πρώτο της φιλικό αγώνα. Διαιτητές του αγώνα θα είναι οι Καρούσης και Αφεντουλίδης. Η Εθνική Ανδρών ακολούθως, θα αγωνισθεί στο διεθνές τουρνουά "Αλεξάνδρεια" στη Θεσσαλονίκη το τριήμερο 8-10 Αυγούστου, θα δώσει τέσσερις φιλικούς αγώνες στην Ιταλία (14 Αυγούστου), στην Ισπανία (16 Αυγούστου) και στη Σερβία (17 και 18 Αυγούστου) και θα ολοκληρώσει την προετοιμασία της με τη συμμετοχή της στο διεθνές τουρνουά «Ακρόπολις το τριήμερο 25-27 Αυγούστου.

    [13] Καλοκαιρινό παζάρι 2003 στην Καρύταινα

    6/8/2003 11:43:00 πμ

    Ενα ιστορικό χωριό, η Καρύταινα, έδρα του Δήμου Γόρτυνος, γιορτάζει την Κυριακή 10 Αυγούστου. Μια γιορτή διαφορετική, που διοργανώνει ο Σύλλογος Γυναικών της Καρύταινας, για δωδέκατη χρονιά. Ζυμωτό ψωμί, χυλοπίτες και τραχανάς, παραδοσιακοί κουραμπιέδες, σπιτικές δίπλες, βύσσινο και συκαλάκι γλυκό, νόστιμες πίτες, αρωματικά βότανα, λεβάντα, ρίγανη και χαμομήλι, μαζεμένα από την Καρύταινα, χειροποίητα κεντήματα και διακοσμητικά αντικείμενα περιμένουν τον επισκέπτη που θα διαβεί το γεφύρι της Καστρόπολης.

    Με έντονη ιστορική και πολιτιστική παρουσία από τον 13ο αιώνα

    Τα έσοδα από το παζάρι οι γυναίκες τα προσφέρουν στον τόπο τους, για να γίνουν κάποια έργα, μικρά ή μεγάλα, στην Καρύταινα, με τη μεγάλη παράδοση και τη μακρά ιστορία.

    Με έντονη ιστορική και πολιτιστική παρουσία από τον 13ο αιώνα- τότε που χτίστηκε το περίφημο κάστρο της- η ορεινή Καρύταινα βοήθησε στον αγώνα του 1821, με σημαντικότερη τη δράση του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, το σπίτι του οποίου βρίσκεται ερειπωμένο στην πύλη του κάστρου.

    Στα αξιοθέατα της περιοχής περιλαμβάνονται ακόμη η φράγκικη Γέφυρα, τα δύο της ποτάμια, ο Αλφειός και ο Λούσιος και η βυζαντινή εκκλησία του Αγίου Νικολάου.

    [14] Η βιταμίνη C μειώνει τη ζημιά από το παθητικό κάπνισμα;

    6/8/2003 10:06:00 πμ

    Ερευνα που πραγματοποίησαν Αμερικανοί επιστήμονες σε 67 μη καπνιστές οι οποίοι ήταν εκτεθειμένοι στον καπνό του περιβάλλοντος έδειξε ότι όσοι λάμβαναν 500 mg βιταμίνης C ημερησίως είχαν μικρότερη ποσότητα μιας ουσίας (F2-ισοπροστάνη) που συνδέεται με τη ζημιά την οποία προκαλεί ο καπνός. Η έρευνα δεν κράτησε αρκετά ώστε να καταδείξει αν εκείνοι που λάμβαναν βιταμίνη C παρουσίαζαν μικρότερο κίνδυνο να προσβληθούν από καρκίνο ή καρδιοπάθεια. Η Μάριο Ντίτριχ από το Πανεπιστήμιο Μπέρκλεϊ, πάντως, χαρακτήρισε τα αποτελέσματα ενθαρρυντικά. Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύονται στο περιοδικό Nutrition and Cancer (Διατροφή και Καρκίνος).


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 6 August 2003 - 9:03:31 UTC