Read the Protocol to the North Atlantic Treaty on the Accession of Greece and Turkey (October 22, 1951) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-08-01

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πνίγηκε 11χρονη Αγγλίδα στην Αιτωλοακαρνανία
  • [02] Εντός της ημέρας η απόφαση για ένσταση του Β. Τζωρτζάτου
  • [03] Υπό παραίτηση ο εμπνευστής του τζόγου για την τρομοκρατία
  • [04] Αγκυρα: Τραυματίστηκαν αστυνομικοί από έκρηξη βόμβας
  • [05] Εταιρεία πετρελαίου 'στο σκαμνί' για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων
  • [06] Η Κίνα διαψεύδει κατηγορίες των ΗΠΑ για βαλλιστικούς πυραύλους
  • [07] Αγκάσι: Δεν θα λάβει μέρος στους Ολυμπιακούς της Αθήνας
  • [08] Στα βρετανικά χαρτονομίσματα ο Μπέκαμ!
  • [09] Φιλικός αγώνας: Νάπολι - Πανιώνιος 1-0
  • [10] Ανακαλύφθηκε ναός του ''Υψιστου Δία'' στο Δίον Πιερίας
  • [11] Στοκχόλμη: Έκθεση ''Το Ολυμπιακό Ιδεώδες...''
  • [12] Λευκωσία: Βρέθηκαν αρχιτεκτονικά μνημεία
  • [13] Σαμ Φίλιπς: Εφυγε ο ιδρυτής της ιστορικής Sun Records
  • [14] Λύτρα 10.000 δολαρίων ζητάει απαγωγέας σκύλου

    [01] Πνίγηκε 11χρονη Αγγλίδα στην Αιτωλοακαρνανία

    1/8/2003 10:59:00 πμ

    Τραγικό θάνατο βρήκε την Πέμπτη μια 11χρονη Αγγλίδα που έκανε διακοπές με την οικογένειά της στην Αιτωλοακαρνανία, όταν ανατράπηκε η μικρή βάρκα στην οποία επέβαινε μαζί με άλλες δύο μικρές φίλες της. Πρόκειται για την Λάουρα-Ρόλα Μόργκαν, 11 χρονών, που χθες το μεσημέρι μαζί με τις δύο συνομήλικες φίλες της επιβιβάστηκαν στην ιστιοπλοϊκή λέμβο έμπροσθεν του ξενοδοχείου ''Βουνάκη'', στο Πάλερο Αιτωλοακαρνανίας. Αγνωστο γιατί όμως η μικρή λέμβος που ήταν νοικιασμένη προφανώς από τους γονείς των τριών κοριτσιών μόλις ανοίχθηκε από την ακτή ανετράπη με αποτέλεσμα η 11χρονη να χάσει την ζωή της. Προανάκριση διενεργεί το λιμεναρχείο Λευκάδας.

    [02] Εντός της ημέρας η απόφαση για ένσταση του Β. Τζωρτζάτου

    1/8/2003 11:42:00 πμ

    Ενσταση υπέβαλαν οι συνήγοροι υπεράσπισης του Βασίλη Τζωρτζάτου ζητώντας να μη χρησιμοποιηθούν από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων η προανακριτική απολογία, αλλά και η απολογία του κατηγορουμένου στην 4η τακτική ανακρίτρια, υποστηρίζοντας ότι είναι προϊόντα βασανιστηρίων. Στις αγορεύσεις τους οι συνήγοροι υπεράσπισης των κατηγορουμένων τόνισαν ότι δεν πρέπει να αξιολογηθούν από το δικαστήριο οι ομολογίες του Βασίλη Τζωρτζάτου και να αποτελέσουν αποδεικτικό μέσο. Νωρίτερα, απαντώντας σε ερωτήσεις του αναπληρωτή εισαγγελέα της έδρας κ. Βασίλη Μαρκή, ο Βασίλης Τζωρτζάτος υποστήριξε ότι η απολογία του στην 4η τακτική ανακρίτρια κυρία Θεώνη Μπούρη, έγινε ''υπό το κράτος απειλών''. Η απόφαση του δικαστηρίου επί της ενστάσεως του κατηγορουμένου αναμένεται να εκδοθεί εντός της ημέρας.

    Ο Βασίλης Τζωρτζάτος αρχίζοντας την Πέμπτη την απολογία του υποστήριξε ότι άρχισε να αποστασιοποιείται από τη ''17Ν'' το 1991 και αποχώρησε οριστικά το 1992 επειδή διαφώνησε για πολιτικούς λόγους.

    Ο κατηγορούμενος αρνήθηκε να απαντήσει εάν τα δύο μέλη της ''17Ν'' , που ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι γνώρισε, είναι ανάμεσα στους κατηγορουμένους καθώς και εάν τους ήξερε με τα ψευδώνυμα που χρησιμοποιούσαν ή με το πραγματικό τους όνομα.

    Επίσης, υποστήριξε ότι δεν έχει καμία συμμετοχή στις ενέργειες για τις οποίες κατηγορείται, αναφέροντας ότι ως περιφερειακό μέλος ήταν ''απομονωμένος'' από την υπόλοιπη δράση της οργάνωσης.

    Σχετικά με το θάνατο του Θάνου Αξαρλιάν ο Βασίλης Τζωρτζάτος εξέφρασε τη θλίψη του, υποστηρίζοντας ''για το θάνατο του Αξαρλιάν έχει συγκλονιστεί όλος ο λαός. Θλίβομαι και εγώ όπως και για όλα τα θύματα, για την απώλεια ανθρώπινης ζωής''.

    [03] Υπό παραίτηση ο εμπνευστής του τζόγου για την τρομοκρατία

    1/8/2003 8:39:00 πμ

    Ο Τζον Ποϊντέξτερ, ένας Αμερικανός αξιωματούχος με "πλούσιο βιογραφικό", ο άνθρωπος που φέρεται ως αρχιτέκτονας του σκανδάλου Ιράν-Κόντρα, και υπεύθυνος για την εισαγωγή δύο προγραμμάτων του Πενταγώνου που δέχθηκαν σκληρή κριτική, μετά από το σάλο που δημιουργήθηκε από την πλέον πρόσφατη έμπνευση του, αναμένεται να παραιτηθεί εντός λίγων εβδομάδων. Η αποκάλυψη της σχεδιαζόμενης αποχώρησής του από το αμερικανικό υπουργείο Αμυνας, έρχεται δύο ημέρες μετά την ακύρωση από τον υπουργό Ντόναλντ Ράμσφελντ ενός σχεδίου της Υπηρεσίας Αμυντικών Προηγμένων Ερευνητικών Έργων (Defense Advanced Research Projects Agency, ή DARPA) που επέβλεπε ο Ποϊντέξτερ, για την δημιουργία μιας αγοράς στοιχημάτων που θα αφορούσε προβλέψεις δολοφονιών, τρομοκρατικών ενεργειών και άλλων γεγονότων.

    Το σχέδιο δέχθηκε οξύτατες επικρίσεις από Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικανούς πολιτικούς στο Κογκρέσο.

    Ορισμένοι από τους χαρακτηρισμούς που ακούσθηκαν ήταν ''παράδοξο'', ''επικίνδυνο'', ''απίστευτα βλακώδες'' και ''προσβλητικό''. Ο ίδιος ο Ράμσφελντ δήλωσε ότι ακύρωσε το πρόγραμμα ''μία ώρα αφού διάβασε τις πληροφορίες γι' αυτό''.

    Ο Ποϊντέξτερ είχε προκαλέσει ένταση πριν αρκετούς μήνες προτείνοντας ένα πρόγραμμα παρακολούθησης και δημιουργίας βάσεων δεδομένων σχετικά με δυνητικές τρομοκρατικές απειλές, δια της συλλογής πληροφοριών για εκατομμύρια πολίτες, γεγονός που εξόργισε ενώσεις υπέρ των πολιτικών ελευθεριών στις ΗΠΑ.

    Ο αξιωματούχος του Πενταγώνου δεν απάντησε ευθέως όταν ρωτήθηκε αν ο Ράμσφελντ ζήτησε την παραίτησή Ποϊντέξτερ, ωστόσο είπε ότι ναύαρχος ε.α. έχει καταστεί ''μαγνήτης'' που αντλεί κριτική.

    Ο Ποϊντέξτερ, φέρει το βαθμό του ναυάρχου ε.α. του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ.

    Ο Ποϊντέξτερ υπηρέτησε ως σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του προέδρου Ρόναλντ Ρίγκαν την δεκαετία του 1980. Αποτέλεσε κατά την άποψη αρκετών τον αρχιτέκτονα του σκανδάλου Ιράν-Κόντρα, όταν η κυβέρνηση Ρίγκαν πωλούσε μυστικά όπλα στο Ιράν για να χρηματοδοτήσει Νικαραγουανούς ενόπλους, παρά την σχετική απαγόρευση του Κογκρέσου. Καταδικάσθηκε για ψευδορκία προς το Κογκρέσο, ωστόσο η καταδίκη αυτή παραμερίστηκε στη συνέχεια. Επέστρεψε επί κυβέρνησης Μπους, το 2002.

    [04] Αγκυρα: Τραυματίστηκαν αστυνομικοί από έκρηξη βόμβας

    1/8/2003 11:02:00 πμ

    Φωτο αρχείου

    Τον σοβαρό τραυματισμό δύο αστυνομικών και τον ελαφρύτερο άλλων τεσσάρων προκάλεσε η έκρηξη αυτοσχέδιου μηχανισμού που είχε τοποθετηθεί σε κήπο κτιρίου, που ανήκει στο υπουργείο Δικαιοσύνης στην Αγκυρα. Ο μηχανισμός εξερράγη την ώρα που οι αστυνομικοί έλεγχαν το περιεχόμενο της τσάντας στην οποία ήταν κρυμμένος, λίγα λεπτά μετά την έκρηξη άλλου παρόμοιου μηχανισμού στον ίδιο κήπο. Η πρώτη έκρηξη δεν προκάλεσε τραυματισμούς.

    [05] Εταιρεία πετρελαίου 'στο σκαμνί' για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων

    1/8/2003 8:36:00 πμ

    Δικαστήριο του Λος Αντζελες αποφάσισε την Πέμπτη ότι η πετρελαϊκή επιχείρηση Unocal υπόκειται στο νόμο της αμερικανικής πολιτείας της Καλιφόρνια, όσον αφορά μια μήνυση σε βάρος της, η οποία της καταλογίζει μερική ευθύνη για τους βιασμούς, τις δολοφονίες και την δουλεία που επέβαλαν στρατιώτες της Βιρμανίας που φρουρούσαν τους υπό κατασκευή πετρελαιαγωγούς της σε χωρικούς. Η μήνυση, που κατατέθηκε πριν από σχεδόν τρία χρόνια, κατηγορεί την Unocal ότι αγνόησε τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων που γίνονταν όσο μια κοινοπραξία κατασκεύαζε αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου στη Βιρμανία, μήκους 63 χιλιομέτρων και αξίας 1,2 δις δολαρίων.

    ''Στρίμωξαν'' οι δικαστικές αρχές τη Unocal

    Η Unocal επιδίωξε το να εκδικασθεί η υπόθεση στη Βιρμανία, όπου οι παραβιάσεις για τις οποίες κατηγορείται συνέβησαν, ή στις νήσους Βερμούδες, όπου έχει την έδρα της η θυγατρική της, που συμμετείχε στο έργο.

    Δικηγόρος της εταιρίας είπε ότι η Unocal αναζητεί τρόπους να απαλλαγεί από την υπόθεση. ''Δεν υπάρχει τίποτα σχετικό με την Καλιφόρνια σ' αυτήν την μήνυση, εκτός από το ότι η μητρική εταιρία των εταιριών που μηνύθηκαν βρίσκονται στην Καλιφόρνια. Δεν επενδύσαμε στο έργο''.

    Αλλά η δικαστής του Ανώτερου Δικαστηρίου του Λος Αντζελες, Βικτόρια Τσάνεϊ, διαφώνησε. Το σκεπτικό της είναι ότι ''η Unocal είχε συγκεκριμένες πληροφορίες ότι ήταν πολύ πιθανό να χρησιμοποιηθεί καταναγκαστική εργασία για την κατασκευή του αγωγού, αλλά επέλεξε να συνεχίσει''. Η ίδια χαρακτήρισε ''απίθανο'' το ενδεχόμενο να εκδικαζόταν ποτέ από τις αρχές της χούντας της Βιρμανίας η υπόθεση.

    Ο δικηγόρος των χωρικών που μήνυσαν την επιχείρηση χαρακτήρισε την εξέλιξη ''μεγάλη νίκη''. Η εκδίκαση της υπόθεσης αναμένεται να αρχίσει σε περίπου δύο μήνες.

    [06] Η Κίνα διαψεύδει κατηγορίες των ΗΠΑ για βαλλιστικούς πυραύλους

    1/8/2003 9:36:00 πμ

    Η Κίνα διέψευσε τις πληροφορίες του Πενταγώνου ότι αναπτύσσει μεγάλο αριθμό βαλλιστικών πυραύλων με στόχο την Ταϊβάν και κατηγόρησε την Ουάσινγκτον ότι αναζητεί δικαιολογίες για να προχωρήσει στην πώληση όπλων. Ο Λευκός Οίκος είχε ανακοινώσει ότι καθώς η Κίνα αναπτύσσει βαλλιστικούς πυραύλους, που μπορούν να πλήξουν την Ταϊβάν οι ΗΠΑ είναι προετοιμασμένες να προχωρήσουν στην πώληση προηγμένων οπλικών συστημάτων στην εν λόγω χώρα, για την άμυνά της. Στόχος της δημοσιοποίησης της σχετικής έκθεσης του Πενταγώνου ''είναι να δημιουργηθούν ανησυχίες στην κοινή γνώμη και να βρεθούν δικαιολογίες, ώστε να πωληθούν προηγμένα όπλα στην Ταϊβάν'', ανέφερε η κινεζική πλευρά εκφράζοντας την έντονη δυσαρέσκειά της στα αμερικανικά σχέδια.

    [07] Αγκάσι: Δεν θα λάβει μέρος στους Ολυμπιακούς της Αθήνας

    1/8/2003 11:42:00 πμ

    Χωρίς τον Αντρέ Αγκάσι θα διεξαχθούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004. Ο Αμερικανός τενίστας που βρίσκεται στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης, μίλησε για τους Αγώνες της Αθήνας, τονίζοντας μεταξύ άλλων: "Δεν θα παίξω στους Ολυμπιακούς. Πρόκειται για μία απόφαση που πήρα εδώ και καιρό". Οι δηλώσεις του 33χρονου Αγκάσι, έγιναν λίγο μετά την άνετη νίκη του επί τους Αρμένιου, Σαργκίς Σαργκισιάν με 6-3, 6-2 για το διεθνές τουρνουά που διεξάγεται στην Ουάσινγκτον με συνολικά έπαθλα 600.000 δολαρίων. "Σήμερα αισθανόμουν περίφημα", δήλωσε ο Αγκάσι και πρόσθεσε: "Ξεκίνησα πολύ καλά το δεύτερο σετ και μετά τα πράγματα έγιναν πιο εύκολα. Ο Σαργκισιάν παίζει κάθε φορά και καλύτερα".

    [08] Στα βρετανικά χαρτονομίσματα ο Μπέκαμ!

    1/8/2003 9:29:00 πμ

    Τουλάχιστον το 1/3 των Βρετανών επιθυμεί η μορφή του αρχηγού της Eθνικής Αγγλίας ποδοσφαίρου Ντέιβιντ Μπέκαμ να ''κοσμεί'' τα βρετανικά χαρτονομίσματα, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δόθηκε την Πέμπτη στη δημοσιότητα. Ο διεθνής άσος που πρόσφατα πήρε μεταγραφή από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στη Ρεάλ Μαδρίτης ήρθε πρώτος στις προτιμήσεις των ερωτηθέντων, με ποσοστό το 37%, σε σφυγμομέτρηση που έγινε για λογαριασμό της εταιρίας Virgin Money. Ο Ουίνστον Τσόρτσιλ κατέλαβε τη δεύτερη θέση με ποσοστό 29%, ενώ ακολουθούν η πριγκίπισσα Νταϊάνα με 21%, ο Ουίλιαμ Σέξπιρ με 13%, η ηθοποιός Κάθριν Ζέτα-Τζόουνς και ο τραγουστιστής Ρόμπι Ουίλιαμς με το 8% των προτιμήσεων ο καθένας τους. Ο πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ είναι η προσωπικότητα που οι ερωτηθέντες δήλωσαν ότι προτιμούν να βλέπουν το λιγότερο στα χαρτονομίσματά τους: 16% μεταξύ αυτών εξέφρασε την πλήρη αντίθεσή του σε αυτό, στη σφυγμομέτρηση που διενεργήθηκε τον Ιούλιο σε δείγμα 1.002 ατόμων από το ινστιτούτο δημοσκοπήσεων Taylor Nelson Sofres.

    Παρότι ο συγγραφέας Κάρολος Ντίκενς παραχώρησε τη θέση του στον επιστήμονα Κάρολο Δαρβίνο, σε ορισμένα χαρτονομίσματα, το 1/4 των ερωτηθέντων εκτιμά ότι οι προσωπικότητες που απεικονίζονται στα βρετανικά χαρτονομίσματα είναι παρελθούσης εποχής.

    [09] Φιλικός αγώνας: Νάπολι - Πανιώνιος 1-0

    31/7/2003 11:54:00 μμ

    Φωτο Αρχείου

    Στο πιο δυνατό φιλικό του επί ιταλικού εδάφους το βράδυ της Πέμπτης, ο Πανιώνιος ηττήθηκε από την Νάπολι με 1-0. Το μοναδικό τέρμα της αναμέτρησης πέτυχε ο Μασιμιλιάνο Βιέρι στο 34'. Το παιχνίδι στην αρχή του ήταν μοιρασμένο με τον Πανιώνιο όμως να έχει την ελαφρά υπεροχή στο χώρο του κέντρου. Ωστόσο, η Νάπολι ήταν πολύ επικίνδυνη στις αντεπιθέσεις και τελικά κατάφερε να κλείσει το ημίχρονο μπροστά στο σκορ. Στο δεύτερο ημίχρονο οι Ιταλοί πήραν την πρωτοβουλία των κινήσεων, καθώς τα σημάδια της κούρασης ήταν εμφανέστατα στους ποδοσφαιριστές του Γιόζεφ Μπουμπένκο. Παρά τις αλλαγές που έγιναν στην συνέχεια, ο Πανιώνιος δεν μπόρεσε να αντιδράσει και το 1-0 ήταν και το τελικό αποτέλεσμα του αγώνα. Ο Γιόζεφ Μπουμπένκο παρέταξε την εξής ενδεκάδα: Κωστάκης, Κόντης, Μαγιέφσκι, Τζιωρτζόπουλος, Τζουλιάνι, Τοντ, Σμίλιανιτς, Γιαννόπουλος, Λιολίδης, Χασιώτης, Παροντι.

    [10] Ανακαλύφθηκε ναός του ''Υψιστου Δία'' στο Δίον Πιερίας

    1/8/2003 11:01:00 πμ

    Στον "Υψιστο Δία" είναι αφιερωμένος ο ναός και το ιερό που ανακάλυψαν τυχαία οι αρχαιολόγοι στον αχανή αρχαιολογικό χώρο (η ανασκαφή εκτείνεται σε χώρο 1.500 στρεμμάτων), στον Δίον της Πιερίας. Δέκα περίπου χρόνια μετα την αποκάλυψη του Ιερού του "Ολυμπίου Διός" στον ίδιο χώρο, για πρώτη φορά στον Ελλαδικό χώρο εντοπίζεται ναός και ιερό αφιερωμένο στο Δία με το προσωνύμιο "Υψιστος". Σύμφωνα με τον καθηγητή Δημήτρη Παντερμανλή που προίσταται τα τελευταία 35 χρόνια των ανασκαφικών εργασιών στο Δίον και την επικεφαλής της ανασκαφικής ομάδας συνεργάτιδα του αρχαιολόγο Κορίνα Βαστέλη το εύρημα ανάγεται στα ελληνιστικά και Ρωμαικά χρόνια.

    Σημαντικό εύρημα 14 μαρμάρινοι αετοί

    Το εύρημα εντοπίστηκε τυχαία στις δυτικές όχθες του ιερού ποταμού Βαφύρα που διασχίζει το Δίον , στη διάρκεια των έργων διεύρυνσης της κοίτης του για αντιπλημμυρική προστασία του χώρου.

    Με την άντληση των υδάτων ξεπρόβαλλαν στις δυτικές όχθες του ποταμού Βαφήρα τα τείχη του ναού, σειρά από μαρμάρινες δέστρες (για τις προσφορές των ζώων στο βωμό) ο σηκός, ο βωμός, ο θρόνος και πάνω του ένθρονο το άγαλμα του Διός σε φυσικό σχεδόν μέγεθος , ακέφαλο.

    Ο ναός είναι ο πρώτος που εντοπίζεται με κατεύθυνση Νότια, σε αντίθεση με το σύνολο σχεδόν των ναών που 'βλέπουν' ανατολικά, γεγονός που αποδίδεται στον Όλυμπο (την κατοικία του Διός) που βρίσκεται στα νότια του χώρου.

    Σημαντικό εύρημα θεωρούν οι αρχαιολόγοι τους 14 μαρμάρινους αετούς σε φυσικό μέγεθος που πλαισίωναν το άγαλμα με τη μορφή αναθυμάτων στον "Υψιστο Δία".

    Οι μαρμάρινοι αετοί αλλά και το ένθρονο άγαλμα του Διός Υψίστου μεταφέρθηκαν και φυλάσσονται στο μουσείο του Δίου, ενώ αναλυτική παρουσίαση του νέου ευρήματος θα κάνει την Παρσκευή στον αρχαιολογικό χωρο του Δίου, ο επικεφαλής των αρχαιολογικών ερευνών στην περιοχή καθηγητής Δημήτρης Παντερμαλής.

    [11] Στοκχόλμη: Έκθεση ''Το Ολυμπιακό Ιδεώδες...''

    1/8/2003 9:28:00 πμ

    Έκθεση με θέμα "Το Ολυμπιακό Ιδεώδες, 776 π.Χ. Ολυμπία Η Αρχή, 1896 Αθήνα Η Αναβίωση, 2004 Αθήνα (28οι Ολυμπιακοί Αγώνες) Η Επιστροφή στην αυθεντικότητα", διοργανώνει η Γενική Γραμματεία Ολυμπιακών Αγώνων του Υπουργείου Πολιτισμού, σε συνεργασία με την Ελληνική Πρεσβεία στη Σουηδία. Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί στην κεντρική πλατεία Raoul Wallenbergs Torg της Στοκχόλμης, από τις 20 Ιουλίου έως τις 20 Αυγούστου 2003. Η έκθεση χωρίζεται σε τρεις θεματικές ενότητες που προβάλλουν το φίλαθλο πνεύμα των Ελλήνων, ξεκινώντας από την αρχαιότητα και φτάνοντας στην Ολυμπιακή προετοιμασία για το 2004.

    Στην πρώτη ενότητα παρουσιάζεται ο χώρος της Αρχαίας Ολυμπίας και τα Ολυμπιακά αθλήματα όπως έχουν απεικονιστεί στα αρχαία αγγεία και γλυπτά.

    Η δεύτερη ενότητα αναφέρεται στις προσπάθειες των Νεοελλήνων για την αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων, στην επιτυχή διεξαγωγή τους το 1896 στην Αθήνα και στη Μεσο-Ολυμπιάδα του 1906 που τελέστηκε επίσης στην Αθήνα.

    Η Ολυμπιακή προετοιμασία παρουσιάζεται στην τρίτη ενότητα της έκθεσης, στην οποία προβάλλεται η σύγχρονη Ελλάδα που ετοιμάζεται να υποδεχθεί τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.

    [12] Λευκωσία: Βρέθηκαν αρχιτεκτονικά μνημεία

    1/8/2003 9:25:00 πμ

    Φωτο αρχείου

    Νέα αρχιτεκτονικά κατάλοιπα που ανήκουν στις περιόδους από την ύστερη Ρωμαϊκή μέχρι και την αρχή της Τουρκοκρατίας, με σημαντικά μνημεία στην περίοδο από τον 11ο-16ο μ.Χ. αιώνα, έφερε στο φως η σκαπάνη κατά την τελευταία ανασκαφική περίοδο στο λόφο Αγίου Γεωργίου στην καρδιά της Λευκωσίας, στο χώρο όπου ανεγείρεται το νέο μέγαρο της Βουλής. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Τμήματος Αρχαιοτήτων, δημιουργείται η αναγκαιότητα συνέχισης της έρευνας, ώστε να επιβεβαιωθούν τα προκαταρκτικά συμπεράσματα και να αποκαλυφθούν τα μνημεία στο σύνολό τους.

    Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, η έρευνα, επικεντρώθηκε σε συγκεκριμένο σημείο νότια των εκκλησιαστικών κτιρίων που βρέθηκαν το 1999, ούτως ώστε να καθοριστεί το βορειότερο όριο στο οποίο μπορεί να χωροθετηθεί το κτίριο της Βουλής των Αντιπροσώπων.

    Στην ανασκαφή εντοπίστηκε το δάπεδο εκκλησίας από ορθογώνιες μαρμάρινες πλάκες, οι οποίες σε μερικά σημεία έφεραν έντονα σημεία πυρκαγιάς.

    Στρώμα από στάχτες και κάρβουνα στη στρωματογραφία πάνω από το δάπεδο το οποίο έχει εντοπιστεί σε όλες τις φετεινές τομές που καλύπτει την περιοχή δυτικά των κτιρίων υποδεικνύει ότι αυτή η φάση καταστράφηκε από πυρκαγιά.

    Στο ίδιο σημείο, κατά μήκος της νοτιοανατολικής πλευράς ερευνήθηκαν τοίχοι συμπλέγματος. Αποτελούνται από ένα εξωτερικό τοίχο κτορίου και ένα ορθογώνιο δωμάτιο.

    Στα πλαίσια του κτίσματος αυτού βρέθηκε μικρός ορθογώνιος λάκκος με επίχρισμα γύψου στην επιφάνεια που περιείχε κεραμεική της Αρχαϊκής περιόδου.

    Ανασκάφηκαν άλλες 16 ταφές. Αν και η κατάσταση διατήρησής τους δεν ήταν γενικά καλή, η τοποθέτηση και γενικά η μελέτη των στοιχείων που συλλέχθηκαν θα αποδώσουν σημαντικές πληροφορίες για το χώρο.

    Η επέκταση των ανασκαφών νοτιοδυτικά και δυτικά αποκάλυψε τη συνέχεια των εκκλησιαστικών κτιρίων και βοήθησε σημαντικά στον καθορισμό των διαφόρων φάσεων, αρχιτεκτονικά και χρονολογικά, παρόλο που χρειάζεται ακόμα πολλή εργασία για την πλήρη αποκάλυψη και διερεύνηση των νέων ευρημάτων.

    Επίσης, έχει εντοπισθεί μεγάλο οικοδόμημα που στην τελευταία ανασκαφική περίοδο της περιοχής το 1999 αντιπροσωπεύετο μόνο από ένα τεμάχιο της βόρειας αψίδας.

    Έχει ανευρεθεί ο νότιος τοίχος ναού και τμήματα από τόξα γοτθικού ρυθμού.

    [13] Σαμ Φίλιπς: Εφυγε ο ιδρυτής της ιστορικής Sun Records

    1/8/2003 8:34:00 πμ

    Ο Σαμ Φίλιπς, ο πρωτοπόρος παραγωγός που ανακάλυψε τον Ελβις Πρίσλεϊ, τον Μπι Μπι Κινγκ, τον Τζέρι Λι Λιούις, τον Τζόνι Κας και τον Ρόι Ορμπινσον, πέθανε από αναπνευστική ανεπάρκεια σε ηλικία 80 χρόνων. Η υγεία του Φίλιπς ήταν κλονισμένη εδώ και καιρό, αλλά απεβίωσε την Τετάρτη σε νοσοκομείο του Μέμφις στο Τενεσί, της πόλης δίπλα στον ποταμό Μισσισιπή, όπου ίδρυσε την εταιρία Sun Records, ανακάλυψε τον Πρίσλεϊ και ξεκίνησε μια επανάσταση στη μουσική.

    ''Ηχογραφούμε τα πάντα, οπουδήποτε, οποτεδήποτε''

    Ο Φίλιπς ίδρυσε τη δισκογραφική του εταιρία το 1952 την εποχή που οι μαύροι και οι λευκοί ζούσαν υπό το καθεστώς των φυλετικών διακρίσεων, όχι μόνο στα σχολεία, τα εστιατόρια, τις εκκλησίες και τα καταστήματα αλλά και στη μουσική.

    Ο λευκός επιχειρηματίας και ραδιοφωνικός μουσικός επιμελητής μπήκε στον κόσμο του "ρυθμ και μπλουζ" των μαύρων μουσικών και η εταιρία του προώθησε αρχικά μαύρους καλλιτέχνες.

    Ο Φίλιπς διέκρινε στη μουσική των μαύρων τον καλλιτεχνικό πλούτο αλλά και την οικονομική ευκαιρία που μπορούσε να ξεπεράσει κάθε φυλετικό διαχωρισμό και να αποκτήσει ακροατές και οπαδούς σε κάθε φυλή και χρώμα.

    Ήταν ο πρώτος άνθρωπος που διέκρινε το ταλέντο και το "κάτι το διαφορετικό" σε έναν 19χρονο λευκό οδηγό φορτηγού το 1953. Ήταν ο Ελβις Πρίσλεϊ ο θρύλος της ροκ εντ ρολ που οι δίσκοι του πουλούν ακόμα και σήμερα.

    Το σύνθημα του Φίλιπς που υπήρχε και σε μια επιγραφή στο στούντιο του στην Γιούνιον Αβενιου του Μέμφις ήταν "Ηχογραφούμε τα πάντα, οπουδήποτε, οποτεδήποτε".

    Το στούντιο έχει μετατραπεί σε ένα είδος ιστορικού μουσείου μουσικής.

    [14] Λύτρα 10.000 δολαρίων ζητάει απαγωγέας σκύλου

    1/8/2003 9:27:00 πμ

    Φωτο αρχείου

    Απαγωγέας σκύλου στη Δανία προειδοποίησε ότι θα σκοτώσει το 13χρονο κυνηγετικό σκύλο και θα στείλει στα αφεντικά του ''Skipper'' μια βιντεοταινία της κτηνώδους πράξης του, αν το ποσό των 10.000 δολαρίων που ζητάει δεν του δοθεί, ανακοίνωσε η αστυνομία. Ο ''Σκίπερ'', που τον τελευταίο καιρό είχε αρχίσει να δείχνει καταβεβλημένος και οι ιδιοκτήτες του τον έβγαζαν βόλτα σε παιδικό καροτσάκι, εξαφανίστηκε την περασμένη Τετάρτη.

    ''Από τότε το ζευγάρι έχει μιλήσει με τον εκβιαστή τέσσερις ή πέντε φορές αλλά εμείς συστήσαμε να μην απαντά στο τηλέφωνο σε κανένα'', είπε αξιωματικός της αστυνομίας στην πόλη Μπόγκενσε της κεντρικής Δανίας.

    Ο απαγωγέας του μικρόσωμου καφέ μαύρου σκύλου δεν έχει δώσει τελική προθεσμία για την καταβολή των λύτρων.

    Η αστυνομία συμβούλεψε τα αφεντικά του Σκίπερ να μην καταβάλουν τα λύτρα.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 1 August 2003 - 9:13:04 UTC