Visit the Cyprus Press & Information Office (CYPIO) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-07-28

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ''Ναι'' είπε ο ΣΥΝ στο διάλογο για τον εκλογικό νόμο
  • [02] Αναβλήθηκε η δίκη για το θάνατο του ψαροτουφεκά
  • [03] Βαθιά τομή για το Πόθεν Εσχες από Α. Κακλαμάνη
  • [04] Συνάντηση Καραμανλή-ΤΕΔΚΝΑ
  • [05] Υπό έλεγχο η μεγάλη φωτιά στην Σαλαμίνα
  • [06] Την Τετάρτη απολογείται ο πατέρας ''τέρας''
  • [07] Στο φεστιβάλ νέων ο Πρωθυπουργός
  • [08] Αιματηρή ληστεία στο Γαλάτσι
  • [09] Εξάρθρωση σπείρας που έκλεβε αντικείμενα από αποσκευές
  • [10] Κύπρος: Αναμένοντας το πόρισμα για τα απόρρητα έγγραφα
  • [11] Νέα Εθνική Βιβλιοθήκη το στρατόπεδο''Πλέσσας''
  • [12] Τρεις μέρες χωρίς ρεύμα η Κάσος
  • [13] Απερρίφθη η ένσταση του Σάββα Ξηρού
  • [14] Στις αρχές Αυγούστου νέες αποστολές της IAEA στο Ιράν
  • [15] Αύριο οι συνομιλίες Μπους-Σαρόν
  • [16] Καναδάς: Δυναμικές διαδηλώσεις κατά του ΠΟΕ
  • [17] Νέα διακοπή της δίκης Μιλόσεβιτς
  • [18] Φιλιππίνες: Ηρεμία μετά την εξέγερση
  • [19] Νέα επίθεση κατά Αμερικανών στη Βαγδάτη
  • [20] Στον Εισαγγελέα τριάντα για αισχροκέρδεια
  • [21] Στη μάχη κατά της ακρίβειας
  • [22] Υπερψηφίστηκε ο διοικητικός και οικονομικός απολογισμός της ΕΠΑΕ
  • [23] Εφυγε ο Μπομπ Χόουπ
  • [24] Λονδίνο: Ανακαλύφθηκε αλοιφή ηλικίας 2.000 ετών!
  • [25] Οι θεραπευτικές ιδιότητες της... πίτσας
  • [26] Σε λειτουργία ο ελληνικός δορυφόρος Hellas-Sat
  • [27] Οι Βρετανοί προτιμούν να μην παίρνουν άδεια
  • [28] H κόπωση σκοτώνει τον έρωτα

    [01] ''Ναι'' είπε ο ΣΥΝ στο διάλογο για τον εκλογικό νόμο

    28/7/2003 12:32:00 μμ

    Τον κύκλο των επαφών του με τους πολιτικούς αρχηγούς σχετικά με τις κυβερνητικές προτάσεις για το νέο εκλογικό νόμο ολοκλήρωσε το πρωί της Δευτέρας ο υπουργός Εσωτερικών Κώστας Σκανδαλίδης, ο οποίος συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Συνασπισμού Νίκο Κωνσταντόπουλο. Την πάγια θέση του ΣΥΝ για καθιέρωση της απλής αναλογικής, επανέλαβε, ο κ. Κωνσταντόπουλος, ο οποίος σημείωσε ότι θα καταθέσει και γραπτώς τις προτάσεις του.

    Σκανδαλίδης: Ανάγκη για σταθερή διακυβέρνηση

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ επισήμανε ότι ανεξάρτητα από τη συζήτηση για τον εκλογικό νόμο είναι ανάγκη να γίνει με οργανωμένο τρόπο η συζήτηση για την περιφερειακή αποκέντρωση και αυτοδιοίκηση, προκειμένου ο εθνικός χωροταξικός σχεδιασμός, η περιφερειακή αποκέντρωση και η διοικητική διαίρεση της χώρας να έχουν ένα ενιαίο πλαίσιο, έτσι ώστε να μην έρχονται αυτά τα ζητήματα στο προσκήνιο με την ευκαιρία της εκλογικής νομοθεσίας.

    Από την πλευρά του, ο κ. Σκανδαλίδης συμφώνησε με την άποψη του κ. Κωνσταντόπουλου ότι απαιτείται συζήτηση όσον αφορά τη διοικητική διαίρεση της χώρας, ωστόσο σημείωσε ότι στα θέματα αυτά οι απόψεις που εκφράζει ο ΣΥΝ είναι σε κατ' αναλογία απόψεις του, προσθέτοντας ότι "και εμείς έχουμε έναν προβληματισμό και τον εκφράζουμε και ασφαλώς όταν ανοίξει αυτός ο διάλογος πιστεύω ότι η χώρα γρήγορα θα οδηγηθεί σε μια διοικητική, περιφερειακή και αυτοδιοικητική κατανομή σύμφωνα με τις ανάγκες".

    Παράλληλα, ο υπουργός Εσωτερικών επέμεινε στην αναγκαιότητα για σταθερή διακυβέρνηση της χώρας, προτείνοντας την αύξηση της αναλογικότητας και τις προεκλογικές συνεργασίες.

    [02] Αναβλήθηκε η δίκη για το θάνατο του ψαροτουφεκά

    28/7/2003 7:17:00 μμ

    Αναβλήθηκε για τις 6 Αυγούστου η δίκη του Τσέχου Ιβάν Νεράτ, 52 χρόνων, που κατηγορείται, ότι τραυμάτισε θανάσιμα το περασμένο Σάββατο στη θαλάσσια περιοχή των Λιμεναρίων Θάσου τον 47χρονο ψαροντουφεκά Σταύρο Σιώπη απο τη Θεσσαλονίκη, πατέρα ενός ανήλικου παιδιού, ο οποίος παραθέριζε με τη σύζυγό του στη Θάσο. Ο συνήγορος της οικογένειας του θύματος ζήτησε από το δικαστήριο να αναβληθεί η σημερινή εκδίκαση της υπόθεσης γιατί δεν μπορούσαν να προσέλθουν βασικοί μάρτυρες και μεταξύ άλλων η σύζυγος του ψαροντουφεκά, καθώς σήμερα, την ώρα, που θα πραγματοποιούνταν η δίκη στο Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Καβάλας γινόταν η κηδεία του 47χρονου στη Θεσσαλονίκη. Η σορός του ψαροντουφεκά, που εντοπίστηκε από τον Λ. Καλπίδη ο οποίος έκανε υποβρύχιο ψάρεμα στη θαλάσσια περιοχή, ανασύρθηκε και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο της Κομοτηνής, όπου ιδατροδικαστής από την Αλεξανδρούπολη πραγματοποίησε νεκροψία και νεκροτομή και διαπίστωσε ότι ο θάνατος του 47χρονου ήταν ακαριαίος. Έφερε εκτεταμένα τραύματα στην πλάτη και στο πίσω μέρος του κεφαλιού, τα οποία προκάλεσε προπέλα ταχύπλοου. Ανακρινόμενος ο αλλοδαπός αρνήθηκε κάθε ανάμιξή του στο τραγικό δυστύχημα.

    Το τελευταίο ψάρεμα. . .

    Μέχρι τη διενέργεια της δίκης ο Τσέχος, που κατηγορείται για ανθρωποκτονία από αμέλεια, αφέθηκε ελεύθερος με απόφαση του δικαστηρίου.

    Κάτοικοι των Λιμεναρίων Θάσου είπαν στις αρμόδιες Αρχές του νησιού ότι ο αλλοδαπός κινείτο στο θαλάσσιο χώρο του συμβάντος την ώρα που χάθηκαν τα ίχνη του ψαροντουφεκά και κατέληξε στον βυθό νεκρός. Υπενθυμίζεται ότι τον Σιούτη βρήκε τυχαία σε βάθος περίπου 10 μέτρων ο Λάζαρος Καλπίδης, που έκανε υποβρύχιο ψάρεμα και ειδοποίησε αμέσως τις λιμενικές αρχές της Θάσου.

    Δύτες ανέσυραν το πτώμα και το μετέφεραν αργότερα λιμενικά όργανα στην ιατροδικαστική υπηρεσία των Σερρών. Από τη νεκροτομή προέκυψε ότι ο θάνατος του 47χρονου ήταν ακαριαίος. Εφερε μεγάλα τραύματα στην πλάτη και στο πίσω μέρος του κεφαλιού, τα οποία του προκάλεσε προπέλα ταχύπλοου σκάφους.

    Οι έρευνες των λιμενικών και της τοπικής αστυνομίας κατέληξαν στον Τσέχο τουρίστα.

    Το τραγικό θύμα, που ήταν πατέρας ενός ανήλικου παιδιού, παραθέριζε κάθε καλοκαίρι στα Λιμενάρια της Θάσου, όπου μάλιστα είχε αγοράσει και σπίτι. Συχνά πήγαινε από τη Θεσσαλονίκη, όπου διέμενε μόνιμα, στο νησί και ασχολείτο επί ώρες με το υποθαλάσσιο ψάρεμα.

    Ντόπιοι είπαν πως ο Τσέχος παραβίασε το όριο των 200 μέτρων και μπήκε σε θαλάσσιο χώρο στον οποίο ψάρευε ο Σιούτης και μάλλον τον χτύπησε με την προπέλα του σκάφους του.

    [03] Βαθιά τομή για το Πόθεν Εσχες από Α. Κακλαμάνη

    28/7/2003 2:02:00 μμ

    Σκληρότερα μέτρα για τον έλεγχο Πόθεν Εσχες υπουργών, βουλευτών και κρατικών αξιωματούχων προτείνει, με συνέντευξή του στην εφημερίδα "Τα ΝΕΑ", ο πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης, τονίζοντας ότι πρέπει να προωθηθεί αυστηρότερο νομοσχέδιο, ώστε να υπάρξει πλήρης διαφάνεια στην πολιτική ζωή. Με τις προτάσεις του ο Απ. Κακλαμάνης επιχειρεί βαθιά τομή για το Πόθεν Εσχες.

    Τέσσερις προτάσεις του Προέδρου της Βουλής

    Ειδικότερα ο κ. Κακλαμάνης πρότεινε:

    α) κάθε υπόχρεος σε δήλωση πόθεν έσχες να τη συνοδεύει υποχρεωτικά και με δήλωση παραίτησης υπέρ του ελληνικού δημοσίου από την κυριότητα οποιουδήποτε περιουσιακού στοιχείου έχει παραλειφθεί η καταγραφή του,

    β) ειδική πληρεξουσιότητα για την ανακάλυψη και την περιέλευση στο Δημόσιο των οποιωνδήποτε περιουσιακών στοιχείων παρέλειψε να καταγράψει αυτός στη δήλωση του πόθεν έσχες,

    γ) οικονομικά κίνητρα σε όποιον διευκολύνει αποτελεσματικά για παραληφθέντα περιουσιακά στοιχεία από δηλώσεις πόθεν έσχες ώστε να κινηθούν οι διαδικασίες για να περιέλθουν αυτά στο Δημόσιο,

    και δ) δίκες κεκλεισμένων των θυρών και απαγόρευση οποιασδήποτε δημοσιότητας για την επιστροφή στο δημόσιο των καρπών οποιωνδήποτε εγκλημάτων σε βάρος της δημόσιας περιουσίας.

    [04] Συνάντηση Καραμανλή-ΤΕΔΚΝΑ

    28/7/2003 1:48:00 μμ

    Επίθεση κατά της κυβέρνησης για τη στάση της απέναντι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και τη μη απόδοση των πόρων που δικαιούται, εξαπέλυσε ο πρόεδρος Κώστας Καραμανλής ύστερα από συνάντηση με το προεδρείο της ΤΕΔΚΝΑ στα γραφεία του κόμματος στη Ρηγίλλης. Ο πρόεδρος της ΝΔ ουσιαστικά βρήκε την αφορμή να απαντήσει στη συνέντευξη του πρωθυπουργού στο "Εθνος της Κυριακής" λέγοντας ότι ''ο κ. Σημίτης εξαγγέλλει πριν από τις εκλογές όσα έπρεπε να είχε υλοποιήσει πριν από οχτώ χρόνια''. Ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι οι εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης αποτελούν τους εκφραστές των τοπικών κοινωνιών και γνωρίζουν καλύτερα από όλους τα πραγματικά προβλήματα των πολιτών. Σημείωσε ότι πολλοί δήμοι της Αττικής και της περιφέρειας βρίσκονται σε τεράστιο οικονομικό αδιέξοδο.

    Κατηγόρησε την κυβέρνηση για υπεξαίρεση θεσμοθετημένων πόρων των ΟΤΑ

    Ο Κώστας Καραμανλής είπε χαρακτηριστικά: ''είναι αδιανόητο αυτοί που είναι 20 χρόνια στην εξουσία να μεταθέτουν τις ευθύνες τους και να φορτώνουν στις πλάτες των πολιτών και της Αυτοδιοίκησης την ατολμία τους, την έλλειψη προγράμματος και προγραμματισμού".

    Ο κ. Καραμανλής ανέφερε ακόμα ότι η κυβέρνηση προσθέτει αρμοδιότητες στην αυτοδιοίκηση χωρίς να εξασφαλίζει τα αναγκαία κονδύλια και υπογράμμισε πως αποτελεί προσβολή για την Τοπική Αυτοδιοίκηση να υπεξαιρεί το κράτος θεσμοθετημένους πόρους.

    Ο πρόεδρος της ΝΔ είπε ότι για το κόμμα του αποτελεί αυτονόητη δέσμευση η καταβολή των θεσμοθετημένων πόρων και η εφαρμογή της νομοθεσίας για τα οικονομικά της Αυτοδιοίκησης και τάχθηκε ουσιαστικά εναντίον της αλλαγής του νόμου 1828 που προωθεί το υπουργείο Εσωτερικών.

    Ο Κώστας Καραμανλής δεσμεύτηκε ότι θα συνεργαστεί με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και σε οριζόντιες αρμοδιότητες, όπως τα ΚΕΠ, εξασφαλίζοντας πόρους από κονδύλια της Κεντρικής Διοίκησης ενώ τόνισε ότι η επανίδρυση του κράτους προϋποθέτει θεσμική ενίσχυση της Αυτοδιοίκησης και αναβάθμιση του ρόλου της με επαρκείς, αυτοτελείς πόρους, υλικοτεχνική υποδομή και μεταφορά αρμοδιοτήτων προς τα κάτω και προς τους πολίτες. Ισχυρή αυτοδιοίκηση, είπε ο κ. Καραμανλής, σημαίνει ισχυρή δημοκρατία, ισχυρή κοινωνία και ποιότητα ζωής για τους πολίτες.

    ΤΕΔΚΝΑ: 800 εκατ. ευρώ οι πόροι που δεν αποδίδονται στους δήμους

    Ο πρόεδρος της ΤΕΔΚΝΑ Πέτρος Φιλίππου προσδιόρισε σε περίπου 700-800 εκατ. ευρώ τους πόρους που δεν αποδίδει η κυβέρνηση στους δήμους πανελλαδικώς, ενώ σημείωσε ότι τα βασικά προβλήματα είναι αφενός ότι η κυβέρνηση δεν αποδίδει θεσμοθετημένους πόρους και αφετέρου ότι μεταφέρει αρμοδιότητες στην Τοπική Αυτοδιοίκηση χωρίς να εξασφαλίζει για τους δήμους τους αναγκαίους πόρους.

    Ο κ. Φιλίππου είπε ότι ο κ. Καραμανλής συμφώνησε με τη θέση της ΤΕΔΚΝΑ εναντίον της αλλαγής του νόμου 1828 που προβλέπει τα οικονομικά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

    [05] Υπό έλεγχο η μεγάλη φωτιά στην Σαλαμίνα

    28/7/2003 12:49:00 μμ

    Φωτο Αρχείου

    Πυρκαγιά εκδηλώθηκε από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία στις 3.40 τα ξημερώματα στο υπό κατασκευή τούνελ επί της Εθνικής Οδού Αθηνών-Κορίνθου στο ύψος της Κακιάς Σκάλας. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, που έσπευσε με 10 οχήματα και 30 άνδρες, η πυρκαγιά είχε εκδηλωθεί σε βάθος 150 μέτρων καίγοντας τις εσωτερικές πλαστικές επιστρώσεις. Οι πυροσβέστες με προσπάθειες και από τις δύο εισόδους του τούνελ κατόρθωσαν μετά από 2,5 ώρες προσπάθεια να την σβήσουν. Στο μεταξύ, υπό έλεγχο τέθηκε στις 7 μ.μ. την περασμένη Κυριακή η πυρκαγιά που είχε εκδηλωθεί τρεις ώρες νωρίτερα σε δασική έκταση στα Σελίνια Σαλαμίνας. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις κάηκαν περίπου 300 στρέμματα με πεύκα και θάμνους. Η Πυροσβεστική εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα, ακόμη και τον εμπρησμό, καθώς η φωτιά εκδηλώθηκε με δύο διαφορετικές εστίες.

    [06] Την Τετάρτη απολογείται ο πατέρας ''τέρας''

    28/7/2003 12:28:00 μμ

    Προθεσμία για να απολογηθεί μεθαύριο Τετάρτη ζήτησε και πήρε ο 32χρονος οικοδόμος, κάτοικος Καλαμάτας, που κατηγορείται ότι κακοποίησε το μόλις 48 ημερών κοριτσάκι του με αποτέλεσμα να υποκύψει στα τραύματα του, ενώ νοσηλευόταν στο νοσοκομείο Παίδων της Αθήνας. Ο κατηγορούμενος υποστηρίζει τώρα, ότι δεν είχε πρόθεση να βλάψει το παιδί και πως του γλίστρησε στην μπανιέρα την περασμένη Τρίτη. Η κηδεία του άτυχου βρέφους γίνεται σήμερα στη Μεσσηνία.

    Στην πρώτη ομολογία του είχε πει ότι τον ενοχλούσε το κλάμα του μωρού

    Το περασμένο Σάββατο ο 32χρονος οικοδόμος είχε ομολογήσει ότι είχε χτυπήσει το μωρό επειδή τον ενοχλούσε το κλάμα του.

    Το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής καταγγέλθηκε από το νοσοκομείο ότι πέθανε ένα βρέφος 48 ημερών από σωματικές κακώσεις. Από την έρευνα που έκαναν οι αστυνομικοί του τμήματος Προστασίας Ανηλίκων διαπιστώθηκε ότι το κοριτσάκι το κακοποιούσε επανειλημμένως ο πατέρας του και τελευταία φορά το χτύπησε την περασμένη Τρίτη οπότε και μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο Νοσοκομείο Παίδων της Αθήνας όπου τελικά υπέκυψε στα τραύματα.

    [07] Στο φεστιβάλ νέων ο Πρωθυπουργός

    28/7/2003 12:16:00 μμ

    Με ομιλία του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη ολοκληρώνονται το απόγευμα στα Καμένα Βούρλα οι εργασίες του παγκόσμιου φεστιβάλ σοσιαλιστικών νεολαιών. Ο Πρωθυπουργός θα συμμετάσχει σε συζήτηση με θέμα ''Ο Σοσιαλισμός σήμερα''. Στη συζήτηση θα λάβουν μέρος, επίσης, ο πρώην πρωθυπουργός της Ισπανίας Φελίπο Γκονζάλες, ο γ.γ. της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Λουίς Αγιάλα, ο εθνικός γραμματέας των δημοκρατικών της Αριστεράς της Ιταλίας Πιέρο Φάσινο, η Γαλλίδα βουλευτής Μαρτίν Ομπρί και άλλοι. Ο κ. Σημίτης θα έχει επίσης συνάντηση με το προεδρείο της Διεθνούς Ενωσης Σοσιαλιστικών Νεολαιών.

    Πορεία ειρήνης

    Oκτώ χιλιάδες νέοι, από 100 χώρες του κόσμου, που συμμετέχουν στο Φεστιβάλ έκαναν την Κυριακή συμβολική πορεία στους δρόμους της πόλης, με συνθήματα υπέρ της παγκόσμιας ειρήνης. Επικεφαλής της διαδήλωσης, ήταν οι νέοι του ΠΑΣΟΚ που διοργάνωσαν το φετινό φεστιβάλ, με πράσινες σημαίες και συνθήματα "αλληλεγγύη, διεθνισμός, ένας άλλος κόσμος είναι εφικτός", "η γη θα τρέμει ο ήλιος ανατέλλει", "σεισμός, σεισμός, εκσυγχρονισμός" και τον κλασσικό ύμνο του κόμματος "ήλιε καλημέρα".

    Το πρόγραμμα εργασιών του Φεστιβάλ περιλάμβανε πολιτικές συζητήσεις, με θέματα όπως η συνεργασία στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας.

    [08] Αιματηρή ληστεία στο Γαλάτσι

    28/7/2003 10:50:00 πμ

    Ενοπλη αιματηρή ληστεία με έναν ελαφρύ τραυματισμό σημειώθηκε λίγο πριν τα μεσάνυχτα στο Γαλάτσι. Σύμφωνα με την αστυνομία, τρεις Αλβανοί εκ των οποίων ο ένας κρατούσε πιστόλι, εισέβαλαν στην αίθουσα αναψυχής, επί της οδού Σύρου 9-11, του Γιώργου Χατζόπουλου, 40 ετών. Οι τρεις δράστες απέσπασαν από τον ιδιοκτήτη και τρεις θαμώνες 200 ευρώ και στη συνέχεια έκλεισαν τα θύματά τους στην τουαλέτα. Ο οπλοφόρος πυροβόλησε για εκφοβισμό στον τοίχο αλλά η σφαίρα εξοστρακίστηκε τραυματίζοντας ελαφρά στο πόδι τον Παναγιώτη Μπίρμπα, 37 ετών.

    Μετά την πράξη τους οι δράστες εξαφανίστηκαν, ενώ τα θύματα κατόρθωσαν να ειδοποιήσουν την αστυνομία που έσπευσε επί τόπου και με ασθενοφόρο ο τραυματίας μεταφέρθηκε στον Ερυθρό Σταυρό.

    Πέντε λεπτά αργότερα άγνωστος που κρατούσε λοστό απείλησε τον Κωνσταντίνο Ευθυμίου, 39 ετών, ιδιοκτήτη του περιπτέρου επί της οδού Θηβών 188, στην Καλλιθέα. Του απέσπασε 500 ευρώ και εξαφανίστηκε.

    [09] Εξάρθρωση σπείρας που έκλεβε αντικείμενα από αποσκευές

    28/7/2003 6:03:00 μμ

    Εξαρθρώθηκε εξαμελής σπείρα υπαλλήλων εταιρείας εξυπηρέτησης επιβατών στο αεροδρόμιο "Ελευθέριος Βενιζέλος", που με διαφορετική σύνθεση κάθε φορά έκλεβαν από αποσκευές διάφορα αντικείμενα αξίας, τα οποία στη συνέχεια πωλούσαν. Η εξάρθρωση της σπείρας επετεύχθη μετά από συγκεκριμένες καταγγελίες και ειδικότερα όταν αστυνομικοί του αεροδρομίου συνέλαβαν ένα από τα μέλη της σπείρας τη στιγμή που είχε ανοίξει τσάντα επιβάτη και έπαιρνε διάφορα αντικείμενα.

    Ακολούθησε η εξάρθρωση της σπείρας και σε έρευνα που έγινε στα σπίτια των υπαλλήλων που ενέχονται στην υπόθεση βρέθηκαν κλοπιμαία που όπως διαπιστώθηκε ανήκουν σε επιβάτες που είχαν καταγγείλει την απώλεια των αντικειμένων αυτών στην αρμόδια υπηρεσία της Ολυμπιακής.

    Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην εισαγγελία και η υπόθεση αναμένεται να λάβει τη δικαστική οδό ενώ οι σχετικές έρευνες συνεχίζονται για να διαπιστωθεί, εαν εκτός των έξι συλληφθέντων, στην υπόθεση ενέχονται και άλλα άτομα.

    [10] Κύπρος: Αναμένοντας το πόρισμα για τα απόρρητα έγγραφα

    28/7/2003 1:19:00 μμ

    Ο πρόεδρος της Κύπρου Τάσσος Παπαδόπουλος αναμένεται να δώσει στη δημοσιότητα το πόρισμα για τα απόρρητα έγγραφα που βρέθηκαν εκτεθειμένα έξω από το υπουργείο Υγείας πριν λίγες μέρες, αφού πρώτα το μελετήσει και συνεννοηθεί με τον Γενικό Εισαγγελέα για τις περαιτέρω ενέργειες. Το πόρισμα θα είναι έτοιμο εντός των δύο επόμενων ημερών. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης δήλωσε ότι το πόρισμα των ερευνών για το θέμα καθώς και οποιεσδήποτε ανακοινώσεις, βρίσκονται στα χέρια του Προέδρου της Δημοκρατίας.

    Πολιτικές ευθύνες;

    Ο κ. Χρυσοστομίδης σχολίαζε επίσης και τις δηλώσεις Χριστόφια, Ομήρου και Περδίκη με τις οποίες τάχθηκαν υπέρ της ανάληψης πολιτικών ευθυνών, εάν υπάρχουν. Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο ο Κύπριος Πρόεδρος θα αποφασίσει εάν υπάρχει θέμα πολιτικής ευθύνης.

    Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, δεν είναι γνωστό αν υπάρχουν εντάλματα σύλληψης των δημοσιογράφων του ''Φιλελευθέρου'' Τάκη Κουνναφή και Πέτρου Θεοχαρίδη, που απεκάλυψαν την υπόθεση.

    [11] Νέα Εθνική Βιβλιοθήκη το στρατόπεδο''Πλέσσας''

    28/7/2003 1:00:00 μμ

    Το υπουργείο Εθνικής Αμυνας προχωρεί στην παραχώρηση του στρατοπέδου ''Πλέσσας'' στη Μεσογείων, προκειμένου να δημιουργηθούν εκεί η νέα Εθνική Βιβλιοθήκη, καθώς και υπόγειος χώρος στάθμευσης αυτοκινήτων. Η παραχώρηση του στρατοπέδου ανακοινώθηκε το πρωί από τον υπουργό Αμυνας Γιάννο Παπαντωνίου σε ειδική εκδήλωση στο στρατόπεδο, στην οποία παραβρέθηκε και ο υπουργός Παιδείας Πέτρος Ευθυμίου. Το υπουργείο Αμυνας έχει παραχωρήσει στρατόπεδα σε διάφορες περιοχές της χώρας για τη δημιουργία πανεπιστημιακών σχολών, δικαστικών μεγάρων, νοσοκομείων, ενώ έχουν αποδοθεί χώροι και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση για την ανάπτυξη κοινωνικών λειτουργιών.

    [12] Τρεις μέρες χωρίς ρεύμα η Κάσος

    28/7/2003 12:21:00 μμ

    Χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα παραμένει επί τρεις ημέρες η Κάσος, αφού το αρματαγωγό, το οποίο μετέφερε την γεννήτρια που θα ηλεκτροδοτούσε το νησί δεν κατόρθωσε, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών, να προσεγγίσει το λιμάνι. Το πλοίο επιστρέφει στην Κάρπαθο, όπου και θα μεταφορτωθεί η γεννήτρια στο επιβατηγό οχηματαγωγό "ΒΙΤΣΕΝΤΖΟΣ ΚΟΡΝΑΡΟΣ", το οποίο τελικώς θα την μεταφέρει στην Κάσο. Η διακοπή της ηλεκτροδότησης οφείλεται σε βλάβη του υποθαλάσσιου καλωδίου.

    [13] Απερρίφθη η ένσταση του Σάββα Ξηρού

    28/7/2003 5:01:00 μμ

    Απέρριψε το δικαστήριο την ένσταση του Σάββα Ξηρού για ακύρωση της προανακριτικής και ανακριτικής του ομολογίας. Μετά την απόφαση, ο κατηγορούμενος αρνήθηκε να απολογηθεί, επαναλαμβάνοντας ότι οι απολογίες του ήταν προϊόν συμπεριφοράς που εκδηλώθηκε από τη χορήγηση ψυχοτρόπων φαρμάκων, και αποχώρησε από την αίθουσα του δικαστηρίου. Ωστόσο, η πλειοψηφία των συνηγόρων πολιτικής αγωγής ζήτησαν από το δικαστήριο να διατάξει την προσαγωγή του κατηγορουμένου. Την Τρίτη το πρωί, η δίκη των κατηγορουμένων για συμμετοχή στην 17Ν θα συνεχιστεί με την συζήτηση για το κατά πόσο θα πρέπει να προσαχθεί βιαίως στην αίθουσα ο Σάββας Ξηρός, προκειμένου να εξεταστεί για το μέρος των προανακριτικών ομολογιών του που αφορά άλλους συγκατηγορουμένους του.

    Ο κατηγορούμενος είχε πλήρη επίγνωση των δικαιωμάτων του

    Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων απέρριψε την ένσταση που υπέβαλε ο Σάββας Ξηρός για την ακύρωση των προανακριτικών και ανακριτικών ομολογιών του.

    Το δικαστήριο έκρινε ότι δεν αποδείχθηκαν οι ισχυρισμοί του κατηγορουμένου όσον αφορά τις συνθήκες κάτω από τις οποίες δόθηκαν οι προανακριτικές καταθέσεις και οι απολογίες του.

    Σύμφωνα με την απόφαση, ο Σάββας Ξηρός είχε ικανοποιητικό επίπεδο συνείδησης που του επέτρεπε να αντιλαμβάνεται τα δικαιώματά του όταν στις 11 του Ιουλίου 2002 ξεκίνησε να καταθέτει στον εισαγγελέα κ. Ιωάννη Διώτη.

    Όπως τονίζεται στην απόφαση, ο κατηγορούμενος εμφανίζει διαρκώς αντιφατική συμπεριφορά ''γεγονός που εκτιμάται ανάλογα από το δικαστήριο και αποδυναμώνει την επίμαχη επιχειρηματολογία του''.

    Οι δικαστές έδωσαν ιδιαίτερη έμφαση στην απολογία που έδωσε ο Σάββας Ξηρός στον εφέτη-ανακριτή κ. Ζερβομπεάκο τον περασμένο Αύγουστο κατά τη διάρκεια της οποίας έχοντας τον ίδιο συνήγορο όχι μόνο δεν αναίρεσε τους προηγούμενους ισχυρισμούς του αλλά αντίθετα πρόσθεσε νέα επιβαρυντικά στοιχεία για τον ίδιο και για άλλους συγκατηγορούμενούς του.

    Ο Σάββας Ξηρός αρνήθηκε να απολογηθεί

    Από την πλευρά του, ο κατηγορούμενος αρνήθηκε να απολογηθεί, διαμαρτυρόμενος για την απόφαση του δικαστηρίου με την οποία απορρίφθηκαν οι ισχυρισμοί του όσον αφορά τις ομολογίες του.

    Ο Σάββας Ξηρός χαρακτήρισε ''προαποφασισμένες και τετελεσμένες'' τις αποφάσεις του δικαστηρίου, ενώ κατηγόρησε το διευθυντή της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του ''Ευαγγελισμού'' κ. Χαράλαμπο Ρούσσο για ανοχή που, όπως υποστήριξε, επέδειξε στα βασανιστήρια τα οποία υπέστη κατά τη διάρκεια νοσηλείας του.

    Ο εισαγγελέας έδρας κ. Χρήστος Λάμπρου προέτρεψε τον Σάββα Ξηρό να παραμείνει στη στάση που κράτησε το περασμένο καλοκαίρι.

    ''Κύριε Σάββα, ακούστε εμένα. Θα μπορούσα να είμαι και πατέρας σας. Όταν συνέβη αυτό που συνέβη, αποφάσισες να πας με το νόμο, με το καλό, με την αγάπη του Θεού. Εγείρομαι για να σου πω τούτο: Τότε έδειξες μεγαλείο ψυχής. Υποκλίνομαι για εκείνη την απόφασή σου. Προσέφερες στην έννομη τάξη, την πατρίδα και το έθνος... Έχεις τη ζωή μπροστά σου. Όταν θα σου γυρίσουν την πλάτη, έχουν ήδη αρχίσει να σου γυρίζουν την πλάτη, μείνε εκεί που είσαι. Μόνο αυτό θα σε βοηθήσει. Μην γίνεις το τραγικό πρόσωπο της ιστορίας'', τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Λάμπρου.

    Ωστόσο, ο Ξηρός απάντησε λέγοντας ότι δεν θα εμπλακεί σε καμία συναλλαγή, προσθέτοντας ότι δεν τον ενδιαφέρει αν μείνει στη φυλακή για όλη του τη ζωή. Στη συνέχεια ο κατηγορούμενος αποχώρησε από το δικαστήριο.

    Στο μεταξύ, ο αναπληρωτής εισαγγελέας έδρας κ. Βασίλης Μαρκής έθεσε υπόψη του δικαστηρίου το θέμα που ανέκυψε με την αποχώρηση του κατηγορουμένου, το κατά πόσον, δηλαδή, θα πρέπει να εξεταστεί ή όχι από τους συνηγόρους υπεράσπισης κατηγορουμένων στους οποίους ο Σάββας Ξηρός αναφέρεται στις προανακριτικές ομολογίες του.

    Η υπεράσπιση του Αλέξανδρου Γιωτόπουλου δήλωσε ότι θεωρεί πως το δικαστήριο δεν έχει δικαίωμα να παραβιάσει το δικαίωμα σιωπής του κατηγορουμένου, αν αποφασίσει να διατάξει τη βίαιη προσαγωγή του στην αίθουσα.

    [14] Στις αρχές Αυγούστου νέες αποστολές της IAEA στο Ιράν

    28/7/2003 2:15:00 μμ

    Δύο νέες ομάδες της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA) θα βρεθούν στις αρχές Αυγούστου στο Ιράν. Η πρώτη ομάδα, η οποία αποστέλλεται κατόπιν αιτήματος της Τεχεράνης, θα αποτελείται από νομικούς εμπειρογνώμονες, οι οποίοι θα παραμείνουν στη χώρα για ένα 48ωρο, όπως ανακοίνωσε η Μελίσα Φλέμινγκ, εκπρόσωπος της ΙΑΕΑ. Οι εμπειρογνώμονες θα πρέπει να εξηγήσουν τον τρόπο με τον οποίο το πρόσθετο πρωτόκολλο της Συνθήκης για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών θα εφαρμοστεί στο Ιράν, εφόσον η Τεχεράνη δεχθεί να το υπογράψει.

    H IAEA περιμένει εξηγήσεις για το μη στρατιωτικό πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν

    Το Ιράν έχει υπογράψει τη συνθήκη, ωστόσο διστάζει να υπογράψει το πρόσθετο πρωτόκολλο που επιτρέπει στην IAEA να παρακολουθεί πιο στενά τα πυρηνικά προγράμματα των χωρών, πραγματοποιώντας επιθεωρήσεις χωρίς προειδοποίηση και έχοντας μια διαρκή παρουσία στη χώρα.

    Αμέσως μετά την πρώτη αυτή αποστολή, εμπειρογνώμονες της IAEA θα πραγματοποιήσουν την τελευταία αποστολή επιθεώρησης, πριν η IAEA παρουσιάσει την επόμενη έκθεσή της για το Ιράν, στις 8 Σεπτεμβρίου.

    Η IAEA αναμένει από το Ιράν εξηγήσεις για το μη στρατιωτικό πυρηνικό πρόγραμμά του. Αυτή η αποστολή αποφασίστηκε κατά την τελευταία επίσκεψη του γενικού διευθυντή της υπηρεσίας Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι στην Τεχεράνη, στις 9 Ιουλίου. Αρχικά είχε προγραμματιστεί για την εβδομάδα από τις 14 ως τις 20 Ιουλίου, αλλά αναβλήθηκε.

    [15] Αύριο οι συνομιλίες Μπους-Σαρόν

    Πηγή: ΑΠΕ 28/7/2003 11:53:00 πμ

    Φωτο Αρχείου

    Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Αριέλ Σαρόν πραγματοποιεί τριήμερη επίσκεψη στις ΗΠΑ, την όγδοη από την ανάληψη των καθηκόντων του τον Μάρτιο του 2001, και θα συναντηθεί αύριο με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζορτζ Μπους και τον αντιπρόεδρο Ντίκ Τσέινι. Της επίσκεψης του Αριέλ Σαρόν προηγήθηκε η επίσκεψη του παλαιστίνιου πρωθυπουργού Μαχμούντ Αμπάς, την περασμένη Παρασκευή, ο οποίος έγινε δεκτός στον Λευκό Οίκο, όπου ο Αμερικανός πρόεδρος χαιρέτισε "το όραμα και το θάρρος του". Αναμένεται ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός θα δεχθεί κατά τη διάρκεια των συνομιλιών που θα έχει στην Ουάσινγκτον με μέλη της αμερικανικής ηγεσίας πιέσεις για την εφαρμογή του "οδικού χάρτη", του διεθνούς ειρηνευτικού σχεδίου που προβλέπει την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους μέχρι το 2005 και το πάγωμα του ισραηλινού εποικισμού.

    Προς απελευθέρωση 540 Παλαιστίνιοι

    Ισραηλινός αξιωματούχος που συνοδεύει τον Αριέλ Σαρόν δήλωσε ότι η ισραηλινή κυβέρνηση είναι έτοιμη να απελευθερώσει την ερχόμενη εβδομάδα 540 Παλαιστίνιους, ανάμεσά τους και 210 ισλαμιστές, ενώ ο ισραηλινός στρατός απελευθερώνει οδικούς άξονες στην Δυτική Οχθη και αυξάνεται ο αριθμός παλαιστινίων εργαζομένων που λαμβάνει άδεια εισόδου στα ισραηλινά εδάφη.

    [16] Καναδάς: Δυναμικές διαδηλώσεις κατά του ΠΟΕ

    28/7/2003 7:22:00 μμ

    Πορεία σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την παγκοσμιοποίηση έγινε το πρωί της Δευτέρας στο κέντρο του Μόντρεαλ. Οι διαδηλωτές προσπάθησαν να πλησιάσουν το ξενοδοχείο ''Σέρατον'', όπου πραγματοποιείται συνεδρίαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, σε επίπεδο υπουργών. Ακολούθησαν επεισόδια και συμπλοκές με τις αστυνομικές δυνάμεις που προσπάθησαν να τους εμποδίσουν. Στη συνάντηση των υπουργών Εμπορίου 26 χωρών, που θα διαρκέσει μέχρι την Τετάρτη και είναι κεκλεισμένων των θυρών, γίνεται προετοιμασία της ατζέντας της συνόδου κορυφής του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου που θα γίνει στο Κανκούν του Μεξικού τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Η πρόσβαση στο ξενοδοχείο ''Σέρατον'' είναι αποκλεισμένη απο αστυνομικές δυνάμεις. Την Κυριακή, περίπου 1.000 διαδηλωτές έκαναν ειρηνική πορεία στο κέντρο του Μοντρεάλ, φωνάζοντας μεταξύ άλλων συνθήματα κατά του πολέμου στο Ιράκ.

    [17] Νέα διακοπή της δίκης Μιλόσεβιτς

    28/7/2003 1:02:00 μμ

    Για λόγους υγείας του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, διακόπηκε η δίκη του ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, στη Χάγη. "Η δίκη διακόπηκε. Ένας γιατρός θα εξετάσει τον κατηγορούμενο κατά τη διάρκεια της ημέρας και η διάγνωσή του θα επιτρέψει να γνωρίζουμε από τι πάσχει και πότε θα επαναληφθεί η δίκη", ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος τους δικαστηρίου. Πρόκειται για την ένατη διακοπή της δίκης για λόγους υγείας του πρώην προέδρου της Γιουγκοσλαβίας, ο οποίος πάσχει από υπέρταση και ο κίνδυνος να εμφανίσει καρδιοαγγειακή νόσο είναι υψηλός.

    [18] Φιλιππίνες: Ηρεμία μετά την εξέγερση

    28/7/2003 12:42:00 μμ

    Επιστροφή στην ομαλότητα για τις Φιλιππίνες, μετά τη συνθηκολόγηση των στρατιωτικών που στασίασαν προ διημέρου ζητώντας παραίτηση της προέδρου Γκλόρια Αρόγιο και της κυβέρνησης της. Παρόλο που η Πρόεδρος της χώρας έδειχνε ήρεμη όταν το βράδυ της Κυριακής ανακοίνωνε την λήξη της εξέγερσης, πολιτικοί αναλυτές προειδοποίησαν για τις συνέπειές της, υπογραμμίζοντας ότι θα μπορούσαν να είναι πολύ σοβαρές. Στο μεταξύ, το πρωί της Δευτέρας η Αστυνομία συνέλαβε συνεργάτη του πρώην προέδρου Τζόζεφ Εστράντα, ως συνεργού στην απόπειρα πραξικοπήματος.

    Η Αστυνομία των Φιλιππίνων συνέλαβε τη Δευτέρα έναν συνεργάτη του πρώην Προέδρου της χώρας, Τζόζεφ Εστράντα με την κατηγορία της ανάμιξης στην στάση του σαββατοκύριακου.

    Σύμφωνα με τις Αρχές, εντοπίστηκαν όπλα, πυρομαχικά, στολές και κόκκινα περιβραχιόνια κατά τη διάρκεια εισβολής στο σπίτι του Ραμόν Καρντένας, πρώην υπουργού της κυβέρνησης Εστράντα.

    Το σπίτι του Καρντένας είναι πολύ κοντά στο προάστιο Μακάτι, όπου βρίσκεται το εμπορικό κέντρο και επί 19 ώρες καταφύγιο των στασιαστών.

    Ο Εστράντα έχασε την εξουσία μαζί με την κυβέρνηση του, το 2001 και αφού ο στρατός υποστήριξε τις λαϊκές διαδηλώσεις, που έφεραν στην εξουσία την Πρόεδρο Γκλόρια Αρόγιο.

    [19] Νέα επίθεση κατά Αμερικανών στη Βαγδάτη

    28/7/2003 12:49:00 μμ

    Δύο Αμερικανοί στρατιώτες τραυματίστηκαν σοβαρά, όταν αμερικανική στρατιωτική περίπολος δέχθηκε επίθεση με χειροβομβίδα σε διασταύρωση στο κέντρο της Βαγδάτης, όπως δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος. Ωστόσο, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες οι δύο Αμερικανοί έπεσαν νεκροί. Δημοσιογράφοι του πρακτορείου Ρόιτερ που βρέθηκαν στον τόπο της επίθεσης επισήμαναν ότι είδαν δύο ακίνητους Αμερικανούς στρατιώτες, ο ένας από τους οποίους βρισκόταν στο όχημα που επλήγη και ο άλλος στον δρόμο και ότι δεν τους προσφερόταν καμία ιατρική βοήθεια. Από την πλευρά της, η ιρακινή Αστυνομία ανακοίνωσε ότι είναι νεκροί.

    [20] Στον Εισαγγελέα τριάντα για αισχροκέρδεια

    28/7/2003 7:50:00 μμ

    Σε μπαράζ ελέγχων έχουν επιδοθεί οι ελεγκτικοί μηχανισμοί για την πάταξη φαινομένων κερδοσκοπίας στην αγορά. Τριάντα πωλητές λαϊκών αγορών παρέπεμψε στον Εισαγγελέα ο υφυπουργός Ανάπτυξης Κίμων Κουλούρης. Οι πωλητές εντοπίστηκαν από τα κλιμάκια ελέγχου είτε να εισπράττουν για την πώληση οπωροκηπευτικών υπερβολικό κέρδος, που έφτανε μέχρι και το 230%, είτε να εφαρμόζουν παραπλανητική τακτική καθώς εισέπρατταν διαφορετικό τίμημα ανάλογα με την περίπτωση και είχαν για το σκοπό αυτό διαφορετικές πινακίδες. Διεξοδικοί έλεγχοι γίνονται και στα βενζινάδικα όλης της χώρας, μετά τις μεγάλες διαφορές, που παρατηρούνται στις τιμές των καυσίμων, ιδιαίτερα στα νησιά. Με την επιβολή ανώτατης τιμής πώλησης καυσίμων σε Κρήτη, Δωδεκάνησα, Ιωάννινα, Κέρκυρα και Άρτα απειλεί το υπουργείο Ανάπτυξης τις εταιρίες εμπορίας πετρελαιοειδών, αν σε 10 μέρες δεν έχουν μειώσει τις τιμές.

    Προειδοποιήσεις για ανώτατη τιμή στα καύσιμα στους ''νομούς-φωτιά''

    Στο μεταξύ την αναγραφή ενδεικτικών τιμών και σε άλλα προϊόντα εκτός του νερού, που διακινούνται στις τουριστικές περιοχές, σχεδιάζει η κυβέρνηση. Ο υπουργός Οικονομίας Νίκος Χριστοδουλάκης τόνισε, ότι απαιτούνται άμεσες παρεμβάσεις, ώστε να μη διαμορφώνεται για την Ελλάδα η εικόνα του ακριβού τουριστικού προορισμού.

    Εξάλλου οι τιμές στα οπωροκηπευτικά και οι προτάσεις παραγωγών και πωλητών για τη λειτουργία των λαϊκών αγορών, θα τεθούν, μεταξύ άλλων, στη συνάντηση που θα έχει απόψε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Κίμων Κουλούρης, με εκπροσώπους των ομοσπονδιών παραγωγών και πωλητών λαϊκών αγορών.

    Ομαλά λειτουργεί η αγορά στα υγρά καύσιμα και ο ανταγωνισμός διαμορφώνει τις τιμές στα πρατήρια καυσίμων σε ικανοποιητικά επίπεδα σύμφωνα με τα συμπεράσματα της καταγραφής των τιμών κατά τις πρώτες τρεις εβδομάδες του Ιουλίου, που δημοσιοποίησε το υπουργείο Ανάπτυξης. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε πρόσφατα το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, οι τιμές των καυσίμων είναι χαμηλότερες σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

    Παρατηρήθηκαν πάντως, κατά το υπουργείο Ανάπτυξης, αδικαιολόγητα υψηλές μέσες τιμές στους νομούς της Κρήτης και στους νομούς Δωδεκανήσου, Ιωαννίνων, Αρτας και Κέρκυρας. Συγκεκριμένα η Κρήτη διεκδικεί τα πρωτεία τιμών πανελλαδικά. Ειδικότερα στο Νομό Ρεθύμνου η αμόλυβδη πωλείται στα υψηλότερα επίπεδα σε όλη την Ελλάδα (0,821 ευρώ), ενώ ακολουθούν σε ακρίβεια ο νομός Λασιθίου με 0,806 ευρώ και ο νομός Χανίων με 0,803 ευρώ.

    Στο νομό Δωδεκανήσου οι τιμές της αμόλυβδης ανέρχονται σε 0,798 ευρώ, ενώ στο νομό Κυκλάδων διαμορφώνονται στα 0,797 ευρώ. Αντίθετα, σε χαμηλά επίπεδα κυμαίνονται οι τιμές της αμόλυβδης στο νομό Θεσσαλονίκης (μέση τιμή 0,722 ευρώ), στο νομό Αχαΐας (0,724 ευρώ) και στο νομό Ροδόπης (0,726 ευρώ).

    Για την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών στους συγκεκριμένους νομούς, πραγματοποιήθηκε συνάντηση του υπουργού Ανάπτυξης Ακη Τσοχατζόπουλου με τους εκπροσώπους των φορέων των εταιριών εμπορίας, των βενζινοπωλών και της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ).

    Από τη σύσκεψη προέκυψε, ότι το ύψος των τιμών στους συγκεκριμένους νομούς, οφείλεται στα αυξημένα περιθώρια κέρδους των εταιριών και των πρατηριούχων ενώ συμφωνήθηκε ότι θα ζητηθεί από τις εταιρίες εμπορίας να ακολουθήσουν ενιαίο τρόπο τιμολόγησης σε όλη τη χώρα. Η εφαρμογή του μέτρου θα επιτηρηθεί για δέκα μέρες από τις υπηρεσίες του υπουργείου Ανάπτυξης. Αν εντός του δεκαημέρου δεν έχει ομαλοποιηθεί η αγορά, κατ' εφαρμογή του άρθρου 20 του νόμου 3054/02, θα επιβληθεί ανώτατη τιμή για τα καύσιμα στις συγκεκριμένες περιοχές.

    [21] Στη μάχη κατά της ακρίβειας

    28/7/2003 12:39:00 μμ

    Συνάντηση θα έχει ο υφυπουργός Ανάπτυξης Κίμων Κουλούρης στις 6.30 το απόγευμα με τους εκπροσώπους των ομοσπονδιών παραγωγών και πωλητών λαϊκών αγορών. Η εξέλιξη των τιμών στα οπωροκηπευτικά- η οποία είναι πτωτική για το διάστημα αυτό- αλλά και οι προτάσεις των παραγωγών και πωλητών σχετικά με τη λειτουργία των λαϊκών αγορών και τις απογευματινές ώρες τρεις φορές την εβδομάδα καθώς και το ενδεχόμενο δημιουργίας εισαγωγικών συνεταιρισμών από τις ομοσπονδίες θα αποτελέσουν τα βασικά αντικείμενα της συζήτησης.

    Σαρωτικοί έλεγχοι στην αγορά

    Η εβδομάδα που πέρασε ήταν για το υπουργείο ανάπτυξης εβδομάδα δράσης με στόχο την μείωση των τιμών στα βασικά καταναλωτικά αγαθά. Ανάμεσα στα μέτρα που ανακοινώθηκαν ήταν και η δημιουργία γραφείου Συνηγόρου του καταναλωτή, στα πρότυπα του συνηγόρου του πολίτη, καθώς και η αναγραφή ενδεικτικών τιμών σε είδη πρώτης ανάγκης όπως για παράδειγμα το εμφιαλωμένο νερό στα οποία παρατηρούνται ιδίως κατά την θερινή περίοδο εξωφρενικές αυξήσεις.

    Παράλληλα στη μάχη για την τιθάσευση της ακρίβειας και της κερδοσκοπίας στο επίπεδο του πολίτη-καταναλωτή μπήκε για τα καλά και το σώμα δίωξης οικονομικού εγκλήματος. Κλιμάκια ανδρών του ΣΔΟΕ σαρώνουν τις τουριστικές περιοχές, ενώ μια δεκαμελής ομάδα ανέλαβε να εντοπίσει τη "μαφία των τελάρων", η οποία σε μεγάλο αλλά όχι αποκλειστικό βαθμό ευθύνεται για την απαράδεκτη ανοδική πορεία στις τιμές των νωπών προϊόντων.

    [22] Υπερψηφίστηκε ο διοικητικός και οικονομικός απολογισμός της ΕΠΑΕ

    28/7/2003 4:46:00 μμ

    "Ψήφο εμπιστοσύνης" πήρε η διοίκηση του Θανάση Κανελλόπουλου, καθώς κατά τη διάρκεια της ετήσιας γενικής συνέλευσης της ΕΠΑΕ που διεξάγεται αυτή την ώρα σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, υπερψηφίστηκε τόσο ο διοικητικός όσο και ο οικονομικός απολογισμός. Στο μεταξύ, απόψε και στην κλήρωση της Β' Εθνικής, θα μπει κωδικός στη θέση του Ολυμπιακού Βόλου, ενώ έγινε γνωστό, πως η κλήρωση του πρωταθλήματος της Γ' Εθνικής θα γίνει μετά τις 20 Αυγούστου. Επίσης, ο εκπρόσωπος της ΠΑΕ Αιγάλεω, Βίκτωρας Μητρόπουλος, ζήτησε από τη διοίκηση της ΕΠΑΕ, αντίγραφα των φακέλων όλων των ομάδων που πήραν πιστοποιητικό συμμετοχής στα εθνικά μας πρωταθλήματα.

    [23] Εφυγε ο Μπομπ Χόουπ

    28/7/2003 7:18:00 μμ

    Έφυγε από τη ζωή το βράδυ της Κυριακής ο διάσημος ηθοποιός, χορευτής και τραγουδιστής Μπομπ Χόουπ. Ο Χόουπ, ένας από τους δημοφιλέστερους και πιο αγαπητούς ηθοποιούς στις Ηνωμένες Πολιτείες, είχε γιορτάσει την 100η επέτειο των γενεθλίων του τον περασμένο Μάιο. Όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος της οικογένειας, ο κορυφαίος κωμικός, άφησε την τελευταία του πνοή, ενώ κοιμόταν, υποκύπτοντας στην πνευμονία που ταλαιπωρούσε τον εξασθενημένο οργανισμό του. Ο ίδιος πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους εξέφρασε τη θλίψη του για το γεγονός λέγοντας ότι το έθνος θρηνεί για το θάνατο ενός μεγάλου άνδρα.

    Ενα μεγάλο αστέρι έσβησε

    Ο Μπομπ Χόουπ, που για περισσότερο από μισό αιώνα ήταν το σύμβολο της αμερικανικής βιομηχανίας του θεάματος, διαγράφοντας μια μακρόχρονη, ιδιαίτερα παραγωγική και λαμπρή "τροχιά" που θα τη ζήλευε κάθε ηθοποιός του 20ου αιώνα.

    Ο Χόουπ πέθανε στο σπίτι του στο Λος Αντζελες από πνευμονία, έχοντας κοντά του την εδώ και 60 χρόνια σύζυγό του Ντολόρες, τα τέσσερα υιοθετημένα τους παιδιά και την υπόλοιπη οικογένειά του.

    Ηταν διάσημος και δημοφιλής όχι μόνο για το υποκριτικό του ταλέντο, αλλά και για τις παραστάσεις που οργάνωνε σε όλον τον κόσμο για να ψυχαγωγήσει τους Αμερικανούς στρατιώτες.

    Εκανε τα πρώτα βήματα στο σανίδι το 1933 και δεν σταμάτησε παρά μόνο το 1994, όταν παρουσίασε το καθιερωμένο τηλεοπτικό σόου των Χριστουγέννων. Κατά τη διάρκεια όλων αυτών των δεκαετιών, ήταν στενός φίλος όλων των προέδρων των ΗΠΑ, χωρίς ποτέ να κρύψει τις συντηρητικές του απόψεις. Πέμπτος από τους επτά γιους μιας φτωχής οικογένειας ο Μπομπ Χόουπ γεννήθηκε στις 29 Μαΐου 1903 στη κεντρική Αγγλία. Σε ηλικία 4 ετών η οικογένειά του μετακόμισε στο Κλίβελαντ του Οχάιο. Στην πόλη αυτή έδειξε τα πρώτα σημάδια του ταλέντου του όταν κέρδισε ένα διαγωνισμό μιμήσεων στα έξι του χρόνια.

    Το 1921 άρχισε να εργάζεται ως χορευτής και στις αρχές της δεκαετίας του '30, ο Λέσλι Τάουνς Χόουπ, όπως ήταν το πραγματικό του όνομα, πάτησε τη σκηνή του Μπροντγουέι.

    Το 1937 πηγαίνει στο Λος Αντζελες και αρχίζει μια εβδομαδιαία εκπομπή στο NBC, που θα την κρατήσει επι 60 χρόνια. Εκείνη τη χρονιά κάνει την πρώτη του γνωριμία με τον κόσμο του κινηματογράφου. Από τότε πρωταγωνίστησε σε δεκάδες ταινίες, όμως αυτές που τον καθιέρωσαν ήταν αυτές που ήταν συμπρωταγωνιστής με τον Μπινγκ Κρόσμπι και καθιερώθηκαν ως ένα αχτύπητο ''κινηματογραφικό ζευγάρι''.

    Ο Μπομπ Χόουπ δεν σταμάτησε ούτε μια στιγμή να παίζει, να αστειεύεται, να γελάει. Δεν έχασε ποτέ το χιούμορ του και τη διάθεση να αυτοσαρκάζεται.

    Την παραμονή των τελευταίων γενεθλίων του δήλωσε: ''Είμαι τόσο γέρος που δεν φτιάχνουν πια ομάδα αίματος σαν τη δικιά μου''.

    Είχε πάρει δύο τιμητικά βραβεία Όσκαρ και δύο Όσκαρ καλύτερου τραγουδιού.

    [24] Λονδίνο: Ανακαλύφθηκε αλοιφή ηλικίας 2.000 ετών!

    28/7/2003 5:09:00 μμ

    Αρχαιολόγοι που πραγματοποιούν ανασκαφές στο χώρο ρωμαϊκού ναού στο κέντρο του Λονδίνου βρήκαν ένα σφραγισμένο τενεκεδένιο κουτί που περιέχει αλοιφή, αλλά και τα δακτυλικά αποτυπώματα του ανθρώπου που τη χρησιμοποίησε για τελευταία φορά, πριν από 2.000 χρόνια. ''Πρόκειται για ένα εξαιρετικά σημαντικό εύρημα'', δήλωσε ο έφορος του Μουσείου του Λονδίνου Φράνσις Γκρου. ''Δεν είναι μόνο η εξαιρετική ποιότητα της εργασίας στο κουτί που είναι σημαντική, αλλά και το ότι βρέθηκε σε τόσο καλή κατάσταση, σφραγισμένο και με το περιεχόμενό του άθικτο".

    "Η ανακάλυψη αυτή θα προκαλέσει τεράστιο ενδιαφέρον σε όλον τον κόσμο'', τόνισε ο ίδιος.

    Η συντηρήτρια του μουσείου Λιζ Μπάρχαμ, που άνοιξε το κυλινδρικό κουτί ύψους 5 εκατοστών και διαμέτρου 6 εκατοστών μπροστά στους δημοσιογράφους, δήλωσε πως η αλοιφή που περιέχει ''μυρίζει θειάφι και τυρί''.

    Το μικρό κουτί βρέθηκε σε ένα χαντάκι κοντά στο ναό που χρονολογείται από το 50 μ.Χ.

    [25] Οι θεραπευτικές ιδιότητες της... πίτσας

    28/7/2003 7:25:00 μμ

    Η κατανάλωση πίτσας είναι πιθανόν να βοηθά στη μείωση της εμφάνισης συγκεκριμένων τύπων καρκίνου, αποφάνθηκαν Ιταλοί επιστήμονες. Προκαλώντας ένα... ευχάριστο σοκ στους Ιταλούς και στα μέχρι σήμερα διατροφικά δεδομένα, μια ομάδα ερευνητών του κέντρου φαρμακολογίας του Μιλάνου ανακάλυψε ότι η κατανάλωση πίτσας μία με δύο φορές την εβδομάδα μειώνει δραματικά την εμφάνιση καρκίνου του οισοφάγου και του εντέρου.

    Μια μελέτη που διεξήχθη μεταξύ 8.000 Ιταλών καταδεικνύει ότι αυτοί που καταναλώνουν τακτικά πίτσα έχουν 59% λίγοτερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο του οισοφάγου και 26% καρκίνο του παχέως εντέρου.

    ''Γνωρίζαμε ότι η σάλτσα της φρέσκιας ντομάτας αποτελεί ασπίδα προστασίας εναντίον ορισμένων όγκων, αλλά σίγουρα δεν περιμέναμε κάτι τέτοιο απο την πίτσα η οποία πραγματικά παρέχει πολλή ισχυρή προστασία'', δήλωσε ο επικεφαλής των ερευνητών Σιλβάνο Γκάλους στην εφημερίδα Λα Ρεπούμπλικα.

    [26] Σε λειτουργία ο ελληνικός δορυφόρος Hellas-Sat

    28/7/2003 1:46:00 μμ

    Την εμπορική του λειτουργία, θα αρχίσει επίσημα από την 1η Αυγούστου ο ελληνοκυπριακός δορυφόρος Hellas Sat 2. Σε ανακοίνωση του ΟΤΕ αναφέρεται πως οι δοκιμές παραλαβής του δορυφόρου έχουν ολοκληρωθεί με επιτυχία, για ορισμένες μάλιστα κρίσιμες τεχνικές παραμέτρους τα χαρακτηριστικά που μετρήθηκαν σε συνθήκες πραγματικής λειτουργίας είναι σημαντικά βελτιωμένα σε σχέση με εκείνα των Τεχνικών Προδιαγραφών, γεγονός που σημαίνει ισχυρότερο και καλύτερης ποιότητας τηλεπικοινωνιακό σήμα για τους χρήστες του δορυφόρου.

    Χρήση του δορυφόρου και στους Ολυμπιακούς Αγώνες

    Μέσω του δορυφόρου θα γίνεται εξυπηρέτηση δικτύων τηλεφωνίας, ραδιοτηλεοπτικών προγραμμάτων, δικτύων δεδομένων, υπηρεσιών INTERNET μεγάλων ταχυτήτων και κλειστών δικτύων επιχειρήσεων, Δημοσίου κλπ.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΟΤΕ, ο Hellas Sat 2 έχει δύο σημαντικά πλεονεκτήματα. Πρόκειται για τον ισχυρότερο δορυφόρο του είδους του στην Ευρώπη από άποψη ισχύος και ποιότητας σήματος.

    Το δεύτερο πλεονέκτημα έχει να κάνει με την ικανότητά του να παρέχει διασύνδεση μεταξύ των γεωγραφικών περιοχών κάλυψης, π.χ. μεταξύ Ευρώπης και Ασίας ή Ευρώπης και Αφρικής και αντίστροφα.

    Σε ορισμένες περιπτώσεις η ικανότητα διασύνδεσης είναι μοναδική σε σύγκριση με άλλους υφιστάμενους δορυφόρους.

    Η εταιρεία HELLAS SAT, στην οποία έχει εκχωρηθεί η εμπορική εκμετάλλευση του δορυφόρου, έχει προχωρήσει τις διαδικασίες για συνεργασία με μεγάλες τηλεπικοινωνιακές εταιρείες του εξωτερικού, ενώ στο αμέσως προσεχές διάστημα θα ανακοινωθούν πρόσθετες συμφωνίες για την εκτεταμένη χρήση του Hellas Sat 2 κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων 2004.

    [27] Οι Βρετανοί προτιμούν να μην παίρνουν άδεια

    28/7/2003 12:43:00 μμ

    Σχεδόν πέντε εκατομμύρια Βρετανοί εργαζόμενοι δεν κάνουν χρήση του δικαιώματος της άδειας τους, είτε γιατί αισθάνονται ότι δεν μπορούν να διαθέσουν τον χρόνο τους για να ξεκουραστούν, είτε γιατί απολαμβάνουν πάρα πολύ την εργασία τους. Αλλες αιτίες για να μην πάει κανείς διακοπές είναι η έλλειψη χρημάτων ή η πεποίθηση πως η θέση τους δεν κινδυνεύει εάν δεν κάνουν χρήση της αδείας τους.

    Πολλοί οι λόγοι

    Σύμφωνα με έρευνα του ινστιτούτου δημοσκοπήσεων YouGov που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα στην βρετανική εφημερίδα Daily Telegraph, το 18% των 27 εκατομμυρίων σκληρά εργαζόμενων Βρετανών αδυνατεί να χρησιμοποιήσει όλη την άδεια- περίπου τέσσερις εβδομάδες το χρόνο. Οι λόγοι;

    - Περισσότεροι από τα 2/3 των ερωτηθέντων δεν πάνε καθόλου διακοπές λόγω της εργασιακής πίεσης που τους εμποδίζει ακόμα και να πακετάρουν τα πράγματα τους!

    - Το 1/3 ανησυχούσε ότι οι συνάδελφοι τους θα έπρεπε να κάνουν επιπλέον εργασία όταν θα έλειπαν διακοπές,

    - ενώ ποσοστό περίπου 10% ομολόγησε ότι δεν πήγε πουθενά διακοπές επειδή απολαμβάνει την δουλειά του πάρα πολύ.

    [28] H κόπωση σκοτώνει τον έρωτα

    28/7/2003 12:12:00 μμ

    Πολλές γυναίκες της Αυστραλίας εργάζονται τόσο σκληρά που στο τέλος δεν έχουν καμιά διάθεση για να κάνουν έρωτα, σύμφωνα με πρόσφατη επιστημονική έρευνα, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιοποιήθηκαν σήμερα. Συνολικά ερευνήθηκαν 1.000 άνδρες και γυναίκες και από αυτούς το 33% των γυναικών δήλωσε ότι η εργασία της ημέρας είναι τόσο κοπιαστική και το στρες μεγάλο με αποτέλεσμα να χάνουν κάθε ενδιαφέρον για το σεξ. Αντιθέτως το ποσοστό των ανδρών που φέρεται να έχει μειωμένο λίμπιντο λόγω κόπωσης στην εργασία, είναι μόλις 13%.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 28 July 2003 - 20:52:42 UTC