Visit the Hellenic Ministry of National Defence (MOD) Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-07-21

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Καταθέσεις μαρτύρων υπεράσπισης Αλ. Γιωτόπουλου
  • [02] Στο μάτι του κυκλώνα το BBC μετά το θάνατο Κέλι
  • [03] Ανάληψη ευθύνης για τις επιθέσεις στη Νίκαια και τη Μπαστιά
  • [04] Πολύνεκρες συγκρούσεις στην Τσετσενία
  • [05] Συνομιλίες Μπερλουσκόνι - Μπους
  • [06] Επιθέσεις εναντίον δικαστηρίου και αστυνομικού τμήματος στην Πρίστινα
  • [07] Ιαπωνία: Πρωτοφανείς πλημμύρες και κατολισθήσεις - 9 νεκροί
  • [08] Κάταγμα στο κρανίο ο θάνατος της Ζάχρα Καζεμί
  • [09] Β.Κορέα: Έκκληση υπογραφής συμφώνου μη επίθεσης με ΗΠΑ
  • [10] Μεγάλες πυρκαγιές σε δάση της νότιας Κροατίας
  • [11] Οι ΗΠΑ ζήτησαν από την Τουρκία να στείλει στρατεύματα στο Ιράκ
  • [12] Συνεδρίαση του συμβουλίου Προσωρινής Διακυβέρνησης
  • [13] Οι ΗΠΑ θα εκπαιδεύσουν 6.800 Ιρακινούς πολιτοφύλακες
  • [14] Σε οικονομικό αδιέξοδο 350 δήμοι
  • [15] Κολύμβηση: Αποτελέσματα 4Χ100 ελεύθερο ανδρών - γυναικών
  • [16] Στην 22η θέση παγκόσμιας κατάταξης παραμένει η Δανιηλίδου
  • [17] ΠΑΟΚ: Μεταγραφικές πρότασεις
  • [18] Υδατοσφαίριση: Νίκη- πρόκριση για την Εθνική ανδρών
  • [19] Ν.Υ: Eκτενές αφιέρωμα για Κέρκυρα και Σαντορίνη

    [01] Καταθέσεις μαρτύρων υπεράσπισης Αλ. Γιωτόπουλου

    21/7/2003 9:49:00 πμ

    Με καταθέσεις μαρτύρων υπεράσπισης του Αλέξανδρου Γιωτόπουλου συνεχίζεται η δίκη ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων για την υπόθεση της 17Ν. Σήμερα αναμένεται να ολοκληρωθούν οι καταθέσεις μαρτύρων υπεράσπισης των κατηγορουμένων και όπως έχει προαναγγείλει ο πρόεδρος Μιχάλης Μαργαρίτης, την Τρίτη, εκτός απροόπτου, πρόκειται να ξεκινήσουν οι απολογίες των κατηγορουμένων με πρώτη αυτή του Δημήτρη Κουφοντίνα.

    [02] Στο μάτι του κυκλώνα το BBC μετά το θάνατο Κέλι

    21/7/2003 11:44:00 πμ

    Επικρίσεις κατά του BBC διατυπώνουν την Δευτέρα οι περισσότερες βρετανικές εφημερίδες, μετά την επίσημη παραδοχή του βρετανικού δικτύου ότι ο καθηγητής Ντέιβιντ Κέλι ήταν "η βασική πηγή" που επέστρεψε στον δημοσιογράφο του δικτύου Αντριου Γκίλιγκαν, να αποκαλύψει ότι η κυβέρνηση Μπλερ είχε παραποιήσει στοιχεία για το ιρακινό οπλοστάσιο. Την παραίτηση Μπλερ ζητά το 39% των Βρετανών, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εφημερίδας "Daily Telegraph". Στο μεταξύ, ο Βρετανός Πρωθυπουργός συνεχίζει την περιοδεία του στην Ασία, όπου τη Δευτέρα από την Κίνα απέφυγε να απαντήσει σε ερωτήσεις για το σκάνδαλο που έχει προκαλέσει η αυτοκτονία του Κέλι.

    Bρετανικές εφημερίδες

    Daily Telegraph

    Διχασμένοι εμφανίζονται οι Βρετανοί στο θέμα της ενδεχόμενης παραίτησης του Τόνι Μπλερ μετά το σκάνδαλο που πυροδότησε η αυτοκτονία του καθηγητή Ντέιβιντ Κίλι, κορυφαίου συμβούλου του υπουργείου Αμυνας για το ιρακινό οπλοστάσιο.

    Δημοσκόπηση της "Daily Telegraph" έδειξε ότι το 39% των Βρετανών επιθυμούν την παραίτηση του Μπλερ, έναντι 41% που προτιμά να συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντά του.

    Το 68% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η κυβέρνηση Μπλερ δεν είναι αξιόπιστη και ειλικρινής, ενώ το 47% εκτιμά ότι η κυβέρνηση ευθύνεται για το θάνατο του καθηγητή. Επίσης, το 71% θεωρεί ότι ήταν λάθος της κυβέρνησης που άφησε να διαρρεύσει το όνομά του στα ΜΜΕ.

    Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκαλεί το γεγονός πως το 56% επιρρίπτει την ευθύνη για την αυτοκτονία του Κέλι στην επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, που τον υπέβαλε σε μια πολύ σκληρή δοκιμασία επιθετικών ερωτήσεων, την περασμένη Τρίτη, δύο ημέρες πριν βρεθεί νεκρός.

    Εξάλλου, το 69% των Βρετανών θεωρεί ότι η ειδική επιτροπή που ορίστηκε για να διαλευκάνει την υπόθεση δεν θα ρίξει φως στα αίτια της αυτοκτονίας του καθηγητή Κέλι.

    Times

    "Το BBC μάχεται να σώσει τη φήμη του" γράφουν στην πρώτη τους σελίδα οι "Times" του Λονδίνου, εκτιμώντας ότι το βρετανικό δίκτυο περνά τη χειρότερη κρίση στην μεταπολεμική του ιστορία, καθώς κατηγορείται για το θάνατο του καθηγητή Κέλι.

    "Πολλοί βουλευτές ζητούν να "πέσουν κεφάλια" στο BBC", σημειώνουν οι "Times".

    Guardian

    Η Guardian υποστηρίζει ότι το ΒBC είχε απορρίψει συμβιβαστική πρόταση να μπει τέλος στην πολεμική με την κυβέρνηση Μπλερ αναφορικά με το ιρακινό οπλοστάσιο, πριν ακόμη το όνομα του άτυχου καθηγητή Κέλι εμπλακεί στην υπόθεση.

    "Τα ηγετικά στελέχη του οργανισμού είπαν "όχι" σε έναν συμβιβασμό που θα μπορούσε να αποτρέψει την αυτοκτονία του Ντέιβιντ Κέλι" σημειώνει η Guardian.

    Το BBC απέρριψε τον συμβιβασμό και αποφάσισε να μην κάνει πίσω στη μάχη με τον διευθυντή επικοινωνίας του Τόνι Μπλερ, Αλιστερ Κάμπελ.

    Σύμφωνα με την Guardian "ο πρόεδρος του BBC, Γκάβιν Ντέιβις και ο γενικός διευθυντής, Γκρεγκ Ντάικ είχαν δεχθεί μια προσφορά την οποία απέρριψαν καθώς ήταν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τη μάχη με τον υπεύθυνο για θέματα επικοινωνίας του Βρετανού πρωθυπουργού, Α. Κάμπελ".

    Financial Times

    "Ορισμένοι θέλουν το κεφάλι του Κάμπελ,αλλά του BBC και ιδιαίτερα το κεφάλι του Γκίλιγκαν" γράφουν οι "Financial Times", τονίζοντας πάντως ότι η παραδοχή από το βρετανικό δίκτυο ότι ο καθηγητής Κέι ήταν η μοναδική πηγή πληροφοριών για το ιρακινό οπλοστάσιο, θα δώσει τη δυνατότητα στον Τόνι Μπλερ να αντιμετωπίσει τη χειρότερη πολιτική κρίση στην καριέρα του.

    Daily Mirror

    Σύμφωνα με την "Daily Mirror" το BBC εξανάγκασε ουσιαστικά τον καθηγητή Κέλι να πει ψέματα στην επιτροπή της Βουλής που εξέταζε τις καταγγελίες ότι η κυβέρνηση παραποίησε στοιχεία για να δικαιολογήσει τον πόλεμο στο Ιράκ.

    Sun

    Η εφημερίδα "Sun" με την μεγαλύτερη κυκλοφορία στη Βρετανία χαρακτηρίζει "ποντικό" τον δημοσιογράφο του BBC, Αντριου Γκίλιγκαν υποστηρίζοντας ότι "ο δημοσιογράφος βούλιαξε ακόμη περισσότερο χαρακτηρίζοντας ψεύτη τον νεκρό καθηγητή".

    Independent

    Από την πλευρά του, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Ρόμπιν Κούκ, που είχε παραιτηθεί από την κυβέρνηση λόγω της διαφωνίας του με τον πόλεμο στο Ιράκ, δήλωσε στην εφημερίδα "Independent" ότι πρέπει να ξεκινήσει έρευνα όχι μόνο για τον θάνατο του καθηγητή Κέλι, αλλά και για τους λόγους που μετείχε η Βρετανία στον πόλεμο.

    Μπλέρ: ''Δεν σκοπεύω να παραιτηθώ ''

    Ο Βρετανός Πρωθυπουργός Τόνυ Μπλέρ από τη Σεούλ, προτελευταίο σταθμό της περιοδείας του στην Ασία, τόνισε ότι δεν σκοπεύει να παραιτηθεί και πως θα αποδεχόταν την ευθύνη αν προέκυπτε από τις έρευνες ότι είχε γίνει κάποιος λάθος χειρισμός στην υπόθεση από μέλος της κυβέρνησης του.

    Η περιοδεία του Βρετανού Πρωθυπουργού στην Ασία θεωρήθηκε ευκαιρία για να τονωθεί η δημοτικότητά του στην πατρίδα, με τη διαμεσολάβηση στη διαμάχη για το πυρηνικό οπλοστάσιο της Β. Κορέας, την προώθηση του βρετανικού εμπορίου στην περιοχή και βέβαια την άτυπη εκπροσώπηση των αμερικανικών συμφερόντων.

    Ο Τύπος όμως έγραψε ότι η περιοδεία του Μπλερ σκιάζεται από την αυτοκτονία του πυρηνικού επιστήμονα Ντ. Κέλι. Πολλοί ζητούν τώρα την παραίτηση Μπλερ αλλά ο ίδιος δε φαίνεται να πτοείται.

    Ο Βρετανός Πρωθυπουργός απέρριψε τις προτάσεις για τη σύγκληση της ολομέλειας του κοινοβουλίου προκειμένου να συζητηθεί η υπόθεση του θανάτου του Ντέιβιντ Κέλυ πιστεύοντας όπως είπε, από τη Σεούλ, ότι θα πυροδοτούσε περισσότερη ένταση.

    Στο μεταξύ, η Σκότλαντ Γιαρντ ανακοίνωσε το Σάββατο ότι ο επιστήμονας και σύμβουλος του υπουργείου Αμυνας Ντέιβιντ Κέλι, που βρέθηκε στο επίκεντρο της διαμάχης της κυβέρνησης με το BBC για τον τρόπο που μεθοδεύτηκε η εισβολή στο Ιράκ, αυτοκτόνησε.

    Το βρετανικό δίκτυο BBC ανακοίνωσε την Κυριακή ότι ο Ντ. Κέλι ήταν πράγματι η πηγή πληροφοριών του για τους αναξιόπιστους ισχυρισμούς της κυβέρνησης Μπλερ, σχετικά με το ιρακινό οπλοστάσιο.

    "Τις τελευταίες εβδομάδες προσπαθήσαμε τα μέγιστα να προστατέψουμε τον καθηγητή Κέλι, ώστε να μην αποκαλυφθεί πως εκείνος ήταν η πηγή των πληροφοριών. Σαφώς του οφείλαμε να τηρήσουμε την αρχή της εχεμύθειας", δήλωσε ο Ρίτσαρντ Σάμπρουκ, διευθυντής Ειδήσεων του BBC.

    Βαρύ είναι το κατηγορώ της οικογένειας ότι οι αρμόδιοι οδήγησαν στην απόγνωση τον καθηγητή και ότι πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

    Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Ιαν Ντάνκαν Σμιθ ζητάει η έρευνα να καλύψει όλες τις πτυχές της μεθόδευσης που έγινε για την εμπλοκή της Βρετανίας στον πόλεμο στο Ιράκ.

    Η εφημερίδα "Νew York Times" γράφει ότι ο Κέλι πρώην επιθεωρητής του ΟΗΕ για θέματα εξοπλισμών, είχε στείλει μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μήνυμα σε ρεπόρτερ πριν εξαφανιστεί, περιγράφοντας "πολλούς σκοτεινούς ηθοποιούς που παίζουν παιχνίδια.

    Πηγή: ΑΠΕ

    [03] Ανάληψη ευθύνης για τις επιθέσεις στη Νίκαια και τη Μπαστιά

    21/7/2003 11:06:00 πμ

    Φωτο αρχείου

    Αγνωστος μιλώντας για λογαριασμό της εθνικιστικής οργάνωσης FLNC-Ένωση Μαχητών, ανέλαβε με τηλεφώνημά του σε τηλεοπτικό κανάλι στο Αιάκειο, την ευθύνη για τις επιθέσεις κατά δημόσιων κτιρίων, στη Νίκαια και κοντά στο αεροδρόμιο της Μπαστιά, την Κυριακή. Η γνησιότητα της ανάληψης της ευθύνης δεν έχει εξακριβωθεί αλλά με αυτόν τον τρόπο έχει αναληφθεί και κατά το παρελθόν η ευθύνη για επιθέσεις που έχει διαπράξει η ίδια οργάνωση στην Κορσική.

    Δύο εκρήξεις σημειώθηκαν την Κυριακή στη Νίκαια στο κτίριο της Υπηρεσίας Τελωνείων, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν ελαφρά 16 άτομα.

    Στη διάκρεια της νύχτας, μια επίθεση στην Κορσική προκάλεσε σοβαρές ζημιές σε δημόσιο κτίριο στην περιοχή του αεροδρομίου της Μπαστιά.

    Οι επιθέσεις αυτές σημειώθηκαν δύο ημέρες αφότου η ένοπλη αυτή οργάνωση ανακοίνωσε τη διακοπή της εκεχειρίας που είχε κηρύξει.

    Μια άλλη επίθεση με εκρηκτικά είχε στόχο τα ξημερώματα την κατοικία ενός Γάλλου στη βόρεια Κορσική, ανακοίνωσε η χωροφυλακή.

    [04] Πολύνεκρες συγκρούσεις στην Τσετσενία

    21/7/2003 9:44:00 πμ

    Έξι Ρώσοι στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους και άλλοι οκτώ τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις με αυτονομιστές αντάρτες στην Τσετσενία. Οι στρατιώτες εξαπέλυσαν επίθεση εναντίον των ανταρτών όταν τους εντόπισαν να πλησιάζουν το χωριό Ντίσνε -Βίντενο τα μεσάνυχτα της Κυριακής. Στη σύγκρουση που ακολούθησε σκοτώθηκαν έξι στρατιώτες και τρεις αντάρτες, όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων. Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, οι Ρώσοι συνέλαβαν και έναν αντάρτη.

    Στο μεταξύ, το Κρεμλίνο έχει ανακοινώσει ότι η στρατιωτική φάση της εκστρατείας στην Τσετσενία έχει ολοκληρωθεί, προωθώντας τώρα ένα ειρηνευτικό σχέδιο που θα επιτρέψει τη διεξαγωγή εκλογών τον προσεχή Οκτώβριο, για την ανάδειξη της νέας ηγεσίας της δημοκρατίας.

    Ωστόσο, οι ρωσικές δυνάμεις δέχονται σχεδόν καθημερινά επιθέσεις από τους αυτονομιστές αντάρτες στην Τσετσενία, γεγονός που επιτείνει την ένταση στην περιοχή.

    Την ίδια ώρα, ο Σαλάμπεκ Μάιγκοφ, αντιπρόσωπος του Τσετσένου αυτονομιστή ηγέτη, Ασλάν Μασχάντοφ, τόνισε την Κυριακή πως είχε συνομιλίες με Αμερικανούς αξιωματούχους, χωρίς ωστόσο να προσδιορίσει το που έλαβαν χώρα αυτές οι συναντήσεις.

    Απλώς, ο Μάιγκοφ υποστήριξε ότι τους επανέλαβε την υποστήριξη της τσετσενικής ηγεσίας στην αντιτρομοκρατική πάλη που διεξάγουν οι ΗΠΑ και τη διάθεσή τους να συνεργαστούν με αυτές.

    [05] Συνομιλίες Μπερλουσκόνι - Μπους

    21/7/2003 8:40:00 πμ

    Ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι έφθασε με ελικόπτερο την Κυριακή το βράδυ στο ράντσο του Αμερικανού προέδρου Τζορτζ Μπους, το Τέξας, αμέσως μετά την άφιξη της πτήσης του από την Ιταλία. Οι δύο ηγέτες έσφιξαν τα χέρια και χτύπησαν εγκάρδια ο ένας τον άλλο στην πλάτη, ενώ ο Μπερλουσκόνι φίλησε στο μάγουλο την πρώτη κυρία των ΗΠΑ Λόρα Μπους. Την Δευτέρα οι δύο άνδρες θα έχουν συνομιλίες και κατόπιν θα παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου. Κύρια θέματα των συνομιλιών τους θα είναι οι σχέσεις ΕΕ-ΗΠΑ, η κατάσταση στο Ιράκ, καθώς έχει ζητηθεί από την Ιταλία να συμμετάσχει με στρατιωτικές δυνάμεις κι άλλη βοήθεια προς τις συμμαχικές κατοχικές δυνάμεις για την ανοικοδόμηση της χώρας αυτής.

    Οι δύο ηγέτες είχαν ανεπίσημο δείπνο, στο οποίο έφθασαν με το λευκό ημιφορτηγό του Μπους, ο οποίος καθόταν στο τιμόνι με τον ιταλό πρωθυπουργό δίπλα του.

    [06] Επιθέσεις εναντίον δικαστηρίου και αστυνομικού τμήματος στην Πρίστινα

    21/7/2003 8:33:00 πμ

    Φωτο αρχείου

    Μία αντιαρματική ρουκέτα εκτοξεύθηκε το βράδυ εναντίον του δικαστικού μεγάρου, στην Πρίστινα του Κοσόβου και μία χειροβομβίδα έξω από αστυνομικό τμήμα, που βρίσκεται κοντά στο δικαστήριο, όπως δήλωσε ο Αντρέα Ανιέλι, εκπρόσωπος της αποστολής των Ηνωμένων Εθνών στην επαρχία. ''Η ρουκέτα έπληξε το κτίριο, αλλά δεν υπάρχουν θύματα, καθώς στο δικαστήριο δεν υπήρχε κανένας'', δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ.

    Η αστυνομική δύναμη των Ηνωμένων Εθνών εντόπισε κοντά στο δικαστήριο έναν εκτοξευτήρα, που πιστεύεται ότι χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση.

    Σχεδόν την ίδια ώρα, άγνωστοι έριξαν χειροβομβίδα στον χώρο στάθμευσης γειτονικού αστυνομικού τμήματος.

    Από την επίθεση αυτή προκλήθηκαν ζημιές σε ένα αυτοκίνητο του ΟΗΕ.

    Το πρωί της Κυριακής είχε εκραγεί χειροβομβίδα κοντά στο δικαστήριο της Πρίστινα.

    Η αστυνομική δύναμη του ΟΗΕ απέφυγε να συνδέσει τις επιθέσεις αυτές με την πρόσφατη καταδίκη από το δικαστήριο, τεσσάρων πρώην διοικητών της αλβανικής ανταρτικής οργάνωσης UCK, για εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν το 1999.

    Οι τέσσερις διοικητές του UCK καταδικάσθηκαν σε κάθειρξη 17 ετών από δικαστήριο στο οποίο συμμετείχαν ξένοι δικαστές, για εγκλήματα που διαπράχθηκαν από τους αντάρτες σε βάρος Αλβανών, που οι αντάρτες τούς θεωρούσαν συνεργάτες των Σέρβων.

    [07] Ιαπωνία: Πρωτοφανείς πλημμύρες και κατολισθήσεις - 9 νεκροί

    21/7/2003 8:27:00 πμ

    Εννέα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κι άλλοι δεκατρείς αγνοούνται μετά τις κατακλυσμιαίες βροχές που έπληξαν τη νοτιοδυτική Ιαπωνία, προκαλώντας πολλές εδαφικές κατολισθήσεις, όπως ανακοίνωσε σήμερα η αστυνομία. Στην πόλη Μιναμάτα 900 χλμ νοτιοδυτικά του Τόκιο, περίπου 700 μέλη σωστικών συνεργείων ερευνούν τις κατεστραμμένες κατοικίες, πολλές από τις οποίες βρίσκονται μέσα στη λάσπη. Η Μιναμάτα είναι η πολίχνη που επλήγη βαρύτερα από τις ραγδάιες βορχοπτώσεις του Σαββάτου. Οι επτά νεκροί και οι δώδεκα τραυματίες προέρχονται από τη Μιναμάτα. .

    "Οι βροχές έχουν σταματήσει όμως οι προσπάθειες εμποδίζονται από τη λάσπη", τόνισε ένας αστυνομικός.

    Οι τοπικές αρχές ήραν τις προειδοποιήσεις για εκκένωση των οικειών τους, που ίσχυαν για 31,000 κατοίκους στις όχθες ενός ποταμού, οι οποίοι κινδύνευαν από την άνοδο του ύψους των νερών του.

    Πάνω από 200 κατοικίες πλημμύρησαν, ενώ 26 εδαφικές κατολισθήσεις σημειώθηκαν στην νήσο Κιούσου, όπου βρίσκεται η Μιναμάτα, κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου

    [08] Κάταγμα στο κρανίο ο θάνατος της Ζάχρα Καζεμί

    21/7/2003 11:12:00 πμ

    Από κάταγμα στο κρανίο προκλήθηκε ο θάνατος της περσίδας (καναδικής υπηκοότητας) δημοσιογράφου, Ζάχρα Καζεμί, στις 26 Ιουνίου, δύο εβδομάδες, μετά τη σύλληψή της στην Τεχεράνη, σύμφωνα με ιατροδικαστική έκθεση που διατάχθηκε από τον πρόεδρο του Ιράν Μοχάμεντ Χαταμί. Η έκθεση αναφέρει πως το κτύπημα στο κεφάλι συνέβη έως και 36 ώρες πριν μεταφερθεί στο νοσοκομείο στις 26 Ιουνίου και ζητεί να διεξαχθεί περαιτέρω έρευνα, ώστε να ανακριθούν όλοι εκείνοι που ήρθαν σε επαφή μαζί της εκείνη την περίοδο.

    Η έκθεση προτείνει να ανατεθεί σε ανεξάρτητο δικαστή η διεύθυνση αυτών των ερευνών και τα αποτελέσματά τους να ανακοινωθούν δημόσια.

    Η 54χρονη Καζεμί, που ζούσε στον Καναδά, αλλά ήταν ιρανικής καταγωγής, πέθανε δύο και πλέον εβδομάδες μετά τη σύλληψή της επειδή τραβούσε φωτογραφίες έξω από τη φυλακή Εβίν της Τεχεράνης, όπου κρατούνται πολλοί πολιτικοί κρατούμενοι.

    [09] Β.Κορέα: Έκκληση υπογραφής συμφώνου μη επίθεσης με ΗΠΑ

    21/7/2003 10:20:00 πμ

    Η Βόρειος Κορέα επαναδιατύπωσε την Δευτέρα το αίτημά της για υπογραφή συμφώνου μη επίθεσης με τις ΗΠΑ, τονίζοντας πως ο μόνος τρόπος για να επιλυθεί η κρίση γύρω από τα πυρηνικά της όπλα είναι οι διαπραγματεύσεις που θα βασίζονται στην ''δικαιοσύνη, στην ισότητα και στην εμπιστοσύνη''. ''Εάν οι ΗΠΑ αποποιηθούν την εχθρική πολιτική τους έναντι της Λαϊκής Δημοκρατίας της Βορείου Κορέας και νομικά δεσμευθεί πως δεν θα επιτεθεί, η χώρα μας θα είναι έτοιμη να διαψεύσει τις αμερικανικές ανησυχίες'', τονίζεται σε ανακοινωθέν του καθεστώτος, που μεταδίδεται από το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων ΚCNA.

    Καύσιμες ύλες που μπορούν να μετατραπούν σε πλουτώνιο

    Ο Νοτιοκορεάτης πρόεδρος Ρο Μου Χιούν προσπάθησε να υποβαθμίσει τις πληροφορίες σχετικά με την κατασκευή από τη Β.Κορέα ενός δεύτερου εργοστασίου κατασκευής πλουτωνίου για στρατιωτικούς σκοπούς.

    ''Υπάρχουν όχι τόσο σαφείς κι αβάσιμες πληροφορίες με στόχο να βλάψουν την οικονομία μας'', τόνισε ο Ρο, μετά το πέρας σύσκεψής του με στενούς συνεργάτες του, σε απάντηση σχετικού δημοσιεύματος της εφημερίδος "Times" της Νέας Υόρκης.

    Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι αισθητήρες κοντά στη βορειο-κορεατικής μεθορίου κατέγραψαν υψηλές εκπομπές του αερίου κρυπτόν 85, το οποίο εκπέμπεται από καύσιμες ύλες που μπορούν να μετατραπούν σε πλουτώνιο.

    Επικαλούμενη αμερικανούς κι ασιάτες αξιωματούχους, με πρόσβαση σε πρόσφατες πληροφορίες, η εφημερίδα υπογραμμίζει πως το αέριο προέρχεται από μυστικό αντιδραστήρα, που έχει κατασκευασθεί κάπου μέσα στα βουνά.

    Οι αναλύσεις έδειξαν πως οι εκπομπές κρυπτού δεν μπορεί να προέρχονται από τον γνωστό αντιδραστήρα του Γιονγκμπιόν, σύμφωνα με τους "Times".

    Ο νοτιοκορεάτης υφυπουργός Εξωτερικών Λι Σου Χιούκ δήλωσε πως η πληροφορία βασίζεται σε εικασίες.

    [10] Μεγάλες πυρκαγιές σε δάση της νότιας Κροατίας

    21/7/2003 8:31:00 πμ

    Δασικές εκτάσεις κοντά στο Ντουμπρόβνικ, στη νότια Κροατία, καταστρέφουν οι πυρκαγιές που ξέσπασαν το τελευταίο 24ωρο και μαίνονται ανεξέλεγκτες με τη βοήθεια των ανέμων, όπως μεταδίδει η κρατική τηλεόραση του Ζάγκρεμπ. Μέχρι στιγμής έχουν γίνει στάχτη εκατοντάδες στρέμματα δασών με έλατα και πεύκα, αλλά δεν απειλούνται κατοικημένες περιοχές. Οι ισχυροί βορειοανατολικοί άνεμοι καθιστούν εξαιρετικά δύσκολο το έργο των πυροσβεστών, παρότι στη διάρκεια της ημέρας είχαν τη βοήθεια των πυροσβεστικών αεροσκαφών Καναντέρ.

    Οι κροατικές αρχές εκτιμούν ότι κάποιες από τις πύρινες εστίες προκλήθηκαν από εμπρηστές.

    Η αστυνομία συνέλαβε έναν 48χρονο, που υπάρχουν υποψίες ότι προκάλεσε μία από τις πυρκαγιές, καθώς στο αυτοκίνητό του βρέθηκε μπιτόνι βενζίνης και αναπτήρες.

    [11] Οι ΗΠΑ ζήτησαν από την Τουρκία να στείλει στρατεύματα στο Ιράκ

    21/7/2003 10:30:00 πμ

    Την αποστολή στρατευμάτων στην περιοχή του Βορείου Ιράκ, ζήτησαν οι Ηνωμένες Πολιτείες από την Τουρκία, όπως δήλωσε το βράδυ της Κυριακής ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ωστόσο, ο Τούρκος Πρωθυπουργός δεν θέλησε να αποκαλύψει αν η Αγκυρα αποδέχτηκε το αμερικανικό αίτημα, μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά από συνάντηση στελεχών του κόμματός του, στην νοτιοανατολική Τουρκία, μετέδωσε το πρακτορείο Ανατολή. Η εξέλιξη αυτή δείχνει ότι αποκλιμακώνεται η ένταση στις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας, μετά την προσωρινή σύλληψη 11 Τούρκων στρατιωτών από τα αμερικανικά στρατεύματα στο βόρειο Ιράκ. Πάντως, το θέμα αναμένεται να συζητηθεί στις επαφές που θα έχει αυτή την εβδομάδα στην Ουάσινγκτον ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αμπντουλάχ Γκιουλ.

    [12] Συνεδρίαση του συμβουλίου Προσωρινής Διακυβέρνησης

    21/7/2003 10:17:00 πμ

    Φωτο Αρχείου

    Η δημιουργία των υπουργείων και η κατάρτιση του καταλόγου των υπουργών, θα βρεθεί στο επίκεντρο της συνεδρίασης του ιρακινού συμβουλίου Προσωρινής διακυβέρνησης, που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα στη Βαγδάτη. Το συμβούλιο θα συνεδριάσει κεκλεισμένων των θυρών, προκειμένου να εξετάσει τις υποψηφιότητες των μελλοντικών υπουργών, δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος Μοχάμεντ Τζάμπαρ. Την Κυριακή, μιλώντας στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο Fox News, ο Αμερικανός πολιτικός διοικητής του Ιράκ, Πολ Μπρέμερ υπογράμμισε ότι οι Ιρακινοί μπορεί να έχουν νέο σύνταγμα σε διάστημα έξι έως οκτώ μηνών και μετά από εκλογές να σχηματιστεί μια κυρίαρχη κυβέρνηση σε ένα χρόνο. Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι επιθέσεις εναντίον αμερικανικών στόχων.

    Συγκρούσεις Αμερικανών στρατιωτών με ενόπλους αντάρτες

    Νέα επίθεση με ρουκέτες δέχτηκε αμερικανική στρατιωτική φάλαγγα στο κέντρο της Φαλούτζα, όπως μετέδωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

    Μετά την επίθεση ακολούθησε ανταλλαγή πυρών ανάμεσα στους Αμερικανούς στρατιώτες και τους Ιρακινούς αντάρτες, δίχως να υπάρξουν θύματα.

    Η Φαλούτζα, που είναι προπύργιο των Σουνιτών, αποτελεί "θέατρο" συχνών επιθέσεων εναντίον των αμερικανικών στρατευμάτων μετά το τέλος του πολέμου στο Ιράκ.

    [13] Οι ΗΠΑ θα εκπαιδεύσουν 6.800 Ιρακινούς πολιτοφύλακες

    21/7/2003 9:26:00 πμ

    Φωτο Αρχείου

    Στην εκπαίδευση και τον εξοπλισμό 6.800 Ιρακινών αναμένεται να προβούν οι ΗΠΑ, προκειμένου να ενισχύσουν τα αμερικανικά στρατεύματα στην προσπάθειά τους να καταστείλουν τις εστίες αντίστασης μετά την κατάρρευση του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν. Ο αμερικανός στρατηγός Τζον Αμπιζάιντ, επικεφαλής όλων των κατοχικών δυνάμεων στο Ιράκ, σχεδιάζει να δημιουργήσει μία ''δύναμη πολιτικής άμυνας'' αποτελούμενη από Ιρακινούς. Ο ίδιος προβλέπει να συστήσει οκτώ ένοπλά τάγματα, το καθένα από 850 πολιτοφύλακες, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα Ουάσιγκτον Ποστ.

    Ο Αμπιζάιντ τόνισε την Κυριακή ότι οι μονάδες αυτές θα εκπαιδευτούν από τα αμερικανικά στρατεύματα και η πρώτη θα βρίσκεται σε επιχειρησιακή ετοιμότητα εντός 45 ημερών.

    Επίσης, εξέφρασε την άποψη ότι οι τωρινές επιθέσεις, κυρίως κατά αμερικανικών δυνάμεων, έχουν διαπραχθεί από μεμονωμένα άτομα ή μικρές ομάδες, που παραμένουν πιστές στο παλαιό καθεστώς.

    Στόχος της πολιτοφυλακής, σύμφωνα με τον Αμπιζάιντ, είναι να συνεργαστεί με τις αμερικανικές και βρετανικές δυνάμεις, μέχρι τον σχηματισμό ενός νέου, αξιόπιστου ιρακινού στρατού, μίας προοπτικής που θα απαιτήσει πολύχρονη προσπάθεια.

    [14] Σε οικονομικό αδιέξοδο 350 δήμοι

    Πηγή: NET 105,8 fm 21/7/2003 9:03:00 πμ

    Σε οικονομικό αδιέξοδο έχουν περιέλθει τουλάχιστον 350 δήμοι σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Αττικής. Αναλυτικά, 100 δήμοι έχουν ουσιαστικά χρεοκοπήσει, ενώ άλλοι 250 δεν είναι σε θέσει να καλύψουν τα λειτουργικά τους έξοδα. Όπως αναφέρεται στην εφημερίδα "Έθνος", "πρωταθλητής" στα χρέη είναι ο δήμος Νίκαιας, ο οποίος χρωστά περισσότερα από 30 εκατομμύρια ευρώ και ακολουθούν ο δήμος Καλαμαριάς με χρέη 30 εκατομμύρια ευρώ, ο δήμος Θεσσαλονίκης με χρέη 29 εκατ. ευρώ και ο δήμος Κασσάνδρας Χαλκιδικής με 22 εκατ. ευρώ.

    Συνάντηση Σημίτη - ΚΕΔΚΕ στις 30 Ιουλίου

    Στην Αττική, σοβαρά οικονομικά προβλήματα αντιμετωπίζουν το Περιστέρι, το Χαλάνδρι, η Καισαριανή, η Νέα Ιωνία, ο Βύρωνας, η Κηφισιά, το Κερατσίνι, η Γλυφάδα και ο Πειραιάς.

    Επίσης, σημαντικά προβλήματα αντιμετωπίζουν και άλλοι μεγάλοι δήμοι της χώρας, όπως η Πάτρα, η Καλαμάτα, το Ηράκλειο Κρήτης, η Αίγινα, ο Πύργος, η Αρχαία Ολυμπία και το Βαθύ Σάμου.

    Είναι χαρακτηριστικό ότι συνολικά οι δήμοι χρωστούν 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ σε ληξιπρόθεσμα δάνεια, ενώ αυτά που "τρέχουν" ανέρχονται σε 1,6 δισεκατομμύρια ευρώ.

    Το θέμα των χρεών αναμένεται να συζητηθεί στη συνάντηση της ΚΕΔΚΕ με τον πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη, στις 30 Ιουλίου.

    Τα βασικά αιτήματα των δημάρχων είναι η άμεση λειτουργία της τριμερούς επιτροπής, η οποία παρακολουθεί την πορεία απόδοσης των πόρων στους δήμους, η αύξηση των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων για το 2003 κατά 350 εκατ. ευρώ και η μείωση των επιτοκίων από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

    [15] Κολύμβηση: Αποτελέσματα 4Χ100 ελεύθερο ανδρών - γυναικών

    21/7/2003 11:40:00 πμ

    Φωτο αρχείου

    Η ομάδα των ΗΠΑ κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στα 4Χ100 ελεύθερο γυναικών, στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα υγρού στίβου που διεξάγεται στη Βαρκελώνη. Την τετράδα των νικητριών αποτέλεσαν οι Νάταλι Κάφλιν, Λίντσεϊ Μπένκο, Ριάνον Τζέφρι και Τζένι Τόμπσον. Στα 4Χ100 ελεύθερο ανδρών η Ρωσία κέρδισε το χρυσό μετάλλιο, με τον Αλεξάντερ Ποπόφ να τερματίζει πρώτος, στο Παγκόσμιο υγρού στίβου. Οι υπόλοιποι τρεις των νικητών ήταν οι Αντρέι Καπράλοφ, Ιβάν Ουσοφ, Ντένις Πιμάνκοφ.

    Η κατάταξη του τελικού στα 4Χ100 ελεύθερο γυναικών:

    ΗΠΑ 3:38.09 Γερμανία 3:38.73 Αυστραλία 3:38.83 Ολλανδία 3:41.04 Βρετανία 3:41.17 Σουηδία 3:41.36 Κίνα 3:41.46 Ιταλία 3:48.18

    Η κατάταξη του τελικού στα 4Χ100 ελεύθερο ανδρών:

    Ρωσία 3:14.06 ΗΠΑ 3:14.80 Γαλλία 3:15.66 Αυστραλία 3:15.67 Γερμανία 3:15.98 Ιταλία 3:15.99 Καναδάς 3:16.83 Νότια Αφρική 3:18.79

    [16] Στην 22η θέση παγκόσμιας κατάταξης παραμένει η Δανιηλίδου

    21/7/2003 11:30:00 πμ

    Στην 22η θέση της Παγκόσμιας κατάταξης παρέμεινε η Λένα Δανιηλίδου, με 1.320,75 βαθμούς. Η Ελληνίδα πρωταθλήτρια του τένις, που θα λάβει μέρος στο Διεθνές τουρνουά του Στάνφορντ, που ξεκινά την Δευτέρα. Στην κορυφή βρίσκεται πάντα η Σερένα Ουίλιαμς με 6.060 βαθμούς. Η Αμερικανίδα πρωταθλήτρια δεν θα αγωνισθεί στο Στάνφορντ, όπως και η αδελφή της, Βένους, καθώς ταλαιπωρούνται από τραυματισμούς.

    Οι δέκα πρώτες της Παγκόσμιας κατάταξης

    Οι πρώτες 10 της Παγκόσμιας κατάταξης (σε παρένθεση η θέση που κατείχαν στις 7 Ιουλίου):

    (1) Σερένα Ουίλιαμς (ΗΠΑ) 6.060 βαθμοί (2) Κιμ Κλάιστερς (Βέλγιο) 5.721 (3) Ζιστίν Ενίν (Βέλγιο) 4.705 (4) Βένους Ουίλιαμς (ΗΠΑ) 4.216 (5) Λίντσεϊ Ντέιβενπορτ (ΗΠΑ) 3.626 (6) Αμελί Μορεσμό (Γαλλία) 2.932 (7) Τζένιφερ Καπριάτι (ΗΠΑ) 2.578 (8) Τσάντα Ρούμπιν (ΗΠΑ) 2.434 (9) Ντανιέλα Χαντούτσοβα (Σλοβακία) 2.078 (10) Αναστασία Μίσκινα (Ρωσία) 1.990

    [17] ΠΑΟΚ: Μεταγραφικές πρότασεις

    21/7/2003 8:55:00 πμ

    Πρόταση ύψους 500 χιλιάδων ευρώ προτίθεται να κάνει στον Νίκο Λυμπερόπουλο, ο ΠΑΟΚ προκειμένου να καλύψει το κενό της μεταγραφής του Γιαννάκη Οκκά. Ο ΠΑΟΚ σύμφωνα με τις πληροφορίες θέλει να αποκτήσει ταυτόχρονα και τον Ερικ Λίνκαρ από τον ΠΑΟ, αφού ο ποδοσφαιριστής επιστρέφει από την προετοιμασία των "πρασίνων" για να μετακινηθεί σε άλλη ομάδα. Ο ίδιος ο ποδοσφαιριστής που βρίσκεται μεταξύ ΠΑΟΚ και Ακράτητου, προτιμά τον "Δικέφαλο" και την Τρίτη θα είναι μια καθοριστική μέρα για την τελική απόφαση.

    Την Δευτέρα στην Μπρουσόν όπου προπονείται η ομάδα της Θεσσαλονίκης, έφτασε ο Λεωνίδας Βόκολος και ενσωματώθηκε με την υπόλοιπη αποστολή, ενώ προπονήθηκε κι όλας μολονότι οι νέοι συμπαίκτες του είχαν ρεπό.

    Παίκτης του ΠΑΟΚ πρέπει να θεωρείται και ο 20χρονος διεθνής με την Ελπίδων Λάμπρος Βαγγέλης, που τα τελευταία τέσσερα χρόνια αγωνίζονταν στην Ιταλική Σιένα.

    Ο παίκτης προπονείται με τον ΠΑΟΚ και την Κυριακή πήρε μέρος στο φιλικό παιχνίδι με την Βουλγαρική Νεφτοχιμίκ.

    Για τον ΠΑΟΚ το θέμα Αμπονσά παραμένει σε εκκρεμότητα.

    Ο παίκτης ούτε και σήμερα απάντησε στις τηλεφωνικές προσκλήσεις του ΠΑΟΚ και όπως φάινεται θα αποτελέσει παρελθόν από την ομάδα της Θεσσαλονίκης.

    Την Τετάρτη το πρωί η ομάδα θα φύγει με τσάρτερ από το Μιλάνο για την Μπαστιά της Κορσικής, εν όψει του παιχνιδιού που θα γίνει το ίδιο βράδυ στις 9 το βράδυ ώρα Ελλάδος με αντίπαλο την τοπική ομάδα που μετέχει στο Γαλλικό πρωτάθλημα.

    Η ομάδα μετά τον αγώνα θα επιστρέψει πίσω στην βάση της στην Ιταλία, όπου την Πέμπτη θα αντιμετωπίσει την Ρετζίνα στην Αόστα, για να κλείσει τα φιλικά του εξωτερικού με το παιχνίδι στην Μασσαλία το ερχόμενο Σάββατο.

    [18] Υδατοσφαίριση: Νίκη- πρόκριση για την Εθνική ανδρών

    21/7/2003 8:53:00 πμ

    Φωτο αρχείου

    Με ήρωα τον τερματοφύλακα Γιώργο Ρέππα, η Εθνική μας ομάδα υδατοσφαίρισης των ανδρών, νίκησε 6-5 στα πέναλτι τη Ρωσία και προκρίθηκε στην οκτάδα του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος υγρού στίβου της Βαρκελώνης. Ο κανονικός αγώνας είχε ολοκληρωθεί ισόπαλος 8-8 και η παράταση 9-9, ενώ στη συνέχεια ο Ρέππας απέκρουσε τρία πέναλτι και ο Σάντα ευστόχησε στο τελευταίο και πιο κρίσιμο για να δώσει στην εθνική μας την πρόκριση με συνολικό σκορ 15-14.

    Ετσι, η ομάδα του Σάντρο Καμπάνια θα αντιμετωπίσει το απόγευμα της Τρίτης τις Ηνωμένες Πολιτείες, στους προημιτελικούς της διοργάνωσης.

    Τα επτάλεπτα: 3-3, 1-1, 2-1, 2-3 (κ.α.).

    Παράταση: 1-1

    Οι σκόρερ:

    ΕΛΛΑΣ: Θωμάκος 3, Καλακόνας 3, Χρήστος Αφρουδάκης 2, Μάζης 1

    ΡΩΣΙΑ: Τσομαχίτζε 4, Γκόρτσκοφ, Ζακίροφ, Γκαρμπούζοφ, Στράτοφ, Ζικουροφ

    Αποτελέσματα

    Τα αποτελέσματα στους αγώνες της Β' φάσης στην υδατοσφαίριση ανδρών, στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα υγρού στίβου της Βαρκελώνης:

    Καναδάς-Ιαπωνία 6-1 Κίνα-Βραζιλία 6-8 Κροατία-Αυστραλία 6-10 Ρουμανία-Σερβία/Μαυρ. 3-11 Γερμανία-Σλοβακία 6-7 ΕΛΛΑΣ-Ρωσία 9-9 (6-5 στα πέναλτι)

    22/7/2003 - Αγώνες Κατάταξης:

    Ιαπωνία- Κίνα (Θέσεις 15-16) Καναδάς-Βραζιλία (Θέσεις 13-14) Κροατία-Γερμανία (Θέσεις 9-12) Ρουμανία-Ρωσία (Θέσεις 9-12)

    Προημιτελικοί:

    Ουγγαρία-Σλοβακία ΗΠΑ-ΕΛΛΑΣ Ιταλία-Αυστραλία Ισπανία-Σερβία/Μαυροβ.

    [19] Ν.Υ: Eκτενές αφιέρωμα για Κέρκυρα και Σαντορίνη

    21/7/2003 9:42:00 πμ

    Πρωτοσέλιδο εκτενές αφιέρωμα για την Κέρκυρα και τη Σαντορίνη, δημοσίευσε τo κυριακάτικο ταξιδιωτικό ένθετο της εφημερίδας "New York Times", συνοδευόμενο με φωτογραφικά ρεπορτάζ. Πρόκειται για μια από τις αξιοπρόσεκτες τουριστικές αναφορές για την Ελλάδα που έχουν γίνει σε αμερικανικό ΜΜΕ. Τίτλος του ειδικού αφιερώματος ήταν "Ελληνικά νησιά, λουσμένα στο φως, πλυμένα στη θάλασσα".

    Αναφορά στο φαινόμενο της παχυσαρκίας

    Η παρουσίαση της Κέρκυρας από τον Jo Broyles Yohay περιλάμβανε περιήγηση σε πανοραμικές τοποθεσίες του νησιού, ακολουθώντας το χρονικό του βιβλίου "Μy family and other animals" του Βρετανού συγγραφέα, Gerald Durrell, που έζησε εκεί με την οικογένειά του τη δεκαετία του 1930.

    Η αναφορά στη Σαντορίνη έγινε από τον Chris Hedges, με τίτλο "Ένα λαμπερό Τόξο στο Αιγαίο", προβάλλοντας την ομορφιά και την ηρεμία του παραδοσιακού οικισμού της Οίας, "σε αντιπαραβολή με την υπερβολική τουριστική κίνηση των Φηρών, όπου εκλείπουν κανονισμοί προστασίας από την ηχορρύπανση", προσφέροντας ταξιδιωτικές οδηγίες για διαμονή και διατροφή, "ενίοτε προς αποφυγή εκμετάλλευσης από ασυνείδητους τουριστικούς πράκτορες και ιδιοκτήτες ξενοδοχείων", όπως τονίζεται χαρακτηριστικά.

    Στο μεταξύ, στην ίδια έκδοση της νεοϋορκέζικης εφημερίδας, έγινε αναφορά στο φαινόμενο της παχυσαρκίας, η οποία μαστίζει τις ΗΠΑ και παρουσιάζει αυξητικούς ρυθμούς σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, επισημαίνοντας την ανάγκη να ληφθούν μέτρα από τις διεθνείς βιομηχανίες τροφίμων για την καταπολέμησή του.

    Στο δημοσίευμα αναφέρεται και η περίπτωση της Ελλάδας, υπογραμμίζοντας ότι "στη χώρα της πολυδιαφημισμένης μεσογειακής δίαιτας, το 70% των ενηλίκων είναι υπέρβαροι".

    Ενώ, σε παράπλευρο πίνακα με στοιχεία του International Obesity Τask Force, η πατρίδα μας παρουσιάζεται ως η μοναδική χώρα στην Ευρώπη, που ο ενήλικος ανδρικός πληθυσμός της παρουσιάζει ποσοστό παχυσαρκίας άνω του 25%, ενώ εξίσου υψηλό είναι το αντίστοιχο ποσοστό για τις γυναίκες.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 21 July 2003 - 9:27:30 UTC