Check-out What's New on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-07-20

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κύπρος: 29 χρόνια από την τουρκική εισβολή
  • [02] Οι πολίτες υπέρ της αλλαγής του εκλογικού νόμου
  • [03] Συνέντευξη Γ. Παπανδρέου για όλους και για όλα
  • [04] Θανατηφόρο τροχαίο στο Ρέθυμνο
  • [05] Νεκρά δύο αδέλφια από χρήση ηρωίνης
  • [06] Βαριές κατηγορίες για τη βεντέτα στην Κρήτη
  • [07] Νεκρός 30χρονος σε τροχαίο
  • [08] Φωτιά σε διαμέρισμα - Θάνατος 75χρονης
  • [09] Μ. Βρετανία: Στη σκιά της αυτοκτονίας του Κέλυ
  • [10] Συνάντηση Σαρόν-Αμπάς στην Ιερουσαλήμ
  • [11] Ο Τ. Μπλερ στη Νότια Κορέα
  • [12] Κένυα: Δεκατέσσερις νεκροί από συντριβή αεροπλάνου
  • [13] Οχημα του ΟΗΕ στόχος αμερικανοβρετανικών πυρών
  • [14] Ευρωπαϊκό Παίδων Μπάσκετ: Ελλάδα-Ισραήλ 75-71
  • [15] Παίχτης του Παναθηναϊκού ο Μάρκους Μινχ
  • [16] Πανελλήνιο ρεκόρ από τον Ιακωβάκη στα 400μ. εμπόδια
  • [17] Χρυσό από την Κοκλώνη στα 100μ.
  • [18] Εκτός τελικού η εθνική μπάσκετ εφήβων
  • [19] Εκθεση βιβλίου στην Καβάλα
  • [20] Διαγωνισμός Mrs Κόσμος

    [01] Κύπρος: 29 χρόνια από την τουρκική εισβολή

    20/7/2003 7:25:00 μμ

    Είκοσι εννέα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τη μαύρη επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, στις 20 Ιουλίου 1974 και ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Τ. Ερντογάν αποκάλυψε το διπλό του πρόσωπο: Εστειλε μήνυμα στήριξης στο Ντενκτάς, στο οποίο χαρακτηρίζει την εισβολή στη Μεγαλόνησο "ειρηνική επιχείρηση" ενώ μιλά για "δύο κράτη και δύο έθνη" υποστηρίζοντας ότι σε αυτή την πραγματικότητα θα πρέπει να βασίζονται οι προσπάθειες για την επίλυση του Κυπριακού. Εντονότατα αντέδρασαν Αθήνα και Λευκωσία λέγοντας ότι οι θέσεις του Ερντογάν θυμίζουν τις αντίστοιχες του πρωθυπουργού του Αττίλα του Ετζεβίτ.

    Ημέρα μνήμης και πένθους

    Μνήμες οδύνης και σπαραγμού ξύπνησαν την Κυριακή στην Κύπρο, επέτειο της τουρκικής εισβολής. Οι σειρήνες, που ήχησαν στις 5.30 το πρωί, ώρα έναρξης της εισβολής, ξανάφεραν στη σκέψη τις εφιαλτικές στιγμές που έζησε ο Κυπριακός ελληνισμός πριν από 29 χρόνια.

    Στις εκκλησίες τελέστηκαν μνημόσυνα για όσους έχασαν τη ζωή τους υπερασπιζόμενοι την ελευθερία της πατρίδας ή σφαγιάστηκαν από τον εισβολέα. Στις 12 το μεσημέρι ήχησαν πένθιμα, για πέντε λεπτά, οι καμπάνες όλων των εκκλησιών της ελεύθερης Κύπρου, ενώ από το πρωί οι σημαίες κυματίζουν μεσίστιες.

    Επιμνημόσυνη δέηση τελέστηκε το πρωί στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου, ενώ έγινε και κατάθεση στεφάνων.

    Στον Ιερό Ναό Παναγίας Φανερωμένης στη Λευκωσία εψάλη παράκληση για την απελευθέρωση της Κύπρου από τον Τούρκο εισβολέα, την επιστροφή όλων των προσφύγων στις πατρογονικές τους εστίες και τη διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων.

    Επιμνημόσυνο λόγο εκφώνησε ο υπουργός Αμυνας Κούλης Μαυρονικόλας, ενώ παρέστη ο πρόεδρος Παπαδόπουλος. Την ελληνική κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Μαγκριώτης.

    Το Σάββατο, η πολιτεία τίμησε τους άνδρες του Σώματος Τεθωρακισμένων που έπεσαν κατά την τουρκική εισβολή, με την αποκάλυψη Μνημείου Πεσόντων του Σώματος Τεθωρακισμένων. Ο υπουργός Αμυνας Κούλης Μαυρονικόλας τελώντας τα εγκαίνια του μνημείου σε στρατόπεδο στον Κόρνο, σημείωσε πως οι σημερινοί "μαυροσκούφηδες", φέροντας τη βαριά κληρονομιά των προκατόχων τους, δηλώνουν ότι είναι έτοιμοι για νέους αγώνες και νέες θυσίες, όταν η πατρίδα τους καλέσει. Παρόντες στα αποκαλυπτήρια ήταν και οι συγγενείς των πεσόντων.

    Η κυπριακή κυβέρνηση, τόνισε ο κ. Μαυρονικόλας, με συμπαραστάτη και βοηθό την Ελλάδα, αξιολογεί τις τουρκικές απειλές και στο πλαίσιο του Ενιαίου Αμυντικού Δόγματος προχωρεί σταθερά και μεθοδικά στην ενίσχυση της αποτρεπτικής ικανότητας της Κύπρου, γιατί πιστεύει ότι η διασφάλιση της ειρήνης στο νησί και η αποτροπή της Τουρκίας και του Ντενκτάς από τυχοδιωκτικές ενέργειες θα γίνει μόνο με την ενδυνάμωση της Εθνικής Φρουράς.

    Τουρκικό προκλητικό μήνυμα

    Προκλητικό μήνυμα έστειλε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος χαρακτήρισε την εισβολή ειρηνική επιχείρηση που βοήθησε τους Τουρκοκυπρίους να ατενίζουν με ασφάλεια το μέλλον και έθεσε τα θεμέλια έτσι, που τα δύο έθνη όπως ισχυρίζεται θα μπορούν να συνυπάρχουν στο νησί με ασφάλεια και ειρήνη. Στο μήνυμα ισχυρίζεται επίσης ότι οι προσπάθειες για λύση τού Κυπριακού θα πρέπει να βασίζονται στο γεγονός ότι στο νησί υπάρχουν δύο διαφορετικά έθνη, δύο διαφορετικές δημοκρατίες και δύο διαφορετικά κράτη.

    Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Σεζέρ με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 29 χρόνων από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο απηύθυνε μήνυμα στο οποίο, μεταξύ άλλων, αναφέρει ότι ο Τουρκοκυπριακός λαός ακολουθεί τον δρόμο του υπό τις εγγυήσεις της Τουρκίας, υποστηρίζοντας ότι είναι αδύνατον να επιτευχθεί μια βιώσιμη λύση αγνοώντας την ύπαρξη της Τουρκοκυπριακής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου.

    Κατά την άφιξη του στα κατεχόμενα, ο διοικητής του Στρατού Ξηράς Ιλκέρ Μπασμπούγκ, ισχυρίστηκε ότι για να υπάρξει διαρκής ειρήνη στο νησί, η διεθνής κοινότητα πρέπει να αναγνωρίσει ότι υπάρχουν δύο ίσα και ανεξάρτητα κράτη και η λύση να βασίζεται σε νέο συνεταιρισμό μεταξύ τους.

    Τουρκικά μαχητικά παραβίαζαν τον εναέριο χώρο της Κυπριακής Δημοκρατίας

    Ο κατοχικός ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς τάχθηκε και πάλι εναντίον του σχεδίου Ανάν, υποστηρίζοντας ότι αν το υπέγραφε "ο μισός τουρκοκυπριακός πληθυσμός θα εκτοπιζόταν". Σε ομιλία του στη διάρκεια της στρατιωτικής παρέλασης που έγινε στα κατεχόμενα για την επέτειο της εισβολής, ο Ραούφ Ντενκτάς είπε ότι εάν ενεργούσε με τον τρόπο που θέλουν όσοι είναι εναντίον του, οι Τουρκοκύπριοι θα ήταν τώρα μειονότητα σε ελληνική νήσο.

    Οι εορτασμοί του καθεστώτος άρχισαν στον Αγιο Γεώργιο, μερικά χιλιόμετρα από την Κερύνεια, όπου αποβιβάστηκαν τα τουρκικά στρατεύματα το 1974. Εγινε επίσης στρατιωτική παρέλαση των κατοχικών δυνάμεων στη διάρκεια της οποίας τουρκικά μαχητικά παραβίαζαν τον εναέριο χώρο της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Ομως το νέο κλίμα που δημιουργήθηκε με την άρση της απαγόρευσης στη διακίνηση συνέβαλε ώστε να είναι αισθητά μειωμένος ο αριθμός των Τουρκοκυπρίων που παρέστησαν στα πανηγύρια του κατοχικού καθεστώτος.

    Το απόγευμα, ο Ραούφ Ντενκτάς έδωσε στην Κερύνεια δεξίωση ανοιχτή για το κοινό κατά τη διάρκεια της οποίας η ειδική ομάδα της τουρκικής αεροπορίας πραγματοποίησε επιδείξεις πάνω από το λιμάνι της Κερύνειας.

    Η απάντηση Πρωτόπαπα στον Ντενκτάς

    Όταν ο κ. Ερντογάν αποκαλεί τον αιματοβαμμένο Αττίλα ''ειρηνευτική επιχείρηση'' προκαλεί. Προκαλεί όλη την ανθρωπότητα. Προκαλεί τη διεθνή κοινότητα, προκαλεί τον ΟΗΕ που έχει χαρακτηρίσει την τουρκική επιχείρηση εισβολή και κατοχή στην Κύπρο. Αυτά δεν μπορεί να γίνουν αποδεκτά. Αυτά στρέφονται, σε τελική ανάλυση, εναντίον της Τουρκίας και εναντίον της τουρκοκυπριακής κοινότητας. Οι Τούρκοι πρέπει να το καταλάβουν καλά. Η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας περνά μόνο μέσα από το σβήσιμο της πράσινης γραμμής. Αν θέλουν επιτέλους μια επίλυση του κυπριακού ας προχωρήσουν στο διάλογο με βάση τις προτάσεις του ΟΗΕ, με βάση τις προτάσεις Ανάν. Μόνο έτσι μπορούμε να προχωρήσουμε", ήταν η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου Χρ. Πρωτόπαπα.

    H Λευκωσία αγωνίζεται για τον τερματισμό κατοχής της Κύπρου

    Ο πρόεδρος Τάσσος Παπαδόπουλος τόνισε ότι η ελληνική κυπριακή πλευρά είναι αποφασισμένη να συνεχίσει τις προσπάθειες μέχρι τέλους, με ειρηνικό τρόπο και με συνομιλίες, για τερματισμό της εισβολής και κατοχής της Κύπρου. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, μιλώντας ύστερα από τα μνημόσυνα για τους πεσόντες στην εισβολή, κάλεσε τον Kυπριακό λαό να έχει αγωνιστικότητα, θάρρος και υπομονή.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο πρόεδρος Παπαδόπουλος απέρριψε τους ισχυρισμούς του Τούρκου διοικητή του Στρατού Ξηράς ότι η Κύπρος συνεχίζει να εξοπλίζεται, χαρακτηρίζοντάς τους ανεδαφικούς. Η Τουρκία, τόνισε, είναι η τελευταία που μπορεί να προβαίνει σε τέτοιες δηλώσεις. Ο πρόεδρος Παπαδόπουλος διαβεβαίωσε, εξάλλου, ότι από τον καιρό που ανέλαβε την προεδρία της Δημοκρατίας, η κυβέρνηση δεν έχει παραγγείλει κανένα οπλικό σύστημα.

    Αναφορικά με τις δηλώσεις του συμβούλου του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Ρόμπεν Νταν στην Κωνσταντινούπουλη, με τις οποίες έκανε λόγο για δύο έθνη στην Κύπρο που πρέπει να προχωρήσουν υπό νέα σημαία και νέο όνομα, ο πρόεδρος Παπαδόπουλος υπέδειξε ότι ο κ. Νταν δεν είναι εκείνος που αποφασίζει για το Κυπριακό. Ηταν, πρόσθεσε, ένας από τους συνεργούς στη συγγραφή του σχεδίου Ανάν, αλλά πέραν τούτου δεν έχει καμιά αρμοδιότητα.

    Ανακοινώσεις ΚΚΕ και ΔΗΚΚΙ

    Με αφορμή τη θλιβερή επέτειο από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο το Γραφείο Τύπου της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του, τονίζει ότι το Κυπριακό είναι ένα διεθνές πρόβλημα εισβολής και κατοχής μέρους ενός ανεξάρτητου κυρίαρχου κράτους, μέλους του ΟΗΕ.

    Για το ίδιο θέμα ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δημήτρης Τσοβόλας σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι είναι απαράδεκτο, σήμερα η τύχη της Κύπρου και η πορεία των μεγάλων εθνικών μας θεμάτων να αφήνεται στη βούληση και στις μεσολαβήσεις των ηθικών αυτουργών της κυπριακής τραγωδίας.

    ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ, ΝΕΤ

    [02] Οι πολίτες υπέρ της αλλαγής του εκλογικού νόμου

    20/7/2003 12:31:00 μμ

    Υπέρ της συζήτησης για την αλλαγή του εκλογικού νόμου τάσσεται το 77% των πολιτών, σύμφωνα με δημοσκόπηση που πραγματοποίησε η εταιρεία RASS για λογαριασμό της εφημερίδας "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία". Συγκεκριμένα, το 76,8% των ερωτηθέντων υποστηρίζει ότι η Ν.Δ. οφείλει να προσέλθει τώρα στο διάλογο για τις αλλαγές στον εκλογικό νόμο, ενώ το 14,7% υποστηρίζουν το αντίθετο. Στην ερώτηση για το ποιός είναι καταλληλότερος για γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, ο Μ. Χρυσοχοΐδης συγκεντρώνει το 39,1% των προτιμήσεων, έναντι 28,3% του προκατόχου του Κ. Λαλιώτη.

    Ο Οκτώβριος 2003 η καταλληλότερη περίοδος διεξαγωγής εκλογών

    Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η δημοσκόπηση της εφημερίδας, στην οποία καταγράφονται οι απόψεις των πολιτών για τα πολιτικά δρώμενα στη χώρα μέχρι την επόμενη εκλογική διαδικασία.

    Στην ερώτηση για τον καταλληλότερο χρόνο διεξαγωγής των εκλογών, το 49,3% των πολιτών υποστηρίζει τον Οκτώβριο του 2003, ενώ το 42,6% τάσσεται υπέρ του Απριλίου του 2004, όπως έχει εξαγγείλει και η κυβέρνηση.

    Όσον αφορά στον ανασχηματισμό που προχώρησε πρόσφατα ο Πρωθυπουργός, το 47,2% των ερωτηθέντων σημειώνει ότι θα έπρεπε να ήταν ευρύτερος, ενώ το 27,3% θεωρεί πως δεν έπρεπε να γίνει. Μόλις το 14,1% πιστεύει ότι ο ανασχηματισμός ήταν ο ενδεδειγμένος.

    Παράλληλα, μοιρασμένοι εμφανίζονται οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ σχετικά με την αλλαγή του γραμματέα του κόμματος. Συγκεκριμένα, το 40,9% βρίσκει καταλληλότερο τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και το 35,4% τον απερχόμενο Κώστα Λαλιώτη. Οι ψηφοφόροι της Ν.Δ. και του ΣΥΝ τάσσονται υπέρ του νέου γραμματέα, ενώ αυτοί του ΚΚΕ και του ΔΗΚΚΙ υπέρ του κ. Λαλιώτη.

    Στο μεταξύ, το 57% των πολιτών πιστεύει ότι το κυβερνών κόμμα μπορεί να αλλάξει την εικόνα του μέχρι της επόμενες εκλογές, ενώ το 40,4% έχει αντίθετη γνώμη. Επίσης, περίπου το 40% των ερωτηθέντων πιστεύει πως καταλληλότερος για να ηγηθεί του ΠΑΣΟΚ στις επόμενες εκλογές είναι ο Κώστας Σημίτης.

    Τέλος, αξιοσημείωτο είναι ότι το 44,1% δεν θεωρεί το πρόγραμμα της Ν.Δ. ως πειστική εναλλακτική πρόταση για τα προβλήματα της χώρας.

    Την ίδια ώρα, σημαντικό ποσοστό των ψηφοφόρων της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης επιθυμούν την επιστροφή στο κόμμα των κ.κ. Αβραμόπουλου (74,7%), Μάνου (54,5%) και Ανδριανόπουλου (55,2%).

    [03] Συνέντευξη Γ. Παπανδρέου για όλους και για όλα

    20/7/2003 4:07:00 μμ

    Για αναβάθμιση της πολιτικής ζωής κάνει λόγο ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου σε συνέντευξή του στο "Βήμα της Κυριακής", σχετικά με τον προτεινόμενο εκλογικό νόμο. Επίσης, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι η σχέση του με τον Πρωθυπουργό στηρίζεται στην ευθύτητα, τη διαφάνεια και την ειλικρίνεια, ενώ χαρακτήρισε άκαιρα τα όποια σενάρια διαδοχής. Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την ελπίδα ότι ο Κώστας Λαλιώτης θα παραμείνει στην "πρώτη γραμμή" του ΠΑΣΟΚ.

    Στόχος του εκλογικού νόμου η ανανέωση της πολιτικής ζωής

    Στην ίδια συνέντευξη, ο Γιώργος Παπανδρέου απέκρουσε τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης για εκλογικά τερτίπια, υπογραμμίζοντας ότι το ΠΑΣΟΚ δεν θα είχε καμιά αντίρρηση να δεσμευθεί ώστε, αν υπάρξουν ενδιάμεσες εκλογές το 2005, το νέο εκλογικό σύστημα να μην εφαρμοστεί τότε αλλά να ισχύσει από τις επόμενες εκλογές.

    Παράλληλα, ο Υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι οι προτάσεις για το εκλογικό σύστημα δεν συνδέονται με την συγκυρία των επόμενων εκλογών αλλά με τη διαμόρφωση των πολιτικών όρων για την επόμενη τουλάχιστον δεκαετία.

    Στόχος, σύμφωνα με τον κ. Παπανδρέου, είναι ο εκσυγχρονισμός του πολιτικού συστήματος και ο εξορθολογισμός της εκλογικής διαδικασίας, η ανανέωση της πολιτικής ζωής, η ανάδειξη της ανάγκης για μεγαλύτερη αποκέντρωση, με την ενίσχυση του ρόλου της περιφέρειας.

    Για το ΠΑΣΟΚ και τις σχέσεις του με τον Πρωθυπουργό

    Όσον αφορά στις αλλαγές στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, ο Γιώργος Παπανδρέου εξέφρασε την ελπίδα πως ο Κώστας Λαλιώτης να παραμείνει ένα στέλεχος "πρώτης γραμμής", ενώ κάλεσε όλα τα στελέχη να στηρίξουν το νέο γραμματέα Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και το νέο Εκτελεστικό Γραφείο σε μια δύσκολη περίοδο αλλαγών.

    Σχετικά με την παλιότερη πρόταση του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη για αλλαγή του ονόματος και των συμβόλων του ΠΑΣΟΚ, ο Υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε τη διαφωνία του. Ωστόσο, επισήμανε ότι υπάρχει γενική συμφωνία στην ανάγκη ανασυγκρότησης του κόμματος.

    Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχαν και οι δηλώσεις του Υπουργού για τις σχέσεις του με τον Πρωθυπουργό. Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι οι σχέσεις τους χαρακτηρίζονται από ευθύτητα, διαφάνεια και ειλικρίνεια, και αναπτύχθηκαν και στηρίχθηκαν σε αρχές, σε κοινές αντιλήψεις για το μέλλον και την ενίσχυση της διεθνούς θέσης της χώρας.

    Αναφερόμενος στο ζήτημα της διαδοχής ο Υπουργός Εξωτερικών κάνει λόγο για "φιλολογία άκαιρη και άσκοπη".

    Στο θέμα του διαλόγου και της συνεργασίας με την Κεντροαριστερά, δήλωσε ότι για το ΠΑΣΟΚ παραμένει μια ανοιχτή πολιτική πρόκληση, την οποία πρέπει να αναλάβει χωρίς ηγεμονισμούς, στη βάση συγκεκριμένων ιδεών και προτάσεων, γύρω από τις οποίες μπορεί να διαμορφωθεί ευρύτερη συναντίληψη και μια νέα πρόταση εξουσίας.

    Διαβλέπει επανέναρξη του διαλόγου για το Κυπριακόι

    Για το Κυπριακό, ο Γιώργος Παπανδρέου εκτίμησε ότι μετά το Μάϊο του 2004 θα υπάρξει εξέλιξη από την πλευρά της Τουρκίας και του τουρκοκυπριακού καθεστώτος, ώστε να αρχίσουν εκ νέου οι συνομιλίες των δύο κοινοτήτων στο πλαίσιο του ΟΗΕ και στη βάση του αναθεωρημένου σχεδίου Ανάν.

    Παράλληλα, εξέφρασε την ελπίδα πριν από το τέλος του 2004 να υπάρξουν συγκεκριμένα αποτελέσματα για την επίλυση της διαφοράς για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας.

    [04] Θανατηφόρο τροχαίο στο Ρέθυμνο

    20/7/2003 1:05:00 μμ

    Φώτο αρχείου

    Τραγικό θάνατο βρήκαν τα ξημερώματα της Κυριακής δύο άτομα και άλλα τρία τραυματίστηκαν από τη σύγκρουση δύο Ι.Χ. αυτοκινήτων στο 15ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Ρεθύμνου-Σπηλίου. Νεκροί είναι ο Αντώνιος Συράγας του Νικολάου, 42 ετών, οδηγός του ενός Ι.Χ. από το Ρέθυμνο και ο 20χρονος Ανδρέας Μικρούλης του Σπύρου, επιβάτης του άλλου Ι.Χ. από το Βιολί Χαράκι Ρεθύμνου. Τραγικός είναι το τελευταίο διάστημα ο απολογισμός των τροχαίων ατυχημάτων στο Ρέθυμνο, καθώς 20 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους.

    [05] Νεκρά δύο αδέλφια από χρήση ηρωίνης

    20/7/2003 5:49:00 μμ

    Φώτο αρχείου

    Δύο αδέλφια, χρήστες ναρκωτικών, βρέθηκαν νεκροί από χρήση καθαρής ηρωίνης σε αλσύλλιο δίπλα από το νοσοκομείο ''Αγία Ολγα'' στη Νέα Ιωνία. Πρόκειται για τους Γιάννη και Γιώργο Κασπερίδη, ηλικίας 42 και 43 ετών, που βρέθηκαν τα ξημερώματα από υπαλλήλους του νοσοκομείου νεκροί στο αλσύλλιο. Οπως είπε η μητέρα τους Ευαγγελία, ο θάνατος τους οφείλεται σε χρήση καθαρής ηρωίνης που τους έδωσε ο έμπορος ναρκωτικών Ρομπέρτο, από την Αλβανία, που καταζητείται.

    Η τραγική μητέρα

    Η μητέρα των δύο άτυχων αδελφών είπε ότι κάνουν χρήση ηρωίνης από ηλικίας 15 ετών και ότι κατά διαστήματα έκαναν αποτοξίνωση, χωρίς όμως ποτέ να κατορθώσουν να αποτραβηχτούν από την ηρωίνη.

    Τόσο η τραγική μητέρα όσο και οι γείτονες της περιοχής εξέφρασαν τα παράπονά τους για ελλιπή αστυνόμευση και τόνισαν ότι τα βράδια φοβούνται να κυκλοφορήσουν στην περιοχή και ότι δεν αφήνουν τα παιδιά τους να βγουν έξω γιατί γίνεται αγοροπωλησία ναρκωτικών.

    [06] Βαριές κατηγορίες για τη βεντέτα στην Κρήτη

    20/7/2003 2:59:00 μμ

    Την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από πρόθεση απήγγειλε την Κυριακή ο Εισαγγελέας Χανίων στον 26χρονο Μιχαήλ Αθητάκη του Ιωάννη, ο οποίος κατηγορείται για την δολοφονία της 39χρονης Ουκρανής Ινας Ταραντάη και τον τραυματισμό του Ιωσήφ Αθητάκη, 38 ετών, φίλος της Ουκρανής και εξάδελφος του δράστη. Ο φερόμενος ως δράστης ζήτησε και πήρε προθεσμία, προκειμένου να απολογηθεί στον ανακριτή το πρωί της Τρίτης. Σύμφωνα με τον δικηγόρο του, ο Μιχαήλ Αθητάκης δεν αποδέχεται την κατηγορία και παρουσιάζει ισχυρό άλλοθι. Ο Ιωσήφ Αθητάκης που έχει δεχθεί 5 σφαίρες νοσηλεύεται στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου Χανίων έχοντας διαφύγει τον κίνδυνο.

    [07] Νεκρός 30χρονος σε τροχαίο

    20/7/2003 3:36:00 μμ

    Φώτο αρχείου

    Τραγικό θάνατο βρήκε τα ξημερώματα της Κυριακής 30χρονος οδηγός επιβατικού που έπεσε σε δέντρο με το αυτοκίνητό του, στη Χαλκιδική. Σύμφωνα με την Τροχαία το δυστύχημα οφείλεται στην έλλειψη προσοχής του άτυχου νεαρού. Το περιστατικό έγινε στις 2.30 τα ξημερώματα στην επαρχιακή οδό νέων Μουδανιών - Σάρτης, όταν ο 30χρονος Νικόλαος Παρδάλης από τον Αγιο Νικόλαο Χαλκιδικής έχασε τον έλεγχο και το αυτοκίνητό του "καρφώθηκε" σε δέντρο. Για τον απεγκλωβισμό το νεαρού οδηγού από τα συντρίμμια του επιβατικού του χρειάστηκε η επέμβαση ανδρών της Πυροσβεστικής.

    [08] Φωτιά σε διαμέρισμα - Θάνατος 75χρονης

    20/7/2003 12:33:00 μμ

    Τραγικό θάνατο βρήκε 75χρονη, όταν εκδηλώθηκε φωτιά στο διαμέρισμα της στον 3ο όροφο πολυκατοικίας στην οδό Ταγιαπέρα 9-11 στο Νέο Ψυχικό. Πρόκειται για την Κυριακή Ρουγκόλα που αντελήφθη τη φωτιά ενώ βρισκόταν στο υπνοδωμάτιό της και προσπάθησε να βγει από το διαμέρισμα για να σωθεί. Ομως από τις αναθυμιάσεις ζαλίστηκε, δεν βρήκε την έξοδο και υπέκυψε. Η φωτιά σβήστηκε από άνδρες της Πυροσβεστικής, χωρίς να σημειωθούν ιδιαίτερα μεγάλες ζημιές στο διαμέρισμα.

    [09] Μ. Βρετανία: Στη σκιά της αυτοκτονίας του Κέλυ

    20/7/2003 7:49:00 μμ

    O Ντ. Κέλυ

    Ο Βρετανός πρωθυπουργός συνεχίζει την περιοδεία του στην Ασία, παρά το σάλο που έχει ξεσπάσει στη χώρα του από το θάνατο του συμβούλου του υπουργείου Αμυνας Ντέιβιντ Κέλυ. Ο κ. Μπλερ ξεκαθάρισε από την Σεούλ ότι δεν σκοπεύει να παραιτηθεί λόγω του θανάτου του Κέλυ. Το βρετανικό δίκτυο BBC ανακοίνωσε λίγο νωρίτερα ότι ο Ντ. Κέλυ ήταν πράγματι η πηγή πληροφοριών του για τους αναξιόπιστους ισχυρισμούς της κυβέρνησης Μπλερ, σχετικά με το ιρακινό οπλοστάσιο.

    Η περιοδεία Μπλερ σκιάστηκε από την αυτοκτονία Κέλυ

    Ο Τόνυ Μπλέρ από τη Σεούλ, προτελευταίο σταθμό της περιοδείας του στην Ασία, τόνισε ότι δεν σκοπεύει να παραιτηθεί και πως θα αποδεχόταν την ευθύνη αν προέκυπτε από τις έρευνες ότι είχε γίνει κάποιος λάθος χειρισμός στην υπόθεση από μέλος της κυβέρνησης του.

    Η περιοδεία του Βρετανού Πρωθυπουργού στην Ασία θεωρήθηκε ευκαιρία για να τονωθεί η δημοτικότητά του στην πατρίδα, με τη διαμεσολάβηση στη διαμάχη για το πυρηνικό οπλοστάσιο της Β. Κορέας , την προώθηση του βρετανικού εμπορίου στην περιοχή και βέβαια την άτυπη εκπροσώπηση των αμερικανικών συμφερόντων.

    Ο Τύπος όμως έγραψε ότι η περιοδεία του Μπλερ σκιάζεται από την αυτοκτονία του πυρηνικού επιστήμονα Ντ. Κέλυ.

    Πολλοί ζητούν τώρα την παραίτηση Μπλερ αλλά ο ίδιος δε φαίνεται να πτοείται.

    Ο Βρετανός Πρωθυπουργός απέρριψε τις προτάσεις για τη σύγκληση της ολομέλειας του κοινοβουλίου προκειμένου να συζητηθεί η υπόθεση του θανάτου του Ντέιβιντ Κέλυ πιστεύοντας όπως είπε, από τη Σεούλ, ότι θα πυροδοτούσε περισσότερη ένταση.

    Βαρύ το κατηγορώ της οικογένειας Κέλυ

    Η Σκότλαντ Γιαρντ ανακοίνωσε το Σάββατο ότι ο επιστήμονας και σύμβουλος του υπουργείου Αμυνας Ντέιβιντ Κέλυ, που βρέθηκε στο επίκεντρο της διαμάχης της κυβέρνησης με το BBC για τον τρόπο που μεθοδεύτηκε η εισβολή στο Ιράκ, αυτοκτόνησε.

    Το βρετανικό δίκτυο BBC ανακοίνωσε λίγο νωρίτερα ότι ο Ντ. Κέλυ ήταν πράγματι η πηγή πληροφοριών του για τους αναξιόπιστους ισχυρισμούς της κυβέρνησης Μπλερ, σχετικά με το ιρακινό οπλοστάσιο. "Τις τελευταίες εβδομάδες προσπαθήσαμε τα μέγιστα να προστατέψουμε τον καθηγητή Κέλυ, ώστε να μην αποκαλυφθεί πως εκείνος ήταν η πηγή των πληροφοριών. Σαφώς του οφείλαμε να τηρήσουμε την αρχή της εχεμύθειας", δήλωσε ο Ρίτσαρντ Σάμπρουκ, διευθυντής Ειδήσεων του BBC.

    Βαρύ είναι το κατηγορώ της οικογένειας ότι οι αρμόδιοι οδήγησαν στην απόγνωση τον καθηγητή και ότι πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

    Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Ιαν Ντάνκαν Σμιθ ζητάει η έρευνα να καλύψει όλες τις πτυχές της μεθόδευσης που έγινε για την εμπλοκή της Βρετανίας στον πόλεμο στο Ιράκ.

    Η εφημερίδα Νιου Γιορκ Τάιμς γράφει ότι ο Κέλυ πρώην επιθεωρητής του ΟΗΕ για θέματα εξοπλισμών, είχε στείλει μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μήνυμα σε ρεπόρτερ πριν εξαφανιστεί, περιγράφοντας "πολλούς σκοτεινούς ηθοποιούς που παίζουν παιχνίδια.

    [10] Συνάντηση Σαρόν-Αμπάς στην Ιερουσαλήμ

    20/7/2003 6:05:00 μμ

    Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν είχε συνομιλία δύο ωρών με τον Παλαιστίνιο ομόλογο του Μαχμούντ Αμπάς, στην Ιερουσαλήμ. Η συνάντηση που έγινε στην κατοικία του Ισραηλινού πρωθυπουργού στη Δ. Ιερουσαλήμ επικεντρώθηκε κυρίως στο θέμα των Παλαιστινίων προσφύγων, καθώς η Παλαιστινιακή Αρχή ζητάει την απελευθέρωση ενός μεγαλύτερου αριθμού κρατουμένων από αυτό που είναι διατεθειμένο να κάνει το Ισραήλ. Πρόκειται για την 4η συνάντηση ανάμεσα στους δυο άνδρες αφότου ανέλαβε τα καθήκοντα του ο κ. Αμπάς, τον Απρίλιο.

    Επί τάπητος η απελευθέρωση προσφύγων-Προσπάθειες για συμφωνία

    Το Ισραήλ εξετάζει το ενδεχόμενο να απελευθερώσει μόνον 350 Παλαιστίνιους από συνολικό αριθμό 6000. Οι κρατούμενοι αυτοί δεν θα πρέπει να έχουν αναμιχθεί, σύμφωνα με το Ισραήλ, σε επιθέσεις που προκάλεσαν θύματα, και δεν θα πρέπει να έχουν δικαστεί για συμμετοχή τους στις οργανώσεις Χαμάς ή Ισλαμικό Τζιχάντ.

    Ο Σαρόν επρόκειτο να ζητήσει κατά τη συνάντηση "την εξάρθρωση και τον αφοπλισμό των τρομοκρατικών οργανώσεων" από τις παλαιστινιακές υπηρεσίες ασφαλείας.

    Ο Αραφάτ υπέγραψε διάταγμα που απαγορεύει την προτροπή στη βία

    Ο πρόεδρος της παλαιστινιακής αρχής Γιάσερ Αραφάτ υπέγραψε την Κυριακή διάταγμα που απαγορεύει την ''προτροπή στη βία'' και την ''προτροπή στην παραβίαση των συμφωνιών που έχουν συναφθεί από την Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης''.

    "Όποιος πολίτης διαπράξει τέτοιες ενέργειες θα διωχθεί σύμφωνα με το νόμο", προστίθεται στο διάταγμα. Ο "οδικός χάρτης", το διεθνές ειρηνευτικό σχέδιο που προβλέπει την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους έως το 2005, προβλέπει τον τερματισμό "των βιαιοτήτων, της τρομοκρατίας και της προτροπής στη βία".

    [11] Ο Τ. Μπλερ στη Νότια Κορέα

    20/7/2003 3:20:00 μμ

    Ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ δήλωσε την Κυριακή ότι η κρίση που έχει προκληθεί από τις πυρηνικές φιλοδοξίες της Βόρειας Κορέας θα πρέπει να προσεγγιστεί με "ειδική ευαισθησία" και με τον διάλογο, και πως δεν είναι στις προθέσεις του να "απειλήσει" το καθεστώς της Πιονγιάνγκ. "Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να αρχίσουμε διάλογο. Αυτός ο διάλογος πρέπει να είναι πολυμερής", δήλωσε ο Μπλερ από την Σεούλ, κατά την κοινή συνέντευξη τύπου που έδωσε με το Νοτιοκορεάτη ομόλογο του Ρο Μου Χιούν.

    ''Η βορειοκορεάτικη κρίση να αντιμετωπιστεί με ευαισθησία''

    Οι δυο ηγέτες δήλωσαν ότι συμφώνησαν, κατά τις συνομιλίες τους, στο γεγονός ότι το πιθανολογούμενο πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας αποτελεί μία απειλή για την περιφερειακή ασφάλεια και θα πρέπει να εξουδετερωθεί. "Πρόκειται για μια κατάσταση που πρέπει να προσεγγιστεί με μια ειδική ευαισθησία", δήλωσε ο Μπλερ, προσθέτοντας ότι δεν έχει την πρόθεση να "απειλήσει ή να είναι επιθετικός" κατά της Πιονγιάνγκ. "Ομως αυτό δεν πρέπει να μας δημιουργεί καμία αμφιβολία. Πρέπει να ασχοληθούμε με το θέμα αυτό", πρόσθεσε.

    Ο Μπλερ ευχήθηκε η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα να συμμετάσχουν από κοινού σε συνομιλίες για την επίλυση της κρίσης. Η Βόρεια Κορέα έχει μέχρι σήμερα ζητήσει διμερείς συνομιλίες με τις ΗΠΑ.

    Αυτές οι συνομιλίες "θα πρέπει να συμπληρωθούν από την επιρροή και την συμμετοχή της Ιαπωνίας και της νότιας Κορέας με τέτοιον τρόπο ώστε όλη η περιοχή να δώσει ένα πολύ ισχυρό μήνυμα στην βόρεια Κορέα: ότι δεν είναι αποδεκτό να συνεχίζει αυτό το πρόγραμμα πυρηνικών όπλων, να συνεχίζει να εξάγει πυρηνική τεχνολογία, και να την διαδίδει σε όλον τον κόσμο", είπε τέλος ο Μπλερ.

    [12] Κένυα: Δεκατέσσερις νεκροί από συντριβή αεροπλάνου

    20/7/2003 3:06:00 μμ

    Φωτο Αρχείου

    Τραγικό θάνατο βρήκαν το βράδυ του Σαββάτου και οι 14 επιβάτες ενός αεροπλάνου, που συνετρίβη στο κεντρικό τμήμα της Κένυας. Ο Τόμας Γκεσονγκόρι, υπεύθυνος των επιχειρήσεων της Υπηρεσίας της κενυατικής πανίδας (KWS), ανακοίνωσε ότι οι επιβάτες ήταν όλοι τους τουρίστες αμερικανικής υπηκοότητας και σκοτώθηκαν κατά τη συντριβή του αεροσκάφους τους στη ζώνη της Τοπ Λενάνα στο όρος Κένυα.

    [13] Οχημα του ΟΗΕ στόχος αμερικανοβρετανικών πυρών

    20/7/2003 6:44:00 μμ

    Οι αμερικανοβρετανικές δυνάμεις άνοιξαν πυρ εναντίον ενός οχήματος του ΟΗΕ κοντά στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης, σύμφωνα με αξιωματούχο του ΟΗΕ, ο οποίος πρόσθεσε ότι δεν υπήρξαν θύματα. Ο ΟΗΕ ερευνά το περιστατικό. Ο αξιωματούχος του ΟΗΕ δεν είπε πότε έλαβε χώρα το περιστατικό, ούτε αν το όχημα έφερε το έμβλημα του ΟΗΕ.

    Ιρακινός οδηγός εφοδιοπομπής νεκρός σε ενέδρα

    Σε ένα άλλο περιστατικό, ένας Ιρακινός οδηγός σκοτώθηκε και ένα δεύτερο άτομο που εργαζόταν για μία ανθρωπιστική οργάνωση τραυματίστηκε την Κυριακή σε ενέδρα εναντίον εφοδιοπομπής δύο ανθρωπιστικών οργανώσεων του ΟΗΕ 50 χλμ. νότια της Βαγδάτης.

    [14] Ευρωπαϊκό Παίδων Μπάσκετ: Ελλάδα-Ισραήλ 75-71

    20/7/2003 5:32:00 μμ

    Με αντεπίθεση διαρκείας στο τελευταίο δεκάλεπτο, η εθνική μας ομάδα των Παίδων σημείωσε την πρώτη της νίκη, μετά από δύο διαδοχικές ήττες, στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα που διεξάγεται στην Ρίβας Βαθιαμαδρίδ της Ισπανίας. Το συγκρότημα του Νίκου Κεραμέα επικράτησε 75-71 του Ισραήλ, στο πλαίσιο της 3ης αγωνιστικής του Β΄ ομίλου και διατήρησε "ζωντανές" τις ελπίδες για πρόκριση στους "8" της διοργάνωσης. Τα δεκάλεπτα: 18-16, 33-31, 52-59, 75-71.

    ''Δεν υπάρχει παιχνίδι που να θεωρείται εύκολο''

    Μετά το τέλος της συνάντησης Ελλάδας-Ισραήλ, ο ομοσπονδιακός τεχνικός του ελληνικού συγκροτήματος Νίκος Κεραμέας, δήλωσε: "Οπως είχα πει από την αρχή του τουρνουά, δεν υπάρχει παιχνίδι που να θεωρείται εύκολο, κι αυτό αποδεικνύεται καθημερινά. Εναντίον του Ισραήλ πήραμε τη νίκη, παρά το γεγονός ότι είχαμε πολλά σκαμπανεβάσματα στην απόδοσή μας. Στα τελευταία λεπτά όμως ήμασταν πιο δυνατοί σε άμυνα κι επίθεση, και καταφέραμε να πάρουμε τη νίκη, που ήταν καθοριστικής σημασίας για να διεκδικήσουμε την είσοδό μας στην 8αδα. Είμαι ικανοποιημένος μόνο από το αποτέλεσμα και όχι από την εμφάνιση. Ο αγώνας με την Ιταλία την Τρίτη είναι ο πρώτος τελικός για μας".

    [15] Παίχτης του Παναθηναϊκού ο Μάρκους Μινχ

    20/7/2003 4:42:00 μμ

    Μονοετές συμβόλαιο συνεργασίας με προοπτική ανανέωσης για ακόμη μία περίοδο, υπέγραψε στον Παναθηναϊκό, ο Μάρκους Μινχ. Ο Γερμανός άσος ήρθε το μεσημέρι του Σαββάτου στην Αθήνα, πέρασε τις ιατρικές εξετάσεις και υπέγραψε στους "πράσινους", ενώ η μεταγραφή του ανακοινώθηκε και από την επίσημη ιστοσελίδα της ΠΑΕ. Ο 31χρονος μπακ χαφ, που προορίζεται για να καλύψει την αριστερή πλευρά του Παναθηναϊκού, είναι ένας έμπειρος ποδοσφαιριστής με προϋπηρεσία σε αρκετές ομάδες. Από το 1994 έως το 1996 έπαιξε στη Μπάγερ Λεβερκούζεν, ακολούθως στη Μπάγερν Μονάχου. Το 1998 αγωνίστηκε στην ιταλική Τζένοα, από το 1999-2001 στη Μπεσίκτας και από το 2001 έως τις 3 Μαρτίου 2003 στη Μπορούσια Μενχεγκλάντμπαχ.

    Ηττα του ΠΑΟ στο φιλικό με την Οσέρ

    Στο μεταξύ, μέτρια ήταν η εμφάνιση του Παναθηναϊκού στο πιο δυνατό φιλικό που έχει δώσει έως τώρα. Οι "πράσινοι" του Ιτζάκ Σουμ γνώρισαν την ήττα με 4-1 από την Οσέρ στο "Αμπέ Ντεσάμπ".

    Μεγάλος πρωταγωνιστής για του Γάλλους ήταν ο Τζιμπρίλ Σισέ, ο οποίος σκόραρε στο 42ο και το 44ο λεπτό, στέλνοντας την Οσέρ με προβάδισμα δύο τερμάτων στα αποδυτήρια για το ημίχρονο.

    Στο δεύτερο ημίχρονο, ο Σουμ πραγματοποίησε πολλές αλλαγές, αφήνοντας στο παιχνίδι μόνο τους Κοτσώλη, Σεϊταρίδη, Ζουτάουτας και Μπασινά. Παρόλα αυτά, ο Σισέ ήταν ασυγκράτητος και στο 52' "τράνταξε" το δοκάρι του Στέφανου Κοτσώλη.

    Ο Παναθηναϊκός στο 67' μείωσε το σκορ, όταν μετά από εξαιρετικό συνδυασμό Σαπάνη-Βαζέχα-Ζουτάτουτας, ο τελευταίος πλάσαρε τον τερματοφύλακα της Οσέρ και πανηγύρισε το πρώτο του γκολ με την πράσινη φανέλα.

    Ωστόσο, η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη για το "τριφύλλι" καθώς με γκολ του Ακαλέ στο 76' και του Μαϊνό στο 85' η Οσέρ έφτασε στο θριαμβευτικό 4-1.

    Η σύνθεση του Παναθηναϊκού: Κοτσώλης, Σεϊταρίδης, Φύσσας (46' Κωνσταντινίδης), Χένρικσεν (46' Μορίς), Κυργιάκος (46' Γκούμας), Ζουτάουτας, Μπασινάς, Μπόατενγκ (46' Γήττας), Ολισαντέμπε (46' Κωνσταντίνου), Επαλέ (46' Σαπάνης), Παπαδόπουλος (46' Βαζέχα)

    [16] Πανελλήνιο ρεκόρ από τον Ιακωβάκη στα 400μ. εμπόδια

    20/7/2003 1:21:00 μμ

    Την εξαιρετική κατάσταση στην οποία βρίσκεται ενόψει του παγκοσμίου πρωταθλήματος στίβου στο Παρίσι τον ερχόμενο μήνα, απέδειξε για μία ακόνη φορά ο Περικλής Ιακωβάκης. Ο Έλληνας αθλητής σημείωσε νέο Πανελλήνιο ρεκόρ στα 400μ. εμπόδια στο Σούπερ Γκραν Πρι της IAAF στη Μαδρίτη με χρόνο 48.51, καταρρίπτοντας το προηγούμενο δικό του που ήταν 48.66 από τις 19 Αυγούστου 2002, στο Λιντς της Αυστρίας. Στη Μαδρίτη, ο Ιακωβάκης τερμάτισε δεύτερος, πίσω από τον Αμερικανό Μπερσόουν Τζάκσον (48.23), ενώ τρίτος ήταν ο Τζαμαϊκανός Ιαν Γουίκλι (49.04).

    [17] Χρυσό από την Κοκλώνη στα 100μ.

    20/7/2003 1:15:00 μμ

    Το τρίτο χρυσό μετάλλιο χάρισε το Σάββατο στη χώρα μας η Γεωργία Κοκλώνη στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στίβου Νέων, που διεξάγεται στο Μπίντγκοζ της Πολωνίας. Η αθλήτρια του Πανελληνίου τερμάτισε πρώτη στα 100μ. με χρόνο 11.33, σημειώνοντας παράλληλα νέο Πανελλήνιο ρεκόρ, καθώς το προηγούμενο ήταν δικό της με 11.36, από τις 6 Ιουλίου 2003 στο Ρέθυμνο. Επίσης, η Κοκλώνη έπιασε και το χαμηλό όριο για το παγκόσμιο πρωτάθλημα στο Παρίσι (23-31/8).

    Κοκλώνη: ''Να προσεχθούν οι νέοι αθλητές''

    Μετά το τέλος της κούρσας, η Γεωργίας Κοκλώνη τόνισε ότι "όλα πήγαν καλά, έτσι όπως τα περίμενα, αν και είχα πολύ άγχος. Σημασία έχει που κέρδισα. Τα νέα παιδιά πρέπει να προσεχθούν ενόψει του 2004, γιατί θα είναι η γενιά και μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας".

    Η Ελληνίδα σπρίντερ πήρε από την αρχή το προβάδισμα και τερμάτισε άνετα πρώτη, αφήνοντας στη δεύτερη θέση την Πολωνέζα Ντάρια Ονίσκο με 11.46 και στην τρίτη την Λευκορωσίδα Οξάνα Ντραγκούν με 11.48. Τέταρτη ήταν η Σλοβένα Μάγια Νοσέ με 11.50, πέμπτη η Βελγίδα Ελόντιε Ουντραγκό με 11.55 και έκτη η Ουκρανή Ναταλία Πιγκίντα με 11.59.

    [18] Εκτός τελικού η εθνική μπάσκετ εφήβων

    19/7/2003 12:30:00 πμ

    Εσβησε το όνειρο της εθνικής μας ομάδας μπάσκετ των εφήβων, για την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου στο παγκόσμιο πρωτάθλημα της Θεσσαλονίκης. Η ομάδα του Νίκου Σταυρόπουλου έχασε 75-72 από τη Λιθουανία στον ημιτελικό που έγινε το βράδυ του Σαββάτου στο Αλεξάνδρειο και την Κυριακή στις 19.00 ώρα Ελλάδας θα διεκδικήσει την τρίτη θέση με αντίπαλο την Κροατία. Ο τελικός ανάμεσα στη Λιθουανία και την Αυστραλία θα ξεκινήσει στις 21.15. Τα δεκάλεπτα: 12-16, 32-42, 50-59, 75-72.

    Η εθνική παραδόθηκε στο 4ο δεκάλεπτο

    Οι Λιθουανοί ξεκίνησαν δυνατά, στο 9' το σκορ ήταν ισόπαλο 12-12, αλλά μετά το μουδιασμένο ξεκίνημα, η Εθνική μας πήρε το πάνω χέρι. Ο Βασιλόπουλος είχε συμπληρώσει γρήγορα δύο φάουλ, γεγονός που ανάγκασε τον Σταυρόπουλο να χρησιμοποιήσει δύο πόιντ γκαρντ (Ξανθόπουλος, Σουρλής), κίνηση που αποδείχθηκε "ματ" σε εκείνο το σημείο.

    Ειδικά ο πλέι μέικερ της Νήαρ Ηστ ήταν συγκλονιστικός και οδήγησε την εθνική σε έναν ξέφρενο ρυθμό, που δεν μπόρεσαν να ακολουθήσουν οι Λιθουανοί.

    Σιγά-σιγά και με κορυφαίο τον Περπέρογλου, η ελληνική ομάδα άρχισε να δημιουργεί διαφορά (19-12 στο ξεκίνημα του β' δεκαλέπτου) που έφτασε στους 14 πόντους (33-19 στο 15'), ενώ διατηρήθηκε σε επίπεδα ασφαλείας στο τέλος του ημιχρόνου (42-32).

    Ωστόσο, με ένα σερί 11-4, στο ξεκίνημα του β' ημιχρόνου, οι Λιθουανοί πλησίασαν σε απόσταση βολής (46-43), εκμεταλλευόμενοι την αστοχία και τις βεβιασμένες επιλογές της εθνικής.

    Στο σημείο εκείνο η βελτίωση στην άμυνα, η άνοδος του Σοφοκλή Σχορτσιανίτη και δύο διαδοχικά τρίποντα του Βασιλόπουλου είχαν ως αποτέλεσμα η διαφορά να γίνει ξανά διψήφια (59-48 στο 29').

    Όμως, το ματς δεν είχε τελειώσει ακόμη και οι Λιθουανοί με ηγέτη τον πανύψηλο Κλέιζα μπήκαν για τα καλά στο παιχνίδι μειώνοντας στον πόντο (63-62 στο 34'), με τον Σχορτσιανίτη να έχει "φορτωθεί" με 4 φάουλ.

    Η μπάλα είχε γίνει πολύ "βαριά" και η Ελλάδα έμεινε χωρίς πόντο για περισσότερο από δύο λεπτά, κάτι που εκμεταλλεύθηκαν οι Λιθουανοί και πέρασαν για πρώτη φορά μπροστά (66-63 στο 36:30).

    Σε αυτό το σημείο οι διεθνείς μας (με πρώτο από όλους τον Σχορτσιανίτη) έχασαν την ψυχραιμία τους και δεν μπόρεσαν να διορθώσουν την τραγική εικόνα του τελευταίου δεκάλεπτου.

    Οι Λιθουανοί ξέφυγαν με 70-65 δύο λεπτά πριν το τέλος (με την Ελλάδα να έχει πετύχει 6 πόντους σε 8 λεπτά) και τελικά έφτασαν στη νίκη με 75-72, μετά από σερί λανθασμένων επιλογών και αφού ο Σάκοτα αστόχησε στο τελευταίο τρίποντο.

    Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:

    ΕΛΛΑΣ: Σουρλής 4, Ξανθόπουλος 8 (2), Βασιλειάδης 8 (2), Αποστολίδης, Θέος 2, Σάκοτα, Περπέρογλου 24 (1), Μαυροκεφαλίδης, Βασιλόπουλος 8 (2), Σχορτσιανίτης 17.

    ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ: Μπαμπράουσκας, Μασιούλις, Γιομάντας 7, Λεκανίτσιους 3 (1), Πρεκεβίτσιους 4, Ντάμπκους 3 (1), Κλέιζα 25, Μαζέικα 3 (1), Γιανκούνας 10, Σιλίνσκις 20.

    [19] Εκθεση βιβλίου στην Καβάλα

    20/7/2003 6:01:00 μμ

    Φώτο αρχείου

    Επιτυχία σημειώνει η έκθεση βιβλίου που λειτουργεί στον παραλιακό χώρο της Καβάλας και θα διαρκέσει μέχρι και τις 27 το μήνα. Αρκετοί βιβλιόφιλοι βρίσκονται τις βραδινές ώρες στα περίπτερα και αγοράζουν βιβλία της επιλογής τους. Η έκθεση συνδιοργανώνεται από το Σύλλογο Βιβλιοπωλών του νομού και τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Καβάλας. Προηγήθηκαν διάφορες εκδηλώσεις και συγκεκριμένα βιβλιοπαρουσιάσεις, ενώ θα ακολουθήσουν και άλλες μέχρι τη λήξη της έκθεσης ή και μετά από αυτή. Συνολικά παρουσιάζουν τις πιο τελευταίες εκδόσεις αλλά και παλαιότερες 18 βιβλιοπωλεία της Καβάλας, ενώ η έκθεση είναι ανοιχτή για το κοινό καθημερινά από τις 8 το βράδυ έως τις 12 το μεσάνυχτα.

    Θεσμός για την Καβάλα

    Επίσης, θα γίνουν δύο βιβλιοπαρουσιάσεις στο Κάστρο της Καβάλας και από αυτές η μία αύριο με το βιβλίο της Μανίνας Ζουμπουλάκη, που έχει τίτλο ''Η σκόνη της ημέρας''. Για την Καβαλιώτισα λογοτέχνισα θα μιλήσουν ο δικηγόρος Αντώνης Κούφαλης και ο στιχουργός και δημοσιογράφος Αρης Δαβαράκης.

    Στις 27 Ιουλίου στον ίδιο χώρο θα γίνει παρουσίαση του βιβλίου της Σώτης Τριανταφύλλου με τίτλο ''Αλμπατρος''.

    Την παρουσίαση θα κάνουν η φιλόλογος Γεωργία Τριανταφυλλίδου και ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας κ. Δημήτρης Ιωάννου. Και οι δύο αυτές βιβλιοπαρουσιάσεις θα αρχίσουν στις 9 το βράδυ.

    Η έκθεση βιβλίου έχει γίνει πλέον θεσμός για την Καβάλα και αν κρίνει κανείς από τα στοιχεία που δίνει κάθε μήνα η Δημοτική Βιβλιοθήκη της πόλης, ένα μεγάλο μέρος των κατοίκων της, ανεξαρτήτως ηλικίας, αγαπά το καλό βιβλίο, για αυτό και οι αγορές κινούνται σε ικανοποιητικά επίπεδα.

    [20] Διαγωνισμός Mrs Κόσμος

    20/7/2003 4:15:00 μμ

    Aυτός ο διαγωνισμός ομορφιάς ήταν διαφορετικός από τους άλλους καθώς δεν πήραν μέρος μόνο καλλίγραμμες καλλονές αλλά και παντρεμένες γυναίκες, 19 έως 54 ετών που διεκδίκησαν τον τίτλο της Mrs Κόσμος. Η πανέμορφη Ταϊλανδή Σουζάνα Παβάντι γοήτευσε του κριτές φορώντας ένα παραδοσιακό φόρεμα από την εξωτική χώρα της. Είναι μόλις 28 χρόνων, παραγωγός στο ραδιόφωνο της Μπαγκόνγκ και διανύει ήδη το 4ο χρόνο έγγαμου βίου.

    ''Η σύγχρονη γυναίκα είναι μορφωμένη, ικανή και με υψηλά ιδανικά''

    Ο διαγωνισμός έδωσε το έναυσμα στη Σουζάνα Παβάντι να μιλήσει για τη θέση της σύγχρονης γυναίκας. "Κερδίζοντας το στέμμα θα έχω την δυνατότητα να μιλήσω για τη σύγχρονη γυναίκα, είτε είναι Ταϊλανδή είτε Αμερικανίδα, και να δείξω ότι είναι φιλεύσπλαχνη, μορφωμένη, ικανή, αγαπάει την οικογένειά της και έχει πολύ υψηλά ιδανικά".

    Στο διαγωνισμό, που φιλοξενήθηκε στο Λας Βέγκας των Ηνωμένων Πολιτειών, συμμετείχαν 36 φιναλίστ, από τα πέντε σημεία της υφηλίου.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 20 July 2003 - 16:56:06 UTC