Visit the Philhellenic Perspective Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-07-15

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Θωμαδάκης: ''Καθαροί οι Μανίκας-Νεονάκης''
  • [02] Προκαλεί πάλι ο Ντεκτάς
  • [03] Είκοσι εννέα χρόνια από το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου
  • [04] Ελεύθερη η χήρα του Αρκάν
  • [05] Στους ''4'' η Εθνική Εφήβων
  • [06] Θετικό το πρώτο τεστ του ΠΑΟ
  • [07] Στη Ρεάλ Μαδρίτης ο Αντώνης Φώτσης
  • [08] Ο μαύρος Ιούλιος του ΄65

    [01] Θωμαδάκης: ''Καθαροί οι Μανίκας-Νεονάκης''

    Πηγή: NET 105,8 fm 15/7/2003 10:16:00 μμ

    Κανένα μεμπτό δεν υπάρχει από τη χρηματιστηριακή συμπεριφορά των κυρίων Μανίκα και Νεονάκη σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στην επιτροπή θεσμών και διαφάνειας ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγορας Σταύρος Θωμαδάκης στην οποία κλήθηκε μετά από αίτημα της ΝΔ. Από την έρευνα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς τόνισε ο κ. Θωμαδάκης, που ξεκίνησε αυτεπάγγελτα μετά τις καταγγελίες εκείνων των ημερών, διαπιστώθηκε ότι η χρηματιστηριακή συμπεριφορά των δύο στελεχών δεν ήταν συμβατή με τη συνήθη συμπεριφορά καταχραστών εμπιστευτικών πληροφοριών και δεν προέκυψαν οι ενδείξεις που θα οδηγούσαν στη διατύπωση κατηγοριών και επιβολή κυρώσεων.

    Σχετικά με το ποσό των 22 δις του κ. Νεονάκη, ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς είπε ότι αυτό έγινε γιατί τζιράριζε πολλές μετοχές πολλές φορές, κάτι που όπως ανέφερε ήταν συνήθης συμπεριφορά το '98 και '99 και καθόλου συμβατή με τη συμπεριφορά που η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θεωρεί ότι υπάρχει κατάχρηση εμπιστευτικών πληροφοριών.

    Ενταση δημιουργήθηκε όταν οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος και Μιλτιάδης Εβερτ ζήτησαν από τον κ. Θωμαδάκη να δώσει τα πινάκια των χρηματιστηριακών δραστηριοτήτων για τους Νεονάκη και Μανίκα στον υπουργό Οικονομικών. Μάλιστα ο Μιλτιάδης Εβερτ, απαίτησε να έρθει ο κ. Χριστοδουλάκης με τα πινάκια και έθεσε θέμα ηθικής τάξης ζητώντας να έρθουν και οι δύο βουλευτές για να καταθέσουν περί της χρηματιστηριακής τους δραστηριότητας.

    Κατόπιν αυτού ο πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής Φοίβος Ιωαννίδης είπε ότι θα συνεννοηθεί με τον κ. Χριστοδουλάκη.

    Οσον αφορά το θέμα της ALTEC ανέφερε ότι δεν έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος για την MICROLAND και ALTEC και σε ερώτηση του κ. Παυλόπουλου για το πως η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς προχώρησε σε άρση της αναστολής διαπραγμάτευσης των μετοχών των δύο εταιρειών στο Χρηματιστήριο ο κ. Θωμαδάκης εξήγησε ότι είχε ήδη μεσολαβήσει η ενημέρωση δια του Τύπου των εταιρειών και η δήλωσή τους ότι είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν τους ελέγχους του ΣΔΟΕ και να εξασφαλίσουν την βιωσιμότητά τους.

    [02] Προκαλεί πάλι ο Ντεκτάς

    15/7/2003 11:32:00 μμ

    Σε νέες προκλητικές δηλώσεις προχώρησε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς απειλώντας ότι θα προχωρήσει σε εποικισμό της κλειστής περιοχής των Βαρωσίων αν δεν γίνει αποδεκτή η πρόταση του για επαναλειτουργία του αεροδρομίου Λευκωσίας και αναφέροντας ότι δεν θα περιμένει τους Ελληνοκυπρίους πότε θα δεχθούν τις προτάσεις του. Νωρίτερα, σε μια προσπάθεια αναστροφής του αρνητικού κλίματος που επικρατεί στα κατεχόμενα εναντίον του, ενόψει των ψευδοεκλογών το Δεκέμβριο, ο Ραούφ Ντενκτάς ισχυρίστηκε ότι η Συνθήκη Προσχώρησης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση είναι παράνομη και δε δεσμεύει τους Τουρκοκυπρίους. Δεν πρέπει κανείς να αναμένει, είπε, ότι οι Τουρκοκύπριοι θα διασφαλίσουν τα δικαιώματά τους σε μια Ευρωπαϊκή Ενωση στην οποία η Ελλάδα κάμνει ό,τι θέλει, κατά την έκφρασή του, ενώ η Τουρκία είναι εκτός. Διατύπωσε επίσης τον εξωφρενικό ισχυρισμό ότι οι Ελληνοκύπριοι κατέχουν με τα όπλα τη μισή Κύπρο και ότι, μέσω της Ευρωπαϊκής Ενωσης, επιδιώκουν να κερδίσουν και την υπόλοιπη.

    Παπαδόπουλος: ''Λύση μέσω του σχεδίου Ανάν''

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος από την πλευρά του τόνισε ότι η επανένωση της Κύπρου κάτω από τις σημερινές συνθήκες είναι εφικτή μόνο στα πλαίσιο της δικοινοτικής διζωνικής ομοσπονδίας και στο πλαίσιο του σχεδίου Ανάν.

    Επανέλαβε επίσης με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι η ελληνική κυπριακή πλευρά, είναι έτοιμη και πρόθυμη, χωρίς όρους και προϋποθέσεις να ανταποκριθεί σε οποιαδήποτε πρόσκληση του Κόφι Ανάν για επανέναρξη δικοινοτικών συνομιλιών για συνολική λύση του Κυπριακού.

    Βασικός μας στόχος, είπε ο πρόεδρος Παπαδόπουλος, είναι πριν από την πρώτη Μαΐου του 2004, να επιτευχθεί βιώσιμη και λειτουργική ευρωπαϊκή λύση του Κυπριακού, ώστε η Κύπρος επανενωμένη να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση και ολόκληρος ο κυπριακός λαός να μεριστεί τα ωφελήματα που θα προσφέρει η ένταξη.

    Την ίδια ώρα, η Ιταλία ζήτησε από την Τουρκία ''βοήθεια'' για να επιλυθεί το ζήτημα της διαίρεσης της νήσου Κύπρου με αντάλλαγμα υποστήριξη στις προσπάθειες της Αγκυρας να εκπληρώσει τα κριτήρια ένταξής της στην Ευρωπαική Ενωση.

    Στο μεταξύ, 29 χρόνια συμπληρώνονται σήμερα Τρίτη από την απόπειρα πραξικοπήματος της χούντας των συνταγματαρχών κατά του αρχιεπισκόπου Μακαρίου στην Κύπρο, με την οποία άνοιξε ο δρόμος για την τουρκική εισβολή στη Μεγαλόνησο. Με αφορμή την επέτειο της ντροπής, όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα της Κύπρου εξέδωσαν διακηρύξεις καταδίκης του πραξικοπήματος.

    [03] Είκοσι εννέα χρόνια από το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου

    15/7/2003 8:15:00 μμ

    Ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος

    Είκοσι εννέα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα Τρίτη από το προδοτικό πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 1974 εναντίον του αρχιεπίσκοπου Μακάριου και ο Κυπριακός Ελληνισμός τιμά τη μνήμη των πεσόντων για προάσπιση της δημοκρατίας και της νομιμότητας. Το πρωί, τελέστηκε στον ιερό ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στη Λευκωσία μνημόσυνο των πεσόντων παρουσία του προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου. Στο μεταξύ, ο Ραούφ Ντενκτάς με γραπτή του δήλωση τονίζει ότι οι Τουρκοκύπριοι δεν δεσμεύονται από τη Συνθήκη Προσχώρησης της Κύπρου στην Ε.Ε. και προβάλλει τον εξωφρενικό ισχυρισμό ότι οι Ελληνοκύπριοι κατέχουν τη μισή Κύπρο με τα όπλα και την άλλη μισή θέλουν να την κατακτήσουν μέσω της Ε.Ε.

    [04] Ελεύθερη η χήρα του Αρκάν

    15/7/2003 10:32:00 μμ

    Ελεύθερη αφέθηκε, ύστερα από τέσσερις μήνες κράτησης την Τρίτη η χήρα του δολοφονηθέντος Σέρβου παραστρατιωτικού Ζέλικο Ραζνιάτοβιτς, που ήταν γνωστός με το ψευδώνυμο Αρκάν, Σβετλάνα. Η διάσημη τραγουδίστρια της λαϊκής μουσικής, που έχει το υποκοριστικό "Τσέτσα", συνελήφθη στις 17 Μαρτίου στο πλαίσιο των ερευνών για τη δολοφονία--που έγινε πέντε ημέρες νωρίτερα, στις 12 Μαρτίου--του Σέρβου πρωθυπουργού Ζόραν Τζίντζιτς. Αρχικά υπήρχαν υποψίες ότι είχε σχέσεις με την μαφία, που κατηγορήθηκε ότι κρύβεται πίσω από τη δολοφονία του Τζίντζιτς, ενώ στη συνέχεια η "Τσέτσα" κατηγορήθηκε για υπεξαίρεση πολλών εκατομμυρίων ευρώ από τα ταμεία ποδοσφαιρικής ομάδας που η ίδια διοικούσε. Μαζί της αφέθηκαν ελεύθεροι ο πρώην στρατηγός επικεφαλής των στρατιωτικών μυστικών υπηρεσιών, Ακο Τόμιτς, και ο Μπόρισλαβ Μίκελιτς, πρώην πρωθυπουργός της Κράινα (Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας), που είχαν συλληφθεί με την κατηγορία ότι ενέχονταν στην δολοφονία του Τζίντζιτς.

    [05] Στους ''4'' η Εθνική Εφήβων

    15/7/2003 11:45:00 μμ

    Η Ελλάδα επισφράγησε πανηγυρικά την πρόκρισή της στους "4" του παγκοσμίου πρωταθλήματος εφήβων συντρίβοντας και την Τουρκία απόψε με 79-58. Χωρίς να αποδόσει τα μέγιστα των δυνατοτήτων της η Εθνική στηρίχθηκε μία ακόμη φορά στον Σοφοκλή Σχορτσιανίτη, αλλά και στην πολύτιμη συνεισφορά των Βασιλειάδη και Βασιλόπουλου και συνεχίζει να παρελαύνει αήττητη. Τα δεκάλεπτα: 21-18, 40-27, 53-42, 79-58.

    Το πρώτο δεκάλεπτο χαρακτηρίστηκε από την απόλυτη κυριαρχία του Σοφοκλή Σχορτσιανίτη μέσα στη ρακέτα. Ο παίκτης του Ηρακλή απέδειξε μία ακόμη φορά πως, αν και δεν επιλέχθηκε στον πρώτο γύρο των φετινών ντραφτ του ΝΒΑ, είναι ο κορυφαίος σέντερ σε αυτή την διοργάνωση. Οπως, όλοι οι προηγούμενοι αντίπαλοι, έτσι και οι Τούρκοι απόψε δεν είχαν απάντηση στην αντιμετώπιση του. Το μαν του μαν δεν απέδωσε και αμέσως προσάρμοσαν το μαρκάρισμα του σε νταμπλ τιμ.

    Και στην επίθεση, όμως οι Τούρκοι αποδείχτηκαν μαχητικότατοι και παρέμεναν κοντά στο σκορ, 13-13 και 19-15, αλλά και στη διεκδίκηση της νίκης στην πρώτη περίοδο που έληξε, 21-18 υπέρ της ελληνικής ομάδας. Χωρίς να αποδίδει καλό μπάσκετ, η Ελλάδα συνέχισε να προηγείται με βραχεία κεφαλή μετά την ανάπαυλα, 24-19 και 31-24 λίγο αργότερα.

    Ο Σχορτσιανίτης ήταν πολύ μόνος (14 π. στο ημίχρονο) και χρεωμένος με 2 φάουλ από τα μισά της πρώτης περιόδου, ενώ ο Κώστας Βασιλειάδης (8π. στο ημίχρονο) προσπαθούσε με απερίσκεπτες τις περισσότερες φορές ατομικές προσπάθειες να ανεβάσει το σκορ.

    Εχοντας αποστολή να αναχαιτίσει τον μεγάλο αστέρα των Τούρκων Ενγκίν Ατσόρ, ο Κώστας Βασιλόπουλος συμπλήρωσε τα τρία φάουλ πριν καν συμπληρωθεί το ημίχρονο, ενώ φθορά στον τομέα των φάουλ αντιμετώπιζαν τόσο ο Περπέρογλου (4) όσο και Σουρλής (3), γεγονός που προβλημάτισε εύλογα τον Ομοσπονδιακό τεχνικό. Αν και η Εθνική συνέχισε να παίζει άναρχο μπάσκετ με παντελή έλλειψη ομαδικότητας, προσωπικές ενέργειες του Βασιλόπουλου έφεραν τη διαφορά στη μέγιστη τιμή της (+13) με τη λήξη του πρώτου μέρους, 40-27.

    Ο Βασίλης Ξανθόπουλος ήταν ο κινητήριος μοχλός της τρίτης περιόδου, ενώ τα ηνία στο σκοράρισμα ανέλαβε αυτή τη φορά ο Παναγιώτης Βασιλόπουλος. Παίζοντας ελεύθερο μπάσκετ η Εθνική διατηρούσε προβάδισμα ασφαλείας σε ολόκληρο το τρίτο δεκάλεπτο, ενώ η Τουρκία έδειχνε να μην μπορεί να αντιδράσει. Αποτέλεσμα το 53-42, σκορ της αναμέτρησης στο 30'.

    Η Εθνική δεν χρειάστηκε να κάνει τίποτα περισσότερο στην τέταρτη περίοδο, ο Βασιλειάδης πήρε περισσότερες πρωτοβουλίες στο σκοράρισμα και ανέβασε σε 15 τους προσωπικούς του πόντους και το τελικό σκορ, 79-58, αντικατόπτριζε πλήρως τη διαφορά δυναμικότητας των δύο αντιπάλων.

    Οι πόντοι:

    ΕΛΛΑΔΑ: Σουρλής, Ξανθόπουλος 7, Κουπίδης, Βασιλειάδης 15, Αποστολίδης 2, Θέος, Σάκοτα, Περπέρογλου 8, Μαυροκεφαλίδης 6, Βασιλόπουλος 18, Βουγιούκας, Σχορτσιανίτης 23.

    ΤΟΥΡΚΙΑ: Παστάλ 9, Καγιά 2, Ντεμιρέλ 6, Ατσόρ 13, Κατσανίκου 6, Τοπάλογλου 6, Κουτρούζα 9, Γκοκτούγκ 5, Ντάλογλου, Κόρογλου, Σαιγκίν, Μπεγιάζ 2.

    [06] Θετικό το πρώτο τεστ του ΠΑΟ

    15/7/2003 10:01:00 μμ

    Στο πρώτο φιλικό παιχνίδι της νέας σεζόν ο Παναθηναϊκός επικράτησε με 5-4 της ελβετικής Σιόν στο προπονητικό κέντρο του Λενς. Τα τέρματα του Παναθηναϊκού πέτυχαν οι Κωνσταντίνου (5΄), Ολισαντέμπε (30΄), Βαζέχα (48΄), Παπαδόπουλος (55΄) και Σαπάνης (75΄ πεν.) ενώ για την ελβετική ομάδα σκόραραν οι Λεάντρο (34΄), Κάρλος (37΄) και Τολό (62΄, 65΄). ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Νικοπολίδης (46΄ Κοτσόλης), Σεϊταρίδης (46΄ Λίνκαρ), Φύσσας (46΄ Κωνσταντινίδης), Κυργιάκος (46΄ Μορίς), Χένρικσεν (46΄ Γκούμας), Μπασινάς (46΄ Σαπάνης), Ζουτάουτας, Μάριτς (46΄' Γήττας), Μπόατενγκ (46΄ Επαλέ), Ολισαντέμπε (46΄ Παπαδόπουλος), Κωνσταντίνου (46΄ Βαζέχα).

    [07] Στη Ρεάλ Μαδρίτης ο Αντώνης Φώτσης

    15/7/2003 8:22:00 μμ

    Κάτοικος Μαδρίτης είναι από σήμερα ο Αντώνης Φώτσης. Ο πρώην σέντερ του Παναθηναϊκού συμφώνησε για τρία χρόνια με τη "Βασίλισσα" και σύμφωνα με πληροφορίες οι αποδοχές του ανέρχονται σε 450.000 δολλάρια ετησίως. Η πρόταση για μείωση αποδοχών από τον πρωταθλητή Ελλάδας, Παναθηναϊκό δεν έγινε αποδεκτή από τον Ελληνα διεθνή που προτίμησε να συνεχίσει την καριέρα του στο εξωτερικό και τη λίγκα ΑCB. Συμπαίκτες του στη Ρεάλ θα είναι ο νεοαποκτηθείς Ελμερ Μπένετ, αλλά και οι Καμπάλα και Μπουένο. Αυτή ήταν μία ακόμη από τις κινήσεις ματ των Μαδριλένων που μετά την άσχημη φετινή εμφάνιση σε Ισπανία και Ευρώπη αποφάσισαν να ξαναχτίσουν το τμήμα μπάσκετ προκειμένου να πρωταγωνιστήσει και πάλι σύντομα. Να σημειωθεί ότι η Ρεάλ φέτος αγωνίζεται στο ULEB Cup, οπότε ο Αντώνης Φώτσης ίσως βρεθεί αντίπαλος στην Ευρώπη των Μακεδονικού και Ιωνικού Ν.Φ.

    [08] Ο μαύρος Ιούλιος του ΄65

    Πηγή: ΝΕΤ 15/7/2003 8:52:00 μμ

    Ο Γεώργιος Παπανδρέου

    Η 15η Ιουλίου είναι μια ημερομηνία ιδιαίτερα φορτισμένη για τη νεώτερη ιστορία της Ελλάδας. Το ΄74 σαν σήμερα εκδηλωνόταν το χουντικής εμπνεύσεως πραξικόπημα κατά του Μακαρίου, που άνοιξε το δρόμο στον Αττίλα. Ωστόσο, με τον όρο "Ιουλιανά" έμειναν στην ιστορία τα τραγικά γεγονότα του ΄65, η ανάμιξη των Ανακτόρων στα πολιτικά πράγματα της εποχής, η αποστασία και η μεγάλη λαϊκή έκρηξη που ακολούθησε.

    Το ιστορικό της βαθύτατης πολιτικής κρίσης

    Τετάρτη 7.20 το απόγευμα, 15 Ιουλίου του 1965.

    Η χώρα συγκλονίζεται από μία βαθύτατη πολιτική κρίση της νεότερης ιστορίας του τόπου. Ο εκλεγμένος πρωθυπουργός του 53% Γεώργιος Παπανδρέου, εξαναγκάζεται σε παραίτηση από τον 25χρονο Βασιλιά Κωνσταντίνο.

    Αφορμή η εμμονή των ανακτόρων στο πρόσωπο του υπουργού Αμυνας, παρά την αξίωση του Πρωθυπουργού να τον αλλάξει.

    Ο λαός ξεχύνεται στους δρόμους. Η Αθήνα καίγεται από την λαϊκή έκρηξη των μεγαλύτερων διαδηλώσεων που γνώρισε ποτέ ο τόπος. Το παλλαϊκό αίτημα για δημοκρατία, πολιτικές και κοινωνικές μεταρρυθμίσεις έρχεται σε ευθεία ρήξη με την αυθαιρεσία του στέμματος, το οποίο πριν καλά καλά αποπέμψει προκλητικά, τον εκλεγμένο Πρωθυπουργό, ορκίζει κυβερνήσεις.

    Επιφανή μέλη της παράταξης της Ενωσης Κέντρου, ανάμεσά τους και το πλέον προβεβλημένο στέλεχος της, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης στελεχώνουν μία σειρά ασταθών και θνησιγενών διαδοχικών κυβερνήσεων με πρωθυπουργούς τους Νόβα, Τσιριμώκο και Στέφανο Στεφανόπουλο.

    Οι επόμενες μέρες και νύχτες υπήρξαν συγκλονιστικές. Ένας καυτός Ιούλιος με 383 συγκεντρώσεις, διαδηλώσεις και πορείες διαμαρτυρίας σε όλη τη χώρα, από τις οποίες οι 67 στην Αθήνα.

    Στις 21 Ιουλίου και ο πρώτος νεκρός. Ο φοιτητής της ΑΣΟΕ Σωτήρης Πέτρουλας.

    Ο Ιούλιος του΄65 και ο ανένδοτος αγώνας του Γεωργίου Παπανδρέου που κράτησε περίπου 70 μέρες αποτέλεσε τη μοιραία χρονιά για τη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος. Η χώρα βυθίστηκε σε βαθύτατη πολιτική κρίση, η οποία δύο χρόνια μετά θα καταλήξει στο πραξικόπημα της 21ης Απριλίου του 1967.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 15 July 2003 - 20:55:39 UTC