Read the King-Crane Commission Report of Mandates in Turkey (1919) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-07-01

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σύσκεψη στο υπ. Εσωτερικών για τις άδειες παραμονής
  • [02] Λήψη μέτρων για τα αυθαίρετα
  • [03] ΕΦΕΤ: Επικίνδυνα τα σάντουϊτς και τα σουβλάκια
  • [04] Στον Εισαγγελέα οι ατασθαλίες στα ΚΤΕΟ
  • [05] Ο ''νόμος των περιουσιών'' διχάζει τους Τουρκοκυπρίους
  • [06] Η ''ευρωπαϊκή αριστερά'' για συντάξεις- ασφαλιστικό
  • [07] Οι οίκοι ανοχής διχάζουν δήμο Αθηναίων και Εκκλησία
  • [08] Απόλυτη ικανοποίηση από Προεδρία και στο υπ. Ανάπτυξης
  • [09] Τουρκία: Στη βουλή το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων για την ένταξη
  • [10] Απαγόρευση εισόδου στην Ε.Ε. σε γιο και σύζυγο Κάρατζιτς
  • [11] Καταθέσεις μαρτύρων υπεράσπισης των ''Θεσπρωτών''
  • [12] Κατάθεση Γάλλου καθηγητή για τον Α. Γιωτόπουλο
  • [13] Δεν θα καλυφθούν τηλεοπτικά οι απολογίες των κατηγορουμένων
  • [14] Αλγερία: Λιγότεροι τελικά οι νεκροί από τη συντριβή αεροσκάφους
  • [15] Κρίσιμο δημοψήφισμα στην Κορσική
  • [16] ΗΠΑ: Μυστικές δοκιμές χημικών-βιολογικών ουσιών
  • [17] Η ΠΓΔΜ υπέγραψε για ασυλία των Αμερικανών στο ΔΠΔ
  • [18] Λάος: Αμφιβολίες για τη δίκη των δυτικών δημοσιογράφων
  • [19] Προσωρινό πρόβλημα στο Κοζλοντούι
  • [20] Δεν αίρεται η ασυλία του Κον-Μπετίτ
  • [21] Επτά οι νεκροί από έκρηξη φιάλης υγραερίου στο Τελ-Αβίβ
  • [22] Eπαναλειτουργία του αεροδρομίου της Βαγδάτης το καλοκαίρι
  • [23] Νέες επιθέσεις κατά αμερικανικών δυνάμεων
  • [24] Στο 3,8% ο ρυθμός ανάπτυξης το 2003
  • [25] Νέος αναπτυξιακός νόμος για μεγάλες, ξένες επενδύσεις
  • [26] Ελεύθερος από τον ΠΑΟΚ ο Καφές
  • [27] Στη Μαδρίτη έφτασε ο Ντέιβιντ Μπέκαμ
  • [28] Παίχτης του ΠΑΟ ο Ζουτάουτας
  • [29] Εθελοντής στους Ολυμπιακούς της Αθήνας ο Γιακούμπ

    [01] Σύσκεψη στο υπ. Εσωτερικών για τις άδειες παραμονής

    1/7/2003 5:11:00 μμ

    Νέα διορθωτική εγκύκλιο, με την οποία γίνεται σαφές πως οι νομαρχίες και οι δήμοι δεν θα δέχονται στο εξής αιτήσεις για την έκδοση αδειών παραμονής αλλοδαπών, αποστέλλεται την Τρίτη από το υπουργείο Εσωτερικών, μετά την παρερμηνεία της χθεσινής εγκυκλίου σχετικά με τα χρονικά περιθώρια. Το χρονικό όριο για την υποβολή αιτήσεων παραμονής έληξε την 30η Ιουνίου και πλέον δεν δίνεται άλλη παράταση. Όσοι αλλοδαποί κατέθεσαν τα δικαιολογητικά τους μέχρι χθες και έλαβαν χαρτί προτεραιότητας για εξέταση του φακέλου τους τις επόμενες ημέρες, αυτό θα γίνει στο διάστημα μέχρι την 4η Ιουλίου.

    Ο υφυπουργός Εσωτερικών Λάμπρος Παπαδημας, ο οποίος είχε την Τρίτη σε σύσκεψη με τους νομάρχες Αθηνών και Πειραιά αλλά και τον γ.γ. του Δήμου Αθηναίων, τόνισε ότι μέσα στον Ιούλιο θα ολοκληρωθεί η διαδικασία εξέτασης όλων των περιπτώσεων που παρατηρήθηκαν, κυρίως στην Αττική και τον Δήμο Αθηναίων, με αλλοδαπούς οι οποίοι κατέθεταν τις αιτήσεις τους και ελάμβαναν χαρτί προτεραιότητας για την εξέταση της αίτησής τους στις επόμενους μήνες.

    Για το σκοπό αυτό, ο κ. Παπαδήμας ανακοίνωσε ότι το υπουργείο προχωρά στην πρόσληψη 30-35 ατόμων για τη διεκπεραίωση αυτών των υποθέσεων και στην κάλυψη εξόδων για τη λειτουργία ενδεχομένως ενός επιπλέον Κέντρου Εξυπηρέτησης.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο υφυπουργός Εσωτερικών, στη νομαρχία Αθηνών από 1-1-2003 έχουν κατατεθεί 64.011 αιτήσεις εργασίας, έχουν εκδοθεί 52.265 άδειες και εκκρεμούν 17.746. Στον δήμο της Αθήνας από την 1-1-2003 έχουν κατατεθεί 24.000 αιτήσεις και 12.800 έχουν ελεγχθεί από την Περιφέρεια.

    [02] Λήψη μέτρων για τα αυθαίρετα

    1/7/2003 4:10:00 μμ

    Πλέγμα ρυθμίσεων για την αντιμετώπιση πολεοδομικών και οικιστικών θεμάτων, αλλά και κυρίως των αυθαιρέτων αναμένεται να ανακοινώσει η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, μέσα στον Ιούλιο. Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Τρίτη, η κ. Παπανδρέου διευκρίνισε πως τα υπόγεια των ακινήτων που βρίσκονται σε οικόπεδα με κλίση και περιοχές εκτός σχεδίου θα προσμετρώνται στον συντελεστή δόμησης με στόχο τον περιορισμό της αυθαιρεσίας, που γίνεται με την αλλαγή της χρήσης των υπογείων.

    Αμεσα ηλεκτρικό ρεύμα

    Η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ ανακοίνωσε, επίσης, ότι με υπουργική απόφαση θα επιτραπεί η ρευματοδότηση των αυθαιρέτων κτισμάτων που βρίσκονται σε περιοχές όπου έχουν εγκριθεί τα γενικά πολεοδομικά σχέδια και έχει προχωρήσει η κατάρτιση της πολεοδομικής μελέτης, από την οποία θα προκύπτει ότι το κτίσμα δεν βρίσκεται σε κοινόχρηστο χώρο.

    Η κ. Παπανδρέου τόνισε ότι με νομοθετική ρύθμιση δεν θα έχουν αναδρομική ισχύ τα προεδρικά διατάγματα που ορίζουν αυστηρότερους όρους δόμησης για τις οικοδομικές άδειες που έχουν ήδη εκδοθεί.

    Τέλος, η υπουργός έκανε απολογισμό της ελληνικής προεδρίας σε θέματα περιβάλλοντος την οποία χαρακτήρισε θετική, καθώς, όπως υπογράμμισε, χειρίστηκε με επιτυχία δύσκολα θέματα και πέτυχε σημαντικές συμφωνίες για την προστασία του περιβάλλοντος

    [03] ΕΦΕΤ: Επικίνδυνα τα σάντουϊτς και τα σουβλάκια

    1/7/2003 2:28:00 μμ

    Σάντουϊτς (ιδιαίτερα αυτά με αλλαντικά, τυριά ή σαλάτες), τα ψητά προϊόντα κρέατος (σουβλάκια κλπ), τα σύνθετα snacks (πίτσες, πεϊνιρλί και οι πίτες (τυρόπιτες κλπ) είναι οι κατηγορίες τροφίμων -κατά σειρά προτεραιότητας- με τη μεγαλύτερη συνολικά μικροβιακή επιβάρυνση, όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα μικροβιολογικού ελέγχου του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων σε 605 δείγματα "έτοιμων προς κατανάλωση τροφίμων" απο επιχειρήσεις μαζικής ή γρήγορης εστίασης ή λιανικής διάθεσης κάθε είδους σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Κρήτη.

    Διαμόρφωση νέου προγράμματος ελέγχου

    Μικρότερη επιβάρυνση εμφανίζουν τα παστά ψάρια και τα έτοιμα γεύματα ψαρικών (0,65%), όπως και οι πολυσαλάτες με βρασμένα λαχανικά και ζυμαρικά ή ρύζι.

    Τέλος μικρή επιβάρυνση εμφανίζουν τα μαγειρευμένα πιάτα λαχανικών (λαδερά κλπ) και ελάχιστη επιβάρυνση τα παγωτά.

    Ο ΕΦΕΤ κρίνει ότι η εικόνα είναι ικανοποιητική, αλλά για τις κατηγορίες τροφίμων και επιχειρήσεων που προέκυψε μικροβιακή επιβάρυνση θα διαμορφωθεί νέο πρόγραμμα ελέγχων μέσα στο 2003.

    Ιδιαίτερη σημασία δίνεται στους κατάλληλους χειρισμούς και της ατομικής υγιεινής του προσωπικού που συνδέεται με την εκπαίδευσή του. Επισημαίνεται ότι οι καταναλωτές πρέπει να προσέχουν διότι το 74% περίπου των τροφικών δηλητηριάσεων οφείλεται σε προβλήματα επιμόλυνσης των τροφίμων από τους χειρισμούς στο σπίτι, ιδιαίτερα τους θερινούς μήνες.

    [04] Στον Εισαγγελέα οι ατασθαλίες στα ΚΤΕΟ

    1/7/2003 2:04:00 μμ

    Στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών για την απόδοση τυχόν ποινικών ευθυνών έστειλε την Τρίτη ο υπουργός Μεταφορών Χρίστος Βερελής τα πορίσματα του σώματος επιθεωρητών ελεγκτών από τους ελέγχους στα ΚΤΕΟ Ελληνικού και Χολαργού. Σύμφωνα με τα πορίσματα, διαπιστώνονται λανθασμένες καταγραφές και ανεπίτρεπτες παραλείψεις κατά τη συμπλήρωση των Δελτίων Τεχνικού Ελέγχου από τους ελεγκτές, υπερβολικός αριθμός ελεγχομένων οχημάτων από τον ίδιο ελεγκτή σε μία ημέρα και χορήγηση Δελτίων Τεχνικού Ελέγχου από ελεγκτές που δεν είχαν βάρδια. Οι εκθέσεις των ελεγκτών διαβιβάστηκαν και στον Νομάρχη Αθηνών για τη διοικητική διερεύνηση των υποθέσεων που προέκυψαν, προκειμένου να επιβληθούν πειθαρχικές κυρώσεις στους εμπλεκόμενους υπαλλήλους.

    [05] Ο ''νόμος των περιουσιών'' διχάζει τους Τουρκοκυπρίους

    1/7/2003 12:49:00 μμ

    Η ψευδοβουλή στα κατεχόμενα ενέκρινε χθες το λεγόμενο νομοσχέδιο περί αποζημιώσεων ακίνητης περιουσίας, που αποκλείει την επιστροφή των Ελληνοκυπρίων στις περιουσίες τους. Όπως γράφει ο τουρκοκυπριακός Τύπος, το νομοσχέδιο ψήφισαν στην ολομέλεια τα κόμματα Εθνικής Ενότητας, Δημοκρατικό και Μεταρρυθμιστικής Δράσης ενώ το καταψήφισαν τα κόμματα Κοινοτικής Απελευθέρωσης και Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό. Ο λεγόμενος νόμος προνοεί την καταβολή αποζημιώσεων και ανταλλαγής περιουσιών και αποκλείει την επιστροφή των Ελληνοκυπρίων. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης επέκριναν με δριμύτητα το νόμο, ενώ από πλευράς ψευδοκυβέρνησης δεν έγιναν σχόλια ή ανακοινώσεις.

    Ενώνεται η αντιπολίτευση εναντίον του Ντενκτάς

    Εξάλλου, με βάση συμφωνία, που υπεγράφη χθες στην Αγκυρα, η Τουρκία θα παραχωρήσει 147.700 δολάρια στο ψευδοκράτος. Όπως γράφουν οι τουρκοκυπριακές εφημερίδες, τη συμφωνία υπέγραψε εκ μέρους του ψευδοκράτους ο λεγόμενος πρέσβης. Το δάνειο χορηγείται για την ανασυγκρότηση του δημόσιου και οικονομικού τομέα.

    Στο μεταξύ ο επικεφαλής του νέου Κινήματος Ειρήνης και Δημοκρατίας στα κατεχόμενα, Μουσταφά Ακκιντζί κάλεσε το Εμπορικό Επιμελητήριο και το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα να συναντηθούν εκ νέου και να οδηγήσουν τις χιλιάδες κόσμου, που συγκεντρώθηκε στις πλατείες, στις κάλπες, για απαλλαγή των Τουρκοκυπρίων από το καθεστώς Ντενκτάς

    Το Κίνημα Ειρήνης και Δημοκρατίας συγκροτήθηκε πρόσφατα από κόμματα και οργανώσεις, που αντιτίθενται στην πολιτική Ντενκτάς, ενόψει των αποκαλούμενων βουλευτικών εκλογών, που θα διεξαχθούν στα κατεχόμενα το Δεκέμβριο.

    [06] Η ''ευρωπαϊκή αριστερά'' για συντάξεις- ασφαλιστικό

    1/7/2003 7:04:00 μμ

    "Οι ανισότητες αποτελούν το μεγαλύτερο πρόβλημα στις ευρωπαϊκές κοινωνίες την ίδια ώρα που εξαπλώνονται τα φαινόμενα του κοινωνικού αποκλεισμού και πληθαίνουν οι άνθρωποι που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας". Αυτό ανέφερε το μεσημέρι της Τρίτης ο πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, με αφορμή την αποδοχή πρότασης του ΣΥΝ από εννιά αριστερά κόμματα της Ευρώπης. Με την πρόταση αυτή ζητείται η παρέμβαση της Αριστεράς σε όλη την Ευρώπη στο θέμα των μεταρρυθμίσεων των συνταξιοδοτικών συστημάτων.

    Στόχος: Ο κοινωνικός μετασχηματισμός της Ευρώπης

    "Με πρωτοβουλίες των δυνάμεων της ευρωπαϊκής Αριστεράς θα γίνει προσπάθεια", όπως ανέφερε ο κ. Κωνσταντόπουλος, "να μην εφαρμόζονται στην Ευρώπη δεξιές πολιτικές στο ζήτημα των συντάξεων, κάτι που συμβαίνει σήμερα ανεξάρτητα από την πολιτική χροιά των κυβερνήσεων (συντηρητικές, ή σοσιαλδημοκρατικές)".

    Ο κ. Κωνσταντόπουλος ανέφερε παράλληλα ότι θα υπάρξουν παρεμβάσεις στις κοινές πολιτικές επιλογές που περιορίζουν το κοινωνικό κράτος. Σαν παράδειγμα έθεσε την αύξηση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, τη μείωση συντάξεων και τα κίνητρα για τη δημιουργία ιδιωτικών επαγγελματικών ταμείων.

    Ο ΣΥΝ θεωρεί ότι αποτελεί κοινή πρακτική των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων η περιφρόνηση προς τις υπαρκτές εναλλακτικές προτάσεις όπως: αύξηση σταθερής απασχόλησης, αύξηση των εργοδοτικών εισφορών, επιβολή εισφορών σε εισοδήματα επιχειρήσεων από χρηματιστηριακές πράξεις κλπ.

    Σε κοινή τους διακήρυξη, επικεφαλής αριστερών κομμάτων που στοχεύουν στον κοινωνικό μετασχηματισμό της Ευρώπης --ανάμεσά τους και ο ΣΥΝ-- εκφράζουν την πεποίθηση τους πως και άλλες επιλογές είναι εφικτές από τους Ευρωπαίους ηγέτες. Παράλληλα, εξέφρασαν την αλληλέγγυη τους σε όσους "αντιστέκονται στα όποια καταστροφικά μέτρα και προτείνουν εναλλακτικές λύσεις". "Πιστεύουμε πως μία άλλη Ευρώπη είναι εφικτή, επειδή η λέξη αλληλεγγύη δεν είναι κατά την άποψη μας ξεπερασμένη'', τονίζεται τέλος, στη διακήρυξη.

    [07] Οι οίκοι ανοχής διχάζουν δήμο Αθηναίων και Εκκλησία

    1/7/2003 6:10:00 μμ

    Καλά κρατεί η αντιπαράθεση μεταξύ του δήμου Αθηναίων και της Εκκλησίας της Ελλάδος σχετικά με τη λειτουργία των οίκων ανοχής, κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων. Η αντιδήμαρχος Αθηναίων Ήρα Βαλσαμάκη επισκέφτηκε την Τρίτη τη μονή Πετράκη, όπου και διευκρίνισε ότι αποτελεί καθήκον του Δήμου να εξετάσει εκ νέου το θεσμικό πλαίσιο που διέπει το όλο θέμα, για να αποφευχθούν προβλήματα που παρουσιάστηκαν και σε άλλες διοργανώσεις κατά το παρελθόν. Παρόλα αυτά ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος επιμένει ότι η απόφαση του δήμου προσβάλει την πόλη των Αθηνών και ενισχύει τον σεξοτουρισμό.

    Η Εκκλησία προειδοποιεί πως δεν θα στηρίξει τους Ο.Α.

    Στη σημερινή συνεδρίαση Ιεράς Συνόδου, υπό την προεδρία του αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου, συζητήθηκε εκ νέου το ζήτημα των οίκων ανοχής και οι ιεράρχες απηύθυναν προειδοποίηση σε έντονο ύφος, προκειμένου να ανακληθεί η απόφαση του δήμου Αθηναίων.

    Η αντιδήμαρχος Ήρα Βαλσαμάκη επισκέφτηκε την Ιερά Σύνοδο και ενώπιον των ιεραρχών έδωσε εξηγήσεις, υποστηρίζοντας ότι υπήρξε πρόβλημα ενημέρωσης των ιεραρχών, καθώς η απόφαση του δήμου, δεν παρέκκλινε της εφαρμογής του νόμου.

    Ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος τόνισε ότι όσα γράφτηκαν στον Τύπο δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και ότι η Εκκλησία τιμά τους αγώνες της κ. Ντόρας Μπακογιάννη, ιδιαίτερα δε τους αγώνες για την πάταξη της διαφθοράς στην Αθήνα.

    Ωστόσο, λίγη ώρα αργότερα, ο εκπρόσωπος Τύπου της Ιεράς Συνόδου, μητροπολίτης Ναυπάκτου Ιερόθεος πήγαινε ένα βήμα παραπέρα, λέγοντας πως είναι έντονος ο προβληματισμός των ιεραρχών, σχετικά με τη συμμετοχή της Εκκλησίας στα προγράμματα των Ολυμπιακών Αγώνων, αφήνοντας να εννοηθεί πώς αν υλοποιηθεί η απόφαση, η Εκκλησία θα αποσύρει τη στήριξη και τη βοήθειά της στην οργάνωση των Αγώνων στη χώρα μας.

    Ο κ. Ιερόθεος διευκρίνισε, απορρίπτοντας προφανώς τους ισχυρισμούς του δήμου, ότι η Σύνοδος δεν ασχολήθηκε με το σχετικό νόμο αλλά με το τμήμα της δημοτικής απόφασης που αναφέρεται στην τροποποίηση του νόμου για να νομιμοποιηθούν οίκοι ανοχής σε ξενοδοχεία προκειμένου να ικανοποιούνται επιθυμίες, κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων.

    Από την πλευρά της, η κ. Βαλσαμάκη επέμεινε ότι το πνεύμα της απόφασης, δεν ήταν η υπόθεση των ξενοδοχείων, αλλά τα όσα αναφέρει ο ίδιος ο νόμος και ισχύουν.

    Οι εργασίες της Συνόδου θα συνεχιστούν και την Τετάρτη.

    [08] Απόλυτη ικανοποίηση από Προεδρία και στο υπ. Ανάπτυξης

    1/7/2003 6:48:00 μμ

    "Η Ελληνική Προεδρία προχώρησε με επιτυχία στην επιτάχυνση της αναπτυξιακής στρατηγικής της ΕΕ, στηριζόμενη στο γεγονός ότι βρήκε νέους τρόπους εφαρμογής της στρατηγικής της βιώσιμης ανάπτυξης", ανέφερε την Τρίτη ο υπουργός Ανάπτυξης Ακης Τσοχατζόπουλος σε εκδήλωση παρουσίασης του απολογισμού της Ελληνικής Προεδρίας στην ΕΕ. Ο υπουργός επισήμανε ότι η Ελληνική Προεδρία με στόχο την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας, διαμόρφωσε ένα νέο περιβάλλον. Εξήγησε, δε, ότι αυτό συνίσταται σε ένα θεσμικό πλαίσιο με οδηγίες και με κανονισμούς που αποφασίστηκαν και ψηφίστηκαν, σηματοδοτώντας την πορεία αυτής της νέας ανάπτυξης που έχει ανάγκη η ΕΕ για να επιταχύνει την επίτευξη του στόχου, να είναι, δηλαδή, η πιο ανταγωνιστική, η πιο ανοικτή κοινωνία και οικονομία στον κόσμο, μέχρι το 2010.

    "Η Ελληνική Προεδρία πιστώθηκε την απόφαση υποστήριξης της ΕΕ για την προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων και την αναγνώριση ότι θα γίνουν αναπόσπαστο τμήμα της ΕΕ, αφού βέβαια και αυτές εκπληρώσουν τα δικά τους πολιτικά και οικονομικά κριτήρια που πρέπει να ικανοποιήσουν", τόνισε ο κ.Τσοχατζόπουλος.

    Ο υπουργός Ανάπτυξης τόνισε ότι η νέα περίοδος που ξεκίνησε για την ΕΕ, χρειάζεται να συνοδευτεί από την ενδυνάμωση της θεσμικής και δημοκρατικής διάστασης της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Συμπλήρωσε δε, ότι το σχέδιο Συντάγματος που παρουσιάστηκε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Θεσσαλονίκης, αποτελεί τη βάση εκκίνησης για τις εργασίες της Διακυβερνητικής Διάσκεψης που θα πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο.

    "Όλοι αναγνωρίζουν", είπε ο κ. Τσοχατζόπουλος, ότι είναι ένα ιστορικό βήμα στην κατεύθυνση ενδυνάμωσης του δημοκρατικού χαρακτήρα της ΕΕ., αλλά και της κατοχύρωσης των δικαιωμάτων του πολίτη με την συμπερίληψη του χάρτη των θεμελιωδών δικαιωμάτων, γεγονός που αποτελεί μια τεράστια συμβολή για κάλυψη του δημοκρατικού ελλείμματος που ιστορικά υπάρχει στην ΕΕ".

    Ο κ. Τσοχατζόπουλος αναφέρθηκε αναλυτικά στις προτεραιότητες που είχε θέσει η Ελληνική Προεδρία και στις συγκεκριμένες δράσεις και αποφάσεις που ελήφθησαν.

    Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στη προώθηση της επιχειρηματικότητας και των μικρών επιχειρήσεων, στην ανάπτυξη της εσωτερικής αγοράς και της προστασίας του καταναλωτή και στην μετάβαση στην κοινωνία της γνώσης καθώς και στη επαρκή, καθαρή και φθηνή ενέργεια. Επίσης αναφέρθηκε στον στόχο της ανάπτυξης μιας ευρωπαϊκής στρατηγικής.

    [09] Τουρκία: Στη βουλή το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων για την ένταξη

    1/7/2003 6:28:00 μμ

    Αρχισε το απόγευμα της Τρίτης στο τουρκικό κοινοβούλιο η συζήτηση του Εθνικού Προγράμματος, των δεσμεύσεων που θα πρέπει να σεβαστεί η Τουρκία προκειμένου να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το πρόγραμμα αυτό είναι στην πραγματικότητα μια παραλλαγή του προγράμματος, που είχε δώσει στη δημοσιότητα το 2001 η προηγούμενη κυβέρνηση, προσαρμοσμένο στις πρόσφατες μεταρρυθμίσεις που υιοθέτησε η τουρκική εθνοσυνέλευση. Οι βουλευτές δεν καλούνται να ψηφίσουν το πρόγραμμα αυτό των 900 σελίδων, αλλά απλώς να εκφράσουν τη γνώμη τους. Μετά το τέλος της παρουσίασης, η κυβέρνηση Ερντογάν θα προσθέσει τις τελευταίες πινελιές στο πρόγραμμα πριν το στείλει στις Βρυξέλλες.

    Για ''οδικό χάρτη'' ένταξης της Τουρκίας έκανε λόγο ο Ερντογάν

    Το Εθνικό Πρόγραμμα είναι ένας "οδικός χάρτης" που θα οδηγήσει την Τουρκία στους κόλπους της ΕΕ, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιούλ παρουσιάζοντας ορισμένους τομείς του αυτού που πραγματεύεται ένα ευρύ φάσμα θεμάτων από την πολιτική στον τομέα της αλιείας ως την αγροτική πολιτική.

    Ο Γκιούλ υπογράμμισε πως η κυβέρνηση Ερντογάν θα καταβάλει προσπάθειες ώστε να υιοθετηθούν μέχρι το τέλος της χρονιάς όλες οι μεταρρυθμίσεις που θεωρούνται απαραίτητες για να εκπληρωθούν τα κριτήρια της Κοπεγχάγης σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα και την δημοκρατία.

    Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών τόνισε τέλος πως η χώρα του ελπίζει να έχει ολοκληρώσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ το 2010 ή το 2011.

    [10] Απαγόρευση εισόδου στην Ε.Ε. σε γιο και σύζυγο Κάρατζιτς

    1/7/2003 4:05:00 μμ

    Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε να απαγορεύσει τη χορήγηση αδειών εισόδου στη σύζυγο και το γιο του πρώην ηγέτη των Σέρβων της Βοσνίας Ράντοβαν Κάρατζιτς, μαζί με δέκα άλλα πρόσωπα που είναι ύποπτα ότι παρεμποδίζουν το έργο του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την πρώην Γιουγκοσλαβία, ανακοινώθηκε επίσημα τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες. Η απαγόρευση αυτή αφορά πλέον δεκατέσσερα πρόσωπα και διευρύνει τον αρχικό κατάλογο, που δόθηκε στη δημοσιότητα τον περασμένο Απρίλιο και αφορούσε μόνο δύο πρόσωπα, διευκρινίζει σε ανακοίνωσή του το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    [11] Καταθέσεις μαρτύρων υπεράσπισης των ''Θεσπρωτών''

    1/7/2003 3:19:00 μμ

    Ηρακλής Κωστάρης

    Με καταθέσεις μαρτύρων υπεράσπισης των Ηρακλή Κωστάρη, Κώστα Καρατσώλη και Παύλου Σερίφη, ολοκληρώθηκε την Τρίτη η δίκη των κατηγορουμένων για συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση "17Ν". Μεταξύ των άλλων, στο δικαστήριο κατέθεσε και ο πρώην δήμαρχος Μαργαρώνα Θεσπρωτίας, περιοχή καταγωγής των τριών κατηγορουμένων, κ. Ναπολέων Φάρας, ο οποίος υποστήριξε ότι οι κατηγορούμενοι είναι ιδιαίτερα αγαπητοί στο χωριό τους. Ο συγχωριανός των κατηγορουμένων και συγγενής του Ηρακλή Κωστάρη, κ. Αθανάσιος Μπαλής υποστήριξε ότι στις 13 Αυγούστου 1988, μία μέρα πριν τη ληστεία στο Α.Τ. Βύρωνα που φέρεται να συμμετείχε ο Κωστάρης, είχαν πάει μαζί στο χωριό τους. Μάλιστα, ο μάρτυρας ήταν απολύτως βέβαιος καθώς, όπως τόνισε, θυμάται ότι όταν άκουσαν στα ΜΜΕ την είδηση και συζήτησαν για το χτύπημα στο καφενείο του χωριού.

    Νωρίτερα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση δικαστή, ο κατηγορούμενος Νίκος Παπαναστασίου, δήλωσε ότι γνώρισε στη Δυτική Γερμανία το 1974 τον Γιάννη και τον Παύλο Σερίφη και στα μέσα της δεκαετίας του '80 τον Χριστόδουλο Ξηρό, τον οποίο, όπως είπε, συνάντησε σε ''μαζικούς χώρους''.

    Ο κατηγορούμενος υποστήριξε ότι εκείνη την περίοδο μετείχε σε διάφορες συλλογικές συζητήσεις για την πολιτική κατάσταση, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο σε κάποια από αυτές να ήταν και ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος.

    Η δίκη θα συνεχιστεί αύριο Τετάρτη με καταθέσεις μαρτύρων υπεράσπισης των Παύλου Σερίφη, Γιάννη Σερίφη και Ηρακλή Κωστάρη.

    [12] Κατάθεση Γάλλου καθηγητή για τον Α. Γιωτόπουλο

    1/7/2003 12:34:00 μμ

    Με καταθέσεις μαρτύρων υπεράσπισης του Αλέξανδρου Γιωτόπουλου και του Νικου Παπαναστασίου, συνεχίζεται σήμερα η δίκη της 17 Νοέμβρη. Ο Γάλλος καθηγητής Πανεπιστημίου Ζαν Μαλιφό, κατέθεσε ως μάρτυρας υπεράσπισης του Αλέξανδρου Γιωτόπουλου. Ο Ζαν Μαλιφό στην κατάθεσή του υποστήριξε ότι ''αν ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος ήταν ο αρχηγός της 17Ν' θα το έλεγε, γιατί είναι από τους ανθρώπους που αποδέχονται τις πράξεις τους''. Ο μάρτυρας υποστήριξε στην κατάθεσή του ότι ο Μισέλ, όπως γνώρισε τον Αλέξανδρο Γιωτόπουλο στο Παρίσι, δεν μπορεί για πολιτικούς και ψυχολογικούς λόγους να είναι υπεύθυνος για όσα κατηγορείται.

    Σύμφωνα με την κατάθεσή του, οι πολιτικές απόψεις του Αλέξανδρου Γιωτόπουλου, ανήκουν στην Αριστερά, που δεν πιστεύει ότι ο σκοπός αγιάζει τα μέσα, η ιδεολογία του κατηγορουμένου ήταν ''κοντινή'' στο Μαρξισμό, αλλά δεν είχε βρει στις ελληνικές οργανώσεις κάτι που να τον εκφράζει.

    Ο μάρτυρας είπε ότι δεν είναι αξιοπερίεργο το γεγονός ότι είχε ψευδώνυμο και επικαλέστηκε την περίπτωση ενός αρχηγού οργάνωσης της άκρας αριστεράς στη Γαλλία, ο οποίος, όπως ισχυρίστηκε, ήταν γνωστός με ψευδώνυμο, το οποίο αποκαλύφθηκε μόνο όταν κατέβηκε στις εκλογές.

    Μάρτυρας: Προφανώς ο Μισέλ δεν είχε την ευκαιρία να κατέβει στις εκλογές...

    Πρόεδρος Δικαστηρίου: Ε, να κατέβει!

    Ο μάρτυρας κατέθεσε ότι ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος ζούσε απο τις μεταφράσεις που έκανε, ενώ απαντώντας στις ερωτήσεις του Εισαγγελέα της έδρας Χρήστου Λάμπρου, σχετικά με το ότι χρήματα απο τις ληστείες που διέπραξε η ''17 Νοέμβρη'' ουδέποτε βρέθηκαν, απάντησε: ''Αν δεν βρήκατε τα χρήματα είναι γιατί ίσως δεν τα έκλεψε αυτός''.

    Ο κ. Λάμπρου σχολίασε: ''ή γιατί ίσως είναι καλά κρυμμένα...''.

    Η δίκη συνεχίζεται με την κατάθεση της κ. Φρανσουάζ Αλνταμά, αδελφής της συντρόφου του Αλέξανδρου Γιωτόπουλου, Μαρί Τερέζ Πεϊνό. Η μάρτυρας κατέθεσε ότι είχαν κληρονομήσει μεγάλα χρηματικά ποσά μετά το θάνατο του πατέρα της, ενώ αναφερόμενη στο ψευδώνυμο που χρησιμοποιούσε ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος, είπε ότι ο κατηγορούμενος της είχε εξηγήσει ότι επειδή είχε αγωνιστεί κατά της χούντας και δεν είχε υπηρετήσει τη στρατιωτική του θητεία, αναγκάστηκε να το διατηρήσει, καθώς ήθελε να επιστρέψει στην Ελλάδα.

    Νωρίτερα στο δικαστήριο κατέθεσαν τέσσερις μάρτυρες υπεράσπισης του Νίκου Παπαναστασίου, οι οποίοι μίλησαν για την αντιδικτατορική του δράση και απέκλεισαν το ενδεχόμενο η πρακτική και ο τρόπος που συμμετείχε στους κοινωνικούς αγώνες, όπως είπαν, να έχει σχέση με την δράση της '17 Νοέμβρη'.

    [13] Δεν θα καλυφθούν τηλεοπτικά οι απολογίες των κατηγορουμένων

    1/7/2003 1:25:00 μμ

    Ο συνήγορος υπεράσπισης των Κώστα Καρατσώλη, Ηρακλή Κωστάρη και Παύλου Σερίφη, κ. Γιάννης Σταμούλης υπέβαλε αίτημα να ανακαλέσει το δικαστήριο την απόφαση του για τη μή τηλεοπτική κάλυψη της δίκης. Ωστόσο το αίτημα δεν έγινε δεκτό. Ο κ. Γιάννης Σταμούλης υποστήριξε ότι πρέπει να δοθεί δυνατότητα στους κατηγορούμενους να απολογηθούν και να ακουστεί η επιχειρηματολογία τους στην κοινή γνώμη. Ο κ. Σταμούλης ζήτησε να καλυφθεί τηλεοπτικά και η αγόρευση του εισαγγελέα, αλλά και οι αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης και πολιτικής αγωγής. Ο πρόεδρος Μιχαήλ Μαργαρίτης τόνισε ότι για να αρθεί η απαγόρευση του δικαστηρίου θα πρέπει να συναινέσουν όλοι οι παράγοντες της δίκης.

    Διαφώνησε ο Γ. Αγιοστρατίτης

    Το θέμα έληξε όταν ο συνήγορος των αδελφών Ξηρού κ. Γιώργος Αγιοστρατίτης εξέφρασε στο δικαστήριο τη διαφωνία του στο αίτημα Σταμούλη, τονίζοντας ότι στην αρχή της διαδικασίας τάχθηκαν υπέρ της τηλεοπτικής κάλυψης της δίκης, ώστε να αναδειχθούν και να φτάσουν στην κοινή γνώμη διάφορα ζητήματα που αφορούσαν τη μεταχείριση των κατηγορουμένων.

    Ο κ. Αγιοστρατίτης πιθανολόγησε ότι το θέμα της τηλεοπτικής κάλυψης επανήλθε τώρα καθώς -όπως είπε- υπάρχει ενδεχόμενο να αναδειχθούν διαφοροποιήσεις που ίσως έχουν οι κατηγορούμενοι κατά τη διάρκεια των απολογιών τους. Οπως είπε ο κ. Αγιοστρατίτης δεν συναινούν σε κάτι τέτοιο.

    [14] Αλγερία: Λιγότεροι τελικά οι νεκροί από τη συντριβή αεροσκάφους

    1/7/2003 4:53:00 μμ

    Στους 15 ανέρχονται τελικά οι νεκροί από τη συντριβή στρατιωτικού μεταγωγικού αεροπλάνου τη Δευτέρα σε κατοικημένη περιοχή κοντά στο Αλγέρι όπως ανακοινώθηκε την Τρίτη από το αλγερινό υπουργείο Αμυνας, το οποίο ανέφερε ότι οι τραυματίες είναι πέντε. Το αεροπλάνο, ένα C-130, έπεσε σε ένα σπίτι λίγο μετά την απογείωσή του από το στρατιωτικό αεροδρόμιο Μπουφαρίκ, 35 χιλιόμετρα δυτικά της αλγερινής πρωτεύουσας. Στους νεκρούς περιλαμβάνονται τα τέσσερα μέλη του πληρώματος και 11 άτομα στο έδαφος, από τα οποία τα πέντε παιδιά ηλικίας από 4 μέχρι 15 ετών. Σύμφωνα με αλγερινά μέσα ενημέρωσης, η συντριβή οφείλεται σε τεχνικό πρόβλημα. Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι κατά τη διάρκεια της απογείωσης είδαν να εκδηλώνεται φωτιά σε έναν από τους κινητήρες του αεροπλάνου, το οποίο ήταν 30 ετών.

    [15] Κρίσιμο δημοψήφισμα στην Κορσική

    1/7/2003 12:21:00 μμ

    Την Κυριακή οι κάτοικοι της Κορσικής καλούνται στις κάλπες, προκειμένου να πάρουν μέρος στο πρώτο δημοψήφισμα στην ταραγμένη ιστορία του νησιού. Επισήμως, το ερώτημα, που θα τεθεί στους κατοίκους είναι αν συμφωνούν να ενωθεί η Ανω Κορσική με τη Νότια Κορσική και να αποτελέσει το νησί μια ενιαία πολιτική οντότητα. Για πολλούς, όμως, το ουσιαστικό ερώτημα είναι αν η Κορσική πρέπει να συνεχίσει να ανήκει στη Γαλλική Δημοκρατία. Η Κορσική είναι σήμερα χωρισμένη σε δύο νομούς και 360 κοινότητες. Με τη μεταρρύθμιση, που προωθεί, ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Νικολά Σαρκοζί επιδιώκει τη συγκρότηση μιας πιο συγκεντρωτικής πολιτικής οντότητας, που θα μπορεί να ελέγχεται πιο εύκολα. Το καθεστώς της Κορσικής έχει αλλάξει τρεις φορές τις δύο τελευταίες δεκαετίες, χωρίς να καταστεί δυνατός ο τερματισμός της τρομοκρατίας. Όλοι φαίνεται να συμφωνούν με το ΝΑΙ: οι ηγέτες του κινήματος για την ανεξαρτησία της Κορσικής, η γαλλική Δεξιά, όπως και η ηγεσία του Σοσιαλιστικού Κόμματος. Ολόκληρη η Γαλλία όμως βασανίζεται αυτές τις ημέρες από ένα ερώτημα: κι αν υπερισχύσει το ΟΧΙ;

    Σύγχιση προκαλέι η αβεβαιότητα για το αποτέλεσμα

    Η Κορσική είναι ένα νησί με 260.000 κατοίκους, τρεις φορές λιγότερους από τη γειτονική Σαρδηνία, που ανήκει στην Ιταλία. Η οικονομία της είναι πολύ μικρής κλίμακας για να μπορέσει να λειτουργήσει μια εσωτερική αγορά, και οι εξωτερικές επενδύσεις είναι ελάχιστες λόγω της τρομοκρατίας.

    Η προεκλογική εκστρατεία σημαδεύτηκε από όλες τις διαμάχες, που απασχολούν αυτόν τον καιρό τη Γαλλία, ξεκινώντας από τη μεταρρύθμιση των συντάξεων και φτάνοντας στην αποκέντρωση της εκπαίδευσης. Ο Πρόεδρος Σιράκ είχε προγραμματίσει να επισκεφθεί το νησί, αλλά το ταξίδι ματαιώθηκε μετά την αποτυχία της συγκέντρωσης, που προσπάθησαν να κάνουν στην Μπαστιά, στις 21 Ιουνίου, ο πρωθυπουργός Ζαν-Πιερ Ραφαρέν και ο υπουργός Εσωτερικών Σαρκοζί.

    Στο χώρο της συγκέντρωσης υπήρχαν ελάχιστοι οπαδοί του κυβερνώντος κόμματος UMP και πολλοί διαδηλωτές, που φώναζαν "Ραφαρέν, παραιτήσου!". Οι δύο αξιωματούχοι αναγκάστηκαν να φύγουν άρον-άρον και κατέφυγαν στο αεροδρόμιο, απ όπου προσπάθησαν να απευθυνθούν στο πλήθος ανεβασμένοι σε πλαστικές καρέκλες. Όμως οι αποδοκιμασίες συνεχίστηκαν, ώσπου η αστυνομία επενέβη και έριξε δακρυγόνα.

    Αυτή η έκρηξη της δυσαρέσκειας των κατοίκων συνοδεύεται από την επανάληψη των τρομοκρατικών επιθέσεων. Ένα νέο Εθνικοαπελευθερωτικό Μέτωπο της Κορσικής (FLNC) έχει αναλάβει την ευθύνη για 31 επιθέσεις από τον περασμένο Οκτώβριο, τόσο εναντίον υλικών αγαθών όσο και εναντίον συμβόλων της γαλλικής δημοκρατίας. Στις 19 Μαΐου, εκπρόσωποι του κινήματος έδωσαν παράνομη συνέντευξη Τύπου, όπου παρέστησαν δεκάδες ένοπλοι κουκουλοφόροι.

    Η αβεβαιότητα γύρω από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος έχει προκαλέσει σύγχυση στην πολιτική ηγεσία της Γαλλίας. Την περασμένη Παρασκευή, μιλώντας στην εφημερίδα Corse Matin, ο Πρόεδρος Σιράκ τόνισε ότι η επικράτηση του ΝΑΙ θα ενισχύσει τους δεσμούς της Κορσικής με τη Γαλλία. Την ίδια μέρα, σε συνέντευξή του στη Φιγκαρό, ο Σαρκοζί απέρριψε οποιαδήποτε σχέση του δημοψηφίσματος με τις σχέσεις της Κορσικής με τη Γαλλία, εξέφρασε όμως το φόβο, ότι τυχόν επικράτηση του ΟΧΙ θα οδηγήσει σε νέα έκρηξη βίας.

    Η θέση του Σιράκ αιφνιδίασε τους υπερασπιστές του ΟΧΙ, όπως είναι ο αριστερός δήμαρχος της Μπαστιά, Εμίλιο Ζουκαρέλι. Ο τελευταίος, χωρίς να υποστηρίζει την ανεξαρτησία, θέλει τη διατήρηση της σημερινής διοικητικής δομής του νησιού. "Η νίκη του ΝΑΙ", σημειώνει, "θα οδηγήσει σε υπερβολική συγκέντρωση των εξουσιών στα χέρια ορισμένων ανθρώπων".

    Εξίσου έκπληκτοι από τη θέση του Γάλλου Προέδρου εμφανίζονται και οι εθνικιστές. Η δήλωση του Σιράκ δίνει μια πολιτική διάσταση σε μια διοικητική μεταρρύθμιση, δήλωσε ο Φρανσουά Σαρζεντίνι, πρόεδρος του κόμματος Ανεξαρτησία. Για τον ίδιο, όπως και για τον Ζαν-Γκι Ταλαμόνι, που ηγείται του κόμματος Κορσικανικό Εθνος, το δημοψήφισμα αποτελεί ένα βήμα προς την ενίσχυση των πολιτικών θεσμών του νησιού.

    Σαν να μην έφταναν όλα αυτά τα προβλήματα, αρχίζει στο Παρίσι η δίκη των κατηγορουμένων για τη δολοφονία του νομάρχη Κλοντ Ερινιάκ, ο οποίος πυροβολήθηκε στην Κορσική στις 6 Φεβρουαρίου 1998. Ο βασικός κατηγορούμενος, ο Ιβάν Κολονά, είναι εξαφανισμένος. Τις προσεχείς ημέρες, όμως, θα προσέλθει για να καταθέσει στο δικαστήριο ολόκληρη η οικογένειά του.

    Πηγή: El Pais

    [16] ΗΠΑ: Μυστικές δοκιμές χημικών-βιολογικών ουσιών

    1/7/2003 11:59:00 πμ

    Ο αμερικανικός στρατός διεξήγαγε με άκρα μυστικότητα 50 δοκιμές βιολογικών και χημικών ουσιών τις δεκαετίες του 1960 και του 1970, προκειμένου να δοκιμάσει τη δράση τους σε διαφορετικούς περιβάλλοντες χώρους και μετεωρολογικές συνθήκες, αποκάλυψε τη Δευτέρα, το αμερικανικό Πεντάγωνο. Η ανακοίνωση σημαίνει και την ολοκλήρωση μιας έρευνας που διήρκησε περίπου τρία χρόνια για το στρατιωτικό πρόγραμμα ''Projet 112'' και την προέκτασή του, το ''Projet SHAD'' που διεξήχθησαν απολύτως μυστικά σε ξηρά και θάλασσα σε διάφορες περιοχές στον κόσμο, όπως στα νησιά Μάρσαλ, στη Μικρονησία, τον Παναμά, τον Καναδά, τη Βρετανία, στις οποίες μετείχαν συνολικά 5.842 Αμερικανοί στρατιώτες.

    Το πρόγραμμα άρχισε το 1961, όταν ο τότε υπουργός Αμυνας Ρόμπερτ ΜακΝάμαρα είχε δώσει εντολή για τη διεξαγωγή σειράς πολλαπλών δοκιμών, ώστε να εξακριβωθεί αν τα χημικά και βιολογικά όπλα μπορούν να συμπεριληφθούν στο οπλοστάσιο της εθνικής άμυνας.

    [17] Η ΠΓΔΜ υπέγραψε για ασυλία των Αμερικανών στο ΔΠΔ

    1/7/2003 5:06:00 μμ

    Η ΠΓΔΜ υπέγραψε τη συμφωνία με τις ΗΠΑ για την εξαίρεση των Αμερικανών πολιτών από την δικαιοδοσία του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, όπως γνωστοποιήθηκε την Τρίτη στα Σκόπια, από το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας. Τη συμφωνία υπέγραψαν η υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Ίλινκα Μίτρεβα και ο πρέσβης των ΗΠΑ, Λόρενς Μπάτλερ. Στη σύμφωνία, τα Σκόπια αναφέρονται με το όνομα "Μακεδονία" και όχι με το συνταγματικό τους όνομα, δηλαδή ως "Δημοκρατία της Μακεδονίας". Ανεπίσημα έγινε γνωστό ότι οι ΗΠΑ ήταν αυτές που ζήτησαν να μην υπάρχει στην συμφωνία το συνταγματικό όνομα των Σκοπίων, παρά μόνον το "Μακεδονία".

    ''Οι ΗΠΑ προσπαθούν να κρατήσουν ισορροπίες''

    Μία πρώτη εξήγηση που δίνουν διπλωματικοί κύκλοι για το θέμα αυτό, αναφέρει ότι η Ουάσιγκτον θέλησε να διατηρήσει κάποιες "λεπτές ισορροπίες": Δηλαδή από την μία να ικανοποιηθούν τα Σκόπια μόνον με την αναφορά του ονόματος "Μακεδονία" και όχι με το συνταγματικό τους όνομα όπως επιθυμούσαν, και από την άλλη να μην "προσβληθεί" η Αθήνα, καθώς με την αναφορά του ονόματος, "Δημοκρατία της Μακεδονίας", θα μπορούσε να δημιουργηθεί χώρος για "διάφορες ερμηνείες".

    Η ΠΓΔΜ, με την υπογραφή της συμφωνίας αυτής, θα συνεχίζει να λαμβάνει στρατιωτική βοήθεια από τις ΗΠΑ, η οποία ετησίως ξεπερνά τα 10 εκ. δολάρια.

    Υπενθυμίζεται ότι σήμερα Τρίτη λήγει η διορία που έχουν θέσει οι ΗΠΑ σε χώρες προς τις οποίες μεταβίβασαν το αίτημα για την μη έκδοση Αμερικανών στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, απειλώντας τις χώρες αυτές ότι αν δεν το αποδεχτούν τότε θα απολέσουν την στρατιωτική βοήθεια που τους χορηγούν.

    [18] Λάος: Αμφιβολίες για τη δίκη των δυτικών δημοσιογράφων

    1/7/2003 4:38:00 μμ

    Ο Βέλγος φωτογράφος

    Thierry Falise, ο οποίος

    καταδικάστηκε σε 15 χρόνια

    κάθειρξη

    Αμφιβολίες για τη διεξαγωγή της δίκης των δύο Ευρωπαίων δημοσιογράφων και του Αμερικανού διερμηνέα τους, που καταδικάστηκαν τη Δευτέρα από δικαστήριο του Λάος σε κάθειρξη 15 χρόνων εξέφρασε η Υπάτη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. ''Καταδικάστηκαν σε κάθειρξη 15 χρόνων μετά από μια πολύ σύντομη δίκη και φοβόμαστε πως αυτή η δίκη δεν διεξήχθη σύμφωνα με τους κανόνες διεθνούς δικαίου που καθορίζουν μια δίκαιη δίκη'', δήλωσε ο εκπρόσωπος της Αρμοστείας Χοσέ Λουίς Ντιάζ. ''Ο προσωρινός ύπατος αρμοστής Μπέρτι Ραμτσαράν ελπίζει πως οι κατηγορούμενοι θα μπορέσουν να κάνουν χρήση του δικαιώματος έφεσης'', πρόσθεσε ο ίδιος.

    ''Η κατάσταση θα διευθετηθεί σε διπλωματικό επίπεδο''

    Στο μεταξύ, λαοτινός διπλωμάτης δήλωσε την Τρίτη πως ''υπάρχει πιθανότητα να μειωθούν οι ποινές, ακόμα και να απελευθερωθούν αμέσως οι τρεις δυτικοί που καταδικάστηκαν στο Λάος'', μετά το τέλος συνάντησης του πρεσβευτή του Λάος στο Παρίσι και της μητέρας ενός από τους δημοσιογράφους, του Γάλλου Βενσέν Ρεϊνό.

    ''Η κατάσταση θα διευθετηθεί σε διπλωματικό επίπεδο μέσα στις επόμενες ημέρες με την πιθανότητα να μειωθούν οι ποινές τους, ακόμα και να απελευθερωθούν άμεσα'', τόνισε ο Ντετσάντα Σουκχασέουμ, τρίτος γραμματέας της λαοτινής πρεσβείας.

    Από την πλευρά του Αμερικανός διπλωμάτης κατήγγειλε την Τρίτη πως οι αρχές του Λάος δεν επέτρεψαν στους ξένους διπλωμάτες να έχουν επαφή με τους τρεις δυτικούς αμέσως μετά τη δίκη. ''Δεν μας επέτρεψαν να μιλήσουμε με κανέναν από τους τρεις. Δεν γνωρίζουμε αν θα καταθέσουν έφεση'', είπε ο διπλωμάτης.

    [19] Προσωρινό πρόβλημα στο Κοζλοντούι

    1/7/2003 4:01:00 μμ

    Υπερθέρμανση ενός μετασχηματιστή έγινε αιτία να διακοπεί εκτάκτως η λειτουργία του έκτου αντιδραστήρα του πυρηνικού σταθμού "Κοζλοντούι" ισχύος χιλίων Μεγαβάτ, όπως ανακοίνωσε την Τρίτη η υπηρεσία Τύπου του σταθμού. Η βλάβη απομακρύνεται και αναμένεται ο αντιδραστήρας να συνδεθεί εκ νέου με το ενεργειακό δίκτυο της Βουλγαρίας στο προσεχές μέλλον. Το τεχνικό αυτό πρόβλημα δεν έχει καμιά σχέση με την ασφάλεια της λειτουργίας του πυρηνικού αντιδραστήρα, ούτε έχουν σημειωθεί κάποιες μεταβολές στο επίπεδο της ραδιενέργειας στην περιοχή του "Κοζλοντούι", προστίθεται στην ανακοίνωση.

    [20] Δεν αίρεται η ασυλία του Κον-Μπετίτ

    1/7/2003 2:43:00 μμ

    Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απέρριψε σήμερα αίτημα άρσης της ασυλίας του Γάλλου ευρωβουλευτή Ντανιέλ Κον-Μπεντίτ (Πράσινοι), το οποίο είχε κατατεθεί από τη γερμανική δικαιοσύνη, που τον υποψιάζεται πως βοηθούσε ως το 1998 ένα γερμανό πρώην τρομοκράτη της άκρας αριστεράς. Το Ευρωκοινοβούλιο αντιτάχθηκε με μεγάλη πλειοψηφία στο αίτημα που είχε καταθέσει το 2000 η Εισαγγελία της Φραγκφούρτης, η οποία ήθελε, μετά την κατάθεση μιας προσφυγής το 1998, να ξεκινήσει ανακρίσεις σε βάρος του Κον-Μπεντίτ για "παρεμπόδιση της δικαιοσύνης με στόχο την παροχή βοήθειας σε ένα κακοποιό". "Σημείωσα με ενδιαφέρον ότι όλες οι πολιτικές ομάδες συμφώνησαν πως το αίτημα αυτό είναι γελοίο και πράγματι έτσι είναι", δήλωσε ο Κον-Μπεντίτ. Ο ευρωβουλευτής των Πρασίνων θεωρείται ύποπτος, ότι βοηθούσε επί πολλά χρόνια τον μεταμεληθέντα τρομοκράτη Χανς-Γιόαχιμ Κλάιν να διαφεύγει της δικαιοσύνης και ότι του προσέφερε οικονομική βοήθεια ως τη σύλληψή του, το 1998.

    [21] Επτά οι νεκροί από έκρηξη φιάλης υγραερίου στο Τελ-Αβίβ

    1/7/2003 12:58:00 μμ

    Φωτό Αρχείου

    Επτά νεκροί, μεταξύ τους ένα πεντάχρονο κοριτσάκι, είναι ο τραγικός απολογισμός της έκρηξης φιάλης υγραερίου σε κτήριο στο Τελ-Αβίβ, που σημειώθηκε τη Δευτέρα. Ανάμεσα στα θύματα είναι ένα ζευγάρι Νιγηριανών, η γυναίκα ήταν έγκυος εννέα μηνών, ένα πεντάχρονο κοριτσάκι από τις Φιλιππίνες καθώς και τέσσερις Ισραηλινοί, ανακοίνωσε η ίδια πηγή μετά το τέλος των ερευνών στα ερείπια. Η φιάλη υγραερίου που εξερράγη δεν πληρούσε τις προδιαγραφές ασφαλείας, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της έρευνας της αστυνομίας.

    [22] Eπαναλειτουργία του αεροδρομίου της Βαγδάτης το καλοκαίρι

    1/7/2003 6:35:00 μμ

    Προετοιμασίες για την επαναλειτουργία του αεροδρομίου της Βαγδάτης το καλοκαίρι, αλλά και της Μοσούλης, για την πραγματοποίηση διεθνών πτήσεων, ανακοίνωσε την Τρίτη η αμερικανική πολιτική διοίκηση στο Ιράκ. Η ακριβής ημερομηνία της επαναλειτουργίας του αεροδρομίου της ιρακινής πρωτεύουσας δεν έχει γίνει γνωστή προς το παρόν, ενώ η αμερικανική διοίκηση θα επιλέξει της εταιρείες που θα επαναλάβουν τις πτήσεις.

    Σε ανακοίνωση της, η αμερικανική διοίκηση στο Ιράκ αναφέρει ότι οι εταιρείες που θα επιλεγούν πρέπει να είναι έτοιμες να πραγματοποιούν τουλάχιστον δύο πτήσεις την εβδομάδα και θα πρέπει να είναι προετοιμασμένες για παραμονή στο έδαφος των αεροσκαφών για τουλάχιστον δύο ώρες, χωρίς ανεφοδιασμό σε καύσιμα, υπηρεσίες εδάφους και τροφοδοσία.

    Οι αιτήσεις για πτήσεις στο εσωτερικό ή το εξωτερικό θα εξεταστούν, αλλά αρχικά δεν θα πραγματοποιούνται μεταφορές εμπορευμάτων, προστίθεται στην ανακοίνωση.

    Οι αμερικανικές δυνάμεις επιδιόρθωσαν τον διάδρομο προσγείωσης-απογείωσης και αποκατέστησαν τον ηλεκτροφωτισμό του.

    Ο αμερικανός πολιτικός διοικητής Πολ Μπρέμερ τόνισε ότι η επαναλειτουργία του αεροδρομίου της Βαγδάτης, γνωστού πριν τον πόλεμο ως αεροδρομίου Σαντάμ Χουσεΐν, για τις πτήσεις επιβατικών αεροσκαφών, θα έχει θετική επίπτωση στην οικονομία της χώρας και θα αποτελέσει το ορόσημο για να εισέλθει εκ νέου το Ιράκ στην διεθνή κοινότητα πολιτικής αεροπορίας.

    [23] Νέες επιθέσεις κατά αμερικανικών δυνάμεων

    1/7/2003 11:44:00 πμ

    Τέσσερις Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και δύο τραυματίστηκαν στη Βαγδάτη, στη διάρκεια επίθεσης με αντι-αρματικές ρουκέτες εναντίον του οχήματος στο οποίο επέβαιναν, ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες. Η επίθεση εκδηλώθηκε στη συνοικία Αλ Μουστανσιρίγια στις 09.00 (ώρα Ελλάδος) ανέφεραν οι ίδιες πηγές, προσθέτοντας ότι το στρατιωτικό όχημα στο οποίο επέβαιναν οι στρατιώτες καταστράφηκε ολοσχερώς. Κατά την επίθεση προκλήθηκε πυρκαγιά και σε ένα λεωφορείο, το οποίο βρισκόταν κοντά στο αμερικανικό στρατιωτικό όχημα, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ένας Ιρακινός.

    Νωρίτερα, ένοπλοι Ιρακινοί είχαν εξαπολύσει άλλη επίθεση με αντι-αρματική ρουκέτα εναντίον αμερικανικής στρατιωτικής βάσης στη Φαλούτζα, λίγες ώρες μετά την έκρηξη σε τέμενος της πόλης που στοίχισε τη ζωή σε οχτώ άτομα, ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες. Η ρουκέτα εκτοξεύτηκε τα ξημερώματα στην αμερικανική βάση που στεγάζεται σε πρώην κυβερνητικό κτίριο στη Φαλούτζα, δίχως να υπάρξουν θύματα.

    Οι αμερικανικές δυνάμεις απάντησαν στην επίθεση ανοίγοντας πυρ εναντίον των δραστών που κατόρθωσαν όμως να διαφύγουν.

    Οι Aμερικανοί στρατιώτες συνέλαβαν πάντως τους επιβαίνοντες σε δύο αυτοκίνητα που κυκλοφορούσαν στην περιοχή όπου εκδηλώθηκε η επίθεση. Μεταξύ των συλληφθέντων είναι και ένα οκτάχρονο παιδί.

    Κατά τη διάρκεια της νύχτας, οκτώ άτομα έχασαν τη ζωή τους και 15 τραυματίστηκαν από σειρά εκρήξεων στο τέμενος Αλ Χάσαν, στη Φαλούτζα. Σύμφωνα με το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο οι εκρήξεις προήλθαν από τα πυρά αμερικανικού αεροσκάφους. Την κατηγορία διέψευσαν οι αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ.

    Τα θύματα ήταν στην πλειοψηφία τους σπουδαστές θεολογικής σχολής. Μεταξύ των τραυματιών είναι και ο ιμάμης του τεμένους.

    Λίγο αργότερα, ένας Αμερικανός στρατιώτης τραυματίστηκε ελαφρά κοντά στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης, όταν άγνωστοι ένοπλοι εκτόξευσαν χειροβομβίδα εναντίον αμερικανικής στρατιωτικής φάλαγγας.

    Οι συμμαχικές δυνάμεις στο Ιράκ δέχονται το τελευταίο διάστημα σχεδόν καθημερινά επιθέσεις από ενόπλους Ιρακινούς, με αποτέλεσμα να έχουν σκοτωθεί από την 1η Μαΐου τουλάχιστον 22 Αμερικανοί και έξι Βρετανοί στρατιώτες.

    [24] Στο 3,8% ο ρυθμός ανάπτυξης το 2003

    1/7/2003 7:42:00 μμ

    Στο 3,8% διατηρείται, ο στόχος για το ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας το 2003. Σύμφωνα με την εξαμηνιαία έκθεση του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, που δόθηκε την Τρίτη στη δημοσιότητα, η εκτίμηση για το ρυθμό ανάπτυξης είναι συντηρητική, ενώ για το 2004 ο στόχος θα είναι να φθάσει το 4,1%. Σε ότι αφορά το έλλειμμα, στόχος είναι να παραμείνει το 2003 στο 0,9% του ΑΕΠ, χωρίς όμως να συνυπολογίζονται οι δαπάνες για την αποκατάσταση ζημιών από την κακοκαιρία. Το γεγονός αυτό, ενδέχεται να οδηγήσει σε πιθανή υπέρβαση του στόχου. Σύμφωνα με την ίδια έκθεση, υπάρχει εκτίμηση για αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στο 2,5% - 3% ενώ σε ότι αφορά την ανεργία προβλέπεται ότι θα κυμανθεί στο 9,1% και του χρόνου στο 8,3% του εργατικού δυναμικού.

    [25] Νέος αναπτυξιακός νόμος για μεγάλες, ξένες επενδύσεις

    1/7/2003 3:54:00 μμ

    Ειδικό φορολογικό καθεστώς με μειωμένους φορολογικούς συντελεστές και χωρίς φορολογικούς ελέγχους για δέκα χρόνια, προβλέπει ο νέος αναπτυξιακός νόμος για τις νέες μεγάλες ξένες επενδύσεις. Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Ν. Χριστοδουλάκης με τον αναπτυξιακό νόμο εισάγεται το καθεστώς της φορολογικής σύμβασης. Αυτό σημαίνει ότι οι μεγάλες ξένες επενδύσεις θα απολαμβάνουν φορολογικής σταθερότητας για 10 χρόνια με μειωμένους συντελεστές, οι οποίοι θα προσδιορίζονται ως ποσοστό είτε επί των επενδυόμενων κεφαλαίων, είτε επί του κύκλου εργασιών, είτε επί των κερδών. Ο υπουργός Οικονομίας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο το ειδικό φορολογικό καθεστώς να ισχύσει και για μεγάλες ελληνικές επενδύσεις.

    Αντικίνητρα για μετεγκατάσταση ελληνικών επιχειρήσεων στα Βαλκάνια

    Κατά τα λοιπά με τον αναπτυξιακό νόμο, η κατάρτιση του οποίου ολοκληρώνεται εντός Ιουλίου οπότε και κατατίθεται στη Βουλή, αυξάνονται οι επιχορηγήσεις για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, δίδεται η δυνατότητα σε όλες τις επιχειρήσεις να υπαχθούν στις διατάξεις του εφόσον κάνουν πάγιες επενδύσεις (μέχρι σήμερα μόνο ορισμένες κατηγορίες επιχειρήσεων μπορούσαν να υπαχθούν) και τίθενται αντικίνητρα για την μετεγκατάσταση ελληνικών επιχειρήσεων στα Βαλκάνια.

    Όπως είπε ο κ. Χριστοδουλάκης "λέμε ναι στη δραστηριοποίηση στα Βαλκάνια, λέμε όμως όχι στη μετανάστευση"

    [26] Ελεύθερος από τον ΠΑΟΚ ο Καφές

    1/7/2003 4:37:00 μμ

    Επιτέλους... ελεύθερος!

    Μετά από τον Γιαννάκη Οκκά, ένας ακόμη ποδοσφαιριστής του ΠΑΟΚ, ο Παντελής Καφές έμεινε ελεύθερος και έτσι μπορεί πλέον να διαπραγματευθεί την μεταγραφή του σε άλλη ομάδα. Η Επιτροπή Επίλυσης Οικονομικών Διαφορών της ΕΠΑΕ έκανε σήμερα δεκτή την πρώτη προσφυγή του διεθνή ποδοσφαιριστή κατά του ΠΑΟΚ με την οποία ζητούσε να μείνει ελεύθερος και το ποσό των 430.000 ευρω που του οφείλει η ΠΑΕ. Μετά την παραπάνω εξέλιξη, ανοίγει πλέον ο δρόμος για τον ποδοσφαιρικό "γάμο" του παίχτη με τον Ολυμπιακό, που φημολογείται έντονα καθ όλη τη διάρκεια της μεταγραφικής περιόδου. Την Πέμπτη αναμένεται να γνωστοποιηθεί και η απόφαση της προσφυγής του Γιώργου Γεωργιάδη.

    [27] Στη Μαδρίτη έφτασε ο Ντέιβιντ Μπέκαμ

    1/7/2003 4:26:00 μμ

    Θερμής υποδοχής έτυχε από τους παράγοντες της Ρεάλ Μαδρίτης, ο Ντέιβιντ Μπέκαμ, ο οποίος έφτασε το απόγευμα της Τρίτης στη Μαδρίτη, ενόψει της επίσημης παρουσίασής του, που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη από τη διοίκηση της "βασίλισσας". Το ιδιωτικό αεροσκάφος που μετέφερε τον Αγγλο μέσο, προσγειώθηκε στη στρατιωτική βάση της Τορεχόν, που βρίσκεται στα προάστια της ισπανικής πρωτεύουσας, όπου τον περίμεναν παράγοντες της ομάδας. Στη συνέχεια, ο Μπέκαμ πέρασε από τις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις. Η διοίκηση της Ρεάλ Μαδρίτης, δαπάνησε περίπου 30 εκατομμύρια ευρώ για να φέρει τον διάσημο παίκτη στο "Σαντιάγκο Μπερναμπέου", συμπληρώνοντας τον ποδοσφαιρικό γαλαξία, που περιλαμβάνει ακόμη, τους Ζινεντίν Ζιντάν, Ρονάλντο, Ραούλ, Ρομπέρτο Κάρλος, Λουίς Φίγκο και Ικερ Κασίγιας.

    [28] Παίχτης του ΠΑΟ ο Ζουτάουτας

    1/7/2003 1:50:00 μμ

    Και επίσημα πλέον, ο Ραϊμόντας Ζουτάουτας αποτελεί παίκτη του Παναθηναϊκού, την μεταγραφή του οποίου ανακοίνωσε την Τρίτη η πράσινη ΠΑΕ. Στην λυτή ανακοίνωση της ομάδας αναφέρεται ότι: "Η ΠΑΕ Παναθηναϊκός ανακοινώνει την έναρξη της συνεργασίας της με τον διεθνή Λιθουανό ποδοσφαιριστή Ραϊμόντας Ζουτάουτας". Στο μεταξύ, δεν αποκλείεται να ανακοινωθεί σήμερα και η απόκτηση του Ζοέλ Επαλέ, που έμεινε ελεύθερος από τον Αρη.

    [29] Εθελοντής στους Ολυμπιακούς της Αθήνας ο Γιακούμπ

    1/7/2003 2:55:00 μμ

    Το όνομα του Μαγκντί Γιακούμπ βρίσκεται πλέον ανάμεσα στους εθελοντές των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας. Ο διάσημος καρδιοχειρουργός, υπέγραψε αίτηση εθελοντισμού για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, εκδηλώνοντας έτσι την επιθυμία του να έρθει στην Αθήνα την εποχή των Αγώνων και να προσφέρει τις υπηρεσίες του. Στο μεταξύ, τo ορόσημο των 90.000 υποψήφιων εθελοντών ξεπέρασαν, τη Παρασκευή 27 Ιουνίου 2003 οι ατομικές αιτήσεις, που έχουν κατατεθεί στη Γενική Διεύθυνση Εθελοντισμού της Οργανωτικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων ΑΘΗΝΑ 2004. Η πορεία, πάντως, του Προγράμματος Εθελοντισμού συνεχίζεται σύμφωνα με τον υπάρχοντα προγραμματισμό για την πλήρη κάλυψη των αναγκών τόσο των Ολυμπιακών όσο και των Παραολυμπιακών Αγώνων.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 1 July 2003 - 16:59:26 UTC