Browse through our Interesting Nodes on Religion in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-06-28

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στο κόκκινο ο υδράργυρος τις επόμενες ημέρες
  • [02] Στις 7 Ιουλίου η δίκη για τα επεισόδια στον Ασπρόπυργο
  • [03] Μπακογιάννη: ''Δεν θα πάμε σε πρόωρες εκλογές''
  • [04] Επίθεση Ντενκτάς κατά της Ε. Ε για το Κυπριακό
  • [05] Μνημόνιο Συνεργασίας της ΚΕΔΚΕ με Ισραήλ-Παλαιστίνη
  • [06] Αρχισε η κατεδάφιση της γέφυρας στον Σταυρό Αγ.Παρασκευής
  • [07] Εκδήλωση για τα παιδιά του Μακροχωρίου Ημαθίας
  • [08] Χωρίς ρεύμα για 45 λεπτά το αεροδρόμιο του Ηρακλείου
  • [09] Εντοπισμός φορτηγού με φορτίο σφαιρών στην Κακαβιά
  • [10] Κωνσταντόπουλος:''Οι Ελληνες πρέπει να πουν όχι στον δικομματισμό''
  • [11] Επεισόδια στο λιμάνι της Χίου
  • [12] Υπουργικό τη Δευτέρα για την Ελληνική Προεδρία
  • [13] Εκεχειρία Ισραηλινών-Παλαιστινίων
  • [14] Το Ιράν διαπραγματεύεται έκδοση στελεχών της Αλ Κάιντα
  • [15] Λάος: Δύο δημοσιογράφοι κατηγορούνται για συνέργια σε φόνο
  • [16] Ολλανδία: Δεκάδες τραυματίες από έκρηξη σε καταστήματα
  • [17] Με διαδηλώσεις έγινε δεκτός στο Λος Αντζελες ο Τ. Μπους
  • [18] Η ΠΓΔΜ θα υπογράψει συμφωνία με ΗΠΑ με το όνομα 'Μακεδονία'
  • [19] Νέος επικεφαλής της αμερικανικής κεντρικής διοίκησης στο Ιράκ
  • [20] Επίθεση κατά αμερικανικής φάλαγγας
  • [21] Στα χέρια των Αμερικανών 900 υποστηρικτές του Σαντάμ
  • [22] Ημερίδα για τη βιωσιμότητα των Επιμελητηρίων
  • [23] Πανηγυρική φιέστα για τον Παναθηναϊκό
  • [24] Ενημέρωση Σπανουδάκη στο ΔΣ της ΠΑΕ Ηρακλής
  • [25] Εκθεση αρχαιολογικών ευρημάτων στο ''Ελ. Βενιζέλος''
  • [26] Νέο θανατηφόρο κρούσμα του SARS στο Χονγκ Κονγκ
  • [27] Το περπάτημα κάνει καλό στους διαβητικούς

    [01] Στο κόκκινο ο υδράργυρος τις επόμενες ημέρες

    28/6/2003 5:31:00 μμ

    Υψηλές θερμοκρασίες αναμένεται να επικρατήσουν τις επόμενες ημέρες. Ο υδράργυρος στις αρχές της εβδομάδας θα φτάσει τους 40 βαθμούς Κελσίου, ενώ από την Τετάρτη δεν αποκλείεται να αγγίξει κατά τόπους στα ηπειρωτικά και τους 42 βαθμούς Κελσίου. Η θερμοκρασία σήμερα θα φτάσει τους 38 βαθμούς, ενώ από το απόγευμα θα εκδηλωθούν καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές, στην ηπειρωτική Ελλάδα. Ο κρατικός μηχανισμός βρίσκεται σε ετοιμότητα, προκειμένου να αντιμετωπιστούν ενδεχόμενα προβλήματα εξαιτίας του καύσωνα. Παράλληλα, οι υγειονομικές αρχές απευθύνουν συστάσεις κυρίως προς τις ευπαθείς ομάδες.

    Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας πάντως βρίσκεται σε ετοιμότητα και προτρέπει τους πολίτες να αποφεύγουν τις μετακινήσεις, ενώ συνιστά ιδιαίτερη προσοχή σ' αυτούς που επηρεάζονται περισσότερο από τη ζέστη, όπως οι ηλικιωμένοι, οι πάσχοντες από χρόνια νοσήματα, οι άστεγοι και οι εργαζόμενοι σε υπαίθριους χώρους.

    Το υπουργείο Υγείας απέστειλε εγκύκλιο για την αντιμετώπιση πιθανών προβλημάτων σε όλες τις υγειονομικές υπηρεσίες, τους δήμους και τις κοινότητες με την οποία καλεί όλους τους συναρμόδιους φορείς να βρίσκονται σε συνεχή ετοιμότητα.

    Συγκεκριμένα, όλα τα νοσηλευτικά ιδρύματα θα πρέπει να έχουν δωμάτια με κλιματισμό και να είναι σε θέση να προσφέρουν άμεσα την απαραίτητη βοήθεια που χρειάζεται σε άτομα με θερμική εξάντληση.

    Το ΕΚΑΒ καλείται να έχει έτοιμες ειδικές μονάδες στελεχωμένες με εκπαιδευμένο προσωπικό, ενώ ενημερώθηκαν όλες οι μονάδες υγείας και πρόνοιας ότι αν χρειαστεί θα ενταχθούν στο σχέδιο ''Ξενοκράτης''.

    Τις ημέρες που θα επικρατήσουν υψηλές θερμοκρασίες θα βρίσκεται σε συνεχή λειτουργία στο υπουργείο Υγείας, το Κέντρο Ελέγχου και Κατεύθυνσης.

    Το υπουργείο επίσης συνιστά στους πολίτες να αποφεύγουν την άσκοπη έκθεση στον ήλιο και τη βαριά σωματική εργασία, να πίνουν άφθονα υγρά και όχι αλκοόλ, να τρώνε ελαφρά, να χρησιμοποιούν καπέλο και να ντύνονται ελαφρά, καθώς και να κάνουν συχνά ντους.

    Να ληφθούν μέτρα κατά της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων ζητά από τις επιχειρήσεις ο υπουργός Εργασίας Δημήτρης Ρέππας, καθώς και το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ) με εγκύκλιο.

    Το υπουργείο Εργασίας καλεί τις επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια του καύσωνα να εξασφαλίσουν για τους εργαζομένους διαλείμματα ανάπαυσης, επαρκώς κλιματιζόμενους χώρους για ανάπαυση, επαρκή εξαερισμό των χώρων εργασίας και αντιμετώπιση των ρύπων, ώστε να αποφεύγεται ο συνδυασμός υψηλής θερμοκρασίας και ρύπανσης.

    Η εγκύκλιος καλεί επίσης τους ασθενείς εργαζομένους που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα να αποφύγουν όσο είναι δυνατόν κατά τη διάρκεια του καύσωνα να προσέλθουν στην εργασία τους και υπενθυμίζει ότι κλάδοι ιδιαίτερα εκτεθειμένοι στον κίνδυνο των υψηλών θερμοκρασιών, όπως οι οικοδόμοι με βάση την ισχύουσα συλλογική σύμβαση εργασίας οφείλουν να διακόπτουν τις εργασίες τους όταν η θερμοκρασία ξεπερνά τους 38 βαθμούς υπό σκιά.

    [02] Στις 7 Ιουλίου η δίκη για τα επεισόδια στον Ασπρόπυργο

    28/6/2003 7:07:00 μμ

    Για τις 7 Ιουλίου αναβλήθηκε η δίκη των 15 συλληφθέντων για τα επεισόδια που έγιναν με την Αστυνομία στο ύψος των διυλιστηρίων Ασπροπύργου την περασμένη Τετάρτη. Περίπου 400 κάτοικοι, Έλληνες από την πρώην Σοβιετική Ένωση, είχαν επιχειρήσει να αποκλείσουν την Εθνική οδό, ζητώντας την νομιμοποίηση των αυθαίρετων κτισμάτων τους. Το μεσημέρι του Σαββάτου, οι κατηγορούμενοι ζήτησαν και πήραν αναβολή, για να προετοιμάσουν τις απολογίες τους. Στο πλευρό τους, ήταν από νωρίς το πρωί και συμπολίτες τους, οι οποίοι τονίζουν ότι θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις μέχρι να γίνουν νόμιμα τα αυθαίρετά τους και να πάψουν να πληρώνουν πρόστιμα.

    [03] Μπακογιάννη: ''Δεν θα πάμε σε πρόωρες εκλογές''

    28/6/2003 4:31:00 μμ

    Φωτο Αρχείου

    Την εκτίμηση ότι δεν θα οδηγηθούμε σε πρόωρες εκλογές και πως η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία, εξέφρασε το Σάββατο η δήμαρχος Αθηναίων Ντόρα Μπακογιάννη, στο περιθώριο της συνάντησής της με τον δήμαρχο Πατρών Ανδρέα Καράβολα. Ωστόσο, η κ. Μπακογιάννη τόνισε ότι όσο πιο γρήγορα γίνουν εκλογές τόσο το καλύτερο για να ξεκαθαρίσει το τοπίο, καθώς η κυβέρνηση δεν μπορεί να ανταποκριθεί στα προβλήματα του ελληνικού λαού, όπως η ανεργία, η ακρίβεια, η αγροτική πολιτική και η διαχείριση των κοινοτικών προγραμμάτων. Παράλληλα, οι δύο δήμαρχοι συζήτησαν επί μία ώρα για θέματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, αλλά και την πορεία των έργων στις Ολυμπιακές πόλεις.

    θεσμική και οικονομική κατοχύρωση των ΟΤΑ

    Σύμφωνοι ότι πρέπει να αγωνιστούν για τη θεσμική και οικονομική κατοχύρωση του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης έμειναν οι δήμαρχοι Πατρέων Ανδρέας Καράβολας και Αθηναίων Ντόρα Μπακογιάννη, που συναντήθηκαν το Σάββατο στο δημαρχείο της Πάτρας.

    Μετά τη συνάντηση, η κ. Μπακογιάννη επισήμανε ότι για την επίτευξη στη χώρα μας του ευρωπαϊκού μοντέλου αυτοδιοίκησης, θα πρέπει να παρθούν αποφάσεις για κατοχύρωση του θεσμού, ενώ τόνισε ότι θα αγωνιστούν προς αυτή την κατεύθυνση.

    Από την πλευρά του, ο κ. Καράβολας τόνισε ότι θα πρέπει όλοι οι δήμαρχοι να δώσουν τη μάχη για την κατοχύρωση του ρόλου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε θεσμικό και οικονομικό επίπεδο.

    Όσον αφορά στους Ολυμπιακούς Αγώνες, η δήμαρχος Αθηναίων σημείωσε ότι χρειάζεται τεράστια προσπάθεια σε επίπεδο έργων, οργανωτικό, αλλά και διάθεση ικανών πιστώσεων. Η κ. Μπακογιάννη υπογράμμισε ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι μεγάλη υπόθεση και μπορεί να εξελιχθούν σε ένα μεγάλο κεφάλαιο για την προβολή της Ελλάδας σε όλο τον κόσμο.

    [04] Επίθεση Ντενκτάς κατά της Ε. Ε για το Κυπριακό

    28/6/2003 12:43:00 μμ

    Ολομέτωπη επίθεση εναντίον της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξαπέλυσε ο Ραούφ Ντενκτάς, σε ομιλία του στο φόρουμ της Κρανς Μοντάνα στην Ελβετία, ισχυριζόμενος ότι αν εντάξει τη μισή Ελληνική Κύπρο, κατά την έκφρασή του, ''καταπατεί τα ανθρώπινα δικαιώματα, το κράτος δικαίου, τη δημοκρατία και τη δικαιοσύνη''. Η Ευρώπη, ανέφερε ο Ρ. Ντενκτάς δίνει εξετάσεις στην Κύπρο και ή εντάσσει τη μισή Κύπρο, με όλες τις συνέπειες, όπως τις απαρίθμησε, ''ή αντιλαμβάνεται τις πραγματικότητες στο νησί και προσεγγίζει ισότιμα τις δύο πλευρές''. Επανέλαβε επίσης τον ισχυρισμό για εμπάργκο και ισχυρίστηκε ότι ο ίδιος ουδέποτε απέφυγε τις συνομιλίες, λέγοντας ότι επιθυμεί να διεξάγονται επί ίσοις όροις. Στο μεταξύ, ένα νέο κόμμα ιδρύθηκε στα κατεχόμενα με την επωνυμία "Κίνημα για Ειρήνη και Δημοκρατία", με στόχο να διεκδικήσει τις εκλογές του Δεκεμβρίου και να απομακρύνει τον Ραούφ Ντενκτάς από την εξουσία.

    ''Στην Κύπρο υπάρχουν δύο κράτη''

    Ο Ραούφ Ντενκτάς στην ομιλία του αναλώθηκε σε παρελθοντολογία, αρχίζοντας από τη δεκαετία του 1930, κάνοντας λόγο για δύο κοινότητες, με διαφορά θρησκείας, γλώσσας και πολιτισμού και ισχυρίστηκε ότι σήμερα στην Κύπρο υπάρχουν δύο κράτη.

    Εξάλλου, σε συνέντευξη που παραχώρησε σε τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι, ο Ραούφ Ντενκτάς είπε ότι τον λυπεί που ο Αμερικανός πρόεδρος Τ. Μπους συμφωνεί με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη στο Κυπριακό.

    Επίσης κατηγόρησε την Ελλάδα ότι από το 1955 στοχεύει την ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα. Ακόμη ανέφερε ότι για να επανέλθει το σχέδιο Ανάν στο τραπέζι, θα πρέπει να συμφωνήσουν και οι δύο πλευρές, υπογραμμίζοντας ότι τη στιγμή αυτή το σχέδιο δεν βρίσκεται στο τραπέζι.

    Νέο κόμμα ιδρύθηκε στα Κατεχόμενα

    Την ίδια ώρα, ένα νέο κόμμα ιδρύθηκε στα κατεχόμενα με την επωνυμία "Κίνημα για Ειρήνη και Δημοκρατία", με στόχο να διεκδικήσει τις εκλογές του ερχομένου Δεκεμβρίου και να απομακρύνει τον Ραούφ Ντενκτάς από την εξουσία.

    Ανακοινώνοντας την ίδρυση του Κόμματος, ο Μουσταφά Ακιντζί είπε ότι αυτό είναι αποτέλεσμα της απαίτησης των Τουρκοκυπρίων για επίλυση του Κυπριακού στη βάση του σχεδίου Ανάν και ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση μιας ενωμένης Κύπρου την πρώτη Μαΐου του 2004.

    Στόχος, είπε, είναι να μετατρέψουμε τις εκλογές σε δημοψήφισμα υπέρ της λύσης. Περιστοιχιζόμενος από τους ηγέτες τεσσάρων άλλων κομμάτων και εκπροσώπους οργανώσεων στα κατεχόμενα, ο Μουσταφά Ακιντζί τόνισε ότι ο Ραούφ Ντενκτας δεν εκπροσωπεί τους Τουρκοκύπριους και δεν μπορεί να διαπραγματεύεται εκ μέρους τους. Ανέφερε ότι εάν το νέο Κόμμα επικρατήσει στις εκλογές, ο Ραούφ Ντενκτάς θα παύσει να είναι διαπραγματευτής.

    Σχολιάζοντας την απόφαση του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ να μη συμμετάσχει στο νέο Κόμμα, είπε ότι κ. Ταλάτ προτίμησε διαφορετικό δρόμο δράσης, χωρίς να ακούσει τη φωνή του λαού.

    Ο αντιπρόεδρος του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης της Τουρκίας Μουράτ Μερτζάν δήλωσε στην εφημερίδα Κίπρις ότι το Κυπριακό θα έχει λυθεί το 2004, και κάλεσε τους Τουρκοκυπρίους να είναι αισιόδοξοι.

    [05] Μνημόνιο Συνεργασίας της ΚΕΔΚΕ με Ισραήλ-Παλαιστίνη

    28/6/2003 11:41:00 πμ

    Μνημόνιο Συνεργασίας θα υπογράψουν η Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ), η Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων Ισραήλ (ULAI) και η Ένωση Δημάρχων Παλαιστίνης (APLA) παρουσία του υφυπουργού Εξωτερικών Γιάννη Μαγκριώτη, στη Θεσσαλονίκη την Κυριακή στις 8 το βράδυ. Η υπογραφή του Μνημονίου γίνεται στο πλαίσιο της διήμερης συνάντησης, 29 και 30 Ιουνίου, των τριών Ενώσεων και αποτελεί το αποτέλεσμα πολύμηνων συζητήσεων και αλλεπάλληλων συναντήσεων στην Αθήνα, την Παλαιστίνη και το Ισραήλ.

    Η ΚΕΔΚΕ έχει αναλάβει πρωτοβουλία εδώ και ένα χρόνο προκειμένου να παράσχει κάθε δυνατή βοήθεια στους δύο δοκιμαζόμενους λαούς με τη φιλοξενία στην Ελλάδα 350 παιδιών από το Ισραήλ και την Παλαιστίνη.

    Η υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ των τριών Τοπικών Αυτοδιοικήσεων πραγματοποιείται σε μια δύσκολη περίοδο. Η περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου αποτελεί διαρκή εστία αντιπαράθεσης, θρηνεί ήδη εκατοντάδες ανθρώπινα θύματα, μετρά κατεστραμμένες πολιτείες, ενώ οι πολίτες της ζουν καθημερινά τον φόβο και τον τρόμο.

    Αυτό το κλίμα ανασφάλειας, που δεν επιτρέπει την ανάπτυξη και την πρόοδο, θέλουν να ανατρέψουν οι τρεις αυτοδιοικητικές ενώσεις.

    Βασικό "όπλο" για την επίτευξη του παραπάνω σκοπού είναι η ανάπτυξη των σχέσεων και η προώθηση ανταλλαγών μεταξύ των δήμων και δημάρχων των τριών Ενώσεων.

    Οι εκπρόσωποι της ΚΕΔΚΕ, της ULAI και της APLA έχουν καταλήξει ότι οι τρεις λαοί, στην Ελλάδα, το Ισραήλ και την Παλαιστίνη, παρά τη γεωγραφική απόσταση που τους χωρίζει και τη διαφορετικότητά τους, μπορούν και σήμερα, όπως και στο μακρινό παρελθόν να συναντηθούν ξανά, να αλληλοδιδαχθούν και να αγωνιστούν από κοινού για την εδραίωση της ειρήνης στην ταραγμένη περιοχή, για τη συνύπαρξη μέσα από τη διαφορετικότητά τους.

    Ειδικότερα προωθούν τη συνεργασία:

    Για την προστασία και τον σεβασμό της ανθρώπινης ζωής. Για τον παραμερισμό των φραγμών που τους χωρίζουν, για ανάπτυξη εταιρικών σχέσεων συνεργασίας μεταξύ των δήμων και κάθε είδους συνεργασίας με σκοπό την πρόοδο και την ευημερία των λαών σε ένα περιβάλλον διαρκούς ειρήνης και αλληλοκατανόησης. Για την ενίσχυση του διαλόγου και συντονισμού με σκοπό την ευημερία σε όλους τους τομείς της καθημερινής ζωής των πολιτών. Για θέματα που αφορούν τη διαρκή ανάπτυξη των πόλεων, όπως είναι η ανάπτυξη τουριστικών ανταλλαγών, η ανακαίνιση των παλαιών πόλεων και η δημιουργία νέων, καθώς και η προστασία το περιβάλλοντος. Για την προστασία και την ανάδειξη των μνημείων της ανθρώπινης κληρονομιάς.

    Τη Δευτέρα 30 Ιουνίου 2003 πρόκειται να συναντηθούν οι τρεις αντιπροσωπείες, προκειμένου να εξειδικεύσουν τις κατευθύνσεις συνεργασίας που καθορίζει το Μνημόνιο.

    [06] Αρχισε η κατεδάφιση της γέφυρας στον Σταυρό Αγ.Παρασκευής

    28/6/2003 11:04:00 πμ

    Αρχισε η κατεδάφιση της γέφυρας του Σταυρού στην Αγία Παρασκευή. Λόγω των έργων έχουν γίνει από την Τροχαία κυκλοφοριακές παρεμβάσεις για τη διευκόλυνση των οδηγών. Η γέφυρα θα έχει γκρεμιστεί μέχρι τις 15 Ιουλίου και ο κόμβος που θα δημιουργηθεί στην περιοχή θα είναι έτοιμος τον Απρίλιο του 2004. Συγκεκριμένα έχουν μονοδρομηθεί η λεωφόρος Λαυρίου προς τα Μεσόγεια και οι οδοί Κλεισθένους και Κυκλάδων προς τη λεωφόρο Μεσογείων.

    Στη θέση της γέφυρας κατασκευάζεται ένα σύνθετο έργο σε τρία επίπεδα. Η λεωφόρος Μαραθώνος υπογειοποιείται και θα διέρχεται με ελεύθερη ροή από την περιοχή του κόμβου. Πάνω από το έδαφος θα διέρχεται σε γέφυρα η οδός που θα συνδέει την περιφερειακή λεωφόρο Υμηττού με τη λεωφόρο Σταυρού -Ελευσίνας.

    [07] Εκδήλωση για τα παιδιά του Μακροχωρίου Ημαθίας

    28/6/2003 6:33:00 μμ

    Φωτο Αρχείου

    Την υπόσχεση ότι ο ελληνικός αθλητισμός θα είναι κοντά στα παιδιά του Μακροχωρίου Ημαθίας, που έζησαν το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών και το οποίο είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 21 μαθητές, εκπλήρωσε το Σάββατο η ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού. Ο υπουργός και ο υφυπουργός Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος και Γιώργος Λιάνης, μαζί με τον υπουργό Δημόσιας Τάξης Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, Ολυμπιονίκες, παραολυμπιονίκες και παλαίμαχους ποδοσφαιριστές επισκέφτηκαν το Μακροχώρι, όπου παρουσίασαν τις αθλητικές παρεμβάσεις που θα γίνουν στους δήμους Αγίου Παύλου και Αντιγονιδών, καθώς και το μνημείο που θα στηθεί στο Μακροχώρι στη μνήμη των άτυχων παιδιών.

    Αθλητικές εγκαταστάσεις για τα παιδιά της περιοχής

    Στο δήμο Αγίου Παύλου θα πραγματοποιηθεί η ολοκλήρωση του αθλητικού κέντρου που θα περιλαμβάνει γήπεδα μπάσκετ, βόλεϊ και τένις. Δρόμους τζόγκινγκ, αποδυτήρια αθλητών, αναψυκτήριο και κυλικείο, διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου, αντικατάσταση του συνθετικού χλοοτάπητα στο υπάρχον γήπεδο 5x5 και ηλεκτροφωτισμό για νυχτερινή χρήση του αθλητικού κέντρου.

    Για τις εργασίες θα δοθεί στο δήμο επιταγή 400.000 ευρώ, ενώ η όποια πρόσθετη δαπάνη που θα απαιτηθεί για το κλειστό γυμναστήριο θα καλυφθεί από το πρόγραμμα "Αθήνα 2004".

    Επίσης, θα δοθεί οικονομική ενίσχυση στο δήμο ύψους 138.215 ευρώ για αναβάθμιση και εξοπλισμό του αθλητικού και πολιτιστικού κέντρου Νέας Νικομήδειας. Στο δήμο Αντιγονιδών θα κατασκευαστούν γήπεδα μπάσκετ, βόλεϊ και τένις, ενώ για το σκοπό αυτό θα δοθεί επιταγή 206.000 ευρώ.

    Παράλληλα, ο κ. Λιάνης παρουσίασε τη μακέτα του μνημείου που θα φιλοτεχνήσει ο Παύλος Ζωγράφος. Πρόκειται για δύο φτερούγες που το ύψος και το άνοιγμα το φτερών θα έχουν ύψος 2,8 μέτρα. Το μνημείο θα φωτιστεί και στο πίσω μέρος του θα υπάρχει μαρμάρινη πλάκα με τα ονόματα των παιδιών. Το μνημείο θα είναι κατασκευασμένο από υλικά που θα το προστατεύουν από τη φθορά που επιφέρουν οι αλλαγές των καιρικών συνθηκών.

    Στην ομιλία του ο κ. Λιάνης υπογράμμισε ότι η παρουσία των πολιτικών και αθλητών στο Μακροχώρι δεν είναι πολιτική, αλλά είναι ανθρώπινη.

    Από την πλευρά του, ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι με την πράξη αυτή, που δεν είναι πολιτική, αλλά είναι βαθιά ανθρώπινη, θέλουν να δείξουν στο τραυματισμένο Μακροχώρι πως τους θυμούνται και τους σκέφτονται.

    Ο κ. Χρυσοχοΐδης επισήμανε ότι βρίσκονται στο Μακροχώρι για να συμπαρασταθούν στους ανθρώπους σε αυτό το βαρύ πένθος που ζουν.

    Στο Μακροχώρι παραβρέθηκαν οι Ολυμπιονίκες Βούλα Πατουλίδου, Κάχι Καχιασβίλι, Κώστας Κεντέρης, Κατερίνα Θάνου, Εύα Χριστοδούλου, Άννα Πολάτου και Ειρήνη Αϊδινλή. Επίσης, οι παραολυμπιονίκες Σίμος Παλτσανιτίδης και Κωνσταντίνος Γασπαρίδης, οι προπονητές Γιάννης Ιωαννίδης, Ντούσαν Μπάγιεβιτς, Χρήστος Τζέκος και Στέλιος Μανωλάς.

    Απόψε στο Μακροχώρι θα δοθεί ποδοσφαιρικός αγώνας μεταξύ της μικτής ομάδας Βέροιας και της ομάδας των παλαιμάχων.

    Στην εκδήλωση παρευρέθηκε ο νομάρχης Ημαθίας Ιωάννης Σπάρτσης, οι δήμαρχοι Αγίου Παύλου και Αντιγονιδών, γονείς των θυμάτων και πλήθος κόσμου.

    Εκπροσωπώντας τις οικογένειες των θυμάτων, ο Τάσος Θαλαλέος επέδωσε στους υπουργούς υπόμνημα προς τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, στο οποίο αναγράφεται λεπτομερώς η οικογενειακή κατάσταση της κάθε οικογένειας των 21 παιδιών που έχασαν τη ζωή τους στο τροχαίο δυστύχημα.

    Μετά το τέλος της εκδήλωσης οι υπουργοί επισκέφτηκαν τις οικογένειες των θυμάτων.

    [08] Χωρίς ρεύμα για 45 λεπτά το αεροδρόμιο του Ηρακλείου

    28/6/2003 5:25:00 μμ

    Ένταση επικράτησε το Σάββατο στο αεροδρόμιο ''Νίκος Καζαντζάκης'' του Ηρακλείου, λόγω διακοπής ρεύματος που κράτησε για 45 λεπτά. Η διακοπή, σημειώθηκε στις 10.15 το πρωί και διήρκεσε μέχρι τις 11.00 και σύμφωνα με πληροφορίες η βλάβη δεν οφειλόταν στη ΔΕΗ αλλά στο βοηθητικό σύστημα ηλεκτροδότησης που διαθέτει το αεροδρόμιο, καθώς ''έπεσε'' ένα θερμικό ρελέ, με αποτέλεσμα να έχει αλυσιδωτές επιπτώσεις στο σύστημα και να μην μπορέσουν να λειτουργήσουν οι γεννήτριες. Έτσι για 45 λεπτά δεν μπορούσε να γίνει ο έλεγχος επιβίβασης, αλλά και οι επιβάτες δεν είχαν τη δυνατότητα να πάρουν τις αποσκευές τους, καθώς δεν λειτουργούσαν οι ταινίες μεταφοράς τους. Ωστόσο, η διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος δεν επηρέασε τον πύργο ελέγχου, που διαθέτει αυτόνομο σύστημα ηλεκτροδότησης, με αποτέλεσμα οι αναχωρήσεις και οι αφίξεις των αεροσκαφών να γίνουν κανονικά. Η βλάβη αποκαταστάθηκε και το αεροδρόμιο επέστρεψε στους κανονικούς του ρυθμούς.

    [09] Εντοπισμός φορτηγού με φορτίο σφαιρών στην Κακαβιά

    28/6/2003 3:42:00 μμ

    Ολόκληρο φορτίο με σφαίρες εντοπίστηκε από τους τελωνειακούς στην Κακαβιά ανάμεσα σε 23 τόνους κάρβουνο. Από τις πρώτες εκτιμήσεις των τελωνειακών ο αριθμός των σφαιρών ξεπερνά τις 500.000. Οι τελωνειακοί είχαν πληροφορίες ότι με ελληνική νταλίκα διακινούνται σφαίρες και ενδεχομένως και όπλα με προορισμό κυρίως την Κρήτη. Ετσι, δεν άργησαν να εντοπίσουν το φορτίο με τις σφαίρες και να συλλάβουν τον 45χρονο Ελληνα οδηγό από την Κρήτη, τα στοιχεία του οποίου δεν δόθηκαν στη δημοσιότητα μέχρι να ολοκληρωθούν οι έρευνες. Ο οδηγός κρατείται και την Κυριακή θα οδηγηθεί στον εισαγγελέα Ιωαννίνων.

    Οι σφαίρες ήταν συσκευασμένες σε μεταλλικά κιβώτια, αλλά και σε μεγάλες ποσότητες χύμα, σε τσουβάλια. Είναι πολεμικό υλικό από τις λεηλασίες των αλβανικών στρατοπέδων το 1997.

    Το μεγαλύτερο μέρος των πυρομαχικών και όπλων από τις λεηλασίες δεν έχει ακόμη συγκεντρωθεί από τις αλβανικές αρχές και είναι στα χέρια ιδιωτών και κυρίως της αλβανικής μαφίας που τα διακινεί στο εξωτερικό.

    Ο οδηγός της νταλίκας φτάνοντας στην Κακαβιά το βράδυ της Παρασκευής, ήταν ιδιαίτερα νευρικός και αρχικά αρνήθηκε να ανοίξει τα παραπέτα του αυτοκινήτου, ισχυριζόμενος ότι οι 23 τόνοι από κάρβουνο που μετέφερε μπορούσε να αδειάσουν όπως ήταν τοποθετημένοι. Οι τελωνειακοί δεν πείστηκαν, οδήγησαν την νταλίκα στον ειδικό χώρο ελέγχου και λίγο πριν το μεσημέρι του Σαββάτου με τη βοήθεια και ειδικών σκυλιών άρχισαν τους ελέγχους για να φθάσουν στο φορτίο με τις σφαίρες που ήταν τοποθετημένο στο κέντρο της νταλίκας, συσκευασμένο σε παλέτες και καλυμμένο με τσουβάλια από κάρβουνο.

    [10] Κωνσταντόπουλος:''Οι Ελληνες πρέπει να πουν όχι στον δικομματισμό''

    28/6/2003 1:28:00 μμ

    Τα σενάρια περί του χρόνου των εκλογών δεν έχουν καμία αξία για τους απλούς Eλληνες εργαζόμενους, αλλά το θέμα είναι πώς μπορεί από τις εκλογές, να υπάρξει ένα αποφασιστικό μήνυμα κατά των συντηρητικών πολιτικών και του καθεστωτικού δικομματισμού, τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Νίκος Κωνσταντόπουλος, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στη Φθιώτιδα όπου και περιόδευσε. ''Το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ θα προβληματιστούν, μόνο αν υπάρξει ισχυρό ποσοστό απόρριψης των νεοφιλελεύθερων επιλογών στις προσεχείς εκλογές'', είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κωνσταντόπουλος.

    ''Το κρίσιμο ερώτημα είναι πώς θα γίνουν οι εκλογές και αν από αυτές θα υπάρξει η ισχυρή αμφισβήτηση των πολιτικών που εφαρμόζονται και του δικομματικού σκηνικού, το οποίο έχει μονιμοποιηθεί στο πολιτικό σκηνικό της χώρας, είπε ο κ. Κωνσταντόπουλος.

    "Ένα πολύ ισχυρό ποσοστό ενίσχυσης της αριστεράς, ένα ισχυρό ποσοστό ενίσχυσης του ΣΥΝ, που είναι εναλλακτική επιλογή απέναντι στο νεοφιλελευθερισμό και το δικομματισμό, που είναι δημιουργική δύναμη και προοπτική για να αλλάξουν οι συσχετισμοί και οι πολιτικές'', επεσήμανε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΣΥΝ, στη συνέντευξή του.

    Ο κ. Κωνσταντόπουλος, παραβρέθηκε την Παρασκευή στην έναρξη του πρώτου Διεθνούς Συνεδρίου Βιολογικής Γεωργίας στη Θήβα και στη συνέχεια, περιόδευσε το νομό Φθιώτιδας, όπου και συμμετείχε σε ευρεία σύσκεψη φορέων του νομού στο Εργατικό Κέντρο Λαμίας.

    [11] Επεισόδια στο λιμάνι της Χίου

    28/6/2003 12:00:00 μμ

    Ενταση επικράτησε το βράδυ της Παρασκευής στο λιμάνι της Χίου όταν περίπου 800 διαδηλωτές κατέλαβαν για δύο ώρες τον καταπέλτη του πλοίου "Μυτιλήνη", εμποδίζοντας την αποβίβαση και επιβίβαση των επιβατών. Κύριο αιτημά τους είναι η επαναφορά των εκπτώσεων στα εισιτήρια όλων των θέσεων για τους συνταξιούχους ναυτικούς, τους πολύτεκνους και τους ανάπηρους.

    [12] Υπουργικό τη Δευτέρα για την Ελληνική Προεδρία

    28/6/2003 11:09:00 πμ

    Στην Αθήνα επέστρεψε από τις Ηνωμένες Πολιτείες ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, ο οποίος το επόμενο διάστημα αναμένεται να σχεδιάσει τις κινήσεις του για τις πολιτικές πρωτοβουλίες που θα αναλάβει, καθώς και τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης. Τη Δευτέρα θα συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο με αντικείμενο τα αποτελέσματα της Ελληνικής Προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ενώ το απόγευμα της ίδιας ημέρας θα αναχωρήσει για το Στρασβούργο, όπου την Τρίτη θα ανακοινώσει στο Ευρωκοινοβούλιο τα συμπεράσματα της Προεδρίας.

    [13] Εκεχειρία Ισραηλινών-Παλαιστινίων

    28/6/2003 4:39:00 μμ

    Aνοίγει ο δρόμος για ειρήνευση στη Μέση Ανατολή, μετά την εκεχειρία μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων. Η συμφωνία προβλέπει την απόσυρση του ισραηλινού στρατού από τη Λωρίδα της Γάζας και την παύση των επιθέσεων από την πλευρά των ένοπλων παλαιστινιακών οργανώσεων. Στην κυβέρνηση Σαρόν επικρατεί σκεπτικισμός, ενώ ο Λευκός Οίκος χαρακτήρισε τη συμφωνία βήμα προς την ορθή κατεύθυνση. Οι παλαιστινιακές εξτρεμιστικές οργανώσεις, Χαμάς, Τζιχάντ και Φατάχ αναμένεται να ανακοινώσουν τον τερματισμό των επιθέσεων εναντίον του Ισραήλ μέσα στις επόμενες 24 ώρες.

    Τη Δευτέρα αρχίζει η αποχώρηση των στρατευμάτων από τη Λωρίδα της Γάζας

    Ο ισραηλινός στρατός θα αποσυρθεί τη Δευτέρα από ζώνες της Λωρίδας της Γάζας, τις οποίες έχει ανακαταλάβει, ενώ αμέσως μετά θα αποσυρθούν από τη Βηθλεέμ, ωστόσο δεν έχει διευκρινιστεί ακόμα η ακριβής ημερομηνία της επιχείρησης.

    Ισραηλινοί αξιωματικοί θα συζητήσουν την Κυριακή με Παλαιστίνιους αξιωματούχους τις λεπτομέρειες της επιχείρησης αποχώρησης από το βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.

    "Εάν οι Παλαιστίνιοι δεν τηρήσουν τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει και δεν εμποδίσουν την οργάνωση αντι-ισραηλινών επιθέσεων από τις περιοχές που θα εκκενωθούν, ο ισραηλινός στρατός θα είναι ελεύθερος να αναλάβει δράση εναντίον των τρομοκρατικών οργανώσεων", μετέδωσε ο κρατικός ραδιοσταθμός.

    Τζιχάντ, Χαμάς, Φατάχ θα ανακοινώσουν τρίμηνη εκεχειρία

    Εν τω μεταξύ, όπως δήλωσε ηγετικό στέλεχος της ισλαμικής Τζιχάντ, την Κυριακή στις 11:00 (τοπική ώρα) πρόκειται να ανακοινωθεί ταυτόχρονα στη Γάζα, τη Ραμάλα και το Κάιρο και επίσημα η τρίμηνη εκεχειρία.

    "Η ανακοίνωση της τελικής συμφωνίας αναμένεται μέσα σε 24 ώρες", τόνισε ο Μοχάμεντ αλ-Χίντι, προσθέτοντας όμως πως αυτή η εκεχειρία εξαρτάται από ορισμένες προϋποθέσεις που πρέπει να εκπληρώσει το Ισραήλ, όπως "ο τερματισμός των δολοφονιών, των επιθέσεων και των κατεδαφίσεων παλαιστινιακών σπιτιών και η απελευθέρωση (παλαιστίνιων) κρατούμενων". Ο αλ Χίντι διευκρίνισε πως η Τζιχάντ, η Χαμάς και η Φατάχ "δεν θα σεβαστούν αυτήν την εκεχειρία αν το Ισραήλ δεν τηρήσει αυτές τις προϋπόθέσεις".

    Ικανοποίηση από τη Μόσχα

    Σημαντικό βήμα προς τη σταθεροποίηση της κατάστασης στη Μέση Ανατολή, χαρακτήρισε η Μόσχα την αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Λωρίδα της Γάζας.

    Ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Αλεξάντερ Γιακοβένκο εξέφρασε το Σάββατο την ικανοποίησή του για τις επίμονες προσπάθειες του Παλαιστίνιου πρωθυπουργού Μαχμούντ Αμπάς και για το σημαντικό ρόλο του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής Γιάσερ Αραφάτ, ο οποίος, όπως υποστηρίζει, υιοθέτησε μια εποικοδομητική στάση στη νέα αυτή φάση του "οδικού χάρτη".

    Από το Κάιρο, πηγή του Αραβικού Συνδέσμου ανέφερε πως η ανακοίνωση εκεχειρίας από την πλευρά των εξτρεμιστικών παλαιστινιακών οργανώσεων θα γίνει το αργότερο τη Δευτέρα.

    [14] Το Ιράν διαπραγματεύεται έκδοση στελεχών της Αλ Κάιντα

    28/6/2003 12:33:00 μμ

    Το Ιράν διεξάγει συνομιλίες με την Αίγυπτο, το Κουβέιτ και τη Σαουδική Αραβία για την έκδοση υψηλόβαθμων στελεχών της Αλ Κάιντα που συνελήφθησαν στο έδαφός του. Οπως έγινε γνωστό από διπλωματικές πηγές, τρία υψηλόβαθμα στελέχη της Αλ Κάιντα περιλαμβάνονται στους συλληφθέντες, που καταζητούνται από τις ΗΠΑ και η έκδοση των οποίων θα καταφέρει σημαντικό πλήγμα στην οργάνωση.

    "Εχουμε ισχυρούς λόγους να πιστεύουμε ότι το Ιράν κρατεί σημαντικά στελέχη της Αλ Κάιντα. Αλλά οι διαπραγματεύσεις για την έκδοσή τους είναι πολύ ευαίσθητες, για τον λόγο αυτόν προς το παρόν δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση για την ταυτότητά τους", δήλωσε διπλωματική πηγή.

    Ο ένας κρατούμενος είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αιγύπτιος Σάιφ αλ Αντελ, ο οποίος βρέθηκε στην τρίτη θέση της ιεραρχίας της οργάνωσης μετά το θάνατο του επιχειρησιακού αρχηγού της Μοχάμαντ Ατεφ.

    Ο δεύτερος κρατούμενος είναι, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Σάαντ Μπιν Λάντεν, γιος του Οσάμα, ενώ ο τρίτος σημαντικός κρατούμενος είναι σύμφωνα με πληροφορίες, ο εκπρόσωπος της οργάνωσης Αμπού Γάιθ.

    Επικαλούμενο "δυτικές διπλωματικές πηγές", το αραβικό δορυφορικό τηλεοπτικό δίκτυο Al Arabiya μετέδωσε την Παρασκευή ότι ο δεύτερος στην ιεραρχία της Αλ Κάιντα, ο Αϊμάν Αλ Ζαουάχρι, ένας από τους γιους του Μπιν Λάντεν και ο Αμπού Γάιθ έχουν συλληφθεί και κρατούνται στο Ιράν.

    [15] Λάος: Δύο δημοσιογράφοι κατηγορούνται για συνέργια σε φόνο

    28/6/2003 3:58:00 μμ

    Την κατηγορία της συνέργιας σε φόνο, αντιμετωπίζουν δύο ξένοι δημοσιογράφοι, οι οποίοι συνελήφθησαν στις 4 Ιουνίου στο Λάος, όπου έκαναν ρεπορτάζ για τη μειονότητα των Χμονγκ. Πρόκειται για τον Βέλγο δημοσιογράφο Τιερί Φαλίζ και τον Γάλλο εικονολήπτη και φωτογράφο Βενσέν Ρεϊνό, που κατηγορούνται, επίσης, για παρεμπόδιση του έργου των δυνάμεων ασφαλείας της χώρας και οι οποίοι αναμένεται να δικαστούν τη Δευτέρα. Μέχρι σήμερα οι Αρχές του Λάος δεν ανακοίνωναν καμιά συγκεκριμένη πληροφορία για το λόγο της σύλληψής τους, ενώ είναι η πρώτη φορά που γίνονται γνωστές οι κατηγορίες. Καμιά πληροφορία δεν έχει γίνει γνωστή για τις κατηγορίες που θα απαγγελθούν εναντίον του οδηγού τους, του Νάου Καρλ Μούα, που κατάγεται από τους Χμονγκ.

    [16] Ολλανδία: Δεκάδες τραυματίες από έκρηξη σε καταστήματα

    28/6/2003 3:40:00 μμ

    Τρία καταστήματα καταστράφηκαν από έκρηξη που σημειώθηκε το Σάββατο στο κέντρο της Χάγης και η οποία είχε ως αποτέλεσμα να τραυματιστούν 21 άνθρωποι, επτά από τους οποίους βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση. Κατά πάσα πιθανότητα η έκρηξη οφείλεται σε διαρροή υγραερίου, όπως δήλωσε εκπρόσωπος της δημαρχίας της πόλης, ο οποίος τόνισε ότι τα συνεργία διάσωσης συνεχίζουν τις έρευνες στα ερείπια ενός κοσμηματοπωλείου, ενός σνακ-μπαρ και ενός καταστήματος ρούχων. Ο ίδιος εκτίμησε ότι δεν υπάρχουν άλλα θύματα.

    [17] Με διαδηλώσεις έγινε δεκτός στο Λος Αντζελες ο Τ. Μπους

    28/6/2003 11:11:00 πμ

    Περίπου χίλιοι διαδηλωτές που αντιδρούν στην πολιτική που ακολουθεί ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζορτζ Μπους, τον υποδέχτηκαν το βράδυ της Παρασκευής στο Λος Αντζελες όπου έφτασε για να παραβρεθεί σε μια προεκλογική συγκέντρωση.

    Φωνάζοντας "καθαίρεση" οι διαδηλωτές διαμαρτυρήθηκαν για την πολιτική της κυβέρνησης Μπους, την οποία κατηγορούν ότι είπε ψέματα για την ύπαρξη όπλων μαζικής καταστροφής στο Ιράκ. Είχαν συγκεντρωθεί μπροστά από το ξενοδοχείο, στο κέντρο της πόλης, όπου ο Μπους συμμετείχε σε μια προεκλογική εκδήλωση του Ρεπουμπλικανικού κόμματος προκειμένου να συγκεντρώσει χρήματα για την προεκλογική εκστρατεία του 2004. Σύμφωνα με τους οργανωτές, στην εκδήλωση συγκεντρώθηκε το ποσό των 3,6 εκατομμυρίων δολαρίων.

    Ο Μπους στοχεύει να μαζέψει συνολικά 200 εκατομμύρια δολάρια για να χρηματοδοτήσει την εκστρατεία του.

    [18] Η ΠΓΔΜ θα υπογράψει συμφωνία με ΗΠΑ με το όνομα 'Μακεδονία'

    28/6/2003 3:17:00 μμ

    Τραϊκόφσκι- Τσεβέρνκοφσκι

    Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Μπράνκο Τσεβέρνκοφσκι επιβεβαίωσε ότι η χώρα του θα υπογράψει συμφωνία με τις ΗΠΑ για την εξαίρεση των Αμερικανών πολιτών από τη δικαιοδοσία του νεοσύστατου Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, με το όνομα ''Δημοκρατία Μακεδονίας''. Την ικανοποίησή του εξέφρασε και ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Μπόρις Τραϊκόφσκι, επισημαίνοντας ότι με τη διμερή αυτή συμφωνία με τις ΗΠΑ, θα σημειωθεί πρόοδος στο ζήτημα της ονομασίας της χώρας.

    Τσεβέρνκοφσκι: ''Το θέμα της ονομασίας δεν έχει επιλυθεί''

    Ο Μπράνκο Τσεβέρνκοφσκι σε συνέντευξή του στην εφημερίδα των Σκοπίων "Ουτρίνσκι Βέσνικ" δήλωσε ότι "είναι εξαιρετικά μεγάλης σημασίας το γεγονός ότι θα υπογράψουμε την συμφωνία αυτή με τις ΗΠΑ, με το όνομα 'Μακεδονία'. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι επιλύεται οριστικά το ζήτημα της ονομασίας της χώρας, όμως πρόκειται για μία σημαντική καμπή στο θέμα αυτό, το οποίο είναι μείζονος εθνικής σημασίας", υπογράμμισε ο Τσερβέκοφσκι.

    Παράλληλα, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, αναγνωρίζει έμμεσα ότι η συμφωνία αυτή με τις ΗΠΑ για τη μη παραπομπή Αμερικανών στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, ίσως έρχεται σε αντίθεση με τις αρχές της διεθνούς νομιμότητας, υποστηρίζει όμως ότι στη διεθνή πολιτική εκτός από τις θέσεις αρχής, υπάρχει κάτι πιο ισχυρό, αυτό που ονομάζεται συμφέρον.

    Τα Σκόπια συνεργάζονται με την Ε.Ε

    Ανέφερε ότι η χώρα του συνεχίζει τη συνεργασία με την Ε.Ε, φέροντας ως παράδειγμα το γεγονός ότι η κυβέρνηση του, αποφάσισε να προτείνει στις Βρυξέλλες την παράταση κατά δυόμισι μήνες της εντολής για την παρουσία της "Κονκόρντια" -της ευρωπαϊκής στρατιωτικής δύναμης που εδρεύει στην ΠΓΔΜ.

    Ωστόσο, η ίδια εφημερίδα στο κύριο άρθρο της, υποστηρίζει, ότι δεν πρέπει να δίνεται και μεγάλη σημασία στο γεγονός ότι η χώρα θα υπογράψει την συμφωνία με τις ΗΠΑ για το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, με το όνομα "Μακεδονία".

    "Το γεγονός ότι στη συμφωνία, η χώρα θα αναφέρεται με το συνταγματικό της όνομα, δεν έχει ιδιαίτερη πολιτική βαρύτητα. Κι' αυτό διότι είναι δεδομένο, ότι οι ΗΠΑ, δεν σκέφτονται να αναγνωρίσουν το συνταγματικό όνομα της χώρας. Η συγκατάθεση της Ουάσινγκτον να υπάρχει το όνομα Μακεδονία στη συμφωνία, αποτελεί μόνον άλλοθι προς την κυβέρνηση του κ. Τσεβέρνκοφσκι για να χρησιμοποιήσει την συμφωνία, με σκοπό να κερδίσει πόντους στην κοινή γνώμη της χώρας", σχολιάζει η εφημερίδα.

    Στο ίδιο άρθρο εκτιμάται ακόμη ότι οι λόγοι που οδήγησαν την ΠΓΔΜ στην απόφαση να προχωρήσει στη συμφωνία για την εξαίρεση των Αμερικανών πολιτών από την αρμοδιότητα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, σχετίζονται με την εκτίμηση ότι τα Σκόπια με τέτοιες κινήσεις προσεγγίζουν τις ΗΠΑ, και ενισχύουν την προοπτική τους ότι ο αμερικανικός παράγοντας θα υποστηρίξει ενεργά την ασφάλεια και την σταθερότητα της χώρας.

    [19] Νέος επικεφαλής της αμερικανικής κεντρικής διοίκησης στο Ιράκ

    28/6/2003 6:01:00 μμ

    Τόμι Φρανκς

    Ο λιβανικής καταγωγής στρατηγός Τζον Αμπιζάιντ, διορίστηκε από την αμερικανική Γερουσία ως επικεφαλής της αμερικανικής στρατιωτικής διοίκησης, που καλύπτει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν. "Μέσα στις επόμενες ημέρες, θα αλλάξει η ηγεσία της διοίκησης και ο στρατηγός Αμπιζάιντ θα αντικαταστήσει τον στρατηγό Φρανκς", ανακοίνωσε ο πρόεδρος της επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων της Γερουσίας, Τζον Γουόρνερ. Ο 52χρονος στρατηγός βρίσκεται ήδη στο Ιράκ και αναμένεται να αναλάβει τα καθήκοντά του στις αρχές Ιουλίου, όταν αποχωρήσει ο Τόμι Φρανκς.

    [20] Επίθεση κατά αμερικανικής φάλαγγας

    28/6/2003 4:05:00 μμ

    Αγνωστοι εκτόξευσαν την νύχτα αντιαρματικές ρουκέτες εναντίον αμερικανικού τεθωρακισμένου οχήματος κοντά σε γέφυρα στη Φαλούτζα, 50 χιλιόμετρα δυτικά της Βαγδάτης. Δύο αντιαρματικές ρουκέτες έπληξαν το τεθωρακισμένο, το οποίο καταστράφηκε ολοσχερώς. Από την επίθεση σκοτώθηκε ένας Αμερικανός στρατιώτης και τέσσερις άλλοι τραυματίστηκαν, σύμφωνα με στρατιωτικούς αξιωματούχους. Οι στρατιώτες ανήκουν σε τάγμα της 1η Τεθωρακισμένης Μεραρχίας που έχει αναπτυχθεί στη συνοικία Σαντρ Σίτυ της ιρακινής πρωτεύουσας. Ασθενοφόρα έφθασαν αμέσως στον τόπο της επίθεσης για να μεταφέρουν τραυματίες. Οι Αμερικανοί στρατιώτες απέκλεισαν αμέσως την περιοχή, η πρόσβαση προς την οποία ήταν απαγορευμένη και σήμερα. Νωρίς το πρωί ακούστηκε νέα ισχυρή έκρηξη από τον τόπο της επίθεσης. Στο μεταξύ, περίπου 20 μίλια βόρεια της Βαγδάτης βρέθηκαν το Σάββατο τα πτώματα δύο Αμερικανών στρατιωτών που είχαν εξαφανιστεί από τις 25 Ιουνίου.

    Υπομονή και κατανόηση ζητά ο Πάουελ από τους στρατιώτες

    Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικων των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ, ζήτησε από τους συμπατριώτες του να δείξουν ανεκτικότητα απέναντι στην αύξηση του αριθμού των Αμερικανών θυμάτων στο Ιράκ.

    "Θα έλεγα στους Αμερικανούς ότι γνωρίζαμε ανέκαθεν πως αυτή θα ήταν μια επικίνδυνη επιχείρηση", είπε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας σε συνέντευξη του στο δημόσιο ραδιόφωνο NPR. "Μολονότι οι μεγάλες μάχες έχουν τελειώσει (...) περιμέναμε αυτό του είδους το πρόβλημα από τους Φενταγίν, τα μέλη του κόμματος Μπάαθ, τους παλιούς υποστηρικτές του Σαντάμ και άλλους που θα επιζητούσαν να προκαλέσουν προβλήματα", πρόσθεσε ο Πάουελ.

    "Ελπίζω ότι οι Αμερικανοί θα δείξουν υπομονή και κατανόηση για την κατάσταση" υπογράμμισε.

    Την Παρασκευή το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι 60 στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους, αφότου ο πρόεδρος Μπους ανακοίνωσε τον τερματισμό των μαχών, την 1η Μαΐου.

    [21] Στα χέρια των Αμερικανών 900 υποστηρικτές του Σαντάμ

    28/6/2003 3:28:00 μμ

    Περισσότερους από 900 υποστηρικτές του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν, οι οποίοι εμπόδιζαν τις προσπάθειες ανοικοδόμησης του Ιράκ, έχει συλλάβει ο αμερικανικός στρατός. "Την τελευταία εβδομάδα έχουμε συλλάβει 900 άτομα, υποστηρικτές του παλιού καθεστώτος, πρώην φενταγίν και άλλους εγκληματίες που προσπαθούσαν να υπονομεύσουν τις προσπάθειές μας", τόνισε χαρακτηριστικά Αμερικανός στρατιωτικός αξιωματούχος, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του. Πάντως, ο ίδιος πρόσθεσε ότι δεν έχουν φυλακιστεί και οι 900 συλληφθέντες, χωρίς, όμως, να διευκρινίσει πόσοι από αυτούς κρατούνται ακόμα.

    [22] Ημερίδα για τη βιωσιμότητα των Επιμελητηρίων

    28/6/2003 2:25:00 μμ

    Μέχρι το φθινόπωρο θα έχει ολοκληρωθεί ο διάλογος για την αναμόρφωση της επιμελητηριακής νομοθεσίας, ενώ με ταχείς ρυθμούς προωθείται η υλοποίηση του ενιαίου ηλεκτρονικού εμπορικού μητρώου. Αυτό τόνισε μεταξύ άλλων ο υπουργός Ανάπτυξης Ακης Τσοχατζόπουλος σε ομιλία του στις εργασίες της Επιμελητηριακής Συνδιάσκεψης, που διοργάνωσε η Ομοσπονδία Συλλόγων Υπαλλήλων Επιμελητηρίων. Ο υπουργός τόνισε ότι χρειάζεται διάλογος σε βάθος για την προσέγγιση όλων των θεμάτων που αφορούν την οικονομική δραστηριότητα, στον οποίο να μετέχουν και οι εργαζόμενοι των Επιμελητηρίων.

    Στόχος η αύξηση της ανταγωνιστικότητας

    Ο κ. Τσοχατζόπουλος επισήμανε το ρόλο του επιμελητηριακού θεσμού στις υπο διαμόρφωση επιτροπές εποπτείας αγορών (τραπεζική, ασφαλιστική, χρηματιστηριακή, εμπορική). Παράλληλα, ανέφερε ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης στο άμεσο μέλλον είναι οι επιχειρήσεις και η επιχειρηματικότητα μέσα από την αύξηση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, καθώς και η ανάγκη συνεργασίας του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα.

    Ο αντιπρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας Γιάννης Γρανίτσας ανέφερε ότι το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας παρουσιάζει αδυναμίες και απαιτείται η βελτίωση των θεσμών.

    Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Υπαλλήλων Επιμελητηρίων Μιχάλης Γιάγκας αναφέρθηκε στην ανάγκη αναβάθμισης του ρόλου των Επιμελητηρίων.

    Ο πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων Γιώργος Κασιμάτης έκανε λόγο για την ανάγκη διοικητικής ευελιξίας και αυτοτέλειας των Επιμελητηρίων, ενώ ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηρακλείου Γιώργος Ξυλούρης τόνισε την ανάγκη υπηρεσιακής αναδιάρθωσης και την ενίσχυση της παρεμβατικής ικανότητας των Επιμελητηρίων.

    [23] Πανηγυρική φιέστα για τον Παναθηναϊκό

    28/6/2003 2:58:00 μμ

    Σε ένα κατάμεστο από 3.000 ανθρώπους κλειστό του Σπόρτιγκ έγινε την Παρασκευή η απονομή του τροπαίου στον πρωταθλητή Ελλάδας στο μπάσκετ Παναθηναϊκό. Οι οπαδοί των "πρασίνων" αποθέωσαν τους παίκτες, τον προπονητή και τους διοικητικούς ηγέτες της ομάδας, που στέφθηκε πρωταθλήτρια για πέμπτη φορά τα τελευταία έξι χρόνια, ενώ παράλληλα κατέκτησε το νταμπλ για πρώτη φορά από το 1982.

    Δεν φεύγει ο Ομπράνοβιτς

    Ο Θανάσης Γιαννακόπουλος δεν έχασε την ευκαιρία να αφήσει κάποιες αιχμές σε βάρος του προέδρου του Ολυμπιακού, Σωκράτη Κόκκαλη. "Αποδείξαμε ότι δεν είμαστε κότες και τελικά είμαστε... κοκόρια", είπε από μικροφώνου, προκαλώντας ντελίριο ενθουσιασμού στους οπαδούς του "τριφυλλιού".

    Πάντως, τα καπνογόνα που άναψαν μετά την απονομή του τροπαίου από τον πρόεδρο του ΕΣΑΚΕ Βασίλη Οικονομίδη στον Φραγκίσκο Αλβέρτη, αποδείχθηκαν... κακή ιδέα.

    Η ήδη αποπνικτική (λόγω ζέστης) ατμόσφαιρα στο κλειστό των Πατησίων έγινε αφόρητη, με αποτέλεσμα η φιέστα να τελειώσει κάπως απότομα, ώστε να μην δημιουργηθούν προβλήματα.

    Στο μεταξύ, με δηλώσεις του ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς ξεκαθάρισε ότι δεν σκοπεύει να φύγει από τον Παναθηναϊκό.

    "Στόχος είναι να δομηθεί το χρόνου ο νέος και ακόμα πιο ισχυρός Παναθηναϊκός. Οι συνθήκες στην ομάδα είναι ιδανικές, η συνεργασία μου με τον Παύλο και τον Θανάση Γιαννακόπουλο είναι εκπληκτική και ελπίζω ότι θα συνεχίσω να δουλεύω σε αυτή και να κατακτώ τίτλους", δήλωσε ο Σέρβος τεχνικός.

    [24] Ενημέρωση Σπανουδάκη στο ΔΣ της ΠΑΕ Ηρακλής

    28/6/2003 2:20:00 μμ

    Διεξοδική ενημέρωση για τις εξελίξεις που αφορούν το ιδιοκτησιακό, είχαν την Παρασκευή από τον πρόεδρο της ΠΑΕ Ηρακλής Γιώργο Σπανουδάκη τα υπόλοιπα μέλη του διοικητικού συμβουλίου στη διάρκεια της συνεδρίασης του. Ο κ. Σπανουδάκης επεσήμανε στους συμβούλους ότι στο προσεχές διάστημα, και εφόσον δεν υπάρξει διαφοροποίηση των πλάνων, ο Ευάγγελος Μυτιληναίος θα του μεταβιβάσει το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών της ΠΑΕ. Υπογράμμισε, δε, ότι αν κριθεί αναγκαίο, το υπόλοιπο ποσοστό των μετοχών του μεγαλομετόχου θα περάσει στην κατοχή του πρώτου αντιπροέδρου της ΠΑΕ και στενού συνεργάτη του κ. Μυτιληναίου, Βαγγέλη Χρυσάφη. Στη διάρκεια του συμβουλίου έγιναν, επίσης, αποδεκτές οι παραιτήσεις των κ.κ. Τζήκα και Χαϊτογλου, υπήρξε ενημέρωση για το ζήτημα της ένταξης του Ιβάν Γιοβάνοβιτς στο τεχνικό επιτελείο του Ηρακλή, ενώ χρόνος αναλώθηκε και στην παροχή διευκρινήσεων για παρεξηγήσεις που προέκυψαν εντός της διοίκησης.

    [25] Εκθεση αρχαιολογικών ευρημάτων στο ''Ελ. Βενιζέλος''

    28/6/2003 12:50:00 μμ

    Φωτό Αρχείου

    Μια αρκετά ενδιαφέρουσα έκθεση αρχαιολογικών ευρημάτων παρουσιάζεται σε αίθουσα του "Ελ. Βενιζέλος" τα εγκαίνια της οποίας θα πραγματοποιηθούν τη Δευτέρα από τον υπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών Χρήστο Βερελή και τον Υπουργό Πολιτισμού Ευάγγελο Βενιζέλο. Η έκθεση περιλαμβάνει 172 αρχαία αντικείμενα που χρονολογούνται από τη Νεολιθική και Πρωτοελλαδική εποχή μέχρι και τη Μεταβυζαντινή περίοδο από τις ανασκαφές της Β' Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και της 1ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων.

    Η έκθεση αποσκοπεί στο να διατηρήσει ζωντανή τη διαχρονική εικόνα της κατεξοχήν αγροτικής περιοχής των Μεσογείων, μέσα από τα ευρήματα των ανασκαφών που πραγματοποιήθηκαν την τελευταία εικοσαετία στο χώρο και με αφορμή την κατασκευή του Διεθνούς Αερολιμένος Αθηνών.

    Τα εκθέματα -αγγεία, εργαλεία, γλυπτά και επιγραφές- προσφέρουν τη δυνατότητα στον επισκέπτη- ταξιδιώτη να πραγματοποιήσει ένα διαφορετικό ταξίδι στην ιστορία, δίνοντάς του την ευκαιρία να αναπλάσει, μέσα από τις νεολιθικές και πρωτοελλαδικές εγκαταστάσεις των γύρω λόφων, τα γεωμετρικά νεκροταφεία, τους δρόμους, τα σπίτια, τα εργαστήρια και τα ιερά των αττικών δήμων, τις μεγάλες αγρεπαύλεις των ύστερων ρωμαϊκών και βυζαντινών χρόνων, τον καταλανικό πύργο και το εκκλησάκι των πρώιμων μεταβυζαντινών χρόνων των Αγίων Πέτρου και Παύλου- που μεταφέρθηκε εκτός του αεροδρομίου- τις περιπέτειες ενός γνήσιου αττικού τοπίου, έως τις παραμονές της οριστικής αλλαγής του με την κατασκευή του αεροδρομίου.

    [26] Νέο θανατηφόρο κρούσμα του SARS στο Χονγκ Κονγκ

    28/6/2003 12:22:00 μμ

    Αλλος ένας άνθρωπος πέθανε στο Χονγκ Κονγκ από άτυπη πνευμονία, ανεβάζοντας τον αριθμό των θυμάτων από την ασθένεια αυτή στα 297, όπως ανακοίνωσε το Σάββατο, ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας. Το τελευταίο θύμα του Σοβαρού Οξέως Αναπνευστικού Συνδρόμου (SARS) είναι μία γυναίκα 58 ετών που έπασχε από χρόνια ασθένεια. Ο εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι δεν έχει αναφερθεί κανένα νέο κρούσμα της ασθένειας που έπληξε συνολικά 1.755 ανθρώπους στο Χονγκ Κονγκ.

    Εξάλλου, η εφημερίδα "South China Morning Post" γράφει ότι τουλάχιστον έξι οικογένειες θυμάτων του SARS σκοπεύουν να στραφούν δικαστικά εναντίον των νοσοκομειακών αρχών για τον τρόπο που χειρίστηκαν την επιδημία.

    Επίσης, μια ομάδα από περίπου 30 νοσοκόμες που κόλλησαν SARS και έχουν πλέον αποθεραπευτεί έχουν αποτανθεί σε δικηγόρους, προκειμένου να μάθουν εάν μπορούν να μηνύσουν τους προϊσταμένους τους για αμέλεια.

    Σημειώνεται ότι από τα 1.755 κρούσματα τα 386 αφορούσαν εργαζόμενους στον τομέα υγείας.

    [27] Το περπάτημα κάνει καλό στους διαβητικούς

    28/6/2003 2:35:00 μμ

    Το περπάτημα βοηθά σημαντικά τους διαβητικούς, καθώς περιορίζει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου που διατρέχουν, σύμφωνα με νέα αμερικανική μελέτη. ''Το περπάτημα έχει σχέση με μικρότερη θνησιμότητα σε ποικιλόμορφο φάσμα ενηλίκων διαβητικών. Ενας θάνατος το χρόνο μπορεί να προληφθεί για κάθε 61 άτομα με διαβήτη, εάν ο διαβητικός πειστεί να περπατά τουλάχιστον δύο ώρες την εβδομάδα'', επισημαίνουν οι συντάκτες της μελέτης.

    Ερευνητές στα Αμερικανικά Κέντρα για τον Ελεγχο και την Πρόληψη των Ασθενειών τόνισαν ότι κατέληξαν στο συμπέρασμα αυτό, ύστερα από την εξέταση ιατρικών φακέλλων 2.896 ενηλίκων, με μέσο όρο ηλικίας τα 58 και 59 χρόνια, που ο διαβήτης τους διαγνώστηκε κατά μέσο όρο 11 χρόνια νωρίτερα.

    Συγκριτικά με τους ενήλικες που μετείχαν στη μελέτη και δεν συνήθιζαν να περπατούν, αυτοί που περπατούσαν τουλάχιστον δύο ώρες εβδομαδιαίως, διέτρεχαν κατά 39% μικρότερο κίνδυνο να πεθάνουν από οποιαδήποτε αιτία και κατά 34% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν ειδικά από καρδιοπάθεια.

    Στη μελέτη, το μικρότερο ποσοστό θανάτου καταγράφηκε σε άτομα που περπατούσαν τρεις ή και τέσσερις ώρες την εβδομάδα.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 28 June 2003 - 16:58:36 UTC