Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-06-26

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Παραλίγο ναυτική τραγωδία ανοιχτά της Αμοργού
  • [02] Χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα περιοχές της Αθήνας
  • [03] Απολογείται ο Γρ. Μιχαλόπουλος για τους εκβιασμούς
  • [04] Σημίτης: Θα στραφούμε στα θέματα του εσωτερικού
  • [05] Κυκλοφοριακά προβλήματα στο κέντρο της Αθήνας
  • [06] Απορρίφθηκε ρωσικό αίτημα για ασφαλιστικά μέτρα κατά European Games
  • [07] Ηθελαν τις εισπράξεις τους οι Αλβανοί με τις μάσκες
  • [08] Πυρά Καραμανλή κατά κυβέρνησης για το Χρηματιστήριο
  • [09] Σε συμφωνία κατέληξαν οι συνομιλίες για την ΚΑΠ
  • [10] Τα σημεία τριβής στις σχέσεις Ε.Ε. - ΗΠΑ
  • [11] Κατάθεση Γιώργου Κουρή υπέρ Π. Τσελέντη
  • [12] Βία δίχως τέλος στη Λιβερία
  • [13] Επίθεση κατά Αμερικανών στρατιωτών στη Βαγδάτη
  • [14] Πρωταθλητής Ελλάδος στο μπάσκετ ο ΠΑΟ
  • [15] Σήμερα ο αγώνας της Δανιηλίδου με την Πιρς
  • [16] Στην Επίδαυρο ο Πιατάς με τον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου
  • [17] Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών
  • [18] Ο Ρόμπι Ουίλιαμς σε ειδική ταινία για τη Unicef
  • [19] Απαγορεύτηκε η άμβλωση σε διανοητικά καθυστερημένη γυναίκα
  • [20] Η θεά τύχη άκουσε τις προσευχές πρώην μοναχής

    [01] Παραλίγο ναυτική τραγωδία ανοιχτά της Αμοργού

    26/6/2003 8:08:00 πμ

    Φώτο αρχείου

    Σώοι περισυνελέγησαν από ελικόπτερο ''Σούπερ Πούμα'' οι έξι Ιταλοί, που επέβαιναν στο ιστιοπλοϊκό σκάφος ''ARCADIA VIENNA'' όταν αυτό παρουσίασε προβλήματα λόγω εισροής υδάτων, ενώ έπλεε σε απόσταση 5 ναυτικών μιλίων νοτιοανατολικά από την Ακραγωνιά Αμοργού. Οι διασωθέντες μεταφέρθηκαν στη Ρόδο και είναι καλά στην υγεία τους. Ο Θάλαμος Επιχειρήσεων του ΥΕΝ ενημερώθηκε για το περιστατικό στις 3 τα ξημερώματα από το RCC της Ρώμης και για τον εντοπισμό και παροχή βοήθειας προς το σκάφος πέταξε ένα ελικόπτερο ''Σούπερ Πούμα'', ενώ έπλευσαν ένα ναυαγοσωστικό και δύο περιπολικά του ΛΣ, ενώ είχε δοθεί σήμα στα παραπλέοντα πλοία. Αυτή την ώρα γίνονται προσπάθειες πρόσδεσης και ρυμούλκησης του ιστιοπλοϊκού σκάφους.

    [02] Χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα περιοχές της Αθήνας

    26/6/2003 11:33:00 πμ

    Βλάβη σε καλώδιο υψηλής Τάσης της ΔΕΗ στην οδό Μαρίνου Αντύπα και Ψαρών στην Ηλιούπολη έχει σαν αποτέλεσμα πολλές περιοχές της Αθήνας (από Αμπελόκηπους και Παγκράτι μέχρι και το Ν. Ψυχικό), να βρίσκονται αυτή την στιγμή χωρίς ρεύμα. Η διακοπή που οφείλεται σε εργασίες στο Δίκτυο της ΕΥΔΑΠ στους φωτεινούς σηματοδότες έχει δημιουργήσει μεγάλα κυκλοφοριακά προβλήματα στο κέντρο της πρωτεύουσας.

    [03] Απολογείται ο Γρ. Μιχαλόπουλος για τους εκβιασμούς

    26/6/2003 10:39:00 πμ

    Ενώπιον του 22ου τακτικού ανακριτή απολογείται αυτή την ώρα ο εκδότης της εφημερίδας "Ελεύθερη Ώρα" Γρηγόρης Μιχαλόπουλος, ο οποίος αντιμετωπίζει τις κατηγορίες της εκβίασης κατά συρροή τετελεσμένη και απόπειρα απάτης κατά συρροή, αδικήματα που είναι σε βαθμό κακουργήματος. Στις 28 Φεβρουαρίου ο εισαγγελίας Πρωτοδικών, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος είχε ασκήσει ποινική δίωξη, σε βαθμό κακουργήματος κατά του εκδότη κατόπιν παραγγελίας του προϊσταμένου του, Σωτήρη Μπάγια. Στο πλαίσιο της έρευνας έχουν εξεταστεί περίπου 15 μάρτυρες μέχρι σήμερα.

    Βαριές οι κατηγορίες εναντίον του

    O επιχειρηματίας Α. Σαλιαρέλης

    κατηγόρησε τον Μιχαλόπουλο

    για εκβιασμούς

    Το αδίκημα της εκβίασης, αφορά πέντε παθόντες, οι οποίοι κατέθεσαν στοιχεία στον κ. Παπαγγελόπουλο και είναι ο Θεόδωρος Αγγελόπουλος, ο Γιάννης Λάτσης, ο Αργύρης Σαλιαρέλης, ο μητροπολίτης Ζακύνθου Χρυσόστομος και ένα ακόμη πρόσωπο του οποίου τα στοιχεία μετά από δικό του αίτημα δεν έχουν γίνει γνωστά.

    Το αδίκημα της απόπειρας απάτης, διαπράχτηκε σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας Παπαγγελόπουλου σε βάρος δυο προσώπων, τα στοιχεία των οποίων επίσης δεν γίνονται γνωστά αλλά σύμφωνα με πληροφορίες δεν πρόκειται περί επιχειρηματιών. Σύμφωνα με πληροφορίες τα αδικήματα φέρονται να έχουν τελεστεί σε διάστημα που αφορά και το 2003.

    [04] Σημίτης: Θα στραφούμε στα θέματα του εσωτερικού

    26/6/2003 8:55:00 πμ

    Αναφορές και σε θέματα εσωτερικού ενδιαφέροντος έκανε ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του που παραχώρησε προς τους Έλληνες δημοσιογράφους από την Ουάσινγκτον όπου βρίσκεται για την Διατλαντική Σύνοδο Κορυφής. Ειδικότερα, απαντώντας στο ερώτημα αν θα εφαρμόσει το επιτυχημένο μοντέλο της προεδρίας και στο εσωτερικό, σχολίασε σκωπτικά "Πώς γίνεται όταν περνά τα σύνορα να θεωρείται εντάξει και όταν είναι εντός συνόρων να θεωρείται το αντίθετο;". Ο κ. Σημίτης τόνισε ακόμα ότι η κυβέρνηση πρέπει να στραφεί στα θέματα του εσωτερικού, ενώ χαρακτήρισε την άσκηση προεδρίας πολύ ενδιαφέρουσα.

    Οι όποιες αλλαγές στο χέρι του Κ. Σημίτη

    "Ο Πρωθυπουργός είναι που θα κρίνει ποιές θα είναι οι προτεραιότητες", ανέφερε με δηλώσεις του στη ΝΕΤ ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου.

    Νωρίτερα, ο Κώστας Λαλιώτης, με αφορμή τις εσωκομματικές εκλογές στο ΠΑΣΟΚ, δήλωσε πως ο Κώστας Σημίτης είναι ο άνθρωπος που αξίζει να οδηγήσει μπροστά σε αυτόν τον ιστορικό κύκλο του 21ου αιώνα την Ελλάδα και τους Έλληνες.

    [05] Κυκλοφοριακά προβλήματα στο κέντρο της Αθήνας

    26/6/2003 11:46:00 πμ

    Με προβλήματα η κυκλοφορία των οχημάτων αυτή την ώρα στην Χαριλάου Τρικούπη από πορεία που πραγματοποιούν οι συνταξιούχοι αεροπορικών εταιρειών. Κομμένη εξάλλου είναι η κυκλοφορία και στην Βασιλίσσης Σοφίας από το Χίλτον μέχρι τη λεωφόρο Βασιλίσσης Αμαλίας από πορεία που πραγματοποιούν Σχολικοί Φύλακες. Επεισόδια, έγιναν πριν από λίγο στην οδό Βουλής στο Σύνταγμα, όταν συνεπλάκησαν με αστυνομικές δυνάμεις οι εργαζόμενοι στο Σπήλαιο του Δυρού, που έχουν συγκεντρωθεί έξω από το υπουργείο Ανάπτυξης διαμαρτυρόμενοι γιά την ιδιωτικοποίηση των δικαιωμάτων εκμετάλευσης των Σπηλαίων.

    [06] Απορρίφθηκε ρωσικό αίτημα για ασφαλιστικά μέτρα κατά European Games

    26/6/2003 11:22:00 πμ

    Απερρίφθη την Τετάρτη από το Πρωτοδικείο Αθηνών το αίτημα του Εθνικού Ιδρύματος Αθλημάτων (NSF) της Ρωσίας για την έκδοση προσωρινής διαταγής προκειμένου να απαγορευτεί η μεταβολή της νομικής και πραγματικής περιουσιακής κατάστασης της εταιρίας European Games Limited η οποία, όπως αναφέρεται στην αίτηση, είναι ιδιοκτησίας του Σωκράτη Κόκκαλη και είχε συνάψει σύμβαση τον Ιούνιο του 1993 για την εγκατάσταση και λειτουργία του ρωσικού ΛΟΤΤΟ. Σε δήλωσή του ο πρόεδρος της Ιντρακόμ Σωκράτης Κόκκαλης κάνει λόγο για ενορχηστρωμένη επίθεση εναντίον του, από τα ίδια πάντα επιχειρηματικά και εκδοτικά συμφέροντα, ενώ υπογραμμίζει ότι επιχειρήθηκε ο επηρεασμός της ελληνικής δικαιοσύνης ενόψει της σημερινής σύγκλησης της Ολομέλειας Εφετών, οπότε θα συζητηθεί ο ορισμός εφετών ειδικών ανακριτών που θα διεξάγουν περαιτέρω ανακρίσεις για τις κατηγορίες που αντιμετωπίζει ο Σ. Κόκκαλης.

    Συζήτηση στην Ολομέλεια Εφετών

    Το Εθνικό Ίδρυμα Αθλημάτων της Ομοσπονδίας της Ρωσίας ζήτησε την έκδοση προσωρινής διαταγής έως τις 29 Αυγούστου του 2003, οπότε θα συζητηθεί η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που έχει καταθέσει κατά της εταιρίας European Games Limited, η οποία όπως υποστηρίζει στην αίτηση, είναι συμφερόντων Σωκράτη Κόκκαλη.

    Η συζήτηση για την έκδοση της προσωρινής διαταγής έγινε το μεσημέρι της Τετάρτης στο Πρωτοδικείο της Αθήνας, ενώπιον του προέδρου υπηρεσίας Βασίλη Κουνάλη και παρέστησαν από την πλευρά των αιτούντων ο δικηγόρος κ. Χάρης Οικονομόπουλος, ενώ παρέμβαση έκαναν οι πληρεξούσιοι δικηγόροι του επιχειρηματία Σωκράτη Κοκκαλη οι οποίοι ζήτησαν την απόρριψη της αίτησης.

    Σήμερα στην προγραμματισμένη σύγκληση της Ολομέλειας Εφετών θα συζητηθούν κατ' αρχήν τα τρέχοντα υπηρεσιακά θέματα για τη λειτουργία των δικαστηρίων ενόψει θερινών διακοπών και στη συνέχεια η παραγγελία του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Ευάγγελου Κρουσταλλάκη για τον ορισμό εφετών ειδικών ανακριτών που θα διεξάγουν περαιτέρω ανακρίσεις για τις κατηγορίες που αντιμετωπίζει ο Σωκράτης Κόκκαλης.

    Η εισαγγελική παραγγελία αφορά το σύνολο των κατηγοριών που εκκρεμούν σε βάρος του κ. Κόκκαλη, με βάση το πόρισμα του εισαγγελέα Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, αλλά και τις καταγγελίες του εθνικού Ιδρύματος Αθλημάτων Ομοσπονδίας της Ρωσίας, με πρόσφατη έγκληση που κατέθεσε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών.

    Σωκράτης Κόκκαλης: ''Με ψεύδη και συκοφαντίες κανείς δεν δικαιώνεται''

    ''Με ψεύδη και συκοφαντίες κανείς δεν δικαιώνεται'', σημειώνει μεταξύ άλλων σε δήλωση του ο επιχειρηματίας Σωκράτης Κόκκαλης με αφορμή την απόρριψη του αιτήματος από το Πρωτοδικείο Αθηνών.

    Οπως τονίζει ο πρόεδρος του Ομίλου Ιντρακόμ, ''το ανύπαρκτο Ρωσικό Ίδρυμα που προφανώς χρησιμοποιούν, εκπροσωπούμενο από Έλληνα πρώην πιλότο της ΟΑ, απέτυχε να πείσει το δικαστήριο ότι διατηρεί βάσιμες απαιτήσεις κατά οποιουδήποτε, συμπεριλαμβανομένου εμού, με αποτέλεσμα να απορριφθεί το αίτημά τους για λήψη προσωρινής διαταγής, ενόψει ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσαν''.

    Έτσι πλέον, σημειώνει ο κ. Κόκκαλης, διαψεύδονται τα ούτως ή άλλως ανακριβέστατα, όπως τα χαρακτηρίζει, δημοσιεύματα που μιλούσαν για αιτούμενη κατάσχεση της περιουσίας του, αλλά και γενικότερα τα κατασκευασμένα σενάρια, τα οποία μοναδικό σκοπό είχαν τον επηρεασμό της ελληνικής δικαιοσύνης, εν όψει της αυριανής σύγκλησης της Ολομέλειας Εφετών.

    [07] Ηθελαν τις εισπράξεις τους οι Αλβανοί με τις μάσκες

    26/6/2003 9:23:00 πμ

    Φώτο αρψείου

    Μια ένοπλη ληστεία και μια απόπειρα ληστείας πραγματοποιήθηκαν στη διάρκεια της νύχτας από ομάδα τριών Αλβανών που φορούσαν στα πρόσωπά τους αποκριάτικες μάσκες. Η πρώτη έγινε στις 2 τα ξημερώματα σε βάρος του Ιωάννη Γαλάνη, 34 χρόνων, ιδιοκτήτη πιτσαρίας, στην οδό Λιόση 12 στο Ίλιον. Οι δράστες με πιστόλι και μαχαίρι τον ακινητοποίησαν και του αφαίρεσαν 800 ευρώ. Προφανώς οι ίδιοι δράστες στις 3.10 στη συμβολή των οδών Αριστοτέλους και Απόλλωνα στο Νέο Ηράκλειο ακινητοποίησαν το Νικόλαο Καραστεργίου, ιδιοκτήτη ταβέρνας, και προσπαθούσαν να του αποσπάσουν τσάντα με τις εισπράξεις. Το θύμα άρχισε να καλεί σε βοήθεια με αποτέλεσμα τρεις υπάλληλοι του να πάνε να τον βοηθήσουν και να τραυματιστούν από τους δράστες. Τελικά οι τρεις Αλβανοί διέφυγαν χωρίς να πάρουν την τσάντα.

    [08] Πυρά Καραμανλή κατά κυβέρνησης για το Χρηματιστήριο

    25/6/2003 9:36:00 μμ

    Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση για το θέμα του Χρηματιστηρίου, εξαπέλυσε το βράδυ της Τετάρτης ο πρόεδρος της ΝΔ, μιλώντας σε εκδήλωση του δήμου Αγίας Παρασκευής. Ο κ.Καραμανλής έκανε λόγο για παραλείψεις και μεθοδεύσεις, για τις οποίες είπε ότι είναι όλοι συνυπεύθυνοι και οφείλουν να λογοδοτήσουν, ενώ επέκρινε την κυβέρνηση για το γεγονός ότι δεν ψήφισε υπέρ της σύστασης εξεταστικής επιτροπής.

    ''Ολοι συνυπεύθυνοι για το μεγάλο φαγοπότι του εκσυγχρονισμού''

    Ο κ. Καραμανλής πρόσθεσε ''το μπαλάκι της ανευθυνότητας δεν μπορεί να το πετάει ο ένας στον άλλο γιατί είναι όλοι συνυπεύθυνοι για το σάπιο σύστημα εξουσίας που εξέθρεψαν και για το μεγάλο φαγοπότι του εκσυγχρονισμού''.

    Μιλώντας στην Αγία Παρασκευή, με βασικό αντικείμενο τα τοπικά προβλήματα, ο πρόεδρος της ΝΔ ξέφυγε από τη συνήθειά του στις συναντήσεις που κάνει με τους πολίτες των δήμων της Αττικής και αναφέρθηκε στην πολιτική επικαιρότητα, δίνοντας ουσιαστικά το στίγμα του και για το περιεχόμενο της ομιλίας του στην κοινοβουλευτική ομάδα την ερχόμενη Παρασκευή.

    ''Το απόθεμα εμπιστοσύνης που είχε ο ελληνικός λαός για αυτούς που τον εμπαίζουν συστηματικά τελείωσε. Μετά από είκοσι χρόνια ο κ. Σημίτης σκέφτεται μέτρα για τον εκσυγχρονισμό του πολιτικού συστήματος. Και τόσα χρόνια ποιος κυβερνά;'', είπε ο πρόεδρος της ΝΔ. Ο κ. Καραμανλής διερωτήθηκε αν τα δισ. που έπαιζαν κυβερνητικά στελέχη στο χρηματιστήριο ήταν δικά τους ή τους τα χάριζαν και τους τα παραχωρούσαν κάποιοι και για ποιους λόγους, ενώ επέκρινε την κυβέρνηση για έλλειψη θάρρους, αφού δεν ψήφισε υπέρ της σύστασης εξεταστικής επιτροπής για να διαλευκανθεί το θέμα.

    Ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε ότι το κόμμα του στήριξε την ελληνική προεδρία στην ΕΕ, αλλά πρόσθεσε ότι τα ίδια τα κυβερνητικά στελέχη με τη στάση και τη συμπεριφορά τους, υπονόμευσαν τη σύνοδο της Χαλκιδικής.

    Ο κ. Καραμανλής μίλησε για τα καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες στο λεκανοπέδιο, δίνοντας έμφαση στο κυκλοφοριακό, ενώ παρουσίασε βασικές του θέσεις για τη διαχείριση της κυκλοφορίας των οχημάτων και τη δημιουργία μητροπολιτικού συντονιστικού οργάνου για την κίνηση στη πόλη.

    [09] Σε συμφωνία κατέληξαν οι συνομιλίες για την ΚΑΠ

    26/6/2003 11:31:00 πμ

    Το Συμβούλιο των υπουργών Γεωργίας της Ε.Ε "υιοθέτησε με πολύ μεγάλη πλειοψηφία" το κείμενο συμβιβασμού για τη μεταρρύθμιση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής που παρουσιάστηκε από την Ελληνική Προεδρία και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ανακοίνωσε ο προεδρεύων του Συμβουλίου, Ελληνας υπουργός Γιώργος Δρυς, διευκρινίζοντας ότι μόνον η Πορτογαλία προέβαλε αντιρρήσεις. "Πρόκειται για μία ιστορική απόφαση για το μέλλον της γεωργίας και τους Ευρωπαίους αγρότες, η οποία ενισχύει τη θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε δύσκολες διαπραγματεύσεις", στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου τον Σεπτέμβριο στο Κανκούν (Μεξικό), δήλωσε ο Γιώργος Δρυς κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης. Ο Ευρωπαίος επίτροπος για την Αγροτική Πολιτική, Φραντς Φίσλερ δήλωσε ότι η συμφωνία "αποτελεί την αρχή μιας νέας εποχής" και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η ΚΑΠ "θα μεταβληθεί ριζικά με βάση τους νέους κανόνες". Η νέα ΚΑΠ προβλέπει οριακές αλλαγές, οι οποίες δεν επηρεάζουν σχεδόν καθόλου την ελληνική γεωργία.

    Που συμφώνησαν

    Η μεταρρύθμιση θεσπίζει ένα σύστημα εφάπαξ και απευθείας επιδότησης των καλλιεργειών και εξαρτά τη χορήγηση της βοήθειας από μία σειρά περιβαλλοντικών κριτηρίων και κριτηρίων τροφικής ασφάλειας.

    Στόχος είναι η αποσύνδεση από το 2005 της απευθείας βοήθειας προς τους αγρότες και της παραγωγής και η διοχέτευση τμήματος της βοήθειας αυτής προς την αγροτική ανάπτυξη.

    "Εχουμε μία μεταρρύθμιση, η Κοινή Αγροτική Πολιτική θα αλλάξει ριζικά", δήλωσε ο Φραντς Φίσλερ.

    Οσον αφορά στην αποσύνδεση της βοήθειας προς τους αγρότες και της παραγωγής, ο Φραντς Φίσλερ, ο οποίος επεδίωκε μία πλήρη αποσύνδεση, αναγκάστηκε να αρκεστεί σε έναν μηχανισμό μερικής αποσύνδεσης.

    Οι "15" συμφώνησαν επίσης για τη μείωση της τιμής παρέμβασης στα γαλακτοκομικά προϊόντα μέσω των οποίων η Ευρωπαϊκή Ενωση στηρίζει ττους αγρότες.

    Ωστόσο, ο Ευρωπαίος επίτροπος αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το σχέδιό του για τη μείωση των τιμών παρέμβασης στα σιτηρά, ώστε να επιτύχει την έγκριση της μεταρρύθμισης από τους κυριότερους αντιπάλους της.

    Στον πρώτο γύρο νωρίς το βράδυ της Τετάρτης είχαν αποφασιστεί τα εξής:

    -Αν δεν υπάρξει μείωση στις τιμές των αροτραίων θα εφαρμοστεί δραστική μείωση στις μηνιαίες προσαυξήσεις.

    -Η μείωση των τιμών στο βούτυρο θα ολοκληρωθεί σε μία τετραετία με ρυθμό 7%, 7%, 7%, 4% ώστε να φτάσει στο 25%. Ακόμη η παρέμβαση μπορεί να φτάσει τους 50.000 τόνους.

    -Όλες οι ρυθμίσεις που ισχύουν στις υπερπεριφερειακές περιοχές (μειωμένοι δασμοί, μικρότερο ΦΠΑ, επιδότηση μεταφορικών, κ.α) της Ε.Ε, όπως είναι οι Αζόρες, η Κορσική, περιοχές της Ιρλανδίας κ.λ.π., επεκτείνονται και στα νησιά του Αιγαίου.

    Η ρύθμιση αυτή αποτελεί μια σημαντική ενίσχυση του αγροτικού εισοδήματος στα νησιά μας.

    Σημαντική επιτυχία για την Ελλάδα οι αποφάσεις

    Η Ελλάδα πέτυχε και παίρνει 120.000 τόνους επιπλέον παραγωγή γάλακτος και όλες οι ρυθμίσεις να ισχύσουν για τα μεσογειακά προϊόντα, ενώ ενέταξε και τα νησιά του Αιγαίου στο καθεστώς των υπερπεριφερειακών περιοχών της κοινότητας. Οπως δήλωσε ο Ελληνας υπουργός Γιώργος Δρυς, πρόεδρος του Συμβουλίου, "η νέα κοινή αγροτική πολιτική της Ε.Ε είναι μια σημαντική επιτυχία για την ελληνική γεωργία".

    Ικανοποίηση από Γαλλία, Βρετανία- Δυσαρέσκεια από το συνδικάτο των Γερμανών αγροτών

    Ο Γάλλος υπουργός αρμόδιος για τον Προϋπολογισμό Αλέν Λαμπέρ δήλωσε ότι η συμφωνία για τη μεταρρύθμιση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής αποτελεί ''καλή είδηση''.

    Η Βρετανίδα υπουργός Γεωργίας Μάργκαρετ Μπέκετ χαιρέτισε την επίτευξη της συμφωνίας ως ένα θαρραλέο βήμα προς τα εμπρός, ένα σημείο καμπής ενόψη των διαπραγματεύσεων του Κανκούν το φθινόπωρο.

    ''Πρόκειται για μία εξαιρετική συμφωνία. Προφανώς σε έναν ιδανικό κόσμο θα θέλαμε κάτι περισσότερο, αλλά με δεδομένο το σημείο εκκίνησής μας, τα αποτελέσματα ήταν πολύ καλά. Η Ευρωπαϊκή Ενωση έδειξε ότι έχει το θάρρος να πράξει ότι χρειάζεται για τη διαμόρφωση μιάς σύγχρονης και νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής'', είπε η Βρετανίδα υπουργός Γεωργίας. ''Είναι μια πρόκληση για τους άλλους που θα συμμετάσχουν στις διαπραγματεύσεις του Κανκούν, στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου. Αποτελεί ένα έναυσμα για να κάνουν βήματα, διότι η Ευρωπαϊκή Ενωση έκανε αποφασιστικά βήματα'', πρόσθεσε.

    Στο Βερολίνο, ο πρόεδρος του αγροτικού συνδικάτου DBV δήλωσε στο γερμανικό ραδιόφωνο ότι η μεταρρύθμιση της ΚΑΠ θα κοστίσει απώλειες ύψους 1,2-2 δισεκατομμυρίων ευρώ στους Γερμανούς αγρότες, ενώ δεν θα σταματήσει την παραγωγή πλεονασμάτων.

    ''Η απόφαση αυτή επιβαρύνει σημαντικά τους Γερμανούς και τους Ευρωπαίους αγρότες'', δήλωσε ο Γκερντ Σονλάιτνερ, προσθέτοντας ότι μια άλλη αρνητική συνέπεια θα είναι η αποθάρρυνση των επενδύσεων στον αγροτικό τομέα.

    Οι αγρότες θα έχουν να αντιμετωπίσουν περαιτέρω μείωση των τιμών των γαλακτοκομικών προϊόντων, γεγονός που θα πλήξει ιδιαίτερα τη Γερμανία, δεδομένου ότι το ένα τρίτο των γερμανών αγροτών ασχολείται με την παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων, είπε ο πρόεδρος του DBV.

    [10] Τα σημεία τριβής στις σχέσεις Ε.Ε. - ΗΠΑ

    26/6/2003 12:36:00 πμ

    Φως στις διαφορές ΗΠΑ -Ε.Ε. έριξαν σε Συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν ο προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Κώστας Σημίτης και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι. Ο Έλληνας πρωθυπουργός χαρακτήρισε πολύ ειλικρινή τη συνάντηση των δυο πλευρών καθώς μεταξύ άλλων συζητήθηκαν θέματα δυσάρεστα και για τις δυο πλευρές αλλά πάρθηκαν και αποφάσεις για θέματα όπως η φτώχια και το AIDS. Για ουσιαστική συμφωνία σε τομείς όπως η παραγωγή ενέργειας από το υδρογόνο, η εναέρια κυκλοφορία, αλλά και η γεωργία έκανε λόγο ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    Ιράν:

    Αναφερόμενος στο Ιράν, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι πριν από λίγες μέρες είχε συνομιλίες με τον πρόεδρο της χώρας, ο οποίος του είπε ότι το Ιράν θέλει να αναπτύξει την παραγωγή πυρηνικών όπλων.

    Τότε, ο κ. Σημίτης τον κάλεσε να επικοινωνήσει με τον επικεφαλής της ΙΑΕΑ για να του αναπτύξει τις θέσεις του και να υπογράψει το σχετικό πρωτόκολλο, έτσι ώστε όλα να γίνουν με διαφάνεια.

    Όπως είπε ο πρωθυπουργός, το θέμα συζητήθηκε στην Ε.Ε. και οι Ευρωπαίοι ηγέτες αποφάσισαν να βοηθήσουν το Ιράν προς αυτήν την κατεύθυνση της διαφάνειας.

    Τόνισε επίσης ότι με τη λύση της διαφάνειας συμφώνησε ο πρόεδρος Μπους ενώ δεν συζητήθηκε καθόλου η χρήση βίας.

    Αφησε όμως ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει διαφορά για το θέμα του Ιράν με τις ΗΠΑ στο μέλλον, αλλά υπογράμμισε ότι είναι πρόωρο να μπει κανείς σε κάποια τέτοια συζήτηση.

    Μεταλλαγμένα:

    Σε ότι αφορά τα μεταλλαγμένα προϊόντα, ακόμα ένα σημείο τριβής ΗΠΑ -ΕΕ, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε τη διαφορά νοοτροπίας ανάμεσα στους Αμερικανούς και Ευρωπαίους πολίτες.

    Όπως είπε στην Ευρώπη, για να μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθερα, πρέπει να αποδειχθουν ότι δεν υπάρχουν κίνδυνοι, ενώ στις ΗΠΑ, αν δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι είναι επικίνδυνα μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθερα!

    Για το ίδιο ζήτημα, ο Ρομάνο Πρόντι τόνισε ότι στην ΕΕ υπάρχει ένα προσωρινό μορατόριουμ, το οποίο θα συνεχισθεί μέχρις ότου αναλυθούν τα κριτήρια που ίσως επιτρέψουν την εισαγωγή των τροφίμων αυτών σε χώρες της Ευρώπης.

    Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι το θέμα, δεν έχει καμία σχέση με το πρόβλημα της πείνας στην Αφρική.

    Όπως είπε, ουδέποτε δόθηκαν εντολές στην Αφρική για το τι πρέπει να κάνει.

    Εξάλλου, όπως υπογράμμισε οι ΗΠΑ βοηθούν τη μαύρη ήπειρο, με τρόφιμα ενώ η Ευρώπη με χρήματα.

    Χαμάς:

    Σε ότι αφορά το Μεσανατολικό, η συμφωνία Ε.Ε. - ΗΠΑ περιορίζεται στην προώθηση του οδικού χάρτη.

    Η Ευρώπη, αρνείται αποκηρύξει στο σύνολο της τη Χαμάς και επιμένει να διαχωρίζει το πολιτικό από το στρατιωτικό της σκέλος.

    Από την πλευρά της η Ουάσινγκτον, τη χαρακτηρίζει τρομοκρατική οργάνωση και θεωρεί μείζονος σημασίας για την επίτευξη της ειρήνης στην περιοχή τη διάλυση της.

    [11] Κατάθεση Γιώργου Κουρή υπέρ Π. Τσελέντη

    26/6/2003 10:05:00 πμ

    Με καταθέσεις μαρτύρων υπεράσπισης του Πάτροκλου Τσελέντη συνεχίζεται η δίκη των κατηγορουμένων για συμμετοχή στη 17Ν ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας. Πρώτος μάρτυρας κατέθεσε ο εκδότης, Γιώργος Κουρής, ο οποίος τόνισε ότι η οικογένεια του κατηγορουμένου υπήρξε υπόδειγμα στην Κεφαλονιά και όλος ο κόσμος στο νησί έμεινε άφωνος με τη σύλληψή του. Νωρίτερα, ο Σάββας Ξηρός σε δήλωσή του έκανε λόγο για "μάρτυρες, από πιστολάδες έως ανιστόρητους προς το επαναστατικό κίνημα'', που καταθέτουν στο δικαστήριο και υποστήριξε πως στο εδώλιο του κατηγορουμένου βρίσκονται και αθώοι.

    Κουρής: ''Αν ήμουν δικαστής θα του έδινα μια ευκαιρία''

    ''Αν ήμουν δικαστής θα του έδινα μια ευκαιρία. Έκανε ένα λάθος. Ξέρω την οικογένειά του και τον ίδιο'', είπε, μεταξύ άλλων, ο κ. Κουρής, ο οποίος υποστήριξε πως τα μέλη της 17Ν βρέθηκαν σε ένα αδιέξοδο, το οποίο έβλαψε και τους ίδιους και τη χώρα.

    ''Αν αυτό, που έκαναν τα μέλη της 17Ν, το έκαναν τέσσερα-πέντε χρόνια νωρίτερα, επί χούντας, μπορεί σήμερα ο κ. Κουφοντίνας να ήταν υπουργός Τύπου στη θέση του κ. Πρωτόπαπα'', υποστήριξε ο κ. Κουρής.

    Στη συνέχεια, κατέθεσαν συμπατριώτες του Πάτροκλου Τσελέντη, μεταξύ των οποίων και ο κ. Αγγελος Λευκαδίτης, που ανέφερε ότι ο κατηγορούμενος είναι ένα πολύ καλό παιδί, το οποίο έμπλεξε σε αυτή την ιστορία, επειδή παρασύρθηκε.

    Στην κατάθεσή της η κ. Αλεξάνδρα Δάφνη Τσελέντη, σύζυγος του κατηγορουμένου Πάτροκλου Τσελέντη, τον περιέγραψε ως άνθρωπο σοβαρό με αυξημένη κοινωνική ευαισθησία, που αναλαμβάνει πάντοτε τις ευθύνες του για ότι κάνει. ''Λόγω της ευαισθησίας που έχει πίστευε ότι απ' αυτή τη δραστηριότητα κάτι θα άλλαζε στην κοινωνία. Κατάλαβε όμως το αδιέξοδο και γι' αυτό αποχώρησε'', είπε η κ. Τσελέντη και πρόσθεσε ότι ο κατηγορούμενος έχει μετανοιώσει για όλα.

    Η μάρτυρας Χριστίνα Χρηστίδου, χαρακτήρισε κόσμημα της κοινωνίας τον Πάτροκλο Τσελέντη.

    Σάββας Ξηρός: ''Υπάρχουν αθώοι στο εδώλιο''

    Νωρίτερα, ο Σάββας Ξηρός σε δήλωσή του έκανε λόγο για ''μάρτυρες, από πιστολάδες έως ανιστόρητους προς το επαναστατικό κίνημα'', που καταθέτουν στο δικαστήριο και υποστήριξε πως στο εδώλιο του κατηγορουμένου βρίσκονται και αθώοι.

    Πρόεδρος: Τί υπάρχουν και ένοχοι; Υπάρχει το τεκμήριο της αθωότητας.

    Σάββας Ξηρός: Το μόνο, που μας ενώνει, είναι το κοινό κατηγορητήριο. Αυτά τα συμβαίνοντα δεν είναι ευθύνη της οργάνωσης αλλά των διωκτικών αρχών.

    Η δίκη συνεχίζεται με την κατάθεση της συζύγου του Πάτροκλου Τσελέντη, Αλεξάνδρας-Δάφνης Τσελέντη, η οποία αναφέρεται στην προσωπικότητα του κατηγορουμένου.

    [12] Βία δίχως τέλος στη Λιβερία

    26/6/2003 9:27:00 πμ

    Έκρυθμη είναι η κατάσταση στη Λιβερία. Αποφασισμένοι να καταλάβουν την πρωτεύουσα της χώρας Μονρόβια είναι οι αντάρτες που μάχονται τα κυβερνητικά στρατεύματα. Από ρουκέτες των ανταρτών επλήγη κτήριο κοντά στην αμερικανική πρεσβεία, όπου είχαν καταφύγει πρόσφυγες και υπάρχει αδιευκρίνιστος αριθμός θυμάτων, σύμφωνα με Αμερικανό διπλωμάτη. Τα νέα επεισόδια, αμφισβητούν πλέον στο σύνολό της τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που υπεγράφη στη Γκάνα στις 17 Ιουνίου.

    ''Κανένα σχέδιο για στρατιωτική επέμβαση'' λένε οι ΗΠΑ

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν κανένα σχέδιο για στρατιωτική επέμβαση στη Λιβερία, όπου μαίνονται οι μάχες, όπως δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος ο οποίος ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία του. Βρετανοί αξιωματούχοι είχαν αναφέρει νωρίτερα ότι τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ήλπιζαν πως η Ουάσινγκτον θα ηγείτο μιας στρατιωτικής αποστολής στη Λιβερία, ένα κράτος που ιδρύθηκε από απελεύθερους Αμερικανούς σκλάβους το 19ο αιώνα.

    Ομως οι ΗΠΑ μέχρι στιγμής δεν φαίνονται διατεθειμένες να εμπλακούν στις συγκρούσεις που συνεχίζονται εδώ και περίπου 14 χρόνια στη Λιβερία και έχουν βυθίσει στο χάος την περιοχή.

    Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε ανακοινώσει την Τρίτη ότι οι ΗΠΑ θα δεχτούν να συμμετάσχουν σε μια ομάδα επίβλεψης της εκεχειρίας, μόλις οι δύο πλευρές σταματήσουν τις μάχες.

    Ομως ο Αμερικανός αξιωματούχος τόνισε ότι η συμμετοχή αυτή θα περιοριστεί σε "έναν ή δύο ειδικούς σε στρατιωτικά θέματα που ήδη βρίσκονται εκεί".

    [13] Επίθεση κατά Αμερικανών στρατιωτών στη Βαγδάτη

    26/6/2003 10:25:00 πμ

    Ενοπλοι επιτέθηκαν σήμερα εναντίον αμερικανικής στρατιωτικής περιπόλου σε προάστιο της Βαγδάτης, δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες. Αμερικανικό στρατιωτικό όχημα δέχτηκε επίθεση στο δρόμο που οδηγεί στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης στην περιοχή Αμιρίγια. Οι αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι είδαν αίμα στο εσωτερικό του οχήματος μετά την επίθεση. Ενα ιρακινό ιδιωτικό αυτοκίνητο επλήγη επίσης κατά την επίθεση. Οι αμερικανικές αρχές δεν έχουν προβεί σε καμία ανακοίνωση για το περιστατικό.

    [14] Πρωταθλητής Ελλάδος στο μπάσκετ ο ΠΑΟ

    26/6/2003 12:33:00 πμ

    Ο Παναθηναϊκός επέστρεψε στο θρόνο του και αναδείχθηκε πρωταθλητής Ελλάδας για το 2003. Οι πράσινοι νίκησαν 81- 80 την αξιόμαχη ΑΕΚ στα Λιόσια, μετά από παράταση, και με 3-1 νίκες κατέκτησαν το ντάμπλ, για πρώτη φορά μετά από 21 χρόνια. Ο αγώνας ήταν συγκλονιστικός και κρίθηκε στις λεπτομέρειες. Στην ψυχραιμία του Παναθηναϊκού στις βολές και στην αντίστοιχη αστοχία της ΑΕΚ. Μια τάπα του Αντώνη Φώτση σε προσπάθεια μπάζερ μπίτερ απο τον Κρίσπιν έκρινε τον αγώνα.

    Αξιόμαχη η ΑΕΚ

    Η ομάδα του Ομπράντοβιτς δεν χρειάστηκε να εξαντλήσει και τα πέντε ματς τον πλέι οφ της Α1, αφού κατάφερε να αποδείξει την πληρότητα που είχε από έμψυχο υλικό σε όλη τη διάρκεια του φετινού πρωταθλήματος.

    Η ΑΕΚ, προσπάθησε παρά τα προβληματά της (ο Ντικούδης δεν αγωνίστηκε, ο Αντιτς τραυματίστηκε στη διάρκεια του δευτέρου ημιχρόνου, ενώ και ο Μπετς έφυγε έξι λεπτά πριν το τέλος της κανονικής διάρκειας με 5 φάουλ), έχασε μεγάλη ευκαιρία να πάρει τον αγώνα και να ισοφαρίσει σε 2- 2, όταν ο Νίκος Ζήσης δεν ευστοχούσε και στις δύο βολές 7'' πριν από τη λήξη της κανονικής διάρκειας.

    Ο αγώνας, για δεκαπέντε λεπτά εξαιτίας αντικειμένων που έριξαν στον αγωνιστικό χώρο οπαδοί της ΑΕΚ.

    [15] Σήμερα ο αγώνας της Δανιηλίδου με την Πιρς

    26/6/2003 9:05:00 πμ

    Η Μαίρι Πιρς, η οποία έχει πετύχει εντυπωσιακές διακρίσεις κατά το παρελθόν, είναι η επόμενη αντίπαλος της Λένας Δανιηλίδου στο δεύτερο γύρο του Γουίμπλεντον, που διεξάγεται στο Λονδίνο. Η Πιρς είναι Νο 86 αυτή τη στιγμή στην παγκόσμια κατάταξη, αλλά έχει φτάσει και μέχρι το Νο 3. Από τη γεμάτη επιτυχίες και χρήματα (έχει κερδίσει 6,5 εκατ. δολάρια) καριέρα της, ξεχωρίζουν οι νίκες της στο Ρολάν Γκαρός και το Αυστραλιανό Οπεν, ενώ υπήρξε επίσης φιναλίστ στα δύο αυτά τουρνουά, έφτασε στα προημιτελικά και πέρυσι μέχρι τον τρίτο γύρο. Στο αμερικάνικο Οπεν τέλος, πήγε δύο φορές μέχρι τα προημιτελικά. Με τη Δανιηλίδου δεν έχει συναντηθεί στο παρελθόν, όμως είναι γνώριμη στους Ελληνες φιλάθλους από το 1991 όταν κατέκτησε στην Αθήνα τουρνουά 75.000 δολαρίων. Ο αγώνας της Ελληνίδας τενίστριας με την Πιρς θα γίνει σήμερα.

    [16] Στην Επίδαυρο ο Πιατάς με τον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου

    26/6/2003 10:21:00 πμ

    Με την κωμωδία του Μενάνδρου "Επιτρέποντες" σε καθαρεύουσα γλώσσα και σε σκηνοθεσία Ευη Γαβριηλίδη με πρωταγωνιστή τον Ελληνα κωμικό Δημήτρη Πιατά θα συμμετάσχει ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου στο Φεστιβάλ της Επιδαύρου στις 1 και 2 Αυγούστου. Το έργο του Μενάνδρου μεταχρονολογείται στο 19ο αιώνα και τοποθετείται σε μια συνοικία της Αθήνας, όπου συμβαίνουν πολλά κρυφά και ακατονόμαστα. Η πρεμιέρα του έργου θα δοθεί την Παρασκευή στην αίθουσα Μακαρίου του Γ' στη Λευκωσία και θα ακολουθήσουν παραστάσεις σε όλες τις επαρχίες της ελεύθερης Κύπρου.

    Ο Διευθυντής του ΘΟΚ Αντης Παρτζίλης δήλωσε πως με μια τόσο προσεγμένη και πλούσια παράσταση η παρουσία του ΘΟΚ στην Επίδαυρο θα στεφθεί και φέτος με επιτυχία συνεχίζοντας την αλυσίδα των αξιόλογων επί της Επιδαύρου παραγωγών.

    Ο ηθοποιός Δημήτρης Πιατάς αναφέρθηκε στο δέος που αισθάνεται παίζοντας στην Επίδαυρο, αλλά και στη ζεστασιά με την οποία τον περιέβαλαν οι συνάδελφοί του στο ΘΟΚ στην πρώτη αυτή μεταξύ τους συνεργασία.

    [17] Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών

    26/6/2003 8:32:00 πμ

    ''Εχουν χαθεί πολλοί. Μη χαθείς και εσύ. . .'', είναι το σύνθημα του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΘΕΑ) για την Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών. Εξαρτημένοι νέοι και γονείς επιθυμούν να ''ξεσηκώσουν'' την κοινωνία όλων των πολιτών, καθώς, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν, το πρόβλημα που δεν είναι δικό τους σήμερα, ίσως αύριο περάσει μέσα από την πόρτα τους. ''Ξεχνάμε τις ουσίες, κρατάμε την ουσία...'' το σύνθημα του Δήμου Αθηναίων όπως το αποτύπωσε η Δήμαρχος Ντ. Μπακογιάννη.

    Αυξάνονται οι χρήστες, μειώνεται ο όρος ηλικίας

    Από στοιχεία που έχει στη διάθεσή του ο Δήμος Αθηναίων, τα οποία γνωστοποίησε η δήμαρχος κα Μπακογιάννη, εμφανίζεται ως εξαιρετικώς ανησυχητικό το γεγονός ότι η έναρξη της χρήσης παράνομων ουσιών γίνεται από ολοένα και μικρότερης ηλικίας άτομα, γύρω στα 12 χρόνια. Συχνά δε και από μικρότερα παιδιά.

    Η χρήση αφορά κυρίως άνδρες, νέους πάντοτε στην πλειοψηφία τους, κατοίκους μεγάλων αστικών κέντρων, όπως η Αθήνα, είπε η δήμαρχος, ενώ υπολογίζεται ότι γενικά η χρήση ναρκωτικών κυμαίνεται από 2 έως 9 περιπτώσεις ανά 1.000 κατοίκους ηλικίας 15 μέχρι 64 ετών, ενώ η ενδοφλέβεια χρήση υπολογίζεται σε 2 έως 5 περιπτώσεις ανά 1.000 κατοίκους 15 μέχρι 64 ετών.

    Η χρήση της ηρωίνης παραμένει σε σταθερά επίπεδα, όμως ιδιαιτέρως αισθητή είναι η αύξηση της χρήσης της κάνναβης, της κοκαΐνης και των αμφεταμινών. Μεγάλη είναι συγχρόνως η αύξηση της χρήσης κυρίως από εφήβους συνθετικών τοξικών ουσιών (χαπιών), όπως το ''ecstasy''. Την ίδια στιγμή παρατηρείται το φαινόμενο της σύγχρονης χρήσης διαφόρων ουσιών - η πολυτοξικομανία.

    Σε ολόκληρη την ΕΕ αναφέρονται ετησίως 7.000 έως 8.000 θάνατοι συνδεόμενοι με τα ναρκωτικά, ο πραγματικός όμως αριθμός είναι ασφαλώς πολύ μεγαλύτερος.

    Όσον αφορά στο επίπεδο της πρόληψης, λειτουργούν ήδη 63 Κέντρα Πρόληψης σε όλη τη χώρα, με τη συνεργασία της Τοπικής και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης.

    Στο πλαίσιο αυτό και σε ό,τι αφορά το επίπεδο της θεραπείας, ο ΟΚΑΝΑ αποφάσισε την εφαρμογή προγράμματος ανάπτυξης και λειτουργίας νέων μονάδων παροχής υπηρεσιών που να απευθύνονται στους έφηβους, τις οικογένειές τους και την ευρύτερη κοινότητα, σύμφωνα με το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την αντιμετώπιση της εξάρτησης από ουσίες 2002-2006.

    Μονάδες του ΟΚΑΝΑ διοργανώνουν σειρά εκδηλώσεων και δράσεων στην Αθήνα με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού στον αγώνα για την καταπολέμηση των ναρκωτικών.

    Τα κοινωνικο-δημογραφικά χαρακτηριστικά των χρηστών

    Επτά στους 10 χρήστες ναρκωτικών είναι άνεργοι ή απασχολούνται σε περιστασιακή εργασία, ενώ η επικρατέστερη ναρκωτική ουσία που αποτελεί πρόβλημα και χρήζει θεραπείας είναι η ηρωίνη, σύμφωνα με έρευνα του ΚΘΕΑ από την οποία προκύπτουν μεν ανησυχητικά συμπεράσματα, αλλά και άλλα που δείχνουν ότι οι υπηρεσίες πρόληψης μπορούν να φέρουν αποτέλεσμα στην καταπολέμηση και πρόληψη του προβλήματος.

    Το ΚΕΘΕΑ, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών (26 Ιουνίου), τονίζει ότι η συγκεκριμένη ημέρα έρχεται για να υπενθυμίσει ότι το πρόβλημα των ναρκωτικών είναι υπόθεση όλων μας και για αυτό πρέπει να ''αγκαλιάσουμε'' όλοι οι πολίτες τις προσπάθειες στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τα ναρκωτικά 2002 - 2006 μέσω των οποίων, εξαρτημένα άτομα με διαφορετικά χαρακτηριστικά θα δεχτούν επιστημονική και αποτελεσματική βοήθεια για την απεξάρτησή τους.

    ''Ο δρόμος της απεξάρτησης περνάει από την πόλη μας'', υπογραμμίζει χαρακτηριστικά ο επίτιμος πρόεδρος του ΚΕΘΕΑ Γεράσιμος Πουλόπουλος, επισημαίνοντας παράλληλα πως ο αγώνας για την αντιμετώπιση της εξάρτησης είναι για όλους ένα στοίχημα ζωής και ελευθερίας.

    Από το 1995 έως και το 2002 προσήλθαν για βοήθεια στο ΚΕΘΕΑ άτομα που με την παρουσία τους βοήθησαν μέσα από μία διαχρονική μελέτη να επισημανθούν τα κοινωνικο-δημογραφικά χαρακτηριστικά και οι συνθήκες χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών για το συγκεκριμένο πληθυσμό. Συγκεκριμένα, όπως διαπιστώθηκε από την έρευνα:

    - Η επικρατέστερη ναρκωτική ουσία που αποτελεί πρόβλημα για τον πληθυσμό των χρηστών και για την οποία ζητούν θεραπεία είναι η ηρωίνη.

    - Η μέση ηλικία των χρηστών που διακόπτουν το σχολείο είναι περίπου τα 15,5 χρόνια, ενώ η μέση ηλικία των γυναικών όταν απομακρύνονται από το σχολικό πλαίσιο είναι μεγαλύτερη σε σχέση με αυτή των ανδρών.

    - Οι επτά στους 10 είναι άνεργοι ή απασχολούνται σε περιστασιακή εργασία.

    - Για τους περισσότερους χρήστες, το επάγγελμα που έχουν ασκήσει για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα χωρίς διακοπή είναι κάποιου είδους ανειδίκευτη εργασία.

    - Ο αριθμός των χρηστών που κατοικούν σε διάφορες περιοχές της χώρας εκτός των δύο μεγάλων αστικών κέντρων αυξάνεται.

    - Περισσότεροι από επτά στους 10 χρήστες ζουν με την οικογένεια τους, στοιχείο που αναδεικνύει το ρόλο της οικογένειας στην έκβαση της θεραπείας.

    - Τα τελευταία χρόνια, μειώνεται η ηλικία όσων προσέρχονται στα συμβουλευτικά κέντρα.

    - Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται σαφής και σταθερή μείωση του ποσοστού χρήσης ηρωίνης σε μορφή ένεσης.

    - Οι φορείς του AIDS στον πληθυσμό των χρηστών στην Ελλάδα εξακολουθούν να αποτελούν χαμηλό ποσοστό σε αντίθεση με άλλες χώρες της Μεσογείου και της Νότιας Ευρώπης.

    Όλοι πάντως συμφωνούν πως με κατάλληλη ενημέρωση και στήριξη, η οικογένεια του εξαρτημένου ατόμου μπορεί να συμβάλει στη θετική έκβαση της θεραπείας, ιδιαίτερα στη χώρα μας, όπου οι οικογενειακοί δεσμοί παραμένουν ισχυροί.

    Στις 26 Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών, μέλη του το δικτύου "Στροφή" θα βρίσκονται στην Πλατεία Συντάγματος ενημερώνοντας τον κόσμο για τις υπηρεσίες που προσφέρει το δίκτυο, ενώ παράλληλα θα υπάρξουν και άλλες ψυχαγωγικές και αθλητικές δραστηριότητες.

    ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

    Το 4,7% του πληθυσμού της γης παίρνει ναρκωτικά

    ''Ας μιλήσουμε για τα ναρκωτικά'' είναι το εφετινό μήνυμα που απηύθυνε ο γ.γ. του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Καταπολέμηση των Ναρκωτικών και επικεντρώνεται στο σημείο αφετηρίας για την αντιμετώπιση κάθε προβλήματος: Να αναγνωρίσουμε ότι υπάρχει και να μιλήσουμε ανοικτά γι' αυτό. Εκτιμάται ότι περίπου 200 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως κάνουν χρήση παράνομων ναρκωτικών ουσιών, ποσοστό που μεταφράζεται σε 4,7% του πληθυσμού της γης πάνω από την ηλικία των 14 ετών.

    Τα στοιχεία αυτά είναι από μόνα τους ανησυχητικά και οι συνέπειες της χρήσης ναρκωτικών δεν αφορούν μόνον τα εμπλεκόμενα άτομα, αλλά προκαλούν, επίσης, ανυπολόγιστο κακό στην κοινωνία στον τομέα υγείας και σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο, συμπεριλαμβανομένης και της διάδοσης του AIDS.

    Το θέμα "ας μιλήσουμε για τα ναρκωτικά" υπογραμμίζει την ανάγκη για τα παιδιά, τις οικογένειες, τους ομότιμους, τους εκπαιδευτικούς και τις κοινωνίες να μιλήσουν για την χρήση των ναρκωτικών, να παραδεχθούν ότι αποτελεί πρόβλημα και να δεσμευτούν να κάνουν κάτι γι' αυτό, προστίθεται στο μήνυμα του γγ του ΟΗΕ.

    Η χρήση ναρκωτικών είναι συχνά αποτέλεσμα υποκείμενων προβλημάτων ή σύμπτωμα κάποιας γενικότερης δυσλειτουργίας και για το λόγο αυτό είναι σημαντικό να κουβεντιάζουμε για την αντιμετώπιση των πιθανών αιτίων και να μην εστιάζουμε μόνο στη χρήση. Είναι σημαντικό να μιλάμε για τα ναρκωτικά για να σπάσουμε τη σιωπή και το στιγματισμό, και μιλώντας ανοιχτά μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα εγκαίρως, ώστε να μην μετατραπεί σε χρόνια κατάσταση, τονίζει ο γ.γ.

    ΠΗΓΕΣ ΝΕΤ και ΑΠΕ

    [18] Ο Ρόμπι Ουίλιαμς σε ειδική ταινία για τη Unicef

    26/6/2003 10:11:00 πμ

    Ο διάσημος Βρετανός τραγουδιστής Ρόμπι Ουίλιαμς πρόκειται να εμφανιστεί σε μια ειδική ταινία των Ηνωμένων Εθνών που στοχεύει να αυξήσει το ενδιαφέρον των Βρετανών για την παράνομη διακίνηση παιδιών. Όπως ανακοίνωσε η Unicef, η ταινία θα είναι διάρκειας τριών λεπτών και θα παρουσιάζει τον Ουίλιαμς να διαβάζει ένα ποίημα, στο οποίο περιγράφεται η αγοροπωλησία παιδιών και η ώθηση τους στην πορνεία. Η διακίνηση παιδιών περιλαμβάνει την μεταφορά και έκθεση ανηλίκων σε πράξεις παρά τη θέληση τους, που συχνά καταλήγουν στην πορνεία ή χρησιμοποιούνται σε εξαιρετικά δύσκολα επαγγέλματα, αναφέρει η ανακοίνωση της Unicef. Τα Ηνωμένα Έθνη εκτιμούν ότι περισσότερο από 1,2 εκατομμύρια παιδιά διακινούνται ετησίως σ' όλο τον κόσμο.

    Ο διευθυντής της Unicef, Ντέηβιντ Μπουλ ανέφερε ότι σύμφωνα με εκτιμήσεις χιλιάδες παιδιά διακινούνται ετησίως στη Βρετανία, προερχόμενα κυρίως από τη Δυτική Αφρική, την Ανατολική Ευρώπη και την Ασία. Η Unicef έχει ζητήσει από τη βρετανική κυβέρνηση να παράσχει ειδική φροντίδα, μέριμνα και προστασία στα παιδιά αυτά.

    [19] Απαγορεύτηκε η άμβλωση σε διανοητικά καθυστερημένη γυναίκα

    26/6/2003 9:10:00 πμ

    Δικαστήριο του Ορλάντο της Φλόριντα επέβαλε σε μια νέα γυναίκα με βαρύτατη διανοητική καθυστέρηση, η οποία βιάστηκε και έμεινε έγκυος, να φέρει στον κόσμο το παιδί που κυοφορεί. Ο δικαστής Λόρενς Κέρκγουντ αποδέχτηκε την πρόταση που κατέθεσε ο πρόσφατα διορισμένος κηδεμόνας της γυναίκας, που υποστήριζε ότι η συνέχιση της εγκυμοσύνης είναι προς το συμφέρον της μέλλουσας μητέρας. Η γυναίκα, ηλικίας 22 ετών, είναι γνωστή μόνο με τα αρχικά J.D.S και διανύει ήδη τον έκτο μήνα της εγκυμοσύνης της. Σύμφωνα με τους γιατρούς που την παρακολουθούν έχει τη νοημοσύνη βρέφους ηλικίας ενός έτους.

    Η απόφαση αυτή έρχεται σε αντίθεση με αυτήν που είχε λάβει τον περασμένο μήνα ένας δικαστής του Μαϊάμι σε παρόμοια υπόθεση, όταν διέταξε να υποβληθεί σε άμβλωση μια 27χρονη, επίσης διανοητικά καθυστερημένη, που έμεινε έγκυος μετά από βιασμό.

    Οι δύο αυτές περιπτώσεις προσέλκυσαν τα φώτα της δημοσιότητας από τη στιγμή που ο κυβερνήτης της Φλόριντα και αδελφός του προέδρου των ΗΠΑ, Τζεμπ Μπους, ζήτησε από τις αρχές να ορίσουν έναν κηδεμόνα για την 22χρονη J.D.S.

    Πρόσφατα, ο δικαστής Κέρκγουντ απέρριψε το αίτημα μιας γυναίκας που επιθυμούσε να γίνει κηδεμόνας του αγέννητου παιδιού της νεαρής κοπέλας.

    [20] Η θεά τύχη άκουσε τις προσευχές πρώην μοναχής

    26/6/2003 10:17:00 πμ

    Οι προσευχές μιας πρώην μοναχής φαίνεται ότι εισακούστηκαν το Σαββατοκύριακο, καθώς κέρδισε 1,5 εκατομμύριο δολάρια από μηχάνημα ''κουλοχέρη'' στο Ατλάντικ Σίτι. Η 56χρονη Κάθριν Φόι, η οποία είχε διατελέσει μοναχή των ''αδελφών της Ιερής Καρδιάς της Παναγίας'', είχε ξοδέψει μόλις 2,25 δολάρια όταν άρχισαν να ''χτυπούν χαρμόσυνα τα καμπανάκια της νίκης'' στο Σίσαρς του Ατλάντικ Σίτι. ''Πάντα πίστευα ότι ο Θεός θα με βοηθούσε να πληρώσω τις υποχρεώσεις μου. Απλά δεν περίμενα ότι θα γινόταν τόσο σύντομα'', δηλώνει η Φόι στην ανακοίνωση που εξέδωσε η εταιρεία κατασκευής των τυχερών μηχανημάτων.

    Η Κάθριν Φόι, κάτοικος της Φιλαδέλφειας, έλαβε ήδη την πρώτη δόση απο τις 20 ετήσιες επιταγές των 78.000 δολαρίων, ανακοίνωσε η εταιρεία.

    Η πρώην μοναχή, που τώρα εργάζεται ως επικεφαλής των κοινωνικών λειτουργών της Φιλαδέλφειας, σκοπεύει με τα χρήματα που κέρδισε να αποπληρώσει διάφορες υποχρεώσεις της, να κάνει μια δωρεά στις μοναχές του τάγματος που ανήκε και τα υπόλοιπα χρήματα να τα μοιραστεί με την οικογένεια της στις ΗΠΑ και την Κούβα.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 26 June 2003 - 9:39:23 UTC