Check our bulletin board of Hellenic Public Events Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-06-18

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ο Εθνικός Κήπος στην αρμοδιότητα του Δ. Αθηναίων
  • [02] Νέοι μετασχηματιστές της ΔΕΗ στο υπ. Οικονομικών από Δευτέρα
  • [03] Πρόντι: Κρίσιμη η Σύνοδος για το μέλλον της Ευρώπης
  • [04] Αρχισαν οι εργασίες της Συνόδου Κορυφής του ΕΛΚ
  • [05] Παραιτήθηκε η πρωθυπουργός της Φιλανδίας
  • [06] Συνελήφθη στενός συνεργάτης του Χουσεΐν
  • [07] ΠΑΟ-ΑΕΚ: Η ώρα για τον 2ο τελικό έφτασε

    [01] Ο Εθνικός Κήπος στην αρμοδιότητα του Δ. Αθηναίων

    18/6/2003 8:58:00 μμ

    Η ιδιοκτησία και η διαχείριση του Εθνικού Κήπου περνά στην αρμοδιότητα του δήμου Αθηναίων, όπως ανακοίνωσε η δήμαρχος Ντόρα Μπακογιάννη μετά τη συνάντηση που είχε το απόγευμα της Τετάρτης με τον υπουργό Εσωτερικών Κώστα Σκανδαλίδη. Ειδικότερα, η κ. Μπακογιάννη είχε ζητήσει με επιστολή της πριν από τρεις εβδομάδες από τον πρωθυπουργό να ξεκαθαρίσει η κυβέρνηση το θέμα του αστικού πρασίνου. Ο πρωθυπουργός με απαντητική του επιστολή αποφάσισε πως η ιδιοκτησία του Εθνικού Κήπου και η διαχείριση του θα περάσει στα χέρια του δήμου Αθηναίων, ενώ προέτρεψε να συνεργαστούν δήμος και υπουργείο Εσωτερικών για τη διευθέτηση των υπόλοιπων χώρων πρασίνου.

    Η κ. Μπακογιάννη επισήμανε πως με τον κ. Σκανδαλίδη μίλησαν και για άλλα θέματα όπως για το θέμα της Δημοτικής Αστυνομίας, που εκκρεμεί, αλλά και της λειτουργίας των ΚΕΠ.

    Ειδικότερα, η δήμαρχος ανακοίνωσε πως μέχρι το τέλος του μήνα θα εγκαινιαστούν δύο από τα εφτά ΚΕΠ στην Αθήνα, ενώ τα υπόλοιπα πέντε το Σεπτέμβριο.

    Ο κ. Σκανδαλίδης επισήμανε πως η διαχείριση του Εθνικού Κήπου από το δήμο Αθηναίων είναι μεγάλη απόφαση και εκτίμησε πως η συνεργασία υπουργείου και δήμου θα συνεχιστεί απρόσκοπτα, ώστε η εικόνα της Αθήνας στους Ολυμπιακούς Αγώνες, αλλά και αργότερα να έχει αναβαθμιστεί και να προσφέρει στους δημότες της ποιότητα ζωής.

    [02] Νέοι μετασχηματιστές της ΔΕΗ στο υπ. Οικονομικών από Δευτέρα

    18/6/2003 8:18:00 μμ

    Μετά από εντολή του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών κ. Νίκου Χριστοδουλάκη, το Σαββατοκύριακο θα πραγματοποιηθεί η απομάκρυνση των μετασχηματιστών που βρίσκονται στο υπόγειο του υπουργείου και χρησιμοποιούν την ουσία κλοφέν. Στο ίδιο διάστημα θα γίνει πλήρης καθαρισμός του υπογείου χώρου. Την Κυριακή και μετά την απομάκρυνση του κλοφέν, θα γίνουν εκ νέου μετρήσεις από ειδικό προσωπικό που θα έρθει από τη Γερμανία και από το πρωί της Δευτέρας το υπουργείο θα λειτουργεί με νέους μετασχηματιστές. Εξάλλου, ολοκληρώνεται σήμερα Τετάρτη η διαδικασία αιμοληψίας από τους εργαζόμενους του υπουργείου, προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες εξετάσεις για τυχόν επιδράσεις του κλοφέν.

    [03] Πρόντι: Κρίσιμη η Σύνοδος για το μέλλον της Ευρώπης

    18/6/2003 8:07:00 μμ

    Ως εξαιρετικής σημασίας για το μέλλον της Ευρώπης, αλλά και για την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, χαρακτήρισε τη Σύνοδο Κορυφής της Θεσσαλονίκης ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι, στις Βρυξέλλες. Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο Ρ. Πρόντι αναφέρθηκε στα θέματα της μετανάστευσης και των προτάσεων της Συντακτικής Συνέλευσης για το μέλλον της Ευρώπης, στα οποία θα επικεντρωθούν οι εργασίες της Συνόδου Κορυφής της Θεσσαλονίκης.

    Υιοθέτηση μέτρων για διασφάλιση συνόρων της Ε.Ε

    Σε ότι αφορά το θέμα της μετανάστευσης, ο πρόεδρος της Επιτροπής τόνισε ότι επτά στους 10 πολίτες της Ε.Ε επιθυμούν, σύμφωνα με στοιχεία του ευρωβαρομέτρου που δόθηκαν την Τρίτη στη δημοσιότητα από την Επιτροπή, η Ε.Ε να αναπτύξει μια κοινή πολιτική στον τομέα αυτό.

    Όπως σημείωσε ο κ. Πρόντι, η Επιτροπή θα προτείνει την έγκριση ποσού, ύψους 140 εκατ. ευρώ, για τη λήψη μέτρων με στόχο τη διασφάλιση των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε και 250 εκατ. ευρώ για τη συνεργασία με τρίτες χώρες όσον αφορά την πολιτική της επανεισδοχής.

    Σε ότι αφορά το σχέδιο του Ευρωπαϊκού Συντάγματος, το οποίο θα παρουσιάσει στη Σύνοδο Κορυφής ο πρόεδρος της Συνέλευσης, Βαλερί Ζισκάρ ντ' Εστέν, ο κ. Πρόντι σημείωσε ότι η Συνέλευση εργάστηκε σκληρά για το κείμενο αυτό, σημειώνοντας όμως παράλληλα ότι η Διακυβερνητική Διάσκεψη -που θα συγκληθεί τον ερχόμενο Οκτώβριο- θα αντιμετωπίσει την πρόκληση να το βελτιώσει.

    Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εξήρε το γεγονός ότι ο Χάρτης των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων έχει ενταχθεί στο σχέδιο Συντάγματος, αφού όπως είπε ''όταν γίνει νόμος, θα κάνει τα δικαιώματα πιο ορατά και σαφή για τους πολίτες''.

    Εξάλλου, εξέφρασε την ικανοποίηση του για την ομόφωνη πρόταση της Συνέλευσης να θεσμοθετηθεί ''μόνιμος'' υπουργός Εξωτερικών της Ε.Ε, ο οποίος θα είναι ταυτοχρόνως και αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    Αναφερόμενος στη θεσμική μεταρρύθμιση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Ρομάνο Πρόντι τόνισε τη σημασία που έχουν οι δεσμοί ενός πολιτικού οργάνου, όπως είναι η Επιτροπή, με τα κράτη -μέλη και πρόσθεσε ότι αυτοί εξασφαλίζονται με το να έχει κάθε κράτος -μέλος έναν τουλάχιστον επίτροπο.

    Παράλληλα, σημείωσε ότι ''η Επιτροπή μπορεί να λειτουργήσει και με 30 επιτρόπους, το πρόβλημα δεν είναι οργανωτικό, πρέπει να τεθεί σε πολιτικό επίπεδο''.

    Σημαντική η είσοδος των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων

    Ειδική αναφορά έκανε επίσης, στην ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, θέμα που θα απασχολήσει τους αρχηγούς- κρατών και κυβερνήσεων το προσεχές Σάββατο.

    ''Πρόκειται για μια σημαντική στιγμή, σε ότι αφορά τη στρατηγική μας για την περιοχή. Η ενοποίηση της Ευρώπης δεν θα είναι πλήρης, πριν οι χώρες των Βαλκανίων γίνουν μέλη της Ε.Ε'', σημείωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής.

    Τέλος, ο Ρομάνο Πρόντι ανέφερε ότι η Επιτροπή κάνει ότι μπορεί για να βοηθήσει την ενταξιακή προοπτική των κρατών των Δυτικών Βαλκανίων, ενώ το μήνυμα της ΕΕ προς τις χώρες αυτές είναι ''προχωρήστε, εργαστείτε και αναγκάστε μας να σας δώσουμε περισσότερα χρήματα''.

    [04] Αρχισαν οι εργασίες της Συνόδου Κορυφής του ΕΛΚ

    18/6/2003 11:04:00 μμ

    Με εκδήλωση στο ανοιχτό θέατρο του συνεδριακού κέντρου ''Σάνη'' Χαλκιδικής ξεκίνησαν το βράδυ της Τετάρτης, οι εργασίες της διευρυμένης συνόδου κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Κατά την ομιλία του ο Κ. Καραμανλής, παρουσίασε τις θέσεις του για το νέο ευρωπαϊκό σύνταγμα, εκφράζοντας επιφυλάξεις για τις προτάσεις της συνέλευσης και αφήνοντας αιχμές για τη στάση των μεγάλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όπως ανέφερε, χαρακτηριστικά "ως σήμερα οι προτάσεις της συνέλευσης δεν ανταποκρίνονται επαρκώς στη θέληση της πλειοψηφίας των Ευρωπαίων για αλλαγές ουσίας με διαφύλαξη της ισοτιμίας στον τρόπο λειτουργίας της Ένωσης".

    Αναγκαία η ενίσχυση του Ευρωκοινοβουλίου

    Την ευχή, να υπογραφεί ένα κείμενο που να σημαίνει περισσότερα για πιο πολλούς, εξέφρασε ο πρόεδρος της ΝΔ.

    "Επιδιώκουμε και ελπίζουμε να βρεθεί τρόπος εν όψει και της Διακυβερνητικής για να καταλήξουμε και να υπογράψουμε ένα κείμενο ισορροπημένο, όχι μόνο ανάμεσα στις απόψεις των μεγάλων, αλλά ανάμεσα στις προσδοκίες όλων των κρατών και όλων των λαών, είπε χαρακτηριστικά.

    Εξέφρασε επίσης την επιφύλαξη του για τη θέσπιση ενός μονιμότερου προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και τόνισε την ανάγκη το ευρωπαϊκό σύνταγμα να διασφαλίζει τη δυνατότητα αυτόνομης δράσης της Ένωσης, σε περίπτωση που δεν μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία σε διατλαντικό επίπεδο.

    Μίλησε επίσης για την ανάγκη ισχυρής επιτροπής και την ενίσχυση του ρόλου του Ευρωκοινοβουλίου.

    Το ΕΛΚ στηρίζει τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Τουρκίας

    Αναφερόμενος σε μελλοντική διεύρυνση της Ε.Ε. σημείωσε ότι μετά την Βουλγαρία και τη Ρουμανία έρχεται η σειρά των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, που επιθυμούν να μπουν να μπουν στην Ένωση, αλλά θα πρέπει να κάνουν ακόμα πολλά βήματα.

    Τόνισε επίσης ότι το ΕΛΚ, στηρίζει τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Τουρκίας, σημείωσε ωστόσο, ότι αυτός εξαρτάται από τον βηματισμό της ίδιας της χώρας.

    Θετικό χαρακτήρισε το αποτέλεσμα της συνέλευσης και κοντά στις απόψεις των Χριστιανοδημοκρατών, ο πρόεδρος του ΕΛΚ, Βίλφριντ Μάρτενς.

    Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με συναυλία του ευρωβουλευτή και μουσικοσυνθέτη Σταύρου Ξαρχάκου.

    Οι εργασίες της διευρυμένης συνόδου κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος θα ολοκληρωθούν την Πέμπτη το απόγευμα, σε ειδική συνεδρίαση των αρχηγών των κομμάτων του ΕΛΚ, στην οποία θα συμμετέχουν και δέκα πρωθυπουργοί από τους 25 της Ε.Ε.

    [05] Παραιτήθηκε η πρωθυπουργός της Φιλανδίας

    18/6/2003 9:13:00 μμ

    Την πρόθεσή της να παραιτηθεί ανακοίνωσε η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Φιλανδίας Ανέλι Γιατενμάκι, καθώς φέρεται να εμπλέκεται σε σκάνδαλο με διαρροές απόρρητων πληροφοριών του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας. Υπάλληλος της φιλανδικής προεδρίας κατηγόρησε την Γιατενμάκι ότι ζήτησε πληροφορίες για μια τηλεφωνική συνομιλία του προκατόχου της Πάαβο Λίπονεν με τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπους, γύρω από το θέμα του Ιράκ, προκειμένου να τις χρησιμοποιήσει στον προεκλογικό της αγώνα. 'Εάν χαθεί η εμπιστοσύνη, πάει χάνεται. Δεν έχω πια την εμπιστοσύνη'' του κόσμου, είπε η Γιατεενμάκι ενώπιον του φιλανδικού κοινοβουλίου.

    Την έκαψε το ''Ιρακγκέιτ''

    Την πρωθυπουργία της Φινλανδίας θα ασκεί προσωρινά ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Αντι Καλιομάκι.

    Παρά την ανακοίνωση της παραίτησής της, η Ανέλι Γιατεενμάκι θα παραστεί στις εργασίες της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαικής Ενωσης που θα διεξαχθούν τις προσεχείς ημέρες στη Θεσσαλονίκη.

    [06] Συνελήφθη στενός συνεργάτης του Χουσεΐν

    18/6/2003 8:18:00 μμ

    Τον νούμερο τέσσερα καταζητούμενο Ιρακινό, συνέλαβαν την Τετάρτη στο Ιράκ οι αμερικανικές δυνάμεις. Πρόκειται για τον Αμπίντ Χαμίντ Μαχμούντ Αλ Τικρίτ, γραμματέα του προέδρου Σαντάμ Χουσεΐν. Όπως ανακοίνωσε το Πεντάγωνο, ο Αμπιντ Χαμίντ Μαχμούντ Αλ Τικρίτ, συνελήφθη στο πλαίσιο ευρείας εκκαθαριστικής επιχείρησης σε αγροικίες κοντά στην πόλη Τικρίτ, τη γενέτειρα του Σαντάμ Χουσεΐν. Ο Αμπιντ Χαμίντ Μαχμούντ Αλ Τικρίτ, ήταν ένας από τους στενότερους συνεργάτες του Σαντάμ Χουσεΐν.

    Ήταν ο ''άσος καρό'' στην τράπουλα με τους καταζητούμενους

    Ο Αλ Τικρίτ, είχε στα χέρια του πολλές δικαιοδοσίες μεταξύ των οποίων και να δώσει το πράσινο φως για χρήση όπλων μαζικής καταστροφής.

    Παρά το γεγονός ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν δώσει για τη στιγμή περισσότερες πληροφορίες για τον τόπο σύλληψης του, είναι πιθανό αυτή να σημειώθηκε στην ευρύτερη περιοχή γύρω από το Τικρίτ, όπου οι αμερικανικές δυνάμεις έχουν ξεκινήσει τις τελευταίες μέρες, εντατικές επιδρομές.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, στις επιχειρήσεις αυτές, κατασχέθηκαν εκατομμύρια δολαρίων, στερλινών και ευρώ, τα οποία, σύμφωνα με τις ΗΠΑ, επρόκειτο να χρηματοδοτήσουν επιχειρήσεις εξόντωσης Αμερικανών στρατιωτών.

    [07] ΠΑΟ-ΑΕΚ: Η ώρα για τον 2ο τελικό έφτασε

    18/6/2003 8:12:00 μμ

    Η δύναμη της έδρας είναι δεδομένη στα πλέι-οφ. Αλλά και όποιος σπάσει το πλεονέκτημα έχει αυτόματα και τον πρώτο λόγο. Η σειρά των τελικών ΑΕΚ-Παναθηναϊκού μεταφέρεται, πλέον, στα Ανω Λιόσια (8 μμ Supersport). Αυτή τη φορά με κόσμο στην εξέδρα, μόνο όμως για την ΑΕΚ, που φιλοδοξεί να ισοφαρίσει και να διατηρήσει στο ακέραιο τις ελπίδες της για την υπεράσπιση του τίτλου της. Αισιοδοξία και πίστη υπάρχει στους γηπεδούχους, αλλά το ίδιο ισχύει και για τον Παναθηναϊκό που εκτός των άλλων αν πάρει το φετινό πρωτάθλημα ισοφαρίζει τους επαγγελματικούς τίτλους του Ολυμπιακού (από πέντε) σε σύνολο οκτώ συμμετοχών στους τελικούς. Το 1-0 διαμορφωμένο από το 77-68 του κυριακάτικου πρώτου αγώνα έχει δώσει στους "Πράσινους" το πάνω χέρι στην πορεία ως τον τίτλο. Την Τετάρτη, όμως, ο ΠΑΟ δοκιμάζεται στα δύσκολα καθώς στην έδρα της ΑΕΚ, στη κανονική περίοδο, οι "Πράσινοι" έχασαν με διαφορά. . . 23 πόντων. Την υπεροπλία του θέλει να εκμεταλλευτεί ο Παναθηναϊκός, να παίξει σαν ομάδα η επιδίωξη της ΑΕΚ. Στην εξέδρα και ο Μιχάλης Κακιούζης.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 18 June 2003 - 20:54:26 UTC