Browse through our Interesting Nodes of Greek Local Authorities & Servers Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-06-16

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Το κυπριακό στη συνάντηση Ντενκτάς-Γουέστον
  • [02] Εκκαθαριστικές επιχειρήσεις βόρεια της Βαγδάτης
  • [03] Λιγότερο κάπνισμα με τη βούλα της Ε.Ε.

    [01] Το κυπριακό στη συνάντηση Ντενκτάς-Γουέστον

    16/6/2003 10:04:00 μμ

    Ζωηρή συζήτηση με τον Αμερικανό συντονιστή, Τόμας Γουέστον, είχε το πρωί ο Ραούφ Ντενκτάς, αρνούμενος πεισματικά να επιστρέψει το Φθινόπωρο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Ο Ντενκτάς επιχείρησε να δικαιολογήσει την απόλυτη άρνησή του, προβάλλοντας τον ισχυρισμό ότι ούτε ο πρόεδρος Παπαδόπουλος επιθυμεί το σχέδιο Ανάν. Οχυρώθηκε επίσης πίσω από την Τουρκία και επικαλέστηκε την υποστήριξη που έχει, κατά την έκφρασή του, από την πλειοψηφία του λαού του. Μετά τη συνάντησή του με τον Ντενκτάς, ο Τόμας Γουέστον είχε σειρά επαφών με Τουρκοκυπρίους πολιτικούς, στο πλαίσιο της τακτικής τους να απευθύνονται πλέον συστηματικά και σε άλλους πολιτικούς παράγοντες της τουρκοκυπριακής κοινότητας.

    Αρνητικός ο Ντενκτάς για αναζωογόνηση διαπραγματεύσεων

    Η συνάντηση με τον Ντενκτάς δεν ήταν καθόλου εύκολη, δεδομένου ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ρ. Ντενκτάς αρνείται κάθε αμερικανική παραίνεση να επιστρέψει στην τράπεζα των συνομιλιών και να συζητήσει το σχέδιο Ανάν.

    Ενδεικτικό του κλίματος της συνάντησης ήταν η δήλωση του Τόμας Γουέστον, όταν ρωτήθηκε για το περιεχόμενό της: "Θα ερωτούσα το συνομιλητή μου για τη δική του άποψη για τη συζήτηση που είχαμε, μιας και στεκόμαστε στο κατώφλι της οικίας του και δεν θα άρμοζε σε μένα να κάνω χαρακτηρισμούς. Αν ήταν να χαρακτηρίσω τη συνάντησή μας, θα έλεγα ότι ήταν μια πολύ καλή συνολική και. . . ζωηρή συζήτηση".

    Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης δεν ήθελε ούτε κουβέντα να ακούσει για μια πιθανή συνάντηση στη Νέα Υόρκη το Σεπτέμβριο, σε μια προσπάθεια αναζωογόνησης των διαπραγματεύσεων, λέγοντας ότι "ο Σεπτέμβριος είναι ακόμη πολύ μακριά και θα δούμε".

    Ο Ντενκτάς απέρριψε επίσης την προοπτική μιας νέας αναθεώρησης του σχεδίου Ανάν, λέγοντας ότι για να τεθεί στο τραπέζι το σχέδιο Ανάν θα πρέπει να συμφωνήσουν τα δύο μέρη. Ισχυρίστηκε ακόμα ότι ούτε εκείνος, ούτε ο πρόεδρος Παπαδόπουλος το επιθυμούν. "Εχοντας γνώση της θέσης της ελληνοκυπριακής πλευράς και τις αλλαγές που θέλει στο σχέδιο Ανάν και γνωρίζοντας τις αλλαγές που θέλω εγώ, είναι αδύνατο να του δώσουμε ζωή".

    Σε ερώτηση αναφορικά με τις επικρίσεις που δέχεται από τους Αμερικανούς ότι ευθύνεται για το αδιέξοδο στο Κυπριακό, ο κ. Ντενκτάς απάντησε πως δεν είναι τόσο σπουδαία προσωπικότητα να μπορεί από μόνος του να φράζει τη λύση. "Εγώ ενεργώ εν ονόματι του ''λαού'' μου, για την πλειοψηφία του ''λαού'' μου και με την υποστήριξή της, και λαμβάνω επίσης τις θέσεις της Τουρκίας προτού ενεργήσω και προτού πω οτιδήποτε, επειδή η Τουρκία είναι ένα ενδιαφερόμενο μέρος στην Κύπρο, επί της Κύπρου, με βάση τις Συνθήκες του 1960".

    [02] Εκκαθαριστικές επιχειρήσεις βόρεια της Βαγδάτης

    16/6/2003 9:26:00 μμ

    Στο Ιράκ, φάλαγγα του αμερικανικού στρατού έπεσε σε ενέδρα, βόρεια της Βαγδάτης, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν πολλοί στρατιώτες. Την ίδια ώρα, ένα βίντεο με τον πρωτότοκο γιο του Σαντάμ Χουσεΐν, Ουντάϊ, από την εποχή της παντοδυναμίας του, κάνει το γύρο τού κόσμου, ενώ η πρωτότοκη κόρη του Σαντάμ μαρτυρά στους Κυριακάτικους Τάϊμς της Βρετανίας, ότι ο πατέρας της ζει.

    Σε εξέλιξη η επιχείρηση ''Σκορπιός της Ερήμου''

    Μετά εμποδίων συνεχίζεται στο μεταξύ η νέα στρατιωτική κινητοποίηση που σε δύναμη και δράση θυμίζει ημέρες πολέμου. Αυτή τη φορά στόχο αποτελούν τα εδάφη όπου σκοτώθηκαν Αμερικανοί στρατιώτες, μετά τον πόλεμο. Από την πρώτη Μαΐου οι νεκροί στις τάξεις του αμερικανικού στρατού ξεπερνούν τους σαράντα. Οι επιχειρήσεις κατά των πιστών του Σαντάμ Χουσεΐν, άφησαν ήδη 100 νεκρούς.

    Και η νέα επιχείρηση με την κωδική ονομασία "Σκορπιός της Ερήμου" βρίσκεται σε εξέλιξη, με στόχο να εκμηδενιστεί η ιρακινή αντίσταση.

    Μετά την Φαλούτζα, οι Αμερικανοί στρατιώτες εισήλθαν σε ένα ακόμη εχθρικό όπως λένε προπύργιο του νέου Ιράκ, αφήνοντας πίσω τους μερικά καμένα οχήματα και αρκετούς τραυματίες, μετά την επίθεση που δέχτηκε αμερικανική στρατιωτική φάλαγγα ,λίγα χιλιόμετρα έξω από την Βαγδάτη.

    [03] Λιγότερο κάπνισμα με τη βούλα της Ε.Ε.

    16/6/2003 9:00:00 μμ

    Σημαντικό βήμα για την προστασία της δημόσιας υγείας από τις βλαβερές συνέπειες του καπνού, αποτελεί η υπογραφή της τελικής σύμβασης για τον έλεγχο του καπνού, από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της Ευρωπαϊκης Ένωσης που διασφαλίστηκε ενιαία θέση και εκπροσώπηση σε αυτό το θέμα.

    Για υγιέστερη ζωή και μακροβιότητα

    Σε ειδική τελετή στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας στη Γενεύη, άνοιξε τη Δευτέρα προς υπογραφή η Σύμβαση πλαίσιο για τον έλεγχο του καπνού, η οποία, μετά από μακρές διαπραγματεύσεις, υιοθετήθηκε πρόσφατα στο πλαίσιο της 56ης Συνέλευσης του Οργανισμού. Τη Σύμβαση υπέγραψαν 28 χώρες από ολόκληρο τον κόσμο (μεταξύ αυτών 10 κράτη μέλη της ΕΕ και 3 υπό ένταξη χώρες) καθώς και η Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή μετά την επικύρωσή της από 40 χώρες, ενώ θα παραμείνει ανοιχτή για υπογραφή στη Γενεύη μέχρι τις 22.7 και στη συνέχεια μέχρι τις 29.7.2004 στα Ηνωμένα Εθνη στη Νέα Υόρκη.

    Ο υπουργός Υγείας και Πρόνοιας Κ. Στεφανής υπέγραψε τη Σύμβαση εκ μέρους της Ελλάδας και μαζί με τον Επίτροπο Ντέιβιντ Μπέρν εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο Ελληνας υπουργός αφού επισήμανε ότι είναι τιμή του να είναι μεταξύ των πρώτων που την υπογράφουν, σημείωσε ότι η Σύμβαση αυτή αποτελεί το πρώτο πολυμερές νομικό πλαίσιο για τον έλεγχο του καπνού και για την προστασία όλων των πολιτών από την κατανάλωση και την έκθεση σε αυτόν, συνεισφέροντας έτσι σε υγιέστερη ζωή και μακροβιότητα.

    "Η Σύμβαση αποτελεί σαφή έκφραση των κοινών απόψεων για τα όσα πρέπει να γίνουν και θα αποτελέσει καταλύτη για την προαγωγή της εθνικής, περιφερειακής και διεθνούς δράσης και της παγκόσμιας συνεργασίας. Οι προσπάθειες θα πρέπει τώρα να επικεντρωθούν στην ταχεία είσοδό της σε ισχύ και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα κάνει το μέγιστο για να είναι επίσης ανάμεσα στους πρώτους που θα την επικυρώσουν. Το θέμα δεν έχει τελειώσει ακόμη και παρότι έχει κερδηθεί το πρώτο μέρος από τους υπέρμαχους της δημόσιας υγείας, θα ακολουθήσουν και άλλα στάδια, στα οποία η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αποτελέσει ενεργό συμμετέχοντα σε όλες τις περαιτέρω προσπάθειες" είπε μεταξύ άλλων ο υπουργός.

    Η Γενική Διευθύντρια του Οργανισμού Γκρο Χάρλεμ Μπρούντλαντ σε μήνυμά της επισήμανε, μεταξύ άλλων, δήλωσε ότι η επιθυμία των κρατών να υπογράψουν τη Σύμβαση από την πρώτη μέρα αποτελεί επιπλέον απόδειξη της ισχυρής πολιτικής δέσμευσης να τεθεί ένα τέλος στους θανάτους που οφείλονται στην κατανάλωση καπνού. Προέτρεψε εξάλλου όλες τις χώρες ανά τον κόσμο να ακολουθήσουν το παράδειγμα των χωρών αυτών, να υπογράψουν επίσης και να επικυρώσουν σύντομα τη Σύμβαση, διατηρώντας έτσι την ευνοϊκή συγκυρία.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 16 June 2003 - 20:56:04 UTC