Visit the Canadian Hellenic Broadcasting (CHB) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-06-15

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μυστηριώδης θάνατος σε ξενοδοχείο της Λάρισας
  • [02] Με το βλέμμα στραμμένο στη Θεσσαλονίκη
  • [03] Β.Ιρλανδία: Εξουδετερώθηκε βόμβα μεγάλης ισχύος
  • [04] Σε ενέδρα έπεσε αμερικανική στρατιωτική φάλαγγα
  • [05] Συνελήφθη και ο Ιρακινός καταζητούμενος Νο 17
  • [06] Στίβος: Αυλαία με πανελλήνιο ρεκόρ
  • [07] Φεστιβάλ Ναυπλίου με κορυφαίους καλλιτέχνες
  • [08] Στην Κύπρο η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης

    [01] Μυστηριώδης θάνατος σε ξενοδοχείο της Λάρισας

    15/6/2003 9:32:00 μμ

    Το πτώμα της 40χρονης Γερμανίδας Αλβίν Βέϊ βρέθηκε το πρωί Κυριακής σε δωμάτιο ξενοδοχείου της Λάρισας. Η άτυχη γυναίκα, η οποία διέμενε εδώ και ένα μήνα στο ξενοδοχείο μαζί με το σύζυγό της και το δίχρονο παιδί τους, ανακαλύφθηκε γυμνή μέσα στην ντουλάπα του δωματίου. Η αστυνομία Λάρισας αναζητά το σύζυγό της και το παιδί, που έχουν εξαφανιστεί, ενώ αναμένονται και τα αποτελέσματα της νεκροψίας.

    [02] Με το βλέμμα στραμμένο στη Θεσσαλονίκη

    15/6/2003 10:40:00 μμ

    Λίγες μόνο ημέρες απέμειναν για τη λήξη της Ελληνικής Προεδρίας που θα σφραγιστεί με τη Σύνοδο Κορυφής στη Θεσσαλονίκη. Στην ατζέντα των συζητήσεων των 25 θα δεσπόσουν θέματα σχετικά με το σχέδιο του πρώτου Ευρωπαϊκού Συντάγματος, η μεταναστευτική πολιτική της ΕΕ, οι διεθνείς εξελίξεις, καθώς και οι ευρωατλαντικές σχέσεις, ενόψει και της επίσκεψης τού Πρωθυπουργού και προεδρεύοντος τού Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στην Ουάσιγκτον, στο πλαίσιο της Συνάντησης Κορυφής Ε.Ε-ΗΠΑ, στις 25 Ιουνίου. Εντυπωσιακό παρών αναμένεται να δώσουν στη Θεσσαλονίκη κατά τη διάρκεια της Συνόδου και οι δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές από την Ελλάδα, αλλά και άλλες χώρες.

    Κρίσιμα ζητήματα στην ατζέντα των συνομιλιών

    Οι εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα αρχίσουν το απόγευμα της 19ης Ιουνίου και με τα σημερινά δεδομένα θα συμμετέχουν εκτός των αρχηγών κρατών μελών και κυβερνήσεων των ''25'' και των άλλων υποψηφίων χωρών και ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Πρόντι, αλλά και Επίτροποι, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Πατ Κοξ, ο Υπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική Χαβιέ Σολάνα και βεβαίως ο πρόεδρος της Συνέλευσης για ''το Μέλλον της Ευρώπης'' κ. Ζισκάρ Ντ'Εστέν.

    Η Ελληνική Προεδρία στην ατζέντα της έχει τοποθετήσει προς το παρόν ως κυρίαρχο θέμα στις συζητήσεις της Χαλκιδικής τα αποτελέσματα της Συνέλευσης και τις αποφάσεις για τη νέα Διακυβερνητική Διάσκεψη. Επιθυμία της Ελληνικής Προεδρίας είναι να τεθεί ένα χρονικό διάστημα κατά τη διάρκεια του οποίου θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για τη δομή και την αρχιτεκτονική της ΕΕ. Η Διακυβερνητική Διάσκεψη θα μπορούσε να αρχίσει το Νοέμβριο του 2003 και να ολοκληρωθούν όλες οι διαδικασίες πριν τις ευρωεκλογές του Ιουνίου 2004, αλλά και όχι πριν το Μάιο του 2004, διότι λογικά θα πρέπει να υπογράψουν τα νέα κείμενα (Συνθήκες) οι ''10'' υπό ένταξη χώρες (απο 1ης Μαΐου 2004).

    Το δεύτερο θέμα το οποίο θα δεσπόσει των συζητήσεων στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Χαλκιδικής είναι η μεταναστευτική πολιτική της ΕΕ. Ως βάση συζήτησης είναι οι σχετικές προτάσεις οδηγιών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι οποίες αναφέρονται στην κοινή στάση των χωρών μελών της ΕΕ στη μετανάστευση, το άσυλο κλπ.

    Σημειώνεται ότι η Ελληνική Προεδρία έχει συλλάβει όλες τις διαστάσεις του προβλήματος και μετά από τις κατάλληλες διαβουλεύσεις με τα άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ και τα Θεσμικά Όργανα της ΕΕ, θα προωθήσει προς συζήτηση δύο πτυχές του μεγάλου αυτού προβλήματος: 1. Τη μετανάστευση (νόμιμη) 2. Την παράνομη μετανάστευση και πώς θα διαφυλαχθούν τα Κοινοτικά σύνορα. Στο πλαίσιο αυτό ''εκ των πραγμάτων'' θα πρέπει να συζητηθούν και θέματα που αφορούν τόσο τις συμφωνίες επαναπροώθησης των παράνομων μεταναστών στις Τρίτες Χώρες, όσο και τον καταμερισμό των οικονομικών βαρών για την προστασία των συνόρων.

    Αλλο σημαντικό θέμα που θα συζητηθεί αφορά τα Δυτικά Βαλκάνια και ειδικότερα τις σχέσεις της ΕΕ με τις χώρες αυτές. Αναμένεται εξάλλου ότι στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Χαλκιδικής θα υπάρχει ειδική αναφορά στο Ιράκ και για τη Μέση Ανατολή (οδικός χάρτης).

    Επίσης, με εξαιρετικό ενδιαφέρον αναμένεται η συζήτηση για την ασφάλεια της ΕΕ με βάση τις προτάσεις που θα καταθέσει ο Υπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ κ. Σολάνα και ο Διατλαντικός Διάλογος με δεδομένο ότι ο προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Κώστας Σημίτης θα μεταβεί στις ΗΠΑ στις 25 Ιουνίου, με ''μήνυμα'' της Ευρώπης προς τις ΗΠΑ.

    Τέλος αναμένεται ότι θα υπάρξουν ειδικές αναφορές για τις Γενικές Κατευθύνσεις της Οικονομικής Πολιτικής της ΕΕ και για τις Γενικές Κατευθύνσεις της Πολιτικής Απασχόλησης

    [03] Β.Ιρλανδία: Εξουδετερώθηκε βόμβα μεγάλης ισχύος

    15/6/2003 10:34:00 μμ

    Η αστυνομία της Βόρειας Ιρλανδίας εξουδετέρωσε βόμβα βάρους περίπου μισού τόνου σε φορτηγάκι σήμερα στο Λοντόντερι, για την οποία κατηγόρησε τους αντάρτες των Δημοκρατικών που αντιτίθενται σε μια συμφωνία ειρήνης στην υπό βρετανική διοίκηση επαρχία. Τεχνικοί του βρετανικού στρατού εκτίμησαν αρχικά πως ο μηχανισμός περιείχε 270 κιλά αυτοσχέδιων εκρηκτικών συσκευασμένων σε κυλίνδρους. Οι ίδιοι δήλωσαν ωστόσο αργότερα πως η ποσότητα των εκρηκτικών ήταν σχεδόν 500 κιλά, που την καθιστά μια από τις μεγαλύτερες βόμβες που ανακαλύφθηκαν στη διάρκεια της τριακονταετούς σύρραξης στη Βόρεια Ιρλανδία.

    Ο μηχανισμός ήταν υπερδιπλάσιος σε μέγεθος από τη βόμβα στο Όμαγκ το 1998, που προκάλεσε το θάνατο 29 ανθρώπων και ήταν η πιο αιματηρή επίθεση στη σύγκρουση Προτεσταντών-Καθολικών.

    Η βόμβα ανακαλύφθηκε σε ένα φορτηγάκι που ήταν σταθμευμένο σε γέφυρα κοντά στον ποταμό Φόιλ. Η αστυνομία είχε παρατηρήσει νωρίτερα τον οδηγό να κινείται ύποπτα.

    Η αστυνομία δήλωσε πως η βόμβα προοριζόταν για ''επικείμενη επίθεση'' και κατηγόρησε τους Καθολικούς δημοκρατικούς αντάρτες που αντιτίθενται στην ειρηνευτική συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής (1998). '

    'Είμαστε ακόμη σε ένα πολύ αρχικό στάδιο των ερευνών ωστόσο ο εκρηκτικός μηχανισμός φέρει τη σφραγίδα των ανταρτών Δημοκρατικών'', είπε στους δημοσιογράφους ο επικεφαλής επιθεωρητής Τζορτζ Μπράιεν.

    [04] Σε ενέδρα έπεσε αμερικανική στρατιωτική φάλαγγα

    15/6/2003 9:12:00 μμ

    Φάλαγγα οχημάτων του αμερικανικού στρατού έπεσε σε ενέδρα σε αυτοκινητόδρομο κοντά στην πόλη Μπάλαντ του Ιράκ και ένα φορτηγό τυλίχθηκε στις φλόγες, αφού χτυπήθηκε από χειροβομβίδα. Ο ανταποκριτής του Ρόιτερ Χάλεντ Γιακούμπ Οουέις είπε πως αμερικανικά ελικόπτερα Απάτσι υπερίπταντο του σημείου σε αναζήτηση των δραστών κοντά στην πόλη, που βρίσκεται βόρεια της Βαγδάτης. Αρματα μάχης και θωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού περικύκλωσαν το όχημα, ο ''ουρανός'' και τα λάστιχα του οποίου καίγονταν. Η φάλαγγα είχε ξεκινήσει από τη Βαγδάτη και κατευθυνόταν στο Μπάλαντ, περίπου 90 χλμ βόρεια. Έπεσε σε ενέδρα περίπου 20 χλμ νότια του Μπάλαντ.

    [05] Συνελήφθη και ο Ιρακινός καταζητούμενος Νο 17

    15/6/2003 7:33:00 μμ

    Οι αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ συνέλαβαν το Σάββατο τον πρώην διοικητή της ιρακινής πολεμικής αεροπορίας. Πρόκειται για τον πτέραρχο Χαμίντ Ράτζα Σάλαχ αλ Τικρίτι, που ήταν το νούμερο 17 στον κατάλογο των 55 καταζητούμενων από τις συμμαχικές δυνάμεις πρώην ιρακινών ηγετών. Οι Αμερικανοί έχουν συλλάβει μέχρι τώρα περίπου τους μισούς από τους 55 καταζητούμενους Ιρακινούς ηγέτες.

    [06] Στίβος: Αυλαία με πανελλήνιο ρεκόρ

    15/6/2003 8:06:00 μμ

    Το δικό της πανελλήνιο ρεκόρ στα 400μ εμπόδια κατέρριψε η Χρυσούλα Γκουντενούδη. Η αθλήτρια του Πανελληνίου στον τελικό του αγωνίσματος τερμάτισε σε 56.85 κατά την διάρκεια των αγώνων της δεύτερης ημέρας του Πανελληνίου πρωταθλήματος στίβου ανδρών-γυναικών στα Τρίκαλα, καταρρίπτοντας το προηγούμενο ρεκόρ που ήταν 56.90 από τις 14 Ιουνίου 2000 στα Χανιά.

    [07] Φεστιβάλ Ναυπλίου με κορυφαίους καλλιτέχνες

    15/6/2003 9:30:00 μμ

    Για 12η συνεχή χρονιά θα ζωντανέψει και φέτος το Φεστιβάλ Ναυπλίου συνεχίζοντας την πορεία του, έχοντας μόλις τιμηθεί με το βραβείο καλύτερου φεστιβάλ της ελληνικής περιφέρειας από την Ένωση Mουσικών Kριτικών της Eλλάδος. Φέτος το Φεστιβάλ του Ναυπλίου, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του διάσημου Έλληνα πιανίστα Γιάννη Βακαρέλη σηκώνει την αυλαία του στις 20 Ιουνίου και για δέκα συνεχείς ημέρες, μέχρι την 29η Ιουνίου, φιλοξενεί διεθνούς ακτινοβολίας Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες όπως την Teresa Berganza, το συγκρότημα φλαμένκο του Joaquin Ruiz, τον Steven Isserlis, το κουαρτέτο εγχόρδων Borodin, τους Σολίστες Bach του Gewandhaus, τους Virtuosi di Praga, τον Bruno Leonardo Gelber κ.α. Οι συναυλίες θα γίνουν σε μοναδικούς χώρους όπως το Τριανόν - το αναπαλαιωμένο τουρκικό τζαμί, το Bουλευτικό - την αναπαλαιωμένη πρώτη βουλή της νέας Eλλάδας, το Παλαμήδι - το ενετικό κάστρο στο ψηλότερο σημείο της πόλης με τη μοναδική θέα, το Μπούρτζι - το μικρό νησάκι - φρούριο και την πλατεία Αγίου Γεωργίου με την ιδιαίτερη ακουστική. Οι εκδηλώσεις έχουν χορηγό επικοινωνίας την ΕΡΤ ΑΕ.

    ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

    Παρασκευή 20 Ιουνίου

    Teresa Berganza, μεσόφωνος Juan Antonio Alvarez Parejo, πιάνο

    (Vivaldi, A. Scarlatti, Handel, Rossini, Hahn, Guridi, De Falla)

    Σάββατο 21 Ιουνίου

    Esperanza Fernandez, τραγούδι Maria Esther Guzman, κιθάρα

    Συμφωνική Ορχήστρα Intrarti

    Μουσική Διεύθυνση: Juan de Udaeta

    (Turina, Rodrigo, De Falla)

    Κυριακή 22 Ιουνίου

    Madrid Flamenco Joaquin Ruiz Flamenco Company

    Δευτέρα 23 Ιουνίου

    Σάσα Ροζντεστβένσκι, βιολί Θανάσης Αποστολόπουλος, πιάνο

    (Προκόφιεφ, Κούκος, Ravel, Piazzolla)

    Τρίτη 24 Ιουνίου

    Broadway Musicals Μάρα Θρασυβουλίδου, υψίφωνος Δημήτρης Σιγαλός, τενόρος Γιώργος Νιάρχος, πιάνο

    (L. Bernstein, Kern, Rodgers, Porter, Mancini, A.L. Weber, Herman, Evans, Warren, Bock, Loewe, Leigh)

    Τετάρτη 25 Ιουνίου

    Aλμα Mάλερ - H ζωή και το έργο της Τζούλια Σουγλάκου, υψίφωνος Δημήτρης Γιάκας, πιάνο Μάγδα Μαυρογιάννη, ηθοποιός

    Πέμπτη 26 Ιουνίου

    Steven Isserlis, βιολοντσέλο Γιάννης Bακαρέλης, πιάνο

    (Brahms, Bloch, Σοστακόβιτς)

    Παρασκευή 27 Ιουνίου

    Kουαρτέτο Μποροντίν Adrien Meisch, πιάνο

    (Pαχμάνινωφ, Σοστακόβιτς, Beethoven)

    Σάββατο 28 Ιουνίου

    Σολίστ Μπαχ της Ορχήστρας Gewandhaus της Λειψίας Jean Louis Steuerman, πιάνο

    Κυριακή 29 Ιουνίου

    Bιρτουόζοι της Πράγας Bruno Leonardo Gelber, πιάνο (Myslivecek, Mozart, Vivaldi)

    Ολες οι συναυλίες αρχίζουν στις 21:00

    [08] Στην Κύπρο η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης

    15/6/2003 7:54:00 μμ

    Με αφορμή τη λήξη της ελληνικής προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης "ταξιδεύει" στην Κύπρο για δύο ξεχωριστές συναυλίες, που διοργανώνει η πρεσβεία της Ελλάδας στη μεγαλόνησο. Τα έργα που θα εκτελεσθούν είναι η "Κερύνεια" του Σόλωνα Μιχαηλίδη, το Κονσέρτο για πιάνο και Ορχήστρα του Μίκη Θεοδωράκη και η "Συμφωνία της Λεβεντιάς" του Μανώλη Καλομοίρη. Οι συναυλίες θα γίνουν την Τρίτη 24 Ιουνίου (Λευκωσία-Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου) και την Τετάρτη 25 Ιουνίου (Λεμεσός-Θέατρο "Ριάλτο"), με τη συμμετοχή διακεκριμένων Κυπρίων καλλιτεχνών και ένα αμιγώς ελληνικό καλλιτεχνικό πρόγραμμα. Σολίστ θα είναι ο Ελληνοκύπριος πιανίστας Σ. Κατσαρής και τη συναυλία θα διευθύνει ο αρχιμουσικός Αγις Ιωαννίδης. Συμμετέχουν οι χορωδίες "Αρης" Λεμεσού και Εθνικού Ωδείου Κύπρου


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 15 June 2003 - 20:54:06 UTC