Browse through our Interesting Nodes of Greek Newspapers & Magazines Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-06-04

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Απάντηση Τσοχατζόπουλου σε Καραμανλή
  • [02] Αποφασισμένη να δώσει λύση η κυβέρνηση για τους ΧΥΤΑ
  • [03] Σύσκεψη για ακτοπλοϊκή σύνδεση Βόρειων Σποράδων
  • [04] Αποσύρονται τα πετρελαιοφόρα μονού κύτους
  • [05] Το κόμμα Μπατασούνα στον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων
  • [06] Ε.Ε.: Να διακοπεί η λειτουργία πυρηνικού εργοστάσιου στην Αρμενία
  • [07] Ακροβατεί η κυβέρνηση Μπλερ λόγω Ιράκ
  • [08] Δικαιολογημένος ο πόλεμος στο Ιράκ δηλώνει η Μαδρίτη
  • [09] Σκληρή κόντρα στη Βουλή για την οικονομία

    [01] Απάντηση Τσοχατζόπουλου σε Καραμανλή

    4/6/2003 11:31:00 μμ

    Φωτογραφία αρχείου

    Ακρατο λαϊκισμό και διαστρέβλωση των απόψεών του, καταλογίζει στον Κ. Καραμανλή ο υπουργός Ανάπτυξης Ακης Τσοχατζόπουλος, απαντώντας στην αναφορά που έκανε ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, σε πρωινή του συνέντευξη. Ο κ. Καραμανλής επικαλέσθηκε δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης και του Γιάννου Παπαντωνίου, για τις ιδιωτικοποιήσεις προκειμένου να καταδείξει τη διγλωσσία της κυβέρνησης γύρω από το ζήτημα." Η δική μας πολιτική, η πολιτική του ΠΑΣΟΚ, αντιπαραθέτει στο ξεπούλημα και την πλήρη ιδιωτικοποίηση των επιχειρήσεων δημοσίου συμφέροντος που προωθεί η ΝΔ, τη συνεργασία δημοσίου και ιδιωτικού τομέα" αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση του υπουργού.

    [02] Αποφασισμένη να δώσει λύση η κυβέρνηση για τους ΧΥΤΑ

    4/6/2003 8:32:00 μμ

    Στο καυτό θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων της Αττικής, η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει σε λύση, παρά τις αντιδράσεις. Είναι πλέον η ώρα των αποφάσεων, ξεκαθάρισε η υπουργός Περιβάλλοντος Βάσω Παπανδρέου, ενώ υπέρ της άμεσης επίλυσης του ζητήματος δημιουργίας των νέων ΧΥΤΑ τάχθηκε και η Δήμαρχος Αθηναίων, Ντόρα Μπακογιάννη. Τα συγχαρητήρια του στις δυο κυρίες, στη μεν κα Παπανδρέου για την πολιτική απόφαση στη δε κα Μπακογιάννη για το πολιτικό θάρρος, έδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Πρωτόπαπας.

    Λύση μέχρι τον Αύγουστο παρά τις αντιδράσεις

    "Μέχρι τον Αύγουστο, πρέπει να χωροθετηθούν οι νέοι ΧΥΤΑ" υπογράμμισε την Τετάρτη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τονίζοντας ότι πρόκειται για ένα θέμα που αφορά την υγεία, το μέλλον την ασφάλεια των εκατομμυρίων πολιτών που ζουν στο Λεκανοπέδιο της Αττικής.

    Όπως είπε, η κυβέρνηση αναλαμβάνοντας το όποιο κόστος προχωρά στην κατεύθυνση δημιουργίας των νέων ΧΥΤΑ.

    Παράλληλα, έκανε λόγο για υποκρισία ορισμένων πολιτικών δυνάμεων γύρω από το θέμα.

    Την Τρίτη, η Νέα Δημοκρατία και τα υπόλοιπα κόμματα της Αντιπολίτευσης ζήτησαν την απόσυρση της τροπολογίας που κατατέθηκε στη Βουλή για τη χωροθέτηση των ΧΥΤΑ.

    [03] Σύσκεψη για ακτοπλοϊκή σύνδεση Βόρειων Σποράδων

    4/6/2003 8:06:00 μμ

    Τη δρομολόγηση και άλλου συμβατικού επιβατηγού πλοίου που θα εξυπηρετεί μαζί με τα ήδη δρομολογημένα τα νησιά των Βορείων Σποράδων, ζήτησαν την Τετάρτη από τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας Γιώργο Ανωμερίτη οι εκπρόσωποι φορέων των νησιών Σκιάθου, Σκοπέλου και Αλοννήσου στα οποία πέρυσι το καλοκαίρι παρουσιάσθηκε ελλιπής ακτοπλοϊκή σύνδεση. Μάλιστα για αυτό το λόγο οι φορείς και οι κάτοικοι των τριών νησιών είχαν προχωρήσει σε αποκλεισμό των λιμανιών τους, ενώ πρόσφατα ανακοίνωσαν την ίδρυση ναυτιλιακής εταιρείας, πλοίο της οποίας θα εξυπηρετεί τα νησιά τους από τα λιμάνια του Βόλου και του Αγίου Κωνσταντίνου.

    Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, στην οποία συμμετείχαν εκτός από τους εκπροσώπους των φορέων και των δήμων των Βορείων Σποράδων, ο νομάρχης Μαγνησίας, βουλευτές και η υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ Ροδούλα Ζήση, ο κ. Ανωμερίτης τόνισε ότι καθ' όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού θα πραγματοποιούνται από το λιμάνι του Βόλου 44 δρομολόγια συμβατικών και ταχύπλοων σκαφών, ενώ από το λιμάνι του Αγίου Κωνσταντίνου συνολικά 32 δρομολόγια.

    Ωστόσο, οι δήμαρχοι αναφέρθηκαν στα προβλήματα εξυπηρέτησης των νησιών τα οποία εκτιμούν ότι θα υπάρξουν κατά τη θερινή περίοδο, τόσο σε προσεγγίσεις των ήδη δρομολογημένων πλοίων στην Αλόννησο, του λιμένα Γλώσσα Σκοπέλου, όσο και στην ομαλή εξυπηρέτηση της επιβατικής κίνησης και των φορτηγών οχημάτων, και πρότειναν την έκτακτη δρομολόγηση και άλλου συμβατικού πλοίου.

    Ο Γ. Ανωμερίτης δεσμεύτηκε να καλέσει τους ενδιαφερόμενους πλοιοκτήτες προκειμένου να εξευρεθεί καλύτερη λύση και στη συνέχεια να ενημερώσει τους δημάρχους το συντομότερο δυνατόν.

    [04] Αποσύρονται τα πετρελαιοφόρα μονού κύτους

    4/6/2003 10:03:00 μμ

    Ποτέ πια άλλη καταστροφή σαν αυτή του '' Πρεστίζ'' ή του '' Ερικα'' ήταν το μήνυμα που έστειλε την Τετάρτη το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με την υιοθέτηση της έκθεσης του γερμανού σοσιαλιστή ευρωβουλευτή κ. Willy Piecyk. Mε την έκθεση ζητείται η εσπευσμένη, σταδιακή καθιέρωση πετρελαιοφόρων διπλού κύτους και η εσπευσμένη απόσυρση πετρελαιοφόρων μονού. Η έκθεση ψηφίσθηκε με 501 ψήφους υπέρ, 5 ψήφους κατά και 14 αποχές. Ανάμεσα στους απέχοντες ήταν οι 9 ευρωβουλευτές της ΝΔ και οι 2 του ΔΗΚKΙ. Το κείμενο της έκθεσης υιοθετήθηκε με τις τροποποιήσεις που πρότεινε η Επιτροπή Μεταφορών, ύστερα από συμφωνία με το Συμβούλιο Υπουργών, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα απαιτηθεί δεύτερη ανάγνωση.

    Οι ευρωβουλευτές ζητούν την ταχύτερη δυνατή εφαρμογή του νέου κανονισμού και προτείνουν την εφαρμογή του από 1ης Σεπτεμβρίου 2003.

    Με τη νέα πρόταση κανονισμού ζητείται μεταξύ άλλων η απαγόρευση μεταφοράς βαρύτερων κλασμάτων πετρελαίου από τα πετρελαιοφόρα μονού κύτους. Ως βαρέα κλάσματα πετρελαίου νοούνται το βαρύ μαζούτ, το βαρύ αργό πετρέλαιο, τα χρησιμοποιημένα λάδια, η άσφαλτος, η πίσσα και τα γαλακτώματά τους.

    Επίσης ζητείται η εσπευσμένη απόσυρση ορισμένων κατηγοριών πετρελαιοφόρων και συγκεκριμένα των πετρελαιοφόρων της κατηγορίας 2, δηλαδή αυτών που κατασκευάστηκαν μεταξύ 1982 και 1986.

    Η απόσυρση των πετρελαιοφόρων 3ης κατηγορίας που είναι πολύ μικρότερης χωρητικότητας και χρησιμοποιούνται κυρίως για περιφερειακές μεταφορές θα πρέπει να ολοκληρωθεί το 2010 και όχι το 2015.

    Τα πετρελαιοφόρα τύπου ''Πρεστίζ'' ή ''Ερρικα'' δεν θα μπορούν να είναι σε κυκλοφορία πάνω από 23 χρόνια και πέρα από το 2005. Οι νέοι κανόνες θα πρέπει να εφαρμόζονται στα πλοία που καταπλέουν ή αποπλέουν σε λιμάνι, σταθμό ανοικτής θαλάσσης, ή περιοχή που υπάγεται στη δικαιοδοσία κράτους μέλους, ανεξάρτητα από τη σημαία που φέρουν.

    Με στόχο τέλος την εξασφάλιση του εφοδιασμού πετρελαίου στην ΕΕ, το Κοινοβούλιο αναγνωρίζει μία μεταβατική περίοδο έως το 2008 για τα πετρελαιοφόρα με βαρύ φορτίο μικρότερο των 5000 τόνων.

    Για εν θερμώ απόφαση κάνουν λόγο οι ευρωβουλευτές της ΝΔ

    Εξηγήσεις για τη στάση της έδωσε η ομάδα ευρωβουλευτών της ΝΔ, σε ανακοίνωσή της, τονίζοντας ότι η ευαισθησία της σε σχέση με το περιβάλλον είναι γνωστή.

    Οι προτάσεις που εγκρίθηκαν, διευκρινίζει σχετικά, "είναι αποτέλεσμα πολιτικών αντιδράσεων εν θερμώ, κυρίως στην Ισπανία και τη Γαλλία λόγω του ναυαγίου του Prestige, και χωρίς αμφιβολία θα πλήξουν την ελληνική ναυτιλία αλλά και τους εργαζόμενους στη ναυτική βιομηχανία".

    Τονίζει ακόμη ότι η κυβέρνηση ενέδωσε στις Ισπανικές και τις Γαλλικές πιέσεις και υπενθυμίζει και σε προηγούμενη έκθεση για την επίσπευση της απόσυρσης των πετρελαιοφόρων μονού τοιχώματος, εισηγητής ήταν ο ευρωβουλευτής Κωστής Χατζηδάκης.

    [05] Το κόμμα Μπατασούνα στον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων

    4/6/2003 8:48:00 μμ

    Οι 15 αποφάσισαν να περιλάβουν το ριζοσπαστικό βασκικό κόμμα Μπατασούνα στον τελευταίο ευρωπαϊκό κατάλογο που περιλαμβάνει τρομοκρατικές οργανώσεις, έγινε γνωστό σήμερα από συγκλίνουσες διπλωματικές πηγές. Η απόφαση, μετά από σχετικό αίτημα της Ισπανίας, ελήφθη σήμερα Τετάρτη σε επίπεδο ειδικών. Ο νέος κατάλογος θα δοθεί στη δημοσιότητα την Πέμπτη στη διάρκεια του συμβουλίου υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ που θα διεξαχθεί στο Λουξεμβούργο. Συνεπεία τούτου, όλες οι χώρες-μέλη της ΕΕ είναι υποχρεωμένες να δράσουν κατά των μελών του κόμματος Μπατασούνα, να παγώσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία, να απαγορεύσουν τις μετακινήσεις τους και να προλάβουν κάθε απόπειρα πωλήσεων ή μεταφοράς όπλων εντός οποιουδήποτε εδάφους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Υπενθυμίζεται ότι οι ΗΠΑ προσέθεσαν στις 7 Μαΐου στον δικό τους αντίστοιχο κατάλογο το όνομα του βασκικού αυτού κόμματος.

    [06] Ε.Ε.: Να διακοπεί η λειτουργία πυρηνικού εργοστάσιου στην Αρμενία

    4/6/2003 8:27:00 μμ

    Σθεναρή έκκληση στην αρμενική κυβέρνηση να διακοπεί ''το ταχύτερο δυνατόν'' η λειτουργία ενός πυρηνικού εργοστάσιου της σοβιετικής εποχής, απηύθυνε η Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής της ΕΕ στην Αρμενία, Ιγκ Μινγκαρελί. Ο ίδιος αξιωματούχος ανέφερε ότι εκπονείται εκ μέρους της Ενωσης μία μελέτη, πώς θα μπορούσε να αντικατασταθεί για την Αρμενία η ενέργεια που θα ''χαθεί'' με το κλείσιμο του παρωχημένης τεχνολογίας πυρηνικού εργοστασίου στη δυτική Αρμενία. Το εργοστάσιο αυτό διαθέτει δύο πυρηνικούς αντιδραστήρες 440 Μεγαβάτ ο καθένας, από τους οποίους μόνον ο ένας όμως είναι πλέον σε λειτουργία. Το εργοστάσιο πρωτολειτούργησε το 1980.

    Ας σημειωθεί οτι οι αντιδραστήρες του εργοστασίου τέθηκαν εκτός λειτουργίας λόγω του σφοδρού πολύνεκρου σεισμού του 1988, η δε επαναλειτουργία του έγινε στη διάρκεια του 1995.

    Η ΕΕ έχει υπογράψει διμερή συμφωνία, σε εφαρμογή της οποίας μέσα στο 2004 το εργοστάσιο δεν πρέπει πλέον να λειτουργεί, κάτι που πρέπει να αρχίσει να υλοποιείται από αρμενικής πλευράς από σήμερα κιόλας.

    Παράλληλα, η ΕΕ δίνει με προνομιακούς όρους δάνειο 100 εκατ. ευρώ στην αρμενική κυβέρνηση, ώστε να μπορέσει να αξιοποιήσει άλλες ενεργειακές πηγές όταν κλείσει το σοβιετικής εποχής εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας.

    [07] Ακροβατεί η κυβέρνηση Μπλερ λόγω Ιράκ

    Αννίτα Πασχαλινού 4/6/2003 9:47:00 μμ

    Σε εξαιρετικά δεινή θέση βρίσκεται ο Τόνι Μπλερ, μετά τις αποκαλύψεις ότι η κυβέρνηση του άλλαξε εκθέσεις της αντικατασκοπείας για τα όπλα μαζικής καταστροφής στο Ιράκ, προκειμένου να πείσει την κοινή γνώμη ότι το Λονδίνο πρέπει να συμμετέχει στον πόλεμο εναντίον του Ιράκ. "Εντελώς εσφαλμένες" χαρακτήρισε τις κατηγορίες ο Βρετανός πρωθυπουργός μιλώντας στη Βουλή των Κοινοτήτων και ανακοίνωσε τη διεξαγωγή έρευνας για το θέμα από την κοινοβουλευτική επιτροπή Μυστικών Υπηρεσιών και Ασφάλειας. "Οι κατηγορίες πλήττουν το κύρος και την αξιοπιστία της κυβέρνησης" δήλωσε από την πλευρά του ο αρχηγός των Συντηρητικών Ιαν Ντουνκαν Σμιθ. Στο μεταξύ, σύμφωνα με τους New York Times, έρευνα έχει διατάξει και η CIA προκειμένου να διαπιστωθεί αν η αντίστοιχη αμερικανική έκθεση είχε ασάφειες και υπερβολές.

    Διαψεύδει τις κατηγορίες ο Μπλερ

    Νωρίτερα την Τετάρτη, η συζήτηση στη Βουλή "άναψε" όταν η Κλαιρ Σορτ, πρώην μέλος του υπουργικού Συμβουλίου του Τόνι Μπλερ, δήλωσε ότι μετά την ενημέρωση που είχε από τις υπηρεσίες ασφαλείας, διαπίστωσε ότι οι μυστικές υπηρεσίες υπερέβαλλαν στην άσκηση των καθηκόντων τους.

    "Η κατηγορία ότι υπήρξε δόλος στη στρατιωτική δράση που αναλήφθηκε, είναι πολύ σοβαρή. Αν έχουμε εξαπατηθεί για κάτι τέτοιο, αλήθεια από τι άλλο μπορούμε να εξαπατηθούμε;" διερωτήθηκε.

    Νωρίτερα, ο Τόνι Μπλερ, εμφανίσθηκε απόλυτα βέβαιος ότι κανένα μέλος της κυβέρνησής του δεν έχει εμπλακεί σε κάποια τέτοια δόλια πράξη.

    Τα ''45 λεπτά'' έκαψαν τη βρετανική κυβέρνηση

    Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τις τελευταίες αποκαλύψεις η κυβέρνηση, ξαναέγραψε την έκθεση των μυστικών υπηρεσιών για το Ιράκ, προσθέτοντας ότι ο Σαντάμ Χουσείν, είναι σε θέση να χρησιμοποιήσει όπλα μαζικής καταστροφής μέσα σε χρονικό διάστημα 45 λεπτών.

    "Την ευθύνη για τη σύνταξη της έκθεσης αυτής, συμπεριλαμβανομένης της αναφοράς στα 45 λεπτά έχει η Κοινή Επιτροπή Μυστικών Υπηρεσιών" υπογράμμισε ο Τόνι Μπλερ, εννοώντας ότι στο έγγραφο δεν υπήρξε καμία προσθήκη από πλευράς της κυβέρνησης του.

    Η κοινή Επιτροπή μυστικών υπηρεσιών και ασφάλειας (ISC), η οποία ασκεί κοινοβουλευτικό έλεγχο στις βρετανικές υπηρεσίες πληροφοριών (MI5, MI6 και η υπηρεσία υποκλοπών GCHQ) λειτουργεί πολύ διαφορετικά από τις άλλες κοινοβουλευτικές επιτροπές.

    Τα μέλη της διορίζονται από τον πρωθυπουργό και παραδίδουν σ αυτόν τις εκθέσεις τους.

    Ο πρωθυπουργός μπορεί να αφαιρέσει από αυτές οποιαδήποτε ''ευαίσθητη'' πληροφορία πριν τις καταθέσει στο κοινοβούλιο.

    Σάλος από τις δηλώσεις του Δρ. Τζον Ράιντ

    Κύριος υπεύθυνος για το σάλο που έχει δημιουργηθεί στη Βρετανία τις τελευταίες μέρες, είναι ο Δρ Τζον Ράιντ, ο άνθρωπος που αντικατάστησε τον Ρόμπιν Κουκ, ένας από τους πλέον αξιόπιστους υπουργούς του Τόνι Μπλερ.

    Με δηλώσεις του στους Times αλλά και σε συνεντεύξεις που έδωσε σε τηλεοπτικά κανάλια και ραδιόφωνα έκανε λόγο για ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες στις εκθέσεις των μυστικών υπηρεσιών και ασάφειες.

    "Είναι παρανοϊκός" έσπευσαν να δηλώσουν στελέχη της κυβέρνησης Μπλερ και του κόμματος των Εργατικών.

    Διαβάστε ακόμα: Δικαιολογημένος ο πόλεμος στο Ιράκ δηλώνει η Μαδρίτη

    Η CIA εξετάζει την έκθεση για τα όπλα μαζικής καταστροφής

    [08] Δικαιολογημένος ο πόλεμος στο Ιράκ δηλώνει η Μαδρίτη

    4/6/2003 9:02:00 μμ

    Στήριξη σε Ουάσινγκτον και Λονδίνο για το θέμα των απαγορευμένων όπλων στο Ιράκ, προσφέρει η ισπανική κυβέρνηση. "Η ύπαρξη όπλων μαζικής καταστροφής στο Ιράκ, δεν είναι ένας λαγός που έβγαλαν οι ΗΠΑ και η Βρετανία, αλλά παρατήρηση των επιθεωρητών του ΟΗΕ" δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών Ανα Παλάθιο, τονίζοντας ότι ακόμα και αν δεν έχουν έρθει στο φως τα οπλοστάσια αυτά, δε σημαίνει ότι δεν θα εμφανισθούν στο μέλλον. Οι δηλώσεις της Ισπανίδας υπουργού Εξωτερικών, έγιναν στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου, κατά τη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών των χωρών μελών του ΝΑΤΟ.

    [09] Σκληρή κόντρα στη Βουλή για την οικονομία

    4/6/2003 11:52:00 μμ

    Υψηλοί τόνοι επικράτησαν στη Βουλή κατά την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για την Οικονομία. Ο Πρωθυπουργός εξαπέλυσε δριμύτατη επίθεση στη Ν. Δημοκρατία, την οποία κατηγόρησε για δεσμούς με ορισμένα ιδιωτικά συμφέροντα, αναφέροντας και το γεγονός ότι στην Ευρωβουλή, οι ευρωβουλευτές της Ν. Δημοκρατίας καταψήφισαν την κατάργηση των μονοπύθμενων πλοίων. Ο κ. Καραμανλής καταλόγισε στον Πρωθυπουργό ότι είναι τελείως ξεκομμένος από την ελληνική πραγματικότητα και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι θεσμοθέτησε τη διαπλοκή. Για υποκρισία κατηγόρησε τα δύο μεγάλα κόμματα η Αλέκα Παπαρήγα, τονίζοντας ότι έχουν βεβαρημένο παρελθόν διαπλοκής. Για απουσία πολιτικής κοινωνικής ευημερίας και ισόρροπης ανάπτυξης μίλησε ο Νίκος Κωνσταντόπουλος.

    Ομιλία πρωθυπουργού

    Ολομέτωπη επίθεση στη Ν.Δ. εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης μιλώντας την Τετάρτη στη Βουλή στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για την οικονομία.

    Για τη συμφωνία ΕΛ.ΠΕ. - ΠΕΤΡΟΛΑ, ο κ. Σημίτης είπε ότι "η Ν.Δ. υπάκουσε αμέσως στο κάλεσμα επιχειρηματία να πάρει θέση με δήλωση του εκπροσώπου Τύπου και με σχεδόν ίδιο λεξιλόγιο με αυτό του επιχειρηματία".

    "Αυτά", είπε, "είναι δείγματα παλαιοκομματικού κράτους και δείγματα φωτογραφικών ρυθμίσεων" και επέκρινε τη Ν.Δ. για λαϊκισμό και σκανδαλολογία.

    Όσον αφορά την οικονομία, ο κ. Σημίτης είπε ότι "ενώ έχουμε τον υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης της Ε.Ε., όλοι μάς συγχαίρουν και μόνο η Ν. Δ. τα βρίσκει όλα στραβά".

    Αναφερόμενος στο θέμα των πτωχεύσεων υπογράμμισε ότι "την τελευταία τετραετία για κάθε δύο επιχειρήσεις που έκλεισαν, άνοιξαν τρεις" και τόνισε ότι "έχει παρέλθει η εποχή που κερδίζονταν οι αγορές με φτηνό εργατικό κόστος".

    Για την ανεργία είπε ότι "στόχος είναι να μειωθεί κάτω από το 7,5% μέχρι το 2006 και δήλωσε σταθερά αντίθετος σε κάθε λογική για απορύθμιση του κοινωνικού κράτους.

    Ομιλία Κ. Καραμανλή

    Ο Κώστας Καραμανλής με τη σειρά του χαρακτήρισε έκθεση ιδεών την ομιλία του Πρωθυπουργού και του καταλόγισε ότι είναι "τελείως ξεκομμένος από την ελληνική πραγματικότητα".

    Τον κατηγόρησε ότι θεσμοθέτησε τη διαπλοκή με νόμους και στις μέρες της κυβέρνησής του άνθισε όσο ποτέ άλλοτε η διαφθορά.

    Σχετικά με τα μονοπύθμενα πλοία, είπε ότι το Δεκέμβριο του 2001 πρώτος ευρωβουλευτής του κόμματός του εισηγήθηκε τη σταδιακή αντικατάστασή τους, τονίζοντας ότι ποτέ η ΝΔ δεν είπε ότι διαφωνεί με την αντικατάσταση, αλλά αυτό που θέλει είναι να επιβραδυνθούν οι ρυθμοί της αντικατάστασής τους.

    "Εμείς", είπε, "δεν υπηρετούμε κανένα συμφέρον και δεν μας ενδιαφέρει κανένας εφοπλιστής".

    Αναφερόμενος στην οικονομία είπε ότι η κυβέρνηση δεν τόλμησε τις αλλαγές που χρειάζεται η νέα εποχή και πρόσθεσε ότι οι Οργανισμοί και οι επιχειρήσεις του Δημοσίου κατάντησαν συνώνυμα της κακοδιοίκησης, της κατασπατάλησης και της καταλήστευσης.

    Δεσμεύθηκε ότι στους πρώτους έξι μήνες της δικής του κυβέρνησης θα προχωρήσει μεταξύ άλλων σε φορολογική μεταρρύθμιση, ουσιαστικές αποκρατικοποιήσεις, κατάργηση των νόμων που θεσμοθετούν τη διαπλοκή.

    Το πρόβλημα της οικονομίας, είπε, είναι κατ εξοχήν πολιτικό, χρειάζεται συγκροτημένη οικονομική πολιτική, προσαρμοσμένη στην ανταγωνιστικότητα, την ανάπτυξη, την κοινωνική συνοχή.

    Κάλεσε την κυβέρνηση να αποδεχθεί την πρόταση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το ΧΑΑ αλλά και την πρόταση για τη διαφάνεια και καταλήγοντας δήλωσε ότι ο κύκλος της κυβέρνησης έχει κλείσει ότι το κόμμα του δεν θα ακολουθήσει την οξύτητα και το διχασμό.

    Ομιλίες Α. Παπαρήγα - Ν. Κωνσταντόπουλου

    Βεβαρημένο χαρακτήρισε το παρελθόν τόσο της ΝΔ όσο και του ΠΑΣΟΚ σε θέματα διαπλοκής, η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.

    Όπως είπε, η αντιπαράθεση κυβέρνησης ΝΔ είναι αληθινή, αφού ενώ εκπροσωπούν τα ίδια ταξικά συμφέροντα εκφράζουν διαφορετικά μερίδια της αστικής τάξης.

    Η κα Παπαρήγα επεσήμανε ενώ πράγματι υπάρχουν ανοδικοί ρυθμοί ανάπτυξης, διαπιστώνεται επιδείνωση του επιπέδου ζωής.

    Όπως είπε η γενική επιλογή και των δύο κομμάτων, είναι πολιτική πτώσης των πραγματικών μισθών, έτσι που να μην αλλάξει, αλλά να χειροτερέψει ακόμη περισσότερο η ζωή των εργαζομένων

    Τη διαπίστωση ότι η πολιτική ζωή του τόπου είναι αιχμάλωτη της αντιπαράθεσης οικονομικών συγκροτημάτων, έκανε από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Νίκος Κωνσταντόπουλος.

    Χαρακτήρισε τη διαπλοκή γάγγραινα του δημόσιου βίου και απευθυνόμενος στα δυο μεγάλα κόμματα υπέβαλε το ερώτημα:

    "'Γιατί επί 30 χρόνια μεταπολίτευσης η διαπλοκή γίνεται διαρκώς ισχυρότερη;"

    Παράλληλα έκανε λόγο για δήθεν σκηνικό αντιπαράθεσης κυβέρνησης ΣΕΒ.

    Ομιλία Ν. Χριστοδουλάκη

    Για καταστροφολογία κατηγόρησε τη ΝΔ, ο Νίκος Χριστοδουλάκης.

    Όπως είπε το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης "δεν αναγνωρίζει κανένα επίτευγμα της κυβέρνησης στην Οικονομία και σύρει την απειλή της κατάρρευσής της".

    Παραδέχθηκε ότι υπάρχουν θύλακες ανεργίας, θεσμικής καθυστέρησης, ακρίβειας και δημοσίου χρέους τονίζοντας ότι για να αντιμετωπιστούν χρειάζεται τόλμη, και πρωτοβουλίες.

    Αναφερόμενος στα Ελληνικά Πετρέλαια, έκανε λόγο για μερική ιδιωτικοποίηση με ισχυρή παρουσία του Δημοσίου στο νέο εταιρικό σχήμα και καμία μεταβολή των συνθηκών ανταγωνισμού.

    Τόνισε επίσης ότι πολύ σύντομα θα βρεθεί λύση για την Ολυμπιακή και ότι προχωρούν οι διαδικασίες για την εισαγωγή των ΕΛΤΑ στο Χρηματιστήριο.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 4 June 2003 - 21:02:44 UTC