Visit the Greek American Women's Network (GAWN) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-06-03

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στη Βουλή η τροπολογία για τους ΧΥΤΑ
  • [02] Διυπουργική για τους τσιγγάνους και παλιννοστούντες
  • [03] 2004: Σε εννιά ημέρες λήγει η πρώτη φάση αγοράς εισιτηρίων
  • [04] Συνάντηση Παπαντωνίου - Μίλερ
  • [05] Καθίζηση εδάφους στην οδό Καυτατζόγλου
  • [06] Προς κινητοποιήσεις οι πανεπιστημιακοί τον Σεπτέμβριο
  • [07] Απήγαγαν αυτόπτη μάρτυρα δολοφονίας
  • [08] Μικροεπεισόδια από απεργούς της ''Αγνό'' στη Θεσ/νίκη
  • [09] Συνεχίζεται η ''δίκη Οτσαλάν'' με καταθέσεις μαρτύρων
  • [10] Ανέγερση νέων δικαστικών Μεγάρων
  • [11] Κοσμοσυρροή για τις εκδρομές της Εργατικής Εστίας
  • [12] Πυρκαγιά σε επιχείρηση κατασκευής σκαφών στον Πειραιά
  • [13] Δέσμη μέτρων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τους Τουρκοκύπριους
  • [14] Συμφώνησαν για την απασχόληση στο Λουξεμβούργο
  • [15] Έκθεση: ''Η Ευρώπη υπάρχει''
  • [16] Να παραμείνουν στη ΠΓΔΜ ζητά η Ε.Ε απο τους Ρομ
  • [17] Αύξηση του πληθυσμού της Ελλάδας, αλλά όχι των Ελλήνων
  • [18] Σ. Ξηρός: Παραποιημένο το πόρισμα του ''Ευαγγελισμού''
  • [19] Με την παρουσίαση πειστηρίων συνεχίζεται η δίκη της 17Ν
  • [20] G8: Αισιοδοξία για την παγκόσμια οικονομία
  • [21] Αραβο-αμερικανικές διαβουλεύσεις για τον ''οδικό χάρτη''
  • [22] Απεργίες σε Γαλλία - Αυστρία
  • [23] Γερμανία:Βίασε 14χρονη σε πολυσύχναστο δρόμο
  • [24] Παραιτήθηκε σύσσωμη η κυβέρνηση της Τσετσενίας
  • [25] Εκθεση της CIA για επιθέσεις της Αλ Κάιντα
  • [26] Με δικαστική απόφαση αποκαθίσταται εκπομπή της RAI
  • [27] ''Δεν προσφέρουν ασφάλεια οι Βρετανοί στη Βασόρα'', λέει η HRW
  • [28] Νεκρός Αμερικανός στρατιώτης στη Βαγδάτη
  • [29] Κορυφώνεται η αντιπαράθεση ΠΑΣΟΚ - ΝΔ
  • [30] Συνεδριάζουν τα ΕΛ.ΠΕ για έγκριση συμφωνίας
  • [31] Εκθεση του ΔΝΤ για τις χώρες της ευρωζώνης
  • [32] Στο Κατάρ κλείνει την καριέρα του ο Μπατιστούτα
  • [33] Στην Γκλάντμπαχ ο Γιόνας Κόλκα
  • [34] Μοντέρνο Πένταθλο: 2η η Πάρτιτς στην Πολωνία
  • [35] Παραμένει στην Πόρτο ο Χοσέ Μουρίνιο
  • [36] Συνελήφθη ο μέσος της Μάντσεστερ Νίκι Μπατ
  • [37] SARS: Αμφιβολίες ΠΟΥ για δραστική μείωση κρουσμάτων στην Κίνα
  • [38] Mars Express με προορισμό τον Κόκκινο πλανήτη

    [01] Στη Βουλή η τροπολογία για τους ΧΥΤΑ

    3/6/2003 7:10:00 μμ

    Ένταση στο Κοινοβούλιο αλλά και στους δρόμους προκαλεί η τροπολογία του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ για τη δημιουργία Χώρων Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων σε νέες τοποθεσίες. Αυτήν την ώρα κάτοικοι της Δυτικής Αττικής έχουν αποκλείσει την οδό Φυλής στο ύψος των φαναριών Γαβαλά, ενώ το πρωί πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τη Βουλή. Εντός της Βουλής, τα κόμματα της αντιπολίτευσης ζήτησαν την απόσυρση της τροπολογίας προκειμένου το θέμα να συζητηθεί διεξοδικά, ενώ αύριο αναμένεται να καταθέσουν τις απόψεις τους στην αρμόδια επιτροπή οι εμπλεκόμενοι φορείς.

    Αποφασισμένη να δώσει λύση στο πρόβλημα η κυβέρνηση

    Με βασικό σύνθημα τα σκουπίδια να πάνε στη Ριτσώνα, οι κάτοικοι της Βόρειας Αττικής ζητούν να μην περάσει η τροπολογία γιατί όπως υποστηρίζουν υπάρχει κίνδυνος να προκληθεί οικολογική καταστροφή.

    "Δεν υπάρχει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία από την δημιουργία Χώρων Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων", απήντησε ο Χρήστος Πρωτόπαπας και κάλεσε τους κατοίκους να συμβάλουν με αίσθημα ευθύνης στην αντιμετώπιση του θέματος.

    Τη Δευτέρα, η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Βάσω Παπανδρέου ξεκαθάρισε ότι μέχρι το τέλος Αυγούστου θα πρέπει να έχει επιλυθεί το πρόβλημα των χωματερών τονίζοντας ότι οι απαλλοτριώσεις στις περιοχές που θα δημιουργηθούν οι νέοι χώροι υγειονομικής ταφής των απορριμμάτων θα γίνουν με ταχύτατες διαδικασίες.

    Οι έξι τοποθεσίες

    Η επίμαχη τροπολογία προβλέπει έξι τοποθεσίες για την ίδρυση ΧΥΤΑ, τέσσερις στην Ανατολική και δύο στη Δυτική Αττική, καθώς και δύο στα Κύθηρα και δύο στα Αντικύθηρα.

    Πρόκειται για τις παρακάτω τοποθεσίες :

    Στην Ανατολική Αττική, στη θέση ''Μαύρο Βουνό'' Γραμματικού και στη θέση ''Τρύπες'' Πολυδενδρίου. Στη Νοτιοανατολική Αττική, στη θέση ''Βραγόνι'' Κερατέας-Λαυρεωτικής και στη θέση ''Λατομείο Κυριακού'' Κρωπίας. Στη Δυτική Αττική, στη θέση ''Σκαλιστήρι'' Φυλής-Ανω Λιοσίων και στη θέση ''Μελετάνι'' στη Μάνδρα.

    Η θέση του ''Λατομείου Μουσαμά'' όπως αποτυπώνεται με διακεκομμένη γραμμή στο τοπογραφικό διάγραμμα που συνοδεύει τη ρύθμιση, εγκρίνεται ως κατάλληλη, για την υποδοχή των υπολειμμάτων από τις μονάδες επεξεργασίας αποβλήτων της Δυτικής Αττικής.

    Επίσης ορίζονται χώροι υποδοχής στα νησιά Κύθηρα και Αντικύθηρα, στη θέση ''Λαχνός'' και στη θέση ''Ποταμός'' στα Κύθηρα και στα Αντικύθηρα στις θέσεις ''Μύλοι'' και 'Κόκκινος Λάκος''.

    Η τροπολογία εκτός τη θέση του ''Ελαιώνα'' Αττικής για την οποία έχουν εγκριθεί περιβαλλοντικοί όροι για την ίδρυση και λειτουργία κεντρικού σταθμού μεταφόρτωσης απορριμμάτων, αλλά και τις θέσεις ''Σχιστό'' Κορυδαλλού, καθορίζει ως κατάλληλες άλλες έξι θέσεις για την εγκατάσταση κεντρικών σταθμών μεταφόρτωσης στις περιοχές:

    Ελληνικό - Αλιμος, Γλυφάδα, ΒΙΠΑ Κηφισιάς, ΒΙΠΑ Χαμομήλι, Γουδί και στον κόμβο Περιφερειακής Υμηττού - Καισαριανής.

    [02] Διυπουργική για τους τσιγγάνους και παλιννοστούντες

    3/6/2003 5:41:00 μμ

    Τα επιχειρησιακά προγράμματα του Υπουργείου Εσωτερικών για τσιγγάνους και παλιννοστούντες, τα οποία βρίσκονται σε εξέλιξη, απασχόλησαν τη συνεδρίαση της διυπουργικής επιτροπής, που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη. Όπως δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών τα προγράμματα προχωρούν με ικανοποιητικό ρυθμό και τόνισε ότι σύντομα θα τεθούν σε εφαρμογή ειδικά προγράμματα για την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας και την επαγγελματική κατάρτιση των τσιγγάνων και των παλιννοστούντων στην Ελλάδα.

    Αυξήθηκαν οι εγκρίσεις δανείων

    Το σημαντικότερο μέρος των προγραμμάτων αυτών αφορά το στεγαστικό. Για το σκοπό αυτό αυξήθηκαν οι εγκρίσεις δανείων για τους τσιγγάνους από 3.500 που δόθηκαν πέρυσι σε 4.500, ενώ μέχρι σήμερα έχουν κατατεθεί 12.500 αιτήσεις για δάνεια από παλιννοστούντες και 2.500 από τσιγγάνους.

    Οσον αφορά τους χώρους στέγασης, με νομοσχέδιο που κατατίθεται στη Βουλή προβλέπεται η παραχώρηση εκτάσεων από τους Δήμους για την εγκατάσταση τσιγγάνων και παλιννοστούντων.

    Υπενθυμίζεται ότι στη Θράκη έχουν διατεθεί 75.000 στρέμματα για την εγκατάσταση παλιννοστούντων, ενώ έχουν εντοπιστεί 75 Δήμοι όπου διαμένουν τσιγγάνοι και μπορούν να βρεθούν χώροι εγκατάστασης, αλλά μόνο οι 23 από αυτούς έχουν ανταποκριθεί στην έκκληση του υπουργείου Εσωτερικών για συμμετοχή στη διαδικασία στέγασης αυτής της ομάδας Ελλήνων πολιτών.

    Αυτή τη στιγμή λειτουργούν τέσσερις οικισμοί με χτισμένα και όχι λυόμενα, σπίτια στο Διδυμότειχο, στις Σέρρες, στη Μενεμένη και στους Σοφάδες, ενώ έχουν προγραμματιστεί και άλλοι έξι οικισμοί (τρεις για τσιγγάνους και τρεις για παλιννοστούντες) και διερευνώνται οι Δήμοι που θα τους φιλοξενήσουν.

    Το καλοκαίρι παράλληλα ολοκληρώνονται οι οικισμοί λυόμενων, οι οποίοι θα φτάσουν τους 51 σε όλη την Ελλάδα.

    Οσον αφορά την εκπαίδευση, υλοποιούνται ήδη δύο εκπαιδευτικά προγράμματα για τις δύο αυτές ομάδες.

    Το πρώτο αφορά τους τσιγγάνους, ύψους 5,5 δισ. δρχ, με φορέα το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και το άλλο τους παλιννοστούντες με φορέα το Πανεπιστήμιο Αθηνών.

    Επίσης υλοποιούνται προγράμματα κατάρτισης και εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας, αλλά και προγράμματα απασχόλησης με χρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου.

    Τέλος στον τομέα της υγείας, υλοποιείται ειδικό πρόγραμμα -σε συνεργασία με το νοσοκομείο Παίδων "Αγλαΐα Κυριακού" και το ΠΕΣΥ- σε όλους τους καταυλισμούς όπου γίνονται ιατρικές εξετάσεις, εμβολιασμοί κλπ. Επίσης, είναι προγραμματισμένη η ίδρυση 50 Ιατροκοινωνικών Κέντρων, τα 31 από αυτά θα λειτουργήσουν το φθινόπωρο.

    [03] 2004: Σε εννιά ημέρες λήγει η πρώτη φάση αγοράς εισιτηρίων

    3/6/2003 5:04:00 μμ

    Στις 12 Ιουνίου λήγει η προθεσμία για την πρώτη φάση αγοράς εισιτηρίων των Ολυμπιακών Αγώνων. Η δεύτερη φάση θα διαρκέσει από 15 Σεπτεμβρίου ως 29 Φεβρουαρίου. Μέχρι στιγμής το 66% των αιτήσεων έχει υποβληθεί από Έλληνες και το 34% από την υπόλοιπη Ευρώπη. Το μεσημέρι της Τετάρτης στον Ιερό Λόφο της Πνύκας θα παραδοθεί η Ολυμπιακή Φλόγα στους διοργανωτές των "Special Olympics", που θα διεξαχθούν στο Δουβλίνο 16 με 30 Ιουνίου. Έξάλλου, εκατόν ογδόντα τρεις εκπρόσωποι των μεγαλύτερων ειδησεογραφικών οργανισμών του κόσμου έδωσαν το παρών στην ενημερωτική συνάντηση που διοργάνωσε την Τρίτη η Διεύθυνση Υπηρεσιών Τύπου Αγώνων της ΑΘΗΝΑ 2004, στο πλαίσιο του "3rd World Press Operations Briefing".

    To 66% των παραγγελιών από Έλληνες

    Οι Έλληνες πήραν προβάδισμα στις παραγγελίες εισιτηρίων για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, αφού αποτελούν αυτή την στιγμή το 66%, ενώ το 34% των αιτήσεων προέρχεται από τον ευρωπαϊκό χώρο, όπως ανακοίνωσαν την Τρίτη, δέκα ημέρες πριν από την λήξη της πρώτης φάσης των πωλήσεων ο εντεταλμένος σύμβουλος της ΑΘΗΝΑ 2004, Μάρτον Σίμιτσεκ και η διευθύντρια εισιτηρίων Μαίρη Μανωλοπούλου.

    Ο κ.Σίμιτσεκ, αφού διευκρίνισε, ότι δεν θα δοθεί παράταση και η πρώτη φάση θα λήξει στις 12 Ιουνίου, επισήμανε:"Είμαστε απόλυτα ικανοποιημένοι από την πορεία των πωλήσεων". Στόχος είναι, όπως διευκρίνισε ο κ. Σίμιτσεκ, τα 300.000 εισιτήρια, ή 20 εκατομμύρια ευρώ. "Παράλληλα θα έχουμε ξεπεράσει συνολικά το 60% της πώλησης εισιτηρίων. Το θέμα είναι, όμως, να πάρουν τα περισσότερα Έλληνες. Είναι αξιοσημείωτο επίσης, ότι τα εισιτήρια της Αθήνας είναι κατά 34% φθηνότερα σε σχέση με αυτά του Σίδνεϊ" είπε ο εντεταλμένος σύμβουλος της ΑΘΗΝΑ 2004.

    Στο μεταξύ, στις περιπτώσεις εκείνες που η ζήτηση των εισιτηρίων θα είναι μεγαλύτερη από την προσφορά, θα γίνει κλήρωση τον Ιούλίο του 2003, όπως είπε η κ. Μανωλοπούλου, ενώ αναφερόμενη στην δεύτερη φάση πώλησης των εισιτηρίων υπογράμμισε ότι αυτή θα ξεκινήσει στις 15 Σεπτεμβρίου 2003 και θα ολοκληρωθεί 29 Φεβρουαρίου 2004. Σε αυτή την φάση θα συμμετάσχουν μόνο όσοι είχαν λάβει μέρος και στην πρώτη φάση. Παράλληλα, από την 1η Οκτωβρίου θα μπορούν να συμμετάσχουν όλοι οι πολίτες του ευρωπαϊκού οικονομικού χώρου.

    Σε όσους συμμετάσχουν στην πρώτη φάση θα σταλεί ταχυδρομικά επιβεβαιωτική επιστολή για την κατανομή των εισιτηρίων.

    Τα εισιτήρια θα παραληφθούν από τα καταστήματα της ALPHA BANK τον Ιούνιο του 2004, ενώ ένα μήνα πριν από την παραλαβή τους η ΑΘΗΝΑ 2004 θα στείλει νέα ενημερωτική επιστολή. Εισιτήρια δεν θα πωλούνται τον Μάρτιο του 2004, αφού θα γίνει η χωροθέτηση των κερκίδων και η κατανομή τους. Από τον Απρίλιο του 2004 θα ξεκινήσει η τρίτη φάση της πώλησης των εισιτηρίων και συγκεκριμένα όσων έχουν απομείνει.

    Ακόμη, όπως διευκρίνισε ο κ. Σίμιτσεκ, εισιτήρια που τυχόν έχουν απομείνει θα πωλούνται έως και την τελευταία ημέρα των Ολυμπιακών Αγώνων.

    Ενδιαφέροντα στοιχεία για τα εισιτήρια:

    -Από τις αιτήσεις των Ελλήνων το 69% προέρχεται από την Αθήνα και το 31% από την υπόλοιπη Ελλάδα.

    - Το 68% των εισιτηρίων κοστίζει μέχρι 30 ευρώ, το 55% μέχρι 20 και το 38% μέχρι 10.

    - Τον Μάϊο η ιστοσελίδα της ΑΘΗΝΑ 2004 στο INTERNET δέχθηκε 2,6 εκατομμύρια επισκέψεις (εννέα φορές μεγαλύτερη απ΄ότι τον Απρίλιο). Οι επισκέψεις ήταν κατά σειρά από τις ΗΠΑ, την Αγγλία, την Ελλάδα, την Ιαπωνία και την Γερμανία.

    - Το τηλεφωνικό Κέντρο Παραγγελίας Εισιτηρίων δέχθηκε πάνω από 10.000 κλήσεις τον Μάιο, ενώ καθημερινά ήταν 400.

    - Οι αιτήσεις μέσω του internet είναι 54%, ενώ μέσω της Alpha Bank 46%. Το 37% των αιτήσεων μέσω του internet είναι από Ελληνες.

    - Από όσους έχουν παραγγείλει εισιτήρια το 83% θα πληρώσει με VISA , το 10% μέσω λογαριασμού του στην Alpha Bank και το 7% με μετρητά.

    Αγγελοπούλου: ''Είμαστε αισιόδοξοι, αλλά όχι υπεραισιόδοξοι''

    Την επίσημη έναρξη των εργασιών κήρυξε η Πρόεδρος της ΑΘΗΝΑ 2004, Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη, υπογραμμίζοντας τη σημασία της επιτυχημένης συνεργασίας της Οργανωτικής Επιτροπής με τους εκπροσώπους των ΜΜΕ που θα καλύψουν τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

    "Ενώ οι ρόλοι μας είναι διαφορετικοί, σε πολλά επίπεδα, οι στόχοι μας είναι κοινοί: να μεταδώσουμε τον ενθουσιασμό μας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 και να αποκαλύψουμε την καταπληκτική ιστορία τους σε δισεκατομμύρια ανθρώπους σε ολόκληρο τον πλανήτη. Και να δείξουμε σε όλους το πρόσωπο της σύγχρονης Ελλάδας, αναδεικνύοντας τα μοναδικά χαρακτηριστικά ενός έθνους που ξεχωρίζει για τη μοναδική ιστορία του στον ευρωπαϊκό χώρο". Αυτό υπουγράμμισε μεταξύ άλλων η κ. Δασκαλάκη και υπογράμμισε την αισιοδοξία της ΟΕΟΑ και της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά και την ανάγκη να τηρηθούν απαρέγκλιτα τα χρονοδιαγράμματα.

    "Είμαστε αισιόδοξοι, αλλά όχι υπεραισιόδοξοι" είπε χαρακτηριστικά η πρόεδρος της επιτροπής, η οποία επισήμανε ότι χρειάζεται πολλή και σκληρή δουλειά μέχρι τους αγώνες. "Θα εργαστούμε μέρα και νύχτα, αδιάκοπα, ώστε να είμαστε απόλυτα έτοιμοι όταν ανάψει η Ολυμπιακή Φλόγ" υπογράμμισε η κ. Δασκαλάκη.

    Ο Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής της ΔΟΕ, Ντένις Οσβαλντ, απευθυνόμενος στους εκπροσώπους των ειδησεογραφικών οργανισμών, χαρακτήρισε τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας διαφορετικούς σε σχέση με όσους διοργανώθηκαν στο παρελθόν. "Οι υποδομές είναι εξαιρετικές. Για πρώτη φορά, θα φιλοξενηθείτε σε Δημοσιογραφικά Χωριά. Το Κέντρο Τύπου είναι το καλύτερο που έχετε δει μέχρι σήμερα. Πιστεύω ότι θα ζήσουμε μαγικούς Αγώνες τον επόμενο χρόνο εδώ στην Αθήνα" είπε χαρακτηριστικά ο κ. Όσβαλντ.

    [04] Συνάντηση Παπαντωνίου - Μίλερ

    3/6/2003 1:24:00 μμ

    Το θέμα της νέας δομής του ΝΑΤΟ καθώς και τη συμμετοχή ελληνικών εταιρειών στην ανοικοδόμηση του Ιράκ έθεσε ο υπουργός Αμυνας Γιάννος Παπαντωνίου στον Αμερικανό πρέσβη Τόμας Μίλερ, με τον οποίο συναντήθηκε το πρωί της Τρίτης. Σχετικά με το θέμα των Στρατηγείων, ο κ. Παπαντωνίου επανέλαβε στον κ. Μίλερ ότι η παρουσία της Ελλάδας θα πρέπει να είναι ισχυρή στη νέα δομή διοίκησης του ΝΑΤΟ. Οι ίδιες πληροφορίες ανέφεραν ότι μέχρι στιγμής δεν έχει ληφθεί απόφαση για τα Στρατηγεία και εξετάζονται εναλλακτικά σχέδια. Επιπλέον, ο υπουργός έθεσε για άλλη μια φορά τους κινδύνους για πρόκληση ατυχήματος που απορρέουν από τις συνεχιζόμενες παραβιάσεις του εθνικού μας εναέριου χώρου από οπλισμένα τουρκικά αεροσκάφη.

    Δίχως τέλος οι παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου

    Οπως δήλωσε τη Δευτέρα στη ΝΕΤ ο υπουργός Αμυνας, η Αθήνα είναι ενδεχόμενο να επιλέξει διπλωματικές κινήσεις, που προσομοιάζουν με το βέτο, καθώς η νέα δομή της συμμαχίας, όπως διαμορφώνεται, είναι αρνητική για τα ελληνικά συμφέροντα.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μίλερ ανέφερε στον κ. Παπαντωνίου ότι ελληνικές εταιρίες μπορούν να διεκδικήσουν τη συμμετοχή τους στην ανοικοδόμηση του Ιράκ.

    Στο μεταξύ, τη Δευτέρα, πιλότος επιβατικού αεροσκάφους της "Σίγκαπουρ Αιρλάινς" φέρεται να ανέφερε προς την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας την ύπαρξη δύο άγνωστων ιχνών, στην πορεία πτήσης του χωρίς να δώσει περαιτέρω διευκρινίσεις.

    Εικάζεται ότι επρόκειτο για τουρκικά αεροσκάφη και το συμβάν έλαβε χώρα 30 μίλια βορειοδυτικά της Χίου, δηλαδή στην απόσταση μεταξύ Χίου και Σκύρου.

    Την ίδια ώρα, 36 τουρκικά αεροσκάφη προέβησαν σε 25 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου στην περιοχή του βόρειου και κεντρικού Αιγαίου.

    Σε όλες τις περιπτώσεις, τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίσθηκαν και αναχαιτίσθηκαν από αντίστοιχα ελληνικά μαχητικά, ενώ σε 7 περιπτώσεις η διαδικασία της αναχαίτισης εξελίχθηκε σε εμπλοκή.

    Όπως έγινε γνωστό, 7 από τα τουρκικά αεροσκάφη που αναχαιτίσθηκαν μετά από εμπλοκή με ελληνικά μαχητικά, ήσαν οπλισμένα.

    [05] Καθίζηση εδάφους στην οδό Καυτατζόγλου

    3/6/2003 6:57:00 μμ

    Μια μεγάλη τρύπα, βάθους περίπου 6-7 μέτρων και διαμέτρου 60 εκατ., άνοιξε ξαφνικά στις 2.30 το μεσημέρι στην οδό Καυτατζόγλου, κοντά στην οδό Πατησίων, όταν για άγνωστους λόγους έγινε καθίζηση του οδοστρώματος. Τεχνικοί εκτιμούν ότι έγινε διάβρωση του εδάφους, πιθανόν από διαρροή σε αγωγό της ΕΥΔΑΠ, γι' αυτό έχει κληθεί συνεργείο της εταιρίας για την αποκατάσταση της βλάβης και για να μπαζωθεί το σημείο που έχει γίνει η καθίζηση. Οι εργασίες αυτές αναμένεται να διαρκέσουν μέρες, γι' αυτό η κυκλοφορία στο σημείο θα παραμείνει κλειστή.

    [06] Προς κινητοποιήσεις οι πανεπιστημιακοί τον Σεπτέμβριο

    3/6/2003 5:15:00 μμ

    Με ''λουκέτο'' στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα από το νέο ακαδημαϊκό έτος απειλούν οι πανεπιστημιακοί, διεκδικώντας αυξήσεις στους μισθούς τους. Ειδικότερα, οι καθηγητές των πανεπιστημίων εξέφρασαν την Τρίτη σε συνέντευξη Τύπου την πρόθεσή τους να προχωρήσουν σε απεργιακές κινητοποιήσεις τον Σεπτέμβριο, εάν η κυβέρνηση δεν ικανοποιήσει το αίτημά τους να αυξηθούν κλιμακωτά σε ποσοστό 20% οι μικτές αποδοχές τους σε διάστημα δύο ετών.

    Οι πανεπιστημιακοί καθηγητές δίνουν προθεσμία έως τον Αύγουστο στην κυβέρνηση, προκειμένου αυτή να κάνει αποδεκτή τη σχετική εισήγηση της μικτής επιτροπής που συστάθηκε τον περασμένο χειμώνα από εκπροσώπους των πανεπιστημίων και των υπουργείων Παιδείας και Οικονομικών.

    Υπενθυμίζεται ότι η επιτροπή αυτή είχε συσταθεί μετά από ένα μακρύ διάστημα απεργιακών κινητοποιήσεων των πανεπιστημιακών που κρατούσαν κλειστά τα ανώτατα ιδρύματα.

    [07] Απήγαγαν αυτόπτη μάρτυρα δολοφονίας

    3/6/2003 4:55:00 μμ

    Καλίνα Ολέινικ

    Η χθεσινή απαγωγή της Ουκρανής Καλίνα Ολέινικ 34 ετών, που έγινε στην οδό Λαζαράκη 65 στη Γλυφάδα, κατά τους αστυνομικούς σχετίζεται με τη δολοφονία του Τυνήσιου Μοχάμετ Μπουμπάκρι, που έγινε μέσα στο σπίτι του στην οδό Μαραθώνος 30 στην Ηλιούπολη στις 2 Δεκεμβρίου του 2002. Ο Τυνήσιος ήταν τότε μαζί με τη φίλη του Καλίνα Ολέϊνικ μέσα στο διαμέρισμά του, αλλά βρίσκονταν σε διαφορετικά δωμάτια. Τότε τον είχαν επισκεφθεί δυο Αλβανοί, οι οποίοι φιλονίκησαν μαζί του και στη συνέχεια η γυναίκα άκουσε έναν πυροβολισμό. Έτρεξε προς το σαλόνι, όπου βρίσκονταν οι τρεις άντρες και τότε αντίκρισε νεκρό το φίλο της, που είχε πυροβοληθεί στο κεφάλι από έναν από τους δυο Αλβανούς. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες η Ουκρανή είχε δει και τον Αλβανό, που κρατούσε το πιστόλι με το οποίο λίγα λεπτά πριν είχε δολοφονηθεί ο φίλος της.

    Για οικονομικές διαφορές το έγκλημα

    Οι αστυνομικοί, που έχουν αναλάβει τη διαλεύκανση της υπόθεσης πιστεύουν, ότι η χθεσινή απαγωγή έγινε για να μην υπάρχει αυτόπτης μάρτυς για τη δολοφονία του Τυνήσιου.

    Από τις έρευνες, που είχαν γίνει μετά τη δολοφονία του Τυνήσιου, δράστες κατά την αστυνομία είναι ο Ανέστης Ζίρα 26 ετών, που συνελήφθη και κρατείται στις δικαστικές φυλακές Κορυδαλλού και ο Ντριντάν Πάσο 28 ετών ο οποίος δεν έχει βρεθεί και καταζητείται.

    Από τα μέχρι τώρα στοιχεία της αστυνομίας προκύπτει, ότι η διένεξη των δυο Αλβανών με τον Τυνήσιο, που κατέληξε στη δολοφονία του, σχετίζεται με οικονομικές διαφορές και συγκεκριμένα με χρήματα, που είχε κατακρατήσει ο Τυνήσιος από εμπόριο ρούχων και καλλυντικών. Από την αστυνομία έγινε γνωστό ότι ο Ανέστης Ζίρα ,που βρίσκεται στις δικαστικές φυλακές, αρνείται, ότι δολοφόνησε τον Τυνήσιο Μπουμπάκρι και ως δολοφόνο κατονόμασε τον καταζητούμενο Πάσο.

    Από την αστυνομία γίνονται έρευνες τόσο για τον εντοπισμό του δεύτερου Αλβανού όσο και για να διαπιστωθεί αν στην υπόθεση ενέχονται και άλλα άτομα.

    Τέλος υπενθυμίζεται ότι στη χθεσινή απαγωγή είχαν πάρει μέρος δυο νεαράς ηλικίας άτομα που επιβίβασαν με τη βία σε Ι.Χ φορτηγό αυτοκίνητο τύπου Βάν λευκού χρώματος την Ουκρανή, ενώ στη θέση του οδηγού βρισκόταν τρίτο άτομο το οποίο αμέσως μετά την επιβίβαση των συνεργών του και της νεαρής γυναίκας ανέπτυξε ταχύτητα και κατευθύνθηκε προς τη λεωφόρο Ποσειδώνος.

    [08] Μικροεπεισόδια από απεργούς της ''Αγνό'' στη Θεσ/νίκη

    3/6/2003 2:47:00 μμ

    Ένταση και μικροσυμπλοκές σημειώθηκαν μεταξύ των απεργών εργαζομένων στην "Αγνό" και αστυνομικών, έξω από το κεντρικό κατάστημα της Αγροτικής Τράπεζας, στη Θεσσαλονίκη, όταν οι εργαζόμενοι, που αντιδρούν στην πώληση της γαλακτοβιομηχανίας, προσπάθησαν να εισέλθουν στην τράπεζα. Οι εργαζόμενοι εκφράζουν φόβους ότι με την πώληση της εταιρείας από την ΑΤΕ θα χάσουν τη δουλειά τους και για το λόγο αυτό πραγματοποίησαν τετράωρη στάση εργασίας και πορεία διαμαρτυρίας προς το υπουργείο Μακεδονίας Θράκης, η οποία κατέληξε στην Αγροτική Τράπεζα στο κέντρο της πόλης.

    Εκεί προσπάθησαν να εισέλθουν στο εσωτερικό του καταστήματατος όμως άνδρες της αστυνομίας τους απώθησαν. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να προκληθεί ένταση και μικροσυμπλοκές μεταξύ των απεργών και των αστυνομικών.

    Οι εργαζόμενοι αφού δεν κατάφεραν να μπουν στην τράπεζα, απέκλεισαν την είσοδο και πέταξαν γιαούρτια. Το σωματείο εργαζομένων "Αγνό" έχει εξαγγείλει 24ωρη απεργία για την Πέμπτη, όπου θα κατέβουν στην Αθήνα για να διαμαρτυρηθούν στο υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών και στην ΑΤΕ.

    [09] Συνεχίζεται η ''δίκη Οτσαλάν'' με καταθέσεις μαρτύρων

    3/6/2003 2:33:00 μμ

    Αναξιόπιστους χαρακτήρισε ο συνήγορος υπεράσπισης του αρχιπλοίαρχου εν αποστρατεία Αντώνη Ναξάκη, Δημήτρης Τσοβόλας, κάποιους μάρτυρες που κατέθεσαν ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου για την υπόθεση Οτσαλάν. Ο κ. Τσοβόλας με την ολοκλήρωση της κατάθεσης του αξιωματικού της ΕΥΠ Παναγιώτη Μαραγκουδάκη και αξιολογώντας τις μέχρι στιγμής καταθέσεις μαρτύρων, τόνισε στο δικαστήριο ότι έχει την πεποίθηση πως η δίκη γίνεται για να καλυφθούν πολιτικές ευθύνες και ότι οι άνθρωποι που βρίσκονται στο εδώλιο κατηγορούνται αδίκως. Σύμφωνα με τον συνήγορο υπεράσπισης του απόστρατου αρχιπλοίαρχου, από τα στοιχεία που προέκυψαν στο δικαστήριο, η εντολή που είχε το κλιμάκιο της ΕΥΠ στον κρατικό αερολιμένα ήταν να μην λάβει μέτρα στις 29 Ιανουαρίου 1999 (σ.σ ημέρα άφιξης του Αμπντουλάχ Οτσαλάν στην Ελλάδα), αλλά να λάβει στις 30 και 31 του μήνα.

    Στο δικαστήριο κατέθεσε ο πρώην υποδιοικητής της ΕΥΠ Φίλιππος Λουκόπουλος, ο οποίος τόνισε ότι δεν είχε καμία συμμετοχή στην υπόθεση και πως χειρίστηκε το θέμα λόγω της απουσίας του τότε διοικητή της υπηρεσίας του Χαράλαμπου Σταυρακάκη στο εξωτερικό.

    Ο κ. Λουκόπουλος υποστήριξε ότι στις 29 Ιανουαρίου 1999 ο τότε προϊστάμενός του, κ. Σταυρακάκης, τον είχε πληροφορήσει ότι ενδέχεται τις αμέσως επόμενες ημέρες να αφιχθεί στην Ελλάδα ο Οτσαλάν. Οπως είπε ο μάρτυρας το ίδιο βράδυ πληροφορήθηκε ότι εισήλθε στην Ελλάδα ο Κούρδος ηγέτης, ενώ την επόμενη ημέρα το θέμα ανέλαβε να χειριστεί ο κ. Σταυρακάκης, ο οποίος επέστρεψε από το εξωτερικό.

    Η δίκη συνεχίζεται.

    [10] Ανέγερση νέων δικαστικών Μεγάρων

    3/6/2003 2:13:00 μμ

    Η αναβάθμιση των συνθηκών στέγασης και λειτουργίας καθώς και η αποσυμφόρηση των δικαστηρίων και των καταστημάτων κράτησης, αποτελεί πρωταρχικό στόχο για το Υπουργείο Δικαιοσύνης. Ήδη για την επίλυση του κτιριακού προβλήματος των δικαστηρίων σε όλη τη χώρα, έχει εκπονηθεί ένα μεγάλο πρόγραμμα ανέγερσης νέων δικαστικών μεγάρων και εκσυγχρονισμού των υφισταμένων, το οποίο εξελίσσεται με γοργούς ρυθμούς. Αυτά είπε μεταξύ άλλων ο υπουργός Δικαιοσύνης, Φίλιππος Πετσάλνικος, παρουσιάζοντας σήμερα σε συνέντευξη τύπου τα έργα ανέγερσης. Ήδη πρόκειται να παραδοθούν προς χρήση σε σύντομο χρονικό διάστημα το νέο κτίριο του Ελεγκτικού Συνεδρίου στην Αθήνα, το νέο Δικαστικό Μέγαρο Κομοτηνής, Ηγουμενίτσας, Αιγίου, Πολυγύρου, Καλαβρύτων και Μακρακώμης.

    [11] Κοσμοσυρροή για τις εκδρομές της Εργατικής Εστίας

    3/6/2003 1:09:00 μμ

    Συνωστισμός παρατηρήθηκε την Τρίτη μεταξύ των εργαζομένων στα Κέντρα Διανομής εκδρομικών εισιτηρίων της Εργατικής Εστίας. Παρά το γεγονός ότι τη Δευτέρα η κοσμοσυρροή ήταν πολύ μεγαλύτερη, καθώς προσήλθαν όχι μόνο εργαζόμενοι, αλλά και συνταξιούχοι, ουρές σημειώθηκαν την Τρίτη και στα 9 κέντρα της Εργατικής Εστίας. Σημειώνεται ότι πρόκειται για δελτία 6ήμερων,7ήμερων και 8ήμερων εκδρομών όπου ο κοινωνικός τουρίστας έχει καλυμμένο ξενοδοχείο, εισιτήρια, πλοίο, πούλμαν, ξεναγό και πληρώνει μόνο τη διατροφή του. Συνολικά φέτος για την Αττική θα διατεθούν 35.000 εισιτήρια ενώ υπολογίζεται ότι η ζήτηση είναι υπερδιπλάσια.

    Ενδεχόμενο υποβολής αιτήσεων και το απόγευμα

    Το κομφούζιο και η ταλαιπωρία από την αθρόα προσέλευση πολιτών στην Εργατική Εστία οφείλεται σε μετακίνηση της ζήτησης από τα δελτία κοινωνικού τουρισμού προς τις οργανωμένες εκδρομές, είπε στη ΝΕΤ 105,8 ο πρόεδρος της Εργατικής Εστίας Γιάννης Παπαμιχαήλ.

    Ο κ. Παπαμιχαήλ μάλιστα επισήμανε ότι για την διευκόλυνση των αιτούντων θα εξεταστεί το ενδεχόμενο τα γραφεία της Εργατικής Εστίας να δέχονται αιτήσεις και το απόγευμα.

    [12] Πυρκαγιά σε επιχείρηση κατασκευής σκαφών στον Πειραιά

    Πηγή: NET 105,8 fm 3/6/2003 8:55:00 πμ

    Από άγνωστη αιτία εκδηλώθηκε στις 7.00 το πρωί πυρκαγιά στο ισόγειο επιχείρησης κατασκευής σκαφών, που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Σπύρου Τρικούπη και Ηριδανού, στον Πειραιά. Από την πυρκαγιά έχουν υποστεί σημαντικές οι κατασκευαζόμενες βάρκες, οι εγκαταστάσεις και τα μηχανήματα της επιχείρησης. Στο σημείο βρίσκονται 12 οχήματα με 36 πυροσβέστες. Η φωτιά βρίσκεται πλέον υπό έλεγχο και δεν κινδυνεύει να επεκταθεί στους υπολοίπους ορόφους της πολυκατοικίας.

    [13] Δέσμη μέτρων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τους Τουρκοκύπριους

    3/6/2003 7:30:00 μμ

    Δέσμη μέτρων για την προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης στο κατεχόμενο βόρειο τμήμα της Κύπρου και την προσέγγιση μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, ενέκρινε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά την τακτική εβδομαδιαία συνεδρίασή της. Για το 2003 προβλέπεται η χορήγηση 12 εκατoμμυρίων ευρώ από τα οποία 9 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για τη χρηματοδότηση προγραμμάτων οικονομικής ανάπτυξης του κατεχόμενου τμήματος του νησιού και 3 εκατ. ευρώ για σχέδια με στόχο την προσέγγιση των δύο κοινοτήτων.

    Χρηματοδοτήσεις προγραμμάτων οικονομικής ανάπτυξης

    Σχολιάζοντας την απόφαση ο αρμόδιος για τη διεύρυνση επίτροπος Γκίντερ Φερχόιγκεν δήλωσε: "Έχουμε μία ευκαιρία για την ένταξη μιας επανενωμένης Κύπρου στην ΕΕ μέχρι την 1η Μαΐου 2004. Η Επιτροπή είναι διατεθειμένη να υποστηρίξει κάθε νέα προσπάθεια που στόχο έχει τη συνολική επίλυση του Κυπριακού, με βάση το σχέδιο των Ηνωμένων Εθνών, που παραμένει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Στο μεσοδιάστημα και κατ εφαρμογή των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να βοηθήσουμε τον πληθυσμό του βορείου τμήματος της Κύπρου".

    Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η υλοποίηση της βοήθειας αυτής θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με τα Ηνωμένα Έθνη και η πρωτοβουλία της Επιτροπής εντάσσεται στο πλαίσιο της εντολής που έχει λάβει από τη Σύνοδο Κορυφής της Κοπεγχάγης, το Δεκέμβριο του 2002.

    Ειδικότερα, η κοινοτική χρηματοδότηση των προγραμμάτων οικονομικής ανάπτυξης αφορά:

    Έργα υποδομής στις κυριότερες πόλεις του βορείου τμήματος (Λευκωσία, Αμμόχωστο, Κερύνεια) με έμφαση στη διαχείριση των αποβλήτων και σε συστήματα ύδρευσης και αποχέτευσης. Την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Μελέτες σκοπιμότητας, που στόχο έχουν την προετοιμασία της οικονομικής ενσωμάτωσης του κατεχόμενου τμήματος στην ΕΕ σε τομείς όπως η ενίσχυση της κοινωνίας των πολιτών και των κοινωνικών εταίρων και τη συνέχιση της μετάφρασης των 80.000 σελίδων του κοινοτικού κεκτημένου στην τουρκική γλώσσα.

    Παράλληλα, την κοινοτική βοήθεια συνοδεύουν μέτρα για τη διευκόλυνση του εμπορίου από το βόρειο τμήμα προς την υπόλοιπη κοινότητα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει, μέχρι να ενταχθεί η Κύπρος στην Ε.Ε και μέχρι να βρεθεί λύση στο Κυπριακό, να εκδίδονται πιστοποιητικά μεταφοράς των προϊόντων από το Τουρκοκυπριακό Εμπορικό Επιμελητήριο.

    Όπως αναφέρεται ακόμη στην ανακοίνωση, το Συμβούλιο Σύνδεσης Ε.Ε-Κύπρου θα υιοθετήσει απόφαση, η οποία θα συμπληρώνει το πρωτόκολλο, που αφορά τον ορισμό του προϊόντος προέλευσης και τις μεθόδους διοικητικής συνεργασίας.

    Θα θέτει επίσης, όπου αυτό είναι απαραίτητο, πρόσθετους όρους, υπό τους οποίους προϊόντα, που παράγονται ή αποκτώνται στο βόρειο τμήμα θα έχουν προτιμησιακό καθεστώς στις ευρωπαϊκές αγορές. Εξάλλου, αναφέρεται ότι από το 1994, με βάση την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, τα πιστοποιητικά που εκδίδονται από τις "αρχές της ΤΔΒΚ" δεν γίνονται αποδεκτά στο πλαίσιο της συμφωνίας σύνδεσης ΕΕ-Κύπρου.

    Εκτός από τις συγκεκριμένες προτάσεις, που αφορούν τον οικονομικό τομέα και τη διευκόλυνση του εμπορίου, στην ανακοίνωση γίνεται αναφορά και στο Κυπριακό, όπου επισημαίνεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη να ενισχύσει κάθε περαιτέρω προσπάθεια.

    Η ανακοίνωση της Επιτροπής αναφέρεται και στη μερική άρση των περιορισμών στην ελεύθερη διακίνηση των πολιτών, επισημαίνοντας ότι από τις 23 Απριλίου μειώθηκαν οι περιορισμοί στη διέλευση της ζώνης ασφαλείας του ΟΗΕ και από τότε υπήρξε "εντυπωσιακός" αριθμός διελεύσεων.

    Στο κείμενο γίνεται ακόμη αναφορά στην απόφαση της Συνόδου Κορυφής της Κοπεγχάγης, σύμφωνα με την οποία, "στην απουσία λύσης (στο Κυπριακό), το Συμβούλιο καλεί την Επιτροπή σε συνεργασία με την κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας να εξετάσει μεθόδους προώθησης της οικονομικής ανάπτυξης του βορείου τμήματος της Κύπρου και προσέγγισης με την ΕΕ".

    Ικανοποιημένη η κυπριακή πλευρά

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης ανέφερε ότι δεν υπάρχει καμιά ασάφεια στο κείμενο και ότι έχει διασφαλιστεί πως δεν θα γίνονται εξαγωγές προϊόντων από λιμάνια τα οποία δεν ελέγχει η Κυπριακή Δημοκρατία.

    Ωστόσο δεν ξεκαθάρισε αν αυτό θα περιέχεται στη δήλωση πολιτικής, η οποία αναμένεται να γίνει σήμερα, ή αν θα διευκρινίζεται με προφορική δήλωση.

    Ο κ. Χρυστοστομίδης εξέφρασε ικανοποίηση για την αναφορά της Ε.Ε ότι οι εξαγωγές προϊόντων από τους Τουρκοκύπριους θα γίνεται από τα νόμιμα λιμάνια της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ραούφ Ντενκτάς έχει απορρίψει εκ προοιμίου, ή προτίθεται να απορρίψει τα μέτρα.

    Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει διαμηνύσει στην κυβέρνηση ότι σε περίπτωση που ο Ντενκτάς απορρίψει τα μέτρα θα μείνει εκτεθειμένος και δεν θα μπορεί να ισχυρίζεται ότι του έχει επιβληθεί εμπάργκο από την τουρκοκυπριακή πλευρά και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Ο Κύπριος εκπρόσωπος δεν θέλησε να σχολιάσει τις πληροφορίες ότι ο Ραούφ Ντενκτάς θα απορρίψει τα μέτρα, επισημαίνοντας μόνο ότι η κυβέρνηση θα αναμένει τις εξελίξεις.

    Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του προέδρου του Τουρκοκυπριακού Εμπορικού Επιμελητηρίου Αλί Ερέλ, ότι οι εξαγωγές προϊόντων θα πρέπει να γίνονται και από τα παράνομα λιμάνια, ο κ. Χρυσοστομίδης υπέδειξε ότι η θέση αυτή δεν είναι αποδεκτή ούτε από την Ε.Ε ούτε από την Κυπριακή Δημοκρατία.

    [14] Συμφώνησαν για την απασχόληση στο Λουξεμβούργο

    3/6/2003 5:41:00 μμ

    Σε πολιτική συμφωνία επί των κατευθυντηρίων γραμμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την απασχόληση κατέληξε το Συμβούλιο Κοινωνικών Υποθέσεων της Ε.Ε, που συνεδρίασε σήμερα στο Λουξεμβούργο υπό την προεδρία, για τελευταία φορά, του υπουργού Εργασίας Δημήτρη Ρέππα. Ταυτόχρονα, όμως, δεν κατάφερε να καταλήξει σε συμβιβαστική λύση για την έκδοση της οδηγίας, που αφορά τους προσωρινά εργαζόμενους μέσω ιδιωτικών πρακτορείων εξεύρεσης απασχόλησης. Σε ό,τι αφορά το τελευταίο ζήτημα ο Δ. Ρέππας εξέφρασε την ευχή να επιτευχθεί συμβιβαστική λύση επί Ιταλικής Προεδρίας. Ανάλογη ευχή διατύπωσε και η αρμόδια για τις κοινωνικές υποθέσεις επίτροπος Αννα Διαμαντοπούλου.

    Καμία οδηγία για τους εργαζόμενους μέσω πρακτορείων

    Σε ό,τι αφορά τις κατευθυντήριες γραμμές για την απασχόληση, όπως αυτές προσδιορίστηκαν αρχικά από τη Σύνοδο Κορυφής της Λισσαβόνας, ο Υπουργός Εργασίας εξέφρασε την ικανοποίησή του λέγοντας ότι στόχος τους είναι η αύξηση των θέσεων εργασίας στην Ε.Ε, η δημιουργία καλύτερων θέσεων εργασίας και η ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής.

    Ο Δ. Ρέππας σημείωσε ότι τα δεκαπέντε κράτη-μέλη θα πρέπει με βάση τη γενική προσέγγιση, που επιτεύχθηκε σήμερα στο Λουξεμβούργο να υποβάλουν τις προτάσεις τους μέχρι τον Οκτώβριο του τρέχοντος έτους, ενώ παράλληλα ανέφερε ότι αναμένεται και η γνωμοδότηση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

    Σε ό,τι αφορά την οδηγία για τους μερικώς απασχολούμενους μέσω των πρακτορείων εξεύρεσης εργασίας, δεν επιτεύχθηκε συμβιβαστική λύση. Σημειώνεται ότι σήμερα περίπου δύο εκατομμύρια άτομα στα κράτη-μέλη της Ε.Ε, 1,4% του εργατικού δυναμικού, έχουν βρει απασχόληση προσφεύγοντας σε πρακτορεία εξεύρεσης εργασίας. Ο τομέας αυτός είναι ιδιαίτερα ανεπτυγμένος στη Μεγάλη Βρετανία και στη Γερμανία.

    Όμως, η επίτευξη συμφωνίας για την έκδοση της οδηγίας δεν επετεύχθη δεδομένου ότι τα κράτη-μέλη δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν πόση ακριβώς θα είναι η μεταβατική περίοδος που απαιτείται για την εξίσωση των μισθών των ατόμων που εργάζονται μέσω πρακτορείου σε μία επιχείρηση με τους μισθούς αυτών που ήδη εργάζονται στην ίδια επιχείρηση.

    Η Ελληνική Προεδρία υπέβαλε μία σειρά από συμβιβαστικές προτάσεις οι οποίες, όμως, δεν έγιναν δεκτές κυρίως από τη Βρετανία, τη Γερμανία, τη Δανία και την Ιρλανδία.

    [15] Έκθεση: ''Η Ευρώπη υπάρχει''

    3/6/2003 5:35:00 μμ

    Την πολιτική, πολιτισμική, ιστορική αλλά και σύγχρονη διαφορετικότητα των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνθέτει το "εικαστικό παζλ" της μεγάλης έκθεσης με τίτλο "Η Ευρώπη υπάρχει", που αναπτύσσεται στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Θεσσαλονίκης. Στην έκθεση, που διοργανώνεται στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας στην Ε.Ε μετέχουν με έργα τους τριάντα συνολικά καλλιτέχνες από τις 15 χώρες-μέλη, δύο από κάθε χώρα, της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο τίτλος δόθηκε από τον ένα εκ των δύο επιμελητών της έκθεσης Ελβετό Χάραλντ Ζίμαν και αναφέρεται στην ιδέα μιας αυτόνομης πολιτικής και πολιτιστικής ευρωπαϊκής ταυτότητας στην εποχή της παγκοσμιοποίησης.

    "Ο τίτλος της έκθεσης είναι ασφαλώς μια απάντηση στο χαρακτηρισμό "αμελητέας ποσότητας", που έδωσε σχολιάζοντας τις αντιρρήσεις της Ε.Ε για τον πρόσφατο πόλεμο ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ Ντόναλντ Ράμσφελντ", υποστηρίζει ο Ελβετός "νονός" της Χάραλντ Ζίμαν.

    Την επιμέλεια της έκθεσης έχει η Ισπανίδα Ρόζα Μαρτίνεζ. Τα έργα, βίντεο, περιβάλλοντα, ζωγραφική, γλυπτά κ.α, παρουσιάζονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Στο εξώφυλλο του δίγλωσσου καταλόγου 250 σελίδων, που συνοδεύει την έκθεση παρουσιάζεται μια πολύχρωμη εικαστική εκδοχή της σημαίας της Ευρώπης. Η έκθεση, που εγκαινιάζεται την Παρασκευή 6 Ιουνίου θα διαρκέσει ως τις 15 Σεπτεμβρίου.

    [16] Να παραμείνουν στη ΠΓΔΜ ζητά η Ε.Ε απο τους Ρομ

    3/6/2003 4:47:00 μμ

    Nα αποδεχθούν την πρόταση της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ και να επιστρέψουν στα Σκόπια, κάλεσε σήμερα η Ε.Ε τους 700 περίπου Ρόμ πρόσφυγες από το Κόσοβο, κάτι που αυτοί μέχρι στιγμής αρνούνται και οι οποίοι εδώ και δύο εβδομάδες βρίσκονται στη συνοριακή διάβαση Μετσίτλια, κοντά στα σύνορα με την Ελλάδα και ζητούν να τους επιτραπεί η είσοδος στην Ελλάδα. "Η Ε.Ε, λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη τις προσπάθειες των Ρόμ από το Κόσοβο, που βρίσκονται στην Μετσίτλια για την βελτίωση της κατάστασης με την οποία έρχονται αντιμέτωποι, τους προτρέπει να αποδεχτούν την προσφορά της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ", αναφέρεται σε σημερινή ανακοίνωση της Ελληνικής Προεδρίας, μετά τη συνάντηση των πρέσβεων των χωρών-μελών της Ε.Ε στην ΠΓΔΜ.

    Θέλουν να έρθουν στην Ελλάδα

    Η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ , προσέφερε στους Ρόμ πρόσφυγες, που βρίσκονται στην Μετσίτλια και των οποίων έχει λήξει η άδεια παραμονής τους στην χώρα, παράταση της διαμονής τους στην ΠΓΔΜ, ενώ τους κάλεσε και να υποβάλουν αιτήσεις για να εξεταστεί το ενδεχομένο να τους δοθεί καθεστώς πρόσφυγα.

    Η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ απείλησε ότι αν αυτοί δεν ανταποκριθούν στην προσφορά για παράταση της παραμονής τους στην χώρα, τότε θα αντιμετωπισθούν ως "παράνομοι" και θα επαναπατρισθούν με τη βία στο Κόσοβο.

    Οι Ρόμ πρόσφυγες, που βρίσκονται στην Μετσίτλια είχαν απορρίψει προ ημερών την προσφορά αυτή της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ. Περίπου 2700 Ρόμ πρόσφυγες από το Κόσοβο εγκατέλειψαν την περιοχή κατά την διάρκεια των νατοϊκών βομβαρδισμών το 1999 και μετέβησαν στην ΠΓΔΜ, όπου ζούσαν σε προσφυγικό καταυλισμό, κοντά στα Σκόπια, ο οποίος πρόσφατα έκλεισε λόγω ακατάλληλων υγειονομικών συνθηκών.

    Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ τους προσέφερε οικονομική βοήθεια για να αντεπεξέλθουν στο πρόβλημα στέγης, όμως αρκετοί από αυτούς, έκριναν ότι το ποσό αυτό δεν επαρκεί και μετέβησαν αυτοβούλως στην Μετσίτλια, ζητώντας να τους επιτραπεί η είσοδος στην Ελλάδα.

    Περίπου 50 άλλοι Ρόμ συγκεντρώθηκαν χθες μπροστά στο Γραφείο Συνδέσμου της Ελλάδας στην ΠΓΔΜ, ως ένδειξη συμπαράστασης στα αιτήματα αυτών που βρίσκονται στα σύνορα ΠΓΔΜ-Ελλάδας.

    Αντιπροσωπεία των συγκεντρωμένων είχε συνάντηση με εκπροσώπους της ελληνικής διπλωματικής αποστολής οι οποίοι επίσης τους ανέφεραν ότι οι Ρόμ πρόσφυγες, που έχουν μεταβεί στην Μετσίτλια πρέπει να αποδεχθούν την προσφορά της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ και να επιστρέψουν στα Σκόπια

    [17] Αύξηση του πληθυσμού της Ελλάδας, αλλά όχι των Ελλήνων

    3/6/2003 1:01:00 μμ

    Ο πληθυσμός της Ελλάδας αυξάνεται οριακά, ωστόσο οι Ελληνες μειώνονται. Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από στοιχεία της κοινοτικής στατιστικής υπηρεσίας Eurostat με θέμα τις δημογραφικές τάσεις στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης κατά το 2002. Ειδικότερα, η Ελλάδα, η Γερμανία και η Ιταλία είναι οι μόνες χώρες της ΕΕ, όπου η αύξηση του πληθυσμού το 2002 σε σχέση με το 2001, οφείλεται αποκλειστικά στη μετανάστευση, καθώς ο αριθμός των θανάτων σε αυτές τις χώρες είναι υψηλότερος από αυτόν των γεννήσεων.

    Στους "15" η μετανάστευση συνέβαλε κατά 80% στην αύξηση του πληθυσμού, ενώ η Ιταλία, η Μεγάλη Βρετανία, η Γερμανία και η Ισπανία συγκεντρώνουν το 70% του μεταναστευτικού ρεύματος στην ΕΕ, που έφτασε το 2002 το 1 εκατομμύριο πολίτες. Η Ελλάδα συγκέντρωσε το 3,4% του μεταναστευτικού ρεύματος προς την ΕΕ το 2002.

    [18] Σ. Ξηρός: Παραποιημένο το πόρισμα του ''Ευαγγελισμού''

    3/6/2003 3:39:00 μμ

    Ενταση επικράτησε στο δικαστήριο όταν έλαβε το λόγο ο Σάββας Ξηρός, για να σχολιάσει το πόρισμα της έρευνας που διενεργήθηκε στον Ευαγγελισμό μετά τις καταγγελίες του, περί ψυχολογικών πιέσεων και χρήσης ψυχοφαρμάκων κατά τη διάρκεια νοσηλείας του. Ο Ξηρός υποστήριξε ότι είναι ψευδή και παραποιημένα τα στοιχεία του φακέλου, βάσει των οποίων το πόρισμα αποφαίνεται ότι δεν ευσταθούν οι καταγγελίες του.

    Οι τόνοι ανέβηκαν όταν ο κατηγορούμενος άρχισε να διαβάζει σημειώσεις του στις οποίες αποκαλούσε το δικαστήριο ''μεσαιωνικό''.

    Ο πρόεδρος εκνευρισμένος του είπε ότι του απαγορεύει τέτοιες εκφράσεις και τον απείλησε με απομάκρυνσή του από την αίθουσα.

    Ο Ξηρός συνέχισε να διαβάζει τις σημειώσεις του, προκαλώντας τις παρεμβάσεις και του εισαγγελέα έδρας κ. Χρήστου Λάμπρου, καθώς ο κατηγορούμενος αποκάλεσε το δικαστήριο ''τρομοέκτρωμα'' και ''ενεργούμενο''.

    Ο Ξηρός υποστήριξε ότι η δημοκρατία που υπερασπίζεται το δικαστήριο είναι υπεύθυνη για τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία, για την παράδοση του Οτσαλάν και για τον ''Αττίλα 2''. ''Είναι δημοκρατία εργολάβων, κατασκόπων και εγκληματιών του κοινού Ποινικού Δικαίου... δεν πολεμήσαμε το 1821 για κανέναν Βαρδινογιάννη ή Κόκκαλη, για κανέναν Αγγελόπουλο, για κανέναν πολιτικάντη''.

    Ο πρόεδρος εκνευρισμένος παρότρυνε τον εισαγγελέα να μην διακόπτει τον κατηγορούμενο: ''Απολογείται για τη ''17Ν''. Ας τον αφήσουμε για να ακούει και ο ελληνικός λαός ποιοί ήταν. Να ακούει ο κόσμος τον πολιτικό λόγο. Κάτι είπε ο κ. Βότσης, κύριε Ξηρέ. Σας πέσανε και από αριστερά, όχι μόνο ο εισαγγελέας που εκπροσωπεί το νόμο''.

    Με το τέλος της ανάγνωσης των σημειώσεων του Ξηρού ο εισαγγελέας κ. Λάμπρου απευθυνόμενος στον κατηγορούμενο του είπε: ''Αν μπορούσες να ξέρεις πού βρίσκεσαι...''.

    Η δίκη θα συνεχιστεί αύριο με εξέταση μαρτύρων.

    [19] Με την παρουσίαση πειστηρίων συνεχίζεται η δίκη της 17Ν

    3/6/2003 3:18:00 μμ

    Την αντίδραση των συνηγόρων υπεράσπισης του Αλέξανδρου Γιωτόπουλου προκάλεσε η επισήμανση του αναπληρωτή εισαγγελέα έδρας κ. Βασίλη Μαρκή σχετικά με έγγραφο της δικογραφίας, που επιβαρύνει τον εντολέα τους και το οποίο ο εισαγγελέας έκρινε ως ιδιαίτερα σημαντικό ώστε να αναγνωστεί. Ο κ. Μαρκής ζήτησε να αναγνωστεί στο δικαστήριο πόρισμα εργαστηριακής εξέτασης της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Ειδικών Εγκλημάτων της Ασφάλειας σύμφωνα με το οποίο η τυπογραφική μήτρα (μεταξοτυπία), που βρέθηκε στη γιάφκα της Πάτμου έχει χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή της πλαστής ταυτότητας στο όνομα Μιχάλης Οικονόμου, που χρησιμοποιούσε ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος.

    Γιωτόπουλος: ''Οι αρχές κατασκεύασαν όλα αυτά τα χαρτιά''

    Η υπεράσπιση του κατηγορουμένου αντέτεινε στο δικαστήριο ότι δεν κρίνει ότι είναι σωστό να αιφνιδιάζεται ο κατηγορούμενος με στοιχεία που κρίνονται μεσούσης της διαδικασίας σημαντικά για να αναγνωστούν. Το δικαστήριο ωστόσο έκρινε ότι το συγκεκριμένο έγγραφο θα αναγνωστεί με τα υπόλοιπα αναγνωστέα έγγραφα.

    Νωριτερα ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος επανέλαβε στο δικαστήριο την θέση ότι οι αρχές κατασκεύασαν τα ευρήματα που τον επιβαρύνουν, με αφορμή με αφορμή αυτή τη φορά την ανάγνωση των εκθέσεων γραφολογικής πραγματογνωμοσύνης, που διενεργήθηκε σε χειρόγραφα από τη γιάφκα της Πάτμου.

    Σύμφωνα με το πόρισμα της πραγματογνωμοσύνης οι χειρόγραφες σημειώσεις που υπήρχαν στην πρωτότυπη προκήρυξη της 17Ν για τη δολοφονία Περατικού ανήκουν στον Αλέξανδρο Γιωτόπουλο. Η σύγκριση έγινε με βάση αίτηση προς τον διευθυντή των φυλακών Κορυδαλλού που είχε υποβάλει λίγο μετά την προφυλάκισή του ο κατηγορούμενος.

    Ο Γιωτόπουλος είπε στο δικαστήριο ότι οι αρχές γνώριζαν από την περίοδο της χούντας τον γραφικό του χαρακτήρα κι έτσι ''κατασκεύασαν όλα αυτά τα χαρτιά''.Επίσης, ο Γιωτόπουλος είπε ότι ο Σάββας Ξηρός αναφέρει στην απολογία του πως κάποια στιγμή στη γιάφκα της Πάτμου ο ''Λάμπρος'' είχε αφήσει μιά τσάντα με έγγραφα γιατί θα πήγαινε διακοπές και ήθελε να την ασφαλίσει.

    Σύμφωνα με τον Γιωτόπουλο στο σημείο αυτό της απολογίας του Ξηρού βρίσκεται η λύση του προβλήματος αφού ''πράγματι κάποιος πήγε κι άφησε μια τσάντα. Το θέμα είναι όμως ποιός την άφησε''.

    Ο πρόεδρος ζήτησε να εξεταστεί αν οι χειρόγραφες σημειώσεις περιελήφθησαν στην προκήρυξη που τελικά εστάλη για τη δολοφονία του εφοπλιστή Κωστή Περατικού. Από τον έλεγχο που έγινε διαπιστώθηκε ότι άλλες από τις σημειώσεις έχουν περιληφθεί στην επίμαχη προκήρυξη κι άλλες όχι.

    Ο αναπληρωτής εισαγγελέας έδρας Βασίλης Μαρκής, ενημέρωσε το δικαστήριο για την διαβίβαση από την ασφάλεια νέου εγγράφου σύμφωνα με το οποίο αντικείμενα που κατασχέηκαν στο σπίτι της Σωτηροπούλου, όπως εκτυπωτής και χειρόγραφα, δεν σχετίζονται με τα κείμενα που βρέθηκαν στα κρησφύγετα της 17Ν.

    Συζήτηση για τα οικονομικά της οργάνωσης

    Κατά τη διάρκεια ανάγνωσης των βιβλίων εσόδων-εξόδων της οργάνωσης ο κατηγορούμενος Πάτροκλος Τσελέντης υποστήριξε στο δικαστήριο ότι ουδέποτε πήρε χρήματα από τη 17Ν.

    Η καταγραφή στο επίμαχο βιβλιο ποσού 600 χιλιάδων δραχμών για πληρωμή ενοικίων προκάλεσε το σχόλιο του προέδρου: "Αυτοί θα έπρεπε να έχουν νοικιάσει ένα ωραίο σπιτάκι στο Ψυχικό''.

    Λίγο αργότερα, σχολιάζοντας τα ποσά που καταγράφονταν ως έσοδα στο ταμείο της οργάνωσης ο κ. Μαργαρίτης είπε στον Δημήτρη Κουφοντίνα ''μήπως είχατε κανένα χρηματοδότη κύριε Κουφοντίνα; Πολύ χρήμα φαίνεται εδώ''.

    Στον Πάτροκλο Τσελέντη έγιναν επίμονες ερωτήσεις από την έδρα σχετικά με τα οικονομικά της οργάνωσης.

    Ο κατηγορούμενος απάντησε ότι το διάστημα που ο ίδιος ήταν μέλος της 17Ν, την διαχείριση των χρημάτων είχε ο Δημήτρης Κουφοντίνας.

    Ο Τσελέντης είπε επίσης ότι τα χρηματικά ποσά δεν φυλάσσονταν στα κρησφύγετα που γνώριζε αλλά σε άλλους χώρους ''μπορεί και σε κάποια σπηλιά στο βουνό'', είπε ο κατηγορούμενος, ο οποίος όταν ρωτήθηκε από τον πρόεδρο μήπως τα χρήματα τοποθετούνται σε τράπεζες στην Ελβετία, απάντησε αρνητικά.

    Νωρίτερα αναγνώστηκε το πόρισμα πραγματογνωμοσύνης που διενέργησε ως τεχνικός σύμβουλος της υπεράσπισης ο απόστρατος ταξίαρχος Στυλιανός Γρυπιώτης, επί του σχεδιαγράμματος του στρατοπέδου των Σερρών που είχε φτιάξει ο Ανέστης Παπαναστασίου.

    Ο ταξίαρχος αποφαίνεται ότι το σχεδιάγραμμα δεν δημιουργήθηκε για την παράνομη είσοδο τρίτων αλλά για λόγους ασφαλείας του στρατοπέδου.

    Ο Δημήτρης Κουφοντίνας είπε επίσης στο δικαστήριο ότι το κείμενο με συνωμοτικούς κανόνες στο οποίο εντοπίστηκαν τα αποτυπώματα του Ανέστη Παπαναστασίου, δεν είναι έγγραφο της οργάνωσης ''δεν το αναγνωρίζω'', είπε ο Δημήτρης Κουφοντίνας ''περιγράφει μια λειτουργία που δεν είναι της οργάνωσης''.

    [20] G8: Αισιοδοξία για την παγκόσμια οικονομία

    3/6/2003 2:42:00 μμ

    Η εκτίμηση ότι οι συνθήκες για μια παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη είναι κατάλληλες περιλαμβάνεται στο τελικό ανακοινωθέν της συνόδου των οκτώ ισχυρότερων χωρών που ολοκληρώθηκε στο Εβιαν της Γαλλίας. Όπως δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Ζάκ Σιράκ στη Σύνοδο των οκτώ τέθηκαν τα θεμέλια για παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη και ισχυρό δολάριο ενώ αναθερμάνθηκαν οι σχέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών με τις χώρες της Ευρώπης. Η Σύνοδος στο Εβιάν σημαδεύτηκε και την Δευτέρα από ολονύχτια επεισόδια αυτή τη φορά όταν διαδηλωτές κατά της παγκοσμιοποίησης συγκρούστηκαν με αστυνομικούς. Η νύχτα έγινε μέρα στη Γενεύη από τις φωτοβολίδες και τις βόμβες μολότοφ που χρησιμοποίησαν οι διαδηλωτές ενώ οι αστυνομικοί απάντησαν με πλαστικές σφαίρες και δακρυγόνα.

    Αυλαία για τη Σύνοδο της G8

    Ολοκληρώθηκαν το πρωί της Τρίτης στο Εβιάν, με την έκδοση του Κοινού ανακοινωθέντος, οι εργασίες της Συνόδου Κορυφής του G8, ενώ η επόμενη Σύνοδος θα διεξαχθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες το 2004 ύστερα από πρόταση του προέδρου Μπους.

    Η Σύνοδος του Εβιάν επικεντρώθηκε κυρίως σε τέσσερις θεματικές ενότητες

    Α. την Παγκόσμια ανάπτυξη

    Β. την Βιώσιμη ανάπτυξη

    Γ. την ασφάλεια και

    Δ. τα ειδικά περιφερειακά θέματα.

    Σχετικά με την παγκόσμια ανάπτυξη υπάρχει αισιοδοξία για με τους μελλοντικούς ρυθμούς μεγέθυνσης των οικονομικών καθώς και η ευχή η ατμομηχανή της παγκόσμιας ανάπτυξης να μην είναι μόνο οι Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και η Ευρώπη και η Ιαπωνία.

    Συζητήθηκε επίσης η τρέχουσα διαφορά επιτοκίων μεταξύ Ευρώπης και Ηνωμένων Πολιτειών και η ισχυροποίηση του ευρώ έναντι του δολαρίου. Η εξέλιξη αυτή αποδόθηκε στους παράγοντες της ελεύθερης αγοράς και όχι σε κυβερνητικές πολιτικές.

    Οι χώρες που είχαν προσκληθεί να συμμετάσχουν στη Σύνοδο συμφώνησαν να εντείνουν τις προσπάθειές τους στον τομέα των διαρθρωτικών αλλαγών και ιδιαίτερα στα συστήματα συνταξιοδότησης αλλά και στη δια βίου εκπαίδευση.

    Συμφώνησαν επίσης στην αναγκαιότητα σωστής εποπτείας των αγορών και των επιχειρήσεων, της διαφάνειας και της ποιότητας των λογιστικών στοιχείων, της κοινωνικής ευθύνης των επιχειρήσεων, της εταιρικής διακυβέρνησης καθώς και της αναγκαιότητας καταπολέμησης της διαφθοράς.

    Στη Συνοδό τονίστηκε επίσης ότι τα στοιχεία που αφορούν στις διαρθρωτικές αλλαγές είναι ιδιαιτέρως αναγκαία στην περίπτωση των αναπτυσσόμενων χωρών, οι οποίες έχουν ανάγκη ξένων επενδύσεων, της εμπιστοσύνης των αγορών και ενός σταθερού χρηματοοικονομικού πλαισίου συναλλαγών χωρίς ξαφνικές συναλλαγματικές κρίσεις.

    Σχετικά με τη βιώσιμη ανάπτυξη συμφωνήθηκαν κείμενα δράσης που αφορούν στη χρησιμοποίηση της έρευνας και της τεχνολογίας, για την προστασία του περιβάλλοντος, για την πείνα και την καταπολέμησή της, τους υδάτινους πόρους, την υγεία (αναφέρθηκαν ειδικά στο AIDS, στην πολυομελίτιδα, το SARS και η τιμολόγηση των φαρμάκων).

    Απολογισμός των εργασιών από τον πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη

    Αναθέρμανση των σχέσεων ΗΠΑ-Γαλλίας

    Μία και ενωμένη Ε.Ε. βλέπει ο Σρέντερ

    Προτεραιότητα η αντιμετώπιση της διεθνούς τρομοκρατίας

    Αναφορικά με το ζήτημα της ασφάλειας έναντι της διεθνούς τρομοκρατίας η συζήτηση αφορούσε κυρίως στη δημιουργία ενός αντιτρομοκρατικού πυρήνα δράσης, σε μέτρα για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας και των αερομεταφορών, αλλά και στον περιορισμό των τρομοκρατών από την πρόσβαση σε όπλα μαζικής καταστροφής, θέμα για το οποίο συμφωνήθηκε ένα πρόγραμμα συνεργασίας και δράσης.

    Επίσης εκδόθηκε κοινή δήλωση κατά της εξάπλωσης των όπλων μαζικής καταστροφής και κατά της τρομοκρατίας με ραδιενεργά όπλα.

    Συστάσεις προς Β. Κορέα και Ιράν για περιστολή των πυρηνικών

    Στο κοινό ανακοινωθέν που εκδόθηκε με τη λήξη των εργασιών της Συνόδου σχετικά με τις διεθνείς οικονομικές εξελίξεις αναφέρεται ότι συζητήθηκε το θέμα της ενίσχυσης της παγκόσμιας ανάπτυξης καθώς και το θέμα των μακροπρόθεσμων οικονομικών μεγεθών και η εξισορρόπηση των διεθνών εμπορικών σχέσεων, όπως και το θέμα της πρόληψης των χρηματοοικονομικών κρίσεων και η ενίσχυση της αειφόρου ανάπτυξης.

    Αποφάσεις για Μέση Ανατολή και Αφρική

    Αναφορικά με τα περιφερειακά θέματα η συζήτηση επικεντρώθηκε στο Μεσανατολικό, το Αφγανιστάν, το Ιράν, την Αλγερία και την Αφρική και βέβαια στο Ιράκ.

    Σχετικά με το τελευταίο, οι ''οκτώ'' χαιρέτισαν την απόφαση 1483 του Συμβουλίου Ασφαλείας η οποία ήταν ομόφωνη και αφορούσε στον τερματισμό των οικονομικών κυρώσεων κατά του Ιράκ.

    Οι ''οκτώ'', όπως αναφέρεται στο ανακοινωθέν, συμμερίζονται την πεποίθηση οτι έφθασε η ώρα να υπάρξει ειρήνη στο Ιράκ και να προωθηθεί η ανοικοδόμηση. Οι στόχοι που όλοι συμμερίζονται είναι να υπάρξει ένα πλήρως σταθερό και δημοκρατικό Ιράκ το οποίο θα βρίσκεται σε ειρήνη με τους γείτονες και θα πορεύεται στην οδό της προόδου.

    Αναφέρεται επίσης ότι οι ''οκτώ'' χαιρέτισαν την αναγγελία ότι ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Αναν προτίθεται να αναλάβει πρωτοβουλία και για την πραγματοποίηση διεθνούς διάσκεψης για το Ιράκ.

    Σχετικά με το Μεσανατολικό εκφράζεται η επιθυμία επίσπευσης μιας ειρηνικής διευθέτησης βάσει του ''οδικού χάρτη'' η οποία θα είναι αποτελεσματική και ειρηνική και στην οποία θα συμπεριλαμβάνονται η Συρία και ο Λίβανος.

    Επίσης εξουσιοδοτήθηκαν οι αρμόδιοι υπουργοί να εξετάσουν τα αναγκαία μέτρα για την αναζήτηση τρόπων υποστήριξης της παλαιστινιακής οικονομίας και της ενθάρρυνσης ιδιωτικών επενδύσεων εντός του πλαισίου της ειρηνευτικής διαδικασίας.

    Για το Αφγανιστάν επαναβεβαιώνεται η υποστήριξη των ''οκτώ'' στην κυβέρνηση του Χαμίντ Χαρζάϊ και προστίθεται ότι η διαδικασία της Βόνης πρέπει να τύχει πλήρους εφαρμογής στο πνεύμα και την ουσία της. Εκφράζεται επίσης η ανησυχία για την ασφάλεια καθώς και την καταπολέμηση της διακίνησης ναρκωτικών από το Αφγανιστάν και υποστηρίζεται στον τομέα αυτό η εφαρμογή της πολιτικής της κυβέρνησης.

    Σχετικά με το Ιράν η συζήτηση όπως αναφέρεται στο ανακοινωθέν αφορούσε τις επιπτώσεις του προωθημένου πυρηνικού προγράμματος της χώρας και οι πιθανές επιπτώσεις που είναι δυνατόν να υπάρξουν από την πιθανή διασπορά των πυρηνικών όπλων. Οι ''οκτώ'' τάχθηκαν σαφώς κατά της διασποράς των πυρηνικών όπλων.

    Στο ανακοινωθέν εκφράζεται η βαθύτατη συμπάθεια των ''οκτώ'' προς τον λαό της Αλγερίας που επλήγη από καταστροφικούς σεισμούς, ενώ αποφασίστηκε η αποστολή κατεπείγουσας ανθρωπιστικής βοήθειας.

    Για την αντιμετώπιση των οικονομικών προβλημάτων που προέκυψαν από τους σεισμούς ανατέθηκε στους αρμόδιους υπουργούς να εξετάσουν το πρόβλημα και να αναφέρουν μέσα σε ένα μήνα τί πρέπει να γίνει προκειμένου να υπάρξει καλύτερη δυνατή ανάκαμψη της οικονομίας της Αλγερίας.

    Τέλος, όπως αναφέρεται στο ανακοινωθέν, συζητήθηκαν θέματα ανάπτυξης της Αφρικής και ειδικότερα θέματα που σχετίζονται με την πείνα, το νερό, την υγεία, τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης και τα χρέη των υπό ανάπτυξη και υπανάπτυκτων χωρών.

    Επίσης συζήτηση έγινε για θέματα ανθρώπινης ασφάλειας, την επιστήμη και την τεχνολογία , την αειφόρο ανάπτυξη, την παράνομη ξύλευση δασών, ην προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος με εφαρμογή της Συνθήκης του Κιότο καθώς και το θέμα της ασφάλειας των τάνκερς που μεταφέρουν πετρέλαια και προϊόντα πετρελαίου.

    Διαδηλώσεις από τους πολέμιους της παγκοσμιοποίησης

    Οι αρχές της Γενεύης άρχισαν την Τρίτη να καθαρίζουν την πόλη, έπειτα από τρεις νύχτες βίαιων επεισοδίων, κατά τη διάρκεια της συνόδου της G8, που προκάλεσαν τεράστιες ζημιές σε καταστήματα και γραφεία και ανάγκασαν τους Ελβετούς αστυνομικούς να ζητήσουν για πρώτη φορά βοήθεια από ξένους συναδέλφους τους.

    Οι κάτοικοι της Γενεύης δήλωσαν πως οι σκηνές που αντίκρισαν --αστυνομικούς να προσπαθούν να απωθήσουν τους διαδηλωτές και μασκοφόρους νεαρούς να καταστρέφουν κτίρια και να βάζουν φωτιά σε καταστήματα-- ήταν οι χειρότερες εδώ και δεκαετίες.

    Οι δημοτικές αρχές ανακοίνωσαν πως το κόστος των ζημιών υπολογίζεται σε αρκετά εκατομμύρια ελβετικά φράγκα. Η Ομοσπονδία των Εργοδοτικών Ενώσεων της Γενεύης (FSP) επισήμανε πως σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις οι ζημιές ανέρχονται σε τρία εκατομμύρια ελβετικά φράγκα (δύο εκατομμύρια ευρώ).

    Εξάλλου τα μέτρα προστασίας που πήραν οι καταστηματάρχες που εγκατέστησαν ειδικά ρολά για να προστατεύονται οι προθήκες και κατέφυγαν σε ιδιωτικές εταιρίες ασφαλείας κόστισαν 6 ως 10 εκατομμύρια ελβετικά φράγκα (4-6 εκατομμύρια ευρώ).

    Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της Συνόδου οι δρόμοι της Γενεύης και της Λωζάνης είχαν μετατραπεί σε πεδίο μάχης, καθώς χιλιάδες διαδηλωτές κατά της παγκοσμιοποίησης συγκρούστηκαν με ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις. Αποτέλεσμα των επεισοδίων ήταν να τραυματιστούν 11 διαδηλωτές και ένας αστυνομικός, ενώ η αστυνομία προέβη σε εκατοντάδες συλλήψεις. Μόνο στην περιοχή του Εβιάν, η αστυνομία συνέλαβε 14 άτομα, το ένα από τα οποία για μεταφορά όπλων.

    Τα επεισόδια εντάθηκαν τη νύχτα της Δευτέρας, όταν ομάδες καταστολής της γερμανικής και της ελβετικής αστυνομίας εκκένωσαν μία γέφυρα στη Γενεύη, η οποία είχε καταληφθεί από περίπου 500 διαδηλωτές. Οι αστυνομικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν αντλίες ύδατος, σφαίρες από καουτσούκ, χειροβομβίδες κρότου και δακρυγόνα.

    [21] Αραβο-αμερικανικές διαβουλεύσεις για τον ''οδικό χάρτη''

    3/6/2003 4:48:00 μμ

    Η πραγματοποίηση ενός σημαντικού βήματος προς την ειρήνευση στη Μέση Ανατολή είναι ο στόχος του Αμερικανού προέδρου Τζορτζ Μπους, ο οποίος ξεκίνησε την Τρίτη τις συναντήσεις του με Αραβες ηγέτες στο Σαρμ ελ Σέιχ της Αιγύπτου. Ο Τζορτζ Μπους δήλωσε μετά τη συνάντησή του με τους πέντε Αραβες ηγέτες στο Σαρμ Ελ Σέιχ ότι "απορρίπτουν κατηγορηματικά την τρομοκρατία'' απ' όπου και εάν προέρχεται. Ο αμερικανικός οδικός χάρτης για την ειρήνη θα συζητηθεί εκτενώς την Τετάρτη, κατά την πρώτη συνάντηση του Αμερικανού προέδρου με τους πρωθυπουργούς των Ισραηλινών και των Παλαιστινίων στην Ακαμπα της Ιορδανίας.

    Σκεπτικισμός και ελπίδες μία ημέρα πριν την ιστορική συνάντηση

    ''Σήμερα, οι ηγέτες εδώ διακήρυξαν τη σταθερή απόρριψη της τρομοκρατίας'', όποια και εάν είναι τα κίνητρά της, δήλωσε ο Τ. Μπους μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής του με τον Παλαιστίνιο πρωθυπουργό Μαχμούντ Αμπάς και άλλους τέσσερις μετριοπαθείς Αραβες ηγέτες.

    Ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ακόμα ότι οι Αραβες ηγέτες πρότειναν ''πρακτικά μέτρα'' ώστε να σταματήσει κάθε βοήθεια προς την τρομοκρατία. Παράλληλα, επανέλαβε την πρότασή του για δημιουργία μιας ζώνης ελεύθερων συναλλαγών μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και των χωρών της Μέσης Ανατολής, ώστε να εξασφαλιστεί η ειρήνη στην περιοχή.

    Νωρίτερα ο Αμερικανός πρόεδρος και ο Αιγύπτιος ομόλογός του και οικοδεσπότης της συνάντησης Χόσνι Μουμπάρακ είχαν διμερείς συνομιλίες.

    Η συνάντηση κορυφής του Σαρμ Ελ Σέιχ, η οποία ξεκίνησε το μεσημέρι της Τρίτης, και όπως δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Αμερικανός διπλωμάτης, η ατζέντα των συνομιλιών θα περιστραφούν σε τέσσερα μεγάλα θέματα: Τον οδικό χάρτη, όπως έχει ονομαστεί το διεθνές ειρηνευτικό σχέδιο για το Μεσανατολικό, τη μάχη κατά της τρομοκρατίας, το Ιράκ και τις πολιτικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις στον αραβικό κόσμο.

    Στη συνάντηση κορυφής, εκτός από τον Τζορτζ Μπους και τον Χόσνι Μουμπάρακ, μετέχουν ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Μαχμούντ Αμπάς (Αμπού Μάζεν), ο βασιλιάς Αμπντάλα της Ιορδανίας, ο εμίρης του Μπαχρέιν Αλ Χαλίφα Ισα μπιν Χαμάντ και ο διάδοχος του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας Αμπντάλα μπεν Αμπντέλ Αζίζ.

    Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κόλιν Πάουελ, σε συνάντηση που είχε με τους μετέχοντες στη συνάντηση Αραβες ομολόγους του, τους κάλεσε να επιταχύνουν τη διαδικασία εξομάλυνσης των σχέσεών τους με το Ισραήλ, αλλά η έκκλησή του αυτή αντιμετωπίστηκε με σκεπτικισμό.

    Ο Κόλιν Πάουελ δήλωσε ικανοποιημένος από το γεγονός ότι οι άραβες ηγέτες αποδέχθηκαν τον ''οδικό χάρτη'', πρόσθεσε όμως ότι θα πρέπει να ληφθούν και συγκεκριμένα μέτρα όπως η εξομάλυνση των σχέσεών τους με το Ισραήλ.

    Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στη συνάντηση, οι Αραβες υπουργοί, και ιδιαίτερα ο Σαουδάραβας πρίγκιπας Σαούντ αλ Φάισαλ, δήλωσαν ότι είναι υπέρ μιας γενικής εξομάλυνσης των σχέσεων όλων των αραβικών χωρών με το Ισραήλ και όχι κάθε αραβικής χώρας χωριστά, με αντάλλαγμα τα κατεχόμενα εδάφη και την αναγνώριση ενός παλαιστινιακού κράτους από το εβραϊκό.

    Διαβάστε ακόμα: Απελευθέρωση Παλαιστίνιου ηγετικού στελέχους

    Πλήρη αποτυχία προβλέπει η Χαμάς

    "Καταδικασμένες σε αποτυχία" χαρακτήρισε τόσο τις αραβο-αμερικανικές συνατήσεις της Τρίτης, όσο και τη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη στην Ακαμπα της Ιορδανίας, ηγετικό στέλεχος της παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς.

    ''Οι συναντήσεις κορυφής που πατρονάρονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες ήταν πάντα καταδικασμένες σε αποτυχία και αυτές του Σαρμ Ελ Σέιχ και της Ακαμπα θα έχουν την ίδια τύχη'', είπε σε συνέντευξη Τύπου ο Αμπντέλ Αζίζ Ράντισι.

    Κατά την άποψη του Ράντισι, οι δύο αυτές συναντήσεις σκοπεύουν να ''προωθήσουν μια αμερικανο-σιωνιστική κωμωδία που βάφτισαν οδικό χάρτη'' και να ''σώσουν τον αιμοσταγή Σαρόν''.

    [22] Απεργίες σε Γαλλία - Αυστρία

    3/6/2003 12:35:00 μμ

    Απεργούν τα εργατικά συνδικάτα του δημόσιου τομέα στην Γαλλία και την Αυστρία, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις προθέσεις των κυβερνήσεων να μεταρρυθμίσουν το ασφαλιστικό σύστημα των δυο χωρών. Καθυστερήσεις και ακυρώσεις αναμένονται στις περισσότερες ευρωπαϊκές πτήσεις, καθώς με τους Γάλλους συναδέλφους τους απεργούν και οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας και στην Ιταλία. Tετράωρη στάση εργασίας ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τις επικείμενες περικοπές του προσωπικού ετοιμάζει το προσωπικό των ιταλικών αερογραμμών "Alitalia". Tη Δευτέρα, στη Γαλλία έξι συνδικάτα των υπαλλήλων στους γαλικούς σιδηροδρόμους ανακοίνωσαν ότι σταματούν τις εργασίες και κατεβαίνουν σε απεργία, μαζί με τους εργαζομένους στον κλάδο της εκπαίδευσης, οι οποίοι απεργούν για ένατη φορά μέσα στο 2003.

    Παρέλυσε η ''Πόλη του Φωτός''

    Nέα ημέρα απεργιακών κινητοποιήσεων σήμερα για τους Γάλλους εργαζόμενους στο δημόσιο τομέα, οι οποίοι αντιδρούν στο σχέδιο της κυβέρνησης για μεταρρυθμίσεις του συνταξιοδοτικού συστήματος, με συνέπεια να επικρατήσει χάος και αναστάτωση από πολύ νωρίς το πρωί στους δρόμους και στα άλλα μέσα μεταφοράς.

    Στάσεις εργασίας πραγματοποιούν εργαζόμενοι και σε άλλους τομείς όπως στην ενέργεια, τα ταχυδρομεία, τις τράπεζες, τα διόδια, καθώς και οι οδηγοί των ασθενοφόρων και οι λιμενεργάτες.

    Επίσης τα συνδικάτα των εκπαιδευτικών έχουν καλέσει σε απεργία τα μέλη τους, με αποτέλεσμα πολλά σχολεία να είναι κλειστά ως ένδειξη διαμαρτυρίας των εκπαιδευτικών για τα σχέδια αποκέντρωσης που προβλέπει η κυβέρνηση.

    Ατελείωτα μποτιλιαρίσματα έχουν σχηματιστεί στις εισόδους των μεγαλύτερων πόλεων της χώρας, ύστερα από το κάλεσμα σε απεργία των συνδικάτων που αντιτίθενται στο σχέδιο μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος. Ουρές 320 χιλιομέτρων έχουν σχηματιστεί, όπως ανέφεραν οι υπηρεσίες οδικού ελέγχου στους γαλλικούς αυτοκινητόδρομους, εκ των οποίων οι μισές παρατηρούνται στην περιοχή του Παρισιού, ανακοίνωσε το εθνικό Κέντρο Οδικής Πληροφόρησης.

    Στο Παρίσι, η λειτουργία του μετρό έχει περιοριστεί σε τρεις γραμμές από τις 16 που εξυπηρετούν όσους μετακινούνται στη γαλλική πρωτεύουσα, ανακοίνωσε η RAPT, η δημόσια επιχείρηση που έχει τη διαχείρισή του.

    Αναστάτωση και στους σιδηροδρομικούς σταθμούς σε όλη τη χώρα καθώς οι αμαξοστοιχίες δεν εκτελούν δρομολόγια και πολλοί επιβάτες έχουν εγκλωβιστεί στις αποβάθρες με την ελπίδα μήπως φανεί κάποιο τρένο. Όσο για τα λεωφορεία, κυκλοφορούν μόνο δύο στα τρία.

    Στη Λιόν της κεντρική Γαλλίας, τη δεύτερη πόλη μετά το Παρίσι, λειτουργούν δύο γραμμές του μετρό στις τέσσερις, δύο λεωφορεία στα πέντε και περισσότερα από τα μισά τραμ.

    Η εναέρια κυκλοφορία επίσης έχει διακοπεί λόγω της απεργίας στην οποία μετέχει και το συνδικάτο των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας. Τουλάχιστον το 80% των εσωτερικών πτήσεων στις αναχωρήσεις και τις αφίξεις έχει ακυρωθεί στα γαλλικά αεροδρόμια, ανακοίνωσαν αερολιμενικές αρχές. Τέσσερα συνδικάτα εργαζομένων στα αεροδρόμια του Παρισιού πραγματοποιούν απεργία.

    Στο αεροδρόμιο Ρουασί-Σαρλ ντε Γκολ, περίπου το 75% των πτήσεων δεν θα πραγματοποιηθεί σήμερα έναντι 70% των πτήσεων που επίσης ακυρώθηκαν στο αεροδρόμιο Ορλί, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές. Ωστόσο οι υπερατλαντικές πτήσεις των γαλλικών αερογραμμών Air France θα πραγματοποιηθούν κανονικά. Αντίθετα μόνο των 35% των πτήσεων μικρών και μεσαίων αποστάσεων θα πραγματοποιηθεί, σύμφωνα με τη διοίκηση της εταιρίας.

    Η απεργία συμπίπτει με τη μείωση των θέσεων εργασίας στην ιταλική Alitalia που ακύρωσε 200 πτήσεις της σήμερα. Η γερμανική Lufthansa AG ακύρωσε 97 από τις 139 πτήσεις της μεταξύ Γερμανίας και Γαλλίας, ενώ η βρετανική British Airways Plc αναμένεται ν΄ακυρώσει τουλάχιστον 90 πτήσεις της από τις 120.

    Οι Γάλλοι στη μεγάλη πλειοψηφία τους δεν θα διαβάσουν σήμερα εφημερίδες καθώς καμιά παρισινή εφημερίδα δεν εκδόθηκε και ελάχιστες κυκλοφορούν στην περιφέρεια. Η σημερινή μέρα διαμαρτυρίας εντάσσεται στο πλαίσιο αυτού, που ο γαλλικός Τύπος χαρακτηρίζει διαμάχη ανάμεσα στην κεντροδεξιά κυβέρνηση του Ζαν Πιέρ Ραφαρέν και των συνδικάτων που αντιτίθενται σε σειρά μεταρρυθμίσεων τόσο στο συνταξιοδοτικό σύστημα όσο και στην εκπαίδευση.

    Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, πάντως δήλωσε ότι θα επιδιώξει την έγκριση του νομοσχεδίου πριν από τη διακοπή των εργασιών του κοινοβουλίου για τις καλοκαιρινές διακοπές για να αποτρέψει την κατάρρευση του παρόντος συστήματος συνταξιοδότησης. Η γαλλική κυβέρνηση έχει έρθει ήδη σε συμφωνία με το δεύτερο μεγαλύτερο συνδικάτο της χώρας αλλά το πρώτο συνδικάτο της Γαλλίας CGT υπόσχεται συνέχιση των κινητοποιήσεων.

    [23] Γερμανία:Βίασε 14χρονη σε πολυσύχναστο δρόμο

    3/6/2003 6:48:00 μμ

    Μεθυσμένος νεαρός βίασε 14χρονη σε πολυσύχναστο πεζόδρομο της πόλης Χάιντε στη βόρεια Γερμανία μπροστά στα μάτια πολλών περαστικών που παρακολουθούσαν απαθείς, γράφουν σήμερα πολλές γερμανικές εφημερίδες. Η κοπέλα επέστρεφε σπίτι της όταν ο 19χρονος της επιτέθηκε από πίσω και την έσυρε μπροστά σε ένα μαγαζί με είδη κιγκαλερίας. Η νεαρή άρχισε να ζητάει βοήθεια από έναν άντρα που περνούσε εκείνη τη στιγμή, όμως αυτός συνέχισε το δρόμο του, επισημαίνεται σε άρθρο της εφημερίδας "Bild". Στο ίδιο άρθρο αναφέρεται πως το ίδιο απαθής έμεινε και μια ομάδα γυναικών που βρίσκονταν πολύ κοντά όπως και τρεις άντρες που παρακολουθούσαν από ένα μπαλκόνι.

    Τη στιγμή που η 14χρονη προσπαθούσε να αντισταθεί χτύπησε το κινητό της τηλέφωνο και εκείνη κατάφερε να φωνάξει στον πατέρα της βοήθεια. Μόνο όταν εκείνος έφτασε τρέχοντας στο σημείο, κάποιος περαστικός κάλεσε την αστυνομία, αναφέρει η βερολινέζικη εφημερίδα "Der Tagesspiegel".

    Ο δράστης, ένας Γερμανός ρωσικής καταγωγής, συνελήφθη χωρίς να προβάλει αντίσταση και στο αίμα του ανιχνεύθηκε ποσότητα 2,5 γραμμαρίων αλκοόλ, σύμφωνα πάντα με τις εφημερίδες. Τέλος, όλες οι εφημερίδες καταγγέλλουν το γεγονός, πως κανείς από τους ανθρώπους που βρίσκονταν κοντά στο σημείο και παρακολουθούσαν δεν επενέβη.

    [24] Παραιτήθηκε σύσσωμη η κυβέρνηση της Τσετσενίας

    3/6/2003 6:43:00 μμ

    Ο επικεφαλής της φιλορωσικής τσετσενικής διοίκησης, Αχμάντ Καντίροφ έπαυσε την κυβέρνηση της ρωσικής αυτής δημοκρατίας του Καυκάσου, αλλά αμέσως μετά διόρισε και πάλι πρωθυπουργό τον Ανατόλι Ποπόφ, όπως ανακοινώθηκε από την εκπρόσωπό του. Ο κ. Ποπόφ θα πρέπει να προτείνει τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης της Τσετσενίας σε διάστημα δύο εβδομάδων, πρόσθεσε η εκπρόσωπος του κ. Καντίροφ μιλώντας στο πρακτορείο Ιντερφάξ. Ο κ. Καντίροφ απέλυσε επίσης με διάταγμα τον δήμαρχο του Γκρόζνι, Ολεγκ Ζίντκοφ και του ανέθεσε νέα καθήκοντα, κάτι που έκανε και σε αξιωματούχους διαφόρων τσετσενικών περιοχών. Δήμαρχος της τσετσενικής πρωτεύουσας διορίστηκε ο Αχμεντ Αρσάνοφ, μέχρι τώρα πρόεδρος της κυβερνητικής επιτροπής νεολαίας της Τσετσενίας.

    [25] Εκθεση της CIA για επιθέσεις της Αλ Κάιντα

    3/6/2003 4:55:00 μμ

    Το τρομοκρατικό δίκτυο της Αλ Κάιντα του Οσάμα μπιν Λάντεν διαθέτει τα υλικά και τα αναγκαία μέσα για να εξαπολύσει χημικές, βιολογικές και πυρηνικές επιθέσεις, σύμφωνα με έκθεση της CIA, την οποία μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο. ''Η Αλ Κάιντα και οι εξτρεμιστικές οργανώσεις που συνεργάζονται μαζί της διαθέτουν μια μεγάλη ποικιλία παραγόντων αλλά και τα μέσα για να τους χρησιμοποιήσουν σε χημικές, βιολογικές, πυρηνικές επιθέσεις ή επιθέσεις με όπλα που εκπέμπουν ραδιενέργεια'', επισημαίνεται στην έκθεση.

    Επιθέσεις με χημικά και βιολογικά υλικά

    Πολλές οργανώσεις που συνδέονται με το δίκτυο του Μπιν Λάντεν έχουν ήδη προσπαθήσει να εξαπολύσουν επιθέσεις στην Ευρώπη με ''χημικά και βιολογικά υλικά που είναι εύκολο να παραχθούν και να χρησιμοποιηθούν σε δολοφονίες ή επιθέσεις μικρής κλίμακας'', τονίζει η CIA.

    Στη διάθεση της Αλ Κάιντα, υποστηρίζει η CIA, βρίσκονται επίσης μηχανισμοί που εκπέμπουν ραδιενέργεια, όπως οι βρόμικες βόμβες. Ακόμα, σύμφωνα με έγγραφα που κατασχέθηκαν στο Αφγανιστάν το καλοκαίρι του 2002, ''η οργάνωση διαθέτει το στοιχειώδη εξοπλισμό για να παρασκευάσει αέριο μουστάρδας, σαρίν ή VX.

    Σκοπός της Αλ Κάιντα είναι να ''προκαλέσει ένα μεγάλο αριθμό θυμάτων με αυτού του είδους τα όπλα, όμως οι περισσότερες επιθέσεις της συγκεκριμένης οργάνωσης και περισσότερο των άλλων οργανώσεων που συνεργάζονται μαζί της θα είναι μικρής κλίμακας και θα χρησιμοποιηθούν χημικά και βιολογικά όπλα, καθώς και ραδιενεργές ουσίες που είναι εύκολο να παρασκευαστούν ή να αποκτηθούν'', καταλήγει η έκθεση της αμερικανικής υπηρεσίας.

    [26] Με δικαστική απόφαση αποκαθίσταται εκπομπή της RAI

    3/6/2003 3:51:00 μμ

    Ένας δημοφιλής δημοσιογράφος της ιταλικής τηλεόρασης, η ειδησεογραφική εκπομπή του οποίου κόπηκε από την κρατική τηλεόραση μετά τις επικρίσεις, που διατύπωσε ο πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι, θα επαναλάβει την εκπομπή του κατόπιν δικαστικής απόφασης, που εκδόθηκε σήμερα. Ο δικαστής Μάσιμο Παλιαρίνι αποφάνθηκε ότι ο Μικέλε Σαντόρο ζημιώθηκε από την απόφαση της RAI να κόψει την εκπομπή του και πρέπει να αποκατασταθεί σε ώρα μεγάλης τηλεθέασης για ''όχι λιγότερο από οκτώ μήνες''.

    Η εκπομπή του Σαντόρο "Sciuscia" δέχθηκε έντονες επικρίσεις πέρυσι από τον συντηρητικό πρωθυπουργό της Ιταλίας, ο οποίος κατά την διάρκεια επίσημης επίσκεψής του στην Βουλγαρία κατηγόρησε τον Σαντόρο και έναν άλλο εξέχοντα δημοσιογράφο της RAI, τον Εντζο Μπιάτζι για αριστερή προκατάληψη.

    Ο Μπερλουσκόνι είχε κατηγορήσει τον Σαντόρο, ότι χρησιμοποιεί την κρατική τηλεόραση με "εγκληματικό τρόπο". Η εκπομπή του Σαντόρο κόπηκε αργότερα από το διοικητικό συμβούλιο της RAI, τα μέλη του οποίου είχαν διοριστεί από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία του Μπερλοσκόνι. Η υπόθεση προκάλεσε έντονες επικρίσεις σε κύκλους ιταλικών και ξένων μέσων ενημέρωσης.

    [27] ''Δεν προσφέρουν ασφάλεια οι Βρετανοί στη Βασόρα'', λέει η HRW

    3/6/2003 6:56:00 μμ

    "Ο βρετανικός στρατός δεν τηρεί τις υποχρεώσεις του ως δύναμη κατοχής στο Ιράκ, καθώς δεν εγγυάται την ασφάλεια στη Βασόρα, στο νότιο τμήμα της χώρας, καταγγέλλει το "Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων" (HRW). Σε 23σελιδη έκθεσή του, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα στη Νέα Υόρκη με τίτλο: "Βασόρα, εγκλήματα και έλλειψη ασφάλειας υπό τη βρετανική κατοχή", το HRW σημειώνει ότι "οκτώ εβδομάδες μετά την είσοδο των βρετανικών δυνάμεων στη Βασόρα, αυτές δεν εγγυώνται ούτε τις μίνιμουμ ανάγκες, που υπάρχουν για ασφάλεια στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας".

    "Οι συμμαχικές δυνάμεις δεν κατέστησαν προτεραιότητά τους την ασφάλεια και αυτό ήταν προφανές από την στιγμή, που μπήκαν στην πόλη", δήλωσε ο Σάμαν Ζία-Ζαρίφι, μέλος του Παρατηρητηρίου. ''Οκτώ εβδομάδες μετά, δεν έχουν πλέον καμία δικαιολογία για να επιτρέπουν να μην υπάρχει ασφάλεια", πρόσθεσε.

    Το HRW διευκρινίζει, ότι απέστειλε ομάδα ερευνητών επιτόπου για τέσσερις εβδομάδες ώστε να συντάξουν την έκθεση αυτή, η οποία δημοσιεύεται επίσης στην ιστοσελίδα των μη κυβερνητικών οργανώσεων στο Διαδίκτυο στη διεύθυνση: www.hrw.org/reports/2003/iraq0603

    [28] Νεκρός Αμερικανός στρατιώτης στη Βαγδάτη

    3/6/2003 5:14:00 μμ

    Ένας Αμερικανός στρατιώτης τραυματίστηκε θανάσιμα την Τρίτη σε επίθεση με χειροβομβίδες στο Μπάλαντ, βόρεια της Βαγδάτης, σύμφωνα με ανακοίνωση της Κεντρικής Αμερικανικής Διοίκησης (Centcom). Το Μπάλαντ βρίσκεται περίπου 80 χιλιόμετρα βορειο-ανατολικά της Βαγδάτης στο μέσον του δρόμου μεταξύ της πρωτεύουσας και της πόλης Τικρίτ, γενέτειρας του πρώην προέδρου Σαντάμ Χουσεΐν.

    Η αμερικανική διοίκηση έχει κατηγορήσει επανειλημμένα τις δυνάμεις που παραμένουν πιστές στον Σαντάμ για επιθέσεις εναντίον στρατιωτών της.

    Την Κυριακή δύο Αμερικανοί στρατιώτες τραυματίστηκαν σε επίθεση με χειροβομβίδα εναντίον του θωρακισμένου αυτοκινήτου τους μπροστά από ένα τέμενος βόρεια της Βαγδάτης. Στρατιώτες άνοιξαν πυρ και σκότωσαν δύο Ιρακινούς και τραυμάτισαν τρεις άλλους, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.

    Να σημειωθεί ότι από την 1η Μαΐου έχουν σκοτωθεί 24 Αμερικανοί στρατιώτες σε επιθέσεις, ή ατυχήματα στο Ιράκ.

    [29] Κορυφώνεται η αντιπαράθεση ΠΑΣΟΚ - ΝΔ

    3/6/2003 7:50:00 μμ

    Φραστικά πυρά, αντάλλαξαν κυβέρνηση και Αξιωματική Αντιπολίτευση, με αφορμή την κατάθεση στη Βουλή από τη ΝΔ πρότασης για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής όσον αφορά στις χρηματιστηριακές συναλλαγές κατά την προεκλογική περίοδο των εκλογών του 2000. Απερίγραπτη και πρωτοφανή ακροβασία, χαρακτήρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος την επιστολή που κατέθεσε ο Προκόπης Παυλόπουλος στη Βουλή για την υπόθεση της ΔΕΚΑ, των εκλογών της 9ης Απριλίου του 2000 και για το ΧΑΑ με απώτερο στόχο τον εντυπωσιασμό. Η κυβέρνηση θέλει να καλύψει το σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Θοδωρής Ρουσόπουλος, "απαντώντας" στην άρνηση της κυβέρνησης για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής.

    ''Θερμή'' η συζήτηση της Τετάρτης στη Βουλή

    Τον τόνο της στάσης που θα κρατήσει η κυβέρνηση έδωσε την Τρίτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αναφέροντας ότι ο πρωθυπουργός αναμένεται να παρουσιάσει όλα τα στοιχεία που θα αποδεικνύουν τη θετική πορεία της οικονομίας.

    Την ίδια ώρα, στη Ρηγίλλης κορυφώνονται οι προετοιμασίες στρατηγικής για την προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή.

    Στην αντιπαράθεση, προσθέθηκαν την Τρίτη και νέα επεισόδια.

    Τα νέα επεισόδια στην αντιπαράθεση

    Αφορμή για την πρόταση σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής της ΝΔ απετέλεσε η πρόσφατη διαβίβαση από την εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών στη Βουλή της δικογραφίας που αφορά στον πρώην υφυπουργό Δημόσιας Τάξης Ευ. Μαλέσιο και την ανάθεση του έργου της ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων.

    Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Πρ. Παυλόπουλος, δήλωσε ότι την πρωτοβουλία αυτή θα έπρεπε να την είχε πάρει η ίδια η κυβέρνηση καθώς "βαρύνεται στο παρελθόν με την αρνητική στάση της όταν ήλθε αρχικώς το θέμα στη Βουλή με αφορμή την υπόθεση της "ΔΕΚΑ ΑΕ".

    Απαντώντας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε "φαγητό τουρλού" τη διασύνδεση των θεμάτων που έθεσε ο κ. Παυλόπουλος και έκανε λόγο για άσκηση επικίνδυνης πολιτικής με στόχο την υπονόμευση της κυβέρνησης.

    "Υπάρχει σοβαρός άνθρωπος που μπορεί να συζητήσει σ αυτή τη βάση;'' διερωτήθηκε.

    Δηλώσεις για τα πανηγύρια, χαρακτήρισε αυτές του κ. Πρωτόπαπα, ο Προκόπης Παυλόπουλος, και χαρακτήρισε "προκλητική περιφρόνηση της Δικαιοσύνης" τη μη αποδοχή της πρότασης για σύσταση εξεταστικής επιτροπής.

    "Ως φαίνεται ο κ. Παυλόπουλος γνωρίζει καλά από πανηγύρια" απάντησε ο υπουργός Τύπου.

    [30] Συνεδριάζουν τα ΕΛ.ΠΕ για έγκριση συμφωνίας

    3/6/2003 6:52:00 μμ

    Η επιχειρηματική συμφωνία της χρονιάς μεταξύ των Ελληνικών Πετρελαίων και της Πετρόλα εγκρίνεται αυτήν την ώρα από το Διοικητικό Συμβούλιο των ΕΛ.ΠΕ. Στη συνέχεια θα οριστεί η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρείας, η οποία και αυτή με τη σειρά της θα επικυρώσει τη συμφωνία. Η συνεδρίαση του ΔΣ των ΕΛ.ΠΕ πραγματοποιείται στο κτίριο της ΕΚΟ στη Μεσογείων, επειδή τα κεντρικά γραφεία της επιχείρισης στην οδό Αμαλίας κατελήφθησαν από εκπροσώπους εργαζομένων στα Ελληνικά Πετρέλαια.

    Τσοχατζόπουλος: Το μάνατζμεντ παραμένει κρατικό

    Ο υπουργός Ανάπτυξης Ακης Τσοχατζόπουλος, μιλώντας στον ραδιόφωνο "Ράδιο Θεσσαλονίκη", διέψευσε κατηγορηματικά όσα υποστηρίζουν οι εργαζόμενοι των ΕΛ.ΠΕ, που κάνουν λόγο για σταδιακή αποχώρηση του Δημοσίου από το μάνατζμεντ της εταιρείας Ελληνικά Πετρέλαια.

    Ο κ. Τσοχατζόπουλος ξεκαθάρισε ότι το μάνατζμεντ της εταιρείας θα παραμείνει κρατικό. Οπως είπε, ''δεν έχουμε λόγο να δώσουμε το μάνατζμεντ αλλού, από τη στιγμή μάλιστα που αποδεικνύεται ότι είναι ήδη πετυχημένο. Ενδιαφερόμαστε να έχουμε κρατική συμμετοχή σε μια δυναμική εταιρεία πετρελαίου διότι έτσι εξασφαλίζουμε και τα αποθέματα σε περίπτωση κρίσης. Συγχρόνως όμως δεν θέλουμε να έχει τα χαρακτηριστικά μιας παραδοσιακής κρατικής επιχείρησης. Στόχος μας είναι μια κρατική ανταγωνιστική επιχείρηση''.

    Παράλληλα αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι τίθεται οποιοδήποτε θέμα διαπλοκής διότι, όπως επεσήμανε, έγινε ένας ελεύθερος διαγωνισμός, ο οποίος ξεκίνησε πριν από ενάμιση χρόνο και ζητήθηκε στρατηγικός επενδυτής από τα ΕΛ.ΠΕ.

    Ο μόνος που έδειξε ενδιαφέρον, είπε ο υπουργός, ήταν η κοινοπραξία Λάτση-Lukoil, με την οποία έγινε διαπραγμάτευση πάνω από έναν χρόνο, ωστόσο δεν προέκυψε θετικό αποτέλεσμα σύμφωνα με τα συμφέροντα του Δημοσίου.

    Στη συνέχεια -και εφόσον απεχώρησε ο ένας εκ των δύο εταίρων της κοινοπραξίας αυτής, η Lukoil- συνεχίστηκε ο διάλογος με την εταιρεία που απέμεινε, την Πετρόλα του ομίλου Λάτση.

    ''Εχουμε πλέον μια εταιρεία κολοσσό, έναν επενδυτή που επιλέγει να αγοράσει το 16,5% των ΕΛ.ΠΕ και αντ' αυτού πληρώνει 326 εκατ. ευρώ. Μετά ακολουθεί συγχώνευση, δηλαδή στα ΕΛ.ΠΕ απορροφώνται τα ποσοστά που έχει αγοράσει ο κ. Λάτσης'', τόνισε ο κ. Τσοχατζόπουλος.

    Η συγχώνευση των εταιρειών θα συμβάλει στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας

    ''Απόλυτα συμφέρουσα για το κράτος'' χαρακτήρισε τη συμφωνία ΕΛΠΕ -Πετρόλα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, υπογραμμίζοντας ότι αυτή επέτρεψε τη δημιουργία μιας νέας εταιρείας που θα λειτουργήσει με ιδιαίτερο δυναμισμό στην περιοχή, θα ενισχύσει τον ανταγωνισμό της ελληνικής οικονομίας και επιτρέπει την εισροή εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ προς ενίσχυση της ανάπτυξης και των κοινωνικών πολιτικών.

    Ερωτηθείς για τη δήλωση που έκανε το βράδυ της Δευτέρας, ο επιχειρηματίας Β. Βαρδινογιάννης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναρωτήθηκε ''γιατί θα έπρεπε να σχολιάσει αυτή τη δήλωση''.

    Ως προς τις καταγγελίες περί διαπλοκής ο κ. Πρωτόπαπας υπογράμμισε πως η κυβέρνηση ''ότι είχε να πει το είπε και αν προκληθεί θα απαντήσει''.

    Σε ερώτημα τέλος που αφορούσε το ενδεχόμενο η ΝΔ να μην συνεχίσει τις καταγγελίες ο κ. Πρωτόπαπας παρατήρησε πως ''αυτό σημαίνει ότι αποσύρει όσα έλεγε''.

    Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου, από τη Μαδρίτη, εξέφρασε την απόλυτη εμπιστοσύνη του στους χειρισμούς των υπουργών Οικονομίας και Ανάπτυξης κ.κ. Ν. Χριστοδουλάκη και Α. Τσοχατζόπουλου για την συγχώνευση της εταιρείας "Ελληνικά Πετρέλαια" με την εταιρεία "Πετρόλα". "Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στους χειρισμούς των δύο αρμόδιων υπουργών. Οι αποφάσεις των δύο συναδέλφων μου έχουν ληφθεί με βάση το δημόσιο συμφέρον και προς όφελος της ελληνικής οικονομίας και δεν μπορεί παρά να συμβάλουν στην ανάπτυξη της οικονομίας της χώρας", δήλωσε ο κ. Παπανδρέου.

    Αντιδρούν οι εργαζόμενοι στα ΕΛ.ΠΕ, συμφωνούν στην Πετρόλα

    Οι εργαζόμενοι στα Ελληνικά Πετρέλαια, με ανακοίνωσή τους εκφράζουν την αντίθεσή τους στη συγχώνευση με την Πετρόλα, και δηλώνουν ότι η κατάληψη του κτιρίου των ΕΛ.ΠΕ είναι η πρώτη μορφή αντίδρασης από μία σειρά άλλων που θα ακολουθήσουν. Μάλιστα το ΔΣ του Σωματείου των εργαζομένων αποφάσισε ομόφωνα σε έκτακτη συνεδρίασή του, να προχωρήσουν και σε άλλες κινητοποιήσεις.

    Από την άλλη πλευρά, το ΔΣ του Σωματείου των εργαζομένων στην Πετρόλα, με ανακοίνωσή του, την Τρίτη, χαιρετίζει τη συμφωνία μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και του κυρίου μετόχου της Πετρόλα.

    Όπως αναφέρει, με δεδομένη τη διεθνοποίηση της αγοράς και την προ πολλού συγχώνευση στην Αμερική και στην Ευρώπη των εταιρειών BP, Amoco, Mobil &amp; Exon, καθώς και στην Ελλάδα των εταιρειών Motor Oil και Aramco, το ΔΣ του Σωματείου εκτιμά ότι η συγχώνευση των εταιρειών ΕΛΠΕ και Πετρόλα είναι σε θετική κατεύθυνση διότι θα αυξηθεί σε περιφερειακό επίπεδο η ανταγωνιστικότητά τους και θα ενισχυθεί η παρουσία τους στο διεθνές πετρελαϊκό κύκλωμα.

    Η συμφωνία, επισημαίνεται στην ανακοίνωση, καθιστά τη χώρα μας ενεργειακό κόμβο των Βαλκανίων και της Ευρώπης γενικότερα, προς όφελος των εργαζομένων των δύο εταιρειών ΕΛ.ΠΕ και Πετρόλα, παρουσιάζοντας καλύτερες προοπτικές διασφάλισης των σημερινών θέσεων εργασίας, δημιουργίας νέων και διατήρησης του δικαιώματος για καλύτερες αμοιβές.

    [31] Εκθεση του ΔΝΤ για τις χώρες της ευρωζώνης

    3/6/2003 6:32:00 μμ

    Το 2003 θα είναι η τρίτη χρονιά απογοητευτικής ανάπτυξης για τις χώρες της ευρωζώνης, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση που δημοσίευσε την Τρίτη το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Το ΔΝΤ εκτιμά ότι ''δεν έχουν συγκεντρωθεί ακόμη οι προϋποθέσεις για μια διαρκή ανάπτυξη'', ενώ επισημαίνει το ''σημαντικό περιθώριο'' που διαθέτει η ευρωζώνη για νομισματική χαλάρωση, η οποία θα ευνοήσει την ''επιτάχυνση της ανάπτυξης''.

    Σημαντικά περιθώρια μείωσης των επιτοκίων, αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης με κίνητρα'

    Δύο ημέρες πριν τη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), η οποία προβλέπεται να μειώσει τα επιτόκια από 0,25% ως 0,50%, το ΔΝΤ δεν βλέπει κίνδυνο αποπληθωρισμού ''αν και προσωρινά είναι αντιληπτή μια μείωση των τιμών στη Γερμανία'' και προβλέπει πληθωρισμό για το 2004 κάτω του 1,5%.

    Η μείωση του πληθωρισμού αποδίδεται στην ''μειωμένη οικονομική δραστηριότητα, στην αγορά εργασίας που εξακολουθεί να ταλανίζετε από διαρθρωτικές αδυναμίες, από την πτώση της τιμής του πετρελαίου και από την ανατίμηση του ευρώ.

    Αναφερόμενη στα δημόσια ελλείμματα, η έκθεση λέει ότι το όριο του 3% επί του ΑΕΠ πρέπει να παραμείνει ''ένα βασικό σημείο αναφοράς της νομισματικής ένωσης''.

    Τη στιγμή που η Γαλλία και η Αυστρία συγκλονίζονται από διαμαρτυρίες εναντίον της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού, το ΔΝΤ συνιστά αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης. Ένα τέτοιο μέτρο θα ''τόνωνε την ανάπτυξη και θα μείωνε τις πιέσεις στα δημόσια συστήματα συνταξιοδότησης''.

    Η αναπόφευκτη μείωσης της ''γενναιοδωρίας'' των ''χορηγήσεων'' εξαιτίας της γήρανσης του πληθυσμού, θα πρέπει να αντισταθμιστεί από ισχυρότερα κίνητρα για συνταξιοδοτήσεις σε μεγαλύτερες ηλικίες'', εκτιμά ο διεθνής οργανισμός.

    Η έκθεση συνιστά επειγόντως ''την ανάπτυξη συστημάτων ιδιωτικής συνταξιοδότησης, συμπληρωματικών του δημοσίου συστήματος''.

    ''Στοιχείο-κλειδί για μια επιτυχημένη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού είναι η καλύτερη κατανόηση από τους πολίτες των κινδύνων δημοσιονομικής αποσταθεροποίησης, λόγω των ισχυόντων συστημάτων συνταξιοδότησης".

    Τέλος, μια μεταρρύθμιση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, για την οποία οι διαπραγματεύσεις αρχίζουν στις 11 Ιουνίου, θα αποτελέσει ''σημαντικό βήμα'' για τη σύναψη συμφωνίας στον αγροτικό τομέα στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ).

    [32] Στο Κατάρ κλείνει την καριέρα του ο Μπατιστούτα

    3/6/2003 6:50:00 μμ

    Το νέο "Ελντοράντο" των βετεράνων ποδοσφαιριστών, αποδείχθηκε ιδιαιτέρως γοητευτικό και για τον Γκαμπριέλ Μπατιστούτα. Ο Αργεντίνος, μετά από μια καριέρα γεμάτη γκολ στην Ιταλία, μετακομίζει στη Ντόχα του Κατάρ και για τα επόμενα δύο χρόνια θα αγωνίζεται στην Αλ Αραμπί. Οι συνολικές του αποδοχές ανέρχονται σε 6.8εκ. Ευρώ, δηλαδή θα αμείβεται ετησίως με κάτι παραπάνω από 1.1 δισ. δραχμές! Ο 34χρονος Μπατιστούτα βαδίζει, λοιπόν, στο δρόμο που χάραξε ο Στέφαν Εφενμπεργκ, με τον οποίο θα είναι συμπαίκτης στην Αλ Αραμπί, αλλά και οι Μάριο Μπάσλερ (Αλ Ραγιάν) και Φρανκ Λεμπέφ (Αλ Σαάντ), για ένα "βασιλικό" μεροκάματο, λίγα χρόνια πριν τη... σύνταξη.

    [33] Στην Γκλάντμπαχ ο Γιόνας Κόλκα

    3/6/2003 6:43:00 μμ

    Στη Γερμανία θα συνεχίσει την καριέρα του ο Γιόνας Κόλκα. Ο 28χρονος Φιλανδός μέσος που μέχρι πρότινος αγωνιζόταν στον Παναθηναϊκό, υπέγραψε τριετές συμβόλαιο συνεργασίας με την πέντε φορές πρωταθλήτρια Γερμανίας Μέχεν Γκλάντμπαχ, χωρίς να γίνει γνωστό το οικονομικό μέρος της συμφωνίας.

    [34] Μοντέρνο Πένταθλο: 2η η Πάρτιτς στην Πολωνία

    3/6/2003 2:39:00 μμ

    Το ελληνικό Μοντέρνο Πένταθλο συνεχίζει την σταθερά επιτυχημένη πορεία του και τη συγκομιδή μεταλλίων σε διεθνείς αγώνες υψηλού επιπέδου. Η Κατερίνα Πάρτιτς, επιβεβαιώνοντας τόσο την εκπληκτική αγωνιστική κατάσταση όσο και τις ελληνικές ελπίδες διάκρισης στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004, κατέλαβε τη 2η θέση στο Παγκόσμιο Κύπελλο που διεξήχθη στη Βαρσοβία της Πολωνίας. Με την επιτυχία της αυτή, η Πάρτιτς εξασφάλισε την πρόκριση για τον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου που θα διεξαχθεί το Δεκέμβριο στην Αθήνα με τη συμμετοχή των 32 καλυτέρων αθλητριών του κόσμου και πρόσθεσε πολύτιμους βαθμούς στο ενεργητικό της με στόχο την κατάκτηση της πρώτης θέσης στην παγκόσμια κατάταξη.

    Έτοιμη για νέες διακρίσεις

    Ο έντονος συναγωνισμός για την κατάκτηση της πρώτης θέσης στον ιδιαίτερα συναρπαστικό αυτό αγώνα, που θεωρείται από τους σημαντικότερους της χρονιάς, αποτυπώνεται στα τελικά αποτελέσματα όπου η πρωταθλήτριά μας συγκέντρωσε 5.496 βαθμούς (σκοποβολή 1.084, ξιφασκία 972, κολύμβηση 1.196, ιππασία 1.172, δρόμος 1.072) μόλις δύο δευτερόλεπτα (οκτώ βαθμούς) πίσω από τη νικήτρια των αγώνων την Πολωνέζα Μπενίζ (5.504 β.). Την τρίτη θέση κατέκτησε η Ρωσίδα αθλήτρια Κολόνινα με 5.456 βαθμούς.

    "Χαίρομαι για τη μεγάλη αυτή επιτυχία, γιατί στους πρώτους διεθνείς αγώνες της χρονιάς δεν είχα τα αποτελέσματα που περίμενα λόγω της ιδιαίτερα κουραστικής προετοιμασίας που ακολουθούσα. Ήρθε η ώρα όμως για νέες διακρίσεις. Ανυπομονώ να εγκατασταθώ στην Αθήνα για να ολοκληρώσω απερίσπαστη την προετοιμασία μου με στόχο το μετάλλιο τόσο στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου όσο και στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 που αποτελεί τον μεγάλο μου πόθο", τόνισε η Πάρτιτς.

    [35] Παραμένει στην Πόρτο ο Χοσέ Μουρίνιο

    3/6/2003 2:11:00 μμ

    Στην Πόρτο θα παραμείνει μέχρι το καλοκαίρι του 2006 ο Πορτογάλος τεχνικός, Χοσέ Μουρίνιο. Ο 40χρονος προπονητής είχε συνάντηση με τον πρόεδρο των Κυπελλούχων ΟΥΕΦΑ, Πίντο ντα Κόστα, ο οποίος ανακοίνωσε και την επέκταση της συνεργασίας τους. Το όνομα του Χοσέ Μουρίνιο βρέθηκε στις λίστες των υποψηφίων προπονητών, σε αρκετές ευρωπαϊκές ομάδες, μετά την επιτυχία του στο Κύπελλο UEFA, ωστόσο ο ίδιος προτίμησε να παραμείνει στο Οπόρτο και να οδηγήσει τους "δράκους" και στο Champions League.

    [36] Συνελήφθη ο μέσος της Μάντσεστερ Νίκι Μπατ

    3/6/2003 2:05:00 μμ

    Ο διεθνής μέσος της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Νίκι Μπατ συνελήφθη τη Δευτέρα για επίθεση εναντίον μιας γυναίκας σε νυχτερινό κλαμπ, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές. Ο 28χρονος άσος βρέθηκε στο αστυνομικό τμήμα του Ουίλμσλοου και ανακρίθηκε από τις αρχές, αφού μια 27χρονη γυναίκα τον κατηγόρησε ότι της επιτέθηκε σε νυχτερινό κλαμπ στο Αλντερλεϊ Ετζ πριν από ένα μήνα (4 Μαϊου). "Ένας 28χρονος άνδρας από το Χέιλ συνελήφθη ως ύποπτος για επίθεση", τονίζει η αστυνομική πηγή και συνεχίζει: "Δεν του απαγγέλθηκαν κατηγορίες, ωστόσο η αστυνομία θα συνεχίσει την έρευνα και θα ενημερωθεί για τις εξελίξεις". Ο Μπατ είναι αναγκασμένος να παρουσιαστεί και πάλι στο αστυνομικό τμήμα του Ουίλμσλοου στις 30 Ιουνίου.

    [37] SARS: Αμφιβολίες ΠΟΥ για δραστική μείωση κρουσμάτων στην Κίνα

    3/6/2003 2:42:00 μμ

    Για πρόβλημα αξιοπιστίας στην κινεζική ενημέρωση κάνει λόγο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, εκφράζοντας σήμερα Τρίτη την ανησυχία της όσον αφορά τη δραστική μείωση του αριθμού των νέων κρουσμάτων άτυπης πνευμονίας στην Κίνα, κυρίως στο Πεκίνο. Στο μεταξύ, ακόμα ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του την Τρίτη στο Χονγκ Κονγκ από τον ιό της άτυπης πνευμονίας, αλλά το τελευταίο 24ωρο δεν καταγράφηκε ούτε ένα νέο κρούσμα στην πληγείσα από το SARS χώρα. Στην Κίνα πάντως σημειώθηκαν τρία νέα κρούσματα άτυπης πνευμονίας, εκ των οποίων το ένα στο Πεκίνο, όμως κανένας ασθενής δεν πέθανε τις τελευταίες 24 ώρες, σύμφωνα με ανακοίνωση του κινεζικού υπουργείου Υγείας.

    Ανησυχία για τον τρόπο καταμέτρησης των κρουσμάτων

    ''Παραδόξως, ενώ ο αριθμός των κρουσμάτων μειώνεται ριζικά για να φθάσει σχεδόν στο μηδέν στην Κίνα, εμείς εκφράζουμε ανησυχία για τον τρόπο με τον οποίο γίνεται η καταμέτρηση αυτών των κρουσμάτων'', δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ, Ιαν Σίμπσον.

    ''Έχουμε περισσότερη συνεργασία με την Κίνα σε σχέση με το παρελθόν, αλλά ο τρόπος με τον οποίο αυτά τα στοιχεία καταμετρώνται δεν είναι ιδιαίτερα σαφής. Δεν γνωρίζουμε αρκετά για την προέλευση αυτών των στοιχείων'', διευκρίνισε σε συνέντευξη Τύπου προσθέτοντας ότι η μείωση των κρουσμάτων κυρίως στην περιοχή του Πεκίνου προκαλεί ερωτήματα.

    ''Μπορεί απλώς να υπάρχει δραστική μείωση του αριθμού των κρουσμάτων του ιού SARS, αλλά σαφώς εξαιτίας του τρόπου με τον οποίο η επιδημία εμφανίστηκε στην Κίνα, η Κίνα έχει πρόβλημα αξιοπιστίας'', τόνισε ο Σίμπσον.

    Το Σοβαρό και Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο που επιφέρει το θάνατο στο 15% αυτών που προσβάλλει, πιστεύεται ότι πρωτοεμφανίστηκε στην επαρχία Γκουανγκντόνγκ της νότιας Κίνας τον περασμένο Νοέμβριο αλλά οι αρχές δεν ανακοίνωσαν τίποτε σχετικό έως τη στιγμή που η νόσος είχε πλέον εξαπλωθεί στο Χονγκ Κονγκ και το Βιετνάμ το Μάρτιο.

    Οι κινεζικές υγειονομικές αρχές έχουν ανακοινώσει τουλάχιστον 5.300 κρούσματα, αλλά οι νέες λοιμώξεις από τον ιό μειώθηκαν απότομα, παραμένοντας λιγότερες των δέκα ημερησίως τις τελευταίες εννέα ημέρες.

    Η ηπειρωτική Κίνα έχει καταγράψει 5.329 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 334 θανάτους από την επιδημία της άτυπης πνευμονίας, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που ανακοινώνει το κινεζικό υπουργείο Υγείας καθημερινά από τις 20 Απριλίου. Για πρώτη φορά μέσα σε ενάμισι μήνα, η Κίνα δεν ανακοίνωσε κανένα επιβεβαιωμένο κρούσμα τη Δευτέρα.

    Ελπίδες για περιορισμό της εξάπλωσης στο Χονγκ Κονγκ

    Ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του από την επιδημία της άτυπης πνευμονίας, στο Χονγκ Κονγκ την Τρίτη, με αποτέλεσμα να φτάσει στους 283 ο αριθμός των ασθενών που κατέληξαν από τη νόσο στην περιοχή. Πάντως η αισιοδοξία για την μείωση της εξάπλωσης του ιού μεγαλώνει αφού, το τελευταίο 24ωρο δεν καταγράφηκε ούτε ένα νέο κρούσμα στο Χονγκ Κονγκ.

    Η Τρίτη είναι η 20η κατά σειρά ημέρα που ο αριθμός των νέων κρουσμάτων στο Χονγκ Κονγκ είναι μικρότερος από πέντε και μάλιστα μηδενικός, πράγμα που συνιστά αισθητή βελτίωση της κατάστασης σε σύγκριση με αυτήν που επικρατούσε πριν από λίγες ημέρες, όταν τα νέα κρούσματα ανέρχονταν σε τρία, ή και τέσσερα ημερησίως, επισημαίνουν οι αρχές.

    Επτά ασθενείς που είχαν προσβληθεί από τον ιό SARS πήραν εξιτήριο από το νοσοκομείο, αυξάνοντας το συνολικό αριθμό των ασθενών που αποθεραπεύτηκαν από τη νόσο στους 1.326.

    Τέλος, μια 83χρονη γυναίκα που πέθανε την περασμένη εβδομάδα, διαπιστώθηκε πως έπασχε από SARS, ανακοίνωσαν αξιωματούχοι των υπηρεσιών Υγείας σε συνέντευξη Τύπου.

    [38] Mars Express με προορισμό τον Κόκκινο πλανήτη

    3/6/2003 1:08:00 μμ

    Με απόλυτη επιτυχία εκτοξεύτηκε τη Δευτέρα στις 19:45 (ώρα Ελλάδος), από το κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ στο Καζακστάν, ο ρωσικός πύραυλος Soyuz-Fregat, που μεταφέρει το διαστημικό σκάφος "Mars Express" και το ρομποτικό σκάφος "Beagle-2". Το "Mars Express" καλείται, όπως και οι παλαιότερες, να ανακαλύψει εάν υπάρχει ζωή στον Κόκκινο πλανήτη. Η τελευταία αποστολή εκτός ΗΠΑ έγινε από τους Ρώσους το 1996 και συνετρίβη στον Ειρηνικό Ωκεανό. Ωστόσο, οι επιστήμονες δηλώνουν αισιόδοξοι όσον αφορά την πρώτη αποκλειστικά ευρωπαϊκή αποστολή. Ο Mars Express θα καλύψει συνολικά μία απόσταση 400 εκατομμυρίων χιλιομέτρων και θα πραγματοποιήσει ένα ταξίδι που θα διαρκέσει έξι μήνες.

    Θα ανιχνεύσει τον πλανήτη...

    "Όλα μέχρι στιγμής προχωρούν βάσει του προγράμματος", δήλωσε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας (ESA).

    Δεκάδες επιστήμονες και δημοσιογράφοι παρακολούθησαν από κοντά την εκτόξευση της 30ης αποστολής στον Αρη.

    "Όταν κάποιος εργάζεται στη βιομηχανία του διαστήματος, γνωρίζει τους κινδύνους και είναι προετοιμασμένος για το χειρότερο ή το καλύτερο", δήλωσε στο Reuters ο Ζακ Λουέ της ESA.

    Φθάνοντας στον Aρη το διαστημικό σκάφος θα τεθεί σε τροχιά και θα απελευθερώσει το ρομποτικό σκάφος "Beagle-2", το οποίο φέρει την ονομασία του πλοίου που μετέφερε τον Κάρολο Δαρβίνο στα νησιά Γκαλαμπάγκος.

    Το "Beagle-2" θα προσεδαφιστεί στην επιφάνεια του Aρη με δύο φουσλωτά μπαλόνια σαν αλεξίπτωτα για να αποφύγει τους κραδασμούς.

    Και αφού προσεδαφιστεί με ειδικές συσκευές θα ανιχνεύσει τον πλανήτη για νερό και θα διενεργήσει γεωλογικές αναλύσεις του εδάφους.

    Η εκτόξευση έγινε με δέκα ημέρες καθυστέρηση λόγω μικρού τεχνικού προβλήματος.

    Οι αποστολές στον κόκκινο πλανήτη είναι δυνατές κάθε 26 μήνες όταν ο Ήλιος, ο Άρης και η Γη βρίσκονται στην ίδια ευθεία.

    Φέτος, οι τρεις πλανήτες βρίσκονται στην πιο κοντινή τους απόσταση, ένα φαινόμενο το οποίο συμβαίνει μια φορά κάθε 15 ή 17 χρόνια.

    Η αποστολή κόστισε 300 εκατομμύρια ευρώ.

    Πηγή: BBC Greek


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 3 June 2003 - 17:09:08 UTC