Visit the Canadian Hellenic Broadcasting (CHB) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-05-30

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Φυλάκιση με αναστολή για τον διευθυντή των Φυλακών Κορυδαλλού
  • [02] Νέα περιοδεία Γουέστον για το Κυπριακό
  • [03] Σολάνα: Ο Σημίτης διαθέτει τις αρετές για ηγετική θέση στην ΕΕ
  • [04] Kατάθεση πρώην διοικητή των ΕΚAΜ
  • [05] Φονικό κύμα καύσωνα στην Ινδία - 592 νεκροί
  • [06] Περιοδεία Μπους σε Ευρώπη και Μέση Ανατολή
  • [07] Εκατέρωθεν πιέσεις στη συνάντηση Σαρόν- Αμπάς
  • [08] Αξιωματούχος της Αλ Κάιντα συνελήφθη στο Ιράν
  • [09] Ρωσία: Πρόταση για κατασκευή πυρηνικού σταθμού από κοινού με ΗΠΑ
  • [10] Παραιτήθηκε ο διευθυντής σύνταξης της ''Corriere della Sera''
  • [11] Αυστραλία - ΗΠΑ απέρριψαν δημοσίευμα των ''L.A Times''
  • [12] ΗΠΑ: Ανακαλύφθηκαν εργαστήρια βιολογικών όπλων
  • [13] Κατά λάθος απελευθέρωση υπόπτου για σφαγή Σιϊτών
  • [14] Μπους: Ναι στο ισχυρό δολάριο
  • [15] Αυξήσεις στις συντάξεις των εργαζομένων στα τσιμέντα
  • [16] Ολυμπιακός: Οι μεταγραφικές κινήσεις
  • [17] Παραμένει ο Σάριτς στον Παναθηναϊκό
  • [18] Παχυσαρκία - πρόβλημα δημόσιας υγείας
  • [19] Δακτυλίδι φωτός το Σάββατο
  • [20] Η σεξουαλική παρενόχληση στην εργασία
  • [21] Συνελήφθη για βασανισμό... κουκουβάγιας
  • [22] Πρίγκιπας Ουίλιαμ: ''Σουαχίλι προσπαθώ να μάθω''

    [01] Φυλάκιση με αναστολή για τον διευθυντή των Φυλακών Κορυδαλλού

    30/5/2003 10:57:00 πμ

    Σε φυλάκιση 15 μηνών, με τριετή αναστολή, καταδικάστηκε από το αυτόφωρο τριμελές ο διευθυντής των φυλακών Κορυδαλλού, Σπύρος Αθανασόπουλος, μετά από μήνυση της δικηγόρου Έλλης Ρίζου ότι την εξύβρισε και την προπηλάκισε στη διάρκεια επισκεπτηρίου. Απολογούμενος ο διευθυντής των φυλακών Κορυδαλλού, είπε στο δικαστήριο πως η δικηγόρος είχε ανάρμοστη και προκλητική συμπεριφορά. Την Πέμπτη, ο κ. Αθανασόπουλος οδηγήθηκε στον Εισαγγελέα Πειραιά και στο Αυτόφωρο.

    [02] Νέα περιοδεία Γουέστον για το Κυπριακό

    30/5/2003 10:43:00 πμ

    Περιοδεία θα πραγματοποιήσει ο Αμερικανός συντονιστής για το Κυπριακό στην Κύπρο, την Ελλάδα και την Τουρκία τον Ιούνιο σε μια προσπάθεια αναβίωσης των συνομιλιών με βάση το σχέδιο Ανάν. Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι ο Τόμας Γουέστον θα εμπλακεί σε διαβουλεύσεις ρουτίνας, κατά την έκφρασή του, στις Βρυξέλλες, τη Ρώμη, την Αθήνα, τη Λευκωσία και την Αγκυρα, από τις 9 μέχρι τις 20 Ιουνίου. Στόχος των Ηνωμένων Πολιτειών, είπε, παραμένει η επανέναρξη των συνομιλιών στην Κύπρο, το συντομότερο δυνατό. Ο εκπρόσωπος κάλεσε τις δύο πλευρές στην Κύπρο να επαναλάβουν τις διαπραγματεύσεις, το συντομότερο δυνατό, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών και στη βάση του σχεδίου Ανάν.

    [03] Σολάνα: Ο Σημίτης διαθέτει τις αρετές για ηγετική θέση στην ΕΕ

    30/5/2003 10:28:00 πμ

    Tην εκτίμηση ότι ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης διαθέτει τις αρετές που απαιτούνται για μία από τις μόνιμες ηγετικές θέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των οποίων η θέσπιση μελετάται, διατύπωσε ο ύπατος αντιπρόσωπος της κοινότητας για την εξωτερική πολιτική Xαβιέ Σολάνα, σε συνέντευξή του στο BBC. Όταν ρωτήθηκε αν θεωρεί ρεαλιστικά τα σενάρια περί μεταπήδησης του Κώστα Σημίτη σε μία από τις μόνιμες θέσεις που συζητείται ότι θα θεσπισθούν, όπως του προέδρου της Kομισιόν ή του υπουργού Εξωτερικών, ο κ. Σολάνα δήλωσε πως δεν γνωρίζει αν ο Έλληνας πρωθυπουργός θα είναι υποψήφιος για κάποια από αυτές τις θέσεις, που άλλωστε προς το παρόν δεν έχουν αποσαφηνισθεί.

    ''Η καταγωγή των υποψηφίων δεν αποτελεί τροχοπέδη''

    Tο BBC ρώτησε στη συνέχεια τον κ. Σολάνα αν μία ενδεχόμενη υποψηφιότητα Σημίτη, ή οποιαδήποτε ελληνική υποψηφιότητα, θα αντιμετώπιζε προσκόμματα λόγω των βεβαρυμένων ελληνοτουρκικών σχέσεων σε συνδυασμό με την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας.

    Aπαντώντας, ο κ. Σολάνα ανέφερε ότι για το πρόσωπο του κ. Σημίτη τρέφει μέγιστο σεβασμό, επισημαίνοντας ότι δεν βλέπει κανένα λόγο να θεωρηθεί προβληματική μία ελληνική υποψηφιότητα.

    O κ. Σολάνα δεν θεωρεί ότι η καταγωγή κάποιου υποψηφίου θα μπορούσε να αποτελέσει τροχοπέδη, αφού όταν αναλαμβάνει κάποιος μία θεσμική θέση στην ΕΕ, ανεξαρτήτως της χώρας από την οποία προέρχεται, εκπροσωπεί, ή θα έπρεπε τουλάχιστον, το γενικό συμφέρον της Ένωσης.

    [04] Kατάθεση πρώην διοικητή των ΕΚAΜ

    30/5/2003 11:59:00 πμ

    Με την κατάθεση του πρώην διοικητή του ΕΚΑΜ Μιχάλη Μαυρουλέα για την υπόθεση της Λουϊζης Ριανκούρ, το Μάρτιο του 1992, συνεχίζεται η δίκη των κατηγορουμένων για συμμετοχή στη 17 Νοέμβρη. Ο κ. Μαυρουλέας ο οποίος είχε παρακολουθήσει, χωρίς όμως επιτυχία, το φορτηγάκι, μέσα στο οποίο επέβαιναν τα μέλη της 17 Νοέμβρη απέδωσε ευθύνες στον τότε διοικητή της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας που ήταν ο συντονιστής της επιχείρησης. Ο ίδιος, όπως είπε, ήταν υπεύθυνος για το επιχειρησιακό μέρος της επιχείρησης και υποστήριξε ότι δεν είχε λάβει σχετική εντολή από τον τότε διοικητή της Αντιτρομοκρατικής, ο οποίος δεν βρισκόταν καν επί τόπου, για τις κινήσεις που θα έπρεπε κάνει. Ο μάρτυρας παραδέχθηκε πάντως ότι και οι δικές του επιλογές ήταν λαθεμένες.

    Παρέμβαση Κουφοντίνα

    Kατά τη διάρκεια εξέτασης του πρώην διοικητή των ΕΚΑΜ, ζήτησε και πήρε το λόγο ο Δημήτρης Κουφοντίνας, επαναλαμβάνοντας τον ισχυρισμό περί σκευωρίας.

    Ο Δημήτρης Κουφοντίνας υπέβαλε ερωτήσεις στον μάρτυρα για όσα διαδραματίστηκαν στην Λουίζης Ριανκούρ.

    Από τον διάλογο μάρτυρα - κατηγορουμένου προέκυψε ότι τότε είχαν βρεθεί τετ-α-τετ με αποτέλεσμα ο πρόεδρος του Δικαστηρίου να σχολιάσει χαριτολογώντας:

    Πρόεδρος: Εντάξει. Αφού ξανασυναντηθήκατε, χαρήκατε και οι δύο. Πάτε στο καλό κύριε μάρτυρα.

    Μάρτυρας: Και που είμαστε ζωντανοί. Θαύμα είναι. Θα μπορούσαν τότε να μας είχαν σκοτώσει.

    Παραδέχτηκε τα λάθη του

    Μάρτυρας: Έκανα ένα λάθος. Ένα παραπάνω βήμα.

    Πρόεδρος: Δεν κάνατε ένα παραπάνω βήμα. Κάνατε ένα παραπάνω λάθος. Όταν παρακολουθείς ένα αυτοκίνητο δεν το αφήνεις να φύγει ούτε ίντσα.

    Μάρτυρας: Δεν έκανα καταδίωξη γιατί δεν ήμουν σίγουρος για το στόχο μου.

    Πρόεδρος: Ξέρετε πόσες δολοφονίες θα είχαμε αποφύγει;

    Μάρτυρας: Ο,τι και να συνέβαινε τότε εγώ θα έβρισκα τον μπελά μου. Κινήθηκα αλλά δεν μπορούσε να κινητοποιήσω τις δυνάμεις, γιατί δεν είχα τη σχετική εντολή. Ενστικτωδώς το έκανα.

    [05] Φονικό κύμα καύσωνα στην Ινδία - 592 νεκροί

    30/5/2003 10:49:00 πμ

    Τουλάχιστον 592 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από το κύμα καύσωνος που πλήττει εδώ και δέκα ημέρες τη νοτιοανατολική Ινδία, ανακοινώθηκε την Παρασκευή από εκπρόσωπο της τοπικής διοίκησης. Μόνο στο κρατίδιο Αντρα Πραντές έχουν χάσει τη ζωή του από τον καύσωνα 576 άνθρωποι. Ορισμένοι θάνατοι δεν αναφέρονται πάντως στις αρχές, με αποτέλεσμα να είναι άγνωστος ο πραγματικός απολογισμός του φονικού καύσωνα, που έχει ανεβάσει το θερμόμετρο στους 47 βαθμούς Κελσίου σε ορισμένες περιοχές του κρατιδίου, όπως το Κοταγκούνταμ. Η μετεωρολογική υπηρεσία προβλέπει ότι ο καύσωνας θα διατηρηθεί τουλάχιστον για μία εβδομάδα ακόμα σε ορισμένες περιοχές του Αντρα Πραντές.

    Αλλοι έξι θάνατοι αναφέρθηκαν στο κρατίδιο της Δυτικής Βεγγάλης και οι αρχές προειδοποίησαν τους κατοίκους στην πρωτεύουσα Καλκούτα ότι ο καύσωνας θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες.

    Το φαινόμενο πάντως δεν είναι πρωτοφανές, καθώς τον μήνα Μάιο οι θερμοκρασίες ξεπερνούν στην Ινδία τους 40 βαθμούς και σε πολλά κρατίδια της χώρας το θερμόμετρο φτάνει τους 50.

    [06] Περιοδεία Μπους σε Ευρώπη και Μέση Ανατολή

    30/5/2003 9:47:00 πμ

    Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους αναχωρεί την Παρασκευή για περιοδεία στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή, με στόχο την αποκατάσταση των υπερ-ατλαντικών δεσμών που δοκιμάστηκαν, λόγω του πολέμου στο Ιράκ αλλά και την προώθηση της ειρηνευτικής διαδικασίας στις ισραηλινο-παλαιστινιακές σχέσεις. Ο πρόεδρος Μπους θα ξεκινήσει την εβδομαδιαία περιοδεία του από την Πολωνία, μια χώρα που στάθηκε στο πλευρό των ΗΠΑ στον πόλεμο του Ιράκ. Στη συνέχεια θα αναχωρήσει για την Αγία Πετρούπολη για να παραστεί στις εκδηλώσεις για τα 300 χρόνια από την ίδρυση της πόλης. Ο Αμερικανός πρόεδρος θα μεταβεί επίσης στο Εβιάν, στη Γαλλία για να μετάσχει στη σύνοδο των "G8" ισχυρότερων κρατών του κόσμου.

    Στη συνέχεια θα μεταβεί στην Αίγυπτο και την Ιορδανία για συναντήσεις με τους ηγέτες των Παλαιστινίων και των Ισραηλινών για την προώθηση του λεγόμενου ''οδικού χάρτη'' για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή.

    Τελευταίος σταθμός της περιοδείας του προέδρου Μπους θα είναι η Ντόχα του Κατάρ όπου θα επιθεωρήσει την αμερικανική στρατιωτική δύναμη που εδρεύει στο εμιράτο.

    Στη συνάντηση των "8" ο Μπους θα βρεθεί στο ίδιο τραπέζι με τους κυριότερους αντιπάλους του στον πόλεμο του Ιράκ: τον γάλλο πρόεδρο Ζακ Σιράκ, τον γερμανό καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ και τον ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

    Ο Αμερκανός Πρόεδρος θα έχει χωριστές συναντήσεις με τον Σιράκ και τον Πούτιν, όχι όμως και με τον καγκελάριο Σρέντερ.

    Μιλώντας την Πέμπτη σε ξένους δημοσιογράφους ο Μπους τόνισε πάντως ότι η σύνοδος του Εβιάν δεν θα είναι μιά ''συνάντηση αναμέτρησης'', όπως εκτιμούν κάποια μέσα ενημέρωσης.

    ''Αποκλείεται'' τόνισε ο Μπους και πρόσθεσε ότι η σύνοδος των Οκτώ ''είναι μιά ευκαιρία να συνομιλήσουμε με κάποιους που συμφώνησαν μαζί μας στο Ιράκ και με άλλους που διεφώνησαν ,για το πως θα προχωρήσουμε προς τα εμπρός''.

    Σε μιά στιγμή μάλιστα ο αμερικανός πρόεδρος χαμογέλασε σε ένα γάλλο δημοσιογράφο και είπε 'Ζήτω η Γαλλία'.

    [07] Εκατέρωθεν πιέσεις στη συνάντηση Σαρόν- Αμπάς

    30/5/2003 11:53:00 πμ

    Με μία μέρα καθυστέρηση πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Πέμπτης η συνάντηση Κορυφής ανάμεσα στον Πρωθυπουργό του Ισραήλ και τον Παλαιστίνιο ομόλογο του. Στη συνάντηση ασκήθηκαν εκατέρωθεν πιέσεις για την άμεση εφαρμογή του νέου ειρηνευτικού σχεδίου, που αποκαλείται "οδικός χάρτης". Ο Μαχμούντ Αμπάς ζήτησε από το Ισραήλ να τερματίσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στα παλαιστινιακά εδάφη και να "παγώσει" την οικοδόμηση εβραϊκών οικισμών. Επανέλαβε, δε, στον Αριέλ Σαρόν αυτό που δήλωσε και σε εβραϊκή εφημερίδα, πως την επόμενη εβδομάδα θα υπάρξει συμφωνία με τη Χαμάς για να σταματήσει τις βομβιστικές επιθέσεις, κάτι που αποτελεί και το βασικό αίτημα του Σαρόν, για να εφαρμοστεί η συμφωνία. Να επισημάνουμε πως η συνάντηση προετοίμασε ουσιαστικά το έδαφος για τη Συνάντηση Κορυφής των δύο με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ την ερχόμενη Τετάρτη στην Ακαμπα της Ιορδανίας, για να συζητήσουν εκτενώς τον "οδικό χάρτη" και κυρίως για να διακηρύξουν πως αναγνωρίζουν το δικαίωμα των δύο πλευρών να υπάρχουν ως κράτη.

    Χαιρετίζουν τον ''οδικό χάρτη'' οι Ταξιαρχίες του Αλ Ακσά

    Αγνοια για δηλώσεις Αμπας έχει η Χαμάς

    Στο μεταξύ, αγνοια δήλωσε εκπρόσωπος της Χαμάς για τις δηλώσεις του Παλαιστίνιου πρωθυπουργού Μαχμούντ Αμπάς περί συμφωνίας τερματισμού των αντι-ισραηλινών επιθέσεων ως την επόμενη εβδομάδα.

    "Η θέση μας δεν έχει αλλάξει" τόνισε ο εκπρόσωπος της Χαμάς Αμπντέλ Αζίζ αλ Ράντισι.

    "Αν οι Ισραηλινοί σταματήσουν να σκοτώνουν Παλαιστινίους αμάχους ,ελευθερώσουν τους κρατουμένους και σταματήσουν την επίθεσή τους,θα πάψουμε να βάζουμε ως στόχο τους ισραηλινούς αμάχους" τόνισε ο αλ Ράντισι.

    "Η Χαμάς θα δεσμευτεί να σταματήσει την τρομοκρατία τόσο στο εσωτερικό του Ισραήλ όσο και στα παλαιστινιακά εδάφη" υποστήριξε ο Αμπάς σε συνέντευξή του στην ισραηλινή εφημερίδα Γεντιότ Αχρονότ.

    Η Χαμάς έχει αναλάβει την ευθύνη για σωρεία επιθέσεων αυτοκτονίας με θύματα εκατοντάδες Ισραηλινούς από την έναρξη της παλαιστινιακής Ιντιφάντα τον Σεπτέμβριο του 2000.

    Οι Ταξιαρχίες των Μαρτύρων του Αλ Ακσά χαιρετίζουν την αποδοχή του οδικού χάρτη από το Ισραήλ

    Πάντως, η ένοπλη παλαιστινιακή οργάνωση Ταξιαρχίες των Μαρτύρων του Αλ Ακσά, χαιρέτισε την επικύρωση του ειρηνευτικού σχεδίου υπό την ονομασία 'οδικός χάρτης' από την ισραηλινή κυβέρνηση και ζητεί να σταματήσει η εκκαθάριση Παλαιστινίων μαχητών από τους Ισραηλινούς.

    "Οι Ταξιαρχίες των Μαρτύρων του Αλ Ακσα χαίρονται που η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αριέλ Σαρόν αποδέχθηκαν τον οδικό χάρτη, είναι ένα πολύ κάλό πράγμα", τόνισε ο Αμπού Μουτζαχίντ, εκπρόσωπος του ένοπλου κινήματος που πρόσκειται στην οργάνωση Φατάχ του Γιάσερ Αραφάτ.

    "Είμαστε ευτυχείς για την απόφαση αυτή, όμως πολλά άλλα ζητήματα παραμένουν εκκρεμή" τονίζει ο ίδιος, προσθέτοντας ότι "ο ισραηλινός στρατός θα πρέπει να σταματήσει τις δολοφονίες των ηγετών της Ιντιφάντα. Τα αποτελέσματα του οδικού χάρτη θα πρέπει να γίνουν αισθητά στο πεδίο εφαρμογής τους. Το σχέδιο αυτό δεν πρέπει να παραμείνει μία απλή διακήρυξη, θα πρέπει να οδηγήσει στην δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους".

    Ευθύνη των Παλαιστινίων να παύσει η βία

    Εναπόκειται στους Παλαιστινίους να ενεργήσουν ώστε "να τεθεί τέλος στην τρομοκρατία και τη βία", κυρίως μετά την αποδοχή από το Ισραήλ του "οδικού χάρτη", υποστηρίζει ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, Σιλβάν Σαλόμ, σε συνέντευξή του την οποία δημοσιεύει σήμερα η ισπανική εφημερίδα Ελ Παίς.

    Κατά την πρώτη συνάντηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού και του Παλαιστινίου ομολόγου του, πριν από δυο εβδομάδες, "η παλαιστινιακή αντιπροσωπεία απάντησε (στα αιτήματά μας) λέγοντας ότι πρέπει να αποδεχθούμε επίσημα τον οδικό χάρτη. Λοιπόν, εμείς τον εγκρίναμε. Τώρα είναι η σειρά των Παλαιστινίων", τονίζει ο Σαλόμ.

    "Εναπόκειται σ΄αυτούς να κάνουν τα πρώτα βήματα και στη συνέχεια θα κάνουμε τα δικά μας, όχι εκ παραλλήλου, αλλά ακολούθως", διευκρίνισε.

    "Πιστεύουμε ότι ήλθε η στιγμή να θέσουμε τέλος στην τρομοκρατία και τη βία. Για το λόγο αυτό πιστεύουμε ότι (οι Παλαιστίνιοι) πρέπει να κάνουν ενέργειες", πρόσθεσε ο Σαλόμ, ο οποίος χαρακτήρισε τον παλαιστίνιο ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ "τρομοκράτη που υποστηρίζει τη βία".

    Αναφερόμενος στο ρόλο του εγγυητή της διαδικασίας που το Ισραήλ ελπίζει να αναλάβουν οι ΗΠΑ, ο ισραηλινός υπουργός διαβεβαίωσε ότι "εάν η Ευρώπη επιθυμεί να έχει ένα ρόλο κλειδί στην ειρηνευτική διαδικαία, θα πρέπει να υιοθετήσει μια πιο ισορροπημένη στάση στη διαμάχη".

    Σύμφωνα με τον Σαλόμ, η σύνοδος κορυφής την Τετάρτη στην Ακαμπα (Ιορδανία) κατά την οποία συναντηθούν ο Σαρόν, ο Αμπάς και ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους, θα αποτελέσει το σημείο μηδέν, το πραγματικό σημείο εκκίνησης για τον οδικό χάρτη και το σημείο από το οποίο θα επαναληφθούν οι διαπραγματεύσεις.

    [08] Αξιωματούχος της Αλ Κάιντα συνελήφθη στο Ιράν

    30/5/2003 11:37:00 πμ

    Φωτό αρχείου

    Στενός συνεργάτης του Οσάμα Μπιν Λάντεν συνελήφθη στο Ιράν ,γράφει σήμερα η αραβική εφημερίδα "Ασαρκ Αλάουσατ" που εδρεύει στο Λονδίνο. ''Πρόκειται για τον Σουλεϊμάν Αμπού Γάιθ, επίσημο εκπρόσωπο της Αλ Κάιντα, που συνελήφθη πρόσφατα από τις ιρανικές αρχές μαζί με άλλα μέλη της οργάνωσης'' γράφει η αραβική εφημερίδα, επικαλούμενη πηγές του Κουβέιτ. Ο Αμπού Γάιθ, που κατάγεται από το Κουβέιτ, εμφανιζόταν στο πλευρό του Μπιν Λάντεν στα μαγνητοσκοπημένα μηνύματα που έστελνε ο διαβόητος Σαουδάραβας τρομοκράτης στη διάρκεια του πολέμου στο Αφγανιστάν. Η κυβέρνηση του Κουβέιτ είχε αφαιρέσει την κουϊβετιανή υπηκοότητα από τον Αμπού Γάιθ.

    Πιθανή η δίκη μελών στο Ιράν

    ''Οι ιρανικές αρχές συζητούν αυτή τη στιγμή την υπόθεση του Αμπού Γάιθ, αλλά δεν ξέρουν που να τον παραδώσουν, με δεδομένο ότι δεν είναι πλέον υπήκοος του Κουβέιτ'' γράφει η εφημερίδα.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, το Ιράν έχει συλλάβει εκατοντάδες μέλη της Αλ Κάιντα μετά την κατάρρευση των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν και ορισμένοι από αυτούς έχουν ήδη παραδοθεί στις κυβερνήσεις τους.

    Το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών παραδέχτηκε ότι μέλη της Αλ Κάιντα κρατούνται στο Ιράν και διαβεβαίωσε ότι οι αρχές αγνοούν αν πρόκειται για σημαντικά μέλη, καθώς δεν έχει στοιχεία για την ταυτότητα τους. Ο ιρανός πρεσβευτής στον ΟΗΕ Τζαβάντ Ζαρίφ παραδέχτηκε μάλιστα οτι το Ιράν κρατά στις φυλακές ''έναν ορισμένο αριθμό'' μελών της Αλ Κάιντα, χωρίς όμως να δώσει άλλες διευκρινίσεις.

    Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Καμάλ Χαραζί άφησε ανοικτό πριν λίγες ημέρες το ενδεχόμενο η Τεχεράνη να δικάσει κάποια μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης Αλ Κάιντα που συνελήφθησαν και κρατούνται στο Ιράν. Ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας είχε επιβεβαιώσει ότι ορισμένα μέλη της Αλ Κάιντα κρατούνται στο Ιράν.

    ''Αυτοί που πρέπει να σταλούν στις χώρες τους, θα σταλούν. Αλλά αυτοί που διέπραξαν εγκλήματα και τρομοκρατικές ενέργειες κατά του Ιράν θα δικαστούν στο ιρανικό έδαφος'', τόνισε στη διάρκεια συνέντευξης που δόθηκε με αφορμή τη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης.

    Ο Χαραζί πάντως αρνήθηκε ότι ορισμένα όργανα του ιρανικού καθεστώτος, όπως π.χ. "οι Φρουροί της Επανάστασης" προστατεύουν μέλη της Αλ Κάιντα τονίζοντας: ''Είναι κατηγορίες χωρίς καμία βάση''.

    [09] Ρωσία: Πρόταση για κατασκευή πυρηνικού σταθμού από κοινού με ΗΠΑ

    30/5/2003 9:38:00 πμ

    Να μετάσχουν από κοινού στην κατασκευή του ιρανικού πυρηνικού σταθμού στο Μπουχέρ, πρότεινε η Μόσχα στις Ηνωμένες Πολιτείες, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Ατομικής Ενεργείας. ''Διατυπώσαμε αυτή την πρόταση αρκετές φορές στους Αμερικανούς φίλους μας στη διάρκεια των συζητήσεων σε επίπεδο τεχνικών. Προς το παρόν, μας λένε ότι πρέπει να το σκεφτούν'', τόνισε ο Ρώσος υπουργός Ατομικής Ενέργειας, Αλεξάντρ Ρουμιάντσεφ, μιλώντας στο Ιτάρ Τας.

    Πρέπει να βοηθήσουμε για την εκπλήρωση των προϋποθέσεων της ΙΑΕΑ

    ''Υπάρχει χώρος για όλους'', τόνισε ο Ρώσος αξιωματούχος προσθέτοντας ότι το Ιράν θέλει να κατασκευάσει έναν πυρηνικό σταθμό με έξι αντιδραστήρες και η Ρωσία έχει συμβόλαιο μόνο για τον πρώτο, αξίας ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων.

    "Οι αναπτυγμένες χώρες όχι μόνο πρέπει, αλλά οφείλουν να βοηθήσουν τις άλλες χώρες που ελέγχουν το καθεστώς μη διάδοσης των πυρηνικών όπλων για την εκπλήρωση των προϋποθέσεων που θέτει η Διεθνής Επιτροπή Ατομικής Ενεργείας", τόνισε ο Ρώσος υπουργός.

    Η Ουάσινγκτον κατηγορεί πάντως την Τεχεράνη ότι χρησιμοποιεί την κατασκευή του πυρηνικού αντιδραστήρα στο Μπουχέρ για να αναπτύξει πρόγραμμα πυρηνικών όπλων. Στην κατεύθυνση αυτή πιέζει τη Μόσχα να σταματήσει τη συνεργασία της με το Ιράν στην κατασκευή του πυρηνικού σταθμού.

    [10] Παραιτήθηκε ο διευθυντής σύνταξης της ''Corriere della Sera''

    30/5/2003 9:06:00 πμ

    Ο διευθυντής σύνταξης της "Corriere della Sera", μιας εφημερίδας με μεγάλη πολιτική επιρροή στην Ιταλία, παραιτήθηκε την Παρασκευή, ενώ το προσπωικό της εφημερίδας εκφράζει ανησυχίες ότι στην απόφαση του αυτή των ώθησαν πολιτικοί λόγοι. Η εκδοτική εταιρία της εφημερίδας RCS Mediagroup, ανακοίνωσε ότι μετά τη σύσκεψη των διευθυντικών στελεχών της εφημερίδας ο Φερούτσιο Ντε Μπορτόλι παραιτήθηκε " για προσωπικούς λόγους" και θα αντικατασταθεί από τον Στέφανο Φόλι, έγκυρο πολιτικό αρθρογράφο της εφημερίδας. " Οι αποφάσεις αυτές επιβεβαιώνουν και υπερτονίζουν την αυτονομία και την ανεξαρτησία της "Corriere della Sera", δήλωσε ο Μαουρίτσιο Ρομίτι, επικεφαλής της εκδοτικής εταιρίας.

    Οι συντάκτες της εφημερίδας δημοσίευσαν την Πέμπτη μια ανοικτή με την οποία δηλώνουν την απόλυτη εμπιστοσύνη τους στον Μπορτόλι και ζητούν από την διεύθυνση να μην παρεμβαίνει στο έργο της εφημερίδας χωρίς να τους ενημερώνουν.

    Ωστόσο επι μέρες κυκλοφορούν φήμες σε ολόκληρη την Ιταλία ότι ο Μπορτόλι βρισκόταν σε δυσμένεια γιατί η εφημερίδα τηρούσε επικριτική στάση έναντι της κυβέρνησης του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο οποίος παραπέμπεται σε δική κατηγορούμενος για δωροδοκία δικαστών.

    [11] Αυστραλία - ΗΠΑ απέρριψαν δημοσίευμα των ''L.A Times''

    30/5/2003 8:46:00 πμ

    Η Αυστραλία και οι Ηνωμένες Πολιτείες απέρριψαν δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας "Los Angeles Times", σύμφωνα με το οποίο η Ουάσιγκτον σχεδιάζει να μετακινήσει στο αυστραλιανό έδαφος τους περισσότερους από τους πεζοναύτες της, οι οποίοι έχουν έδρα το ιαπωνικό νησί Οκινάουα. Το άρθρο των Los Angeles Times αναφέρει ότι οι ΗΠΑ μελετούν σχέδιο μετακίνησης 15-20 χιλιάδων πεζοναυτών από την Οκινάουα, στο πλαίσιο των γενικότερων αλλαγών έδρας των ενόπλων δυνάμεων τους στην Ασία. Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Τζον Χάουαρντ διέψευσε ότι υπάρχει τέτοιο θέμα, υπογραμμίζοντας πως τόσο ο ίδιος όσο και ο υπουργός Aμυνας της χώρας δεν έχουν ποτέ συζητήσει για αυτό.

    Αλλαγές στις τοποθετήσεις των στρατιωτών στην Ασία

    "Δεν δίνει εν λευκώ δεσμεύσεις για την παραμονή στρατευμάτων κανενός σε αυτή τη χώρα. Εάν οι Αμερικανοί θέλουν κάτι τέτοιο θα πρέπει να καταθέσουν αίτημα μέσω της πρέπουσας διαδικασίας", δήλωσε ο Αυστραλός πρωθυπουργός μιλώντας στο ραδιόφωνο "3AW" της Μελβούρνης.

    Η αμερικανική πρεσβεία στο Τόκυο διευκρίνισε ότι θα υπάρξουν αλλαγές στις τοποθετήσεις των στρατιωτών στην Ασία, ωστόσο δεν έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις.

    Από την πλευρά της η αμερικανική πρεσβεία στην Κανμπέρα της Αυστραλίας απέρριψε το δημοσίευμα ως αναληθές, αφού όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της "δεν έχει κατατεθεί τέτοιο αίτημα στην Αυστραλία, ούτε και έχουν ξεκινήσει σχετικές συνομιλίες".

    Ανάλογα σχόλια έκανε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της ιαπωνικής κυβέρνησης, Γιασούο Φουκούντα ο οποίος βέβαια είπε ότι γνωρίζει τις προθέσεις της Ουάσινγκτον να επανασχεδιάσουν την τοποθέτηση των δυνάμεων τους στην Ασία.

    [12] ΗΠΑ: Ανακαλύφθηκαν εργαστήρια βιολογικών όπλων

    30/5/2003 8:18:00 πμ

    Αμερικανικές δυνάμεις ανακάλυψαν απαγορευμένα από τον ΟΗΕ κινητά εργαστήρια κατασκευής βιολογικών όπλων στο Ιράκ, σύμφωνα με τον Αμερικανό πρόεδρο. Οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες υποστηρίζουν πως τα οχήματα είχαν αποστειρωθεί από Ιρακινούς επιστήμονες και για αυτό δεν εντοπίστηκαν βιολογικά παράγοντες. Οι δηλώσεις αυτές έγιναν μία ημέρα μετά τη δήλωση του Αμερικανού υπουργού Αμυνας ότι μπορεί να μην εντοπισθούν ποτέ όπλα μαζικής καταστροφής στο Ιράκ, διότι "ενδεχομένως να καταστράφηκαν προ του πολέμου", δήλωση που προκάλεσε αίσθηση ανά τον κόσμο.

    Καμία απόδειξη

    Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου σε Ευρωπαίους και Αραβες δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο, ο Τζορτζ Μπους δήλωσε: "Έχουμε ανακαλύψει κινητές μονάδες κατασκευής απαγορευμένων όπλων. Τα εργαστήρια κατασκευής βιολογικών όπλων παραβιάζουν τους κανονισμούς των Ηνωμένων Εθνών και δεν θα έπρεπε να βρίσκονται στο Ιράκ".

    Ωστόσο, οι έρευνες δεν απέδειξαν την ύπαρξη βιολογικών παραγόντων στις κινητές εργαστηριακές μονάδες. Οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες υποστηρίζουν ότι οι μονάδες είχαν αποστειρωθεί από Ιρακινούς επιστήμονες και γι' αυτό δεν εντοπίστηκαν βιολογικοί παράγοντες.

    Σε συνέντευξή του, εξ άλλου, στη γαλλική τηλεόραση, ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι δεν "υπεραπασχολείται" με το Ιράν, ενώ αξιωματούχος της κυβέρνησής του διευκρίνισε ότι τα νέα σκληρά μέτρα που σχεδίαζε να λάβει η Ουάσινγκτον εναντίον της Τεχεράνης έχουν αναβληθεί επ' αόριστον, λόγω διαφορετικών απόψεων μεταξύ ανώτατων στελεχών της.

    [13] Κατά λάθος απελευθέρωση υπόπτου για σφαγή Σιϊτών

    30/5/2003 10:35:00 πμ

    Οι αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ απελευθέρωσαν κατά λάθος έναν ύποπτο για τη σφαγή χιλιάδων Σιϊτών στην πόλη Μαχαουίλ, στο νότιο Ιράκ, ανακοίνωσε σήμερα εκπρόσωπος της αμερικανικής κεντρικής στρατιωτικής διοίκησης (Centcom). Πρόκειται για τον Μοχάμεντ Τζάουαντ αλ Νέιφους που αφέθηκε ελεύθερος από τις φυλακές της Μπούσα, στο Ουμ Κάσρ στις 18 Μαΐου. Στην ανακοίνωση της Centcom προστίθεται ότι οι αμερικανικές δυνάμεις ''έχουν αποκλειστικά την ευθύνη για την εσφαλμένη αυτή απελευθέρωση και ήδη διεξάγεται έρευνα για να αποτραπεί επανάληψη του συμβάντος στο μέλλον''. ''Οι συμμαχικές δυνάμεις θα χρησιμοποιήσουν κάθε μέσο για να τον συλλάβουν και θα προσφέρουν 25.000 δολάρια σε όποιον δώσει πληροφορίες για τη σύλληψή του'', προστίθεται στην ανακοίνωση.

    [14] Μπους: Ναι στο ισχυρό δολάριο

    30/5/2003 8:56:00 πμ

    Σε συνέντευξη Τύπου με ξένους δημοσιογράφους την παραμονή του ταξιδιού στην Ευρώπη, ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης του με τους ηγέτες της G8 στο Εβιάν της Γαλλίας θα τους καταστήσει σαφές πως οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να υποστηρίζουν την πολιτική του ισχυρού δολαρίου. Στην σύνοδο των Οκτώ πιο Αναπτυγμένων Βιομηχανικά Χωρών θα συμμετάσχουν οι ηγέτες της G7(Γερμανία, Γαλλία, ΗΠΑ, Καναδάς, Βρετανία, Ιταλία, Ιαπωνία) και η Ρωσία. Ο Μπους φεύγει σήμερα από την Ουάσινγκτον για την Πολωνία, πρώτο σταθμό της περιοδείας του που θα διαρκέσει μία εβδομάδα και κατά τη διάρκεια της οποίας θα μεταβεί στη Ρωσία, τη Γαλλία, την Αίγυπτο, την Ιορδανία και το Κατάρ.

    Στο επίκεντρο η οικονομία

    ''Είναι πολύ σημαντικό να αφιερώσουμε χρόνο για να συζητήσουμε για τις οικονομίες μας. Θα τους πω ότι εδώ στην πατρίδα έχουμε ισχυρές οικονομικές και νομισματικές πολιτικές... Θα τους επαναλάβω την προσήλωση μας στην πολιτική του ισχυρού δολαρίου'', είπε ο Αμερικανός πρόεδρος. "Για αυτό και το θέμα της οικονομίας θα είναι από τα πρώτα στη διάταξη της συνόδου κορυφής", δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

    Η πτώση της αξίας του δολαρίου έναντι του ευρώ και του ιαπωνικού γεν έχουν θέσει υπό αμφισβήτηση το εάν η κυβέρνηση Μπους εξακολουθεί να είναι προσηλωμένη στην πολιτική του σκληρού δολαρίου, αν και ο Λευκός Οίκος αρνήθηκε οποιαδήποτε αλλαγή κατεύθυνσης στην νομισματική πολιτική.

    [15] Αυξήσεις στις συντάξεις των εργαζομένων στα τσιμέντα

    30/5/2003 8:34:00 πμ

    Με απόφαση του υφυπουργού Κοινωνικών Ασφαλίσεων, αυξάνονται αναδρομικά από 1.1.2003 οι συντάξεις που χορηγεί το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Προσωπικού Εταιριών Τσιμέντων. Για το τμήμα της σύνταξης έως 500 ευρώ η αύξηση είναι 4%, ενώ από 500,01 έως 1.000 ευρώ ορίζεται σε 2%. Επίσης, αναπροσαρμόζονται τα κατώτερα όρια των συντάξεων του συγκεκριμένου ταμείου, σε 150 ευρώ για τις συντάξεις γήρατος και σε 134 ευρώ για τις συντάξεις χηρείας. Στον υπολογισμό των συντάξεων δεν συμπεριλαμβάνονται τα επιδόματα, που χορηγούνται στους συνταξιούχους του ταμείου.

    [16] Ολυμπιακός: Οι μεταγραφικές κινήσεις

    30/5/2003 10:40:00 πμ

    Στο στρατόπεδο του Ολυμπιακού οι πανηγυρισμοί για την κατάκτηση του 7ου σερί πρωταθλήματος δεν επηρεάζουν τις μεταγραφικές κινήσεις της ομάδας. Ο αντιπρόεδρος της ΠΑΕ, Γιώργος Λούβαρης, συναντήθηκε την Πέμπτη το μεσημέρι με τον Γιώργο Αμανατίδη προκειμένου να συζητήσουν την ανανέωση της συνεργασίας τους για ακόμη έναν χρόνο. Επίσης, συνεχίζεται η αναζήτηση του αντικαταστάτη του Στέλιου Γιαννακόπουλου και ο Κύπριος Κωνσταντίνος Χαραλαμπίδης, του ΑΠΟΕΛ, που φαντάζει αυτή την στιγμή ως το πρώτο φαβορί για να μετακομίσει στο λιμάνι, καθώς ο Βασίλης Λάκης δεν δείχνει έτοιμος να αφήσει την ΑΕΚ, ενώ λίγες είναι οι πιθανότητες για να αγωνιστεί στον Ολυμπιακό ο Γιώργος Γεωργιάδης του ΠΑΟΚ.

    Την Τετάρτη οι παίκτες και η τεχνική ηγεσία του Ολυμπιακού γλέντησαν μέχρι πρωίας σε γνωστό νυχτερινό κέντρο την κατάκτηση του 7ου σερί τίτλου.

    Στο γλέντι ήταν παρών και ο πρώην πλέον παίκτης του Ολυμπιακού, Στέλιος Γιαννακόπουλος, ο οποίος πήγε κατευθείαν από το αεροδρόμιο (επέστρεφε από το Μπόλτον) στο νυχτερινό κέντρο.

    Μάλιστα, φόρεσε ένα ερυθρόλευκο κασκόλ στο λαιμό και λίγο αργότερα πήρε το μικρόφωνο και εν μέσω αποθέωσης είπε δύο τραγούδια.

    Ο Γιαννακόπουλος αποθεώθηκε από τους συμπαίκτες του αλλά και από αρκετούς θαμώνες του μαγαζιού.

    [17] Παραμένει ο Σάριτς στον Παναθηναϊκό

    30/5/2003 10:28:00 πμ

    Μετά τους Ολισαντέμπε, Βλάοβιτς οι οποίοι συναντήθηκαν τη Τετάρτη με τον πρόεδρο του Παναθηναϊκού Αγγελο Φιλιππίδη και ανανέωσαν τα συμβόλαια τους, την Πέμπτη ήταν η σειρά του Ντανιέλ Σάριτς. Ο Κροάτης αμυντικός βέβαια δεν μίλησε με τον Φιλιππίδη αλλά με τον Βέλιμιρ Ζάετς, ο οποίος όμως τον ενημέρωσε για τις προθέσεις της διοίκησης. Ο Κροάτης του ξεκαθάρισε πως η ομάδα επιθυμεί την ανανέωση της συνεργασίας τους όμως με μείωση των αποδοχών του Κροάτη. Από την πλευρά του ο Σάριτς ποροετοιμασμένος με τα όσα συνέβησαν χθες, τόνισε πως επιθυμεί και αυτός να παραμείνει στην ομάδα και κατανοεί τις περικοπες που γίνονται σε όλα, σχεδόν, τα συμβόλαια.

    Έτσι το μόνο που απομένει είναι να συναντηθεί την επόμενη εβδομάδα ο Φιλιππίδης με τον Σάριτς και εκτός απροόπτου να ανανεώσουν την συνεργασία τους.

    Στο μεταξύ, ο Κάρλος Σαϊνιο μίλησε για το διαφαινόμενο τέλος της συνεργασίας του με το "τριφύλλι".

    Ο Πορτογάλος μέσος τόνισε τα εξής: "Πραγματικά δεν γνωρίζω τι θα κάνω. Τώρα πρέπει να μιλήσω με το μάνατζέρ μου. Πάντως νομίζω ότι θα υπάρξει κι άλλη επαφή με τη διοίκηση. Δεν είμαι ικανοποιημένος με την πρόταση. Οταν ήρθα είχα συμβόλαιο με τη Σαραγόσα και για να υπογράψω δέχθηκα να παίρνω λιγότερα λεφτά. Νομίζω ότι δεύτερη φορά μείωση δεν μπορώ να τη δεχτώ. Εχουν ρωτήσει κάποιες ομάδες για μένα αλλά δεν έχω κάποια επίσημη πρόταση. Δεν μπορώ να πω ότι είμαι ικανοποιημένος με την παρουσία μου εδώ. Δεν γνώριζα τον κόσμο και το ελληνικό ποδόσφαιρο έτσι τα πράγματα ήταν δύσκολα για μένα. Στο τέλος πήρα ευκαιρίες για να αγωνιστώ αλλά δεν είμαι ικανοποιημένος γιατί δεν κατακτήσαμε κάποιο τίτλο".

    [18] Παχυσαρκία - πρόβλημα δημόσιας υγείας

    30/5/2003 8:42:00 πμ

    Η παχυσαρκία εξελίσσεται σε παγκόσμια επιδημία που έχει προσβάλει πάνω από 250 εκατομμύρια ανθρώπους, αλλά όπως προειδοποιεί ένας διακεκριμένος διατροφολόγος, το χειρότερο δεν έχει έλθει ακόμα, καθώς οι υπέρβαροι έφηβοι θα πυροδοτήσουν κάποια στιγμή ένα μεγαλύτερο πρόβλημα δημόσιας υγείας, εφόσον σύντομα θα γίνουν παχύσαρκοι ενήλικες. ''Η νέα γενιά, η γενιά που έπεται, θα είναι ακόμα πιο παχύσαρκη από τη δική μας, πράγμα που δεν κάνει το μέλλον να φαίνεται ιδιαίτερα ρόδινο'', δήλωσε ο δρ. Μπικαελ Φόγκελχολμ σε συνέντευξη Τύπου. Στο συνέδριο, που θα διαρκέσει έως την 1η Ιουνίου, παίρνουν μέρος 1.500 γιατροί, διατροφολόγοι, ερευνητές και γενετιστές.

    Mια γενιά λιπόσαρκων

    Ο δρ. Φόγκελχολμ, ο οποίος προεδρεύει στο 12ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο για την Παχυσαρκία που αρχίζει στο Ελσίνκι την Πέμπτη, παρατήρησε ότι το φαινόμενο της παχυσαρκίας μεταξύ των εφήβων έχει αυξηθεί με ταχύτερους ρυθμούς απ' ό,τι μεταξύ των μεσηλίκων.

    ''Δεν μπορούμε να περιμένουμε ότι όταν παρέλθει η σημερινή γενιά θα ακολουθήσει μία γενιά λιπόσαρκων'', τόνισε ο διακεκριμένος διατροφολόγος ο οποίος είναι διευθυντής του ανεξάρτητου UKK, Ινστιτούτου Προαγωγής της Υγείας της Φινλανδίας.

    Η συστηματική κατανάλωση τροφών πλούσιων σε λιπαρά και οι ατέλειωτες ώρες στην πολυθρόνα μπροστά σε μία τηλεόραση ή στο κομπιούτερ, έκαναν ζημιά στη νέα γενιά. ''Οι περισσότεροι παχύσαρκοι ενήλικες δεν υπήρξαν παχύσαρκα παιδιά'', λέει ο Φόγκελχολμ.

    ''Τα περιττά κιλά τα απέκτησαν μετά την ηλικία των 25 ή 30 ετών. Σήμερα όμως βλέπουμε όλο και περισσότερα άτομα που είναι ήδη παχύσαρκα στην ηλικία των 10, 15 ή 20 ετών.

    ''Εάν συνεχισθεί αυτή η τάση, το μέλλον δεν διαγράφεται καλύτερο. Διαγράφεται χειρότερο, εκτός εάν βρούμε τρόπο πρόληψης της παχυσαρκίας'', επισημαίνει.

    Ο δρ. Φόγκελχολμ πιστεύει ότι η λύση του προβλήματος έγκειται σε ριζικές αλλαγές που ενθαρρύνουν τον κόσμο και ιδιαίτερα τους νέους να ασκούνται περισσότερο και να αποκτήσουν πιο υγιεινές διατροφικές συνήθειες.

    Επίσης, ένα τμήμα της λύσης του προβλήματος αφορά το πώς σχεδιάζονται τα κέντρα των πόλεων, πώς λειτουργεί η αγορά τροφίμων καθώς και το μέγεθος των μερίδων που σερβίρονται.

    ''Πρόκειται για ένα σύνθετο πρόβλημα, ιδιαίτερα όσον αφορά τη συμπεριφορά'', λέει.

    [19] Δακτυλίδι φωτός το Σάββατο

    30/5/2003 9:32:00 πμ

    Δακτυλιοειδής έκλειψη ηλίου αναμένεται να λάβει χώρα το Σάββατο και πιστεύεται ότι θα γίνει ορατή στο βόρειο ημισφαίριο, κυρίως στις περιοχές γύρω από το βόρειο Ατλαντικό Ωκεανό. Οι δακτυλιοειδείς εκλείψεις δεν είναι εξίσου θεαματικές, όσο οι ολικές και αυτό γιατί δεν επικρατεί απόλυτη συσκότιση. Ο διευθυντής του Ευγενίδιου Πλανηταρίου Διονύσης Σιμόπουλος δήλωσε στην ΕΡΤonline ότι ο δίσκος της σελήνης θα καλύψει "μερικά" τον ηλιακό δίσκο. Το φαινόμενο αυτό είναι μερικό διότι ο ήλιος δεν καλύπτεται ολόκληρα από την Σελήνη. Το κατά πόσο θα είναι κανείς σε θέση να παρακολουθήσει το φαινόμενο αυτό θα εξαρτηθεί και από την περιοχή που βρίσκεται. Στην Ελλάδα θα μπορέσουμε να παρατηρήσουμε μετά την ανατολή του ηλίου, το μέγιστο φαινόμενο 50%-60%, ανάλογα σε ποιες περιοχές βρισκόμαστε, ενώ στα βόρεια η παρατηρητικότητα θα είναι περισσότερη. Για τους γήινους παρατηρητές απαιτείται η χρήση κατάλληλου ηλιακού φίλτρου".

    Ολική έκλειψη ηλίου στις 23 Νοεμβρίου

    "Κάθε χρόνο έχουμε δυο έως και επτά ηλιακές ή σεληνιακές εκλείψεις", επεσήμανε ο κ. Σιμόπουλος.

    Το φαινόμενο θα γίνει αρχικώς ορατό στη Σκωτία και μετά σε ορισμένα σημεία της Ισλανδίας και της Γροιλανδίας.

    Στην Ισλανδία, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν πλωτά μέσα, καθώς το φαινόμενο θα γίνει ορατό μόνο από τη θάλασσα.

    Στην υπόλοιπη Ευρώπη εκτός από την Ισπανία και την Πορτογαλία, η Μέση Ανατολή και ορισμένα κεντρικά μέρη της Ασίας, θα μπορέσουν να απολαύσουν μία μερική έκλειψη ηλίου.

    Η ολική έκλειψη ηλίου φέτος αναμένεται να λάβει χώρα στις 23 Νοεμβρίου 2003 και θα γίνει ορατή μόνο από την Ανταρκτική.

    Πηγή: BBC Greek

    [20] Η σεξουαλική παρενόχληση στην εργασία

    30/5/2003 10:19:00 πμ

    Παρατηρήσεις με υπονοούμενα, σφυρίγματα, προκλητικές φωτογραφίες ημίγυμνων γυναικών πάνω στο γραφείο ή στους τοίχους είναι κάποιες απο τις μορφές σεξουαλικής παρενόχλησης στο χώρο εργασίας. Σύμφωνα με την έρευνα που χρηματοδότήθηκε απο το Ομοσπονδιακό Yπουργείο για τη Γυναίκα και το Παιδί, τα 3/4 του συνόλου των γυναικών έχουν την εμπειρία κάποιου είδους σεξουαλικής παρενόχλησης. Ο Στέφαν Πόπελρετερ, του πανεπιστημίου της Βόννης, δήλωσε ότι πρέπει να διευκρινισθεί ότι η παρενόχληση δεν έχει καμιά απολύτως σχέση με το φλερτ. Παρενόχληση σημαίνει κάτι που δεν γίνεται αρμονικά αποδεκτό και απο τα δύο φύλα.

    Το 1986, το διεθνές κίνημα εργασίας καθόρισε ως σεξουαλική παρενόχληση στο χώρο εργασίας τις ανεπιθύμητες προτάσεις που συνοδεύονται απο χειρονομίες και υπονοούμενα καθώς και απο ανεπιθύμητες σωματικές επαφές με σεξουαλικό υπονοούμενο.

    Ιδιαίτερα ευάλωτες είναι οι γυναίκες που έχουν χωρίσει ή που ζουν μόνες.

    Ακολουθούν οι νεαρές γυναίκες, ειδικότερα οι εκπαιδευόμενες και εκείνες που οι εργασία τους βρίσκεται εν αμφιβόλω.

    [21] Συνελήφθη για βασανισμό... κουκουβάγιας

    30/5/2003 9:13:00 πμ

    Η αστυνομία της Κροατίας συνέλαβε έναν 49χρονο που βασάνιζε μια κουκουβάγια την πόλη Ιβάνιτς Γκραντ, 40 χιλιόμερα ανατολικά του Ζάγκρεμπ. Όπως γράφει η εφημερίδα Vecernji ο άνδρας, που δεν κατονομάζεται, πήρε την κουκουβάγια και τα τρία μικρά της απο τη φωλιά τους, τα κρέμασε ανάποδα και τα ξυλοκόπησε μέχρι θανάτου. Οταν έφθασε η αστυνομία, που ειδοποίησαν οι γείτονες, η κουκουβάγια και το ένα μικρό είχαν ήδη πεθάνει. Οι αστυνομικοί κατόρθωσαν να διασώσουν τα άλλα δύο πουλιά. Ο 49χρονος αντιμετωπίζει ποινή εξάμηνης φυλάκισης.

    [22] Πρίγκιπας Ουίλιαμ: ''Σουαχίλι προσπαθώ να μάθω''

    30/5/2003 8:56:00 πμ

    Σουαχίλι προσπαθεί να μάθει ο πρωτότοκος γιος του πρίγκιπα Κάρολου και της αδικοχαμένης πριγκίπισσας Νταϊανας, πρίγκιπας Ουίλιαμ, ο οποίος όπως δήλωσε το απόφασισε μετά από ένα ταξίδι του στην Αφρική. Κατά τη διάρκεια συνέντευξης εφ'όλης της ύλης με το βρετανικό πρακτορείο ειδήσεων Press Association που δόθηκε την Παρασκευή, στην δημοσιότητα, ο νεαρός πρίγκιπας αποκάλυψε ότι σκεφτόταν να εγκαταλείψει το πανεπιστήμιο. Ο Ουίλιαμ, δεύτερος στην διαδοχή του βρετανικού θρόνου μετά τον πατέρα του πρίγκιπα Κάρολο, δήλωσε ότι άρχισε να μαθαίνει σουαχίλι μετά το ταξίδι του στην ανατολική Αφρική, το διάστημα του ενός έτους "διακοπών" του μέχρι να αρχίσει τα μαθήματα στο πανεπιστήμιο.

    Το κάνω λόγω της αγάπης μου για την Αφρική

    "Το κάνω λόγω της αγάπης μου για την Αφρική. Είναι μια περίεργη γλώσσα για να τη μάθει κανείς, αλλά ήθελα να κάνω κάτι που ήταν πολύ εξειδικευμένο. Αγαπώ τους ανθρώπους της Αφρικής και θα ήθελα να μάθω περισσότερα για αυτούς-και να τους μιλήσω".

    "Έχω ένα βιβλίο και μια κασέτα... Τα έχω στο δωμάτιο μου και πιάνουν αρκετά γρήγορα σκόνη, αλλά προσπαθώ να προοδεύω".

    Μιλώντας λίγες εβδομάδες πριν τα 21α γενέθλια του, ο Ουίλιαμ είπε ότι η έναρξη των σπουδών του στο Πανεπιστήμιο Σεντ Αντριους της Σκωτίας τον έκαναν "να μην αισθάνεται άνετα", ενώ "πέρασε από το μυαλό του" να μην επιστρέψει μετά τις διακοπές.

    "Ο πατέρας μου έδειξε απόλυτη κατανόηση και κατάλαβε ότι είχα τα προβλήματα που είχε και εκείνος. Ήταν πολύ καλός, συζητήσαμε πολύ και στο τέλος καταλάβαμε και οι δύο πως κατανόησα ότι έπρεπε να γυρίσω πίσω", δήλωσε ο νεαρός πρίγκιπας.

    Ενώ οι περισσότεροι σπουδαστές της Ιστορίας Τέχνης θεωρούν τους εαυτούς τους ικανοποιημένους μελετώντας για παλιά έργα τέχνης από τα βιβλία τους, ο Ουίλιαμ αποκάλυψε ότι είχε την ευκαιρία να δει ορισμένα από τα πρωτότυπα τέτοιων αριστουργημάτων.

    "Έκανα την πρώτη διατριβή μου για την Ιστορία Τέχνης στα σχέδια του Λεονάρντο Ντα Βίντσι που ανήκουν στην Βασιλική Συλλογή και έτσι ήμουν πολύ τυχερός", είπε ο πρωτότοκος γιος του πρίγκιπα Κάρολου.

    Ο νεαρός πρίγκιπας μίλησε ευγενικά για τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης, λέγοντας ότι κατά τη διάρκεια των σπουδών του στο Σεντ Αντριους δεν του άσκησαν υπερβολικές πιέσεις σε σύγκριση με αυτές που δεχόταν η μητέρα, η οποία σκοτώθηκε σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα στο Παρίσι το 1997.

    "Τα ΜΜΕ ήταν αρκετά καλά και ελπίζω να συνεχίσουν έτσι. Η διακριτική στάση των μέσων ενημερώσης είναι πιθανώς μια εξήγηση γιατί πέρασα τόσο καλά".


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 30 May 2003 - 10:07:57 UTC