Browse through our Interesting Nodes on Religion in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-05-24

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επίθεση προέδρου Ν.Δ. κατά κυβέρνησης
  • [02] Διήμερο συνέδριο της ΑΕΚΑ
  • [03] Η Αγκυρα έτοιμη να συζητήσει για το Κυπριακό
  • [04] Στην Αστυπάλαια ο Κ. Καραμανλής
  • [05] Την Τρίτη η απολογία του Δ. Μαθιουδάκη
  • [06] Ο Πρωθυπουργός στη Σλοβενία
  • [07] Παπανδρέου:''Ανοιγμα της ΕΕ στα δυτικά Βαλκάνια''
  • [08] Ολοκληρώθηκε η Διάσκεψη των Κοινοβουλίων της Ε.Ε
  • [09] Ατυπο Συμβούλιο Υπουργών Πολιτισμού
  • [10] Ολοκληρώθηκε το συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος
  • [11] Επίτιμος δημότης Αμμοχώστου η Α. Διαμαντοπούλου
  • [12] Αρνείται ο Σαρόν να συναντηθεί με τον Γάλλο ΥΠΕΞ
  • [13] Ικανοποίηση ΗΠΑ για αντιτρομοκρατικές ενέργειες της Συρίας
  • [14] Υπό πολιτική διοίκηση το Ουμ Κασρ
  • [15] Συνεργασία ΗΠΑ-Ιαπωνίας για ανοικοδόμηση του Ιράκ
  • [16] Πρόταση-σοκ για λιτότητα από Γκαργκάνα
  • [17] Χριστοδουλάκης: Σε καλό επίπεδο η οικονομία της Κύπρου
  • [18] Ολα έτοιμα για το διαγωνισμό της Γιουροβίζιον

    [01] Επίθεση προέδρου Ν.Δ. κατά κυβέρνησης

    24/5/2003 7:19:00 μμ

    Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη για θέματα οικονομίας και διαφάνειας άσκησε από την Αστυπάλαια ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής. Ο Κώστας Καραμανλής αναφερόμενος στο θέμα της ανεργίας και της οικονομίας, υποστήριξε ότι η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης οδηγεί σε αδιέξοδα, ενώ έκανε λόγο για καθεστώς μίζας και αδιαφάνειας.

    Μίλησε για παρακμιακά φαινόμενα

    "Φαίνεται ξεκάθαρα πια ότι αυτοί που κυβερνούν, συμβιβάστηκαν με αντιλήψεις που δεν ταιριάζουν στο ανήσυχο πνεύμα του Έλληνα. Επιβραβεύουν πρακτικές που διαιωνίζουν τη μιζέρια και τη μετριότητα. Παρέδωσαν το κράτος στη διαφθορά και την αδιαφάνεια", σημείωσε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της ΝΔ ενώ μίλησε και για "παρακμιακά φαινόμενα που πνίγουν κάθε υγιή επενδυτική προσπάθεια".

    "Είναι πραγματικά λυπηρό- ανέφερε- να βλέπουμε τον Πρωθυπουργό να αρνείται να ακολουθήσει το δρόμο της ευθύνης και να επιλέγει τον κατήφορο της οξύτητας. Αντί να συντονίσει την κυβέρνησή του και να δώσει γραμμή σύγκρουσης με τα προβλήματα, δίνει εντολές πόλωσης και επιθέσεων εναντίον της ΝΔ", είπε χαρακτηριστικά ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. "Την ώρα που ο κόσμος αλλάζει με ραγδαίους ρυθμούς, η κυβέρνηση επιχειρεί να αποδράσει στα χαρακώματα του παρελθόντος, σημείωσε ακόμα ο πρόεδρος της ΝΔ, προσθέτοντας ότι "άμεση προτεραιότητα στη νέα διακυβέρνηση από τη Νέα Δημοκρατία είναι η επανίδρυση του κράτους".

    [02] Διήμερο συνέδριο της ΑΕΚΑ

    24/5/2003 3:23:00 μμ

    Με κεντρικό σύνθημα "για την αντεπίθεση της κεντροαριστεράς" πραγματοποιείται σήμερα και αύριο το συνέδριο της Ανανεωτικής Εκσυγχρονιστικής Κίνησης της Αριστεράς, τρία χρόνια από την συγκρότησή της. Το συνέδριο άνοιξε ο επικεφαλής της Κίνησης, Νίκος Μπίστης, ενώ διαβάστηκε και γραπτό μήνυμα του πρωθυπουργού. Ο κ. Σημίτης στο μήνυμά του, ανέφερε ότι για την αλλαγή του τόπου και την προώθηση του εκσυγχρονισμού στην κοινωνία χρειάζεται η διαρκής συστράτευση όλων.

    Μπίστης: ''Συγκρότηση 'Επιτροπής Κεντροαριστεράς'''

    Σημίτης: ''Μπορούμε ενωμένοι να είμαστε στην πρώτη γραμμή''

    Τη συγκρότηση ''Επιτροπής της Κεντροαριστεράς'' πρότεινε από το βήμα του πρώτου συνεδρίου της ΑΕΚΑ ο επικεφαλής της Νίκος Μπίστης στην εισαγωγική του ομιλία. Ο κ. Μπίστης, αναλύοντας την πρότασή του για τη δημιουργία Επιτροπής της Κεντροαριστεράς, είπε ότι αυτή θα αποτελείται κατά ένα μέρος από στελέχη του ΠΑΣΟΚ και κατά ένα άλλο μέρος από τις οργανωμένες, τις διάσπαρτες και ανένταχτες δυνάμεις που ενδιαφέρονται και αγωνιούν για την τύχη του εκσυγχρονιστικού εγχειρήματος και την προοπτική της Κεντροαριστεράς.

    Ευθύνη της Επιτροπής θα είναι η εκπόνηση, έπειτα από ουσιαστικό διάλογο, ενός συνεκτικού μεταρρυθμιστικού προγράμματος για ένα ευρύτερο χρονικό διάστημα μέχρι τις εκλογές, αλλα και για το διάστημα μετά την Ολυμπιάδα και το Γ' Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης.

    Η ενισχυμένη παρουσία στην Επιτροπή αυτή δυνάμεων, κινήσεων, προσώπων με κύρος, κοινωνική δράση και πνευματικό έργο, θα σηματοδοτήσει την αποδοχή από το ΠΑΣΟΚ της ανάγκης να γίνουν οι επόμενες εκλογές με μια νέα ευρεία συμπαράταξη. Με δεδομένο επίσης, πρόσθεσε, ότι δεδομένοι ή εξαναγκασμένοι σύμμαχοι δεν θα υπάρξουν σ' αυτές τις εκλογές, η πολιτική στάση και η εκλογική συμπεριφορά του κόσμου της εκσυγχρονιστικής Αριστεράς θα προσδιοριστούν σε μεγάλο βαθμό από την εξέλιξη αυτής της πρότασης.

    Ο κ. Μπίστης επισήμανε ακόμη ότι η Κεντροαριστερά στην Ελλάδα θα συγκροτηθεί ως ευρεία παράταξη, με το ΠΑΣΟΚ σε κεντρικό αλλά όχι αποκλειστικό ρόλο, με την καθοριστική αυτόνομη συμβολή των οργανωμένων και διάσπαρτων δυνάμεων της εκσυγχρονιστικής Αριστεράς. Επίσης, υπογράμμισε ότι η ιδέα της Κεντροαριστεράς είναι από την αρχή ριζικά αντίθετη με την αντίληψη ότι ο προοδευτικός χώρος μπορεί σήμερα να ενοποιηθεί στη βάση της πολιτικής γεωγραφίας, της ιστορικής μνήμης και των ιστορικών ταυτίσεων του παρελθόντος.

    Η Κεντροαριστερά, είπε, δεν είναι μια αντιδεξιά συσπείρωση για εκλογική χρήση, με υποβαθμισμένο το προγραμματικό στοιχείο, αντίθετα η υπόθεση αυτή συνδέεται άρρηκτα με το εκσυγχρονιστικό εγχείρημα.

    Στον χαιρετισμό του ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης δεν αναφέρθηκε στο θέμα της δημιουργίας της Κεντροαριστεράς, ωστόσο επισήμανε ότι ''μπορούμε ενωμένοι να είμαστε στην πρώτη γραμμή''. Σήμερα, τονίζει ο πρωθυπουργός, βλέπουμε σε όλο τον κόσμο μια κρίση εμπιστοσύνης στην πολιτική, καθώς μεγάλα τμήματα του πληθυσμού αισθάνονται παραγκωνισμένα και πιστεύουν ότι η πολιτική δεν μπορεί να λύσει τα προβλήματά τους. Ομως, προσθέτει, αυτό είναι μύθος και μάλιστα αρνητικός μύθος, γιατί βοηθά στην αναδίπλωση και την εγκατάλειψη κάθε προσπάθειας. Ο κ. Σημίτης υπογραμμίζει ότι ''έχουμε χρέος να αντισταθούμε στην απαξίωση της πολιτικής με μια νέα μεγάλη πολιτική και κοινωνική συστράτευση, να αντισταθούμε στην κουλτούρα της εσωστρέφειας και της μιζέριας''.

    Παράλληλα, προσθέτει ότι "δεν θα εγκλωβιστούμε στο αδιέξοδο των ανεφάρμοστων παλαιοαριστερών μοντέλων ούτε στο αδιέξοδο του φανερού ή κεκαλυμμένου αντιδραστικού, ακροδεξιού λαϊκισμού, ούτε στις αποτυχημένες και καταδικασμένες νεοφιλελευθερες δοξασίες".

    Εμείς, αναφέρει, καλούμαστε να αξιοποιήσουμε με τόλμη και δημιουργική φαντασία την παράδοση της προοδευτικής παράταξης, της παράταξης που επέμεινε σταθερά στις αξίες του ανθρωπισμού, του οικουμενισμού και της αλληλεγγύης.

    Τέλος, ο πρωθυπουργός αναφέρει στο μήνυμά του ότι η χώρα μας έχει πετύχει πολλά και έχει αλλάξει εντυπωσιακά μέσα σε λιγότερο απο δέκα χρόνια και μπορεί τώρα να πάει ακόμη πιο μπροστά. Μπορούμε ενωμένοι να είμαστε στην πρώτη γραμμή, σημειώνει ο κ. Σημίτης.

    Ομιλίες εκπροσώπων κομμάτων

    Εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ στο συνέδριο απηύθυνε χαιρετισμό ο Χρήστος Παπουτσής, ο οποίος έκανε λόγο για την ανάγκη μιας νέας ενότητας ιδεών και στόχων, μιας ενότητας που δεν θα εξαντλείται σε προεκλογικές κινήσεις, αλλά σε μια προγραμματική συμφωνία.

    Τη Νέα Δημοκρατία εκπροσώπησε ο βουλευτής Πάνος Παναγιωτόπουλος, ο οποίος επισήμανε ότι οι διαφορές που υπάρχουν μεταξύ της ΑΕΚΑ και της ΝΔ δεν εμποδίζουν, αντίθετα επιβάλλουν να υπάρχουν ανοιχτοί δίαυλοι επικοινωνίας, κάτι για το οποίο ενδιαφέρεται και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σήμερα, αλλά και θα διατηρήσει το ίδιο ενδιαφέρον και σε περίπτωση που γίνει κυβέρνηση.

    Ο κ. Παναγιωτόπουλος υπογράμμισε ότι είναι ανάγκη να εξαλειφθούν οι διαχωριστικές γραμμές της μισαλλοδοξίας του παρελθόντος, αναγνωρίζοντας ότι όπως η Αριστερά έτσι και η συντηρητική παράταξη έκανε ιστορικά λάθη.

    Εκ μέρους του ΣΥΝ απηύθυνε χαιρετισμό ο Νίκος Βούτσης, ο οποίος άφησε αιχμές κατά της κυβέρνησης και για την πορεία του εκσυγχρονιστικού εγχειρήματος, λέγοντας ότι ο εκσυγχρονισμός μεταλλάχθηκε σε φιλελευθερισμό και κάλεσε έμμεσα και την ΑΕΚΑ, αλλά και γενικότερα την Αριστερά να μην εγκλωβιστεί στη λογική της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Βούτσης είπε ότι η σύγχρονη Αριστερά πρέπει να εκφράσει τις αγωνίες των μη προνομιούχων Ελλήνων, ωστόσο σημείωσε ότι το πεδίο του δημοσίου διαλόγου με την ΑΕΚΑ θα παραμείνει ανοιχτό.

    Οι εργασίες του συνεδρίου θα ολοκληρωθούν την Κυριακή.

    [03] Η Αγκυρα έτοιμη να συζητήσει για το Κυπριακό

    24/5/2003 6:50:00 μμ

    Παρά τις αντιρρήσεις Ντενκτάς, έτοιμος να συζητήσει εκ νέου το σχέδιο Ανάν και να ανακοινώσει ότι ελεύθερα θα μπορούν πλέον τα κυπριακά πλοία να προσεγγίζουν τα τουρκικά λιμάνια, φέρεται να είναι ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες αναμένεται να προσκαλέσει ο ίδιος τους Κύπριους επιχειρηματίες να δραστηριοποιηθούν στον τουριστικό τομέα και στην Τουρκία. Το Κυπριακό και οι εξελίξεις που διαγράφονται θα είναι στην ατζέντα των συνομιλιών που θα έχει τον ερχόμενο μήνα στις ΗΠΑ ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Γιώργος Ιακώβου, με τον Αμερικανό ομόλογό του Κόλιν Πάουελ και την σύμβουλο εθνικής ασφαλείας Κοντολίζα Ράϊς, καθώς και με το γ.γ. του Ο.Η.Ε. Κόφι Αναν. Τη Δευτέρα ο πρόεδρος της Κύπρου Τάσσος Παπαδόπουλος θα έχει στην Αθήνα συνομιλίες με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο και τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη.

    Aνοιγμα τριών νέων διόδων από και προς τα κατεχόμενα

    Στο μεταξύ, με αμείωτο ρυθμό συνεχίζεται η διακίνηση από και προς τις κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου. Στον ένα μήνα εφαρμογής του μέτρου καταγράφηκαν 483.000 διελεύσεις, από τις οποίες οι 324.000 αφορούν σε Ελληνοκυπρίους και οι 159.000 σε Τουρκοκυπρίους. Καθημερινά ο αριθμός των διελεύσεων ανέρχεται σε 8.000.

    Το μέτρο αυτό λειτούργησε και τονωτικά στην οικονομία της κατεχόμενης Κύπρου, αφού όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Τουρκοκυπρίων Ξενοδόχων, οι Ελληνοκύπριοι δαπάνησαν 7 εκατ. δολάρια μέχρι τώρα στις επισκέψεις τους στις κατεχόμενες περιοχές.

    Ο ψευδοπρωθυπουργός του καθεστώτος του Ντενκτάς δήλωσε ότι εξετάζεται το άνοιγμα τριών ακόμη νέων διόδων.

    [04] Στην Αστυπάλαια ο Κ. Καραμανλής

    24/5/2003 5:48:00 μμ

    Νέα επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε από την Αστυπάλαια όπου βρίσκεται ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής. Αναφερόμενος στο θέμα της ανεργίας και της οικονομικής πολιτικής ο κ. Καραμανλής έκανε λόγο για καθεστώς μίζας και αδιαφάνειας. Επίσης μίλησε για παρακμιακά φαινόμενα που πνίγουν κάθε υγιή επενδυτική προσπάθεια. Κατά την επίσκεψη του ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας είχε επαφές με τον δήμαρχο και τους παραγωγικούς φορείς του νησιού.

    [05] Την Τρίτη η απολογία του Δ. Μαθιουδάκη

    24/5/2003 5:27:00 μμ

    Την Τρίτη πήρε προθεσμία προκειμένου να απολογηθεί στον ανακριτή, ο Δημήτρης Μαθιουδάκης, 44 χρονών, ο οποίος κατηγορείται ότι σκότωσε τον πατέρα του. Ο 44χρονος οδηγήθηκε το Σάββατο στον εισαγγελέα Ηρακλείου που του άσκησε δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση και παράνομη οπλοφορία, οπλοχρησία. Σύμφωνα με πληροφορίες, στον εισαγγελέα ανέφερε περιστατικά που είχαν συμβεί παλαιότερα με τον πατέρα του και αφορούσαν κληρονομικά θέματα, ενώ αρνήθηκε πως είχε πρόθεση να τον σκοτώσει και ισχυρίσθηκε πως επρόκειτο για ατύχημα. Μετά την προσαγωγή του στον εισαγγελέα οδηγήθηκε στο Β' Ανακριτή απ' όπου πήρε προθεσμία ως την Τρίτη για να απολογηθεί.

    [06] Ο Πρωθυπουργός στη Σλοβενία

    24/5/2003 7:07:00 μμ

    Την ατζέντα της Συνόδου Κορυφής στη Θεσσαλονίκη, συζήτησε στη Λουμπλιάνα της Σλοβενίας ο Πρωθυπουργός και προεδρεύων της Ευρωπαϊκής Ένωσης Κώστας Σημίτης, με τον Σλοβένο ομόλογό του Αντονι Ροπ, στο πλαίσιο του γύρου που πραγματοποιεί στις κοινοτικές πρωτεύουσες ενόψει της συνάντησης κορυφής στην ελληνική συμπρωτεύουσα. Οι δύο ηγέτες συζήτησαν ακόμα τις σχέσεις της ευρωπαϊκής Ένωσης με τα δυτικά Βαλκάνια και τα μέτρα που πρέπει να παρθούν για την αντιμετώπιση του φαινομένου της λαθρομετανάστευσης.

    Να ενισχυθεί η κοινή πολιτική ασφάλειας και άμυνας

    "Όταν η κρίση στο Ιράκ βρισκόταν στο προσκήνιο, στην Ένωση είχαν ξεχάσει ότι υπήρχε το Κόσοβο, ότι εξακολουθούσε να υπάρχει μια εύθραυστη κατάσταση στην πρώην Γιουγκοσλαβία και μετά τη δολοφονία του πρωθυπουργού της Σερβίας Ζόραν Τζίντζιτς θυμήθηκαν και πάλι ότι κάτι πρέπει να γίνει και με τα Δυτικά Βαλκάνια", δήλωσε ο Κώστας Σημίτης.

    Οπως είπε ο Ελληνας Πρωθυπουργός, αποφάσεις θα ληφθούν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Θεσσαλονίκης για περαιτέρω χρηματοδοτήσεις κοινών σχεδίων δικτύων υποδομών (ηλεκτρικής ενέργειας, αυτοκινητοδρόμων κ.λπ.), την προσαρμογή της νομοθεσίας των χωρών των δυτικών Βαλκανίων προς το κοινοτικό κεκτημένο και τέλος για μια συντονισμένη συνεργασία με στόχο την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος.

    Ο κ. Σημίτης σημείωσε επίσης ότι θα υπάρξει με διάφορους τρόπους βοήθεια προς τις χώρες των δυτικών Βαλκανίων για τη συνέχιση των διαδικασιών εκδημοκρατισμού τους.

    Από την πλευρά του ο κ. Ροπ ανέφερε πως εκτιμά ότι η κοινή πολιτική ασφάλειας και άμυνας πρέπει να ενισχυθεί και η Σλοβενία υποστηρίζει αυτή την ενίσχυση. "Θέλουμε, όμως, οι όποιες αλλαγές που θα συντελεσθούν προς αυτή την κατεύθυνση να είναι συμπληρωματικές ως προς το ρόλο του ΝΑΤΟ", πρόσθεσε ο κ. Ροπ.

    [07] Παπανδρέου:''Ανοιγμα της ΕΕ στα δυτικά Βαλκάνια''

    24/5/2003 5:06:00 μμ

    Την ανάγκη ''αναβάθμισης της πορείας των δυτικών Βαλκανίων προς την κοινή ευρωπαϊκή οικογένεια'' επισήμανε ο υπουργός Εξωτερικών και προεδρεύων του Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης Γιώργος Παπανδρέου στο πλαίσιο του συνεδρίου που διοργανώνει το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ για τη νοτιοανατολική Ευρώπη στην Αθήνα, σε συνεργασία με την Ελληνική Προεδρία.

    ''Το μήνυμα που θα προσπαθήσουμε να στείλουμε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Θεσσαλονίκης είναι ότι είμαστε έτοιμοι να ξεπεράσουμε τις ιστορικές μας διαφορές και να θεμελιώσουμε το δίκαιο του νόμου και από την άλλη πλευρά ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεσμεύεται για ουσιαστική οικονομική και πολιτική υποστήριξη, ώστε και οι χώρες των δυτικών Βαλκανίων να γίνουν μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι ανάγκη, σε ένα κλίμα που σκιάζεται από την κρίση στο Ιράκ, να αποδείξει η Ελληνική Προεδρία τη σημασία για μόνιμη ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή των Βαλκανίων'', δήλωσε ο κ. Παπανδρέου.

    Αναφερόμενος στα ζητήματα που βρίσκονται ακόμη σε εκκρεμότητα, δηλαδή Κυπριακό, ελληνοτουρκικά, έκανε λόγο για ''μια νέα δυναμική που επιτρέπει τη μείωση της έντασης και δείχνει το δρόμο για διαφορετικές λύσεις, μία εκ των οποίων θα μπορούσε να είναι και το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης''.

    Ερωτηθείς σχετικά με τις πρόσφατες παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι ''η ελληνική πλευρά προβαίνει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες'' και επισήμανε ότι έχει ζητήσει από τους πολιτικούς διευθυντές του ελληνικού και του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, στο επίπεδο των οποίων διεξάγεται ο ελληνοτουρκικός διάλογος, να συζητήσουν το θέμα και ''να το διευθετήσουν με βάση τους διεθνείς κανόνες''.

    ''Είναι καιρός -πρόσθεσε- να κλείσει η πληγή που ταλαιπωρεί εδώ και πολλά χρόνια κυρίως την Ελλάδα. Με την επίλυση όμως του Κυπριακού, νομίζω ότι θα ομαλοποιηθούν περαιτέρω οι σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας. Η άμυνά μας πάντως, είναι πάντα έτοιμη'', υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου.

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τον ενδεχόμενο ανασχηματισμό της κυβέρνησης, ο υπουργός Εξωτερικών δεν θέλησε να σχολιάσει τις φημολογίες και παρέπεμψε στις πρόσφατες δηλώσεις του πρωθυπουργού.

    Στο συνέδριο μίλησαν και οι ηγέτες των βαλκανικών χωρών

    Στην ίδια εκδήλωση μίλησαν ο πρωθυπουργός της Σερβίας Ζόραν Ζίβκοβιτς, ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Μπόρις Τραϊκόφσκι, ο πρόεδρος της Κροατίας Στέπαν Μέσιτς, ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Φάτος Νάνο, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Πατ Κοξ, ο πρόεδρος του Ιδρύματος "Soros Fund Management"και συμπροεδρεύων της συνάντησης Τζορτζ Σόρος και ο διοικητής της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας Θεόδωρος Καρατζάς.

    Όλοι οι ηγέτες των βαλκανικών κρατών εξέφρασαν την εκτίμησή τους για τις προσπάθειες που καταβάλλει η Ευρωπαϊκή Ένωση και συγκεκριμένα η Ελληνική Προεδρία για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής πορείας των Βαλκανίων, ενώ όλοι έδειξαν έντονο ενδιαφέρον για το μέλλον της Ευρώπης και επισήμαναν την ανάγκη συμμετοχής και των βαλκανικών χωρών στο νέο οικοδόμημα.

    "Με την ένταξή μας, δίνουμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση την ευκαιρία να γίνει πλήρης", δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Κροατίας Στέπαν Μέσιτς.

    Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Πατ Κοξ προέταξε το παράδειγμα της Σλοβενίας και τόνισε τη συμβολή της Ελληνικής Προεδρίας στην ανάδειξη της συνεργασίας Ευρωπαϊκής Ένωσης - Βαλκανίων σε σημαντική προτεραιότητα. Τάχθηκε δε υπέρ του σχηματισμού μιας "Ομάδας Εργασίας" ειδικά για τα Βαλκάνια, κατά το πρότυπο της Ομάδας που εργάστηκε για την ένταξη των χωρών της Κεντρικής Ευρώπης.

    Ο κ. Σόρος επισήμανε την πρόοδο που έχει σημειώσει η Σερβία και αναφερόμενος στη δολοφονία του πρωθυπουργού Ζόραν Τζίντζιτς, δήλωσε ότι "όσα δεν κατάφερε εν ζωή, τα επιτυγχάνει τώρα", εννοώντας την ώθηση που έδωσε ο θάνατός του στην προσπάθεια για την αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος στη χώρα του. "Πρέπει να βοηθήσουμε τη Σερβία, ειδικά τώρα που δείχνει ότι κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση", είπε ο κ. Σόρος.

    Ο Θεόδωρος Καρατζάς επαναβεβαίωσε τη δέσμευση της Εθνικής Τράπεζας να διαδραματίσει ουσιαστικό και μακροπρόσθεσμο ρόλο στα Βαλκάνια.

    [08] Ολοκληρώθηκε η Διάσκεψη των Κοινοβουλίων της Ε.Ε

    24/5/2003 4:00:00 μμ

    Την ιστορική καμπή στην οποία βρίσκεται η Ευρωπαϊκή Ένωση ενώπιον των παγκόσμιων προκλήσεων, επισήμανε ο πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης, κατά την τακτική Ετήσια Διάσκεψη των προέδρων των κοινοβουλίων της Ε.Ε και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που ολοκλήρωσε το Σάββατο τις εργασίες της στην Αθήνα. Στη Διάσκεψη συμμετείχαν και οι πρόεδροι των κοινοβουλίων των χωρών που προσχώρησαν πρόσφατα στην ΕΕ, καθώς και των υποψηφίων χωρών.

    Πρωταρχικός ο ρόλος των κοινοβουλευτικών θεσμών

    Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Βουλής, όλοι οι συμμετέχοντες συμφώνησαν ότι η Ε.Ε βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή της ιστορίας της, αντιμέτωπη με εξελίξεις παγκόσμιας εμβέλειας που συντελούνται στον ευρωπαϊκό και διεθνή χώρο.

    Όπως καταγράφηκε στα συμπεράσματα της Προεδρίας "για την αντιμετώπιση των νέων προκλήσεων που εμφανίζονται, η Ε.Ε οφείλει να εκσυγχρονίσει τις δομές της και να ισχυροποιήσει την παρουσία της στη διεθνή σκηνή. Οφείλει παράλληλα να διαδραματίσει έναν ουσιαστικότερο ρόλο στις διεθνείς σχέσεις. Η Συνέλευση για το Μέλλον της Ευρώπης οφείλει να υποβάλει θετικές προτάσεις για επαναπροσδιορισμό της Ένωσης στο διεθνή χώρο και να ασκήσει δυναμικότερη επιρροή στις διεθνείς σχέσεις".

    Οι πρόεδροι των κοινοβουλίων "επισήμαναν με θετικό πνεύμα τη γιγαντιαία, ταυτόχρονη και παράλληλη προσπάθεια που αναλαμβάνει η Ε.Ε για πρώτη φορά, ούτως ώστε, αφενός να μεταρρυθμίσει τις δομές της, μέσω της Συνέλευσης για το Μέλλον της Ευρώπης και της Διακοινοβουλευτικής Διάσκεψης, αφετέρου να ενσωματώσει σ' ένα ολοκληρωμένο σύνολο ένα μεγάλο μέρος της ευρωπαϊκής ηπείρου, μέσω της ένταξης νέων κρατών -μελών της Κεντρικής και Νότιας Ευρώπης, καθώς και της Μεσογείου".

    Επίσης, διακήρυξαν την αμέριστη υποστήριξη των κοινοβουλίων τους στο μεγάλο αυτό εγχείρημα και θεωρούν αναγκαίο η Συνέλευση να υποβάλει τις προτάσεις της στα Εθνικά Κοινοβούλια και το Ευρωκοινοβούλιο στον κατάλληλο χρόνο και προ της έναρξης των εργασιών της Διακυβερνητικής Διάσκεψης.

    Εξάλλου, επιβεβαίωσαν τον πρωταρχικό ρόλο των κοινοβουλευτικών θεσμών στην κατοχύρωση του δημοκρατικού διαλόγου, καθώς επίσης την ανάγκη περαιτέρω μείωσης του δημοκρατικού ελλείμματος της Ένωσης. Τήρησαν μια θετική στάση απέναντι στη διαδικασία που είχε ξεκινήσει με τις Συνθήκες του Μάαστριχτ και του Αμστερνταμ και τις Διακηρύξεις της Νίκαιας και του Λάακεν. Ωστόσο, τόνισαν ότι η συμμετοχή των εθνικών κοινοβουλίων στα ευρωπαϊκά δρώμενα δεν θα έπρεπε να περιθωριοποιηθεί.

    Τέλος, οι πρόεδροι των κοινοβουλίων εξέφρασαν την ικανοποίησή τους σε σχέση με τη μέχρι τώρα πορεία της Ευρωπαϊκής Συνέλευσης και ευχήθηκαν να διατηρηθεί αυτή η διαδικασία και στο μέλλον.

    [09] Ατυπο Συμβούλιο Υπουργών Πολιτισμού

    24/5/2003 2:00:00 μμ

    Με την παρουσία του τέως πρωθυπουργού της Γαλλίας, και προέδρου της Επιτροπής Πολιτισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μισέλ Ροκάρ πραγματοποιείται στο Μέγαρο Μουσικής της Θεσσαλονίκης, με την παρουσία και των 25 Υπουργών Πολιτισμού της Ευρωπαϊκής Ενωσης το Ατυπο Συμβούλιο Υπουργών Πολιτισμού. Η θέση του Πολιτισμού και της κοινής ευρωπαϊκής πολιτιστικής ταυτότητας στο Ευρωπαϊκό Σύνταγμα απασχολησε το πρωί τις εργασίες του Ατυπου Συμβουλίου Υπουργών Πολιτισμού.

    Ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος δήλωσε ότι προτεραιότητα, στο διάλειμα των εργασιών, είναι η ομοφωνία στην διατήρηση του άρθρου 151 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Κοινότητα που συνιστά τη νομική βάση για την άσκηση πολιτικής, στον τομέα του Πολιτισμού και των Οπτικοακουστικών Μέσων.

    Βασικό ζήτημα για την Ελληνική Προεδρία είναι η μετάβαση από την αρχή της Ομοφωνίας, στην αρχή της ενισχυμένης πλειοψηφίας (αφορά μόνο το εσωτερικό της Ενωσης και όχι τις τρίτες χώρες).

    Αναφερόμενος, στη χρησιμότητα της σημαντικής διάταξης του άρθρου 133 της Συνθήκης για τις διεθνείς εμπορικές σχέσεις κυρίως με τις Ηνωμένες Πολιτείες, ο κ. Βενιζέλος διευκρίνισε ότι ζητούμενο είναι η διατήρηση της αρχής της ομοφωνίας. "Δεν μπορεί τα θέματα Πολιτιστικής πολιτικής και πολυμορφίας να τίθενται παρεπιμπτόντως και εκβιαστικά μόνο στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, ή του Παγκόσμιου Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας", επεσήμανε στις δηλώσεις του, ο υπουργός Πολιτισμού. Παράλληλα, διευκρίνισε ότι ένας από τους στόχους είναι η UNESCO να λειτουργεί ως το βασικό Φόρουμ για θέματα πολιτιστικής πολιτικής και Πολιστικής Πολυμορφίας.

    Το εκπαιδευτικό σύστημα, η λειτουργία των ΜΜΕ και το Διαδίκτυο είναι, σύμφωνα με τους 25 υπουργούς Πολιτισμού της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ο σύγχρονος τρόπος να προσεγγιστούν οι Ευρωπαίοι Πολίτες. Ενα από τα προβλήματα της Πολιτιστικής Ευρώπης είναι ότι εμφανίζεται να λειτουργεί ως ενιαία μόνο χάριν των Αμερικανικών οπτικοακουστικών προϊόντων, ενώ υπάρχουν τεράστιες δυσκολίες, ως προς τη διακίνηση των πολιτιστικών αγαθών, των πολιτιστικών πληροφοριών και βεβαίως των προϊόντων του πολιτισμού, στο χώρο της Ενιαίας Ευρωπαϊκής Οικονομικής αγοράς, διευκρίνισε ο κ. Βενιζέλος στην ομιλία του προς τους ομολογους του.

    Πρόταση της Ελληνικής Προεδρίας είναι να αλλάξει ο τρόπος λήψης των αποφάσεων και να καταγραφεί στο Νέο Ευρωπαϊκό Σύνταγμα, καταρχήν υπόψιν του προέδρου Ζισκάρ Ντ' Εστέν, τρεις εβδομάδες πριν την παρουσίαση του σχεδίου του Συντάγματος, στην Θεσσαλονίκη.

    Στην έναρξη των εργασιών&shy;? που διεξάγεται κεκλεισμένων των θυρών- ο κ. Βενιζέλος καλωσόρισε τους ομολόγους του και αναφέρθηκε στα πολιτιστικά κτίρια και τις υποδομές που υπάρχουν στη Θεσσαλονίκη και οφείλουν κατά πολύ την υπάρξη τους ή την ανακαίνιση τους, στο Θεσμό της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης(Θεσσαλονίκη 1997).

    Αναφέρθηκε μάλιστα, στην Ολυμπιακή Προετοιμασία, που όπως χαρακτηριστικά είπε δεν αφορά μόνο την Αθήνα, αλλά και τη Θεσσαλονίκη και πολλές άλλες πόλεις. Επίσης έκανε λόγο και για τη διεκδίκηση της διοργάνωσης της ΕΧPO 2008, στην Θεσσαλονίκη, και για την προετοιμασία του σχετικού φακέλλου με το κεντρικό θέμα: "Τα ανθρώπινα δίκτυα και ο ρόλος της μητέρας γης ή MARE TERRA".

    Οι εργασίες συνεχίζονται με θέμα "Η θέση του Πολιτισμού στο μελλοντικό Ευρωπαϊκό Σύνταγμα".

    Μετά την καθιερωμένη, πλέον οικογενειακή φωτογραφία των "25 του Πολιτισμού της Ευρώπης" έξω από το Μέγαρο Μουσικής (σύμφωνα με το πρόγραμμα στις 15.00μ.μ) θα ξεκινήσει η συζήτηση του 3ου θέματος της σημερινής συνεδρίασης "Διαφήμιση και Οπτικοακουστικά Μέσα" με προεδρεύοντα τον υπουργό Τύπου Χρήστο Πρωτόπαππα.

    Το απόγευμα, οι Υπουργοί Πολιτισμού θα ξεναγηθούν στα Βυζαντινά Μνημεία της Θεσσαλονίκης. Το βράδυ έχει προγραμματιστεί πολιτιστική εκδήλωση στο Βασιλικό Θέατρο "Μουσικές και Χοροί στους αιώνες".

    [10] Ολοκληρώθηκε το συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος

    24/5/2003 4:46:00 μμ

    Το μέλλον και τα όρια της Ευρώπης, κυριάρχησαν στις εργασίες του συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, οι οποίες ολοκληρώθηκαν το Σάββατο στο ''Ρόδος Παλάς''. Ο βουλευτής και πρώην υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος στην εισήγησή του αναφέρθηκε στα σύνορα της Ευρώπης και κυρίως στην ίδια τη διεύρυνση. Ο κ. Πάγκαλος τόνισε ότι είναι απαραίτητο να υπάρχουν τα σύνορα της Ευρώπης με τη νομική τους έννοια. Είναι, όπως είπε, αυτονόητο στη Ρόδο να υπάρχουν σύνορα, τα οποία πρέπει να προφυλάσσονται από τις επιβουλές, τις αμφισβητήσεις και να προστατεύονται από παραβιάσεις, που μπορεί να έχουν σχέση με ρεύματα της εποχής, μεγάλης κοινωνικής επικινδυνότητας, όπως η παράνομη μετανάστευση.

    Πάγκαλος: ''Πρόωρη η διεύρυνση''

    Τότε, πρόσθεσε, τα σύνορα της Ενωσης πρέπει να συμπίπτουν με τα σύνορα των κρατών-μελών όπως τα χαράσσει το Διεθνές Δίκαιο.

    ''Ετσι, όπου θα υπάρχουν αμφισβητήσεις -είπε ο κ. Πάγκαλος- δεν θα είναι μόνο μεταξύ της χώρας-μέλους και του οποιουδήποτε τρίτου, αλλά μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του τρίτου. Ιδιαίτερα στο Αιγαίο, όπου η Τουρκία ισχυρίζεται ότι δεν υπάρχουν σύνορα, θα υπάρχει ένα ανοικτό θέμα μεταξύ της Τουρκίας και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που θα πρέπει να το λύσει άμεσα''.

    Ο κ. Πάγκαλος αναφέρθηκε και στη διεύρυνση της Ενωσης που έχει γίνει, και είναι, όπως υπογράμμισε, πρόωρη.

    ''Η Ελλάδα αν δεν είχε σε εξέλιξη το θέμα της Κύπρου, που παραμένει ανοικτό, θα μπορούσε να είναι επιφυλακτική στο ζήτημα της διεύρυνσης. Από την είσοδο στην Ευρωπαϊκή Ενωση των λεγόμενων ανατολικών χωρών, όπως η Σλοβενία, η Τσεχία, η Σλοβακία, η Πολωνία, ακόμα και η Ρωσία, θα δημιουργηθούν οικονομικά και πολιτικά προβλήματα. Το χειρότερο είναι πως οι χώρες αυτές έχουν μια προσήλωση στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, με αδιανόητο τρόπο για τα ελληνικά δεδομένα, έχουν οικονομικά προβλήματα και δεν θα απαρνηθούν εύκολα τον εθνικισμό".

    Οι χώρες αυτές -είπε ο κ. Πάγκαλος- θα δημιουργήσουν μεγαλύτερα οικονομικά προβλήματα από αυτά που ήδη υπάρχουν. "Αγνοώντας τα προβλήματα αυτά είναι σαν να έχουμε ένα πτώμα στο ντουλάπι. Με αυτά τα δεδομένα, χώρες που προσπαθούν να επιτύχουν τη σύγκλιση θα χάσουν κοινοτικούς πόρους που θα πρέπει να δοθούν στις ανατολικές χώρες που έχουν οικονομικά προβλήματα''.

    Στους παράγοντες που θα καθορίσουν το μέλλον της Ευρώπης και είναι το μέγεθος της, η συνταγματική της εξέλιξη και οι σχέσεις της με άλλες χώρες και τις Ηνωμένες Πολιτείες, αναφέρθηκε στην ομιλία του ο βουλευτής της ΝΔ, Πέτρος Μολυβιάτης, ο οποίος μίλησε και για τις διαφωνίες που υπάρχουν για την είσοδο νέων χωρών στην Ενωση.

    Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου μίλησαν ακόμη και πολλοί άλλοι βουλευτές, εκπρόσωποι κομμάτων κλπ.

    [11] Επίτιμος δημότης Αμμοχώστου η Α. Διαμαντοπούλου

    24/5/2003 1:11:00 μμ

    Η κοινοτική Επίτροπος Αννα Διαμανατοπούλου ολοκλήρωσε τη διήμερη επίσκεψή της στην Κύπρο και αναχώρησε βράδυ της Παρασκευής, αφού προηγουμένως τιμήθηκε από το Δήμο Αμμοχώστου, με το σπασμένο κλειδί της κατεχόμενης πόλης. Η κ. Διαμαντοπούλου ανακηρύχθηκε επίτιμος δημότης Αμμοχώστου σε ειδική τελετή στο Πολιτιστικό Κέντρο Αμμοχώστου στη Δερύνεια, κατά την οποία ο Δήμαρχος Γιάννης Σκορδής της επέδωσε το σπασμένο κλειδί της πόλης για τις πολύτιμες υπηρεσίες της προς την Κύπρο. Η κ. Διαμαντοπούλου χαρακτήρισε το σπασμένο κλειδί της κατεχόμενης Αμμοχώστου που της δόθηκε τη μεγαλύτερη τιμή που της έγινε ποτέ. Νωρίτερα η κοινοτική επίτροπος δήλωσε ότι η προσχώρηση της Κυπρου δημιουργεί μια καταλυτική δυναμική για επίλυση του κυπριακού.

    [12] Αρνείται ο Σαρόν να συναντηθεί με τον Γάλλο ΥΠΕΞ

    24/5/2003 12:41:00 μμ

    Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν αρνήθηκε να συναντηθεί με τον Γάλλο υπουργό Εξωτερικών Ντομινίκ ντε Βιλπέν, ο οποίος αρχίζει την Κυριακή επίσκεψη στο Ισραήλ και προβλέπεται να συναντηθεί με τον Παλαιστίνιο ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ στη Ραμάλα. Ο Ισραηλινός αξιωματούχος που έδωσε την πληροφορία άφησε να εννοηθεί ότι η άρνηση του Σαρόν οφείλεται στην απόφαση του Ντε Βιλπέν να συναντηθεί με τον Αραφάτ, παρά τις ισραηλινές και αμερικανικές πιέσεις. Αντί του Σαρόν, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών θα συναντήσει τον ομόλογό του Σιλβάν Σαλόμ. Με την ευκαιρία ο Σαλόμ θα εκφράσει τη δυσαρέσκειά του στο Ισραήλ που πιστεύει ότι ''κάθε επίσκεψη στον Αραφάτ αποδυναμώνει τον Παλαιστίνιο πρωθυπουργό Μαχμούντ Αμπάς'', πρόσθεσε ο Ισραηλινός αξιωματούχος.

    Την Παρασκευή, σε συνέντευξη Τύπου στο Παρίσι, ο Ντομινίκ ντε Βιλπέν εξέφρασε την επιθυμία να συναντηθεί με τον Αριέλ Σαρόν ενώ πρόκειται να μεταβεί στη Ραμάλα όπου θα έχει συνάντηση με τον Γιασέρ Αραφάτ.

    [13] Ικανοποίηση ΗΠΑ για αντιτρομοκρατικές ενέργειες της Συρίας

    24/5/2003 12:06:00 μμ

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν ότι η Συρία προσπαθεί να πατάξει την τρομοκρατία, αλλά δεν έχει κάνει τα μεγάλα βήματα που θα ήθελε η Ουάσιγκτον, ανακοίνωσε αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. "Εχουμε ορισμένες ενδείξεις για πάταξη της τρομοκρατικής δραστηριότητας στη Δαμασκό, αλλά δεν έχουμε ακόμη αυτό που περιμένουμε, ωστόσο υπήρξε κάποια ανταπόκριση αλλά όχι ακόμη αυτό που περιμένουμε", δήλωσε ο Αμερικανός αξιωματούχος που δεν αποκάλυψε το όνομά του. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ κατά την επίσκεψή του στο Ισραήλ πριν λίγες μέρες δήλωσε ότι η Συρία θα βρεθεί "στη λάθος πλευρά της ιστορίας" αν προσπαθήσει να αποσταθεροποιήσει το μεταπολεμικό Ιράκ ή αν συνεχίσει να υποθάλπει τις ακραίες παλαιστινιακές ομάδες.

    [14] Υπό πολιτική διοίκηση το Ουμ Κασρ

    24/5/2003 12:34:00 μμ

    Το λιμάνι της πόλης Ουμ Κασρ στο νότιο Ιράκ πέρασε την Παρασκευή υπό πολιτική διοίκηση, ανακοίνωσε η αμερικανική υπηρεσία USAID που συντoνίζει τη βοήθεια για την ανοικοδόμηση του Ιράκ. "Το λιμάνι του Ουμ Κασρ, που είναι η κύρια είσοδος για τα φορτηγά πλοία περιλαμβανομένης και της ανθρωπιστικής βοήθειας στη χώρα, έχει τεθεί επίσημα υπό τη διοίκηση της εταιρείας "Υπηρεσίες Φορτοεκφόρτωσης Αμερικής" (SSA), βάσει ενός συμβολαίου που εκχωρήθηκε από την USAID", αναφέρει σε ανακοίνωσή της η υπηρεσία.

    Σύμφωνα με την USAID, η μεταβίβαση των εξουσιών από το 17ο βρετανικό σύνταγμα, που εξασφάλισε τον έλεγχο του λιμανιού κατά τη στρατιωτική επέμβαση της αμερικανοβρετανικής συμμαχίας, στους νέους πολιτικούς διοικητές έδωσε την ευκαιρία για μία σύντομη επίσημη τελετή που σφραγίστηκε από την άφιξη του φορτηγού M/V Irazou, το οποίο μετέφερε 14.600 τόνους ρυζιού για τους Ιρακινούς.

    "Πρόκειται για το πρώτο σχέδιο ανοικοδόμησης του Ιράκ που μεταβιβάστηκε σε πολιτική διοίκηση", υπογράμμισε η USAID.

    [15] Συνεργασία ΗΠΑ-Ιαπωνίας για ανοικοδόμηση του Ιράκ

    24/5/2003 1:43:00 μμ

    Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους ζήτησε από τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Τζουνιτσίρο Κοϊζούμι ''εμφανή'' συνεργασία για την ανοικοδόμηση του Ιράκ, δήλωσε Ιάπωνας κυβερνητικός αξιωματούχος. Το αίτημα υπεβλήθη κατά τη συνάντηση των δύο ηγετών στο ράντσο του Αμερικανού προέδρου στο Τέξας, αφού ο Μπους ευχαρίστησε τον Κοϊζούμι για την ολόψυχη υποστήριξη της Ιαπωνίας στην επίθεση κατά του Ιράκ υπό την ηγεσία των αμερικανικών δυνάμεων.

    Αποστολή στρατιωτικής δύναμης και αεροσκαφών

    Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός δήλωσε ότι η χώρα του θα έχει ενεργό ρόλο στην ανοικοδόμηση του Ιράκ. ''Κατ' αρχήν, σκεφτόμαστε να στείλουμε στρατιώτες και μεταφορικά αεροσκάφη στις γειτονικές με το Ιράκ χώρες, προκειμένου να βοηθήσουν με την επιμελητεία της ανθρωπιστικής βοήθειας'', πρόσθεσε ο Κοϊζούμι, λέγοντας πως η Ιαπωνία πρέπει να βρει τρόπους να υποστηρίξει την ιρακινή ανοικοδόμηση ανάλογα με τις δυνάμεις της.

    Το ειρηνόφιλο σύνταγμα της Ιαπωνίας την εμπόδισε να λάβει μέρος στις στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Ιράκ, ωστόσο η κυβέρνηση δεσμεύτηκε να παράσχει βοήθεια 100 εκατομμυρίων δολαρίων για την ανοικοδόμηση. Σύμφωνα με δημοσιεύματα των ΜΜΕ, το Τόκιο εξετάζει το ενδεχόμενο να φιλοξενήσει μια διεθνή διάσκεψη δωρητών.

    [16] Πρόταση-σοκ για λιτότητα από Γκαργκάνα

    24/5/2003 6:47:00 μμ

    Πρόταση για μείωση μισθών και τιμών για την αντιμετώπιση της ανεργίας διατυπώνει ο διοικητής της Τράπεζας Ελλάδας, Νίκος Γκαργκάνας σε συνέντευξη του, σε σημερινή εφημερίδα, με αφορμή τα πρόσφατα λουκέτα σε επιχειρήσεις που βρέθηκαν υπό πτώχευση. Παράλληλα με την συγκράτηση τιμών και μισθών, ο κ. Γκαργκάνας επιμένει και σε άλλα μέτρα - σοκ στο πλαίσιο μιας νέας μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού ενώ τονίζει την αναγκαιότητα για ευελιξία στην αγορά εργασίας. Ο ίδιος αναγνωρίζει ότι οι προτάσεις αυτές θα προκαλέσουν αντιδράσεις αλλά υποστηρίζει ότι δεν μπορεί να γίνει κάτι άλλο. Η συνταγή του κ. Γκαργκάνα για την αντιμετώπιση της ανεργίας βρίσκει αντίθετο τον υπουργό Εργασίας Δημήτρη Ρέππα.

    Μισθοί λιτότητας και μειωμένες τιμές, η συνταγή του διοικητή της Τράπεζας Ελλάδος

    Αναγκαίες και αναπόφευκτες θεωρεί ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Νίκος Γκαργκάνας την ολοκλήρωση των διαρθρωτικών αλλαγών και θεσμικών μεταρρυθμίσεων στην ελληνική οικονομία για να συνεχιστεί η ανάπτυξή της με υψηλούς ρυθμούς και μετά την ολοκλήρωση των έργων των Ολυμπιακών Αγώνων και του Γ' ΚΠΣ.

    Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ του Σαββατοκύριακου" ο διοικητής της Τράπεζας Ελλάδος υπογραμμίζει, επίσης, τη σημασία που έχουν οι ξένες επενδύσεις, σημειώνοντας ότι χωρίς αυτές δεν μπορεί μια μικρή ανοικτή οικονομία όπως η ελληνική να αναπτυχθεί.

    Ο κ. Γκαργκάνας αναγνωρίζει ωστόσο ότι στη φάση αυτή πολιτικά είναι δύσκολο να προωθηθούν όλες οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις λόγω του βραχυπρόθεσμου οικονομικού και κοινωνικού κόστους που θα έχουν, αλλά αργά ή γρήγορα, προσθέτει, θα γίνουν.

    ''Αναγκαία η άμεση μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού''

    Ο Νίκος Γκαργκάνας αναφερόμενος στο ασφαλιστικό χαρακτηρίζει θετική εξέλιξη τη μεταρρύθμιση του 2000, αλλά -όπως αναφέρει- αφορούσε στο ΙΚΑ κυρίως, και όχι ολόκληρο το σύστημα.

    Προτείνει δε για τη βιωσιμότητά του τον περιορισμό της πρόωρης συνταξιοδότησης αναφέροντας ότι σήμερα 3 στους 10 νέους συνταξιούχους έχουν λιγότερα από 16 χρόνια ασφάλισης και η χώρα μας έχει τους διπλάσιους ανάπηρους συνταξιούχους σε σχέση με το μέσο όρο της Ε.Ε.

    Αναφερόμενος στην εισοδηματική πολιτική υπογραμμίζει τον κίνδυνο από άμετρες αυξήσεις μισθών κυρίως στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, ενώ προαναγγέλλει και την κατάργηση του ορίου των καταναλωτικών δανείων.

    [17] Χριστοδουλάκης: Σε καλό επίπεδο η οικονομία της Κύπρου

    24/5/2003 1:14:00 μμ

    Μονοήμερη επίσκεψη στην Κύπρο πραγματοποίησε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Χριστοδουλάκης, προσκεκλημένος του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ). Ο κ. Χριστοδουλάκης έγινε δεκτός από τον Κύπριο πρόεδρο Τάσσο Παπαδόπουλο, με τον οποίο συζήτησε θέματα προσαρμογής της κυπριακής οικονομίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Ο Ελληνας υπουργός σε δηλώσεις του τόνισε ότι η οικονομία της Κύπρου βρίσκεται σε πολύ καλή θέση, με υψηλή ανάπτυξη και ισχυρά χαρακτηριστικά ώστε να μπορεί χωρίς πρόβλημα να ενταχθεί στην οικονομία του Ευρώ.

    [18] Ολα έτοιμα για το διαγωνισμό της Γιουροβίζιον

    24/5/2003 7:38:00 μμ

    Λίγες ώρες απομένουν για τη διεξαγωγή του 48ου διαγωνισμού τραγουδιού της Γιουροβίζιον, στη Ρίγα της Λετονίας. Εκατομμύρια τηλεθεατές απ' όλο τον κόσμο θα παρακολουθήσουν την ευρωπαϊκή αυτή διοργάνωση, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο υπερσύγχρονο Ολυμπιακό συγκρότημα Σκόντο, 60.000 τετραγωνικών μέτρων που έχει φιλοξενήσει πολλές καλλιτεχνικές και αθλητικές διοργανώσεις. Εικοσιέξι μουσικά σύνολα και τραγουδιστές από ισάριθμες χώρες θα διεκδικήσουν την πρώτη θέση στο διαγωνισμό. Τη χώρα μας θα εκπροσωπήσει η Μαντώ με το τραγούδι "Never Let You Go" σε μουσική της ίδιας και στίχους του Τέρι Σιγανού και θα είναι η 17η στη σειρά παρουσίασης των τραγουδιών. Η ΕΤ-1 θα συνδεθεί με τη Ρίγα από τις 9 το βράδυ όπου η Δάφνη Μπόκοτα θα μεταφέρει όλο το παρασκήνιο της προετοιμασίας του μουσικού διαγωνισμού που θα αρχίσει στις δέκα το βράδυ.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 24 May 2003 - 17:20:47 UTC