Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 2) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-05-21

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Οι πιλότοι της Αεροπλοΐας θα συμμετέχουν στη Νέα Ολυμπιακή
  • [02] Πρόταση για νέα σχέση προσέγγισης δυτικών Βαλκανίων-ΕΕ
  • [03] Η Συρία στην προσεχή σύνοδο ΕΕ-μεσογειακών κρατών
  • [04] Ισχυρός σεισμός στο Αλγέρι
  • [05] Η Τεχεράνη αρνείται ότι υποστηρίζει την Αλ Κάιντα
  • [06] Οι ΗΠΑ ζητούν από τους Ιρακινούς να παραδώσουν τα όπλα τους
  • [07] Καμπανάκι Σόλμπες για δημοσιονομική πολιτική
  • [08] Έκκληση Σιράκ στους G8 για συνεισφορά στην ανάκαμψη της οικονομίας

    [01] Οι πιλότοι της Αεροπλοΐας θα συμμετέχουν στη Νέα Ολυμπιακή

    21/5/2003 9:10:00 μμ

    Τη συμμετοχή τους στη υπό δημιουργία Νέα Ολυμπιακή Αεροπορία, αποφάσισαν οι πιλότοι της Αεροπλοΐας. Στη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης του κλάδου τους, αποφάσισαν με 68 ψήφους υπέρ έναντι 33 κατά, τη συμμετοχή τους στο νέο φορέα. Όσον αφορά στα οικονομικά τους, οι πιλότοι πέτυχαν να βελτιώσουν την αρχική συμφωνία με το Υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών και από το αρχικό ποσό των 26,6 εκατομμυρίων ευρώ, κατέληξαν στα 27 εκατομμύρια ευρώ. Στο ποσό αυτό δεν συμπεριλαμβάνονται οι πρόσθετες αμοιβές, όπως το επίδομα θέσεως εκπαιδευτή, τα εκτός έδρας και άλλα. Να σημειωθεί πως οι πιλότοι της Ολυμπιακής Αεροπορίας έχουν "παγώσει" το διάλογο με το υπουργείο, ενώ την Τετάρτη άρχισαν οι συζητήσεις μεταξύ του υπουργείου και της Ένωσης Ιπταμένων Συνοδών Φροντιστών της Ολυμπιακής.

    [02] Πρόταση για νέα σχέση προσέγγισης δυτικών Βαλκανίων-ΕΕ

    21/5/2003 10:22:00 μμ

    Την ενίσχυση της υφιστάμενης πολιτικής της ΕΕ για την περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων, με στοιχεία από τη διαδικασία της πρόσφατης διεύρυνσης της ΕΕ, πρότεινε την Τετάρτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις Βρυξέλλες. Η Διαδικασία Σταθεροποίησης και Εταιρικότητας -που προσδιορίζει την πολιτική της ΕΕ στην περιοχή- παραμένει ο βασικός άξονας της πολιτικής της ΕΕ απέναντι στα κράτη των Δυτικών Βαλκανίων (Αλβανία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Κροατία, Μαυροβούνιο, ΠΓΔΜ και Σερβία). Τα στοιχεία περιλαμβάνουν την εισαγωγή εταιρικών σχέσεων ευρωπαϊκής ενσωμάτωσης, οι οποίες θα προσδιορίσουν τις προτεραιότητες για την προώθηση της προσέγγισης των κρατών αυτών με την ΕΕ και θα δημιουργήσουν ένα συγκεκριμένο πλαίσιο για σχέδια δράσεων των συμμετεχόντων με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

    Συνεργασία κατά της διαφθοράς

    Επίσης, οι προτάσεις περιλαμβάνουν την ενίσχυση της διαδικασίας δημιουργίας θεσμών στα κράτη των Δ. Βαλκανίων μέσω προγραμμάτων "αδελφοποίησης" (βάσει των οποίων δημόσιοι υπάλληλοι από τα κράτη μέλη θα εργάζονται για ένα διάστημα ως σύμβουλοι στα κράτη της περιοχής) και την παροχή τεχνικής βοήθειας από το Γραφείο Ανταλλαγής Πληροφοριών Τεχνικής Βοήθειας (Technical Assistance Information Exchange Office) το οποίο θα πρέπει να αρχίσει να λειτουργεί στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων.

    Εξάλλου, στις προτάσεις της Επιτροπής περιλαμβάνονται η ενισχυμένη πολιτική συνεργασία σε θέματα Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, η περαιτέρω συνεργασία στους τομείς της Δικαιοσύνης και των Εσωτερικών Υποθέσεων, προκειμένου να καταπολεμηθεί η διαφθορά και το οργανωμένο έγκλημα και η δυνατότητα των κρατών των Δυτικών Βαλκανίων να συμμετάσχουν σε κάποια κοινοτικά προγράμματα, συμπεριλαμβανομένων των εκπαιδευτικών προγραμμάτων.

    Σύμφωνα με την Επιτροπή, οι προτάσεις αυτές είναι η συνδρομή της στη Σύνοδο ΕΕ-Δυτικά Βαλκάνια που θα διεξαχθεί την 21η Ιουνίου στη Θεσσαλονίκη.

    Σχολιάζοντας την πρόταση, ο αρμόδιος για τις εξωτερικές σχέσεις επίτροπος Κρις Πάτεν δήλωσε: "Ο χάρτης της ΕΕ δεν θα είναι ολοκληρωμένος μέχρι τα Δυτικά Βαλκάνια να συμπεριληφθούν σε αυτόν. Υπάρχει πολύ δουλειά που πρέπει να γίνει στους τομείς των οικονομικών μεταρρυθμίσεων και της δημοκρατικής διακυβέρνησης, ενώ η καταπολέμηση της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος παραμένουν σημαντικές προκλήσεις στην περιοχή. Οι σημερινές μας προτάσεις δείχνουν ότι η ΕΕ κάνει ότι μπορεί για να βοηθήσει αυτά τα κράτη να προετοιμαστούν, καθώς η ευχή μας να τις δούμε μια μέρα μέλη της ΕΕ είναι πραγματική".

    [03] Η Συρία στην προσεχή σύνοδο ΕΕ-μεσογειακών κρατών

    21/5/2003 10:05:00 μμ

    Επιβεβαίωσε την Τετάρτη η Συρία ότι πρόκειται να αντιπροσωπευτεί στη σύνοδο των κρατών-μελων της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών, με τη συμμετοχή των μεσογειακών κρατών, που θα γίνει στις 26-27 του τρέχοντος μηνός στο Ηράκλειο της Κρήτης. Την πληροφορία αυτή έδωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγή του υπουργείου Εξωτερικών της Συρίας ζητώντας να μείνει ανώνυμη, αλλά δεν διευκρίνισε σε τί επίπεδο θα αντιπροσωπευτεί η Δαμασκός στην παραπάνω σύνοδο.

    Ζητήματα οικονομικής-πολιτικής συνεργασίας

    Πάντως, εκπρόσωπος του Ύπατου Εκπρόσωπου της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική της Ασφάλειας, του Χαβιέ Σολάνα, περιόδευσε πρόσφατα στη Μ. Ανατολή, αναγγέλλοντας προ ημερών τη συριακή συμμετοχή, πρώτη φορά μετά από πολλά έτη, δήλωσε ότι αυτή θα είναι σε επίπεδο υπουργού Εξωτερικών.

    Κατά την ακριβώς προηγούμενη σύνοδο, η Συρία απείχε εξαιτίας της ισραηλινής συμμετοχής.

    Εκπρόσωπος του συριακού υπουργείου Εξωτερικών, δήλωσε πάντως πρόσφατα στον ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου ότι η Δαμασκός είναι έτοιμη να επαναλάβει τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ από το σημείο ακριβώς από το οποίο, τον Ιανουάριο του 2000, διακόπηκαν.

    Σημειώνεται ότι στις συνόδους ΕΕ-μεσογειακών κρατών, στο φόρουμ του ευρωμεσογειακού διαλόγου, θίγονται ζητήματα οικονομικής και πολιτικής συνεργασίας.

    [04] Ισχυρός σεισμός στο Αλγέρι

    21/5/2003 10:56:00 μμ

    Ισχυρή σεισμική δόνηση έγινε αισθητή στις 21:45 (ώρα Ελλάδας) στην πρωτεύουσα του Αλγερίου, όπως μεταδίδουν οι ξένοι ανταποκριτές στην πόλη. Η δόνηση είχε μέγεθος 6,7 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ και το επίκεντρο εντοπίζεται περίπου 70 χλμ ανατολικά του Αλγερίου, σύμφωνα με μετρήσεις Αμερικανών σεισμολόγων. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα, αλλά εξαιτίας της δόνησης προκλήθηκαν μικροζημιές. ''Πολλές οικογένειες βγήκαν στους δρόμους πανικόβλητες, αλλά δεν είδαμε σοβαρές ζημιές. Η δόνηση είχε διάρκεια αρκετών δευτερολέπτων'', δήλωσε ξένος ανταποκριτής στην πρωτεύουσα της Αλγερίας.

    [05] Η Τεχεράνη αρνείται ότι υποστηρίζει την Αλ Κάιντα

    21/5/2003 8:19:00 μμ

    Φωτο Αρχείου

    Κατηγορηματικά αρνήθηκαν, για μία ακόμη φορά την Τετάρτη, ότι υποστηρίζουν το τρομοκρατικό δίκτυο της Αλ Κάιντα, οι Αρχές του Ιράν, που επανέλαβαν ότι μάχονται σκληρά κατά της παρουσίας μελών τρομοκρατικών οργανώσεων στη χώρα τους. Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Αμπντολάχ Ραμεζανζαντέχ, επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ γνωρίζουν καλά πως το Ιράν πολεμά με σθένος κάθε είδους παρουσία της Αλ Κάιντα στη χώρα, ενώ σημείωσε ότι έχει απελάσει στις χώρες καταγωγής τους περίπου 500 άτομα που υπήρχαν εναντίον τους υποψίες ότι σχετίζονται με το τρομοκρατικό αυτό δίκτυο. Την ίδια ώρα, αυξάνονται οι κατηγορίες των ΗΠΑ ότι η Τεχεράνη υποστηρίζει το τρομοκρατικό δίκτυο του Οσάμα Μπιν Λάντεν.

    ''Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι μέλη της Αλ Κάιντα βρίσκονται στο Ιράν και τίθενται πολλές ερωτήσεις για το ρόλο τους σε όσα συνέβησαν στη Σαουδική Αραβία'', τόνισε την Τρίτη ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ.

    Απαντώντας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος του Ιράν τόνισε ότι οι δηλώσεις του Αμερικανού υπουργού στερούνται πλήρως βάσης, ενώ σημείωσε πως η χώρα του πολεμούσε την Αλ Κάιντα και τους Ταλιμπάν από την εποχή που οι ΗΠΑ τους υποστήριζαν.

    Ωστόσο, σύμφωνα με τους Τάιμς της Νέας Υόρκης, που επικαλούνται ανώνυμες πηγές, οι ΗΠΑ έχουν πληροφορίες πως οι επιθέσεις στη Σαουδική Αραβία σχετίζονται με ένα μικρό πυρήνα της Αλ Κάιντα στο Ιράν, μεταξύ των μελών του οποίου είναι και ένας από τους γιους του Οσάμα Μπιν Λάντεν.

    [06] Οι ΗΠΑ ζητούν από τους Ιρακινούς να παραδώσουν τα όπλα τους

    21/5/2003 9:00:00 μμ

    Την παράδοση κάθε είδους όπλου που κατέχουν οι Ιρακινοί, σχεδιάζουν να ζητήσουν εντός της εβδομάδας οι ΗΠΑ, που απειλούν ότι θα συλληφθούν όσοι δεν υπακούσουν στη διαταγή. Η ενέργεια αυτή αποτελεί μέρος των προσπαθειών για να επικρατήσει ασφάλεια στη χώρα, που μετά την κατάρρευση του Σαντάμ Χουσεΐν είναι ουσιαστικά ανύπαρκτη. Το έργο της συλλογής των όπλων των πολιτών θα ανατεθεί στην τοπική αστυνομία αλλά και στον στρατό. Σύμφωνα με άρθρο της Τετάρτης των New York Times, τα αμερικανικά στρατεύματα έχουν ήδη κατασχέσει τεράστιες ποσότητες όπλων όλων των τύπων. Ο υποστράτηγος Ντέιβιντ Μακίρναν, διοικητής των χερσαίων δυνάμεων στο Ιράκ, τόνισε στην εφημερίδα ότι βρίσκονται στο τελευταίο στάδιο της εφαρμογής μιας πολιτικής συλλογής όπλων και της απόφασης για το ποίος μπορεί να κατέχει όπλα, ενώ επισήμανε ότι επιθυμία τους είναι να συλλέξουν όλα τα εκρηκτικά και τα όπλα που βρίσκονται σε λάθος χέρια.

    [07] Καμπανάκι Σόλμπες για δημοσιονομική πολιτική

    21/5/2003 8:45:00 μμ

    Να διασφαλίσουν τη δημοσιονομική πειθαρχία και να προχωρήσουν άμεσα στην εξυγίανση των δημοσίων οικονομικών τους με μεταρρυθμίσεις των συνταξιοδοτικών τους προγραμμάτων, ζητά από τις χώρες μέλη της Ε.Ε. ο αρμόδιος επίτροπος Πέδρο Σόλμπες. Παρουσιάζοντας την ετήσια έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τόνισε ότι τα χρονικά περιθώρια έχουν στενέψει και προειδοποίησε ότι αν δεν ληφθούν μέτρα, άμεσα, μέχρι το 2010, ενδέχεται οι οικονομίες να μην αντέξουν, λόγω της γήρανσης του πληθυσμού. Έκανε λόγο για επιδείνωση της δημοσιονομικής κατάστασης της Ε.Ε. τα τελευταία δυο χρονια γεγονός που αποδίδει στη χαλάρωση δημοσιονομικής πειθαρχίας αλλά και στις οικονομικές συγκυρίες.

    [08] Έκκληση Σιράκ στους G8 για συνεισφορά στην ανάκαμψη της οικονομίας

    21/5/2003 8:50:00 μμ

    ''Όλες οι προϋποθέσεις συντρέχουν τώρα για την ανάκαμψη της διεθνούς οικονομίας σύντομα'', υπογράμμισε την Τετάρτη ο πρόεδρος της Γαλλίας Ζακ Σιράκ, ενόψει της προσεχούς συνόδου κορυφής των οκτώ πλουσιότερων κρατών του κόσμου στη χώρα του. Την ίδια ώρα, απηύθυνε επίσημη έκκληση στους "G8" να εισφέρουν ο καθένας ξεχωριστά για να εκπληρωθεί σύντομα ο σκοπός αυτός. Ο Σιράκ, στη διάρκεια συνέντευξης τύπου που έδωσε σήμερα για την προσεχή σύνοδο των "G8", στο Εβιάν από τις 3 Ιουνίου, υπογράμμισε επίσης ότι τα κράτη αυτά (ΗΠΑ, Βρετανία, Ιταλία, Γερμανία, Γαλλία, Ιαπωνία, Καναδάς και Ρωσία) πρέπει να εκπέμψουν ένα ''μήνυμα εμπιστοσύνης'' προς τη διεθνή οικονομική κοινότητα.

    Ευνοϊκές οι συνθήκες

    "Αρθηκαν οι αβεβαιότητες. Το χρηματιστηριακό απόστημα έσπασε και μειώνεται η οικονομική αστάθεια. Ξανάγινε λογική η τιμή του πετρελαίου. Χαμηλά είναι τα βασικά επιτόκια πολλών νομισματικών ζωνών και μάλιστα μπορεί να εξασθενήσουν περαιτέρω'', σημείωσε στη διάρκεια της ίδιας συνέντευξης ο Γάλλος πρόεδρος.

    ''Συντρέχουν λοιπόν όλες οι προϋποθέσεις για να ανακάμψει άμεσα η διεθνής οικονομία και η ευκαιρία αυτή δεν πρέπει να χαθεί',' τόνισε ο ίδιος. "Από το Εβιάν, πρέπει να στείλουμε μήνυμα εμπιστοσύνης ότι είμαστε αποφασισμένοι να πετύχουμε την ανάκαμψη της διεθνούς οικονομίας, συνεχίζοντας διαρθρωτικού χαρακτήρα μεταρρυθμίσεις (μείωση φορολογιών, μέτρα υπέρ της απασχόλησης) με κεντρικό στόχο την αύξηση της ανταγωνιστικότητας των οικονομιών μας διεθνώς", υπογράμμισε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Σιράκ.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 21 May 2003 - 20:56:48 UTC