Browse through our Interesting Nodes on Education in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-05-19

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πανελλαδική απεργία της ΑΔΕΔΥ σήμερα
  • [02] Στο υπουργείο εργασίας οι εργαζόμενοι των Υβόννη Στορς
  • [03] Κυβερνητική σύσκεψη στο Μαξίμου για Γ' ΚΠΣ
  • [04] Έτοιμο το πολυνομοσχέδιο για τους ΟΤΑ
  • [05] Πέθανε το 18μηνο αγοράκι στην Κρήτη
  • [06] Πρεμιέρα αύριο για τις Πανελλαδικές εξετάσεις
  • [07] Συνεδρίαση δικηγόρων για επικείμενο νομοσχέδιο
  • [08] Αντιδράσεις για τα διόδια του δήμου Βουλιαγμένης
  • [09] Διευρυμένη Σύνοδος Αρχηγών Αστυνομιών της Ε.Ε
  • [10] Επίσκεψη Φίσλερ στην Αθήνα
  • [11] Aτυπο Συμβούλιο υπουργών Μεταφορών- Ναυτιλίας
  • [12] Η υπόθεση της Λουίζης Ριανκούρ στη δίκη
  • [13] Δίχως τέλος ο κύκλος αίματος στη Μ. Ανατολή
  • [14] Μαροκινοί ισλαμιστές οι δράστες των επιθέσεων
  • [15] Βέλγιο: Νέα τετραετία για τον Φέρχοφσταντ
  • [16] Ευρωπαϊκή συνεργασία κατά της τρομοκρατίας
  • [17] Ινδονήσιοι αλεξιπτωτιστές εναντίον ανταρτών στη Β. Σουμάτρα
  • [18] Τουλάχιστον 200 νεκροί από πλημμύρες στη Σρι Λάνκα
  • [19] Τραυματισμοί Αμερικανών στρατιωτών από χειροβομβίδα
  • [20] Τραγούδια της αλλοτινής Γαλλίας
  • [21] Εκδίκηση για τον σύντροφό της πήρε... βασιλική κόμπρα!

    [01] Πανελλαδική απεργία της ΑΔΕΔΥ σήμερα

    19/5/2003 11:46:00 πμ

    Μετ' εμποδίων πραγματοποιούνται σήμερα οι συναλλαγές του κοινού με τις δημόσιες υπηρεσίες, λόγω της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας που έχει κηρύξει η ΑΔΕΔΥ, στην οποία μάλιστα συμμετέχουν δάσκαλοι και καθηγητές. Τα μέσα μαζικής μεταφοράς, πάντως, θα κινηθούν κανονικά, ενώ κανονικά θα πραγματοποιηθούν και οι πτήσεις, καθώς οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας ανέστειλαν την απεργία τους.

    Μέλη της ΑΔΕΔΥ έχει βρίσκονται έξω από το Υπουργείο Οικονομίας, στο Σύνταγμα, αντιδρώντας στις διατάξεις του νέου μισθολογίου που προωθεί η κυβέρνηση, στο ενδεχόμενο αποδέσμευσης των συντάξεων από τους μισθούς και στη θέσπιση της μερικής απασχόλησης στο Δημόσιο.

    [02] Στο υπουργείο εργασίας οι εργαζόμενοι των Υβόννη Στορς

    19/5/2003 11:23:00 πμ

    Συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας ζητούν περίπου 50 εργαζόμενοι στα καταστήματα Υβόννη Στορς που πραγματοποιούν αυτή την ώρα συγκέντρωση στην οδό Πειραιώς, έξω από το υπουργείο. H εταιρεία κατέθεσε αίτηση πτώχευσης την Παρασκευή, με αποτέλεσμα οι πέρίπου 400 εργαζόμενοι των καταστημάτων να αντιμετωπίζουν την προοπτική της ανεργίας. Πάντως οι τελευταίοι θα απαντήσουν με αίτηση ασφαλιστικών μέτρων προκειμένου να λάβουν την διακυβευόμενη αποζημίωση τους.

    [03] Κυβερνητική σύσκεψη στο Μαξίμου για Γ' ΚΠΣ

    19/5/2003 11:36:00 πμ

    Διήμερο έντονων πολιτικών διεργασιών για τον Πρωθυπουργό και την κυβέρνηση. Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την ώρα σύσκεψη του Πρωθυπουργού με τους υπουργούς Νίκο Χριστοδουλάκη και Χρήστο Πάχτα για το Γ΄ ΚΠΣ. Στην ίδια σύσκεψη στη συνέχεια θα πάρουν μέρος οι υπουργοί Βάσω Παπανδρέου, Χρήστος Βερέμης, Δημήτρης Ρέππας, Γιώργος Δρυς, εκπρόσωποι του υπουργείου Υγείας και υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Οικονομίας. Στη 1.30 μμ ο Κώστας Σημίτης θα έχει συνεργασία με τη Γιάννα Αγγελοπούλου και στις 2.00 με το Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Στις επτά το απόγευμα θα δεχθεί τον επίτροπο της Ε.Ε για θέματα γεωργίας Γιόκα Φίσλερ για την αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.

    [04] Έτοιμο το πολυνομοσχέδιο για τους ΟΤΑ

    Πηγή: NET 105,8 fm 19/5/2003 11:02:00 πμ

    Πριμ αποδοτικότητας για τους υπαλλήλους, που εξυπηρετούν τους πολίτες και εκπληρώνουν τον ετήσιο στόχο, που θέτει η υπηρεσία καθιερώνει το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, για τη μέτρηση της αποδοτικότητας, της αξιολόγησης και της μετάταξης των υπαλλήλων. Παράλληλα, προβλέπει την ουσιαστική κατάργηση των αποσπάσεων στο Δημόσιο και παρέχει στον υπάλληλο τη δυνατότητα να μεταταγεί οριστικά στην υπηρεσία, που υπηρετεί. Προϋπόθεση για την οριστική μετάταξη του υπαλλήλου είναι, σύμφωνα με την εφημερίδα Έθνος, όπου δημοσιεύονται σήμερα λεπτομέρειες του πολυνομοσχεδίου, να υπάρχουν κενές οργανικές θέσεις.

    Οι σημαντικότερες τομές, που προβλέπονται στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου συμφωνα με δημοσιευμα της εφημερίδας Θεσσαλονίκη είναι οικονομικα κινητρα για συνενώσεις δήμων και κοινοτήτων σε εθελούσια βάση και λειτουργία των δημοτικών συμβιουλιών στα πρότυπα κοινοβουλίου καθώς και υποχρεωτικός διαχειριστικός και επιχειρησιακός έλεγχος.

    [05] Πέθανε το 18μηνο αγοράκι στην Κρήτη

    19/5/2003 9:26:00 πμ

    Δύτες ανέσυραν

    το θανάσιμα τραυματισμένο

    αγοράκι

    Έχασε τη μάχη για τη ζωή, στις 3.20 τα ξημερώματα, παρά τις τεράστιες προσπάθειες των γιατρών, στη μονάδα Εντατικής Θεραπείας Παίδων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου, ο Άγγελος Σπυριδάκης, 18 μηνών, που επέβαινε μόνος του σε αυτοκίνητο, που έπεσε στα νερά του λιμανιού. Η τραγωδία, που συγκλονίζει ολόκληρη την Κρήτη, άρχισε γύρω στις 7 το απόγευμα της Κυριακής, όταν ο Γιώργος Στιακάκης, μαζί με τον 18μηνο εγγονό του έφτασε με το αυτοκίνητό του στο λιμάνι του Ηρακλείου . Ο Στιακάκης, σύμφωνα με πληροφορίες, βγήκε από το αυτοκίνητό του αφήνοντας τα κλειδιά στο διακόπτη και, όπως εικάζεται, ο μικρός, παίζοντας, έθεσε σε λειτουργία τον κινητήρα με αποτέλεσμα να πέσει το ΙΧ στη θάλασσα.

    Ελεύθερος με εντολή εισαγγελέα ο παππούς

    Αμέσως έπεσαν στα νερά του λιμανιού πολίτες, δύτες και άνδρες της ΕΜΑΚ, οι οποίοι κατόρθωσαν να εντοπίσουν και να ανασύρουν το 18μηνο Άγγελο, ενώ άρχισαν να του κάνουν τεχνητές αναπνοές.

    Στη συνέχεια τον μετέφεραν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου, όπου οι γιατροί έδωσαν στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας μάχη για να τον κρατήσουν στη ζωή. Αργά το βράδυ κατόρθωσαν να του κάνουν ανάταξη και η καρδιά του μικρού άρχισε και πάλι να χτυπά. Όμως, στις 3.20 τα ξημερώματα, το 18μηνο αγγελούδι άφησε την τελευταία του πνοή.

    Ο παππούς συνελήφθη από άνδρες του Λιμεναρχείου αλλά με εντολή του εισαγγελέα αφέθηκε ελεύθερος. Προανάκριση για τα ακριβή αίτια, που προκάλεσαν την τραγωδία, διενεργεί το Λιμεναρχείο Ηρακλείου.

    [06] Πρεμιέρα αύριο για τις Πανελλαδικές εξετάσεις

    19/5/2003 8:39:00 πμ

    Αρχίζει αύριο ο Γολγοθάς των πανελλήνιων εξετάσεων, με τους μαθητές της δευτέρας Λυκείου να διαγωνίζονται, στη Νεοελληνική Γλώσσα και της τρίτης στην Ιστορία. Την εξεταστική περίοδο, πάντως, εγκαινιάζουν σήμερα οι μαθητές των Εσπερινών Λυκείων. Με ηρεμία και προσοχή κάλεσε τους υποψήφιους να προσέλθουν στις πανελλήνιες εξετάσεις ο γγ του υπ. παιδείας Γιώργος Τσουροπλής, μιλώντας στ ΝΕΤ 105,8

    [07] Συνεδρίαση δικηγόρων για επικείμενο νομοσχέδιο

    19/5/2003 11:49:00 πμ

    Με μοναδικό θέμα το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για την επιτάχυνση απονομής της ποινικής δικαιοσύνης, η συζήτηση του οποίου αρχίζει την Τρίτη στη Βουλή, συνεδριάζουν εκτάκτως τη Δευτέρα τα διοικητικά συμβούλια των δικηγορικών συλλόγων Αθήνας-Πειραιά και Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δικηγόροι είναι αντίθετοι στον περιορισμό των αναβολών πάνω από δύο φορές, στην επιμήκυνση παραγραφής των πλημμελημάτων και στον περιορισμό των αναιρέσεων κατά βουλευμάτων, που παραπέμπουν για κακουργηματικού χαρακτήρα πράξεις. Οι δικηγόροι προσανατολίζονται να λάβουν αποφάσεις για αποχή από τις ποινικές μόνο δίκες, μεταξύ αυτών και η δίκη για τα φερόμενα ως μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης 17Ν, σε περίπτωση που δεν γίνουν δεκτές οι παρατηρήσεις τους επί του επίμαχου νομοσχεδίου.

    [08] Αντιδράσεις για τα διόδια του δήμου Βουλιαγμένης

    19/5/2003 10:22:00 πμ

    Tην άμεση αντίδραση του υπουργού Εσωτερικών Κώστα Σκανδαλίδη προκάλεσε η απόφαση του δημάρχου Βουλιαγμένης, Γρήγορη Κασιδοκώστα να υψώσει μπάρες στο μοναδικό δρόμο που οδηγεί σε ελεύθερη, χωρίς εισιτήριο παράλια της περιοχής και να απαιτήσει την καταβολή διοδίων από τους οδηγούς. Η ενέργεια αυτή προκάλεσε την Κυριακή πολλές αντιδράσεις από τους πολίτες. "Οι δήμοι δεν είναι ανεξέλεγκτοι" τόνισε ο κ. Σκανδαλιδης και διέταξε τον γγ του υπουργείου να ερευνήσει την υπόθεση.

    [09] Διευρυμένη Σύνοδος Αρχηγών Αστυνομιών της Ε.Ε

    19/5/2003 8:30:00 πμ

    Στην Κρήτη πραγματοποιείται σήμερα Δευτέρα η διευρυμένη Σύνοδος Αρχηγών Αστυνομιών της Ε.Ε, με στόχο τη δημιουργία ενός ομόσπονδου ευρωπαϊκού αστυνομικού σχηματισμού, στα πρότυπα του αμερικανικού FBI. Της Συνόδου προεδρεύει ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, αντιστράτηγος Φώτης Νασιάκος, ο οποίος αναμένεται να προτείνει τη δημιουργία και λειτουργία της λεγόμενης "κόκκινης" τηλεφωνικής επικοινωνίας μεταξύ των αρχηγών. Στην ατζέντα βρίσκονται επίσης θέματα όπως οι εξελίξεις γύρω από την τρομοκρατία, οι ασύμμετρες απειλές, ο ισλαμικός τρομοκρατικός κίνδυνος, η κατάσταση σχετικά με τις σύγχρονες μορφές του οργανωμένου εγκλήματος, όπου συμπεριλαμβάνεται και το μείζον πλέον θέμα της παραχάραξης του ευρώ. Επίσης στη σύνοδο θα συζητηθεί το θέμα της λαθρομετανάστευσης και οι τρόποι αντιμετώπισής της, ενώ θα τεθεί και το της πρώτης αποστολής αστυνομικών δυνάμεων, υπό την αιγίδα της Ε.Ε. στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη.

    [10] Επίσκεψη Φίσλερ στην Αθήνα

    19/5/2003 11:06:00 πμ

    Στην Αθήνα βρίσκεται ο κοινοτικός επίτροπος για θέματα γεωργίας Φραντς Φίσλερ. Ο κ. Φίσλερ θα συναντηθεί το απόγευμα διαδοχικά με το προεδρείο της ΠΑΣΕΓΕΣ, τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας κ. Καραμανλή και τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη. Το πρωί ο κ. Φίσλερ προήδρευσε σύσκεψης στη Βουλή των επιτροπών γεωργίας των 25 κρατών -μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    [11] Aτυπο Συμβούλιο υπουργών Μεταφορών- Ναυτιλίας

    19/5/2003 9:47:00 πμ

    Με την ομόφωνη έγκριση του κειμένου της ελληνικής προεδρίας για θέματα που αφορούν στην Εμπορική Ναυτιλία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του άτυπου Συμβουλίου των υπουργών Μεταφορών και Ναυτιλίας της ΕΕ. Στο Συμβούλιο δόθηκε έμφαση στη λήψη μέτρων για την ανάπτυξη και αναβάθμιση των παρεχομένων υπηρεσιών στον τομέα της ναυτιλίας. Κοινή διαπίστωση ήταν πως υπάρχει ανάγκη βελτίωσης της εικόνας της ναυτιλίας στους πολίτες της ΕΕ. Ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Γιώργος Ανωμερίτης διευκρίνισε ότι ο ελληνικός στόλος πρωτοπορεί, αφού το 70% των δεξαμενοπλοίων του είναι σύγχρονα με διπλά τοιχώματα. Θετική αντιμετώπιση είχε ακόμη η πρόταση που υπέβαλε το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας για τη δημιουργία Ευρωπαϊκού Κέντρου Στρατηγικών Μελετών για θέματα ναυτιλίας, με έδρα τον Πειραιά.

    Σχετικά με την επιβολή αστικών διοδίων ο υπουργός Μεταφορών Χρίστος Βερελής ξεκαθάρισε ότι το θέμα δεν απασχολεί την ελληνική κυβέρνηση και επανέλαβε πως η ανάπτυξη των Αστικών Μαζικών Μεταφορών, αφορούν τη στρατηγική κάθε χώρας.

    Στο Συμβούλιο δόθηκε επίσης ιδιαίτερη έμφαση στον τομέα της προστασίας του περιβάλλοντος και --όπως είπε ο κ. Βερελής-- η Ελλάδα διαθέτει τον μεγαλύτερο στόλο της Ευρώπης από λεωφορεία που κινούνται με φυσικό αέριο, που είναι φιλικό στο περιβάλλον

    [12] Η υπόθεση της Λουίζης Ριανκούρ στη δίκη

    19/5/2003 11:50:00 πμ

    Με την κατάθεση του πρώην αρχηγού της ΕΛΑΣ, Στέφανου Μακρή, για την υπόθεση της Λουίζης Ριανκούρ, στις 27 Μαρτίου του 1992, ξεκίνησε τη Δευτέρα η δίκη των κατηγορουμένων για συμμετοχή στη 17 Νοέμβρη. Στην κατάθεσή του, ο μάρτυρας, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι το τρίτο δεκαήμερο του Μαρτίου του 1992 δέχθηκε τηλεφώνημα από μια γυναίκα, η οποία του είπε ότι ετοιμαζόταν από τη 17 Νοέμβρη χτύπημα εναντίον δικαστικού λειτουργού στις 27 Μαρτίου και πως, αν αποτύχει η επιχείρηση, τα μέλη της οργάνωσης θα συγκεντρωθούν στη Λουίζης Ριανκούρ. Ο κ. Μακρής τόνισε ότι όπως είχε πληροφορηθεί τότε, η γυναίκα αυτή ονομάζεται Μαρία Τσιντέρη, εργαζόταν σε μικροβιολογικό εργαστήριο και ο σύζυγός της ήταν αξιωματικός.

    Σύμφωνα με την κατάθεσή του μάρτυρα, στο σημείο που είχε αναφέρει η γυναίκα, εμφανίστηκε ένα κίτρινο φορτηγάκι απ' όπου κατέβηκαν δύο άτομα, από τους οποίους ο ένας φορούσε περούκα. Μέσα στο φορτηγάκι βρέθηκε, σύμφωνα με τον κ. Μακρή, ένα περίστροφο από αυτά που είχε κλέψει η 17 Νοέμβρη από το αστυνομικό τμήμα Βύρωνα. Ακολούθησε, όπως είπε ο μάρτυρας, επιχείρηση για τον εντοπισμό των δραστών, χωρίς όμως επιτυχία.

    ''Ήταν η πρώτη φορά, που μπορέσαμε να έχουμε μία πληροφορία για τη 17 Νοέμβρη, αλλά έμεινε αναξιοποίητη. Υπάρχουν ευθύνες οι οποίες καταλογίστηκαν'', είπε ο κ. Μακρής. Η γυναίκα αυτή, όπως ανέφερε ο πρώην αρχηγός της ΕΛΑΣ, πήρε ένα ποσό 13 εκατομμυρίων δραχμών από την ΕΛΑΣ, εξαφανίστηκε και εμφανίστηκε και πάλι δύο μήνες μετά την αποστρατεία του. Ο κ. Μακρής υποστήριξε πως ενημερώθηκε τότε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και οργανώθηκε μία επιχείρηση, η οποία όμως απέτυχε.

    Ακολούθως ο πρώην αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας δέχθηκε καταιγισμό ερωτήσεων από την έδρα του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας για τον τρόπο που χειρίστηκε η τότε ηγεσία της ΕΛΑΣ την υπόθεση της Ριανκούρ. Ο αναπληρωτής εισαγγελέας κ. Βασίλης Μαρκής ζήτησε από το μάρτυρα να εξηγήσει για ποίο λόγο δεν εντοπίστηκε η Μαρία Τσιντέρη από την ΕΛΑΣ, η οποία όπως είπε ο κ. Μακρής του τηλεφώνησε και πάλι το Μάρτιο του 2002 ζητώντας να μάθει πού πήγαν τα υπόλοιπα χρήματα, αφού ο Τύπος έγραφε ότι δόθηκαν 200 εκατομμύρια.

    [13] Δίχως τέλος ο κύκλος αίματος στη Μ. Ανατολή

    19/5/2003 10:59:00 πμ

    Παλαιστίνιος καμικάζι, που επέβαινε σε ποδήλατο ζωσμένος με εκρηκτικά, αυτοανατινάχθηκε σήμερα το πρωί στη Λωρίδα της Γάζας, με αποτέλεσμα να χάσει ο ίδιος τη ζωή του και να τραυματίσει ελαφρά τρεις Ισραηλινούς στρατιώτες. Στο μεταξύ, η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς ανέλαβε την ευθύνη στη Γάζα για τις επιθέσεις αυτοκτονίας που προκάλεσαν το Σάββατο και την Κυριακή το θάνατο σε εννέα ανθρώπους, πέραν των δραστών, στη Χεβρώνα και την Ιερουσαλήμ. Πλήρη αποκλεισμό των κατεχόμενων ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός. Την ίδια ώρα, ο Αριέλ Σαρόν ανέβαλε το προγραμματισμένο ταξίδι του στην Ουάσινγκτον, ενώ το Ισραήλ θα μποϋκοτάρει κάθε ξένο επίσημο που θα συναντηθεί με τον Γιάσερ Αραφάτ. Συνέντευξη έδωσε ο Παλαιστίνιος ηγέτης στο αμερικανικό δίκτυο Fox News.

    Σαρόν: Δεν θα δέχομαι όποιον συναντάται με τον Αραφάτ

    Ο άνδρας ενεργοποίησε τα εκρηκτικά του κατά τη διάβαση ενός στρατιωτικού τζιπ, κοντά στον εβραϊκό οικισμό του Κφαρ Ντάρομ, προσθέτουν οι ίδιες πηγές. Παλαιστίνιοι αυτόπτες μάρτυρες τόνισαν πως έγινε αισθητή μία ισχυρή έκρηξη στον ίδιον τομέα.

    Από την πρώτη επίθεση αυτοκτονίας μέσα σε λεωφορείο, το βράδυ του Σαββάτου, 7 επιβάτες έχασαν την ζωή τους και πάνω από 20 τραυματίστηκαν, οι τέσσερις εκ των οποίων νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση. Νωρίτερα, ένας ακόμη βομβιστής ανατινάχθηκε στην Χεβρώνα, όπου έχασαν την ζωή τους άλλοι 2 άνθρωποι, ενώ σε ακόμη μια έκρηξη που σημειώθηκε στην Ιερουσαλήμ, σκοτώθηκε μόνον ο δράστης.

    Μέχρι την Κυριακή, Χαμάς και Τζιχάντ δεν ανέλαβαν την ευθύνη, δήλωσαν όμως ότι οι επιθέσεις αποτελούν απάντηση στην ισραηλινή κατοχή.

    Η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς ανέλαβε σήμερα την ευθύνη στη Γάζα για τις επιθέσεις αυτοκτονίας. ''Θα κάψουμε τη γη κάτω από τα πόδια των σιωνιστικών δυνάμεων κατοχής'', προειδοποιούν οι Ταξιαρχίες Εζεντίν αλ Κάσαμ που υπόσχονται συνέχεια των επιθέσεων.

    ''Αυτές οι ένδοξες επιχειρήσεις είναι η απάντηση στη δολοφονία του Ιμπραχίμ Αλ-Μακάντμεχ, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η οργάνωση, αναφερόμενη στον επικεφαλής της υπηρεσίας ασφαλείας της Χαμάς που σκοτώθηκε στις 8 Μαρτίου μαζί με τρεις σωματοφύλακές του στη διάρκεια επίθεσης ελικοπτέρων του ισραηλινού στρατού στη Γάζα.

    Στην ανακοίνωση κατονομάζονται οι τρεις καμικάζι, όλοι από τη Χεβρώνα.

    Ο Αριελ Σαρόν ανακοίνωσε το βράδυ της Κυριακής στη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου ότι στο μέλλον, κάθε ξένος επίσημος που θα συναντάται με τον Αραφάτ δεν θα γίνεται δεκτός από τους Ισραηλινούς αξιωματούχους.

    Ωστόσο, σύμφωνα με το ισραηλινό ραδιόφωνο, η απόφαση αυτή δεν αφορά πέντε επίσημες επισκέψεις που προβλέπεται να πραγματοποιηθούν εντός των προσεχών εβδομάδων, κυρίως αυτήν του Γάλλου υπουργού Εξωτερικών Ντομινίκ ντε Βιλπέν, ο οποίος συναντήθηκε με τον Αραφάτ στις 26 Μαΐου στη Ραμάλα.

    Τον πλήρη αποκλεισμό των κατεχομένων παλαιστινιακών εδαφών της Δυτικής Όχθης και της Γάζας μετά το νέο κύμα αντι-ισραηλινών επιθέσεων ανακοίνωσε το βράδυ της Κυριακής ο ισραηλινός στρατός.

    ''Μετά τις τελευταίες επιθέσεις και προειδοποιήσεις για (επικείμενες) επιθέσεις, αποφασίσθηκε να επιβληθεί πλήρης αποκλεισμός των εδαφών της Ιουδαίας-Σαμάρειας (Δυτικής Όχθης) και της Γάζας'', αναφέρει σχετική ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού. ''Οι Παλαιστίνιοι των εδαφών αυτών δεν θα επιτρέπεται να εισέρχονται στο Ισραήλ, ούτε να εξέρχονται από το ισραηλινό έδαφος'', συνεχίζει, για να καταλήξει ότι ''για τις ανθρωπιστικές περιπτώσεις θα καταστεί αναγκαίος ένας συντονισμός μεταξύ υπευθύνων των γραφείων σύνδεσης'' Ισραηλινών-Παλαιστινίων.

    Νωρίτερα, η ισραηλινή κυβέρνηση είχε συνέλθει εκτάκτως στην Ιερουσαλήμ για να λάβει αποφάσεις μετά το τελευταίο κύμα επιθέσεων, ενώ ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν ματαίωσε την προγραμματισμένη αναχώρησή του για την Ουάσινγκτον, όπου επρόκειτο να πραγματοποιήσει τετραήμερη επίσκεψη με θέμα τον ''οδικό χάρτη'' για την ειρήνευση της Μέσης Ανατολής, προκειμένου να εποπτεύσει προσωπικά του ''αγώνα κατά της τρομοκρατίας''.

    Ο Παλαιστίνιος υπουργός Πληροφοριών Ναμπίλ Αμρ καταδίκασε τις επιθέσεις και κάλεσε το Ισραήλ να επιδείξει ''αυτοσυγκράτηση''.

    Αραφάτ: ''Έχω κι εγώ ένα ρόλο να παίξω''

    Ισχυρή έκρηξη που σημειώθηκε το βράδυ της Κυριακής στο Τελ Αβίβ και είχε ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό 20 ατόμων, προκλήθηκε από φιάλη υγραερίου, ανακοίνωσε η ισραηλινή αστυνομία. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της αστυνομικής έρευνας, η φιάλη έπεσε από ένα φορτηγό και εξερράγη κοντά σε ένα εστιατόριο. Οι 20 τραυματίες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο, αλλά τα τραύματά τους χαρακτηρίζονται ελαφρά.

    Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Γιάσερ Αραφάτ απέκρουσε τις κατηγορίες που εκτοξεύεσαι εναντίον του η ισραηλινή ηγεσία ότι ''χαράζει τον δρόμο του αίματος και της τρομοκρατίας'', μετά τις τελευταίες επιθέσεις αυτοκτονίας. ''Πιστεύετε τους Ισραηλινούς και όχι εμένα;'' αναρωτήθηκε ο Αραφάτ σε τηλεφωνική συνέντευξη που παραχώρησε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο Fox News. ''Φέρτε μου τις αποδείξεις'' πρόσθεσε ο Παλαιστίνιος ηγέτης.

    Ο Αραφάτ καταδίκασε τις τελευταίες επιθέσεις αυτοκτονίας με στόχο Ισραηλινούς αμάχους και δήλωσε ότι ''συμφωνεί πλήρως με την ειρήνη των γενναίων'' που έχει υπογράψει ο ίδιος. Αναφερόμενος στις σχέσεις του με τον νέο πρωθυπουργό Μαχμούντ Αμπάς,ο Αραφάτ τόνισε ότι ''έχει την υποστήριξή του σε όλα τα επίπεδα, όπως και η κυβέρνησή του και θα συνεχίσει να την έχει''.

    ''Μην ξεχνάτε ότι και εγώ έχω έναν ρόλο να παίξω επειδή έχω εκλεγεί'', τόνισε ο Αραφάτ απορρίπτοντας κάθε σκέψη για αυτοεξορία του.

    Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του Ισραηλινού πρωθυπουργού Αριέλ Σαρόν, Ραανάν Γκισίν είχε θέσει το ενδεχόμενο της αποχώρησης του Αραφάτ από τα παλαιστινιακά εδάφη ,κατηγορώντας τον Παλαιστίνιο ηγέτη ότι ''χαράζει τον δρόμο του αίματος και της τρομοκρατίας''.

    [14] Μαροκινοί ισλαμιστές οι δράστες των επιθέσεων

    19/5/2003 8:50:00 πμ

    Σύντομα θα διαλευκανθεί η υπόθεση, διαβεβαιώνουν οι μαροκινές αρχές, σύμφωνα με τις οποίες, δράστες των βομβιστικών επιθέσεων αυτοκτονίας που προκάλεσαν τον θάνατο 41 ανθρώπων στην Καζαμπλάνκα ήταν Μαροκινοί ισλαμιστές που ήρθαν πρόσφατα από το εξωτερικό. Δεκατρείς από τους 14 καμικάζι που μετείχαν στις επιθέσεις, ηλικίας περίπου 20 ετών, σκοτώθηκαν και ένας νοσηλεύεται βαριά τραυματισμένος, ενώ έχουν συλληφθεί περισσότερα από 30 άτομα. ''Το Μαρόκο δεν πρόκειται να καμφθεί έναντι της τρομοκρατίας και όσων την προάγουν'' τόνισε την Κυριακή, Μαροκινός πρωθυπουργός Ντρις Ζέτου.

    Συλλήψεις δεκάδων υπόπτων

    Ο Μαροκινός πρωθυπουργός υπογράμμισε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησής του να κυνηγήσει τους δράστες των τρομοκρατικών επιθέσεων στην Καζαμπλάνκα, ''όπου κι αν βρίσκονται αυτοί''. Οι επιθέσεις αυτές, πρόσθεσε, είχαν ως στόχο την ''σταθερότητα στο Μαρόκο και τις αξίες της ανεκτικότητας και του ανοίγματος προς όλους τους πολιτισμούς'' που το διακρίνουν.

    Ορισμένοι καμικάζι που διέπραξαν τις επιθέσεις "ήρθαν πρόσφατα στο Μαρόκο από χώρα του εξωτερικού", δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Μοχάμεντ Μπουζούμπαα, δίχως να προσδιορίσει το κράτος. "Οι καμικάζι είχαν διασυνδέσεις με μια μαροκινή οργάνωση που ονομάζεται Ασιράτ αλ Μουστακίμ (Το Δίκαιο του Δρόμου)", τόνισε ο Μαροκινός υπουργός Δικαιοσύνης. Πρόσθεσε μάλιστα ότι μέλη αυτής της οργάνωσης είχαν καταδικαστεί τον περασμένο Ιανουάριο για τη δολοφονία ενός άνδρα δια λιθοβολισμού.

    Ο Μαροκινός υπουργός Πληροφοριών, Ναμπίλ Μπεναμπντέλαχ τόνισε ότι το Μαρόκο θα είναι πολύ σύντομα σε θέση να ρίξει φως στις επιθέσεις.

    Δεκατρείς από τους 14 καμικάζι που μετείχαν στις επιθέσεις σκοτώθηκαν και ένας συνελήφθη, ανακοίνωσαν οι αρχές. "Οι τρομοκράτες είχαν επαφές με ένα διεθνές δίκτυο αλλά είναι πρόωρο να πούμε ότι πρόκειται για την Αλ Κάιντα του Οσάμα Μπιν Λάντεν" τόνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης. Οι δράστες των επιθέσεων ήταν "νέοι κομάντος" ηλικίας περίπου 20 ετών, πρόσθεσε.

    Οι μαροκινές αρχές έχουν ήδη συλλάβει περισσότερους από 30 υπόπτους στο πλαίσιο των ανακρίσεων για τις αιματηρές επιθέσεις. Μεταξύ των θυμάτων είναι τρεις Γάλλοι, τρεις Ισπανοί και ένας Ιταλός.

    Καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει προς το παρόν την ευθύνη των επιθέσεων αυτοκτονίας που σημειώθηκαν το Σάββατο στο κέντρο της Καζαμπλάνκας, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 41 άτομα, μεταξύ των οποίων και ξένοι υπήκοοι και να τραυματιστούν τουλάχιστον 100. Οι επιθέσεις είχαν στόχο το προξενείο του Βελγίου, ένα παλιό εβραϊκό κοιμητήριο και μια λέσχη της εβραϊκής κοινότητας, ένα πολυτελές ξενοδοχείο και ένα εστιατόριο.

    Σε επαγρύπνηση καλεί τους πολίτες του το Φόρειν Όφις

    Στο Λονδίνο, το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τους Βρετανούς πολίτες που βρίσκονται στο Μαρόκο σε επαγρύπνηση. "Το Μαρόκο είναι μία από τις χώρες στις οποίες η διεθνής τρομοκρατία αντιπροσωπεύει φανερό κίνδυνο", αναφέρει το Φόρειν Οφις στην οδηγία του που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του στο διαδίκτυο.

    "Yπό το φως αυτών των επιθέσεων θα πρέπει να είσθε ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγετε τα πλήθη και δημόσιους χώρους όπου συχνάζουν αλλοδαποί. Θα πρέπει να έχετε ιδιαίτερα αυξημένη επαγρύπνηση σε δημόσιους χώρους όπως ξενοδοχεία, εστιατόρια και εμπορικά κέντρα", προσθέτει.

    Το Φόρειν Οφις είχε εκδώσει ανάλογη προειδοποίηση μετά τον πόλεμο στο Ιράκ για επτά χώρες της Αφρικής, όπως Κένυα, Τανζανία, Ουγκάντα, Τζιμπουτί, Ερυθραία, Αιθιοπία και Σομαλία.

    [15] Βέλγιο: Νέα τετραετία για τον Φέρχοφσταντ

    19/5/2003 10:51:00 πμ

    Ευρεία πλειοψηφία εδρών για τον σχηματισμό ενός νέου κυβερνητικού συνασπισμού εξασφαλίζουν, στο Βέλγιο, μετά τις εκλογές που διεξήχθησαν την Κυριακή, το Φιλελεύθερο Κόμμα του απερχόμενου πρωθυπουργού Γκι Φέρχοφσταντ και οι Σοσιαλιστές, με καταμετρημένους τους ψήφους του 66% των εκλογικών κέντρων. Απογοητευτικά είναι, πάντως, τα αποτελέσματα για τους Πράσινους κυβερνητικούς τους εταίρους, ενώ θεαματική άνοδο σημειώνει το ακροδεξιό, ξενόφοβο φλαμανδικό κόμμα Βλάαμς Μπλοκ.

    Καθαρή πλειοψηφία

    Η εξασφάλιση ευρείας πλειοψηφίας από τους Φιλελευθέρους και τους Σοσιαλιστές, η ανησυχητική άνοδος ρεκόρ της φλαμανδικής ακροδεξιάς και η δεινή ήττα των οικολόγων είναι τα κύρια χαρακτηριστικά των χθεσινών βουλευτικών εκλογών στο Βέλγιο.

    Σε ό,τι αφορά τις εκτιμήσεις για το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης αναμένεται ότι η εντολή θα ανατεθεί σε έναν από τους Γκι Φερχόβστατ και Στιβ Στίβαρτ (Φλαμανδός Σοσιαλιστής) καθώς εδώ και 30 χρόνια η θέση του πρωθυπουργού καταλαμβάνεται από Φλαμανδούς λόγω της ιδιαίτερης δημογραφικής κατάστασης του Βελγίου (η Φλάνδρα αντιπροσωπεύει το 60% του βελγικού πληθυσμού ).

    Θα πρέπει να σημειωθεί πάντως ότι στο Βέλγιο οι Σοσιαλιστές δεν έχουν ηγηθεί κυβέρνησης από το 1974. Οι εκλογές διεξάγονται με το σύστημα της απλής αναλογικής, γεγονός που δεν επιτρέπει τη δημιουργία αυτοδύναμων κυβερνήσεων.

    Στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο που αποτελείται από δύο νομοθετικά σώματα εκλέγονται 150 Βουλευτές στη Βουλή των Αντιπροσώπων και 40 βουλευτές στη Γερουσία ενώ οι υπόλοιποι 31 γερουσιαστές που απαρτίζουν το σώμα της γερουσίας διορίζονται από τη φλαμανδόφωνη, γαλλόφωνη και γερμανόφωνη κοινότητα αντίστοιχα.

    Όπως προκύπτει από στοιχεία του βελγικού υπουργείου εσωτερικών, οι Φιλελεύθεροι και οι Σοσιαλιστές εξασφαλίζουν ευρεία πλειοψηφία 97 εδρών σε σύνολο 150 για το σχηματισμό ενός νέου κυβερνητικού συνασπισμού στο Βέλγιο. Ειδικότερα, οι Φλαμανδοί φιλελεύθεροι (VLD) του απερχόμενου πρωθυπουργού Γκι Φερχόφστατ συγκεντρώνουν ποσοστό 15,36% σημειώνοντας άνοδο 1,06% σε σχέση με τις βουλευτικές εκλογές του 1999 και εξασφαλίζουν 25 έδρες.

    Ακολουθούν οι Φλαμανδοί Σοσιαλιστές (SPA) με ποσοστό 14,91% (+5,37%) και 23 έδρες, οι Φλαμανδοί Xριστιανοδημοκράτες (CDV) με ποσοστό 13,25% (-0,84%) και 21 έδρες, οι γαλλόφωνοι Σοσιαλιστές (PS) με 13,01% (+2,85%) και 25 έδρες, η φλαμανδική ακροδεξιά του Βλαμς Μπλοκ με 11,59% (+1,72%) και 18 έδρες και οι γαλλόφωνοι φιλελεύθεροι (MR) του δημοφιλούς Βέλγου υπουργού εξωτερικών Λουι Μισέλ με 11,40% (+1,26%) και 24 έδρες.

    Ο απερχόμενος πρωθυπουργός του Βελγίου Γκι Φέρχοφσταντ διακήρυξε το βράδυ της Κυριακής τη νίκη του, καθώς οι Φιλελεύθεροι του οποίου ηγείται ο ίδιος και οι Σοσιαλιστές κυβερνητικοί του εταίροι εξασφάλισαν καθαρή πλειοψηφία των βουλευτικών εδρών κατά τις σημερινές βουλευτικές εκλογές.

    ''Νομίζω ότι αυτή τη στιγμή μπορώ να πω ότι η κυβέρνηση βγαίνει ενισχυμένη από αυτές τις εκλογές'', είπε ο 50χρονος πρωθυπουργός απευθυνόμενος στα μέλη του φλαμανδικού Κόμματος των Φιλελευθέρων που τον επευφημούσαν. ''Οι ψηφοφόροι μας έδωσαν σήμερα την εντολή να συνεχίσουμε το έργο μας για τον εκσυγχρονισμό και την αλλαγή αυτής της χώρας τα επόμενα χρόνια'', πρόσθεσε.

    Νωρίτερα, ο ηγέτης του φλαμανδικού Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος της αντιπολίτευσης Στεφάαν ντε Κλέρκ είχε παραδεχθεί την ήττα του.

    Ανοδος των Ακροδεξιών στη Φλάνδρα με ποσοστά ρεκόρ

    Η φλαμανδική ακροδεξιά του Βλάαμς Μπλοκ συνέχισε την κοινοβουλευτική άνοδό της, επιτυγχάνοντας ακόμη ένα μεγάλο εκλογικό ποσοστό στις χθεσινές βουλευτικές εκλογές στο Βέλγιο.

    Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της κρατικής φλαμανδικής τηλεόρασης VRT, το Βλάαμς Μπλοκ συγκεντρώνει ποσοστό μεταξύ του 18 και 19% στη Φλάνδρα, περίπου τρεις εκατοστιαίες μονάδες περισσότερο από το προηγούμενο εκλογικό ποσοστό τους στις εκλογές του 1999 (15.4%). Με βάση αυτά τα εκλογικά ποσοστά, αναμένεται να καταλάβει 18 με 19 έδρες στη νέα Βουλή των Αντιπροσώπων, έναντι 15 που διέθετε ως σήμερα.

    Με ποσοστό 24,09 % στην Αμβέρσα, το Μπλοκ ενισχύει εξάλλου τη θέση του ως κύρια πολιτική δύναμη στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας.

    Ο πρόεδρος του Μπλοκ Φρανκ Φανχέκε εξέφρασε τον ενθουσιασμό του για την "ιστορική νίκη" του κόμματός του και κάλεσε τα παραδοσιακά κόμματα να άρουν την "υγειονομική ζώνη", που έχουν απλώσει γύρω από το κόμμα του για να το εμποδίσουν να συμμετάσχει στα τοπικά, περιφερειακά κι εθνικά σώματα αποφάσεων.

    Το αίτημά του αυτό απορρίφθηκε αμέσως από τον Κάρελ Ντε Γκούχτ, πρόεδρο των Φλαμανδών Φιλελευθέρων Δημοκρατών (VLD), του κόμματος του απερχομένου πρωθυπουργού του Βελγίου, Γκι Φερχόφσταντ.

    "Η υγειονομική ζώνη αποτελεί ένα ζήτημα αρχής. Ουδέποτε θα κυβερνήσουμε μαζί με το Βλάαμς Μπλοκ", δήλωσε ο Ντε Γκουχτ.

    Το υπερεθνικιστικό κόμμα, που από την ίδρυσή του το 1979 υποστηρίζει τη διαίρεση του Βελγίου και την ανεξαρτησία της Φλάνδρας, επωφελήθηκε κατά την τωρινή προεκλογική εκστρατεία από μία σειρά πολιτικο-οικονομικών σκανδάλων, τα οποία αποκαλύφθηκαν κυρίως στην Αμβέρσα, κερδίζοντας τις ψήφους κατά βάση των συντηρητικών ψηφοφόρων των Φλαμανδών Χριστιανοδημοκρατών, που στις χθεσινές εκλογές καταποντίσθηκαν.

    Η νέα άνοδος του Βλάαμς Μπλοκ συνδυάζεται και με την επανεμφάνιση της ακροδεξιάς στη γαλλόφωνη Βαλονία, όπου το Εθνικό Μέτωπο (FN) έφθασε έως και το 7 με 8% σε ορισμένες περιοχές, ενώ στη Σαρλερουά το ποσοστό του ήταν 12%.

    Στις εκλογές επιβεβαιώθηκε ακόμη η αποτυχία των Χριστιανοδημοκρατών οι οποίοι από το 1999, μετά από 40 χρόνια διακυβέρνησης, έχουν περάσει στην αντιπολίτευση.

    [16] Ευρωπαϊκή συνεργασία κατά της τρομοκρατίας

    19/5/2003 9:25:00 πμ

    Υπουργοί από την Ισπανία, τη Γερμανία, τη Γαλλία,τη Βρετανία και την Ιταλία συναντήθηκαν το βράδυ της Κυριακής στη νότια Ισπανία για να συγκροτήσουν κοινή ομάδα εργασίας για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης και της τρομοκρατίας και να συναντώνται κάθε τρεις μήνες. Η παράνομη μετανάστευση περιπλέκει το καθήκον της καταπολέμησης της τρομοκρατίας στην Ευρώπη, υποστήριξε ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών, Γκιουζέπε Πιζάνου, προειδοποιώντας μάλιστα ότι υπάρχουν εν υπνώσει ισλαμικοί τρομοκρατικοί πυρήνες, έτοιμοι να χτυπήσουν οποιαδήποτε στιγμή.

    Αγκάθι η παράνομη μετανάστευση

    Οι πέντε ευρωπαίοι υπουργοί Εσωτερικών εξέφρασαν την ανησυχία τους για την απειλή της τρομοκρατίας στην Ευρώπη. Οι αρχές πιστεύουν ότι πίσω από τις επιθέσεις στο Μαρόκο βρίσκεται μια ριζοσπαστική ισλαμική μαροκινή οργάνωση που τρέφει συμπάθεια προς την Αλ Κάιντα.

    Νωρίτερα, η Ισπανία είχε ανακοινώσει ότι ενισχύει τη φύλαξη των συνόρων στους δύο θύλακες που έχει στη βόρεια Αφρική - την Θέουτα και την Μελίγια, όπως επίσης και τα μέτρα ασφαλείας στη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στα Μαρόκο και τα Κανάρια νησιά.

    ''Ουδείς μπορεί να πει ότι εξαιρείται ή ότι είναι ασφαλής από ενδεχόμενη επίθεση της ριζοσπαστικής ισλαμικής τρομοκρατίας και για αυτό πρέπει να ενισχύσουμε τα μέτρα ασφαλείας'', τόνισε ο Ισπανός υπουργός Εσωτερικών, Ανχελ Αθέμπες.

    Η παράνομη μετανάστευση και η τρομοκρατία είναι προβλήματα που δεν μπορούν να επιλυθούν χωριστά από κάθε κράτος, τόνισε ο Ισπανός υπουργός Εσωτερικών, Ανχελ Αθέμπες.

    Από την πλευρά του, ο Πιζάνου τόνισε ότι η Ιταλία έχει εντοπίσει 6.150 πιθανούς στόχους στη χώρα και υποστήριξε ότι η παράνομη μετανάστευση περιπλέκει περαιτέρω το καθήκον της πάλης κατά της τρομοκρατίας.

    [17] Ινδονήσιοι αλεξιπτωτιστές εναντίον ανταρτών στη Β. Σουμάτρα

    19/5/2003 10:01:00 πμ

    Εκτεταμένες επιχειρήσεις στην επαρχία Ατσεχ της βόρειας Σουμάτρας άρχισε τη Δευτέρα ο ινδονησιακός στρατός, μετά την αποτυχία των διαπραγματεύσεων μεταξύ της κυβέρνησης της Τζακάρτα και των αυτονομιστών ανταρτών. Ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου είδε τρία αεροσκάφη να ίπτανται πάνω από την πρωτεύουσα της επαρχίας Μπάντα Ατσέχ και από το ένα εξ αυτών να πέφτουν αλεξιπτωτιστές. Σύμφωνα με τους μάρτυρες, έξι ελικόπτερα προσγειώθηκαν στα περίχωρα της πόλης, μεταφέροντας εκατοντάδες άλλους στρατιώτες των ειδικών μονάδων του ινδονησιακού στρατού.

    [18] Τουλάχιστον 200 νεκροί από πλημμύρες στη Σρι Λάνκα

    19/5/2003 9:14:00 πμ

    Τουλάχιστον 200 άνθρωποι βρήκαν τον θάνατο αυτό το Σαββατοκύριακο στη Σρι Λάνκα από τις πλημμύρες που σάρωσαν την περιοχή, ενώ άλλοι τόσοι φέρονται αγνοούμενοι, όπως ανακοινώθηκε τη Δευτέρα από υπουργό της κυβέρνησης. "Τουλάχιστον 200 είναι οι νεκροί κι ισάριθμοι άλλοι αγνοούνται", τόνισε ο υπουργός Ανοικοδόμησης και Προσφύγων Τζαγιαλάθ Τζαγιαουαρντένε, ο οποίος έχει επιδοθεί σε έναν αγώνα για την παροχή άμεσης βοήθειας στους πληγέντες.

    [19] Τραυματισμοί Αμερικανών στρατιωτών από χειροβομβίδα

    19/5/2003 9:39:00 πμ

    Δύο αμερικανοί στρατιώτες τραυματίστηκαν στην πόλη Χαμπανίγια ,στο κεντρικό Ιράκ όταν άγνωστοι εκτόξευσαν μία χειροβομβίδα εναντίον του οχήματος στο οποίο επέβαιναν, ανακοίνωσε η Κεντρική Αμερικανική Στρατιωτική Διοίκηση (Centcom). Επίσης, στη Βαγδάτη, άγνωστοι εκτόξευσαν χειροβομβίδα εναντίον βυτιοφόρου του αμερικανικού στρατού στη Βαγδάτη, αλλά δεν προκλήθηκαν τραυματισμοί. Στο μεταξύ, ένας Αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε και τρεις τραυματίστηκαν από έκρηξη πυρομαχικών που έγινε κατά λάθος στη Βαγδάτη.

    Ένας αμερικανός στρατιώτης έχασε τη ζωή του και τρεις τραυματίστηκαν από έκρηξη πυρομαχικών που έγινε κατά λάθος στη Βαγδάτη το βράδυ της Κυριακής, ανακοίνωσε η Centcom.

    Οι Αμερικανοί στρατιώτες υπηρετούσαν στο 5ο Σώμα Στρατού. Οι τραυματίες νοσηλεύονται σε αμερικανικό στρατιωτικό νοσοκομείο και η στρατιωτική διοίκηση διέταξε ανακρίσεις για τα αίτια του δυστυχήματος.

    [20] Τραγούδια της αλλοτινής Γαλλίας

    Μπέττυ Σαβούρδου 19/5/2003 10:15:00 πμ

    Τραγούδια της αγάπης και της θλίψης από την Γαλλία του παρελθόντος, ερμηνευμένα από το σύνολο "Le Poeme harmonique" υπό τη διεύθυνση του Vincent Dumestre, έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν οι Αθηναίοι στον κήπο του Μουσείου Λαϊκών Οργάνων, Διογένους 1-3, Πλατεία Αέρηδων, στην Πλάκα. Το ρεπερτόριο αυτό, που περιλαμβάνει ακόμη και κομμάτια που διασώθηκαν από στόμα σε στόμα εδώ και 500 χρόνια, έχει αποσπάσει πολλούς επαίνους από τους μουσικοκριτικούς. Το ίδιο το σύνολο έχει την υποστήριξη του γαλλικού υπουργείου Πολιτισμού. Η πρώτη συναυλία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή και η δεύτερη θα δοθεί την Τρίτη 20 Μαΐου, στις 20:00, σε συνεργασία του Μουσείου Λαϊκών Οργάνων με το Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών και την υποστήριξη της AFAA. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

    Τα τραγούδια της ''παιδικής ηλικίας''

    Σε παλαιότερους καιρούς, το τραγούδι ήταν το παραδοσιακό μέσο για να διατηρηθεί ζωντανή προφορικά η ιστορία μιας χώρας, μιας περιοχής, μιας οικογένειας ή ενός βασιλιά. Έχοντας υποστεί αλλαγές και επεξεργασίες από τότε που δημιουργήθηκαν, τα τραγούδια αυτά, γνωστά σε όλους τους Γάλλους, πολλές φορές αποτελούν αριστουργήματα μελωδικής σύνθεσης, ενώ βρίσκονται μεταξύ του λαϊκού και του έντεχνου.

    Εδώ και δύο αιώνες αποτελούν τη βάση ενός ρεπερτορίου που αποκαλείται "παιδικά τραγούδια" και το οποίο ανήκει στη γαλλική πολιτιστική κληρονομιά.

    Το σύνολο "Le Poeme harmonique" αποτελούν οι: Claire Lefilliatre (τραγούδι), Bruno Bonhoure (τραγούδι), Marco Horvat (τραγούδι, βιέλα με δοξάρι), Emmanuelle Guigues (βιόλα ντα γκάμπα), Christophe Tellart (βιέλα με ροδέλα, γκάιντα, φλογέρα), Joel Grare (κρουστά), Vincent Dumestre (σιτέρα, θεόρβη).

    [21] Εκδίκηση για τον σύντροφό της πήρε... βασιλική κόμπρα!

    19/5/2003 11:38:00 πμ

    Φωτό αρχείου

    Τριαντάχρονη Ταϊλάνδη νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση, μετά το σοβαρό τραυματισμό της όταν τη δάγκωσε μεγάλη θηλυκή βασιλική κόμπρα για να εκδικηθεί, όπως πιστεύεται, για τη θανάτωση του συντρόφου της. Η Νάμνιμ Σονγκρίν, εργάτρια στις φυτείες, μάζευε ανανάδες όταν το 3,6 μέτρων δηλητηριώδες φίδι τη δάγκωσε στο χέρι στην περιοχή Μπουάκ Ντανγκ της επαρχίας Ραγιόνγκ, 140 χλμ νοτιοανατολικά της Μπανγκόκ. Αξιωματούχοι του νοσοκομείου είπαν ότι η γυναίκα έχει εισαχθεί στη μονάδα εντατικής θεραπείας και δεν είναι σε θέση να μιλήσει.

    Ο σύζυγος της άτυχης γυναίκας, Βίσιεν Σονγκρίν, είπε πως τα δόντια της κόμπρας δεν μπόρεσαν ν' ''αρπάξουν'' το χέρι της γυναίκας του, επειδή άλλοι εργάτες που δούλευαν επίσης στις φυτείες ανανά, έσπευσαν και της έκοψαν το κεφάλι. Ο Βίσιεν είπε ότι η επίθεση αυτή σημειώθηκε ένα μήνα αφότου μια αρσενική βασιλική κόμπρα βρέθηκε πατημένη από αυτοκίνητο στο δρόμο κοντά στις φυτείες όπου δούλευε ο ίδιος μαζί με άλλους εργάτες.

    Εκείνος μάζεψε το φίδι από το δρόμο και το πήγε ως θήραμα στους άλλους εργάτες βοηθώντας επίσης στο μαγείρεμά του. ''Νομίζω πως η κόμπρα που δάγκωσε τη γυναίκα μου ήταν η σύντροφος του φιδιού που βρήκα. Πιστεύω ότι με είδε την ώρα που το μάζευα από το δρόμο και με ενοχοποίησε για τη θανάτωση του συντρόφου της, παρότι δεν δοκίμασα καν το φαγητό που ετοιμάσαμε με αυτό. Αυτό πρέπει να είναι μια εκδίκηση του φιδιού σ' εμένα''.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 19 May 2003 - 9:41:46 UTC