Visit the Infoxenios - Tourist information about Greece Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-05-16

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αλλαγές στον εκλογικό νόμο και μέτρα για διαφάνεια
  • [02] Απολογία Μ. Κασίμη ενώπιον ειδικού εφέτη ανακριτή
  • [03] Έκτακτα δρομολόγια ΟΑΣΘ για τον τελικό Κυπέλλου
  • [04] Συνταγματική η ανωτατοποίηση των καθηγητών ΤΕΙ
  • [05] Επίσκεψη στελεχών του ΑΘΗΝΑ 2004 στην Πάτρα
  • [06] Παραπέμπονται σε δίκη 6 άτομα για τη Ρικομέξ
  • [07] Διακρίσεις στην Κύπρο για προστασία Πολιτιστικής Κληρονομιάς
  • [08] Θέσπιση οικολογικού σήματος για τις τουριστικές υπηρεσίες
  • [09] Σύνοδος για τη μετανάστευση στο Καβούρι
  • [10] Η Βρετανία διακόπτει τις πτήσεις της προς Κένυα
  • [11] Νέα προειδοποίηση ΗΠΑ για επίθεση στη Σ. Αραβία
  • [12] Νέα επεισόδια βίας στη Λωρίδα της Γάζας
  • [13] Σκοτώθηκε Αφγανός στρατιωτικός διοικητής
  • [14] Στο Συμβούλιο Ασφαλείας συζητείται το σχέδιο των ΗΠΑ
  • [15] Μείωση επιτοκίων σε στεγαστικά Εθνικής-Πειραιώς
  • [16] Αλεξάκης: Καμία υποβάθμιση του Χρηματιστηριακού Κέντρου Θεσ/κης
  • [17] Προκήρυξη διαγωνισμού για το Στιγμιαίο Κρατικό Λαχείο
  • [18] Στις 24 Αυγούστου τα πρωταθλήματα ποδοσφαίρου
  • [19] Κοινή ομάδα Β. και Ν. Κορέας στους Ολυμπιακούς του 2004
  • [20] Βιογραφία αποκαλύπτει σχέση του JFK με ασκούμενη στο Λ.Οίκο

    [01] Αλλαγές στον εκλογικό νόμο και μέτρα για διαφάνεια

    16/5/2003 8:58:00 πμ

    Ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης θα πάρει τις πρωτοβουλίες για τις όποιες αλλαγές που αφορούν τον εκλογικό νόμο και τις κατατμήσεις των μεγάλων εκλογικών περιφερειών, πιθανόν μετά τον Ιούνιο και τη λήξη της Ελληνικής Προεδρίας στην ΕΕ. Αυτό δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Κώστας Σκανδαλίδης αμέσως μετά τη συνάντησή που είχε την Πέμπτη με τον πρωθυπουργό. Ο υπουργός πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση λαμβάνει μέτρα για τη διαφάνεια στο δημόσιο και στην τοπική αυτοδιοίκηση, καθώς και στο πόθεν έσχες των πολιτικών και των δημοσίων υπαλλήλων και ότι εντός των επομένων ημερών αναμένονται αλλαγές στο δημόσιο. Στη Βουλή, θα κατατεθεί σύντομα πολυνομοσχέδιο όπου θα θεσμοθετούνται δείκτες αποδοτικότητας και αποτελεσματικότητας των δημοσίων υπαλλήλων, η αξιολόγησή τους, το νέο βαθμολόγιο με αλλαγές στην εσωτερική ιεραρχία, καθώς και το θέμα των αποσπάσεων και μετατάξεων. Ο πρωθυπουργός θα έχει σήμερα διαδοχικές συναντήσεις με τον υπουργό Υγείας και Πρόνοιας Κώστα Στεφανή και τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου.

    Εντός ημερών το διάταγμα για το ''πόθεν έσχες''

    "Η κυβέρνηση δεν έχει στο συρτάρι της κάποιον νέο εκλογικό νόμο" δήλωσε αναφερόμενος στα σενάρια που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, ο Κ. Σκανδαλίδης και τόνισε ότι τις επόμενες μέρες θα παρουσιαστεί το προεδρικό διάταγμα για το "πόθεν έσχες" των δημοσίων υπαλλήλων, το νομοσχέδιο για το πολιτικό χρήμα στις τοπικές εκλογές και η νομοθετική ρύθμιση για τον έλεγχο των δαπανών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και την ενίσχυση του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

    Σε ότι αφορά την Τοπική Αυτοδιοίκηση, θα ενισχυθεί το Ελεγκτικό Συνέδριο και θα αποκεντρωθούν οι υπηρεσίες του, προκειμένου να ασκείται στο εξής σε όλους τους Δήμους και τους ΟΤΑ τακτικός έλεγχος και όχι όπως μέχρι τώρα δειγματοληπτικός.

    Συνάντηση Σημίτη-Λαλιώτη ενόψει συνεδρίασης του Εκτελεστικού Γραφείου ΠΑΣΟΚ

    Στο μεταξύ, οι πολιτικές εξελίξεις κυριάρχησαν στη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, Κώστα Λαλιώτη την Πέμπτη.

    Περίπου 70 λεπτά διήρκεσε η συνάντηση των δύο αντρών στο Μέγαρο Μαξίμου. Εξερχόμενος ο κ. Λαλιώτης δεν θέλησε να προβεί σε δηλώσεις.

    Θεωρείται, όμως, βέβαιο ότι η συζήτηση που είχε με τον Πρωθυπουργό αφορούσε στην προετοιμασία της συνεδρίασης του Εκτελεστικού Γραφείου που θα γίνει στις 20 Μαΐου και της Κ.Ε. η συνεδρίαση της οποίας θα ακολουθήσει και θα διεξαχθεί στις 27 Μαΐου.

    Σύμφωνα επίσης με πληροφορίες ο κ. Λαλιώτης ανέπτυξε στον Πρωθυπουργό τις δικές του προτάσεις για τους τομείς, στους οποίους θα μπορούσαν να γίνουν αλλαγές ενόψει των πρωτοβουλιών που αναμένεται να λάβει ο Κώστας Σημίτης στις αρχές Ιουλίου.

    Στη συνάντηση τους ο Πρωθυπουργός επανέλαβε ότι οι αλλαγές σε κυβέρνηση και κόμμα θα γίνουν με διαφάνεια, για την οποία ο ίδιος εργάζεται.

    [02] Απολογία Μ. Κασίμη ενώπιον ειδικού εφέτη ανακριτή

    16/5/2003 11:51:00 πμ

    Φωτο αρχείου

    Ενώπιον του ειδικού εφέτη ανακριτή Λεωνίδα Ζερβομπεάκου απολογείται σε σήμερα το μεσημέρι ο Μιχάλης Κασίμης, σε βάρος του οποίου έχουν απαγγελθεί συμπληρωματικές κατηγορίες για σωρεία αδικημάτων που αφορούν 53 ενέργειες της οργάνωσης "Επαναστατικός Λαϊκός Αγώνας". Ο Κασίμης, ο οποίος είναι αδελφός του Χρήστου Κασίμη, του ιδρυτή του ΕΛΑ, πριν περίπου ένα μήνα απολογήθηκε ενώπιον του κ. Ζερβομπεάκου για τις κατηγορίες της ένταξης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, καθώς και για συνέργια σε απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά του πρώην προέδρου της ΓΣΕΕ Γιώργου Ραυτόπουλου το 1987. Ο κατηγορούμενος, που αρνείται κάθε συμμετοχή του στην τρομοκρατική οργάνωση, είχε αφεθεί ελεύθερος με την επιβολή περιοριστικών όρων.

    [03] Έκτακτα δρομολόγια ΟΑΣΘ για τον τελικό Κυπέλλου

    16/5/2003 11:37:00 πμ

    Έκτακτα λεωφορεία έχει προγραμματίσει για το Σάββατο, ημέρα του τελικού του Κυπέλλου Ελλάδας μεταξύ του Αρη και του ΠΑΟΚ, ο Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ), προκειμένου να εξυπηρετηθούν καλύτερα οι φίλαθλοι κατά τη μετάβαση τους στο γήπεδο της Τούμπας. Συγκεκριμένα θα δρομολογηθούν έκτακτα λεωφορεία από το Σιδηροδρομικό Σταθμό στη γραμμή 14, (Ανω Τούμπας). Παράλληλα τα τελευταία δρομολόγια των γραμμών 11, 12, 14, 30 και 37 προς το κέντρο της Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιηθούν στις 11 το βράδυ, (αντί στις 11:15 μ.μ), προς αποφυγή ζημιών, ενώ ο Οργανισμός, όπως τονίζει σε ανακοίνωσή του θα καταβληθεί προσπάθεια να εκτελεστούν κανονικά. Σε περίπτωση, όμως, που κατά τη μετάβαση των φιλάθλων στο γήπεδο προκληθούν ζημιές στα λεωφορεία ή και κατά τη διάρκεια του αγώνα επεισόδια, τότε τα τελευταία δρομολόγια του ΟΑΣΘ, στις παραπάνω γραμμές, θα πραγματοποιηθούν στις 10:30 το βράδυ.

    [04] Συνταγματική η ανωτατοποίηση των καθηγητών ΤΕΙ

    16/5/2003 9:25:00 πμ

    Συνταγματικός απεφάνθη το Συμβούλιο της Επικρατείας ότι είναι ο νόμος που προβλέπει την ανωτατοποίηση των καθηγητών των ΤΕΙ σε πανεπιστημιακούς. Στο Συμβούλιο είχαν προσφύγει καθηγητές των ΤΕΙ ζητώντας να κριθεί αντισυνταγματική η ρύθμιση νόμου, η οποία προβλέπει ότι πρέπει να περνάνε από πενταμελή επιτροπή προκειμένου να κριθεί αν θα πάρουν το βαθμό του καθηγητή ή του αναπληρωτή-καθηγητή.

    [05] Επίσκεψη στελεχών του ΑΘΗΝΑ 2004 στην Πάτρα

    16/5/2003 10:00:00 πμ

    Την ικανοποίησή τους για την πορεία των έργων που εκτελούνται στην Πάτρα, εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων, εξέφρασαν τα στελέχη του Οργανισμού ''Αθήνα 2004'' που επισκέφθηκαν την Πέμπτη, την Πάτρα και είχαν σειρά επαφών με τους τοπικούς φορείς. Για ''νέα εποχή'' έκανε λόγο ο γενικός διευθυντής Συντονισμού με τη Δημόσια Διοίκηση και Αυτοδιοίκηση Θανάνσης Κανταρτζής, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, επισημαίνοντας πάντως και την ανάγκη για ''εντατικοποίηση των ενεργειών που πρέπει να γίνουν'', μέχρι τους Ολυμπιακούς. Επίσης, ανακοίνωσε ότι ο Θάνος Μικρούτσικος, ο οποίος είναι σύμβουλος για θέματα Πολιτισμού στον ''Αθήνα 2004'', θα επισκεφτεί σύντομα την Πάτρα, ενώ η πρόεδρος του ''Αθήνα 2004'' Γιάννα Αγγελοπούλου θα μεταβεί στην αχαϊκή πρωτεύουσα Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο.

    Κλίμα συνεργασίας

    Επίσης, αναφέρθηκε στο τριήμερο πολιτιστικών εκδηλώσεων που θα γίνουν πριν την έναρξη των Αγώνων.

    Ο κ. Κανταρτζής ανακοίνωσε επίσης το διορισμό του δημοσιογράφου Νάσου Νασόπουλου ως city manager.

    Την ιδιαίτερη ικανοποίησή του για τη συνάντηση που είχε η Δημοτική Αρχή με τους εκπροσώπους του ''Αθήνα 2004'', εξέφρασε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης ο δήμαρχος Πατρέων Ανδρέας Καράβολας, χαρακτηρίζοντάς τη ''αφετηρία για την υλοποίηση της στρατηγικής και οργανωτικής πολιτικής, σε σχέση με την Πάτρα. Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στους χρόνους που χάθηκαν, και στο μνημόνιο, στο οποίο έγιναν κάποιες παρεμβάσεις, σχετικά με τα Ολυμπιακά έργα που γίνονται στην πόλη.

    Για γόνιμο και εποικοδομητικό διάλογο έκανε λόγο ο νομάρχης Αχαΐας Δ. Κατσικόπουλος, τονίζοντας ότι υπάρχει ένας ικανοποιητικός βαθμός ετοιμότητας και η συνάντηση αυτή έβαλε τις βάσεις για τη συνέχεια και τη συνεργασία σε εξειδικευμένους πλέον τομείς.

    "Από την πλευρά μας, ως Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, μπορούμε να πούμε ότι τα Ολυμπιακά έργα που έχουμε αναλάβει να υλοποιήσουμε, θα είναι έτοιμα στο χρόνο που έχει προσδιοριστεί, ενώ οι Διευθύνσεις, όπως της Πολεοδομίας, Υγιεινής και Μεταφορών είναι έτοιμες για να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους'', είπε ο κ. Κατσικόπουλος.

    Η επόμενη συνάντηση με τους εκπροσώπους του ''Αθήνα 2004'', θα γίνει τέλη Μαΐου και η εκτίμηση του δημάρχου ήταν ότι ''μέχρι τότε θα έχει ετοιμαστεί και το πλήρες σχέδιο δράσης, που προέβλεπε το μνημόνιο συνεργασίας, του 2001, οπότε και θα ανακοινωθεί το ακριβές ύψος των χρηματοδοτήσεων που θα παραχωρηθούν στον Ολυμπιακό Δήμο της Πάτρας και στη Νομαρχία Αχαΐας, προκειμένου να καλύψουν άρτια τις ανάγκες προετοιμασίας''.

    [06] Παραπέμπονται σε δίκη 6 άτομα για τη Ρικομέξ

    15/5/2003 11:48:00 μμ

    Με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από πρόθεση κατά συρροή με ενδεχόμενο δόλο, παραπέμπονται σε δίκη έξι άτομα, για την υπόθεση της κατάρρευσης του εργοστασίου Ρικομέξ στον σεισμό του 1999. Οι κατηγορούμενοι διώκονται, επίσης, για απόπειρα ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο σχετικά με τον τραυματισμό πέντε ατόμων. Και στους έξι αποδίδονται εγκληματικές αυθαιρεσίες ως προς την κατασκευή του εργοστασίου.

    Κατά το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών, παραπέμπονται σε δίκη για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας κατά συρροή με ενδεχόμενο δόλο, έξι άτομα.

    Παράλληλα, τα ίδια άτομα παραπέμπονται, για απόπειρα ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο.

    Ειδικότερα, παραπέμπονται να δικαστούν ο αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ρικομέξ Γερ. Τσάσης και οι μηχανικοί: Μιχ. Τσάσης (αδελφός του Γερ. Τσάση), Νικ. Σχολίδης, Αλ. Δόβας, Αδαμ. Βασιλάκης και Εμμ. Κοτζαστράτης.

    [07] Διακρίσεις στην Κύπρο για προστασία Πολιτιστικής Κληρονομιάς

    16/5/2003 11:31:00 πμ

    Δύο τιμητικά μετάλλια απονεμήθηκαν στην Κύπρο από τον πανευρωπαϊκό οργανισμό Europa Nostra, τα οποία αφορούν την προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς για το 2002. Οι τιμηθέντες είναι ο αποβιώσας Ντίνος Λεβέντης, ο πρώην δήμαρχος Λευκωσίας Λέλλος Δημητριάδης και ο δήμαρχος της κατεχόμενης πρωτεύουσας Μουσταφά Ακιντζί. Το τιμητικό μετάλλιο στον Ντίνο Λεβέντη απονεμήθηκε για τη συμβολή του στην προστασία και τη διαφύλαξη της Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Κύπρου και τη χρηματοδότηση πολλών έργων με στόχο τη διατήρηση της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής και την προώθηση της συνεργασίας με άλλες χώρες στον τομέα της Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Το μετάλλιο στους Λέλλο Δημητριάδη και Μουσταφά Ακιντζί απονεμήθηκε για τις προσπάθειές τους για προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς της διαιρεμένης πόλης της Λευκωσίας, προς όφελος όλων των κατοίκων της πόλης και για τη συνεργασία τους στην προώθηση κοινών έργων υποδομής.

    [08] Θέσπιση οικολογικού σήματος για τις τουριστικές υπηρεσίες

    16/5/2003 9:43:00 πμ

    Το ειδικό οικολογικό σήμα (ένα λουλούδι) της ΕΕ θα επιτρέπει πλέον στους καταναλωτές στο χώρο της ΕΕ να επιλέγουν τη διαμονή τους σε ξενοδοχεία, ξενώνες για νέους και ενοικιαζόμενα δωμάτια "φιλικά" προς το περιβάλλον. Αυτό προκύπτει από την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σύμφωνα με την οποία από την 1η Μαΐου 2003 όλες οι εταιρίες που δραστηριοποιούνται στον τομέα διαμονής τουριστών στην επικράτεια της ΕΕ, μπορούν να κάνουν αίτηση για να προμηθευτούν το ειδικό οικολογικό σήμα που θα προσδιορίζει τις οικολογικές τους προδιαγραφές. Οι ξενοδοχειακές υποδομές των ενδιαφερομένων θα πρέπει, σύμφωνα με την Επιτροπή, να πληρούν συγκεκριμένες αυστηρές προδιαγραφές σε ότι αφορά τους τομείς του περιβάλλοντος και της υγείας.

    Συγκεκριμένα, οι ενδιαφερόμενοι, προκειμένου να αποκτήσουν το ειδικό οικολογικό σήμα της ΕΕ, θα πρέπει να χρησιμοποιούν στις εγκαταστάσεις τους ανακυκλώσιμες πηγές ενέργειας, να έχουν μειωμένη κατανάλωση ενέργειας και νερού, να χρησιμοποιούν μεθόδους μείωσης των αποβλήτων και να διαθέτουν χώρους μη-καπνιστών.

    Σχολιάζοντας την απόφαση, η αρμόδια για τα περιβαλλοντικά θέματα επίτροπος Μάργκοτ Βάλστρομ, δήλωσε: ''Ένας επιτυχής τουριστικός τομέας θα πρέπει να συμπορεύεται με ένα υγιές περιβάλλον και το σεβασμό για τη φύση. Το ειδικό οικολογικό σήμα παρέχει τη μοναδική ευκαιρία σε όσους δραστηριοποιούνται στον τομέα της διαμονής τουριστών να δείχνουν στους πελάτες τους πόσο σημαντικά αξιολογούν την ποιότητα του περιβάλλοντος''.

    Τέλος, σημειώνεται ότι είναι η πρώτη φορά που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υιοθετεί οικολογικά κριτήρια για τον τομέα των υπηρεσιών.

    [09] Σύνοδος για τη μετανάστευση στο Καβούρι

    16/5/2003 9:30:00 πμ

    Η δραματική αλλαγή της έννοιας του πολίτη, στο πλαίσιο του εθνικού κράτους ήταν ένα από τα αντικείμενα των προβληματισμών που κυριάρχησαν την πρώτη μέρα της διήμερης συνόδου με θέμα τη ''διαχείριση της μετανάστευσης στην Ευρώπη'', η οποία πραγματοποιείται στο ξενοδοχείο Divani Apollon Palace στο Καβούρι. Κατά την πρώτη ημέρα της συνόδου μίλησαν ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, καθώς και ο πρέσβης Αλέξανδρος Ρόντος.

    Παπανδρέου: Ενιαία μεταναστευτική πολιτική σε ευρωπαϊκό επίπεδο

    Ο κ. Παπανδρέου τόνισε πως προτεραιότητα της ελληνικής κυβέρνησης αποτελεί η ενιαία μεταναστευτική πολιτική σε ευρωπαϊκό επίπεδο, υπογραμμίζοντας πως η προώθηση μιας τέτοιας πολιτικής ανάγεται σε αναγκαιότητα καθώς η Ε.Ε προχωρά στη διεύρυνσή της προς ανατολάς.

    Ο υπουργός ζήτησε η Ευρώπη αφενός να εκμεταλλευτεί τις γνώσεις και την πείρα των ειδικών επί του ζητήματος της μετανάστευσης και αφετέρου να ξεκινήσει άμεσα δημόσιος διάλογος σε ευρωπαϊκό πάντα επίπεδο.

    Τα βασικά ζητήματα που τίθενται, κατά τον κ. Παπανδρέου, είναι:

    (α) η ασφάλεια των συνόρων,

    β) η ανάγκη εξεύρεσης των αναγκαίων πόρων στην κατεύθυνση αυτή

    γ) η αντιμετώπιση της πρόκλησης που αποτελεί για τις σύγχρονες ευρωπαϊκές κοινωνίες το μεταναστατευτικό ρεύμα.

    Αναφερόμενος στο πρώτο από τα ζητήματα αυτά ο κ. Παπανδρέου υποστήριξε πως η διασφάλιση των ευρωπαϊκών συνόρων δεν πρόκειται ουδόλως να λύσει το πρόβλημα. Χαρακτήρισε εσφαλμένη την άποψη πως με το σφράγισμα των ευρωπαϊκών συνόρων διασφαλίζεται η ασφάλεια των ευρωπαϊκών κοινωνιών ή πως οι μετανάστες είναι πάντα υπεύθυνοι για τα προβλήματα που οι κοινωνίες αυτές αντιμετωπίζουν.

    Η Ε.Ε αποτελεί κοινότητα αξιών, είπε χαρακτηριστικά ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών και οι αξίες αυτές επιβάλλουν την κατανόηση των προβλημάτων που αυτοί οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν, καθώς και την επί ίσοις όροις μεταχείρισή τους. Υπενθύμισε δε πως οι μετανάστες είναι αυτοί που καλούνται να συμβάλλουν, σε συνεργασία με τους Ευρωπαίους πολίτες, στην ανάπτυξη της ευρωπαϊκής οικονομίας.

    Ο κ. Παπανδρέου επισήμανε την ανάγκη ανάπτυξης μιας αποτελεσματικής κοινής ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής και ζήτησε τη δημιουργία ''έξυπνων μεθορίων'' και όχι απλώς ''ασφαλών'', όπου η ευελιξία θα συνυπάρχει με την κατανόηση στα προβλήματα των μεταναστών, για να υπογραμμίσει πως σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει μια σύγχρονη ευρωπαϊκή κοινωνία να εκλαμβάνει τους ανθρώπους αυτούς ως παράσιτα.

    Η Ελληνική Προεδρία, είπε ο υπουργός, επιχειρεί να επαναφέρει την συζήτηση στην ορθή της βάση και επικεντρώνει την προσοχή της στην εξεύρεση τρόπων ενσωμάτωσης των μεταναστών στις ευρωπαϊκές κοινωνίες και καλής διαχείρισης του μεταναστευτικού ανθρώπινου δυναμικού. Υπογράμμισε πως στην Ευρώπη παρατηρείται κάθετη πτώση του εγχώριου εργατικού δυναμικού και πως οι μετανάστες στην ουσία στηρίζουν την ευρωπαϊκή οικονομία αναπληρώνοντας το κενό που παρατηρείται.

    Ο κ. Παπανδρέου ζήτησε να δοθούν τα κατάλληλα εργαλεία στα εθνικά κράτη, συμπεριλαμβανομένης της ενίσχυσης των εθνικών τους πολιτικών, του διαλόγου σε ευρωπαϊκό επίπεδο και της υποστήριξης των εθνικών τους επιλογών. Η Ελλάδα είπε θα πρέπει να μάθει και αυτή να αντιμετωπίζει συνετά το πρόβλημα και έτσι θα πρέπει να κάνουν και οι υπόλοιποι ευρωπαϊκοί λαοί, δήλωσε χαρακτηριστικά. Η ελληνική προεδρία ανοίγει το μονοπάτι του διαλόγου και της αμοιβαίας κατανόησης, είπε ο υπουργός και χαρακτήρισε αναγκαία τα μέτρα για την νομιμοποίηση της μετανάστευσης και την επανασύνδεση των οικογενειών των μεταναστών.

    Παρατήρησε δε πως στους 6 μήνες της προεδρίας δεν είναι δυνατόν να επιτελεστεί έργο που στην πραγματικότητα απαιτεί χρόνια προεργασίας, δήλωσε όμως υπερήφανος γιατί επί Ελληνικής Προεδρίας τίθενται οι βάσεις και εξέφρασε την ελπίδα οι βάσεις αυτές να ανθοφορήσουν σύντομα, χαρακτηρίζοντας κρίσιμο το διάστημα των επομένων προεδριών.

    Οι πολιτικές και οι διοικητικές πρακτικές θα πρέπει σύντομα να επανασχεδιαστούν, δήλωσε χαρακτηριστικά, τονίζοντας πως η αναδιοργάνωση αυτή θα ακολουθήσει αναπόφευκτα τα ίχνη της σημερινής πρωτοβουλίας έναρξης δημόσιου ευρωπαϊκού διαλόγου.

    Ο κ. Παπανδρέου έκλεισε την ομιλία του ανακοινώνοντας πως στην διάρκεια της Συνόδου Κορυφής της Θεσσαλονίκης θα τεθεί από την Ελληνική Προεδρία θέμα ετήσιας έκθεσης για τη μετανάστευση σε ευρωπαϊκό επίπεδο και κατέληξε πως αποτελεί όραμα του ίδιου η συμπερίληψη των σημερινών μεταναστών στην ευρωπαϊκή κοινωνία του αύριο, που μόλις τώρα χτίζεται.

    [10] Η Βρετανία διακόπτει τις πτήσεις της προς Κένυα

    16/5/2003 8:13:00 πμ

    ''Υπερβολικό μέτρο'' χαρακτήρισαν οι αρχές της Κένυας τη βρετανική απόφαση να απαγορευτούν επ' αόριστον οι αεροπορικές πτήσεις μεταξύ των δύο χωρών από τον φόβο τρομοκρατικών επιθέσεων κατά βρετανικών συμφερόντων. ''Η απόφαση της Βρετανίας είναι υπερβολική. Ενέργειες όπως αυτή μπορεί να οδηγήσουν στην υπόθεση ότι οι τρομοκράτες έχουν πετύχει μια ηθική νίκη'', δήλωσε ο Κενυάτης υπουργός Ασφαλείας, Κρις Μουρουνγκάρου, μιλώντας στους δημοσιογράφους. Η Κένυα, επισήμανε ο ίδιος, έχει λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα ασφαλείας κατά της τρομοκρατίας και πρόσθεσε καταλήγοντας ότι το Ναϊρόμπι δεν πρόκειται να υιοθετήσει παρόμοιες απαγορεύσεις των πτήσεων των κενυατικών αεροσκαφών.

    [11] Νέα προειδοποίηση ΗΠΑ για επίθεση στη Σ. Αραβία

    16/5/2003 8:12:00 πμ

    Οι ΗΠΑ εξέδωσαν προειδοποίηση για πιθανή τρομοκρατική επίθεση στο προσεχές μέλλον, στην περιοχή Αλ Χάμρα, στη Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας. Η προειδοποίηση, που εκδόθηκε από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αναφέρει ότι το αμερικανικό προξενείο στη Τζέντα έχει λάβει ''ανεπιβεβαίωτη'' πληροφορία ότι ''στο προσεχές μέλλον'' μπορεί να γίνει τρομοκρατική επίθεση στην περιοχή.

    Εν τω μεταξύ, πράκτορες του FBI και της CIA βρίσκονται στη Σαουδική Αραβία αναζητώντας τους υπεύθυνους για την τριπλή επίθεση αυτοκτονίας στο Ριάντ, για την οποία ο Αμερικανός πρεσβευτής στη χώρα, Ρόμπερτ Τζόρνταν είπε ότι είναι για τη Σαουδική Αραβία, ότι το Περλ Χάρμπορ, ή οι επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου για τις ΗΠΑ.

    Πράκτορες του FBI και της CIA μετέβησαν για έρευνες

    Ο Αμερικανός πρεσβευτής επισήμανε επίσης ότι η τριπλή βομβιστική επίθεση δεν είχε στόχο μόνον τους ξένους που ζούσαν στα κτιριακά συγκροτήματα που χτυπήθηκαν, αλλά και τη βασιλική οικογένεια της Σαουδικής Αραβίας.

    Οι αμερικανικές αρχές έχουν στείλει 60 πράκτορες της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας και της CIA στη Σαουδική Αραβία, για να βοηθήσουν τους Σαουδάραβες στις προσπάθειες εντοπισμού των υπευθύνων για τις επιθέσεις. Επίσης το Στέιτ Ντιπάρτμεντ προειδοποίησε τους Αμερικανούς που ζουν στη Σαουδική Αραβία για πιθανή επίθεση στο λιμάνι της Τζέντα, στην Ερυθρά Θάλασσα.

    Ο Ρόμπερτ Τζόρνταν, που επέκρινε τις αρχές γιατί δεν αντέδρασαν έγκαιρα στις αμερικανικές προειδοποιήσεις για τον κίνδυνο τρομοκρατικών ενεργειών, δήλωσε σε ξένους δημοσιογράφους ότι υπάρχουν πολύ σαφείς ενδείξεις ότι αυτή η ενέργεια είχε τόσο στόχο την υπονόμευση της κυβέρνησης, όσο και τα αμερικανικά συμφέροντα''.

    Σαουδάραβες αξιωματούχοι, τους οποίους επικαλείται ο Τύπος στο Ριάντ, ανέφεραν ότι οι δράστες της επίθεσης έλαβαν εντολές απευθείας από τον Οσάμα μπιν Λάντεν.

    [12] Νέα επεισόδια βίας στη Λωρίδα της Γάζας

    16/5/2003 9:04:00 πμ

    Ενας Παλαιστίνιος σκοτώθηκε το βράδυ της Πέμπτης κοντά στη Ράφα, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, ύστερα από ανταλλαγή πυρών με Ισραηλινούς στρατιώτες. Εξάλλου ο ισραηλινός στρατός ανατίναξε τις κατοικίες τεσσάρων μελών της ριζοσπαστικής οργάνωσης Χαμάς στην περιοχή Μπεϊτ Χανούν. Η Παλαιστινιακή Αρχή καταδίκασε τις επιθέσεις των Ισραηλινών δυνάμεων στη Γάζα, το τελευταίο 24ωρο, ως "κλιμάκωση, με στόχο την υπονόμευση του οδικού χάρτη". Στο μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Σιλβάν Σαλόμ, απηύθυνε επίσημη έκκληση στη βρετανική κυβέρνηση, να μην επιτρέπει να παροτρύνονται οι αντιισραηλινοί εξτρεμιστές - κάνοντας ευθύ υπαινιγμό για την πολύνεκρη επίθεση, από Βρετανό βομβιστή, σε νυκτερινό κέντρο στο Τελ Αβίβ την 30η Απριλίου.

    Συνάντηση Σαλόμ-Στρο στη Ντάουνινγκ Στριτ

    "Τον τελευταίο καιρό υπάρχει περισσότερη παρότρυνση από εξτρεμιστικές οργανώσεις κατά της εβραϊκής κοινότητας στη Βρετανία ή μέσα στα όρια του Ισραήλ'', δήλωσε ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών στο τέλος των χθεσινών συνομιλιών του με τον Βρετανό ομόλογό του Τζακ Στρο.

    "Είμαι βέβαιος, πάντοτε μπορεί να γίνει κάτι καλύτερο, ελπίζω δε η επίθεση -της 30ης Απριλίου- να ήταν η πρώτη και η τελευταία από τη Βρετανία'', δήλωσε ο ισραηλινός αξιωματούχος. Επίσης εξέφρασε την άποψη ότι οι επιθέσεις αυτής της μορφής δεν οφείλονται στην κατοχή παλαιστινιακής γης, αλλά επειδή παρέχεται η παρότρυνση να γίνονται.

    Η επίθεση αυτή έγινε από τον Βρετανό καμικάζι Ασίφ Χανίφ, ο συνεργός του οποίου, Ομαρ Σαρίφ, διαπιστώνοντας ότι τα εκρηκτικά του δεν ενεργοποιούνται έσπευσε να διαφύγει.

    Σημειώνεται ότι ο Σαλόμ έγινε δεκτός στη Ντάουνινγκ Στριτ 10, ενώ ο προκάτοχός του Μπένιαμιν Νετανιάχου σε επίσκεψή του στο Λονδίνο είχε γίνει απλά δεκτός στο Φόρειν Οφις.

    Από την αρχή της Ιντιφάντα, τον Σεπτέμβριο του 2000 έχουν χάσει τη ζωή τους 3.235 άνθρωποι, εκ των οποίων 2.444 Παλαιστίνιοι και 731 Ισραηλινοί.

    [13] Σκοτώθηκε Αφγανός στρατιωτικός διοικητής

    16/5/2003 10:10:00 πμ

    Αφγανός στρατιωτικός διοικητής σκοτώθηκε σε επίθεση ενόπλων στο Ναγκαρχάρ, στο ανατολικό Αφγανιστάν. Πρόκειται για τον διοικητή Αμπντάλα, στρατιωτικό υπεύθυνο της περιοχής Χογκιάνι στην επαρχία Ναγκαρχάρ που έχασε τη ζωή του όταν δύο ένοπλοι άνοιξαν πυρ εναντίον του αυτοκινήτου στο οποίο επέβαινε. Από τα πυρά σκοτώθηκε και ο οδηγός του Αμπντάλα. Η επίθεση εκδηλώθηκε στην περιοχή Χίνσα Σαρ, 30 χιλιόμετρα από το Τζαλαμαμπάντ, πρωτεύουσα της επαρχίας Ναγκαρχάρ. Οι δράστες παραμένουν ασύλληπτοι και οι αρχές συγκλίνουν στην άποψη ότι πρόκειται για προσωπική "βεντέτα", παρά για επίθεση με πολιτικά κίνητρα.

    [14] Στο Συμβούλιο Ασφαλείας συζητείται το σχέδιο των ΗΠΑ

    16/5/2003 11:29:00 πμ

    Περισσότερες από 25 τροποποιήσεις δέχτηκαν οι Ηνωμένες Πολιτείες στο σχέδιο απόφασης που έχουν καταθέσει στο Συμβούλιο Ασφαλείας για να επιτύχουν την άρση των διεθνών κυρώσεων κατά Ιράκ, δίχως πάντως να αλλάζουν οποιοδήποτε από τα βασικά αιτήματα. Το τροποποιημένο σχέδιο που πρόκειται να συζητηθεί και πάλι σήμερα στο Συμβούλιο Ασφαλείας, δίνει και πάλι αυξημένες εξουσίες στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Βρετανία στη διακυβέρνηση του Ιράκ και κυρίως στο πως θα διατεθεί το ιρακινό πετρέλαιο για την ανοικοδόμηση της χώρας μέχρι την εγκατάσταση μιας μόνιμης κυβέρνησης. Η διαφορά με το αρχικό σχέδιο είναι ότι η νέα αμερικανική εισήγηση αφήνει περιθώριο αποπληρωμής των ιρακινών χρεών σε χώρες όπως η Ρωσία, προς την οποία εκκρεμούν οφειλές δισεκατομμυρίων δολαρίων από το προηγούμενο καθεστώς της Βαγδάτης.

    Διορισμό ειδικού συντονιστή του ΟΗΕ, προβλέπει το σχέδιο

    Ταυτόχρονα το σχέδιο αναφέρεται στην αναγκαιότητα διορισμού ειδικού συντονιστή του ΟΗΕ στο Ιράκ, ο οποίος όμως θα έχει περιορισμένες αρμοδιότητες. Διπλωματικές πηγές στα Ηνωμένα Έθνη αναφέρουν ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν τάσσεται υπέρ του διορισμού στη θέση αυτή του πρώην υπουργού Εξωτερικών της Αλγερίας, Λαχντάρ Μπραχίμι, που τώρα διευθύνει την επιχείρηση του ΟΗΕ στο Αφγανιστάν.

    Μετά την κυκλοφορία του νέου σχεδίου ψηφίσματος η Ρωσία είπε ότι η τύχη του εξαρτάται από το αν λαμβάνει υπόψιν τα οικονομικά συμφέροντα της Μόσχας στο Ιράκ. Ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, Γκεόργκι Μαμέντοφ, δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι οι συμφωνίες που έχει κάνει η Ρωσία με την προηγούμενη κυβέρνηση για το πετρέλαιο και το χρέος του Ιράκ προς τη Ρωσία ήταν τα κύρια θέματα των συνομιλιών που είχαν το τελευταίο διήμερο στη Μόσχα ο πρόεδρος Πούτιν με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ.

    Γαλλία και Γερμανία έχουν προτείνει την αναστολή των κυρώσεων, υποστηρίζοντας ότι η τελική απόφαση για το εμπάργκο θα πρέπει να ληφθεί μόνο όταν οι επιθεωρητές του ΟΗΕ πιστοποιήσουν ότι το Ιράκ δεν διαθέτει όπλα μαζικής καταστροφής.

    Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ σε συνέντευξή του στο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ZDF τόνισε όμως ότι δεν είναι αναγκαίο να επαναληφθούν οι επιθεωρήσεις του ΟΗΕ στο Ιράκ.

    Η αμερικανο-βρετανική συμμαχία στο Ιράκ ''έχει τον πλήρη έλεγχο στο έδαφος'' τόνισε ο Πάουελ, υποστηρίζοντας ότι έχει βρεθεί ''υλικό'' που δείχνει την ύπαρξη προγράμματος όπλων μαζικής καταστροφής από το καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν.

    Ο Γερμανός καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ τάχθηκε πάντως υπέρ της άρσης ''το συντομότερο δυνατό'' των διεθνών κυρώσεων κατά του Ιράκ.

    [15] Μείωση επιτοκίων σε στεγαστικά Εθνικής-Πειραιώς

    16/5/2003 8:41:00 πμ

    Την μείωση των σταθερών της επιτοκίων σε ορισμένες κατηγορίες δανειακών προϊόντων στην στεγαστική πίστη ανακοίνωσε η Εθνική Τράπεζα. Συγκεκριμένα το επιτόκιο για το "Εθνοστέγη 3" (σταθερό δάνειο για τρία έτη) μειώνεται κατά 0,60 εκατοστιαίες μονάδες και διαμορφώνεται σε 5,15%. Το επιτόκιο του "Εθνοστέγη 5" (σταθερό δάνειο για πέντε έτη" μειώνεται κατά 0,10 εκατοστιαίες μονάδες και διαμορφώνεται στο 5,75%. Τα νέα επιτόκια ισχύουν από την Παρασκευή 16 Μαΐου. Το παράδειγμα της Εθνικής ακολούθησε και η Τράπεζα Πειραιώς μειώνοντας τα σταθερά επιτόκια της σε ορισμένες κατηγορίες στεγαστικών δανείων. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της τράπεζας, το σταθερό επιτόκιο για τρία έτη διαμορφώνεται σε 5,5% από 5,75% και για πέντε έτη σε 5,8% από 6,2%. Το σταθερό επιτόκιο για ένα έτος παραμένει στο 3,6%, ενώ αμετάβλητο στο 5,5% παραμένει και το κυμαινόμενο επιτόκιο στεγαστικών δανείων.

    [16] Αλεξάκης: Καμία υποβάθμιση του Χρηματιστηριακού Κέντρου Θεσ/κης

    16/5/2003 10:23:00 πμ

    Δεν υπάρχει περίπτωση υποβάθμισης του Χρηματιστηριακού Κέντρου Θεσσαλονίκης, διαβεβαίωσε ο πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Αθηνών χαρακτηρίζοντας ψευδή τα όσα γράφονται ή λέγονται περί κλεισίματος του Κέντρου. Ο κ. Αλεξάκης δήλωσε κατηγορηματικά ότι το Χρηματιστήριο Θεσσαλονίκης όχι μόνο θα διατηρήσει, αλλά και θα επεκτείνει το ρόλο του στο χώρο της βόρειας Ελλάδος και των Βαλκανίων, είτε με τη μορφή Ανώνυμης Εταιρίας, είτε ως παράρτημα του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

    Τόσο στην έκτακτη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε χθες στο πλαίσιο της Τακτικής Γενικής Συνέλευσης του Χ.Κ.Θ. όσο και στη συνέχεια, από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης, ο κ. Αλεξάκης ήταν κατηγορηματικός.

    Είπε ότι το Χ.Κ.Θ. όχι μόνο θα διατηρήσει αλλά και θα επεκτείνει το ρόλο του στο χώρο της Βόρειας Ελλάδας και των Βαλκανίων, είτε με τη μορφή Ανώνυμης Εταιρίας είτε ως παράρτημα του Χρηματιστηρίου Αθηνών (Χ.Α.), δίνοντας έτσι μια πρώτη απάντηση στις ανησυχίες φορέων και παραγόντων της Θεσσαλονίκης σχετικά με το μέλλον του Χ.Κ.Θ. στο πλαίσιο του προωθούμενων αλλαγών και του περιορισμού των εταιριών του Ομιλου ΕΧΑΕ.

    Μάλιστα η Γενική συνέλευση ενέκρινε την τροποποίηση άρθρων του καταστατικού, με τις οποίες ανοίγει πλέον ο δρόμος της επέκτασης των δραστηριοτήτων του Χ.Κ.Θ. και πέρα των αμιγώς χρηματιστηριακών συναλλαγών.

    Στο πλαίσιο των νέων δραστηριοτήτων, το Χ.Κ.Θ. θα μπορεί

    να αναλαμβάνει δράσεις για την προώθηση της χρηματιστηριακής ιδέας (σεμινάρια, ενημερωτικές εκδηλώσεις, κ.α.) να οργανώνει δράσεις για την προβολή της ελληνικής αγοράς σε Βόρεια Ελλάδα και Ν.Α. Ευρώπη να συντάσσει μελέτες σκοπιμότητας και να παρέχει συμβουλές για χρηματοοικονομικά θέματα.

    Πέραν αυτών, σύμφωνα με τον κ.Αλεξάκη, το Χ.Κ.Θ. πιθανότατα για ορισμένα ακόμη χρόνια, θα εξακολουθεί να ελέγχει (όχι να εγκρίνει) φακέλους εταιριών που είναι υποψήφιες για εισαγωγή στο χρηματιστήριο.

    [17] Προκήρυξη διαγωνισμού για το Στιγμιαίο Κρατικό Λαχείο

    16/5/2003 9:27:00 πμ

    Το υπουργείο Οικονομίας-Οικονομικών ανακοίνωσε την προκήρυξη διεθνούς δημοσίου ανοικτού διαγωνισμού για την ανάθεση του έργου της παραγωγής, διαχείρισης, λειτουργίας και προβολής του Στιγμιαίου Κρατικού Λαχείου. Το υπουργείο για λόγους διαφάνειας και προκειμένου να διασφαλίσει την όσο το δυνατό μεγαλύτερη συμμετοχή ενδιαφερομένων, επέλεξε το δημόσιο διεθνή διαγωνισμό. Ο διαγωνισμός θα γίνει στην Αθήνα στις 3 Ιουλίου 2003 στα γραφεία της Διεύθυνσης Κρατικών Λαχείων, όπου θα κατατεθούν οι προσφορές, όπως ορίζεται στην σχετική προκήρυξη, μαζί με την εγγυητική επιστολή συμμετοχής ύψους 18 εκατ. ευρώ. Το τίμημα ανάθεσης του έργου για την πενταετία ορίζεται κατ' ελάχιστον στα 300 εκατ. ευρώ και προκαταβάλλεται εντός 15 ημερολογιακών ημερών από την ημερομηνία υπογραφής της σύμβασης. Η αξιολόγηση των προσφορών θα γίνει από τεχνικοοικονομικό σύμβουλο που θα επιλεγεί με διαγωνισμό και θα είναι ένα από τα αναγνωρισμένα στην Ελλάδα πιστωτικά ιδρύματα.

    [18] Στις 24 Αυγούστου τα πρωταθλήματα ποδοσφαίρου

    16/5/2003 10:28:00 πμ

    Τα πρωταθλήματα ποδοσφαίρου Α', Β' και Γ' Εθνικής της νέας περιόδου θα ξεκινήσουν στις 24 Αυγούστου, σύμφωνα με την απόφαση που πήρε η ΕΠΑΕ στη συνεδρίασή της την Πέμπτη. Η Ενωση όρισε αυτή την ημερομηνία για να διευκολύνει την εθνική μας ομάδα ενόψει των αγώνων που θα δώσει τον Σεπτέμβριο για το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του 2004. Παράλληλα, η ΕΠΑΕ αποφάσισε πόσες ομάδες θα υποβιβαστούν από κάθε κατηγορία στη νέα περίοδο.

    Συγκεκριμένα, από την Α' Εθνική θα υποβιβαστούν τρεις ΠΑΕ στην Β'. Κατευθείαν θα πέσουν η 15η και η 16η ομάδα της βαθμολογίας, ενώ η 14η θα δώσει αγώνα μπαράζ με την 3η της Β' Εθνικής, από την οποία ανεβαίνουν απευθείας στην Α' η 1η και η 2η ομάδα.

    Παράλληλα, το πρωτάθλημα της Γ' Εθνικής θα διεξαχθεί και τη νέα περίοδο με έναν όμιλο των 20 ομάδων. Παντως, από την Γ' Εθνική θα υποβιβαστούν πέντε ομάδες και θα ανεβούν αντίστοιχες από την Δ'.

    Ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Λιάνης, δήλωσε ότι το θέμα της αναδιάρθρωσης μετατίθεται για του χρόνου.

    Οσον αφορά τώρα στα τηλεοπτικά δικαιώματα, είναι πιθανό οι ΠΑΕ να τα διαπραγματευθούν συνολικά, μέσω της ΕΠΑΕ.

    Τέλος, στο γήπεδο της Παναχαϊκής θα δώσει η τιμωρημένη ΑΕΚ τον αγώνα της με τον Πανιώνιο, για την 30η ημέρα του πρωταθλήματος, σύμφωνα με την αποφαση της ΕΠΑΕ.

    [19] Κοινή ομάδα Β. και Ν. Κορέας στους Ολυμπιακούς του 2004

    16/5/2003 9:50:00 πμ

    Κοινή ομάδα ενδέχεται να κατεβάσουν η Βόρεια και η Νότια Κορέα στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004, αν η Πιονγκτσάνγκ αναλάβει τη διοργάνωση των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 2010. Αυτό δήλωσαν την Πέμπτη, αξιωματούχοι των δύο χωρών που συναντήθηκαν στη Μαδρίτη, στο περιθώριο της επίσης κατάθεσης της υποψηφιότητας της νοτιοκορεατικής πόλης για τους Αγώνες του 2010. Ο Τσανγκ Ουνγκ, μέλος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής από τη Βόρεια Κορέα, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο κοινής παρουσίας των δύο χωρών στην Αθήνα, λέγοντας χαρακτηριστικά: "Το θέμα είναι στην ατζέντα. Οταν υπάρχει διάθεση, ο τρόπος βρίσκεται".

    Από την πλευρά της Νότιας Κορέας, ο Κιμ Ουν-Γιονγκ, επίσης μέλος της ΔΟΕ, δήλωσε: "Η Πιονγκτσάνγκ είναι το κλειδί. Η ανάληψη των Αγώνων του 2010, θα είναι ένα σημαντικό βήμα για την ειρήνη στην κορεατική χερσόνησο". Την ικανοποίησή του για την εξέλιξη εξέφρασε και ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Ζακ Ρογκ. "Οπου μπορούμε να βοηθήσουμε, θα το κάνουμε. Είναι ένα πολύ καλό σήμα, ένας συμβολισμός για το ότι ο αθλητισμός μπορεί να βοηθήσει την ανθρωπότητα", επεσήμανε ο κ. Ρογκ.

    [20] Βιογραφία αποκαλύπτει σχέση του JFK με ασκούμενη στο Λ.Οίκο

    16/5/2003 11:36:00 πμ

    Φαίνεται πως ο Κλίντον δεν διεκδίκησε καμιά πρωτοτυπία για τη σύναψη σχέσης με ασκούμενη υπάλληλο στο Λευκό Οίκο, αφού όπως αποκάλυψε μια γυναίκα, κατά τη θητεία της στο Λευκό Οίκο, πριν από 41 χρόνια και ενόσω ήταν στην τρυφερή ηλικία των 19 ετών, υπήρξε μία εκ των πολλών κατακτήσεων του Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι. Η Μιμί Φέινστοκ, 60 ετών σήμερα και διοικητικό στέλεχος της Πρεσβυτεριανής εκκλησίας, επιβεβαίωσε ότι ήταν η ''Μιμί'', που περιγράφει ένα πρώην μέλος της υπηρεσίας Τύπου του Κένεντι σε μία νέα βιογραφία του Αμερικανού προέδρου που κυκλοφόρησε αυτή την εβδομάδα.

    Η Φέινστοκ επιβεβαιώνει αλλά δεν θέλει ''σχέσεις'' με τη δημοσιότητα

    ''Από τον Ιούνιο του 1962 ως τον Νοέμβριο του 1963 είχα σεξουαλικές σχέσεις με τον πρόεδρο Κέννεντι. Στη διάρκεια των 41 ετών που πέρασαν από τότε, ήταν ένα θέμα που ποτέ δεν έθιξα και δεν προτίθεμαι να κάνω οποιοδήποτε πρόσθετο σχόλιο για την υπόθεση αυτή και για εκείνη την περίοδο" αναφέρει η Φέινστοκ σε ανακοίνωσή της που έδωσε στη δημοσιότητα η Πρεσβυτεριανή εκκλησία.

    Στην ανακοίνωση απευθύνεται έκκληση στα ΜΜΕ να σεβαστούν την ιδιωτική ζωή της Φέινστοκ και της οικογενείας της. Αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα που μετέδωσαν φωτογραφία της "Μιμί", συνέδεσαν αμέσως την υπόθεση με εκείνη του πρώην προέδρου Μπιλ Κλίντον με μία άλλη νεαρή ασκούμενη υπάλληλο στο Λευκό Οίκο, τη Μόνικα Λιουίνσκι, που λίγο έλειψε να του στοιχίσει την προεδρία.

    Τη σχέση του Κένεντι με την "Μιμί" έφερε στη δημοσιότητα αυτή την εβδομάδα ο ιστορικός Ρόμπερτ Ντάλεκ σε μία νέα βιογραφία του πρώην προέδρου που κυκλοφόρησε. Στη βιογραφία αυτή ο Ντάλεκ καταγράφει μαρτυρία της Μπάρμπαρα Γκαμαρεκιάν, πρώην μέλους της υπηρεσίας Τύπου του Λευκού Οίκου για την σχέση του JFK με κάποια "Μιμί".

    Η Φέινστοκ που είναι σήμερα γιαγιά και έχει τέσσερα εγγόνια, ζει στο Μανχάταν.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 16 May 2003 - 9:38:11 UTC