Browse through our Interesting Nodes on the Balkan Peninsula Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-05-15

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ικανοποίηση Μπους-Ερντογάν για ελεύθερη διακίνηση
  • [02] Γκαζάκια σε όχημα του ΥΠΕΧΩΔΕ
  • [03] Εντονο ενδιαφέρον Κρουσταλάκη για υποθέσεις διαφθοράς
  • [04] Απεργία μηχανικών στα τέλη Μαΐου
  • [05] ΗΣΑΠ: Κλειστός ο σταθμός του Αγίου Νικολάου
  • [06] Έναρξη αντιπυρικής περιόδου
  • [07] Ατυπο Συμβούλιο Υπ. Μεταφορών, Ναυτιλίας, εν πλώ
  • [08] ''Ο Γιωτόπουλος ηθικός αυτουργός της δολοφονίας Τσάντες''
  • [09] SOS για τρομοκρατικές επιθέσεις από ΗΠΑ
  • [10] Αμνηστία υπό όρους στους Τσετσένους
  • [11] Τρεις Παλαιστίνιοι νεκροί από ισραηλινά πυρά στη Γάζα
  • [12] Πέντε νεκροί από πυρκαγιά σε ξενοδοχείο της Μασσαλίας
  • [13] Κλίμα συνεργασίας Ιράν-Συρίας
  • [14] Πυρκαγιά σε τρένο στην Ινδία
  • [15] ΗΠΑ-Ν.Κορέα: ''Οχι πυρηνικά όπλα στη Β. Κορέα''
  • [16] Σρέντερ: Ο ΟΗΕ πρέπει να γίνει πιο ισχυρός
  • [17] Ισόβια κάθειρξη σε πρώην υπουργό της Ρουάντα για γενοκτονία
  • [18] Αργεντινή: Παραιτήθηκε ο Μένεμ από την εκλογική κούρσα
  • [19] Πύραυλοι τύπου Hellfire χρησιμοποιήθηκαν στο Ιράκ
  • [20] Αποπληρωμή του ιρακινού χρέους προς τη Ρωσία ζητά ο Πάουελ
  • [21] Αύξηση του ΑΕΠ
  • [22] Συνάντηση Χριστοδουλάκη με εργαζομένους της Palco
  • [23] Λιγότερα από 400 ευρώ παίρνει ένας στους δύο συνταξιούχους
  • [24] Εντός ημερών η μεταβίβαση μετοχών της ΑΕΚ
  • [25] Αναβλήθηκε το πρωτάθλημα Αν. Ασίας
  • [26] Στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ η Γιουβέντους
  • [27] Ηρακλής: Σε απολογία κάλεσε η διοίκηση τον Χατζί
  • [28] Νέα επίθεση με γκαζάκια σε γραφεία της ΠΑΕ Αρης

    [01] Ικανοποίηση Μπους-Ερντογάν για ελεύθερη διακίνηση

    15/5/2003 8:21:00 πμ

    Τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό συζήτησαν, μεταξύ άλλων, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους και ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν σε τηλεφωνική τους επικοινωνία την Τετάρτη. Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Αρι Φλάισερ σημείωσε ότι "οι δυο ηγέτες καλωσόρισαν την άνευ προηγουμένου ελευθερία διακίνησης μεταξύ του τουρκικού και του ελληνικού τομέα της Κύπρου τις τελευταίες εβδομάδες και εξέφρασαν την ελπίδα τους για μια βιώσιμη λύση στην Κύπρο". Ο κ. Φλάισερ συμπλήρωσε ότι ο κ. Μπους "επανέλαβε την υποστήριξη των ΗΠΑ σε μια λύση που θα βασίζεται στο δίκαιο και ισορροπημένο σχέδιο του ΓΓ των Ην. Εθνών Κόφι Ανάν".

    Ετοιμη η Λευκωσία για ουσιαστικές συνομιλίες

    Ανέφερε επίσης ότι οι δυο ηγέτες εξέτασαν και την κατάσταση στο Ιράκ και δεσμεύτηκαν "υπέρ της ανοικοδόμησης ενός ενιαίου Ιράκ που θα ευημερεί και στο οποίο θα ισχύουν οι αρχές του δικαίου και ο φυσικός πλούτος της χώρας θα ανήκει σε όλο τον ιρακινό λαό".

    Τέλος, ο κ. Μπους ευχαρίστησε τον κ. Ερντογάν για την "ισχυρή συνεργασία" μεταξύ των δυο χωρών στο Αφγανιστάν.

    Νωρίτερα, η σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Προέδρου Μπους, Κοντολίζα Ράις, επανέλαβε το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για λύση του Κυπριακού, ενώ μίλησε για "ηρωική προσπάθεια" του Κόφι Ανάν και ζήτησε από την Αγκυρα να χρησιμοποιήσει το ειδικό της βάρος προς την κατεύθυνση της επίτευξης λύσης.

    Ο πρόεδρος της κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, επανέλαβε την Τετάρτη, την ετοιμότητα της ελληνοκυπριακής πλευράς για συμμετοχή σε άμεσες και ουσιαστικές συνομιλίες υπό την αιγίδα του ΟΗΕ βάσει του σχεδίου Ανάν, το οποίο κατά γενική ομολογία εκ των πραγμάτων πρέπει να βελτιωθεί και να τροποποιηθεί υπό τις νέες συνθήκες για επίτευξη μιας βιώσιμης και λειτουργικής λύσης του πολιτικού προβλήματος.

    [02] Γκαζάκια σε όχημα του ΥΠΕΧΩΔΕ

    15/5/2003 11:40:00 πμ

    Σοβαρές υλικές ζημιές σε υπηρεσιακό αυτοκίνητο του ΥΠΕΧΩΔΕ και μικρότερες σε άλλα δύο οχήματα σημειώθηκαν από αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό που τοποθέτησαν άγνωστοι τα ξημερώματα, στην οδό Πασσαλίδη 15 στη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με την αστυνομία, οι δράστες τοποθέτησαν κάτω από το όχημα της κρατικής υπηρεσίας 4 "γκαζάκια" και έβαλαν φωτιά. Από την έκρηξη, αλλά και από την πυρκαγιά που ακολούθησε, καταστράφηκε ολοσχερώς το αυτοκίνητο, ενώ η φωτιά επεκτάθηκε και σε άλλα δύο επιβατικά αυτοκίνητα, που ήταν σταθμευμένα μπροστά και πίσω από το αυτοκίνητο του ΥΠΕΧΩΔΕ.

    [03] Εντονο ενδιαφέρον Κρουσταλάκη για υποθέσεις διαφθοράς

    15/5/2003 11:40:00 πμ

    Ο κ. Κρουσταλάκης

    Προτεραιότητα σε πέντε γνωστές υποθέσεις διαφθοράς δίνει ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευάγγελος Κρουσταλάκης. Με επείγον έγγραφο, που απεστειλε στους αρμόδιους ανακριτές ζητά να ενημερωθεί επί της πορείας πέντε υποθέσεων διαφθοράς στο δημόσιο τομέα. Οι υποθέσεις αυτές αφορούν στους "νονούς" της νύχτας, το Πάντειο Πανεπιστήμιο, τον πρώην δασάρχη Πεντέλης, το Κτηματολόγιο και την ΕΤΒΑ Finance.

    [04] Απεργία μηχανικών στα τέλη Μαΐου

    15/5/2003 9:23:00 πμ

    Στις 28 Μαΐου οι μηχανικοί όλης της χώρας θα πραγματοποιήσουν πανελλαδική αποχή από την εργασία τους, καθώς και από τις δημοπρασίες δημοσίων έργων, διαμαρτυρόμενοι για το σύνολο των διατάξεων του σχεδίου νόμου για την ανάθεση και εκπόνηση των μελετών του δημοσίου τομέα που κατέθεσε το ΥΠΕΧΩΔΕ στη Βουλή. Σε συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη, η διοικούσα του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας χαρακτήρισε το νομοσχέδιο "μελετοκτόνο" γιατί προωθεί ολιγοπωλειακές καταστάσεις, διαλύει τη δημόσια διοίκηση και έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις Κοινοτικές διατάξεις

    [05] ΗΣΑΠ: Κλειστός ο σταθμός του Αγίου Νικολάου

    15/5/2003 8:51:00 πμ

    Κλειστός θα είναι από την Πεμπτη ο σταθμός του ΗΣΑΠ στον Αγιο Νικόλαο στην κατεύθυνση προς Κηφισιά, λόγω έργων ανάπλασης. Οι επιβάτες θα εξυπηρετούνται με μετεπιβιβάσεις στους σταθμούς των Κάτω Πατησίων και Αττικής.

    [06] Έναρξη αντιπυρικής περιόδου

    15/5/2003 10:21:00 πμ

    Τα αντανακλαστικά της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας αλλά και των πολιτών μπορούν να προσφέρουν μεγάλη βοήθεια στην προστασία των δασών από τις πυρκαγιές, αρκεί να ενεργοποιηθούν τα πρώτα κρίσιμα δευτερόλεπτα ή λεπτά. Αυτό επισήμανε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, σε χαιρετισμό που απηύθυνε στο Πυροσβεστικό Σώμα για την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου.

    Ο κ. Χρυσοχοΐδης είπε ότι το Πυροσβεστικό Σώμα συνεχώς βελτιώνεται, έχει τη δυνατότητα να προστατεύσει τα δάση μας από τις πυρκαγιές και αποδείχθηκε από την περίοδο, που ανέλαβε τον πλήρη συντονισμό της αντιπυρικής προστασίας, ότι τα αποτελέσματα είναι καλύτερα, γιατί είναι ο συντονισμός αποτελεσματικότερος.

    Ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, κ. Φούρλας, μίλησε για τη μεγάλη βοήθεια, που περιμένει το Πυροσβεστικό Σώμα και από τους πολίτες, οι οποίοι, εκτός από την κινητοποίηση κατά τις πυρκαγιές, μπορούν να παίξουν το σημαντικότερο ρόλο στην έγκαιρη ειδοποίηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Υποσχέθηκε,δε, πως το Πυροσβεστικό Σώμα θα καταβάλει κάθε προσπάθεια με αύξηση των περιπολιών και των τρόπων εντοπισμού των πυρκαγιών μόλις αυτές εκδηλώνονται, ώστε να βελτιώσει ακόμα πιο πολύ τα θετικά αποτελέσματα, που είχε μέχρι σήμερα.

    Ο αρμόδιος για τον συντονισμό του Πυροσβεστικού, κ. Γεωργιάκος, είπε ότι το Πυροσβεστικό Σώμα θα ενισχυθεί φέτος με 14 ελικόπτερα βαρέως και μεσαίου τύπου, τα οποία θα εκμισθώσει και θα τα χρησιμοποιήσει στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών. Επιπλέον, ανέφερε πως κάνει μεγάλα άλματα στον τεχνολογικό εξοπλισμό του προσωπικού του Πυροσβεστικού Σώματος και είναι πεποίθησή τους ότι το Πυροσβεστικό Σώμα θα ανταποκριθεί στη μάχη για την αντιπυρική προστασία.

    [07] Ατυπο Συμβούλιο Υπ. Μεταφορών, Ναυτιλίας, εν πλώ

    15/5/2003 8:31:00 πμ

    ''Προς μια κοινή Ευρωπαϊκή Πολιτική Προώθηση των αστικών μαζικών μεταφορών'' και ''Βελτίωση της εικόνας της Κοινοτικής Ναυτιλίας και προσέλκυση νέων στο ναυτικό επάγγελμα'' είναι τα δύο κύρια θέματα που θα απασχολήσουν τις εργασίες του Ατυπου Συμβουλίου Υπουργών Μεταφορών και Ναυτιλίας που αρχίζει το βράδυ. Κατά τη διάρκεια της Συνόδου, στο νησί της Αποκάλυψης, την Πάτμο, θα υπάρξει ειδική ημερίδα για το Θαλάσσιο Περιβάλλον στην οποία θα μιλήσουν η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Λογιόλα ντε Παλάθιο και ο πρόεδρος του Συμβουλίου Υπουργών Ναυτιλίας Γιώργος Ανωμερίτης.

    Ανωμερίτης: Η Ελληνική Προεδρία έχει προωθήσει τους στόχους της για τη Ναυτιλία

    Τόσο η κ. Ντε Παλάθιο όσο και ο κ. Ανωμερίτης πρόκειται στις ομιλίες τους να αναφερθούν στα θέματα: ''Ναυτιλία και Περιβάλλον: Μια ποιοτική σχέση'' και ''Αποκάλυψη και Περιβάλλον. Από τη Γένεση στη νέα Αμαρτία''.

    Το Ατυπο Συμβούλιο των υπουργών Ναυτιλίας είναι ιδιαίτερα σημαντικό γιατί είναι το πρώτο που πραγματοποιείται με τη συμμετοχή και των 25 κρατών-μελών του, αλλά και το πρώτο Συμβούλιο στην ιστορία της Ενωμένης Ευρώπης, το οποίο διεξάγεται επί πλοίου, εν πλω και μάλιστα όχι σε κρουαζιερόπλοιο, αλλά σε επιβατηγό ακτοπλοϊκό πλοίο ("ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ"), το πλοίο φέρει το όνομα του ιδρυτή του Λιμενικού Σώματος.

    Το Ατυπο Συμβούλιο συνδυάζει και τους τρεις στόχους, τους οποίους έχει θέσει η χώρα μας, δηλαδή την προώθηση των οικονομικών, κοινωνικών και πολιτιστικών θεμάτων της Ελλάδας και της Ευρώπης.

    Οι επίσημες αντιπροσωπείες των 25 χωρών, συν τη Νορβηγία, θα αντιπροσωπεύονται με 112 υπουργούς, γενικούς και ειδικούς γραμματείς, ενώ στο Ατυπο θα συμμετέχουν επίσης 12 Πρέσβεις, μέλη του Ευρωκοινοβουλίου και Κοινοβουλίου των αρμόδιων Επιτροπών Μεταφορών και Ναυτιλίας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η γραμματεία της, οι μόνιμοι εκπρόσωποι των χωρών στις Βρυξέλλες, δημοσιογράφοι, στελέχη του ΥΕΝ και ΥΜΕΤ, δύο ιατρικές μονάδες με γιατρούς και μονάδες ασφαλείας.

    Οπως δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη, ο κ. Ανωμερίτης, ''με τα όσα θέματα θα συζητηθούν στο Ατυπο Συμβούλιο και τα αναμενόμενα στο Συμβούλιο Υπουργών του Ιουνίου, η Ελληνική Προεδρία στο χώρο της ναυτιλίας θα έχει προωθήσει επιτυχώς όλους τους στόχους τους οποίους είχε θέσει, διαχειριζόμενη μάλιστα εκτάκτως και επιτυχώς ένα θέμα κρίσης, όπως η αναθεώρηση του Κανονισμού για την απόσυρση των Δ/Ξ μετά τη βύθιση του πλοίου ''Prestige''. Εκτιμώ ότι τα ίδια καλά λόγια τα οποία εκφράζουν οι Ευρωπαίοι εταίροι μας για τη συνολική Ελληνική Προεδρία, θα εκφράσουν στο τέλος, τον Ιούνιο και για την Προεδρία στο χώρο της ναυτιλίας''.

    Σχολιάζοντας δημοσίευμα για το κόστος του Ατυπου δήλωσε ότι ''το άτυπο επί πλοίου και μάλιστα για δύο υπουργεία, όχι μόνο κινείται εντός του προϋπολογισμού, αλλά καθίσταται λόγω οικονομιών κλίμακος πιο οικονομικό''.

    Εκδηλώσεις κατά τη διάρκεια του ταξιδιού

    Το πλοίο θα αναχωρήσει από την Κόρινθο θα διέλθει από το Μεσολόγγι, το Κατάκολο (Αρχαία Ολυμπία), τη Θήρα, Νάξο και Πάτμο και θα επιστρέψει τη Δευτέρα το πρωί στον Πειραιά.

    Οι συνεντεύξεις Προεδρίας και Επιτροπής θα γίνουν στη Θήρα και την Πάτμο.

    Προβλέπονται επίσης δύο καλλιτεχνικές εκδηλώσεις: Συναυλία της Μαρίας Φαραντούρη στο Σπήλαιο της Αποκάλυψης και συναυλία της Μπάντας του Λιμενικού Σώματος στη Νάξο με έργα Θεοδωράκη-Χατζηδάκη.

    Στην Πάτμο, οι δυνάμεις Έρευνας και Διάσωσης (SAR) του Λιμενικού Σώματος θα προβούν σε επίδειξη διάσωσης ατόμων, τα οποία βρίσκονται σε κίνδυνο στη θάλασσα με τη συμμετοχή, πλοίων, αεροσκαφών και ελικοπτέρων.

    Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού επιστροφής στον Πειραιά, οι υπουργοί Χρ. Βερελής και Γ. Ανωμερίτης, θα παραθέσουν επίσημο δείπνο προς τιμήν των συμμετεχόντων, στη διάρκεια του οποίου θα μιλήσουν η αντιπρόεδρος της Ε.Ε. και Επίτροπος Μεταφορών Λογιόλα ντε Παλάθιο, o Ιταλός υπουργός Μεταφορών Πιέτρο Λουνάρντι, του οποίου η χώρα αναλαμβάνει την 1η Ιουλίου, την Προεδρία και οι δύο Έλληνες υπουργοί Μεταφορών και Ναυτιλίας.

    [08] ''Ο Γιωτόπουλος ηθικός αυτουργός της δολοφονίας Τσάντες''

    15/5/2003 11:24:00 πμ

    Με την κατάθεση της Στέφανι Τσάντες, κόρης του Αμερικανού πλοιάρχου Τζορτζ Τσάντες, ο οποίος δολοφονήθηκε από τη 17Ν στις 15 Νοεμβρίου του 1983, μαζί με τον οδηγό του Νίκο Βελούτσο, συνεχίζεται η δίκη στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων. Η κα Τσάντες εξέφρασε την εκτίμησή της, με βάση τα στοιχεία της δικογραφίας, αλλά και δημοσιευμάτων του Τύπου, ότι ηθικός αυτουργός της δολοφονίας του πατέρα της είναι ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος, ενώ παραμένει ακόμη μυστήριο, όπως είπε, ποιοι έλαβαν μέρος στην ενέργεια αυτή.

    Στέφανι Τσάντες: ''Δε νιώθω ασφάλεια στην Ελλάδα''

    Σύμφωνα με τη μάρτυρα, οι δράστες φορούσαν κράνη και ήταν εύκολο να κρύψουν τα πρόσωπά τους, ενώ ο άνθρωπος, που πυροβόλησε, ήταν ένας, χρησιμοποιώντας το ίδιο όπλο, το οποίο χρησιμοποιήθηκε και σε άλλες δολοφονίες της 17Ν.

    Η μάρτυρας είπε ακόμη πως ο πατέρας της, ο οποίος ετοιμαζόταν να συνταξιοδοτηθεί, δολοφονήθηκε την ώρα που πήγαινε στη δουλειά του. Η κα Τσάντες ανέφερε ότι η οικογένεια του πατέρα της κατάγεται από την Ικαρία και όλοι ένιωθαν περήφανοι που ήσαν Έλληνες. ''Είχαμε μεγαλώσει έτσι, ώστε να νιώθουμε περήφανοι που είμαστε Έλληνες. Η δολοφονία του πατέρα μου αφαίρεσε αυτή την περηφάνια'', υποστήριξε η μάρτυρας, η οποία πρόσθεσε πως, τόσο η ίδια, όσο και η μητέρα της, ένιωθαν φόβο για να επισκεφθούν ξανά την Ελλάδα.

    Η κα Τσάντες υποστήριξε πως η δολοφονία του Αμερικανού πλοιάρχου έγινε σαν πράξη αντίδρασης στη μη απομάκρυνση των αμερικανικών βάσεων απο την Ελλάδα, επιλέγοντας, όπως είπε, να χτυπήσουν έναν υψηλόβαθμο αμερικανικό στόχο.

    Να σημειωθεί ότι ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος είναι ο μοναδικός κατηγορούμενος, που παραπέμπεται για τη δολοφονία του Αμερικανού πλοιάρχου και του οδηγού του, Νίκου Βελούτσου, στο Ψυχικό, στις 15 Νοεμβρίου του 1983. Ο Γιωτόπουλος κατηγορείται ως ηθικός αυτουργός, ενώ, σύμφωνα με το βούλευμα, παραμένουν άγνωστοι οι δράστες της διπλής δολοφονίας.

    Ο εισαγγελέας της έδρας, Χρήστος Λάμπρου, ρώτησε, για άλλη μια φορά, το Χριστόδουλο Ξηρό αν ήταν μέλος της 17Ν. Ο κατηγορούμενος απάντησε: "Απορώ τι χρειάζεται αυτή η δίκη, αφού έχετε σχηματισμένη πεποίθηση. Πείτε μας την απόφαση να σηκωθούμε να πάμε κάτω να ησυχάσουμε".

    Νωρίτερα, ο συνήγορος υπεράσπισης του Αλέξανδρου Γιωτόπουλου, Κώστας Χρυσικόπουλος, ανέφερε ότι στο παραπεμπτικό βούλευμα δεν περιγράφεται πουθενά η συγκεκριμένη ενέργεια, για την οποία κατηγορείται ως ηθικός αυτουργός ο πελάτης του.

    [09] SOS για τρομοκρατικές επιθέσεις από ΗΠΑ

    15/5/2003 9:13:00 πμ

    Νέα προειδοποίηση για πιθανές επιθέσεις εναντίον αμερικανικών στόχων σε ολόκληρη την ανατολική Αφρική και ιδιαίτερα στην Κένυα εξέδωσαν οι Ηνωμένες Πολιτείες. Σε ξεχωριστές ανακοινώσεις το Στέιτ Ντιπάρτμεντ συνιστά στους Αμερικανούς να αναβάλουν τη μετάβαση τους στην Κένυα και να εξετάσουν προσεκτικά τα σχέδια τους για να ταξιδέψουν στην ανατολική Αφρική. Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με το δίκτυο ABC, οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν προειδοποιήσει τη Σαουδική Αραβία για πιθανό τρομοκρατικό χτύπημα, λίγες μόλις ημέρες πριν από την τριπλή επίθεση στο Ριάντ που στοίχισε τη ζωή σε 34 ανθρώπους, ανάμεσά στους οποίους και επτά Αμερικανοί.

    ''Αξιόπιστος κίνδυνος στην Ανατολική Αφρική''

    Νέα προειδοποίηση για πιθανές επιθέσεις εναντίον Αμερικανών υπηκόων ή αμερικανικών συμφερόντων σε ολόκληρη την ανατολική Αφρική και ιδιαίτερα στην Κένυα εξέδωσαν οι Ηνωμένες Πολιτείες.

    Σε ξεχωριστές ανακοινώσεις το Στέιτ Ντιπάρτμεντ συνιστά στους Αμερικανούς να αναβάλουν τη μετάβαση τους στην Κένυα και να εξετάσουν προσεκτικά τα σχέδια τους για να ταξιδέψουν στην ανατολική Αφρική γενικότερα.

    ''Το υπουργείο Εξωτερικών πιστεύει ότι υπάρχει αξιόπιστος κίνδυνος τρομοκρατικών επιθέσεων στην Ανατολική Αφρική'' αναφέρεται στη μία ανακοίνωση.

    Όσον αφορά την Κένυα, η προειδοποίηση είναι εντονότερη: ''Η αμερικανική κυβέρνηση έλαβε πληροφορίες για τρομοκρατικές απειλές στην περιοχή εναντίον αμερικανικών και δυτικών συμφερόντων, συμπεριλαμβανομένης της πολιτικής αεροπορίας'' τονίζεται στην δεύτερη ανακοίνωση. ''Η κυβέρνηση της Κένυας μπορεί να μην είναι σε θέση να αντιμετωπίσει αυτές τις επιθέσεις'' προστίθεται στο κείμενο.

    Αξιωματούχοι του υπουργείου Εξωτερικών ανέφεραν ότι οι πρεσβείες των ΗΠΑ στην Ουγκάντα και στη Ζάμπια έχουν ήδη εκδώσει ανακοινώσεις για πιθανές τρομοκρατικές επιθέσεις και η πρεσβεία της Κένυας πρόκειται να πράξει το ίδιο.

    Είχαν προειδοποιηθεί για την επίθεση στο Ριάντ

    Ανώτατος σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου Τζορτζ Μπους είχε μεταβεί την περασμένη εβδομάδα στο Ριάντ για να προειδοποιήσει τις αρχές της Σαουδικής Αραβίας ότι οι ΗΠΑ φοβούνταν μια πιθανή επίθεση, λίγες μόλις ημέρες πριν από τις επιθέσεις αυτοκτονίας που είχαν ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 34 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και επτά Αμερικανοί.

    Αμερικανοί αξιωματούχοι, που ζήτησαν να τηρηθεί η ανωνυμία τους, αποκάλυψαν ότι ο αναπληρωτής σύμβουλος για θέματα εθνικής ασφαλείας, Στίβεν Χάντλεϊ, πήγε στο Ριάντ την περασμένη εβδομάδα για να μεταφέρει το μήνυμα. Την πληροφορία αυτή, που μεταδόθηκε αρχικά από το τηλεοπτικό δίκτυο ABC, δεν την έχει επιβεβαιώσει προς το παρόν ο Λευκός Οίκος.

    Την Πρωτομαγιά το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε εκδώσει ταξιδιωτική οδηγία με την οποία καλούσε τους Αμερικανούς να αποφύγουν να μεταβούν στη Σαουδική Αραβία, αν δεν είναι απολύτως αναγκαίο διότι υπήρχαν πληροφορίες πως ''τρομοκρατικές οργανώσεις ίσως να βρίσκονται στην τελευταία φάση του σχεδιασμού επιθέσεων εναντίον αμερικανικών συμφερόντων στη Σαουδική Αραβία''.

    Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Σαουδική Αραβία, Ρόμπερτ Τζόρνταν, κατηγόρησε την Τετάρτη το Ριάντ ότι δεν αντέδρασε όσο γρήγορα χρειαζόταν στο αμερικανικό αίτημα για ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας στο κτιριακό συγκρότημα που χτυπήθηκε από τους βομβιστές.

    Επικρίσεις από την Κοντολίζα Ράις για Συρία και Ιράν

    Οι ΗΠΑ επέκριναν τη Συρία και το Ιράν, ισχυριζόμενες ότι υποστηρίζουν την ''τρομοκρατία'' και κάλεσαν τη Συρία να αποδείξει τη δέσμευσή της στην ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, αποσύροντας τις δυνάμεις της από το Λίβανο.

    Μιλώντας στο Κέντρο Ξένου Τύπου, στην Ουάσινγκτον, η σύμβουλος του Τζορτζ Μπους σε θέματα εθνικής ασφάλειας, Κοντολίζα Ράις, περιέγραψε τις σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Συρίας ως ''διαφορετικές'', λόγω της υποστήριξης που --όπως είπε-- παρέχει η Δαμασκός σε τρομοκρατικές ενέργειες.

    ''Η σχέση μεταξύ των ΗΠΑ και της Συρίας είναι προβληματική λόγω της πολιτικής και της συμπεριφοράς της Συρίας. Της υποστήριξης της Συρίας στην τρομοκρατία'', δήλωσε η Κοντολίζα Ράις. Πρόσθεσε εξάλλου ότι ''είναι μία πολύ δύσκολη σχέση που δεν αναμένεται να βελτιωθεί εάν δεν υπάρξουν κάποιες σημαντικές αλλαγές στη συμπεριφορά της Συρίας''.

    Η Κοντολίζα Ράις επανέλαβε το αίτημα των ΗΠΑ για απόσυρση των συριακών δυνάμεων από το Λίβανο, επισημαίνοντας ότι η αμερικανική νίκη στο Ιράκ και η τοποθέτηση του νέου παλαιστίνιου πρωθυπουργού δίνουν την ευκαιρία για την εξεύρεση ειρηνικής λύσης στη Μέση Ανατολή.

    Αναφερόμενη στο Ιράν, η Κοντολίζα Ράις ισχυρίσθηκε ότι παραμένει ένας από τους μεγαλύτερους υποστηρικτές των τρομοκρατικών ενεργειών στον κόσμο. ''Το Ιράν εξακολουθεί να έχει συμπεριφορά που είναι προβληματική και αρνητική έναντι των αμερικανικών συμφερόντων'', δήλωσε η Κοντολίζα Ράις.

    Η σύμβουλος του Τζορτζ Μπους υπενθύμισε ότι οι ΗΠΑ έχουν εκφράσει την ανησυχία τους για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και υποστήριξε ότι η Τεχεράνη επιτρέπει στην Αλ Κάιντα να επιχειρεί από το ιρανικό έδαφος.

    [10] Αμνηστία υπό όρους στους Τσετσένους

    15/5/2003 11:23:00 πμ

    Νομοσχέδιο για τη χορήγηση αμνηστίας υπό όρους στους Τσετσένους αυτονομιστές αντάρτες κατέθεσε την Πέμπτη στη Δούμα ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν. Το νομοσχέδιο προβλέπει τη χορήγηση αμνηστίας στους αυτονομιστές αντάρτες που θα καταθέσουν τα όπλα και θα διακόψουν κάθε αυτονομιστική δράση πριν την 1η Αυγούστου. Από την προτεινόμενη αμνηστία εξαιρούνται πάντως οι αλλοδαποί που δρουν στην Τσετσενία και όσοι αντάρτες έχουν μετάσχει σε απαγωγές πολιτών, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Κρεμλίνου. Την Τετάρτη περισσότεροι από 30 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περίπου 150 τραυματίστηκαν από τη νέα βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας που πραγματοποιήθηκε στην ανατολική Τσετσενία.

    Ο Τσετσένος υπουργός αντιμετώπισης Εκτάκτων Καταστάσεων Ρουσλάν Αντάγεφ σημείωσε ότι 50 από τους τραυματίες είναι σε σοβαρή κατάσταση. Η επίθεση σημειώθηκε από μια γυναίκα καμικάζι στο χωριό Ιλισχάν Γιούρτ, στην περιοχή του Βέντενο (νοτιανατολική Τσετσενία), κατά τη διάρκεια θρησκευτικής γιορτής.

    [11] Τρεις Παλαιστίνιοι νεκροί από ισραηλινά πυρά στη Γάζα

    15/5/2003 11:01:00 πμ

    Τρεις Παλαιστίνιοι έχασαν τη ζωή τους το πρωί της Πέμπτης κατά τη διάρκεια στρατιωτικής επιχείρησης του ισραηλινού στρατού στο βόρειο τμήμα της λωρίδας της Γάζας, σύμφωνα με παλαιστινιακές πηγές ασφαλείας. Ο Χαλίλ Καρμούκα,31 ετών, σκοτώθηκε στη διάρκεια εισβολής του στρατού στον καταυλισμό Τζαμπάλια, ενώ λίγο νωρίτερα είχαν χάσει τη ζωή τους ο 14χρονος Ειντ Αζάνι και ο 22χρονος Αμπντελ Κράιμ σε επέμβαση των Ισραηλινών στον γειτονικό καταυλισμό Μπέιτ Χανούν. Την ίδια ώρα το Κατάρ δηλώνει έτοιμο να αναβαθμίσει τις σχέσεις του με το Ισραήλ, σε περίπτωση προόδου της ειρηνευτικής διαδικασίας.

    Στην επιχείρηση στο Μπέιτ Χανούν πήραν μέρος 30 άρματα μάχης και τέσσερις εκσκαφείς υπό την κάλυψη δύο ελικοπτέρων, ενώ κατά την επιχείρηση τραυματίστηκαν τουλάχιστον 10 Παλαιστίνιοι και καταστράφηκαν τέσσερα σπίτια.

    Από την έναρξη της Ιντιφάντα στα τέλη Σεπτεμβρίου του 2000 έχουν σκοτωθεί 3.232 άτομα, εκ των οποίων 2.441 Παλαιστίνιοι και 731 Ισραηλινοί.

    Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό στόχος της επιχείρησης ήταν η σύλληψη καταζητουμένων Παλαιστινίων για επιθέσεις εναντίον Ισραηλινών.

    Έτοιμο να αναβαθμίσει τις σχέσεις του με το Ισραήλ δηλώνει το Κατάρ

    Το Κατάρ είναι έτοιμο να αναβαθμίσει το επίπεδο των διπλωματικών του σχέσεων με το Ισραήλ, που διαθέτει σήμερα μια εμπορική αποστολή στη Ντόχα, σε περίπτωση που σημειωθεί πρόοδος στην ειρηνευτική διαδικασία μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων, δήλωσε την Πέμπτη ο υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ Χαμάντ Μπιν Τζάσεμ Αλ-Θάνι, όπως μετέδωσε το κανάλι Αλ-Τζαζίρα.

    ''Οι σχέσεις Κατάρ-Ισραήλ περιορίζονται σήμερα σε μια εμπορική αποστολή. Αν η ειρηνευτική διαδικασία παρουσιάσει πρόοδο, το Κατάρ δεν θα έχει αντίρρηση να εξετάσει σοβαρά τη δυνατότητα να προάγει το επίπεδο των σχέσεων αυτών'' με το Ισραήλ, τόνισε ο επικεφαλής της διπλωματίας του Κατάρ στη δορυφορική τηλεόραση.

    Ο σεΐχης Χαμάντ συναντήθηκε την Τετάρτη, στο Παρίσι, με τον Ισραηλινό ομόλογό του Σιλβάν Σαλόμ, στην πρώτη δημόσια συνάντηση που είχε ο ισραηλινός αξιωματούχος με έναν από τους άραβες ομολόγους του, μετά την τοποθέτησή του ως επικεφαλής του υπουργείου Εξωτερικών στην Ιερουσαλήμ στις 27 Φεβρουαρίου.

    Το Κατάρ είχε ανακοινώσει επίσημα τη διακοπή λειτουργίας της ισραηλινής εμπορικής αποστολής στη Ντόχα, η οποία άρχισε να λειτουργεί το 1996, λίγο πριν δεχτεί το 2000 τη σύνοδο κορυφής της Οργάνωσης Ισλαμικής Διάσκεψης (ΟΙΔ).

    Ωστόσο το Κατάρ δεν έκοψε τις γέφυρες με το εβραϊκό κράτος. Ο Χαμάντ είχε συναντηθεί και με τον πρώην υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ, Σιμόν Πέρες στο Παρίσι, τον Ιούλιο του 2002.

    [12] Πέντε νεκροί από πυρκαγιά σε ξενοδοχείο της Μασσαλίας

    15/5/2003 10:09:00 πμ

    φωτο αρχείου

    Πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και τουλάχιστον 17 τραυματίστηκαν --ένας εκ των οποίων βρίσκεται σε κρισιμότατη κατάσταση-- από πυρκαγιά που ξέσπασε τα ξημερώματα σε ξενοδοχείο της Μασσαλίας, στη νοτιοανατολική Γαλλία. Η φωτιά, την οποία επί μία ώρα προσπαθούσαν να θέσουν υπό έλεγχο οι εκατό άνδρες της πυροσβεστικής που έσπευσαν στην περιοχή, ξέσπασε λίγο πριν από τις 02:00 ώρα Ελλάδας, από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία. Ένας από τους νεκρούς ενοίκους του ξενοδοχείου σκοτώθηκε, αφού πήδηξε από τον τέταρτο όροφο στο κενό για να σωθεί.

    [13] Κλίμα συνεργασίας Ιράν-Συρίας

    15/5/2003 9:47:00 πμ

    Την πρώτη τους συνάντηση είχαν την Τετάρτη, οι πρόεδροι του Ιράν και της Συρίας, Μοχάμαντ Χαταμί και Μπασάρ αλ-Ασαντ, στη Δαμασκό, στη διάρκεια της οποίας ο Χαταμί διαβεβαίωσε τον Ασαντ ότι οι δύο χώρες ''ήταν και παραμένουν στο ίδιο χαράκωμα''. Ο Χαταμί επισήμανε τη σημασία της συνεργασίας με τη Δαμασκό, η οποία όπως είπε, είναι ανάγκη να συνεχιστεί ''για την προστασία της εθνικής κυριαρχίας και της ενότητας του Ιρακ''. Ήταν η πρώτη επίσκεψη Ιρανού προέδρου στη Δαμασκό μετά την ανάληψη της ηγεσίας της Συρίας από τον Μπασάρ αλ-Ασαντ, το 2000.

    Ο Ιρανός πρόεδρος κάλεσε επίσης, τους συνομιλητές του να βρίσκονται σε εγρήγορση ''έναντι των απειλών που αντιμετωπίζει η περιοχή'', όπως μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων του Ιράν, IRNA.

    Την ίδια ώρα, οι ΗΠΑ επέκριναν τη Συρία και το Ιράν, ισχυριζόμενες ότι υποστηρίζουν την ''τρομοκρατία'' και κάλεσαν τη Συρία να αποδείξει τη δέσμευσή της στην ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, αποσύροντας τις δυνάμεις της από το Λίβανο.

    [14] Πυρκαγιά σε τρένο στην Ινδία

    15/5/2003 9:37:00 πμ

    Τουλάχιστον 35 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ 12 τραυματίστηκαν σοβαρά και νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση, όταν μια επιβατική αμαξοστοιχία τυλίχτηκε στις φλόγες νωρίς το πρωί της Πέμπτης, στο κρατίδιο Παντζάμπ της βόρειας Ινδίας, όπως ανακοίνωσε ένας γιατρός από το νοσοκομείο όπου μεταφέρθηκαν τα θύματα. Τα αίτια της πυρκαγιάς δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστά. Ο βοηθός γενικός επιθεωρητής των σιδηροδρόμων, Α. Σ. Μπάβα, είπε ότι η φωτιά εκδηλώθηκε κοντά στην πόλη Λουντιάνα που απέχει 110 χιλιόμετρα δυτικά του Σαντιγκάρ, της πρωτεύουσας του Παντζάμπ. Η Ινδία διαθέτει το δεύτερο μεγαλύτερο σιδηροδρομικό δίκτυο του κόσμου, μετά από αυτό των Ηνωμένων Πολιτειών, με 14.000 τρένα που μεταφέρουν καθημερινά περισσότερα από 13 εκατομμύρια επιβάτες. Στο απαρχαιωμένο αυτό δίκτυο σημειώνονται κάθε χρόνο περίπου 300 ατυχήματα.

    [15] ΗΠΑ-Ν.Κορέα: ''Οχι πυρηνικά όπλα στη Β. Κορέα''

    15/5/2003 9:31:00 πμ

    Οι πρόεδροι των Ηνωμένων Πολιτειών Τζορτζ Μπους και της Νότιας Κορέας Ρο Μου Χιουν διακήρυξαν ότι ''δεν θα ανεχτούν'' την παρουσία πυρηνκών όπλων στη Βόρεια Κορέα, σε κοινή ανακοίνωση τους που εκδόθηκε μετά τη λήξη της συνάντησης που είχαν την Τετάρτη στην Ουάσινγκτον. Ο Μπους επανέλαβε επίσης τη δέσμευση των ΗΠΑ να διατηρήσουν μια "ισχυρή" (στρατιωτική) παρουσία στην κορεατική χερσόνησο. ''Ο πρόεδρος Ρο και ο πρόεδρος Μπους επανέλαβαν ότι δεν θα ανεχτούν πυρηνικά όπλα στη Βόρεια Κορέα'' αναφέρεται στην ανακοίνωση. Οι δύο ηγέτες επανέλαβαν την επιθυμία τους να εργαστούν για την πλήρη εξάλειψη του πυρηνικού προγράμματος της Βόρειας Κορέας με ειρηνικά μέσα'', προστίθεται στο κείμενο.

    [16] Σρέντερ: Ο ΟΗΕ πρέπει να γίνει πιο ισχυρός

    15/5/2003 10:48:00 πμ

    Υπέρ της μεταρρύθμισης του ΟΗΕ τάχτηκε ο Γερμανός καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ τονίζοντας ότι ένα πιο ισχυρό διεθνές σώμα είναι ο μόνος τρόπος για να αποτρέψει μελλοντικές πολεμικές συγκρούσεις. Ο Σρέντερ που βρισκεται στο Βιετνάμ, τελευταίο σταθμό της περιοδείας του σε τέσσερις ασιατικές χώρες τόνισε ότι "το θέμα είναι πως θα μεταρρυθμίσουμε τον ΟΗΕ ώστε να μπορεί να είναι πιο αντιπροσωπευτικός και να βελτιώσει την ικανότητά του ν`αντιμετωπίζει τις μελλοντικές συγκρούσεις". "Φυσικά ο ΟΗΕ δεν είναι ένας τέλειος οργανισμός, αλλά δεν βλέπω και καλύτερους θεσμούς τώρα και στο μέλλον", τόνισε ο Γερμανός καγκελάριος σε ομιλία του σε Βιετναμέζους φοιτητές στο Ανόι. Ο Σρέντερ ζήτησε τέλος να παίξει ο ΟΗΕ κεντρικό ρόλο στην μεταπολεμική περίοδο στο Ιράκ.

    [17] Ισόβια κάθειρξη σε πρώην υπουργό της Ρουάντα για γενοκτονία

    15/5/2003 10:33:00 πμ

    Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για τη Ρουάντα καταδίκασε την Πέμπτη σε ισόβια κάθειρξη τον πρώην υπουργό Πληροφοριών της Ρουάντα, Ελιέζερ Κιγιτετζέκα με την κατηγορία της γενοκτονίας εναντίον μελών της φυλής Τούτσι το 1994. Το δικαστήριο που συνεδρίασε στην Αρούσα της Τανζανίας καταδίκασε ομόφωνα τον 50χρονο Κιγιτετζέκα σε ισόβια με την κατηγορία της "γενοκτονίας" και της διάπραξης "εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας" για τις σφαγές μελών της φυλής Τούτσι στην περιοχή Μπισεζέρο, στη δυτική Ρουάντα από τον Απρίλιο ως τον Ιούνιο του 1994. Σύμφωνα με εκτιμήσεις των διεθνών οργανισμών το διάστημα αυτό στη Ρουάντα σφαγιάστηκαν περίπου ένα εκατομμύριο άνθρωποι, μέλη της φυλής Τούτσι και πολλοί μετριοπαθείς Χούτου.

    [18] Αργεντινή: Παραιτήθηκε ο Μένεμ από την εκλογική κούρσα

    15/5/2003 9:29:00 πμ

    Ο πρώην πρόεδρος της Αργεντινής, Κάρλος Μένεμ ανακοίνωσε ότι παραιτείται από τη διεκδίκηση της προεδρίας, τέσσερις ημέρες πριν από τις επαναληπτικές εκλογές, ανοίγοντας έτσι το δρόμο στον κυβερνήτη Νέστορ Κίρχνερ να αναλάβει την προεδρία χωρίς να χρειασθεί να δώσει μάχη. "Οι συνθήκες δεν είναι κατάλληλες για να πάρω μέρος σε ένα δεύτερο γύρο", δήλωσε ο Κάρλος Μένεμ, ο οποίος επισκέπτεται τη γενέτειρά του, Λα Ριόχα. Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις ο Κάρλος Μένεμ στις επικείμενες εκλογές θα έχανε με μεγάλη διαφορά τη μάχη από τον αντίπαλό του, Νέστορ Κίρχνερ, ο οποίος προέρχεται από τις τάξεις των Περονιστών, όπως και ο Μένεμ.

    [19] Πύραυλοι τύπου Hellfire χρησιμοποιήθηκαν στο Ιράκ

    15/5/2003 9:40:00 πμ

    Φωτό Αρχείου

    ''Θερμοβαρικοί'' πύραυλοι Hellfire χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά στον πόλεμο κατά του Ιράκ, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Ντόναλντ Ράμσφελντ. Κλασικοί πύραυλοι Hellfire εδάφους-αέρος είχαν ήδη ριφθεί από τη CIA και το στρατό από μη επανδρωμένα αεροσκάφη τύπου Predator και από ελικόπτερα AH-64 Απάτσι και AH-1 Σούπερ Κόμπρα εναντίον τρομοκρατικών στόχων. Μια ''θερμοβαρική'' βόμβα, η BLU-118, έπεσε στο Αφγανιστάν τον Μάρτιο του 2002.

    Από τα ισχυρότερα όπλα των ΗΠΑ

    Πρόκειται για ένα από τα ισχυρότερα όπλα του αμερικανικού οπλοστασίου, αφού η βόμβα αυτή μπορεί να απορροφήσει το οξυγόνο από κλειστούς χώρους με αποτέλεσμα όσοι βρίσκονται σε αυτούς να πεθάνουν είτε από το ωστικό κύμα είτε από ασφυξία.

    Μιλώντας στο Κογκρέσο ο Ράμσφελντ δεν διευκρίνισε πόσοι τροποποιημένοι πύραυλοι Hellfire χρησιμοποιήθηκαν στο Ιράκ. ''Ενας θερμοβαρικός Hellfire μπορεί να εξαλείψει τον πρώτο όροφο ενός κτιρίου χωρίς να προκαλέσει ζημιές στους υπερκείμενους ορόφους και μπορεί να στρίψει γωνίες χτυπώντας τις εχθρικές δυνάμεις που κρύβονται σε σπήλαια, καταφύγια ή συγκροτήματα πολλών δωματίων'' πρόσθεσε ο υπουργός Αμυνας.

    [20] Αποπληρωμή του ιρακινού χρέους προς τη Ρωσία ζητά ο Πάουελ

    15/5/2003 9:55:00 πμ

    Η μελλοντική κυβέρνηση του Ιράκ θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της προς τη Ρωσία και με τον έναν ή τον άλλο τρόπο θα αποπληρώσει το ιρακινό εξωτερικό χρέος, τόνισε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ σε συνέντευξή του στον ραδιοσταθμό Ηχώ της Μόσχας. "Είμαι σίγουρος ότι η νέα κυβέρνηση του Ιράκ θα αναλάβει πλήρως τις υποχρεώσεις της προς τη Ρωσική Ομοσπονδία" δήλωσε ο Πάουελ ερωτηθείς για το ιρακινό χρέος προς τη Μόσχα. "Εκτιμάμε ότι το Ιράκ έχει ένα εξωτερικό χρέος 100 έως 120 δισεκατομμυρίων δολαρίων, εκ των οποίων 8 δισεκατομμύρια δολάρια οφείλει στη Ρωσία" τόνισε ο Πάουελ εκφράζοντας την πεποίθηση ότι με τον έναν ή τον άλλο τρόπο το χρέος αυτό θα αποπληρωθεί.

    [21] Αύξηση του ΑΕΠ

    15/5/2003 11:15:00 πμ

    Σημαντική αύξηση 4,3% κατέγραψε το πρώτο τρίμηνο του έτους το ΑΕΠ. Η σημαντική αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης τροφοδοτήθηκε από τα έργα της Ολυμπιάδας, τα κονδύλια του Γ' ΚΠΣ , την οικοδομική δραστηριότητα αλλά και την ισχυρή κατανάλωση. Η σημαντική επίδοση καθιστά εφικτό το στόχο για ρυθμό ανάπτυξης 3,8% φέτος, αν και το τελικό αποτέλεσμα θα εξαρτηθεί σε σημαντικό βαθμό από την πορεία του τουρισμού και του ευρώ. Σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία, οι δαπάνες για τελική κατανάλωση αυξήθηκαν στο τρίμηνο κατά 3,6% και οι επενδύσεις κατά 7,9%. Οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 0,5% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2002 ενώ οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 2,7%.

    [22] Συνάντηση Χριστοδουλάκη με εργαζομένους της Palco

    15/5/2003 10:48:00 πμ

    Με τον υπουργό Οικονομίας Νίκο Χριστοδουλάκη συναντώνται εκπρόσωποι της ΓΣΕΕ και του Σωματείου Εργαζομένων της εταιρείας Shiesser Pallas (Palco). Στη μία το μεσημέρι μέλη της Ομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας και Ιματισμού θα κλείσουν τη συμβολή των οδών Πειραιώς και Πέτρου Ράλλη. Κοινωνικό έγκλημα χαρακτήρισε ο πρόεδρος του ΣΥΝ την απόλυση των εργαζόμενων στην ΠΑΛΚΟ κατά την επίσκεψή του στο εργοστάσιο. Ο κ. Κωνσταντόπουλος εξέφρασε τη συμπαράστασή του στους απολυμένους και επέκρινε την κυβερνητική πολιτική στον τομέα της απασχόλησης.

    [23] Λιγότερα από 400 ευρώ παίρνει ένας στους δύο συνταξιούχους

    15/5/2003 10:40:00 πμ

    Το 53% των συντάξεων κυμαίνεται κάτω των 400 ευρώ σύμφωνα με μελέτη των εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία. Ωστόσο αν συνυπολογιστεί και το ΕΚΑΣ, το οποίο φέτος κυμαίνεται από 27,8 έως 111,2 ευρώ το μήνα, η μέση σύνταξη διαμορφώνεται στα 512 ευρώ. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τη νέα εισοδηματική πολιτική, οι συντάξεις αυξάνονται αναδρομικά από 1/1/2003 κατά 4% για το τμήμα της σύνταξης έως 500 ευρώ και 2% για το τμήμα από 500-1.000 ευρώ. Οι αυξήσεις αυτές, όπως και τα αναδρομικά του 1ου πενταμήνου, θα χορηγηθούν στα τέλη του μήνα, με τις συντάξεις Ιουνίου.

    [24] Εντός ημερών η μεταβίβαση μετοχών της ΑΕΚ

    15/5/2003 11:36:00 πμ

    Θέμα χρόνου είναι η μεταβίβαση των μετοχών της ΑΕΚ από την Ippoventure στην ENIC, καθώς απομένει να "πέσουν" οι υπογραφές. Αυτό τόνισε και το πρώην "αφεντικό" της ΑΕΚ, Μάκης Ψωμιάδης, ο οποίος σε δηλώσεις του την Τετάρτη, επεσήμανε ότι δεν έχει πάρει ακόμη στα χέρια του το ποσό που συμφωνήθηκε, αλλά η ENIC έχει ήδη στείλει τα χρήματα. Θυμίζουμε ότι από την Τετάρτη, ο Πέτρος Στάθης, το φυσικό πρόσωπο στο οποίο θα μεταβιβαστεί το μερίδιο της ENIC, κατέθεσε τα απαραίτητα δικαιολογητικά στην Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού και εντός των ημερών αναμένεται να γίνει -και τυπικά- κάτοχος του 29% του μετοχικού κεφαλαίου.

    [25] Αναβλήθηκε το πρωτάθλημα Αν. Ασίας

    15/5/2003 11:29:00 πμ

    Την αναβολή του πρωταθλήματος της Ανατολικής Ασίας ανακοίνωσε την Πέμπτη, η ομώνυμη ποδοσφαιρική ομοσπονδία, εξαιτίας της εξάπλωσης του ιού της άτυπης πνευμονίας. Υπενθυμίζεται ότι την αναβολή του τουρνουά είχε ζητήσει ο Δήμος της Γιοκοχάμα, στην οποία επρόκειτο να διεξαχθεί η διοργάνωση από τις 28 Μαΐου-3 Ιουνίου. Ο πρόεδρος της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας της Ανατολικής Ασίας, Σουνιτσίρο Οκάνο, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Τόκιο, είπε ότι έγινε αποδεκτό το αίτημα του δημάρχου της Γιοκοχάμα, ωστόσο απέφυγε να πει εάν θα οριστεί νέα ημερομηνία διεξαγωγής της διοργάνωσης.

    Το αίτημα των αρχών της Γιοκοχάμα υποβλήθηκε στην ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Ανατολικής Ασίας, η οποία είναι ο χορηγός του τουρνουά, με την συμμετοχή της Ιαπωνίας, της Κίνας, της Νότιας Κορέας και του Χονγκ Κονγκ.

    Στο πλαίσιο, μάλιστα, των μέτρων ασφαλείας για την διοργάνωση, εξαιτίας του φόβου για την εξάπλωση της άτυπης πνευμονίας, η ομοσπονδία της Ανατολικής Ασίας είχε ζητήσει οι παίκτες από κάθε ομάδα να υποβάλουν ιατρικές βεβαιώσεις, οι οποίες να πιστοποιούν την υγεία τους, προκειμένου να λάβουν μέρος στο τουρνουά.

    [26] Στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ η Γιουβέντους

    15/5/2003 12:07:00 πμ

    Μετά από πέντε χρόνια απουσίας, η Γιουβέντους επιστρέφει σε έναν τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ. Η "Γηραιά Κυρία" του ιταλικού ποδοσφαίρου νίκησε τη Ρεάλ Μαδρίτης με 3-1 στο "Ντελέ Αλπι", ανατρέποντας το εις βάρος της 2-1 του πρώτου αγώνα. Μεγάλοι πρωταγωνιστές για τους Ιταλούς ήταν ο Ντελ Πιέρο, ο Πάβελ Νέντβεντ, αλλά και ο ο Τζιανλουϊτζι Μπουφόν, που στο 67' απέκρουσε πέναλτι του Φίγκο. Έτσι πλέον, στις 28 Μαΐου στο "Ολντ Τράφορντ" θα έχουμε μία ιταλική μονομαχία, καθώς η Μίλαν είναι η δεύτερη ομάδα που πήρε το εισιτήριο για τον τελικό της διοργάνωσης.

    Η ''Γηραιά κυρία'' ήταν η κυρίαρχος του αγώνα

    Μόλις στο 10', από σέντρα του Νέντβεντ, ο Ντελ Πιέρο γύρισε έξοχα με το κεφάλι τη μπάλα στον Τρεζεγκέ, που πρόλαβε την έξοδο του Κασίγιας και άνοιξε το σκορ.

    Στη συνέχεια, οι δυο ομάδες είχαν από μία καλή ευκαιρία (Γκούτι 23' - Τρεζεγκέ 35'), μέχρι που στο 43' ο Αλεσάντρο Ντελ Πιέρο "ζάλισε" τον Ιέρο και τον Σαλγκάδο και με σουτ στην κλειστή γωνία του Κασίγιας, έγραψε το 2-0.

    Με την είσοδο του Ρονάλντο στο δεύτερο ημίχρονο, ο Βιθέντε Ντελ Μπόσκε προσπάθησε να αλλάξει το κακό πρόσωπο που παρουσίασαν οι Ισπανοί στο πρώτο μέρος.

    Στο 66', ο Ρονάλντο βρέθηκε τετ-α-τετ με τον Μπουφόν και ο Μοντέρο τον ανέτρεψε από πίσω. Ο Ουρς Μέιερ καταλόγισε το καθαρό πέναλτι, όμως χαρίστηκε στον Ουρουγουανό, που είχε ήδη μία κίτρινη και έπρεπε να δεχθεί άλλη μία και να αποβληθεί. Ο Φίγκο έστησε τη μπάλα στη βούλα, όμως ο Τζίτζι Μπουφόν μάντεψε σωστά και πέφτοντας δεξιά, απέκρουσε.

    Οι ελπίδες της "βασίλισσας" να γίνει η πρώτη ομάδα με δύο διαδοχικούς τίτλους Τσάμπιονς Λιγκ στο ενεργητικό της, γκρεμίστηκαν οριστικά στο 73', όταν μετά από μία φανταστική μπαλιά του Τζαμπρότα, ο Νέντβεντ ξεπέρασε στο σπριντ τον Ιέρο και με βολέ "εκτέλεσε" τον Κασίγιας, κάνοντας τρία τα τέρματα για την ομάδα του.

    Ωστόσο, η χαρά του Τσέχου μετριάστηκε όταν, 10 λεπτά αργότερα, έκανε ένα παντελώς αχρείαστο φάουλ στον Σαλγκάδο και αντίκρισε την κίτρινη κάρτα, λόγω της οποίας θα χάσει τον τελικό του Μάντσεστερ.

    Ένα λεπτό πριν το τέλος του αγώνα, ο Ζινεντίν Ζιντάν, που βρέθηκε για μία και μοναδική φορά σε θέση για γκολ, δεν έχασε την ευκαιρία και από πολύ δύσκολη θέση νίκησε τον Μπουφόν. Δυστυχώς όμως για τη Ρεάλ αυτό δεν ήταν αρκετό για να της δώσει την πρόκριση.

    Διαιτητής της αναμέτρησης ήταν ο Ελβετός Ουρς Μέιερ, που έδειξε κίτρινη κάρτα στους Φλάβιο Κονσεϊσάο, Σαλγκάδο, Ιέρο, Φίγκο, Μοντέρο, Τακινάρντι και Νέντβεντ.

    Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:

    ΓΙΟΥΒΕΝΤΟΥΣ: Μπουφόν, Τιράμ, Τούντορ, Μοντέρο, Μπιριντέλι (60' Πεσότο), Τζαμπρότα, Τακινάρντι, Ντάβιντς (89' Κόντε), Νέντβεντ, Ντελ Πιέρο, Τρεζεγκέ (76' Καμορανέζι).

    ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ: Κασίγιας, Σαλγκάδο, Ιέρο, Ελγκέρα, Ρομπέρτο Κάρλος, Φλάβιο Κονσεϊσάο (52' Ρονάλντο), Καμπιάσο (76' ΜακΜάναμαν), Φίγκο, Ζιντάν, Ραούλ.

    [27] Ηρακλής: Σε απολογία κάλεσε η διοίκηση τον Χατζί

    15/5/2003 11:34:00 πμ

    Εξώδικο με το οποίο τον καλεί σε απολογία για σήμερα το απόγευμα έστειλε την Τετάρτη, στον Αλντίν Χατζί η ΠΑΕ Ηρακλής. Ως αιτιολογικό αυτής της κίνησης, οι διοικούντες του "Γηραιού" αναφέρουν την κακή εξωγηπεδική ζωή του ποδοσφαιριστή, αλλά και πρόσφατες δηλώσεις του με τις οποίες εξέφρασε τη δυσαρέσκεια του για την τακτική της μείωσης των αποδοχών που έχει υιοθετήσει η ΠΑΕ για τη νέα περίοδο.

    [28] Νέα επίθεση με γκαζάκια σε γραφεία της ΠΑΕ Αρης

    15/5/2003 11:26:00 πμ

    Συνεχίζονται οι επιθέσεις σε γραφεία συνδέσμου φιλάθλων της ΠΑΕ Αρης στη Θεσσαλονίκη, δυναμιτίζοντας με τον τρόπο αυτό την ατμόσφαιρα, ενόψει του ποδοσφαιρικού αγώνα του Σαββάτου μεταξύ ΠΑΟΚ και Αρη για τον τελικό του κυπέλλου Ελλάδος. Μέσα σε μια εβδομάδα σημειώθηκαν τέσσερις επιθέσεις με εμπρηστικούς μηχανισμούς σε γραφεία συνδέσμων, προκαλώντας κυρίως υλικές ζημιές, ενώ σε μια από τις επιθέσεις είχαμε και τον τραυματισμό περαστικού. Στη διάρκεια της νύχτας, σύμφωνα με την αστυνομία άγνωστοι δράστες τοποθέτησαν αυτοσχέδια κατασκευή, αποτελούμενη από 5 γκαζάκια στην είσοδο των γραφείων -που στεγάζονται σε υπόγειο πολυκατοικίας στην οδό Υψηλάντου 51- και έβαλαν φωτιά με εύφλεκτο υγρό. Από την έκρηξη έσπασαν τα τζάμια, ενώ προκλήθηκαν και άλλες ζημιές στην πρόσοψη. Ανακρίσεις διεξάγονται από την Ασφάλεια Θεσσαλονίκης.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 15 May 2003 - 9:32:48 UTC