Browse through our General Nodes about Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-05-05

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στα χέρια του ''Αθήνα 2004'' το Διεθνές Κέντρο Ραδιοτηλεόρασης
  • [02] Πρόοδο στην προστασία πνευματικών δικαιωμάτων η Ελλάδα
  • [03] Εξωνυχιστικοί έλεγχοι σε σχολικά λεωφορεία
  • [04] Στην Αθήνα ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος
  • [05] Επίσκεψη Καραμανλή στις Βρυξέλλες
  • [06] Στις 20 Μαΐου οι πανελλήνιες εξετάσεις
  • [07] Διαδοχικές συναντήσεις Σημίτη
  • [08] Δημοσκόπηση για την Ελληνική Προεδρία, Κυπριακό
  • [09] Προσωρινή διακοπή της δίκης
  • [10] Ισχυρός σεισμός στην Κίνα
  • [11] Φονικοί τυφώνες πλήττουν τις ΗΠΑ
  • [12] Συνάντηση Μοφάζ-Αμπάς την ερχόμενη εβδομάδα
  • [13] Προκλητική πρόταση της Β. Κορέας προς τις ΗΠΑ
  • [14] Απέρριψε την συριακή πρόταση το Ισραήλ
  • [15] Ισχυρές εκρήξεις στην Τουρκία
  • [16] Δικαστήριο διέταξε τη φυλάκιση του Μαραντόνα
  • [17] Ρωσία: Eκτός ελέγχου οι πυρκαγιές
  • [18] Κυβέρνηση από αντιπολιτευτικές οργανώσεις
  • [19] Εγγραφα που ''καίνε'' τον Σαντάμ έχει Ιρακινός αξιωματούχος
  • [20] Προσωρινό συμβούλιο εκλέγουν στη Μοσούλη
  • [21] Φορολογικές δηλώσεις μισθωτών - συνταξιούχων
  • [22] Αυξήσεις και προσλήψεις υπόσχεται ο Χριστοδουλάκης
  • [23] Συναγερμός στη διεθνή κοινότητα για τον SARS

    [01] Στα χέρια του ''Αθήνα 2004'' το Διεθνές Κέντρο Ραδιοτηλεόρασης

    5/5/2003 11:22:00 πμ

    Το Διεθνές Κέντρο Ραδιοτηλεόρασης, στην Καλογρέζα, παρέδωσε στην Οργανωτική Επιτροπή ''Αθήνα 2004'', o πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης. "Το κέντρο αυτό είναι η καρδιά μετάδοσης Ολυμπιακών Αγώνων. Όλοι ακόμη και οι πιο δύσπιστοι αναγνωρίζουν τα επιτεύγματα, το εύρος της δουλειάς που επιτελείται και κάθε ευρώ που ξοδεύουμε πιάνει τόπο", δήλωσε ο πρωθυπουργός κατά την παράδοση του Διεθνούς Ραδιοτηλεοπτικού Κέντρου. "Είμαστε πάντα προετοιμασμένοι έχουμε πάντα λύσεις και εναλλακτικές. Η Ελλάδα θα δείξει ότι είναι μια σύγχρονη χώρα" δήλωσε η πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων "Αθήνα 2004" Γιάννα Αγγελοπούλου.

    Στους επόμενους μήνες θα γίνει και η παράδοση των υπολοίπων Ολυμπιακών έργων, επεσήμανε ο Κώστας Σημίτης.

    Το κέντρο θα στεγάσει τους τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς, που θα καλύψουν ζωντανά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, γεγονός που το καθιστά ως το πλέον νευραλγικό κέντρο των ολυμπιακών εγκαταστάσεων.

    [02] Πρόοδο στην προστασία πνευματικών δικαιωμάτων η Ελλάδα

    5/5/2003 8:21:00 πμ

    Η ετήσια έκθεση του Υπουργείου Εξωτερικού Εμπορίου των ΗΠΑ (US Trade Representative), για την προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων ανά τον κόσμο δεν τοποθετεί την Ελλάδα στον κατάλογο των χωρών υπό επιτήρηση (watch list) όπως συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια. Η φετινή έκθεση σημειώνει ότι η Ελλάδα, μαζί με την Αρμενία, τη Νέα Ζηλανδία και το Κατάρ, σημείωσε επαρκή πρόοδο και βελτίωση στην προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων με αποτέλεσμα να μην βρίσκεται πλέον "υπό επιτήρηση".

    Στην περσινή έκθεση η χώρα μας είχε καταταχθεί στην χαμηλότερη κατηγορία της "απλής επιτήρησης" (watch list), στην οποία περιλαμβάνονται φέτος, μεταξύ άλλων, η Ιταλία, ο Καναδάς, το Ισραήλ, η Ρουμανία και η Τουρκία, ενώ στην Priority Watch List, που περιλαμβανόταν παλαιότερα η Ελλάδα, συμπεριλαμβάνονται η ΕΕ, η Ρωσία και η Πολωνία.

    Η ΕΕ έχει τοποθετηθεί στην Priority Watch List λόγω της κοινοτικής οδηγίας 2081/92 που προστατεύει αγροτικά προϊόντα των χωρών της ΕΕ.

    [03] Εξωνυχιστικοί έλεγχοι σε σχολικά λεωφορεία

    5/5/2003 11:18:00 πμ

    Αρκετές ελλείψεις στις προδιαγραφές ασφαλείας των σχολικών λεωφορείων, καταγράφουν τα συνεργεία της Τροχαίας που πραγματοποιούν από το πρωί εξωνυχιστικούς ελέγχους σε κεντρικές λεωφόρους της Αθήνας. Οι παραβάσεις αφορούν κυρίως τις ζώνες ασφαλείας των σχολικών.

    [04] Στην Αθήνα ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος

    5/5/2003 10:37:00 πμ

    Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος αναμένεται σήμερα στην Αθήνα, όπου θα συμμετάσχει στις εργασίες του συνεδρίου ''Αρχές και Αξίες για την Οικοδόμηση της Ευρώπης'', που διοργανώνει η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος σε κεντρικό ξενοδοχείο. Κατά τη χθεσινή πρώτη ημέρα μεταξύ άλλων μίλησε ο πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης, ο οποίος υπογράμμισε ότι η πρόσκληση και η συμμετοχή στο συνέδριο κορυφαίων προσωπικοτήτων του θρησκευτικού, πολιτικού και επιστημονικού κόσμου της Ευρώπης, με αισθητή την πρόθεση του πολυκεντρισμού υπόσχεται την γόνιμη αντιπαράθεση των ιδεών και την υψηλή ποιότητα των εργασιών. Επίσης το λόγο έλαβαν ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Χριστόδουλος, καθώς και ο Αρχιεπίσκοπος Τιράνων και Πάσης Αλβανίας κ. Αναστάσιος, οι οποίοι αναφέρθηκαν στη διαχρονική μετοχή της χριστιανικής πίστης στην οικοδόμηση της Ευρώπης.

    Μήνυση Πατριάρχη Ειρηναίου κατά Μητροπολίτη Τιμόθεου

    Εν τω μεταξύ, μήνυση κατά του Μητροπολίτη Βόστρων κ. Τιμόθεου κατέθεσε μέσω πληρεξουσίου δικηγόρου, ο Πατριάρχης κ. Ειρηναίος, κατηγορώντας τον ότι σχεδίαζε να τον δολοφονήσει. Η μήνυση κατατέθηκε στις 30 Απριλίου στην Αθήνα και αφορά μια σκοτεινή υπόθεση, στην οποία φέρεται να εμπλέκεται Παλαιστίνιος, ο οποίος έχει ομολογήσει ότι έναντι 500.000 δολαρίων σχεδίαζε την δολοφονία του κ. Ειρηναίου.

    Από την πλευρά του, ο Μητροπολίτης Βόστρων, που ήταν υποψήφιος για τον πατριαρχικό θρόνο, κάνει λόγο για σκευωρία και εντός των ημερών θα προβεί σε ανακοινώσεις.

    [05] Επίσκεψη Καραμανλή στις Βρυξέλλες

    5/5/2003 10:32:00 πμ

    Ο πρόεδρος της ΝΔ Κώστας Καραμανλής μεταβαίνει τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες, προκειμένου να συμμετάσχει στις εργασίες του προεδρείου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Ο κ. Καραμανλής κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για κακοδιαχείριση, διαφθορά, διαπλοκή και αυθαιρεσία και χαρακτήρισε μέγα σκάνδαλο την υπόθεση του Χρηματιστηρίου. Αμεση ήταν η απάντηση της κυβέρνησης, δια στόματος υπουργού Τύπου, ο οποίος επέκρινε τον κ. Καραμανλή ότι προσπαθεί να καλύψει την πολιτική ανυπαρξία του κόμματός του επαναφέροντας ένα κλίμα σκανδαλολογίας εμπλεκόμενος άμεσα στον εξελισσόμενο πόλεμο των επιχειρηματικών συμφερόντων.

    [06] Στις 20 Μαΐου οι πανελλήνιες εξετάσεις

    5/5/2003 9:54:00 πμ

    Oι πανελλήνιες εξετάσεις ξεκινούν στις 20 Μαΐου, ενώ τα μαθήματα στα σχολεία λήγουν την Παρασκευή 16 Μαΐου. Οι διαγωνισμοί για τα ενδοσχολικώς εξεταζόμενα μαθήματα, θα πραγματοποιηθούν, όπως και πέρυσι, μετά τις πανελλήνιες, ενώ οι εξετάσεις στα ειδικά μαθήματα, θα γίνουν το τρίτο δεκαήμερο του Ιουνίου.

    [07] Διαδοχικές συναντήσεις Σημίτη

    5/5/2003 11:47:00 πμ

    Με τις επιτροπές ευρωπαϊκών υποθέσεων των κοινοβουλίων των χωρών μελών της ΕΕ συναντάται σήμερα ο πρωθυπουργός. Ο κ. Σημίτης στη 1 μετά το μεσημέρι θα επισκεφθεί τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο τον οποίο θα ενημερώσει για την πορεία των εθνικών μας θεμάτων. Την Τρίτη ο Πρωθυπουργός ως προεδρεύων του ευρωπαϊκού συμβουλίου θα αναχωρήσει σε περιοδεία στην Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία, Πολωνία, Ουγγαρία και Σλοβακία, οι οποίες είναι υποψήφιες για ένταξη στην ΕΕ. Ο πρωθυπουργός θα επιστρέψει στην Αθήνα στις 10 Μαϊου.

    [08] Δημοσκόπηση για την Ελληνική Προεδρία, Κυπριακό

    5/5/2003 10:26:00 πμ

    Θετικά αξιολογεί το 80% των πολιτών την Ελληνική Προεδρία του Συμβουλίου της Ε.Ε, ενώ το 90 % θεωρεί σπουδαίο γεγονός την ένταξη της Κύπρου, σύμφωνα με έρευνα της "Μέτρον Ανάλυσις" για λογαριασμό του υπουργείου Εξωτερικών, που έγινε από τις 18 έως τις 22 Απριλίου. Πολύ θετική απήχηση είχε στην κοινή γνώμη η Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε για την υπογραφή της Πράξης Προσχώρησης, στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας.

    Ικανοποιημένοι οι Ελληνες

    Όπως αναφέρει η "Ελευθεροτυπία", στην οποία δημοσιεύεται η δημοσκόπηση, μόλις το 7,4% των ερωτηθέντων αξιολογεί αρνητικά την Ελληνική Προεδρία, ενώ το 86,4% αξιολογεί θετικά και την οργάνωση της Συνόδου Κορυφής.

    Μοναδικό "μελανό" σημείο, οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις τις δύο ημέρες της Συνόδου.

    Όσον αφορά την ένταξη της Κύπρου το 56,6% τη θεωρεί σημαντικό γεγονός και το 33,6% την αξιολογεί ως το σημαντικότερο γεγονός από τότε που Η ΕΛΛΑΔΑ έγινε μέλος της ΕΕ. Μάλιστα, το 80,5% εκτιμά ότι πλέον υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες για επίλυση του Κυπριακού.

    Ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών Παναγιώτης Μπεγλίτης, μιλώντας στη ΝΕΤ 105,8 δήλωσε ότι η εξωτερική μας πολιτική εμπνέει πλέον εμπιστοσύνη στον ελληνικό λαό και αναγνωρίζεται διεθνώς, τόσο από την Ευρωπαϊκή Ενωση, όσο και από τις Ηνωμένες Πολιτείες ως παράγοντας σταθερότητας και Ασφάλειας.

    [09] Προσωρινή διακοπή της δίκης

    5/5/2003 11:25:00 πμ

    Στην προσωρινή διακοπή της δίκης προχώρησε πριν από λίγο ο πρόεδρος του δικαστηρίου, Μιχάλης Μαργαρίτης, με στόχο να πέσουν οι τόνοι και να συνεχισθεί η εξέταση της χήρας του Βρετανού ταξίαρχου Στήβεν Σόντερς, ο οποίος δολοφονήθηκε απο τη 17Ν στις 8 Ιουνίου του 2000 στη λεωφόρο Κηφισίας. Την διακοπή προκάλεσαν οι αιχμές της συνηγόρου υπεράσπισης Ιωάννας Κούρτοβικ για κατευθυνόμενες από τις Βρετανικές υπηρεσίες πληροφοριών μαρτυρίες, καθώς και η αναφορά της για επαναλαμβανόμενα μνημόσυνα στην μνήμη του δολοφονηθέντος από την 17Ν, Στήβεν Σώντερς. Στην κατάθεσή της η κ. Σόντερς δε μπόρεσε να εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους δολοφονήθηκε ο σύζυγός της, υποστηρίζοντας πως είναι ανανδρεία να σκοτώνεται ένας άοπλος άνθρωπος και πολύ περισσότερο να δολοφονούνται συνολικά 22 άτομα από τη 17Ν.

    Καταγγελία Σ. Ξηρού για τις συνθήκες κράτησής του

    ''Ο άνδρας μου ήταν ένας αθώος άνθρωπος. Δεν είχε σχέση με την Αεροπορία, αφού είχε προβλήματα με την όρασή του και σε όλη του τη ζωή απασχολήθηκε σε ειρηνευτικά καθήκοντα. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία να σκοτώνεται ένας άνθρωπος''.

    Η μάρτυρας ανέφερε ότι ο Στήβεν Σόντερς είχε υπηρετήσει πριν έρθει στην Ελλάδα, στην Αυστραλία, τη Βόρειο Ιρλανδία και στην ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ στο Κόσοβο και στο Ιράκ. Σε δύο χρόνια, σύμφωνα με την κατάθεσή της, θα αποστρατευόταν.

    "Μεγάλωσα στη βόρειο Ιρλανδία και ξέρω τι σημαίνει τρομοκρατία. Εγινα νοσοκόμα και περιέθαλψα θύματα της τρομοκρατίας. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για το φαινόμενο αυτό. Δε μπορώ να αντιληφθώ πως άνθρωποι, που έχουν οικογένεια, κάνουν αυτά τα πράγματα".

    Η κυρία Σόντερς, απαντώντας σε ερώτηση του εισαγγελέα της έδρας, είπε πως πρέπει να επιβληθούν μεγάλες ποινές στους κατηγορουμένους, ενώ τόνισε ότι έχει λάβει εκατοντάδες επιστολές συμπαράστασης μετά τη δολοφονία του συζύγου της.

    Με την έναρξη της διαδικασίας, ο Σάββας Ξηρός υποστήριξε ότι του χορηγούνται ψυχοφάρμακα και κατήγγειλε πως στα κελιά των κατηγορουμένων βρίσκονται άνδρες της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, που εμφανίζονται ως φρουροί.

    Ο εισαγγελέας της έδρας ζήτησε να διενεργηθεί πραγματογνωμοσύνη για να διαπιστωθεί η βασιμότητα των καταγγελιών του κατηγορουμένου, ενώ το δικαστήριο αποφάσισε να εξεταστούν ως μάρτυρες ο ψυχίατρος των φυλακών και ο ψυχίατρος Θεόδωρος Χριστοδουλάκης, που πρότεινε ο Σάββας Ξηρός.

    [10] Ισχυρός σεισμός στην Κίνα

    5/5/2003 11:40:00 πμ

    Τουλάχιστον ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του, τρεις τραυματίστηκαν και περισσότερα από 1600 σπίτια καταστράφηκαν από τον ισχυρό σεισμό των 5,8 Ρίχτερ που συγκλόνισε την Κυριακή το βράδυ τη δυτική Κίνα, ανακοίνωσαν επίσημες πηγές στο Πεκίνο. Η σεισμική δόνηση είχε επίκεντρο την επαρχία Ξινγιάνγκ που κατοικείται κυρίως από μουσουλμάνους, μετέδωσε το πρακτορείο Νέα Κίνα. "Μέχρι στιγμής έχει ανασυρθεί από τα ερείπια ένας νεκρός και τρεις ελαφρά τραυματισμένοι κάτοικοι ", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο υπεύθυνος της Σεισμολογικής υπηρεσίας της επαρχίας Ξινγιάνγκ. Η περιοχή είχε πληγεί από σεισμική δόνηση 6,8 Ρίχτερ τον περασμένο Φεβρουάριο με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 268 άνθρωποι και 4.000 να τραυματιστούν.

    [11] Φονικοί τυφώνες πλήττουν τις ΗΠΑ

    5/5/2003 11:08:00 πμ

    Φωτό Αρχείου

    Τουλάχιστον 22 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τους τυφώνες και τις καταιγίδες που έπληξαν τις αμερικανικές πολιτείες του Κάνσας και του Μιζούρι. Εκατοντάδες σπίτια έχουν καταστραφεί από τους τυφώνες που παρέσυραν τα πάντα στα διάβα τους, ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες. Δώδεκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο Μιζούρι και δέκα στο Κάνσας, σύμφωνα με ανακοίνωση των αρχών. Δεκάδες άνθρωποι μεταφέρθηκαν τραυματισμένοι στα νοσοκομεία ενώ σε αρκετές περιοχές διεκόπη η ηλεκτροδότηση και έκλεισε προσωρινά το διεθνές αεροδρόμιο του Κάνσας. Στο Μιζούρι καταστράφηκαν 100 έως 115 σπίτια, δήλωσε εκπρόσωπος της πολιτείας. Από τις καταιγίδες επλήγησαν ακόμη οι πολιτείες του Τενεσί και του Αρκανσο.

    Έχουν ισοπεδωθεί πολλά σπίτια

    ''Ακούσαμε κάτι να έρχεται κατά πάνω μας και ήταν σαν να περνούσε μέσα από το σπίτι ένα τραίνο'', δήλωσαν κάτοικοι στο Κάνσας.

    ''Τουλάχιστον 50 χρόνια τώρα δεν είχαμε δει τόσο μεγάλες καταστροφές'', δήλωσε εκπρόσωπος της κομητείας Γουάιαντοτ του Κάνσας.

    ''Υπάρχουν εκτεταμένες καταστροφές, πάρα πολλά σπίτια έχουν ισοπεδωθεί και άλλα έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές'', πρόσθεσε η ίδια πηγή.

    Η σφοδρή κακοκαιρία εκδηλώθηκε το μεσημέρι της Κυριακής, στις ανατολικές περιοχές του Κάνσας και γρήγορα επεκτάθηκαν και στα υπόλοιπα τμήματα της πολιτείας.

    Τουλάχιστον τέσσερις τυφώνες έπληξαν το Κάνσας, ανακοίνωσαν οι αρχές.

    Οι καταιγίδες επεκτάθηκαν προς το γειτονικό Μιζούρι αλλά και στο Τενεσσί.

    [12] Συνάντηση Μοφάζ-Αμπάς την ερχόμενη εβδομάδα

    5/5/2003 10:01:00 πμ

    Ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας Σαούλ Μοφάζ αναμένεται να συναντηθεί την ερχόμενη εβδομάδα με τον Παλαιστίνιο πρωθυπουργό Μαχμούντ Αμπάς (Αμπού Μάζεν) και τον υπουργό Εσωτερικών Μοχάμεντ Νταχλάν, μετέδωσε το κρατικό ραδιόφωνο στο Ισραήλ. Ο ραδιοσταθμός δεν ανέφερε περισσότερες λεπτομέρειες για τη σχεδιαζόμενη συνάντηση. Ο Μοφάζ έχει συγκροτήσει στο υπουργείο του μία ειδική μονάδα με επικεφαλής τον στρατηγό Αμος Τζιλάντ, που έχει την ευθύνη για τις συνομιλίες για θέματα ασφαλείας με τους Παλαιστινίους.

    Ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας προειδοποίησε την Κυριακή ότι οι ένοπλες παλαιστινιακές οργανώσεις έχουν κλιμακώσει τις προσπάθειες για την εκδήλωση επιθέσεων εναντίον του Ισραήλ, μετά την ανάληψη της παλαιστινιακής πρωθυπουργίας από τον Αμπού Μάζεν την περασμένη Τετάρτη.

    Σύμφωνα με τον ισραηλινό Τύπο, ο Νταχλάν έχει εκπονήσει σχέδιο με την κωδική ονομασία ''Γάζα πρώτα'', με στόχο την αντιμετώπιση των παλαιστινιακών οργανώσεων Τζιχάντ και Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

    [13] Προκλητική πρόταση της Β. Κορέας προς τις ΗΠΑ

    5/5/2003 8:29:00 πμ

    Η Βόρειος Κορέα προέτρεψε τις ΗΠΑ να απαντήσουν στην ''τολμηρή πρόκληση'', που διετύπωσε τον περασμένο μήνα κατά τις συνομιλίες του Πεκίνου, προκειμένου να συμβάλει στην απεκτόνωση της μεταξύ τους κρίσης για τα πυρηνικά, μετέδωσε τη Δευτέρα το νοτιοκορεατικό πρακτορείο Γιονχάπ. Καμιά αντίδραση από την Ουάσιγκτον δεν έχει υπάρξει. Η Βόρειος Κορέα δεν έχει δώσει δημοσίως στοιχεία για το περιεχόμενο της πρότασης που διετύπωσε κατά τις συνομιλίες στο Πεκίνο, αλλά και η Ουάσιγκτον από την πλευρά της δεν έχει αποκαλύψει τι διεμήφθη γύρω από την τράπεζα των διαπραγματεύσεων.

    ''Εάν οι ΗΠΑ δεν αντιδράσουν στην τολμηρή πρότασή μας με ειλικρίνεια, θα θεωρηθούν υπεύθυνες για την επιδείνωση της κατάστασης και για την ματαίωση των προσπαθειών για διάλογο'', τονίζει το πρακτορείο, αναμεταδίδοντας άρθρο του βορειοκορεατικού κυβερνητικού οργάνου Ροντόνγκ Σινμούν.

    ''Οι ΗΠΑ θα πρέπει να πραγματοποιήσουν μία τολμηρή μεταβολή στην πολιτική τους έναντι της Βορείου Κορέας, κι εμείς θα παρακολουθούμε τις πράξεις των ΗΠΑ'', τονίζει το πρακτορείο.

    [14] Απέρριψε την συριακή πρόταση το Ισραήλ

    5/5/2003 11:01:00 πμ

    Το Ισραήλ απέρριψε συριακή πρόταση για επανάληψη των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων, η οποία διατυπώθηκε στη διάρκεια μυστικών συνομιλιών μεταξύ ισραηλινών επιχειρηματιών και του Μαχάρ Ασαντ, αδελφού του σύρου προέδρου Μπασάρ Ασαντ, σύμφωνα με πηγή του γραφείου του Ισραηλινού πρωθυπουργού. Σύμφωνα με δημοσίευμα της ισραηλινής εφημερίδας "Μααρίβ", η πρόταση αυτή συζητήθηκε αρχικά στην Ιορδανία πριν από τον πόλεμο στο Ιράκ, αλλά μόλις τώρα δημοσιοποιήθηκε. Η Μααρίβ προσθέτει ότι ύστερα από προσεκτική μελέτη της πρότασης, ο ισραηλινός πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν αμφισβήτησε τα κίνητρα της Συρίας. Στη διάρκεια της επίσκεψης στην περιοχή του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ, η Συρία τόνισε ότι η Ουάσινγκτον πρέπει να πιέσει το Ισραήλ να αποχωρήσει από τα συριακά εδάφη που κατέλαβε το 1967.

    [15] Ισχυρές εκρήξεις στην Τουρκία

    5/5/2003 10:58:00 πμ

    Τέσσερις εκρήξεις έγιναν στην πόλη των Αδάνων το βράδυ, χωρίς να υπάρξουν θύματα. Οι εκρηκτικοί μηχανισμοί είχαν τοποθετηθεί σε ένα πάρκο έξω από την έδρα του κυβερνήτη, κοντά στο αμερικανικό προξενείο. Από τις εκρήξεις προκλήθηκαν ζημιές σε ένα κατάστημα και σε αυτοκίνητα που ήταν σταθμευμένα γύρω από το πάρκο. Οι αυτοσχέδιοι εκρηκτικοί μηχανισμοί ήταν τοποθετημένοι μέσα σε πλαστικές σακούλες. Καμμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για τις βομβιστικές επιθέσεις.

    [16] Δικαστήριο διέταξε τη φυλάκιση του Μαραντόνα

    5/5/2003 8:38:00 πμ

    Δικαστήριο στην Αργεντινή διέταξε τη φυλάκιση του πρώην μεγάλου αστέρα του ποδοσφαίρου Ντιέγο Μαραντόνα για μη πληρωμή της διατροφής που οφείλει στην πρώην σύζυγό του, αναφέρεται στο χθεσινό της φύλλο η εφημερίδα "Κρόνικα". Ο Μαραντόνα, που σήμερα βρίσκεται στην Κούβα, όπου παρακολουθεί πρόγραμμα αποτοξίνωσης από τα ναρκωτικά, θα συλληφθεί μόλις πατήσει το πόδι του στην Αργεντινή. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Μαραντόνα έχει συνάψει σχέσεις με άλλη γυναίκα στην Κούβα. Πρόσφατα χώρισε από τη σύζυγό του, Κλαούδια Βιλιαφάνε, με την οποία γνωρίζονταν από την παιδική τους ηλικία. Το ζεύγος έχει δύο παιδιά. Ο Μαραντόνα έπρεπε να καταβάλει στην πρώην σύζυγό του διατροφή ύψους 3,000 δολαρίων τον μήνα, και κατά τα φαινόμενα έχει καθυστερήσει κατά πολύ τις πληρωμές του.

    [17] Ρωσία: Eκτός ελέγχου οι πυρκαγιές

    5/5/2003 8:26:00 πμ

    Πάνω από 30,000 εκτάρια δάσους καίγονται στην ρωσική Απω Ανατολή, όπως ανακοίνωσε σήμερα το περιφερειακό κέντρο προστασίας δασών, χαρακτηρίζοντας την κατάσταση κρίσιμη. Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα σοβαρή στις περιοχής του ποταμού Αμούρ και στο Χαμπαρόφσκ, τμήμα στο οποίο εντοπίζονται κατά ποσοστό 90% οι εστίες της πυρκαγιάς. Περίπου 1400 πυροσβέστες, επικουρούμενοι από αεροσκάφη, ελικόπτερα και ειδικό εξοπλισμό, έχουν κινητοποιηθεί για την κατάσβεση της πυρκαγιάς, που παραμένει εκτός ελέγχου κυρίως λόγω της μικρής βροχόπτωσης στην περιοχή. Κάθε χρόνο έως και ένα εκατ. εκτάρια βλάστησης γίνονται παρανάλωμα του πυρός στην ρωσική Απω Ανατολή.

    [18] Κυβέρνηση από αντιπολιτευτικές οργανώσεις

    5/5/2003 10:59:00 πμ

    Μία εννεαμελής ομάδα, που θα απαρτίζεται από τους ηγέτες των οργανώσεων που ασκούσαν αντιπολίτευση στο καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν, θα αποτελέσει την προσωρινή κυβέρνηση στο Ιράκ, όπως ανακοίνωσε ο πολιτικός διοικητής που έχουν διορίσει οι ΗΠΑ στο Ιράκ, απόστρατος στρατηγός Τζέι Γκάρνερ. Η συλλογική μεταβατική ηγεσία του Ιράκ, όπως είπε θα έχει σχηματιστεί μέχρι τα μέσα του μήνα. Ο Τζέι Γκάρνερ τόνισε ότι η ομάδα των εννέα θα αποτελείται από Ιρακινούς που επέστρεψαν από την εξορία και κάποιους που ζούσαν επί καθεστώτος Σαντάμ στη χώρα τους και αντιπροσωπεύουν τις εθνικές και θρησκευτικές κοινότητες του Ιράκ.

    [19] Εγγραφα που ''καίνε'' τον Σαντάμ έχει Ιρακινός αξιωματούχος

    5/5/2003 11:27:00 πμ

    Ο αρχηγός του Ιρακινού Εθνικού Κογκρέσου (CNI) Αχμέντ Σάλαμπι έχει στην κατοχή του 25 τόνους εγγράφων της μυστικής αστυνομίας του Σαντάμ Χουσεΐν, εκ των οποίων ορισμένα ενοχοποιούν τη βασιλική οικογένεια της Ιορδανίας, αναφέρει στο τελευταίο του τεύχος το περιοδικό Newsweek. Ο Αχμέντ Σάλαμπι τονίζει ότι "τα έγγραφα αυτά φέρουν πραγματικά σε δύσκολη θέση", αφήνοντας να εννοηθεί πως ορισμένα από αυτά αφορούν τον βασιλέα Αμπντάλα Β' της Ιορδανίας. "Ο Αμπντάλα, που ανέβηκε στον θρόνο το 1999, ανησυχεί για τις σχέσεις του με τον Σαντάμ και για ότι μπορεί να συμβεί, ωστόσο αρνείται να δώσει άλλες λεπτομέρειες.

    Σάλαμπι: Συνωμοσία του Σαντάμ η χρεωκοπία

    Ο Αχμέντ Σάλαμπι είχε ιδρύσει, και κατόπιν απώλεσε, μία τραπεζική αυτοκρατορία στη δεκαετία του 1980 στην Ιορδανία. Μετά την χρεωκοπία της Πέτρα Μπανκ το 1989, είχε καταδικαστεί το 1992 από ιορδανικό στρατοδικείο για απάτες και για κατάχρηση εμπιστοσύνης.

    Ομως ο πρόεδρος του CNI, που προαλείφεται από τους Αμερικανούς για να αναλάβει την ηγεσία του Ιράκ και διαμαρτύρεται πως η χρεωκοπία του είναι μία συνωμοσία που εξυφάνθηκε από τον Σαντάμ Χουσεΐν, που τότε διατηρούσε στενές σχέσεις με την Ιορδανία και τον Μοχάμαντ Σαΐντ Ναμπούλσι, τότε πρόεδρο της ιορδανικής κεντρικής τράπεζας, είναι έτοιμος να στρέψει μνησίκακα τα βέλη του εναντίον του Αμπντάλα κάθε φορά που έχει αυτή την ευκαιρία.

    [20] Προσωρινό συμβούλιο εκλέγουν στη Μοσούλη

    5/5/2003 10:34:00 πμ

    Στην πρώτη ψηφοφορία που θα πραγματοποιηθεί στο Ιράκ από τότε που απομακρύνθηκε ο Σαντάμ Χουσεϊν, οι αντιμαχόμενες εθνότητες της Μοσούλης εκλέγουν τη Δευτέρα ένα προσωρινό συμβούλιο, ως πρώτο βήμα για την ανοικοδόμηση της τοπικής διοίκησης. Οι επικριτές αυτής της διαδικασίας υποστηρίζουν ότι στο συμβούλιο θα περιληφθούν και διεφθαρμένοι αξιωματούχοι που υπηρέτησαν επί Σαντάμ Χουσεϊν, καθώς και στελέχη με μικρή ή ανύπαρκτη λαϊκή στήριξη. Παρά τις συγκρούσεις και τις λεηλασίες του περασμένου μήνα, η Μοσούλη θεωρείται τώρα "πρότυπη πόλη", όπου άρχισαν να λειτουργούν τα σχολεία και τα βενζινάδικα.

    Περισσότεροι από 200 σύνεδροι από διάφορες εθνοτικές και θρησκευτικές ομάδες θα εκλέξουν τώρα ένα προσωρινό συμβούλιο και αμέσως μετά θα επιλέξουν ένα δήμαρχο από έναν κατάλογο υποψηφίων.

    [21] Φορολογικές δηλώσεις μισθωτών - συνταξιούχων

    5/5/2003 9:59:00 πμ

    Αρχίζει από σήμερα η διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων μισθωτών και συνταξιούχων, που θα ολοκληρωθεί στις 2 Ιουνίου. Υπολογίζεται ότι θα υποβληθούν πάνω από 4 εκατομμύρια φορολογικές δηλώσεις. Η υποβολή των δηλώσεων θα γίνεται με βάση το τελευταίο ψηφίο του φορολογικού μητρώου του φορολογούμενου. Έτσι σε όσους ο αριθμός φορολογικού μητρώου λήγει σε ένα θα πρέπει να υποβάλουν σήμερα τη δήλωσή τους.

    Ακολούθως και ανά δύο εργάσιμες ημέρες υποχρεούνται να υποβάλουν δήλωση όσων ο ΑΦΜ λήγει σε δύο, τρία, τέσσερα, πέντε, έξι, επτά, οκτώ και εννέα.

    Μέχρι τις 29 Μαΐου υπόχρεοι στην υποβολή δήλωσης είναι όσοι ο ΑΦΜ τους λήγει 10,20, 30, 40 και 50.

    Τέλος, μέχρι τις 2 Ιουνίου θα πρέπει να υποβάλουν τις φορολογικές δηλώσεις οι υπόχρεοι των οποίων ο ΑΦΜ λήγει σε 60, 70, 80, 90 και 00, καθώς και όσοι δεν έχουν αριθμό φορολογικού μητρώου.

    Οι ίδιες ημερομηνίες ισχύουν και για υποβολή της δήλωσης μέσω του διαδικτύου.

    [22] Αυξήσεις και προσλήψεις υπόσχεται ο Χριστοδουλάκης

    5/5/2003 11:42:00 πμ

    "Πράσινο φως" για αυξήσεις στις συντάξεις Δημοσίου, ΙΚΑ, ΟΓΑ και ΕΚΑΣ αλλά και για 30.000 προσλήψεις στο Δημόσιο με το καθεστώς της μερικής απασχόλησης δίνει ο υπουργός Οικονομίας, Νίκος Χριστοδουλάκης με συνέντευξή του στην εφημερίδα "Έθνος". Όπως διευκρινίζει ο υπουργός η μερική απασχόληση στο Δημόσιο και τους άλλους χώρους κοινωνικής οικονομίας θα ξεκινήσει το φθινόπωρο. Έτσι θα μπορέσουν να βγουν από την κατάσταση ανεργίας περίπου 30.000 άνεργοι. Ο κ. Χριστοδουλάκης υπογραμμίζει ότι η ανεργία πριν τις εκλογές του 2004 θα πέσει στο 8%.

    Σύμφωνα με δημοσίευμα το σχετικό νομοσχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή εντός του Μαΐου και προβλέπει: Συμβάσεις έως 24 μήνες με κριτήρια ιδιωτικού δικαίου, χρόνο εργασίας έως 4 ώρες την ημέρα, υποχρεωτική ασφάλιση και κανένα παράθυρο για μονιμοποιήσεις. Στις προσλήψεις προηγούνται νέοι έως 35 ετών, άνεργοι κοντά στη σύνταξη και μακροχρόνια άνεργοι.

    [23] Συναγερμός στη διεθνή κοινότητα για τον SARS

    5/5/2003 11:58:00 πμ

    Εφιάλτης για τη διεθνή κοινότητα η ραγδαία εξάπλωση της λεγόμενης άτυπης πνευμονίας. Εκτάκτως συνεδριάζουν την Τρίτη στις Βρυξέλλες, οι Υπουργοί Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Την ίδια ώρα, η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας έδωσε νέα ανησυχητικά στοιχεία για τη μετάδοση της φονικής ασθένειας. Σύμφωνα με την ΠΟΥ, νέες έρευνες έδειξαν πως ο ιός πιθανόν να μεταδίδεται μέσω της επαφής με μολυσμένα αντικείμενα, ενώ μπορεί να επιβιώσει έξω από το ανθρώπινο σώμα για ώρες ακόμα και μέρες σε οποιαδήποτε επιφάνεια. Ο φονικός ιός έχει εξαπλωθεί σε 30 χώρες, προκαλώντας το θάνατο 448 ανθρώπων, ενώ έχει προσβάλει άλλους 6.300. Στην Ελλάδα, οι αρμόδιες αρχές διαβεβαιώνουν ότι δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας για την άτυπη πνευμονία, καθώς όχι μόνον δεν έχει εμφανιστεί περιστατικό, αλλά έχουν ληφθεί όλα τα δυνατά μέτρα έγκαιρης διάγνωσης και αντιμετώπισης.

    Στην Απω Ανατολή και ειδικότερα στην Κίνα και το Χόνγκ Κονγκ η κατάσταση μοιάζει ανεξέλεγκτη, μάλιστα στο Πεκίνο έχουν κλείσει επ' αόριστον τα σχολεία.

    Η Κίνα ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι εννέα ακόμα άτομα πέθαναν από τον ιό SARS και άλλα 160 μολύνθηκαν, ανεβάζοντας σε 206 τον αριθμό των νεκρών από την άτυπη πνευμονία και τον αριθμό των κρουσμάτων σε 4.280. Σύμφωνα με το κινεζικό υπουργείο Υγείας, οι τρεις από τους νέους θανάτους και τα 98 από τα νέα κρούσματα σημειώθηκαν στο Πεκίνο.

    Στο Χονγκ Κονγκ τρεις ακόμη άνθρωποι πέθαναν, ενώ εντοπίστηκαν οκτώ ακόμη κρούσματα, ανακοίνωσαν οι υγειονομικές αρχές.

    Αναστάτωση αλλά και σε πολλές περιπτώσεις πανικό εξακολουθεί να προκαλεί στην Ελλάδα η ραγδαία εξάπλωση του ιού της φονικής πνευμονίας που παρατηρείται σε ασιατικές χώρες. Ακόμη και γιατροί εμφανίζονται ιδιαίτερα καχύποπτοι σε κρούσματα που έχουν συμπτώματα παρόμοια με τον ιό της άτυπης πνευμονίας.

    Εν τω μεταξύ, όπως ανακοινώθηκε δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας για τις δύο περιπτώσεις ασθενών, για τους οποίους εκφράστηκαν φόβοι ότι παρουσίασαν συμπτώματα της άτυπης πνευμονίας και νοσηλεύονται στο Γεν. Κρατ. νοσοκομείο Αθηνών και στο Γεν. Κρατ. Νίκαιας. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ένας ασθενής πάσχει από ουρολοίμωξη, ενώ ο δεύτερος, μια γυναίκα ασιατικής καταγωγής που έφθασε από το Λονδίνο δεν παρουσιάζει συμπτώματα SARS.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 5 May 2003 - 9:26:44 UTC