Browse through our Interesting Nodes of Greek Local Authorities & Servers Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-05-04

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κύπρος: Προς αποχώρηση τα κατοχικά στρατεύματα;
  • [02] Επεισόδια στο Λασίθι για το νόμο Καποδίστρια
  • [03] Νάουσα: Ακαρπες οι έρευνες για τον εντοπισμό 33χρονης
  • [04] Σβήστηκε πυρκαγιά αφού αποτέφρωσε 15 στρεμ. δασικής έκτασης
  • [05] Αναχωρούν από τη Ρόδο οι ΥΠΕΞ της Ε.Ε.
  • [06] O Πάπας στην Ισπανία
  • [07] Αλγερία: Όμηροι απαγωγέων 31 ευρωπαίοι τουρίστες
  • [08] Εντείνονται οι συνομιλίες για λύση του Μεσανατολικού
  • [09] Οι ΗΠΑ διορίζουν Ιρακινό τεχνοκράτη υπουργό Πετρελαίου
  • [10] ΟΗΕ: Σοβαρή διαρθρωτική κρίση στο Νότιο Ιράκ
  • [11] Στο τελικό του Champions Cup απόψε ο Αρης
  • [12] Μπάσκετ: Παναθηναϊκός-ΑΕΚ 89-66
  • [13] Μπάσκετ: ΠΑΟΚ-Μαρούσι 88-98
  • [14] Μπάσκετ: Ηράκλειο-Ηρακλής 91-84
  • [15] Μπάσκετ: Ολύμπια Λ. - Μακεδονικός 81-87
  • [16] Ρεαλ Μαδρίτης-Μαγιόρκα 1-5
  • [17] Τουρνουά Βαρσοβίας-Στον τελικό του διπλού η Δανιηλίδου
  • [18] Επιστροφή στη Γη αστροναυτών

    [01] Κύπρος: Προς αποχώρηση τα κατοχικά στρατεύματα;

    4/5/2003 6:41:00 μμ

    Στην Κύπρο η συγκίνηση, οι αναμνήσεις και η αγωνία για τα επόμενα βήματα είναι έντονα, καθώς Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, εξακολουθούν να επισκέπτονται τα κατεχόμενα και τις ελεύθερες περιοχές, γκρεμίζοντας την πράσινη γραμμή για 12 συνεχείς ημέρες. Η εφημερίδα ''Αφρίκα'' γράφει ότι μετά την μερική άρση των απαγορεύσεων στη διακίνηση, θα ακολουθήσουν και άλλες εκπλήξεις της τουρκικής πλευράς, όπως σταδιακή αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων, σταδιακή επανεγκατάσταση Ελληνοκυπρίων στις εστίες τους και επιστροφή μέρους της Αμμοχώστου στους νομίμους κατοίκους της. Κι όλα αυτά εκ στόματος του Τούρκου πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογαν, κατά την επικείμενη επίσκεψή του στην κατεχόμενη Κύπρο.

    Τα νέα μέτρα της τουρκικής πλευράς

    Η εφημερίδα ''Κίπρισλι'', εξάλλου, επικαλούμενη έγκυρες πληροφορίες, γράφει ότι κατά την επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν, θα ανακοινωθούν νέα μέτρα της τουρκικής πλευράς σύμφωνα με τα οποία:

    - Κάθε χρόνο θα αποσύρεται αριθμός στρατιωτών

    - Κάθε χρόνο θα μπορεί να επιστρέφει για επανεγκατάσταση συγκεκριμένος αριθμός Ελληνοκυπρίων

    - Θα εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση εργασιών αποκατάστασης από τα Ηνωμένα Εθνη, την Ευρωπαϊκή Ενωση και άλλους διεθνείς οργανισμούς

    - Θα λειτουργήσουν ειδικά δικαστήρια που θα στελεχώνονται από Τούρκους δικαστές για επίλυση περιουσιακών υποθέσεων

    - Θα επεκταθεί η άρση των απαγορεύσεων στη διακίνηση και σε άλλους τομείς όπως μεταφορές, επικοινωνίες, αθλητισμός και πολιτιστικοί τομείς, ενώ θα επεκταθεί και σε πλοία και αεροσκάφη η ελεύθερη διακίνηση αυτοκινήτων.

    Σε στάση αναμονής η κυπριακή κυβέρνηση

    Η κυπριακή κυβέρνηση πάντως, σχολιάζοντας τις πληροφορίες για τις κινήσεις Ερντογαν, εμφανίζεται έτοιμη να τις αντιμετωπίσει, ενώ δηλώνει ότι δεν έχει πληροφορίες για το ενδεχόμενο επαναλειτουργίας του κατεχόμενου λιμανιού της Αμμοχώστου.

    Παράλληλα, η μόνη πληροφόρησή της για την Αμμόχωστο είναι ότι πρόθεση του Ραούφ Ντενκτάς είναι να ανοίξει την πόλη υπό Τουρκοκυπριακή διοίκηση για δραστηριοποίηση των επιχειρήσεων της πόλης, κυρίως των τουριστικών.

    Πάντως, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Τάσσος Παπαδόπουλος ξεκαθάρισε ότι είναι αδύνατον να επιτραπεί εξαγωγή προϊόντων από το λιμάνι της Αμμοχώστου, το οποίο είναι κατεχόμενο, ενώ σημείωσε ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν περιμένουν απάντηση, καθώς γνωρίζουν τις θέσεις της ελληνικής κυπριακής πλευράς.

    Εξάλλου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κύπρος Χρυσοστομίδης, ανέφερε ότι η κυβέρνηση θα χαιρετίσει τυχόν ανακοίνωση του Ταγίπ Ερντογαν, για άνοιγμα της πόλης των Βαρωσίων, χωρίς περιορισμούς, υπό τη διοίκηση είτε των Ηνωμένων Εθνών, είτε της ελληνοκυπριακής πλευράς.

    Ωστόσο, εκείνο που διαφαίνεται, σύμφωνα με τον ο κ. Χρυσοστομίδης, είναι ότι θα δοθεί στους ελληνοκύπριους ιδιοκτήτες δικαίωμα να ξανακτίσουν ή να επιδιορθώσουν ξενοδοχεία, για να λειτουργούν, υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση, κάτι το οποίο δεν μπορεί να γίνει δεκτό από την κυπριακή κυβέρνηση.

    [02] Επεισόδια στο Λασίθι για το νόμο Καποδίστρια

    4/5/2003 5:49:00 μμ

    Η ιστορική επέτειο της εξόδου και σφαγής γυναικοπαίδων και αμάχων από το Σπήλαιο της Μιλάτου Λασιθίου, αμαυρώθηκε από σοβαρά επεισόδια μεταξύ δυνάμεων των ΜΑΤ και διαδηλωτών που αντιδρούν στο νόμο Καποδίστρια. Μετά την επιμνημόσυνη δέηση και την τελετή που έγινε την Κυριακή στο χώρο του Σπηλαίου, κάτοικοι της περιοχής του Βραχασίου, που αντιδρούν στη συνένωσή τους με το δήμο Νεάπολης, συγκεντρώθηκαν στη Μίλατο, όπου εδίδετο δεξίωση προς τιμήν των τοπικών αρχών. Εκεί βρέθηκαν αντιμέτωποι με τα ΜΑΤ, ανδρες των οποίων τους απώθησαν, προκαλώντας επεισόδια. Αποτέλεσμα ήταν να τραυματιστεί ένας 16χρονος και ένας 45χρονος οι οποίοι μεταφέρθηκαν και νοσηλεύονται εκτός κινδύνου στο ''Βενιζέλειο'' νοσοκομείο.

    Οι διαμαρτυρόμενοι υποστήριξαν ότι σεβόμενοι την ιερότητα του χώρου δεν παραβρέθηκαν να κάνουν τη διαμαρτυρία τους στο Σπήλαιο και ότι δέχθηκαν αναίτια την επίθεση των ΜΑΤ.

    Από την άλλη πλευρά, ο δήμος Νεάπολης τόνισε ότι ο νόμος πρέπει να εφαρμοστεί και να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους και ορισμένοι να σταματήσουν να δημιουργούν το διχαστικό κλίμα στην περιοχή.

    [03] Νάουσα: Ακαρπες οι έρευνες για τον εντοπισμό 33χρονης

    4/5/2003 3:03:00 μμ

    Σε εξέλιξη βρίσκονται από το πρωί, στον ποταμό Αραπίτσα της Νάουσας, οι έρευνες για τον εντοπισμό της 33χρονης, Χαρίκλειας Μυλωνά. Σύμφωνα με πληροφορίες η 33χρονη απείλησε ότι θα βάλει τέλος στη ζωή της και κάτοικοι της περιοχής δήλωσαν στην αστυνομία ότι την είδα κοντά στην κοίτη του ποταμού. Αν και οι έρευνες ξεκίνησαν νωρίς το πρωί μέχρι στιγμής έχουν αποβεί άκαρπες. Στις έρευνες για τον εντοπισμό της 33χρονης γυναίκας συμμετέχουν οχτώ άνδρες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και δύο αυτοδύτες της ΕΜΑΚ, καθώς και αστυνομικοί της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ημαθίας.

    [04] Σβήστηκε πυρκαγιά αφού αποτέφρωσε 15 στρεμ. δασικής έκτασης

    4/5/2003 1:54:00 μμ

    Πυρκαγιά προκλήθηκε από άγνωστη αιτία στη θέση "Φύλακας"του χωριού Δημάριο Ξάνθης και αποτέφρωσε 15 στρέμματα δασικής έκτασης. Η φωτιά ήταν έρπουσα γι΄ αυτό και δεν πρόλαβε να πάρει διαστάσεις. Τέθηκε υπό έλεγχο και τελικά σβήστηκε από άνδρες της Πυροσβεστικής Ξάνθης και κατοίκους της περιοχής. Για τα αίτια της πυρκαγιάς διενεργεί έρευνα το ανακριτικό τμήμα της Π.Υ. Ξάνθης.

    [05] Αναχωρούν από τη Ρόδο οι ΥΠΕΞ της Ε.Ε.

    4/5/2003 3:39:00 μμ

    Από το πρωί σήμερα άρχισε η αναχώρηση από τη Ρόδο των υπουργών Εξωτερικών της Ε.E., που ολοκλήρωσαν Ατυπη Σύνοδο το Σάββατο στο Καστελόριζο. Οι ξένοι υπουργοί έφτασαν στη Ρόδο αργά βράδυ του Σαββάτου με τη θαλαμηγό ''Αλέξανδρος''. Μαζί τους ταξίδεψε από το Καστελόριζο και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ. Το πρωί της Κυριακής ο Τούρκος υπουργός είχε ιδιαίτερη συνάντηση με το βουλευτή Δωδεκανήσου της Ν.Δ. Αριστοτέλη Παυλίδη, ο οποίος είναι και μέλος του Δ.Σ. του Διεθνούς Ινστιτούτου Δημοκρατίας και με τον κ. Γκιουλ υπήρξαν συνάδελφοι στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

    Οι τελευταίες επαφές Γκιουλ

    Ο κ. Παυλίδης διαβίβασε στον Τούρκο υπουργό πρόσκληση του προέδρου του Ινστιτούτου λόρδου Ράσελ Τζόνστον, για να μετάσχει ως κύριος εισηγητής στην 4η Συνδιάσκεψη των Κοινοβουλευτικών της Ανατολικής Ευρώπης που θα γίνει στα τέλη Οκτωβρίου στη Ρόδο.

    Επίσης, ο κ. Παυλίδης διαβίβασε στον κ. Γκιουλ τους χαιρετισμούς του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κ. Καραμανλή και τη συμπάθεια του τον τουρκικό λαό για το πλήγμα που υπέστη από τον πρόσφατο σεισμό. Το μεσημέρι, ο κ. Γκιουλ επισκέφθηκε το Μέγαρο των Ιπποτών και τη Μουσουλμανική Βιβλιοθήκη Ρόδου, αργότερα δε γευμάτισε σε εστιατόριο της Μεσαιωνικής Πόλης.

    Νωρίς, το απόγευμα ο κ. Γκιουλ θα αναχωρήσει από τη Ρόδο αεροπορικώς για την Αγκυρα.

    [06] O Πάπας στην Ισπανία

    4/5/2003 12:05:00 μμ

    Στο πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό μετά τον πόλεμο στο Ιράκ, ο Πάπας κάλεσε τους νέους σε ολόκληρο τον κόσμο να εργαστούν ενάντια στη βία και την τρομοκρατία που όπως είπε έθρεψαν το μίσος και το θάνατο. Απευθυνόμενος σε ένα τεράστιο πλήθος νέων σε μία συγκέντρωση σε ισπανική αεροπορική βάση, ο Πάπας είπε επίσης πως θα πρέπει να προφυλαχθούν από αυτό που αποκάλεσε "εξοργιστικός εθνικισμός", μια προφανής αναφορά στη βία των Βάσκων αυτονομιστών.

    Κάλεσε τους νέους να συστρατευτούν εναντίον της βίας και της τρομοκρατίας.

    "Η βία, η τρομοκρατία και ο πόλεμος προκαλούν, ακόμη και στις μέρες μας, μίσος και θάνατο", είπε ο Ποντίφηκας στους περίπου 600.000 νέους κατά την πρώτη μέρα της επίσκεψής του στη Μαδρίτη για το Σαββατοκύριακο.

    "Η απάντησή σας στην τυφλή βία και το απάνθρωπο μίσος θα πρέπει να είναι η μαγευτική δύναμη της αγάπης. Υπερνικήστε την εχθρότητα με τη δύναμη της συγχώρεσης", είπε ο Πάπας στο πλήθος που ανέμιζε σημαίες και που του επεφύλαξε καλωσόρισμα ποπ σταρ, διακόπτοντας την ομιλία του σχεδόν σε κάθε πρόταση με επευφημίες, χειροκροτήματα και τραγούδια.

    [07] Αλγερία: Όμηροι απαγωγέων 31 ευρωπαίοι τουρίστες

    4/5/2003 7:31:00 μμ

    Φωτο Αρχείου

    Στα χέρια απαγωγέων βρίσκονται οι 31 ευρωπαίοι τουρίστες, που εξαφανίστηκαν εδώ και δύο μήνες στην έρημο της Σαχάρας στην Αλγερία. Οι τουρίστες από τη Γερμανία, την Αυστρία, την Ελβετία, τη Σουηδία και την Ολλανδία, που εξαφανίστηκαν ενώ ταξίδευαν σε επτά ξεχωριστές ομάδες, είναι πιθανόν να έχουν απαχθεί από ένοπλους αντάρτες. Ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής Τουρισμού, Μοχάμεντ Καρούτ δήλωσε στο αλγερινό κρατικό ραδιόφωνο πως αξιωματούχοι διεξάγουν επαφές για την απελευθέρωσή τους.

    [08] Εντείνονται οι συνομιλίες για λύση του Μεσανατολικού

    4/5/2003 6:14:00 μμ

    Διήμερη επίσκεψη στο Ισραήλ και τα παλαιστινιακά εδάφη, πραγματοποιεί ο Aμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τη Μέση Ανατολή Ουίλιαμ Μπερνς, που την Κυριακή έφτασε στο Τελ Αβίβ. Σύμφωνα με εκπρόσωπο του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών, ο Αμερικανός αξιωματούχος πρόκειται να συναντηθεί με τον Ισραηλινό υπουργό Εξωτερικών Σιλβάν Σαλόμ και το βράδυ με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Αριέλ Σαρόν, καθώς και με τον υπουργό Αμυνας Σαούλ Μοφάζ. Σύμφωνα με το ισραηλινό ραδιόφωνο, ο Αριέλ Σαρόν δήλωσε στην Ιερουσαλήμ ότι έχει την πρόθεση να αρχίσει συνομιλίες με τους Παλαιστίνιους. Κατά τη διάρκεια της εβδομαδιαίας συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δήλωσε ότι πρόθεσή του είναι να ηγηθεί προσωπικά των διαπραγματεύσεων με στόχο την πολιτική διευθέτηση του παλαιστινο-ισραηλινού προβλήματος, όπως μετέδωσε το ισραηλινό ραδιόφωνο.

    Πάουελ: Οι Παλαιστίνιοι θα πρέπει να θέσουν τέλος στη βία

    Οι Παλαιστίνιοι οφείλουν να θέσουν τέλος στην βία κατά του Ισραήλ εάν επιθυμούν να επιταχύνουν την εφαρμογή του ειρηνευτικού σχεδίου, που μόλις έδωσε στη δημοσιότητα η διεθνής κοινότητα, τόνισε την Κυριακή ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ στο τηλεοπτικό δίκτυο NBC.

    Ο κ. Πάουελ κάλεσε τη νέα κυβέρνηση του Μαχμούντ Αμπάς να θέσει υπό έλεγχο τη βία, σημειώνοντας ότι δεν μπορούν να προωθήσουν τον "Οδικό Χάρτη" εάν συνεχίζονται η βία και η τρομοκρατία.

    Επίσης, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας παραδέχθηκε πως το θέμα των εβραϊκών οικισμών στα Παλαιστινιακά Εδάφη αποτελεί ένα από τα δυσκολότερα προβλήματα.

    Ο κ. Πάουελ υπενθύμισε ότι η θέση των ΗΠΑ είναι πως θα πρέπει να σταματήσουν οι διαδικασίες του εποικισμού, προσθέτοντας ότι η τύχη των ήδη υπαρχόντων οικισμών θα πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο εντατικών διαπραγματεύσεων.

    Στο περιθώριο ο Γιάσερ Αραφάτ

    Σύμφωνα με αξιωματούχο της αμερικανικής πρεσβείας στο Τελ Αβίβ, ο Ουίλιαμ Μπερνς "θα μεταβεί αύριο στη Ραμάλα της Δυτικής Οχθης για συνομιλίες με την παλαιστινιακή ηγεσία, αλλά όχι με τον Γιάσερ Αραφάτ", πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής.

    Το Ισραήλ και οι ΗΠΑ θεωρούν τον Παλαιστίνιο πρωθυπουργό Μαχμούντ Αμπάς μετριοπαθή, πραγματιστή και αξιόπιστο συνομιλητή, αλλά επιθυμούν την περιθωριοποίηση του Γιάσερ Αραφάτ.

    Συνάντηση Σαρόν με τον Παλαιστίνιο ομόλογό του

    Το ισραηλινό ραδιόφωνο μετέδωσε την Κυριακή ότι ο Αριέλ Σαρόν σχεδιάζει να συναντηθεί με τον Παλαιστίνιο ομόλογό του Μαχμούντ Αμπάς "έπειτα από τον εορτασμό της ημέρας της ανεξαρτησίας του Ισραήλ" την Τετάρτη. Θα πρόκειται για την πρώτη συνάντηση μεταξύ των δύο ανδρών από την ανάληψη των καθηκόντων του Μαχμούντ Αμπάς την περασμένη Τετάρτη.

    Αντίθετα με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Γιάσερ Αραφάτ, ο οποίος κατηγορείται από την ισραηλινή ηγεσία ότι υποστηρίζει την "τρομοκρατία", ο Μαχμούντ Αμπάς θεωρείται ως μετριοπαθής και πραγματιστής, αξιόπιστος συνομιλητής, ειδικότερα αφού τάχθηκε υπέρ της "αποστρατιωτικοποίησης της Ιντιφάντα".

    Ο Μαχμούντ Αμπάς είχε μυστικές συναντήσεις με τον Αριέλ Σαρόν μετά την ανάληψη της πρωθυπουργίας του Ισραήλ τον Μάρτιο του 2001.

    [09] Οι ΗΠΑ διορίζουν Ιρακινό τεχνοκράτη υπουργό Πετρελαίου

    4/5/2003 2:02:00 μμ

    Το καθοδηγούμενο από τις ΗΠΑ σώμα που έχει ορισθεί για την ανοικοδόμηση του Ιράκ έχρισε σήμερα επικεφαλής του υπουργείου Πετρελαίου τον Θαμίρ Αμπάς Γαντμπάν, έναν πεπειραμένο ιρακινό τεχνοκράτη, όπως ανακοινώθηκε από αξιωματούχο της χώρας. Η ίδια πηγή, που δεν θέλησε να κατονομασθεί, δήλωσε επίσης πως πρόεδρος του συμβουλευτικού σώματος του υπουργείου διορίσθηκε ο Φίλιπ Κάρολ, πρώην διευθυντής της Royal Dutch/Shell στις ΗΠΑ.

    [10] ΟΗΕ: Σοβαρή διαρθρωτική κρίση στο Νότιο Ιράκ

    4/5/2003 5:09:00 μμ

    Την εκτίμηση πως το Νότιο Ιράκ υποφέρει από χρόνια και σοβαρή διαρθρωτική κρίση, εξέφρασαν εκπρόσωποι των Ηνωμένων Εθνών, που την Κυριακή άνοιξαν μία μόνιμη αντιπροσωπεία στη Βασόρα. Μετά τις πρώτες επαφές με τους υπευθύνους των μη κυβερνητικών οργανώσεων που βρίσκονται στην περιοχή και τη διοίκηση των βρετανικών δυνάμεων που την ελέγχουν, η συντονίστρια των δραστηριοτήτων του ΟΗΕ στην Βασόρα, Κιμ Μπόλντουκ τόνισε ότι "η γενική εντύπωση είναι πως δεν έχουμε να κάνουμε με μία ανθρωπιστική κρίση, αλλά με μία χρόνια και σοβαρή διαρθρωτική κρίση".

    Μειωμένος ο ρόλος των Ηνωμένων Εθνών

    Η εκπρόσωπος του ΟΗΕ επισήμανε πως στόχος τους είναι να ανασυστηθούν οι δημόσιες υπηρεσίες και διάφορες υποδομές, να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας, καθώς και να εξασφαλίσουν τις βασικές υπηρεσίες.

    Σύμφωνα με την Μπόλντουκ, οι απομονωμένες περιοχές στο Νότιο Ιράκ είναι ακόμη απροσπέλαστες για λόγους ασφαλείας και ο ΟΗΕ σκοπεύει να φθάσει εκεί όπου υπάρχουν κενά το συντομότερο, προκειμένου να λάβει γνώση για τις ανάγκες του πληθυσμού.

    Η επιχείρηση του ΟΗΕ είναι μόνο ανθρωπιστική, καθώς οι ΗΠΑ έχουν αναλάβει την πολιτική διοίκηση της χώρας και το προσωπικό του Οργανισμού δεν κρύβει την αμηχανία του.

    "Ουσιαστικά η αποστολή μας δεν έχει το εύρος προηγουμένων αποστολών", τονίζει η Μπόλντουκ, αναφερόμενη εμμέσως στον ρόλο του ΟΗΕ στο Κόσοβο, στο Αφγανιστάν, ή στο Ανατολικό Τιμόρ.

    [11] Στο τελικό του Champions Cup απόψε ο Αρης

    4/5/2003 3:06:00 μμ

    Τον τρίτο ευρωπαϊκό τίτλο του είναι έτοιμος να διεκδικήσει απόψε ο Αρης. Οι Θεσσαλονικείς αγωνίζονται στον τελικό του Champions Cup στο Αλεξάνδρειο με αντίπαλο την πολωνική Πρόκομ. Ο αγώνας θα μεταδοθεί απ ΄ευθείας από το πρώτο κανάλι της Ελληνικής Τηλεόρασης, στις 21.00 ώρα Ελλάδας. Tην περασμένη Παρασκευή ο Aρης ξεπέρασε το εμπόδιο της Χέμοφαρμ με νίκη του επί των Σέρβων (73-66) παίρνοντας έτσι το εισιτήριο για τον αποψινό μεγάλο τελικό.

    [12] Μπάσκετ: Παναθηναϊκός-ΑΕΚ 89-66

    3/5/2003 11:30:00 μμ

    Τεράστιο βήμα για την κατάκτηση της πρώτης θέσης στην κανονική περίοδο της Α1 μπάσκετ έκανε σήμερα ο Παναθηναϊκός. Οι "Πράσινοι" συνέτριψαν την ΑΕΚ με 89-66 στο κατάμεστο κλειστό του Σπόρτιγκ στο μεγάλο ντέρμπι της 23ης ημέρας και αποσπάστηκαν δύο βαθμούς από τη σημερινή αντίπαλό τους, τρεις αγωνιστικές πριν την ολοκλήρωση της κανονικής περιόδου, ενώ παράλληλα κάλυψαν την ήττα τους με 63-41 στα Ανω Λιόσια στον πρώτο γύρο. Τα δεκάλεπτα: 21-15, 42-29, 55-40, 89-66

    Η συνεχής πίεση των ''Πρασίνων'' εξολόθρευσε την άμυνα της ΑΕΚ

    Ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς έδωσε από το ξεκίνημα του αγώνα εντολή για πιεστική άμυνα σε όλο το γήπεδο πάνω στον Ρόντρικ Μπλάκνεϊ, που ήταν ο πρωταγωνιστής του θριάμβου της Ενωσης στο ματς του πρώτου γύρου. Η τακτική αυτή απέδωσε άμεσα, καθώς οι γηπεδούχοι προηγήθηκαν με 9-2 στο πρώτο τρίλεπτο.

    Οι πρωταθλητές (που δεν είχαν στη σύνθεσή τους τον τραυματία Νίκο Χατζή) προσπάθησαν να αντιδράσουν με προσπάθειες των Ζήση και Ταπούτου και κατάφεραν προς στιγμή να σταθεροποιήσουν τη διαφορά. Ομως ο Παναθηναϊκός είχε περισσότερες λύσεις, κάτι που φάνηκε ακόμα κι όταν οι παίκτες του φορτώθηκαν με φάουλ.

    Με κορυφαίο τον Ντάριλ Μίντλετον και άξιους συμπαραστάτες του τους Κουτλουάι, Αλβέρτη, Τσαρτσαρή, οι "Πράσινοι" ξέφυγαν με 42-29 στην εκπνοή του ημιχρόνου, καθώς η ΑΕΚ δεν είχε την παραμικρή βοήθεια από τους Μπετς και Ντικούδη.

    Η εικόνα δεν άλλαξε στο δεύτερο μέρος, κάτι που άλλωστε ήταν εξαιρετικά δύσκολο να συμβεί, αφού η ομάδα του Ντράγκαν Σάκοτα ήταν εκτός κλίματος αγώνα. Η διαφορά έφτασε στους 17 (48-31 στο 24΄) και οι φιλοξενούμενοι δεν ευνοήθηκαν ούτε από την πεντάλεπτη διακοπή του αγώνα από τον κ. Βορεάδη, προκειμένου να ηρεμήσουν οι φίλοι του Παναθηναϊκού στην εξέδρα.

    Ενα εκπληκτικό τρίποντο του Αλβέρτη στην εκπνοή του τρίτου δεκαλέπτου από τα 10 μέτρα απέδειξε ότι. . . ακόμα κι ο Θεός ήταν το Σάββατο το βράδυ στο πλευρό των "Πρασίνων".

    Το μόνο ενδιαφέρον που απέμενε ήταν αν οι γηπεδούχοι θα κάλυπταν το -22 του πρώτου αγώνα. Κάτι που τελικά κατάφεραν, φτάνοντας μέσα σε αποθέωση στο τελικό 89-66, με το οποίο ουσιαστικά "σφραγίζουν" την πρωτιά στην κανονική περίοδο και το απόλυτο πλεονέκτημα έδρας στα πλέι-οφ.

    Οι συνθέσεις

    Διαιτητές: Βορεάδης-Σπυρίδωνος

    ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ: Αλβέρτης 20 (3), Καλαϊτζής, Λάκοβιτς 7 (1), Φώτσης, Κουτλουάι 21 (2), Μίντλετον 13, Τσαρτσαρής 11 (1), ΜακΝτόναλντ 6, Μπαλογιάννης, Μπιούφορντ 11.

    ΑΕΚ: Μπλάκνεϊ 11 (1), Κρίσπιν 13 (2), Ζήσης 17, Ταπούτος 14 (1), Αντιτς 1, Κικίλιας, Ντικούδης 8, Πασχάλης, Μπετς 2.

    [13] Μπάσκετ: ΠΑΟΚ-Μαρούσι 88-98

    3/5/2003 11:40:00 μμ

    Στην τέταρτη θέση της Α1 μπάσκετ των ανδρών, μαζί με το Περιστέρι, ανέβηκε το Μαρούσι, που νίκησε το βράδυ του Σαββάτου στην Πυλαία με 98-88 τον ΠΑΟΚ, σε αγώνα για την 23η ημέρα. Τα δεκάλεπτα: 21-30, 37-58, 58-76, 88-98. Η ομάδα του Παναγιώτη Γιαννάκη πραγματοποίησε εκπληκτική εμφάνιση στο πρώτο ημίχρονο, καθηλώνοντας σε ρόλο κομπάρσου τους γηπεδούχους.

    Εκπληκτική εμφάνιση από το Μαρούσι

    Στο πρώτο ημίχρονο, με τον Κένιον Τζόουνς να κάνει. . . πάρτι κάτω από τα καλάθια (13 πόντοι με 6/6 σουτ στην πρώτη περίοδο) ομάδα του Παναγιώτη Γιαννάκη πήρε από την αρχή διαφορά, η οποία πήρε μεγάλες διαστάσεις όταν ο Τζίμι Ολιβερ άρχισε να "πυροβολεί" από την περιφέρεια.

    Η διαφορά ξεπέρασε γρήγορα τους 20 πόντους (!) και το ημίχρονο έληξε 58-37, με τον Αμερικανό φόργουορντ να φτάνει στους 20 πόντους.

    Στο ξεκίνημα του δευτέρου μέρους η διαφορά έφτασε μέχρι και τους 27 πόντους, όμως το ματς δεν είχε τελειώσει. Το Μαρούσι μάλλον χαλάρωσε, με αποτέλεσμα ο "Δικέφαλος" να αρχίσει να πλησιάζει.

    Με προσωπικές ενέργειες του Μπράνκο Μιλισάβλιεβιτς ο ΠΑΟΚ μείωσε σε 81-73 στο 35΄, όμως οι ελπίδες αποδείχθηκαν πρόσκαιρες.

    Οι φιλοξενούμενοι ξαναβρήκαν την αυτοκυριαρχία τους, ήταν ψύχραιμοι στις βολές και έφτασαν στη νίκη με 98-88, διατηρώντας τις ελπίδες τους για μια θέση στην πρώτη τετράδα της κανονικής περιόδου.

    Οι συνθέσεις:

    Διαιτητές: Καρούσης, Καρακατσούνης

    ΠΑΟΚ: Μιλισάβλιεβιτς 27 (3), Αποστολίδης, Λημνιάτης 5 (1), Βασιλειάδης 3 (1), Χρήστου 2, Βασιλόπουλος 9 (1), Κόμματος 17 (1), Αλέξις 6, Βάθης, Σκοτ 19

    ΜΑΡΟΥΣΙ: Λιακόπουλος, Κορωνιός 6, Μανωλόπουλος, Γκρουμ 4, Μασλαρινός 13 (2), Σπανούλης 18 (3), Δανιήλ 2, Ολιβερ 30 (6), Τζόουνς 23, Τσιάκος 2

    [14] Μπάσκετ: Ηράκλειο-Ηρακλής 91-84

    3/5/2003 11:04:00 μμ

    Καθοριστικό βήμα για παραμονή στην κατηγορία, έκανε το Ηράκλειο. Οι Κρητικοί, επικράτησαν 91-84 του Ηρακλή στο Λίντο και σε συνδυασμό με την ήττα της Νήαρ Ηστ στο Περιστέρι απέκτησαν σαφές προβάδισμα στην υπόθεση παραμονή στην Α1. Τα δεκάλεπτα: 19-25, 45-39, 66-67, 91-84.

    Πρωταγωνιστές οι Γιάννης Σιούτης και Σοφοκλής Σχορτσιανίτης

    Ο Σοφοκλής Σχορτσιανίτης, για χάρη του οποίου βρέθηκαν σκάουτερ του ΝΒΑ στο κλειστό του Ηρακλείου, έχοντας άξιους συμπαραστάτες τους Γιώργο Παυλίδη και Στιβ Μπάκναλ, βοήθησε την ομάδα του να επιβάλει τον ρυθμό της και να κλείσει την πρώτη περίοδο προηγούμενη με έξι πόντους (25-19). Με ένα τρίποντο ο Μπάκναλ ανέβασε την διαφορά στους εννέα πόντους (29-19), όμως στο σημείο αυτό άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για το "γηραιό", ελέω. . . Κρίτσαλου.

    Εκμεταλλευόμενος την απουσία του Σχορτσιανίτη (ο Κακιούσης τον απέσυρε νωρίς νωρίς στον πάγκο) ο φόργουορντ του Ηρακλείου διείσδυσε στην ρακέτα του Ηρακλή και βοήθησε την ομάδα του να γυρίσει της εις βάρος της κατάσταση με ένα επί μέρους σκορ 22-8 (από 23-30 σε 45-38).

    Τελικά, η ολοκλήρωση του πρώτου εικοσαλέπτου βρήκε τους γηπεδούχους προηγούμενους με 45-39. Η διαφορά των έξι πόντων του Ηρακλείου. . . εξανεμίσθηκε σε χρόνο ρεκόρ, καθώς η επιστροφή του Σοφοκλή Σχορτσιανίτη άλλαξε τα δεδομένα. Ο διεθνής πίβοτ ήταν απόλυτος κυρίαρχος κάτω από τα καλάθια και πετυχαίνοντας επτά σερί πόντους ισοφάρισε για τον Ηρακλή σε 46-46.

    Οι Κρητικοί, που ήθελαν πάση θυσία τους δύο βαθμούς της νίκης, αντεπιτέθηκάν αυτή την φορά με επιθετικό εκφραστή τον Γιάννη Σιούτη. Ο πλέι μέικερ του Ηρακλείου πραγματοποίησε ίσως την καλύτερή του φετινή εμφάνιση (πέτυχε 21π. με 4/5 βολές, 4/6 δίποντα και 3/4 τρίποντα) και οδήγησε εκ του ασφαλούς την ομάδα του στην νίκη (77-69), καθώς ο Ηρακλής παρά τις προσπάθειες των Διαμαντίδη και Ηλιάδη, δεν κατάφερε να ανακάμψει (91-84).

    ΗΡΑΚΛΕΙΟ: Παβλίσεβιτς, Σιούτης 21, Μπάτσικ 1, Μακρής 3, Οστιν 8, Κούβαρης 7, Μπένερμαν 21, Βαρδαβάς 2, Χόρβατ 20, Κρίτσαλος 8.

    ΗΡΑΚΛΗΣ: Μπάκναλ 17, Ηλιάδης 13, Λοκλίερ, Νικολαίδης

    [15] Μπάσκετ: Ολύμπια Λ. - Μακεδονικός 81-87

    3/5/2003 10:41:00 μμ

    Στο κυνήγι της εξάδας έμεινε ο Μακεδονικός. Η ομάδα του Σβι Σερβ, σε αγώνα που έγινε στη Νεάπολη Λάρισας, επικράτησε 87-81 της τοπικής Ολίμπια, στο τελευταίο παιχνίδι του Τάιρον Νέσμπι με τα χρώματα του θεσσαλικού συγκροτήματος. Τα δεκάλεπτα: 15-25, 37-48, 57-67, 81-87. H Ολύμπια ξεκίνησε το παιχνίδι πιο δυνατά και μέχρι τα μισά του πρώτου δεκαλέπτου ήταν μπροστά στο σκορ. Τελευταία φορά που είχε τα ηνία ήταν στο 15-14. Ολα αυτά χάρη στους Νέσμπι, Οικονόμου και Χαραλαμπίδη που είχαν σημειώσει όλους τους πόντους. Ωστόσο, ο Μακεδονικός από εκείνο το σημείο και μετά άλλαξε τα δεδομένα, αφού κατάφερε να περιορίσει τα επιθετικά ατού των γηπεδούχων.

    Οταν ο Μακεδονικός πήρε. . . φόρα

    Με ένα σερί 11-0 ο Μακεδονικός έκλεισε το πρώτο δεκάλεπτο με 25-15. Η ομάδα του Σβι Σερφ είχε και αυτή την. . . τριάδα της, με τους Χαλντλόγκτεν, Παπαϊωακείμ και Χαρτ να έχουν πετύχει τους 17 πόντους και μάλιστα με πολύ καλά ποσοστά.

    Ο Μακεδονικός είχε πάρει φόρα από τα μέσα του πρώτου δεκαλέπτου και συνέχισε στον ίδιο ρυθμό και στο δεύτερο. Πάντως, δεν κατάφερε να πάρει μία μεγάλη διαφορά, αλλά είχε επιβάλλει το ρυθμό του.

    Το τρίτο δεκάλεπτο είχε εντελώς διαφορετική εικόνα στο ξεκίνημά του, καθώς η ομάδα του Νίκου Σταυρόπουλου, αν και αδιάφορη, δεν έδειξε να παρατάει εύκολα τα όπλα. Ετσι, με ένα σερί 10-0 μείωσε σε 48-47, κυρίως με τον Μπίγκους που σημείωσε τους έξι πόντους.

    Ομως, ο Μακεδονικός γρήγορα πήρε και πάλι μία διαφορά 8 πόντων (61-53) και. . . αποκατέστησε την τάξη. Οι γηπεδούχοι προσπάθησαν να μείνουν κοντά στο σκορ, χωρίς ωστόσο να τα καταφέρουν, αφού το τρίτο δεκάλεπτο τελείωσε με τον Μακεδονικό να είναι μπροστά με 67-57.

    Η Ολύμπια στο τελευταίο δεκάλεπτο ροκάνισε σιγά σιγά τη διαφορά και φαινόταν ικανή να κάνει το θαύμα αφού βρέθηκε μπροστά στο σκορ με 71-69, όμως ο Μακεδονικός με σερί 9-0 πήραν και πάλι το προβάδισμα που ήταν αρκετό για να τους χαρίσει τη νίκη.

    ΟΛΥΜΠΙΑ ΛΑΡ.: Λεπενιώτης 12, Νέσμπι 26, Τότσιος 5, Χούμπαυλης, Οικονόμου 17, Αγγελακόπουλος 2, Χαραλαμπίδης 9, Νάνης, Γκιουλέκας, Μπίγκους 8, Παπαβασιλείου 2.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ: Χαρτ 10, Μπεχλιβάνης, Χαντλόγκντεν 23, Παπανικολάου 7, Αβλίγιας 9, Νέντιτς 10, Κολόκας 12, Δέσπος 4, Δάλιαρης, Παπαϊωακείμ 12.

    [16] Ρεαλ Μαδρίτης-Μαγιόρκα 1-5

    3/5/2003 11:08:00 μμ

    Πρωτοφανή συντριβή γνώρισε το Σάββατο η Ρεάλ Μαδρίτης από την Μαγιόρκα, στον αγώνα με τον οποίο άνοιξε η αυλαία της 32ης ημέρας του ισπανικού πρωταθλήματος. Η ομάδα του Βιθέντε Ντελ Μπόσκε, λίγες ημέρες πριν τον αγώνα με την Γιουβέντους για τα ημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ, διασύρθηκε μέσα στο "Σαντιάγκο Μπερναμπέου" με 5-1 (!) και ενώ στο ημίχρονο ήταν μπροστά στο σκορ. Είναι η πρώτη εντός έδρας ήττα των "μερένγκες" στο πρωτάθλημα μετά το Νοέμβριο του 2000, όταν και πάλι η Μαγιόρκα είχε καταφέρει να αλώσει το "Μπερναμπέου". Τα τέρματα της εκπληκτικής Μαγιόρκα πέτυχαν οι Παντιάνι (48΄), Ριέρα (53΄), Ετο (62΄), Ρομπέρτο Κάρλος (αυτ. 69΄) και Κάρλος (90΄) ενώ η Ρεάλ προηγήθηκε με τον Ρονάλντο στο δέκατο λεπτό.

    [17] Τουρνουά Βαρσοβίας-Στον τελικό του διπλού η Δανιηλίδου

    3/5/2003 8:37:00 μμ

    Μπορεί η Λένα Δανιηλίδου να μην τα κατάφερε στο απλό του διεθνούς τουρνουά 700.000 δολαρίων που διεξάγεται στη Βαρσοβία, όπου έφτασε μόλις στο β΄ γύρο, όμως στο διπλό της ίδιας διοργάνωσης τα πηγαίνει περίφημα. . . Η Ελληνίδα τενίστρια, με συμπαίκτρια την Φρεντσέσκα Σιαβόνε, νίκησαν 6-1, 6-0 τις Ντενίσα Τσλάντκοβα και Τζιλ Κράιμπας και προκρίθηκαν για τον τελικό της Κυριακής. Εκεί όπου θα αντιμετωπίσουν το Νο-1 στο ταμπλό που αποτελείται από τις Λίεζελ Χούμπερ και Μαγκνταλένα Μαλέεβα.

    [18] Επιστροφή στη Γη αστροναυτών

    4/5/2003 10:14:00 πμ

    Οι δύο Αμερικανοί αστροναύτες και ο Ρώσος κοσμοναύτης που είχαν αναγκαστεί να παραμείνουν στο διεθνή διαστημικό σταθμό ISS δύο επιπλέον μήνες από το προβλεπόμενο λόγω της τραγωδίας του διαστημικού λεωφορείου Κολούμπια προσγειώθηκαν επιτυχώς στο Καζακστάν στις 5.07 τα ξημερώματα της Κυριακής (ώρα Ελλάδας), όπως μετέδωσαν τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης. Οι Αμερικανοί Κεν Μπόουερσοξ και Ντόναλντ Πέτιτ και ο Ρώσος Νικολάι Μπουντάριν που ήρθαν στη Γη με το ρωσικό διαστημόπλοιο Σογιούζ βρίσκονταν στον ISS από τον περασμένο Νοέμβριο και επρόκειτο να επιστρέψουν στις αρχές Μαρτίου με αμερικανικό διαστημόπλοιο. Ομως αναγκάστηκαν να παραμείνουν στο διαστημικό σταθμό, αφού η NASA διέκοψε τις αποστολές της μετά την καταστροφή του Κολούμπια, το Φεβρουάριο, που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους επτά αστροναύτες.

    Μετ' εμποδίων η προσεδάφιση

    Το ταξίδι της επιστροφής τους έγινε μετ΄εμποδίων λόγω του ότι το διαστημόπλοιο τους προσγειώθηκε 400 χλμ. μακρύτερα από το πεδίο προσεδάφισης στο Μπαικονούρ του Καζακσταν. Τελικά το Σογιούζ προσεδαφίσθη επιτυχώς στην έρημο του Καζακστάν δύο ώρες μετά τα μεσάνυχτα, ύστερα από 3,5 ώρες ταξιδιού.

    Στις αρχές τις εβδομάδος οι τρεις αστροναύτες, ενεχείρησαν την λειτουργία του διαστημικού σταθμού σε δύο συναδέλφους τους τον Ρώσο Γιούρι Μαλεντσένκο και τον Αμερικανό Εντ Λου, οι οποίοι αποτελούν την αποστολή Νο 7.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 4 May 2003 - 17:12:10 UTC