Visit our archive of News, Documents, Maps & Position Papers on the Imia Issue (1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-04-30

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σχέδιο εκτόνωσης για το πρόβλημα των σκουπιδιών
  • [02] Επεισόδιο με τουρκικές ακταιωρούς στη Σαμοθράκη
  • [03] ''Πράσινο φως'' για το ''Μετρό Θεσσαλονίκης''
  • [04] Υπέρ της κοινής εξωτερικής πολιτικής οι ευρωπαίοι
  • [05] Οι κατηγορούμενοι αρνούνται τις ληστείες
  • [06] Ληστεία χρηματαποστολής του ΟΤΕ Πατησίων
  • [07] Υπεβλήθη και στους Παλαιστινίους ο ''οδικός χάρτης''
  • [08] Συνελήφθησαν έξι μέλη της ''Αλ Κάιντα''
  • [09] Νιγηρία: Επιχείρηση για απελευθέρωση ομήρων
  • [10] Εκλογές χωρίς βία στη Β.Ιρλανδία υπόσχεται ο Ανταμς
  • [11] IPI: Να βελτιωθεί η ασφάλεια των δημοσιογράφων
  • [12] Λιβύη: Κατάθεση χρημάτων για την τραγωδία στο Λόκερμπι
  • [13] Αιχμές Μπλερ για την πρωτοβουλία των ''4''
  • [14] Διάγγελμα Μπους για τον τερματισμό των μαχών στο Ιράκ
  • [15] Αύξηση εσόδων και πρωτογενών δαπανών
  • [16] Εθνική ελπίδων: Σλοβακία-Ελλάδα 1-1
  • [17] Επιστρέφει ο οβελίσκος του Αξούμ στην Αιθιοπία
  • [18] Ημερίδα για το νησί του Πυθαγόρα
  • [19] Αυστραλία: Μετοχές αποκτά... οίκος ανοχής!

    [01] Σχέδιο εκτόνωσης για το πρόβλημα των σκουπιδιών

    30/4/2003 5:18:00 μμ

    Σε αποκλιμάκωση φαίνεται να οδηγείται η κρίση με τη συσσώρευση σκουπιδιών στην Αττική, μετά τη συνάντηση της υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Βάσω Παπανδρέου με το δήμαρχο Ανω Λιοσίων κ. Νίκο Παπαδήμα. Η κ. Παπανδρέου πρότεινε τη χωροθέτηση χώρων υγειονομικής ταφής στην περιοχή της Ανατολικής Αττικής. Ο κ. Παπαδήμας χαρακτήρισε θετική την πρόταση της υπουργού, ενώ δεσμεύτηκε ότι έως την Παρασκευή θα συγκαλέσει έκτακτο δημοτικό συμβούλιο προκειμένου να συζητηθεί η πρότασή της. Νωρίτερα, με ανακοίνωσή της, η δήμαρχος Αθηναίων Ντόρα Μπακογιάννη τόνισε ότι ο δήμος θα ασκήσει κάθε νόμιμο δικαίωμα για να εξασφαλιστεί το δημόσιο συμφέρον.

    Συνάντηση Β. Παπανδρέου με δήμαρχο Ανω Λιοσίων

    Συνάντηση με το δήμαρχο Ανω Λιοσίων Νίκο Παπαδήμα είχε το μεσημέρι της Τετάρτης η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Βάσω Παπανδρέου, σε μια προσπάθεια να αρθεί το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί μετά την απόφαση του δήμου Ανω Λιοσίων να περιορίσει τον όγκο των απορριμμάτων που γίνονται δεκτά στη χωματερή.

    Η κ. Παπανδρέου τόνισε ότι τα απορρίμματα είναι ευθύνη όλων και πως για τις καθυστερήσεις ευθύνη έχει τόσο η Τοπική Αυτοδιοίκηση όσο και η πολιτεία, ενώ σημείωσε ότι κανείς δεν μπορεί να παίζει με την υγεία των πολιτών αλλά και την επιβάρυνση του περιβάλλοντος.

    Η υπουργός κάλεσε το δήμαρχο των Νέων Λιοσίων να λειτουργήσει το χώρο υγιειονομικής ταφής και ταυτόχρονα τον διαβεβαίωσε ότι θα προχωρήσει το συντομότερο δυνατόν η υλοποίηση του συνολικού προγράμματος για την Αττική αλλά και την υπόλοιπη Ελλάδα.

    Όσον αφορά στην Αττική, η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ τόνισε ότι υπάρχει ολοκληρωμένος σχεδιασμός και ότι έχουν επιλεγεί οι χώροι που είναι κατάλληλοι για τη δημιουργία ΧΥΤΑ, σταθμών μεταφόρτωσης απορριμμάτων καθώς και κέντρα διαλογής.

    Τέλος, η κ. Παπανδρέου χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα για αυτούς που αντιδρούν στη δημιουργία νέων ΧΥΤΑ, υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση έχει πάρει την απόφαση να δώσει τέλος στο αίσχος των παράνομων χωματερών σε όλη την Ελλάδα.

    Από την πλευρά του, ο κ. Παπαδήμας δήλωσε ότι ο δήμος Ανω Λιοσίων σε συνεδρίαση του Δ.Σ. θα σταθμίσει τις αποφάσεις της υπουργού ΠΕΧΩΔΕ, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η απόφαση θα είναι υπέρ του ανοίγματος της χωματερής.

    Μπακογιάννη: ''Ολοκληρωμένη λύση στο θέμα των απορριμμάτων''

    Η δήμαρχος Αθηναίων Ντόρα Μπακογιάννη με δηλώσεις της αλλά και με επιστολή που απηύθυνε στον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, σχετικά με το πρόβλημα της χωματερής των Ανω Λιοσίων, προτρέπει την κυβέρνηση να προχωρήσει σε μια ολοκληρωμένη λύση που να προετοιμάζει την επόμενη ημέρα, δηλαδή μια άμεση νομοθετική ρύθμιση χωροθέτησης νέων χώρων διαχείρισης απορριμμάτων και ταυτόχρονα την προώθηση εναλλακτικών λύσεων με την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών που σέβονται το περιβάλλον.

    Η κ. Μπακογιάννη εξέφρασε την ανησυχία της, επισημαίνοντας ότι οι νέοι ΧΥΤΑ ή οι νέοι σταθμοί μεταφόρτωσης που σχεδιάζονται, θα είναι έτοιμοι μετά την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων στην Ελλάδα.

    Επίσης, έκανε έκκληση στο Δήμο Ανω Λιοσίων να μην επιμείνει στην απόφαση που έλαβε και με την οποία η χωματερή του Δήμου θα δέχεται καθημερινά μόνο 500 τόνους σκουπιδιών από τους 5.000 που δεχόταν μέχρι σήμερα.

    "Είναι λυπηρό πως για ακόμη μια φορά ο Δήμος Αθηναίων βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τα σκουπίδια. Τα σκουπίδια δεν μπορούν να χρησιμοποιούνται ως όργανο εκβιασμού από κανέναν", δήλωσε χαρακτηριστικά η κ. Μπακογιάννη.

    Τέλος, επέρριψε τις ευθύνες για τη μη σωστή αντιμετώπιση του προβλήματος τόσο στην προχειρότητα των κυβερνητικών σχεδιασμών όσο και στην ελλιπή λειτουργία του ΕΣΔΚΝΑ (Ενιαίος Σύνδεσμος Δήμων και Κοινοτήτων Αττικής), που έχει αναλάβει τη διαχείριση των απορριμμάτων από την ίδρυσή του εδώ και δέκα χρόνια.

    [02] Επεισόδιο με τουρκικές ακταιωρούς στη Σαμοθράκη

    30/4/2003 5:03:00 μμ

    Συνοδεία τουρκικής ακταιωρού οδηγείται στα τουρκικά παράλια το ελληνικό αλιευτικό σκάφος "Μόραλης Δ" νηολογίου Θεσσαλονίκης, που γύρω στις 12.30 σήμερα το μεσημέρι αλείευε με πενταμελές πλήρωμα ανοιχτά της Σαμοθράκης. Σημείο που όμως, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, που έχουν περιέλθει στο ΥΕΝ, θεωρήθηκε από τον κυβερνήτη της τουρκικής ακταιωρού ως τουρκικά χωρικά ύδατα, με αποτέλεσμα με ελιγμούς να ακινητοποιήσει το "Μόραλη Δ", και στη συνέχεια να το αναγκάσει να τον ακολουθήσει στο εσωτερικό της γειτονικής θαλάσσιας περιοχής. Σύμφωνα όμως με πληροφορίες, τα ελληνικά παράκτια ραντάρ του Λιμενικού Σώματος είχαν εντοπίσει το ελληνικό αλιευτικό στα διεθνή ύδατα, γεγονός που αν μπορεί να επιβεβαιωθεί δείχνει την παράνομη ενέργεια των Τούρκων.

    Μόλις έγινε γνωστό το περιστατικό ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Γιώργος Ανωμερίτης επικοινώνησε με το υπουργείο Εξωτερικών, προκειμένου να επιτευχθεί δια της διπλωματικής οδού η απελευθέρωση του ελληνικού αλιευτικού και των ναυτικών του, τα ονόματα των οποίων δεν έχουν γίνει γνωστά.

    Από την πλευρά του ο υπουργός Αμυνας Γιάννος Παπαντωνίου, τόνισε ότι το περιστατικό δεν προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία και ότι το θέμα παρακολουθείται από τις αρμόδιες μονάδες, παραπέμποντας ουσιαστικά στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, στην αρμοδιότητα του οποίου εμπίπτει η σχετική αρμοδιότητα, καθώς και οι χειρισμοί που γίνονται.

    [03] ''Πράσινο φως'' για το ''Μετρό Θεσσαλονίκης''

    30/4/2003 3:43:00 μμ

    To "πράσινο φως" για το έργο του μετρό της Θεσσαλονίκης άναψε την Τετάρτη, στις Βρυξέλλες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία, δημοσιοποιώντας τα αποτελέσματα έρευνάς της, έκρινε πως "δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι η σύμβαση για την κατασκευή του μετρό στη Θεσσαλονίκη παραβιάζει την κοινοτική νομοθεσία περί δημοσίων συμβάσεων". Η έρευνα της Επιτροπής διενεργήθηκε μετά από καταγγελία της κοινοπραξίας "Μακεδονικό Μετρό" κατά της επιλογής αναδόχου του έργου. Στην απόφασή της, η Επιτροπή υποστηρίζει ότι η σύμβαση που κατακυρώθηκε το 1999 στην κοινοπραξία ''Μετρό Θεσσαλονίκης'', δεν παραβιάζει την αρχή της ίσης μεταχείρισης των διαγωνιζομένων, δεν παραβιάζει τις διαδικασίες δημοπράτησης και αποτελεί νόμιμη σύμβαση παραχώρησης.

    Συνολικό κόστους 700 εκατ. ευρώ

    Ειδικότερα, η Επιτροπή έκρινε ότι η αρχή της ίσης μεταχείρισης των διαγωνιζομένων δεν παραβιάζεται από τη σύμβαση.

    Όπως σημειώνει, οποιοσδήποτε επιλεγείς διαγωνιζόμενος θα μπορούσε να διαπραγματευθεί την τελική σύμβαση με παρόμοιους όρους χωρίς αυτό να είναι ασύμβατο με τα τεύχη δημοπράτησης, που άφηναν μεγάλα ερμηνευτικά περιθώρια ως προς το τι θα μπορούσε να αποτελέσει αντικείμενο των διαπραγματεύσεων από τον επιλεγέντα διαγωνιζόμενο.

    Η Επιτροπή έκρινε ακόμη ότι η κοινοπραξία ''Μετρό Θεσσαλονίκης'', στην οποία παραχωρήθηκε το έργο, αναλαμβάνει μέρος του επενδυτικού ρίσκου, δηλαδή ότι τα κέρδη από το έργο παραμένουν αβέβαια, με αποτέλεσμα η Επιτροπή να θεωρεί ότι η σύμβαση αποτελεί σύμβαση παραχώρησης και όχι σύμβαση δημοσίων έργων, οπότε τα κέρδη θα είχαν υποβληθεί σε αυστηρότερες διατάξεις.

    Σύμφωνα ακόμη με την Επιτροπή, το γεγονός ότι στην τελική σύμβαση το καθοριζόμενο βάθος των σηράγγων μπορεί να είναι διαφορετικό από το καθοριζόμενο στα τεύχη δημοπράτησης, δεν συνιστά απαράδεκτη τροποποίηση, δεδομένου ότι τα τεύχη δημοπράτησης προέβλεπαν ρητά τη δυνατότητα τέτοιων τροποποιήσεων.

    Εξάλλου, μετά από επαφές που είχε με τις ελληνικές αρχές, η Επιτροπή έκρινε ότι οι οικονομικές εγγυήσεις που υποβλήθηκαν από την κοινοπραξία ''Μετρό της Θεσσαλονίκης'' ήταν σύμφωνες με τις κοινοτικές διατάξεις περί δημοσίων συμβάσεων.

    Το συνολικό κόστους του έργου εκτιμάται ότι υπερβαίνει τα 700 εκατ. ευρώ, ενώ όπως αναφέρεται στην απόφαση, οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να υποβάλλουν οικονομικά στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία δεν προβλέπονται για το έργο κρατικές ενισχύσεις ανεπίτρεπτες από τις σχετικές διατάξεις της Συνθήκης.

    [04] Υπέρ της κοινής εξωτερικής πολιτικής οι ευρωπαίοι

    30/4/2003 6:40:00 μμ

    Οι Έλληνες, οι Λουξεμβούργιοι και οι Ιταλοί είναι οι πιο ένθερμοι υποστηρικτές ανάμεσα στους "15" όσον αφορά την ανάπτυξη κοινής εξωτερικής πολιτικής και ενίσχυσης της κοινής πολιτικής ασφάλειας και άμυνας της Ε.Ε. Tο συμπέρασμα αυτό προκύπτει από τα αποτελέσματα ειδικής έκδοσης της κοινοτικής δημοσκόπησης "Ευρωβαρόμετρο", που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες μια μέρα μετά την ανακοίνωση των προθέσεων της Γαλλίας, της Γερμανίας, του Βελγίου και του Λουξεμβούργου να προχωρήσουν σε ενίσχυση της συνεργασίας τους στον αμυντικό τομέα.

    ΝΑΙ λέει το 63%

    H δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε την περίοδο 15 Ιανουαρίου - 19 Φεβρουαρίου στις 15 χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε δείγμα 16.370 ευρωπαίων πολιτών, ενώ όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος της Επιτροπής σε δεκαπέντε περίπου ημέρες θα δοθούν στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα νέας σφυγμομέτρησης για το ίδιο θέμα, που πραγματοποιήθηκε στη διάρκεια του πολέμου στο Ιράκ.

    Ειδικότερα, υπέρμαχοι της κοινής εξωτερικής πολιτικής είναι οι Λουξεμβούργιοι με 78% υπέρ και 12% κατά, και ακολουθούν οι Έλληνες με 76% υπέρ (79% στο Ευρωβαρόμετρο του Νοεμβρίου) και 15% κατά και οι Ιταλοί με 74% υπέρ και 17% κατά. Τη μικρότερη υποστήριξη στην ανάπτυξη μιας κοινής εξωτερικής πολιτικής δηλώνουν οι Βρετανοί με 34% υπέρ και 38% κατά, και οι Σουηδοί με 48% υπέρ και 29% κατά.

    Στους "15", το 63% των ευρωπαίων πολιτών τάσσεται υπέρ (71% στο ευρωβαρόμετρο του Νοεμβρίου) και το 20% κατά. Σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη της κοινής πολιτικής ασφάλειας και άμυνας, το 71% των πολιτών των χωρών μελών της ΕΕ τάσσεται υπέρ (73% στο ευρωβαρόμετρο του Νοεμβρίου) και το 15% κατά. Πιο ένθερμοι υποστηρικτές είναι οι Λουξεμβούργιοι με 83% υπέρ και 8% κατά, οι Ιταλοί με 82% υπέρ και 12% κατά, και οι Έλληνες με 81% υπέρ και 10% κατά. Τη μικρότερη υποστήριξη στην κοινή πολιτική ασφάλειας και άμυνας εμφανίζουν οι Ιρλανδοί με 46% υπέρ και 28% κατά, και οι Φιλανδοί με 49% υπέρ και 38% κατά.

    [05] Οι κατηγορούμενοι αρνούνται τις ληστείες

    30/4/2003 3:26:00 μμ

    Τις πράξεις των ληστειών, όπως αυτές περιγράφονται στο κατηγορητήριο, αρνήθηκε ο Δημήτρης Κουφοντίνας, ο οποίος επανέλαβε ότι η "17Ν" δεν έχει αναλάβει την πολιτική ευθύνη για καμία ληστεία. Ωστόσο, προσπάθησε να δικαιολογήσει την πρακτική των ληστειών, η οποία, όπως υποστήριξε χρησιμοποιείται από όλες τις ένοπλες οργανώσεις. Την ίδια στάση κράτησαν και οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι που πήραν το λόγο, αρνούμενοι οποιαδήποτε σχέση με τις ληστείες που τους αποδίδονται στο κατηγορητήριο.

    Γιωτόπουλος: ''Όλη η Ελλάδα γελάει με τους ψευδομάρτυρες''

    Ο Δημήτρη Κουφοντίνας τόνισε ότι όλες οι ένοπλες οργανώσεις καταφεύγουν στις ληστείες, προκειμένου να αυτοχρηματοδοτηθούν.

    ''Όλα τα επαναστατικά κινήματα στον κόσμο δεν μπορούν να εκδώσουν κουπόνια, ούτε να δανειοδοτηθούν από το κράτος, ούτε να χρηματοδοτηθούν από πολιτικά κόμματα και επιχειρηματίες. Δεν έχουν παροχές από μυστικές υπηρεσίες και δάνεια από τράπεζες. Η πρακτική τους είναι να παίρνουν τα μέσα που τους είναι απαραίτητα από τον αντίπαλο'', δήλωσε χαρακτηριστικά ο κατηγορούμενος.

    Ο Δημήτρης Κουφοντίνας δανείστηκε και μια φράση του Μπρέχτ υποστηρίζοντας ότι υπάρχει διαφορά ανάμεσα σε ένα που εισβάλει ένοπλος σε τράπεζα και των ιδιοκτητών της, όπως χαρακτηριστικά είπε. "Ο εισβολέας πηγαίνει και δηλώνει τις προθέσεις του. Οι ιδιοκτήτες κρύβονται πίσω από τα φινετσάτα γραφεία τους και το αποτέλεσμα είναι απείρως ληστρικότερο και καταστροφικότερο".

    Από την πλευρά του, ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος όταν κλήθηκε από τον εισαγγελέα της έδρας κ. Χρήστο Λάμπρου να πει αν συμμετείχε στις ληστείες υπογράμμισε ότι μέχρι στιγμής δεν έχει προκύψει κανένα στοιχείο εναντίον του. "Όλη η Ελλάδα γελάει με τους ψευδομάρτυρες. Και σεις επιμένετε να με ρωτάτε. Φέρτε μου τα στοιχεία που να τα τεκμηριώνουν", ανέφερε ο Γιωτόπουλος.

    Ο συνήγορος υπεράσπισης του φερόμενου ως αρχηγού της "17Ν", κ. Κώστας Χρυσικόπουλος σημείωσε ότι είναι ''στα όρια'' της υποβολής αιτήματος εξαίρεσης του εισαγγελέα'' για τον τρόπο που θέτει τις ερωτήσεις. ''Ο κ. εισαγγελέας έχει ήδη αποφασίσει για την ενοχή του Γιωτόπουλου και δεν περιμένει την αποδεικτική διαδικασία'', ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Χρυσικόπουλος.

    Εξάλλου, ο Βασίλης Τζωρτζάτος κατηγόρησε τον εισαγγελέα της έδρας κ. Χρήστο Λάμπρου ότι συμπεριφέρεται με αβρότητα στους ψευδομάρτυρες. ''Θα φύγουμε από αυτή την αίθουσα πεινώντας και διψώντας για δικαιοσύνη'', είπε χαρακτηριστικά ο κατηγορούμενος. Αναφέρθηκε επίσης στον εισαγγελέα κ. Κυριάκο Καρούτσο ο οποίος επόπτευε των ανακρίσεων, υποστηρίζοντας ότι υπηρέτησε τη χούντα και έχει φωτογραφηθεί με τη σύζυγο του Θεοφιλογιαννάκου.

    Νωρίτερα, ο Σάββας Ξηρός επανέλαβε τις καταγγελίες του για τις συνθήκες κράτησης των κατηγορουμένων. ''Μένουμε σε κελιά τουαλέτες. Αν αυτή η τουαλέτα ήταν σε καφενείο θα είχε κλείσει για υγειονομικούς λόγους. Μας ρωτάτε πού πήγαν 700 εκ. σε 20 χρόνια δράσης. Και εγώ σας ρωτώ από ποιανού τσέπες βγήκαν τα 4,2 δισ. δρχ. που χρειάστηκαν για το δικαστήριο και τα 32 κελιά;'' ανέφερε ο Σάββας Ξηρός.

    Στο δικαστήριο εξετάστηκαν στη συνέχεια μάρτυρες για την υπόθεση της ληστείας στην Τράπεζα Εργασίας στην οδό Πατησίων στις 29 Ιουνίου του 1989.

    Ο προϊστάμενος της τράπεζας κ. Θεόδωρος Νιάβης αναγνώρισε με απόλυτη βεβαιότητα το Σάββα Ξηρό, ενώ δεν ήταν απόλυτα σίγουρος για τον Κώστα Τέλιο. Ο διευθυντής της τράπεζας κ. Βασίλης Καλλιακμάνης κατέθεσε ότι τα χαρακτηριστικά ενός από τους δράστες μοιάζουν με αυτά του Δημήτρη Κουφοντίνα.

    [06] Ληστεία χρηματαποστολής του ΟΤΕ Πατησίων

    30/4/2003 1:35:00 μμ

    Κανέναν από τους κατηγορουμένους δεν μπόρεσαν να αναγνωρίσουν οι μάρτυρες που κατέθεσαν στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας, ως δράστες της ληστείας της χρηματαποστολής του ΟΤΕ Πατησίων, στις 2 Απριλίου του 2002. Ο Κώστας Καρατσώλης, ο οποίος φέρεται σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα ότι ήταν ένας από αυτούς που συμμετείχαν, απαντώντας σε ερώτηση του αναπληρωτή εισαγγελέα της έδρας κ. Βασίλη Μαρκή, αρνήθηκε ότι είχε οποιαδήποτε σχέση με τη ληστεία. "Δεν γνωρίζω τίποτα. Ήμουν τουλάχιστον 30 χιλιόμετρα μακριά", δήλωσε χαρακτηριστικά ο κατηγορούμενος.

    Μάρτυρας αναγνώρισε Σ. Ξηρό και Κουφοντίνα

    Στη συνέχεια το δικαστήριο προχώρησε στην εξέταση μαρτύρων για την κλοπή του Πολεμικού Μουσείου, στις 3 Φεβρουαρίου του 1990.

    Ο υπάλληλος του Μουσείου κ. Παύλος Γαλιμάτης ο οποίος εργαζόταν ως φρουρός στον ημιόροφο, από όπου εκλάπησαν τα μπαζούκας, υποστήριξε ότι αυτός που τον είχε απειλήσει μοιάζει με το Σάββα Ξηρό, ενώ εκείνος που πήρε τα μπαζούκας μοιάζει με το Δημήτρη Κουφοντίνα.

    Ωστόσο, στη συνέχεια διευκρίνισε ότι όσα είπε ταιριάζουν με αυτά που υποστήριξαν οι κατηγορούμενοι στις απολογίες τους.

    [07] Υπεβλήθη και στους Παλαιστινίους ο ''οδικός χάρτης''

    30/4/2003 6:27:00 μμ

    Τον ''οδικό χάρτη'', το διεθνές ειρηνευτικό σχέδιο για τη Μέση Ανατολή υπέβαλαν σήμερα στον Παλαιστίνιο πρωθυπουργό Μαχμούντ Αμπάς οι αντιπρόσωποι του κουαρτέτου, ΗΠΑ, ΟΗΕ, Ρωσία, ΕΕ, όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου ο οποίος ήταν παρών στη συνάντηση. Το έγγραφο παραδόθηκε στον κ. Αμπάς στο γραφείο του στη Ραμάλα της Δυτικής Οχθης από τον συντονιστή του ΟΗΕ για τη Μέση Ανατολή Τέριε Ρέντ Λάρσεν. Νωρίτερα το σχέδιο παρουσιάσε ο Αμερικανός πρέσβης Ντάνιελ Κούρτζερ και στον Ισραηλινό πρωθυπουργό Αριέλ Σαρόν, στην κατοικία του στην Ιερουσαλήμ σε μια συνάντηση, που έγινε χωρίς την παρουσία μέσων ενημέρωσης. Στο μεταξύ ο μεταρρυθμιστής Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Μαχμούντ Αμπάς, ανέλαβε και επίσημα τα καθήκοντά του μετά την ορκομωσία του ενώπιον του Γιάσερ Αραφάτ.

    Απορρίπτει εκ των προτέρων το σχέδιο η Χαμάς

    Τον κ. Λάρσεν συνόδευε ο απεσταλμένος της Ε.Ε Μιγκέλ Ανχέλ Μορατίνος, ο Ρώσος απεσταλμένος Αντρέι Βντοβίν και ένας εκπρόσωπος του γενικού προξενείου των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ.

    Στο μεταξύ, η οργάνωση Χαμάς απέρριψε το ειρηνευτικό σχέδιο και δήλωσε πως δεν θα σταματήσει τις επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ.

    "Ο "οδικός χάρτης" εγγυάται την ασφάλεια του Ισραήλ σε βάρος της ασφάλειας του λαού μας. Είναι ένα σχέδιο για την εξόντωση της παλαιστινιακής υπόθεσης. Το απορρίπτουμε", δήλωσε ο σεΐχης Αχμεντ Γιασίν από τη Γάζα, λίγο πριν την παρουσίαση του σχεδίου στις δύο πλευρές.

    Οι ΗΠΑ, από τους σημαντικότερους υποστηρικτές του "οδικού χάρτη" μαζί με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Ρωσία, είχαν δηλώσει πως ο Αμπάς έπρεπε να αναλάβει καθήκοντα πριν δοθεί στη δημοσιότητα το ειρηνευτικό σχέδιο.

    Ο Μαχμούντ Αμπάς είναι ο πρώτος Παλαιστίνιος πρωθυπουργός, μετά τη θέση που δημιούργησε ο Γιασέρ Αραφάτ, ο οποίος δεχόταν διεθνείς πιέσεις να παραχωρήσει μερικές από τις εξουσίες του και να εφαρμόσει δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις.

    Το υπουργικό συμβούλιο του Αμπάς περιλαμβάνει τόσο επικριτές όσο και υποστηρικτές του Αραφάτ από το κίνημά του, την Φατάχ.

    Στο μεταξύ, απεσταλμένος του ΟΗΕ και ισραηλινές πηγές δήλωσαν πως ο "οδικός χάρτης" για την ειρήνευση στη Μέση Ανατολή, θα επιδοθεί την Τετάρτη στους Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους ηγέτες.

    [08] Συνελήφθησαν έξι μέλη της ''Αλ Κάιντα''

    30/4/2003 6:42:00 μμ

    Ο υπουργός Εσωτερικών

    του Πακιστάν

    Φάισαλ Σάλεχ Χάγιατ

    Έξι ύποπτα μέλη της "Αλ Κάιντα" συνελήφθησαν την Τετάρτη, μεταξύ αυτών και ένας Υεμενίτη ο οποίος πιστεύεται ότι εμπλέκεται στην επίθεση εναντίον του αμερικανικού αντιτορπιλικού USS Cole στο λιμάνι του Αντεν στην Υεμένη τον Οκτώβριο του 2000, δήλωσε στο Reuters ο υπουργός Εσωτερικών του Πακιστάν Φάισαλ Σάλεχ Χάγιατ. Σε κυβερνητική ανακοίνωση διευκρινίζεται ότι ο ύποπτος για την επίθεση στο USS Cole που συνελήφθη είναι ο Ουαλίντ Μοχάμαντ Μπιν Ατας ( ανηψιός του υπ' αριθμόν 3 της "Αλ Κάιντα", του Χαλίντ Σέιχ Μοχάμεντ, ο οποίος συνελήφθη στο Πακιστάν το Μάρτιο), άλλως γνωστός ως Χαλίντ Αλ-Ατας, υεμενικής υπηκοότητας και προστίθεται ότι οι συλλήψεις έγιναν την Τρίτη, σε επιδρομή κατά την οποία κατασχέθηκαν επίσης 150 κιλά ισχυρών εκρηκτικών.

    ''Αυτός καταζητείται για την υπόθεση της βομβιστικής επίθεσης στο USS Cole'', δήλωσε στο Reuters ο υφυπουργός Εσωτερικών Τασνίμ Νουράνι, σημειώνοντας ότι ''είναι άλλη μια μεγάλη επιτυχία για μας''.

    Ο Νουράνι πρόσθεσε ότι οι λοιποί πέντε συλληφθέντες είναι όλοι Πακιστανοί.

    [09] Νιγηρία: Επιχείρηση για απελευθέρωση ομήρων

    30/4/2003 5:48:00 μμ

    Νιγηριανό πολεμικό ναυτικό επενέβη την Τετάρτη για να θέσει υπό τον έλεγχό του τέσσερις πλωτές εξέδρες άντλησης πετρελαίου, στις οποίες νιγηριανοί απεργοί κρατούν ομήρους 97 ξένους υπαλλήλους στην πλειοψηφία τους Αμερικανούς και Βρετανούς, από τις 19 Απριλίου, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του ναυτικού. Στο μεταξύ, άρχισαν το μεσημέρι στο Λάγκος διαπραγματεύσεις ανάμεσα στους εκπροσώπους των τοπικών συνδικάτων εργαζομένων και της αμερικανικής εταιρίας Tranocean Inc., η οποία διαχειρίζεται τις πλωτές εξέδρες.

    "Το ναυτικό έχει εμπλακεί στην κρίση αυτή. Προσπαθούμε να διευθετήσουμε ειρηνικά την υπόθεση. Το ναυτικό βρίσκεται εκεί. Οι άνδρες μας θα προσπαθήσουν να καταλάβουν τις εξέδρες", δήλωσε ο λοχαγός Σινεφι Χουνγκιαπούκο.

    Οι εργάτες, μέλη της Νιγηριανής Εργατικής Ενωσης Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου απεργούν σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απόλυση πέντε συναδέλφων τους, τους οποίους η αμερικανική εταιρία κατηγορεί για κλοπή.

    [10] Εκλογές χωρίς βία στη Β.Ιρλανδία υπόσχεται ο Ανταμς

    30/4/2003 4:43:00 μμ

    Ο ΙΡΑ δεν θα προβεί σε "ενέργειες", που υπονομεύουν την ειρήνη, σε μία προσπάθεια άρσης του αδιεξόδου στο οποίο έχει περιέλθει η ειρηνευτική διαδικασία στη Βόρεια Ιρλανδία, δήλωσε σήμερα ο ηγέτης του Σιν Φέιν Τζέρι Ανταμς. "Η ηγεσία του ΙΡΑ έχει αποφασίσει να μην υπάρξουν ενέργειες, που θα υπονομεύσουν με οποιονδήποτε τρόπο την ειρηνευτική διαδικασία και τη Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής", τόνισε ο Ανταμς στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

    Η δήλωση του ηγέτη της πολιτικής πτέρυγας του ΙΡΑ ερμηνεύεται ως διαβεβαίωση προς όλες τις κατευθύνσεις ότι οι προγραμματιζόμενες εκλογές για την ανάδειξη της νέας συνέλευσης της Βόρειας Ιρλανδίας θα πραγματοποιηθούν τον ερχόμενο μήνα χωρίς επεισόδια βίας. Ο Ανταμς πιεζόταν από τον Βρετανό πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ να προβεί σε μία τέτοια ρητή δήλωση πριν από την ψηφοφορία του ερχόμενου Μαΐου.

    [11] IPI: Να βελτιωθεί η ασφάλεια των δημοσιογράφων

    30/4/2003 4:27:00 μμ

    Κατά μέσο όρο πέντε δημοσιογράφοι σκοτώνονται κάθε μήνα, αναφέρει το Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου (IPI), σε μια στατιστική που υπογραμμίζει την ανάγκη να βελτιωθεί η ασφάλεια των δημοσιογράφων. Από το 1997, 352 δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν με ρυθμό σχεδόν πέντε κάθε μήνα, πολλοί από τους οποίους στις φρικτότερες συνθήκες, αναφέρει η οργάνωση, που έχει την έδρα της στη Βιέννη. Από την 1η Ιανουαρίου 1997 ως τις 19 Απριλίου 2003, 43 δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν στην Αφρική, 109 στη Βόρεια και τη Νότια Αμερική, 76 στην Ασία, 85 στην Ευρώπη και 39 στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, ανακοίνωσε το IPI. Το 2002 σκοτώθηκαν 54 δημοσιογράφοι και 23 έχουν φονευθεί από την αρχή της φετινής χρονιάς, 14 εξ' αυτών στο Ιράκ.

    Ένα από τα χειρότερα επεισόδια

    ''Από την αρχή του πολέμου στο Ιράκ, δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν στη διάρκεια βομβαρδισμών, σε χερσαία μάχη και σε τραγικά δυστυχήματα στα οποία δημοσιογράφοι αντιμετωπίσθηκαν ως εχθρικές δυνάμεις'', σύμφωνα με το IPI.

    Το Ινστιτούτο ανακοίνωσε πως ένα από τα χειρότερα επεισόδια συνέβη στις 8 Απριλίου 2003, όταν ένας εικονολήπτης της τηλεόρασης του Reuters και ένας ισπανός εικονολήπτης σκοτώθηκαν από ένα αμερικανικό άρμα μάχης που άνοιξε πυρ με το πυροβόλο του εναντίον του ξενοδοχείου της Βαγδάτης στο οποίο είχαν τη βάση τους πολλοί ξένοι δημοσιογράφοι.

    Ο διοικητής του άρματος είπε αργότερα σε γαλλικό περιοδικό ότι δεν γνώριζε πως το ξενοδοχείο ήταν γεμάτο δημοσιογράφους.

    Την ίδια ημέρα, στις 8 Απριλίου, ένας δημοσιογράφος σκοτώθηκε από το βομβαρδισμό των γραφείων του τηλεοπτικού δικτύου του Κατάρ "Al-Jazeerah" στη Βαγδάτη.

    Το IPI πιστεύει ότι οι θάνατοι αυτοί θα μπορούσε να είχαν αποφευχθεί αν υπήρχε καλύτερη ενημέρωση των αξιωματικών της συμμαχίας και των υφισταμένων τους ότι δημοσιογράφοι εργάζονταν στους χώρους αυτούς.

    ''Είναι γι' αυτό απαραίτητο να εξερευνηθούν πιθανές μέθοδοι καλύτερου συντονισμού μεταξύ κυβερνήσεων, του στρατού και των μέσων ενημέρωσης σε καιρό πολέμου'', προσθέτει το IPI.

    Το IPI εξέδωσε αυτή τη δήλωση με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας της Ελευθερίας του Τύπου που γιορτάζεται το Σάββατο.

    [12] Λιβύη: Κατάθεση χρημάτων για την τραγωδία στο Λόκερμπι

    30/4/2003 1:38:00 μμ

    Αποδέχθηκε η κυβέρνηση της Λιβύης την ευθύνη για τη βομβιστική επίθεση του 1988 στο Λόκερμπι και άρχισε να καταθέτει χρήματα στο ταμείο για την αποζημιώση των οικογενειών των θυμάτων, ανακοίνωσε ο Λίβυος υπουργός Εξωτερικών Μοχάμεντ Αμπντεραχμάν Σαλζάμ. Οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν ζητήσει από την Τρίπολη να αποδεχθεί την ευθύνη για τη βομβιστική επίθεση στο αεροσκάφος της Παν-Αμ το Δεκέμβριο του 1988 και να καταβάλει αποζημιώσεις ώστε να επιτραπεί η άρση των κυρώσεων που της έχουν επιβάλει τα Ηνωμένα Εθνη στη Λιβύη.

    "Αναλαμβάνουμε την ευθύνη για αυτή την υπόθεση με βάση το διεθνές δίκαιο το οποίο αναφέρει ότι ένα κράτος αναλαμβάνει την ευθύνη ενεργειών των λειτουργών του", πρόσθεσε ο Σαλζάμ.

    Ο Λίβυος υπουργός είπε ακόμη ότι η χώρα του δημιούργησε ένα ταμείο για την αποζημίωση των οικογενειών των θυμάτων. "Αρχισε η τροφοδότηση του ταμείου με τα χρήματα για το συμφωνηθέν ποσό", κατέληξε ο Σαλζάμ.

    [13] Αιχμές Μπλερ για την πρωτοβουλία των ''4''

    30/4/2003 6:39:00 μμ

    Χαίρεται που δεν πήρε μέρος στη διάσκεψη κορυφής των "4" για την ευρωπαϊκή άμυνα, ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ, συμφώνα με δηλώσεις του κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο βρετανικό κοινοβούλιο, μολονότι δεν καλέστηκε καν στη συνάντηση. Ο Μπλερ ισχυρίστηκε πως δεν πήρε μέρος στη μίνι διάσκεψη, που είχε στόχο να προωθήσει την ευρωπαϊκή αμυντική ολοκλήρωση επειδή συνιστά πρόκληση προς τη συμμαχία του ΝΑΤΟ και συμπλήρωσε, πως το Βέλγιο, η Γερμανία, η Γαλλία και το Λουξεμβούργο, οι οποίες ανακοίνωσαν χθες ένα νέο σχέδιο για την άμυνα της Ε.Ε σε συνάντηση, το έκαναν επειδή ήταν δυσαρεστημένες από τα σχέδια της Βρετανίας σύμφωνα με τα οποία η ευρωπαϊκή άμυνα θα συμπλήρωνε το ΝΑΤΟ.

    ''Δεν ήταν καλή ιδέα''

    "Ο λόγος για τον οποίο έγινε χθες η συνάντηση ήταν ότι οι χώρες αυτές δεν είναι ικανοποιημένες από την πρωτοβουλία μας, που συνδέει την ευρωπαϊκή άμυνα με το ΝΑΤΟ", δήλωσε ο Μπλερ προς το κοινοβούλιο. "Γι' αυτό ακριβώς αισθάνθηκαν την ανάγκη να κάνουν αυτό που έκαναν χθες. Γι' αυτό δεν θα ήταν καλή ιδέα να ήμασταν εκεί", αναφερόμενος στη συνάντηση, στην οποία δεν είχαν καν προσκληθεί.

    Η Γαλλία και η Βρετανία, οι κύριες στρατιωτικές δυνάμεις της Ε.Ε, βρίσκονταν στην πρωτοπορία της αυξανόμενης αμυντικής συνεργασίας της Ε.Ε αφότου οι Σιράκ και ο Μπλερ πραγματοποίησαν τη Διάσκεψη Κορυφής του Σεν Μαλό, πριν από περίπου τέσσερα χρόνια. Αλλά οι σχέσεις πάγωσαν λόγω της αντίθεσης του Σιράκ στον πόλεμο εναντίον του Ιράκ. Οι ηγέτες των τεσσάρων χωρών δήλωσαν ότι θα δημιουργήσουν το αρχηγείο μιας πολυεθνικής δύναμης τον ερχόμενο χρόνο και θα επιδιώξουν να δημιουργήσουν τον πυρήνα μιας μονάδας κοινού σχεδιασμού και διοίκησης για στρατιωτικές αποστολές στις οποίες δεν θα εμπλέκεται το ΝΑΤΟ.

    Οι "4" επέμειναν πως η πρωτοβουλία τους δεν στρέφεται εναντίον του ΝΑΤΟ ή της Αμερικής, αλλά έχει στόχο την ενίσχυση του ευρωπαϊκού πυλώνα της Ατλαντικής Συμμαχίας. Ο Μπλερ ήταν απορριπτικός. "Χθες ήταν τέσσερις, που εμπλέκονταν και 11 που δεν εμπλέκονταν. Είμαστε μέρος των 11", δήλωσε. Ο επίσημος εκπρόσωπός του δήλωσε ότι η Ισπανία, η Ιταλία και η Πορτογαλία είναι επίσης αντίθετες στο σχέδιο. "Δεν είμαστε οι μόνοι που εκφράζουμε επιφυλάξεις", τόνισε.

    Ο εκπρόσωπος πρόσθεσε πως η Βρετανία αντιτίθεται ιδιαίτερα στην ιδέα ότι οι τέσσερις χώρες θα δημιουργήσουν ένα "πυρήνα" γύρω από μια γαλλογερμανική ταξιαρχία. "Δεν είμαστε υπέρ ενός εσωτερικού πυρήνα που να μπορεί να αυτοσυντηρηθεί", δήλωσε.

    Ο ηγέτης των αντιπολιτευόμενων Συντηρητικών Ίαν Ντάνκαν Σμιθ επέκρινε τον Μπλερ. "Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε όλη αυτή τη διαδικασία στο Σεν Μαλό πριν από χρόνια. Έγινε θεατής ενώ άλλοι διαμορφώνουν τώρα τον Ευρωστρατό για να διασπάσουν το ΝΑΤΟ'', δήλωσε προς το κοινοβούλιο. "Εκείνος το ξεκίνησε και τώρα φεύγουν χωρίς αυτόν".

    Το αμυντικό σχέδιο ήταν ένα από τα δύο πλήγματα, που δέχθηκε χθες ο Μπλερ. Στη Μόσχα, ο Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν του είπε πως η Ρωσία δεν θα υποστηρίξει την έκκλησή του για τον τερματισμό των κυρώσεων σε βάρος του Ιράκ μέχρι να δοθούν αποδείξεις σχετικά με τα όπλα μαζικής καταστροφής που φερόταν να διαθέτει.

    [14] Διάγγελμα Μπους για τον τερματισμό των μαχών στο Ιράκ

    30/4/2003 6:24:00 μμ

    O Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους, θα ανακοινώσει tην Πέμπτη, τον τερματισμό των ευρείας κλίμακας μαχών στο Ιράκ, σε ομιλία που θα εκφωνήσει προς το έθνος στις 21:00 τοπική ώρα (04:00 ώρα Ελλάδος της Παρασκευής), από τη γέφυρα αεροπλανοφόρου, ανακοίνωσε τη Τετάρτη ο Λευκός Οίκος. ''Οι μεγάλες στρατιωτικές επιχειρήσεις τελείωσαν'', θα πει στην ομιλία του από το αεροπλανοφόρο USS Αμπραχαμ Λίνκολν στα ανοιχτά του Σαν Ντιέγκο στην Καλιφόρνια, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Αρι Φλέισερ. Ο επικεφαλής των συμμαχικών δυνάμεων στον πόλεμο του Ιράκ, στρατηγός Τόμι Φράνκς, δήλωσε τη Τρίτη, στον Αμερικανό πρόεδρο ότι οι μεγάλες στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Ιράκ έχουν τελειώσει, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για την ανακοίνωση αυτή από τον Μπους. Αμερικανοί υπεύθυνοι δήλωσαν ότι ο πρόεδρος Μπους δεν θα κηρύξει σε αυτήν την περίσταση τη νίκη των ΗΠΑ στον πόλεμο στο Ιράκ.

    [15] Αύξηση εσόδων και πρωτογενών δαπανών

    30/4/2003 3:22:00 μμ

    Τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού στο α' τρίμηνο του τρέχοντος έτους ανήλθαν στα 7.988 εκατ. ευρώ, δηλαδή αυξήθηκαν με ρυθμό 2,3%, σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών για την πορεία εκτέλεσης του Κρατικού Προϋπολογισμού. Τον Φεβρουάριο του 2002 είχαν εισπραχθεί 469 εκατ. ευρώ από την κυκλοφορία των νομισμάτων ευρώ, γεγονός που συνέβαλε στη διαμόρφωση του παραπάνω ρυθμού. Εάν όμως γίνουν οι κατάλληλες προσαρμογές, τότε ο ρυθμός αύξησης διαμορφώνεται στο 8,8%. Οι πρωτογενείς δαπάνες, κατά το ίδιο διάστημα, αυξήθηκαν κατά 25,2%.

    Ο αυξημένος ρυθμός των πρωτογενών δαπανών είναι συγκυριακός και οφείλεται στις αυξημένες δαπάνες, για τις αποδοχές των υπαλλήλων της Κεντρικής Διοίκησης, στις επιχορηγήσεις για υγειονομική περίθαλψη (κυρίως στον ΟΠΑΔ), αλλά και στις αυξημένες προκαταβολές έναντι επιχορηγήσεων και αποδιδόμενων πόρων σε διάφορους φορείς που επιχορηγούνται από τον τακτικό προϋπολογισμό.

    Ο ρυθμός αυτός αναμένεται τους επόμενους μήνες σταδιακά να εξομαλυνθεί.

    Ειδικότερα:

    Οι δαπάνες για αποδοχές είναι αυξημένες επειδή στο διάστημα αυτό περιλαμβάνονται και οι δαπάνες του οικογενειακού επιδόματος στους δύο συζύγους, η πρόσθετη μισθολογική παροχή που χορηγήθηκε σε υπαλλήλους ορισμένων Υπουργείων, στο αυξημένο επίδομα θέσης και εξωδιδακτικής διδασκαλίας των καθηγητών μέσης εκπαίδευσης και, τέλος, στις μισθολογικές προαγωγές στα σώματα ασφαλείας και τις ένοπλες δυνάμεις. Το μεγαλύτερο μέρος των αυξήσεων αυτών καταβλήθηκε από 1.7.2002. Οι δαπάνες υγειονομικής περίθαλψης εμφανίζονται αυξημένες λόγω καταβολής ποσού ύψους 366 εκατ. ευρώ για επιχορήγηση στον ΟΠΑΔ (νέα διαδικασία πληρωμής των δαπανών υγειονομικής περίθαλψης), ενώ τα αντίστοιχο ποσό για το 2002 ανέρχονταν στα 211 εκατ. ευρώ. Επιπλέον εκταμιεύθηκαν, με την μορφή προκαταβολών, ποσά συνολικού ύψους 500 εκατ. ευρώ για ΙΚΑ, ΟΓΑ, ΤΕΒΕ και ΝΑΤ και 215 εκατ. ευρώ έναντι αποδιδόμενων πόρων σε ΟΤΑ (Α' και Β' βαθμού), ΤΕΒΕ κλπ. Οι δαπάνες για τόκους κινήθηκαν με αρνητικό ρυθμό 11,9%. Οι πληρωμές του Π.Δ.Ε παρουσίασαν αύξηση κατά 171,6%. Οι δανειακές ανάγκες του κρατικού προϋπολογισμού διαμορφώθηκαν στα 4.312 εκατ. ευρώ έναντι 2.589 εκατ. ευρώ του α' τριμήνου του 2002.

    [16] Εθνική ελπίδων: Σλοβακία-Ελλάδα 1-1

    30/4/2003 6:13:00 μμ

    Φωτο αρχείου

    Ισόπαλος 1-1 έληξε ο φιλικός αγώνας της Εθνικής μας ομάδας ποδοσφαίρου των ελπίδων με την αντίστοιχη της Σλοβακίας που έγινε στο Πουχόφ. Το σκορ άνοιξε για τους γηπεδούχους ο Σέστακ στο 18', μετά από κεφαλιά-γύρισμα του Αντιτς και αδράνεια της ελληνικής άμυνας, ενώ για την Εθνική μας ισοφάρισε ο Αγρίτης στο 42', με όμορφο πλασέ αφού εκμεταλλεύτηκε λάθος συνεννόηση των Σλοβάκων. Το ελληνικό συγκρότημα αγωνίστηκε με τους Αμπάρη (46' Τζώρβα), Βύντρα, Τσιώλη, Βάλλα, Κουλουχέρη (46' Μώρα), Γαλανόπουλο, Σπέρτο (56' Χρυσάφη), Δέντσα (33' Κούσα), Αγρίτη, Φωτάκη, Σαλπιγγίδη (73' Χρήστου).

    [17] Επιστρέφει ο οβελίσκος του Αξούμ στην Αιθιοπία

    30/4/2003 2:44:00 μμ

    Ένα αεροπλάνο κατάλληλο αναζητεί η Ιταλία, για τη μεταφορά του οβελίσκου του Αξούμ (Αξώμη), στην Αιθιοπία, ο οποίος είναι πλέον έτοιμος να επιστρέψει στη χώρα καταγωγής του, αφού επί ένα χρόνο υποβλήθηκε στις απαραίτητες εργασίες αποκατάστασης. ''Εχουμε να λύσουμε τρία προβλήματα'', εξήγησε στην εφημερίδα "Ρεπούμπλικα" ο υφυπουργός Εξωτερικών Αλφρέντο Μαντίκα: Να τον κόψουμε, να τον συσκευάσουμε και να τον μεταφέρουμε. Ο οβελίσκος αυτός, μία επιτύμβια στήλη υεμενιτικού τύπου που χρονολογείται στον 3ο αιώνα π.Χ, μεταφέρθηκε το 1937 με πλοίο μέχρι τη Νάπολη και στη συνέχεια οδικώς συνοδεία του στρατού του Μουσολίνι.

    Πρέπει να κοπεί σε τέσσερα κομμάτια

    Όπως εξήγησε ο ιταλός αξιωματούχος, η μεταφορά του οβελίσκου θα αποτελέσει αντικείμενο διαγωνισμού.

    Η αιθιοπική κυβέρνηση πρότεινε να ο οβελίσκος να μεταφερθεί αεροπορικώς, αλλά υπάρχουν μόνο δύο τύποι αεροπλάνων στον κόσμο που μπορούν να μεταφέρουν κομμάτια 50 έως 60 τόνων.

    Επιπλέον δεν μπορεί να είναι κανείς βέβαιος εάν ο διάδρομος προσγείωσης της Αιθιοπίας θα αντέξει το τεράστιο βάρος του μνημείου αυτού.

    Ο οβελίσκος, ύψους 24 μέτρων και βάρους 200 τόνων, πρέπει πρώτα να κοπεί σε τέσσερα κομμάτια και στη συνέχεια θα παραμείνει για ένα διάστημα σε μία κρατική αποθήκη.

    Στο διάστημα που μεσολάβησε ο οβελίσκος αποτέλεσε αντικείμενο διπλωματικών τριβών μεταξύ της Αιθιοπίας και της Ιταλίας, η οποία μεταθέτει χρονικά τον επαναπατρισμό του μνημείου από το 1947, χρονολογία που υπέγραψε σχετική συμφωνία με τον ΟΗΕ.

    Τον τελευταίο Ιούλιο η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι αποφάσισε να τον επιστρέψει στη γενέτειρά του, χωρίς ωστόσο να προσδιορίσει ημερομηνία.

    Ο οβελίσκος του Αξούμ είχε υποστεί φθορές τον περασμένο Μάιο στη διάρκεια μιας καταιγίδας και έκτοτε υποβλήθηκε σε μία λεπτή εργασία αποκατάστασης, η οποία ολοκληρώθηκε πρόσφατα.

    [18] Ημερίδα για το νησί του Πυθαγόρα

    30/4/2003 2:36:00 μμ

    Ημερίδα με θέμα "Ο νομός Σάμου στο κατώφλι του 21-ου αιώνα: Παραγωγή, οικονομία, ποιότητα ζωής", θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 3 Μαϊου, στην αίθουσα εκδηλώσεων του δήμου Βαθέος. Διοργανωτές είναι ο Όμιλος Κοινωνικής και Πολιτιστικής Παρέμβασης Νομού Σάμου με τη στήριξη της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και του Επιμελητηρίου Σάμου.

    Το πρόγραμμα περιλαμβάνει εισηγήσεις από τους:

    Μανώλη Βοϊκλή, πρόεδρο του Ομίλου Κοινωνικής και Πολιτιστικής Παρέμβασης νομού Σάμου, με θέμα "Εισαγωγικά στοιχεία και δημογραφικά δεδομένα". Σπύρο Βλάμο καθηγητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με θέμα "Ευρωπαϊκά και Προγράμματα, περιφερειακή ανάπτυξη νησιωτικών περιοχών. Ο νομός Σάμου". Βαγγέλη Μπουρμιτο, φυτοπαθολόγο - Ερευνητή του Κέντρου Βιοκαλλιεργειών με θέμα "Αειφορική γεωργική ανάπτυξη στο νομό Σάμου". Φώτη Βακάκη, σύμβουλο αγροτικής ανάπτυξης με θέμα "Προοπτική, κοινωνική κινητοποίηση, συναίνεση, ολοκληρωμένη δράση".

    Με παρεμβάσεις τους θα μετέχουν ο νομάρχης του νομού, ο βουλευτής, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου και εκπρόσωποι φορέων.

    [19] Αυστραλία: Μετοχές αποκτά... οίκος ανοχής!

    30/4/2003 1:46:00 μμ

    Ο πρώτος -παγκοσμίως- οίκος ανοχής του οποίου η μετοχή θα τεθεί σε διαπραγμάτευση σε χρηματιστήριο αξιών θα είναι, από αύριο Πέμπτη, ο Daily Planet καθώς την 1η Μαΐου του 2003 εισάγεται στο Χρηματιστήριο Αξιών της Αυστραλίας! Η εξαιρετικά θετική ανταπόκριση του ευρέως επενδυτικού κοινού στην τιμή προσφοράς της μετοχής κατά τη διάρκεια της δημόσιας εγγραφής, κατά την οποία συγκεντρώθηκε ποσό ύψους 3,5 εκατ. δολαρίων Αυστραλίας (1,95 εκατ. ευρώ), επέτρεψαν στον Daily Planet να ανακοινώσει ότι σχεδιάζει τη δημιουργία μιας ''Ντίσνεϋλαντ του Σεξ'' στο Σίντνεϊ. Επίτιμη προσκεκλημένη, με αφορμή την εισαγωγή του Daily Planet στο χρηματιστήριο, θα είναι η πρώην μαστροπός του Χόλιγουντ Χάιντι Φλέις. Όπως αναφέρει ο Daily Planet ''οι ιδέες της Χάιντι, το υπόβαθρό της και οι γνώσεις της υπήρξαν μεγάλη βοήθεια για μας''.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 30 April 2003 - 16:58:32 UTC