Visit the The Cyprus Homepage Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-04-29

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κοσμοσυρροή στα οδοφράγματα
  • [02] Μέτρα για την ενίσχυση των Τουρκοκυπρίων
  • [03] Επίσημο κατηγορητήριο σε βάρος Μιλόσεβιτς
  • [04] Παραδόθηκε στους Αμερικανούς το Νο 44
  • [05] Νέα καριέρα ως σχολιαστή για τον αλ-Σαχάφ
  • [06] Ιρακινή αντιστασιακή οργάνωση υποστηρίζει ότι ο Σαντάμ ζει
  • [07] Αφιέρωμα στον Πούσκιν από το δημο Φιλοθέης
  • [08] Ρόζα Φύτιζα: εικαστικές εκφράσεις του μυθικού προσώπου της γυναίκας

    [01] Κοσμοσυρροή στα οδοφράγματα

    29/4/2003 11:46:00 μμ

    Πάνω από 24.000 Ελληνοκύπριοι μετέβησαν την Τρίτη στις κατεχόμενες περιοχές από τα οδοφράγματα του Λήδρα-Πάλας, του Περγάμου και των Στροβιλιών και 2.050 Τουρκοκύπριοι εισήλθαν στις ελεύθερες περιοχές από το οδόφραγμα του Λήδρα-Πάλας. Χιλιάδες Ελληνοκύπριοι αντιμετώπισαν απίστευτη ταλαιπωρία για να μεταβούν στα κατεχόμενα. Μερικοί ανέμεναν, μέσα στα αυτοκίνητά τους, μέχρι και τριάντα ώρες, δίπλα στο οδόφραγμα του "Λήδρα Πάλας", για να μπορέσουν να περάσουν στις κατεχόμενες περιοχές. Λόγω της πρωτοφανούς κοσμοσυρροής έγιναν νέες διευθετήσεις. Σημειώνεται ότι ξεπέρασαν τις 100.000 οι Ελληνοκύπριοι που επισκέφτηκαν σε μια εβδομάδα τις κατεχόμενες περιοχές, ενώ ο αριθμός των Τουρκοκυπρίων που ήρθαν στις ελεύθερες περιοχές ξεπέρασε τις 25.000.

    Απίστευτη ταλαιπωρία

    Με βάση τις νέες διευθετήσεις, οι πεζοί περνούσαν μέσω της τάφρου, δίπλα στο γήπεδο της Τσεντί Καγιά. Μετά τη διευθέτηση αυτή άρχισε η διέλευση και των οχημάτων των Ελληνοκυπρίων μέσω του οδοφράγματος.

    Ωστόσο, ο κόσμος ταλαιπωρείται αφάνταστα, λόγω της κωλυσιεργίας που εφάρμοζαν οι κατοχικές αρχές. Υπήρξαν περιπτώσεις που σημειώθηκαν και λιποθυμίες μικρών παιδιών μπροστά από το κατοχικό φυλάκιο.

    Λόγω της κοσμοσυρροής στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας, ανοίχθηκε το πρωί νέα δίοδος πεζών, μέσα από το γήπεδο της τουρκοκυπριακής ομάδας Τσετίν Καγιά στην τάφρο, κοντά στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας, ενώ ο δρόμος χρησιμοποιήθηκε μόνο από αυτοκίνητα.

    Τα κατοχικά στρατεύματα καθάρισαν το δρόμο Δερύνειας-Αμμοχώστου, ώστε να είναι πιο εύκολη η διακίνηση προς την κατεχόμενη πόλη.

    Παράλληλα, το δημοτικό συμβούλιο Δερύνειας συνήλθε και πήρε αποφάσεις, τις οποίες αναμένεται να υλοποιήσει σε περίπτωση που υπάρξει επίσημη ανακοίνωση για το άνοιγμα του οδοφράγματος. Αρχικά θα γίνει καθαρισμός της περιοχής, θα τοποθετηθούν αντίσκηνα που θα φιλοξενούν τα γραφεία, θα τοποθετηθούν βρύσες με πόσιμο νερό και θα στηθούν αποχωρητήρια.

    Οι Τουρκοκύπριοι κάτοικοι του Λιμνίτη συγκεντρώθηκαν στο οδόφραγμα του καθεστώτος αναμένοντας να υποδεχθούν τους Ελληνοκύπριους.

    Στην Τηλλυρία, στο βορειανατολικό τμήμα της Κύπρου, όλοι οι κάτοικοι των κοινοτήτων της περιοχής με περίπου διακόσια αυτοκίνητα συγκεντρώθηκαν στο οδόφραγμα των Ηνωμένων Εθνών στον Κάτω Πύργο και ζήτησαν να τους επιτραπεί να περάσουν στα κατεχόμενα.

    Πολλοί από αυτούς που είδαν τα σπίτια τους για πρώτη φορά ύστερα από 29 χρόνια ήταν συγκλονισμένοι. Αλλοι τα βρήκαν εντελώς κατεστραμμένα και άλλοι σε άθλια κατάσταση. Μερικοί δήλωσαν ότι θα προτιμούσαν να είχαν μείνει με την ανάμνηση του 1974.

    Μια γυναίκα, ξεσπώντας σε λυγμούς, προσπαθούσε να γεμίσει μια πλαστική σακούλα με χώμα από την αυλή του σπιτιού της. Η Τουρκοκύπρια που κατοικεί τώρα στο σπίτι της, κλαίγοντας και εκείνη, προσπαθούσε να την παρηγορήσει.

    Με οργή και θλίψη γύρισαν από το κατεχόμενο χωριό τους κάτοικοι της Ακανθούς. Αιτία, η σύληση της Εκκλησίας του Χρυσοσότηρου. Οι φορητές βυζαντινές και μεταβυζαντινές εικόνες, ιερά σκεύη, πολιτιστικοί θησαυροί που βρίσκονταν στο ναό έχουν κλαπεί. Το ίδιο σκηνικό συνάντησαν και εκατοντάδες κάτοικοι της κατεχόμενης Λύσης, γενέτειρας του Γρηγόρη Αυξεντίου. Η Εκκλησία της Παναγίας έχει συληθεί και μετατραπεί σε τζαμί. Εκατοντάδες οικογένειες μετέβησαν στο μοναστήρι του Αποστόλου Βαρνάβα, Ιδρυτή της Εκκλησίας της Κύπρου, που έχει μετατραπεί σε μουσείο. Πολλοί ήταν εκείνοι που αρνήθηκαν με αγανάκτηση να πληρώσουν το εισιτήριο, περίπου 4 Ευρώ, για να μπουν στην Εκκλησία.

    Από το πρωί, χιλιάδες αυτοκίνητα δημιούργησαν το αδιαχώρητο στους αυτοκινητόδρομους Πύλας-Περγάμου, Δεκέλειας-Περγάμου και Αχνας-Στροβιλιών.

    Οι ουρές των αυτοκινήτων και στους τρεις δρόμους ξεπερνούσαν τα δώδεκα χιλιόμετρα.

    Στο Πέργαμος λειτούργησαν μέχρι τις έντεκα το βράδυ είκοσι σημεία ελέγχου και στα Στροβίλια δεκατρία.

    Τα δύο κατοχικά φυλάκια έκλεισαν τα μεσάνυχτα.

    Στο μεταξύ, οι κατοχικές αρχές άρχισαν το καθάρισμα του κατεχόμενου τμήματος της οδού Λήδρας, αλλά δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα κατά πόσον θα ανοιχτεί η είσοδος.

    Στο σημείο που αρχίζει η κατοχική γραμμή στην οδό Λήδρας πραγματοποιήθηκε το απόγευμα δικοινοτική πολιτιστική εκδήλωση.

    Τις δυνατότητες περαιτέρω βελτίωσης της κατάστασης που επικρατεί στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας και στη νέα δίοδο που άνοιξε παρά το παλιό στάδιο της Τσετίν Γκαγιά, συζήτησε ο υπουργός Εσωτερικών Ανδρέας Χρίστου σε σύσκεψη με τη συμμετοχή του Αρχηγού Αστυνομίας, εκπροσώπων των Δημοσίων Εργων, της Πολιτικής Αμυνας και της ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Ο κ. Χρίστου είπε ότι συζητήθηκε η ασφαλτόστρωση του δρόμου από την πλευρά του τείχους και του γηπέδου για να χρησιμοποιηθεί από τους πεζούς, η κάλυψη του χώρου με τέντες, και η δημιουργία πρόσβασης για να μπορούν να χρησιμοποιούν το δρόμο αυτό και αυτοκίνητα. Τα έργα βελτίωσης στη νέα δίοδο θα αρχίσουν από την Τετάρτη, με τη βελτίωση του δαπέδου και την εγκατάσταση τεντών.

    Επίσης, συζητήθηκε η τοποθέτηση περιπτέρων για να προσφέρουν νερό στους διερχόμενους, να δημιουργηθεί σταθμός πρώτων βοηθειών και να εγκατασταθεί φωτισμός για να μπορεί ο δρόμος αυτός να χρησιμοποιείται και τη νύχτα. Πρόσθεσε ότι εξετάζεται το αίτημα όπως ανοίξουν περισσότερες δίοδοι σε σημεία των κατοικημένων περιοχών, δηλαδή στις περιοχές της οδού Λήδρας, του Ορφέα, της Δερύνειας, του παλιού δρόμου Κερύνειας και του Ιππόδρομου. Αυτό που παρατηρείται τώρα, τόνισε, είναι ταλαιπωρία για την οποία δεν ευθύνεται ούτε η κυβέρνηση, ούτε τα Ηνωμένα Εθνη, αλλά η τουρκική πλευρά.

    Βραχυπρόθεσμες οι επιπτώσεις από τη μαζική έλευση Τουρκοκυπρίων

    Οι επιπτώσεις από πιθανή μαζική έλευση Τουρκοκύπριων εργαζομένων στις ελεύθερες περιοχές θα είναι βραχυπρόθεσμες, δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Μάκης Κεραυνός, τονίζοντας ότι σε περίπτωση που Τουρκοκύπριοι ενδιαφερθούν να αναλάβουν θέσεις τις οποίες κατέχουν σήμερα ξένοι εργάτες θα προσληφθούν οπωσδήποτε.

    Κανόνας, ανέφερε ο κ. Κεραυνός είναι να προσλαμβάνονται Κύπριοι και όχι ξένοι αφού άδεια για την έλευση ξένων εργατών δίδεται μόνο όταν δεν υπάρχουν ενδιαφερόμενοι Κύπριοι. Ερωτηθείς αν θα επηρεαστεί ο εσωτερικός τουρισμός, ιδίως στις περιοχές τις νοτίου Κύπρου, ο υπουργός Εργασίας είπε ότι ο τουρισμός δεν βασίζεται στην εσωτερική αγορά και οι όποιες επιπτώσεις θα είναι βραχυπρόθεσμες.

    Σε πρωτομαγιάτικο μήνυμα του, ο υπουργός Εργασίας απηύθυνε χαιρετισμό στους Τουρκοκύπριους εργαζόμενους και τους διαβεβαίωσε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να μοιραστούν όλα τα οφέλη και να αντιμετωπίσουν τις νέες προκλήσεις από κοινού με τους ελληνοκύπριους εργαζόμενους.

    Νέες δίοδοι από το καθεστώς Ντενκτάς

    Τη διάνοιξη ακόμη δύο διόδων από και προς τα κατεχόμενα αποφάσισε το καθεστώς Ντενκτάς. Πρόκειται για το σημείο ελέγχου στο δυτικό προάστιο Αγιος Δομέτιος, που οδηγεί απ' ευθείας στην κερύνεια και σημείο στην περιοχή της κατεχόμενης Μόρφου.

    Η διάνοιξη των διόδων αποφασίστηκε κατά τη διάρκεια συνεδρίας του λεγόμενου "υπουργικού συμβουλίου" του ψευδοκράτους το βράδυ της Τρίτης.

    Το ψευδοκράτος αποφάσισε επίσης να επιτρέψει και την παραμονή στα κατεχόμενα όσων ελληνοκυπρίων επιθυμούν για περίοδο τριών συνεχόμενων ημερών, από σήμερα και υπό τον όρο ότι αυτοί θα διαμένουν σε ξενοδοχεία και θα παρουσιάζουν αποδείξεις κατά την επιστροφή τους.

    Εξάλλου, σύμφωνα με πληροφορίες, την Τετάρτη ή την Πέμπτη θα ανοίξει στο Παραλίμνι το οδόφραγμα της Δερύνειας, σε μικρή απόσταση από την κατεχόμενη Αμμόχωστο.

    Το κατοχικό καθεστώς, νωρίτερα, ανακοίνωσε ότι αποφάσισε να επιτρέψει σε Ελληνοκύπριους τη διανυκτέρευση στις κατεχόμενες περιοχές, σε μια νέα κίνηση περαιτέρω χαλάρωσης των περιορισμών. Επίσης ο εκπρόσωπος του τουρκοκυπριακού υπουργικού συμβουλίου Τσιανέρ Σαρφάν δήλωσε ότι θα επιτρέπεται η παραμονή σε Ελληνοκυπρίους μέχρι και τρεις ημέρες την εβδομάδα, αλλά δεν έδωσε άλλες λεπτομέρειες. Ωστόσο πληροφορίες αναφέρουν ότι το μέτρο αφορά παραμονή από την Παρασκευή μέχρι και την Κυριακή, ενώ τις άλλες ημέρες όσοι μεταβαίνουν στα κατεχόμενα θα πρέπει να επιστρέφουν μέχρι τα μεσάνυχτα.

    [02] Μέτρα για την ενίσχυση των Τουρκοκυπρίων

    29/4/2003 10:34:00 μμ

    Νέα δεδομένα δημιουργεί η συνεχιζόμενη μαζική διακίνηση Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων στην διαχωριστική γραμμή, ενώ η κυπριακή κυβέρνηση θα εξαγγείλει την Τετάρτη, δέσμη μέτρων για την ενίσχυση των Τουρκοκυπρίων, τα οποία εξέτασε το Εθνικό Συμβούλιο. Το κλίμα συναδέλφωσης που επικρατεί στην Κύπρο χαιρέτισαν ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσος Παπαδόπουλος κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας τους, καθώς χιλιάδες άνθρωποι διασχίζουν και σήμερα την πράσινη γραμμή. Ο Ραούφ Ντενκτάς δήλωσε ότι θα επιδιώξει να έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, προκειμένου να συζητήσουν, όπως είπε, τα θέματα που σχετίζονται με τη διακίνηση.

    Τηλεφωνική επικοινωνία Σημίτη-Παπαδόπουλου

    Χιλιάδες ήταν και σήμερα οι κάτοικοι του νησιού, οι οποίοι θέλησαν να μετακινηθούν από και προς τα κατεχόμενα για πρώτη φορά ύστερα από 29 χρόνια, έστω και για λίγες ώρες στις πατρογονικές τους εστίες, να βρουν φίλους και συγγενείς που έχασαν από το 1974.

    Το Εθνικό Συμβούλιο της Κύπρου συνεδρίασε το απόγευμα προκειμένου να λάβει μέτρα ενίσχυσης προς τους Τουρκοκυπρίους, τα οποία η κυβέρνηση αναμένεται να εξαγγείλει την Τετάρτη.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης απέφυγε επιμελώς να αποκαλύψει οτιδήποτε για το περιεχόμενο της δέσμης μέτρων, είπε όμως ότι αυτά θα καταδείξουν ότι η πρωτοβουλία των κινήσεων δεν βρίσκεται στο κατοχικό καθεστώς.

    Ο κ. Χρυσοστομίδης είπε ότι η τελική επεξεργασία των μέτρων θα γίνει στη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, στην οποία αναμένεται να ξεπεραστούν και τα τελευταία τεχνικά εμπόδια για την εξαγγελία των μέτρων. Επίσης, απέφυγε να απαντήσει σε επίμονες ερωτήσεις όσον αφορά την απόφαση του κατοχικού καθεστώτος να επιτρέψει παραμονή τριών ημερών και διανυκτερεύσεις σε ξενοδοχεία της κατεχόμενης Κύπρου, λέγοντας ότι και αυτό το θέμα θα συζητηθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο και θα εκδοθεί ανακοίνωση.

    Πάντως, επανέλαβε ότι πάγια θέση της Κυβέρνησης είναι όχι μόνο η ελεύθερη διακίνηση αλλά η κατοχύρωση και εφαρμογή όλων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, περιλαμβανομένων των δικαιωμάτων εγκατάστασης και ιδιοκτησίας.

    Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Πατ Κοξ ότι αυτό που συμβαίνει στην Κύπρο είναι μια λαϊκή επανάσταση, ο κ. Χρυσοστομίδης είπε ότι ο καθένας κάνει τις εκτιμήσεις του και επεσήμανε ότι η άρση της απαγόρευσης στην ελεύθερη διακίνηση δεν αποτελεί λύση. Είπε επίσης ότι παραμένει πάγια θέση ότι η Ελληνική Κυπριακή πλευρά είναι έτοιμη για διαπραγμάτευση με βάση το σχέδιο Ανάν για εξεύρεση λύσης του Κυπριακού προβλήματος.

    Εξάλλου, τηλεφωνική επικοινωνία με θέμα τις τελευταίες εξελίξεις στη Μεγαλόνησο είχε το πρωί ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσο Παπαδόπουλο.

    Οι δύο άνδρες χαιρέτισαν το κλίμα συναδέλφωσης που επικρατεί στην Κύπρο, και αποδεικνύει τη θέληση του κυπριακού λαού να ξεπεράσει το παρελθόν, ενώ συμφώνησαν ότι η προσπάθεια επίλυσης του προβλήματος θα πρέπει να συνεχιστεί στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών. Ο κ.Παπαδόπουλος, που αναμένεται να επισκεφθεί την Αθήνα στις 26 Μαΐου, ενημέρωσε τον πρωθυπουργό σχετικά με τα μέτρα που έχει αποφασίσει η κυπριακή κυβέρνηση για τους Τουρκοκύπριους.

    Εν τω μεταξύ ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου δήλωσε ότι το κίνητρο πίσω από τη μερική άρση των περιορισμών στη διακίνηση είναι η απόλυτη απομόνωση της Τουρκίας, μετά την Χάγη και τη μεγάλη επιτυχία της Ελλάδας και της Κύπρου με την υπογραφή της Συνθήκης Προσχώρησης της Κύπρου την Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Συνάντηση με τον πρόεδρο της Κύπρου θέλει ο Ντενκτάς

    Συνάντηση με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, δήλωσε ότι θα επιδιώξει ο Ραούφ Ντενκτάς προκειμένου να συζητήσουν, όπως είπε, τα θέματα που σχετίζονται με τη διακίνηση από και προς τα κατεχόμενα.

    Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης υποστήριξε ότι το άνοιγμα των οδοφραγμάτων φανερώνει την επιθυμία της τουρκοκυπριακής πλευράς να δημιουργήσει βάση για ειρήνευση στο νησί.

    Την ίδια ώρα, ο κατοχικός ηγέτης επανέφερε πάγιες απαράδεκτες αξιώσεις του, ισχυριζόμενος ότι οι μέθοδοι της ανταλλαγής και των αποζημιώσεων είναι η λύση στο πρόβλημα των περιουσιών. Είπε επίσης ότι το θέμα αυτό, θα το εγείρει στο μέλλον.

    Ο Ραούφ Ντενκτάς σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Ρόιτερ, πριν αναχωρήσει για διαλέξεις στην Τουρκία, δήλωσε ότι δεν επιθυμεί την επανάληψη των συνομιλιών για λύση του Κυπριακού και υποστήριξε ότι άδικα κατηγορήθηκε από τα Ηνωμένα Εθνη για αδιαλλαξία. Παράλληλα, ανέφερε ότι οι δύο κοινότητες στην Κύπρο περνούν τώρα ''μήνα του μέλιτος'', αλλά πρόσθεσε ότι οποιαδήποτε συμφωνία που θα επέτρεπε την επιστροφή τους στο κατεχόμενο τμήμα θα ''αναβίωνε τη διακοινοτική διαμάχη''.

    Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης υποστήριξε ότι δεν βλέπει ακόμα πως υπάρχει έδαφος για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για εξεύρεση λύσης, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος έχει ζητήσει να συναντηθεί με τον πρόεδρο Τάσσο Παπαδόπουλο.

    [03] Επίσημο κατηγορητήριο σε βάρος Μιλόσεβιτς

    29/4/2003 10:43:00 μμ

    Ο Γιουγκοσλάβος πρώην πρόεδρος Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς κατηγορείται πλέον επίσημα και ως ο επικεφαλής του δικτύου, που διοργάνωσε την απόπειρα δολοφονίας του αντιπολιτευόμενου την εποχή του καθεστώτος Μιλόσεβιτς, Σέρβου πολιτικού Βουκ Ντράσκοβιτς, στις 15 Ιουνίου του 2000 στη Μπούντβα του Μαυροβουνίου. Ο Ντράσκοβιτς τραυματίστηκε από αυτήν την απόπειρα, που έγινε σε παραθαλάσσια πόλη του Μαυροβουνίου. Στη διάρκεια του 1999 είχε όμως γίνει άλλη μία δολοφονική απόπειρα που τον είχε ''στόχο''. Στο Γαλλικό Πρακτορείο έφθασε την Τρίτη, αντίγραφο του επίσημου κατηγορητηρίου από την σερβική αστυνομία για τη δολοφονική απόπειρα κατά του Ντράσκοβιτς τον Ιούνιο του 2000. Ας σημειωθεί ότι για την ίδια απόπειρα απαγγέλθηκε κατηγορία και κατά του τότε αρχηγού των ενόπλων δυνάμεων της Γιουγκοσλαβίας, Νεμπόισα Πάβκοβιτς, που θα αντιμετωπίσει την κατηγορία ότι με την ανωτέρω ιδιότητα έδωσε την εντολή στους υφισταμένους του να παράσχουν επιμελητειακή βοήθεια στους διοργανωτές και δράστες της απόπειρας.

    Υπενθυμίζεται ότι ο Μιλόσεβιτς, από κοινού με τον πρώην αρχηγό μυστικών υπηρεσιών Ραντομίρ Μάρκοβιτς και τον Μίλοραντ Λούκοβιτς- ''Λεγκίτσα''- είναι πλέον κατηγορούμενοι και στην υπόθεση της δολοφονίας του πρώην προέδρου της Σερβίας, Ιβαν Στάμπολιτς.

    Ηδη, ο Μάρκοβιτς εκτίει επταετή κάθειρξη για συμμετοχή στη δολοφονία τεσσάρων στελεχών της σερβικής αντιπολίτευσης στη διάρκεια του 1999.

    Από την πλευρά του, ο Μιλόσεβιτς δικάζεται μετά από τον Φεβρουάριο του 2002 στη Χάγη ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστήριου του ΟΗΕ για τα εγκλήματα πολέμου και κατά της ανθρωπότητας στην πρώην Γιουγκοσλαβία, τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας δεν παραγράφονται νομικώς και είναι αντιμέτωπος στη διεθνή αυτή ποινική δίκη με βαρύτατες κατηγορίες.

    [04] Παραδόθηκε στους Αμερικανούς το Νο 44

    29/4/2003 8:03:00 μμ

    Παραδόθηκε, σήμερα, στη Βαγδάτη σε αντιπροσωπεία του πολιτικού κόμματος Ιρακινό Εθνικό Κογκρέσο και σε Αμερικανούς αξιωματούχους ο κυβερνήτης της επαρχίας της Βασόρας, όπως ανακοίνωσε στο Ρόιτερ εκπρόσωπος του Ιρακινού Εθνικού Κογκρέσου. Ο Ουαλίντ Χαμίντ Ταουφίκ αλ-Τικρίτι ήταν υπ' αριθμόν 44 στην κατάσταση με τους 55 πλέον καταζητούμενους από τις ΗΠΑ Ιρακινούς, μέλη της κυβέρνησης του Προέδρου Σαντάμ Χουσέιν.

    "Συνοδευόμενος από τον πατέρα του έφθασε στα γραφεία του Ιρακινού Εθνικού Κογκρέσου (INC) με αυτοκίνητο από το μέρος όπου κρύβονταν στην Βαγδάτη", ανέφερε εκπρόσωπος του INC. "Τον συνάντησαν αξιωματούχοι του INC και Αμερικανοί αξιωματούχοι του υπουργείου Αμυνας", πρόσθεσε ενώ διευκρίνισε, ότι οι Αμερικανοί αξιωματούχοι δεν ανέκριναν τον Ταουφίκ. Ηγέτης του Ιρακινού Εθνικού Κογκρέσου είναι ο Αχμάντ Σάλαμπι. Το κόμμα αποτελείται κυρίως από Ιρακινούς, που έχουν επιστρέψει από την εξορία.

    [05] Νέα καριέρα ως σχολιαστή για τον αλ-Σαχάφ

    29/4/2003 10:13:00 μμ

    Ως αναλυτή και σχολιαστή επιθυμεί να προσλάβει άμεσα τον πρώην υπουργό Πληροφοριών του Ιράκ, Μοχάμεντ Σαϊντ αλ-Σαχάφ το αραβικό δορυφορικό τηλεοπτικό δίκτυο "Αλ Αραμπίγια", όπως ανακοινώθηκε σήμερα από τη διοίκηση του σταθμού. Ο αλ-Σαχάφ, όπως είναι γνωστό, δεν περιλαμβάνεται στον κατάλογο με τους 55 πλέον καταζητούμενους αξιωματούχους του καθεστώτος Χουσέιν και σύμφωνα με αραβική εφημερίδα του Λονδίνου "ζει στο σπίτι θείας του" στη Βαγδάτη. Ο υπεύθυνος του αραβικού τηλεοπτικού δικτύου, Αλί αλ Χαντέτι, δήλωσε στο Ντουμπάι ότι δεν γνωρίζει προσωπικά πού ακριβώς είναι τώρα ο πρώην υπουργός, πρόσθεσε όμως ότι θα επιθυμούσε αυτός να επικοινωνήσει μαζί του "ώστε να πιάσει, το γρηγορότερο δυνατό, δουλειά".

    Η ''προτίμηση'' του Μπους

    Ας σημειωθεί ότι ο αλ-Σαχάφ απέκτησε με το γνωστό επικοινωνιακό ύφος του διεθνή φήμη, καθώς οι δηλώσεις του για την πορεία των εχθροπραξιών διαπιστωνόταν καθημερινά από έγκυρους αναλυτές ότι απείχαν ολοένα περισσότερο από τα πραγματικά γεγονότα.

    Μάλιστα, ο Πρόεδρος Μπους στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, που έδωσε μετά την ανατροπή του καθεστώτος του Χουσέιν, επισήμανε ότι ο Ιρακινός πρώην υπουργός ήταν "η προτίμησή του", ενώ σε τηλεοπτική συνέντευξη στο αμερικανικό δίκτυο NBC ο Μπους χαρακτήρισε τον αλ-Σαχάφ "κλασικό" στο είδος του.

    [06] Ιρακινή αντιστασιακή οργάνωση υποστηρίζει ότι ο Σαντάμ ζει

    29/4/2003 11:08:00 μμ

    Μια ιρακινή οργάνωση ''αντίστασης κατά της αμερικανικής κατοχής'' υποστηρίζει σε επιστολή της προς την αραβική εφημερίδα ''αλ Κοντς αλ Αράμπι'' που εκδίδεται στο Λονδίνο, ότι ο Σαντάμ Χουσεΐν πρόκειται να απευθύνει μήνυμα εντός των προσεχών 72 ωρών.

    ''Ο πρόεδρος Σαντάμ Χουσεΐν δεν σκοτώθηκε. Ζει. Θα απευθύνει μήνυμα στους Ιρακινούς και στο έθνος εντός των προσεχών 72 ωρών'' γράφουν οι ηγέτες της -μέχρι σήμερα άγνωστης- οργάνωσης για την ''Ιρακινή Αντίσταση και Απελευθέρωση'', διευκρινίζοντας ότι δεν αποτελούν τη ''συνέχεια'' της έκπτωτης ιρακινής κυβέρνησης.

    Στην επιστολή που δημοσιεύει η εφημερίδα, η οργάνωση υποστηρίζει ότι ο Σαντάμ Χουσεΐν ''παραδέχεται πλέον ότι ορισμένοι Ιρακινοί αξιωματούχοι είχαν εδώ και καιρό επαφές με αμερικανικούς και βρετανικούς κύκλους των υπηρεσιών πληροφοριών''. Να σημειωθεί ότι ο αρχισυντάκτης της εφημερίδας, Αμπντελ Μπάρι Ατουαν, είναι γνωστός για τους δεσμούς και την υποστήριξη που προσέφερε στο καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν.

    [07] Αφιέρωμα στον Πούσκιν από το δημο Φιλοθέης

    29/4/2003 8:26:00 μμ

    Η Πολιτιστική Επιτροπή του δήμου Φιλοθέης διοργανώνει μια εκδήλωση - αφιέρωμα με θέμα "Πούσκιν και Ελλάδα η εποχή, οι ιδέες, τα πρόσωπα". Ομιλήτρια της εκδήλωσης θα είναι η ιστορικός ερευνήτρια στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών Ολυμπία Σελέκου. Αποσπάσματα απο τα έργα του Αλέξανδρου Πούσκιν ''Ευγένιος Ονέγκιν'', ''Μότσαρτ και Σαλιέρι'' και το ''Γλέντι στα χρόνια της Χολέρας'' θα ερμηνεύσουν οι ηθοποιοί Ταμίλλα Κουλίεβα και Χρίστος Τσάγκας, ενώ θα ακουστούν μουσικά κομμάτια εμπνευσμένα απο το έργο του ποιητή. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 12 Μαϊου στις 8.30 το βράδυ στο δημαρχείο Φιλοθέης, Καλλιγά 31.

    [08] Ρόζα Φύτιζα: εικαστικές εκφράσεις του μυθικού προσώπου της γυναίκας

    29/4/2003 8:25:00 μμ

    Μια ζωγραφική διαδρομή στους δρόμους του χάρτη της Mυθοπλασίας, όπου πρωταγωνιστεί η μορφή της Mεγάλης Θεάς, επιχειρεί η Pόζα Φύτιζα. Η γονιμοποιός φύση της γυναίκας αναδύεται μέσα από την επιφάνεια του ξύλου, του τοίχου και των συστατικών του ή μέσα από πιο σύγχρονα υλικά, που χρησιμοποιεί η καλλιτέχνιδα. Oι πίνακες της ζωγράφου, που παρουσιάζονται στη Αίθουσα Τέχνης Θεόφιλος, μέχρι τις 5 Ιουνίου, από τη μία μεριά τονίζουν τη διαχρονικότητα της παραδοσιακής τοιχογραφίας κι από την άλλη μια πιο σύγχρονη εικαστική της ερμηνεία.

    H απόδοση των θεμάτων συνιστά μια "εσωτερική ζωγραφική" που βρίσκει τις αναφορές της στον αρχαίο κόσμο.

    Mε μεταφυσική διάθεση προτείνει μια αρχέτυπη σκηνική σύνθεση με κεντρικό πρωταγωνιστή τη γυναικεία μορφή.

    Tο γυναικείο πρόσωπο εδώ, ξετυλίγει την πολυμορφία του, ακολουθώντας τη διάσπαση σε μικρότερες μορφές, ακριβώς όπως η Mητέρα Γαία διασπάστηκε σε επιμέρους Θεότητες: νύμφες, ναϊάδες, αμαδρυάδες, μυθικές ηρωίδες που με τη σειρά τους ήταν ανεξάρτητες ή υποταγμένες στη δύναμή της.

    Tα χρώματα και τα υλικά αναμειγνύονται, όπως οι αισθητικές μνήμες της Aρχαιότητας μπλέκονται με τις διάφορες εκφάνσεις του θηλυκού προτύπου, διαγράφοντας πορεία, από την Kυβέλη, ακολουθώντας τη γητεύτρα Kίρκη, περνώντας από την Iέρεια της Σελήνης, σταματώντας στην Παναγία του χριστιανικού κόσμου μνήμες που προτείνουν την δική τους αίσθηση του Θείου σαν μια Eικόνα.

    Kι αυτή η ιδέα της Eικόνας ξαναφέρνει την αίσθηση του υψηλού της Bυζαντινής Tέχνης σε συγκερασμό με την αρχαία παράδοση της αγαλματοποιίας.

    Στην Αίθουσα Τέχνης Θεόφιλος, διεύθυνση: Μητροπόλεως 50-Στοά Πανδρόσου 36, Αθήνα.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 29 April 2003 - 20:54:49 UTC