Visit our Archive of Documents from NATO Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-04-24

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μηνύσεις κατά Κουρή και ''Αυριανής''
  • [02] Σύσκεψη Σημίτη-Παπανδρέου
  • [03] Συνάντηση Ζ. Πόος - Τ. Παπαδόπουλου
  • [04] Σημίτης: ''Δεν τίθεται θέμα ανασχηματισμού''
  • [05] Έγκλημα στη Θεσσαλονίκη
  • [06] Επεισόδια και συλλήψεις στα Βριλήσσια
  • [07] Συνάντηση Σημίτη - Λαλιώτη
  • [08] Κακλαμάνης: Αναγκαίος ο εκσυγχρονισμός του ''πόθεν έσχες''
  • [09] Σε άριστη κατάσταση η υγεία του Κ. Καραμανλή
  • [10] Στη Βαρβάκειο Μπακογιάννη-Κωνσταντόπουλος
  • [11] Στη παραμεθόριο θα κάνει Πάσχα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας
  • [12] Επίσκεψη του τέως στη Μονή της Τσούκας
  • [13] Αναβάλλει το δημοψήφισμα για το ευρώ ο Μπλερ
  • [14] Φαύλος κύκλος αίματος σε Ισραήλ και κατεχόμενα
  • [15] Επεισόδιο σε διαδήλωση στο Παρίσι
  • [16] Στη Μόσχα την Τρίτη ο Τόνι Μπλερ
  • [17] Επίσκεψη Ερντογάν στα κατεχόμενα
  • [18] Ένοχη η Ουΐνι Μαντέλα για απάτες και κλοπές
  • [19] Πολύνεκρο τροχαίο στη Νιγηρία
  • [20] Την ερχόμενη εβδομάδα πιθανότατα η νέα κυβέρνηση
  • [21] Ανάν:ΗΠΑ-Βρετανία να αναλάβουν τις ευθύνες ως κατοχική δύναμη
  • [22] Αντίθετο το Ιράν στη δράση των Μουτζαχεντίν του λαού
  • [23] Έξαλλοι οι Ισπανοί με τις δικαιολογίες των Αμερικανών
  • [24] Έκθεση ΟΟΣΑ για την οικονομία
  • [25] Αγορά: Επάρκεια και καλές τιμές, αλλά ''τσουχτερά'' τα οπωροκηπευτικά
  • [26] Και πέμπτη θητεία στο 'τιμόνι' της FED θέλει ο Γκρίνσπαν
  • [27] Champions League: ''Πήρε'' την πρόκριση η Ρεάλ
  • [28] Champions League: Μίλαν-Αγιαξ 3-2
  • [29] ΕΦΕΤ: Δέσμευση φιαλών μεταλλικού νερού Alp's
  • [30] Ανακάλυψη νέας βιταμίνης έπειτα από 55 χρόνια
  • [31] Τετράχρονοι ...διαρρήκτες
  • [32] ''Μαύρη λίστα'' για καλλιτέχνες κατά του πολέμου στο Ιράκ
  • [33] Και οι Νεοϋορκέζοι της υψηλής κοινωνίας στον αγώνα της ...επιβίωσης
  • [34] Σχολή ποδοσφαίρου ανοίγει στην Κίνα ο Μαραντόνα
  • [35] Καταδίκη με 74 ραβδισμούς για δημόσιο ασπασμό στο Ιράν

    [01] Μηνύσεις κατά Κουρή και ''Αυριανής''

    24/4/2003 4:32:00 μμ

    Την πρώτη μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση κατά του εκδότη Γιώργου Κουρή και του διευθυντή της εφημερίδας "Αυριανή" Γιώργου Τσιρογιάννη κατέθεσε το πρωί ο Χρήστος Πρωτόπαπας. Εξερχόμενος από τα δικαστήρια ο υπουργός Τύπου χαρακτήρισε ψεύτη και συκοφάντη τον κ. Κουρή και υποστήριξε ότι στο εξής θα του απαντά μόνο με μηνύσεις στα δημοσιεύματά του και θα τα λένε στα δικαστήρια. "Αυτό είναι η αρχή του τέλους για τον κ. Κουρή", κατέληξε ο κ. Πρωτόπαπας, ο οποίος υπέβαλε μήνυση για συνέργεια κατά της αρχιτέκτονος και πρώην εργαζόμενης στην Altec, Λίλης Ξυναριανού, η οποία υποστηρίζει ότι είχε αναλάβει την οργάνωση των εκλογικών κέντρων του κ. Πρωτόπαπα. Την ίδια ώρα στη δικαιοσύνη προσφεύγει και ο υπουργός Επικρατείας Στέφανος Μανίκας.

    Νέα μήνυση και κατάθεση αγωγής αποζημίωσης μετά το Πάσχα

    Ο κ. Πρωτόπαπας προσήλθε στην εισαγγελία συνοδευόμενος από τον δικηγόρο του Γιάννη Χαρακτινιώτη και τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Τύπου Δημήτρη Γέρου.

    Στη μήνυση ο υπουργός αναφέρει ότι οι ισχυρισμοί του κ. Κουρή περί οικονομικών συναλλαγών του με τον κ. Αθανασούλη είναι ψευδείς και συκοφαντικοί.

    Οπως αναφέρεται στη μήνυση ''είναι απολύτως ψευδές ότι χρηματίστηκα άμεσα ή έμμεσα δια χρηματοδοτήσεως του προεκλογικού αγώνα μου από τον επιχειρηματία Αθανασούλη με οποιοδήποτε ποσό και όχι μόνο με το ποσό των 200 εκατομμυρίων δραχμών που ισχυρίζεται ο μηνυόμενος. Τα δε εκλογικά μου κέντρα στις εκλογές του 2000 ήσαν πέντε τον αριθμό, και όχι 30, όπως ισχυρίστηκε ο πρώτος μηνυόμενος, για να παρουσιάσει αληθοφανείς τους ισχυρισμούς του για χρηματοδότηση εκατοντάδων εκατομμυρίων και των πέντε δε αυτών εκλογικών κέντρων τα έξοδα καλύφθηκαν εξολοκλήρου με δικές μου δαπάνες. Είναι απολύτως ψευδές ότι γνωρίστηκα ποτέ με την τρίτη μηνυομένη. Την τρίτη μηνυόμενη δεν τη γνωρίζω, ουδέποτε συναλλάχθηκε μαζί μου. Ουδέποτε σχεδίασε, ούτε επιμελήθηκε το προεκλογικό υλικό μου, ούτε επέβλεψε την εκτύπωση των αφισών, φυλλαδίων και φωτογραφιών της προεκλογικής μου εκστρατείας. Ουδέποτε ασχολήθηκε ή επέβλεψε κατασκευές και διακόσμηση των εκλογικών κέντρων μου''.

    Σύμφωνα με τον κ. Πρωτόπαπα ''όλες οι δαπάνες του προεκλογικού αγώνα μου, τόσο του έτους 1996 όσο και του έτους 2000 πληρώθηκαν από εμένα, υπήρξαν νόμιμες και διαφανείς και αναφέρονται λεπτομερώς στις σχετικές δηλώσεις που έχω καταθέσει μαζί με τα νόμιμα παραστατικά στην αρμόδια Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής των Ελλήνων σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου 2429/96''.

    Ο κ. Πρωτόπαπας ζητά με τη μήνυσή του την ποινική δίωξη των κυρίων Κουρή και Τσιρογιάννη για το αδίκημα της συκοφαντικής δυσφήμισης, ενώ στην κ. Ξυναριανού αποδίδει την κατηγορία της απλής συνέργειας στη συκοφαντική δυσφήμιση.

    Η μήνυση αφορά δημοσιεύματα της εφημερίδας Αυριανή αλλά και συνέντευξη του εκδότη κ. Κουρή, τον τηλεοπτικό σταθμό EXTRA στο διάστημα 20, 21 και 22 Απριλίου.

    Όπως τονίζεται στη μήνυση ''επειδή οι μηνυόμενοι διέδωσαν δια του τύπου και των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης ενώπιον τρίτων εν γνώσει τους ψευδή και υποτιμητικά για μένα γεγονότα, τα οποία θίγουν την τιμή, την υπόληψή μου, την αξιοπρέπειά μου, με εκθέτουν προσωπικά και πολιτικά, περιφρονούν την ηθική και προσωπική αξία μου και βλάπτουν την εμπιστοσύνη των πολιτών, οι οποίοι με εμπιστεύονται, διέπραξαν με τον τρόπο αυτό το έγκλημα της συκοφαντικής δυσφήμισης".

    Σε δηλώσεις του μετά την κατάθεση της μήνυσης, την οποία παρέλαβε ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Γιάννης Προβατάρης, ο κ. Πρωτόπαπας υποστήριξε ότι κατέθεσε την πρώτη μήνυση κατά του κ. Κουρή, και τόνισε ότι θα υπάρξει και νέα μήνυση αλλά και αγωγή.

    ''Είναι η αρχή του τέλους για τον κ. Κουρή και κάθε μέρα που θα περνάει τα πράγματα θα γίνονται χειρότερα γι' αυτόν''.

    Όπως είπε ο κ. Πρωτόπαπας το βράδυ της Τετάρτης μίλησε με τον Πρωθυπουργό για τα προβλήματα του λαού και επισήμανε ότι από εδώ και πέρα θα απαντά στον κ. Κουρή με μηνύσεις.

    Την ερχόμενη εβδομάδα ο κ. Πρωτόπαπας προτίθεται να υποβάλει αγωγή αποζημίωσης κατά του κ. Κουρή αλλά και νέα μήνυση για το δημοσίευμα της Τετάρτης στην "Αυριανή" με τίτλο ''Ανάκτορο ενός δισ. έχτισε ο Πρωτόπαπας''.

    Την Τετάρτη ο υπουργός Τύπου, κατήγγειλε "πολιτικό σχέδιο ψεύδους και αθλιότητας με στόχο την κυβέρνηση" και έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία για το σπίτι του στα Βριλήσσια που ήταν και το αντικείμενο της νέα επίθεσης της εφημερίδας ενώ, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, με αφορμή τα τελευταία δημοσιεύματα, διέταξε επείγουσα προκαταρκτική εξέταση.

    [02] Σύσκεψη Σημίτη-Παπανδρέου

    24/4/2003 3:21:00 μμ

    Ανασκόπηση της πορείας της ελληνικής προεδρίας, των ελληνοτουρκικών σχέσεων, του Κυπριακού, της περιοδείας του Κώστα Σημίτη σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες αλλά και οι διεθνείς εξελίξεις με αιχμή το παλαιστινιακό βρέθηκαν στο επίκεντρο σύσκεψης που είχε σήμερα ο Πρωθυπουργός με τον υπουργό Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου. Ο κ. Παπανδρέου, αναφερόμενος στα όσα ισχύουν στην Κύπρο από χθες για τη διακίνηση πολιτών, ανέφερε ότι αυτά όλα είναι αποτέλεσμα της δυναμικής που έχει δημιουργήσει η ευρωπαϊκή πορεία και η ένταξη της Κύπρου. Θετική εξέλιξη χαρακτήρισε ο κ. Παπανδρέου το νέο υπουργικό συμβούλιο στην Παλαιστίνη.

    Παπανδρέου: ''Σημαντικές οι προτεραιότητες της χώρας''

    Μετά το τέλος της σύσκεψης, ο υπουργός Εξωτερικών είπε ότι κατά τη διάρκειά της, έγινε μια ανασκόπηση των εξελίξεων στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό και εξετάστηκαν λεπτομερώς θέματα που σχετίζονται με την Ελληνική Προεδρία τα οποία βρίσκονται στο επίκεντρο του γύρου των κοινοτικών πρωτευουσών που πραγματοποιεί ο πρωθυπουργός.

    Αναφορικά με τις εξελίξεις στην Κύπρο, με το ''άνοιγμα'' της πράσινης γραμμής, ο υπουργός Εξωτερικών είπε ότι οι εξελίξεις αυτές ''έχουν ως αιτία τη δυναμική που έχει δημιουργηθεί γύρω από την Ευρώπη'', η οποία όπως υπογράμμισε, ''δεν αναγνωρίζει τείχη που χωρίζουν κράτη-μέλη της. Οι πολίτες της Κύπρου θέλουν αυτό το τείχος να γκρεμιστεί'', ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παπανδρέου επισημαίνοντας ότι η δυναμική που έχει αναπτυχθεί επιδρά στη διάθεση των πολιτών της Κύπρου για την επανένωση του νησιού.

    Ο κ. Παπανδρέου χαιρέτισε τις εξελίξεις που σημειώθηκαν την Τετάρτη στο Παλαιστινιακό με την απόφαση που ελήφθη για το νέο υπουργικό συμβούλιο της Παλαιστινιακής Αρχής και εξέφρασε την ελπίδα να εγκριθεί το σχήμα αυτό από το παλαιστινιακό Κοινοβούλιο.

    ''Αυτό θα επιτρέψει να ανοίξει ο δρόμος για την εφαρμογή του οδικού χάρτη, που στοχεύει στην ίδρυση του Παλαιστινιακού κράτους με χρονικό ορίζοντα το 2005'', είπε ο κ.Παπανδρέου, ο οποίος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να επισκεφθεί τις αρχές της επόμενης εβδομάδας το Ισραήλ και τα Παλαιστινιακά εδάφη εάν οι θετικές εξελίξεις επιβεβαιωθούν.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο υπουργός Εξωτερικών είπε ότι δεν είχε καμία συζήτηση με τον πρωθυπουργό για εσωτερικά θέματα ή για εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ, ενώ όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει το κλίμα που έχει δημιουργηθεί τις τελευταίες ημέρες, τόνισε ότι ''η Ελλάδα η οποία ασκεί την προεδρία της ΕΕ έχει σημαντικούς στόχους και προτεραιότητες με τις οποίες και ασχολούμαστε''.

    Στη σύσκεψη μετείχαν επίσης ο διευθυντής του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού πρέσβης Θεόδωρος Σωτηρόπουλος, ο γγ του υπουργείου Εξωτερικών πρέσβης Αναστάσιος Σκοπελίτης, ο σύμβουλος του πρωθυπουργού Νίκος Θέμελης, ο σύμβουλος του υπουργού Εξωτερικών Χαράλαμπος Παμπούκης και άλλοι υπηρεσιακοί παράγοντες.

    [03] Συνάντηση Ζ. Πόος - Τ. Παπαδόπουλου

    24/4/2003 4:56:00 μμ

    Καλό οιωνό χαρακτήρισε τη μερική άρση των εμποδίων στη διακίνηση μεταξύ ελεύθερων και κατεχόμενων περιοχών ο εισηγητής της Επιτροπής Εξωτερικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την προσχώρηση της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, Ζακ Πόος. Μιλώντας ύστερα από συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, ο κ. Πόος εξέφρασε την πεποίθηση ότι το Κυπριακό θα επιλυθεί σύντομα και πρόσθεσε ότι η λύση θα προέλθει από το λαό. "Αν πέσει το τείχος και οι άνθρωποι μπορούν να μετακινούνται ελεύθερα από και προς την κάθε πλευρά, αυτό αποτελεί μια θετική στιγμή στην ιστορία μιας διαιρεμένης χώρας. Οι άνθρωποι επανενώνονται και δείχνουν ότι πρέπει να ακολουθηθεί μια πολιτική επανένωσης", είπε.

    Δεν θα υπάρχει πρόβλημα με τη Συνθήκη Προσχώρησης

    Ο Ζακ Πόος ανέφερε ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ευελπιστεί ότι η αποτυχία των συνομιλιών της Χάγης ήταν απλώς ένα ατύχημα και πρόσθεσε ότι η εργασία για επανένωση της Κύπρου πρέπει να συνεχιστεί και να ολοκληρωθεί πριν την 1η Μαΐου 2004, ώστε μια επανενωμένη νήσος να καταστεί μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Ο Ζακ Πόος ανέφερε ότι με τον Τάσσο Παπαδόπουλο συζήτησε τις εξελίξεις στο Κυπριακό, το μέλλον του σχεδίου Ανάν και τις προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η Κύπρος, όπως η συνθήκη Σέγκεν, η Οικονομική και Νομισματική Ενωση, και η διαδικασία επικύρωσης, για την ένταξη των δέκα χωρών, στα κράτη -μέλη, όπως και στην Κύπρο.

    Τέλος, εξέφρασε, την άποψη ότι δεν θα υπάρχει πρόβλημα με την επικύρωση της Συνθήκης Προσχώρησης.

    Ο κ. Πόος είχε νωρίτερα συνάντηση με τον Κύπριο υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Ιακώβου.

    [04] Σημίτης: ''Δεν τίθεται θέμα ανασχηματισμού''

    24/4/2003 4:15:00 μμ

    Νέα παρέμβαση του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη για το κλίμα που έχει δημιουργηθεί το τελευταίο καιρό στο πολιτικό σκηνικό, μετά τις επιθέσεις κατά κυβερνητικών στελεχών. Απέκλεισε ο πρωθυπουργός, διά στόματος Χυτήρη, το ενδεχόμενο ανασχηματισμού ή άλλων έκτακτων αποφάσεων μετά τις εορτές του Πάσχα, ενώ ο κ. Χυτήρης τόνισε ότι ο πρωθυπουργός δεν πρόκειται να επιτρέψει σε οποιονδήποτε άλλον να καθορίζει προγράμματα και ιεραρχήσεις της κυβέρνησης. Σχετικά με τις αναφορές στον Τύπο εναντίον στελεχών της κυβέρνησης, ο υφυπουργός Τύπου δήλωσε ότι έχουν δοθεί εντολές για έλεγχο της νομιμότητας, της διαφάνειας και της αλήθειας, και πρόσθεσε ότι ισχύει το πνεύμα και το γράμμα της δήλωσης του πρωθυπουργού την περασμένη Δευτέρα.

    [05] Έγκλημα στη Θεσσαλονίκη

    24/4/2003 6:41:00 μμ

    Σε εγκληματική ενέργεια αποδίδεται από τον ιατροδικαστή Σαμουήλ Ντούγκου ο θάνατος του 31χρονου Μιχαήλ Πατλάκα ο οποίος βρέθηκε νεκρός από τη μητέρα του, μέσα σε διαμέρισμα επί της οδού Οικονόμου στην Αγία Τριάδα Θεσσαλονίκης. Όπως δήλωσε ο κ.Ντούγκου το θύμα έφερε 4 μαχαιριές, ενώ ο θάνατός του δεν ήταν ακαριαίος. "Πρέπει να ψυχορραγούσε δύο με τρεις ώρες μετά το χτύπημα στα πνευμόνια που του κατάφερε ο δράστης", σημείωσε ο ιατροδικαστής προσθέτοντας ότι ο 31χρονος πρέπει να είχε καταναλώσει μεγάλη ποσότητα αλκοόλ και φάνηκε να ήταν χρήστης ναρκωτικών. Ακριβή στοιχεία αναμένεται να προκύψουν από τα αποτελέσματα των αιματολογικών εξετάσεων. Πάντως, σύμφωνα με τον ιατροδικαστή, προηγήθηκε πάλη καθώς το θύμα έφερε εκχυμώσεις στο χέρι.

    [06] Επεισόδια και συλλήψεις στα Βριλήσσια

    24/4/2003 5:42:00 μμ

    Τέσσερις κάτοικοι των Βριλησσίων συνελήφθησαν στις 2 το μεσημέρι στη διασταύρωση των οδών Πεντέλης και Αναπαύσεως κατά τη διάρκεια επεισοδίων που σημειώθηκαν όταν περίπου 200 άτομα με επικεφαλής το δήμαρχο Αργύρη Ντινόπουλο προσπάθησαν να εμποδίσουν τις εργασίες για την τοποθέτηση υποσταθμού της ΔΕΗ στο χώρο της ναυτικής βάσης. Οι κάτοικοι επιχείρησαν να διασπάσουν τον αστυνομικό κλοιό, ενώ με ένα φορτωτή και ένα απορριμματοφόρο αποπειράθηκαν να γκρεμίσουν την περίφραξη της βάσης, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Από τις αστυνομικές δυνάμεις συνελήφθησαν οι οδηγοί των δυο οχημάτων και δυο ακόμη άτομα που κρατούνται στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής.

    [07] Συνάντηση Σημίτη - Λαλιώτη

    24/4/2003 4:46:00 μμ

    Συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη είχε το μεσημέρι ο γραμματέας της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ, Κ. Λαλιώτης. Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο κ. Λαλιώτης, συζήτησαν για τον πολιτικό σχεδιασμό και τις πρωτοβουλίες σε επίπεδο κυβέρνησης όπως τις έχει προσδιορίσει ο Κ. Σημίτης, και σε επίπεδο Κινήματος, όπως είχαν συνοψιστεί πρόσφατα στο Εκτελεστικό Γραφείο του ΠΑΣΟΚ. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Λαλιώτης είπε ότι συζητήθηκαν και τα τρέχοντα εσωτερικά θέματα της επικαιρότητας. "Το πλαίσιο αναφοράς της κυβέρνησης και το πλαίσιο αναφοράς του ΠΑΣΟΚ το έχει συνοψίσει με τις δηλώσεις του πριν από τρεις μέρες ο ίδιος ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του Κινήματος Κώστας Σημίτης", είπε ο κ. Λαλιώτης.

    [08] Κακλαμάνης: Αναγκαίος ο εκσυγχρονισμός του ''πόθεν έσχες''

    24/4/2003 4:20:00 μμ

    Συνάντηση με τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου, Απόστολο Κακλαμάνη, είχε το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, προκειμένου να συζητήσουν το αίτημα της Βουλής για την ίδρυση τηλεοπτικού σταθμού που θα καλύπτει τις εργασίες της. Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, ο κ. Κακλαμάνης, ερωτηθείς σχετικά, ανέφερε ότι με τον κ. Σημίτη συζήτησε και τις τρέχουσες εξελίξεις και τα ζητήματα αιχμής που αφορούν τα "πόθεν έσχες" των πολιτικών προσώπων και επανέλαβε ότι "το "πόθεν έσχες", χρειάζεται εκσυγχρονισμό".

    ''Εναλλακτικός'' ο σταθμός της Βουλής

    "Ο νόμος ισχύει πολλά χρόνια και δίνει απλώς, την ευκαιρία στα μέσα ενημέρωσης για κουτσομπολιό μιας εβδομάδας, χωρίς να εξυπηρετείται ο σκοπός του νόμου, που είναι να ενημερωθούν οι πολίτες, όχι μόνο για τους βουλευτές, αλλά για όλους τους υπόχρεους υποβολής "πόθεν έσχες". Είναι γεγονός, ότι ο ελληνικός λαός δε γνωρίζει άλλους υπόχρεους, εκτός των βουλευτών, γιατί κανενός άλλου δεν δημοσιεύεται η σχετική δήλωση", τόνισε ο κ. Κακλαμάνης.

    Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Βουλής, "εκείνο που έχει περισσότερη σημασία, είναι να προσδιορίζεται το "πόθεν". Αυτό πρέπει να αντιμετωπισθεί με το νέο νόμο. Κατά τη δική μου άποψη πρέπει να περιληφθεί στο σχετικό έντυπο μία ρητή δήλωση παραίτησης από την κυριότητα του υπόχρεου στο "πόθεν έσχες", κάθε περιουσιακού στοιχείου στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό που, για οποιονδήποτε λόγο, δεν έχει συμπεριληφθεί. Τότε θα έχουμε όλοι καθαρή μνήμη, οι δηλώσεις θα είναι λεπτομερέστατες, θα αιτιολογείται η απόκτηση κάθε περιουσιακού στοιχείου. Πιστεύω ότι θα είναι μία πολύ θετική κίνηση".

    Αλλά και τα ίδια τα κόμματα, θα πρέπει, κατά τον κ. Κακλαμάνη, να θεσπίσουν εσωτερικές διαδικασίες που να ελέγχουν τα στελέχη τους τα οποία διαχειρίζονται δημόσιο χρήμα, "ακόμα και μέσα από τον τρόπο που ζουν".

    "Όπως ξέρετε, στελέχη όλων των κομμάτων έχουν θέσεις εξουσίας, τοπικής, νομαρχιακής, περιφερειακής και άλλες. Ως πρόεδρος της Βουλής, για έξοδα ενός ευρώ ελέγχομαι από τον πάρεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ενώ ο οποιοσδήποτε δήμαρχος ή νομάρχης μπορεί να κατατμήσει ένα έργο πολλών εκατομμυρίων σε πολλές εργολαβίες, να εκταμιεύσει και να πληρώσει τους εργολάβους και ο έλεγχος θα είναι μόνον κατασταλτικός -κατόπιν εορτής δηλαδή- και δειγματοληπτικός", υπογράμμισε ο πρόεδρος της Βουλής.

    Τέλος, αναφορικά με το καθεαυτό αντικείμενο της συνάντησής του με τον πρωθυπουργό, ο κ. Κακλαμάνης ανέφερε ότι ο κ. Σημίτης αντέδρασε θετικά στο αίτημα της Βουλής για δημιουργία τηλεοπτικού σταθμού και έτσι, αναμένεται να παραχωρηθεί μία από τις συχνότητες που χρησιμοποιούν σήμερα ξένα τηλεοπτικά δίκτυα.

    Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Βουλής, ο τηλεοπτικός της σταθμός πρόκειται να είναι "πολιτιστικός και εναλλακτικός" και να ανταποκρίνεται στη συνταγματική επιταγή για αντικειμενική και με ίσους όρους ενημέρωση και την προώθηση της κοινωνικής και πολιτιστικής ανάπτυξης της χώρας.

    [09] Σε άριστη κατάσταση η υγεία του Κ. Καραμανλή

    24/4/2003 4:15:00 μμ

    Αριστη είναι η κατάσταση της υγείας του προέδρου της ΝΔ Κώστα Καραμανλή, ο οποίος για δυο ώρες το μεσημέρι υποβλήθηκε στο νοσοκομείο ''Ευαγγελισμός'' στο ετήσιο προγραμματισμένο τσεκ-απ. Σύμφωνα με το ιατρικό ανακοινωθέν που υπογράφει ο αναπληρωτής διευθυντής της Παθολογικής Κλινικής του νοσοκομείου, Θ. Γούναρης, τα αποτελέσματα των κλινικών και εργαστηριακών ελέγχων επιβεβαίωσαν την άριστη κατάσταση της υγείας του Κ. Καραμανλή.

    [10] Στη Βαρβάκειο Μπακογιάννη-Κωνσταντόπουλος

    24/4/2003 2:35:00 μμ

    Τη Βαρβάκειο Αγορά επισκέφθηκε σήμερα η δήμαρχος Αθηναίων, Ντόρα Μπακογιάννη. Η κ. Μπακογιάννη δήλωσε πως ''χρειάζονται πολλές παρεμβάσεις για να αναδείξει η αγορά το πραγματικό της πρόσωπο και να προσελκύσει περισσότερους πελάτες, διότι πολλές φορές αδικείται. Οι τιμές στη Βαρβάκειο είναι σαφώς χαμηλότερες από την υπόλοιπη αγορά'', πρόσθεσε η κ. δήμαρχος. Αλλά και ο πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος επικεφαλής κλιμακίου του κόμματος, επισκέφθηκε τη Βαρβάκειο. Σε δηλώσεις του, ο πρόεδρος του ΣΥΝ τόνισε: ''Η καθημερινότητα γίνεται όλο και πιο δύσκολη και πιο βασανιστική για τη μεγάλη πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας".

    Η κ. Μπακογιάννη είπε επίσης πως ο δήμος έχει υποβάλλει προτάσεις για να χρηματοδοτηθούν από το Γ' ΚΠΣ σχέδια για ένα πρωτοποριακό, οικολογικό σκέπαστρο της Αγοράς. Σε ερώτηση δημοσιογράφου για τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι χαμηλόμισθοι, η κ. Μπακογιάννη είπε πως όντως υπάρχει πρόβλημα, ''ένα ευρύτερο πρόβλημα οικονομικής πολιτικής. Όμως, ο δήμος δεν έχει καμιά δυνατότητα παρέμβασης, παρά μόνο μέσω της οικονομικής ανάπτυξης της Αθήνας''.

    "Εδώ στην Αγορά βλέπει κανείς το μαρτύριο όλων και των καταναλωτών και των εμπόρων και των μισθωτών και των συνταξιούχων, οι οποίοι πληρώνουν τα σπασμένα μιας οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης, που δημιουργεί διαρκώς λίγους νεόπλουτους και πολλούς νεόπτωχους", πρόσθεσε ο κ. Κωνσταντόπουλος.

    [11] Στη παραμεθόριο θα κάνει Πάσχα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

    24/4/2003 2:57:00 μμ

    Την Αλεξανδρούπολη θα επισκεφθεί ανήμερα του Πάσχα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος για να συνεορτάσει με τους στρατευμένους. Ο κ. Στεφανόπουλος θα φθάσει το πρωί της Κυριακής του Πάσχα στο αεροδρόμιο "Δημόκριτος" της Αλεξανδρούπολης και αμέσως μετά θα επισκεφθεί τον 1ο Σταθμό Αναφοράς της Πολεμικής Αεροπορίας στα Λουτρά, όπου θα ανταλλάξει ευχές με αξιωματικούς και σμηνίτες της μονάδας. Στη συνέχεια θα μεταβεί στο λιμάνι και θα επισκεφθεί κανονιοφόρο του Πολεμικού Ναυτικού ενώ στις 12.15 θα αφιχθεί στο στρατόπεδο "Κανδηλάπτη", όπου θα παρακαθίσει στο πασχαλινό τραπέζι και θα ανταλλάξει ευχές με τους αξιωματικούς, υπαξιωματικούς και οπλίτες των μονάδων του Δ' Σώματος Στρατού.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναμένεται να αναχωρήσει από την Αλεξανδρούπολη, στις 2 το μεσημέρι.

    Ο πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος θα επισκεφθεί την Κυριακή του Πάσχα στις 12.30 το μεσημέρι την 117η Πτέρυγα Μάχης στην Ανδραβίδα.

    [12] Επίσκεψη του τέως στη Μονή της Τσούκας

    24/4/2003 1:56:00 μμ

    Στα Γιάννενα βρίσκεται από χθες ο τέως βασιλιάς, μαζί με τη σύζυγο του και δύο από τους γιους του, για πασχαλινές διακοπές. Το πρωί ο Κωνσταντίνος επισκέφθηκε το μοναστήρι της Τσούκας, όπου μετάλαβε τη Θεία Κοινωνία για πρώτη φορά, όπως είπε, μετά από 37 χρόνια. Ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων Θεόκλητος που τέλεσε το Μυστήριο, είπε πως "δεν πρέπει να συγχέουμε τα μεταφυσικά πεδία με τα κοινωνικά".

    Όσο για τον τέως στις σύντομες δηλώσεις του, τόνισε ότι αισθάνεται ιδιαίτερα συγκινημένος, γιατί μετάλαβε μετά από 37 χρόνια στην Ελλάδα. Για αιφνιδιασμό έκανε λόγο ο μητροπολίτης Ιωαννίνων, όταν πριν δυο μέρες του ζητήθηκε από το περιβάλλον του τέως, να υποδείξει εκκλησίες, όπου ο Κωνσταντίνος και η οικογένειά του θα μπορούσαν να εκκλησιαστούν τη Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα, κατά την παραμονή τους στα Γιάννινα.

    Μετά το Μοναστήρι της Τσούκας, ο Κωνσταντίνος και η συνοδεία του κατευθύνθηκαν στο χάνι του Εμίν Αγά, όπου το 1912-13, ήταν το αρχηγείο του Ελληνικού Στρατού για την απελευθέρωση των Ιωαννίνων, επικεφαλής του οποίου ήταν ο τότε διάδοχος Κωνσταντίνος.

    [13] Αναβάλλει το δημοψήφισμα για το ευρώ ο Μπλερ

    24/4/2003 4:48:00 μμ

    Την αναβολή του δημοψηφίσματος για το ευρώ, έπειτα από σχετική συμβουλή του υπουργού Οικονομικών Γκόρντον Μπράουν αποφάσισε ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ, σύμφωνα με τους "Φαϊνάνσιαλ Τάιμς". Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, ο Γκόρντον Μπράουν, ο οποίος μετέβη χθες στην εξοχική κατοικία του Τόνι Μπλερ, του συνέστησε να μην υιοθετηθεί σύντομα το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα, εξηγώντας ότι τα πέντε τεστ σύγκλισης, που έγιναν από το υπουργείο Οικονομικών δεν ήταν ικανοποιητικά. Το Λονδίνο είχε καθορίσει τον Οκτώβριο του 1997 πέντε οικονομικά ''τεστ'' για να επιτραπεί στη στερλίνα να συμμετάσχει στη Νομισματική Ένωση.

    Απέτυχαν τα τεστ

    Τα τεστ αυτά είναι η συμμετρία του οικονομικού κύκλου, η δημιουργία συνθηκών για μακροπρόθεσμες επενδύσεις στη Βρετανία, η διατήρηση της ανταγωνιστικότητας της χρηματαγοράς του Λονδίνου, η προώθηση της ευελιξίας, η υποστήριξη της ανάπτυξης και η δημιουργία θέσεων εργασίας.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο υπουργός Οικονομικών παρουσίασε ένα έγγραφο στον πρωθυπουργό σύμφωνα με το οποίο "μόνο το λιγότερο σημαντικό τεστ", η διατήρηση της ανταγωνιστικότητας της χρηματαγοράς του Λονδίνου, ήταν ικανοποιητικό.

    Εξάλλου το έγγραφο αναφέρει, πως μια σημαντικότερη υποτίμηση της στερλίνας θα ήταν απαραίτητη για την ένταξη στη ζώνη του ευρώ, κάτι που θα ήταν επικίνδυνο για τη βρετανική οικονομία.

    Πάντως, υπογραμμίζουν οι ''Φαϊνάνσιαλ Τάιμς'', ο Μπλερ, ο οποίος είχε ήδη προσωπικά αποφασίσει να αποκλείσει τη διεξαγωγή ενός δημοψηφίσματος το 2003, επιθυμεί να διατηρήσει τη δυνατότητα να ζητήσει τη γνώμη των Βρετανών ως το τέλος της τρέχουσας θητείας του, το αργότερο το 2006.

    Τα μέλη της κυβέρνησης Μπλερ, που τάσσονται υπέρ της υιοθέτησης του ευρώ συνεχίζουν, πάντως, να πιέζουν να οργανωθεί μια συζήτηση στο υπουργικό συμβούλιο σχετικά με την εκτίμηση των τεστ από τον Γκόρντον Μπράουν και με τη συνέχεια, που θα δοθεί, γράφουν οι ''Φαϊνάνσιαλ Τάιμς'', σύμφωνα με τους οποίους η συζήτηση αυτή μπορεί να διεξαχθεί την ερχόμενη Πέμπτη στη διάρκεια της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου.

    [14] Φαύλος κύκλος αίματος σε Ισραήλ και κατεχόμενα

    24/4/2003 5:40:00 μμ

    Ένας Ισραηλινός σκοτώθηκε και ακόμα εννέα τραυματίστηκαν, από επίθεση Παλαιστίνιου καμικάζι, που σημειώθηκε την Πέμπτη σε σιδηροδρομικό σταθμό την πόλη Κφαρ Σάμπα του κεντρικού Ισραήλ. Οι οργανώσεις Ταξιαρχίες των Μαρτύρων του Αλ Ακσα, και Ταξιαρχίες του Αμπού Αλι Μουστάφα, ανέλαβαν από κοινού την ευθύνη για την επίθεση αυτοκτονίας. Εξάλλου, δύο Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν, όταν Ισραηλινοί στρατιώτες άνοιξαν πυρ εναντίον ομάδας νεαρών που τους πετροβολούσαν στη Ραμάλα. Ο Γιασέρ Αραφάτ καταδίκασε τόσο την επίθεση αυτοκτονίας, όσο και τη δολοφονία των δύο ομοεθνών του. Τέλος, πριν την επόμενη Τρίτη θα ανακοινώσει ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Μαχμούντ Αμπάς τη σύνθεση της κυβέρνησής του στο Νομοθετικό Συμβούλιο (παλαιστινιακό κοινοβούλιο).

    Επίθεση αυτοκτονίας σε σιδηροδρομικό σταθμό

    Ένας Ισραηλινός πολίτης σκοτώθηκε και τουλάχιστον εννέα τραυματίστηκαν, από επίθεση Παλαιστίνιου καμικάζι, που σημειώθηκε την Πέμπτη σε σιδηροδρομικό σταθμό την πόλη Κφαρ Σάμπα του κεντρικού Ισραήλ.

    Οι ισραηλινοί τηλεοπτικοί και ραδιοφωνικοί σταθμοί μετέδωσαν ότι ο Παλαιστίνιος καμικάζι, που έχασε επίσης τη ζωή του, πυροδότησε τα εκρηκτικά στη σκάλα του σταθμού, μόλις ένας από τους φρουρούς ασφαλείας ζήτησε να του κάνει έρευνα.

    Σύμφωνα με ισραηλινές πηγές ο δράστης της επίθεσης, ο οποίος φορούσε ζώνη με εκρηκτικά, ήταν 18 χρονών, καταγόταν από τον προσφυγικό καταυλισμό Μπαλάτα, κοντά στη Ναμπλούς της Δυτικής Όχθης και λεγόταν Αχμεντ αλ Χατίμπ.

    Οι οργανώσεις Ταξιαρχίες των Μαρτύρων του Αλ Ακσα, ένοπλη οργάνωση που συνδέεται με την οργάνωση Φατάχ, και Ταξιαρχίες του Αμπού Αλι Μουστάφα, του PFLP ανέλαβαν την ευθύνη για την επίθεση αυτοκτονίας.

    Δύο νεκροί Παλαιστίνιοι στη Ραμάλα

    Δύο Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν την Πέμπτη όταν ισραηλινοί στρατιώτες άνοιξαν πυρ εναντίον ομάδας νεαρών που τους πετροβολούσαν.

    Νεκροί είναι ο 24χρονος Οσάμα Χαμντούλα και ο 18χρονος Φακρ Εζετ, οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους όταν ισραηλινοί στρατιώτες εισέβαλαν με στρατιωτικά τζιπ σε ένα χωριό 12 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Ραμάλα και έγιναν δεκτοί με εχθρικές διαθέσεις από ένοπλους Παλαιστίνιους και ανήλικους μαθητές.

    Με ανακοίνωσή του ο Γιάσερ Αραφάτ καταδίκασε τόσο την επίθεση αυτοκτονίας μέλους των Μαρτύρων του Αλ Ακσά στο σταθμό της πόλης Κφαρ Σάμπα, καθώς και τη δολοφονία των δύο Παλαιστίνιων από ισραηλινούς στη Ραμάλα.

    Πριν από την Τρίτη η σύνθεση της νέας κυβέρνησης Αμπάς

    Πριν την επόμενη Τρίτη θα ανακοινώσει ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Μαχμούντ Αμπάς τη σύνθεση της κυβέρνησής του στο Νομοθετικό Συμβούλιο (παλαιστινιακό κοινοβούλιο). Ο Αμπάς δεν θα προβεί σε ανακοίνωση πριν από τη συνεδρίαση του Νομοθετικού Συμβουλίου, το οποίο θα συγκληθεί ''την Κυριακή, ή τη Δευτέρα'' για να ψηφίσει την κυβέρνηση, διευκρίνισε προς το Γαλλικό Πρακτορείο ο αξιωματούχος.

    Ο πρωθυπουργός, ο οποίος πήρε τελικά την Τετάρτη την έγκριση του Γιάσερ Αραφάτ για τη σύνθεση του υπουργικού συμβουλίου του, ενημέρωσε τους υπουργούς για τον ''επίσημο διορισμό'' τους, πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

    Την ίδια ώρα οι παλαιστινιακές εφημερίδες δημοσίευσαν την Πέμπτη έναν ανεπίσημο κατάλογο των μελών της κυβέρνησης του Αμπάς, ο οποίος αναλαμβάνει καθήκοντα πρωθυπουργού και υπουργού Εσωτερικών. Η κυβέρνηση αριθμεί 26 μέλη, περιλαμβανομένου του Αμπάς.

    Σύμφωνα με τον κατάλογο αυτό, δημιουργήθηκε μια θέση γενικού γραμματέα της κυβέρνησης την οποία αναλαμβάνει ο Χάκαμ Μπαλάουϊ, ενώ ο Μοχάμαντ Νταχλάν, ο διορισμός του οποίου είχε προκαλέσει μια κρίση ανάμεσα στον Αμπάς και τον Γιάσερ Αραφάτ, διορίσθηκε στη σημαντική θέση του υφυπουργού αρμόδιου για την Εσωτερική Ασφάλεια. Δημιουργήθηκε ένα χαρτοφυλάκιο Εξωτερικών Υποθέσεων, το οποίο φέρεται να αναλαμβάνει ο Ναμπίλ Σάατ, ο υπουργός Διεθνούς Συνεργασίας της απερχόμενης κυβέρνησης.

    Ο Ναμπίλ Αμρ, ο οποίος εδώ και πολλούς μήνες ασκεί έντονη κριτική στον Γιάσερ Αραφάτ, αναλαμβάνει τη θέση του υπουργού Πληροφόρησης στη θέση του Γιάσερ Αμπεντ Ράμπο, ο οποίος γίνεται υφυπουργός αρμόδιος για τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.

    Ο Σαέμπ Ερακάτ, ένας από τους κύριους διαπραγματευτές με το Ισραήλ, ο οποίος κατείχε το χαρτοφυλάκιο των Τοπικών Κοινοτήτων, γίνεται υπουργός Τηλεπικοινωνιών.

    Το υπουργείο Οικονομικών παραμένει στον Σαλάμ Φαγιάντ και το υπουργείο Οικονομίας, Εμπορίου και Βιομηχανίας στον Μάχερ αλ-Μάσρι. Ο Νασρ Γιούσεφ τίθεται επικεφαλής του νέου υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

    [15] Επεισόδιο σε διαδήλωση στο Παρίσι

    24/4/2003 5:04:00 μμ

    Συγκρούσεις σημειώθηκαν την Πέμπτη μεταξύ διαδηλωτών και υπαλλήλων της πρεσβείας της Κούβας, στο Παρίσι. Το επεισόδιο ξεκίνησε όταν μια ομάδα περίπου 30 διαδηλωτών της οργάνωσης Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα (RSF) έφτασαν το πρωί έξω από την πρεσβεία της Κούβας και αλυσσόδεσαν συμβολικά τα παράθυρα, φωνάζοντας το σύνθημα ''Ναι στην Κούβα, όχι στον Φιντέλ'' και ανεμίζοντας πανό με το σύνθημα ''Κούβα = Φυλακή''. Από την πλευρά τους, περίπου 30 υπάλληλοι της πρεσβείας, προσπάθησαν να σπάσουν τις αλυσσίδες με ρόπαλα, απαντώντας με το σύνθημα ''Ναι στον Φιντέλ''. Από τη σύγκρουση, τραυματίστηκε ελαφρά στο κεφάλι ο γενικός γραμματέας της οργάνωσης Ρομπέρ Μενάρ. Μετά από μισή ώρα περίπου και αφού έφτασε η αστυνομία, οι συγκρούσεις σταμάτησαν, οπότε οι υπάλληλοι της πρεσβείας άρχισαν να χορεύουν υπό τους ήχους κουβανέζικων ρυθμών.

    Η RSF είχε οργανώσει την εκδήλωση σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη φυλάκιση 26 δημοσιογράφων στην Κούβα. Μεταξύ των διαδηλωτών ήταν οι Κουβανοί συγγραφείς Ζόε Βαλντές και Εντουάρντο Μανέτ, ο κινηματογραφιστής Ρομέν Γκουπίλ και ο Γάλλος φιλόσοφος Πασκάλ Μπρικνέρ.

    ''Εχουμε πραγματοποιήσει δεκάδες εκδηλώσεις, αλλά είναι η πρώτη φορά που πέφτουμε πάνω σε μία συμμορία μπράβων. Αυτό δείχνει τι είναι αυτό το καθεστώς, περιγράφει τη βία αυτού του καθεστώτος, αλλά δεν θα σταματήσουμε εδώ'', δήλωσε ο Μενάρ σχολιάζοντας το συμβάν.

    [16] Στη Μόσχα την Τρίτη ο Τόνι Μπλερ

    24/4/2003 4:32:00 μμ

    Φωτό Αρχείου

    Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Τόνι Μπλερ θα πραγματοποιήσει σύντομη επίσκεψη εργασίας την Τρίτη στη Μόσχα για συζητήσεις με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, ανακοίνωσε σήμερα η υπηρεσία Τύπου του Κρεμλίνου. Θα είναι η πρώτη συνάντηση των δύο ανδρών από τότε που άρχισε ο πόλεμος στο Ιράκ, τον οποίο ξεκίνησε στις 20 Μαρτίου ο αμερικανο-βρετανικός συνασπισμός χωρίς την έγκριση του ΟΗΕ. Η Ρωσία ήταν σταθερά αντίθετη σ' αυτή τη στρατιωτική επιχείρηση και σήμερα τάσσεται κατά της άρσης των κυρώσεων σε βάρος του Ιράκ, την οποία ζητεί η Ουάσινγκτον, αν δεν δώσουν γι' αυτή το πράσινο φως οι επιθεωρητές αφοπλισμού των Ηνωμένων Εθνών.

    [17] Επίσκεψη Ερντογάν στα κατεχόμενα

    24/4/2003 12:17:00 μμ

    Στα κατεχόμενα της Κύπρου θα βρεθεί σύντομα ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προκειμένου να αντισταθμιστεί η επίσκεψη του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη στην Κύπρο. Τα παραπάνω δήλωσε ο ίδιος ο Ερντογάν σε αποκλειστική του συνέντευξη στην φιλοκυβερνητική εφημερίδα "Γιενί Σαφάκ", ενώ υπογραμμίζει την ανάγκη διαμόρφωσης κοινής γραμμής της τουρκικής πλευράς στο Κυπριακό. Ο Τούρκος Πρωθυπουργός τόνισε ότι δεν είναι δυνατόν να ευθυγραμμιστεί με τον κατοχικό ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, καθώς συνέχεια αλλάζει θέσεις, ενώ επισήμανε ότι πρέπει να ταχθούν υπέρ της λύσης και να δεχθούν το σχέδιο Ανάν ως διαπραγματεύσιμο.

    ''Λάθος η στάση Ντενκτάς στη Χάγη''

    Επίσης, ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι πρότεινε στον πρόεδρο της δημοκρατίας Αχμέτ Νετζντέτ Σεζέρ να καθοριστούν τα "ουκ άνευ" της τουρκικής πλευράς στο Κυπριακό.

    Όσον αφορά στις θέσεις που εξέφρασε ο Ντενκτάς στη Χάγη, Τούρκος Πρωθυπουργός τόνισε ότι "αν ο Ντενκτάς πηγαίνοντας στη Χάγη, δεν έκανε τις δηλώσεις που έκανε και τασσόταν υπέρ της λύσης, θα είχε στριμώξει τον Παπαβδόπουλο".

    Τέλος, "ως διπλωματικό λάθος", χαρακτήρισε τη συνάντηση της τουρκοκυπριακής αντιπολίτευσης με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, ενώ διευκρίνισε ότι η επίσκεψή του στα κατεχόμενα θα επισπευτεί μετά την παραπάνω συνάντηση.

    [18] Ένοχη η Ουΐνι Μαντέλα για απάτες και κλοπές

    24/4/2003 2:49:00 μμ

    Δικαστήριο καταδίκασε σήμερα την Ουΐνι Μαντικιζέλα-Μαντέλα, σύμβολο του αγώνα κατά του Aπαρτχάιντ, καθώς και τον χρηματιστή της, Aντι Μούλμαν, για δεκάδες κατηγορίες απάτης και κλοπής που σχετίζονται με ψευδείς αιτήσεις για τραπεζικά δάνεια. ''Οι αποδείξεις είναι συντριπτικές'', δήλωσε ο δικαστής Πιτ Τζόνσον στο δικαστήριο της Πρετόρια. Παρόλο που οι συνήγοροι της τέως συζύγου του πρώην προέδρου της Νότιας Αφρικής, Νέλσον Μαντέλα, είχαν υποστηρίξει πως εξαπατήθηκε και συμμετείχε δίχως να το γνωρίζει σε μια απάτη, ο δικαστής Τζόνσον δήλωσε πως είναι ''εντελώς απίθανο'' να μην γνώριζε την απάτη και την έκρινε ένοχη για 43 κατηγορίες απάτης και 25 κατηγορίες κλοπής.

    Ήδη αμαυρωμένη η εικόνα της

    Ο Μούλμαν καταδικάσθηκε για 58 κατηγορίες απάτης και 25 κλοπής.

    Αμφότεροι είχαν δηλώσει αθώοι σε 85 κατηγορίες για απάτη και κλοπή, η μέγιστη ποινή για τις οποίες είναι 15 χρόνια κάθειρξη.

    Η Μαντικιζέλα-Μαντέλα δεν έδειξε καμιά αντίδραση όταν ανακοινώθηκαν οι ετυμηγορίες, σ' ένα δικαστήριο που ήταν γεμάτο δημοσιογράφους, συγγενείς και υποστηρικτές των δύο κατηγορουμένων.

    Οι εισαγγελείς υποστήριξαν πως επιστολές με την υπογραφή της Μαντικιζέλα-Μαντέλα χρησιμοποιήθηκαν για να εξασφαλιστούν δάνεια για εικονικούς εργαζόμενους στην Ένωση Γυναικών του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου, της οποίας ηγείται.

    Η " Μητέρα του Έθνους'' υπήρξε σύμβολο του αγώνα κατά του απαρτχάιντ στη διάρκεια των 27 χρόνων που ο πρώην σύζυγός της πέρασε στη φυλακή, αλλά η εικόνα της αμαυρώθηκε όταν καταδικάσθηκε το 1991 για απαγωγή και ως συνεργός σε επίθεση σε σχέση με το θάνατο ενός 14χρονου ακτιβιστή του γκέτο. Της είχε επιβληθεί ποινή κάθειρξης έξι ετών, η οποία στην έφεση μετατράπηκε σε πρόστιμο.

    [19] Πολύνεκρο τροχαίο στη Νιγηρία

    24/4/2003 12:47:00 μμ

    Τραγικό θάνατο βρήκαν 39 άνθρωποι και 50 τραυματίστηκαν, μετά από σύγκρουση λεωφορείων στα περίχωρα της πρωτεύουσας της Νιγηρίας. Το δυστύχημα συνέβη το βράδυ της Τρίτης κοντά στην πόλη Γουαγκουαλάντα και σύμφωνα με εκπρόσωπο της αστυνομίας, η σύγκρουση των δύο λεωφορείων ήταν μετωπική.

    [20] Την ερχόμενη εβδομάδα πιθανότατα η νέα κυβέρνηση

    24/4/2003 4:42:00 μμ

    Ο σχηματισμός της ιρακινής κυβέρνησης θα αρχίσει στο τέλος της επόμενης εβδομάδας, δήλωσε ο Αμερικανός πολιτικός διοικητής στο Ιράκ, Τζέι Γκάρνερ. ''Πιστεύω πως η διαδικασία σχηματισμού κυβέρνησης στο Ιράκ θα αρχίσει στο τέλος της άλλης εβδομάδας, στην οποία θα συμμετέχουν Ιρακινοί", επισήμανε ο Γκάρνερ σε συνέντευξή του στη Βαγδάτη, χωρίς όμως να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. Ο Αμερικανός απόστρατος στρατηγός είπε ακόμα πως ο Αχμαντ Σάλαμπι, αρχηγός του Ιρακινού Εθνικού Κογκρέσου δεν είναι η επιλογή της Ουάσινγκτον για να ηγηθεί του Ιράκ. Επίσης επανέλαβε πως ο Μοχάμεντ Μόχσεν Ζουμπάιντι δεν αναγνωρίζεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες ως δήμαρχος της Βαγδάτης και, αν οι Ιρακινοί τον απορρίψουν, θα εκδιωχθεί από τη θέση του.

    Σε λειτουργία τα διυλιστήρια για εσωτερική χρήση

    Ο Γκάρνερ ανακοίνωσε πως ορισμένα υπουργεία είναι πιθανό να λειτουργήσουν την επόμενη εβδομάδα. ''Έχουμε εγκαταστήσει ένα συντονιστή σε κάθε υπουργείο'', είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας πως είναι οι Ιρακινοί που θα αναλάβουν τη διεύθυνση των υπουργείων.

    Επίσης, διευκρίνισε πως, αν κάποιο υπουργείο έχει καταστραφεί από τους βομβαρδισμούς, θα βρεθεί ένα άλλο κτήριο και θα αγοραστεί ο αναγκαίος εξοπλισμός.

    Στην ίδια συνέντευξη Τύπου, ο στρατηγός Καρλ Στροκ, βοηθός του Γκάρνερ δήλωσε πως ήδη άρχισε η ροή ενός τμήματος της παραγωγής πετρελαίου και αερίου στο βόρειο και το νότιο Ιράκ για να καλυφθούν οι ανάγκες των Ιρακινών.

    ''Είμαστε έτοιμοι να αντλούμε περίπου 175.000 βαρέλια την ημέρα που θα τα στέλνουμε στα διυλιστήρια της Βασόρας και σε ορισμένα εργοστάσια που βρίσκονται στην ίδια περιοχή'', είπε ο Στροκ και πρόσθεσε πως το πετρέλαιο αυτό προορίζεται αποκλειστικά για εσωτερική κατανάλωση.

    Σήμερα, ο Γκάρνερ και οι συνεργάτες του απόλαυσαν ένα τυπικό αμερικανικό γεύμα με χάμπουργκερ, χοτ ντογκ και Κόκα Κόλα σε ένα από τα προεδρικά μέγαρα του Σαντάμ στη Βαγδάτη. Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι, περίπου εκατό, συγκεντρώθηκαν σε έναν από τους κήπους του μεγάρου και απόλαυσαν το φαγητό τους περιτριγυρισμένοι από τεράστια αγάλματα του Σαντάμ.

    [21] Ανάν:ΗΠΑ-Βρετανία να αναλάβουν τις ευθύνες ως κατοχική δύναμη

    24/4/2003 3:40:00 μμ

    Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν κάλεσε την Πέμπτη, την αμερικανο-βρετανική συμμαχία στο Ιράκ ''να αναλάβει τις ευθύνες της ως κατοχικής δύναμης'' έναντι των Ιρακινών πολιτών. Μιλώντας στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ που συνήλθε στην έδρα του Οργανισμού στη Γενεύη, ο Ανάν εξέφρασε την ελπίδα ότι η συμμαχία αυτή θα ''δηλώσει με σαφήνεια την πρόθεσή της να λειτουργήσει αυστηρά στο πλαίσιο των Συνθηκών της Γενεύης και των Κανόνων της Χάγης σχετικά με τους αιχμαλώτους πολέμου και θα αναλάβει τις ευθύνες της ως κατοχικής δύναμης όσον αφορά τη διατήρηση της τάξης, της ασφάλειας και της ευημερίας των πολιτών''. ''Ας ελπίσουμε όλοι ότι με το τέλος του πολέμου θα αρχίσει μία νέα εποχή σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Ιράκ'', είπε ο γενικός γραμματέας ενώπιον των αντιπροσώπων των 53 χωρών-μελών της Επιτροπής, η 59η ετήσια σύνοδος της οποίας ολοκληρώνεται αύριο Παρασκευή μετά από έξι εβδομάδες συζητήσεων.

    Ακύρωσε την περιοδεία του στην Ευρώπη

    Ο Κόφι Ανάν καταλήγοντας δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει ότι ''η απόφαση για πόλεμο χωρίς την εκπεφρασμένη άδεια του Συμβουλίου Ασφαλείας δημιούργησε βαθιές διαιρέσεις, οι οποίες πρέπει να ξεπεραστούν εάν θέλουμε να οργανώσουμε αποτελεσματικά τη μεταπολεμική φάση στο Ιράκ και να αφοσιωθούμε στην επίλυση άλλων διεθνών κρίσεων''.

    Εν τω μεταξύ, όπως ανακοινώθηκε από το Γραφείο Τύπου του Κόφι Ανάν, ο γενικός γραμματέας αποφάσισε να διακόψει την περιοδεία του στην Ευρώπη και σήμερα επιστρέφει στη Νέα Υόρκη. Η απόφαση αυτή, διευκρινίζεται, ελήφθη ''υπό το φως της κατάστασης στο Ιράκ, στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και σε άλλες περιοχές του κόσμου''.

    Ο Κόφι Ανάν επρόκειτο να μεταβεί αύριο στο Παρίσι για να παραστεί σε σύσκεψη των επικεφαλής των υπηρεσιών και των προγραμμάτων του ΟΗΕ και την Τρίτη επρόκειτο να πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στη Βέρνη, ενώ στην αρχή της εβδομάδας επισκέφθηκε τη Βιέννη.

    Επίσης, ακύρωσε τη συνέντευξη Τύπου που επρόκειτο να δώσει στη Γενεύη, λόγω κρυολογήματος που έπαθε στη Βιέννη με αποτέλεσμα να ''κλείσει η φωνή του''.

    [22] Αντίθετο το Ιράν στη δράση των Μουτζαχεντίν του λαού

    24/4/2003 12:59:00 μμ

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να λογοδοτήσουν για το ότι οι Μουτζαχεντίν του λαού, που διατηρούν βάσεις στο Ιράκ, έχουν τη δυνατότητα να συνεχίσουν την ένοπλη δράση τους εναντίον της Τεχεράνης, όπως τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Καμάλ Χαραζί. Οι Μουτζαχεντίν του λαού, η μεγαλύτερη ένοπλη οργάνωση της ιρανικής αντιπολίτευσης, ανακοίνωσαν την Τετάρτη ότι μία συμφωνία η οποία επιτεύχθηκε με τις αμερικανικές δυνάμεις τους επιτρέπει να διατηρήσουν τα όπλα τους και να συνεχίσουν τη δράση τους εναντίον του ιρανικού καθεστώτος.

    Η Τεχεράνη δεν προωθεί τον ρόλο της σιιτικής κοινότητας στο Ιράκ

    Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών υποστήριξε ότι αν οι πληροφορίες είναι ακριβείς, αυτό θα αποκάλυπτε τις μυστικές προθέσεις των Αμερικανών για την περιοχή και θα ήταν αντίθετο με τους κανόνες του διεθνούς δικαίου.

    "Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα έπρεπε να λογοδοτήσουν για αυτό", τόνισε χαρακτηριστικά ο Καμάλ Χαραζί, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου που έδωσε την Τεχεράνη με τον Γάλλο ομόλογό του Ντομινίκ ντε Βιλπέν.

    Επίσης, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών απέρριψε τις αμερικανικές κατηγορίες ότι η Τεχεράνη αναμειγνύεται στα εσωτερικά του Ιράκ και σημείωσε ότι η χώρα του δεν επιζητεί την ενίσχυση του ρόλου της σιιτικής κοινότητας στο Ιράκ.

    "Φυσικά η πλειοψηφία του πληθυσμού του Ιράκ είναι Σιίτες, αλλά δεν επιμένουμε στον ρόλο των Σιιτών. Για μας Σιίτες, Σουνίτες, Τούρκοι και Αραβες είναι το ίδιο. Όλοι πρέπει να παίξουν τον ρόλο τους σε ένα δημοκρατικό Ιράκ", δήλωσε ο Καμάλ Χαραζί.

    [23] Έξαλλοι οι Ισπανοί με τις δικαιολογίες των Αμερικανών

    24/4/2003 5:09:00 μμ

    Το Σοσιαλιστικό Κόμμα της αντιπολίτευσης στην Ισπανία κατηγόρησε σήμερα τις ΗΠΑ για προσπάθεια δικαιολόγησης του θανάτου του εικονολήπτη Χοσέ Κούζο, που σκοτώθηκε στην επίθεση των αμερικανικών δυνάμεων στο ξενοδοχείο "Παλαιστίνη" της Βαγδάτης. Η Ουάσινγκτον διατύπωσε "προφάσεις" αντί να παραδεχθεί ότι η επίθεση είναι "ηθικά και δεοντολογικά" επιλήψιμη, ανέφερε ο εκπρόσωπος του Σοσιαλιστικού Κόμματος Χεσούς Καλντέρα. Ο Μάνουελ Φράγκα, βετεράνος πολιτικός του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος του πρωθυπουργού Χοσέ Μαρία Αθνάρ επιβεβαίωσε, πως ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ απέστειλε επιστολή για το συμβάν στην Ισπανίδα ομόλογό του Ανα Παλάθιο. Ο Πάουελ υποστήριξε, ότι τα αμερικανικά στρατεύματα έβαλαν κατά του ξενοδοχείου για να αποκρούσουν επίθεση κατά την διάρκεια του πολέμου εναντίον του Ιράκ, στις 8 Απριλίου.

    ''Δεν έπεσαν πυροβολισμοί'', λένε οι δημοσιογράφοι

    "Υπό καθεστώς απειλών, δεχόμενοι πυρά και με τον κίνδυνο απωλειών, οι δυνάμεις μας έπρεπε να αμυνθούν. Η χρήση βίας ήταν δικαιολογημένη", αναφέρεται μεταξύ άλλων στην επιστολή στην οποία προστίθεται ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες, "δεν θεωρούν τους αμάχους και τα μη στρατιωτικά κτίρια ως στρατιωτικούς στόχους".

    Στη συγκεκριμένη επίθεση εναντίον του ξενοδοχείου, εκτός από τον ισπανό εικονολήπτη σκοτώθηκε και ο Ουκρανός συνάδελφός του Τάρας Πρότσιουκ.

    Δημοσιογράφοι, που διέμεναν στο ξενοδοχείο ανέφεραν ότι δεν ερρίφθησαν πυροβολισμοί πριν από την αμερικανική επίθεση. Ο Πάουελ "παραποίησε" τα γεγονότα, τόνισε ο Καλντέρα. Σύμφωνα με τον Φράγκα, οι ΗΠΑ διέταξαν ανακρίσεις για το περιστατικό, για το οποίο η κυβέρνηση της Μαδρίτης, σύμμαχος των ΗΠΑ στον πόλεμο, δεν διαμαρτυρήθηκε επίσημα.

    [24] Έκθεση ΟΟΣΑ για την οικονομία

    24/4/2003 4:40:00 μμ

    Στο 3,6% τοποθετεί τον πήχη της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας για το τρέχον έτος ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης στην εξαμηνιαία έκθεση Economic Outlook, ενώ ακόμη υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης, ο οποίος θα αγγίξει το 4% προβλέπεται για το 2004. Σύμφωνα με τον διεθνή οργανισμό η οικονομική δραστηριότητα θα συνεχίσει να επωφελείται από την προετοιμασία των Ολυμπιακών Αγώνων, τα χαμηλά επιτόκια και την εισροή κοινοτικών πόρων. Στην έκθεση, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, ο ΟΟΣΑ απευθύνει και συστάσεις για αυστηρό έλεγχο των δημοσίων δαπανών, μεγαλύτερη αποδοτικότητα στη λειτουργία του δημόσιου τομέα και περαιτέρω μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό, την αγορά εργασίας και τις αγορές προϊόντων.

    Είναι ενθαρρυντικό ότι, ενώ οι ελληνικές εξαγωγές προϊόντων και υπηρεσιών το 2001 υποχώρησαν κατά 1,6% και το 2002 ακόμη περισσότερο κατά 4,5%, το 2003 αναμένεται αύξηση τους κατά 2,9% και το 2004 ακόμη πιο πολύ κατά 7,3%, με την προϋπόθεση φυσικά ότι στο μεταξύ η παγκόσμια οικονομία θα έχει έστω και βραδέως επιταχύνει την ανάκαμψη της.

    Όμως ο πληθωρισμός, που ήταν κατά μέσο όρο 3,9% το 2002, παρά την προβλεπόμενη συγκράτηση του φέτος, εκτιμάται ότι θα παραμείνει στην Ελλάδα πάνω από το μέσο όρο της ευρωζώνης, γύρω στο 3,5% για τη διετία 2003-04, ενώ ισχυρός παραμένει και ο δομικός πληθωρισμός, με τις τιμές στον τομέα των υπηρεσιών να αυξάνονται ιδιαίτερα γρήγορα, κατά τον ΟΟΣΑ.

    Από την άλλη πλευρά, το έλλειμμα ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, που έφθασε το 6,5% του ΑΕΠ το 2002, αναμένεται σταδιακά να περιοριστεί. Το ποσοστό της ανεργίας το 2002, γύρω στο 10%, χαρακτηρίζεται υψηλό, αλλά αναμένεται να υποχωρήσει στο 9,5% το 2003 και στο 9,1% το 2004.

    Ο ρυθμός ανάπτυξης, η αύξηση του ΑΕΠ, αναμένεται γύρω στο 3,5-3,6% το 2003 και 3,9-4% το 2004, κυρίως χάρη στις προετοιμασίες για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, τις εισροές του Γ' ΚΠΣ και τα χαμηλά τραπεζικά επιτόκια, τα οποία διατηρούν υψηλή την εγχώρια ιδιωτική κατανάλωση.

    Με βραδύ ρυθμό ανακάπτει η διεθνής οικονομία

    Στο μεταξύ με βραδείς ρυθμούς θα ανακάμψει από την ύφεση η παγκόσμια οικονομία, εκτιμά ο ΟΟΣΑ. Επισημαίνει πάντως ότι οι ανησυχίες σχετικά με τον πόλεμο, την τρομοκρατία και την επιδημία της άτυπης πνευμονίας εξακολουθούν να συνιστούν απειλή για την ανάπτυξη και την ευημερία.

    Ο ΟΟΣΑ προβλέπει ασθενή ρυθμό ανάπτυξης 1,9% της οικονομίας των 30 χωρών μελών του φέτος, λίγο πολύ στα περυσινά επίπεδα, αλλά εκτιμά συμπαγέστερη ανάκαμψη με ρυθμό ανάπτυξης 3% στο 2004.

    "Η παρούσα έκθεση Economic Outlook εξακολουθεί να βλέπει προοπτικές σταδιακής, αν και όχι εντυπωσιακής, ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας ως το πλέον πιθανό σενάριο. Αν και μια νέα ολίσθηση στην ύφεση δεν μπορεί να αποκλειστεί κατηγορηματικά, παραμένει προοπτική που συγκεντρώνει περιορισμένες πιθανότητες", αναφέρει στον πρόλογο της έκθεσης ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΟΟΣΑ Ζαν-Φιλίπ Κοτίς.

    [25] Αγορά: Επάρκεια και καλές τιμές, αλλά ''τσουχτερά'' τα οπωροκηπευτικά

    24/4/2003 3:17:00 μμ

    Σε υψηλά επίπεδα διατηρείται η τιμή της ντομάτας της οποίας η τιμή διαμορφώνεται μέχρι και 2,80 ευρώ το κιλό παρά τους ελέγχους του ΣΔΟΕ και των συνεργείων του υπουργείου Ανάπτυξης στους μεγαλύτερους χονδρεμπόρους. Ο υφυπουργός Ανάπτυξης Χρήστος Θεοδώρου, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του την Μ. Πέμπτη σε λαϊκή αγορά του Πειραιά, ζήτησε από τους καταναλωτές να μην αγοράζουν τομάτες, ενώ κατά τα άλλα διαπίστωσε επάρκεια και καλές τιμές. Στο μεταξύ μικτή εικόνα παρουσίασε η εξέλιξη των τιμών χονδρικής της κεντρικής κρεαταγοράς Αθηνών τις τελευταίες ημέρες έναντι της περασμένης εβδομάδας. Οι αναμενόμενες ανοδικές τάσεις που καταγράφηκαν από τη Μεγάλη Δευτέρα μέχρι και σήμερα ήταν περιορισμένης έκτασης με αποτέλεσμα οι τιμές του κλάδου να παραμείνουν στα αντίστοιχα περυσινά επίπεδα, ενώ σημειώθηκαν και μειώσεις τιμών σε έναν μικρό αριθμό προϊόντων.

    Πτωτικά αναμένεται να κινηθούν οι τιμές

    Η ανωτέρω εξέλιξη αποδίδεται κατά κύριο λόγο στις εκτιμήσεις των επιχειρήσεων για αυξημένη κατανάλωση κρέατος που παρατηρείται συνήθως στις αρχές της Μεγάλης Εβδομάδας.

    Ωστόσο σύμφωνα με στοιχεία του Οργανισμού, την Μεγάλη Παρασκευή, καθώς και το Μεγάλο Σάββατο η τιμολόγηση στα αγαθά του κλάδου αναμένεται να ακολουθήσει πτωτική τάση ώστε να τονωθεί περαιτέρω η ζήτηση κρέατος.

    Στο μεταξύ, από τις τιμοληψίες που διενεργήθηκαν στις χονδρεμπορικές επιχειρήσεις με έδρα στον Οργανισμό Κεντρικής Αγοράς Αθηνών, προέκυψε ότι κατά το διάστημα μεταξύ της Μεγάλης Δευτέρας και της Μεγάλης Πέμπτης στη χονδρική η μέση τιμή των εγχωρίως παραγόμενων αμνοεριφίων αυξήθηκε κατά 8,44% έναντι των μέσων τιμών της εβδομάδας που προηγήθηκε, φθάνοντας τα 5,54 ευρώ το κιλό.

    Τα αμνοερίφια FYROM διαμόρφωσαν μέση τιμή χονδρικής 4,64 ευρώ το κιλό (αύξηση 8,66%), τα ντόπια κατσίκια διατέθηκαν στα 6,01 ευρώ το κιλό (αύξηση 8,19%) και τα χοιρινά εγχώριας παραγωγής στα 2,06 ευρώ το κιλό (αύξηση 8,57%).

    Αντίθετα, πτωτικά κατά 7,95% κινήθηκαν οι μέσες τιμές των αμνοεριφίων Βουλγαρίας (4,11 ευρώ το κιλό), καθώς και μοσχαριών εξωτερικού τα οποία τιμολογήθηκαν στα 4,10 ευρώ το κιλό (μείωση 6,44%).

    Σημειώνεται ότι οι σημαντικές εισαγωγές αμνοεριφίων που πραγματοποιήθηκαν από τις αρχές της Μεγάλης Εβδομάδας, από γειτονικές κυρίως χώρες όπως Βουλγαρία και FYROM, συνέβαλαν καθοριστικά στη συγκράτηση των τιμών και σε ορισμένες περιπτώσεις στην πτώση τους έως και 7,95%.

    Υπενθυμίζεται ότι ψωμί για 4 μέρες πρέπει να αγοράσουν οι καταναλωτές το Μεγάλο Σάββατο και οι φούρνοι την Κυριακή του Πάσχα θα είναι ανοικτοί μόνο για το ψήσιμο φαγητών.

    Τα κρεοπωλεία τη Μεγάλη Παρασκευή θα είναι ανοικτά από τις 12 μέχρι τις 9 το βράδυ και το Μεγάλο Σάββατο από τις 7,30 το πρωί μέχρι τις 4 το απόγευμα, ενώ τα εμπορικά αύριο από τη 1 το μεσημέρι μέχρι τις 7 το απόγευμα και το μεγάλο Σάββατο από το πρωί μέχρι τις 3 το μεσημέρι.

    Κανονικά θα λειτουργήσουν και οι λαϊκές τις επόμενες δύο μέρες.

    Ο υφυπουργός Ανάπτυξης Χρήστος Θεοδώρου το Μεγάλο Σάββατο θα επισκεφθεί τη Βαρβάκειο Αγορά.

    [26] Και πέμπτη θητεία στο 'τιμόνι' της FED θέλει ο Γκρίνσπαν

    24/4/2003 12:33:00 μμ

    Ο πρόεδρος της Aμερικανικής Κεντρικής Τράπεζας (FED), Αλαν Γκρίνσπαν δήλωσε ότι θα αποδεχόταν μία πέμπτη θητεία ως επικεφαλής της πλέον ισχυρής κεντρικής τράπεζας στον κόσμο, εάν ο πρόεδρος Τζορτζ Μπους τον πρότεινε ως υποψήφιο για το αξίωμα. ''Ο πρόεδρος και εγώ δεν το έχουμε συζητήσει, αλλά εκτιμώ ιδιαίτερα την εμπιστοσύνη του. Εχω το προνόμιο να έχω ορισθεί από πέντε προέδρους σε διάφορες θέσεις'', αναφέρει στην ανακοίνωση του ο 77χρονος Γκρίνσπαν, ο οποίος αυτές τις ημέρες αναρρώνει από επιτυχή εγχείριση προστάτη.

    Ο πρόεδρος Μπους έχει δηλώσει ότι υποστηρίζει την υποψηφιότητα του Αλαν Γκρίνσπαν για μία ακόμα προεδρία στην κεντρική ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ.

    Η τρέχουσα θητεία του Αλαν Γκρίνσπαν στην προεδρία της Fed εκπνέει τον Ιούνιο του 2004.

    Εάν παραμείνει στο αξίωμα αυτό έως το 2006, θα ξεπεράσει το ρεκόρ του Ουίλιαμ Μακ Τσέσνι Μάρτιν, ο οποίος υπηρέτησε στο αξίωμα αυτό από τον Απρίλιο του 1951 έως τον Ιανουάριο του 1970. Ο Γκρίνσπαν ανέλαβε την προεδρία της Fed για πρώτη φορά στις 11 Αυγούστου, 1987.

    [27] Champions League: ''Πήρε'' την πρόκριση η Ρεάλ

    24/4/2003 6:29:00 μμ

    Σ' έναν από τους πιο θεαματικούς αγώνες στην ιστορία του Champions League, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ νίκησε 4-3 τη Ρεάλ Μαδρίτης στο "Ολντ Τράφορντ". Παρά το σκορ η "βασίλισσα" πήρε την πρόκριση στους "4" της διοργάνωσης, καθώς είχε επικρατήσει 3-1 στον πρώτο αγώνα. Στους ημιτελικούς, η κάτοχος του τροπαίου θα αντιμετωπίσει τη Γιουβέντους. Ο Σερ Αλεξ Φέργκιουσον επέλεξε ν' αφήσει στον πάγκο τον Ντέιβιντ Μπέκαμ, ενώ ο Χουάν Σεμπαστιάν Βερόν επέστρεψε στην ενδεκάδα της Γιουνάιτεντ μετά από έξι εβδομάδες. Οι 67.000 φίλαθλοι (ανάμεσά τους και 3.000 οπαδοί της "βασίλισσας") που βρέθηκαν στο "Ολντ Τράφορντ", δημιούργησαν φανταστική ατμόσφαιρα και ήταν φυσικό οι γηπεδούχοι να μπουν πιο δυνατά στο παιχνίδι.

    Αποζημιώθηκε για την τεράστια προσπάθεια

    Στον πρώτο αγώνα, η Ρεάλ ευτύχησε να ανοίξει το σκορ στην πρώτη της ευκαιρία, όταν στο 12' ο Γκούτι τροφοδότησε τον Ρονάλντο και ο Βραζιλιάνος "εκτέλεσε" τον Μπαρτέζ στην κλειστή του γωνία.

    Το γκολ αυτό "πάγωσε" τους παίκτες και τους οπαδούς της Γιουνάιτεντ που "ξύπνησαν" στο τελευταίο πεντάλεπτο του πρώτου ημιχρόνου.

    Στο διάστημα εκείνο, κατάφερε να κλείσει τη Ρεάλ στην περιοχή της, να δημιουργήσει αρκετές ευκαιρίες και "εν τέλει" να φτάσει στην ισοφάριση με κοντινό πλασέ του Φαν Νίστελροϊ (πρώτος σκόρερ του φετινού Τσάμπιονς Λιγκ με 12 γκολ) στο 44'.

    Οι φιλοδοξίες που είχαν δημιουργηθεί για τους γηπεδούχους, έμελλε να ξεχαστούν πολύ γρήγορα.

    Μόλις στο 5ο λεπτό του β' ημιχρόνου, Ζιντάν, Φίγκο και Ρονάλντο "ζάλισαν" την άμυνα της Γιουνάιτεντ και το "φαινόμενο" σκόραρε για δεύτερη φορά.

    Δευτερόλεπτα νωρίτερα, η σέντρα-σουτ του Φίγκο είχε αποκρουστεί από το οριζόντιο δοκάρι του Μπαρτέζ.

    Η πρόκριση ουσιαστικά είχε κριθεί, παρότι οι "κόκκινοι διάβολοι" ισοφάρισαν αμέσως, με αυτογκόλ του Ιβάν Ελγκέρα στο 52'.

    Μεσολάβησαν δύο αποκρούσεις του Κασίγιας σε ισάριθμες ευκαιρίες της Γιουνάιτεντ, πριν το "φαινόμενο" χτυπήσει ξανά.

    Στο 59' ο Ρονάλντο με "κεραυνό" έξω από την περιοχή έγραψε το 3-2 για τη Ρεάλ και μετέτρεψε σε προσωπικό θρίαμβο τον αποψινό προημιτελικό.

    Ο 27χρονος Βραζιλιάνος απέσπασε το χειροκρότημα των 67.000 φιλάθλων, τη στιγμή της αποχώρησής του στο 67'.

    Λίγο πριν, ο Φαν Νίστελροϊ είχε σημαδέψει με μακρινό σουτ το δεξί δοκάρι του Κασίγιας.

    Πάντως, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ κατάφερε να φτάσει στη νίκη και αποζημιώθηκε για την τεράστια προσπάθεια που κατέβαλε.

    Μία νίκη που ήλθε διά... ποδός Ντέιβιντ Μπέκαμ, ο οποίος ισοφάρισε με απευθείας φάουλ στο 71' και στο 84' έσπρωξε τη μπάλα στα δίχτυα, μετά το σουτ του Φαν Νίστελροϊ και την παρέμβαση του Ιέρο.

    Οι συνθέσεις των δυο ομάδων:

    ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ Γ.: Μπαρτέζ, Σιλβέστρ (80' Σιλβέστρ), Μπράουν, Φέρντιναντ, Ο' Σέι, Γκιγκς, Κιν (82' Φόρτσουν), Μπατ, Βερόν (63' Μπέκαμ), Σόλσκιερ, Φαν Νίστελροϊ

    ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ: Κασίγιας, Σαλγκάδο, Ιέρο, Ρομπέρτο Κάρλος, Μακελελέ, Ελγκέρα, Ζιντάν, ΜακΜάναμαν (69' Πορτίγιο), Γκούτι, Φίγκο (85' Παβόν), Ρονάλντο (67' Σολάρι)

    Διαιτητής: Πιερλουϊτζι Κολίνα

    [28] Champions League: Μίλαν-Αγιαξ 3-2

    24/4/2003 6:13:00 μμ

    Αντίπαλος της Ίντερ θα είναι τελικά η Μίλαν, στον έναν από τους δύο ημιτελικούς του φετινού Champions League. Οι "ροσονέρι" επικράτησαν την Τετάρτη, 3-2 του Αγιαξ στο "Μεάτσα" και σε συνδυασμό με το 0-0 του πρώτου αγώνα πήραν το εισιτήριο για τους "4". Τα τέρματα των Ιταλών πέτυχαν οι Ιντζάγκι (30'), Σεβτσένκο (65') και Τόμασον (90+3), ενώ για τον "αίαντα" σκόραραν οι Λιτμάνεν (63') και Πίενααρ (78').

    Οι Ιταλοί ήταν το απόλυτο φαβορί του αγώνα και ένα από τα φαβορί για την κατάκτηση του κυπέλλου.

    Το γεγονός αυτό επιβεβαιώθηκε από την πίεση που άσκησε η Μίλαν με την έναρξη του αγώνα.

    Από την άλλη, ο Αγιαξ προσπαθούσε πρώτα να διαφυλάξει την άμυνα του και στη συνέχεια να απειλήσει με την μέθοδο των αντεπιθέσεων.

    Οι παίκτες της Μίλαν όμως ήταν αυτοί που ευτύχησαν να πετύχουν πρώτοι γκολ.

    Ήταν το 30ο λεπτό όταν ο Ρουί Κόστα "έψαξε" το Σεβτσένκο, η μπάλα κόντραρε και βρέθηκε στον Ιντζάγκι ο οποίος δεν δυσκολεύτηκε να κάνει το 1-0.

    Στο δεύτερο ημίχρονο ο Αγιαξ μπήκε πιο δυνατά και κυνήγησε το γκολ που θα του έδινε την πρόκριση.

    Στο 63' ο Λιτμάνεν, που είχε μπει αλλαγή στο ημίχρονο, ισοφάρισε "παγώνοντας" το "Μεάτσα".

    Πριν προλάβουν να κοπάσουν όμως οι πανηγυρισμοί των Ολλανδών, ο Σεβτσένκο έγραψε το 2-1 δίνοντας εκ νέου προβάδισμα στην Μίλαν.

    Στο 78' ο Πίενααρ ισοφάρισε και πάλι για τον Αγιαξ, όμως οι "ροσονέρι" δεν είχαν πει την τελευταία τους κουβέντα. Στο τρίτο λεπτό των καθυστερήσεων ο Τόμασον, που είχε περάσει δέκα λεπτά νωρίτερα στον αγώνα, πέτυχε το τρίτο γκολ και χάρισε στην ομάδα του την πρόκριση.

    Οι συνθέσεις των δυο ομάδων:

    ΜΙΛΑΝ: Ντίντα, Σίμιτς (83' Τόμασον), Νέστα, Μαλντίνι, Κοστακούρτα, Μπρόκι, Αμπροσίνι, Ρουί Κόστα (85' Ρεδόνδο), Καλάτζε (80' Ριβάλντο), Σεβτσένκο, Ιντζάγκι

    ΑΓΙΑΞ: Λόμποντ, Τραμπελσί, Πασάνεν, Κίβου, Φαν Ντάμε (46' Λιτμάνεν), Γιακούμπου, Σνέιντερ, Ο' Μπράιεν, Πίενααρ (84' Ντε Γιόνγκ), Ιμπραϊμοβιτς, Φαν ντερ Μέιντε (89' Μπεργκντόλμο)

    ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: Μανουέλ Ενρίκε Μεχούτο Γκονζάλεθ (Ισπανία)

    [29] ΕΦΕΤ: Δέσμευση φιαλών μεταλλικού νερού Alp's

    24/4/2003 5:45:00 μμ

    Στη δέσμευση και καταστροφή 76.944 φιαλών φυσικού μεταλλικού νερού της αυστριακής εταιρείας Alp's προχώρησε η Περιφερειακή Διεύθυνση ΕΦΕΤ Κεντρικής Μακεδονίας, στο πλαίσιο ελέγχων που διενεργεί τις ημέρες των εορτών του Πάσχα. Πρόκειται για 51.024 φιάλες του 1,5 λίτρου και 25.920 φιάλες του 0,5 λίτρου φυσικού μεταλλικού νερού που βρέθηκαν σε αποθηκευτικό χώρο της επιχείρησης ΜΑΚΑΟ ΕΠΕ στο νομό Κιλκίς. Η εταιρεία ΜΑΚΑΟ ΕΠΕ είχε την αποκλειστική αντιπροσωπεία της αυστριακής εταιρείας Alp's, την οποία πλέον δεν αντιπροσωπεύει. Από το σύνολο των 76.944 φιαλών, οι 65.280 έφεραν ημερομηνίες λήξης που είχαν παρέλθει και οι 11.664 έφεραν ένδειξη "φυσικού μεταλλικού νερού με ανθρακικό", ενώ επρόκειτο για "φυσικό μεταλλικό νερό χωρίς ανθρακικό". Ο ΕΦΕΤ συνιστά στους καταναλωτές να επιδεικνύουν τη δέουσα προσοχή στις ενδείξεις των ημερομηνιών κατά την προμήθεια των "φυσικών μεταλλικών νερών" Alp's για το ενδεχόμενο ύπαρξης στην αγορά παλαιών παρτίδων.

    Σημειώνεται ότι σήμερα το φυσικό μεταλλικό νερό Alp's αντιπροσωπεύεται από τη Standard Water Hellas ΕΠΕ, που διαθέτει στην αγορά νέες παρτίδες, οι οποίες δεν παρουσιάζουν κανένα πρόβλημα.

    [30] Ανακάλυψη νέας βιταμίνης έπειτα από 55 χρόνια

    24/4/2003 12:12:00 μμ

    Ιάπωνες ερευνητές ανακάλυψαν μια νέα βιταμίνη, που παίζει σημαντικό ρόλο στη γονιμότητα στα ποντίκια και ενδέχεται να έχει παρόμοια δράση και στον ανθρώπινο οργανισμό, ανακοίνωσε σήμερα ο επικεφαλής της έρευνας. Επιστημονική ομάδα υπό τον Τακαφούμι Κάτο επιβεβαίωσε ότι η ουσία pyrroloquinoline quinone (PQQ), που ανακαλύφθηκε το 1979, μπορεί να ταξιμονηθεί στην κατηγορία των βιταμινών. ''Τα ποντίκια που δεν έχουν την ουσία PQQ παρουσιάζουν μειωμένη γονιμότητα και έχουν άγριο τρίχωμα. Βιταμίνες που έχουν αποτελεσματική δράση στα ποντίκια συνήθως ενεργούν με παρόμοιο τρόπο και στον άνθρωπο'', επισημαίνει στην ανακοίνωση του Ινστιτούτου Φυσικής και Χημικής Ερευνας που εδρεύει στο Τόκιο.

    "Υπάρχουν πολλοί πιθανοί παράγοντες πίσω από τη μείωση της γονιμότητας. Επιβάλλεται περισσότερη έρευνα για να ανακαλύψουμε τι συμβαίνει σε αυτά τα ποντίκια και ποια μπορεί να είναι η επίδραση στον άνθρωπο", τόνισε ο δρ. Κάτο.

    Η PQQ, είναι η πρώτη νέα βιταμίνη, που ανακαλύφθηκε μετά το 1948, τονίζεται στην ανακοίνωση του ινστιτούτου. Οι βιταμίνες ορίζονται ως οργανικές ουσίες που είναι αναγκαίες σε μικρές ποσότητες για την υγεία και την ανάπτυξη. Μπορούν να ληφθούν από τη τροφή και δεν μπορούν να παραχθούν από τον οργανισμό.

    Η καλύτερη πηγή της PQQ που έχει βρεθεί έως σήμερα είναι το "νάτο" ένα καυτερό ιαπωνικό φαγητό από βρασμένη σόγια. Αλλες τροφές πλούσιες στη βιταμινούχα αυτή ουσία είναι ο μαϊντανός, το πράσινο τσάι, οι πράσινες πιπεριές, το ακτινίδιο και η παπάγια. Η PQQ, που πιστεύεται, ότι ανήκει στην ομάδα βιταμινών Β, δεν περιλαμβάνεται στα πολυβιταμινούχα δισκία που διατίθενται στην αγορά.

    [31] Τετράχρονοι ...διαρρήκτες

    24/4/2003 12:57:00 μμ

    φωτό Αρχείου

    Τετράχρονα δίδυμα, που είχαν εξαφανιστεί την Κυριακή για αρκετές ώρες από το σπίτι τους, κοντά στο Σατορού της κεντρικής Γαλλίας , βρέθηκαν αργά το ίδιο βράδυ από την αστυνομία, αφού είχαν "αδειάσει" το γειτονικό σπίτι, το οποίο είχαν διαρρήξει, ανακοίνωσε σήμερα αστυνομική πηγή. Οι γονείς των δύο άτακτων αγοριών ειδοποίησαν την αστυνομία το μεσημέρι, μόλις αντιλήφθηκαν ότι τα παιδιά τους δεν ήταν στο σπίτι. Αμέσως μεγάλη αστυνομική δύναμη έφθασε στην περιοχή και άρχισε τις έρευνες, οι οποίες, όμως καρποφόρησαν, όταν αργά το βράδυ ένας γείτονας είπε πως είδε δύο παιδάκια γυμνά στο δρόμο, που κρατούσαν ένα πορτατίφ. Αρχικά η αστυνομία εξέφρασε φόβους ότι ίσως να πρόκειται για περίπτωση παιδεραστίας.

    Υστερα όμως από το τηλεφώνημα άλλου γείτονα, που ανέφερε διάρρηξη στο σπίτι του, το οποίο βρίσκεται στον ίδιο δρόμο με το πατρικό των διδύμων, η υπόθεση διαλευκάνθηκε. Τα δύο μικρά κατάφεραν να μπουν στο οίκημα στο οποίο δεν ήταν κανένας μέσα, από το παραθυράκι του υπογείου.

    Επιδόθηκαν λοιπόν σε μια πραγματική λεηλασία, αναποδογυρίζοντας τα συρτάρια, γράφοντας στους τοίχους, αδειάζοντας σαμπουάν και καλλυντικά στο πάτωμα και καταναλώνοντας δισκία καλσίου, που είχαν γεύση πορτοκαλιού. Μετά γδύθηκαν και έφυγαν κρατώντας στα χέρια ένα πορτατίφ, που πιθανώς το βρήκαν ενδιαφέρον.

    Στη συνέχεια επέστρεψαν στο σπίτι και τώρα οι γονείς, το λιγότερο που έχουν να κάνουν είναι ν' αποζημιώσουν τους γείτονες για τη διάρρηξη.

    [32] ''Μαύρη λίστα'' για καλλιτέχνες κατά του πολέμου στο Ιράκ

    24/4/2003 12:25:00 μμ

    Μια ιστοσελίδα στο Ιντερνετ δημοσιεύει τον κατάλογο των καλλιτεχνών που τάχθηκαν δημοσίως κατά του πολέμου στο Ιράκ, χωρίς ωστόσο να αποκαλύπτει την ταυτότητα των συντακτών του. "Εμείς στη Celiberal.com καταγγέλλουμε τους φιλελεύθερους αστέρες του Χόλιγουντ, που δεν έχουν τίποτα καλύτερο να κάνουν από το να επικρίνουν την Αμερική και τους γενναίους άνδρες και γυναίκες που υπερασπίζονται τον τρόπο ζωής μας" αναφέρεται στην ιστοσελίδα. Στον κατάλογο των 44 διασημοτήτων - ηθοποιών, σκηνοθετών και τραγουδιστών - περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων η Μπάρμπαρα Στρέιζαντ, η Σερ, ο Ντάνι Γκλόβερ, ο Ντάστιν Χόφμαν, ο Τζορτζ Κλούνεϊ, ο Χάρι Μπελαφόντε, η Τζέιν Φόντα, η Τζένιφερ Ανιστον, η Τζούλια Ρόμπερτς, η Μαντόνα, ο Μάρτιν Σκορτσέζε, ο Μάικλ Μουρ, ο Ολιβερ Στόουν, ο Ρίτσαρντ Γκιρ, ο Σπάικ Λι, η Σούζαν Σάραντον, ο Ρόμπιν Γουίλιαμς και η Γούπι Γκόλντμπεργκ.

    [33] Και οι Νεοϋορκέζοι της υψηλής κοινωνίας στον αγώνα της ...επιβίωσης

    24/4/2003 2:07:00 μμ

    Ένα εκατομμύριο Νεοϋορκέζοι των πλούσιων συνοικιών κινδυνεύουν ν' αρχίζουν να καλούν ταξί μόνοι τους αλλά και να βγάζουν μόνοι τα σκουπίδια από τα σπίτιά τους, εάν οι θυρωροί πραγματοποιήσουν την απειλή τους ν΄ απεργήσουν διεκδικώντας αύξηση των αποδοχών τους. Περίπου 28.000 θυρωροί και χειριστές των ανελκυστήρων απειλούν να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις αφού οι συνδικαλιστές τους αρνήθηκαν πρόταση για αύξηση 1% στις αποδοχές τους επί τρία χρόνια. Οι θυρωροί ζητούν τουλάχιστον 3% ετήσια αναπροσαρμογή στους μισθούς τους και τη δυνατότητα προ συνταξιοδότησής τους.

    Οι θυρωροί, που γενικά φορούν στολή, είναι επιφορτισμένοι για την ασφάλεια των οικημάτων, όπου εργάζονται αλλά προσφέρουν και αρκετές άλλες υπηρεσίες όπως να βοηθούν τους ενοίκους της πολυκατοικίας να ξεφορτώνουν τα ψώνια από τα ταξί ή τ' αυτοκίνητά τους και να τους κρατούν την πόρτα για να περάσουν.

    Εντούτοις οι περισσότερες πολυκατοικίες δεν διαθέτουν τέτοιες υπηρεσίες. Η προηγούμενη απεργία των θυρωρών ήταν το 1991 και διήρκεσε δύο εβδομάδες.

    [34] Σχολή ποδοσφαίρου ανοίγει στην Κίνα ο Μαραντόνα

    24/4/2003 1:50:00 μμ

    O θρύλος του ποδοσφαίρου Ντιέγκο Μαραντόνα σχεδιάζει ν΄ανοίξει σχολή ποδοσφαίρου στην Κίνα, γράφουν σήμερα οι εφημερίδες του Χονγκ Κονγκ. Ο 43χρονος επιθετικός, που γεννήθηκε στο Μπουένος Αϊρες, δήλωσε ότι ο ίδιος προσωπικά θα επιλέγει τους μαθητές της σχολής όπως και τον προπονητή τους αρκετές φορές το χρόνο. Αντιπρόσωποι του διεθνούς άσσου έφθασαν στην Κίνα, όπου θα έχουν συνομιλίες με πιθανούς συνεταίρους και επενδυτές του καινοτόμου αυτού προγράμματος, γράφει η "South China Morning Post". Ο Αργεντινός παίκτης θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους ποδοσφαιριστές στην ιστορία του αθλήματος.

    [35] Καταδίκη με 74 ραβδισμούς για δημόσιο ασπασμό στο Ιράν

    24/4/2003 1:45:00 μμ

    Διάσημη Ιρανή ηθοποιός καταδικάστηκε με 74 ραβδισμούς με αναστολή γιατί τόλμησε και φίλησε στο μάγουλο νεαρό σκηνοθέτη την ώρα, που του παρέδιδε το βραβείο του στο κινηματογραφικό φεστιβάλ της πόλης Γιαζντ του κεντρικού Ιράν, γράφουν σήμερα οι τοπικές εφημερίδες. Η κινηματογραφική και τηλεοπτική αστέρας Γκοουχάρ Χαϊραντίς ήρθε σε αντίθεση με τον ηθικό κώδικα της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν τον περασμένο Σεπτέμβριο όταν τη βραδιά απονομής των κινηματογραφικών βραβείων στην πόλη Γιαζντ παραδίδοντας το βραβείο του καλύτερου σκηνοθέτη, χαιρέτισε δια χειραψίας και φίλησε στο μάγουλο το βραβευθέντα σκηνοθέτη Αλί Ζαμανί και άλλοτε μαθητή του αποθανόντος συζύγου της. Η φυσική επαφή δημοσίως αντιβαίνει τα ιρανικά ήθη.

    ''Μητρικός ασπασμός''

    Ωστόσο η κίνηση αυτή την οποία ο Ζαμανί χαρακτήρισε "μητρικό ασπασμό" είχε προκαλέσει την οργή των τοπικών θρησκευτικών ηγετών, που οργάνωσαν διαδηλώσεις για να καταδικάσουν αυτή την "αντι-ισλαμική συμπεριφορά" και οδήγησε το ζεύγος στο δικαστήριο.

    Η απολογία της ηθοποιού έπεισε το δικαστήριο να την καταδικάσει με αναστολή, γράφει η αγγλόφωνη εφημερίδα "Iran Daily". Αυτό σημαίνει ότι η ηθοποιός θα τιμωρηθεί με 74 ραβδισμούς μόνο στην περίπτωση, που υποπέσει και πάλι στο ίδιο αδίκημα.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 24 April 2003 - 16:55:40 UTC