Read the CSCE Helsinki Act (1 August 1975) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-04-21

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Παρέμβαση Σημίτη για διαφθορά
  • [02] Συνάντηση Κωνσταντόπουλου με πρέσβειρα της Συρίας
  • [03] Προχωρά η σύσταση ιδρύματος από τον τέως
  • [04] Μαύρη επέτειος
  • [05] Συνάντηση Σκανδαλίδη με το νέο πρόεδρο του ΑΣΕΠ
  • [06] Αρνείται κάθε σχέση με ΕΛΑ ο Αγγελέτος Κανάς
  • [07] Οδύσσεια για δεκάδες επιβάτες το ταξίδι για Φούρνους
  • [08] Επίσκεψη Χριστόδουλου στο Λαϊκό νοσοκομείο
  • [09] Περιοδεία του Πρωθυπουργού σε ευρωπαϊκές χώρες
  • [10] Η Γυναίκα στην Κοινωνία της Πληροφορίας
  • [11] Σχέδιο Δράσης για τα άτομα με αναπηρίες
  • [12] Στην Αγκυρα το κλειδί'' για λύση του Κυπριακού
  • [13] Κουφοντίνα και Τζωρτζάτο ''καίει'' κατάθεση μάρτυρα
  • [14] Μπαγκλαντές:Βυθίστηκαν δύο ποταμόπλοια
  • [15] Συνάντηση Αμερικανών-Βορειοκορεατών
  • [16] Αιματηρή συμπλοκή οπαδών στην Αργεντινή
  • [17] Το Σεπτέμβριο ανοίγουν τα σχολεία της Βαγδάτης
  • [18] Συμβόλαια με τουρκικές εταιρείες για την ανοικοδόμηση;
  • [19] Στο Αμπού Ντάμπι ο Μουμπάρακ για το Ιράκ
  • [20] Βελτιώνεται η υγεία του μικρού Αλί
  • [21] Συρία: Οι Ιρακινοί δεν μπορούν να περνούν τα σύνορα χωρίς βίζα
  • [22] Περιορισμοί στη διαφήμιση της Travel Card
  • [23] Σύσταση επιτροπής για τα ασφαλιστικά ταμεία
  • [24] Έρχεται και η τρίτη παρτίδα εκκαθαριστικών
  • [25] Πάνω από 30 δολάρια η τιμή του πετρελαίου
  • [26] Αρχίζει η πώληση των εισιτηρίων των Ολυμπιακών Αγώνων
  • [27] Ανοιχτό αφήνει ο Μπέκαμ το ενδεχόμενο μεταγραφής στην Ρεάλ
  • [28] Ορισμοί Ελλήνων διαιτητών από UEFA
  • [29] Στην 15η θέση της παγκόσμιας κατάταξης η Δανιηλίδου
  • [30] Holiday On Ice: Μοναδικό υπερθέαμα στον πάγο
  • [31] Ένα ξεχωριστό ''άλμπουμ'' για τα παιδιά του Ιράκ
  • [32] Σύσταση επιτροπής για τις φαρμακευτικές δαπάνες

    [01] Παρέμβαση Σημίτη για διαφθορά

    21/4/2003 7:35:00 μμ

    Φωτογραφία αρχείου

    Παρέμβαση στην ατμόσφαιρα, που έχουν δημιουργήσει στο εσωτερικό της χώρας δημοσιεύματα περί διαφθοράς, έκανε πριν αναχωρήσει για Φινλανδία ο Πρωθυπουργός. "Είμαστε αδιάλλακτοι στην αντιμετώπιση της διαφθοράς, δεν θα καλύψουμε και δεν θα συμβιβαστούμε με τέτοια φαινόμενα", τόνισε ο Κώστας Σημίτης και υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προστατεύσει την πορεία της χώρας και δεν ασχολείται με τις αντιθέσεις επιχειρηματικών συμφερόντων. Την παρέμβαση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για την διερεύνηση των δημοσιευμάτων ζήτησε ο υπουργός Δικαιοσύνης Φίλιππος Πετσάλνικος. "Αν υπάρχει παράνομη πράξη και στοιχεία να κατατεθούν στον Εισαγγελέα" δήλωσε νωρίτερα ο υπουργός Τύπου Χρ. Πρωτόπαπας. Κατά της ποινικοποίησης και υπέρ της διαφάνειας τάχθηκε και ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου.

    Η κυβέρνηση υπερασπίζεται τη νομιμότητα και τη διαφάνεια

    Την πρόθεση του να μην υπάρξει καμία σκιά σε θέματα διαφάνειας όσον αφορά την κυβέρνηση και τα στελέχη της, ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός μιλώντας το πρωί σε στενούς του συνεργάτες.

    Το θέμα προέκυψε μετά τα δημοσιεύματα της εφημερίδας "Αυριανή" για εμπλοκή στελεχών του ΠΑΣΟΚ σε παιχνίδια στο χρηματιστήριο και στον απόηχο της διαμάχης του εκδότη Γιώργου Κουρή με τον επιχειρηματία Θανάση Αθανασούλη.

    Σε δηλώσεις του από το αεροδρόμιο λίγο πριν αναχωρήσει για περιοδεία στη Φιλανδία, Σουηδία και Δανία, ο κ. Σημίτης έκανε λόγο για τη δημιουργία κακού κλίματος και εντυπώσεων και υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση υπερασπίζεται τη νομιμότητα και τη διαφάνεια, με τη βοήθεια των οργάνων της πολιτείας που προβλέπονται για αυτό.

    "Υπάρχει η ανεξάρτητη δικαιοσύνη που κρίνει το αξιόποινο. Θα κάνει το καθήκον της" είπε xαρακτηριστικά.

    Παράλληλα, τόνισε ότι όλα τα πολιτικά πρόσωπα έχουν την προσωπική του διαδρομή και ευθύνη και κρίνονται καθημερινά.

    Στο μεταξύ ο υπουργός Δικαιοσύνης Φίλιππος Πετσάλνικος κατόπιν συνεννοήσεως με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη απέστειλε επιστολή στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ευάγγελο Κρουσταλάκη με την οποία του ζητάει να πράξει τα δέοντα σχετικά με τα δημοσιεύματα εφημερίδας, που φέρουν κυβερνητικά στελέχη (Ε. Μαλέσιος, Στέφ. Μανίκας, Μιχ. Νεονάκης) να εμπλέκονται σε συναλλαγές μετοχών του Αθ. Αθανασούλη κυρίου μετόχου της εταιρείας ALTEC.

    Στην επιστολή του ο υπουργός Δικαιοσύνης αναφέρει ότι λόγω των δημοσιευμάτων των τελευταίων ημερών, "που έχουν προκαλέσει το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης, θα σας παρακαλούσα όπως επιληφθείτε στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων σας και κατά την κρίσή σας".

    Δηλώσεις Πρωτόπαπα

    Νωρίτερα το μεσημέρι, ο υπουργός Τύπου τόνισε ότι θα εξελιχθούν άμεσα όσες άλλες ενέργειες περνούν από το χέρι της κυβέρνησης και κάλεσε όλους όσοι διαθέτουν στοιχεία να τα καταθέσουν στον εισαγγελέα.

    Ο κ. Πρωτόπαπας πρόσθεσε πως οι κύριοι Μανίκας και Νεονάκης απολαμβάνουν της εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού και έκανε λόγο για πόλεμο επιχειρηματικών συμφερόντων, συμπληρώνοντας ότι η κυβέρνηση δεν μπαίνει σε διάλογο υποβάθμισής της με τον κ. Κουρή.

    Γ. Παπανδρέου: Οχι στην ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής

    "Αν υπάρξουν συγκεκριμένα στοιχεία τα οποία εμπλέκουν τον οποιοδήποτε πολιτικό, βεβαίως πρέπει να αναλάβει η δικαιοσύνη και η δικαιοσύνη είναι αυτή που κρίνει" είπε ο Γιώργος Παπανδρέου, κληθείς να απαντήσει σε ερωτήματα δημοσιογράφων, για την εμπλοκή ονομάτων στελεχών του ΠΑΣΟΚ σε καταστάσεις διαπλοκής.

    Υπογράμμισε ωστόσο ότι σε κάθε περίπτωση δεν θα πρέπει να ποινικοποιηθεί η πολιτική ζωή.

    Αντιδράσεις

    Φωτογραφία αρχείου

    "Θα περιμέναμε από τον Πρωθυπουργό να επιδείξει πραγματικό ενδιαφέρον και θάρρος. Έστω και τώρα, να αποδεχθεί εκείνη την πρότασή μας για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής. Για να αποκαλυφθεί το έγκλημα, που έγινε σε βάρος των πολλών. Τότε, που πλούτισαν οι λίγοι και φτώχυναν οι πολλοί", δήλωσε ο εκπρόσωπος της ΝΔ Θ. Ρουσόπουλος σχολιάζοντας τις σημερινές δηλώσεις του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη για τα όσα έχουν γραφεί και λεχθεί περί εμπλοκής στελεχών του ΠΑΣΟΚ σε χρηματιστηριακά παιχνίδια.

    Στη δήλωσή του ο κ. Ρουσόπουλος αναφέρει ότι "μετά το έγκλημα του Χρηματιστηρίου, ο κ. Σημίτης χωρίς ντροπή, δήλωσε "ας πρόσεχαν οι Έλληνες" και προσθέτει ότι "υποκριτικά, τώρα που οι καταγγελίες αγγίζουν τη δική του αυλή, επιχειρεί με λεονταρισμούς να θολώσει τα νερά. Ως άλλος Πόντιος Πιλάτος παραπέμπει το θέμα, γενικώς και αορίστως, στη Δικαιοσύνη".

    Απαντώντας στον εκπρόσωπο της ΝΔ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρίστος Πρωτόπαπας δήλωσε: "Παραπέμπουμε, τον και πάλι βιαστικό και ανυπόμονο κ. Ρουσόπουλο, στη σημερινή επιστολή του κ. Πετσάλνικου προς τον κ. Κρουσταλάκη. Η κυβέρνηση δεν έχει τίποτε να φοβηθεί και τίποτε να καλύψει".

    "Αν πράγματι η Κυβέρνηση δεν έχει τίποτα να φοβηθεί και τίποτε να καλύψει γιατί δεν απαντά ναι στη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για το μέγα σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου;", ανταπάντησε ο κ. Ρουσόπουλος.

    [02] Συνάντηση Κωνσταντόπουλου με πρέσβειρα της Συρίας

    21/4/2003 3:17:00 μμ

    Οι απειλές των ΗΠΑ κατά της Συρίας αλλά και η κατάσταση στο Ιράκ βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχαν το μεσημέρι ο πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος με την πρέσβειρα της Συρίας στην Αθήνα. Η κ. Σουάτ Αλ Αγιούμι τόνισε ότι η χώρα της δεν θα επιτρέψει ελέγχους στο οπλοστάσιό της από επιθεωρητές του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, προκειμένου να ψάξουν για ανύπαρκτα όπλα. Από την πλευρά του, ο κ. Κωνσταντόπουλος χαρακτήρισε απαράδεκτη τη στάση των ΗΠΑ, οι οποίες, όπως υποστήριξε, "με υπεροψία και μέθη αυτοκρατορική θέλουν να φρονηματίσουν κράτη με πόλεμο".

    ''Η κυβέρνηση Μπους καταστρέφει τη διεθνή νομιμότητα''

    Ο Νίκος Κωνσταντόπουλος υποστήριξε ότι η κυβέρνηση του κ. Μπους καταστρέφει τη διεθνή νομιμότητα και προκαλεί εγκλήματα εναντίον της ανθρωπότητας, προσθέτοντας ότι η νέα τάξη του κ. Μπους δεν είναι τίποτε άλλο παρά η νέα βαρβαρότητα ενός διαρκούς πολέμου.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ σημείωσε ότι το κόμμα του είναι αντίθετο με αυτή τη λογική που θέλει να επηρεάζει και να απειλεί κυρίαρχα κράτη και λαούς, ενώ εξέφρασε στην πρέσβειρα της Συρίας την αλληλεγγύη του κόμματός του προς τον λαό της χώρας της.

    Επίσης, ο κ. Κωνσταντόπουλος επισήμανε ότι η Ευρώπη μπορεί και πρέπει να αντισταθεί στην αυτοκρατορική λογική των ΗΠΑ, διασφαλίζοντας τις εγγυήσεις για ειρήνη, συνεργασία και ευρωμεσογειακή σταθερότητα.

    Από την πλευρά της, η κ. Σουάτ Αλ Αγιούμι δήλωσε πανευτυχής για την εποικοδομητική συνάντηση με τον πρόεδρο του ΣΥΝ, ενώ τον ευχαρίστησε για τις θέσεις του κόμματός του και γενικά της Ελλάδας, όσον αφορά τον πόλεμο εναντίον του Ιράκ.

    Η πρέσβειρα της Συρίας υπογράμμισε ότι η θέση της Συρίας ήταν αντίθετη από την αρχή εναντίον του πολέμου, ενώ τώρα φωνάζουν για την ασφαλή κυριαρχία του ιρακινού λαού στα εδάφη του και τη δημιουργία μιας ιρακινής εξουσίας, που θα εκφράζει τις επιθυμίες του λαού και να εκφράζεται από τη διεθνή νομιμότητα, η οποία προέρχεται μόνο από τον ΟΗΕ.

    Η κ. Σουάτ Αλ Αγιούμι διευκρίνισε ότι η Συρία ποτέ δεν ήταν υπέρ του Σαντάμ Χουσεΐν, αλλά η στάση της ήταν υπέρ του Ιρακινού λαού.

    Τέλος, χαρακτήρισε ως ψεύτικες τις κατηγορίες των ΗΠΑ για την ύπαρξη όπλων μαζικής καταστροφής στη Συρία, ενώ καλωσόρισε τον Αμερικανό υπουργό Κόλιν Πάουελ για ένα διάλογο ειλικρινή, στη Συρία.

    [03] Προχωρά η σύσταση ιδρύματος από τον τέως

    21/4/2003 2:05:00 μμ

    Σύντομα αναμένεται να ολοκληρωθεί η μελέτη για τη σύσταση του ιδρύματος "Αννα-Μαρία", όπως ανακοινώθηκε τη Δευτέρα από το γραφείο του πρώην βασιλιά Κωνσταντίνου, στο Λονδίνο. Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι βασικοί σκοποί του Ιδρύματος θα είναι, μεταξύ άλλων, η ανάπτυξη κοινωφελούς έργου, η εκδήλωση αλληλεγγύης σε περιοχές της χώρας μας, που δοκιμάζονται από τις φυσικές καταστροφές και η προβολή της οικουμενικότητας του ελληνισμού.

    Στο εξωτερικό η έδρα του ιδρύματος

    Το Διοικητικό Συμβούλιο του ιδρύματος θα αποτελείται κατά πλειοψηφία από μέλη της οικογενείας του πρώην βασιλιά και από διακεκριμένες προσωπικότητες.

    "Μέσα από τη σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου και ενός κύκλου βασικών υποστηρικτών, θα επιδιωχθεί η δημιουργία μιας δυναμικής, η οποία θα ξεκινήσει μεν με τους αρχικούς πόρους του ιδρύματος, αλλά στη συνέχεια ευελπιστούμε ότι θα εξασφαλίσει τις οικονομικές προϋποθέσεις για έργο ευρύτερης κλίμακας", τονίζεται στην ανακοίνωση.

    Τέλος, αναφέρεται ότι επιδίωξη των ιδρυτικών μελών του είναι η αναγκαία ευελιξία και αποτελεσματικότητα καθώς και η θετική προβολή της Ελλάδας διεθνώς και για τους λόγους αυτούς η έδρα του Ιδρύματος θα είναι στο εξωτερικό.

    Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να έρθει ο έκπτωτος για Πάσχα στην Ελλάδα με το όνομα Ντε Γκρέτσια ή με άλλο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε ότι με τη χρήση της συνθήκης Σέγκεν έχει τη δυνατότητα να έρχεται στην Ελλάδα. "Aλλωστε θα έρθουν πολλοί ξένοι τουρίστες στην Ελλάδα για διακοπές", δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Πρωτόπαπας.

    [04] Μαύρη επέτειος

    21/4/2003 6:10:00 μμ

    Συμπληρώνονται σήμερα 36 χρόνια από το στρατιωτικό πραξικόπημα της 21ης Απριλίου του 1967. Μηνύματα για την ημέρα αυτή, που βύθισε στο σκοτάδι το δημοκρατικό πολίτευμα της χώρας μας εξέδωσε σύσσωμη η πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της χώρας. "Η δημοκρατία δεν είναι δεδομένη και η προστασία της επαφίεται σ' εμάς τους ίδιους", τονίζει σε ημερήσια διαταγή του προς το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Γιάννος Παπαντωνίου, καθώς σήμερα συμπληρώνονται 36 χρόνια από το στρατιωτικό πραξικόπημα της 21ης Απριλίου. Την επικαιρότητα του μηνύματος της αντιδικτατορικής αντίστασης, σε αντιστοιχία με τις μεγάλες προκλήσεις της εποχής μας, επισημαίνουν ο Συνασπισμός και το ΔΗΚΚΙ.

    Μηνύματα πολιτικού κόσμου - Εκδηλώσεις

    Τη θλιβερή αυτή επέτειο θυμούνται σήμερα οι Έλληνες και με σειρά εκδηλώσεων αντλούν μηνύματα και διδάγματα.

    Με την ευκαιρία της αποφράδας επετείου του πραξικοπήματος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρίστος Πρωτόπαπας, υπογράμμισε ότι ο ελληνικός λαός και με την αντίσταση του εναντίον της χούντας και με τις άλλες ενέργειές του οδήγησε στην πτώση των συνταγματαρχών και την επάνοδο της δημοκρατίας.

    "Σήμερα η δημοκρατία δεν κινδυνεύει, έχει σταθερές βάσεις, πρέπει όμως να θυμάται ο λαός πώς φτάσαμε στην 21η Απριλίου, ποιοι είναι οι υπαίτιοι, πρέπει να υπάρχει ιστορική μνήμη και να είμαστε ενωμένοι" είπε χαρακτηριστικά.

    "Η 36η επέτειος από την επιβολή της δικτατορίας, στον τόπο που γέννησε τη Δημοκρατία , είναι μια ακόμη αφορμή για περίσκεψη και δράση. Χρέος ολόκληρου του πολιτικού κόσμου και των πολιτών, ανεξαρτήτως κομματικών επιλογών και ιδεολογικής αφετηρίας, είναι ο διαρκής αγώνας για την περιφρούρηση και τη διαφύλαξη της ουσίας και της ποιότητας του Πολιτεύματος" τόνισε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Θοδωρής Ρουσόπουλος.

    "Τιμάμε τον αγώνα κατά της δικτατορίας και τις αξίες της δημοκρατίας όταν αγωνιζόμαστε κάθε μέρα για να μην οδηγηθούμε σε μια τηλεοπτική δημοκρατία, να μην οδηγηθούμε σε μια πολιτική ζωή που θα είναι τιμάριο της διαπλοκής, τόνισε με αφορμή την επέτειο της 21ης Απριλίου ο πρόεδρος του ΣΥΝ και επισήμανε ότι για μια διαφορετική Ελλάδα πρέπει να αγωνιστούμε αν θέλουμε να δώσουμε περιεχόμενο ζωής στο αίτημα της αντίστασης το οποίο είναι ένα διαρκές πολιτικό αίτημα.

    "Όσα χρόνια κι αν πέρασαν από εκείνη την συννεφιασμένη Παρασκευή, που μια παρειά αυτόκλητων σωτήρων, μισθοφόρων των Η.Π.Α. και αρρωστημένων σκέψεων κατέβασαν τα τανκ στους Αθηναϊκούς δρόμους, οι Έλληνες δεν ξεχνάμε" αναφέρει σε ανακοίνωση του το ΔΗΚΚΙ.

    Πορεία προς τιμή των θυμάτων της δικτατορίας, πραγματοποίησαν αγωνιστές, μέλη του ΚΚΕ, στη Θεσσαλονίκη. Η πορεία ξεκίνησε από την πλατεία Μακεδονομάχων, στη συμβολή των οδών Εγνατίας και Αγίας Σοφίας, και κατέληξε στη συμβολή των οδών Μοσκώφ και πλατείας Δημοκρατίας, στο κτίριο όπου στεγάζονταν στο παρελθόν οι υπηρεσίες της Υποδιεύθυνσης Γενικής Ασφάλειας.

    Ανακοινώσεις με τις οποίες καταδικάζουν το πραξικόπημα των συνταγματαρχών στην Ελλάδα και επισημαίνουν τις καταστροφικές επιπτώσεις του στην Κύπρο, εξέδωσαν και τα κόμματα της Κύπρου.

    [05] Συνάντηση Σκανδαλίδη με το νέο πρόεδρο του ΑΣΕΠ

    21/4/2003 5:10:00 μμ

    Την επιθυμία του να εφαρμοστεί το νέο θεσμικό πλαίσιο το συντομότερο δυνατόν, ώστε να προγραμματίζονται εγκαίρως οι προσλήψεις στο Δημόσιο, εξέφρασε τη Δευτέρα ο υπουργός Εσωτερικών Κώστας Σκανδαλίδης στη συνάντηση που είχε με το νέο πρόεδρο του ΑΣΕΠ, Γ. Βέη. Ο κ. Σκανδαλίδης, ενόψει και της ορκωμοσίας του νέου προέδρου, την ερχόμενη Τετάρτη, στο υπουργείο Δημόσιας Διοίκησης, χαρακτήρισε τον κ. Βέη ως έναν από τους βασικούς παράγοντες της προετοιμασίας του νέου νομοσχεδίου, που ψηφίστηκε ήδη στη Βουλή.

    Πληροφορίες στους υποψηφίους και μέσω διαδικτύου

    Από την πλευρά του, ο κ. Βέης υποστήριξε ότι η διαδικασία προσλήψεων έχει επιταχυνθεί και στους επόμενους μήνες θα γίνει ακόμη ταχύτερη.

    Στόχος του ΑΣΕΠ, τόνισε ο κ. Βέης, είναι η καλύτερη επαφή του Οργάνου με τους υποψήφιους και σύντομα θα μπορούν οι υποψήφιοι να έχουν όλες τις πληροφορίες που χρειάζονται μέσω του διαδικτύου.

    Οι αιτήσεις των υποψηφίων θα φθάνουν στο ΑΣΕΠ με ηλεκτρονικό τρόπο και ο καθένας, όπως είπε ο καθηγητής, θα γνωρίζει με τη συμπλήρωση της αιτήσεώς του, πόσους βαθμούς θα πάρει.

    Ωστόσο, ο πρόεδρος του ΑΣΕΠ τόνισε τη σημασία των γραπτών διαγωνισμών ως πιο αξιόπιστο τρόπο για την αξιολόγηση των υποψηφίων, αλλά και την καθιέρωση των τεστ.

    Τέλος, οι δύο άνδρες επισήμαναν πως δεν καταργείται ο "νόμος Πεπονή" περί προσλήψεων, όπως πολλοί διατείνονται, αλλά με το νέο νομοσχέδιο και σύστημα, διατηρούνται οι αρχές και γίνεται και πιο εύκολος.

    [06] Αρνείται κάθε σχέση με ΕΛΑ ο Αγγελέτος Κανάς

    21/4/2003 3:48:00 μμ

    Αρνείται, με δήλωσή του, κάθε σχέση με οποιαδήποτε οργάνωση ο Αγγελέτος Κανάς, καταγγέλλοντας ως ψευδές το κατηγορητήριο που τον εμφανίζει ως μέλος του ΕΛΑ. Σήμερα, αρνήθηκε να απολογηθεί στον ειδικό εφέτη ανακριτή Λεωνίδα Ζερβομπεάκο, ο οποίος αύριο, θα επισκεφθεί εκ νέου τις φυλακές Κορυδαλλού για την απολογία της Ειρήνης Αθανασάκη. Σε βάρος των δύο, αλλά και των συγκατηγορουμένων τους για ένταξη και συμμετοχή στον ΕΛΑ, Χρήστου Τσιγαρίδα και Κώστα Αγαπίου, ο ανακριτής άσκησε πριν λίγες μέρες συμπληρωματική δίωξη για σωρεία αδικημάτων, που αφορούν ενέργειες της οργάνωσης από το 1988 ως τη διάλυσή της. Στις νέες κατηγορίες περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων τα αδικήματα σε βαθμό κακουργήματος της απόπειρας ανθρωποκτονίας, της έκρηξης, της διακεκριμένης οπλοκατοχής κα.

    [07] Οδύσσεια για δεκάδες επιβάτες το ταξίδι για Φούρνους

    21/4/2003 3:16:00 μμ

    Με το μικρό επιβατηγό πλοίο ''Χιόνι'' που εκτελούσε το δρομολόγιο Χίο- Σάμο προωθήθηκαν στον προορισμό τους στο νησί Φούρνους, οι περίπου 100 επιβάτες που βρέθηκαν χθες στην Ικαρία. Η ταλαιπωρία τους άρχισε την Κυριακή όταν το ''Εξπρές Αδωνης'', στο οποίο επέβαιναν, δεν προσέγγισε λόγω θαλασσοταραχής στους Φούρνους, αλλά στο λιμάνι Ευδηλος στην Ικαρία, όπου αποβιβάστηκαν. Στη συνέχεια, οι επιβάτες μετέβησαν οδικώς στον Αγιο Κήρυκο, που είναι το κύριο λιμάνι της Ικαρίας και νωρίς το πρωί, μόλις κατέπλευσε το ''Νταλιάνα'' ανέβηκαν στον καταπέλτη, ζητώντας να τους μεταφέρει στους Φούρνους, που είναι ο προορισμός τους. Ο πλοίαρχος του πλοίου όμως αρνήθηκε να αλλάξει το προγραμματισμένο του δρομολόγιο, που ήταν οι προσεγγίσεις σε Ικαρία - Αγιο Κήρυκο - Καρλόβασι και Βαθύ της Σάμου, έτσι οι διαμαρτυρόμενοι επιβάτες κατέλαβαν τον καταπέλτη του πλοίου, μέχρις ότου βρεθεί κάποια λύση για την μεταφορά στον τελικό προορισμό τους, πράγμα που τελικά πραγματοποιήθηκε τις πρώτες απογευματινές ώρες της Δευτέρας.

    [08] Επίσκεψη Χριστόδουλου στο Λαϊκό νοσοκομείο

    21/4/2003 12:01:00 μμ

    Φωτο Αρχείου

    Στο Λαϊκό νοσοκομείο βρέθηκε τη Δευτέρα ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, που είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με ασθενείς, στους οποίους μοίρασε δώρα και τους ευχήθηκε καλό Πάσχα και ταχεία ανάρρωση. "Η υγεία είναι από τα βασικότερα ζητήματα και είμαστε κοντά σε κάθε προσπάθεια, που αποβλέπει στην αναβάθμιση της", τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Χριστόδουλος. Επίσης, ο προκαθήμενος της Ελληνικής Εκκλησίας μίλησε και με το ιατρικό και βοηθητικό προσωπικό, τονίζοντας την σημασία του πολύτιμου έργου, που προσφέρουν.

    [09] Περιοδεία του Πρωθυπουργού σε ευρωπαϊκές χώρες

    21/4/2003 5:36:00 μμ

    Για το Ελσίνκι, την πρωτεύουσα της Φινλανδίας αναχώρησε το απόγευμα της Δευτέρας ο πρωθυπουργός και προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Κώστας Σημίτης, επόμενο σταθμό της περιοδείας του ενόψει της Ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο στη Θεσσαλονίκη. Το πρωί της Μεγάλης Τρίτης, ο κ. Σημίτης θα συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό της Φιλανδίας και στη συνέχεια θα επισκεφθεί τη Στοκχόλμη και την Κοπεγχάγη. Στις συνομιλίες που θα έχει με τους Ευρωπαίους ομολόγους του θα κυριαρχήσουν τα θέματα της Ευρωπαϊκής Συνέλευσης, της μετανάστευσης και του Ιράκ. Λίγο πριν αναχωρήσει από το αεροδρόμιο, ο Πρωθυπουργός, σε δηλώσεις του, αναφέρθηκε στην ελληνική προεδρία, τονίζοντας ότι το κύρος της χώρας μας έχει ενισχυθεί, ενώ με αφορμή την πρόσφατη σύνοδο κορυφής στην Αθήνα, επισήμανε ότι η ελληνική προεδρία πέτυχε την προώθηση στόχων που επούλωσαν τον διχασμό στους κόλπους της ΕΕ.

    ''Το κύρος της χώρας έχει ενισχυθεί''

    Η ελληνική Προεδρία, είπε ο κ. Σημίτης, πέτυχε να προωθήσει στόχους, να επουλώσει διχασμούς, να χαράξει πολιτική και αναφέρθηκε στη μεγάλη επιτυχία που είχε η Σύνοδος των Αθηνών με την ένταξη της Κύπρου. Μια ένταξη, που όπως είπε, ήταν ακατόρθωτη για πολλούς, αλλά που επετεύχθη με πολύ δουλειά και σωστούς χειρισμούς.

    "Τίποτα δεν χαρίζεται, το τι σημαίνει ένταξη της Κύπρου το γνωρίζουν όλοι όσοι είναι υπέρ της ειρήνης και της σταθερότητας", τόνισε ο Πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι το κύρος της χώρας έχει ενισχυθεί και υπάρχει μια γενική αναγνώριση για την προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης.

    Σημειώνεται ότι τη Μεγάλη Τρίτη το πρωί, ο κ. Σημίτης θα συναντήσει τον Πρωθυπουργό της Φιλανδίας. Στη συνέχεια, θα μεταβεί στη Στοκχόλμη, όπου έχει συνάντηση με το Σουηδό ομόλογό του, το απόγευμα. Τη Μεγάλη Τετάρτη το πρωί, θα βρίσκεται στη Δανία, όπου θα συναντηθεί με το Δανό ομόλογό του στην Κοπεγχάγη. Αργά το απόγευμα της ίδιας ημέρας, ο Πρωθυπουργός θα επιστρέψει στην Αθήνα, ενώ τη Μ. Πέμπτη το πρωί, θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου για το Κυπριακό, τα ελληνοτουρκικά, καθώς και θέματα της Ε.Ε..

    Εύσημα Παπανδρέου προς τους ανθρώπους της Προεδρίας

    Στο μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών επισκέφθηκε τη Δευτέρα το κτίριο που στεγάζει τα γραφεία της Προεδρίας, για να συγχαρεί τα στελέχη και τους υπαλλήλους για την πολύ καλή δουλειά που έγινε και οδήγησε στο αποτέλεσμα του άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την περασμένη εβδομάδα.

    "Εχουμε άλλους δύο μήνες βέβαια μπροστά μας οπότε θα έχουμε ελπίζω την ίδια επιτυχία και είναι δύσκολες και οι επόμενες συναντήσεις που θα έχουμε στη Θεσσαλονίκη, και οι επιμέρους Ατυπες Συναντήσεις ακόμα και των υπουργών και των μόνιμων αντιπροσώπων, αλλά νομίζω ότι με την εμπειρία πια και με τους υψηλούς βαθμούς που πήρατε, θα αντιμετωπίσετε κι αυτές τις προκλήσεις με ένα διαφορετικό αέρα...", τόνισε ο κ. Γιώργος Παπανδρέου.

    [10] Η Γυναίκα στην Κοινωνία της Πληροφορίας

    21/4/2003 5:07:00 μμ

    Η προώθηση της γυναικείας συμμετοχής σε θέσεις ευθύνης στην Κοινωνία της Πληροφορίας, δηλαδή, στον Τομέα Τεχνολογιών, Πληροφορίας και Επικοινωνίας, αλλά και η υποεκπροσώπηση των γυναικών στην εκπαίδευση και κατάρτιση στις τεχνολογίες πληροφορίας, είναι τα βασικά ζητήματα που θα απασχολήσουν τους συμμετέχοντες στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, στις 5 και 6 Μαΐου, με θέμα: ''Φύλο και Κοινωνία της Πληροφορίας'', όπου θα επιδιωχθεί η αναζήτηση προτάσεων με σκοπό την επίλυση του προβλήματος. Σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε η γγ Ισότητας κ. Μπέκου, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η συμμετοχή των γυναικών στον παραπάνω τομέα κυμαίνεται από 25-40%, με σημαντικές διαφορές μεταξύ των χωρών, ενώ η αντίστοιχη στα σχετικά επαγγέλματα κυμαίνεται από 15%-20%.

    Σκανδαλίδης: οι αρχές για την προώθηση της Ισότητας των Φύλων να ενσωματωθούν στο νέο Σύνταγμα της ΕΕ

    Όσον αφορά τον τομέα της κατάρτισης, εκεί η συμμετοχή των γυναικών κυμαίνεται από 8-25% με υψηλές αποκλίσεις μεταξύ των χωρών.

    Ενόψει του Ευρωπαϊκού Συνεδρίου ο υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Κώστας Σκανδαλίδης και η γγ Ισότητας, Έφη Μπέκου, παραχώρησαν συνέντευξη τύπου.

    Η κ. Μπέκου πρόσθεσε πως ''για να κερδηθεί η μάχη της γυναικείας απασχόλησης και να τη φθάσουμε το 2010 στο 60%, πρέπει να επεξεργαστούμε ευρωπαϊκές πολιτικές για την εμπλοκή των γυναικών στην Κοινωνία της Πληροφορίας''. Η γγ Ισότητας προτείνει μάλιστα την εφαρμογή του συστήματος ποσόστωσης στα προγράμματα νέων τεχνολογιών και της Κοινωνίας της Πληροφορίας.

    Ο κ. Σκανδαλίδης επεσήμανε τις προσπάθειες της Ελλάδας, ως προεδρεύουσας χώρας στην ΕΕ, ώστε στο νέο Σύνταγμα της Ευρώπης που είναι υπό συζήτηση, να περιληφθούν οι αρχές και οι αξίες για την προώθηση της Ισότητας των Φύλων.

    Ο υπουργός Εσωτερικών αναφέρθηκε επίσης και στο Ατυπο Συμβούλιο Υπουργών Ισότητας που θα γίνει στις αρχές Ιουνίου, όπου θα κωδικοποιηθούν όλα τα θέματα που αφορούν την Ισότητα. Στόχος της Ελλάδας σ' αυτό το συνέδριο είναι να κατατεθούν προτάσεις οι οποίες θα καταλήξουν σε δεσμεύσεις για την τελική διακήρυξη της Συνόδου Κορυφής στη Θεσσαλονίκη.

    [11] Σχέδιο Δράσης για τα άτομα με αναπηρίες

    21/4/2003 7:22:00 μμ

    Ευρωπαϊκό Έτος Ατόμων με Αναπηρία έχει ανακηρυχθεί από την Κομισιόν το 2003, καθώς ένας στους δέκα Ευρωπαίους πολίτες ζει με κάποια αναπηρία. Στη χώρα μας έχει συσταθεί Εθνική Συντονιστική Επιτροπή με συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων, με στόχο την κατάστρωση εθνικού σχεδίου δράσης για την εξασφάλιση ίσων διακαιωμάτων στα ατομα με αναπηρία στην απασχόληση, την εκπαίδευση, την πρόσβαση στις ιατρικές υπηρεσίες και για την καταπολέμηση του κοινωνικού τους αποκλεισμού. Η Επιτροπή συνεδρίασε το πρωί της Δευτέρας υπό την προεδρία του υπουργού Υγείας-Πρόνοιας κ. Κώστα Στεφανή. Κηρύσσοντας την έναρξη της συνεδρίασης ο κ. Στεφανής αναφέρθηκε στις γενικές αρχές που πρέπει να διέπουν το Εθνικό Σχέδιο Δράσης, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην ευαισθητοποίηση του κοινού, αλλά και στη λήψη μέτρων προστασίας που θα διασφαλίζουν την ομαλή κοινωνική ένταξη των ατόμων με αναπηρία και την εξάλειψη των διακρίσεων.

    Μέτρα και δράσεις

    "Τα άτομα με αναπηρία είναι σημαντικό κομμάτι της κοινωνίας. Καλύπτουν το 10% του πληθυσμού αλλά δεν αντιμετωπίζονται ως ισότιμα μέλη της κοινωνίας. Η αρνητική κοινωνική αντίληψη που οικοδομείται, στην ίδια την κοινωνία, σπρώχνει τα άτομα αυτά στο περιθώριο και την απομόνωση και τους στερεί κάθε δυνατότητα ισότητας συμμετοχής" υπογράμμισε ο υπουργός Υγείας και πρόσθεσε ότι "απαιτείται συντονισμένη δράση για την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης".

    "Επιπλέον πρέπει να ενισχυθούν τα μέτρα κοινωνικής προστασίας που θα διασφαλίσουν την ομαλή ενσωμάτωσή τους στην κοινωνική ζωή, όχι ως ένα είδος φιλανθρωπίας, αλλά ως προϊόν κοινωνικής ανάγκης, μιας επιταγής που συνιστά την υποχρέωση να δίνεται στα άτομα αυτά ίσες ευκαιρίες με τους άλλους πολίτες" υπογράμμισε ο κ. Στεφανής.

    Ο υφυπουργός Υγείας-Πρόνοιας και πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής κ. Δ. Θάνος παρουσιάζοντας τους κύριους άξονες του Εθνικού Σχεδίου Δράσης επεσήμανε τους βασικούς στόχους της Επιτροπής, οι οποίοι είναι οι εξής:

    Πρόσβαση στην υποστηρικτική τεχνολογία. Εξατομικευμένη πρόσβαση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων. Αρση των εμποδίων για την απρόσκοπτη πρόσβαση των ατόμων με αναπηρία στα δημόσια κτίρια. Ειδικές δράσεις κοινωνικής επανένταξης (αποασυλοποίηση) για τα άτομα με αναπηρία που βρίσκονται σε ιδρύματα. Παρακολούθηση της εφαρμογής της κοινοτικής οδηγίας για την απασχόληση των ατόμων με αναπηρία.

    Ο κ. Θάνος έκανε μάλιστα ειδική αναφορά σε δράσεις λέγοντας χαρακτηριστικά πως ήδη λειτουργούν έξι Κέντρα Αποκατάστασης και μέχρι το καλοκαίρι θα λειτουργήσουν άλλα τρία και έκανε λόγο για τα 24 Κέντρα Κοινωνικής Υποστήριξης που έχουν κατασκευαστεί και από αυτά λειτουργούν τα 19, ενώ μέχρι τέλος του έτους θα λειτουργήσουν και τα υπόλοιπα. Μέσα στο 2003, όπως τόνισε ο υφυπουργός, θα αρχίσει η λειτουργία 50 Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Ατόμων με Αναπηρία, ενώ οι 1100 Μονάδες που λειτουργούν στο πλαίσιο του Προγράμματος Βοήθεια στο Σπίτι, θα παρέχουν φροντίδα και στα άτομα με αναπηρία.

    [12] Στην Αγκυρα το κλειδί'' για λύση του Κυπριακού

    21/4/2003 4:07:00 μμ

    Ενώπιον των ευθυνών της για τη μη λύση του Κυπριακού θέτει για άλλη μια φορά την Τουρκία ο Επίτροπος, αρμόδιος για τη διεύρυνση, Γκίντερ Φερχόιγκεν, ο οποίος τόνισε ότι το "κλειδί" για τη λύση βρίσκεται στην Αγκυρα. Ο κ. Φερχόιγκεν, σε συνέντευξή του στην κυρπιακή εφημερίδα "Πολίτης" ανέφερε ότι δεν έχει φθάσει το τέλος του δρόμου για λύση του προβλήματος.

    Ο κ. Φερχόιγκεν δήλωσε στην εφημερίδα ότι το σχέδιο Αναν παραμένει στο τραπέζι και παρέχει καλή βάση για λύση, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, "που είναι το μοναδικό σώμα που έχει ξεκάθαρο όρο εντολής".

    Ομως, προσθέτει, όλοι γνωρίζουν ότι σε μεγάλο βαθμό το "κλειδί" του προβλήματος βρίσκεται στην Αγκυρα, η οποία μέχρι σήμερα δεν ήταν σε θέση να ασκήσει ικανοποιητική πίεση στον Ραούφ Ντενκτάς, ώστε να αλλάξει η κατάσταση.

    Ο κ. Φερχόιγκεν εξέφρασε την ελπίδα πως καθώς πλησιάζει η στιγμή που οι ευρωπαϊκές φιλοδοξίες της Τουρκίας δυνατόν να συγκρουστούν με το στάτους κβο στην Κύπρο, θα υπάρξουν κάποιες νέες ευκαιρίες για εξεύρεση λύσης.

    Παράλληλα, κάλεσε τους Τουρκοκυπρίους να μη χάσουν την πίστη τους στη λύση και να προσπαθήσουν να προετοιμάζονται για τη μελλοντική ένταξη μιας επανενωμένης Κύπρου.

    [13] Κουφοντίνα και Τζωρτζάτο ''καίει'' κατάθεση μάρτυρα

    21/4/2003 3:26:00 μμ

    Με απόλυτη βεβαιότητα αναγνώρισε ο μάρτυρας, Γιώργος Βουτζάλης, το Δημήτρη Κουφοντίνα και το Βασίλη Τζωρτζάτο ως δύο από τους τρεις δράστες της επίθεσης, που είχε δεχθεί ο πρώην βουλευτής, Λευτέρης Παπαδημητρίου, μέσα στο αυτοκίνητό του, στις 21 Δεκεμβρίου 1992 στο Μαρούσι. Ο κ. Βουτζάλης, γείτονας του κ. Παπαδημητρίου, είδε από το σπίτι του την επίθεση κατά του βουλευτή και κατέθεσε πως είναι απόλυτα σίγουρος ότι ο Δημήτρης Κουφοντίνας ήταν οδηγός του αυτοκινήτου, με το οποίο έφυγαν οι δράστες, ενώ ο Βασίλης Τζωρτζάτος, ο άνθρωπος, που στάθηκε στην αριστερή πλευρά του αυτοκινήτου του βουλευτή και πυροβόλησε. Την Τρίτη αναμένεται να ολοκληρωθεί η εξέταση μαρτύρων για την υπόθεση της βομβιστικής επίθεσης κατά των γραφείων του τηλεοπτικού σταθμού "Μέγκα". Ο πρόεδρος ζήτησε να παραβρεθούν την Τρίτη στο δικαστήριο και οι μάρτυρες από την υπόθεση εκτόξευσης ρουκέτας κατά της αμερικανικής πρεσβείας και από την υπόθεση της δολοφονίας του εφοπλιστή Κωστή Περατικού.

    Για ψευδορκία κάνει λόγο η υπεράσπιση

    Ο μάρτυρας κατέθεσε πως είναι πολύ πιθανό ο δεύτερος άνθρωπος, που πυροβολούσε τον πρώην βουλευτή από τη δεξιά πλευρά του αυτοκινήτου του, να είναι ο Σάββας Ξηρός.

    Η κατάθεση του Γιώργος Βουτζάλη προκάλεσε τις αντιδράσεις των συνηγόρων υπεράσπισης που τον κατηγόρησαν για ψευδορκία.

    Ο Δημήτρης Κουφοντίνας αμφισβήτησε την αξιοπιστία του μάρτυρα κ. Γιώργου Βουντζάλη, έκανε και πάλι λόγο για κακοσκηνοθετημένη διαδικασία και είπε ότι προβληματίζεται για τη σκοπιμότητα παρουσίας του στο δικαστήριο.

    "Η αξιοπιστία του μάρτυρα θα κριθεί κατά την εξέλιξη της διαδικασίας η οποία προβλέπεται μακρά". Με αυτό το σκεπτικό, ο πρόεδρος του δικαστηρίου που δικάζει τους φερόμενους ως μέλη της 17Ν αποφάσισε να απορρίψει το αίτημα των συνηγόρων υπεράσπισης για κράτηση του μάρτυρα.

    Τα πνεύματα οξύνθηκαν όταν ο Δημήτρης Κουφοντίνας σχολίασε την απάντηση του μάρτυρα σε ερώτηση του συνηγόρου υπεράσπισης ότι στον στρατό υπηρέτησε στην ομάδα ασφαλείας στρατού.

    Κουφοντίνας: Κοινώς ρουφιάνος.

    Πρόεδρος: Λυπάμαι πολύ για την συμπεριφορά σας. Λυπάμαι για αυτά, που λέτε, αλλά πρέπει να ξέρετε ότι όλα συνεκτιμώνται.

    Κουφοντίνας: Είπα ότι ο άνθρωπος ήρθε εδώ να παίξει έναν συγκεκριμένο ρόλο σε αυτήν την κακοστημένη υπόθεση.

    Στο μεταξύ, απορρίφθηκε από το τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας το αίτημα που υπέβαλαν ο συνήγορος υπεράσπισης του Βασίλη Τζωρτζάτου Ιπποκράτης Μυλωνάς και η συνήγορος του Δημήτρη Κουφοντίνα, Ιωάννα Κούρτοβικ, για τη μη απομάκρυνση του μάρτυρα Γιώργου Βουντζάλη, υποστηρίζοντας ότι υπάρχουν υπόνοιες εις βάρος του για ψευδορκία.

    Το δικαστήριο αποφάσισε να επιτραπεί η αποχώρηση του μάρτυρα, αφού προηγουμένως δώσει τα στοιχεία του. Με την απόφαση, επισημάνθηκε ότι η αξιοπιστία του κ. Βουντζάλη θα κριθεί συνολικά κατά την πορεία της διαδικασίας.

    Νωρίτερα, σχολιάζοντας τις αιτιάσεις της υπεράσπισης για την αξιοπιστία του μάρτυρα, ο εισαγγελέας της έδρας Χρήστος Λάμπρου τον χαρακτήρισε "κύριο με κεφαλαία", ο οποίος μετά λόγου γνώσεως κατέθεσε ότι οι δράστες της επίθεσης σε βάρος του κ. Παπαδημητρίου ήταν οι Βασίλης Τζωρτζάτος και Δημήτρης Κουφοντίνας.

    [14] Μπαγκλαντές:Βυθίστηκαν δύο ποταμόπλοια

    21/4/2003 7:32:00 μμ

    Φωτό αρχείου

    Δύο ποταμόπλοια βυθίστηκαν κατά τη διάρκεια ισχυρής καταιγίδας στο Μπαγκλαντές, με αποτέλεσμα σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες 30 άνθρωποι να έχουν χάσει τη ζωή τους. Οπως ανακοίνωσε η κρατική τηλεόραση της χώρας, (BTV), τα ένα πλοίο βυθίστηκε κοντά στη πρωτεύουσα Ντάκα, ενώ το άλλο κοντά στη πόλη Κισορεγκάνι, 150χλμ μακριά από τη πρωτεύουσα. Σύμφωνα με την αστυνομία και κρατική τηλεόραση, δεν υπήρξαν άμεσες αναφορές για θύματα.

    Σύμφωνα όμως με τοπική εφημερίδα 30 άνθρωποι βρέθηκαν νεκροί κοντά στη Ντάκα, ενώ υπάρχουν αναφορές για 40 αγνοούμενους στο άλλο ατύχημα.

    Φωτογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου στην περιοχή είδε τα πτώματα τριάντα θυμάτων, κυρίως παιδιά, που επέπλεαν στον ποταμό ή είχαν μεταφερθεί στις όχθες απο τα κύματα.

    "Πολλοί επιβάτες μπόρεσαν να βγούν κολυμπώντας στις όχθες του ποταμού όπου τους δόθηκαν οι πρώτες βοήθειες", εξήγησε ένας αξιωματικός της αστυνομίας.

    Οι πυροσβέστες οι ασυνομικοί και οι κάτοικοι αναζητούν επιζώντες κατα μήκος του ποταμού Μπουριγκάνγκα, 20 χλμ βόρεια της Ντάκα. Οι αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν οτι το πλοίο ήταν υπερφορτωμένο τη στιγμή του ναυαγίου.

    Η χωρητικότητα αυτών των πλοίων δεν ξεπερνά τα 200 άτομα αλλά πάντα μεταφέρουν υπεράριθμους επιβάτες.

    Σύμφωνα με την αστυνομία της Φατούλα, το φέρι βυθίστηκε ενω μετέφερε απο 200 έως 300 άτομα.

    Τις δύο τελευταίες εβδομάδες, 90 άτομα βρήκαν τραγικό θάνατο σε άλλα δύο παόμοια ατυχήματα στο Μπαγκλαντές.

    [15] Συνάντηση Αμερικανών-Βορειοκορεατών

    21/4/2003 6:45:00 μμ

    Θα συναντηθεί τελικά η αμερικανική αντιπροσωπεία με τους Βορειοκορεάτες στο Πεκίνο, όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί, σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Οι συνομιλίες με τους Βορειοκορεάτες, οι πρώτες αυτού του επιπέδου από τον περασμένο Οκτώβριο, είχαν τεθεί υπό αμφισβήτηση αφότου η Βόρεια Κορέα εμφανίστηκε να δηλώνει ότι άρχισε την επανεπεξεργασία χρησιμοποιημένων ράβδων πυρηνικού καυσίμου. Μια μετάφραση της ίδιας ανακοίνωσης, που έγινε από την αμερικανική κυβέρνηση ανέφερε ότι η Βόρεια Κορέα "πρόκειται" να επανεπεξεργαστεί τις ράβδους του πυρηνικού καυσίμου, χωρίς να είναι σίγουρο, ότι έχει αρχίσει.

    Ο ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος, που δεν θέλησε να κατονομαστεί δήλωσε ότι ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζέιμς Κέλι θα είναι επικεφαλής της αντιπροσωπείας αυτής που θα συναντηθεί με τους Βορειοκορεάτες.

    "Πηγαίνουμε εκεί και αναμένουμε να προχωρήσουμε όπως είναι προγραμματισμένο. Αναμένουμε ότι η ομάδα των ειδικών θα συναντηθεί με τους Βορειοκορεάτες στο Πεκίνο την εβδομάδα αυτή", πρόσθεσε.

    [16] Αιματηρή συμπλοκή οπαδών στην Αργεντινή

    21/4/2003 1:12:00 μμ

    Δύο νεκροί είναι ο τραγικός απολογισμός των συμπλοκών που ξέσπασαν ανάμεσα σε οπαδούς της Ρίβερ Πλέιτ και της Νιουελς Ολντ Μπόις, στον αυτοκινητόδρομο που συνδέει το Μπουένος Αϊρες και το Ροζάριο στην Αργεντινή. Οι οπαδοί των δύο ομάδων βρέθηκαν κάποια στιγμή στο ίδιο σημείο του δρόμου και το κακό δεν άργησε να γίνει. "Η κατάσταση ήταν απελπιστική και τελείωσε με τον θάνατο δύο ανθρώπων", δήλωσε ο αστυνομικός, Ρομπέρτο Γκραμζουγκόρ. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, ένας από τους νεκρούς ήταν 29 ετών και υποστήριζε την Νιουελς Ολντ Μπόις, ενώ η ταυτότητα του δεύτερου δεν έχει πιστοποιηθεί. Οι αρχές κάνουν λόγο για δεκάδες τραυματίες και εκατοντάδες συλλήψεις.

    [17] Το Σεπτέμβριο ανοίγουν τα σχολεία της Βαγδάτης

    21/4/2003 4:17:00 μμ

    Το Σεπτέμβριο θα ανοίξουν και πάλι τα σχολεία για τους μαθητές της Βαγδάτης, όπως δήλωσε τη Δευτέρα Αμερικανός στρατιωτικός αξιωματούχος, που έχει αναλάβει τις αστικές υποθέσεις στην ιρακινή πρωτεύουσα. Ο ταγματάρχης Μάικ Μακρίρι εξήγησε πως χρειάζεται χρόνος για να μεταφερθούν έπιπλα, να αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση και η βασική υποδομή στα κτήρια που έχουν καταστραφεί από τους βομβαρδισμούς και λεηλατηθεί μετά την πτώση του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν. Ο ίδιος διευκρίνισε ότι υπάρχουν ορισμένα σχολεία που μπορούν να λειτουργήσουν και τώρα, όμως δεν μπορούν να στείλουν τους μαθητές στα θρανία μέσα στο καλοκαίρι γιατί κάνει πολύ ζέστη.

    Ιαπωνική οργάνωση προσφέρει ταχυδρομικές και τηλεφωνικές υπηρεσίες στους Ιρακινούς

    Στο μεταξύ, ιαπωνική μη κυβερνητική οργάνωση ανέλαβε να βοηθήσει τους Ιρακινούς να έρθουν σε επικοινωνία με τους συγγενείς τους μέσω ταχυδρομείων ή δορυφορικών τηλεφώνων.

    Οκτώ εθελοντές της οργάνωσης ''Japan Emergency Team'' έχουν εγκαταστήσει στην Ιορδανία γραφεία που λειτουργούν ως ταχυδρομεία και ως σημεία που μπορούν οι Ιρακινοί να τηλεφωνούν.

    "Τρεις φορές την εβδομάδα μαζεύουμε τις επιστολές των Ιρακινών στην Ιορδανία και τις διανέμουμε στο Ιράκ και το αντίθετο", δήλωσε η Σαουάκα Οτα, εκπρόσωπος της οργάνωσης.

    Επίσης, χάρη στη δωρεά εταιρείας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, η οργάνωση μπορεί να προσφέρει στους Ιρακινούς τη δυνατότητα χρήσης δορυφορικών τηλεφώνων, προκειμένου για να επικοινωνούν με τις οικογένειες και τους φίλους τους στο εξωτερικό.

    [18] Συμβόλαια με τουρκικές εταιρείες για την ανοικοδόμηση;

    21/4/2003 7:26:00 μμ

    Πρόσκληση συνεργασίας προς τις τουρκικές εταιρείες να μετάσχουν στην ανοικοδόμηση του Ιράκ, απηύθυνε η αμερικανική πρεσβεία στην Αγκυρα. Παρόλα αυτά, επισήμανε ότι οι ξένες εταιρείες θα πρέπει να ανήκουν σε κράτη του Συνασπισμού που υποστήριξε τον αμερικανοβρετανικό πόλεμο στο Ιράκ. Η δέσμευση αυτή, προκαλεί ερωτηματικά για το κατά πόσο οι τουρκικές εταιρείες μπορούν να πάρουν τα συμβόλαια αυτά, καθώς αρχικά η Τουρκία δεν ικανοποίησε τα στρατιωτικά σχέδια της Ουάσινγκτον. Πάντως, σε πρόσφατη επίσκεψη του στην Αγκυρα, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Κόλιν Πάουελ, χαρακτήρισε την Τουρκία, σπουδαίο μέλος του αμερικανοβρετανικού συνασπισμού.

    [19] Στο Αμπού Ντάμπι ο Μουμπάρακ για το Ιράκ

    21/4/2003 7:01:00 μμ

    Συνομιλίες για το Ιράκ και το παλαιστινιακό ζήτημα είχε σήμερα στο Αμπού Ντάμπι με τον ομόλογό του των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Ζαϊντ ιμπν Σουλτάν αν Ναχαγιάν ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ. Σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Wam, οι δύο άνδρες αντάλλαξαν απόψεις για "τις εξελίξεις στην κατάσταση στο Ιράκ και το παλαιστινιακό ζήτημα, κυρίως για τον "οδικό χάρτη", το διεθνές ειρηνευτικό σχέδιο, που προβλέπει την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους ως το 2005". Υπογράμμισαν επίσης "την ανάγκη συντονισμού των προσπαθειών των αραβικών χωρών για τη διαφύλαξη των συμφερόντων τους υπό το φως των γεγονότων στο Ιράκ και στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη", δήλωσε σε δημοσιογράφους ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών Αχμεντ Μάχερ, ο οποίος συνοδεύει τον Μουμπάρακ.

    Επίσης οι δύο ηγέτες υπογράμμισαν την ανάγκη "να διαφυλαχθεί η εδαφική ακεραιότητα του Ιράκ, να προληφθούν οι εσωτερικές συγκρούσεις στη χώρα αυτή και να αποκατασταθεί σύντομα η σταθερότητα και η ασφάλεια...και να εγκαθιδρυθεί μια νόμιμη εξουσία", δήλωσε ο Αιγύπτιος υπουργός Πληροφόρησης Σαφουάτ αλ-Σέριφ, ο οποίος επίσης συνοδεύει τον Αιγύπτιο Πρόεδρο.

    Έπειτα από την σύντομη επίσκεψή του στο Αμπού Ντάμπι, δεύτερο στάδιο της περιοδείας του στην περιοχή του Κόλπου, ο Αιγύπτιος Πρόεδρος αναμένεται να μεταβεί στο Ριάντ για μια επίσης σύντομη επίσκεψη, σύμφωνα με διπλωμάτη.

    [20] Βελτιώνεται η υγεία του μικρού Αλί

    21/4/2003 5:29:00 μμ

    Βελτιώνεται σταθερά η κατάσταση του δωδεκάχρονου Αλί, που τραυματίστηκε σοβαρά κατά τη διάρκεια των αμερικανικών βομβαρδισμών στο Ιράκ και έχασε ολόκληρη την οικογένεια του, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας του Κουβέιτ, όπου νοσηλεύεται ο μικρός. Ο Αλί Ισμαήλ Αμπάς, ο οποίος είχε υποστεί σοβαρά εγκαύματα και υποβλήθηκε σε επέμβαση αφαίρεσης του νεκρού δέρματος του σώματός του, "πάει καλά" δήλωσε ο Αχμάντ αλ-Σαΐτι, και πρόσθεσε: "Χαμογελάει, αστειεύεται και τρώει καλά. Τα τραύματά του είναι καθαρά. Εχει λίγο πυρετό, αλλά η κατάσταση ελέγχεται".

    "Ο Αλί θα υποβληθεί σε μεταμόσχευση δέρματος στο τέλος αυτής της εβδομάδας ή στις αρχές της άλλης επειδή οι γιατροί θέλουν να έχει αναλάβει πλήρως", διευκρίνισε ο ίδιος. "Ο μικρός έχει μιλήσει ήδη με έναν φυσιοθεραπευτή, που του εξήγησε, πως θα ζεί με τεχνητά μέλη και τον παρακολουθεί ένας ψυχολόγος ειδικευμένος στα μετατραυματικά σοκ", κατέληξε ο αλ-Σαΐτι.

    [21] Συρία: Οι Ιρακινοί δεν μπορούν να περνούν τα σύνορα χωρίς βίζα

    21/4/2003 3:45:00 μμ

    Οι Ιρακινοί δεν μπορούν πλέον να διασχίζουν τα συριακά σύνορα χωρίς άδεια εισόδου από τη Δαμασκό, όπως ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο Σύριος υπουργός Εξωτερικών Φαρούκ αλ-Σάραα. ''Κλείσαμε πλήρως τα σύνορα με το Ιράκ και ουδείς μπορεί να τα διασχίσει χωρίς βίζα'', δήλωσε ο αλ-Σάραα σε κοινή συνέντευξη Τύπου με την ισπανίδα ομόλογό του Ανα Παλάθιο, χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

    ΗΠΑ: Η Συρία ότι προσέφερε καταφύγιο σε Ιρακινούς αξιωματούχους

    Στην αρχή του πολέμου του Ιράκ, η συρο-ιρακινή μεθόριος, η οποία εκτείνεται σε μήκος 600 χλμ., ήταν ανοικτή και οι Ιρακινοί μπορούσαν να μπαίνουν στη Συρία χωρίς βίζα.

    Οι ΗΠΑ κατηγόρησαν τη Συρία ότι άφησε να περάσουν στο Ιράκ ομάδες αράβων εθελοντών για να πολεμήσουν κατά του συνασπισμού και προσέφερε καταφύγιο σε αξιωματούχους του ανατραπέντος καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν, κάτι που ο αλ-Σάραα έχει διαψεύσει πολλές φορές.

    Στις 18 Απριλίου στο Κάιρο ο συριακός εθνικός αερομεταφορέας Syrian Airlines άρχισε να αρνείται την επιβίβαση στα αεροσκάφη του Ιρακινών επιβατών που δεν διέθεταν άδεια εισόδου στη Συρία.

    [22] Περιορισμοί στη διαφήμιση της Travel Card

    21/4/2003 7:00:00 μμ

    Δεκτή την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων του Συνδέσμου των Ελληνικών Ταξιδιωτικών και Τουριστικών Γραφείων (HATTA) αλλά και άλλων φορέων κατά της εταιρίας Media &amp; Travel Group ΑΕ που διανέμει την Travel Card, έκανε το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών. Σύμφωνα με την απόφαση απαγορεύονται οι διαφημίσεις της κάρτας, που δεν διευκρινίζουν την ημερομηνία λήξης της και δεν την ξεχωρίζουν από πιστωτική κάρτα. Με την απόφαση απαγορεύονται επίσης οι αναφορές σε φράσεις "...με κόστος διαμονής όσο ένα πρωινό", "πληρώνετε όσο ένα πρωινό" ή "πληρώνοντας όσο ένα πρωινό". Ο ΗΑΤΤΑ, το ΙΝΚΑ, αλλά και η ΕΚ.ΠΟΙ.ΖΩ, είχαν εκφράσει τις επιφυλάξεις τους για την Travel Card, από τις πρώτες ημέρες κυκλοφορίας της

    [23] Σύσταση επιτροπής για τα ασφαλιστικά ταμεία

    21/4/2003 6:45:00 μμ

    Η σύσταση συντονιστικής επιτροπής για τη διαχείριση των υπηρεσιών Υγείας των τεσσάρων μεγάλων ασφαλιστικών ταμείων της χώρας (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΟΠΑΔ) αποφασίστηκε στη σύσκεψη των υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκη, Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δ. Ρέππα και Υγείας Κ. Στεφανή, στην οποία συμμετείχαν οι αρμόδιοι υφυπουργοί, καθώς και οι διοικητές των ασφαλιστικών ταμείων. Στόχος της επιτροπής θα είναι ο εξορθολογισμός των φαρμακευτικών δαπανών και η βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους ασφαλισμένους. Όπως τόνισαν μετά από σύσκεψη οι συναρμόδιοι υπουργοί οικονομίας, υγείας και κοινωνικών ασφαλίσεων, η εξέλιξη αυτή αναβαθμίζει και βάζει σε νέες βάσεις την πρωτοβάθμια περίθαλψη στην χώρα.

    Καλύτερες υπηρεσίες και εξορθολογισμός των φαρμακευτικών δαπανών

    Τα τέσσερα μεγάλα ασφαλιστικά ταμεία, σύμφωνα με τα στοιχεία, καλύπτουν το 95% των ασφαλισμένων της χώρας.

    Όπως προκύπτει από τις δηλώσεις που έκαναν μετά τη σύσκεψη οι υπουργοί, η επιτροπή, της οποίας πρόεδρος θα είναι ο υφυπουργός Εργασίας Ρ. Σπυρόπουλος, θα πρέπει να αξιοποιήσει το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο και να συντονίσει τη δράση των ασφαλιστικών ταμείων ώστε να υπάρξει συντονισμός στη ζήτηση υπηρεσιών υγείας από τα ασφαλιστικά ταμεία.

    Στόχος είναι να υπάρξει εξορθολογισμός του συστήματος και να περιοριστεί η σπατάλη πόρων, που προκαλείται με την άναρχη συνταγογράφηση.

    Με την συντονιστική επιτροπή, τα ταμεία ουσιαστικά, οργανώνουν ένα σύστημα αγοράς υπηρεσιών υγείας, τόσο από τους δημόσιους, όσο και από τους ιδιωτικούς φορείς.

    Όλες οι νοσηλευτικές πράξεις θα ελέγχονται, καθώς σύντομα όλες οι συσκευασίες φάρμακων θα φέρουν γραμμικού κώδικα (bar code), ώστε να ελέγχεται καλύτερα η διακίνησή τους.

    Το συντονιστικό όργανο θα παρουσιάζει το έργο του στο υπουργικό συμβούλιο.

    [24] Έρχεται και η τρίτη παρτίδα εκκαθαριστικών

    21/4/2003 4:30:00 μμ

    Το εκκαθαριστικό της εφορίας θα λάβουν τις επόμενες μέρες άλλοι 323.000 φορολογούμενοι. Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων ολοκλήρωσε την τρίτη παρτίδα εκκαθάρισης, από την οποία προκύπτει ότι 91.000 φορολογικές δηλώσεις είναι χρεωστικές και οι παραλήπτες των εκκαθαριστικών θα κληθούν να καταβάλουν συνολικά πρόσθετο φόρο 135 εκατομμυρίων ευρώ. Στις 96.000 των φορολογουμένων που θα λάβουν πιστωτικό εκκαθαριστικό θα επιστραφεί φόρος 47,8 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ 136 εκκαθαριστικά είναι μηδενικά. Στα ταμεία του κράτους αναμένεται να εισρεύσουν 87,6 εκατομμύρια ευρώ. Μέχρι στιγμής έχουν εκκαθαριστεί συνολικά 638.000 φορολογικές δηλώσεις

    [25] Πάνω από 30 δολάρια η τιμή του πετρελαίου

    21/4/2003 1:19:00 μμ

    Πάνω από τα 30 δολάρια διατηρήθηκε τη Δευτέρα η τιμή του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές, εν αναμονή της έκτακτης συνάντησης των πετρελαιοπαραγωγών χωρών-μελών του ΟΠΕΚ την Πέμπτη, με στόχο την εξέταση ενδεχόμενου μείωσης της παραγωγής αργού καθώς η ζήτηση μειώνεται στα χαμηλότερα επίπεδα του έτους. Σε συναλλαγές στην ηλεκτρονική πλατφόρμα Access, η τιμή του αμερικανικού αργού υποχώρησε κατά 15 σεντς, διαμορφούμενη στα 30,40 δολάρια το βαρέλι. Διαπραγματεύσεις για το Brent δεν γίνονται σήμερα, καθώς η αργία του Πάσχα κράτησε το International Petroleum Exchange στο Λονδίνο κλειστό.

    Φόβοι για μεγαλύτερη πτώση της τιμής του πετρελαίου

    Η έκτακτη συνάντηση σε επίπεδο υπουργών Πετρελαίου των χωρών-μελών του ΟΠΕΚ αποφασίστηκε μετά από την πτώση της τιμής του αργού κατά 30% μέσα σε ένα μήνα, ενισχύοντας φόβους ότι θα υποχωρήσει κάτω από τα 20 δολάρια το βαρέλι στο δεύτερο τρίμηνο, όταν η ζήτηση αγγίζει το ναδίρ.

    Οι φόβοι αυτοί ενισχύονται από την προοπτική της επανέναρξης των εξαγωγών ιρακινού αργού οι οποίες είχαν σταματήσει πριν την έναρξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων κατά της Βαγδάτης.

    Στην προσπάθειά του να αντισταθμίσει τη διακοπή των εξαγωγών ιρακινού αργού καθώς και αυτή του 40% των εξαγωγών πετρελαίου από τη Νιγηρία, ο ΟΠΕΚ παρήγαγε τον Μάρτιο 1,5 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως πάνω από το επίπεδο των 24,5 εκατομμυρίων που ορίζουν οι συμφωνηθείσες ποσοστώσεις.

    Αναλυτές, όπως ο Τζαν Στιούαρτ της ABN Amro στη Νέα Υόρκη, εκτιμούν ότι η πιθανότερη απόφαση θα είναι η προτροπή προς τα μέλη του διεθνούς οργανισμού για αυστηρότερη συμμόρφωση στις ποσοστώσεις.

    Από την πλευρά του, ο αναλυτής για θέματα πετρελαίου Σάιμον Γκέιμς-Τόμας στο Σίνδεϊ επισημαίνει ότι η αυστηρότερη συμμόρφωση στις ποσοστώσεις θα αφαιρέσει εκ των πραγμάτων από την παγκόσμια ενεργειακή αγορά 1,5 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως.

    Οι παραβάτες των ποσοστώσεων θα είναι τα πρώτα θύματα εκτιμά ο υπουργός Πετρελαίου του Ιράν Μπιζάν Ζανγκενέχ δηλώνοντας ότι ''όλοι αυτοί που με ασυνήθιστο τρόπο αύξησαν την παραγωγή τους θα είναι και οι πρώτοι που θα την μειώσουν''.

    Αγνωστο αν θα εκπροσωπηθεί το Ιράκ

    Ασαφές παραμένει ακόμα κατά πόσον θα εκπροσωπηθεί η Βαγδάτη στην έκτακτη συνάντηση του ΟΠΕΚ. Την Κυριακή, πρώην στρατηγός του Ιράκ, που ήταν εξόριστος για πολλά χρόνια στις ΗΠΑ και ο οποίος δήλωσε ότι είναι ο αναπληρωτής διοικητής της Βαγδάτης, ανακοίνωσε ότι θα ηγηθεί ιρακινής αντιπροσωπείας.

    Πηγή του διεθνούς οργανισμού, δήλωσε στο Ρόιτερ ότι η αντιπροσωπεία, με επικεφαλής τον Τζαουντάτ αλ Ομπέιντι και στην οποία θα συμμετέχουν ανώτεροι αξιωματούχοι του ιρακινού πετρελαϊκού κλάδου οι οποίοι ήταν μέλη της κυβέρνησης του Σαντάμ Χουσεΐν, αναμένεται να φθάσει στη Βιέννη την Τετάρτη, μια ημέρα πριν την έναρξη των εργασιών της συνάντησης του ΟΠΕΚ.

    Από την πλευρά τους, οι ΗΠΑ δεν αναγνωρίζουν έναν πρώην εξόριστο που ισχυρίζεται ότι είναι κυβερνήτης της Βαγδάτης και η Ουάσινγκτον δεν θεωρεί ότι ο αναπληρωτής του μπορεί να εκπροσωπήσει το Ιράκ σε συνάντηση του ΟΠΕΚ.

    Πηγές της πετρελαϊκής βιομηχανίας προέβησαν στην εκτίμηση ότι η κίνηση αυτή μοιάζει να αντικατοπτρίζει τις προσπάθειες των ΗΠΑ να επισπεύσουν την ανοικοδόμηση του ιρακινού πετρελαϊκού κλάδου.

    Την προηγούμενη βδομάδα, πηγή προσκείμενη στον ΟΠΕΚ δήλωσε ότι το καρτέλ προσκάλεσε τον υπουργό πετρελαίου της χώρας επί κυβερνήσεως Σαντάμ, ο οποίος συμπεριλαμβάνεται στη λίστα καταζητούμενων που έχουν καταρτίσει οι ΗΠΑ.

    Ο Ιρανός υπουργός Πετρελαίου τόνισε ότι μόνον μια κυβέρνηση αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ μπορεί να εκπροσωπήσει το Ιράκ στη συνάντηση.

    [26] Αρχίζει η πώληση των εισιτηρίων των Ολυμπιακών Αγώνων

    21/4/2003 4:17:00 μμ

    Η αντίστροφη μέτρηση για το πρόγραμμα διάθεσης των εισιτηρίων των Ολυμπιακών Αγώνων, έχει αρχίσει. Από τις 12 Μαΐου μέχρι τις 12 Ιουνίου του 2003 θα γίνονται οι παραγγελίες ενώ η παραλαβή τους θα ξεκινήσει ένα χρόνο αργότερα, το Μάιο του 2004. Στόχος της Οργανωτικής Επιτροπής, σύμφωνα με δηλώσεις του εντεταλμένου Συμβούλου της, Μάρτον Σίμιτσεκ, να εξασφαλισθεί η κατά το δυνατό μεγαλύτερη πρόσβαση στο κοινό.

    Επίσημος οδηγός εισιτηρίων

    Από τα συνολικά 5.300.000 εισιτήρια, των Αγώνων, τα 3.000.000 θα διατεθούν στο κοινό.

    Ο επίσημος Οδηγός Εισιτηρίων, με τις τιμές, το αναλυτικό πρόγραμμα Αγώνων και ένθετη αίτηση παραγγελίας θα διατεθεί μαζικά και δωρεάν σε όλα τα καταστήματα της Χορηγού Τράπεζας Αlpha Bank από 2 Μαΐου 2003, καθώς και σε εφημερίδες στις 4, 10 και 11 Μαΐου 2003.

    Τρόποι παραγγελίας

    Όσοι επιθυμούν να παραγγείλουν εισιτήρια θα πρέπει αρχικά να προμηθευθούν τον Επίσημο Οδηγό Εισιτηρίων, να συμπληρώσουν την αίτηση παραγγελίας και να την καταθέσουν μέχρι τις 12 Ιουνίου 2003 σε οποιοδήποτε από τα 420 καταστήματα της Alpha Bank σε όλη την Ελλάδα.

    Παράλληλα, όμως, παραγγελίες εισιτηρίων θα γίνονται ηλεκτρονικά στην επίσημη ιστοσελίδα εισιτηρίων (www.athens2004.com/tickets), στην οποία παρέχονται πληροφορίες σε 3 γλώσσες (ελληνικά, αγγλικά και γαλλικά για τους ενδιαφερόμενους.

    Δυνατότητα παραγγελίας έχουν όλοι οι κάτοικοι της Ελλάδας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου.

    Από τη στιγμή που κάποιος θα καταθέσει την αίτηση παραγγελίας, θα πρέπει να δηλώσει και τον τρόπο πληρωμής.

    Μπορεί να χρησιμοποιήσει μετρητά, πιστωτική κάρτα Visa ή τραπεζικό λογαριασμό της Alpha Bank.

    Το ποσό της παραγγελίας προπληρώνεται μόνο στην περίπτωση πληρωμής με μετρητά.

    Εφόσον η ζήτηση υπερβεί τον διαθέσιμο αριθμό εισιτηρίων, θα διεξαχθεί κλήρωση με την χρήση ηλεκτρονικού προγράμματος που διασφαλίζει την εγκυρότητα, τη διαφάνεια και το αδιάβλητο της διαδικασίας.

    Η κλήρωση θα γίνει μέχρι τα τέλη Ιουλίου 2003.

    Οσοι συμμετάσχουν στην διαδικασία παραγγελίας εισιτηρίων θα λάβουν ταχυδρομικά επιβεβαιωτική επιστολή με την κατανομή των εισιτηρίων τους μέχρι τον Σεπτέμβριο 2003, ενώ από τον Μάϊο του 2004 θα αρχίσει η παραλαβή των εισιτηρίων.

    Για να παραλάβει κάποιος το εισιτήριό του, θα πρέπει να έχει μαζί του την επιβεβαιωτική επιστολή που θα του έχει στείλει η ΑΘΗΝΑ 2004 και την αστυνομική του ταυτότητα.

    Συνδυασμοί εισιτηρίων

    Εκτός, όμως, από τα μεμονωμένα εισιτήρια, η ΑΘΗΝΑ 2004 δημιούργησε πάνω από 200 διαφορετικούς συνδυασμούς εισιτηρίων.

    Στόχος των συνδυασμών είναι η διευκόλυνση του κοινού στην διαδικασία παραγγελίας.

    Όπως διευκρινίστηκε, η τιμή κάθε συνδυασμού εισιτηρίων είναι ίση με το άθροισμα των ονομαστικών τιμών των μεμονωμένων εισιτηρίων που περιλαμβάνει.

    Υπάρχουν 5 είδη συνδυασμών εισιτηρίων:

    Ολυμπιακής Εμπειρίας Σαββατοκύριακου Ολυμπιακού Συγκροτήματος Ημερήσιοι Συνδυασμοί Εισιτήρια Ολυμπιακού Αγωνίσματος.

    Διαφημιστική καμπάνια

    Όσον αφορά στην διαφημιστική εκστρατεία των εισιτηρίων, μέσω Τηλεόρασης, Ραδιοφώνου και Τύπου, θα ξεκινήσει από τις 29 Απριλίου 2003.

    Παράλληλα, θα γίνει καμπάνια στο EUROSPORT, καθώς και στο INTERNET.

    Τέλος, όπως τονίστηκε από την ΑΘΗΝΑ 2004, δεν θα υπάρχουν δωρεάν εισιτήρια η προσκλήσεις, ενώ οι κάτοχοι των εισιτηρίων θα έχουν δικαίωμα δωρεάν μετακίνησης με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς από και προς τις αγωνιστικές εγκαταστάσεις.

    [27] Ανοιχτό αφήνει ο Μπέκαμ το ενδεχόμενο μεταγραφής στην Ρεάλ

    21/4/2003 2:23:00 μμ

    Δεν αποκλείει το ενδεχόμενο μιας μεταγραφής στην Ρεάλ Μαδρίτης, ο Ντέιβιντ Μπέκαμ. Ο μέσος της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, το όνομα του οποίου συνδέθηκε τις τελευταίες εβδομάδες με τον ισπανικό σύλλογο, "φούντωσε" την φημολογία σχετικά με το μέλλον του, με τα σχόλια που έκανε πριν από τον επαναληπτικό προημιτελικό των δύο ομάδων, που θα διεξαχθεί την Τετάρτη, στο "Ολντ Τράφορντ". Όπως έλεγα πάντα, "ποτέ μη λες ποτέ", τόνισε ο αρχηγός της Εθνικής Αγγλίας, με δηλώσεις του στην ευρωπαϊκή έκδοση του περιοδικού Time.

    Η Ρεάλ Μαδρίτης έχει μια τεράστια ιστορία

    "Πάντα θέλεις να παίζεις με την καλύτερη ομάδα και τους καλύτερους παίκτες. Στα τελευταία οκτώ, εννέα χρόνια έχουμε κατακτήσει τα περισσότερα πράγματα στην Αγγλία και το Champions League. Η Ρεάλ Μαδρίτης έχει μια τεράστια ιστορία και διαθέτει παίκτες παγκόσμιας κλάσης στις τάξεις της", δήλωσε ο Ντέιβιντ Μπέκαμ.

    Στην συνέντευξή του ο "Μπεκς" εξέφρασε την εκτίμησή του για την συμπεριφορά των Αμερικανών προς τα αθλητικά ινδάλματά τους και την έκπληξή του για το γεγονός ότι το ποδόσφαιρο δεν αποτελεί σημαντικό άθλημα στις Ηνωμένες Πολιτείες.

    "Θα ήθελα να είμαι πασίγνωστος στην Αμερική", συνέχισε ο άσος των "μπέμπηδων".

    "Θα μου άρεσε να με αναγνωρίζουν. Οι Αμερικανοί είναι τόσο πατριωτικοί για τις ομάδες και τα αθλήματά τους -περισσότερο από οπουδήποτε αλλού στον κόσμο. Μου αρέσει ο τρόπος που προσβλέπουν σε αθλητές όπως ο Μάικλ Τζόρνταν και ο Τάιγκερ Γουντς. Είμαι σίγουρος ότι ασκούν κριτική στους παίκτες, αλλά όχι με τέτοια έκταση ώστε να προσβάλλουν τους ανθρώπους τους και τα είδωλά τους. Αυτό είναι το καλό", τόνισε ο Μπέκαμ.

    [28] Ορισμοί Ελλήνων διαιτητών από UEFA

    21/4/2003 1:35:00 μμ

    Δύο αγώνες της προκριματικής φάση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ελπίδων 2004, θα διευθύνουν Έλληνες διαιτητές. Όπως ενημέρωσε η UEFA την ΕΠΟ, η επιτροπή διαιτησίας της ευρωπαϊκής συνομοσπονδίας όρισε τους Γιώργο Μποροβήλο και Νίκο Αγγελάκη, αντίστοιχα, στους αγώνες Ελβετία-Ρωσία και Ρουμανία-Βοσνία, οι οποίοι θα διεξαχθούν στις 6 Ιουνίου. Βοηθοί του κ. Μποροβήλου ορίστηκαν οι Π. Μαυρόπουλος και Δ. Τσορτανίδης, ενώ 4ος διαιτητής ο Ι. Καμινάρης. Βοηθοί του κ. Αγγελάκη ορίστηκαν οι Δ. Παπαδόπουλος και Μ. Βλάχος ενώ 4ος διαιτητής ο Ε. Δαμιανός.

    [29] Στην 15η θέση της παγκόσμιας κατάταξης η Δανιηλίδου

    21/4/2003 12:05:00 μμ

    Παρά το γεγονός ότι δεν έχει αγωνισθεί τις τελευταίες εβδομάδες σε κάποιο τουρνουά του εξωτερικού, η 20χρονη Λένα Δανιηλίδου παραμένει στην πρώτη 20αδα του παγκοσμίου τένις. Η πρωταθλήτρια μας διατηρεί άνετα την 15η θέση της γενικής κατάταξης με 1.543,75 βαθμούς, ενώ την ακολουθεί η Ρωσίδα, Ελένα Μπόβινα με 1488,50 βαθμούς. Στην κορυφή του σχετικού πίνακα, βρίσκεται πάντα η Αμερικανδία, Σερένα Ουίλιαμς που έχει 7.055 βαθμούς και κανείς δεν ξέρει πως και πότε θα χάσει την πρώτη θέση. Στην δεύτερη θέση παρέμεινε για μία ακόμη εβδομάδα, η Βελγίδα Κιμ Κλάιστερς με 4.585 βαθμούς, 30 περισσότερους από την Βένους Ουίλιαμς.

    Οι 15 πρώτες στην κατάταξη της WTA (σε παρένθεση η προηγούμενη κατάταξη) είναι οι εξής:

    (1) Σερένα Ουίλιαμς (ΗΠΑ) 7055 (2) Κιμ Κλάιστερς (Βέλγιο) 4585 (3) Βένους Ουίλιαμς (ΗΠΑ) 4555 (4) Τζαστίν Χένιν-Χάρντεν (Βέλγιο) 3910 (5) Λίντσεϊ Ντέιβενπορτ (ΗΠΑ) 3304 (6) Τζένιφερ Καπριάτι (ΗΠΑ) 2883 (7) Αμελί Μορεσμό (Γαλλία) 2687 (8) Τσάντα Ρούμπιν (ΗΠΑ) 2524 (9) Ντανιέλα Χαντούτσοβα (Σλοβακία) 2512 (11) Γιελένα Ντόκιτς (Γιουγκοσλαβία) 2279 (10) Αναστασία Μίσκινα (Ρωσία) 2265 (12) Μόνικα Σέλες (ΗΠΑ) 1864 (21) Ελενα Ντεμεντίεβα (Ρωσία) 1688 (14) Μαγκνταλένα Μαλέεβα (Βουλγαρία) 1624 (15) Λένα Δανιηλίδου 1543,75

    [30] Holiday On Ice: Μοναδικό υπερθέαμα στον πάγο

    21/4/2003 7:38:00 μμ

    Το "Holiday on Ice", που γιορτάζει φέτος τα 60 χρόνια και τις παραστάσεις του έχουν παρακολουθήσει 300.000.000 θεατές, θα παρουσιάσει στην Αθήνα το μουσικοχορευτικό υπερθέαμα στον πάγο "Ιn Concert", για πρώτη φορά με live ορχήστρα επί σκηνής. Εξήντα πέντε καλλιτέχνες, εκατοντάδες κοστούμια, φαντασμαγορικοί φωτισμοί και μια παγοπίστα 800 τετραγωνικών μέτρων, στοιχειοθετούν ένα μοναδικό υπερθέαμα, που μπορούν να απολαύσουν οι Αθηναίοι, από 30 Απριλίου έως 12 Μαϊου 2003, στο Allou Fun Park. Οι χορογραφίες είναι πάνω σε συνθέσεις των Peter Gabriel, Sting, Paul Simon, Lee Hooker, Miles Davis, Gipsy Kings, Edward Kennedy, Quincy Jones, Moby, Natasha Atlas, Carl Orff, Maurice Ravel κ.ά. Χορηγός επικοινωνίας των παραστάσεων είναι η ΕΡΤ.

    [31] Ένα ξεχωριστό ''άλμπουμ'' για τα παιδιά του Ιράκ

    21/4/2003 2:56:00 μμ

    Ένα άλμπουμ με τη συμμετοχή 18 αστέρων της ποπ, μεταξύ των οποίων συμμετέχουν ο Paul McCartney και ο George Michael, κυκλοφόρησε την Δευτέρα με στόχο τη συγκέντρωση χρημάτων για τα παιδιά, τα θύματα του πολέμου στο Ιράκ. Όλα τα έσοδα από τις πωλήσεις της δισκογραφικής αυτής δουλειάς θα πάνε στη φιλανθρωπική οργάνωση ''War Child'', που ιδρύθηκε μετά τον πόλεμο στην πρώην Γιουγκοσλαβία. Το πρώην Σκαθάρι, ο McCartney, που ηχογράφησε ζωντανά το μουσικό κομμάτι του ''Calico Skies'' είπε ότι ''όποια κι αν είναι η πολιτική, όποια κι αν είναι τα δίκαια και τα άδικα του πολέμου, τα παιδιά είναι τα αθώα θύματα. Ετσι λοιπόν είμαι πολύ ευχαριστημένος γι αυτή τη μικρή συνδρομή μου''. Η φιλανθρωπική οργάνωση υπογράμμισε στο άλμπουμ "Hope" (Ελπίδα), μετέχει και ο David Bowie.

    ''Τα δεινά των παιδιών υπερβαίνουν την πολιτική. Τα τραγούδια αυτά είναι μια έκκληση για ελπίδα χωρίς την οποία τα παιδιά στο Ιράκ δεν έχουν απολύτως τίποτε'', ανέφερε η War Child.

    [32] Σύσταση επιτροπής για τις φαρμακευτικές δαπάνες

    21/4/2003 5:52:00 μμ

    Με στόχο τον ορθολογισμό των φαρμακευτικών δαπανών και τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους ασφαλισμένους, αποφασίσθηκε η σύσταση συντονιστικής επιτροπής για τη διαχείριση των Υπηρεσιών Υγείας των τεσσάρων μεγάλων ασφαλιστικών ταμείων της χώρας. Όπως τόνισαν μετά από σύσκεψη οι συναρμόδιοι υπουργοί Οικονομίας, Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων η εξέλιξη αυτή αναβαθμίζει και βάζει σε νέες βάσεις την πρωτοβάθμια περίθαλψη στην χώρα.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 21 April 2003 - 17:01:55 UTC