Visit our archive of News, Documents, Maps & Position Papers on the Imia Issue (1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-04-16

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Παράνομη η ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε για Ντενκτάς -Αγκυρα
  • [02] Παραβιάσεις τουρκικών αεροσκαφών
  • [03] Εξελίξεις για το δυστύχημα στον Αλιάκμονα
  • [04] Στο Αγιο Όρος ο Ιγκόρ Ιβανώφ
  • [05] Ομιλίες των ηγετών μετά την υπογραφή
  • [06] Στεφανόπουλος: ''Νέα εποχή μεγάλων προσδοκιών''
  • [07] Προειδοποιήσεις Σιράκ προς τα δέκα νέα κράτη-μέλη
  • [08] Ο Μπους έδωσε άδεια στην ΟΑΠ για τα γραφεία της στις ΗΠΑ
  • [09] Απαισιόδοξες οι ΗΠΑ για τις συνομιλίες με τη Β. Κορέα
  • [10] Ελληνική Προεδρία: Προς έγκριση το σχέδιο των ''4'' για ΟΗΕ - Ιράκ
  • [11] ''Ναι'' 7 χωρών της ΕΕ για ειρηνευτική δύναμη στο Ιράκ
  • [12] Αρση των κυρώσεων κατά του Ιράκ ζητά ο Μπους
  • [13] Αερογέφυρες ζωής για τη σωτηρία των Ιρακινών προτείνει ο Σιράκ
  • [14] Είκοσι δις δολάρια έχουν ξοδέψει οι ΗΠΑ για τον πόλεμο
  • [15] Καταθέτει στις 22/4 ο Μπλιξ έκθεση για το Ιράκ
  • [16] Αποχαιρέτησε ο ΠΑΟ την Ευρωλίγκα με νίκη επί της Σιένα

    [01] Παράνομη η ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε για Ντενκτάς -Αγκυρα

    16/4/2003 9:28:00 μμ

    Xολωμένος για δεύτερη φορά, μέσα σε λίγα εικοσιτετράωρα, εμφανίζεται και πάλι ο Ραούφ Ντενκτάς. Μετά την καταδικαστική απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, την οργή του Τουρκοκύπριου ηγέτη προκάλεσε η υπογραφή της συνθήκης προσχώρησης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. "Η σημερινή υπογραφή, είναι συνώνυμη με τη διχοτόμηση του νησιού" δήλωσε χαρακτηριστικά στο CNN Turk, τονίζοντας ότι η ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε είναι άδικη και παράνομη. Τη δυσφορία της, εξέφρασε με ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών και η Αγκυρα.

    Απέρριψε ο Ντενκτάς την πρόταση Σημίτη για συνομιλίες

    "Αν η Ε.Ε. θέλει να ενώσει και πάλι το νησί" είπε ο Ραούφ Ντενκτάς, απευθυνόμενος στους Ευρωπαίους ηγέτες, " η Ε.Ε. θα πρέπει να δημιουργήσει και ένα νομικό πλαίσιο για μας και την Τουρκία".

    Υπογράμμισε επίσης ότι η Ε.Ε. μεταχειρίζεται το Κυπριακό ως θέμα παζαρέματος κατά της Τουρκίας και απέρριψε την πρόταση του Κώστα Σημίτη για συνομιλίες.

    Διευκρίνισε ωστόσο, ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης των τουρκοκυπρίων θα παραστούν στις συναντήσεις του Σαββάτου.

    Εντονη η δυσαρέσκεια της τουρκικής κυβέρνησης

    Μη αποδεκτή από νομικής και πολιτικής πλευράς, είναι και σύμφωνα με την Αγκυρα, η Συνθήκη Προσχώρησης της Ελληνοκυπριακής Διοίκησης της Νοτίου Κύπρου.

    Σε ανακοίνωση του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, αναφέρεται ότι η Ε.Ε. δεν έχει το δικαίωμα να λαμβάνει μονόπλευρα αποφάσεις για το μέλλον της Κύπρου και να δημιουργεί διεθνείς υποχρεώσεις παραβιάζοντας τις Διεθνείς Συμφωνίες.

    Παράλληλα, κατηγορεί την Ε.Ε. ότι η απόφαση για ενσωμάτωση της Κύπρου στους κόλπους της δεν συνάδει με τις αρχές της διεθνούς νομιμότητας καθώς "δέχθηκε στους κόλπους της μία διεθνή διαφωνία που βρίσκεται ακόμη ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ην. Εθνών, παρά την αντίρρηση της τουρκικής πλευράς"'.

    Όπως υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση, οι επιφυλάξεις της τουρκικής πλευράς διατυπώθηκαν στο Συμβούλιο Σύνδεσης Τουρκίας - ΕΕ που πραγματοποιήθηκε στο Λουξεμβούργο στις 15 Απριλίου.

    [02] Παραβιάσεις τουρκικών αεροσκαφών

    16/4/2003 8:33:00 μμ

    Εβδομήντα παραβιάσεις πραγματοποίησαν την Τετάρτη, 28 τουρκικά αεροσκάφη στο Αιγαίο. Συγκεκριμένα, σε διάφορες ώρες και από διάφορα σημεία εισήλθαν 13 τουρκικοί σχηματισμοί, οι οποίοι, εκτός από τις παραβιάσεις, σε ορισμένες περιπτώσεις αρνήθηκαν τη διαδικασία της αναχαίτισης, με αποτέλεσμα να γίνουν 11 εμπλοκές. Εννέα από τα 28 αεροσκάφη ήταν οπλισμένα.

    [03] Εξελίξεις για το δυστύχημα στον Αλιάκμονα

    16/4/2003 8:31:00 μμ

    Αναφορά προς την εισαγγελία του Αρείου Πάγου κατέθεσε ο Ανέστι Σένια, πατέρας των δύο ανήλικων παιδιών που έχασαν τη ζωή τους στο πολύνεκρο δυστύχημα στον ποταμό Αλιάκμονα, ζητώντας να ασκηθούν ποινικές διώξεις και κατά της διοικήσεως του ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης και κατά των ιδιοκτητών του λεωφορείου. Σύμφωνα με τον κ.Σένια, ο εισαγγελέας πρωτοδικών Κατερίνης Θεόδωρος Σταμάτης όφειλε να ασκήσει διώξεις, εκτός του οδηγού της προπορευόμενης νταλίκας και κατά παντός ετέρου προσώπου το οποίο ευθύνεται για την κακή συντήρηση και κακή λειτουργία του μοιραίου λεωφορείου. Επικαλούμενος την έκθεση πραγματογνωμοσύνης, ο κ.Σένια υπογραμμίζει ότι η κατάσταση των ελαστικών των τροχών του λεωφορείου, είχε σαν αποτέλεσμα την μη ασφαλή οδήγηση του οχήματος, την μειωμένη αποτελεσματικότητα του συστήματος πεδήσεως και την μη σωστή λειτουργία του συστήματος ανάρτησης.

    Ευθύνες στους ιδιοκτήτες του λεωφορείου

    Ευθύνες, όπως αναφέρει ο τραγικός πατέρας, πιθανόν να φέρουν και οι υπάλληλοι της αρμόδιας διεύθυνσης συγκοινωνιών οι οποίοι χορήγησαν τα πιστοποιητικά καταλληλότητας του λεωφορείου ενώ υπογραμμίζει ότι ο θανών οδηγός του λεωφορείου δεν είχε την ευθύνη της συντήρησης και της καλής λειτουργίας του.

    Επιπλέον, σημειώνει στην αναφορά του προς τον Αρειο Πάγο, το λεωφορείο αποδόθηκε αμέσως μετά το δυστύχημα στους ιδιοκτήτες οι οποίοι το διέλυσαν και το εξαφάνισαν και απέμειναν μόνο τα ελαστικά των οπισθίων τροχών.

    [04] Στο Αγιο Όρος ο Ιγκόρ Ιβανώφ

    16/4/2003 11:28:00 μμ

    Προσκύνημα στο Αγιο Όρος πραγματοποίησε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Ιγκόρ Ιβανώφ. Ως γνήσιος Χριστιανός ορθόδοξος και με αφορμή τη συμμετοχή του στην Ευρωπαϊκή Διάσκεψη στην Αθήνα, μετέβη στη χερσόνησο του Αθω όπου επισκέφθηκε την Ιερά Μονή Παντελεήμονος στην οποία εγκαταβιώνουν ρωσικής καταγωγής μοναχοί. Η υποδοχή που του επιφύλαξαν οι μοναχοί ήταν θερμή, κατά το αγιορείτικο τυπικό, δίχως πάντως να ηχήσει η τεράστια καμπάνα, βάρους σαράντα τόνων, του μοναστηριού, η οποία είχε χτυπήσει στο παρελθόν μόνο σε επισκέψεις τσάρων. Κατά τα άλλα ο κ. Ιβανώφ ξεναγήθηκε, συνοδευόμενος από τον πολιτικό υποδιοικητή του Αγίου Ορους κ.Αρίστο Κασμίρογλου, στους χώρους του μοναστηριού όπου φυλάσσονται ανεκτίμητης αξίας κειμήλια και θησαυροί και γευμάτισε με τους εξήντα περίπου μοναχούς. Το απόγευμα επέστρεψε στη Θεσσαλονίκη και στη συνέχεια μετέβη στην Αθήνα.

    [05] Ομιλίες των ηγετών μετά την υπογραφή

    16/4/2003 10:13:00 μμ

    Η επανένωση της Ευρώπης, το τέλος του διχασμού της, ο ρόλος της στο παγκόσμιο σύστημα ήταν τα στοιχεία που χαρακτήρισαν τις ομιλίες όλων των ηγετών των παλαιών και νέων χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις ομιλίες τους κατά τη διάρκεια της τελετής της υπογραφής της Συνθήκης Προσχώρησης των δέκα νέων μελών που έγινε στη Στοά του Αττάλου. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες απέφυγαν να αναφερθούν στο κρίσιμο θέμα του πολέμου του Ιράκ, σεβόμενοι ίσως το γεγονός ότι το θέμα δεν τέθηκε στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Κάποιοι πάντως, από αυτούς έκαναν κάποιες έμμεσες αναφορές στο γενικότερο θέμα των σχέσεων Ευρώπης-Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά και του ρόλου της διευρυμένης Ε.Ε. στη σημερινή πραγματικότητα.

    Γ. Σρέντερ: ''Ξεπεράστηκε σήμερα ο διχασμός της Ευρώπης''

    Από τις πλέον σημαντικές ήταν αυτή του καγκελαρίου της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ, ο οποίος αισθάνθηκε να κάνει μια αυτοκριτική για το ρόλο της χώρας του στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο που προκάλεσε τη διαίρεση της Ευρώπης. Είμαι, ανέφερε, αρχηγός κυβερνήσεως μιας χώρας που ξεκίνησε το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και έτσι δημιούργησε τα βαθύτερα αίτια για το χωρισμό της Ευρώπης.

    Οπως, όπως τόνισε, και η χώρα του υπέφερε από τις συνέπειες του πολέμου, καθώς και η ίδια χωρίστηκε στα δύο. Και πρόσθεσε ότι οι Γερμανοί είναι σήμερα ιδιαίτερα ευτυχείς που ξεπεράστηκε όχι μόνο ο διχασμός της ίδιας της Γερμανίας, αλλά ο διχασμός της Ευρώπης.

    Ο κ. Σρέντερ τόνισε, επίσης, ότι η Ευρώπη μετά από αιώνες αιματηρής ιστορίας έχει μάθει να συμβάλλει για να αποφεύγονται στο μέτρο του δυνατού οι συρράξεις ανά τον κόσμο και οι κρίσεις να λύνονται με ειρηνικά μέσα. Χαρακτήρισε ιστορική τη σημερινή συγκυρία, καθώς και ότι το ξεπέρασμα του διχασμού της Ευρώπης γίνεται στην Αθήνα, στο λίκνο της δημοκρατίας.

    Τ. Μπλέρ: ''Η διεύρυνση είναι μια δήλωση ενότητας για την Ε.Ε.''

    Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Τόνι Μπλέρ, ίσως λόγω της στάσης που τήρησε στον πόλεμο του Ιρά, αναφέρθηκε στις τωρινές διαφωνίες στην Ευρωπαϊκή Ενωση και το διχασμό που υπήρξε πρόσφατα. Δεν αναφέρθηκε στους λόγους που οδήγησαν σε αυτό, λέγοντας ότι όλοι γνωρίζουν. Και ξεπέρασε το θέμα υπογραμμίζοντας ότι η σημερινή πράξη διεύρυνσης της Ευρώπης αποτελεί μια θεμελιώδη δήλωση ενότητας για την Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Επίσης, ο κ. Μπλερ αναφέρθηκε στις αρχές της Ευρωπαϊκής Ενωσης και τόνισε ότι οι αρχές και οι αξίες της ελευθερίας, της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, είναι αυτές που ενώνουν την Ευρωπαϊκή Ενωση. Και ότι όποιες και αν είναι οι διαφορές στο εσωτερικό της Ενωσης αυτές είναι οι αξίες στις οποίες πιστεύουν όλοι οι Ευρωπαίοι, οι οποίες καθορίζουν τα πολιτικά συστήματα στις χώρες-μέλη.

    Τόνισε, επίσης, ότι για όλους αυτούς τους λόγους η διεύρυνση παρέχει μια μεγάλη ευκαιρία όχι μόνο για την Ευρώπη την ίδια και το εσωτερικό της, αλλά και για το ότι μπορεί να δώσει ένα παράδειγμα στον κόσμο.

    Ζ. Σιράκ: ''Η διεύρυνση είναι ιστορικό γεγονός, καθώς συντελείται με ειρηνικά μέσα''

    Ο πρόεδρος της Γαλλίας Ζακ Σιράκ τόνισε ότι ήρθε η ώρα για να αναμορφωθεί η Ευρώπη, η οποία δεν προχωρεί προς τα μπρος μόνο με τη διεύρυνση, αλλά και την ενοποίησή της. Και υπογράμμισε ιδιαιτέρως το γεγονός ότι αυτή η διεύρυνση και ενοποίηση είναι ένα πρωτόγνωρο ιστορικό γεγονός, καθώς συντελείται με ειρηνικά μέσα. Αναφέρθηκε στα 50 χρόνια μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, τονίζοντας ότι στην ευρωπαϊκή ήπειρο αυτά τα χρόνια συνυπήρξαν σε μια ισορροπία τρόμου η δημοκρατία και η δικτατορία. Τόνισε, επίσης, ότι η διεύρυνση θα είναι μια επιτυχία εάν η Ευρώπη μπορέσει να επανατοποθετήσει τις βάσεις ενός νέου πολιτικού ευρωπαϊκού σχεδίου και οράματος.

    Η ΕΕ όπως ανέφερε δεν είναι μόνο μια μεγάλη αγορά, αλλά είναι μια συλλογική φιλοδοξία κοινών προσεγγίσεων σε επίπεδο αλληλεγγύης για να μπορέσει να συνενώσει απόλυτα φυσιολογικά στην ευρωπαϊκή οικογένεια όλους τους λαούς.

    Η έμμεση αναφορά που επιφύλασσε ο κ. Σιράκ στο ακροατήριο του σχετικά με όσα συζητούνται τελευταία στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την πολιτική της ενοποίηση και αμυντική της ικανότητα, ήταν αυτή που αφορούσε στην πρωτοβουλία των τεσσάρων χωρών της Ενωσης (Γαλλίας, Γερμανίας, Βελγίου και Λουξεμβούργου) για να αποτελέσουν τον πυρήνα μιας ομάδας χωρών που θα προωθήσουν την ιδέα της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Αμυνας. Οπως ανέφερε, κάποιες πρωτοπόρες ομάδες χωρών, που ξεκινούν νέες συνεργασίες σεβόμενες το κοινοτικό κεκτημένο και είναι ανοικτές προς όλα τα κράτη που μπορούν και είναι πρόθυμα να συνεργαστούν και να προχωρήσουν με αυξημένο ρυθμό μπορούν να ωθήσουν την Ενωση να κινηθεί σε γρηγορότερους ρυθμούς.

    Αναφερόμενος στην τελετή Προσχώρησης των 10 νέων χωρών, εξέφρασε την ικανοποίησή του που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα κάτω από την Ακρόπολη, χαρακτηρίζοντάς την ''μία δυνατή και συγκινητική στιγμή, στη μεγάλη περιπέτεια της Ευρώπης''. Πρόσθεσε, επίσης, ότι η Ελληνική Προεδρία διοργάνωσε και χειρίστηκε με ''εξυπνάδα, ποιότητα και φινέτσα'' τη Σύνοδο Κορυφής της Αθήνας.

    Σ. Μπερλουσκόνι: ''Η Ευρώπη να λάβει πρωταγωνιστικό ρόλο''

    Ως πιο ένθερμος υποστηρικτής της ευρωπαϊκής ενοποίησης και της κοινής πολιτικής σε όλα τα θέματα παρουσιάστηκε ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο οποίος μάλιστα έθεσε και θέμα επανεξέτασης των σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης με το ΝΑΤΟ, αλλά και θέμα αναθεώρησης εκ βάθρων της λειτουργίας του ΟΗΕ. Τόνισε, επίσης, ότι η Ευρώπη πρέπει να γίνει πιο ισχυρή και πιο μεγάλη με αναφορές στη Ρωσία, στις Βαλκανικές χώρες που δεν έχουν ενταχθεί ακόμα και μέχρι ενός σημείου, όπως ανέφερε, και στην Τουρκία.

    Ο κ. Μπερλουσκόνι τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να είναι ένα ενιαίο υποκείμενο, με μία μόνη ενιαία πολιτική, η οποία θα στηρίζεται και σε μία ισχυρή στρατιωτική δύναμη. Αρα, τόνισε, πρέπει να γίνουν μεγαλύτερες επενδύσεις στη στρατιωτική τεχνολογία, αν επιθυμούμε να έχουμε ρόλο στη διεθνή σκηνή.

    Σύμφωνα με τον κ. Μπερλουσκόνι η Ευρώπη μπορεί να λάβει πρωταγωνιστικό ρόλο και να εγγυηθεί την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλο τον κόσμο και να λύσει τα μεγάλα προβλήματα της φτώχιας και της πείνας. Οπως τόνισε, αυτό θα το πετύχει η Ευρώπη αν αποκτήσει θεσμούς που θα της επιτρέψουν να είναι πρωταγωνίστρια και να αναμετρηθεί με τους άλλους πρωταγωνιστές του κόσμου, ακόμα και με τη μοναδική υπερδύναμη τις Ηνωμένες Πολιτείες, με τις οποίες, πάντως, θέλει να διατηρηθούν σχέσεις εμπιστοσύνης και φιλίας.

    Στο ίδιο περίπου μήκος κύματος κινήθηκαν και άλλοι Ευρωπαίοι ηγέτες των μέχρι χθες χωρών-μελών, αλλά και όλοι οι ηγέτες των νέων χωρών που εντάχθηκαν από σήμερα στην Ευρωπαϊκή Ενωση, οι οποίοι εκτός από την αναφορά στην ιστορικότητα της ημέρας και της διεύρυνσης μίλησαν και για την ανάγκη να υπάρχει ισοτιμία στη λειτουργία της Ενωσης.

    [06] Στεφανόπουλος: ''Νέα εποχή μεγάλων προσδοκιών''

    16/4/2003 10:53:00 μμ

    Με το ποτήρι υψωμένο και την ευχή να έρθει σύντομα η μέρα που όλοι οι πολίτες της Γηραιάς Ηπείρου θα νιώσουν για την ενωμένη Ευρώπη τα ίδια συναισθήματα αγάπης που τρέφουν σήμερα ο κάθε ένας για την πατρίδα του, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος χαιρέτισε τους ξένους ηγέτες και τους άλλους αξιωματούχους που συμμετέχουν στη Σύνοδο της Αθήνας, στο επίσημο δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν τους στον Αστέρα της Βουλιαγμένης.

    Ο κ. Στεφανόπουλος αφού εξέφρασε αισθήματα χαράς, εκτίμησης και ειλικρινούς φιλίας προς τους επίσημους προσκεκλημένους του αναφέρθηκε σε μια καινούργια εποχή μεγάλων προσδοκιών που αρχίζει, με την υπογραφή της συνθήκης προσχώρησης, για να εξηγήσει αμέσως ότι οι προσδοκίες αυτές στηρίζονται στις εγγυήσεις που παρέχει το παρελθόν.

    "Η ΕΕ έχει πετύχει πολλά και μπορεί αν πετύχει περισσότερα στα χρόνια που έρχονται γιατί είναι σε θέση να ξεπεράσει τις οποιεσδήποτε δυσκολίες υπάρχουν", είπε και πρόσθεσε ότι "οι ελπίδες μας δικαιολογούνται από την σπουδαία εργασία που επιτελείτε από τη Συνέλευση και την αναμενόμενη θεσμική αναδιοργάνωση της Ενωσης".

    Απαριθμώντας τις αρχές και τις ιδέες πηγές έμπνευσης και συνοχής- στις οποίες θα βασίζεται η δυναμική της αυριανής Ευρώπης, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, ανέφερε την δημοκρατία, την αλληλεγγύη, το διεθνές δίκαιο και την επιδίωξη της ειρήνης μέσω της εφαρμογής του.

    Η ισχύς μας, οικονομική πολιτική και οποιαδήποτε άλλη, είναι ταγμένη, διαβεβαίωσε, στην ενίσχυση της διεθνούς νομιμότητας και των θεσμών που την υπηρετούν. Σεβόμαστε όλους εκείνους που μοιράζονται μαζί μας τις ίδιες αρχές και επιδιώκουμε τη συνεργασία μαζί τους, επεσήμανε ο κ. Στεφανόπουλος.

    [07] Προειδοποιήσεις Σιράκ προς τα δέκα νέα κράτη-μέλη

    16/4/2003 8:12:00 μμ

    Ο Γάλλος Πρόεδρος Ζακ Σιράκ, που είχε καταδικάσει το Φεβρουάριο την κίνηση των ανατολικοευρωπαίων να υποστηρίξουν την αμερικανική εκστρατεία εναντίον του Ιράκ, προειδοποίησε σήμερα, ημέρα υπογραφής της ιστορικής Συνθήκης Προσχώρησης, τα 10 νέα κράτη - μέλη της Ε.Ε να προσπαθήσουν πιο πολύ ώστε να βρουν περισσότερα κοινά με τα ευρωπαϊκά στάνταρ. Ο Σιράκ τόνισε ότι η νέα Ευρώπη πρέπει να αποσαφηνίσει στις πολιτικές της φιλοδοξίες την αποφυγή του διαχωρισμού, που αναδύθηκε με τον πόλεμο. Με έναν οργισμένο λόγο το Φεβρουάριο ο Σιράκ είχε κατήγγειλε τους Aνατολικοευρωπαίους ότι συμπεριφέρθηκαν άσχημα και απερίσκεπτα , στοιχιζόμενοι με τις ΗΠΑ υποστηρίζοντας ότι "έχασαν μια τεράστια ευκαιρία να το βουλώσουν".

    [08] Ο Μπους έδωσε άδεια στην ΟΑΠ για τα γραφεία της στις ΗΠΑ

    16/4/2003 10:18:00 μμ

    Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζoρτζ Μπoυς έδωσε άδεια στην Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ) να διατηρήσει τα γραφεία της στις ΗΠΑ και να έχει πρόσβαση στους χρηματικούς της πόρους στη χώρα αυτή, υπογράφοντας διάταγμα που έχει ισχύ έξι μηνών, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος. Το διάταγμα αυτό "θα επιτρέψει στις ΗΠΑ να αποφύγουν την υπονόμευση των τρεχουσών διπλωματικών μας προσπαθειών στο ισραηλο-παλαιστινιακό μέτωπο και ευρύτερα στη Μεση Ανατολή", δήλωσε μια εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου η Κλερ Μπιούκαν. Αν δεν είχε γίνει αυτό το προεδρικό διάβημα, η εντολή περιλαμβάνεται σε επιστολή προς τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ, τα γραφεία της ΟΑΠ στις ΗΠΑ δεν θα μπορούσαν πλέον να λειτουργήσουν και οι αμερικανικές τράπεζες θα είχαν μπλοκάρει κάθε συναλλαγή της οργάνωσης του Γιάσερ Αραφάτ, διευκρίνισε ακόμη η Μπιούκαν.

    [09] Απαισιόδοξες οι ΗΠΑ για τις συνομιλίες με τη Β. Κορέα

    16/4/2003 8:21:00 μμ

    Στην Κίνα μετατοπίζεται την επόμενη βδομάδα, το ενδιαφέρον των εξελίξεων σχετικά με τη Βόρειο Κορέα. Εκπρόσωποι των ΗΠΑ, της Β. Κορέας αλλά και της Κίνας, θα συναντηθούν στο Πεκίνο, προκειμένου να διαπραγματευθούν και να συζητήσουν σχετικά με το πυρηνικό οπλοστάσιο της Πιονγανγκ. Ενώ αρχικά, η συνάντηση χαρακτηρίστηκε ως μία ύστατη προσπάθεια εξεύρεσης συμβιβαστικής λύσης, αξιωματούχος του Αμερικανικού Συμβουλίου Ασφαλείας, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ δεν περιμένουν κάποια ουσιαστική εξέλιξη γύρω από το θέμα της Β. Κορέας και έκανε λόγο για πρώτο στάδιο επαφών.

    Από πλευράς ΗΠΑ, θα λάβει μέρος στη συνάντηση του Πεκίνου ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για την περιοχή της Απω Ανατολής και του Ειρηνικού Τζέιμς Κέλι.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι η επίσκεψη του Τζέιμς Κέλι, τον περασμένο Οκτώβριο στην Πιονγκιάνγκ είχε προκαλέσει ένταση στις σχέσεις ΗΠΑ- Β. Κορέας καθώς είχε κατηγορήσει τους Βορειοκορεάτες αξιωματούχους, ότι συνεχίζουν μυστικά την ανάπτυξη του πυρηνικού τους προγράμματος, κατά παράβασιν της συνθήκης του 1994 που επιτάσσει το πάγωμά του.

    [10] Ελληνική Προεδρία: Προς έγκριση το σχέδιο των ''4'' για ΟΗΕ - Ιράκ

    16/4/2003 10:39:00 μμ

    Προς την υιοθέτηση ενός κοινού ανακοινωθέντος σχετικά με το ρόλο του ΟΗΕ στο Ιράκ, προσανατολίζεται η Ελληνική Προεδρία, μετά από εισήγηση τεσσάρων χωρών της Ε.Ε. και μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, της Βρετανίας, της Ισπανίας, της Γερμανίας και της Γαλλίας. Για την πρωτοβουλία που φέρει την υπογραφή των Τόνι Μπλερ, Χοσέ Μαρία Αθνάρ, Γκέρχαρντ Σρέντερ και Ζακ Σιράκ, ενημερώθηκε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, ο οποίος και την ενέκρινε." Την ευθύνη να βολιδοσκοπήσει τις προθέσεις των εταίρων έχει αναλάβει, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου κατά την διάρκεια του αποψινού δείπνου.

    Τι προτείνεται στην πρωτοβουλία των ''4''

    Σύμφωνα με το σχέδιο των "4", ο ΟΗΕ θα πρέπει να αναλάβει κεντρικό ρόλο στην προσπάθεια τόσο για την ανακούφιση του ιρακινού πληθυσμού όσο και για την ανοικοδόμηση της χώρας, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση θα προβαίνει σε εκταμίευση περίπου 40 εκατομμυρίων ευρώ για την παροχή υγειονομικής φροντίδας.

    Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, η δήλωση θα αναγνωρίζει τον ρόλο των Ηνωμένων Πολιτειών στο Ιράκ, αλλά ως μεταβατικό.

    Οι πληροφορίες αυτές συνάδουν και με δήλωση στην οποία προέβη λίγο νωρίτερα η γαλλική πλευρά περί συνεργασίας του ΟΗΕ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τους Βρετανούς και τους Αμερικανούς, οι οποίοι "βρίσκονται ήδη στην περιοχή.

    Ενισχύεται η παρουσία της Ε.Ε στον ΟΗΕ

    Διευρυμένη και ενισχυμένη θα είναι πλέον η παρουσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα Ηνωμένα Έθνη, τόσο από πλευράς λήψης πολιτικών αποφάσεων, όσο και διατήρησης ισορροπιών ανάμεσα σε διάφορους συνασπισμούς.

    Για πρώτη φορά, μετά τη διεύρυνση της ΕΕ, θα συναντηθούν την Πέμπτη, οι μόνιμοι αντιπρόσωποι στον ΟΗΕ των "25" της Ένωσης, υπό την προεδρία του Έλληνα πρέσβη, Αδαμάντιου Βασιλάκη, στα Γραφεία της Γενικής Γραμματείας του Συμβουλίου της Ε.Ε στα Ηνωμένα Έθνη. Το μεσημέρι της ίδιας μέρας οι αντιπρόσωποι των "25" έχουν προσκληθεί σε γεύμα που θα παραθέσει προς τιμή τους ο κ. Βασιλάκης, στην ελληνική πρεσβευτική κατοικία, όπου θα είναι παρόντες και εκπρόσωποι της Γενικής Γραμματείας του ΟΗΕ.

    Οπως υποστηρίζουν διπλωματικοί κύκλοι στην έδρα του ΟΗΕ, "η κρίση του Ιράκ δεν επέφερε μόνο σχίσμα στις χώρες που συνθέτουν την Ε.Ε, αλλά και εντονότερο προβληματισμό για το μέλλον και την αποστολή της Ένωσης, δημιουργώντας μια καινούρια πρόκληση για την αναγκαιότητα ενιαίας φωνής".

    [11] ''Ναι'' 7 χωρών της ΕΕ για ειρηνευτική δύναμη στο Ιράκ

    16/4/2003 11:03:00 μμ

    Επτά χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την αποστολή ειρηνευτικών δυνάμεων στο Ιράκ. Η Ουάσινγκτον έχει ήδη ζητήσει από τη Δανία, να παράσχει ανθρώπινο δυναμικό που να απαρτίζεται από 3000 μέλη ενώ όπως δήλωσε σε δημοσιογράφους ο Δανός πρωθυπουργός Αντερς Φον Ράσμουσεν, η Πολωνία, η Εσθονία η Λιθουανία και η Λετονία έχουν εκφραστεί θετικά απέναντι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. « Δεν νομίζω να αποκαλύπτω πολλά, όταν λέω, ότι το ενδιαφέρον είναι ιδιαίτερο έντονο στις χώρες της Βαλτικής» είπε χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με Ευρωπαίους διπλωμάτες, ανάλογο ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει τόσο η Ιταλία όσο και η Ισπανία.

    [12] Αρση των κυρώσεων κατά του Ιράκ ζητά ο Μπους

    16/4/2003 10:14:00 μμ

    Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζορτζ Μπους δήλωσε την Τετάρτη ότι η αμερικανική κυβέρνηση ζητεί από τον ΟΗΕ να εξετάσει το θέμα της άρσης των πολύχρονων οικονομικών κυρώσεων, που η διεθνής κοινότητα επέβαλε στο Ιράκ. Σε εφαρμογή των κυρώσεων αυτών απαγορεύεται τα τελευταία έτη σε τρίτες χώρες να αγοράζουν περισσότερο ιρακινό πετρέλαιο, απ' όσο προβλέπεται στο πρόγραμμα του ΟΗΕ ''πετρέλαιο έναντι τροφίμων''. ''Τώρα που έχει απελευθερωθεί ο λαός του Ιράκ, ο ΟΗΕ θα πρέπει να άρει τις οικονομικές κυρώσεις σε βάρος του Ιράκ'', δήλωσε από το Σεντ Λούις του Μιζούρι όπου περιοδεύει ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζόρτζ Μπους. Νωρίτερα ο εκπρόσωπός του Λευκού Οίκου, Σκοτ Μακλίλαν, επισήμανε ότι η άρση του πολυετούς εμπάργκο θα διευκολύνει πολύ ''την αποκατάσταση φυσιολογικών εμπορικών σχέσεων της διεθνούς κοινότητας με το Ιράκ''. Στο μεταξύ, στο κίτρινο πέρασε, από το κόκκινο που ήταν την περίοδο διεξαγωγής του πολέμου στο Ιράκ, ο συναγερμός για τρομοκρατικό χτύπημα στις ΗΠΑ.

    [13] Αερογέφυρες ζωής για τη σωτηρία των Ιρακινών προτείνει ο Σιράκ

    16/4/2003 10:09:00 μμ

    Την ανησυχία τους για το μέλλον του Ιράκ μοιράστηκαν οι 25 χώρες-μέλη της διευρυμένης ΕΕ, οι οποίες συμφώνησαν την Τετάρτη στο Ζάππειο στην ανάγκη να διαδραματίσει ο ΟΗΕ ένα σημαντικό (κεντρικό) ρόλο στην πολιτική, οικονομική και διοικητική του ανοικοδόμηση. Τη μεταφορά σε νοσοκομεία της Ευρώπης χιλιάδων Ιρακινών τραυματιών προανήγγειλε με δηλώσεις του ο Γάλλος πρόεδρος Ζακ Σιράκ. Όπως ανέφερε, έχει ήδη πάρει την έγκριση από τον Ρομάνο Πρόντι ενώ αυτήν την ανθρωπιστική δράση, στηρίζει, όπως υπογράμμισε και ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ. Αίσθηση πάντως προκάλεσε ο χαρακτηρισμός που χρησιμοποίησε για τα αμερικανοβρετανικά στρατεύματα. "Θα προβούμε σε αυτήν την ανθρωπιστική βοήθεια σε συνεργασία με τις αρχές κατοχής" είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας την ανάγκη να γίνουν όλα με ταχείς ρυθμούς.

    ''Γέφυρα'' με τη Βαγδάτη

    Οπως ανέφερε ο Γάλλος πρόεδρος Ζακ Σιράκ, στη συνέντευξη Τύπου της γαλλικής αντιπροσωπείας το απόγευμα στο Ζάππειο, οι κοινές απόψεις της ΕΕ για το Ιράκ θα συνοψιστούν σε σχετική δήλωση που θα υιοθετηθεί την Πέμπτη. Ο Γάλλος πρόεδρος κατήγγειλε την καταστροφή και λεηλασία του μουσείου και της βιβλιοθήκης της Βαγδάτης, τονίζοντας ότι σε συνεννόηση με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι και την Ελληνική Προεδρία θα αναληφθεί πρωτοβουλία της Ε.Ε. για να διασωθεί ο πολιτιστικός πλούτος του Ιράκ, που αποτελεί παγκόσμια κληρονομιά.

    ''Για όσους τρέφουν ένα ελάχιστο, έστω, σεβασμό για τον πολιτισμό για το παρελθόν", είπε, "είναι πραγματικό έγκλημα αυτό που συντελείται στο Ιράκ". Πρόσθεσε ακόμη ότι η ΕΕ υποστηρίζει κάθε σχετική πρωτοβουλία της ΟΥΝΕΣΚΟ.

    Ο κ. Σιράκ τόνισε ακόμη ότι η ΕΕ ενθαρρύνει την πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του προέδρου της για τη δημιουργία μιας ''γέφυρας'' με τη Βαγδάτη, ώστε να μεταφερθούν τουλάχιστον τα παιδιά που έχουν ανάγκη περίθαλψης από το Ιράκ σε ευρωπαϊκά νοσοκομεία.

    [14] Είκοσι δις δολάρια έχουν ξοδέψει οι ΗΠΑ για τον πόλεμο

    16/4/2003 11:19:00 μμ

    Το ποσό των 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων στον πόλεμο του Ιράκ, έχουν δαπανήσει μέχρι στιγμής οι ΗΠΑ. Αυτό ανακοίνωσε το Πεντάγωνο, υπογραμμίζοντας παράλληλα, ότι προβλέπεται να ξοδέψουν περίπου 2 δις δολάρια το μήνα για να διατηρήσουν στη χώρα αυτή χιλιάδες άνδρες για το υπόλοιπο χρονικό διάστημα που θα διαρκέσει ο πόλεμος. Όπως είπε ο οικονομικός ελεγκτής του αμερικανικού υπουργείου Αμυνας, Ντοβ Ζαχάιμ, το κόστος για το προσωπικό των ενόπλων δυνάμεων έφθασε τα 7 δισ. δολάρια, για τις επιχειρήσεις μάχης περίπου τα 10 δισ. δολάρια, και για τα πυρομαχικά και τον εξοπλισμό τα 3 δισ. δολάρια.

    [15] Καταθέτει στις 22/4 ο Μπλιξ έκθεση για το Ιράκ

    16/4/2003 10:16:00 μμ

    Ο επικεφαλής επιθεωρητής του ΟΗΕ για τον ιρακινό αφοπλισμό, Χανς Μπλιξ, θα απευθυνθεί στις 22 τρέχοντος μηνός στο Συμβούλιο Ασφάλειας του ΟΗΕ. Θα θίξει, σύμφωνα με καλά πληροφορημένη πηγή, το θέμα της προοπτικής επανάληψης των επιθεωρήσεων στο Ιράκ. Η πληροφορία αυτή δόθηκε, σήμερα, από πηγή της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας- εδρεύει στη Βιέννη- και η πηγή αυτή ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία της. Στο μέσον Μαρτίου αποσύρθηκαν από το Ιράκ οι επιθεωρητές του ΟΗΕ, αφού παρέμειναν στο Ιράκ επί 112 μέρες-είχαν φθάσει εκ νέου στη Βαγδάτη στις 25 Νοεμβρίου του 2002.

    Αυτό έγινε σε εφαρμογή της ομόφωνης απόφασης της 8ης Νοεμβρίου του 2002 του Συμβουλίου Ασφάλειας του ΟΗΕ. Με την απόφαση αυτή, οι επιθεωρητές εξουσιοδοτήθηκαν να επαναλάβουν- πρώτη φορά από το 1998- τις επιθεωρήσεις του ιρακινού οπλοστασίου, με στόχο να υλοποιηθεί το αίτημα της διεθνούς κοινότητας να εντοπιστούν και να καταστραφούν (χημικά ή βιολογικά) όπλα μαζικής καταστροφής που διέθετε, ενδεχομένως, το Ιράκ.

    [16] Αποχαιρέτησε ο ΠΑΟ την Ευρωλίγκα με νίκη επί της Σιένα

    16/4/2003 11:01:00 μμ

    Φωτό Αρχείου

    Με μια νίκη γοήτρου αποχαιρέτησε την Ευρωλίγκα ο Παναθηναϊκός. Οι "πράσινοι" επικράτησαν εύκολα στο κλειστό του Σπόρτιγκ της Σιένα με 111-103 (ημίχρονο 59-46) σε αγώνα για την έκτη ημέρα της Β΄ φάσης. Επειδή όμως οι Ιταλοί πήραν την πρώτη θέση του Ε΄ομίλου, εξασφάλισαν την παρουσία τους στο φάιναλ-φορ της Βαρκελώνης (9-11 Μαΐου).


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 16 April 2003 - 20:56:59 UTC