Browse through our Interesting Nodes for Greek Discussion Lists & Newsgroups Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 21 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-04-09

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αύξηση της συμμετοχής στις φοιτητικές εκλογές
  • [02] Για Ιράκ και Κυπριακό μίλησαν Σημίτης - Ερντογάν
  • [03] Που είναι ο Σαντάμ;
  • [04] Επικοινωνία Μπλερ με Σιράκ και Πούτιν
  • [05] Ντ. Ράμσφελντ: Υπάρχει ακόμα πολύ δουλειά
  • [06] Ιρακινοί εισέβαλαν στην πρεσβεία της χώρας τους στο Λονδίνο
  • [07] Ο Αρης έκανε το πρώτο βήμα για τον τελικό του κυπέλλου

    [01] Αύξηση της συμμετοχής στις φοιτητικές εκλογές

    9/4/2003 11:28:00 μμ

    Κάτω από τη σκιά του πολέμου στο Ιράκ και με τα αντιπολεμικά συνθήματα να κυριαρχούν σε όλες τις παρατάξεις, προσήλθαν την Τετάρτη στις κάλπες οι φοιτητές των ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας μας. Όπως αναμενόταν, υπήρξε σημαντική άνοδο της συμμετοχής στις εκλογές, όπως καταδεικνύεται και από το πρώτο συγκεντρωτικό δείγμα αποτελεσμάτων, που έδωσε στη δημοσιότητα η προσκείμενη στη Νέα Δημοκρατία, παράταξη της ΔΑΠ/ΝΔΦΚ. Σε δείγμα 35 σχολών σε σύνολο 179, έχουν ψηφίσει 8.254 φοιτητές έναντι 6.421 πέρυσι.

    Τα πρώτα αποτελέσματα

    Σύμφωνα με το πρώτο δείγμα των 35 σχολών τα αποτελέσματα έχουν ως εξής:

    ΔΑΠ/ΝΔΦΚ - ποσοστό 40,35% (έναντι 36,86% στις ίδιες σχολές πέρυσι) ΠΑΣΠ - 21,35% (έναντι 23,73%), ΕΑΑΚ(σχήματα της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς) 4,14% (3,97%), ΠΑΝΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ (προσκείμενες στο ΚΚΕ) ποσοστό 16,65% (έναντι 14,83%), ΔΙΚΤΥΟ (στο οποίο συμμετέχει και η νεολαία του ΣΥΝ) ποσοστό 3,21% (έναντι 2,79%), ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ (προσκείμενες στο ΚΚΕ-Μ-Λ), ποσοστό 0,98% (έναντι 0,76%), ενώ οι υπόλοιπες ψήφοι κατανέμονται σε διάφορα ανεξάρτητα σχήματα με αριστερή, ή τεχνοκρατική κατεύθυνση.

    [02] Για Ιράκ και Κυπριακό μίλησαν Σημίτης - Ερντογάν

    9/4/2003 8:56:00 μμ

    Οι εξελίξεις γύρω από το Ιράκ και το Κυπριακό, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχαν ο Κώστας Σημίτης με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της Διάσκεψης για την συνεργασία των χωρών της νοτιο-ανατολικής Ευρώπης. Οι δυο άνδρες συμφώνησαν στην ανάγκη να διαδραματίσουν τα Ηνωμένα Έθνη κεντρικό ρόλο στην πολιτική και οικονομική ανασυγκρότηση του Ιράκ, αλλά και στο σεβασμό της εδαφικής του ακεραιότητας. Ταύτιση απόψεων επικράτησε και όσον αφορά στο Κυπριακό, όπου υπογραμμίσθηκε και από τους δυο, ότι είναι απαραίτητο να επιλυθεί το πολιτικό πρόβλημα που δεν λύθηκε μέσω διαπραγματεύσεων.

    Τα σύνορα του Ιράκ δεν πρέπει να αλλάξουν

    Ο Κώστας Σημίτης υπογράμμισε στον Ρ. Ερντογάν, την ανάγκη να υπάρξει σεβασμός στην εδαφική ακεραιότητα του Ιράκ αλλά και την ανάγκη να τελειώσει ο πόλεμος το συντομότερο δυνατό.

    Τα λεγόμενα του Έλληνα πρωθυπουργού, συμπλήρωσε ο Ρ. Ερνγτογάν, υπογραμμίζοντας ότι θα πρέπει να υπάρξει σεβασμός και στο φυσικό πλούτο της χώρας, ο οποίος, όπως είπε χαρακτηριστικά "ανήκει σε όλους τους πολίτες του Ιράκ".

    Σε ότι αφορά το Κυπριακό, ο Έλληνας πρωθυπουργός, επανέλαβε την πάγια θέση της Ελλάδας, για την εξεύρεση λύσης στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών.

    «Αυτή ήταν η πολιτική μας από τότε που δημιουργήθηκε το πρόβλημα το 1974» είπε χαρακτηριστικά.

    Από την πλευρά του ο Ρ. Ερντογάν εμφανίσθηκε υπέρ της συνέχισης των διαπραγματεύσεων, εφόσον το Σχέδιο Ανάν πρόκειται να ευνοήσει τα συμφέροντα και τις ανάγκες αμφοτέρων των κοινοτήτων στο νησί.

    Υπογράμμισε επίσης, ότι και οι δυο κυβερνήσεις πρέπει να καταβάλουν περισσότερες προσπάθειες.

    [03] Που είναι ο Σαντάμ;

    Nίκος Μπορμπαντωνάκης 9/4/2003 8:00:00 μμ

    Την ώρα που τα σύμβολα ιρακινού καθεστώτος φαίνεται να πέφτουν, άγνωστη παραμένει η τύχη του ηγέτη του. Που είναι ο Σαντάμ Χουσεΐν; Είναι ζωντανός ή νεκρός; Πλέον, τα ερωτήματα αυτά απασχολούν τόσο τις κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της Βρετανίας, όσο και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, ανά τον κόσμο. Οι φήμες πολλές, άλλοι υποστηρίζουν ότι έχει ήδη εγκαταλείψει το Ιράκ, ενώ το Αλ Τζαζίρα μετέδωσε ότι βρίσκεται στη Μόσχα ή ότι κρύβεται στη ρωσική πρεσβεία στη Βαγδάτη. Οι Ρώσοι διέψευσαν κατηγορηματικά αυτή την είδηση. Την ίδια ώρα, ο Ρώσος πρέσβης επιστρέφει στη ιρακινή πρωτεύουσα, προκαλώντας πολλά ερωτηματικά.

    Πολλά τα σενάρια και οι φήμες

    Η πολεμική επιχείρηση εναντίον του Ιράκ φαίνεται να πλησιάζει προς το τέλος της, ωστόσο άφαντος παραμένει ο κύριος στόχος της, που ακούει στο όνομα Σαντάμ Χουσεΐν. Τώρα, η τύχη του ιρακινού ηγέτη πονοκεφαλιάζει περισσότερο από ποτέ τις κυβερνήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών και της Βρετανίας.

    Οι μυστικές υπηρεσίες των δύο χωρών έχουν επιδοθεί σε ένα ξέφρενο κυνηγητό του Σ. Χουσεΐν και διαμηνύουν προς όλες τις κατευθύνσεις πως οι ημέρες του είναι μετρημένες.

    Οι αμερικανικές πηγές επιμένουν με βεβαιότητα ότι ο Σαντάμ βρίσκεται στη Βαγδάτη και ότι η σύλληψή του είναι θέμα ημερών, πιθανά και ωρών.

    Αναφερόμενος στον ιρακινό πρόεδρο, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Αρι Φλάισερ σημείωσε ότι οι ΗΠΑ εξακολουθούν να μη γνωρίζουν τίποτα για την τύχη του, ενώ πρόσθεσε ότι ο Σαντάμ έχασε την ευκαιρία να φύγει ειρηνικά για την εξορία.

    Οι ειδικές δυνάμεις και οι άνθρωποι των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών συγκεντρώνουν εδώ και καιρό στοιχεία, όπως δείγματα DNA, αποτυπώματα και πληροφορίες για την παραμικρή λεπτομέρεια σχετικά με τον Ιρακινό δικτάτορα, που θα τους οδηγήσουν όλο και πιο κοντά στη σύλληψή του.

    Σύμφωνα με τον βρετανικό Τύπου, που επικαλείται πηγές προσκείμενες στις μυστικές υπηρεσίες, ο Χουσεΐν και οι γιοι του προφανώς επέζησαν του αμερικανικού βομβαρδισμού, που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στο προάστιο Αλ Μανσούρ.

    Στο μεταξύ, οργιάζουν οι φήμες για την τύχη του ιρακινού ηγέτη. Πολλοί υποστηρίζουν ότι έχει ήδη φύγει για τη Συρία, τη Σομαλία και τις Φιλιππίνες. Το Αλ Τζαζίρα μετέδωσε πως είναι πιθανόν ο Σαντάμ να έχει διαφύγει στη Μόσχα.

    Ο πρόεδρος της Βουλής του Λιβάνου Ναμπίχ Μπέρι δήλωσε την Τετάρτη πως ο ιρακινός πρόεδρος μπορεί να βρίσκεται στη ρωσική πρεσβεία στη Βαγδάτη. "Πρέπει να αναρωτηθούμε γιατί ο ρώσος πρεσβευτής επέστρεψε στην ιρακινή πρωτεύουσα, μετά την επίσκεψη στη Μόσχα της συμβούλου του αμερικανού προέδρου, Κοντολίζα Ράις'', τόνισε χαρακτηριστικά ο Ναμπίχ Μπέρι.

    Η Ρωσία διαψεύδει τις φήμες

    Πολλά ερωτηματικά προκαλεί η απόφαση του πρεσβευτή της Ρωσίας στο Ιράκ, Βλαντιμίρ Τιτορένκο, να επιστρέψει στη Βαγδάτη, ενώ αναμενόταν ότι θα κατευθυνόταν στη Μόσχα, μέσω Συρίας.

    Σύμφωνα με ρωσικές διπλωματικές πηγές, ο Τιτορένκο ήθελε να βοηθήσει να απομακρυνθούν περίπου 10 διπλωμάτες που παρέμειναν στην ιρακινή πρωτεύουσα, καθώς και να βρεθεί κοντά στον οδηγό του που τραυματίστηκε σοβαρά και νοσηλεύεται στη Φαλούτζα.

    Στο μεταξύ, η Μόσχα διέψευσε την Πέμπτη τις πληροφορίες που μετέδωσαν αραβικά και δυτικά μέσα ενημέρωσης ότι ο ιρακινός πρόεδρος Σαντάμ Χουσεΐν έχει βρει καταφύγιο στη ρωσική πρεσβεία στη Βαγδάτη.

    "Αυτού του είδους η πληροφορία δεν είναι με κανένα τρόπο αληθινή", τόνισε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Αλεξάντερ Γιακοβένκο, που πρόσθεσε ότι πρόκειται για μία προσπάθεια να τεθεί σε κίνδυνο η ρωσική πρεσβεία στη Βαγδάτη.

    Να σημειώσουμε ότι ο Ρώσος πρέσβης είχε τραυματιστεί την Κυριακή από αμερικανικά πυρά κοντά στην ιρακινή πρωτεύουσα, ενώ προσπαθούσε να φύγει για τη Συρία, συνοδευόμενος από πολλούς διπλωμάτες. Ο πρεσβευτής είχε φτάσει στη Δαμασκό το απόγευμα της Δευτέρας και σήμερα προβλεπόταν ότι θα αναχωρούσε για τη Ρωσία.

    [04] Επικοινωνία Μπλερ με Σιράκ και Πούτιν

    9/4/2003 11:35:00 μμ

    Τηλεφωνική επικοινωνία με τους προέδρους της Γαλλίας Ζακ Σιράκ και της Ρωσίας Βλαντιμιρ Πούτιν, είχε την Τετάρτη ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Τόνι Μπλερ, προκειμένου να συζητήσουν τις εξελίξεις στο Ιράκ. "Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε τον ζωτικό ρόλο για τον ΟΗΕ στη διαδικασία που θα ακολουθηθεί στο Ιράκ μετά την κατάρρευση του Σαντάμ Χουσεΐν", δήλωσε ο εκπρόσωπος του Μπλερ, αναφερόμενος στη συνομιλία του με τον Ζακ Σιράκ. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν στην ανάγκη να κυβερνηθεί το Ιράκ από τον ιρακινό λαό, το ταχύτερο δυνατό.

    [05] Ντ. Ράμσφελντ: Υπάρχει ακόμα πολύ δουλειά

    9/4/2003 10:19:00 μμ

    Ημέρα σημαντική για τον ιρακινό λαό χαρακτήρισε τη σημερινή ο Ντόναλντ Ράμσφελντ. Όπως είπε, ο ξεχωριστός χαρακτήρας της μέρας αποτυπώνεται στα πρόσωπα των απελευθερωμένων Ιρακινών. Ωστόσο, παρά την ικανοποίηση του για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις, εμφανίσθηκε επιφυλακτικός για το μέλλον. "Οι μέρες που θα ακολουθήσουν θα είναι επικίνδυνες, οι μάχες θα συνεχισθούν" είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι υπάρχει ακόμα ένας στόχος που δεν έχει ακόμα εκπληρωθεί. Η σύλληψη του Σαντάμ Χουσείν, των γιων του καθώς επίσης και άλλοι αξιωματούχοι της ιρακινής κυβέρνησης. Παράλληλα, επικαλούμενος στοιχεία των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, κατηγόρησε τη Συρία ότι υποθάλπει ανθρώπους του Σαντάμ Χουσείν προσφέροντας τους καταφύγιο. Σε αρκετές περιπτώσεις, σημείωσε, υπάρχει πολλοί Σύριοι που έχουν κάνει προσπάθειες να εισέλθουν στα εδάφη του Ιράκ για να προσφέρουν βοήθεια στον Ιρακινό πρόεδρο.

    Σκληρή αντίσταση προβλέπουμ Σύριοι αναλυτές

    Αναφερόμενος στην παροχή της ανθρωπιστικής βοήθειας διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα να μεταφερθεί ανθρωπιστική βοήθεια στη Βαγδάτη, υφίσταται όμως πρόβλημα αυτή να διασφαλιστεί από τις στρατιωτικές δυνάμεις και να διανεμηθεί με ορθό τρόπο στον λαό του Ιράκ.

    "Αεροπλάνα με τα οποία μεταφέρεται ανθρωπιστική βοήθεια προσγειώνονται ήδη'' στο διεθνές αεροδρόμιο της Βαγδάτης" είπε χαρακτηριστικά.

    Στο μεταξύ, σκληρή αντίσταση προβλέπουν παρατηρητές στη γειτονική Δαμασκό και εκφράζουν έκπληξη για την κατάρρευση του καθεστώτος Χουσέιν μέσα σε σύντομο χρονικό.

    Σύμφωνα με τις προβλέψεις τους, η αληθινή ιρακινή αντίσταση στις αμερικανοβρετανικές στρατιωτικές δυνάμεις, δεν έχει ακόμα ξεκινήσει.

    " Όσο επιμηκυνθεί η κατοχή του Ιράκ, τόσο σκληρότερη θα γίνει αυτή η αντίσταση'' δήλωσε ο Σύριος πολιτικός αναλυτής Ιμάντ Σουάιμπι.

    ''Που είναι οι ιρακινοί στρατιώτες, τα ιρακινά όπλα'' διερωτάται από την πλευρά του ένας άλλος αναλυτής ο Χαιτμάν Βαγνάνττι.

    Τη σθεναρή αντίθεσή του σε μία διακυβέρνηση της χώρας του από Αμερικανούς, εξέφρασε ο σιίτης εξοριστος αναλυτής Αμπού Μοχάμεντ.

    [06] Ιρακινοί εισέβαλαν στην πρεσβεία της χώρας τους στο Λονδίνο

    9/4/2003 11:15:00 μμ

    Δεκάδες Ιρακινοί εξόριστοι εισέβαλαν την Τετάρτη στο άδειο κτήριο της πρεσβείας του Ιράκ στο Λονδίνο και κατέστρεψαν φωτογραφίες του Σαντάμ Χουσεΐν, εκφράζοντας με αυτό τον τρόπο την ικανοποίησή τους για την κατάρρευση του ιρακινού καθεστώτος. Η αστυνομία συνέλαβε 24 άτομα για την πρόκληση καταστροφών, απέκλεισε τον δρόμο μπροστά από την πρεσβεία και περικύκλωσε το κτήριο. Η πρεσβεία του Ιράκ, που βρίσκεται σε μία πλούσια συνοικία του Λονδίνου, ήταν άδεια από τον περασμένο μήνα, όταν η κυβέρνηση Μπλερ απέλασε και τον τελευταίο ιρακινό διπλωμάτη.

    [07] Ο Αρης έκανε το πρώτο βήμα για τον τελικό του κυπέλλου

    9/4/2003 10:28:00 μμ

    Κοντά στην πρώτη του συμμετοχή σε τελικό κυπέλλου Ελλάδας, μετά από 33 χρόνια, βρίσκεται ο Αρης, που απέσπασε ισοπαλία 1-1 από το Αιγάλεω στον πρώτο ημιτελικό της διοργάνωσης. Τώρα πλέον, η ομάδα του Γιώργου Φοιρού έχει τον πρώτο λόγο ενόψει της ρεβάνς που είναι προγραμματισμένη για τις 23 Απριλίου, στο γήπεδο Χαριλάου. Ο Σκοπελίτης άνοιξε το σκορ για το Αιγάλεω στο 7', ενώ ο Επαλέ ισοφάρισε στο 65' για τον Αρη, που αγωνίστηκε με 10 παίκτες για περισσότερο από 20 λεπτά, λόγω αποβολής του Κνόπερ.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 9 April 2003 - 20:55:26 UTC