Download Greek Fonts & Instructions for your computer Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-04-07

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κύπρος: Υιοθέτηση μέτρων για τους Τουρκοκύπριους
  • [02] Μ. Βρετανία: Ελεύθερος από αύριο ο Ελληνας φοιτητής
  • [03] Καραμανλής: Υπέρ του άμεσου τερματισμού του πολέμου
  • [04] Ο νέος κώδικας δήμων και κοινοτήτων
  • [05] Συνάντηση Τ. Γιαννίτση με Τσέχο ομολογό του
  • [06] Μαίνεται η πολιορκία της Βαγδάτης
  • [07] Εσπευσμένα στη Μόσχα η Ράις μετά το επεισόδιο του κομβόι
  • [08] Κόλιν Πάουελ: '' Πάμε εξαιρετικά καλά''
  • [09] Χημικά όπλα ισχυρίζονται ότι βρήκαν οι ΗΠΑ
  • [10] Απαραίτητος ένας εξέχων ρόλος του ΟΗΕ στο μεταπολεμικό Ιράκ
  • [11] Θρίλερ σχετικά με την τύχη του Χημικού Αλί
  • [12] Απόλυτη επιτυχία του προγράμματος εθελοντισμού

    [01] Κύπρος: Υιοθέτηση μέτρων για τους Τουρκοκύπριους

    7/4/2003 9:09:00 μμ

    Το Εθνικό Συμβούλιο της Κύπρου υιοθέτησε ομόφωνα την κατεύθυνση της πολιτικής της κυβέρνησης έναντι των Τουρκοκυπρίων, αλλά τα μέτρα που θα ληφθούν θα εξαγγελθούν μετά την υπογραφή της Συνθήκης Προσχώρησης στις 16 Απριλίου. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης δήλωσε μετά την τρίωρη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου ότι υποεπιτροπή του θα συνέλθει εντός των ημερών για να εξετάσει ποια μέτρα μπορούν να υιοθετηθούν και σε ποιο βαθμό παρέκκλισης από το νομοθετικό πλαίσιο της Κυπριακής Δημοκρατίας, για τη μεταβατική περίοδο, έτσι ώστε να υποβληθεί συγκεκριμένη δέσμη μέτρων στο Υπουργικό Συμβούλιο. Εν τω μεταξύ, η έκθεση Ανάν που δόθηκε στα ενδιαφερόμενα μέρη, καταγράφεται η πλήρως αρνητική στάση του Ραούφ Ντενκτάς, στη διάρκεια των συνομιλιών για το Κυπριακό. Υπάρχει αναφορά για τη συνεχή απαίτηση του κατοχικού ηγέτη για χωριστές κυριαρχίες, ενώ αντίθετα, επισημαίνεται η εποικοδομητική στάση που τήρησαν τόσο ο τέως πρόεδρος Κληρίδης, όσο και ο πρόεδρος Τάσσος Παπαδόπουλος.

    Ελπίδα όλων είναι να επιλυθεί το Κυπριακό μέχρι το Μάιο του 2004

    Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος επεσήμανε ότι τα συγκεκριμένα μέτρα που θα ανακοινωθούν ''είναι απότοκο της γενικότερης πολιτικής που έχει υιοθετηθεί δηλαδή ότι οι Τουρκοκύπριοι πρέπει να απολαμβάνουν ισόνομα ευκαιριών και δικαιωμάτων όπως και οι υπόλοιποι πολίτες''. Διευκρίνισε ότι τα μέτρα θα πρέπει να αποβλέπουν στη δημιουργία συνθηκών συμμετοχής στα όσα απολαμβάνει η ευρύτερη κοινωνία, είτε αυτό θα αναφέρεται σε ελευθερία διακίνησης ή ταξιδιών, είτε σε ευκαιρίες εργασίας ή προσφοράς και λήψης υπηρεσιών.

    Ο κ. Χρυσοστομίδης πρόσθεσε ότι μέχρι την τελική λύση του Κυπριακού, πολλά μέτρα που ενέχουν το στοιχείο αναγνώρισης των σημερινών παράνομων δεδομένων δεν είναι δυνατό να υλοποιηθούν. Επίσης, διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει αριθμός των μέτρων αυτών, καθώς κάποια από τα μέτρα δεν είναι δυνατό να εφαρμοστούν, αλλά πρόσθεσε ότι ο αριθμός των μέτρων μπορεί να διευρυνθεί με άλλα.

    Οσον αφορά τα μέτρα που αφορούν την ελευθερία διακίνησης, είπε ότι αυτά θα σχετίζονται με το θέμα διόδων προς τις ελεύθερες περιοχές και ευκαιριών εργασίας ή ανάληψης εντολών για υπηρεσίες. Για τα μέτρα περί ταξιδιών είπε ότι αυτά θα αφορούν το θέμα απόκτησης διαβατηρίων εκ μέρους των Τουρκοκυπρίων και τη δημιουργία της απαραίτητης γραφειακής και υποστηρικτικής υποδομής.

    Ερωτηθείς κατά πόσον η κυπριακή κυβέρνηση προτίθεται να διεκδικήσει και τις έξι έδρες που της αναλογούν στην Ευρωβουλή, εάν το Κυπριακό δεν λυθεί μέχρι τον Μάιο του 2004, ο κ. Χρυσοστομίδης απέφυγε να απαντήσει λέγοντας ότι ελπίδα όλων είναι όπως το Κυπριακό λυθεί το συντομότερο δυνατό.

    Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου είχε διαδοχικές συναντήσεις με τους πρεσβευτές των πέντε Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, καθώς και τους πρεσβευτές της Γερμανίας και της Ισπανίας, και τον επιτετραμμένο της Συρίας. Ο κ. Ιακώβου ενημέρωσε τους πρεσβευτές για τις θέσεις της κυβέρνησης, σε σχέση με την έκθεση του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό και ενόψει της συζήτησης που θα διεξαχθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας αργότερα αυτή την εβδομάδα.

    Την Τετάρτη ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης θα έχει συνομιλίες με τον Τούρκο ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της Διαβαλκανικής Συνόδου Κορυφής στο Βελιγράδι.

    ''Πρόταση'' Ντενκτάς για τα Βαρώσια

    Την ίδια ώρα, ο Ραούφ Ντενκτάς επανήλθε με νέο τέχνασμα στο θέμα των Βαρωσίων υποβάλλοντας "πρόταση" που αποβλέπει, όπως δήλωσε, στο άνοιγμα της περιοχής με σκοπό την επαναδραστηριοποίησή της.

    Η πρόταση δεν προβλέπει επιστροφή της περιοχής υπό τον έλεγχο του Κυπριακού Κράτους, όπως προνοούσε η προηγούμενη δήλωσή του, αλλά άνοιγμα της περιοχής για ανοικοδόμηση υπό τον έλεγχο του ψευδοκράτους και από άτομα εκτός από τους νόμιμους ιδιοκτήτες των περιουσιών.

    Επισημαίνεται ότι όταν ο Ραούφ Ντενκτάς αναφέρεται στα Βαρώσια εννοεί μικρό τμήμα της πόλης της Αμμοχώστου, που είναι σχεδόν περίκλειστο από κατοχικές δυνάμεις.

    Ο Ραούφ Ντενκτάς δήλωσε ότι "η Τουρκία έχει αναλάβει δέσμευση προς το Συμβούλιο Ασφαλείας ότι μέρος των Βαρωσίων θα δοθεί στους προηγούμενους ιδιοκτήτες του και ως εκ τούτου υποβάλλουμε αυτές τις προτάσεις μέσα στο πλαίσιο αυτών των δεσμεύσεων".

    Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης ανέφερε ότι πρέπει να αναπτυχθεί το Βαρώσι γιατί με την παρέλευση του χρόνου, τα κτήρια θα καταστραφούν ακόμη. Ο Ραούφ Ντενκτάς είπε ότι εάν υπάρξει ''μια δίκαιη συμφωνία'', κανένας δεν θα υποφέρει.

    Γκιουλ: ''Οι πόρτες είναι ακόμη ανοιχτές''

    ''Οι πόρτες δεν έχουν κλείσει ακόμη απολύτως'' σχολίασε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ για την τύχη του σχεδίου Ανάν και πρόσθεσε ότι ''όχι μόνο η τουρκική πλευρά αλλά και οι Ελληνοκύπριοι αντιτίθενται στο σχέδιο Ανάν.

    Είναι αδικία να κατηγορείται μόνο η τουρκική πλευρά και ο κ. Ντενκτάς. Οι πόρτες είναι ακόμη ανοικτές, θα εργαστούμε, αλλά νομίζω ότι είναι σημαντικό να υιοθετήσουμε μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και καλής θέλησης''.

    Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών έκανε τις παρατηρήσεις αυτές μετά την επίσκεψή του στη Λευκωσία και τις συναντήσεις με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς.

    Το πρακτορείο ''Ανατολή'' μεταδίδει ότι απαντώντας σε άλλες ερωτήσεις, ο κ. Γκιουλ είπε ότι η ''16η Απριλίου δεν είναι η τελευταία μέρα όλων αυτών των πρωτοβουλιών''.

    Ο κ. Γκιουλ σημείωσε ότι η Ελλάδα και η Τουρκία συνεργάζονται σε πολλούς τομείς και δεν υπάρχει τίποτε πιο φυσικό από το να τεθεί το θέμα της Κύπρου στις συναντήσεις των αξιωματούχων των δύο χωρών. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών σημείωσε και πάλι ότι ''η μη λύση του Κυπριακού δεν πρέπει να θεωρείται λύση''.

    [02] Μ. Βρετανία: Ελεύθερος από αύριο ο Ελληνας φοιτητής

    7/4/2003 8:31:00 μμ

    Ραγδαία εξέλιξη στην υπόθεση του Ελληνα φοιτητή Χάρη Δουσεμετζή, 25 ετών, ο οποίος κρατείται από τις αγγλικές Αρχές από το τέλος του Φεβρουαρίου, με κατηγορίες που συνδέονται με άρθρα του αντιτρομοκρατικού νόμου στην Αγγλία. Ενώ πριν λίγες μέρες τοπικό δικαστήριο στην κωμόπολη Μπίλντελντον απέρριψε την αίτηση για προσωρινή αποφυλάκισή του αύριο το πρωί στο ίδιο τοπικό δικαστήριο η πολιτική αγωγή θα αποσύρει τις εναντίον του κατηγορίες λόγω έλλειψης επαρκών ενοχοποιητικών στοιχείων και ο Ελληνας φοιτητής θα αφεθεί ελεύθερος. Σύμφωνα με πληροφορίες, για την υπόθεση αυτή του Ελληνα φοιτητή μεσολάβησαν παραστάσεις προς τις βρετανικές Αρχές από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών με βάση εισηγήσεις που έγιναν από τον Ελληνα γενικό πρόξενο στο Λονδίνο Αλέξη Χατζημιχάλη.

    [03] Καραμανλής: Υπέρ του άμεσου τερματισμού του πολέμου

    7/4/2003 8:10:00 μμ

    Στον σκληρό πόλεμο των ημερών μας με χιλιάδες θύματα, άμαχους πολίτες, μικρά παιδιά, αναφέρθηκε, μιλώντας, σε νεολαίους φοιτητές της Νέας Δημοκρατίας στα Γιάννενα ο Κώστας Καραμανλής, ο οποίος τάχθηκε υπέρ της άμεσης λήξης των συρράξεων και της αποκατάστασης της διεθνούς νομιμότητας. Ο Κώστας Καραμανλής αναφερόμενος στις φοιτητικές εκλογές της Τετάρτης, τόνισε πως η νίκη της φοιτητικής παράταξης, που πρόσκειται στην αξιωματική αντιπολίτευση, θα είναι προάγγελος για το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών που θα ακολουθήσουν. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε εν όψει των φοιτητικών εκλογών, στην αίθουσα τελετών "Γεώργιος Μυλωνάς" της Πανεπιστημιούπολης.

    [04] Ο νέος κώδικας δήμων και κοινοτήτων

    7/4/2003 7:55:00 μμ

    Το νέο κώδικα των δήμων και των κοινοτήτων παρουσίασε σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών Κώστας Σκανδαλίδης στο διοικητικό συμβούλιο της ΚΕΔΚΕ . Κύρια σημεία της πρότασης, η οποία τίθεται προς συζήτηση, είναι η οικονομική ενίσχυση των Δήμων, και δη των υπερχρεωμένων, οι υποχρεωτικές διαδημοτικές συνεργασίες στο πλαίσιο της Συμπολιτείας και οι προληπτικοί διαχειριστικοί έλεγχοι των Δήμων. Να ξεκαθαριστεί πρώτα το θέμα των πόρων ζήτησε η δήμαρχος Αθηναίων Ντόρα Μπακογιάννη.

    ''Μεγαλύτερη η κρατική επιχορήγηση για το 2003''

    Ειδικότερα, ο κ. Σκανδαλίδης, απαντώντας στον πρόεδρο της ΚΕΔΚΕ, Π. Κουκουλόπουλο, ο οποίος ζήτησε από την κυβέρνηση οικονομική επιπλέον ενίσχυση κατά 300 εκατομμύρια ευρώ και την ανάπτυξη προγράμματος σωτηρίας για τους υπερχρεωμένους Δήμους χωρίς όμως την επιβάρυνση των υπόλοιπων, δήλωσε πως η κρατική επιχορήγηση για το 2003 θα είναι μεγαλύτερη από εκείνη του 2002, χωρίς ωστόσο να αναφερθεί σε συγκεκριμένο ποσό.

    Ο υπουργός, απαντώντας στο αίτημα του προέδρου της ΚΕΔΚΕ δήλωσε πως όντως πρέπει να αναζητηθούν μικτά σχήματα χρηματοδότησης των Δήμων και πως αναζητούνται προγράμματα εξυγίανσης και στήριξης των υπερχρεωμένων Δήμων χωρίς την επιβάρυνση των άλλων Δήμων, και θα υπάρξει τροπολογία για αυτό το ζήτημα.

    Επίσης ο κ. Σκανδαλίδης είπε πως προχωρεί το σχέδιο προκήρυξης για την πρόσληψη 2.000 δημοτικών αστυνομικών και την εκπαίδευσή τους οι οποίοι σε πρώτη φάση θα επανδρώσουν τους Ολυμπιακούς Δήμους και τις πρωτεύουσες νομών.

    Υποχρεωτική επιβολή των διαδημοτικών συνεργασιών

    Τις ουσιαστικές αδυναμίες των Δήμων να ανταποκριθούν στο ρόλο τους μετά και την ανάληψη νέων αρμοδιοτήτων, επεσήμανε ο υπουργός στην αρχή της ομιλίας του, αφού όπως είπε, η πλειονότητα των Δήμων αδυνατεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες της σύγχρονης τοπικής ανάπτυξης καθώς δεν διαθέτει το μέγεθος, την υποδομή και τους πόρους. Επίσης, τόνισε πως η ένταξη των Δήμων στο διπλογραφικό σύστημα οικονομικής διαχείρισης προχωρεί "μετά εμποδίων", ενώ οι εθελοντικές διαδημοτικές συνεργασίες δεν έφεραν αποτελέσματα. Στην πρόταση για τον νέο Κώδικα προβλέπεται η υποχρεωτική επιβολή των διαδημοτικών συνεργασιών στο πλαίσιο των Συμπολιτειών.

    Ενας Δήμος που δεν θα συμμετέχει σ αυτό το πλαίσιο θα υφίσταται σημαντικές επιπτώσεις, όπως τη στέρηση πλεονεκτημάτων που θα προσφέρονται ως κίνητρα, π.χ.: πόρους, προσωπικό, παρεμβάσεις στην ανάπτυξη της περιοχής. Η διαδημοτική συνεργασία θα συμφωνείται με την υπογραφή σύμβασης δημοσίου δικαίου μεταξύ Δήμων με κοινά αναπτυξιακά συμφέροντα, ενώ μπορεί να συμμετέχει και το κράτος, εάν συμβάλλει με πόρους και μέσα στην εκτέλεσή τους.

    Στην πρόταση του νέου Κώδικα προβλέπεται επίσης η θέσπιση υποχρεωτικού προληπτικού, διαχειριστικού και κατασταλτικού ελέγχου για όλους τους ΟΤΑ σε τακτική βάση.

    Τον προληπτικό και κατασταλτικό έλεγχο θα ασκεί το Ελεγκτικό Συνέδριο.

    Τον διαχειριστικό έλεγχο θα ασκούν οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών κάθε δύο χρόνια. Η εγκαθίδρυση και λειτουργία του διπλογραφικού συστήματος και η ενημέρωση του Μητρώου Υπαλλήλων για κάθε ΟΤΑ θα είναι η ελάχιστη προϋπόθεση για τη χρηματοδότησή του.

    Μπακογιάννη: ''Χωρίς συμμετοχή της ΚΕΔΚΕ ο νέος Κώδικας''

    Η δήμαρχος Αθηναίων Ντ. Μπακογιάννη που πήρε στη συνέχεια το λόγο τόνισε ότι πρέπει να δημιουργηθούν προϋποθέσεις για ένα γόνιμο διάλογο και επεσήμανε πως δεν υπήρξε συμμετοχή της ΚΕΔΚΕ στη σύνταξη του περιεχομένου της πρότασης του υπουργείου για τον Νέο Κώδικα, ο οποίος, όπως είπε, δεν περιλαμβάνει συγκεκριμένες προτάσεις.

    Ενα άλλο σημείο στο οποίο στάθηκε η δήμαρχος, ήταν το ζήτημα της ευθύνης στην κατανομή των πόρων και ζήτησε να διασαφηνιστεί αυτό σύντομα, καθώς αναμένεται να προσλάβει στο Δήμο Αθηναίων έναν σημαντικό αριθμό δημοτικών αστυνομικών (περίπου 800), αλλά εξακολουθεί να μην γνωρίζει-όπως χαρακτηριστικά επεσήμανε-αν θα έχει πόρους για τις αποδοχές τους.

    [05] Συνάντηση Τ. Γιαννίτση με Τσέχο ομολογό του

    7/4/2003 10:03:00 μμ

    Οι διεθνείς εξελίξεις σε σχέση με την κρίση στο Ιράκ και η επίδρασή τους στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η επικείμενη υπογραφή της Συνθήκης Προσχώρησης και ο ρόλος της Ελληνικής Προεδρίας στα ζητήματα αυτά, ήταν τα θέματα που κυριάρχησαν στη συνάντηση του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, Τάσου Γιαννίτση με τον Τσέχο ομόλογό του, Jan Kohout. Οι δύο υπουργοί συμφώνησαν στην ανάγκη ενεργούς συμμετοχής του ΟΗΕ στη διαχείριση των ανθρωπιστικών ζητημάτων στο Ιράκ, ενώ ο Έλληνας αναπληρωτής υπουργός εξέφρασε την πεποίθησή του ότι το θέμα του ρόλου του ΟΗΕ αποτελεί ένα βασικό ζήτημα που θα συζητηθεί στην Ένωση στο άμεσο μέλλον.

    Σε ερώτηση του Τσέχου αναπληρωτή υπουργού για τη θέση της Ελλάδας και της Ελληνικής Προεδρίας σχετικά με την πρωτοβουλία για ενισχυμένη συνεργασία σε θέματα άμυνας, ο κ. Γιαννίτσης δήλωσε ότι η Ελλάδα, ως χώρα, βλέπει, κατ' αρχήν, θετικά την πρωτοβουλία, αλλά αναμένει διευκρινίσεις για τη φύση και τον τρόπο προώθησής της.

    Η Ελληνική Προεδρία, είπε ο κ. Γιαννίτσης, έχει εργαστεί για την ενότητα στο εσωτερικό της Ένωσης και προς αυτή την κατεύθυνση θα εργαστεί σε σχέση και με την πρωτοβουλία αυτή. Συνδέοντας τα παραπάνω με την επικείμενη υπογραφή της Συνθήκης Προσχώρησης στην Αθήνα, ο Έλληνας αναπληρωτής υπουργός τόνισε την ανάγκη η Ένωση να απαντήσει στο κλίμα σκεπτικισμού, που καλλιεργείται, με ένα σαφές μήνυμα ότι όλοι θα εργαστούν, ώστε τα πρόσφατα προβλήματα να ξεπεραστούν.

    Αναφερόμενος στο έργο της Ελληνικής Προεδρίας, ο κ. Γιαννίτσης, υπογράμμισε ότι συντελείται πρόοδος σε ότι αφορά τις πέντε βασικές προτεραιότητες και εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η Ελληνική Προεδρία θα έχει να επιδείξει την επιτυχία της στη λήψη αποφάσεων σε μια σειρά από καίρια ζητήματα.

    Οι δύο υπουργοί ανανέωσαν το ραντεβού τους για τις 16 Απριλίου στην Αθήνα.

    [06] Μαίνεται η πολιορκία της Βαγδάτης

    7/4/2003 9:52:00 μμ

    Το διεθνές αεροδρόμιο Σαντάμ Χουσεΐν, τον αυτοκινητόδρομο από το αεροδρόμιο προς την πόλη και τα δυο παλάτια του Σαντάμ Χουσεΐν, έχουν υπό τον έλεγχο τους οι ΗΠΑ, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδουν από τη Βαγδάτη, ο συνεργάτης της ΝΕΤ, Πίτερ Αρνετ και ο απεσταλμένος της Πάνος Χαρίτος. Υπό τον έλεγχο των Ιρακινών, παραμένουν το υπουργείο Τύπου και Εξωτερικών. Σχετική ηρεμία επικρατεί αυτήν την ώρα στην ιρακινή πρωτεύουσα. Νωρίτερα το απόγευμα, βόμβα έπληξε κατοικημένη περιοχή στο κέντρο της Βαγδάτης, με αποτέλεσμα να τραυματισθούν περισσότεροι από 25 άμαχοι πολίτες. Στο μεταξύ, κοκτέιλ απαγορευμένων χημικών όπλων, ισχυρίζονται ότι εντόπισαν σε στρατόπεδο του Κεντρικού Ιράκ, οι Αμερικανοί." Η Ουάσινγκτον θα στείλει στο Ιράκ, μία ομάδα που θα εξετάσει τις ανάγκες μίας μελλοντικής μεταβατικής κυβέρνησης" δήλωσε νωρίτερα ο Κόλιν Πάουελ, προεξοφλώντας το γρήγορο τέλος των πολεμικών επιχειρήσεων.

    Οι Aμερικανοί Πεζοναύτες εισέβαλαν στη Βαγδάτη από τα νοτιο-ανατολικά διασχίζοντας τον ποταμό Ντιγιάλα, παρά τις προσπάθειες των ιρακινών δυνάμεων να αχρηστεύσουν δύο γέφυρες του ποταμού για να καθυστερήσουν την προέλαση τους, ανατινάζοντάς τις.

    Οι πεζοναύτες αφού κατάφεραν να κατασκευάσουν μια πρόχειρη γέφυρα στη θέση της μιας από τις κατεστραμμένες γέφυρες και κλείνοντας την τρύπα που υπήρχε στην άλλη, κατάφεραν να φτάσουν στα ανατολικά της Βαγδάτης.

    Δύο Aμερικανοί πεζοναύτες σκοτώθηκαν και πολλοί τραυματίσθηκαν, κατά τη διάρκεια των μαχών για την εξασφάλιση του ελέγχου των γεφυρών του ποταμού Ντιγιάλα.

    Σημεία ελέγχου σε όλες τις μεγάλες οδικές αρτηρίες της Βαγδάτης, έχουν εγκαταστήσει οι αμερικανικές δυνάμεις, προκειμένου να εμποδίσουν τις ιρακινές στρατιωτικές κινήσεις, ωστόσο δεν θα επιβάλουν περιορισμούς στην ελευθερία κίνησης των πολιτών.

    Δύο αμερικανικά άρματα μάχης διείσδυσαν το πρωί στο συγκρότημα του προεδρικού μεγάρου στο κέντρο της Βαγδάτης, φέρνοντας τις μάχες στην ίδια την καρδιά της ιρακινής πρωτεύουσας.

    Οι αμερικανικές δυνάμεις έχουν τον έλεγχο δύο προεδρικών μεγάρων του Σαντάμ Χουσεΐν στη Βαγδάτη.

    Σε ένα από τα δυο, οι Αμερικανοί, ανέμισαν νωρίτερα σήμερα μία αμερικανική σημαία.

    Εκρηξη πυραύλου στα νότια της Βαγδάτης - 4 Νεκροί

    Δύο ξένοι δημοσιογράφοι - ένας Ισπανός και ένας Γερμανός, αλλά και δυο Αμερικανοί στρατιώτες, σκοτώθηκαν από την έκρηξη ιρακινού πυραύλου κοντά σε ένα κέντρο επιχειρήσεων που είχε στηθεί από τον αμερικανικό στρατό, στα νότια της Βαγδάτης.

    Από την έκρηξη τραυματίσθηκαν επίσης και περισσότερα από 15 άτομα.

    Στο μεταξύ, για κατάρριψη δυο αμερικανικών αεροσκαφών, κάνουν λόγο Ιρακινοί αξιωματούχοι.

    Πρόκειται για ένα A-10 που αποκαλείται και "δολοφόνος των τανκς" και ένα καταδιωκτικό βομβαρδιστικό F-15 στην περιοχή της Βαγδάτης.

    Το Α-10 "Thunderbolt" καταρρίφθηκε στις "πύλες της Βαγδάτης", ενώ το F-15 "Eagle" επλήγη ενώ πετούσε "πάνω από την ακαδημία πολεμικής αεροπορίας" στην πρωτεύουσα .

    [07] Εσπευσμένα στη Μόσχα η Ράις μετά το επεισόδιο του κομβόι

    7/4/2003 8:05:00 μμ

    Διαδοχικές συναντήσεις με κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης Πούτιν, αλλά και με τον ίδιο το Ρώσο πρόεδρο, είχε νωρίτερα σήμερα η Κοντολίζα Ράις, κατά την έκτακτη επίσκεψη που πραγματοποίησε στη Μόσχα. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η Ράις, δεν αποδέχτηκε για λογαριασμό των ΗΠΑ την ευθύνη για το επεισόδιο με το κομβόι, τονίζοντας ότι αν τελικά Αμερικανοί στρατιώτες πυροβόλησαν κατά της ρωσικής αποστολής, αυτό δεν ήταν προμελετημένο. Στις συναντήσεις της με τους Ρώσους αξιωματούχους, υπογράμμισε επίσης την επιθυμία της Ουάσινγκτον να συνεργαστεί με το Κρεμλίνο, για θέματα που αφορούν στο Ιράκ, μετά το τέλος των πολεμικών επιχειρήσεων.

    Ράις: Το κομβόι βρέθηκε σε λάθος σημείο τη λάθος στιγμή

    Στη Συρία ένας εκ των Ρώσων

    διπλωματών

    Η σύμβουλος του προέδρου Μπους για θέματα ασφάλειας, επεσήμανε στη ρωσική πλευρά την ανάγκη εξεύρεσης πρακτικών λύσεων για την ανθρωπιστική βοήθεια καθώς και την ανάγκη ευρείας ανοικοδόμησης της χώρας μετά το πέρας του πολέμου.

    Αναφορικά με το επεισόδιο που συνέβη χθες με τη ρωσική αποστολή, δεν αποδέχτηκε καμία ευθύνη προσθέτοντας χαρακτηριστικά ότι το "κομβόι βρέθηκε στο λάθος σημείο τη λάθος στιγμή".

    Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ρωσία δεν έχει κατηγορήσει τις ΗΠΑ για το περιστατικό, αλλά ο πρέσβης της στο Ιράκ, Βλαντιμίρ Τιτορέκνο, δήλωσε ότι οι αμερικανικές δυνάμεις εξαπέλυσαν πυρά εναντίον της ρωσικής διπλωματικής αποστολής και μάλιστα εσκεμμένα.

    Νωρίτερα το απόγευμα της Δευτέρας, εννέα Ρώσοι διπλωμάτες, μεταξύ των οποίων και ο πρέσβης έφτασαν στη Συρία.

    Στο Ιράκ, παρέμειναν ο Ρώσος οδηγός της αποστολής, ο ο οποίος τραυματίσθηκε σοβαρά και υποβλήθηκε σε επιτυχή επέμβαση σε ιρακινό νοσοκομείο και ακόμα ένας διπλωμάτης.

    Σύμφωνα με τον ανταποκριτή της ΝΕΤ στη Μόσχα, από το στομάχι του οδηγού αφαιρέθηκαν δύο βλήματα από όπλο Μ-16, που χρησιμοποιούν κυρίως οι αμερικανικές δυνάμεις.

    Η στάση της Ρωσίας τις τελευταίες μέρες

    Η Ρωσία που έχει ασκήσει, δριμεία κριτική στην πολιτική του προέδρου Μπους, για τον πόλεμο του Ιράκ, έχει την τελευταία βδομάδα ρίξει τους τόνους γύρω από το θέμα.

    Όπως επισημαίνουν πολλοί διπλωμάτες, τις τελευταίες μέρες, ο πρόεδρος Πούτιν, έχει κατ επανάληψη πει στις ομιλίες του, ότι η Ρωσία δεν επιθυμεί την ήττα των ΗΠΑ στο Ιράκ.

    Πολλοί διπλωμάτες βλέπουν πίσω από τη στάση αυτή, προσπάθεια των Ρώσων να μην χαλάσουν το καλό επίπεδο σχέσεων με τις ΗΠΑ, αλλά και να κερδίσουν ένα καλό μερίδιο στην πίττα ανοικοδόμησης του Ιράκ, τη μετά Σαντάμ εποχή.

    [08] Κόλιν Πάουελ: '' Πάμε εξαιρετικά καλά''

    7/4/2003 9:21:00 μμ

    Η στρατιωτική εκστρατεία στο Ιράκ, πηγαίνει εξαιρετικά καλά, δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ, υπογραμμίζοντας ότι η Ουάσινγκτον θα στείλει ομάδα ειδικών στο Ιράκ τις επόμενες μέρες, οι οποίοι θα εξετάσουν τις ανάγκες που θα έχει μία μελλοντική μεταβατική κυβέρνηση. Παράλληλα, έδωσε μικρή βαρύτητα στη διένεξη ανάμεσα στις δυο πλευρές του Ατλαντικού για το ρόλο που θα παίξει ο ΟΗΕ στο μεταπολεμικό Ιράκ.

    [09] Χημικά όπλα ισχυρίζονται ότι βρήκαν οι ΗΠΑ

    7/4/2003 9:20:00 μμ

    Κοκτέιλ απαγορευμένων χημικών όπλων, ισχυρίζονται ότι ανακάλυψαν οι Αμερικανοί σε στρατόπεδο του κεντρικού Ιράκ. Όπως δήλωσε ο Μαίκλ Χάμλετ, ταγματάρχης, της 101ης αερομεταφερόμενης μεραρχίας, οι πρώτες αναλύσεις που έγιναν στις ουσίες, υποδηλώνουν την ύπαρξη νευροπαραλυτικών αερίων τύπου σαρίν, ταμπούν και λουισίτη. Ωστόσο ομάδα ειδικών θα διεξάγει περαιτέρω αναλύσεις για να επιβεβαιώσει τα πρώτα ευρήματα.

    [10] Απαραίτητος ένας εξέχων ρόλος του ΟΗΕ στο μεταπολεμικό Ιράκ

    7/4/2003 8:26:00 μμ

    Έναν σημαντικό ρόλο για τον ΟΗΕ στη μεταπολεμική ανοικοδόμηση του Ιράκ, διεκδίκησε ο γενικός γραμματέας του διεθνούς οργανισμού με δηλώσεις του σήμερα, υπογραμμίζοντας ότι παρόμοια εξέλιξη ''θα νομιμοποιήσει'' τη συνολική προσπάθεια της ανοικοδόμησης. Παράλληλα, ο Κόφι Αναν ανακοίνωσε ότι ο Ραφεντίν Αχμεντ, από το Πακιστάν, πρώην στέλεχος του Αναπτυξιακού Προγράμματος του ΟΗΕ, διορίστηκε ''Ειδικός σύμβουλος'' του γγ του ΟΗΕ για θέματα Ιράκ. "Περιμένω ότι ο ΟΗΕ θα παίξει σημαντικό ρόλο καθώς έχει μεγάλη εμπειρία σε αυτόν τον τομέα", δήλωσε ο Ανάν, πριν τη σημερινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφάλειας που θα ασχοληθεί με τις τρέχουσες εξελίξεις στο Ιράκ.

    [11] Θρίλερ σχετικά με την τύχη του Χημικού Αλί

    7/4/2003 6:56:00 μμ

    Συγκεχυμένες παραμένουν οι πληροφορίες για την τύχη του Χημικού Αλί, του διοικητή των στρατιωτικών δυνάμεων του νοτίου τομέα του Ιράκ και ξάδελφου του Σαντάμ Χουσείν. Ενώ, χθες, οι Βρετανοί ανακοίνωσαν ότι το πτώμα του, βρέθηκε σε επιδρομή που έκαναν στρατιώτες στο σπίτι του, σήμερα οι Αμερικανοί, δια στόματος του στρατηγού Βίνσεντ Μπρουκς, επικαλέσθηκαν άγνοια επί του θέματος υποστηρίζοντας ότι ελλείψει στοιχείων δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσουν αυτήν την πληροφορία.

    Εκτιμούν ότι είναι νεκρός...αλλά δεν είναι και σίγουροι

    Νωρίτερα, σήμερα, ο Βρετανός υπουργός Αμυνας, Τζεφ Χουν, εκτίμησε ότι ο Χημικός Αλί είναι νεκρός , αν και όπως υπογράμμισε δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει πλήρως την πληροφορία.

    Αξίζει να σημειώσουμε ότι το αληθινό όνομα του Χημικού Αλί, είναι Αλί Χασάν Αλ Μαζίντ.

    Το όνομα "Χημικός Αλί" του δόθηκε επειδή ήταν αυτός που είχε διατάξει το 1988, τη χρήση δηλητηριωδών αερίων κατά των Κουρδικών πληθυσμών.

    [12] Απόλυτη επιτυχία του προγράμματος εθελοντισμού

    7/4/2003 8:03:00 μμ

    Στον εντυπωσιακό αριθμό 68.726, έχουν φτάσει οι αιτήσεις Εθελοντισμού, που παρελήφθησαν από τους αρμόδιους της "ΑΘΗΝΑ 2004", μέχρι τις 3 Απριλίου. Το πρόγραμμα προσωπικών συνεντεύξεων, σύμφωνα με το Πρόγραμμα Επιλογής Εθελοντών ΑΘΗΝΑ 2004 που ξεκίνησε στις 30 Ιανουαρίου 2003, συνεχίζεται με απόλυτη επιτυχία, με σκοπό την επιλογή και τοποθέτηση των εθελοντών σε κατάλληλες θέσεις, σύμφωνα με τις ανάγκες των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων αλλά και τις προτιμήσεις των ιδίων των υποψηφίων.

    Μεγάλη η ανταπόκριση για τον εθελοντισμό

    Μέχρι τώρα, 3.250 υποψήφιοι εθελοντές κλήθηκαν σε προσωπική συνέντευξη μέχρι και το τέλος Μαρτίου ενώ για το μήνα Απρίλιο ο αριθμός θα ξεπεράσει τα 4.000 άτομα. Για τους επόμενους μήνες ο αριθμός θα αυξηθεί καθώς εντείνονται οι ρυθμοί προετοιμασίας. Πρώτος στόχος του Προγράμματος Επιλογής Εθελοντών είναι η επιλογή και προετοιμασία τους για τη συμμετοχή τους στις Αθλητικές Διοργανώσεις για το καλοκαίρι του 2003.

    Υπενθυμίζεται, ότι η δήλωση συμμετοχής στο Πρόγραμμα Εθελοντισμού ΑΘΗΝΑ 2004 γίνεται μόνο με την υποβολή της επίσημης Αίτησης Εθελοντισμού ΑΘΗΝΑ 2004, η οποία κυκλοφόρησε στις 30/1/2002. Όσοι επιθυμούν να συμβάλλουν στη διοργάνωση των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας και να γίνουν εθελοντές πρέπει να συμπληρώσουν την επίσημη Αίτηση και να την αποστείλουν στην ΑΘΗΝΑ 2004. Μπορούν να απευθύνονται στη Γραμμή Εθελοντισμού (χωρίς χρέωση) 800 11 2004 1 και να ζητούν να τους αποσταλεί η έντυπη Αίτηση Εθελοντισμού ΑΘΗΝΑ 2004 ή να συμπληρώσουν την Αίτηση ηλεκτρονικά, στην επίσημη ιστοσελίδα της ΑΘΗΝΑ 2004, www.athens2004.com.

    Σε διάστημα έως 60 ημερών από την παραλαβή της Αίτησης, η Γενική Διεύθυνση Εθελοντισμού της ΑΘΗΝΑ 2004 επιβεβαιώνει με επιστολή της προς τον υποψήφιο εθελοντή ότι παρέλαβε την Αίτησή του ενώ παράλληλα τον ενημερώνει για τον κωδικό αριθμό της. Εάν το διάστημα αυτό παρέλθει χωρίς να υπάρξει επιβεβαιωτική επιστολή (με κανονική ή ηλεκτρονική αλληλογραφία) από την ΑΘΗΝΑ 2004, όσοι έχουν αποστείλει την Αίτηση παρακαλούνται να επικοινωνήσουν με το Τηλεφωνικό Κέντρο Εθελοντισμού για το ενδεχόμενο αναγραφής ελλιπών στοιχείων.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 7 April 2003 - 20:56:56 UTC