Browse through our Interesting Nodes of Internet & Computing Services in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-04-04

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Νέες διπλωματικές κινήσεις για το Κυπριακό
  • [02] Καταγγελία για απόπειρα δολοφονίας Πατριάρχη Ειρηναίου
  • [03] Στο υπ. Εξωτερικών ο συντονισμός της ανθρωπιστικής βοήθειας
  • [04] Ηράκλειο: Αναγκαστική προσγείωση γαλλικού πολεμικού
  • [05] Κονδύλια για την αποκατάσταση των ζημιών στον Εβρο
  • [06] Προτάσεις κρατών-μελών για το μέλλον της Ευρώπης
  • [07] Η Ε.Ε καλοσωρίζει ένταξη Σερβίας-Μαυροβουνίου
  • [08] Ατυπο Συμβούλιο ECOFIN για επιπτώσεις του πολέμου
  • [09] Σύσκεψη για κυπριακό και Προεδρία
  • [10] Πολιτικές οι ενέργειες της 17Ν λέει ο Αλ. Γιωτόπουλος
  • [11] ΗΠΑ: Πτώση μικρού αεροπλάνου σε κτήριο
  • [12] Διαμαρτυρία στο Παρίσι για συλλήψεις στην Κούβα
  • [13] Εμφάνιση Σαντάμ στους δρόμους της Βαγδάτης
  • [14] Πέντε νεκροί από έκρηξη σε φυλάκιο ελέγχου
  • [15] Συνάντηση Μπους - Μπλερ στη Β. Ιρλανδία
  • [16] Κεντρικό ρόλο για τον ΟΗΕ ζητούν Γαλλία-Γερμανία-Ρωσία
  • [17] Περίεργα ευρήματα βρήκαν στο Ιράκ οι Αμερικανοί
  • [18] Υποσχέσεις Μπλερ για την επόμενη ημέρα
  • [19] Το τέλος του πολέμου ζητούν Κίνα-Ρωσία
  • [20] Νέο εμψυχωτικό μήνυμα του Σαντάμ Χουσεΐν
  • [21] Λήξη του πολέμου πριν την ανατροπή Σαντάμ θέλουν οι Βέλγοι
  • [22] Μπλερ: Οι ΗΠΑ δεν σχεδιάζουν επέκταση του πολέμου
  • [23] Χορεύοντας για την ειρήνη
  • [24] Το Βέλγιο επικύρωσε την κλωνοποίηση για θεραπευτικούς σκοπούς
  • [25] Ολυμπιακή Ημέρα με εθελοντική δράση αιμοδοσίας
  • [26] ''Ανέγγιχτη'' η Ελλάδα από τον επικίνδυνο ιό

    [01] Νέες διπλωματικές κινήσεις για το Κυπριακό

    4/4/2003 8:10:00 μμ

    Πρόσκληση για συνάντηση, μέσω νέας επιστολής, απηύθυνε ο Ραούφ Ντενκτάς στον Κύπριο Πρόεδρο Τάσο Παπαδόπουλο, την ώρα μάλιστα, που ο πρωθυπουργός του ψευδοκράτους Ντερβίς Ερογλου ισχυριζόταν πως η απόρριψη του πακέτου προτάσεων του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς απέδειξε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν επιδεικνύει θέληση για τη λύση του Κυπριακού. Η Λευκωσία, πάντως, εμφανίζεται να επιμένει ότι ο διάλογος δι' αλληλογραφίας δεν οδηγεί πουθενά. Ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου, μετά από κυβερνητική σύσκεψη, λίγες ώρες πριν την προγραμματισμένη κατάθεση της έκθεσης του Κόφι Ανάν για το Κυπριακό στο Συμβούλιο Ασφαλείας, τάχθηκε υπέρ μιας νέας προσπάθειας για επίλυση σε συνεννόηση με τα Ηνωμένα Έθνη

    Χρυσοστομίδης: Διπλωματικό πυροτέχνημα του Ντενκτάς

    Η κυπριακή κυβέρνηση από την άλλη ανακοίνωσε ότι θα δώσει σύντομα λακωνική απάντηση στη δεύτερη επιστολή του Ραούφ Ντενκτάς.

    Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να μπει σε διάλογο με επιστολές με το Ραούφ Ντενκτάς, αλλά σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, κρίνεται ότι πρέπει να δοθεί έστω και μία συνοπτική απάντηση στη δεύτερη επιστολή.

    Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, δήλωσε ότι το διπλωματικό πυροτέχνημα του κ. Ντενκτάς έπεσε στο κενό και είπε ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης δεν παρουσίασε προτάσεις, αλλά διαβίβασε πρόσκληση για έναρξη διαπραγματεύσεων. Επανέλαβε ότι η θέση της ελληνοκυπριακής πλευράς είναι η προσπάθεια για επίτευξη λύσης του Κυπριακού να παραμείνει στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών.

    Κληθείς να σχολιάσει την αναφορά στην ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών ότι η συνολική επίλυση του Κυπριακού μπορεί να επέλθει με την επανάληψη των διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και στη βάση του σχεδίου Ανάν, είπε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν βρίσκεται σε αντίθεση με τη θέση και πως το σχέδιο παραμένει βάση για διαπραγμάτευση.

    Ο κ. Χρυσοστομίδης, διατύπωσε την εκτίμηση ότι με αυτή τη δήλωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ οι ΗΠΑ δεν μιλούν για υιοθέτηση του σχεδίου Ανάν και επανέλαβε ότι το σχέδιο απορρίφθηκε από τη μια πλευρά. Τυχόν υιοθέτηση του σχεδίου Ανάν θα έθετε την ελληνοκυπριακή πλευρά σε δυσμενή θέση, υπό την έννοια ότι ενδεχομένως να ασκηθούν πιέσεις για προσαρμογή των θέσεων της ελληνοκυπριακής πλευράς στο σχέδιο Ανάν δεδομένου ότι ο κ. Ντενκτάς το απέρριψε, πρόσθεσε ο κ. Χρυσοστομίδης.

    Παράλληλα, αναφέρθηκε και στις δηλώσεις του κοινοτικού εκπροσώπου Ζαν-Κριστόφ Φιλορί ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιθυμεί μια ειρηνική επίλυση του Κυπριακού που μπορεί να επιτευχθεί στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών, καθώς και στις δηλώσεις του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών και του εκπροσώπου του Γενικού Γραμματέα Φρεντ Εκχαρτ επί του θέματος, οι οποίες κινήθηκαν στο ίδιο μήκος κύματος.

    Υπενθύμισε επίσης τη δήλωση της ελληνικής κυβέρνησης ότι καλύπτεται πλήρως από την επιστολή που απέστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος προς τον Τουρκοκύπριο ηγέτη.

    Στο μεταξύ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος είχε το πρωί διαδοχικές συναντήσεις με τον Πρεσβευτή των ΗΠΑ και τον Υπατο Αρμοστή της Βρετανίας στην Κύπρο, Μάικλ Κλόσον και Λιν Πάρκερ, κατά τις οποίες τους ενημέρωσε για τις θέσεις της πλευράς μας σε σχέση με τη δέσμη προτάσεων του κ. Ντενκτάς. Η συνάντηση με τον κ. Κλόσον διήρκεσε 40 λεπτά και με τον κ. Πάρκερ γύρω στη μία ώρα. Οι δυο Πρεσβευτές δεν προέβησαν σε δηλώσεις μετά τις συναντήσεις.

    Ντενκτάς: Πρέπει να υπάρξει αμοιβαία εμπιστοσύνη

    Ο Ραούφ Ντενκτάς, στη δεύτερη επιστολή του αναφέρει, όπως δήλωσε ο ίδιος, ότι "για να επιτευχθεί συμφωνία, θα πρέπει να υπάρξει αμοιβαία εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο πλευρών", ενώ κάλεσε τον κ. Παπαδόπουλο να μελετήσει εκ νέου τις λεγόμενες προτάσεις τις οποίες έχει υποβάλει.

    Επίσης, ο κ. Ντενκτάς προσθέτει ότι ''εξεπλάγη'' με την ταχύτητα που δόθηκε η απάντηση της ελληνοκυπριακής πλευράς στην πρώτη του επιστολή.

    [02] Καταγγελία για απόπειρα δολοφονίας Πατριάρχη Ειρηναίου

    4/4/2003 7:21:00 μμ

    Ο Πατριάρχης Ειρηναίος

    Σοβαρά ερωτηματικά προκαλεί η καταγγελία Παλαιστίνιου στις παλαιστινιακές αρχές ότι δωροδοκήθηκε από το μητροπολίτη Βόστρων κ. Τιμόθεο με σκοπό να δολοφονήσει τον πατριάρχη Ιεροσολύμων κ. Ειρηναίο. Κύκλοι του υπουργείου Εξωτερικών υποστηρίζουν ότι η καταγγελία του Παλαιστίνιου εντάσσεται στο σχέδιο των παλαιστινιακών κύκλων που επιδιώκουν αποσταθεροποίηση του ελληνορθόδοξου Πατριαρχείου Ιεροσολύμων.

    Ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου ερωτηθείς σχετικά με τα γραφέντα περί απόπειρας δολοφονίας του Πατριάρχη Ιεροσολύμων Ειρηναίου δήλωσε: "Δεν έχω κανένα σχόλιο. Ερευνούμε και εμείς την υπόθεση από τη δική μας πλευρά ή μάλλον ενημερωνόμαστε, αλλά δεν έχω κάποιο ιδιαίτερο σχόλιο πάνω σ' αυτό το θέμα, διότι υπάρχουν και κάποιες νομικές και δικαστικές πτυχές, οι οποίες δεν έχουν ακόμη διευκρινιστεί".

    Ο μητροπολίτης Βόστρων δήλωσε στη ΝΕΤ 105,8 ότι ουδεμία ανάμειξη έχει στην καταγγελία του Παλαιστινίου.

    Από την πλευρά του το Πατριαρχείο τονίζει ότι ο Πατριάρχης Ειρηναίος παρακολουθεί τις εξελίξεις με ιδιαίτερη προσοχή και απόλυτη εμπιστοσύνη τόσο προς τις παλαιστινιακές, όσο και τις ισραηλινές αρχές, αλλά και τους Έλληνες ορθοδόξους κληρικούς που υπηρετούν στο Πατριαρχείο.

    Ο ίδιος ο Πατριάρχης διευκρινίζει ότι ουδέποτε αντελήφθη ύποπτη κίνηση εναντίον του.

    [03] Στο υπ. Εξωτερικών ο συντονισμός της ανθρωπιστικής βοήθειας

    4/4/2003 5:57:00 μμ

    Το συντονισμό της συγκέντρωσης και αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας προς το Ιράκ, αναλαμβάνει το υπουργείο Εξωτερικών σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, την Εκκλησία και μη κυβερνητικές οργανώσεις. Με ένα στρατιωτικό αεροσκάφος C130, αναχωρεί αύριο η πρώτη αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας ύψους 40.000 Ευρώ, ενώ εντός των προσεχών ημερών θα διοργανωθεί μία ειρηνοδρομία, με αφετηρία την Αρχαία Ολυμπία και τερματισμό στην έδρα του ΟΗΕ.

    Βοήθεια σε κυβερνητικό και ευρωπαϊκό επίπεδο

    Συνάντηση με τους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης αλλά και μη κυβερνητικών οργανώσεων, είχε νωρίτερα το υπουργείο Εξωτερικών.

    Η Ελλάδα θα προσφέρει συνολικά το ποσό των 4 εκατ. Ευρώ για ανθρωπιστική βοήθεια.

    Υπό μορφή επιταγής ύψους 1 εκ ευρώ η χώρα μας έχει ήδη στείλει τον οβολό της στον ΟΗΕ, ενώ έχουν εγκριθεί από το υπουργείο Εξωτερικών και οι προτάσεις 10 μη κυβερνητικών οργανώσεων για ανθρωπιστική βοήθεια ύψους συνολικά 3 εκατ. Ευρώ.

    Σε επίπεδο Ε.Ε. η ανθρωπιστική βοήθεια ανέρχεται στο ποσό των 100 εκατ. Ευρώ.

    Εξίσου σημαντική, αλλά και συγκινητική είναι, όπως είπε ο Γιωργος Παπανδρέου και η προσφορά των απλών Ελλήνων πολιτών που έδειξε για ακόμα μία φορά ευαισθησία και διάθεση προσφοράς από την ψυχή του.

    Βοήθεια από συνδικάτα, μη κυβερνητικές οργανώσεις, ομογενείς

    Στο μεταξύ, δύο φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια ξεκινούν σήμερα με προορισμό τη Βαγδάτη με πρωτοβουλία των Ελλήνων Γιατρών του Κόσμου.

    Αρωγός στην προσπάθεια η ΓΣΕΕ, η οποία κάλυψε με δικούς της πόρους τα έξοδα μετακίνησης.

    Ανθρωπιστική βοήθεια στο Ιράκ πρόκειται να αποστείλουν με τη συνδρομή των Γιατρών του Κόσμου και οι εργαζόμενοι στο χώρο της δικαιοσύνης.

    Τη στήριξη και τη βοήθεια της Βουλής υποσχέθηκε ο Απόστολος Κακλαμάνης στους "Γιατρούς Καρδιάς" που επέστρεψαν από τη Βαγδάτη όπου είχαν μεταφέρει φαρμακευτικό υλικό. Για το σκοπό αυτό η Βουλή έχει ήδη προσφέρει 100.000 ευρώ.

    Σε κινητοποίηση για την συγκέντρωση χρημάτων βρίσκονται και οι ομογενείς της Ευρώπης, όπως ενημέρωσε και ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Μαγκριώτης.

    Πολλά τα εμπόδια για τη διάθεση της βοήθειας

    Την ίδια ώρα, στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι οργανώσεις κατά τη διάθεση ανθρωπιστικής βοήθειας στο Ιράκ, αναφέρθηκαν σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παρέθεσαν ο υπουργός Υγείας, Κώστας Στεφανής και ο πρόεδρος της ελληνικής επιτροπής της UNICEF, Λάμπρος Κανελλόπουλος.

    Όπως υποστήριξαν οι ανθρωπιστικές οργανώσεις αδυνατούν να προσεγγίσουν τις εμπόλεμες περιοχές του Ιράκ καθώς βρίσκονται αντιμέτωπες με τα αμερικανοβρετανικά στρατεύματα.

    Το υπουργείο Υγείας όταν καταφέρει να προσεγγίσει τις εμπόλεμες περιοχές, θα μεταφέρει την ανθρωπιστική βοήθεια.

    Συγκεκριμένες δράσεις έχει αναπτύξει και ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός.

    Πιο συγκεκριμένα έχει αναλάβει:

    Την ενίσχυση των νοσοκομείων σε αναλώσιμα είδη και εξοπλισμό από αποθέματα που είχαν ήδη προωθηθεί στο Ιράκ πριν την έναρξη της σύρραξης Τις επισκευές και ενίσχυση της παροχής πόσιμου νερού Την καταγραφή και επισκέψεις σε αιχμαλώτους πολέμου Την αποκατάσταση οικογενειακών δεσμών και ανταλλαγή οικογενειακών μηνυμάτων Την καταγραφή και παροχή βοήθειας σε εσωτερικά μετατοπισμένους.

    [04] Ηράκλειο: Αναγκαστική προσγείωση γαλλικού πολεμικού

    4/4/2003 8:18:00 μμ

    Αναγκαστική προσγείωση στο αεροδρόμιο "Νίκος Καζαντζάκης" του Ηρακλείου έκανε στις 12 το μεσημέρι ένα γαλλικό πολεμικό αεροσκάφος, λόγω βλάβης. Το αεροπλάνο -τύπου "Super ETETARD"- είχε απογειωθεί από το αεροπλανοφόρο "Σαρλ Ντε Γκολ", το οποίο πλέει ανοικτά της Κρήτης, περιπολώντας στη Μεσόγειο. Ο χειριστής του αεροσκάφους ειδοποίησε τον πύργο ελέγχου του αεροδρομίου ότι έχει πρόβλημα στο σύστημα τροφοδοσίας καυσίμων και ότι θα κάνει αναγκαστική προσγείωση.

    Στο αεροδρόμιο σήμανε συναγερμός και κινητοποιήθηκαν άμεσα τα σωστικά συνεργεία, δυνάμεις της πυροσβεστικής και ασθενοφόρα, τα οποία, ευτυχώς, δεν χρειάσθηκε να επέμβουν, αφού η προσγείωση ήταν επιτυχής.

    Ο πιλότος του αεροσκάφους και ένας ακόμα που τον συνόδευε με το αεροπλάνο του στην εκπαιδευτική πτήση που πραγματοποιούσαν, παραμένουν στην 126 Σμηναρχία Μάχης μέχρι την αποκατάσταση της βλάβης.

    [05] Κονδύλια για την αποκατάσταση των ζημιών στον Εβρο

    4/4/2003 1:00:00 μμ

    Φωτό αρχείου

    Κονδύλι ύψους 3 εκατομμυρίων ευρώ περίπου θα διατεθεί από την νομαρχία Έβρου για την αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν στο οδικό επαρχιακό δίκτυο από τις τελευταίες πλημμύρες στο Ν. Έβρου. Αυτό ανακοίνωσε χθες ο Νομάρχης Ν. Ζαμπουνίδης ο οποίος ανέφερε επίσης ότι σε δύο μήνες θα έχει ολοκληρωθεί η μελέτη που ανατέθηκε στα Πολυτεχνεία Ξάνθης και Θεσσαλονίκης για την συνολική διαχείριση των υδάτινων πόρων του νομού. Εξάλλου σε συνάντηση που είχε ο κ. Ζαμπουνίδης με τους προέδρους των Τ.Ο.Ε.Β. Έβρου, συζητήθηκαν τα προβλήματα που προέκυψαν από τις πλημμύρες στα εγγειοβελτιωτικά έργα και κυρίως στην αγροτική οδοποιία και τα αποστραγγιστικά.

    [06] Προτάσεις κρατών-μελών για το μέλλον της Ευρώπης

    4/4/2003 6:08:00 μμ

    Τις προτάσεις τους στο διάλογο που διεξάγεται, στο πλαίσιο της Συνέλευσης για το μέλλον της Ευρώπης, παρουσίασαν τα μέλη και οι εθνικοί αντιπρόσωποι στη Συνέλευση από έξι κράτη- μέλη της Ε.Ε και από δέκα υπό ένταξη χώρες. Το κείμενο των προτάσεων με τίτλο "Μεταρρυθμίζοντας τους θεσμούς: Αρχές και Πρόνοιες" παρουσιάστηκε σε ειδική εκδήλωση στο χώρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες. Από ελληνικής πλευράς συμμετείχε ο επικεφαλής των ευρωβουλευτών του ΠΑΣΟΚ και πρόεδρος της Επιτροπής για την Κοινωνική Ευρώπη, Γιώργος Κατηφόρης.

    Το κείμενο υπογράφουν αντιπρόσωποι στη Συνέλευση από την Αυστρία, τη Δανία, την Ιρλανδία, την Πορτογαλία, τη Σουηδία, τη Φιλανδία, την Εσθονία, την Κύπρο, τη Λετονία, τη Λιθουανία, τη Μάλτα, την Ουγγαρία, τη Σλοβακία, τη Σλοβενία, την Τσεχική Δημοκρατία και τη Βουλγαρία.

    Στο έγγραφό τους οι 16 αντιπρόσωποι στη Συνέλευση τονίζουν τη σημασία της περαιτέρω ανάπτυξης της κοινοτικής μεθόδου ενόψει της διεύρυνσης της Ε.Ε, καθώς και τη σημασία ύπαρξης ισορροπίας μεταξύ των θεσμών της Ε.Ε, προκειμένου η κοινοτική μέθοθος να λειτουργήσει αποτελεσματικά.

    Εξάλλου, σημειώνουν την ανάγκη να επικεντρωθούν όλες οι μεταρρυθμίσεις στην αρχή της ισότητας μεταξύ των κρατών -μελών της ΕΕ. Επίσης, στο κείμενο των προτάσεων αναφέρεται ότι οι θεσμοί της Ε.Ε θα πρέπει να λειτουργούν με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη διαφάνεια και οι αποφάσεις να λαμβάνονται πιο κοντά στους πολίτες της.

    Σε ότι αφορά τη μεταρρύθμιση των θεσμικών οργάνων της Ε.Ε, οι 16 αντιπρόσωποι στη Συνέλευση τάσσονται κατά της δημιουργίας νέων θεσμικών οργάνων (πχ. Κογκρέσο) και υποστηρίζουν την ενδυνάμωση της δημοκρατικής νομιμοποίησης του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μέσα από τροποποιήσεις στον τρόπο εκλογής του.

    Παράλληλα, προτείνουν την ταύτιση του θεσμού του Ύπατου Εκπροσώπου της Ε.Ε για την εξωτερική πολιτική με το θεσμό του Επιτρόπου για τις εξωτερικές σχέσεις, προκειμένου η διεθνής εκπροσώπηση της να αποκτήσει μεγαλύτερη σημασία και συνοχή.

    Τέλος, τάσσονται υπέρ της διατήρησης του θεσμού της εκ περιτροπής προεδρίας εφόσον, όπως αναφέρουν, αυτός είναι αναπόσπαστο στοιχείο της ισσοροπίας μεταξύ των θεσμών της Ε.Ε, συμβολίζει την ισότητα μεταξύ των κρατών -μελών και αποτελεί γέφυρα μεταξύ των λαών της Ευρώπης και της ΕΕ.

    [07] Η Ε.Ε καλοσωρίζει ένταξη Σερβίας-Μαυροβουνίου

    4/4/2003 8:35:00 μμ

    Η Ελληνική Προεδρία της Ε.Ε καλωσορίζει την ένταξη της Σερβίας και του Μαυροβουνίου στο Συμβούλιο της Ευρώπης, ως ένα σημαντικό βήμα για την προσέγγιση της χώρας με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

    Σε δήλωση της Ελληνικής Προεδρίας υπογραμμίζεται ότι η ένταξη της Σερβίας και του Μαυροβουνίου στο Συμβούλιο της Ευρώπης θα ενισχύσει την εσωτερική καθώς και την περιφερειακή σταθερότητα και συνεργασία. Θα εδραιώσει, επίσης, τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος Δικαίου στη χώρα, συμβάλλοντας στην ευρωπαϊκή προοπτική της ίδιας και της περιοχής των Δυτικών Βαλκανίων. Επίσης, η Προεδρία σημειώνει με ικανοποίηση την αποφασιστικότητα, που εξέφρασε η Σερβία και το Μαυροβούνιο, για την πλήρη τήρηση όλων των υποχρεώσεων και δεσμεύσεων που απορρέουν από τη συμμετοχή στο Συμβούλιο της Ευρώπης, προς όφελος του λαού της Σερβίας και του Μαυροβουνίου.

    [08] Ατυπο Συμβούλιο ECOFIN για επιπτώσεις του πολέμου

    4/4/2003 6:17:00 μμ

    Οι επιπτώσεις στην ευρωπαϊκή οικονομία λόγω του πολέμου στο Ιράκ θα απασχολήσουν το άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ECOFIN) που θα γίνει στην Αθήνα στις 5 Απριλίου με τη συμμετοχή και των Διοικητών των Κεντρικών Τραπεζών των 15 χωρών-μελών της Ε.Ε, του Προέδρου και του Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και των Επιτρόπων Π. Σόλμπες και Φ. Μπόλκενσταϊν. Στην ατζέντα του ECOFIN βρίσκονται τα θέματα που αφορούν στην οικονομική κατάσταση και οικονομική πολιτική λόγω της παρατεινόμενης αβεβαιότητας από τον πόλεμο στο Ιράκ, την πορεία των χρηματοπιστωτικών αγορών, την προετοιμασία για την εαρινή συνάντηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ουάσινγκτον, αλλά και θέματα σχετικά με τη διεύρυνση.

    Θα συζητηθούν Εαρινή Σύνοδος και Διεύρυνση

    Συγκεκριμένα, το ECOFIN θα συζητήσει τις εξελίξεις και τις προοπτικές στο μέτωπο του πληθωρισμού στην Ε.Ε, ιδιαίτερα στην εμμονή των διαφορών στον πληθωρισμό μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης.

    Επίσης, θα διερευνήσει την κατάσταση των χρηματοπιστωτικών αγορών στην Ε.Ε και τις προοπτικές που διαμορφώνονται μετά τη σημαντική πτώση στα χρηματιστήρια και τις όχι ευοίωνες μακροοικονομικές εξελίξεις.

    Επιπλέον, θα γίνει ενημέρωση για την πρόοδο που έχει γίνει και τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στα θέματα υποβολής στοιχείων στις εποπτικές αρχές και καταστατικών ελέγχων, καθώς επίσης και στα θέματα συμψηφισμών και εκκαθαρίσεων.

    Παράλληλα, θα ασχοληθούν με το σχέδιο της Οικονομικής και Δημοσιονομικής Επιτροπής (EFC) για τις θέσεις που θα αναπτύξει η Προεδρία της Ε.Ε στην εαρινή συνάντηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) στην Ουάσινγκτον. Βασικό αντικείμενο των συζητήσεων θα είναι η εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα στην επίλυση κρίσεων, καθώς και η πρόταση για το μηχανισμό αναδιάρθρωσης των κρατικών χρεών, για τον οποίο τα μέλη της Ε.Ε ενδιαφέρονται να συνεχιστεί η συζήτηση.

    Σημαντικό επίσης θέμα είναι η φωνή των αναπτυσσομένων χωρών στο ΔΝΤ, για το οποίο η Ε.Ε θα πρέπει να κάνει κάποιες εποικοδομητικές προτάσεις.

    Αλλα θέματα που θα συζητηθούν αφορούν την καταπολέμηση των καταχρήσεων στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, την πρόληψη κρίσεων και την εποπτεία.

    Στο τελευταίο μέρος του άτυπου ECOFIN θα συζητηθούν δύο θέματα που συνδέονται με τη διεύρυνση. Το πρώτο αφορά μια σειρά τεχνικών θεμάτων που σχετίζονται με την ένταξη των υπό διεύρυνση στην ΟΝΕ.

    Το δεύτερο θέμα αφορά τον τρόπο λειτουργίας του άτυπου ECOFIN μετά τη Διεύρυνση. Επίσης, με αυτό το θέμα συνδέεται και ο τρόπος λειτουργίας της Οικονομικής και Δημοσιονομικής Επιτροπής (EFC).

    [09] Σύσκεψη για κυπριακό και Προεδρία

    4/4/2003 2:35:00 μμ

    Το κυπριακό, η σύνοδος κορυφής της Ελληνικής Προεδρίας στα τέλη Ιουνίου στη Θεσσαλονίκη, καθώς και η συνάντηση στην Αθήνα για την υπογραφή της συμφωνίας προσχώρησης στην Ε.Ε. των 10 υποψήφιων προς ένταξη χωρών, βρέθηκε στο επίκεντρο της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη. Στην συνάντηση παραβρέθηκαν ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου, ο αναπληρωτής Τάσος Γιαννίτσης, ο υπουργός Τύπου Χρήστος Πρωτόπαπας και ο υφυπουργός Τηλέμαχος Χυτήρης, καθώς και ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

    Αποφάσεις για το κυπριακό μόνο υπό την αιγίδα του ΟΗΕ

    Μετά το τέλος της συνάντησης, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι για το κυπριακό επιβεβαιώθηκε η στήριξη των προτάσεων Ανάν από την ελληνική κυβέρνηση, ενώ εκφράστηκε η ανάγκη για μία νέα προσπάθεια εξεύρεσης λύσης.

    Όσον αφορά στην διαβαλκανική του Βελιγραδίου, την επόμενη εβδομάδα, ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι θα υπάρξει μία ανταλλαγή απόψεων για το κυπριακό, ωστόσο τόνισε ότι δεν είναι διμερές θέμα και οι όποιες αποφάσεις θα πρέπει να είναι υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

    Σχετικά με τα οργανωτικά της Προεδρίας, ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε ότι η 16η Απριλίου θα είναι μία μεγάλη γιορτή για την Ευρώπη και θα πρέπει να σταλεί ένα ηχηρό μήνυμα ότι η Ε.Ε. είναι παράδειγμα ειρήνης και συνεργασίας.

    Τέλος, σχετικά με τον πόλεμο στο Ιράκ ο κ. Παπανδρέου είπε ότι θα υπάρξει μία νέα σύσκεψη με τον πρωθυπουργό, ενώ απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων δεν απέκλεισε να υπάρξει συναίνεση και των ΗΠΑ για το ρόλο του ΟΗΕ την επόμενη ημέρα του πολέμου, όμως επισήμανε πως θα πρέπει να περιμένουμε τις εξελίξεις

    [10] Πολιτικές οι ενέργειες της 17Ν λέει ο Αλ. Γιωτόπουλος

    4/4/2003 3:16:00 μμ

    Πολιτικές ενέργειες θεωρεί τις πράξεις της ''17 Νοέμβρη'' ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος, σύμφωνα με δήλωση του συνηγόρου του προς το δικαστήριο. Ο κ. Γιάννης Ραχιώτης υποστήριξε ότι ο εντολέας του αναγνωρίζει πολιτικά κίνητρα στους κατηγορουμένους, αλλά τόνισε ότι διαφωνεί με την ''17 Νοέμβρη'' και τις ενέργειές της. Ο κ. Ραχιώτης προέβη στη δήλωση αυτή, μετά από τοποθέτηση του Αλέξανδρου Γιωτόπουλου, τόσο κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, όσο και κατά τη διακοπή της. Ο Γιωτόπουλος διευκρίνισε στο διάλειμμα της δίκης στη συνήγορο του Δημήτρη Κουφοντίνα, ότι η αναφορά του σε μαφιόζικη ή πολιτική οργάνωση αφορούσε τον τρόπο, που υπερασπίζεται τον εαυτό του, σχετικά με τις κατηγορίες που αντιμετωπίζει.

    [11] ΗΠΑ: Πτώση μικρού αεροπλάνου σε κτήριο

    4/4/2003 7:43:00 μμ

    Φωτο αρχείου

    Μικρό εξαθέσιο τζετ, με ισάριθμους επιβάτες προσέκρουσε σε κτήριο, περίπου 30 χλμ, έξω από την πόλη της Βοστώνης, στις ΗΠΑ. Το κτήριο τυλίχθηκε αμέσως στις φλόγες, ενώ μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει ανακοινώσεις για τον αριθμό των θυμάτων. Πάντως, αρκετά ασθενοφόρα έχουν σπεύσει επιτόπου. Ο επικεφαλής της αστυνομίας της πόλης δήλωσε ότι το αεροσκάφος συνετρίβη λίγο μετά τις 9.30 το πρωί (τοπική ώρα). Τα αίτια της δεν έχουν ακόμη εξακριβωθεί, ωστόσο δεν έχει αποκλειστεί ούτε η περίπτωση τρομοκρατικής ενέργειας, ούτε το ενδεχόμενο το αεροσκάφος να παρουσίασε βλάβη ενόσω πλησίαζε στο τοπικό αεροδρόμιο.

    Σύμφωνα με νεότερο τηλεγράφημα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Associated Press, που επικαλείται αυτόπτες μάρτυρες, το αεροσκάφος "καρφώθηκε" στο πλάι μονώροφου βιομηχανικού κτιρίου και μάλιστα είναι ορατό το πίσω μέρος του, το οποίο μοιάζει να μην έχει υποστεί ιδιαίτερες ζημιές.

    Σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχου της αστυνομίας προς αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο, έχουν ήδη ανασυρθεί οι δύο από τους επιβαίνοντες. Ο ίδιιος δεν ήταν σε θέση να δώσει πληροφορίες για την κατάσταση της υγείας τους.

    Τα συνεργεία διάσωσης συνεχίζουν το έργο τους.

    Το Γαλλικό Πρακτορείο αναφέρει ότι το αεροσκάφος ήταν τουριστικό, ενώ κάνει λόγο για πολλούς νεκρούς και τουλάχιστον δύο τραυματίες.

    [12] Διαμαρτυρία στο Παρίσι για συλλήψεις στην Κούβα

    4/4/2003 5:58:00 μμ

    Περίπου 20 μέλη της οργάνωσης Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα, καθώς επίσης Κουβανοί και Γάλλοι διανοούμενοι, κατέλαβαν το πρωί της Παρασκευής το γραφείο του κουβανικού οργανισμού τουρισμού στο Παρίσι, διαμαρτυρόμενοι για το πρόσφατο κύμα συλλήψεων διαφωνούντων στην Κούβα. ''Καταλάβαμε το γραφείο του κουβανικού οργανισμού τουρισμού για να διαμαρτυρηθούμε κατά αρχήν για τη σύλληψη 78 διαφωνούντων στο τέλος της περασμένης εβδομάδας, η δίκη των οποίων άρχισε χθες" δήλωσε ο Ρομπέρ Μενάρ γενικός γραμματέας της οργάνωσης Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα. Η κατάληψη των γραφείων έληξε μερικές ώρες αγότερα. Μεταξύ των διανοουμένων που έλαβαν μέρος ήταν οι Κουβανοί συγγραφείς Ζόε Βαλντές και Εντουάρντο Μανέ, καθώς και ο Γάλλος σκηνοθέτης Ζαν-Ζακ Μπενέξ και ο συγγραφέας Μαρέκ Αλτέρ.

    ''Κούβα: Η μεγαλύτερη φυλακή δημοσιογράφων''

    Μεταξύ των διαφωνούντων είναι και 24 ανεξάρτητοι δημοσιογράφοι'', δήλωσε ο Ρομπέρ Μενάρ.

    ''Η Κούβα είναι σήμερα η μεγαλύτερη φυλακή δημοσιογράφων στον κόσμο. Εάν ο Φιντέλ Κάστρο ελπίζει ότι θα επωφεληθεί από το γεγονός ότι η προσοχή της διεθνούς κοινής γνώμης είναι στραμμένη σ΄αυτό που συμβαίνει στη Βαγδάτη, δεν θα το επιτύχει'', τόνισε ο Μενάρ.

    Σύμφωνα με τον Μενάρ, οι Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα θα πραγματοποιήσουν ενέργειες διαμαρτυρίας σε όλη τη διάρκεια της ημέρας και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

    [13] Εμφάνιση Σαντάμ στους δρόμους της Βαγδάτης

    4/4/2003 8:32:00 μμ

    Σκληρές μάχες γύρω από το αεροδρόμιο της Βαγδάτης βρίσκονται αυτήν την ώρα σε εξέλιξη. Σύμφωνα με τον ανταποκριτή της ΝΕΤ στη Βαγδάτη, Πάνο Χαρίτο, οι Ιρακινοί επιβεβαίωσαν ότι "έχασαν" το πρωί το αεροδρόμιο, αργότερα όμως δήλωσαν ότι επανέκτησαν τον έλεγχο του. Τηλεοπτικό διάγγελμα που για πρώτη φορά τις τελευταίες μέρες απηύθυνε ο ίδιος ο Σαντάμ Χουσεΐν και μετέδωσε η ιρακινή τηλεόραση, καλεί σε ιερό πόλεμο και αναφέρεται στην κατάρριψη του Απάτσι από αγρότη. Επιπλέον εμφανίστηκε να περπατά στους δρόμους της Βαγδάτης και να επευφημείται από πολίτες. Νωρίτερα, για μια μη συμβατική ενέργεια στην οποία θα προβεί το Ιράκ σήμερα το βράδυ για να αντιμετωπίσει τους "συμφεροντολόγους" έκανε λόγο ο Ιρακινός υπουργός Πληροφοριών. Υπογράμμισε επίσης ότι το Ιράκ δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσει χημικά ή βιολογικά όπλα κατά των Αμερικανών και Βρετανών εισβολέων, αλλά θα εντείνει τις επιθέσεις αυτοκτονίας μαρτύρων.

    Σαντάμ: Αντισταθείτε σθεναρά

    Μια ενδεχομένως ύστατη προσπάθεια να ανεβάσει το ηθικό των Ιρακινών, καταβάλλει το ιρακινό καθεστώς.

    Τηλεοπτικό διάγγελμα του Σαντάμ Χουσεΐν που μετέδωσε λίγο μετά τις 6 μ.μ. η κρατική τηλεόραση του Ιράκ, πιθανώς να επιβεβαιώνει ότι είναι ζωντανός και ότι επέζησε των αμερικανοβρετανικών σφοδρών βομβαρδισμών.

    Η αναφορά του στην κατάρριψη του Απάτσι από ιρακινό αγρότη, γεγονός που έλαβε χώρα την 24η Μαρτίου, διαψεύδει τον αμερικανικό ισχυρισμό, ότι ενδεχομένως να σκοτώθηκαν κατά την πρώτη νύχτα των βομβαρδισμών της Βαγδάτης, ο ίδιος και οι δυο γιοι του.

    O Ιρακινός πρόεδρος προανήγγειλε τη νίκη κατά των εισβολέων και κάλεσε τους Ιρακινούς να μείνουν σταθεροί στις αρχές τους, την πίστη και την τιμή τους.

    "Αντισταθείτε σθεναρά κατά του εχθρού, με τη βοήθεια του Θεού οι εισβολές θα ηττηθούν και θα καταλήξουν στην κόλαση".

    Νωρίτερα ο Ιρακινός υπουργός Τύπου δήλωσε ότι οι Αμερικανοί έχουν εγκλωβιστεί στο αεροδρόμιο "σαν σε ερημονήσι", καθώς υπάρχει ισχυρή άμυνα ανδρών της ρεπουμπλικανικής φρουράς και δεν θα βγουν από εκεί ζωντανοί.

    [14] Πέντε νεκροί από έκρηξη σε φυλάκιο ελέγχου

    4/4/2003 3:12:00 μμ

    Έκρηξη αυτοκινήτου, σε φυλάκιο ελέγχου των αμερικανοβρετανικών δυνάμεων, η οποία φέρει τα χαρακτηριστικά μίας επίθεσης αυτοκτονίας, είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους πέντε άτομα. Σύμφωνα με την αμερικανική κεντρική διοίκηση νεκροί είναι τρεις Αμερικανοί στρατιώτες, ο οδηγός του φορτηγού και η συνοδηγός του, μία γυναίκα που ήταν σε ενδιαφέρουσα κατάσταση. Το περιστατικό συνέβη, σε απόσταση 18 χιλιομέτρων περίπου από το φράγμα Χαντίθα του Ιράκ, 130 χλμ ανατολικά των ιρακινών συνόρων με τη Συρία. Μία έγκυος γυναίκα, πετάχτηκε έξω από το αυτοκίνητο και άρχισε να φωνάζει έντρομη΄. Μόλις οι Αμερικανοί προσπάθησαν να πλησιάσουν το όχημα για να δουν τι έχει συμβεί, αυτό εξερράγη, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τρεις στρατιώτες, ο οδηγός του φορτηγού αλλά και η έγκυος γυναίκα.

    [15] Συνάντηση Μπους - Μπλερ στη Β. Ιρλανδία

    4/4/2003 8:17:00 μμ

    Νέα συνάντηση την επόμενη εβδομάδα θα έχουν στη Βόρειο Ιρλανδία ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους και ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Downing Street, στην ατζέντα της συνάντησης θα βρεθούν ο πόλεμος στο Ιράκ, το Μεσανατολικό, αλλά και η ειρηνευτική διαδικασία στη Βόρειο Ιρλανδία.

    [16] Κεντρικό ρόλο για τον ΟΗΕ ζητούν Γαλλία-Γερμανία-Ρωσία

    4/4/2003 8:00:00 μμ

    Ο ΟΗΕ πρέπει να διαδραματίσει από τώρα ένα κεντρικό ρόλο στο Ιράκ, ''ιδιαίτερα στο ανθρωπιστικό επίπεδο'', δήλωσε την Παρασκευή από το Παρίσι ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ντομινίκ ντε Βιλπέν, μετά το πέρας γεύματος στο οποίο παρακάθισε με το Ρώσο και το Γερμανό ομόλογό του, Ιγκόρ Ιβανόφ και Γιόσκα Φίσερ. Ο Γερμανός υπουργός υπογράμμισε πως υπάρχει ''πολύ μεγάλη σύγκλιση απόψεων για τον κεντρικό ρόλο του ΟΗΕ''. Η Γαλλία, η Γερμανία και η Ρωσία εξέφρασαν την "έντονη ανησυχία" τους λόγω της ''επείγουσας ανθρωπιστικής κατάστασης στο Ιράκ'', δήλωσε εξάλλου ο Γάλλος υπουργός κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου. Ο Ιβανόφ δήλωσε πως ''η προτεραιότητα'' αυτή τη στιγμή είναι ''να σταματήσουν οι εχθροπραξίες στο Ιράκ''. ''Έχουμε όλοι συνειδητοποιήσει πως βρισκόμαστε σε ανοικτή κρίση στο Ιράκ, με όλα τα δράματα που αυτό σημαίνει'', δήλωσε ο ντε Βιλπέν. ''Η πρώτη ανάγκη είναι ανθρωπιστική'' και ''κάθε προοπτική για το μέλλον του Ιράκ πρέπει να λαμβάνει υπόψη την κατάσταση του Ιράκ μετά τον πόλεμο'', υπογράμμισε.

    [17] Περίεργα ευρήματα βρήκαν στο Ιράκ οι Αμερικανοί

    4/4/2003 5:12:00 μμ

    Ύποπτα ευρήματα, ισχυρίζονται ότι εντόπισαν τα αμερικανικά στρατεύματα σε τοποθεσία, κοντά στη Βαγδάτη. Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι βρέθηκαν φιαλίδια με υγρό, άγνωστης για την ώρα χημικής σύστασης καθώς και λευκή σκόνη. Νωρίτερα, σε μία άλλη εγκατάσταση, κοντά στη Λατιφίγια, Αμερικανοί στρατιώτες, δήλωσαν ότι εντόπισαν κουτιά με φιαλίδια και εγχειρίδια χημικών όπλων.

    Πηγή: Reuters

    [18] Υποσχέσεις Μπλερ για την επόμενη ημέρα

    4/4/2003 3:21:00 μμ

    Την υπόσχεση ότι το Ιράκ θα διοικηθεί από τους Ιρακινούς και όχι από τους Βρετανούς ή τους Αμερικανούς, έδωσε την Παρασκευή ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ, τονίζοντας ότι τα βρετανικά στρατεύματα δεν πρόκειται να παραμείνουν στη χώρα τους, παρά μόνον όσο είναι απαραίτητο. Οι δηλώσεις αυτές του Μπλερ περιέχονται σε ανοικτή επιστολή προς τον ιρακινό λαό η οποία θα διανεμηθεί από τα βρετανικά στρατεύματα επί του πεδίου, αλλά θα φτάσει στον προορισμό της και με τη βοήθεια του Διαδικτύου. Το κείμενο της επιστολής επέδωσε εξάλλου ο Τόνι Μπλερ σε εκπροσώπους της ιρακινής αντιπολίτευσης τους οποίους δέχθηκε σήμερα στη Ντάουνινγκ Στριτ.

    Μεταβατική κυβέρνηση από Ιρακινούς

    ''Μόλις καταρρεύσει το καθεστώς του Σαντάμ Χουσέιν, θα αρχίσει το έργο της οικοδόμησης ενός νέου, ελεύθερου και ενωμένου Ιράκ'', δηλώνει ο Μπλερ στην επιστολή του. ''Ενός ειρηνικού, ευημερούντος Ιράκ το οποίο θα διοικείται από και για τον ιρακινό λαό, όχι από την Αμερική, ούτε από τη Βρετανία, ούτε από τον ΟΗΕ''.

    ''Στόχος μας είναι να προχωρήσουμε το ταχύτερο δυνατό στο σχηματισμό μιας μεταβατικής εξουσίας υπό την ηγεσία των Ιρακινών'' ενδιάμεσο στάδιο για την ανάδειξη μιας ιρακινής κυβέρνησης πραγματικά αντιπροσωπευτικής, προσθέτει ο Μπλερ, καταλήγοντας ότι: ''Τα στρατεύματά μας θα αποχωρήσουν μόλις μπορέσουν, δεν πρόκειται να παραμείνουν ούτε μία ημέρα πέραν του αναγκαίου''.

    [19] Το τέλος του πολέμου ζητούν Κίνα-Ρωσία

    4/4/2003 2:31:00 μμ

    Η Κίνα και η Ρωσία ζήτησαν σήμερα από κοινού για μια ακόμη φορά να τερματισθούν οι εχθροπραξίες στο Ιράκ και εξέφρασαν την ανησυχία τους για την ανθρωπιστική κατάσταση στη χώρα αυτή. ''Τα δύο μέρη καλούν τις ενδιαφερόμενες χώρες να σταματήσουν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις και να αναζητήσουν μια πολιτική λύση'', αναφέρουν η Κίνα και η Ρωσία σε κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν στο Πεκίνο με την ευκαιρία της άφιξης στην κινεζική πρωτεύουσα του Ρώσου υφυπουργού Εξωτερικών Γιούρι Φεντότοφ, στην οποία ζητείται επίσης από τον ΟΗΕ να διαδραματίσει ένα κεντρικό ρόλο για την επίλυση του ιρακινού ζητήματος. Η Κίνα και η Ρωσία, οι οποίες αντιτίθενται στην αμερικανική εισβολή στο Ιράκ, είναι μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

    [20] Νέο εμψυχωτικό μήνυμα του Σαντάμ Χουσεΐν

    4/4/2003 1:35:00 μμ

    Φωτο Αρχείου

    Οι ένοπλες δυνάμεις του Ιράκ θα υπερασπιστούν τη Βαγδάτη, διαβεβαίωσε ο Ιρακινός πρόεδρος Σαντάμ Χουσεΐν, σε νέο μήνυμά του, που διάβασε στην τηλεόραση ο υπουργός Τύπου Μοχάμεντ Σαίντ αλ-Σαχάφ. ''Ο στρατός προσπαθεί να εισέλθει στη Βαγδάτη. Ας είναι βέβαιη κάθε οικογένεια στη Βαγδάτη ότι οι πιστοί μας άνδρες θα αντιμετωπίσουν τον εχθρό'', τόνισε χαρακτηριστικά, ο Σαντάμ, που κάλεσε τους κατοίκους της πρωτεύουσας να αντισταθούν στους εισβολείς. "Εφόσον η πρωτεύουσα αντισταθεί, οι εισβολείς δεν θα μπορούν πλέον να προελάσουν και θα αποχωρήσουν ηττημένοι'', επισήμανε ο Ιρακινός ηγέτης, που υπογράμμισε την απόφαση των Ιρακινών να νικήσουν τις αμερικανοβρετανικές δυνάμεις στις πύλες της πόλης.

    [21] Λήξη του πολέμου πριν την ανατροπή Σαντάμ θέλουν οι Βέλγοι

    4/4/2003 8:30:00 μμ

    Η πλειοψηφία των Βέλγων υποστηρίζουν τη λήξη των πολεμικών επιχειρήσεων κατά του Ιράκ, πριν από την ανατροπή του Σαντάμ Χουσείν. Αυτό υποστηρίζει το 70% των Βέλγων σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύει η ευρείας κυκλοφορίας γαλλόφωνη βελγική εφημερίδα Le Soir. Σε ποσοστό 64% οι Βέλγοι θεωρούν ότι ο πόλεμος θα έχει αρνητικές ή πολύ αρνητικές επιπτώσεις για την ευρύτερη περιοχή, ενώ το 62% εκτιμά ότι θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

    [22] Μπλερ: Οι ΗΠΑ δεν σχεδιάζουν επέκταση του πολέμου

    4/4/2003 8:24:00 μμ

    Ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ δήλωσε σήμερα ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν απολύτως κανένα σχέδιο να επιτεθούν εναντίον της Συρίας και του Ιράν, χώρες που κατηγορεί η Ουάσινγκτον ότι βοηθούν τον Ιρακινό πρόεδρο Σαντάμ Χουσεΐν. ''Δεν τίθεται θέμα για το ποιος είναι ο επόμενος. Είμαστε στο Ιράκ για συγκεκριμένο λόγο'', είπε ο Μπλερ αναφερόμενος στους φόβους ότι οι ΗΠΑ είναι πιθανό να επεκτείνουν τον πόλεμο στο Ιράκ σε άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής. Σε συνέντευξή του στην αραβική υπηρεσία του ραδιοφώνου του BBC, ο Μπλερ τόνισε πως είναι εξίσου σημαντικό με την πτώση του Σαντάμ να υπάρξει πρόοδος στην επίλυση του Μεσανατολικού.

    Αλληλένδετα πόλεμος στο Ιράκ και κρίση στη Μ.Ανατολή λέει ο Βρετανός πρωθυπουργός

    ''Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν απολύτως κανένα σχέδιο να επιτεθούν στη Συρία και το Ιράν. Αυτό που λένε είναι πως είναι σημαντικό καμία χώρα να μη βοηθήσει τις πιστές στο Σαντάμ δυνάμεις'', επισήμανε και πρόσθεσε πως οι άνθρωποι πρέπει να σταματήσουν να ''ψάχνουν για θεωρίες συνωμοσίας: σήμερα το Ιράκ, αύριο μια ολόκληρη σειρά χωρών''.

    Ο Βρετανός πρωθυπουργός δήλωσε επίσης πως ο πόλεμος στο Ιράκ είναι αλληλένδετος με την ισραηλινο-παλαιστινιακή κρίση.

    ''Πιστεύω πως αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να δούμε αυτό το θέμα μέσα από ένα διπλό πρίσμα. Η μια πλευρά είναι το θέμα του Ιράκ, η άλλη είναι το πως θα επικρατήσει μεγαλύτερη σταθερότητα στη Μέση Ανατολή'', υπογράμμισε.

    ''Κατά την άποψή μου το μοναδικό σημαντικό πράγμα που μπορούμε να κάνουμε είναι να φέρουμε λίγη ελπίδα στην κατάσταση που επικρατεί ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους'', κατέληξε ο Μπλερ.

    [23] Χορεύοντας για την ειρήνη

    4/4/2003 8:14:00 μμ

    Φωτό Αρχείου

    Την αντίθεσή τους στον πόλεμο και την υποστήριξή τους στην ειρήνη, πρόκειται να διατρανώσουν το απόγευμα του Σαββάτου, με τον δικό τους, πρωτότυπο τρόπο, τα Ελληνόπουλα της Αυστρίας, παρουσιάζοντας στο κέντρο της Βιέννης την πρωτοβουλία τους "Χορός για την ειρήνη".

    Στην πρωτότυπη εκδήλωση, που αναμένεται να συγκεντρώσει χιλιάδες κόσμου, τα Ελληνόπουλα της Αυστρίας θα χορέψουν, σε ελληνικούς αντιπολεμικούς σκοπούς και με παραδοσιακές στολές, "για την ειρήνη", στέλνοντας ένα "ζωντανό" μήνυμα της οργής τους για τον άδικο πόλεμο στο Ιράκ, ενώ τα έσοδα από προσφορές θα διαθέσουν στην οργάνωση "Γιατροί χωρίς σύνορα".

    Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί σε ένα από τα πλέον πολυσύχναστα σημεία στο κέντρο της αυστριακής πρωτεύουσας, δίπλα στη φημισμένη Κρατική Οπερα της Βιένης στην Πλατεία Κάραγιαν, που φέρει το όνομα ενός από τους μεγαλύτερους μουσουργούς του 20ου αιώνα, του ελληνικής καταγωγής αξέχαστου αρχιμουσικού Χέρμπερτ φον Κάραγιαν, του οποίου και συμπίπτει το Σάββατο, η 95 επέτειος της γέννησής του.

    [24] Το Βέλγιο επικύρωσε την κλωνοποίηση για θεραπευτικούς σκοπούς

    4/4/2003 8:22:00 μμ

    Το κοινοβούλιο του Βελγίου επικύρωσε την Πέμπτη, σχέδιο νόμου που επιτρέπει την έρευνα σε ανθρώπινα έμβρυα που έχουν δημιουργηθεί με τη μέθοδο της εξωσωματικής γονιμοποίησης, καθώς και την κλωνοποίηση για θεραπευτικούς σκοπούς, αλλά απαγορεύει ρητά την κλωνοποίηση με στόχο την αναπαραγωγή. Το νομοσχέδιο, που επικυρώθηκε από τη Γερουσία τον περασμένο Δεκέμβριο, υιοθετήθηκε από τα μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων με ψήφους 80 υπέρ, 26 κατά και 26 αποχές.

    Ο νέος νόμος επιτρέπει, υπό ορισμένες προϋποθέσεις, την έρευνα σε έμβρυα μικρότερα των 14 ημερών που έχουν δημιουργηθεί με εξωσωματική γονιμοποίηση, με στόχο να βρεθούν θεραπείες για μη ιάσιμες ασθένειες. Αντίθετα απαγορεύει κάθε προσπάθεια κλωνοποίησης με σκοπό την ανθρώπινη αναπαραγωγή, καθώς και τη χρήση ανθρώπινων εμβρύων για εμπορικούς σκοπούς.

    [25] Ολυμπιακή Ημέρα με εθελοντική δράση αιμοδοσίας

    4/4/2003 6:34:00 μμ

    Εθελοντική αιμοδοσία οργανώνουν την ερχόμενη Κυριακή στην Αθήνα και τις άλλες ολυμπιακές πόλεις το υπουργείο Πολιτισμού και το υπουργείο Υγείας, με αφορμή την Παγκόσμια Ολυμπιακή Ημέρα, που γιορτάζεται στις 6 Απριλίου. Οπως τόνισε ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος, η πρωτοβουλία αυτή θα δώσει την ευκαιρία στους Ελληνες πολίτες να γιορτάσουν την Παγκόσμια Ολυμπιακή Ημέρα με ουσιαστικό και έμπρακτο τρόπο, ''με έναν τρόπο ο οποίος εκ των πραγμάτων συνδέεται και με την πολύ βαριά και σκληρή συγκυρία του πολέμου''.

    Σημεία Εθελοντικής Αιμοδοσίας

    Οι ώρες διεξαγωγής της αιμοδοσίας είναι από τις 10 το πρωί έως τις 7 μ.μ. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερώνονται και από το 1464 ως προς τα ειδικότερα σημεία αιμοδοσίας.

    ΑΘΗΝΑ

    Υπουργείο Πολιτισμού Καλλιμάρμαρο Mετρό (Σύνταγμα) ΕΚΑΒ Αγ. Γεώργιος - Κυψέλη Αγ. Ζώνη - Κυψέλη Αγ. Σπυρίδων - Παγκράτι Αγ. Δημήτριος Όπλων - Πατήσια

    ΔΗΜΟΙ ΑΤΤΙΚΗΣ

    Νίκαια - Μηχανική Καλλιέργεια Αιγάλεω - Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Αχαρναί - Δημαρχείο Κερατέα - Δημαρχείο Μαρκόπουλο - Δημαρχείο Μελίσσια - Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Παλαιό Φάληρο - Αγ. Βαρβάρα Παπάγου - Αγ. Ειρήνη Περιστέρι - Δημαρχείο Αγ. Παρασκευή - Εκκλησία Αγ. Παρασκευής

    ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΔΗΜΟΙ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ

    Θεσσαλονίκη - Ολύμπιον Αμφισσα (σε συνεργασία με Δήμο Δελφών) - Δημαρχείο Βόλος - Πανεπιστήμιο (παραλία) Ηράκλειο - Πολύκεντρο Νεολαίας Ιωάννινα - Νοσοκομείο Χατζηκώστα Κέρκυρα - Σπιανάδα Κόρινθος - Λέσχη Αξιωματικών Ν. Ιωνία Μαγνησίας - Μεταξουργείο Μυτιλήνη - Στρατόπεδο Πάτρα Νοσοκομείο Πατρών

    Ο κ.Βενιζέλος σημείωσε ότι ''βασικό στοιχείο της Ολυμπιακής ιδεολογίας, που η Ελλάδα ως διοργανώτρια των Αγώνων του 2004 θέλει να επαναθεμελιώσει, είναι φυσικά ο εθελοντισμός, η αλληλεγγύη, είναι το Ολυμπιακό κίνημα και γενικότερα οι αθλητικές δραστηριότητες, ως στοιχείο της κοινωνικής συνοχής''.

    Ο υπουργός Υγείας Κώστας Στεφανής τόνισε από την πλευρά του ότι ''η εκδήλωση αυτή δεν έχει μόνο συμβολικό χαρακτήρα, αλλά έχει και ιδιαίτερα μεγάλη σημασία, γιατί καταδεικνύει το πόσο ο Ελληνας πολίτης συνειδητοποιεί την ανάγκη να λειτουργεί ως κοινωνικό άτομο, δηλαδή με αίσθημα αλληλεγγύης, συναλληλίας και παροχής προς τον άλλον''.

    [26] ''Ανέγγιχτη'' η Ελλάδα από τον επικίνδυνο ιό

    4/4/2003 6:05:00 μμ

    Συναγερμός σε όλες τις χώρες του κόσμου για τον ιό της άτυπης πνευμονίας. Στην Ελλάδα οι υπηρεσίες υγείας παραμένουν σε επιφυλακή, ενώ σήμερα ο υπουργός Υγείας Κ. Στεφανής επανέλαβε ότι στη χώρα μας δεν έχει εντοπιστεί προς το παρόν ύποπτο κρούσμα. Πάντως, στα διεθνή αεροδρόμια της χώρας έχουν ληφθεί μέτρα για την ενημέρωση των ταξιδιωτών που έρχονται από τις προσβεβλημένες περιοχές, ώστε να είναι σε εγρήγορση για την εμφάνιση ύποπτων συμπτωμάτων σε διάστημα δέκα ημερών από την επιστροφή τους. Στο μεταξύ, στη Σιγκαπούρη, ο θάνατος μιας 29χρονης γυναίκας ανέβασε τον αριθμό των θυμάτων της ασθένειας στους έξι. Ωστόσο το υπουργείο Υγείας της χώρας, επισήμανε πως η επιδημία αρχίζει να τίθεται υπό έλεγχο. Στη Ρωσία, οι υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν πως εντοπίστηκε το πρώτο πιθανό κρούσμα της νόσου. Οι αρχές της Μαλαισίας λαμβάνοντας προληπτικά μέτρα κατά της άτυπης πνευμονίας, ανακοίνωσαν πως όλοι οι ταξιδιώτες που φτάνουν στη χώρα θα πρέπει να υποβάλουν δήλωση σχετικά με την κατάσταση της υγείας τους.

    Συμβουλές από το Κέντρο Ελέγχου Ειδικών Λοιμώξεων

    Ενδείξεις για την άτυπη πνευμονία είναι ο πυρετός πάνω από 38 βαθμούς, ο βήχας και η δύσπνοια. Εάν κάποιοι εμφανίσουν τέτοια συμπτώματα πρέπει να απευθυνθούν αμέσως σε γιατρό, ενώ πληροφορίες μπορεί να λάβει ο καθένας από το Κέντρο Ελέγχου Ειδικών Λοιμώξεων σε 24ωρη βάση, στο τηλ: 210-8899000.

    Σύμφωνα με τις οδηγίες του Κέντρου Ελέγχου Ειδικών Λοιμώξεων και των διεθνών οργανισμών, οι κλινικοί γιατροί για να διαγνώσουν το σύνδρομο πρέπει να βρίσκονται σε εγρήγορση και να εξετάζουν άτομα που παρουσίασαν τις παρακάτω εκδηλώσεις μετά την 1η Φεβρουαρίου 2003:

    Πυρετό άνω των 38 βαθμών βήχα, ταχύπνοια δύσπνοια υποξαιμία ακτινολογικά ευρήματα συμβατά με πνευμονία ή σύνδρομο αναπνευστικής δυσχέρειας του ενήλικα

    Επίσης πρέπει να λαμβάνονται υπόψη επιδημιολογικά στοιχεία, όπως:

    το ιστορικό ταξιδιού στις χώρες με κρούσματα της νοτιοανατολικής Ασίας κατά το 7ήμερο πριν την έναρξη των συμπτωμάτων στενή επαφή με άτομα που εκδήλωσαν νόσο του αναπνευστικού και έχουν ταξιδέψει σε χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας.

    Η "στενή επαφή" περιλαμβάνει τη φροντίδα των ασθενών με "σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο", τη διαμονή μαζί τους ή την άμεση επαφή με αναπνευστικές εκκρίσεις ή άλλα βιολογικά υγρά.

    Η εργαστηριακή διερεύνηση που πρέπει να κάνουν οι γιατροί περιλαμβάνει ακτινογραφία θώρακος, οξυμετρία, καλλιέργειες αίματος, χρώση κατά Gram και καλλιέργεια των πτυέλων, καθώς και έλεγχο για παθογόνους ιούς του αναπνευστικού και κυρίως για ιό της γρίπης τύπου Α και Β και αναπνευστικό συγκυτιακό ιό.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 4 April 2003 - 17:58:21 UTC