Browse through our Interesting Nodes on the Cyprus Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-04-02

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αιφνιδιασμός Ντενκτάς: Προτάσεις με ανταλλάγματα
  • [02] Γέφυρα συνεννόησης με την Ευρώπη επιθυμεί ο Πάουελ
  • [03] Λύση του Κυπριακού στο πλαίσιο του ΟΗΕ λέει η Ελλάδα
  • [04] Σημίτης: Ανάγκη ενίσχυσης του ρόλου του ΟΗΕ
  • [05] Προσλήψεις στο Δημόσιο το 2003
  • [06] Ανοίγει ο κύκλος απολογιών για την υπόθεση ''1η Μάη''
  • [07] Διαμαρτυρία Eυρωπαίων Σοσιαλιστών στην Ακρόπολη
  • [08] Δάνειο 350 εκατ. ευρώ στην Τουρκία
  • [09] Περί απόπειρας δολοφονίας Βαρδινογιάννη
  • [10] Πολύνεκρη έκρηξη στις Φιλιππίνες
  • [11] Αφγανιστάν: Απετράπη επίθεση κατά ηλεκτρικών εγκαταστάσεων
  • [12] Κονγκό: Συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης-ανταρτών
  • [13] Συμφωνία ΗΠΑ-Τουρκίας για επιμελητειακή υποστήριξη
  • [14] Απελευθέρωση Αμερικανίδας αιχμαλώτου
  • [15] Βόμβες κοντά στη ρωσική πρεσβεία στη Βαγδάτη
  • [16] Συνάντηση Φίσερ, Ιβανόφ, Βιλπέν την Παρασκευή στο Παρίσι
  • [17] Διαδήλωση διαμαρτυρίας στην έδρα του ΝΑΤΟ
  • [18] Αλ Σαχάφ: ''Μολύβια-βόμβες κατά αμάχων''
  • [19] Καρατζάς: ''Κανένα πρόβλημα με τα δάνεια''
  • [20] De la Rocha-DJ Shadow: Σταματήστε την Παρέλαση του Θανάτου
  • [21] Ελληνική μουσική, χορός και σινεμά στις ΗΠΑ
  • [22] Πρώτο σε επισκεψιμότητα το ''Αλ-Τζαζίρα''

    [01] Αιφνιδιασμός Ντενκτάς: Προτάσεις με ανταλλάγματα

    2/4/2003 8:08:00 μμ

    Η Αθήνα με δηλώσεις του πρωθυπουργού και του κυβερνητικού εκπροσώπου απορρίπτουν την πρόταση Ερντογάν για σύγκληση Πενταμερούς Διάσκεψης για το Κυπριακό, με τη συμμετοχή Ελλάδας, Τουρκίας, Βρετανίας και των δύο πλευρών στην Κύπρο, τονίζοντας ότι βρίσκεται εκτός πλαισίου του ΟΗΕ. Στο ίδιο μήκος κύματος και η δήλωση του Κύπριου κυβερνητικού εκπροσώπου. Η Αθήνα, πάντως, όπως δήλωσε ο Τ. Χυτήρης αντιπροτείνει οι συνομιλίες Σημίτη-Ερντογάν να είναι εφ΄ όλης της ύλης και όχι μόνο για το Κυπριακό το οποίο είναι διεθνές θέμα και όχι διμερές. Προτάσεις για την επίλυση του Κυπριακού απέστειλε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ρ. Ντενκτάς με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Τ. Παπαδόπουλο. Μεταξύ αυτών, περιλαμβάνεται η πρόσβαση στο Βαρώσι ενώ τονίζεται ότι το πακέτο προτάσεων μπορεί να λειτουργήσει ως καταλύτης για τη λύση του Κυπριακού. Το Εθνικό Συμβούλιο της Κύπρου συνήλθε στις 5.30 μ.μ. σε έκτακτη συνεδρία για να μελετήσει την επιστολή με τις προτάσεις Ντενκτάς.

    Οι προτάσεις Ντενκτάς

    Οι προτάσεις Ντενκτάς φαίνεται ότι δημιουργούν κάποια νέα δεδομένα, πέραν της προοπτικής να προταθεί από τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογαν πενταμερής διάσκεψη για το Κυπριακό, έναντι της οποίας η Λευκωσίας, όπως και η Αθήνα, είχαν τοποθετηθεί αρνητικά.

    Ο Ραούφ Ντενκτάς, σε μια κίνηση αιφνιδιασμού, υπέβαλε σειρά προτάσεων περιλαμβανομένης της επιστροφής της Αμμοχώστου, με αντάλλαγμα την άρση του λεγόμενου εμπάργκο στις κατεχόμενες περιοχές.

    Οι προτάσεις υποβλήθηκαν με επιστολή του Ραούφ Ντενκτάς προς τον Πρόεδρο Τάσσο Παπαδόπουλο. Ο Ραούφ Ντενκτάς συγκάλεσε συνέντευξη Τύπου στην κατεχόμενη Λευκωσία, στην οποία προσκλήθηκαν και Ελληνοκύπριοι δημοσιογράφοι, στην οποία ανακοίνωσε έξι προτάσεις του, που όπως είπε, μπορούν να αποτελέσουν τον καταλύτη για λύση του Κυπριακού.

    Παράλληλα προς τις προτάσεις, η εφαρμογή των οποίων, όπως είπε ο Ντενκτάς, είναι ανεξάρτητη από την τελική λύση του Κυπριακού, ανέφερε ότι πληροφόρησε τον κ. Παπαδόπουλο ότι είναι έτοιμος να συζητήσει μαζί του "τα ουσιαστικά θέματα μιας συνολικής λύσης και θέματα που σχετίζονται με την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση, με στόχο την επίτευξη μιας αμοιβαία ικανοποιητικής κατάληξης".

    Ο Ντενκτάς είπε ότι στην επιστολή του, που διαβίβασε στον κ. Τάσσο Παπαδόπουλο, τον πληροφορεί ότι "έχουμε παραγνωρίσει για πάρα πολύ τις κοινωνικο-ψυχολογικές διαστάσεις του Κυπριακού προβλήματος και ιδιαίτερα τη βαθιά κρίση εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο πλευρών''. ''Του έχω εισηγηθεί κάποιες ιδέες που πιστεύω ότι θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνηση μια διαδικασία διαλόγου και διαβουλεύσεων που θα οδηγήσουν στην επεξεργασία της σχέσης μεταξύ μας'', δήλωσε ο Ραούφ Ντενκτάς.

    Για τις προτάσεις του, ανέφερε, πληροφόρησε και το γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών "εφόσον και οι δύο πλευρές υποστηρίζουμε την αποστολή καλών υπηρεσιών".

    Ωστόσο, ο Ραούφ Ντενκτάς σταματά στο σημείο αυτό και αφήνει έξω από την όλη διαδικασία που εισηγείται τα Ηνωμένα Εθνη. Οπως δήλωσε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, το περίγραμμα των προτάσεών του, που πιστεύει ''ότι μπορούν να ενεργήσουν ως καταλύτης για την επίτευξη μιας αμοιβαία αποδεκτής συνολικής διευθέτησης'', είναι:

    1. Ως πρώτο βήμα, η περιφραγμένη περιοχή των Βαροσίων στα νότια της οδού Δημοκρατίας, περιλαμβανομένης της περιοχής που εκτείνεται μέχρι την Ουδέτερη Ζώνη των Ηνωμένων Εθνών, θα μεταβιβασθεί στον ελληνοκυπριακό έλεγχο, για να ανοιχθεί για εγκατάσταση.

    2. Παράλληλα προς αυτό, θα αρθούν όλες οι απαγορεύσεις για το διεθνές εμπόριο, μεταφορές, ταξίδια και πολιτιστικές και αθλητικές δραστηριότητες και από τα δύο μέρη της Κύπρου. Είμαι πεπεισμένος ότι η Τουρκία και η Ελλάδα θα ανταποκριθούν επίσης θετικά σε αυτό, αίροντας τους περιορισμούς που εφαρμόζονται προς την ελληνοκυπριακή και τουρκοκυπριακή πλευρά, αντίστοιχα. Θα προσκαλέσουμε τα Ηνωμένα Εθνη και την Ευρωπαϊκή Ενωση να αναγνωρίσουν και να θέσουν σε ισχύ αυτές τις διευθετήσεις.

    3. Η ελευθερία διακίνησης θα διευκολυνθεί μεταξύ των δύο πλευρών με την τήρηση ελάχιστων διαδικασιών. Οι περιορισμοί στη διακίνηση τουριστών επίσης θα αρθούν.

    4. Θα ληφθούν σταδιακά μέτρα για την ομαλοποίηση της διακίνησης εμπορευμάτων μεταξύ των δύο πλευρών στο νησί. Θα ενθαρρυνθεί η συνεργασία μεταξύ των ιδρυμάτων των δύο πλευρών προκειμένου να επισημάνουν και αναπτύξουν κοινά προγράμματα

    5. Η τουρκοκυπριακή πλευρά θα άρει τα μέτρα σχετικά με τη διακίνηση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ που ισχύουν από τον Ιούλιο του 2000.

    6. Θα συσταθεί διμερής Επιτροπή Συνδιαλλαγής με σκοπό την προαγωγή της κατανόησης, της ανοχής και του αμοιβαίου σεβασμού μεταξύ των δύο πλευρών. Αυτή η Επιτροπή θα υποβάλει συγκεκριμένες εισηγήσεις για προαγωγή των διμερών επαφών και προγραμμάτων.

    Ο Ραούφ Ντενκτάς δήλωσε ότι οι εισηγήσεις του αποτελούν συνολική πρόταση και εκφράζει την πεποίθηση ότι "η εφαρμογή τους θα βελτιώσει τα μέγιστα την προοπτική αμοιβαίως αποδεκτής συνολικής λύσης με βάση την πολιτική ισότητα των δύο πλευρών και θα επιφέρει σημαντικά απτά οφέλη στα δύο μέρη". Επίσης αναφέρει ότι η αποδοχή και εφαρμογή του πακέτου των προτάσεων δεν θα επηρεάσει τις αντίστοιχες θέσεις των δύο πλευρών ούτε θα αποτελέσει υποκατάστατο μιας τελικής λύσης.

    Εξάλλου, εξέφρασε προθυμία να συζητήσει με την ελληνοκυπριακή πλευρά τρόπους με τους οποίους οι δύο πλευρές θα μπορούσαν να επωφεληθούν βοήθειας από τα Ηνωμένα Εθνη και την Ευρωπαϊκή Ενωση για την εφαρμογή των προτεινομένων ιδεών του πακέτου του.

    Ο Ραούφ Ντενκτάς απάντησε αρνητικά σε ερώτηση κατά πόσον οι προτάσεις του σχετίζονται με την υπογραφή της Συνθήκης Προσχώρησης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά πρόσθεσε ότι αν και η μη υπογραφή δεν αποτελεί όρο, θα του είναι δύσκολο να συζητήσει τις προτάσεις του μετά το γεγονός της υπογραφής.

    Απορρίπτουν την πρόταση Ερντογάν

    Το Εθνικό Συμβούλιο της Κύπρου συζήτησε το πρωί σήμερα σε δίωρη συνεδρία του τις εξελίξεις στο Κυπριακό και αντάλλαξε απόψεις για τη στρατηγική που θα ακολουθηθεί, ενόψει της αναμενόμενης έκθεσης του γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών στο Συμβούλιο Ασφαλείας εντός των ημερών.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης δήλωσε ότι στη συνεδρίαση έγινε, επίσης, κατ' αρχήν ενημέρωση για την πολιτική που επεξεργάζεται διυπουργική επιτροπή έναντι των Τουρκοκυπρίων. Το θέμα θα συζητηθεί περαιτέρω σε επόμενη συνεδρία του Σώματος.

    Η κυπριακή κυβέρνηση επίσης, απορρίπτει την πρόταση Ερντογάν για πενταμερή διάσκεψη για το Κυπριακό εκτός των πλαισίων των Ηνωμένων Εθνών και παράλληλα τονίζει ότι δεν προτίθεται να συζητήσει με την τουρκική ηγεσία άλλα θέματα από εκείνα που έχουν μέχρι σήμερα.

    Ο κ. Χρυσοστομίδης δήλωσε ότι η απάντηση στην πρόθεση του Τούρκου πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν να προτείνει πενταμερή διάσκεψη για το Κυπριακό έχει ήδη δοθεί, τόσο από την κυπριακή όσο και από την ελληνική κυβέρνηση.

    Η Αγκυρα λέει ''ναι'' στις προτάσεις Ντενκτάς

    Ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας

    Αμπ. Γκιουλ

    Η Τουρκία συμμερίζεται και στηρίζει τις νέες προτάσεις του Tουρκοκύπριου ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς και πιστεύει ότι αυτές θα συμβάλουν ώστε να ξεπεραστεί η κρίση εμπιστοσύνης στο νησί και να δοθεί νέα ώθηση στην αναζήτηση λύση.

    Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το τουρκικό υπουργείο Eξωτερικών αναφέρεται ότι "η Τουρκία είναι έτοιμη να κάνει αυτά που τις αναλογούν για την υλοποίηση των προτάσεων του Ντενκτάς", ενώ διατυπώνεται η άποψη ότι "ο ΟΗΕ και η Ε.Ε. πρέπει να βοηθήσουν τις πλευρές για την υλοποίηση των μέτρων αυτών".

    Στην ανακοίνωση υπογραμμίστηκε ότι "ο κ. Ντενκτάς, στην έκκληση που απηύθυνε προς τον κ. Παπαδόπουλο, ανέφερε πως οι εν λόγω προτάσεις δεν θα μπορούσαν να υποκαταστήσουν την περιεκτική λύση και ότι είναι έτοιμος να συζητήσει μαζί του τα βασικά ζητήματα που σχετίζονται με την περιεκτική λύση και τα ζητήματα σχετικά με την ένταξη στην Ε.Ε".

    "Εμείς, υποστηρίζουμε τη στάση αυτή που επιδεικνύει ο κ. Ντενκτάς προς την κατεύθυνση της δίκαιης και βιώσιμης λύσης και την αποστολή καλών υπηρεσιών του γ.γ. του ΟΗΕ". Η ανακοίνωση καταλήγει με την ευχή "οι προτάσεις που διατύπωσε η τουρκοκυπριακή πλευρά να εγκαινιάσουν διαδικασία διαλόγου και διαβουλεύσεων μεταξύ των δύο ηγετών".

    [02] Γέφυρα συνεννόησης με την Ευρώπη επιθυμεί ο Πάουελ

    2/4/2003 7:47:00 μμ

    "Η ΕΕ χρειάζεται να είναι ισχυρή γιατί αποτελεί ελπίδα όλων για να αντιμετωπίσουμε τις σημερινές προκλήσεις" τόνισε σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ που προβλήθηκε στο 3μερο συνέδριο του Εκόνομιστ. Οι εργασίες Συνεδρίου με θέμα: ''Στρατηγική ηγεσίας για την ενδυνάμωση των ευρωατλαντικών σχέσεων: Ο ρόλος της Ευρώπης και των ΗΠΑ'' ξεκίνησαν την Τετάρτη, ενώ στους συμμετέχοντες θα απευθυνθεί μέσω δορυφόρου ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Αλ Γκορ, ο οποίος αναμένεται να αναφερθεί στον πόλεμο του Ιράκ." Η αβεβαιότητα αλλά και ο κλονισμός της εμπιστοσύνης των επενδυτών και των καταναλωτών λόγω των εξελίξεων στο Ιράκ δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για αισιοδοξία σε ό,τι αφορά την έναρξη της ανάκαμψης στην ΕΕ κατά το 2003", τόνισε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Χριστοδουλάκης.

    ''Χρειάζεται σκληρή δουλειά για εξομάλυνση των σχέσεων''

    Φόβο για περιθωριοποίηση

    της Ευρώπης

    εξέφρασε η κ. Μπακογιάννη

    Σχετικά με την κρίση στο Ιράκ ο κ. Πάουελ είπε ότι "είναι πολλοί αυτοί που συμφωνούν με εμάς αλλά και πολλοί που διαφωνούν". Υπάρχει συνεργασία κι αυτό είναι υγιές συμπλήρωσε ο κ. Πάουελ και τόνισε ότι "όσα μας ενώνουν είναι περισσότερα από αυτά που μας χωρίζουν". Χρειάζεται πάντως μεγάλη προσπάθεια και σκληρή δουλειά για να εξομαλυνθούν οι ευρωατλαντικές σχέσεις. "Εργαζόμαστε μαζί για την ειρήνη εδώ στα Βαλκάνια αλλά και στη Μ. Ανατολή και το Αφγανιστάν" είπε χαρακτηριστικά.

    Στο Συνέδριο θα μιλήσουν επίσης οι πρωθυπουργοί της Αλβανίας Φάτος Νάνο, του Μαυροβουνίου Μίλο Τζουκάνοβιτς, της Σερβίας Ζόραν Ζίβκοβιτς και της ΠΓΔΜ Μπράνκο Τσερβενκόφσκι. Βιντεοσκοπημένη εισήγηση θα απευθύνει και ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Κοινής Εξωτερικής πολιτικής και Πολιτικής Αμυνας και Ασφάλειας της ΕΕ Χαβιέ Σολάνα, ενώ θα μιλήσει ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τόμας Μίλερ.

    Νωρίτερα η δήμαρχος Αθηναίων Ντόρα Μπακογιάννη εξέφρασε το φόβο της ότι η Ευρώπη περιθωριοποιείται και καταλήγει να γίνεται ανθρωπιστική οργάνωση. "Οι ΗΠΑ όμως δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν μόνες τους τον κόσμο, ο κόσμος δεν πρέπει να γίνει μονοπολικός" είπε η δήμαρχος Αθηναίων.

    Από ελληνικής πλευράς θα μιλήσουν μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της ΝΔ Κώστας Καραμανλής, ο πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος, ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου και ο υπουργός Ανάπτυξης Ακης Τσοχατζόπουλος.

    Στο συνέδριο θα παραστούν και θα μιλήσουν ανώτατα διοικητικά στελέχη μεγάλων διεθνών και ελληνικών επιχειρηματικών ομίλων.

    Όπως επισημαίνει μεταξύ άλλων ο διευθυντής Δημοσίων Σχέσεων των Συνεδρίων του Εκονομιστ στην Ελλάδα Παναγιώτης Τσαφαράς το θέμα του φετινού συνεδρίου είναι επίκαιρο, καθώς πραγματοποιείται σε μια περίοδο όπου οι Ευρωατλαντικές σχέσεις δοκιμάζονται από τον πόλεμο του Ιράκ, ενώ την ίδια στιγμή και στο εσωτερικό της Ε.Ε αναπτύσσονται διαφορετικές απόψεις.

    Αντιστρέψιμο το ρήγμα;

    "Στην κοινή γνώμη πλανάται το ερώτημα αν το σημερινό ρήγμα στις δυο πλευρές του Ατλαντικού, όπως και μέσα στους κόλπους της ΕΕ, είναι αντιστρέψιμο, ή αν θα παγιωθεί μια κατάσταση αποστασιοποίησης", υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Νίκος Χριστοδουλάκης, μιλώντας στο συνέδριο του Economist.

    Πρόσθεσε, δε ότι η παγκοσμιοποίηση προϋποθέτει όχι μόνο την ενεργό συμμετοχή των ΗΠΑ στους διεθνείς θεσμούς αλλά και την υπέρβαση του ρήγματος που προκάλεσε ο πόλεμος.

    [03] Λύση του Κυπριακού στο πλαίσιο του ΟΗΕ λέει η Ελλάδα

    2/4/2003 7:20:00 μμ

    Το Κυπριακό πρέπει να λυθεί στο πλαίσιο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, τόνισε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, απαντώντας σε ερώτηση που του τέθηκε από μέλος της Σοσιαλιστικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ο κ. Σημίτης ανέφερε ότι ο Τούρκος ομόλογός του Ταγίπ Ερντογάν ζήτησε να έχουν μια συνάντηση στο Βελιγράδι, με την ευκαιρία της Διαβαλκανικής Διάσκεψης και να μιλήσουν για το Κυπριακό, αλλά ο κ. Σημίτης απάντησε ότι αν πρόκειται να γίνει μία τέτοια συνάντηση, δεν μπορεί να συζητηθεί μόνο το Κυπριακό. Αυτό το θέμα, όπως ξεκαθάρισε στον κ. Ερντογάν, συζητείται μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων και ότι ο ίδιος δεν θα μπορούσε να κάνει τίποτε περισσότερο από το να πει τη γνώμη του.

    Επέρριψε ευθύνες στην τουρκοκυπριακή πλευρά

    Ο κ. Σημίτης τόνισε ότι η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν εργαστεί και θα συνεχίσουν να εργάζονται για την επίλυση του πολιτικού προβλήματος και για την εξεύρεση μιας δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης.

    Επέρριψε τις ευθύνες στην τουρκοκυπριακή πλευρά για το γεγονός ότι δεν προωθήθηκε η πρόταση του Κόφι Ανάν για την επίλυση του Κυπριακού, καθώς, όπως τόνισε, ο κ. Ντενκτάς δεν θέλει να αλλάξει η σημερινή κατάσταση.

    Διαφοροποίησε, πάντως, τη στάση της τουρκοκυπριακής κοινότητας από τη στάση της ηγεσίας της, τονίζοντας ότι η τουρκοκυπριακή κοινότητα θέλει την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και να επιτευχθεί μία διαφορετική συνεργασία, από τη σημερινή, μεταξύ των δύο Κοινοτήτων.

    Επίσης ο κ. Σημίτης αναφέρθηκε στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τόνισε ότι η Ελλάδα στηρίζει τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Τουρκίας και πρόσθεσε ότι η ευρωπαϊκή προοπτική της γειτονικής χώρας και η εκ μέρους της αποδοχή του ευρωπαϊκού κεκτημένου, αποτελεί την καλύτερη εγγύηση για την ευημερία του τουρκικού λαού, αλλά και για τη διατήρηση ειρηνικών σχέσεων της Τουρκίας με τις γειτονικές της χώρες.

    [04] Σημίτης: Ανάγκη ενίσχυσης του ρόλου του ΟΗΕ

    2/4/2003 6:03:00 μμ

    Στην ενίσχυση του ρόλου του ΟΗΕ και τη στήριξη της διεθνούς νομιμότητας αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος που συνεδρίασε στην Αθήνα. Ο κ. Σημίτης εκτίμησε ότι η διαχείριση των θεμάτων της ανασυγκρότησης από τους εμπόλεμους θα προκαλέσει νέες αντιπαραθέσεις και κρίσεις και τόνισε ότι μόνο ο ΟΗΕ μπορεί να αποτρέψει την έκρηξη εθνικισμών, τοπικισμών αλλά και την τροφοδότηση της τρομοκρατίας.

    Ναι στην ανάπτυξη αυτόνομης αμυντικής-εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε.

    Ο Πρωθυπουργός επισήμανε επίσης την ανάγκη να διαδραματίσει η Ευρώπη έναν αυτόνομο ρόλο και σημείωσε ότι η Ελλάδα συμφωνεί με την Γαλλία και τη Γερμανία για ανάπτυξη αυτόνομης αμυντικής και εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε.

    Ο κ. Σημίτης χαρακτήρισε χρήσιμη την πρωτοβουλία Γαλλίας-Γερμανίας-Βελγίου και Λουξεμβούργου για ενισχυμένη συνεργασία στην αμυντική και εξωτερική πολιτική. Πρόσθεσε πως η Ελλάδα αναλόγως με τις εξελίξεις είναι πολύ πιθανό να συμμετέχει και αυτή, ωστόσο, τόνισε ότι η σχετική συζήτηση θα πρέπει να γίνει μέσα στα όργανα της Ε.Ε.

    [05] Προσλήψεις στο Δημόσιο το 2003

    2/4/2003 6:01:00 μμ

    Οι προσλήψεις στο Δημόσιο, αλλά και οι θεσμικές αλλαγές στο χώρο της Αυτοδιοίκησης, ήταν τα θέματα που συζήτησε ο υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Κώστας Σκανδαλίδης, με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου. Ειδικότερα, περίπου 20.000 προσλήψεις μόνιμου προσωπικού πρόκειται να γίνουν στο Δημόσιο για το 2003 με απόφαση που αναμένεται να λάβουν την ερχόμενη Τρίτη οι συναρμόδιοι υπουργοί Εσωτερικών και Οικονομικών, Κ. Σκανδαλίδης και Ν. Χριστοδουλάκης. Οι δύο υπουργοί, θα λάβουν αποφάσεις και για τις μετατάξεις στο Δημόσιο, για τις οποίες το υπουργείο Εσωτερικών δεν αποκλείει να έχουν υποχρεωτικό χαρακτήρα.

    Ανάγκη αλλαγών στο εσωτερικό της Διοίκησης

    Ειδικότερα, ο κ. Σκανδαλίδης είπε πως ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό για την ανάγκη αλλαγών στο εσωτερικό της Διοίκησης με κύρια σημεία:

    - τους δείκτες αποδοτικότητας,

    - την ιεραρχική εξέλιξη των δημοσίων υπαλλήλων

    - τις προσλήψεις και τις μετατάξεις που βρίσκονται σε εξέλιξη αυτή την εποχή.

    Σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Εσωτερικών, πρόκειται να απελευθερωθούν οι μετατάξεις στο δημόσιο, που είναι "παγωμένες'' από το 1991 κι όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, δεν μπορούν να γίνουν προσλήψεις ενώ υπάρχει πλεονάζον προσωπικό.

    Για Ιράκ και σύνταξη Νέου Κώδικα Δήμων-Κοινοτήτων

    Ο κ. Σκανδαλίδης ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό και για την πρόταση διαλόγου που πρόκειται να υποβάλει στο ΔΣ της ΚΕΔΚΕ, στην πρώτη συνεδρίασή του την επόμενη Δευτέρα, όπως και την αντίστοιχη πρόταση διαλόγου στο ΔΣ της ΕΝΑΕ. Στόχος του διαλόγου είναι η σύνταξη Νέου Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων και η μετεξέλιξη του β΄βαθμού Αυτοδιοίκησης.

    Τέλος, ο κ. Σκανδαλίδης έκανε και μια δήλωση για τον πόλεμο στο Ιράκ, λέγοντας πως ο πόλεμος πρέπει να σταματήσει γιατί κάθε μέρα που περνάει τα πράγματα επιδεινώνονται. ''Έχουμε όλοι υποχρέωση -είπε ο υπουργός- να στηρίξουμε με κάθε μέσο και με κάθε τρόπο τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών ώστε να παίξει το ρόλο του τώρα και μετά. Η ελληνική Προεδρία οφείλει και πρέπει να πάρει τις πρωτοβουλίες που απαιτούνται προς αυτή την κατεύθυνση

    [06] Ανοίγει ο κύκλος απολογιών για την υπόθεση ''1η Μάη''

    2/4/2003 1:25:00 μμ

    O κ. Λ. Ζερβομπεάκος

    Την πρώτη κλήση σε απολογία για την υπόθεση της 1ης Μάη απέστειλε ήδη ο εφέτης ανακριτής Λεωνίδας Ζερβομπεάκος. Ο Μιχάλης Κασσίμης, αδελφός του νεκρού φερόμενου ως ιδρυτή του ΕΛΑ, Χρήστου Κασσίμη έλαβε ήδη την κλήση να απολογηθεί την Πέμπτη στις 12 το μεσημέρι. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι κατηγορίες που αντιμετωπίζει ο Μιχάλης Κασσίμης είναι ένταξη και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και συνεργία σε απόπειρα ανθρωποκτονίας, αδίκημα που αφορά την απόπειρα δολοφονίας του πρώην προέδρου της ΓΣΕΕ, Γιώργου Ραυτόπουλου, τον Ιούνιο του 1987. Ο ίδιος ο Κασσίμης αρνείται τις κατηγορίες και επικαλείται άλλοθι για την ημέρα που έγινε η επίθεση σε βάρος του κ. Ραυτόπουλου, υποστηρίζοντας ότι μέχρι τις 2.30 το μεσημέρι ήταν στη δουλειά του.

    Απαγγελία κατηγοριών σε βάρος του Μ. Κασσίμη

    Ο Μιχάλης Κασσίμης ισχυρίζεται, μάλιστα, ότι ενεπλάκη επειδή είναι αδελφός του Χρήστου Κασσίμη.

    Για την ενέργεια αυτή, πάντως δεν είχε τότε ασκηθεί εναντίον του ποινική δίωξη.

    Είχε προσαχθεί για κατάθεση, αλλά λίγες αργότερα είχε αφεθεί ελεύθερος. Ο εφέτης ανακριτής, όμως, αξιολογώντας όλα τα στοιχεία της δικογραφίας, που έχει στα χέρια του, απήγγειλε κατηγορίες σε βάρος του Μιχάλη Κασσίμη για συμμετοχή στην 1η Μάη αλλά και στην συγκεκριμένη τρομοκρατική επίθεση.

    Αυτόπτες μάρτυρες, καθώς και συνάδελφοι του Μιχάλη Κασσίμη από τον ΕΟΜΜΕΧ έχουν προσέλθει ήδη στον κ. Ζερβομπεάκο για κατάθεση.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία της Αντιτρομοκρατικής αυτόπτης μάρτυρας είχε δε το αυτοκίνητο του Μιχάλη Κασσίμη στον τόπο της επίθεσης σε βάρος του πρώην προέδρου της ΓΣΕΕ.

    Ο ίδιος όμως ο Μιχάλης Κασσίμης επιμένει πως άλλη μάρκα αυτοκινήτου έχει περιγράψει ο κ. Ραυτόπουλος.

    Η οργάνωση 1η Μάη, σύμφωνα με την Αστυνομία, έδρασε αρχικά αυτόνομα, το 1990, όμως, συγχωνεύτηκε με τον ΕΛΑ.

    [07] Διαμαρτυρία Eυρωπαίων Σοσιαλιστών στην Ακρόπολη

    2/4/2003 3:47:00 μμ

    Με δύο πανό που ανέγραφαν συνθήματα κατά του πολέμου στο Ιράκ και υπέρ της επιστροφής των μαρμάρων του Παρθενώνα, 60 μέλη βουλευτές και ευρωβουλευτές ευρωπαϊκών σοσιαλιστικών κομμάτων επισκέφθηκαν το βράχο της Ακρόπολης, για να διαδηλώσουν την αντίθεσή τους στα τεκταινόμενα στο Ιράκ, αλλά και να στείλουν το μήνυμα ότι τα Μάρμαρα του Παρθενώνα πρέπει να επιστρέψουν στην Αθήνα. Στις 14.30 το μεσημέρι της Τετάρτης, τα δυο πανό υψώθηκαν στον Ιερό Βράχο, μετά από πρωτοβουλία της Γερμανίδας ευρωβουλευτού Μελχτιλτ Ρότε του πρώην υπουργού Εξωτερικών Λουξεμβούργου Τζακ Ποος και του αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Γκέρλτ Σμιτ. Οπως δήλωσε ο κ. Σμιτ η πλειοψηφία της ομάδας των Σοσιαλιστών είναι υπέρ της επιστροφής των Μαρμάρων του Παρθενώνα στην Ελλάδα, αλλά και κατά του πολέμου '' Ήρθαμε να δείξουμε το τι πιστεύουμε εδώ στην Αθήνα στην κοιτίδα του πολιτισμού και της Δημοκρατίας''.

    [08] Δάνειο 350 εκατ. ευρώ στην Τουρκία

    2/4/2003 8:32:00 μμ

    Την απόφαση για τη χορήγηση δανείου ύψους 350 εκατ. ευρώ στην Τουρκία, ανακοίνωσε την Τετάρτη η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) από το Λουξεμβούργο. Στόχος του δανείου, σύμφωνα με την ΕΤΕπ, είναι η ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε όλη την επικράτεια της Τουρκίας και η ενίσχυση της προσπάθειας ανοικοδόμησης των περιοχών που επλήγησαν από τον καταστροφικό σεισμό του Αυγούστου του 1999.

    Συγκεκριμένα, τα 200 εκατ. ευρώ θα διατεθούν μέσω των εταίρων της ΕΤΕπ (της Τράπεζας Βιομηχανικής ανάπτυξης της Τουρκίας και της Vakifbank) σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις στους τομείς της βιομηχανίας, των υπηρεσιών και του τουρισμού.

    Επίσης τα 150 εκατ. ευρώ θα διατεθούν στην τουρκική κυβέρνηση προκειμένου να ενισχυθούν εργασίες προτεραιότητας σχετικά με την επανεγκατάσταση και την ανοικοδόμηση στις περιοχές που επλήγησαν από τους σεισμούς στην Τουρκία το 1999.

    [09] Περί απόπειρας δολοφονίας Βαρδινογιάννη

    2/4/2003 4:02:00 μμ

    Με καταθέσεις μαρτύρων για την υπόθεση της απόπειρας δολοφονίας κατά του επιχειρηματία Βαρδή Βαρδινογιάννη, θα συνεχιστεί αύριο η διαδικασία ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων. Ο πρόεδρος ζήτησε να παραβρεθούν στο δικαστήριο και οι μάρτυρες για την υπόθεση του Αμερικανού στρατιώτη Ρόναλντ Στιούαρτ, ο οποίος σκοτώθηκε σε βομβιστική ενέργεια της ''17 Νοέμβρη'' το 1991 στη Γλυφάδα. Η απόπειρα δολοφονίας του επιχειρηματία έγινε στις 20 Νοεμβρίου 1990 στη Ν. Ερυθραία, με εκτόξευση ρουκετών κατά του αυτοκινήτου του. Για την υπόθεση κατηγορούνται οι: Δημήτρης Κουφοντίνας, Σάββας και Χριστόδουλος Ξηρός και Ηρακλής Κωστάρης. Στην κατάθεση του ο Βαρδής Βαρδινογιάννης απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπήρχαν πολιτικά κίνητρα στο χτύπημα από τη 17Ν εις βάρος του.

    Κατάθεση Β. Βαρδινογιάννη

    Ο κ. Βαρδινογιάννης τόνισε ότι σκοπός των δραστών ήταν να τον σκοτώσουν, αλλά, όπως είπε, δεν γνωρίζει τα κίνητρά τους. ''Ούτε πολιτικό πρόσωπο είμαι, ούτε με την πολιτική ασχολήθηκα, ούτε σε κανένα σκάνδαλο είμαι αναμεμειγμένος''.

    Όπως είπε ο επιχειρηματίας αν δεν ήταν θωρακισμένο το αυτοκίνητό του και εάν η απόσταση βολής ήταν μεγαλύτερη, θα είχε σκοτωθεί καθώς δυο από τις τρεις ρουκέτες που εκτοξεύτηκαν χτύπησαν το αυτοκίνητό του.

    Ο επιχειρηματίας υποστήριξε ότι μετά το χτύπημα επί δύο χρόνια ερεύνησε την υπόθεση χωρίς όμως αποτέλεσμα. ''Έφερα ξένους εδώ αλλά δεν είχα κανένα αποτέλεσμα. . . Έψαξα να βρω ποιοι είναι, αλλά δεν τους βρήκα. Ήμουν άτυχος για να τους βρω'', ανέφερε μεταξύ άλλων στην κατάθεσή του ο Βαρδής Βαρδινογιάννης.

    Παρέμβαση Κουφοντίνα

    Λίγο πριν τη λήξη της διαδικασίας ζήτησε το λόγο ο Δημήτρης Κουφοντίνας, ο οποίος είπε ότι αν και το δικαστήριο έχει εκδώσει απόφαση ότι τα εγκλήματα της ''17 Νοέμβρη'' δεν είναι πολιτικά, εντούτοις υποβάλλονται ερωτήσεις για πολιτικά ζητήματα.

    [10] Πολύνεκρη έκρηξη στις Φιλιππίνες

    2/4/2003 5:23:00 μμ

    Τουλάχιστον 15 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 44 τραυματίστηκαν όταν εξερράγη βόμβα την ώρα που επιβάτες απομακρύνονταν από ένα φέριμποτ στην πόλη Νταβάο των νότιων Φιλιππίνων, όπου τον περασμένο μήνα σε έκρηξη που είχε σημειωθεί στο αεροδρόμιο είχαν σκοτωθεί 22 άνθρωποι. Η έκρηξη σημειώθηκε την ώρα που η αποβάθρα στη πόλη Νταβάο, 990 χλμ νότια της Μανίλας, ήταν γεμάτη κόσμο. Στα θύματα περιλαμβάνεται και ένα μικρό αγόρι, τέσσερις αστυνομικοί και μία μοναχή. ''Πρόκειται για έκρηξη βόμβας. Πιστεύω ότι πρόκειται για τρομοκρατική επίθεση'', δήλωσε ο αντιστράτηγος Εντουάρντο Ματιλάνο της αστυνομίας των Φιλιππίνων.

    Πληροφορίες που μεταδόθηκαν από ραδιοφωνικούς σταθμούς ανέφεραν ότι ο βόμβα ήταν τοποθετημένη σε μία κινητή ψησταριά έξω από την κύρια είσοδο του λιμανιού.

    Η αστυνομία δεν έχει προς το παρόν ενδείξεις για το ποιος ή ποιοι μπορεί να ευθύνονται για την έκρηξη που ήταν πολύ ισχυρή.

    Το φέριμπότ από την Μανίλα στο Νταβάο είχε μόλις δέσει στην προβλήτα του λιμανιού στο νησί Μιντανάο και είχε αρχίσει η αποβίβαση των επιβατών όταν σημειώθηκε η έκρηξη.

    [11] Αφγανιστάν: Απετράπη επίθεση κατά ηλεκτρικών εγκαταστάσεων

    2/4/2003 7:53:00 μμ

    Οι αφγανικές υπηρεσίες ασφάλειας συνέλαβαν σήμερα στο ανατολικό Αφγανιστάν έναν άνδρα που ετοιμαζόταν να ανατινάξει ηλεκτρικές εγκαταστάσεις που προμηθεύουν με ρεύμα την Καμπούλ, μετέδωσε το επίσημο αφγανικό πρακτορείο ειδήσεων Bakhter. O Νούρ Αγα συνελήφθη από την αστυνομία στην περιοχή Σαρόμπι, που βρίσκεται ανατολικά της Καμπούλ, έχοντας στην κατοχή του τέσσερα κιλά εκρηκτικά, τα οποία ετοιμαζόταν να τοποθετήσει στη βάση ηλεκτρικών πυλώνων, διευκρινίζει το πρακτορείο. Ο ύποπτος σχεδίαζε επίσης να διαπράξει επιθέσεις με εκρηκτικά στην Καμπούλ, καταλήγει το πρακτορείο που επικαλείται πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας του Αφγανιστάν.

    [12] Κονγκό: Συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης-ανταρτών

    2/4/2003 6:36:00 μμ

    Οι εμπόλεμες παρατάξεις στην Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό υπέγραψαν σήμερα μία πολιτική συμφωνία, αλλά η τελετή επισκιάστηκε από την απουσία του προέδρου Τζόσεφ Καμπίλα. Με τη συμφωνία, που υπεγράφη από την κυβέρνηση, ηγέτες ανταρτών και κόμματα της αντιπολίτευσης, προετοιμάζεται ο δρόμος για μία μεταβατική κυβέρνηση που θα αναλάβει καθήκοντα πριν από τις πρώτες δημοκρατικές εκλογές μετά από πάνω από 40 χρόνια. Στην τρίτη μεγαλύτερη χώρα της Αφρικής ξέσπασε πόλεμος το 1998 όταν η Ρουάντα και η Ουγκάντα υποστήριξαν μία εξέγερση στα ανατολικά σε μία εκστρατεία ανατροπής της κυβέρνησης της Κινσάσα.

    [13] Συμφωνία ΗΠΑ-Τουρκίας για επιμελητειακή υποστήριξη

    2/4/2003 6:24:00 μμ

    Σε επιμελητειακή υποστήριξη της Τουρκίας, κυρίως ως προς τον ανεφοδιασμό σε καύσιμα και τρόφιμα, αλλά και τη μεταφορά τραυματιών από το βόρειο Ιράκ συμφώνησαν ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ και η τουρκική πολιτική ηγεσία, σήμερα, στην Αγκυρα. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών παρέσχε ακόμα τη διαβεβαίωση προς τους Τούρκους ότι τα τουρκικά στρατεύματα δεν έχουν αυτή στιγμή κανένα λόγο να εισέλθουν στο βόρειο Ιράκ καθώς, όπως είπε, η κατάσταση είναι υπό έλεγχο λόγω της εκεί παρουσίας των αμερικανικών δυνάμεων. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιούλ από την πλευρά του αφού επιβεβαίωσε την συμφωνία, δήλωσε ότι δεν υπάρχει ανάγκη μιας νέας απόφασης της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης που να εγκρίνει τα μέτρα που συζητήθηκαν με τον Πάουελ.

    Επαφές με την ευρωπαική τρόικα αύριο

    Ο Κόλιν Πάουελ αναχώρησε σήμερα από την Αγκυρα με προορισμό τις Βρυξέλλες. Θα σταματήσει για λίγο στο Βελιγράδι για να διαβιβάσει την υποστήριξή του προς τις σερβικές αρχές μετά την δολοφονία, τον περασμένο μήνα, του πρωθυπουργού Ζόραν Τζίντζιτς.

    Στις Βρυξέλλες ο Πάουελ αναμένεται να έχει συνομιλίες με αξιωματούχους του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και τον Ρώσο ομόλογό του Ιγκόρ Ιβανόφ σχετικά με την ανοικοδόμηση του Ιράκ. Επίσης, θα έχει επαφές με τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου, και την ευρωπαϊκή τρόικα, με στόχο την αναθέρμανση των αμερικανοευρωπαικών σχέσεων.

    Στις Βρυξέλλες, θα μεταβεί και ο Αμπντουλάχ Γκιούλ για συνομιλίες με αξιωματούχους του ΝΑΤΟ.

    [14] Απελευθέρωση Αμερικανίδας αιχμαλώτου

    2/4/2003 6:07:00 μμ

    Η οπλίτης Τζέσικα Λιντς

    Μία αιχμάλωτο πολέμου απελευθέρωσαν από νοσοκομείο της Νασιρίγια οι αμερικανοβρετανικές δυνάμεις. Πρόκειται για την 19χρονη Τζέσικα Λιντς, οπλίτη του 507ου λόχου συντήρησης η οποία αιχμαλωτίσθηκε σε ενέδρα Ιρακινών, κοντά στη Νασιρίγια στις 23 Μαρτίου. Δύο στρατιώτες της ομάδος της Λίντς έχασαν τη ζωή τους στην ενέδρα, πέντε αιχμαλωτίσθηκαν και άλλοι οχτώ, μεταξύ των οποίων και η ίδια, αγνοούνταν. Στο μεταξύ, αμερικανικό αεροσκάφος συνετρίβη χωρίς να υπάρξουν θύματα. Σύμφωνα με τον αντιστράτηγο Βίνσεντ Μπρουκς, οι αμερικανοβρετανικές δυνάμεις κρατούν περισσότερους από 4.500 Ιρακινούς αιχμαλώτους πολέμου και υπενθύμισε ότι η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (CICR) άρχισε την Δευτέρα τις επισκέψεις της σε Ιρακινούς αιχμαλώτους στα στρατόπεδα που έχει δημιουργήσει η Συμμαχία.

    Ο ίδιος σημείωσε πάντως ότι η CICR δεν έχει μπορέσει ακόμη να δει τους Αμερικανούς αιχμαλώτους πολέμου που κρατούνται από τους Ιρακινούς.

    Στο μεταξύ, ένα αμερικανικό αεροσκάφος F-14A Τόμκατ συνετρίβη το βράδυ της Τρίτης στο Ιράκ, αλλά οι δύο πιλότοι διασώθηκαν από ειδικές ομάδες, όπως ανακοίνωσε το αμερικανικό ναυτικό. Σύμφωνα με το επίσημο ανακοινωθέν το Τόμκατ κατέπεσε "λόγω μηχανικής βλάβης".

    Παράλληλα, σήμερα Τετάρτη το αμερικανικό ναυτικό ανακοίνωσε πως κυβερνήτης αεροσκάφους Harrier εκτοξεύθηκε με το κάθισμα διάσωσης του κατά την πτώση του αεροσκάφους του στη θάλασσα τη στιγμή που προσπαθούσε να προσγειωθεί στο αμφίβιο πλοίο USS Nassau, στον Κόλπο.

    Επίσης, ενας Βρετανός στρατιώτης σκοτώθηκε την Τρίτη σε "τροχαίο δυστύχημα" με ελαφρύ θωρακισμένο όχημα στην περιοχή του Κόλπου, ανεβάζοντας στους 27 τον αριθμό των Βρετανών που έχουν χάσει τη ζωή τους από την έναρξη του πολέμου στο Ιράκ, στις 20 Μαρτίου, όπως δήλωσε ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Αμυνας. Ο εκπρόσωπος δεν διευκρίνισε πού σημειώθηκε το δυστύχημα, πρόσθεσε όμως ότι έχει ενημερωθεί η οικογένεια του στρατιώτη.

    [15] Βόμβες κοντά στη ρωσική πρεσβεία στη Βαγδάτη

    2/4/2003 1:34:00 μμ

    Διάβημα διαμαρτυρίας για τον βομβαρδισμό κατοικημένης περιοχής όπου βρίσκεται η ρωσική πρεσβεία στη Βαγδάτη, επέδωσε στον πρεσβευτή των ΗΠΑ στη Μόσχα, Αλεξάντερ Βέρσμποου, το Ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, την Τετάρτη. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου, οι ρωσικές αρχές επεσήμαναν στον αμερικανό πρεσβευτή τον απαράδεκτο χαρακτήρα των βομβαρδισμών της 2ας Απριλίου, οι οποίοι έθεσαν σε κίνδυνο το διπλωματικό προσωπικό της πρεσβείας, ζητώντας παράλληλα από τις αμερικανικές αρχές να λάβουν επειγόντως μέτρα ώστε να μην επαναληφθούν αυτά τα επικίνδυνα και απαράδεκτα περιστατικά. Παρόμοιο διάβημα, επέδωσε στο Αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, και ο πρέσβης της Ρωσίας, στην Ουάσιγκτον.

    [16] Συνάντηση Φίσερ, Ιβανόφ, Βιλπέν την Παρασκευή στο Παρίσι

    2/4/2003 8:26:00 μμ

    φωτο αρχείου

    Οι υπουργοί Εξωτερικών της Γερμανίας Γιόσκα Φίσερ, της Γαλλίας Ντομινίκ ντε Βιλπέν και της Ρωσίας Ιγκόρ Ιβανόφ, θα συναντηθούν στο Παρίσι την Παρασκευή για να εξετάσουν την κατάσταση στο Ιράκ, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών. Ο κ. Ιβανόφ θα φθάσει στο Παρίσι από τις Βρυξέλλες όπου θα συναντηθεί την Πέμπτη με τον Αμερικανό ομόλογο του Κόλιν Πάουελ, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Αλεξάντερ Ιακοβένκο. Η ρώσο-αμερικανική αυτή συνάντηση θα είναι αφιερωμένη στην κατάσταση στο Ιράκ "θα είναι όμως και πολύ σημαντική στην προετοιμασία των συνομιλιών σε ανώτατο επίπεδο", δήλωσε ο εκπρόσωπος.

    Συνάντηση Μπους-Πούτιν στα τέλη Μαΐου

    Οι πρόεδροι της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν και των ΗΠΑ Τζόρτζ Μπούς θα συναντηθούν στα τέλη Μαΐου στην Πετρούπολη, με την ευκαιρία των εκδηλώσεων για τα 300 χρόνια από την ίδρυση της πόλης, και μετά την 1η Ιουνίου στο Εβιάν (ανατολικό τμήμα της Γαλλίας) κατά την σύνοδο της G8.

    Στις Βρυξέλλες ο ρώσος ΥΠΕΞ θα πρέπει να συναντηθεί με τους ομολόγους του της Βρετανίας Τζάκ Στρό, του Βελγίου Λουί Μισέλ, και του Καναδά Μπίλ Γκράχαμ, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

    [17] Διαδήλωση διαμαρτυρίας στην έδρα του ΝΑΤΟ

    2/4/2003 5:16:00 μμ

    Διαδήλωση διαμαρτυρίας στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες διοργανώνει την Πέμπτη η "βελγική πλατφόρμα κατά του πολέμου στο Ιράκ" με την ευκαιρία της επίσκεψης του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ στη βελγική πρωτεύουσα. Όπως δήλωσε εκπρόσωπος της μη κυβερνητικής οργάνωσης, στην οποία συμμετέχουν 250 βελγικές οργανώσεις για την ειρήνη, η διαδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 14:00 (ώρα Βελγίου) και θα ακολουθήσει καθιστική διαμαρτυρία έξω από την πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών. Σύμφωνα με τον ίδιο εκπρόσωπο, η "βελγική πλατφόρμα κατά του πολέμου στο Ιράκ" ζητά την άμεση παύση των εχθροπραξιών στο Ιράκ, την απαγόρευση αμερικανικών στρατιωτικών πτήσεων πάνω από τη βελγική επικράτεια και τη διακοπή της μεταφοράς αμερικανικού στρατιωτικού υλικού από το Βέλγιο.

    [18] Αλ Σαχάφ: ''Μολύβια-βόμβες κατά αμάχων''

    2/4/2003 5:13:00 μμ

    Στυλό και μολύβια παγιδευμένα με εκρηκτικά για να προκαλέσουν θύματα μεταξύ των αμάχων ρίχνουν οι αμερικανοβρετανικές δυνάμεις στα χωριά. Αυτό δήλωσε κατά τη διάρκεια της σημερινής συνέντευξης Τύπου ο Ιρακινός υπουργός Πληροφόρησης Μοχάμαντ Σαΐντ αλ Σαχάφ, διατυπώνοντας παράλληλα σωρεία κατηγοριών κατά των αμερικανο-βρετανικών δυνάμεων, όπως επί παραδείγματι ότι βομβαρδίζουν τζαμιά και ότι προσπαθούν να καταστρέψουν τα ιερά τεμένη των Σιιτών στις πόλεις Νατζάφ και Καρμπάλα. ''Θα σας καταπλήξει αυτό. Αρχισαν να ρίχνουν βόμβες εναντίον ιρακινών χωριών", συνέχισε ο Ιρακινός αξιωματούχος. ''Και ξέρετε τι είναι αυτές οι βόμβες-παγίδες; Είναι στυλό και μολύβια. Είπαμε στο λαό μας να τα αποφεύγουν και τα κατασχέσαμε'', πρόσθεσε.

    [19] Καρατζάς: ''Κανένα πρόβλημα με τα δάνεια''

    2/4/2003 3:18:00 μμ

    Δεν υπάρχει καμία ανησυχία στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα λόγω των εξελίξεων που σχετίζονται με τον πόλεμο στο Ιράκ, καθώς δεν υπάρχουν σημάδια ανάσχεσης της δραστηριότητας των πελατών των τραπεζών είτε με καθυστερήσεις στην εξόφληση των δανείων είτε με περιορισμό της ζήτησης για δάνεια, δήλωσε την Τετάρτη, μετά από συνάντηση του με τον υπουργό Οικονομίας Νίκο Χριστοδουλάκη, ο διοικητής της Εθνικής Τράπεζας κ. Θεόδωρος Καρατζάς. Τόνισε πάντως ότι δεν υπάρχουν μέτρα για την αντιμετώπιση των όποιων επιπτώσεων στις αγορές και συνέστησε ψυχραιμία. Αναφερόμενος στα επιτόκια, είπε ότι ''οποιαδήποτε μεταβολή δεν θα επηρεάσει τις επενδυτικές αποφάσεις γιατί ήδη τα επιτόκια βρίσκονται σε πολύ χαμηλά επίπεδα''. Για τον τουρισμό, τέλος, ανέφερε ότι οι επιπτώσεις θα εξαρτηθούν από τη διάρκεια του πολέμου αλλά και από πιθανές τρομοκρατικές ενέργειες.

    [20] De la Rocha-DJ Shadow: Σταματήστε την Παρέλαση του Θανάτου

    2/4/2003 2:54:00 μμ

    Ισχυρό αλλά και ηχηρό αντιπολεμικό μήνυμα αρθρώνουν ο Zach de la Rocha, η φωνή, μέχρι πρότινος, των Rage Against The Machine, και ο πρωταγωνιστής των dance-floors, DJ Shadow, με τη μουσική συνεργασία τους "March of Death" ("Η παρέλαση του Θανάτου"). Το τραγούδι παρέχεται δωρεάν και μόνο μέσω διαδικτύου, στη διεύθυνση http://www.marchofdeath.com/index.html. Απευθύνεται σε όλους όσους θέλουν να ακούσουν για άλλη μια φορά τη φωνή του de la Rocha να "στήνει στον τοίχο" το σύστημα, που αυτή τη φορά τροφοδοτεί, χωρίς τύψεις, έναν άδικο πόλεμο κατά απροστάτευτων παιδιών και αμάχων στο Ιράκ.

    Μουσικό αντιπολεμικο μέτωπο

    Οι στίχοι αιχμηροί και ανελέητοι, όπως ακριβώς ένας πόλεμος:

    "Να μαι πάλι αποκρυπτογραφώντας φίλους και εχθρούς, με έναν στίχο και ένα μολύβι / εναντίον μιας γραμμής που δεν θα τηρήσω και δεν θα υπερασπιστώ, αντ αυτού καταριέμαι / δολοφόνους με διευθυντικά κοστούμια, που συμπεριφέρονται σαν κτήνη / Αυτός ο αδίστακτος, άγριος άντρας / ποιος θα αλυσοδέσει το κτήνος πάλι στο λουρί του..."

    "Χωρίς λόγο και αιτία, χωρίς νομική ή ηθική δικαιολόγηση, και χωρίς ίχνος απόδειξης ότι το Ιράκ απειλεί άμεσα την ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών, η κυβέρνηση του Μπους ξεκίνησε πόλεμο. Καθώς γράφω αυτό, οι βόμβες πλήττουν τους ανυπεράσπιστους πολίτες της Βαγδάτης" λέει ο de Λα Rocha εξηγώντας τους λόγους, που τον ώθησαν να γράψει αυτό το τραγούδι.

    "Εμείς ο κόσμος είμαστε η μόνη υπερδύναμη, εμείς έχουμε την τεράστια δύναμη να απαλύνουμε τον πόνο που υπάρχει στον πλανήτη, αντ' αυτού επιλέγουμε να δημιουργούμε ακόμη περισσότερο πόνο σε αυτούς που θεωρούνται απειλή στα σχέδια της "αμερικανικής αυτοκρατορίας", προσθέτει ο DJ Shadow.

    "Δεν είναι μια σημαία αλλά ένα σάβανο και έξω από το παράθυρο μου ένα απρόσωπο πλήθος / σκεπάζει ένα παιδί που άφησε την τελευταία του πνοή / ένας βρόχος στην παρέλαση του θανάτου..."

    "Τα ψέματα, οι κυρώσεις και οι πύραυλοι Κρουζ ποτέ δεν δημιούργησαν ελεύθερες, δημοκρατικές κοινωνίες. Μόνο οι άνθρωποι μπορούν να το κάνουν αυτό.

    Κι αυτός είναι ο λόγος που ενώνω τη φωνή μου με αυτές εκατομμυρίων άλλων παγκοσμίως, που ορθώνουν το ανάστημα τους ενάντια στις απόπειρες της κυβέρνησης Μπους, να επεκτείνει την κυριαρχία των ΗΠΑ, εις βάρος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό" καταλήγει ο Zach de la Rocha.

    Σημειωτέον, ότι οι δύο καλλιτέχνες συζητούσαν εδώ και καιρό για συνεργασία, ωστόσο η πρώτη επίσημη δουλειά τους έμελλε να φέρει τα τραγικά χρώματα του πολέμου.

    Το άλμπουμ του Zack, το πρώτο μετά την αποχώρηση από τους Rage Against The Machine, θα κυκλοφορήσει αργότερα εντός του έτους.

    [21] Ελληνική μουσική, χορός και σινεμά στις ΗΠΑ

    2/4/2003 1:32:00 μμ

    Φεστιβάλ Μουσικής και Χορού καθώς και Φεστιβάλ Κινηματογράφου παρουσιάζει το Ελληνικό Ιδρυμα Πολιτισμού στη Νέα Υόρκη τον Απρίλιο. Το 4ο Ελληνικό Φεστιβάλ με μουσική και χορό απο την Ελλάδα (4-6 Απριλίου), οργανώνεται απο το Ινστιτούτο Παγκόσμιας Μουσικής με την υποστήριξη του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού και του Ιδρύματος "Σταύρος Νιάρχος". Στο πλαίσιο του θα παρουσιαστεί ένα πανόραμα ελληνικών ταινιών, που έχουν δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια, ενώ δεν θα λείψουν οι παραδοσιακοί, λαϊκοί και ρεμπέτικοι ήχοι.

    Το Φεστιβάλ περιλαμβάνει:

    Θέατρο Σκιών από τον Αθω Δανέλη και την Ορχήστρα του που θα παρουσιάσουν την παράσταση "Ο γάμος του Καραγκιόζη" (4 Απριλίου, Symphony Space, Broadway at 95th Street, NY.

    Ρεμπέτικα, δημοτικά και λαϊκά τραγούδια από τον Πέτρο Γαϊτάνο και την Σοφία Παπάζογλου συνοδεία οκταμελούς ορχήστρας (5 Απριλίου, Town Hall, 123 W. 43rd St. NY).

    Μουσική και χορούς της Μικράς Ασίας. Στο πρόγραμμα παρουσιάζονται οι ζωντανές παραδόσεις των Καφέ-Αμάν και Καφέ Σαντάντ της Σμύρνης και Κωνσταντινούπολης, από τα συγκροτήματα Καφέ-Αμάν και Καφέ Σαντάντ με τον τραγουδιστή Νίκο Χαλδεάκη και το δεκαμελές συγκρότημα των Γλεντιστάδων.

    Το συγκρότημα αυτό απο την Λέσβο τραγουδά και χορεύει ένα μοναδικό είδος χορού στο χωριό Μεσότοπος που σπάνια παρουσιάζεται εκτός Ελλάδας (6 Απριλίου, Symphony Space, Broadway at 95th Street, NY).

    Το "Φεστιβάλ Νέου Ελληνικού Κινηματογράφου" θα γίνει στη Νέα Υόρκη από τις 18 έως τις 24 Απριλίου, στο Anthology Film Archives.

    Διοργανώνεται απο το ΕΙΠ και το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου (ΕΚΚ) με τη βοήθεια ευγενικής χορηγίας από το Ίδρυμα Σταύρος Σ. Νιάρχος.

    Θα προβληθούν οι ταινίες:

    Δύσκολοι αποχαιρετισμοί: Ο μπαμπάς μου της Πέννυς Παναγιωτοπούλου.

    Το μυστικό του Νοέμβρη του Τ. Παπαγιαννίδη

    Κουαρτέτο σε Τέσσερις Κινήσεις της Λουκίας Ρικάκη

    Ονειρα γλυκά του Παντελή Παγουλάτου

    Η Τρίτη νύχτα του Δημήτρη Παναγιωτάτου

    Ο ανθός της λίμνης του Σταμάτη Τσαρουχά

    Αύριο θα' ναι αργά της Λάγιας Γιούργου

    Δεκαπενταύγουστος του Κ. Γιάνναρη

    Ακροβάτες του κήπου του Χρήστου Δήμα

    Ριζότο της Ολγας Μαλέα

    Η φούσκα του Νίκου Περάκη

    Φύλακες του χρόνου της Μαργαρίτας Μαντά

    Εγκώμιο βραδύτητας του Γιάννη Λεοντάρη

    Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου περιλαμβάνει επίσης αφιέρωμα στον σκηνοθέτη Νίκο Παναγιωτόπουλο με τις ταινίες:

    Οι τεμπέληδες της εύφορης κοιλάδας Αυτή η νύχτα μένει Ονειρεύομαι τους φίλους μου Κουράστηκα να σκοτώνω τους αγαπητικούς σου Τα χρώματα της ίριδος.

    [22] Πρώτο σε επισκεψιμότητα το ''Αλ-Τζαζίρα''

    2/4/2003 2:06:00 μμ

    Η πληκτρολόγηση της φράσης ''Αλ-Τζαζίρα'' που οδηγεί τους επισκέπτες του διαδικτύου στην ηλεκτρονική διεύθυνση του τηλεοπτικού καναλιού του Κατάρ, είχε τη μεγαλύτερη ζήτηση στην πύλη Lycos την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με την τελευταία κατάταξη που δόθηκε την Τρίτη, στη δημοσιότητα. Το "Αλ-Τζαζίρα" που βρισκόταν στην 40ή θέση κατά την προηγούμενη εβδομαδιαία κατάταξη, έφθασε στην 1η θέση κυρίως με τις αναζητήσεις στις φράσεις-κλειδιά ''Πόλεμος στο Ιράκ'' και ''Αιχμάλωτοι πολέμου'', διευκρίνισε η Terra Lycos, θυγατρική στο internet του ισπανικού ομίλου Τηλεπικοινωνιών Telefonica.

    H επιτυχία του δικτύου του Κατάρ εξηγείται από το γεγονός ότι οι επισκέπτες του διαδικτύου θέλουν να ενημερωθούν για τον πόλεμο έχοντας ''μια γνώμη από μια άλλη πλευρά''.

    Η αναζήτηση στη φράση-κλειδί "Αλ-Τζαζίρα" έφθασε σε ''εξαιρετικά υψηλά επίπεδα'', όταν το κανάλι άρχισε να δείχνει τις πρώτες εικόνες από Aμερικανούς αιχμαλώτους.

    Τα μεγάλα αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα καθυστέρησαν να δείξουν τις εικόνες αυτές μετά από τις επικρίσεις που προκλήθηκαν στους στρατιωτικούς κύκλους, σύμφωνα με την πύλη Lycos.

    Μετά τα θέματα που έχουν σχέση με τον πόλεμο, τα κινηματογραφικά βραβεία Οσκαρ, των οποίων η 75η τελετή απονομής έγινε στις 23 Μαρτίου στο Λος Αντζελες και η ιστοσελίδα της δωρεάν μουσικής KaZaA κατατάσσονται αντίστοιχα στην τέταρτη και πέμπτη θέση των 50 πιο πολυζητημένων διευθύνσεων.

    Η Terra Lycos, παρούσα σε 42 χώρες και σε 19 γλώσσες, διεκδικεί τη θέση του πρώτου παροχέα πρόσβασης στο internet στην Ισπανία και τη Λατινική Αμερική.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 2 April 2003 - 17:59:33 UTC