Browse through our Collection of Directories for Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-03-30

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Eκθεση του ΟΗΕ για το Κυπριακό στο Συμβούλιο Ασφαλείας
  • [02] Χανιά-Εκδηλώσεις για τον Ελευθέριο Βενιζέλο
  • [03] Επίσκεψη ΥΕΘΑ Παπαντωνίου στις ΗΠΑ
  • [04] Aντιπολεμικές κινητοποιήσεις
  • [05] Σύντομα σε εφαρμογή το θερινό ωράριο
  • [06] Ψηφοφορία για εκλογή του προέδρου της ΚΕΔΚΕ
  • [07] Εννέα θύματα από κατάρρευση εργοτασίου στα Αδανα
  • [08] Σύμβολα πένθους από γερμανικά ΜΜΕ για τον πόλεμο του Ιράκ
  • [09] Αυστραλία: Υποτίμησαν την αντίσταση των Ιρακινών οι ΗΠΑ
  • [10] Πρωϊνοί βομβαρδισμοί στη Βαγδάτη
  • [11] Νέα στοιχεία για τα διαπλεκόμενα του πολέμου
  • [12] Ο Ράμσφελντ υπεύθυνος για τα λάθη στο Ιράκ
  • [13] Απειλoύν για νέες επιθέσεις αυτοκτονίας οι Ιρακινοί
  • [14] Στο πλευρό των στρατιωτών τους οι Βρετανοί πολίτες
  • [15] Αυστραλία: Υποτιμήθηκε η αντίσταση των Ιρακινών
  • [16] Κουκ: Εκτός Ιράκ οι Bρετανοί στρατιώτες
  • [17] Δυναμικό αντιπολεμικό ''Οχι'' από χιλιάδες
  • [18] Χάθηκαν τα ίχνη δυο Αμερικανών δημοσιογράφων
  • [19] ''Σείεται'' από τις αντιπολεμικές διαδηλώσεις η Ασία
  • [20] All Star Game: Νότος-Βορράς 74-67
  • [21] Παγκόσμια Hμέρα Aντισύλληψης
  • [22] Tο τρενάκι των χαρτονιών
  • [23] Είκοσι μαχαιριές... για τον πόλεμο στο Ιράκ

    [01] Eκθεση του ΟΗΕ για το Κυπριακό στο Συμβούλιο Ασφαλείας

    30/3/2003 11:38:00 πμ

    Η έκθεση του γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό αναμένεται να δοθεί στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας αύριο ή την Τρίτη. "Ο γ.γ. θα πει τα πράγματα με το όνομά τους", είπε ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Κύπρου στα Ηνωμένα Εθνη, πρέσβης Σώτος Ζακχαίος, μιλώντας χθες στο συνέδριο της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αμερικής, που πραγματοποιήθηκε στη Νέα Υόρκη. "Εχουμε κάνει τις αναγκαίες επαφές και παρεμβάσεις ώστε αυτή η εκτενής έκθεση, που θα καλύπτει τις εξελίξεις από το 1999 μέχρι σήμερα, να είναι αντικειμενική και να επιρρίπτει τις ευθύνες εκεί που πρέπει", επισήμανε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι "μετά την έκθεση, το ΣΑ θα υιοθετήσει ψήφισμα. "Η συγκυρία είναι σημαντική, γιατί πλησιάζουμε χωρίς προβλήματα στην προσχώρηση της Κύπρου στην Ε.Ε. και γιατί τελειώνει μια φάση στη διάρκεια της οποίας περάσαμε από πολλές συμπληγάδες". Ο Σώτος Ζακχαίος εκτίμησε ότι το περιεχόμενο της έκθεσης αναμένεται να είναι θετικό για την Ελληνική πλευρά και τόνισε ότι αυτή η αισιοδοξία του στηρίζεται στο γεγονός ότι "τα πράγματα μιλούν από μόνα τους".

    ''Το αδιέξοδο οφείλεται στον Ρ. Ντενκτάς''

    Ο κ. Ζακχαίος ανέφερε ακόμα ότι από τις δηλώσεις του γ.γ. μετά την αποτυχία της Χάγης, είναι ξεκάθαρο ότι την ευθύνη φέρει η τουρκοκυπριακή πλευρά. "Εχουμε κάνει τις αναγκαίες επαφές και παρεμβάσεις ώστε αυτή η έκθεση, που θα είναι αρκετά εκτενής και θα καλύπτει τις εξελίξεις από το 1999 μέχρι σήμερα, να είναι αντικειμενική και να επιρρίπτει τις ευθύνες εκεί που πρέπει".

    Μετά τη φάση αυτή, ανέφερε, δεν αναμένεται ότι θα υπάρξει σύντομα μία αποστολή καλών υπηρεσιών από το γ.γ., στην ένταση που εκδηλώθηκε πριν από τη Χάγη, αλλά εξέφρασε την άποψη ότι το Συμβούλιο θα δώσει στον Κόφι Ανάν την εντολή να συνεχίσει την αποστολή του.

    "Εμείς", κατέληξε ο κ. Ζακχαίος, "υποστηρίζουμε τη συνέχιση των καλών υπηρεσιών του γ.γ. και θα συνεχίζουμε τις προσπάθειες για δίκαιη λύση του Κυπριακού, που θα προστατεύει τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των Κυπρίων και θα συμβαδίσει με το ευρωπαϊκό κεκτημένο".

    ''Ο Κύπριος Πρόεδρος προσπαθεί για λειτουργική λύση''

    Μιλώντας στο ίδιο συνέδριο, η πρέσβειρα της Κύπρου Ερατώ Κοζάκου- Μαρκουλλή ανέφερε ότι "στην Ουάσιγκτον γνωρίζουν πολύ καλά και το αναγνωρίζουν ότι το αδιέξοδο οφείλεται στον κ. Ντενκτάς".

    Η νέα γενική πρόξενος της Κύπρου στη Νέα Υόρκη κ. Μάρθα Μαυρομμάτη επεσήμανε ότι "ο πρόεδρος κ. Παπαδόπουλος επιδιώκει όχι μόνο δίκαιη και βιώσιμη λύση, αλλά και λειτουργική, για να υπάρχει μέλλον και ασφάλεια στην πατρίδα μας".

    31ο συνέδριο της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αμερικής.

    Με τη συμμετοχή 45 αντιπροσώπων των σωματείων μελών και για πρώτη φορά αντιπροσώπων της νεοσύστατης Επιτροπής Νεολαίας, ολοκληρώθηκαν στη Νέα Υόρκη οι εργασίες του 31ου συνεδρίου της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αμερικής.

    Η νέα διοίκηση που εξελέγη ομόφωνα, για τα επόμενα δύο χρόνια, απαρτίζεται από τους: Πανίκο Παπανικολάου, πρόεδρο, Κώστα Τσέντα, εκτελεστικό αντιπρόεδρο, Τάσο Ζαμπά, πρώτο αντιπρόεδρο, Πίτερ Κακογιάννη, δεύτερο αντιπρόεδρο, Μάριο Ιωάννου, τρίτο αντιπρόεδρο, Δέσποινα Αξιωτάκη, γ.γ., Χριστάκη Νικολάου, Ταμία, Αγγελο Αγγελή, Βοηθό Ταμία. Κυβερνήτες για τις πολιτείες Νέας Υόρκης, Ουάσιγκτον και Φλόριδας, εξελέγησαν οι κ.κ. Πίτερ Λούκας, Ντίνος Μιλτιάδους και Ντίνος Κωνσταντίνου.

    [02] Χανιά-Εκδηλώσεις για τον Ελευθέριο Βενιζέλο

    30/3/2003 11:23:00 πμ

    Τη διοργάνωση διεθνούς συνεδρίου, όπου θα μελετηθεί και θα καταγραφεί η εκπαιδευτική πολιτική του Ελευθέριου Βενιζέλου, πρότεινε στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών ''Ελευθέριος Βενιζέλος'', ο υπουργός Παιδείας Πέτρος Ευθυμίου. Ο κ. Ευθυμίου βρίσκεται στα Χανιά για το ετήσιο μνημόσυνο των Ελευθερίου και Σοφοκλή Βενιζέλου. Μιλώντας στο Ωδείο της πόλης τόνισε ότι η εκπαιδευτική πολιτική του Ελευθερίου Βενιζέλου έβαλε τις βάσεις για τις μεταρρυθμίσεις που ακολούθησαν. ''Ο Βενιζέλος έφερε τον εκσυγχρονισμό στην ελληνική πολιτεία. Εκπροσωπούσε την ουσία της έννοιας του εκσυγχρονισμού. Το έργο του είναι πολύτιμη υποθήκη για όλους'', τόνισε ο υπουργός Παιδείας.

    Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός Δοκιμίου για τον Ε. Βενιζέλος

    Χθες το βράδυ ο υπουργός Παιδείας κ. Ευθυμίου απένειμε κατά τη διάρκεια πανηγυρικής τελετής που οργάνωσε το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών-Μελετών ''Ελευθέριος Βενιζέλος'', τα βραβεία του Πανελλήνιου Μαθητικού Διαγωνισμού Δοκιμίου για τον Ελευθέριο Βενιζέλο.

    Θέμα του διαγωνισμού ήταν ''Η προσωπικότητα του Ελευθέριου Βενιζέλου και η συμβολή του στην εξέλιξη της Ελλάδας''.

    Στο διαγωνισμό που οργάνωσε το Ίδρυμα ''Ελευθέριος Βενιζέλος'' και τελούσε υπό την αιγίδα του υπουργείου Παιδείας έλαβαν μέρος 238 μαθητές απ' όλη τη χώρα.

    Η αξιολόγηση των δοκιμίων έγινε από δύο επιτροπές.

    Το πρώτο βραβείο κέρδισε η Παναγιώτα Τσαρούχη από το Γυμνάσιο Καλυβίων Αιτωλοακαρνανίας.

    Το δεύτερο η Πελαγία Ανδριανοπούλου από το Πειραματικό Γυμνάσιο Τρίπολης.

    Το τρίτο βραβείο απενεμήθη στην Ναταλία Κωτσάνη από τα Εκπαιδευτήρια ''Δούκα'' της Αθήνας.

    Τα βραβεία συνοδευόταν από χρηματικά ποσά 1.500 ευρώ, 900 ευρώ και 600 ευρώ αντίστοιχα.

    [03] Επίσκεψη ΥΕΘΑ Παπαντωνίου στις ΗΠΑ

    30/3/2003 11:22:00 πμ

    Επίσημη επίσκεψη στις ΗΠΑ πραγματοποιεί μέχρι και τις 6 Απριλίου ο Υπουργός Εθνικής Aμυνας Γιάννος Παπαντωνίου. Ο Υπουργός θα έχει συνομιλίες την Τρίτη στην Ουάσιγκτον με τον ομόλογό του Ντόναλντ Ράμσφελντ και τη Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας Κοντολίζα Ράις. Ο Έλληνας Υπουργός θα μεταβεί την Τετάρτη στο Ντάλλας όπου θα παραβρεθεί στην τελετή παραλαβής των νέων αεροσκαφών F-16 Block 52+ που παρήγγειλε η χώρα μας. Την Πέμπτη ο κ. Παπαντωνίου θα είναι ο κεντρικός ομιλητής σε εκδήλωση του Foreign Policy Association (FPA) στη Νέα Υόρκη, ενώ την επομένη θα μεταβεί στη Βοστώνη όπου και θα μιλήσει στο πανεπιστήμιο Χάρβαρντ. Κατά την παραμονή στις ΗΠΑ ο κ. Παπαντωνίου θα έχει συνάντηση με μέλη του Hellenic American Heritage Council καθώς και με τον ομογενή Γερουσιαστή Πολ Σαρμπάνης. Τέλος, ο κ. Παπαντωνίου την Δευτέρα, θα συναντηθεί με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ.κ. Δημήτριο.

    [04] Aντιπολεμικές κινητοποιήσεις

    30/3/2003 7:54:00 πμ

    Νέες αντιπολεμικές κινητοποιήσεις ενάντια στον πόλεμο και στη βάση της Σούδας ετοιμάζουν σήμερα φορείς των Χανίων. Φουντώνει το αντιπολεμικό κίνημα στη Λάρισα, ενώ η "ΔΡΑΣΗ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ 2003" καλεί το λαό του Ν. Ροδόπης στις 11.30 το πρωί στην κεντρική πλατεία σε άλλη μια αντιπολεμική διαδήλωση. Χιλιάδες νέοι, μέλη των πολιτικών νεολαιών των κομμάτων της Βουλής, αλλά και μαθητές, καθώς και μέλη συνδικαλιστικών οργανώσεων και κινήσεων ειρήνης, πραγματοποίησαν χθες Σάββατο πορεία από την πλατεία Συντάγματος προς την αμερικανική πρεσβεία, διαδηλώνοντας την αντίθεσή τους στο πόλεμο που διεξάγουν ΗΠΑ και Μεγάλη Βρετανία στο Ιράκ.

    Χτυπούν πένθιμα οι καμπάνες

    Λάρισα

    Μετά τα ογκώδη συλλαλητήρια των περασμένων ημερών, η επιτροπή φορέων κατά του πολέμου προετοιμάζει νέο συλλαλητήριο πανθεσσαλικού χαρακτήρα για σήμερα Κυριακή, στην κεντρική πλατεία του Τυρνάβου.

    Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζονται οι προετοιμασίες για τον εορτασμό της επετείου του Κιλελέρ.

    Η εκδήλωση διοργανώνεται σήμερα το πρωί, από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Λάρισας και το Δήμο Κιλελέρ, αλλά είναι βέβαιο, ότι ο εορτασμός θα μετατραπεί σε εκδήλωση διαμαρτυρίας κατά της αγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης.

    Οι αγροτοσυνδικαλιστές απευθύνουν πρόσκληση - πρόκληση στην ηγεσία του υπουργείου να δώσει το παρόν στην εκδήλωση και να απαντήσει στα αγωνιώδη ερωτήματα του αγροτικού κόσμου.

    Μέχρι στιγμής πάντως οι διοργανωτές δεν έχουν λάβει απάντηση για το αν θα υπάρξει πολιτική εκπροσώπηση της κυβέρνησης στην εκδήλωση.

    Χανιά

    Νέες κινητοποιήσεις ενάντια στον πόλεμο και στη βάση της Σούδας ετοιμάζουν φορείς των Χανίων.

    Η επιτροπή περιοχή Κρήτης του ΚΚΕ ανακοίνωσε την οργάνωση πορείας στη Βάση της Σούδας, σήμερα με προσυγκέντρωση στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς στις 11 το πρωί.

    Εξάλλου, διήμερο αποκλεισμό της Βάσης οργανώνει στις 5 και 6 Απριλίου το Ελληνικό Κοινωνικό φόρουμ.

    Ο αποκλεισμός θα έχει πανελλαδικό χαρακτήρα και το αίτημα θα είναι "να φύγει από τον τόμο μας το ορμητήριο των φονιάδων."

    Εξάλλου στις 12.30 το μεσημέρι συνεδριάζουν στο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου οι διοικήσεις των φορέων του Νομού, για συντονισμό της περαιτέρω δράσης τους.. Στο μεταξύ, προληπτικού χαρακτήρα είναι τα πρόσθετα μέτρα ασφάλειας στο αεροδρόμιο Νίκος Καζαντζάκης, σύμφωνα με τον Διοικητή της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, που επισκέφτηκε το Ηράκλειο.

    Κάθε μεσημέρι στις 12 θα χτυπούν πένθιμα οι καμπάνες των εκκλησιών στην περιφέρεια της Αρχιεπισκοπής Κρήτης.

    Στην ανακοίνωση προέβη η Ιερά Αρχιεπισκοπή Κρήτης, ένεκα της συνεχιζόμενης εμπόλεμης κατάστασης στην ευρύτερη Μέση Ανατολή.

    Οι καμπάνες θα κρούουν επί 5 λεπτά κάθε μεσημέρι, στις 12, μέχρι την λήξη των πολεμικών επιχειρήσεων.

    Συνεχίζονται οι αντιδράσεις κατά του πολέμου στο ΙΡΑΚ.

    Σήμερα στις οκτώ το βράδυ οι φοιτητές της ΠΑΣΠ πραγματοποιούν καθιστική διαμαρτυρία μπροστά από το κτίριο της Περιφέρειας.

    Μία ώρα νωρίτερα στην κεντρική πλατεία έχει προγραμματιστεί αντιπολεμική συναυλία στις επτά που διοργανώνει το Φόρουμ Ειρήνης.

    [05] Σύντομα σε εφαρμογή το θερινό ωράριο

    30/3/2003 11:05:00 πμ

    Μέχρι τις 9 το βράδυ θα παραμένουν ανοικτά τα καταστήματα από την Τρίτη 1η Απριλίου βάσει του θερινού ωραρίου που τίθεται σε ισχύ. Τα σούπερ-μάρκετ προσαρμόζουν τις ώρες λειτουργίας τους, μια ημέρα νωρίτερα, έτσι από τη Δευτέρα 31 Μαρτίου θα μένουν ανοιχτά μέχρι τις 9 το βράδυ, κάθε μέρα και μέχρι τις 6 το απόγευμα του Σαββάτου. Ο χρόνος λήξης λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων, σύμφωνα με τη σχετική υπουργική απόφαση, δεν μπορεί να υπερβαίνει την 21.00 ώρα απο Δευτέρα έως Παρασκευή και την 18.00 ώρα για το Σάββατο. Για τις επιχειρήσεις που εφαρμόζουν το διακεκομμένο ωράριο, ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών προτείνει: Δευτέρα-Τετάρτη-Σάββατο 09.00-15.00 Τρίτη-Πέμπτη-Παρασκευή 09.00-14.30 και 17.30-20.30.

    [06] Ψηφοφορία για εκλογή του προέδρου της ΚΕΔΚΕ

    30/3/2003 10:57:00 πμ

    Συνεδριάζει σήμερα το διοικητικό συμβούλιο του κορυφαίου θεσμικού οργάνου της τοπικής αυτοδιοίκησης της ΚΕΔΚΕ με θέμα την εκλογή προέδρου και των υπολοίπων μελών του προεδρείου της.

    Χθες, με 11 ψήφους, συμπεριλαμβανομένης αυτής του νομάρχη Χανίων, προσκείμενου στο Συνασπισμό, εκλέχθηκε πρόεδρος της ΕΝΑΕ, η πρόεδρος της διευρυμένης νομαρχιακής αυτοδιοίκησης Αθηνών- Πειραιώς, Φώφη Γεννηματά.

    [07] Εννέα θύματα από κατάρρευση εργοτασίου στα Αδανα

    30/3/2003 10:31:00 πμ

    Εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν, μεταξύ των οποίων δυο παιδιά, από έκρηξη σε εργοστάσιο στη νότια Τουρκία, μετέδωσε το πρακτορείο Ανατολή. Η έκρηξη, που σημειώθηκε στο λέβητα νερού εργοστασίου παρασκευής ζύμης στα Αδανα, προκάλεσε την κατάρρευση του κτιρίου. Από τα συντρίμμια ανασύρθηκαν τραυματισμένοι 11 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και παιδιά, τα οποία έπαιζαν στο δρόμο μπροστά από το εργοστάσιο.

    [08] Σύμβολα πένθους από γερμανικά ΜΜΕ για τον πόλεμο του Ιράκ

    30/3/2003 5:32:00 πμ

    Διαμαρτυρόμενοι κατά του πολέμου στο Ιράκ, οι γερμανικοί ειδησεογραφικοί τόποι Journalismus.com και Pickings.de, συγκροτούν μια συμμαχία από online δημοσιογράφους και οργανισμούς με στόχο να αλλάξουν τη σελιδοποίησή τους, ώστε να βγαίνει σε άσπρο-μαύρο ή να αναρτήσουν άλλα σύμβολα πένθους. Μέχρι τα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας, πάνω από 150 πρόσωπα ή οργανισμοί είχαν εκδηλώσει την υποστήριξή τους, περιλαμβανομένων των γνωστών πυλών Newsroom.de και Pressguide.de. Μερικοί τόποι έχουν τίτλους όπως: "ο πόλεμος ποτέ δεν μπορεί να είναι λύση" ή αντιπολεμικές φράσεις του πρώην Προέδρου των ΗΠΑ Τζ. Φ. Κένεντι ή αναρτούν φωτογραφίες από το Βιετνάμ και μηνύματα που καλούν τα ΜΜΕ όλου του κόσμου να μετάσχουν στη διαμαρτυρία.

    Πηγή: Onlinejournalism.com

    [09] Αυστραλία: Υποτίμησαν την αντίσταση των Ιρακινών οι ΗΠΑ

    30/3/2003 5:22:00 πμ

    Οι ΗΠΑ υποτίμησαν την αντίσταση που θα πρόβαλαν οι Ιρακινοί στρατιώτες και οι τακτική ανταρτοπόλεμου που ακολουθούν οι τελευταίοι έχει καθυστερήσει κάποιες φάσεις της προέλασης των αμερικανικών στρατευμάτων, υποστήριξε σήμερα ο υπουργός Αμυνας της Αυστραλίας. Ρόμπερτ Χιλ. Ο υπουργός τόνισε ότι παρά την αναπάντεχη αντίσταση, η προέλαση προς τη Βαγδάτη εξελίχθηκε γρηγορότερα απ' ότι αναμενόταν και ότι ''χιλιάδες'' Ιρακινοί στρατιώτες μπορεί να έχουν σκοτωθεί.

    Η κατάσταση είναι δύσκολη

    ''Νομίζω ότι υποτίμησαν το ρόλο των παραστρατιωτικών στις πόλεις και τις κωμοπόλεις'', είπε ο Χιλ σε συνέντευξη του σε τηλεοπτικό κανάλι.

    ''Ήταν σαφώς τμήμα του αμυντικού σχεδίου και πολέμησαν σκληρά και ασφαλώς έπαιξαν ρόλο σε ορισμένες καθυστερήσεις'' πρόσθεσε, τονίζοντας ότι η ιρακινή τακτική να ντύνει στρατιώτες με πολιτικά ρούχα, να χρησιμοποιεί καμικάζι και να τοποθετεί όπλα σε κατοικημένες περιοχές μπορεί να οδηγήσει στην αύξηση των θυμάτων μεταξύ των αμάχων.

    "Η μάχη μέσα στην πόλη για την κατάληψη της Βαγδάτης είναι ένα σενάριο που οι συμμαχικές δυνάμεις προσπαθούν να αποφύγουν πείθοντας την ιρακινή κυβέρνηση ότι δεν μπορεί να νικήσει και ότι δεν αξίζει να θυσιάσει πολλούς αθώους ανθρώπους. Όμως και πριν φτάσουν τα στρατεύματα στη Βαγδάτη η κατάσταση είναι δύσκολη επειδή έξω από τη Βαγδάτη η Ρεπουμπλικανική Φρουρά έχει καταφύγει σε χωριά και μικρές πόλεις και τα χρησιμοποιεί για προστασία. Έτσι οι αμερικανικές χερσαίες δυνάμεις, χρησιμοποιώντας βαρέα άρματα, πρέπει να περάσουν μέσα από αυτά", τόνισε ο Υπουργός Αμυνας.

    [10] Πρωϊνοί βομβαρδισμοί στη Βαγδάτη

    30/3/2003 12:00:00 μμ

    Δέκα ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν νωρίς το πρωί, στο νότιο τμήμα της Βαγδάτης. Σύμφωνα με τον αμερικανικό στρατό κατά τη διάρκεια της νύχτας, επλήγησαν ένα εκπαιδευτικό κέντρο των Φενταγίν, το προεδρικό μέγαρο Αμπου Γκαράιμπ και ένα συγκρότημα που στεγάζει υπηρεσίες πληροφοριών και εγκαταστάσεις πυραύλων εδάφους αέρος. Nωρίς, το πρωί, αμερικανικά αεροσκάφη, έπληξαν στόχους κοντά στην πόλη Καρμπάλα. Δυο Αμερικανοί πεζοναύτες σκοτώθηκαν στο Κεντρικό και Νότιο Ιράκ, σύμφωνα με ανακοίνωση της αμερικανικής κεντρικής διοίκησης στο Κατάρ. Την ίδια ώρα, τις αιματοβαμμένες στολές στρατιωτών, οι οποίες πιστεύεται ότι ανήκουν στους άνδρες της 507ης μονάδας συντήρησης, που έπεσαν σε ενέδρα Ιρακινών στις 23 Μαρτίου, εντόπισαν σε νοσοκομείο της Νασιρίγια οι Αμερικανοί.

    Νεκροί δυο Αμερικανοί πεζοναύτες

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Πενταγώνου, από τις στολές είχαν αφαιρεθεί οι ετικέτες με τα ονόματα των στρατιωτών και οι αμερικανικές σημαίες. Οι αμερικανοί βρήκαν επίσης και μια συσκευή βασανιστηρίων.

    Νωρίτερα η αμερικανική κεντρική διοίκηση στο Κατάρ, ανακοίνωσε ότι δυο Αμερικανοί πεζοναύτες, σκοτώθηκαν σε περιοχές του νοτίου και κεντρικού Ιράκ.

    Ο ένας σκοτώθηκε, όταν τον χτύπησε αμερικανικό όχημα στη διάρκεια ανταλλαγής πυρών με Ιρακινούς στρατιώτες στο νοτιοδυτικό Ιράκ.

    Ο άλλος, πνίγηκε όταν το όχημα στο οποίο επέβαινε ανατράπηκε και έπεσε σε κανάλι.

    Επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια της νύχτας

    Νατζάφ

    Ο βομβαρδισμός έγινε κοντά σε μια γέφυρα του Ευφράτη ποταμού, στα βόρεια της Νατζάφ που απέχει 160 χιλιόμετρα νοτίως της Βαγδάτης. Συνεχίστηκε όλη τη νύχτα αλλά ήταν ιδιαίτερα σφοδρός το διάστημα 01:00-02:00 τα ξημερώματα, τοπική ώρα. Αμερικανοί αξιωματικοί είπαν ότι οι Ιρακινοί ανταπέδωσαν τα πυρά με πυραυλοκίνητες βομβίδες και ελαφρά όπλα. Δεν υπάρχουν πληροφορίες για τυχόν απώλειες από την πλευρά των αμερικανικών στρατευμάτων.

    Βαγδάτη

    Σύμφωνα με το τηλεοπτικό κανάλι CNN, περίπου τριάντα σφοδρότατες εκρήξεις σημειώθηκαν τις τελευταίες ώρες τη Βαγδάτη. Εκτιμάται, ότι επλήγησαν τα γραφεία του κόμματος Μπάαθ, πίσω από το υπουργείο Πληροφοριών. Το Abu Dhabi TV μετέδωσε πως στόχος της νέας επιδρομής ήταν το υπουργείο Πληροφοριών. Η αεράμυνα της πόλης απάντησε στην επίθεση, ενώ για άλλη μια φορά δεν ήχησαν προειδοποιητικές σειρήνες. Όπως μετέδωσε ο αραβικός τηλεοπτικός σταθμός Αλ Τζαζίρα, τέσσερις ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν γύρω στις 02:00 (τοπική ώρα) κοντά στο κέντρο, ενώ άλλες προέρχονταν από τα βόρεια της πρωτεύουσας. Μεγάλες στήλες καπνού υψώνονταν στον ουρανό την ίδια στιγμή που οι πυροσβέστες έσπευδαν να κατασβέσουν μια πυρκαγιά που ξέσπασε σε κτίριο του κέντρου. Περίπου μία ώρα νωρίτερα, δεκάδες εκρήξεις είχαν συγκλονίσει τη νοτιοδυτική πλευρά της πόλης. Να σημειωθεί ότι πριν από την έναρξη των βομβαρδισμών δεν ακούστηκαν οι σειρήνες που προειδοποιούν για επικείμενη επίθεση ενώ και η αεράμυνα δεν απάντησε στα πυρά.

    Νασιρίγια-Ουμ Κασρ

    Το αμερικανικό δίκτυο CNN μετέδωσε ότι σφοδρές μάχες διεξήχθησαν στη Νασιρίγια, όπου αμερικανο-βρετανοί πεζοναύτες σφυροκόπησαν με πυροβολικό και ελικόπτερα Κόμπρα ιρακινούς μαχητές οχυρωμένους σε διαμερίσματα, ενώ πυρά πυροβολικού ακούστηκαν και στα βόρεια του λιμανιού Ουμ Κασρ, στον ιρακινό νότο.

    Βασόρα

    Σφοδροί αεροπορικοί βομβαρδισμοί σημειώθηκαν σήμερα λίγο πριν από τα ξημερώματα στη Βασόρα, όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του αραβικού τηλεοπτικού σταθμού Αλ Τζαζίρα από την περιοχή. Οι βομβαρδισμοί, οι ισχυρότεροι των τριών τελευταίων ημερών σύμφωνα με το δημοσιογράφο, ξεκίνησαν λίγο μετά τις 05:00 τοπική ώρα. Ο απεσταλμένος του καναλιού, που μιλούσε τηλεφωνικά από τη Βασόρα, δεν ήταν σε θέση να πει εάν υπάρχουν θύματα.

    Το Σάββατο, ο υπουργός Εμπορίου του Ιράκ, Μοχάμαντ Μεχντί Σάλεχ, είχε υποστηρίξει ότι οι αποθήκες τροφίμων της Βασόρας καταστράφηκαν την προηγούμενη ημέρα από τους "βρετανικούς βομβαρδισμούς". "Βομβάρδισαν τις αποθήκες τροφίμων, καταστρέφοντας 76.000 τόνους προϊόντων που εισήχθησαν στο πλαίσιο του προγράμματος Πετρέλαιο έναντι Τροφίμων" είπε ο υπουργός.

    Ο επικεφαλής της ιρακινής διπλωματίας, Νατζί Σάμπρι, διαμαρτυρήθηκε για την ενέργεια αυτή στο γ.γ. του ΟΗΕ, Κόφι Αναν, σύμφωνα με το Αλ Τζαζίρα.

    Το Σάββατο, αεροπορικές και πυραυλικές επιθέσεις δέχτηκε η Βασόρα, όπου σύμφωνα με Βρετανούς αξιωματούχους, επλήγη κτίριο, μέσα στο οποίο είχαν κλειστεί 200 Ιρακινοί παραστρατιωτικοί. Μάχες έγιναν και γύρω από τη Βασόρα όλη νύχτα, ενώ Βρετανός αξιωματικός ανέφερε ότι απήχθησαν τέσσερις ή πέντε Βρετανοί στρατιώτες.

    Πέντε αεροπορικοί βομβαρδισμοί σημειώθηκαν το Σάββατο στην περιοχή της κουρδικής πόλης Καλάκ, από τους οποίους οι τέσσερις έπληξαν ιρακινές θέσεις στη διαχωριστική γραμμή, πολύ κοντά στα σπίτια της κοινότητας αυτής που απέχει 40 χλμ ανατολικά της Μοσούλης.

    Όπως ανέφερε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου, οι βομβαρδισμοί έγιναν από τις 23:30 του Σαββάτου μέχρι τα μεσάνυχτα, τοπική ώρα. Στις δύο επιθέσεις χτυπήθηκε το γενικό επιτελείο των ιρακινών δυνάμεων που βρίσκεται σε ένα λόφο πάνω από το Καλάκ, σε απόσταση τουλάχιστον ενός χιλιομέτρου από τα πρώτα σπίτια τη πόλης.

    Η κορυφή του λόφου αυτού αποτελεί τη διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στο ιρακινό έδαφος που ελέγχεται από τη Βαγδάτη και το "αυτόνομο" ιρακινό Κουρδιστάν. Ένας άλλος βομβαρδισμός είχε ως στόχο ιρακινές θέσεις πίσω από το λόφο και ένας τέταρτος μπροστά του.

    Ο πέμπτος έπληξε την κοινότητα Γκουέρ, στα νοτιοδυτικά του Καλάκ, πάνω στη διαχωριστική γραμμή, όπου βρίσκεται επίσης ένα αρχηγείο του ιρακινού στρατού, όπως έγινε γνωστό από κουρδικές πηγές. Απώλειες Χθες, στην πόλη Νατζάφ, τέσσερις αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν από επίθεση αυτοκτονίας Ιρακινού με παγιδευμένο αυτοκίνητο σε φυλάκιο του αμερικανικού στρατού.

    [11] Νέα στοιχεία για τα διαπλεκόμενα του πολέμου

    30/3/2003 10:02:00 πμ

    Νέα στοιχεία στα "διαπλεκόμενα του πολέμου", φέρνει στο φως, η βρετανική εφημερίδα Observer. Όπως αναφέρει σε σημερινό της δημοσίευμα, ο Αμερικανός στρατηγός εν αποστρατεία Τζέι Γκάρντνερ, ο οποίος πρόκειται να αναλάβει την επίβλεψη των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων και της ανοικοδόμησης του Ιράκ , είναι ταυτόχρονα και πρόεδρος της SY Coleman, εταιρείας παραγωγής οπλικών που εδρεύει στη Βιρτζίνια.

    Επικερδής επιχείρηση η ανακοδόμηση του Ιράκ γράφει η Observer

    Ο 64χρονος Γκάρντνερ είναι επικεφαλής της Υπηρεσίας Ανοικοδόμησης και Ανθρωπιστικής Βοήθειας του Πενταγώνου, που θα αναλάβει την ανοικοδόμηση του Ιράκ μετά τον πόλεμο, μια πολύ επικερδή επιχείρηση σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα.

    Είναι όμως ταυτόχρονα και πρόεδρος της "SY Coleman", θυγατρικής του ομίλου ηλεκτρονικών συστημάτων "L-3 Communications" που παρέχει τεχνική υποστήριξη στο σύστημα των πυραύλων Πάτριοτ οι οποίοι χρησιμοποιούνται στο Ιράκ.

    Η SY Coleman έχει επίσης εργαστεί για την ανάπτυξη του αμυντικού αντιπυραυλικού συστήματος Arrow.

    Αντιπρόεδρος της εταιρείας, σύμφωνα με την εφημερίδα, επιβεβαίωσε ότι ο Γκάρντερ, εξακολουθεί να διατηρεί τη θέση του.

    [12] Ο Ράμσφελντ υπεύθυνος για τα λάθη στο Ιράκ

    30/3/2003 9:34:00 πμ

    Ο Ντόναλντ Ράμσφελντ, είναι υπεύθυνος για την κατάσταση στο Ιράκ, σύμφωνα με Αμερικανούς στρατιωτικούς αξιωματούχους. Όπως αναφέρει το περιοδικό New Yorker, επικαλούμενο δηλώσεις τους, ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας και οι δυο αρμόδιοι υφυπουργοί του, Πολ Βόλφοβιτς και Ντάγκλας Φέιθ, αγνόησαν σκόπιμα τις συστάσεις τους για αύξηση των μονάδων που θα συμμετείχαν στις επιχειρήσεις. Όπως επισημαίνουν ο Ράμσφελντ δεν ήθελε για λόγους κόστους να αυξήσει τα χερσαία στρατεύματα. " Ήθελε να κάνει έναν φθηνό πόλεμο" επισημαίνουν χαρακτηριστικά.

    Ο Ράμσφελντ έλαβε μόνος του όλες τις αποφάσεις

    Και οι τρεις, εκτιμούν οι αξιωματούχοι ήταν παθιασμένοι με το δόγμα Σοκ και Δεος και πίστευαν ότι η νίκη ήταν εξασφαλισμένη.

    Στην πρόταση τους να αναπτυχθούν στην περιοχή του Κόλπου, τέσσερις επιπλέον μεραρχίες και να γίνει αναδιάταξη ορισμένων αρμάτων και τεθωρακισμένων οχημάτων, ο Ντόναλντ Ράμσφελντ αρνήθηκε κατηγορηματικά.

    ''Νόμιζε ότι ξέρει περισσότερα από εμάς. Αυτός έλαβε όλες τις αποφάσεις σε όλα τα στάδια'' είπε ένας στρατιωτικός αξιωματούχος.

    Κατ' επανάληψη ο Ράμσφελντ επέμεινε προσωπικά ότι θα έπρεπε να μειωθούν οι χερσαίες δυνάμεις, όπως ανέφεραν στο περιοδικό πολλοί αξιωματούχοι του Πενταγώνου, οι οποίοι ζήτησαν να τηρηθεί η ανωνυμία τους.

    Ενας από αυτούς κατηγόρησε ευθέως τον υπουργό ότι είναι άμεσα υπεύθυνος για την παρούσα κατάσταση των στρατευμάτων που έχουν ακινητοποιηθεί εδώ και αρκετές ημέρες λόγω έλλειψης εφοδίων.

    "Ο ίδιος ο Ράμσφελντ δημιούργησε αυτή την αναταραχή επειδή δεν ήθελε να υπάρχουν πολλά χερσαία στρατεύματα" στην περιοχή, εκτιμώντας ότι ο υπουργός Αμυνας ήθελε "να κάνει έναν φτηνό πόλεμο".

    Δεν έλαβε υπόψιν του ούτε την επισήμανση του Τόμι Φρανκς

    Το περιοδικό αποκαλύπτει εξάλλου ότι μετά την άρνηση της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης να επιτρέψει την ανάπτυξη αμερικανικών στρατευμάτων στο έδαφος της Τουρκίας για να ανοίξουν ένα μέτωπο στο βόρειο Ιράκ, ο διοικητής της επιχείρησης, στρατηγός Τόμι Φρανκς, ζήτησε να καθυστερήσει ο πόλεμος μέχρι οι στρατιώτες του να μπορέσουν να επέμβουν μέσω κάποιας άλλης χώρας.

    Και σ' αυτήν την περίπτωση όμως ο στρατηγός δεν εισακούστηκε από τον υπουργό.

    Το Πεντάγωνο αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο για το άρθρο του περιοδικού που πρόκειτα να κυκλοφορήσει αύριο.

    [13] Απειλoύν για νέες επιθέσεις αυτοκτονίας οι Ιρακινοί

    30/3/2003 9:09:00 πμ

    Nέες επιθέσεις αυτοκτονίας εναντίον των αμερικανο-βρετανικών στρατευμάτων προανήγγειλε ο αντιπρόεδρος του Ιράκ, Ταχά Γιασίν Ραμαντάν σε συνέντευξη τύπου που έδωσε μετά την επίθεση αυτοκτονίας που πραγματοποίησε Ιρακινός με παγιδευμένο αυτοκίνητο σε φυλάκιο του αμερικανικού στρατού, με αποτέλεσμα το θάνατο τεσσάρων Αμερικανών στρατιωτών. Σύμφωνα με πληροφορίες που έδωσε στρατιωτικός αξιωματούχος στο πρακτορείο Reuters αμερικανικά στρατεύματα από την 82η αερομεταφερόμενη Μεραρχία έφθασαν κοντά στην Νασιρίγια στο νότιο Ιράκ προσκειμένου να αναλάβουν την προστασία των γραμμών ανεφοδιασμού. Στο μεταξύ, ο Ραμαντάν ενώ έκανε λόγο για άφιξη προσεχώς στο Ιράκ χιλιάδων εθελοντών Αράβων για να πάρουν μέρος στην αντίσταση.

    Ο αξιωματούχος που ζήτησε να μην κατονομαστεί ανέφερε ότι οι άνδρες της μεραρχίας έφθασαν σε αεροπορική βάση κοντά στην Νασιρίγια. Οι ιρακινές δυνάμεις έχουν ανακοινώσει ότι θα επιτεθούν σε αυτοκινητοπομπές με προμήθειες. Η Νασιρίγια βρίσκεται 375 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Βαγδάτης.

    Στο μεταξύ, κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων σε στρατιωτική βάση του Κατάρ από εκπρόσωπο της αμερικανικής Κεντρικής Διοίκησης διευκρινίστηκε ότι κατά την επίθεση αυτοκτονίας που σημειώθηκε νωρίτερα κοντά στην πόλη Νατζάφ του κεντρικού Ιράκ σκοτώθηκαν 4 άνδρες της Τρίτης Μεραρχίας Πεζικού και όχι πέντε όπως είχε αρχικά γίνει γνωστό. Σύμφωνα με πληροφορίες, το περιστατικό συνέβη όταν άγνωστος άντρας σταμάτησε με το ταξί του κοντά σε αμερικανικό μπλόκο και άρχισε να ζητά βοήθεια. Αμερικανοί στρατιώτες πλησίασαν για να δουν τι συμβαίνει και τότε το αυτοκίνητο εξερράγη. Αδιευκρίνιστο παραμένει εάν ο οδηγός του αυτοκινήτου ήταν μόνος ή είχε επιβάτη στο ταξί.

    Να σημειώσουμε ότι πριν από λίγες ημέρες ο μουφτής της Συρίας, σείχης Αχμάντ Καφτάρο, ο ανώτερος θρησκευτικός ηγέτης των Μουσουλμάνων της Συρίας κάλεσε τους Μουσουλμάνους να εξαπολύσουν επιθέσεις αυτοκτονίας εναντίον των Αμερικανών και Βρετανών ''εισβολέων''.

    ''Καλώ τους Μουσουλμάνους να χρησιμοποιήσουν όλα τα δυνατά μέσα για να αποτύχει η επίθεση, συμπεριλαμβανομένων των επιθέσεων αυτοκτονίας, εναντίον των εισβολέων'', τονίζει ο σείχης Καφτάρο σε ανακοίνωσή του την οποία έστειλε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

    ''Η αντίσταση απέναντι στους εισβολείς είναι υποχρέωση όλων των Μουσουλμάνων, αλλά κυρίως των Μουσουλμάνων του Ιράκ'', τονίζει ο μουφτής.

    [14] Στο πλευρό των στρατιωτών τους οι Βρετανοί πολίτες

    30/3/2003 8:31:00 πμ

    Να παραμείνουν τα βρετανικά στρατεύματα στο Ιράκ μέχρι τη νίκη, επιθυμεί τώρα, το 84% των Βρετανών, σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου ICM, η οποία δημοσιεύεται στην εφημερίδα News of the World. Αντίθετα, μόλις το 11% επιθυμεί την επιστροφή τους στην πατρίδα. Σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση, τουλάχιστον οι μισοί Βρετανοί υποστηρίζουν τις ενέργειες του Τόνι Μπλερ σε ότι αφορά τον πόλεμο, ενώ το 39% τις αποδοκιμάζει. Παράλληλα, σε ποσοστό 58% οι Βρετανοί ζητούν από τα ΜΜΕ της χώρας, να στηρίζουν το ηθικό των στρατιωτών. Αξίζει ωστόσο να επισημανθεί ότι στη δημοσκόπηση που διεξήχθη το διάστημα 28-29 Μαρτίου, ερωτήθηκαν 510 άτομα, οι μισοί δηλαδή από όσους συνήθως ερωτώνται από τα ινστιτούτα δημοσκοπήσεων.

    [15] Αυστραλία: Υποτιμήθηκε η αντίσταση των Ιρακινών

    30/3/2003 5:09:00 πμ

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποτίμησαν την αντίσταση που θα πρόβαλαν οι Ιρακινοί στρατιώτες και η τακτική ανταρτοπόλεμου που ακολουθούν οι τελευταίοι έχει καθυστερήσει κάποιες φάσεις της προέλασης των αμερικανικών στρατευμάτων, υποστήριξε σήμερα ο υπουργός Αμυνας της Αυστραλίας, Ρόμπερτ Χιλ. Ο υπουργός τόνισε πάντως ότι παρά την αναπάντεχη αντίσταση, η προέλαση προς τη Βαγδάτη εξελίχθηκε γρηγορότερα απ' ότι αναμενόταν και ότι ''χιλιάδες'' Ιρακινοί στρατιώτες μπορεί να έχουν σκοτωθεί.

    ''Νομίζω ότι υποτίμησαν το ρόλο των παραστρατιωτικών στις πόλεις και τις κωμοπόλεις'' είπε ο Χιλ σε συνέντευξη του σε τηλεοπτικό κανάλι. ''Ήταν σαφώς τμήμα του αμυντικού σχεδίου και πολέμησαν σκληρά και ασφαλώς έπαιξαν ρόλο σε ορισμένες καθυστερήσεις'' πρόσθεσε, τονίζοντας ότι η ιρακινή τακτική να ντύνει στρατιώτες με πολιτικά ρούχα, να χρησιμοποιεί καμικάζι και να τοποθετεί όπλα σε κατοικημένες περιοχές μπορεί να οδηγήσει στην αύξηση των θυμάτων μεταξύ των αμάχων.

    Όπως είπε, η μάχη μέσα στην πόλη για την κατάληψη της Βαγδάτης είναι ένα σενάριο που οι συμμαχικές δυνάμεις προσπαθούν να αποφύγουν πείθοντας την ιρακινή κυβέρνηση ότι δεν μπορεί να νικήσει και ότι δεν αξίζει να θυσιάσει πολλούς αθώους ανθρώπους.

    ''Όμως και πριν φτάσουν τα στρατεύματα στη Βαγδάτη η κατάσταση είναι δύσκολη επειδή έξω από τη Βαγδάτη η Ρεπουμπλικανική Φρουρά έχει καταφύγει σε χωριά και μικρές πόλεις και τα χρησιμοποιεί για προστασία. Έτσι, οι αμερικανικές χερσαίες δυνάμεις, χρησιμοποιώντας βαρέα άρματα, πρέπει να περάσουν μέσα από αυτά'', είπε ο ίδιος.

    [16] Κουκ: Εκτός Ιράκ οι Bρετανοί στρατιώτες

    30/3/2003 1:28:00 πμ

    Με συνέντευξή του στη βρετανική εφημερίδα "Sundey Mirror'' ο πρώην υπουργός στην κυβέρνηση Μπλερ, Ρόμπιν Κουκ, η παραίτησή του οποίου ήταν το σοβαρότερο πολιτικό πλήγμα για τον βρετανό πρωθυπουργό στην παρούσα πολεμική συγκυρία, προέβλεψε ότι ο πόλεμος στο Ιράκ μπορεί να ''σωρεύσει για μακρό χρονικό διάστημα μίσος για τη Δύση'' στον αραβικό κόσμο. Τόνισε επίσης ότι έπραξε το καθήκον του παραιτούμενος από το υπουργικό αξίωμα εξαιτίας του ''αιματηρού και άσκοπου αυτού πολέμου'', ζήτησε δε με έμφαση "να αποσυρθούν οι βρετανικές στρατιωτικές δυνάμεις από το Ιράκ", πριν "εξοντωθεί (στο Ιράκ) μεγάλος αριθμός στρατιωτών μας".

    Ο Ρόμπιν Κουκ, που παραιτήθηκε από υπουργός αρμόδιος για τις σχέσεις με το κοινοβούλιο, επικρίνει επίσης τον πρόεδρο των ΗΠΑ, επειδή υπήρξε ''υπεραισιόδοξος'', ότι τα αμερικανικά στρατεύματα στο Ιράκ θα νικήσουν άνετα και ο ιρακινός στρατός θα συνθηκολογήσει πολύ γρήγορα άνευ όρων.

    ''Κανένας δεν αρχίζει πόλεμο στηριζόμενος στην υπόθεση ότι θα συνεργαστεί μαζί του ο εχθρός! Αυτό ατυχώς, όμως, έπραξε ο πρόεδρος Μπους'', τόνισε σχετικά ο Ρόμπιν Κουκ, ο οποίος έχει διατελέσει σε προηγούμενη κυβέρνηση και επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας.

    [17] Δυναμικό αντιπολεμικό ''Οχι'' από χιλιάδες

    30/3/2003 11:46:00 πμ

    Μαζικές αντιπολεμικές διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν χθες για άλλη μια φορά στις ΗΠΑ, την ώρα που ο Αμερικανός πρόεδρος Μπους διαβεβαίωνε ότι η στρατηγική που ακολουθείται στον πόλεμο είναι η καλύτερη για την ανατροπή του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν. Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε η αστυνομία, στη Βοστώνη 25.000 άνθρωποι και στο Χάρισμπεργκ άλλοι 8000, κατέβηκαν στους δρόμους δηλώνοντας τον αποτροπιασμό τους για την πολιτική του προέδρου τους. Παράλληλα, μια μικρότερη, σε σχέση με αντίστοιχες προηγούμενες. διαδήλωση για την υποστήριξη των στρατευμάτων που πολεμούν στο Ιράκ, πραγματοποιήθηκε μπροστά από το δημαρχείο του Σαν Φρανσίσκο. Ανάλογες διαμαρτυρίες σημειώθηκαν σε πόλεις της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Πολωνίας, της Ελβετίας, της Τουρκίας και του Λιβάνου.

    Δεν έλλειψαν οι συλλήψεις - Το μεγάλο ραντεβού στο Λονδίνο, στις 12 Απριλίου

    Αν και μικρότερες σε όγκο από τις προηγούμενες, οι διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν κατά την Παρασκευή, δέκατη ημέρα του πολέμου στο Ιράκ διακρίθηκαν από ιδιαίτερο πάθος και μαχητικότητα, ενώ για την Κυριακή προγραμματίζονται και άλλες παρόμοιες εκδηλώσεις σε πολλές μεγαλουπόλεις της Ευρώπης και όχι μόνο.

    Πάνω από 100.000 διαδηλωτές κατέκλυσαν το Σάββατο τους δρόμους του Βερολίνου και πολλών ακόμα μεγαλουπόλεων της Γερμανίας εκφράζοντας τα αντιπολεμικά τους αισθήματα. Περίπου σαράντα χιλιάδες διαδηλωτές σχημάτισαν μία ανθρώπινη αλυσίδα μήκους 50 χιλιομέτρων ενώνοντας έτσι συμβολικά τις πόλεις Μίνστερ και Οσναμπρικ, εκεί όπου υπογράφηκαν οι δύο ειρηνευτικές συμφωνίες που έθεσαν τέλος στον Τριακονταετή Πόλεμο (1618-1648).

    Στην Κωνσταντινούπολη τα ΜΑΤ συνέλαβαν 32 άτομα στη διάρκεια δύο διαδηλώσεων, όταν 150 περίπου διαδηλωτές της αριστεράς αρνήθηκαν να διαλυθούν σύμφωνα με σύσταση της αστυνομίας και προσπάθησαν να πραγματοποιήσουν πορεία προς την πλατεία Ταξίμ, στον ευρωπαϊκό τομέα της Πόλης. Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή οι δυνάμεις ασφαλείας προσπάθησαν να τους διαλύσουν με δακρυγόνα, ενώ εκείνοι απαντούσαν με ρόπαλα. Η αστυνομία κατάβρεξε τους διαδηλωτές με κόκκινη μπογιά ώστε να είναι πιο εύκολη η σύλληψή τους.

    Στη Βαρσοβία σημειώθηκαν συγκρούσεις με την αστυνομία, όταν ορισμένοι διαδηλωτές πέταξαν αυγά και αυτοσχέδιες βόμβες κατά του κτιρίου της αμερικανικής πρεσβείας, ενώ οι διαδηλωτές αποκαλούσαν με τα συνθήματά τους την πολωνική ηγεσία "ανδρείκελα του Μπους" και φώναζαν: ''Αυτός είναι ο δικός μας κόσμος, δεν θα σας αφήσουμε να τον καταστρέψετε!''

    Στις 12 Απριλίου εξάλλου προγραμματίζεται μία πολύ μεγάλη αντιπολεμική διαδήλωση στο Λονδίνο, κυριότερο σύμμαχο των ΗΠΑ στον πόλεμο αυτό κατά του Ιράκ.

    Στην Λωρίδα της Γάζας διαδήλωσαν, για δέκατη ημέρα, κατά της αμερικανο-βρετανικής επίθεσης στο Ιράκ χιλιάδες Παλαιστίνιοι, δήλωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου. Οι διαδηλωτές κρατούσαν πορτραίτα του Σαντάμ Χουσεΐν και του Γιάσερ Αραφάτ και φώναζαν συνθήματα κατά του προέδρου Μπους και του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Αναν.

    [18] Χάθηκαν τα ίχνη δυο Αμερικανών δημοσιογράφων

    30/3/2003 10:51:00 πμ

    Η τύχη των δυο δημοσιογράφων της εφημερίδας Long Island Newday, αγνοείται σύμφωνα με τον διευθυντή σύνταξης της εφημερίδας Αντονι Μάρο, ο οποίος επιπλέον εκτιμά ότι ίσως να κρατούνται από τις ιρακινές αρχές. Ο 33χρονος Βρετανός δημοσιογράφος Ματ ΜακΑλεστερ και ο 29χρονος περουβιανός φωτογράφος Μόιζες Σαμάν είχαν για τελευταία φορά επικοινωνία με την εφημερίδα τους την προηγούμενη Δευτέρα. Διέμεναν στο ίδιο ξενοδοχείο μαζί με τους υπόλοιπους δημοσιογράφους. Συνάδελφοι τους, ανέφερεραν ότι επρόκειτο να απελαθούν γιατί έληξε η βίζα τους.

    [19] ''Σείεται'' από τις αντιπολεμικές διαδηλώσεις η Ασία

    30/3/2003 9:13:00 πμ

    Περισσότεροι από 100 ξένοι συγκεντρώθηκαν σήμερα σε ένα πάρκο στη διπλωματική συνοικία του Πεκίνου για να διαμαρτυρηθούν για τον πόλεμο στο Ιράκ, όπως μετέδωσε το επίσημο κινεζικό πρακτορείο "Νέα Κίνα". Οι διαδηλωτές, που προέρχονταν από διάφορες χώρες, κυρίως από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία, έφεραν πλακάτ που έγραφαν "Όχι στον πόλεμο" και "Ειρήνη". Χιλιάδες άνθρωποι από ολόκληρη την Μαλαισία διαδήλωσαν χθες στην Κουάλα Λουμπούρ την αντίθεσή τους στον ιρακινό πόλεμο, γράφει σήμερα τοπική εφημερίδα. Εξάλλου, μεγάλη διαδήλωση οργανώνεται σήμερα και στην Τζακάρτα της Ινδονησίας. Οι οργανωτές, ένας συνασπισμός μουσουλμανικών κινημάτων, εκτιμούν ότι θα κατεβάσουν στους δρόμους περίπου 1.000.000 άτομα.

    Οι Μαλαισιανοί διαδηλωτές, με επικεφαλής τον υπουργό Νέας Γενιάς και Αθλητισμού Χισαμουντίν Χουσείν πραγματοποίησαν πορεία ενός χιλιομέτρου στο κέντρο της πρωτεύουσας. Στην πορεία συμμετείχαν μη κυβερνητικές οργανώσεις, εργαζόμενοι σε κυβερνητικές υπηρεσίες, μαθητές και φοιτητές. Η πορεία έληξε στο σημείο όπου ο πρώτος πρωθυπουργός της Μαλαισίας κήρυξε την ανεξαρτησία της χώρας από τη Βρετανία το 1957.

    Στην Κίνα, η προαναφερθείσα διαδήλωση, όπως και δύο άλλες, στο πάρκο Τσαογιάνγκ και στο πανεπιστήμιο της πρωτεύουσας, γίνονται μετά από άδεια που εξασφάλισαν οι οργανωτές από τις αρχές της πόλης. Είναι οι πρώτες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας κατά του πολέμου που λαμβάνουν άδεια για να πραγματοποιηθούν, με περιορισμένη συμμετοχή και υπό αστυνομική επιτήρηση, καθώς οι κινεζικές αρχές φοβούνταν ότι οι διαδηλωτές θα επωφελούνταν από την ευκαιρία αυτή για να προβάλουν άλλα αιτήματα.

    [20] All Star Game: Νότος-Βορράς 74-67

    30/3/2003 4:56:00 πμ

    Τη δυναμική του ελληνικού μπάσκετ απέδειξαν ορισμένα από τα πιο καλά ταλέντα που διαθέτει η Ελλάδα στο κλειστό της Χαλκίδας. Οι ελπίδες του Νότου και του Βορρά έπαιξαν έναν όμορφο αγώνα, που άνοιξε την αυλαία των εκδηλώσεων του 11ου "All Star Game" και έληξε με νίκη της ομάδας του Νότου με 74-67. Ο αγώνας ήταν ντέρμπι δίχως αμφιβολία. Ο Νότος είχε το προβάδισμα στη μεγαλύτερη διάρκεια του αγώνα, όμως δεν μπορούσε να ξεφύγει στο σκορ, καθώς ο Βοράς έβρισκε τον τρόπο να είναι κοντά. Στο τελευταίο πεντάλεπτο με τους Ταπούτο και Ζήση να καθαρίζουν οι "νότιοι" έφτασαν στη νίκη, ωστόσο αξίζει να σημειωθεί πως σημαντική ήταν η απουσία του Σοφοκλή Σχορτσιανίτη. Ο σέντερ του Ηρακλή έχει υποχρεώσεις στο σχολικό πρωτάθλημα και δεν μετείχε, κάτι ασφαλώς που αποδυνάμωσε πολύ τους "βόρειους". Τα δεκάλεπτα: 20-16, 37-35, 60-54, 74-67. Η μεγάλη γιορτή του μπάσκετ μεταδίδεται απευθείας από τη ΕΤ-1. Σήμερα Κυριακή από τις 18.00 μέχρι τις 21.00 θα μεταδοθεί το παιχνίδι που παραδοσιακά διεξάγεται ανάμεσα στους Έλληνες και ξένους μπασκετμπολίστες, το οποίο αποτελεί και το κύριο μέρος της φετινής διοργάνωσης.

    Από τους Έλληνες συμμετέχουν οι Δήμος Ντικούδης, Δημήτρης Διαμαντίδης, Φραγκίσκος Αλβέρτης, Δημήτρης Παπανικολάου, Αντώνης Φώτσης, Γιώργος Διαμαντόπουλος και άλλοι και από τους ξένους του ελληνικού πρωταθλήματος οι Μορίς Έβανς, Λάρι Αγιούζο, Αντριου Μπετς, Τέομαν Αλιμπέγκοβιτς, Ιμπραΐμ Κουτλουάι, Τζέιμς Χαντλόγκεν και άλλοι.

    Θα πραγματοποιηθούν ακόμα διαγωνισμοί τριπόντων (Νίκος Χατζής, Λάρι Αγιούσο, Ιμπραΐμ Κουτλουάι, Μίλαν Τόμιτς) και καρφωμάτων (Αντώνης Φώτσης, Μορίς Έβανς, Τάιρον Νέσμπι, Δημήτρης Διαμαντίδης, Χρήστος Ταπούτος).

    Μια γιορτή γεμάτη θέαμα, με τους καλύτερους να επιβραβεύονται.

    Περιγραφή: Δημήτρης Χατζηγεωργίου, Παναγιώτης Περπερίδης

    [21] Παγκόσμια Hμέρα Aντισύλληψης

    30/3/2003 4:29:00 πμ

    Στο δικαίωμα επιλογής των ζευγαριών για τη στιγμή που θα αποφασίσουν να αποκτήσουν παιδί, αποφεύγοντας μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη με όλες τις δυσάρεστες συνέπειες και κυριώτερη την έκτρωση, είναι αφιερωμένη η 30η Mαρτίου που έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Hμέρα Aντισύλληψης. Aντισύλληψη σημαίνει ευθύνη, συνειδητοποίηση του ρόλου της γυναίκας και των ορίων της, αγάπη για τον εαυτό της και το σύντροφό της. H απελευθέρωση της γυναίκας, η φιλελευθεροποίηση των σεξουαλικών σχέσεων, η μάστιγα του AIDS και τα δημογραφικά στοιχεία, είναι μερικές από τις παραμέτρους που δημιουργούν νέα δεδομένα και απαιτήσεις για την ανάγκη λήψης αντισυλληπτικών μέτρων.

    Το αντισυλληπτικό δισκίο

    Πάνω από 1.6 εκατομμύρια νεαρά ζευγάρια ξεκινούν κάθε χρόνο τη σεξουαλική και αναπαραγωγική τους ζωή, σύμφωνα με ανακοίνωση που έγινε πρόσφατα στο Πεκίνο, στο "Διεθνές Συνέδριο για τον Πληθυσμό και την Ανάπτυξη", γεγονός που καθιστά αναμφισβήτητα επιτακτική την ανάγκη έγκαιρης και έγκυρης ενημέρωσής τους για την επιλογή της αντισυλληπτικής μεθόδου που θα ακολουθήσουν.

    Στον ήδη, σεξουαλικά και αναπαραγωγικά, ενεργό πληθυσμό της Ευρώπης και των Ηνωμένων Πολιτειών, η πιο συχνή αντισυλληπτική μέθοδος είναι το αντισυλληπτικό δισκίο (ΑΔ).

    Το ΑΔ δημιουργήθηκε το 1958 από ένα διακεκριμένο επιστήμονα τον G. Pincus με την ενθάρρυνση και τη στήριξη της Margaret Sanger, μιας γυναίκας που διαπνεόταν από ανθρωπιστικά αισθήματα και επρόκειτο να γίνει η ιδρύτρια του Οικογενειακού Προγραμματισμού παγκοσμίως.

    Aπό τότε, το ΑΔ κυριάρχησε ανάμεσα στις αντισυλληπτικές μεθόδους, παρότι σε ορισμένες από τις επιπλοκές του, έχει δοθεί αδικαιολόγητα μεγάλη έμφαση.

    Η δράση του οφείλεται στη χρήση ορμονών, οιστρογόνων και προγεστερινοειδών σε διάφορες δοσολογίες, που αλλάζουν κατά τη διάρκεια του κύκλου (μονοφασικό- διφασικό- τριφασικό) ή και επιπέδων δόσεων, όπως είναι τα νεότερα αντισυλληπτικά δισκία.

    Σήμερα κυκλοφορούν και τα πολύ χαμηλής δοσολογίας ΑΔ που περιέχουν ως προγεσταγόνο τις ουσιές: dienogester, drospirenone, gestodene και desogestrel.

    Χρήσιμες πληροφορίες

    Το ΑΔ κατηγορήθηκε αδικαιολόγητα ότι αυξάνει το ποσοστό καρκίνου του μαστού, της εμφάνισης εν τω βάθει θρομβοφλεβίτιδος, καθώς και ισχαιμικών επεισοδίων στον εγκέφαλο, την καρδιά και τους πνεύμονες.

    Τα παραπάνω δεν έχουν βρει ανταπόκριση σε μεγάλο βαθμό μελετών. Όμως, δεν υπάρχει λόγος οι γυναίκες να φοβούνται το ΑΔ διότι, οι χρήστριες ΑΔ είναι περισσότερο ενημερωμένες και εξοικειωμένες αφού επισκέπτονται συχνότερα το γιατρό τους, σε σύγκριση με τις μη χρήστριες, πράγμα το οποίο είναι σημαντικό για την πρόληψη και την ανίχνευση των γυναικολογικών καρκίνων σε πρώιμα στάδια.

    Το ποσοστό χρήσης του ΑΔ στις προηγμένες χώρες είναι πολύ υψηλό. Στην Ελλάδα είναι μόλις 2.9%, ποσοστό ιδιαίτερα χαμηλό, το χαμηλότερο στην Ευρώπη. Το ΑΔ είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθεί και σε νεαρή ηλικία, χωρίς επιπτώσεις και σε όλη τη σεξουαλική και αναπαραγωγική περίοδο της γυναίκας. Πρέπει να χορηγείται με ιατρική συνταγή, το χρονικό διάστημα λήψης καθορίζεται από τον ιατρό και συνιστάται επικοινωνία με αυτόν, μετά τη συμπλήρωση του πρώτου εξαμήνου.

    H πρόληψη μιας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης προσδιορίζει ουσιαστικά την έννοια του οικογενειακού προγραμματισμού.

    Τα κέντρα Οικογενειακού Προγραμματισμού, που λειτουργούν σε ορισμένα Νοσοκομεία, έχουν στόχο να προασπίζουν τη σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία παρέχοντας κλινικό και συμβουλευτικό έργο που αφορά τις αντισυλληπτικές μεθόδους, τα Σεξουαλικά Μεταδιδόμενα Νοσήματα, την υπογονιμότητα, την επιθυμητή και ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη, την έκτρωση και την ψυχολογική υποστήριξη μετά από αυτή.

    Στα πλαίσια των παραπάνω, η Ελληνική Εταιρεία Οικογενειακού Προγραμματισμού, σε συνεργασία με το Τμήμα Οικογενειακού Προγραμματισμού της Β' Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινικής του Αρεταιείου Νοσοκομείου, διοργανώνει επί σειρά ετών ενημερωτικές συζητήσεις σε σχολεία, Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων, Δήμους, Φοιτητές Ιατρικής και Επαγγελματιών Υγείας.

    Επίσης, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, δέχεται μαθητές και εκπαιδευτικούς στα πλαίσια Προγραμμάτων Αγωγής Υγείας, στο Τμήμα Οικογενειακού Προγραμματισμού του Νοσοκομείου.

    Τα οφέλη του Αντισυλληπτικού Δισκίου είναι:

    Η ρύθμιση των διαταραχών του κύκλου κυρίως σε νεαρές γυναίκες Η βελτίωση των συμπτωμάτων της δυσμηνόρροιας και του προεμμηνορυσιακού συνδρόμου Η σμίκρυνση των κύστεων της ωοθήκης Η πρόληψη της εξωμητρίου κύησης Η μείωση ανάπτυξης καρκίνου των ωοθηκών και του ενδομητρίου Η βελτίωση της οστικής μάζας.

    Περισσότερες πληροφορίες: Γ. Kρεατσάς, Kαθηγητής Mαιευτικής-Γυναικολογίας Πανεπιστημίου Aθηνών, Πρόεδρος Eλληνικής Eταιρείας Mαιευτικής Γυναικολογίας, N. Σαλάκος, Mαιευτήρας-Γυναικολόγος, Πρόεδρος Eλληνικής Eταιρείας Oικογενειακού Προγραμματισμού.

    Tηλ.: 210 72 17 835

    Tηλ.: 6944 436 143

    MEDLINE:

    Tηλ.: 210 67 73 316

    e-mail: medline@otenet.gr

    O γιατρός σας θα σας απαντήσει:

    Ποιες αντισυλληπτικές μέθοδοι υπάρχουν Ποια είναι τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα καθεμιάς Ποια είναι η καταλληλότερη για σας Tι είναι τα αντισυλληπτικά δισκία Πόσων ειδών αντισυλληπτικά δισκία υπάρχουν Ποια είναι τα καταλληλότερα αντισυλληπτικά δισκία για σας Πως πρέπει να τα παίρνετε Πως δρουν Ποια τα οφέλη Ποιές είναι οι πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες Tι πρέπει να κάνετε σε διάφορες καταστάσεις H γνώση σας εξασφαλίζει Kαλύτερη αποτελεσματικότητα και μεγαλύτερη ασφάλεια

    Στην Ελλάδα οι εκτρώσεις παραμένουν σε υψηλά επίπεδα

    Tη χρήση του προφυλακτικού ή τη μέθοδο της διακεκομμένης συνουσίας επιλέγουν τα ζευγάρια στη χώρα μας για να αποφύγουν μία ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη, ενώ μονο 3 στις 100 γυναίκες χρησιμοποιούν το αντισυλληπτικό χάπι,καθώς ακόμα δεν εμπιστεύονται τις αντισυλληπτικές μεθόδους, επειδή φοβούνται διάφορους μύθους γύρω από αυτό κάτι που σε μεγάλο βαθμό είναι αδικαιολόγητο.

    Αυτά επισήμαναν σε συνέντευξη Τύπου ο καθηγητής Μαιευτικής-Γυναικολογίας Γ. Κρεατσάς και ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Οικογενειακού Προγραμματισμού κ. Ν. Σαλάκος, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αντισύλληψης την Κυριακή 30 Μαρτίου.

    Στην Ελλάδα οι εκτρώσεις αν και έχουν μειωθεί κατά 25-30% τα τελευταία χρόνια, λόγω της ευρύτερης χρήσης του προφυλακτικού και του φόβου για τη μετάδοση του ιού του AIDS, παραμένουν σε υψηλά επίπεδα και φτάνουν τις 150.000 το χρόνο.

    Αριθμός που είναι πολύ μεγαλύτερος από τις γεννήσεις οι οποίες κυμαίνονται περίπου στις 106.600.

    Ο δείκτης γονιμότητας των Ελληνίδων είναι μόλις 1,2 και θεωρείται ο χαμηλότερος της Ευρώπης μαζί με τον αντίστοιχο της Ιταλίας. Αυτά συμβαίνουν όταν το κατώτατο όριο για την ανανέωση του πληθυσμού είναι 2,1 παιδιά που πρέπει να αντιστοιχούν σε κάθε γυναίκα. Όπως τόνισαν οι κ. κ. Κρεατσάς και Σαλάκος, ο ιδανικός συνδυασμός για την αποφυγή ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης και μετάδοσης διαφόρων νοσημάτων, είναι η χρήση προφυλακτικού με κάποια αντισυλληπτική μέθοδο, όπως το χάπι ή το σπιράλ.

    Η χρήση του προφυλακτικού, ειδικά από άτομα με συχνή εναλλαγή συντρόφων, είναι αναγκαία καθώς παρατηρείται έξαρση των σεξουαλικώς μεταδιδομένων νοσημάτων τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας, όπως ο ιός των κονδυλωμάτων, ο έρπης αλλά και η σύφιλη.

    [22] Tο τρενάκι των χαρτονιών

    30/3/2003 6:20:00 πμ

    Ανάμεσα στα κανονικά δρομολόγια του τραίνου με τους κλιματιζόμενους συρμούς, υπάρχει ένα διαφορετικό δρομολόγιο στο Μπουένος Αϊρες τελευταία. Μια μικρή πινακίδα στο παράθυρο του μηχανοδηγού γράφει πως είναι ''ειδικό''. Τα καθίσματα έχουν ξηλωθεί ώστε να δημιουργηθεί χώρος για τα καροτσάκια των σούπερ-μάρκετ, που σέρνουν μαζί τους οι επιβάτες. Δεν υπάρχουν φώτα. Τα παράθυρα είναι καλυμένα με σκουριασμένο σύρμα, αντί για τζάμια. Τα βαγόνια μυρίζουν μαριχουάνα. Αυτό είναι το ''Ελ Καρτονέρο'', ένα δρομολόγιο από τα απομεινάρια αυτής που ήταν κάποτε η βιομηχανική περιοχή της πρωτεύουσας, ως τις πιο πλούσιες συνοικίες της. Μεταφέρει τους ''καρτονέρος'' ανθρώπους που συλλέγουν και πωλούν χαρτοκιβώτια για ανακύκλωση, προκειμένου να βγάλουν μερικά χρήματα, εν μέσω της χειρότερης οικονομικής κρίσης που αντιμετώπισε ποτέ η Αργεντινή.

    Το 60% ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας

    Eίναι ένα αξιοθρήνητο τραίνο, αλλά είναι κι αυτό μέρος ενός ισχυρού συμβολισμού: οι αρχές και η κοινωνία της Αργεντινής βοηθούν ενεργά τον στρατό των ρακοσυλλεκτών που έχει καταλάβει, θα έλεγε κανείς, το πάλαι ποτέ ''Παρίσι του Νότου''.

    Μπορεί η Αργεντινή να δείχνει αχνά σημάδια οικονομικής ανάκαμψης μετά από τέσσερα χρόνια ύφεσης, αλλά ολόκληρες οικογένειες, ανάμεσά τους και πρώην εξειδικευμένοι εργαζόμενοι σε εργοστάσια, συρρέουν στα τραίνα για να κάνουν μια δουλειά που τους φέρνει 50 πέσος (15 ευρώ περίπου), την εβδομάδα.

    Ο Αλμπέρτο Αγιούντα, ένας βαφέας, κάνει αυτή την δουλειά για μόλις πέντε μήνες, αλλά δεν βλέπει καμμία πιθανότητα να επιστρέψει σε μια κανονική δουλειά.

    Κάθε μέρα, παίρνει το τραίνο και κάνει ένα δρομολόγιο δύο ωρών ως την κομψή συνοικία Μπελγκράνο, όπου αρχίζει να κάνει κύκλους μαζί με τη γυναίκα του και το καροτσάκι του.

    ''Είναι φρικτό. Αλλά στα 53 μου, ποιος να μου προσφέρει δουλειά'', αναρωτιέται, καθώς ψάχνει προσεκτικά στα σκουπίδια μπροστά σε εμπορικά κέντρα και καταστήματα.

    Το ποσοστό ανεργίας στην Αργεντινή επισήμως βρίσκεται κοντά στο 25%.

    Θα χρειασθούν χρόνια, λένε μελέτες, για να σταθεί ξανά στα πόδια της μια οικονομία που συνετρίβη από την κακοδιαχείριση και ένα βουνό χρεών.

    Σχεδόν 60% του πληθυσμού της χώρας, 36 εκατομμύρια ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας.

    Δέκα εκατομμύρια άνθρωποι ζουν στην απόλυτη εξαθλίωση.

    Πεινούν, σε έναν τόπο που κάποτε θεωρείτο ο σιτοβολώνας του κόσμου. Ο ανθρωπολόγος Φρανσίσκο Σουάρεζ λέει ότι οι ''καρτονέρος'' ήταν είδος υπό εξαφάνιση πριν από δέκα χρόνια. Αρχισε να επιστρέφει μαζί με την ύφεση, στα μέσα της δεκαετίας του '90.

    Η υποτίμηση του νομίσματος, τον Ιανουάριο του 2002, επιτάχυβε την διαδικασία: προϊόντα όπως το χαρτί και ο χαλκός έγιναν, ξάφνου, πολύ ακριβά για να εισαχθούν. Και η ανακύκλωσή τους έγινε αναγκαιότητα.

    ''Η δραστηριότητα μεγεθύνθηκε ραγδαία, λόγω της αναγκαιότητας για αυτά τα προϊόντα, αλλά και της εμβαθυνόμενης κοινωνικής κρίσης'', λέει ο Σουάρεζ. Κανείς δεν ξέρει πόσοι είναι εκεί έξω.

    Ούτε η κυβέρνηση.

    Ο Σουάρεζ υπολογίζει ότι στην πρωτεύουσα δουλεύουν 10.000 καροτσάκια -- και άλλα 30.000 ως 40.000 στην ευρύτερη μητροπολιτική περιοχή. Στο Δημαρχείο του Μπουένος Αϊρες, οι αξιωματούχοι παραδέχονται ανοιχτά ότι η εξάπλωση των ''καρτονέρος'' τους έχει καταλάβει εξαπίνης.

    ''Ειλικρινά'', λέει ο Εδουάρδο Επστέιν, γραμματέας του Δήμου υπεύθυνος για το περιβάλλον, ''πριν από ένα χρόνο δεν ήμασταν έτοιμοι να εργαστούμε μαζί με τους 'καρτονέρος', όπως σήμερα''. Η Δημαρχία έχει αλλάξει στάση. Τον Δεκέμβριο, πέρασε ένα νόμο που νομιμοποιεί την συλλογή απορριμάτων, που ήταν ποινικώς κολάσιμη από την εποχή της στρατιωτικής δικτατορίας (1976-1983).

    Ο Δήμος επανασχεδιάζει τα συμβόλαια συλλογής σκουπιδιών

    Ο Δήμος καλεί τους κατοίκους να βάζουν τα ανακυκλώσιμα υλικά σε χωριστές πράσινες σακούλες, ώστε οι ''καρτονέρος'' να μην κινδυνεύουν να τραυματιστούν. Και ξεκίνησε ένα πρόγραμμα εμβολίων κατά του τετάνου για τους ρακοσυλλέκτες.

    Η δημαρχία επανασχεδιάζει τα συμβόλαια συλλογής σκουπιδιών για να συμπεριλάβει τους ''καρτονέρος'' σ' αυτά πέρυσι, οι εταιρίες διαχείρισης απορριμάτων, που πληρώνονται βάσει των ποσοτήτων σκουπιδιών που θάβουν, κατηγορούσαν τους ''καρτονέρος'' ότι τους έκλεβαν τα σκουπίδια ''τους''.

    Η Δημαρχία δουλεύει με ένα δίκτυο ανθρώπων και ο Επστέιν συναντάται κάθε εβδομάδα μαζί τους.

    Αυτό που συζητάται είναι το πώς θα ''κανονικοποιηθεί'' η εργασία του καθαρισμού της πόλης με συμμετοχή και των ''καρτονέρος''.

    Στις συναντήσεις χρησιμοποιούν πολιτικώς ορθούς όρους: είναι οι ''συλλέκτες'', όχι οι ''καρτονέρος''.

    Στο Σεΐμπο, σχεδιάζεται να αποκτήσουν με αυτό τον τρόπο σταθερό εισόδημα 100 οικογένειες.

    Ωστόσο στο Μπουένος Αϊρες πλησιάζουν εκλογές. Ενας από τους επικρατέστερους υποψηφίους, ο Μαουρίτσιο Μάκρι, του οποίου η οικογένεια εμπλέκεται σε ένα συμβόλαιο απολύμανσης της πόλης, λέει ότι θα βρει μια ''δραστική λύση στο πρόβλημα των 'καρτονέρος'''.

    Τους θεωρεί "κλέφτες": φοροαποφεύγουν, δηλώνει, και καταστρέφουν την εικόνα της πόλης.

    ''Η κυβέρνηση δεν καταλαβαίνει τι θυσία κάνουμε'', λέει η 63χρονη Ντίνα Βάργκας, η σύζυγος του Αλμπέρτο Αγιούντα. ''Θα έπρεπε να έλθει στους δρόμους, να δει πώς ταξιδεύουν οι 'καρτονέρος', να δει πώς δουλεύουμε στις τρεις το πρωί''.

    Οποιον ''καρτονέρο'' κι αν ρωτήσει κανείς τι θα ζητούσε από την κυβέρνηση, η απάντηση είναι η ίδια: μια κανονική δουλειά, με αξιοπρεπή μισθό, ωράριο και δυνατότητα μεταφοράς. ''Δεν είναι ζωή αυτή'', λέει ο Αγιούντα.

    ''Πόσο θα διαρκέσω έτσι; Σ'ενα χρόνο θα'χω φύγει και ποιος θα με θυμάται. Κανένας''.

    [23] Είκοσι μαχαιριές... για τον πόλεμο στο Ιράκ

    30/3/2003 1:18:00 πμ

    Ένας Γάλλος, 31 ετών, δέχτηκε 20 μαχαιριές μέσα στο συνεργείο όπου εργαζόταν από συνάδελφό του, έπειτα από διαφωνία που είχαν για τον πόλεμο στο Ιράκ, ανακοίνωσε η αστυνομία της Γενεύης. Το θύμα, σοβαρά τραυματισμένο στην κοιλιακή χώρα, μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο όπου νοσηλεύεται και είναι εκτός κινδύνου. Ο δράστης της επίθεσης, ένας 47χρονος Ελβετός τυνησιακής καταγωγής, εξήγησε στην αστυνομία ότι ο Γάλλος τον προκαλούσε εδώ και ένα χρόνο για την κατάσταση στο Ιράκ.

    Την Τετάρτη το πρωί φέρεται πως του δήλωσε πως οι ''Αμερικανοί θα έριχναν μανιτάρια στο Ιράκ και αυτό θα ήταν και το τέλος του Σαντάμ του δικτάτορα''.

    Ο Ελβετός έγινε έξαλλος από τα λεγόμενα του συναδέλφου, πήγε στο σπίτι του, άρπαξε ένα μαχαίρι της κουζίνας και το ακόνισε καλά με την πρόθεση να το χρησιμοποιήσει για να σκοτώσει τον συνάδελφό του.

    Επέστρεψε στο συνεργείο και δόλια οδήγησε το Γάλλο σε παγίδα για να του καταφέρει τις μαχαιριές, σύμφωνα με την αστυνομία. Ο κατηγορούμενος είπε ακόμη στην αστυνομία ότι δεν νιώθει "καμιά τύψη, παρά μόνο λυπάται που δεν ολοκλήρωσε την πράξη του''.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 30 March 2003 - 9:52:44 UTC