Visit the Antenna Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 17 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-03-28

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σημίτης: ''Προσπάθεια για τον τερματισμό του πολέμου''
  • [02] Κορυφώνονται οι αντιπολεμικές εκδηλώσεις
  • [03] Ραδιομαραθώνιος για τα παιδιά του Ιράκ
  • [04] Οι 'πρώτοι' στην κακοδιοίκηση κατά τον Συνήγορο Πολίτη
  • [05] Μέτρα για αεροπορικές εταιρίες που πλήττονται από τον πόλεμο
  • [06] Ατυπη Σύνοδος για την λαθρομετανάστευση
  • [07] Υποθέσεις Μομφεράτου και Ταρασουλέα στη δίκη ''17Ν''
  • [08] Κασμίρ: Τους έκοψαν τις μύτες
  • [09] Το Ιράκ αντιστέκεται!
  • [10] Αγνοείται εικονολήπτης του Αλ Τζαζίρα
  • [11] Αλλάζει στάση ο Αθνάρ
  • [12] Ανθρωπιστική βοήθεια στο λιμάνι του Ουμ Κασρ
  • [13] Διαβουλεύσεις και Τόμαχοκ στην Τουρκία
  • [14] Μπλιξ: Επιστροφή επιθεωρητών στο Ιράκ μετά τον πόλεμο
  • [15] Καμία ένδειξη για χημικά όπλα δεν έχουν ακόμα οι σύμμαχοι
  • [16] Υπ. Τύπου: Εγκαταλείψτε τη Βαγδάτη
  • [17] Αμεσο τερματισμό του πολέμου ζητά ο Πούτιν
  • [18] Δεν σωπαίνουν οι φωνές κατά του πολέμου
  • [19] ''Δημοκρατία και όχι βία στο Ιράκ''
  • [20] Μειώσεις ΟΤΕ- Αυξήσεις ΕΥΔΑΠ
  • [21] Μείωση τιμών στα φάρμακα
  • [22] Ρώσοι ακαδημαϊκοί και καλλιτέχνες υπέρ επιστροφής των Μαρμάρων

    [01] Σημίτης: ''Προσπάθεια για τον τερματισμό του πολέμου''

    Πηγή: NET 105,8 fm 28/3/2003 1:00:00 μμ

    "Υποστηρίζουμε κάθε προσπάθεια για τον τερματισμό του πολέμου και στηρίζουμε ολόπλευρα τη διεθνή νομιμότητα" τόνισε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, σε ομιλία του σε εκδήλωση του ΠΑΣΟΚ για τα αποτελέσματα της Συνοδού Κορυφής των Βρυξελλών για την στρατηγική της Λισσαβόνας. Ο Κώστας Σημίτης υπογράμμισε ότι μέσα στην κρίση η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει να πορεύεται με ασφάλεια και σταθερότητα, και αναφερόμενος στην ΕΕ σημείωσε ότι η ελληνική προεδρία δεν αφέθηκε να συμπαρασυρθεί από τις δραματικές εξελίξεις στα Ηνωμένα Έθνη και το Ιράκ και έβαλε τη σφραγίδα της στην προοδευτική πορεία της Ευρώπης προς μια ισχυρή ευρωπαϊκή κοινωνία συνοχής.

    Από την πλευρά του ο υπουργός Εργασίας Δημήτρης Ρέππας, τόνισε ότι η ΕΕ παραμένει προσηλωμένη στους στόχους της πλήρους απασχόλησης, της ποιότητας και παραγωγικότητας για καλύτερες θέσεις εργασίας και στις αγορές εργασίας που προάγουν την κοινωνική ένταξη και ενσωμάτωση.

    Ο Δημήτρης Ρέππας υπογράμμισε ότι η Ελλάδα είναι η χώρα που σε περιορισμένο χρόνο και ξεκινώντας από δυσμενή αφετηρία διήνυσε τη μεγαλύτερη κοινωνική και οικονομική απόσταση ώστε να συγκλίνει με τις άλλες χώρες της ΕΕ.

    Ο Υπουργός Οικονομίας Νίκος Χριστοδουλάκης αναφερόμενος στους στόχους για μια Ευρώπη της κοινωνικής συνοχής σημείωσε ότι η ανάπτυξη, η ανταγωνιστικότητα και η κοινωνική πολιτική είναι στόχοι συμβατοί και όχι αντικρουόμενοι.

    [02] Κορυφώνονται οι αντιπολεμικές εκδηλώσεις

    Πηγή: NET 105,8 fm 28/3/2003 12:55:00 μμ

    Καθώς συμπληρώνεται η πρώτη εβδομάδα του πολέμου, πυκνώνουν οι αντιπολεμικές εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα. Το πρωί της Πέμπτης στη Βαρβάκειο Αγορά, το Ελληνικό Κοινωνικό Φόρουμ διοργάνωσε χάπενινγκ, καλώντας τους πολίτες στην αυριανή μεγάλη αντιπολεμική συγκέντρωση στην πλατεία Συντάγματος. Απόψε στις 8 με πρωτοβουλία της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ, διοργανώνεται καθιστική διαμαρτυρία για τις πολεμικές επιχειρήσεις στο Ιράκ, ταυτόχρονα σε 13 πόλεις της χώρας, έξω από τις κατά τόπους Νομαρχίες. Στη Θεσσαλονίκη, η διαμαρτυρία θα πραγματοποιηθεί έξω από το αμερικανικό προξενείο, ενώ νωρίτερα η «Πρωτοβουλία Αγώνα-Θεσσαλονίκη 2003», διοργανώνει αντιπολεμική εκδήλωση στο πανεπιστήμιο Μακεδονίας.

    Νέες κινητοποιήσεις το Σαββατοκύριακο

    Αύριο Σάββατο, στις 12 το μεσημέρι η Αθήνα δίνει το δικό της παρών στο νέο παγκόσμιο αντιπολεμικό ραντεβού. Η ΓΣΕΕ, η ΑΔΕΔΥ, το ΕΚΑ, οι πολιτικές νεολαίες, η Τοπική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων Αττικής και άλλοι φορείς καλούν τους πολίτες στη νέα αντιπολεμική συγκέντρωση στην πλατεία Συντάγματος και την πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία.

    Οι κορυφαίες συνδικαλιστικές οργανώσεις έχουν εξαγγείλει και νέα 4ωρη στάση εργασίας από τις 11 ως τις 3 το μεσημέρι και συλλαλητήριο στο Σύνταγμα, την Πέμπτη 3 Απριλίου. Υπενθυμίζεται ότι την ίδια ημέρα οι δημόσιοι υπάλληλοι πραγματοποιούν 24ωρη απεργία.

    Παρών στις κινητοποιήσεις δίνουν και οι φοιτητές και οι μαθητές της Μαγνησίας. Το Σάββατο, οι αντιπολεμικές κινήσεις του Ελληνικού Κοινωνικού Φόρουμ, της Αντίσταση-Θεσσαλονίκη 2003 και της Εργατικής Πρωτοβουλίας διοργανώνουν συλλαλητήριο στις 12 το μεσημέρι στην πλατεία Ελευθερίας, ενώ την Κυριακή, όλοι οι φορείς και οι οργανώσεις του Νομού θα περικυκλώσουν το στρατηγείο του Τυρνάβου.

    Νέες κινητοποιήσεις ενάντια στον πόλεμο προγραμματίζονται και στη Βάση της Σούδας. Την Κυριακή, το ΚΚΕ διοργανώνει πορεία στην αμερικανική Βάση, ενώ 2ήμερο αποκλεισμό της Βάσης οργανώνει στις 5 και 6 Απριλίου το Ελληνικό Κοινωνικό Φόρουμ. Η Αρχιεπισκοπή Κρήτης αποφάσισε κάθε μεσημέρι στις 12 να χτυπούν πένθιμα οι καμπάνες των εκκλησιών για πέντε λεπτά, μέχρι τη λήξη των επιχειρήσεων.

    [03] Ραδιομαραθώνιος για τα παιδιά του Ιράκ

    28/3/2003 7:36:00 μμ

    Ραδιομαραθώνιος αγάπης για τα παιδιά του Ιράκ, διοργανώνεται από τη Unicef, την Τρίτη 8 Απριλίου με κεντρικό κορμό την ΕΡΑ, και με σκοπό την ενίσχυση των προγραμμάτων της για την ανακούφιση των παιδιών στο Ιράκ. Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία για την κατάσταση που επικρατεί στην πολύπαθη αυτή χώρα: ένα εκατομμύριο παιδιά διατρέχουν κίνδυνο από τον υποσιτισμό, 4,2 εκατ. παιδιά έχουν ανάγκη από επείγουσες βασικές ιατρικές υπηρεσίες, ενώ 16 εκατ. άνθρωποι έχουν ανάγκη από πόσιμο νερό. Όσοι επιθυμούν να συνδράμουν το έργο της οργάνωση μπορούν από σήμερα να καταθέτουν τη συνεισφορά τους σε συγκεκριμένες τράπεζες. Κατάθεση χρημάτων μπορεί να γίνεται σε όλα τα μηχανήματα αυτομάτων συναλλαγών της Εθνικής Τράπεζας, καθώς και μέσω διαδικτύου στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.unicef.gr

    Να σημειωθεί ότι η Unicef βρίσκεται ήδη στο Ιράκ με 200 άτομα για την ανακούφιση των παιδιών. Εξάλλου, ήδη, έχουν εμβολιαστεί 500.000 παιδιά κατά της ιλαράς και 4.000.000 παιδιά κατά της πολιομυελίτιδας. Διανέμονται ειδικά μπισκότα υψηλής θρεπτικής αξίας και θεραπευτικό γάλα σε υποσιτισμένα παιδιά, ενώ παρέχονται γεννήτριες ηλεκτρικού ρεύματος, καθώς ειδικές δεξαμενές και ταμπλέτες καθαρισμού του νερού. Μέχρι στιγμής, η οργάνωση έχει διανείμει ή αποθηκεύσει στο Ιράκ και τις γύρω χώρες βοήθεια αξίας περίπου 14 εκατ. δολαρίων.

    Οι τράπεζες στις οποίες έχει ανοίξει ειδικά για αυτό το σκοπό λογαριασμούς η Unicef είναι οι εξής:

    ΕΘΝΙΚΗ : 169/480020-64 ΕΜΠΟΡΙΚΗ: 031/80191081 ΑΓΡΟΤΙΚΗ: 017040044 16-70 ΠΕΙΡΑΙΩΣ: 5049-001837-211 NOVA BANK: 519829 ALPHA BANK: 115 002002 017649 (διαδικασία Κ03) CITIBANK: 5502 346484 HSBC: 002-066694-130.

    [04] Οι 'πρώτοι' στην κακοδιοίκηση κατά τον Συνήγορο Πολίτη

    28/3/2003 1:11:00 μμ

    Δήμοι, Νομαρχίες, Πολεοδομίες, Εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία έχουν τα πρωτεία σε φαινόμενα κακοδιοίκησης, σύμφωνα με τον απολογισμό του Συνηγόρου του Πολίτη Νικηφόρου Διαμαντούρου για την πενταετία 1998 - 2002, τον οποίο παρουσίασε σήμερα. Στην πενταετία αυτή η ανεξάρτητη αρχή δέχθηκε 41.865 αναφορές πολιτών, ζήτησε την παραπομπή 50 δημοσίων υπαλλήλων σε πειθαρχικό έλεγχοι, ενώ 60 υποθέσεις έστειλε στον Εισαγγελέα. Με τον απολογισμό, ο κύριος Διαμαντούρος έκλεισε τη θητεία του ως επικεφαλής της Αρχής, καθώς από την πρώτη Απριλίου αναλαμβάνει τα καθήκοντα του Ευρωπαίου Διαμεσολαβητή.

    [05] Μέτρα για αεροπορικές εταιρίες που πλήττονται από τον πόλεμο

    28/3/2003 4:03:00 μμ

    Τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκαλεί στο χώρο των αερομεταφορών ο πόλεμος στο Ιράκ, με ενίσχυση των ευρωπαϊκών αεροπορικών εταιριών αποφάσισε το Συμβούλιο Υπουργών Μεταφορών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ύστερα από εισήγηση του Έλληνα Υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών, Χρίστου Βερελή. Μεταξύ των προτάσεων της Ελληνικής Προεδρίας που ενέκρινε το Συμβούλιο των Υπουργών Μεταφορών της ΕΕ είναι η χορήγηση αποζημίωσης, κατά περίπτωση, στις αεροπορικές εταιρίες που χάνουν πτήσεις, λόγω κλεισίματος εναέριου χώρου εξαιτίας του πολέμου. Επίσης έγκρίθηκε η πρόταση για παρέμβαση της ΕΕ στην ασφαλιστική αγορά, όπου διαπιστώνεται αδικαιολόγητες αυξήσεις των τελών ασφαλιστικού κινδύνου, λόγω του πολέμου.

    Ο κ. Βερελής χαρακτήρισε εξαιρετικά σημαντικό το γεγονός ότι το Συμβούλιο ενέκρινε τις προτάσεις της Ελληνικής προεδρίας για την ενίσχυση των αερομεταφορών, που πλήττονται από τις επιπτώσεις του πολέμου στο Ιράκ.

    [06] Ατυπη Σύνοδος για την λαθρομετανάστευση

    28/3/2003 12:46:00 μμ

    Το ενδεχόμενο μαζικού κύματος προσφύγων από το Ιράκ προς την Ευρώπη, λόγω του πολέμου, είναι στο επίκεντρο της άτυπης συνόδου των υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης των "15", που άρχισε το πρωί στη Βέρροια με θέμα την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης και του οργανωμένου εγκλήματος. Αντιπολεμικές διαδηλώσεις, εν τω μεταξύ, έχουν προγραμματίσει για τις 7.30 το απόγευμα στο κέντρο της πόλης, με αφορμή τη σύνοδο των υπουργών, διάφοροι φορείς και οργανώσεις.

    [07] Υποθέσεις Μομφεράτου και Ταρασουλέα στη δίκη ''17Ν''

    28/3/2003 3:56:00 μμ

    Παναγιώτης και Ελπίδα Ταρασουλέα

    Με τις υποθέσεις της απόπειρας δολοφονίας κατά του Γιώργου Πέτσου και του οδηγού του και της δολοφονίας του Παύλου Μπακογιάννη, θα συνεχιστεί τη Δευτέρα η εκδίκαση της υπόθεσης για τη δράση της ''17Ν''. Την Παρασκευή η συνεδρίαση επικεντρώθηκε στην εξέταση μαρτύρων για την επίθεση που είχε δεχθεί ο Εισαγγελέας κ. Παναγιώτης Ταρασουλέας. Ο συνταξιούχος πλέον εισαγγελικός λειτουργός τόνισε στην κατάθεση του ότι πρόθεση των δραστών ήταν να τον δολοφονήσουν και όχι να τον εκφοβίσουν και ότι ο άνδρας που τον πυροβόλησε έξω από το σπίτι του, τρεις ή τέσσερις φορές στα πόδια, του θυμίζει κάπως τον κατηγορούμενο Σάββα Ξηρό. Η Ελπίδα Ταρασουλέα, πάντως, αναγνώρισε στο πρόσωπο του Σάββα Ξηρού το δράστη της απόπειρας κατά του συζύγου της.

    Ο Σάββας Ξηρός που προανακριτικά ομολόγησε ότι αυτός πυροβόλησε τον Εισαγγελέα, κατόπιν εντολής που είχε λάβει, ερωτηθείς σχετικά από τον πρόεδρο, απάντησε ότι δεν έπαιρνε εντολές.

    Παρόντες στη δίκη ήταν η κ. Ντόρα Μπακογιάννη με τα παιδιά της Αλεξία και Κωνσταντίνο. Μαζί τους ήταν και ο σύζυγος της κ. Μπακογιάννη κ. Ισίδωρος Κούβελος. Η οικογένεια αποχώρησε λίγο πριν την διακοπή της δίκης, καθώς η διαδικασία δεν θα προχωρούσε στην εξέταση της δολοφονίας Μπακογιάννη.

    Νωρίτερα, στο δικαστήριο κατέθεσαν έξι αυτόπτες μάρτυρες της δολοφονίας του εκδότη Νίκου Μομφεράτου και του οδηγού του Παναγιώτη Ρουσέτη, οι οποίοι ωστόσο δεν αναγνώρισαν κανέναν από τους κατηγορούμενους.

    Στο δικαστήριο είχε κληθεί και άλλος ένας μάρτυρας για την υπόθεση Μομφεράτου, ο κ.Αλέξανδρος Μπορόβας, ο οποίος από την αρχή δεν έχει εμφανιστεί στο δικαστήριο, με αποτέλεσμα ο πρόεδρος να διατάξει την βίαια προσαγωγή του.

    [08] Κασμίρ: Τους έκοψαν τις μύτες

    28/3/2003 6:12:00 μμ

    Τις μύτες πέντε πολιτών, μεταξύ των οποίων και μίας γυναίκας, έκοψαν άγνωστοι, που πιστεύεται ότι είναι μουσουλμάνοι αυτονομιστές αντάρτες στο Κασμίρ, σύμφωνα με την αστυνομία της χώρας. Οι άγνωστοι πήγαν σε ένα απομακρυσμένο χωριό στην περιοχή Ρατζούρι που βρίσκεται κοντά σε μία γραμμή κατάπαυσης του πυρός που χωρίζει την διαφιλονικούμενη περιοχή του Κασμίρ και φώναξαν με τα ονόματά τους πέντε. "Μετά από την αναγνώρισή τους, τους έκοψαν τις μύτες και αργότερα τους άφησαν ελεύθερους", ανέφερε προς το Ρόιτερ. Η αστυνομία διευκρίνισε ότι η κατάσταση των πέντε, που μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο, είναι στάσιμη.

    [09] Το Ιράκ αντιστέκεται!

    28/3/2003 7:26:00 μμ

    Η ένατη μέρα του πολέμου βρίσκει τις αμερικανο-βρετανικές δυνάμεις να αντιμετωπίζουν ισχυρότατη ιρακινή άμυνα σε όλες τις περιοχές του Ιράκ. Πάντως, ο Βρετανός στρατηγός Τζάκσον ανακοίνωσε ότι οι Ιρακινοί έχουν καθηλωθεί στο νότο από τις δυνάμεις του. Ο βασικός στόχος των Αμερικανών όμως παραμένει η κατάληψη της Βαγδάτης, την οποία βομβαρδίζουν κατά κύματα. Από τη σημερινή επίθεση στην πρωτεύουσα το υπάρχουν ακόμη 8 νεκροί και 33 τραυματίες, ενώ μεταξύ των στόχων ήταν και τα γραφεία του κυβερνώντος κόμματος Μπααθ. Δεκάδες είναι τα θύματα και σε Βασόρα, Νατζάφ, Μοσούλη και Σαμάουα από τις σκληρές μάχες. Τέσσερις Αμερικανοί πεζοναύτες αγνοούνται κοντά στη Νασιρίγια, σύμφωνα με την αμερικανική διοίκηση.

    Ισοπεδώνουν τη Βαγδάτη- Ενισχύσεις στέλνουν οι ''σύμμαχοι''

    Βόμβες και πύραυλοι έπεφταν βροχή στη Βαγδάτη όλη τη νύχτα. Η πόλη έζησε έναν από τους ισχυρότερους βομβαρδισμούς στις εννιά μέρες πολέμου. Το πρωί οι πολίτες της Βαγδάτης, με παροιμιώδη ηρεμία, και ενώ τα αμερικανικά μαχητικά τους βομβάρδιζαν και οι Τόμαχοκ έπεφταν δίπλα τους, περπατούσαν στους δρόμους της πόλης για να αγοράσουν την εφημερίδα τους και τα φρούτα τους. Την ίδια ώρα ο Ιμάμης τους καλούσε σε Τζιχάντ, σε ιερό πόλεμο εναντίον του εχθρού.

    Για 26 Ιρακινούς νεκρούς και 60 τραυματίες έκανε λόγο ο υπουργός Τύπου, Μοχάμεντ Σάγιεντ αλ Σαχάφ, κατά τους νυχτερινούς αμερικανοβρετανικούς βομβαρδισμούς στην πόλη Νατζάφ, στο κεντρικό Ιράκ. Στη Βασόρα, από την αρχή του πολέμου, 116 άνθρωποι έπεσαν νεκροί, ενώ άλλοι 695 είναι οι τραυματισμένοι.

    Η αμερικανική Στρατιωτική Κεντρική Διοίκηση για το νότιο Ιράκ ανακοίνωσε σήμερα ότι ένας πεζοναύτης έχασε την ζωή του, ενώ ''αγνοούνται τέσσερις πεζοναύτες'', ύστερα από σύγκρουση με τις ιρακινές δυνάμεις την Τετάρτη τη νύχτα στην ευρύτερη περιοχή της Νασιρίγια. Πάντως αδιευκρίνιστο παραμένει το σύνολο των νεκρών της αμερικανικής πλευράς από την έναρξη του πολέμου.

    Η σθεναρή αντίσταση των ιρακινών δυνάμεων, που έχει προκαλέσει προβληματισμό στα στρατηγεία των ΗΠΑ και της Βρετανίας, ανάγκασε τους επιτελείς των δύο χωρών να ενισχύσουν τον αριθμό των στρατευμάτων τους, με τις ΗΠΑ να στέλνουν ακόμα 100.000 άνδρες στην περιοχή.

    Οι αμερικανικές δυνάμεις ενισχύονται μάλιστα και από μια ειδική Αμερικανική μονάδα, που είχε αναμετρηθεί με το καθεστώς των Ταλιμπάν και με την οργάνωση Αλ-Κάιντα του Σαουδάραβα καταζητούμενου Οσάμα μπιν Λάντεν στο Αφγανιστάν.

    O διοικητής των χερσαίων δυνάμεων του στρατού των Ηνωμένων Πολιτειών στο Ιράκ, Στρατηγός Γουίλιαμ Γουάλας, παραδέχτηκε ότι η αντίσταση που προβάλλουν οι Ιρακινοί καθιστά πιθανό να διαρκέσει ο πόλεμος περισσότερο από ό,τι είχε προβλεφθεί.

    Ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ με συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του BBC, προειδοποίησε ότι ο πόλεμος για την ανατροπή του Σαντάμ Χουσέιν "θα πάρει χρόνο" και θα έχει "σκληρές και δύσκολες στιγμές".

    Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Ντόναλντ Ράσμφελντ, πρόεβλεψε ότι αναμένονται ακόμα πιο σφοδρές μάχες, αποκλείοντας κάθε ενδεχόμενο εκεχειρίας.

    Στις εκτιμήσεις για τον πόλεμο θα πρέπει να προστεθεί και αυτή του ιρακινού υπουργού Αμυνας ότι η Βαγδάτη θα περικυκλωθεί από τις εχθρικές δυνάμεις σε 5 έως 10 ημέρες, επαναλαμβάνοντας ότι οι ιρακινές ένοπλες δυνάμεις θα πολεμήσουν σε κάθε σημείο της χώρας.

    Και βόρειο μέτωπο εναντίον των Ιρακινών

    Την ίδια ώρα στο βόρειο μέτωπο, Κούρδοι μαχητές έχουν προωθήσει σημαντικά τις θέσεις τους σε απόσταση 20 χιλιομέτρων στα ανατολικά της πόλης Κιρκούκ, που έχει στρατηγική σημασία στην πλούσια σε πετρέλαια ζώνη του βορείου Ιράκ, όπως υποστηρίζουν κουρδικές στρατιωτικές πηγές.

    Οι ''πεσμέργκας''-- οι αντάρτες της Πατριωτικής Ενωσης του Κουρδιστάν (UPK)-- υποστηρίζουν ότι κατέλαβαν τη θέση Καρά Ανζίρ, αφού αποναρκοθέτησαν τη ζώνη, όπου οι ιρακινές δυνάμεις είχαν τοποθετήσει νάρκες κατά προσωπικού και αντιαρματικές.

    Οι Ιρακινοί είχαν εγκαταλείψει προηγουμένως τις θέσεις τους, στην ορεινή ζώνη γύρω από το Σαμ Σαμάλ, 40 χιλιόμετρα ανατολικά του Κιρκούκ, τις οποίες βομβάρδισαν αμερικανικά αεροσκάφη.

    Οι Αμερικανοί έστειλαν πάντως στη διάρκεια της χθεσινής νύχτας πρόσθετες ενισχύσεις στο βόρειο Ιράκ,σε εφαρμογή των σχεδίων για την διεύρυνση του βορείου μετώπου με στόχο την ανατροπή του Σαντάμ Χουσέιν.

    Εν τω μεταξύ, η Ιρακινή αντιπολίτευση καλεί τον Ιρακινό λαό σε εξέγερση και το στρατό σε ανυπακοή, ώστε να ανατραπεί το καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν.

    Συγκεχυμένες οι πληροφορίες για τα χημικά

    Αλληλοσυγκρουόμενες είναι οι φήμες και για χρήση χημικών από τους ιρακινούς αφού Βρετανοί και Αμερικανοί κάνουν σχετικές δηλώσεις τις οποίες αποσύρουν λίγο αργότερα.

    Ο επικεφαλής των επιθεωρητών Χανς Μπλιξ επανέλαβε πάντως ότι δεν έχουν βρεθεί ως τώρα απαγορευμένα όπλα που να δικαιολογούν την επίθεση κατά του Ιράκ, ενώ ανακοίνωσε επίσης ότι τον Ιούνιο αποχωρεί από τη θέση του στον ΟΗΕ.

    [10] Αγνοείται εικονολήπτης του Αλ Τζαζίρα

    28/3/2003 7:28:00 μμ

    Eικονολήπτης του τηλεοπτικού δικτύου Αλ Τζαζίρα του Κατάρ φέρεται ως αγνοούμενος στην Βασόρα, αφότου το τηλεοπτικό του συνεργείο δέχτηκε τα πυρά βρετανικών αρμάτων μάχης, ανακοίνωσε την Παρασκευή δημοσιογράφος του δικτύου. "Το συνεργείο του Αλ Τζαζίρα...δέχτηκε τα πυρά των βρετανικών αρμάτων μάχης γύρω στις 13.30 ώρα Ελλάδας. Ο εικονολήπτης που συμμετείχε στο συνεργείο αυτό έχει εξαφανιστεί", δήλωσε ο δημοσιογράφος Μοχάμεντ Σάγιεντ Μοχσεν. "Τέσσερα άρματα μάχης που έφεραν τη σημαία της Βρετανίας βομβάρδισαν αποθήκες τροφίμων που βρίσκονται στο δυτικό τμήμα της Βασόρας, και τα τέσσερα μέλη του συνεργείου μας δέχτηκαν τα πυρά, ενώ προσπαθούσαν να μαγνητοσκοπήσουν τα βρετανικά άρματα μάχης που πλησίαζαν στις αποθήκες τροφίμων", πρόσθεσε ο Μοχσεν.

    [11] Αλλάζει στάση ο Αθνάρ

    28/3/2003 5:58:00 μμ

    Έκπληξη προκάλεσε στην Ισπανία, η τοποθέτηση του πρωθυπουργού Χοσέ Μαρία Αθνάρ, ότι τίθεται κατά του πολέμου στο Ιράκ. Σε συνέντευξή του το βράδυ της Πέμπτης, ο Ισπανός Πρωθυπουργός έκανε στροφή 180 μοιρών, φτάνοντας στο σημείο να υπερασπιστεί τους Ισπανούς που έχουν βγει στο δρόμο καταδικάζοντας την εισβολή στο Ιράκ, όταν όλη την προηγούμενη εβδομάδα παρηλαύνανε οι υπουργοί του στα τηλεοπτικά κανάλια και χαρακτήριζαν ως παράνομα τα συλλαλητήρια.

    Κύμα βανδαλισμών κατά γραφείων του Λαϊκού Κόμματος

    Ο Χοσέ Μαρία Αθνάρ θεωρείται ένας από τους κυριότερους συμμάχους των ΗΠΑ, πρωτοστατώντας στην έκδοση του μανιφέστου των "8" της Ε.Ε. υπέρ του πολέμου και συνδαιτυμόνας της περίφημης συνάντησης στις Αζόρες.

    Μία εξήγηση για την ξαφνική αλλαγή του Ισπανού Πρωθυπουργού, ο οποίος δικαιολογήθηκε υποστηρίζοντας ότι "δεν ρωτήθηκε για τον πόλεμο", μπορεί να είναι τα αποτελέσματα της τελευταίας δημοσκόπησης που ανεβάζουν σε 91% το ποσοστών των Ισπανών που αντιτίθενται στην εισβολή.

    Αξιοσημείωτο είναι πως ο πόλεμος στο Ιράκ έχει πυροδοτήσει κύμα βανδαλισμών κατά γραφείων του κυβερνώντος Λαϊκού Κόμματος του πρωθυπουργού Χοσέ Μαρία Αθνάρ, στην Ισπανία.

    Διαδηλωτές πολιορκούν καθημερινά τα γραφεία του κόμματος σε ολόκληρη την χώρα πετώντας αυγά, τομάτες και βάφοντας τους τοίχους με μπογιά. Σε ορισμένες περιπτώσεις έσπασαν και τζάμια, αναφέρουν δημοσιογραφικές πληροφορίες στην Μαδρίτη.

    [12] Ανθρωπιστική βοήθεια στο λιμάνι του Ουμ Κασρ

    28/3/2003 4:34:00 μμ

    Το πρώτο πλοίο που μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια στο Ιράκ από την έναρξη του πολέμου, έφτασε την Παρασκευή στο λιμάνι Ουμ Κασρ. Το βρετανικό πλοίο "Σερ Γκάλαχαντ" μετέφερε 200 τόνους τρόφιμα, φάρμακα, κουβέρτες και πόσιμο νερό. Βρετανοί αξιωματικοί διευκρίνισαν πως ένα τμήμα του φορτίου θα διανεμηθεί το Σάββατο στο Ουμ Κασρ και το υπόλοιπο θα προωθηθεί σε άλλες πόλεις στο Νότιο Ιράκ. Στην αρχή υπεύθυνες για τη διανομή του φορτίου θα είναι οι συμμαχικές δυνάμεις, όπως τόνισε ο Βρετανός στρατηγός Αλμπερτ Ουίτλεϊ, που πρόσθεσε πως αμέσως μετά το έργο αυτό θα αναλάβουν ανθρωπιστικές οργανώσεις, όπως η UNICEF και το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Επισιτισμού του ΟΗΕ.

    Μετά τους βομβαρδισμούς φτάνουν στη Βασόρα τρόφιμα και νερό

    Οι βρετανικές δυνάμεις, που πολιορκούν την Βασόρα εγκατέστησαν την Παρασκευή κέντρα διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας στους αμάχους, που εγκαταλείπουν την πόλη του νοτίου Ιράκ, όπως ανακοίνωσε Βρετανός στρατιωτικός εκπρόσωπος προσθέτοντας ότι οι βρετανικές δυνάμεις έχουν διασφαλίσει "ασφαλή έξοδο" για τους πολίτες.

    "Έγκαθιστούμε κέντρα και εφοδιάζουμε τους πολίτες με είδη πρώτης ανάγκης, τρόφιμα και νερό", είπε ο εκπρόσωπος, διευκρινίζοντας ότι οι άμαχοι που εγκαταλείπουν τη Βασόρα ανέρχονται σε εκατοντάδες μάλλον παρά σε χιλιάδες. "Έχουμε αναπτύξει στρατιωτικές δυνάμεις γύρω από τη Βασόρα. Οι πολίτες μπορούν να την εγκαταλείψουν από όλες τις εξόδους", είπε.

    Ωστόσο, άλλος Βρετανός στρατιωτικός εκπρόσωπος δήλωσε αργότερα, ότι ιρακινές παραστρατιωτικές δυνάμεις έβαλαν με βλήματα όλμου εναντίον ομάδας αμάχων, που εγκατέλειπαν τη Βασόρα.

    Η βρετανική δύναμη "Black Watch ανταπέδωσε τα πυρά και κάνει ό,τι μπορεί για να προστατεύσει τους αμάχους", πρόσθεσε.

    [13] Διαβουλεύσεις και Τόμαχοκ στην Τουρκία

    28/3/2003 5:28:00 μμ

    H θέση της Τουρκίας στο θέμα του Ιράκ εξετάζεται στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας στην Αγκυρα υπό τον Πρόεδρο Σεζέρ, στην οποία συμμετέχει για πρώτη φορά ως Πρωθυπουργός ο Ρετζέπ Ερντογάν. Στο μεταξύ, 17.000 Τούρκοι στρατιώτες προωθήθηκαν σε βάθος 20 χλμ. από τα βόρεια σύνορα του Ιράκ, σύμφωνα με επιτελείς του ελληνικού υπουργείου Αμυνας. Παρά την ένταση στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις, αύριο φθάνει στην Αγκυρα ο ειδικός απεσταλμένος του Προέδρου Μπους Ζαλμάι Χαλίλ Ζαντ σε μια προσπάθεια να εξευρεθεί συμβιβαστική φόρμουλα σε ό,τι αφορά την παρουσία τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων στο Βόρειο Ιράκ. Τέλος, στην ανατολική Τουρκία έπεσε σήμερα κατά λάθος και τρίτος πύραυλος Τόμαχοκ κοντά σε χωριό προκαλώντας περιορισμένες ζημιές.

    [14] Μπλιξ: Επιστροφή επιθεωρητών στο Ιράκ μετά τον πόλεμο

    28/3/2003 4:04:00 μμ

    Την επιθυμία των επιθεωρητών του ΟΗΕ, να επιστρέψουν στο Ιράκ μετά το τέλος του πολέμου, εξέφρασε ο επικεφαλής τους Χανς Μπλιξ, προκειμένου να διαπιστώσουν αν η Βαγδάτη διαθέτει απαγορευμένα όπλα μαζικής καταστροφής. Ο κ. Μπλιξ, σε συνέντευξή του στην γερμανική τηλεόραση, τόνισε ότι οι επιθεωρητές θέλουν να διαπιστώσουν αν ήταν δικαιολογημένη η αιτία αυτού του πολέμου. Την περασμένη εβδομάδα ο Μπλιξ είχε εκφράσει απαισιοδοξία για ένα μελλοντικό ρόλο των επιθεωρητών στο Ιράκ, υποστηρίζοντας ,ωστόσο, ότι δεν του έχει γνωστοποιηθεί τίποτα από την πλευρά των ΗΠΑ για το θέμα. Ο επικεφαλής των επιθεωρητών του ΟΗΕ στο Ιράκ επανέλαβε ότι αμφιβάλει για το κατά πόσο η Βαγδάτη θα χρησιμοποιήσει χημικά ή βιολογικά όπλα εναντίον των συμμαχικών δυνάμεων, καθώς αυτό θα έστρεφε την διεθνή κοινή γνώμη εναντίον της.

    [15] Καμία ένδειξη για χημικά όπλα δεν έχουν ακόμα οι σύμμαχοι

    28/3/2003 3:53:00 μμ

    Το Ιράκ είναι πιθανό να είπε στις δυνάμεις του να είναι έτοιμες να χρησιμοποιήσουν χημικά όπλα κάποια στιγμή, δήλωσε ο Aμερικανός ταξίαρχος Βίνσεντ Μπρουκς, αλλά επισήμανε ότι οι ΗΠΑ δεν γνωρίζουν αν πραγματικά έχει δοθεί εντολή να το κάνουν. "Έχουμε ενδείξεις, μέσω πολλών πηγών και μέσων πληροφόρησης, ότι έχουν δοθεί οι πρώτες εντολές σε κάποια χρονική στιγμή να χρησιμοποιηθούν χημικά όπλα", δήλωσε ο ταξίαρχος Μπρούκς κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο αρχηγείο των αμερικανικών δυνάμεων στο Κατάρ. "Δεν έχω δει κάτι που να λέει πως έχει δοθεί διαταγή να τα χρησιμοποιήσουν", πρόσθεσε ο ίδιος και διευκρίνισε πως οι πληροφορίες που διαθέτουν χρονολογούνται πριν από την έναρξη του πολέμου. "Επίσης οι αποδείξεις που βρήκαμε στο πεδίο της μάχης, στολές προστασίας από χημικά όπλα, μας κάνουν να έχουμε αρχίσει να παίρνουμε πολύ-πολύ σοβαρά την υπόθεση αυτή", επισήμανε ο Aμερικανός ταξίαρχος.

    [16] Υπ. Τύπου: Εγκαταλείψτε τη Βαγδάτη

    28/3/2003 1:59:00 μμ

    Τη συμβολή και τη βοήθεια όλων για να μεταπειστούν οι 16 Έλληνες δημοσιογράφοι, που βρίσκονται σήμερα στη Βαγδάτη να αναχωρήσουν από εκεί, ζήτησε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Συγκεκριμένα ο κ. Πρωτόπαπας ανέφερε ότι το υπουργείο Τύπου σε συνεργασία με το υπουργείο Εξωτερικών διερευνά τις δυνατότητες απομάκρυνσης των Ελλήνων δημοσιογράφων από τη Βαγδάτη, πλην όμως πολλοί εξ αυτών αρνούνται να φύγουν. Ο κ. Πρωτόπαπας τονίζοντας ότι η εκτίμηση στην επαγγελματική τους ευσυνειδησία είναι μεγάλη αλλά ότι προέχει τελικά η σωματική τους ακεραιότητα και η ζωή τους, απηύθυνε έκκληση στα ΜΜΕ και τους δημοσιογράφους να συμβάλουν ώστε οι απεσταλμένοι των ΜΜΕ να μεταπειστούν.

    [17] Αμεσο τερματισμό του πολέμου ζητά ο Πούτιν

    28/3/2003 1:27:00 μμ

    Τον άμεσο τερματισμό του πολέμου στο Ιράκ και την επαναφορά του ιρακινού προβλήματος στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ζήτησε την Πέμπτη ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ. Ο κ. Πούτιν μιλώντας στους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους των κομμάτων τους οποίους δέχθηκε στο Κρεμλίνο, τόνισε επίσης ότι είναι η πρώτη φορά από το τέλος του ψυχρού πολέμου που η διεθνής κοινότητα αντιμετωπίζει ''μία τόσο σοβαρή κρίση'', η οποία όπως εξελίσσεται απειλεί να ''δυναμιτίσει την παγκόσμια σταθερότητα και το διεθνές δίκαιο.

    [18] Δεν σωπαίνουν οι φωνές κατά του πολέμου

    28/3/2003 7:13:00 μμ

    Δυναμικές διαδηλώσεις διαμαρτυρίας κατά του πολέμου γίνονται σε καθημερινή βάση σε διάφορες γωνιές των πέντε ηπείρων. Μόνο την Παρασκευή, στη Ρώμη αμερικανικά αυτοκίνητα παραδόθηκαν στην πυρά, στη Νέα Υόρκη οι αρχές προχώρησαν σε συλλήψεις 200 ατόμων που συμμετείχαν σε αντιπολεμική διαμαρτυρία, στην Τεχεράνη εξαγριωμένοι διαδηλωτές επιτέθηκαν κατά της βρετανικής πρεσβείας, στην Τουρκία αμερικανικές, βρετανικές, ισπανικές και ισραηλινές σημαίες κάηκαν από οργισμένους πολίτες, ενώ οι ουλεμάδες του Λιβάνου κάλεσαν τους Ιρακινούς να αντισταθούν και να πεθάνουν ως μάρτυρες στο όνομα της ελευθερίας.

    Περίπου εκατό μέλη μαχητικών οργανώσεων, που διαδήλωναν κατά του πολέμου στο Ιράκ, απέκλεισαν σήμερα το δρόμο προς ένα διυλιστήριο της εταιρείας ΕΝΙ στην κεντρική Ιταλία για περίπου τρεις ώρες.

    Παράλληλα διαδηλωτές έκαψαν τουλάχιστον δέκα ολοκαίνουργια αυτοκίνητα Φορντ, σε έκθεση αυτοκινήτων στα περίχωρα της Ρώμης, νωρίς σήμερα, ανακοίνωσε αξιωματικός της αστυνομίας.

    Αντιπολεμικές διαδηλώσεις έγιναν ή έχουν προγραμματιστεί για αργότερα σήμερα ή αύριο σε πόλεις της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ισπανίας, της Φινλανδίας, της Ουγγαρίας, της Πολωνίας, της Σλοβενίας και της Βουλγαρίας.

    Στην Στοκχόλμη της Σουηδίας μία διαδήλωση υπέρ των Παλαιστινίων κατέληξε σε διαδήλωση κατά του πολέμου στο Ιράκ.

    Εκατοντάδες εξαγριωμένοι διαδηλωτές επιτέθηκαν σήμερα, μετά την προσευχή της Παρασκευής, εναντίον της βρετανικής πρεσβείας στην Τεχεράνη, σπάζοντας παράθυρα και καταστρέφοντας ένα φυλάκιο, μπροστά από το κτίριο. Οι διαδηλωτές έκαψαν ομοιώματα του Τζορτζ Μπους, του Τόνι Μπλερ και του Σαντάμ Χουσεΐν. Διαδηλώσεις κατά του πολέμου έγιναν και σε άλλες πόλεις του Ιράν.

    Ο σκληροπυρηνικός ιρανός κληρικός Αγιατολάχ Μοχάμεντ Γιαζντί σε ομιλία του στο πανεπιστήμιο της Τεχεράνης, νωρίτερα, δήλωσε ότι το Ιράν είναι αντίθετο τόσο στο καθεστώς του ιρακινού προέδρου Σαντάμ Χουσεΐν όσο και στις πολεμικές επιχειρήσεις των συμμαχικών δυνάμεων. Κατά τον πόλεμο Ιράν-Ιράκ (1980-88) πιστεύεται ότι σκοτώθηκαν πάνω από 200.000 Ιρανοί ενώ οι ζημιές που υπέστη η υποδομή της χώρας, κυρίως στις περιοχές των συνόρων, ακόμη δεν έχουν αποκατασταθεί.

    Διαδηλώσεις κατά του πολέμου έγιναν και σε πόλεις του Πακιστάν και της Ινδίας, ενώ πάνω από 30 χιλιάδες Παλαιστίνιοι διαδήλωσαν στην Δυτική Όχθη και την Λωρίδα της Γάζας.

    Στο Κάιρο της Αιγύπτου οι διαδηλωτές ξεπέρασαν τους 15.000.

    Περισσότεροι από 5.000 διαδηλωτές έκαψαν αμερικανικές, βρετανικές, ισπανικές και ισραηλινές σημαίες την Παρασκευή στην Κωνσταντινούπολη, δείχνοντας με αυτόν τον τρόπο την αντίθεσή τους στον πόλεμο κατά του Ιράκ. Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν, μετά το τέλος της προσευχής, μπροστά στο τζαμί Μπεγιαζίτ, στην ευρωπαϊκή πλευρά της πόλης. Περίπου 500 αστυνομικοί είχαν αναπτυχθεί γύρω από το τζαμί, αλλά δεν επενέβησαν.

    Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σήμερα και στην Ινδονησία, η μεγαλύτερη στο τζαμί Ιστικλάλ, ένα από τα μεγαλύτερα του κόσμου.

    Περίπου 10.000 Ιορδανοί διαδήλωσαν στους δρόμους του Μάαν στη νότια Ιορδανία, το οποίο θεωρείται παραδοσιακό ''οχυρό'' μαχητικών ισλαμιστών.

    Οι ουλεμάδες του Λιβάνου κάλεσαν σήμερα τους πιστούς να αντισταθούν στην αμερικανο-βρετανική εισβολή στο Ιράκ, μέχρι να πεθάνουν ως μάρτυρες, ''όχι για να υπηρετήσουν το καθεστώς της Βαγδάτης, αλλά για να υπερασπίσουν την ελευθερία''.

    Τέλος στο εσωτερικό των ΗΠΑ, η αστυνομία συνέλαβε περίπου 200 διαδηλωτές που είχαν διακόψει την κυκλοφορία καθώς παρέμεναν ξαπλωμένοι σε κεντρική διασταύρωση της Νέας Υόρκης σε μια ακόμη εκδήλωση διαμαρτυρίας για τον πόλεμο στο Ιράκ.

    Αστυνομικοί συνεπλάκησαν με τους διαδηλωτές στο κέντρο Ροκφέλερ και στην 5η Λεωφόρο και φόρεσαν πλαστικές χειροπέδες σε δεκάδες διαδηλωτές που είχαν ξαπλώσει στο έδαφος και τους επιβίβασαν δια της βίας στα αστυνομικά οχήματα που ήταν σταθμευμένα λίγο πιο κάτω.

    Στη Νέα Υόρκη εκατοντάδες ενεργοί πολίτες από όλες τις κοινωνικές και επαγγελματικές τάξεις πήραν μέρος στις αντιπολεμικές διαδηλώσεις που διοργανώθηκαν και στις 35 κοινότητες της αμερικανικής μεγαλούπολης.

    [19] ''Δημοκρατία και όχι βία στο Ιράκ''

    28/3/2003 6:26:00 μμ

    Rafiq Hariri

    Το Ιράκ ''έχει ανάγκη από δημοκρατία, όμως αυτή δεν μπορεί να επιβληθεί με τη βία'', έκρινε την Παρασκευή από τη Μόσχα ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Ραφίκ Χαρίρι. "Η πρώτη εβδομάδα στρατιωτικής δράσης έδειξε ότι ο πόλεμος δεν ήταν περίπατος", πρόσθεσε ο Χαρίρι σε ομιλία του σε φοιτητές στο Ιντιτούτο Διεθνών Σχέσεων Imemo. Οι Αμερικανοί και οι σύμμαχοί τους ''συναντούν σκληρή αντίσταση και υφίστανται πολύ πιο σημαντικές απώλειες από αυτές που είχαν προβλέψει'', πρόσθεσε κατά την ομιλία του αυτή, την οποία επικαλείται το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ.

    ''Οποια και αν είναι η έκβαση του πολέμου στο Ιράκ, θα αυξήσει τον αριθμό των απελπισμένων που στρέφονται σε ριζοσπαστικές θέσεις'', σημείωσε επίσης ο Χαρίρι, κατά την υποδοχή του από τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Ιγκόρ Ιβανόφ.

    Η Ρωσία που ήταν ενάντια στον πόλεμο στο Ιράκ και ζήτησε τον άμεσο τερματισμό του ''υπερασπίζεται πάντα την ειρήνη και τη σταθερότητα'', έκρινε τέλος ο Χαρίρι, επισημαίνοντας ότι ''μολονότι η ρύθμιση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή ήταν πρωταρχικό ζήτημα, ο πόλεμος στο Ιράκ και οι συνέπειες του πήραν την πρώτη θέση''.

    Ο Χαρίρι, ο οποίος σύμφωνα με το ρώσο ΥΠΕΞ, θα γίνει δεκτός προς το τέλος της ημέρας από το Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, έφτασε την Πέμπτη το βράδυ στη Μόσχα για επίσκεψη εργασίας στο πλαίσιο περιοδείας του που τον έφερε προηγουμένως στο Βερολίνο και το Παρίσι.

    [20] Μειώσεις ΟΤΕ- Αυξήσεις ΕΥΔΑΠ

    28/3/2003 4:39:00 μμ

    Αυξάνονται κατά 2,5% από την ερχόμενη Τρίτη 1η Απριλίου τα τιμολόγια της ΕΥΔΑΠ για τις οικιακές καταναλώσεις. Με τη σχετική υπουργική απόφαση καθορίζονται και τρεις κλίμακες παγίου τέλους, ανάλογα με την τριμηνιαία κατανάλωση. Στο μεταξύ, μειώνονται από τις 12 Μαΐου τα τέλη υπεραστικών και διεθνών κλήσεων που πραγματοποιούνται προς σταθερά τηλέφωνα, του ΟΤΕ. Παράλληλα, οι υπεραστικές κλήσεις θα τιμολογούνται τις Κυριακές ως αστικές

    [21] Μείωση τιμών στα φάρμακα

    28/3/2003 3:12:00 μμ

    Μειώσεις τιμών από 0,15 έως 32,95% σε 26 συνταγογραφούμενα φάρμακα ανακοίνωσε την Παρασκευή το υπουργείο Ανάπτυξης. Οι τιμές διαμορφώθηκαν μετά από επεξεργασία ειδικής επιτροπής και τα παραπάνω φάρμακα θα συμπεριληφθούν στη λίστα των συνταγογραφούμενων. Επιπλέον, στο Δελτίο Τιμών Φαρμάκων περιλαμβάνονται πέντε διορθώσεις τιμών ιδιοσκευασμάτων. Οι νέες τιμές θα ισχύσουν από 31 Μαρτίου.

    [22] Ρώσοι ακαδημαϊκοί και καλλιτέχνες υπέρ επιστροφής των Μαρμάρων

    28/3/2003 7:31:00 μμ

    "Το ζήτημα της επιστροφής στην Ακρόπολη και επανένωσης των Μαρμάρων του Παρθενώνα που προβλήθηκε αμέσως μετά τη δημιουργία του σύγχρονου ελληνικού κράτους πιστεύουμε ότι μας αφορά όλους μας, αφού ο Παρθενώνας ανήκει στην παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά" αναφέρουν μεταξύ άλλων, στη διακήρυξή τους 32 Ρώσοι ακαδημαϊκοί και καλλιτέχνες υποστηρίζοντας το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για την επιστροφή των Γλυπτών, αλλά και την πρόταση του υπουργού Πολιτισμού για έκθεση των Μαρμάρων του Παρθενώνα από κοινού με το Βρετανικό Μουσείο, στο νέο μουσείο της Ακρόπολης. Το ζήτημα αυτό συζητήθηκε πριν από λίγες ημέρες στο Μουσείο Αρχιτεκτονικής της Μόσχας, όπου έγινε η τελετή αποκάλυψης του "Μνημείου της Ακρόπολης", το οποίο δημιουργήθηκε από δωρεά αντιγράφων τεσσάρων τμημάτων της ζωφόρου του Παρθενώνα, που παραχώρησε το Μουσείο της Ακρόπολης.

    Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε από τη "Ρωσική Επιτροπή για την Υποστήριξη της Επανένωσης των Μαρμάρων του Παρθενώνα", σε συνεργασία με την ελληνική πρεσβεία της Μόσχας.

    Στη διακήρυξη που υπογράφουν οι Ρώσοι ακαδημαϊκοί και καλλιτέχνες τονίζουν ακόμα:

    ''Αντιμετωπίζουμε την επιστροφή των Μαρμάρων ως ζήτημα πολιτιστικής ευαισθησίας χωρίς να εξετάζουμε τις ιστορικές και πολιτιστικές της πτυχές. Σήμερα, στην αρχή του 21ου αιώνα, πιστεύουμε ότι η χρονική σύμπτωση της επανένωσης των Μαρμάρων του Παρθενώνα με τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα το 2004 θα αποτελέσει ένα συγκλονιστικό πολιτιστικό γεγονός, ανεκτίμητης ενοποιητικής σημασίας''.

    ''Πιστεύουμε -προστίθεται- ότι το Βρετανικό Μουσείο θα μπορούσε να ιδρύσει παράρτημά του εντός του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης στο οποίο θα εκτεθούν τα Μάρμαρα του Παρθενώνα που βρίσκονται στην κατοχή του. Μ' αυτόν τον τρόπο το Βρετανικό Μουσείο θα διατηρήσει τον έλεγχο και την ιδιοκτησία των γλυπτών του, ενώ τα Μάρμαρα του Παρθενώνα θα επανενωθούν στα πλαίσια της κοινής έκθεσης με τα γλυπτά που βρίσκονται στο Μουσείο της Ακρόπολης. Θεωρούμε ότι μια τέτοια πολιτιστική συνεργασία αυτήν τη ιστορική στιγμή θα στείλει ένα μήνυμα ειρήνης και συνεργασίας σ΄όλους τους ανθρώπους του πλανήτη σε μια εποχή που αυτό είναι πολύ αναγκαίο''.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 28 March 2003 - 17:57:40 UTC