Read the CSCE Charter for a New Europe (Paris, 21 November 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-03-25

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κορυφώνονται οι εκδηλώσεις για την 25η Μαρτίου
  • [02] Ενημέρωση Συμβουλίου Ασφαλείας από Α. ντε Σότο
  • [03] Ατυπη σύνοδος υπουργών Εσωτερικών-Δημόσιας Τάξης
  • [04] Στις Βρυξέλλες ο υφυπουργός Μεταφορών
  • [05] Νιγηρία: Μάχες φυλών με αντίκτυπο στο πετρέλαιο
  • [06] Μελέτες για γαλλική ''απάντηση'' στο CNN εντός του 2004
  • [07] Αίτημα για εφαρμογή της Συνθήκης της Γενεύης στο Γουαντάναμο
  • [08] Δημοσιογράφος του Αλ Τζαζίρα εξοστρακίζεται απ' τη Wall Street
  • [09] Αλλαγή σχεδίων των αμερικανικών δυνάμεων
  • [10] Αντιδράσεις για την στάση της Τουρκίας
  • [11] Απολογισμός θυμάτων από την έναρξη του πολέμου
  • [12] Παρουσίαση των αιχμαλώτων πιλότων
  • [13] Αναμένεται συνάντηση Μπους-Μπλέρ
  • [14] Οι επιδημίες απειλούν 100.000 παιδιά στη Βασόρα
  • [15] Σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας ζητά ο Αραβικός Σύνδεσμος
  • [16] Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις, αλλα και οι συλλήψεις στις ΗΠΑ
  • [17] Συμπληρωματικό προϋπολογισμό λόγω πολέμου καταθέτει ο Μπους
  • [18] Δεν έχουμε δώσει όπλα στους Ιρακινούς, λέει ο Πούτιν
  • [19] Παραιτείται στέλεχος του κόμματος του Αθνάρ
  • [20] Ανατέθηκε η διαχείριση της Ουμ Κασρ προτού καν καταληφθεί
  • [21] Εώς και 3.000 οι απώλειες των συμμάχων εκτιμά απόστρατος στρατηγός
  • [22] Δυσοίωνες οι προβλέψεις για τον τομέα των αερομεταφορών
  • [23] ''Αιχμάλωτες πολέμου'' και οι διεθνείς χρηματαγορές
  • [24] H Ακαδημία Αθηνών τίμησε τον Κώστα Γαβρά
  • [25] Στείλτε από ένα πρέτσελ στον πρόεδρο Μπους...

    [01] Κορυφώνονται οι εκδηλώσεις για την 25η Μαρτίου

    25/3/2003 11:04:00 πμ

    Mε την καθιερωμένη στρατιωτική παρέλαση στην Αθήνα ενώπιον του προέδρου της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνου Στεφανόπουλου, κορυφώνονται, οι εκδηλώσεις για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου. Νωρίτερα, το πρωί τελέστηκε δοξολογία στον Καθεδρικό Ιερό Ναό των Αθηνών, από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστόδουλο. Ανάλογες εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις της χώρας. Φέτος οι εορτασμός της Εθνικής Παλιγγενεσίας, γίνεται στη σκιά του πολέμου του Ιράκ, κάτι που επισήμανε και η πολιτειακή ηγεσία της χώρας μας, στα μηνύματά της για την εθνική επέτειο.

    Τα μηνύματα της πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας

    Φέτος εορτάζουμε την Εθνική Παλιγγενεσία εν μέσω πολεμικής συρράξεως στη Μέση Ανατολή, τονίζει στο μήνυμά του για την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας και κριτήριο των λόγων και των πράξεων μας είναι το συμφέρον της χώρας και η αφοσίωσή μας στις παγκόσμιες αρχές.

    Η Ελλάδα γιορτάζει φέτος την 25η Μαρτίου μέσα σε μια ιδιαίτερα δύσκολη εθνική συγκυρία και μέσα σ αυτό το δυσμενές διεθνές περιβάλλον, έχει φωνή, κύρος και παρουσία'' τονίζεται στο μήνυμα του πρωθυπουργού.

    Η διαφύλαξη της διεθνούς νομιμότητας και ο σεβασμός στο διεθνές δίκαιο, προβάλλουν σήμερα ως αίτημα, όχι μόνο του λαού μας, αλλά και ολόκληρης της ανθρωπότητας'', αναφέρει στο μήνυμα του ο πρόεδρος της ΝΔ.

    Όταν ο λαός αγωνίζεται για το δίκιο του ενωμένος και δίχως να υπολογίζει θυσίες τότε μεγαλουργεί, τονίζει το ΚΚΕ.

    Η φετινή επέτειος, συμπίπτει με την διεξαγωγή ενός παράνομου, άδικου και καταστροφικού πολέμου ,αναφέρει ο ΣΥΝ, και καλεί τους έλληνες πολίτες να συνεχίσουν τον αγώνα για να σταματήσουν τον πόλεμο.

    [02] Ενημέρωση Συμβουλίου Ασφαλείας από Α. ντε Σότο

    25/3/2003 11:09:00 πμ

    Υπό τη σκιά του πολέμου στο Ιράκ, ο ειδικός σύμβουλος του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό, Αλβαρο ντε Σότο, θα ενημερώσει αύριο τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας για τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων όσον αφορά την προσπάθεια επίλυσης του προβλήματος της Κύπρου. Σύμφωνα με διπλωματική πηγή, ο κ. Ντε Σότο θα δώσει περιληπτική εικόνα της συνολικής διαδικασίας, με αποκορύφωμα το ναυάγιο στη Χάγη. Η αναφορά του θα στηρίζεται στο περιεχόμενο της αναλυτικής και περιγραφικής έκθεσης, την οποία ο γ.γ. του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, θα παρουσιάσει στο Συμβούλιο Ασφαλείας προς το τέλος του μήνα.

    Το Συμβούλιο Ασφαλείας αναμένεται μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας να εγκρίνει ένα νέο ψήφισμα για το Κυπριακό.

    Συνάντηση Ντε Σότο-Ανάν, Επιστολή Αμερικανών Βουλευτών προς Τ. Μπους

    Ο κ. Ντε Σότο ήδη συναντήθηκε με τον κ. Ανάν και αντάλλαξαν απόψεις για το αν θα πρέπει, με ποιό τρόπο και πότε να συνεχιστεί η αποστολή των καλών υπηρεσιών του γ.γ. του Διεθνούς Οργανισμού. Ο κ. Ανάν, σύμφωνα και με τη δήλωσή που είχε κάνει στη Χάγη, εξακολουθεί να είναι διστακτικός για το αν θα πρέπει να συνεχίσει να εργάζεται με τον ίδιο τρόπο για την επίλυση του διεθνούς αυτού θέματος.

    Πάντως, υπάρχει γενική εκτίμηση ότι είναι σχεδόν ανέφικτο, με επιπρόσθετο λόγο το πόλεμο στο Ιράκ, να εκδηλωθούν αποφασιστικές κινήσεις για λύση ή για δέσμευση των δυο πλευρών για λύση στη βάση του σχεδίου Ανάν, μέχρι τις 16 Απριλίου.

    Εν τω μεταξύ, 17 Αμερικανοί βουλευτές κάλεσαν τον Τζορτζ Μπους και την κυβέρνησή του να εντείνουν τις προσπάθειες, προκειμένου να πείσουν την Τουρκία και τον Ντενκτάς να εργασθούν εποικοδομητικά για λύση του Κυπριακού.

    Σε επιστολή που απέστειλαν στον Τζωρτζ Μπους, με πρωτοβουλία του βουλευτή της Νέας Υερσέης Φρανκ Παλόνε, οι Αμερικανοί βουλευτές επισημαίνουν ότι η αποτυχία της Χάγης οφείλεται αποκλειστικά στις αδιάλλακτες θέσεις του Ραούφ Ντενκτάς και της Αγκυρας.

    Στην επιστολή αναφέρεται επίσης ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος δεσμεύθηκε να συνεχίσει τις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού, η οποία να εξυπηρετεί τα συμφέροντα τόσο της ελληνοκυπριακής όσο και της τουρκοκυπριακής κοινότητας.

    [03] Ατυπη σύνοδος υπουργών Εσωτερικών-Δημόσιας Τάξης

    25/3/2003 10:58:00 πμ

    Ατυπη Σύνοδος των υπουργών Εσωτερικών και Δημόσιας Τάξης των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα πραγματοποιηθεί στις 28 και 29 Μαρτίου, στη Βέροια. Η σύνοδος αυτή, που είχε προγραμματιστεί πριν την έναρξη του πολέμου στο Ιράκ, έχει ως θέματα συζήτησης την αντιμετώπιση προβλημάτων, από τη λαθρομετανάστευση και το οργανωμένο έγκλημα. Τα θέματα αυτά τα είχε θέσει σε προτεραιότητα η Ελληνική Προεδρία η οποία έχει παρουσιάσει στους αρμόδιους υπουργούς των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης τους άξονες πάνω στους οποίους έχει θέσει τις προτεραιότητές της.

    Οι κυριότεροι άξονες είναι η αντιμετώπιση των προβλημάτων στα σύνορα, με ανάλογη επιβάρυνση όλων των χωρών-μελών, αλλά και σε δεύτερο στάδιο η αντιμετώπιση του προβλήματος της λαθρομετανάστευσης και του οργανωμένου εγκλήματος ενιαία, τόσο μέσα στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ενωσης όσο και ειδικότερα στα δυτικά Βαλκάνια.

    Σύμφωνα με δήλωση αξιωματούχου του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, εκ των πραγμάτων και εκτός προγραμματισμένων συζητήσεων, θα συζητηθούν τα νέα δεδομένα που προκύπτουν για τις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά την έναρξη των πολεμικών επιχειρήσεων στο Ιράκ.

    Ιδιαίτερα προβλήματα ασφαλείας που ενδεχομένως να προκύψουν στις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά και ο αυξημένος κίνδυνος αθρόας προσέλευσης λαθρομεταναστών στα σύνορα κυρίως Ελλάδας-Τουρκίας, αλλά και μέσω διόδων από τα Βαλκάνια προς τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    [04] Στις Βρυξέλλες ο υφυπουργός Μεταφορών

    25/3/2003 10:50:00 πμ

    Στις Βρυξέλλες μεταβαίνει την Τετάρτη ο υφυπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Μανώλης Στρατάκης, προκειμένου, την επομένη, να πάρει μέρος στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών Επικοινωνιών της ΕΕ. Ο κ. Στρατάκης, που προεδρεύει του Συμβουλίου, θα θέσει τα θέματα που προωθεί η Ελληνική Προεδρία, στον τομέα των τηλεπικοινωνιών, τα οποία θα συζητηθούν από το Συμβούλιο για να διατυπωθούν τα τελικά συμπεράσματα.

    Μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν είναι:

    Η Πρόταση κανονισμού για τη δημιουργία Ευρωπαϊκού Πρακτορείου για την ασφάλεια δικτύων και πληροφοριών. Πολυετές πρόγραμμα (2003-2005) για την παρακολούθηση του σχεδίου δράσης "e-Europe", τη διάδοση βέλτιστων πρακτικών και τη βελτίωση της ασφάλειας των δικτύων και πληροφοριών. Η κατάσταση του τομέα ηλεκτρονικών επικοινωνιών στην Ευρώπη. Στο κεφάλαιο αυτό περιλαμβάνεται και η αντιμετώπιση των προβλημάτων ανάπτυξης και χρήσης της κινητής τηλεφωνίας τρίτης γενιάς στην Ευρώπη. Η αξιολόγηση του προγράμματος δράσης "e-Europe 2002" Η Παγκόσμια Διάσκεψη για την κοινωνία της Πληροφορίας.

    [05] Νιγηρία: Μάχες φυλών με αντίκτυπο στο πετρέλαιο

    25/3/2003 7:43:00 πμ

    Συνεχίζονται οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Δέλτα του Νίγηρα που στόχο έχουν την καταστολή των βίαιων εξεγέρσεων φυλών της περιοχής που έχει κοστίσει την ζωή δεκάδων ανθρώπων και έχει εξαναγκάσει τις πετρελαϊκές επιχειρήσεις να διακόψουν το 40% της παραγωγής μαύρου χρυσού στην χώρα. Οι μάχες γίνονται στις πετρελαιοπηγές, που αποτελούν την βασική πηγή της παραγωγής αργού της χώρας, που είναι κάτι παραπάνω από 2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα. Η σύγκρουση έχει συμβάλει στην αύξηση της τιμής του πετρελαίου, ενώ έχει προκαλέσει και διακοπές της ηλεκτροδότησης στην πολυπληθέστερη χώρα της Αφρικής.

    Οι πετρελαϊκές πολυεθνικές έχουν εκκενώσει την χώρα και έχουν διακόψει πλήρως, πρακτικά, τις λειτουργίες των θυγατρικών τους στην εξαρτημένη από το πετρέλαιο χώρα. Η μεγαλύτερη παραγωγός πετρελαίου στην Νιγηρία, η αγγλο-ολλανδική Royal Dutch/Shell, μιμούμενη την Αμερικανική ChevronTexaco και την Γαλλική TotalFinaElf έκλεισε όλες τις εγκαταστάσεις της στο δυτικό Δέλτα του Νίγηρα.

    Η πρόσφατη ανάφλεξη αποδίδεται στις συγκρούσεις ανάμεσα στις φυλές Ιτσεκίρι και Ιτζο, που διεκδικούν μεγαλύτερα μερίδια στα κέρδη από το πετρέλαιο.

    Ο επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων της Νιγηρίας, στρατηγός Αλεξάντερ Ογκομούντια, έχει μεταφέρει το αρχηγείο του στην "πόλη του πετρελαίου" Ουάρι, για να συντονίσει την εκστρατεία εναντίον των μαχητών της φυλής Ιτζο.

    Οι δημογέροντες της φυλής Ιτζο κάλεσαν τους νεαρούς μαχητές να πάψουν τις εχθροπραξίες με τον στρατό, προειδοποίησαν όμως τις ένοπλες δυνάμεις ότι αν συνεχίσουν να επιτίθενται σε χωριά της φυλής θα ξεσπάσει εξέγερση. Ο στρατός, λένε, έχει σκοτώσει 58 μέλη της φυλής στις επιθέσεις του εναντίον χωριών, ενώ άλλοι τέσσερις Ιτζο έχουν σκοτωθεί σε συγκρούσεις με ενόπλους της φυλής Ιτσεκίρι.

    Από την πλευρά του, το Εθνικό Συμβούλιο Νέων Ιτσεκίρι σε ανακοίνωσή του κατηγορεί τους Ιτζο ότι έχουν δολοφονήσει πάνω από 100 Ιτσεκίρι από την στιγμή που ξεκίνησαν οι συγκρούσεις.

    Οι Ιτζο κατηγορούν τους Ιτσεκίρι ότι συνεργάζονται με το στρατό.

    [06] Μελέτες για γαλλική ''απάντηση'' στο CNN εντός του 2004

    25/3/2003 4:12:00 πμ

    Η Γαλλία ζήτησε από ειδησεογραφικούς ομίλους να της καταθέσουν προτάσεις για την δημιουργία ενός γαλλόφωνου διεθνούς τηλεοπτικού ειδησεογραφικού δικτύου όπως το CNN, το BBC World και το al-Jazeera, ανακοίνωσαν αξιωματούχοι. Οι γαλλικές αρχές μελετούν εδώ και καιρό το να προχωρήσουν σε μια τέτοια κοινοπραξία, σε μια προσπάθεια διάδοσης της γαλλικής επιρροής, όμως τώρα που οι ΗΠΑ και η Βρετανία προχώρησαν στον πόλεμο κατά του Ιράκ παρά την θέληση της Γαλλίας, η ανάγκη για την άμεση υλοποίηση της ιδέας θεωρείται πλέον επιτακτική.

    Αμεσα τα πρώτα σχέδια - Πραγματικότητα μέσα στο επόμενο έτος

    ''Αυτό που συμβαίνει τούτη τη στιγμή αποδεικνύει πόσο χρήσιμο θα ήταν να υπάρχει ένα γαλλόφωνο διεθνές τηλεοπτικό κανάλι'', δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ζαν-Φρανσουά Κοπ.

    Αξιωματούχοι λένε ότι ο Γάλλος πρωθυπουργός Ζαν Πιερ Ραφαρέν ελπίζει να υποβάλει σχετικό σχέδιο στον Πρόεδρο Ζακ Σιράκ στο τέλος Ιουνίου, και ζήτησε από ειδησεογραφικούς ομίλους να παρουσιάσουν τις προτάσεις τους ως τις 22 Απριλίου.

    Ενα έγγραφο τεσσάρων σελίδων που προετοίμασε μια ομάδα υπό τον Ραφαρέν και είδε δημοσιογράφος του πρακτορείου Ρόιτερς αναφέρει ότι το δίκτυο θα μπορούσε να είναι δημόσιο ή ιδιωτικό, ή να έχει μικτό ιδιοκτησιακό καθεστώς, και να δέχεται κρατική ενίσχυση.

    ''Ο στόχος είναι να διασφαλισθεί μια πιο σημαντική και προβεβλημένη παρουσία για την Γαλλία στην μάχη της τηλεόρασης παγκοσμίως'', αναφέρει το κείμενο, προσθέτοντας ότι αυτό θα μπορούσε ''να συμβάλει σε μια πιο μακροπρόθεσμη στρατηγική για την γαλλική επιρροή στον υπόλοιπο κόσμο''.

    Το σχέδιο είναι να βγει το κανάλι ''στον αέρα'' το 2004, με τα γαλλικά να είναι η κύρια γλώσσα της εκπομπής του, ενώ ενδεχομένως θα έχει ισπανική και αραβική υπηρεσία, διευκρίνισαν Γάλλοι αξιωματούχοι.

    [07] Αίτημα για εφαρμογή της Συνθήκης της Γενεύης στο Γουαντάναμο

    25/3/2003 4:11:00 πμ

    Ο Κάτεμπ αλ-Σεμάρι, συνήγορος πολλών Σαουδαράβων που κρατούνται στην αμερικανική βάση στο Γουαντάναμο στην Κούβα ζήτησε σήμερα από τις ΗΠΑ να σεβαστούν κι αυτές τη Συνθήκη της Γενεύης για τους κρατούμενους αυτούς. Ο Αλ Σεμάρι, ο οποίος είναι επίσης γενικός γραμματέας Επιτροπής για την υπεράσπιση των κρατουμένων στο Γουαντάναμο, ζήτησε επίσης από την Ουάσινγκτον να τους παραδώσει στη δικαιοσύνη και να τους χορηγήσει το δικαίωμα υπεράσπισής τους. Τουλάχιστον 650 άνθρωποι από περίπου σαράντα χώρες κρατούνται πάνω από ένα χρόνο, χωρίς προηγούμενη δικαστική απόφαση, στην εν λόγω ειδικά διαμορφωμένη αμερικανική βάση.

    Είναι παράνομοι μαχητές κι όχι αιχμάλωτοι πολέμου λένε οι ΗΠΑ

    ''Οπως οι ΗΠΑ επιθυμούν οι αιχμάλωτοι στο Ιράκ να έχουν τη μεταχείριση που τους αρμόζει βάσει της Συνθήκης της Γενεύης, ζητούμε το ίδιο και για τους κρατούμενους'' του Γουαντάναμο, σημειώνει ο Κάτεμπ αλ-Σεμάρι σε ανακοίνωσή του.

    Οι άνθρωποι που βρίσκονται εκεί κατηγορούνται για σχέσεις με το δίκτυο της Αλ Κάιντα ή με το καθεστώς των Ταλιμπάν και θεωρούνται από τις ΗΠΑ παράνομοι μαχητές κι όχι αιχμάλωτοι πολέμου.

    Οι άνθρωποι αυτοί κρατούνται στην απομόνωση, σε μικρά κελιά, από τα οποία δεν βγαίνουν παρά μόνον δύο φορές την εβδομάδα, για ένα τέταρτο, για να κάνουν ένα μπάνιο.

    [08] Δημοσιογράφος του Αλ Τζαζίρα εξοστρακίζεται απ' τη Wall Street

    25/3/2003 6:42:00 πμ

    Το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης απαγόρευσε επ' αόριστον την πρόσβαση στους χώρους του σε έναν δημοσιογράφο του αραβικού τηλεοπτικού δικτύου "Αλ Τζαζίρα", λόγω των επικρίσεων που δέχεται το κανάλι στις ΗΠΑ για τον τρόπο με τον οποίο καλύπτει τον πόλεμο στο Ιράκ και κυρίως για την αναμετάδοση προσφάτως εικόνων Αμερικανών αιχμαλώτων πολέμου και νεκρών Ιρακινών.

    "Θα πρέπει να επικεντρωθούμε στα δίκτυα που εστιάζουν στην υπεύθυνη κάλυψη των επιχειρηματικών ειδήσεων'' ήταν η λακωνική αιτιολόγηση του εκπροσώπου του Χρηματιστηρίου, ο οποίος πρόσθεσε ότι τις τελευταίες εβδομάδες έχει απαγορευτεί η είσοδος και σε πολλά άλλα μέσα ενημέρωσης, χωρίς όμως να τα κατονομάσει.

    Πριν από την απαγόρευση το ''Αλ Τζαζίρα'' μετέδιδε τακτικά τις οικονομικές ειδήσεις από το μεγαλύτερο Χρηματιστήριο του κόσμου.

    [09] Αλλαγή σχεδίων των αμερικανικών δυνάμεων

    25/3/2003 11:35:00 πμ

    Μαίνονται οι μάχες σε όλο το Ιράκ, με τελικό στόχο την όσον δυνατόν πιο γρήγορη προώθηση των συμμαχικών δυνάμεων στη Βαγδάτη, όπου οι σειρήνες ήχησαν, για μία ακόμη φορά, λίγο πριν τις 10 το πρωί της Δευτέρας. Στη Βασόρα, οι συμμαχικές δυνάμεις οπισθοχώρησαν και προχωρούν σε ανασύνταξη των δυνάμεων τους, καθώς αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα, όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής της ΝΕΤ Νίκος Αγγελίδης. Αντιφατικές εμφανίζονται οι δηλώσεις των Βρετανών αξιωματούχων για το αν οι δυνάμεις τους εισβάλουν στη Βασόρα. Σκληρές μάχες σημειώνονται με τις ιρακινές δυνάμεις και στην πόλη Νασιρίγια, όπου ήδη μία φάλαγγα με αμερικανούς πεζοναύτες πέρασε τη γέφυρα του Ευφράτη και κατευθύνεται στη Βαγδάτη.

    Σκληρές μάχες σε όλο το μήκος και πλάτος του Ιράκ

    Πολλές εκρήξεις ακούστηκαν πριν από λίγη ώρα στη Βαγδάτη, όπου πετούν πολλά αεροσκάφη, μεταδίδει ο ανταποκριτής του Ρόιτερ στην ιρακινή πρωτεύουσα, Ναντίμ Λάντκι. Η Βαγδάτη, βομβαρδίζεται από το βράδυ, ενώ στους στόχους τόχοι των Αμερικανών είναι και τα στρατόπεδα της Προεδρικής Φρουράς στα νότια.

    Οι βρετανικές δυνάμεις δεν θα εισβάλουν στην πόλη Βασόρα, στο νότιο Ιράκ για να αντιμετωπίσουν τις ομάδες των Ιρακινών που δρουν στην περιοχή, όπως δήλωσε εκπρόσωπος των βρετανικών δυνάμεων, διαψεύδοντας άλλον αξιωματούχο, που είχε προαναγγείλει επίθεση εναντίον της πόλης.

    Ωστόσο, ο αξιωματούχος διευκρίνισε ότι η Βασόρα θεωρείται στρατιωτικός στόχος, γιατί έχει εξαιρετική πολιτική και στρατιωτική σημασία.

    Νωρίτερα, ο Αλ Λόκγουντ, εκπρόσωπος των βρετανικών δυνάμεων είχε δηλώσει στο CNN είναι πιθανή η εισβολή στη Βασόρα για την εξουδετέρωση μικρών ατάκτων ομάδων, που εξακολουθούν να βάλλουν κατά των βρετανικών δυνάμεων.

    Αεροπορικές επιθέσεις δέχθηκε και το Κιρκούκ και η Μοσούλη, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες επίκειται η έναρξη χερσαίων επιχειρήσεων στην πόλη.

    Το Ουμ Κασρ συνεχίζει να αντιστέκεται. Στην περιοχή οι βρετανικές και αμερικανικές δυνάμεις έχουν καθηλωθεί από περίπου 100 Ιρακινούς στρατιώτες.

    Στο μεταξύ, φάλαγγα οχημάτων με αμερικανούς πεζοναύτες πέρασε τη γέφυρα του Ευφράτη και το κανάλι Σαντάμ, στη Νασιρίγια, και κατευθύνεται προς τη Βαγδάτη, ύστερα από σκληρές μάχες που διεξήχθησαν στην περιοχή τις τελευταίες ώρες.

    "Η Νασιρίγια εξακολουθεί να είναι εχθρική, αλλά οι Αμερικανοί πέρασαν το ποτάμι και μετακινούνται τώρα προς τα βόρεια", μετέδωσε ο ανταποκριτής του Ρόιτερ, που ακολουθεί τα αμερικανικά στρατεύματα.

    Νωρίτερα, οι αμερικανικές δυνάμεις είχαν δεχτεί επίθεση και απάντησαν στα πυρά χρησιμοποιώντας επιθετικά ελικόπτερα Κόμπρα, πολυβόλα και πυροβολικό.

    Αμμοθύελλα δυσχεραίνει τις κινήσεις των αμερικανικών στρατευμάτων κοντά στην πόλη Νατζάφ του Νότιου Ιράκ.

    [10] Αντιδράσεις για την στάση της Τουρκίας

    25/3/2003 4:17:00 πμ

    Εντάσεις στις σχέσεις της Τουρκίας με τις ΗΠΑ και την Ε.Ε. προκαλεί η προώθηση τουρκικών στρατευμάτων στα σύνορα με το Ιρακινό Κουρδιστάν. Πολλές χιλιάδες Τούρκοι στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί τις τελευταίες εβδομάδες στα σύνορα με το Ιράκ αναμένοντας τη διαταγή για να μπουν στη χώρα και να σχηματίσουν μια ''ζώνη ασφαλείας'' σε βάθος πολλών χιλιομέτρων. Οι εξηγήσεις που δόθηκαν, δεν φαίνονται πειστικές και ο πρόεδρος Μπους όπως και ο Τόνι Μπλερ, απηύθυναν αυστηρή προειδοποίηση προς την Αγκυρα, ενώ ο Γιώργος Παπανδρέου μετέφερε την έντονη δυσαρέσκεια των "15" στον Τούρκο ομόλογό του.

    Αυστηρές προειδοποιήσεις ΗΠΑ-Βρετανίας

    Η Ουάσινγκτον επέμεινε και πάλι ότι η Τουρκία δεν πρέπει να μπει στο βόρειο Ιράκ ενώ οι συζητήσεις στην Αγκυρα μεταξύ Τουρκων και Αμερικανών διπλωματών την Δευτέρα για την ανάπτυξη τουρκικών στρατευμάτων στον τομέα αυτό δεν κατέληξαν σε καμία συμφωνία.

    " Το ενδεχόμενο εισόδου τουρκικών δυνάμεων στο βόρειο Ιράκ, εξακολουθεί να ανησυχεί τις ΗΠΑ και για αυτό βρίσκονται σε εξέλιξη συνομιλίες μεταξύ Ουάσιγκτον και Αγκυρας", τόνισε σήμερα ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Αρι Φλάισερ.

    "Η θέση μας για την Τουρκία και το συγκεκριμένο θέμα είναι γνωστή", τόνισε ο κ. Φλάισερ παραπέμποντας εμμέσως πλην σαφώς στη σχετική χθεσινή δήλωση του Προέδρου Μπους με την οποία ο Αμερικανός Πρόεδρος προειδοποίησε την Αγκυρα να μην στείλει δυνάμεις της εντός του Ιράκ.

    ''Δεν βλέπουμε την ανάγκη για μια τουρκική εισβολή και αυτό είπαμε στους φίλους μας τους Τούρκους'', επισήμανε από την πλευρά του και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ, μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι ''Φοξ''. Οπως υπογράμμισε, Τούρκοι αξιωματούχοι διαβεβαίωσαν τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ ότι η Αγκυρα δεν έχει ακόμη στείλει στρατεύματα στο βόρειο Ιράκ και ότι ''δεν σχεδιάζει μια εισβολή προς το παρόν''.

    Μια τουρκική εισβολή στο ιρακινό Κουρδιστάν θα είναι "τελείως απαράδεκτη", ανέφερε ο κ. Μπλέρ, προσθέτοντας ότι αυτό "δηλώθηκε ξεκάθαρα" στην Αγκυρα.

    "Είμαστε σε συνεχή επαφή με την τουρκική κυβέρνηση και τις κουρδικές αρχές και τους ζητούμε να διατηρηθεί η ηρεμία στην περιοχή", είπε ακόμη ο Τόνι Μπλέρ.

    Αντίθετη και η ΕΕ

    Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Τούρκο ομόλογό του Αμπντουλά Γκιουλ ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου μετέφερε την κοινή απόφαση των "15" για την αντίθεση της Ε.Ε. προς κάθε ενέργεια που θα πλήξει την εδαφική ακεραιότητα του Ιράκ, ενώ εκπρόσωπος της Ε.Ε. στις Βρυξέλες προειδοποίησε την Αγκυρα πως μία προσπάθεια επαναχάραξης των συνόρων της με το Ιράκ θα έβαζε εμπόδια στην ένταξη της στην Ευρώπη.

    Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υπογράμμισε ότι η είσοδος των τουρκικών στρατευμάτων στο Βόρειο Ιράκ, θα περιπλέξει ακόμα περισσότερο, την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην Ε.Ε. Τη θέση αυτή, έχουν διατυπώσει πολλοί Ευρωπαίοι πολιτικοί, μεταξύ αυτών, ο Βέλγος υπουργός Εξωτερικών Λουί Μισέλ και ο πρωθυπουργός του Βελγίου.

    Ο εκπρόσωπος της τουρκικής κυβέρνησης σε μία προσπάθεια αναδίπλωσης δήλωσε πως η Τουρκία θέλει να προωθήσει δυνάμεις της στη περιοχή για ανθρωπιστικούς λόγους. Η πολιτική της Τουρκίας στο Ιράκ είναι ξεκάθαρη, είπε και τόνισε ότι η παρουσία στο Βόρειο Ιράκ, επιβάλλεται για "ανθρωπιστικούς" λόγους, για την αντιμετώπιση της "τρομοκρατίας", για την εξασφάλιση του ότι "τα πετρέλαια θα ανήκουν σε όλο τον Ιρακινό λαό" και τη διασφάλιση της "ακεραιότητας" του Ιράκ.

    Ο κ. Τσιτσέκ, έκανε επίσης και αναφορές στην παραδοσιακή αμερικανοτουρκική φιλία, τονίζοντας ότι η Τουρκία αποτελεί μέρος της συμμαχίας που δημιούργησαν οι ΗΠΑ και απόρροια αυτού του γεγονότος είναι και η χρήση του εναέριου χώρου της χώρας για τα αεροσκάφη της συμμαχίας.

    [11] Απολογισμός θυμάτων από την έναρξη του πολέμου

    25/3/2003 10:31:00 πμ

    Φωτο αρχείου

    Πύραυλος ξέφυγε το πρωί της Δευτέρας από την πορεία του και κατέπεσε κοντά στα σύνορα με τη Συρία, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν πέντε επιβάτες λεωφορείου και να τραυματιστούν άλλοι δέκα, όλοι Σύριοι εργάτες που επέστρεφαν στη Δαμασκό. Πρόκειται για το τρίτο περιστατικό, στις έξι μέρες του πολέμου, που πύραυλοι πέφτουν σε λάθος στόχους. Ο Ιρακινός υπουργός Πληροφόρησης ανακοίνωσε ότι από τους βομβαρδισμούς της Κυριακής, έχουν σκοτωθεί 62 άτομα και πάνω από 400 έχουν τραυματιστεί, σε ολόκληρο το Ιράκ. Δεκαοκτώ οι νεκροί Αμερικανοί στρατιώτες, σύμφωνα με το Πεντάγωνο. Και δεύτερος βρετανός στρατιώτης νεκρός κοντά στη Βασόρα.

    Σημαντικές απώλειες μετρούν οι συμμαχικές δυνάμεις

    Το Αμερικανικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε την Τρίτη τα στοιχεία επτά πεζοναυτών, που σκοτώθηκαν στη διάρκεια των συγκρούσεων στη Νασιρίγια, την Κυριακή, ανεβάζοντας έτσι τον αριθμό των επιβεβαιωμένων απωλειών για τις αμερικανικές δυνάμεις στους 18 άνδρες, ενώ ξεπερνούν τους 60 οι τραυματίες.

    Αξιωματούχοι του Πενταγώνου δεν μπορούν να επιβεβαιώσουν αυτή τη στιγμή τις πληροφορίες, που μετέδωσε ένας δημοσιογράφος που συνοδεύει τις αμερικανικές δυνάμεις, ότι την Τρίτη, στο μέτωπο της Νασιρίγια, σκοτώθηκε άλλος ένας αμερικανός στρατιώτης και ένας τραυματίσθηκε.

    Η Βρετανία ανακοίνωσε ότι ένας στρατιώτης του Πρώτου Τάγματος Πεζικού, σκοτώθηκε στη διάρκεια των συγκρούσεων στο νότιο Ιράκ, με συνέπεια να ανέλθει στους 20 ο αριθμός των νεκρών και αγνοουμένων βρετανών στρατιωτών, από την ημέρα που άρχισε η επίθεση στο Ιράκ.

    "Με λύπη σάς πληροφορούμε ότι ένας βρετανός στρατιώτης από το Πρώτο Τάγμα "Black Watch", σκοτώθηκε κατά την εκτέλεση του καθήκοντος την περασμένη νύχτα, στις επιχειρήσεις κοντά στην Αζ Ζουμπαϊρ, στο νότιο Ιράκ", ανακοίνωσε η βρετανική υπηρεσία ενημέρωσης στην κεντρική διοίκηση των αμερικανο-βρετανικών δυνάμεων στο Κατάρ.

    Αλλοι δύο βρετανοί στρατιώτες θεωρούνται αγνοούμενοι από την Δευτέρα, όταν δέχθηκαν επίθεση στο νότιο Ιράκ.

    [12] Παρουσίαση των αιχμαλώτων πιλότων

    25/3/2003 9:58:00 πμ

    Το σημαντικότερο γεγονός των επιχειρήσεων της Δευτέρας πάντως παραμένει, η πτώση ελικοπτέρου Απάτσι των Αμερικανών, καθώς και η εμφάνιση των δυο πιλοτών στην ιρακινή τηλεόραση. Από την Ουάσινγκτον το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι οι δύο πιλότοι που εμφανίστηκαν στο βίντεο της ιρακινής τηλεόρασης είναι οι σημαιοφόροι του πολεμικού ναυτικού Ντέιβιντ Ουίλιας, 30 ετών, από τη Φλόριντα και Ρόναλντ Γιανγκ Τζούνιορ, 26 ετών, από το Λίθια Σπρινγκς της Τζόρτζια.

    Οι δύο άνδρες, που φορούσαν τη στολή Αμερικανών πιλότων, παρουσιάστηκαν καθισμένοι, έδειχναν καλά στην υγεία τους δεν μίλησαν καθόλου και δεν τους υποβλήθηκαν ερωτήσεις. Το μόνο που είπε ο παρουσιαστής της τηλεόρασης ήταν ότι οι δύο αιχμάλωτοι πολέμου θα έχουν τη μεταχείριση που τους αρμόζει βάσει της Συνθήκης της Γενεύης.

    Λίγο πριν ο πρόεδρος του Ιράκ Σαντάμ Χουσεΐν, είχε καλέσει το λαό της χώρας σε Τζιχάντ (Ιερό Πόλεμο) εναντίον των εισβολέων. Οι ΗΠΑ, αμφισβήτησαν την αυθεντικότητα του μηνύματος.

    Την πτώση του ενός ελικοπτέρου και ότι αγνοούνταν οι δύο πιλότοι είχε επιβεβαιώσει νωρίτερα και το Αμερικανικό Πεντάγωνο.

    [13] Αναμένεται συνάντηση Μπους-Μπλέρ

    25/3/2003 9:37:00 πμ

    Φωτο αρχείου

    Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους και ο Βρετανός ομόλογος του Τόνι Μπλέρ αναμένεται να συναντηθούν στις ΗΠΑ, για να κάνουν ένα απολογισμό για τις μέχρι τώρα επιχειρήσεις. Η συνάντηση γίνεται μετά από αίτημα του Βρετανού πρωθυπουργού. Αναμένεται συνέντευξη Τύπου του Τόνι Μπλερ στο Λονδίνο, στις 14.00 (ώρα Ελλάδας). Ο Βρετανός πρωθυπουργός θα μεταβεί στις ΗΠΑ. Παρά τις διαβεβαιώσεις πάντως τόσο των Βρετανών όσο και των Αμερικανικών αξιωματούχων, ότι οι επιχειρήσεις προχωρούν όπως είχαν σχεδιασθεί, προβληματισμός επικρατεί στα στρατιωτικά επιτελεία, μετά την ισχυρή αντίσταση που προβάλουν οι ιρακινές δυνάμεις.

    Ο ουσιαστικός στόχος της επίθεσης στο Ιράκ επικεντρώνεται στις συμμαχικές δυνάμεις να φθάσουν στην Βαγδάτη, το συντομότερο δυνατό, έστω και αν αυτό πρέπει να συνδυασθεί με την παράκαμψη πόλεων κλειδιών για την ανάπτυξη των συμμαχικών δυνάμεων προς την ιρακινή πρωτεύουσα.

    Όσον αφορά τέλος τις απώλειες του πολέμου, τον θάνατο και τον τρόμο σπέρνουν τα λάθη και οι αστοχίες κατά τη διάρκεια των πολεμικών επιχειρήσεων.

    [14] Οι επιδημίες απειλούν 100.000 παιδιά στη Βασόρα

    25/3/2003 2:48:00 πμ

    Η ζωή περίπου 100.000 παιδιών κάτω των πέντε ετών κινδυνεύει από επιδημίες που θα προκληθούν από την έλλειψη πόσιμο νερού, στη Βασόρα, στο νότιο Ιράκ ανακοίνωσε σήμερα η UNICEF. Στο μεταξύ την ανάγκη να αποφευχθεί ανθρωπιστική καταστροφή στο Ιράκ τόνισε ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό ομόλογό του, ενώ έκκληση για επείγοντα μέτρα ανθρωπιστικής βοήθειας για τους κατοίκους της Βασόρας απηύθυνε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν.

    Εκφράζονται φόβοι για ταχύτατη εξάπλωση ασθενειών

    Η ''UNICEF ανησυχεί για την παρατεταμένη διακοπή της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος και νερού στη Βασόρα", αναφέρεται σε ανακοίνωση της οργάνωσης, που δόθηκε στη δημοσιότητα στο Αμμάν.

    ''Οι πληροφορίες μας κάνουν λόγο για διακοπή της παροχής νερού για τρίτη συνεχόμενη ημέρα στη Βασόρα'', προστίθεται στην ανακοίνωση.

    Την ίδια στιγμή ανησυχία ''για τις συνέπειες της διακοπής παροχής πόσιμου νερού στις συνθήκες υγιεινής των κατοίκων της Βασόρας, οι οποίες θα μπορούσαν να επιδεινωθούν ταχύτατα'' εξέφρασε και η Φραντίλα Σέιμπ, εκπρόσωπος της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (ΠΟΥ) στο Αμμάν, προσθέτοντας ότι η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού έχει καταφέρει μέχρι στιγμής να αποκαταστήσει την παροχή νερού μόνον για το 40% των κατοίκων της Βασόρας.

    [15] Σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας ζητά ο Αραβικός Σύνδεσμος

    25/3/2003 1:30:00 πμ

    Στο διπλωματικό επίπεδο, παρά την ένταση των συγκρούσεων στο Ιράκ, συνεχίζονται οι προσπάθειες για την επίλυση της κρίσης. Σύμφωνα με τον πρεσβευτή της Συρίας στον ΟΗΕ, τα αραβικά κράτη αποφάσισαν να ζητήσουν τη σύγκληση έκτακτης συνόδου του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, για το Ιράκ, ανταποκρινόμενα στο χθεσινό αίτημα των υπουργών Εξωτερικών των χωρών του Αραβικού Συνδέσμου, μετά τη συνεδρίαση τους στο Κάιρο της Αιγύπτου, για '"την άμεση και άνευ όρων απόσυρση των δυνάμεων εισβολής'' από το Ιράκ.

    Αποχώρηση του υπουργού του Κατάρ από τη σύνοδο των Αράβων ΥΠΕΞ

    Ο πρεσβευτής του Ιράκ στον ΟΗΕ, Μοχάμεντ αλ Ντούρι, που ασκεί τώρα την εκ περιτροπής προεδρία της ομάδας των αραβικών χωρών στον ΟΗΕ, σκοπεύει να αποστείλει σήμερα το βράδυ επιστολή στο Συμβούλιο Ασφαλείας με την οποία θα ζητεί τη σύγκλησή του.

    Η συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών των χωρών του Αραβικού Συνδέσμου ήταν η πρώτη συνάντηση τους μετά από την έναρξη των χερσαίων επιχειρήσεων εισβολής στο Ιράκ.

    Στη συνάντηση παραβρέθηκε και ο Ιρακινός υπουργός Εξωτερικών, Νατζί Σάμπρι, ο οποίος ζήτησε την έμπρακτη βοήθεια των αραβικών χωρών για τερματισμό του πολέμου.

    Αλλά ο υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ αποφάσισε να αποχωρήσει από τη σύνοδο, διαμαρτυρόμενος για την φιλοϊρακινή στάση ορισμένων συνομιλητών του.

    Ο Χαμάντ Μπιν Τζασέμ Αλ Τάνι δήλωσε ότι μοναδικός σκοπός των συνομιλιών ήταν ο καθησυχασμός της αραβικής κοινής γνώμης.

    Λίγο πριν την αποχώρηση στη σύνοδο είχε κυκλοφορήσει σχέδιο κοινού ανακοινωθέντος που ζητούσε από τις ΗΠΑ και Βρετανία τον άμεσο τερματισμό του πολέμου και από τις αραβικές χώρες να σταματήσουν να παρέχουν οποιαδήποτε υποστήριξη στις δυνάμεις εισβολής.

    Αναλυτές επισημαίνουν ότι παρά τη λαϊκή οργή που καταγράφεται από άκρη σε άκρη στον αραβικό κόσμο, πολλοί ακόμα υπουργοί Εξωτερικών θα διστάσουν να συμπαραταχθούν έστω και λεκτικά με το ιρακινό καθεστώς.

    [16] Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις, αλλα και οι συλλήψεις στις ΗΠΑ

    25/3/2003 7:19:00 πμ

    Τουλάχιστον 130 διαδηλωτές συνέλαβαν την Δευτέρα οι αρχές του Σαν Φρανσίσκο, στις κινητοποιήσεις εναντίον του πολέμου των ΗΠΑ του Ιράκ. Η αστυνομία προχώρησε σε συλλήψεις όταν οι διαδηλωτές επιχείρησαν να κλείσουν την είσοδο του ουρανοξύστη Τρανσαμέρικα που βρίσκεται στην πόλη. Το Σαν Φρανσίσκο και την Δευτέρα αποτέλεσε το επίκεντρο των διαδηλώσεων κατά του πολέμου επί αμερικανικού εδάφους.

    "Αν η κυβέρνηση και οι επιχειρήσεις δεν σταματήσουν τον πόλεμο, θα τους κλείσουμε!", ανέφερε στην ιστοσελίδα της η οργάνωση "Αμεση Δράση για τον Τερματισμό του Πολέμου" (Direct Action to Stop the War).

    "Η δράση θα συνεχισθεί, όπως και οι συλλήψεις, ειδικά στο Σαν Φρανσίσκο", δήλωσε ο 26χρονος Φόρεστ Σμιντ, εργαζόμενος στον τομέα των κατασκευών που παραιτήθηκε από τη δουλειά του για να αφοσιωθεί στο αντιπολεμικό κίνημα.

    Εξάλλου, εκατοντάδες διαδηλωτές κατέλαβαν ένα κτίριο της Πρυτανείας στο πανεπιστήμιο Σαν Φρανσίσκο Στέιτ, μιμούμενοι μια αντίστοιχη κινητοποίηση στο πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϊ την περασμένη εβδομάδα. Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι οι φοιτητές σταδιακά εγκατέλειψαν το κτίριο χωρίς να υπάρξουν επεισόδια.

    [17] Συμπληρωματικό προϋπολογισμό λόγω πολέμου καταθέτει ο Μπους

    25/3/2003 6:01:00 πμ

    Συμπληρωματικό προϋπολογισμό ύψους 74,7 δις δολαρίων με τον χαρακτήρα του κατεπείγοντος καταθέτει ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζορτζ Μπους για την κάλυψη του κόστους του πολέμου στο Ιράκ. Οπως ανακοίνωσε τη Δευτέρα στην Βουλή των Αντιπροσώπων το σχέδιο του προϋπολογισμού περιλαμβάνει επίσης επιπρόσθετη χρηματοδότηση ύψους 3,5 δις δολαρίων για το νέο υπερ-υπουργείο Εσωτερικής Ασφαλείας, 2 δις για την βελτίωση της ετοιμότητας για την αντιμετώπιση τρομοκρατικών επιθέσεων σε ομοσπονδιακό και πολιτειακό επίπεδο και 1,5 δις για τα αυξημένα μέτρα ασφαλείας και τα αυξημένα καθήκοντα που προκύπτουν από την αύξηση του δεύτερου υψηλότερου επιπέδου συναγερμού λόγω του πολέμου στο Ιράκ. Ο επείγων προϋπολογισμός και την παροχή βοήθειας στην Τουρκία, ύψους 1 δις δολαρίων.

    Δεν επαρκούν τα κεφάλαια αυτά, λέει αξιωματούχος του Πενταγώνου

    Η χρηματοδοτική υποστήριξη του πολέμου που διεξάγουν τα στρατεύματα των ΗΠΑ κατά του Ιράκ ενδέχεται να εξαντληθεί ως τον Μάιο αν το Κογκρέσο δεν εγκρίνει κατεπειγόντως 62,6 δις δολάρια σε νέα χρηματοδότηση, δήλωσε ανώτατος αξιωματούχος του Πενταγώνου.

    Ο αξιωματούχος, μιλώντας σε δημοσιογράφους υπό τον όρο της ανωνυμίας, δήλωσε ότι το αίτημα του Πενταγώνου για αυξημένη χρηματοδότηση βασίστηκε στην υπόθεση ενός ''συγκριτικά σύντομης, εξαιρετικά έντονης περιόδου συγκρούσεων'' στο Ιράκ.

    Τα κεφάλαια αυτά αποτελούν μέλος ενός συμπληρωματικού προϋπολογισμού συνολικού ύψους 75 δις δολαρίων που έστειλε ο πρόεδρος Τζορτζ Μπους στο Κογκρέσο την Δευτέρα.

    ''Δεν μπορούμε να χρηματοδοτήσουμε τις κανονικές μας επιχειρήσεις αν δεν λάβουμε αυτά τα χρήματα. Αυτό που θα συμβεί είναι μια δραματική περιστολή της εκπαίδευσής μας, της συντήρησης των συστημάτων μας και της χρηματοδότησης μελλοντικών σχεδίων στο οικονομικό έτος'', είπε ο ανώτατος αξιωματούχος του Πενταγώνου.

    ''Στην πραγματικότητα, οι (στρατιωτικές) υπηρεσίες έχουν εξαντλήσει σχεδόν τελείως τα κεφάλαιά τους για την συντήρηση... και τις πληρωμές προσωπικού για το τέταρτο οικονομικό τρίμηνο'', πρόσθεσε.

    Ο ίδιος είπε ότι το Πεντάγωνο χρειάζεται 30,3 δις δολάρια για να καλύψει το κόστος της ανάπτυξης στο Ιράκ, 13,1 δις για την διεξαγωγή του πολέμου, 12 δις για την φάση ''μετάβασης και σταθεροποίησης'' και 7,2 δις δολάρια για την αντικατάσταση των όπλων, των πυρομαχικών και ανταλλακτικών που θα χρησιμοποιηθούν στον πόλεμο.

    [18] Δεν έχουμε δώσει όπλα στους Ιρακινούς, λέει ο Πούτιν

    25/3/2003 5:57:00 πμ

    Φωτο αρχείου

    Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, απέρριψε την κατηγορία ότι η Μόσχα παραδίδει όπλα στο Ιράκ, σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζορτζ Μπους. Νωρίτερα ο Αμερικανός πρόεδρος είχε εκφράσει την ανησυχία του για την παροχή από ρωσικές εταιρείες απαγορευμένου στρατιωτικού υλικού στη Βαγδάτη. Συγκεκριμένα τη Δευτέρα ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Αρι Φλάισερ υποστήριξε ότι σύμφωνα με αξιόπιστα στοιχεία που έχει στη διάθεση του ρωσικές εταιρείες προμήθευαν το ιρακινό καθεστώς με στρατιωτικό εξοπλισμό, όπως κιάλια με υπέρυθρες ακτίνες για νυχτερινή όραση, συσκευές παρεμβολής παρασίτων GPS και τηλεκατευθυνόμενους αντιαρματικούς πυραύλους.

    ''Οι κατηγορίες των ΗΠΑ μπορεί να βλάψουν τις σχέσεις των δύο χωρών''

    Σύμφωνα με το πρακτορείο Ιντερφάξ, ο Πούτιν είπε ότι η Μόσχα κατ' επανάληψη έδωσε στη δημοσιότητα πληροφορίες που αποδεικνύουν ότι δεν υφίσταται τέτοιο θέμα.

    Νωρίτερα το Κρεμλίνο δια στόματος του γραμματέα της υπηρεσίας Τύπου Αλεξέι Γκρόμοφ είχε χαρακτηρίσει τις κατηγορίες εφευρήματα, σημειώνοντας ότι η Ρωσία σέβεται αυστηρά το εμπάργκο του ΟΗΕ στη Βαγδάτη.

    Ο Γκρόμοφ υπογράμμισε επίσης ότι οι αμερικανικές κατηγορίες έγιναν ελλείψει στοιχείων και ότι αυτό μπορεί να βλάψει τις σχέσεις των δύο χωρών.

    [19] Παραιτείται στέλεχος του κόμματος του Αθνάρ

    25/3/2003 3:40:00 πμ

    Ο Μανουέλ Πιμεντέλ

    Την πρόθεση του να παραιτηθεί λόγω της διαφωνίας του για τη συμμετοχή της Ισπανίας στον πόλεμο κατά του Ιράκ, εξέφρασε ο πρώην υπουργός Εργασίας της Ισπανίας Μανουέλ Πιμεντέλ, αναφέρει σε δημοσίευμα της η ισπανική εφημερίδα El Mundo. O Πιμεντέλ είναι το πρώτο εξέχον μέλος του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος (PP) του πρωθυπουργού Χοσέ Μαρία Αθνάρ που προτίθεται να προβεί σε τέτοια ενέργεια, επισημαίνοντας ότι θα παραιτηθεί λόγω του ''παράνομου'' πολέμου τον οποίο χαρακτήρισε "ιστορικό λάθος". Ο ίδιος κατηγόρησε τον Αθνάρ για φίμωση των διαφωνούντων στο κόμμα του παρά τη μεγάλη λαϊκή αντίθεση στον πόλεμο. Μέχρι τώρα οι μόνοι που έχουν παραιτηθεί είναι πέντε δημοτικοί σύμβουλοι. Την ίδια ώρα η ισπανική κυβέρνηση παραδέχεται ότι έδωσε άδεια στα αμερικανικά βομβαρδιστικά Β-52 να διέλθουν από τον εναέριο χώρο της.

    Απαντώντας σε ερωτήματα που του υπέβαλαν βουλευτές της αντιπολίτευσης, ο Ισπανός υπουργός Αμυνας Φεντερίκο Τρίγιο είπε ότι "δόθηκε εντολή για τη διέλευση στις 20 Μαρτίου βομβαρδιστικών Β-52 επειδή η Γαλλία είχε αρνηθεί να τους δώσει άδεια".

    Ο ίδιος διέψευσε ωστόσο ότι τα αμερικανικά βομβαρδιστικά πέταξαν πάνω από πόλεις της βόρειας Ισπανίας. ''Αυτό είναι εντελώς ψευδές'', είπε ο Τρίγιο, αναφερόμενος σε πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν σε εφημερίδες, σύμφωνα με τις οποίες τα αεροσκάφη πέταξαν πάνω από το Μπιλμπάο, το Παμπελούνε και τη Βαρκελώνη.

    Ο Τρίγιο δεν διευκρίνισε ωστόσο αν η Ισπανία έχει δώσει άδεια μετά την Παρασκευή και σε άλλα αμερικανικά στρατιωτικά αεροσκάφη να διέλθουν από τον εναέριο χώρο της.

    Να σημειώσουμε ότι η Ισπανία θα συμμετάσχει στον πόλεμο με ένα νοσοκομειακό πλοίο, ναρκαλιευτικά και δυνάμεις εξειδικευμένες στην αντιμετώπιση πολέμου με χημικά και βιολογικά όπλα.

    [20] Ανατέθηκε η διαχείριση της Ουμ Κασρ προτού καν καταληφθεί

    25/3/2003 2:59:00 πμ

    Η Υπηρεσία Διεθνούς Ανάπτυξης των ΗΠΑ (USAID), που διανέμει την βοήθεια της αμερικανικής κυβέρνησης σε διεθνές επίπεδο, ανέθεσε την Δευτέρα στην εταιρία "Stevedoring Services of America" (SSA) ένα συμβόλαιο αξίας 4,8 δισ. δολαρίων, για την διαχείριση της λειτουργίας του λιμανιού της πόλης Ουμ Κασρ, πριν καν οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ και της Βρετανίας καταλάβουν την πόλη.

    Το συμβόλαιο είναι το δεύτερο μεγαλύτερο που συνάπτει η κυβέρνηση Μπους, στο πλαίσιο της προετοιμασιών της για την ανοικοδόμηση του Ιράκ, όπου οι δυνάμεις των ΗΠΑ και της Βρετανίας πολεμούν με στόχο την ανατροπή της κυβέρνησης του Ιρακινού προέδρου Σαντάμ Χουσέϊν.

    Δημοσιεύματα της περασμένης εβδομάδας ανέφεραν ότι η ιρακινή κυβέρνηση έχασε τον έλεγχο της Ουμ Κασρ, του μεγαλύτερου λιμανιού του Ιράκ στην κεφαλή του Περσικού Κόλπου, αλλά κατά τις τελευταίες πληροφορίες εξακολουθεί να υπάρχουν θύλακες αντίστασης στην πόλη.

    Η USAID ανέφερε σε δήλωσή της ότι η SSA "θα είναι υπεύθυνη για την αποτελεσματική λειτουργία του λιμανιού, επιτρέποντας σε τρόφιμα και άλλα ανθρωπιστικό υλικό και υλικό ανοικοδόμησης και εφόδια να παραδίδονται ομαλά και αποτελεσματικά".

    [21] Εώς και 3.000 οι απώλειες των συμμάχων εκτιμά απόστρατος στρατηγός

    25/3/2003 6:30:00 πμ

    Οι συμμαχικές δυνάμεις στο Ιράκ κινδυνεύουν να έχουν έως και 3.000 απώλειες στην μάχη για την Βαγδάτη, δηλώνει απόστρατος στρατηγός ο οποίος είχε συμμετάσχει στον πρώτο πόλεμο του Κόλπου, το 1991. Ο στρατηγός εν αποστρατεία Μπάρι ΜακΚάφρι, διοικητής της 24ης Μεραρχίας Πεζικού πριν από 12 χρόνια, τόνισε ότι οι αμερικανικές δυνάμεις θα αντιμετωπίσουν ''μια πολύ αμφίβολη μάχη δύο-τριών ημερών'' στην ιρακινή πρωτεύουσα, προσθέτοντας παράλληλα ότι Ουάσινγκτον έχει υποτιμήσει τον αριθμό των στρατευμάτων που θα χρειαστούν για την επιχείρηση.

    ''Στην πορεία, οι Ιρακινοί αντισταθούν πράγματι, και αυτή είναι μια από τις πιθανότητες, ξεκάθαρα θα είναι μια άγρια, επικίνδυνη αποστολή και θα μπορούσαμε να υποστούμε, ορθά κοφτά, δύο με τρεις χιλιάδες απώλειες'', είπε ο ΜακΚάφρι.

    ''Αν (οι Αμερικανοί και οι Βρετανοί) δεν είναι προετοιμασμένοι για κάτι τέτοιο, θα έχουν πρόβλημα να καταλάβουν την Βαγδάτη και το Τικρίτ, βορειοδυτικά''.

    Ο ΜακΚάφρι είπε ότι ο υπουργός Αμύνης Ντόναλντ Ράμσφελντ έκανε μια λάθος κρίση σχετικώς με τη φύση αυτού του πολέμου: αυτή αφορά τον αριθμό των στρατευμάτων που θα χρειασθούν. ''Του το είπαν πολλοί'', είπε.

    ''Νομίζω ότι πίστεψε πως οι στρατηγοί που το είπαν ήταν κολλημένοι στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και δεν καταλαβαίνουν τον νέο τρόπο διεξαγωγής του πολέμου'', πρόσθεσε.

    Ο ΜακΚάφρι θεωρεί ότι ο αμερικανικός στρατός ''θα διαλύσει'' τους Ιρακινούς, ωστόσο προειδοποιεί πως ''ποτέ δεν κάναμε κάτι τέτοιο με μια τόσο μικρή δύναμη τόσο μακριά από τις βάσεις της''.

    Ο ΜακΚάφρι, πρώην Διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων στη Λατινική Αμερική, υπηρέτησε στο εξωτερικό για 13 χρόνια και έχει λάβει μέρος σε τέσσερις μάχιμες αποστολές, περιλαμβανομένου του Ιράκ. Έχει λάβει το Σταυρό Διακεκριμένων Υπηρεσιών, το δεύτερο σημαντικότερο παράσημο στις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις.

    [22] Δυσοίωνες οι προβλέψεις για τον τομέα των αερομεταφορών

    25/3/2003 6:37:00 πμ

    Η κυβέρνηση Μπους εξετάζει το αίτημα των μεγάλων αμερικανικών αεροπορικών εταιριών για παροχή νέας χρηματοοικονομικής βοήθειας, προκειμένου να ενισχύσει την βιομηχανία η οποία εκτός από τις απώλειες εσόδων που είχε μετά την 11η Σεπτεμβρίου, αντιμετωπίζει προβλήματα και λόγω του πολέμου στο Ιράκ. Αλλά και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού τα πράγματα δεν είναι καλύτερα, καθώς οι ευρωπαϊκοί αερομεταφορείς αναμένεται να ακολουθήσουν τις αμερικανικές και να προχωρήσουν εντός της εβδομάδα σε νέες μειώσεις του εργατικού δυναμικού τους και των δρομολογίων τους στον απόηχο της πρόσφατης πρόβλεψης, της IATA ότι η μείωση της ζήτησης λόγω του πολέμου στο Ιράκ θα αυξήσει τις απώλειες του κλάδου κατά επιπλέον 10 δισ. δολάρια.

    Στις ''παράπλευρες απώλειες'' του πολέμου και οι αεροπορικές εταιρείες

    Ο πόλεμος στο Ιράκ ενδέχεται να επιδεινώσει τη χειρότερη πτωτική στροφή του βιομηχανικού κλάδου και να μεταθέσει χρονικά την ανάκαμψη του στο 2004.

    Εύλογες είναι ανησυχίες των επενδυτών, οι οποίοι άσκησαν πιέσεις στην πλειοψηφία των μετοχών των αεροπορικών εταιριών, κατά τις σημερινές διαπραγματεύσεις στις ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές, καθώς τόσο η British Airways όσο και η KLM έχουν εντείνει ήδη τα μέτρα μείωσης εργατικού δυναμικού.

    Μερίδα αναλυτών αναμένει τη Swiss International Airlines να ανακοινώνει την Τετάρτη - μαζί με τις λεπτομέρειες για το περυσινό ζημιογόνο έτος χρήσης - επιπρόσθετες απολύσεις στις ήδη προγραμματισμένες 700 υπαλλήλων της, εάν θέλει να αποφύγει την τύχη του προκατόχου της, Swissair.

    Την περασμένη Παρασκευή, η αμερικανική αεροπορική εταιρία Northwest Airlines ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε απολύσεις 4.700 εργαζομένων της ή το 11% του εργατικού δυναμικού της, εντασσόμενη και αυτή στην χορεία των αμερικανικών United Airlines και Continental, της καναδικής Air Canada και της αυστραλιανής Qantas που έχουν ανακοινώσει μείωση του προσωπικού τους.

    Τόσο η Northwest όσο και η United επικαλέστηκαν σαφώς τον πόλεμο στο Ιράκ ως κυρίαρχο παράγοντα στην απόφασή τους.

    Συνολικά ο Σύνδεσμος Αμερικανικών Αερομεταφορέων(ATA) εκτιμά ότι ο πόλεμος θα κοστίσει στην αμερικανική αεροπορική βιομηχανία 4 δις δολάρια και θα οδηγήσει σε περικοπές 70.000 θέσεων εργασίας.

    ''Θα κινηθούμε πολύ γρήγορα αν καταστεί αναγκαίο'', διαβεβαίωσε ο Γ.Γ. του υπουργείου Μεταφορών Νόρμαν Μινέτα, όσον αφορά την καταβολή κρατικής ενίσχυσης προς τις εταιρείες, αν και πιστεύεται ότι κάτι τέτοιο θα προκαλέσει αντιρρήσεις από το Γραφείο Διαχείρισης του Προϋπολογισμού, λόγω του αυξημένου δημοσίου ελλείμματος και του κινδύνου να ζητήσουν βοήθεια και άλλοι κλάδοι της αμερικανικής οικονομίας.

    Ηδη η αεροπορική βιομηχανία έχει πάρει έκτακτη βοήθεια μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου και αυτοί που αντιτίθενται σε νέα βοήθεια επικρίνουν τις εταιρίες ότι δεν κατάφεραν να περιορίσουν το κόστος τους.

    Ο Διεθνής Σύνδεσμος Αερομεταφορέων ανακοίνωσε το Σάββατο ότι η παγκόσμια αεροπορική βιομηχανία θα έχει 10 δις δολάρια επιπλέον ζημιές εξαιτίας του πολέμου και προβλέπει 20% μείωση των ταξιδιών αν συνεχιστεί ο πόλεμος.

    [23] ''Αιχμάλωτες πολέμου'' και οι διεθνείς χρηματαγορές

    25/3/2003 1:12:00 πμ

    Τα διεθνή χρηματιστήρια έκαναν θεαματική βουτιά στην προοπτική ότι ο πόλεμος δεν θα είναι και τόσο εύκολη υπόθεση, όπως πίστευαν ως το τέλος της περασμένης εβδομάδας. ''Ορισμένοι πίστευαν ότι ο πόλεμος μπορούσε να τελειώσει ως το Σαββατοκύριακο...αντίθετα, οι ειδήσεις από το μέτωπο έδειξαν πόσο μπορεί να κοστίσει σε ανθρώπινες ζωές'', λέει ο αναλυτής Φίλιπ Ερλάνγκερ, στη Νέα Υόρκη. Τα ευρωπαϊκά blue chips πλησίασαν τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση των τελευταίων πέντε μηνών με το Παρίσι και τη Φραγκφούρτη να κινούνται στο -5%, ενώ οι αμερικανικές αγορές ξεπέρασαν το -3%. Οσον αφορά στις τιμές του πετρελαίου, και αυτές μετά το πέρας του πρώτου ενθουσιασμού άρχισαν να παίρνουν την ανιούσα. Στον αντίποδα, το χρηματιστήριο της Ιαπωνίας, όπου σημειώθηκε η μεγαλύτερη άνοδος των τελευταίων τεσσάρων μηνών.

    ''Υπάρχουν ακόμη ευκαιρίες στην αγορά αλλά αυτό δεν λέει τίποτα αν η κατάσταση στο Ιράκ χειροτερέψει'', λέει ο Ιαν Ρίτσαρντς της ING.

    H France Telecom κυριάρχησε μεταξύ των σπάνιων έτσι κι αλλιώς εταιρικών ειδήσεων με την ανακοίνωση της από μακρού αναμενόμενης αύξησης κεφαλαίου κατά 15 δις ευρώ προκειμένου να πληρώσει μέρος του τεράστιου χρέους της και να ισχυροποιήσει τον ισολογισμό της.

    Τη Δευτέρα στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε στο -2,7% και στο Παρίσι ο CAC 40 στο -5,7%, ενώ στις 19.49 ώρα Ελλάδας, ο DAX της Φραγκφούρτης ήταν στο -5,1%. Την ίδια στιγμή, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones στο -3,3% και ο Nasdaq στο -3,2%, σύμφωνα με τους Financial Times.

    Στο Λονδίνο η τιμή του πετρελαίου τύπου Μπρεντ σημείωσε άνοδο 48 σεντς το βαρέλι, φτάνοντας τα 24,83 δολάρια.

    Ακολουθεί πίνακας με την τελική διαμόρφωση των δεικτών μεγάλων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, την αριθμητική διαφορά σε σχέση με το τελευταίο κλείσιμο και την ποσοστιαία μεταβολή.

    Λονδίνο FTSE 100 3.743,30 -117,80 -3,09%

    Φρανκφούρτη DAX 30 2.548,37 -166,69 -5,01 %

    Φρανκφούρτη Eurosotxx 50 2.127,21 -121,90 -5,53%

    Παρίσι CAC 40 2.726,85 -163,83 -5,67%

    SMI 4.230,70 -222,60 -5,05%

    Στο Τόκιο ο δείκτης Nikei σημείωσε τη μεγαλύτερη ημερήσια αύξηση εδώ και τέσσερις μήνες, (2,93%), κλείνοντας στις 8.435 μονάδες.

    Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Χανγκ Σενγκ σημείωσε ελαφρά άνοδο 0,15% και στην Σεούλ ο δείκτης Kospi έχασε μία ποσοστιαία μονάδα.

    [24] H Ακαδημία Αθηνών τίμησε τον Κώστα Γαβρά

    25/3/2003 6:45:00 πμ

    Στον σκηνοθέτη Κώστα Γαβρά απένειμε η Ακαδημία Αθηνών το φετινό της Αριστείο Καλών Τεχνών, για το σύνολο του έργου του, το οποίο διακρίνεται ''για την ειλικρίνεια, την σαφήνεια και τον εικαστικό του πλούτο'' καθώς και ''την τόλμη του στην αντιμετώπιση προβλημάτων της σύγχρονης πραγματικότητας σε όλα τα επίπεδα''. Ο διάσημος και αγαπητός στο ελληνικό και διεθνές κοινό Κώστας Γαβράς, δεν μπόρεσε λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων να πετάξει από την Νέα Υόρκη όπου βρίσκεται αυτή την εποχή και δεν παραβρέθηκε στην τελετή της Ακαδημίας Αθηνών. Το βραβείο παρέλαβε αντ΄ αυτού, κατά παράκληση του Κώστα Γαβρά, ο φίλος του σκηνοθέτης Παντελής Βούλγαρης.

    Στην τελετή παραβρέθηκαν ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Στεφανόπουλος, οι υπουργοί παιδείας Π. Ευθυμίου, υγείας Κ. Στεφανής και ακαδημαϊκοί.

    Ο πρόεδρος της Ακαδημίας, Γρηγόρης Σκαλκέας, αφού εκφώνησε ομιλία με θέμα τη ''συμβολή της Μάνης στην Εθνεγερσία του 1821'', απένειμε επίσης βραβείο, στον συγγραφέα Πέτρο Γεωργαντζή για το δίτομο έργο του ''Η εκκλησία κατά το 1821'', που περιέχει την αλληλογραφία του μητροπολίτη Ηρακλείας της Θράκης Ιγνάτιου προς πατριάρχες και αρχιερείς, από το 1821-1830.

    [25] Στείλτε από ένα πρέτσελ στον πρόεδρο Μπους...

    25/3/2003 3:13:00 πμ

    Οι Αμερικανοί αποπειράθηκαν να αλλάξουν το όνομα από τις τηγανιτές πατάτες (french fries) και τα τοστ (french toast) σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αντιπολεμική στάση της Γαλλίας στην κρίση του Ιράκ. Τώρα οι Γάλλοι κηρύσσουν έναν άλλο πόλεμο. Τον ''πόλεμο'' του πρέτσελ. Γαλλική ιστοσελίδα του διαδικτύου, σε μια ...συμβολική κίνηση, απευθύνει έκκληση στους πολίτες να στείλουν πρέτσελς στον Aμερικανό πρόεδρο Τζόρτζ Μπους. Να υπενθυμίσουμε ότι το πρέτσελ είναι το γνωστό πλέον, αλμυρό κουλουράκι, με το οποίο κόντεψε να πνιγεί ο Μπους τον Ιανουάριο του 2002, όταν στραβοκατάπιε και έχασε τις αισθήσεις του.

    Στην ιστοσελίδα με τη διεύθυνση http://www.bretzelforbush.com/, αναφέρεται ότι τα κουλουράκια θα διατηρηθούν σε μυστική τοποθεσία και στη συνέχεια θα αποσταλούν μαζικά στο Λευκό Οίκο στα πλαίσια μιας ομαδικής πράξης διαμαρτυρίας.

    Πρόκειται για μια πράξη αντεκδίκησης των Γάλλων οι οποίοι αντέδρασαν με τον τρόπο αυτό στην προσπάθεια των Αμερικανών να αλλάξουν το όνομα των french fries (τηγανιτές πατάτες) και french toast (γαλλικό τοστ) σε freedom fries (πατάτες της ελευθερίας) και freedom toast (τοστ της ελευθερίας).

    Τα κουλουράκια πρέτσελ πωλούνται προς 7 ευρώ και το 1 ευρώ θα διατίθεται σε φιλανθρωπική οργάνωση για την προστασία των παιδιών. Ηδη το φιλανθρωπικό ταμείο μετρά 250 ευρώ.

    "Πιστεύουμε ότι αντιδρώντας στον πόλεμο δεν στρεφόμαστε κατά του αμερικανικού λαού, αλλά απλά κατά της πολιτικής της κυβέρνησης Μπους'', αναφέρεται στην ιστοσελίδα.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 25 March 2003 - 9:53:05 UTC