Visit the Antenna Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-03-24

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εαρινή χιονοθύελλα στη Αττική
  • [02] Αντιπολεμικό το κλίμα της παρέλασης
  • [03] ''Kανονική η ροή μεταναστών''
  • [04] Απελάθηκε Ιρακινός διπλωμάτης
  • [05] Ν. Πέραμος Καβάλας: Διαμαρτυρία ενάντια στο ΝΑΤΟϊκό λιμάνι
  • [06] Καραμπόλα αυτοκινήτων στην Εθνική Αθηνών-Κορίνθου
  • [07] O Δικηγορικός Σύλλογος θα εξετάσει παραπομπή Μπλερ στη Χάγη
  • [08] Προειδοποίηση Ε.Ε. προς Αγκυρα: Μη μπείτε στο Ιράκ
  • [09] Το χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας κατέχει η Κύπρος
  • [10] e-Europe: Οικονομική ώθηση από την ΕΕ
  • [11] Βελτιώνεται το επίπεδο εκπαίδευσης των Ελλήνων
  • [12] Σάββα και Χριστόδουλο ''καίνε'' καταθέσεις
  • [13] Πολύνεκρο ναυάγιο στη λίμνη Ταγκανίκα
  • [14] Πολύνεκρη έκρηξη σε ανθρακωρυχείο στην Κίνα
  • [15] Αφγανιστάν: Έξι νεκροί σε συντριβή αμερικανικού ελικοπτέρου
  • [16] Κατεδάφιση αυθαίρετου οικισμού εποίκων στη Δυτική Οχθη
  • [17] Μακελειό σε χωριό του Κασμίρ
  • [18] Βομβαρδίζουν το Ιράκ
  • [19] Νίκη υποσχέθηκε στους Ιρακινούς ο Χουσεΐν
  • [20] Αντιδράσεις για την τουρκική ''εμπλοκή'' στο πόλεμο Ιράκ
  • [21] Μπλερ: ''Στόχος να φθάσουμε στη Βαγδάτη''
  • [22] ΗΠΑ: Οι Ρώσοι έχουν παραδώσει όπλα στο Ιράκ
  • [23] Για 3.000 Ιρακινούς αιχμαλώτους μιλούν οι συμμαχικές δυνάμεις
  • [24] Το Ιράκ θα σεβαστεί τη Συνθήκη Γενεύης για αιχμαλώτους
  • [25] Αεροπορικές επιδρομές στο Βόρειο Ιράκ
  • [26] Αμερικανοί τραυματίες σε βάση στη Γερμανία
  • [27] Πέμπτη μέρα ανελέητων βομβαρδισμών
  • [28] Για εργοστάσιο χημικών όπλων κάνουν λόγο ξένα ΜΜΕ
  • [29] Σάμπρι: '' Χαίρει υγείας ο Σαντάμ Χουσέιν''
  • [30] Τζεφ Χουν: Δεν θα είναι σύντομος ο πόλεμος
  • [31] Θύματα του πολέμου και πέντε Σύριοι
  • [32] Αφησε βαθμούς ο ΠΑΟ στα Γιάννενα
  • [33] Τα e-mails των στρατιωτών πρόβλημα για το Πεντάγωνο
  • [34] Αντιπολεμικά μηνύματα στα κινητά των Αιγυπτίων

    [01] Εαρινή χιονοθύελλα στη Αττική

    24/3/2003 3:45:00 μμ

    Μάρτης - γδάρτης με χιόνι στα βόρεια προάστια της Αττικής και στο κέντρο της Αθήνας. Κλειστός είναι ο δρόμος από τον Αγ. Πέτρο προς την πλατεία Παλαιάς Πεντέλης και προς την Πάρνηθα από το 15ο χλμ. και πάνω, ενώ με αλυσίδες γίνεται η κίνηση των οχημάτων από τη Μαλακάσα προς Αγ. Μερκουριο. Η Τροχαία ζητά από τους οδηγούς να είναι προσεκτικοί στις μετακινήσεις τους. Προβλήματα παρουσιάστηκαν το πρωί στα δρομολόγια του ΗΣΑΠ και τις πτήσεις των αεροπλάνων. Αποκλεισμένα παραμένουν αρκετά χωριά στην Αρκαδία και την Εύβοια. Βελτίωση του καιρού προβλέπεται από το απόγευμα.

    Μεγάλα προβλήματα

    Τα χιόνια έχουν δημιουργήσει προβλήματα σε αρκετούς νομούς στην κυκλοφορία των οχημάτων κυρίως στο επαρχιακό οδικό δίκτυο.

    Οκτώ χωριά στην Αρκαδία και δύο στην Εύβοια είναι αποκλεισμένα.

    Χιόνι έπεσε και στο λεκανοπέδιο της Αττικής, που έφτασε τόσο στο κέντρο της Αθήνας, όσο και στα νότια προάστια, με αποτέλεσμα προβλήματα στην κυκλοφορία.

    Το χιόνι, σε συνδυασμό με τις χαμηλές θερμοκρασίες, το βράδυ της Κυριακής, ο υδράργυρος κινήθηκε γύρω στο μηδέν, δημιούργησαν στρώμα πάγου στα αεροσκάφη και έπρεπε να γίνει η διαδικασία αποπαγοποίησής τους προκειμένου να απογειωθούν.

    Η διαδικασία αυτή είχε ως αποτέλεσμα οι πρωινές πτήσεις όλων σχεδόν των αεροπορικών εταιριών, να καθυστερήσουν ή να συγχωνευτούν με τις επόμενες, κυρίως σε ότι αφορά την Ολυμπιακή και την AEGEAN, ενώ κάποιες άλλες ματαιώθηκαν.

    Μετά εμποδίων πραγματοποιούνται, λόγω κακοκαιρίας, τα δρομολόγια του Ηλεκτρικού Σιδηρόδρομου. Λόγω χιονόπτωσης στα βόρεια προάστια τα δρομολόγια προς Κηφισιά σταματούν στη Νέα Ιωνία και στην κατεύθυνση προς Πειραιά ξεκινούν από το Ηράκλειο.

    Στη Δυτική και Κεντρική Μακεδονία, δυσκολεύουν την κίνηση των οχημάτων, το κύμα κακοκαιρίας.

    Στα Γιάννενα, η χρήση των αντιολισθητικών αλυσίδων είναι απαραίτητη σε Κατάρα και στο δρόμο Μηλιάς - Γρεβενών - Εγνατίας Οδού.

    Ισχυρές χιονοπτώσεις σημειώθηκαν στους νομούς Πιερίας, Ημαθίας, Χαλκιδικής, Καστοριάς, και Γρεβενών, στα ορεινά των νομών Κοζάνης, Φλώρινας και Κιλκίς.

    Η χρήση αλυσίδων είναι απαραίτητη μόνο προς το χιονοδρομικό κέντρο της Βασιλίτσας, στα ορεινά χωριά της Πίνδου και στον επαρχιακό δρόμο Νεστορίου, στην Καστοριά.

    Στο νομό Λάρισας, σημειώθηκαν ασθενείς χιονοπτώσεις ακόμη και μέσα στην πόλη της Λάρισας.

    Στη νότια Ελλάδα, προβλήματα υπάρχουν στο νομό Αρκαδίας όπου έχει διακοπεί η κυκλοφορία σε κομμάτι του επαρχιακού οδικού δικτύου και έχουν αποκλειστεί χωριά.

    Πρωτοφανείς για τα τελευταία τουλάχιστον 30 χρόνια είναι οι χιονοπτώσεις στο Λασίθι, όπου χιονίζει ακόμη και μέσα στην πόλη.

    Σταδιακή ύφεση των φαινομένων προβλέπεται από το απόγευμα.

    Θελλώδεις άνεμοι στο Θρακικό Πέλαγος

    Απαγορεύτηκε ο απόπλους από τον Πειραιά και τη Ραφήνα, ενώ τα δρομολόγια προς τα νησιά του Αργοσαρωνικού πραγματοποιούνται μόνο από πλοία κλειστού τύπου. Ανοιχτά είναι τα πορθμεία, εκτός από αυτό της Καβάλας-Θάσου.

    Σφοδρή θαλασσοταραχή επικρατεί από τις πρωινές ώρες στην περιοχή του Θρακικού πελάγους και τον κόλπο της Καβάλας. Πνέουν άνεμοι βορειοανατολικοί έντασης 7 έως 8 μποφόρ, οι οποίοι θα μεταβληθούν σε θυελλώδεις μέσα στις επόμενες ώρες, όπως ανακοινώθηκε από τις λιμενικές αρχές της περιοχής και θα φθάσουν τα 9 και 10 μποφόρ.

    Το Κεντρικό Λιμεναρχείο (Καβάλας) εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία συνιστά στους κυβερνήτες-ιδιοκτήτες πλοίων και σκαφών να φροντίσουν για την πρόσδεσή τους σε ασφαλή αγκυροβόλια-λιμάνια.

    [02] Αντιπολεμικό το κλίμα της παρέλασης

    24/3/2003 7:22:00 μμ

    Αντιπολεμικοί τόνοι κυριάρχησαν, στην καθιερωμένη μαθητική παρέλαση για την επέτειο της 25ης Μαρτίου, στο κέντρο της Αθήνας το πρωί της Δευτέρας. Χαρακτηριστικό της παρέλασης ήταν τα αντιπολεμικά σηματάκια που φορούσαν οι παρελαύνοντες μαθητές, ενώ άλλοι κρατούσαν πανό με τη λέξη "ΕΙΡΗΝΗ". Μικρής έκτασης επεισόδια σημειώθηκαν προς τη λήξη της μαθητικής παρέλασης όταν 50 περίπου μαθητές, με πλακάτ εναντίον του πολέμου, θέλησαν να διαδηλώσουν μπροστά από τον υπουργό Παιδείας Πέτρο Ευθυμίου και τη δήμαρχο Αθηναίων Ντόρα Μπακογιάννη.

    Κ. Στεφανόπουλος: ''Να τελειώσει γρήγορα ο πόλεμος''

    Φέτος εορτάζουμε την Εθνική Παλιγγενεσία εν μέσω πολεμικής συρράξεως στη Μέση Ανατολή, τονίζει στο μήνυμά του για την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος. ''Ο πόλεμος αυτός -προσθέτει ο πρόεδρος της Δημοκρατίας- χωρίς να μας αγγίζει, μας αφορά και μας επηρεάζει''. "Οπως πριν μερικά χρόνια, η επέτειος της Επαναστάσεως του 1821 συνέπιπτε με πολεμικά γεγονότα στα Βαλκάνια, το ίδιο και εφέτος εορτάζομε την Εθνική Παλιγγενεσία, εν μέσω πολεμικής συρράξεως στη Μέση Ανατολή. Ο πόλεμος αυτός χωρίς να μας αγγίζει, μας αφορά και μας επηρεάζει. . . Η 25η Μαρτίου μας υπενθυμίζει την διαρκή ανάγκη υπηρετήσεως του εθνικού συμφέροντος και οι εθνικές επιδιώξεις, μας υποδεικνύουν το πλαίσιο των ενεργειών μας. Εύχομαι να τελειώσει το ταχύτερο δυνατόν ο πόλεμος, με τις λιγότερες ανθρώπινες απώλειες. Ο Ελληνικός Λαός, με αίσθημα πατριωτικής ευθύνης και έχοντας γνώση των διεθνών περιστάσεων, θα συνεχίσει να στηρίζει τις αρχές της διεθνούς νομιμότητας. . . Πρέπει να καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια για να επανέλθει η αρμονική συνεργασία μεταξύ των μελών της. Ας ελπίζομε η κρίση την οποία διέρχεται να ενισχύσει τελικώς την συνοχή της. Η απόφαση των αγωνιστών του '21 να θυσιάσουν τα πάντα για χάρη της Ελευθερίας και ο ηρωισμός τον οποίον επέδειξαν, ας οδηγούν τις πράξεις μας και όπως εκείνοι ελευθέρωσαν την χώρα από την σκλαβιά που της είχε επιβληθεί, έτσι και εμείς ας αγωνιζόμεθα για την διατήρηση της ανεξαρτησίας μας και την υπεράσπιση της Πατρίδος'', αναφέρεται στο μήνυμα του Προέδρου της Δημοκρατίας.

    Κ. Σημίτης: ''Η χώρα μας τάσσεται σαφώς κατά του πολέμου''

    "Η Ελλάδα γιορτάζει εφέτος την επέτειο της εθνικής παλιγγενεσίας της μέσα σε μια ιδιαίτερα δύσκολη εθνική συγκυρία. Μια συγκυρία που χαρακτηρίζεται από εντάσεις στις διεθνείς σχέσεις και οικονομική ύφεση". Αυτό μεταξύ άλλων τονίζεται στο μήνυμα του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη για την Εθνική Επέτειο της 15ης Μαρτίου. "Η χώρα μας, προσθέτει ο πρωθυπουργός, μέσα σε αυτό το δυσμενές διεθνές περιβάλλον, έχει φωνή, κύρος, παρουσία. Είναι σαφώς τοποθετημένη κατά του πολέμου".

    "Η χώρα μας, μέσα σ αυτό το δυσμενές διεθνές περιβάλλον, έχει φωνή, κύρος, παρουσία. Είναι σαφώς τοποθετημένη κατά του πολέμου.

    -Ως προεδρεύουσα της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια για την αποφυγή του.

    -Αξιοποιώντας τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα στην ευρύτερη περιοχή παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς και με μεγάλη προσοχή τις εξελίξεις.

    -Ως παράγων σταθεροποίησης σε ολόκληρη την περιοχή της ΝΑ Μεσογείου αποδίδει πρωτεύουσα σημασία στη διατήρηση του status quo στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και θεωρεί μείζονος σημασίας το ζήτημα της διαφύλαξης της εδαφικής ακεραιότητας του Ιράκ, μετά το πέρας των στρατιωτικών επιχειρήσεων.

    Και ακριβώς γιατί η χώρα μας πιστεύει στο μέλλον της Ευρώπης, ως αυθύπαρκτης πολιτικής και οικονομικής οντότητας, με ευθύνη οδήγησε την Ενωση στη λήψη σημαντικών αποφάσεων στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο των Βρυξελλών.

    Αποφάσεις οι οποίες:

    -Συμβάλλουν ουσιαστικά στην περαιτέρω ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής οικονομίας.

    -Προσανατολίζουν τη διάθεση σημαντικών κονδυλίων του κοινοτικού προϋπολογισμού προς την κατεύθυνση της έρευνας και των διευρωπαϊκών δικτύων.

    -Διευκολύνουν τη δημιουργία περισσότερων και καλύτερων θέσεων απασχόλησης.

    -Κατοχυρώνουν την κοινωνική συνοχή της Ευρώπης.

    Έχουμε μάθει να αντλούμε διδάγματα από το ένδοξο ιστορικό παρελθόν μας. Σήμερα αυτό που έχει περισσότερο από ποτέ ανάγκη η χώρα μας είναι η εθνική ομοψυχία, η συνέπεια σε αρχές και θεσμούς, η σύνεση και το μέτρο στη λήψη των αποφάσεών μας. Η κυβέρνηση έχει την πολιτική βούληση, διαθέτει τη γνώση και κυρίως έχει ένα όραμα για τη χώρα. Συνεχίζουμε την πορεία μας με σταθερότητα και ασφάλεια, έχοντας εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας και γνώμονα τα εθνικά συμφέροντα" αναφέρεται στο μήνυμα για την 25η Μαρτίου του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη.

    Μηνύματα Κακλαμάνη-Καραμανλή

    Η φετινή επέτειος της 25ης Μαρτίου 1821, συμπίπτει με μία από τις πιο σκοτεινές ώρες της ανθρωπότητας, επισημαίνει στο μήνυμά του για την εθνική επέτειο, ο πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης.

    "Οι ΗΠΑ και η νεότευκτη "Ιβηροαντλαντική συμμαχία" τους εκθεμελιώνουν τη διεθνή έννομη τάξη. Τους θεσμούς και τους κανόνες της υποκατέστησαν τα συμφέροντα της "νέας Ρώμης" και τα μέσα που χρησιμοποιεί για την επιβολή τους. Σήμερα, σχεδόν δύο αιώνες μετά, η πατρίδα μας, μέσα από περιπέτειες, από νίκες και ήττες, χάρις στον ασταμάτητο αγώνα του λαού μας για πρόοδο και δημιουργία, έχει κατορθώσει να κερδίσει μια ξεχωριστή θέση στον κόσμο. Πρωταγωνιστεί στην προσπάθεια για την οικοδόμηση μιας Ενωμένης Ευρώπης, με κοινή πολιτική στάση απέναντι στα μεγάλα προβλήματα της εποχής μας", τόνισε ο κ. Κακλαμάνης.

    "Για μία ακόμη φορά όλοι οι Έλληνες διατρανώνουμε τη σταθερή μας προσήλωση στην ειρήνη. Η διαφύλαξη της διεθνούς νομιμότητας και ο σεβασμός προς το διεθνές δίκαιο, μόνιμη άλλωστε αφετηρία και θεμελίωση της διεθνούς επιχειρηματολογίας της χώρας μας, προβάλλουν σήμερα ως αίτημα, όχι μόνο του Ελληνικού λαού, αλλά και ολόκληρης της ανθρωπότητας'', αυτά αναφέρει σε μήνυμα του για την επέτειο της 25ης Μαρτίου, ο πρόεδρος της ΝΔ Κώστας Καραμανλής.

    Ο κ. Καραμανλής αναφερόμενος στο μήνυμα της 25ης Μαρτίου τονίζει ότι αυτό είναι ''μήνυμα ενότητας και συστράτευσης στον κοινό αγώνα για την ελευθερία, την αυτοδιάθεση των λαών και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια'' και σημειώνει πως αυτό το μήνυμα είναι πάντα επίκαιρο.

    Ο Πρόεδρος της ΝΔ τονίζει ακόμη ότι: ''Η ιστορία έχει αποδείξει ότι ενωμένοι οι Έλληνες πετυχαίνουμε πολλά. H ομοψυχία των αγωνιστών του '21, όπως και οι έριδες που εμφιλοχώρησαν στον Αγώνα και οι τραγικές συνέπειές τους, στέκουν βαριές ιστορικές παρακαταθήκες. Πολύ περισσότερο σήμερα, που η διεθνής κρίση και οι ενδεχόμενες επιπτώσεις της επιβάλλουν τη συστράτευση όλων μας για τη διασφάλιση των εθνικών μας συμφερόντων''.

    Μηνύματα ΣΥΝ-ΚΚΕ-ΔΗΚΚΙ

    ΚΚΕ

    Το ΚΚΕ στο μήνυμά του για την 25η Μαρτίου αναφέρει: "Η φετινή επέτειος της 25ης Μαρτίου 1821, που συμπίπτει με τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο κατά του Ιρακινού λαού, διατηρεί στην επικαιρότητα το μήνυμά της: Όταν ο λαός αγωνίζεται για το δίκιο του ενωμένος και δίχως να υπολογίζει θυσίες τότε μεγαλουργεί, ακόμη κι αν το μέγεθος του υπολείπεται του αντιπάλου του. Σήμερα ο ελληνικός λαός βρίσκεται στη μέγγενη της πλουτοκρατίας και του ιμπεριαλισμού. Βιώνει την πολιτική που εξυπηρετεί τα συμφέροντα του κεφαλαίου καθώς και την προσβολή ότι "δεν μπορεί", ότι πρέπει να υποτάσσεται για να εξυπηρετούνται τα συμφέροντά του! Θέλουν έναν λαό μαθημένο να ζει με τη φτώχεια και τον πόλεμο, ευάλωτο στην ιδεολογική τρομοκρατία. Να συμβιβάζεται με μια χαμοζωή, που εκείνοι θα του καθορίζουν. Το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ πρωτοστατούν στο τσαλαπάτημα του λαού. 182 χρόνια μετά την έναρξη της επανάστασης του 1821 η απελευθέρωση της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων απο την κυριαρχία των μονοπωλίων και του ιμπεριαλισμού συνδέεται άμεσα με την πάλη κατά του ληστρικού πολέμου, με την πάλη "να βγει η Ελλάδα απο τον πόλεμο. Φτώχεια και πόλεμοι είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Ο λαός μας θα προχωρήσει μπροστά, μόνο αν τον φοβηθούν!".

    ΣΥΝ

    Στο μήνυμα του ΣΥΝ αναφέρονται, μεταξύ άλλων, τα εξής: ''Ο αγώνας για ανεξαρτησία, ανθρώπινα δικαιώματα, κοινωνική πρόοδο είναι πάντα επίκαιρος και εκφράζεται σήμερα μέσα και από τα νέα κινήματα εναντίον της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης. Η φετινή επέτειος,συμπίπτει με την διεξαγωγή ενός παράνομου, άδικου και καταστροφικού πολέμου εναντίον του ΙΡΑΚ. Η σύγχρονη αυτοκρατορία που θέλει να επιβάλλει η ηγεσία των ΗΠΑ συναντά την αντίθεση όχι μόνο του ιρακινού λαού αλλά και όλων των φιλειρηνικών δυνάμεων του κόσμου. Ο ΣΥΝ καλεί τους έλληνες πολίτες και ιδιαίτερα την ελληνική νεολαία να συνεχίσουν τον αγώνα για το σταμάτημα του πολέμου. Το επίκαιρο μήνυμα της 25ης Μαρτίου αποτελεί πηγή έμπνευσης για ένα γιγαντιαίο αντιπολεμικό κίνημα για την ανατροπή των σχεδίων της υπερδύναμης''.

    ΔΗΚΚΙ

    Από την πλευρά του, το ΔΗΚΚΙ τονίζει ότι: "Η φετινή επέτειος της 25ης Μαρτίου βρίσκει τη χώρα μας και το λαό, αλλά και τις χώρες και τους λαούς της περιοχής σε ιδιαίτερα δυσχερή θέση. Στο κοινωνικό επίπεδο, η ακολουθούμενη νεοφιλελεύθερη πολιτική διογκώνει συνεχώς την ανισότητα, την ανεργία και τη φτώχεια. Στο διεθνές επίπεδο, οι ΗΠΑ και η Μεγάλη Βρετανία, για να επεκτείνουν το γεωπολιτικό τους έλεγχο και την παγκόσμια ηγεμονία τους, σκοτώνουν αθώους ανθρώπους στο Ιράκ, παραβιάζοντας όλους τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου. Μετά το Ιράκ σειρά θα έχουν και άλλες χώρες, με απώτερο στόχο τον έλεγχο των αποθεμάτων πετρελαίου της περιοχής, που θα πλήξει ουσιαστικά την ενεργειακή αυτονομία της Ε.Ε., της οποίας οι ηγεσίες αποδείχτηκαν, για άλλη μια φορά, κατώτερες του οράματος για μια ενωμένη Ευρώπη. Σε αυτό το τοπίο τα μηνύματα της Εθνικής Παλιγγενεσίας παραμένουν ζωντανά και επίκαιρα. Είναι η σφυρηλάτηση της εθνικής ομοψυχίας. Είναι η δημοκρατική αντίσταση σε λογικές και πολιτικές ηττοπάθειας και ενδοτισμού, για την κατοχύρωση της εθνικής κυριαρχίας και της ειρήνης".

    [03] ''Kανονική η ροή μεταναστών''

    24/3/2003 6:29:00 μμ

    Δεν υπάρχει έξαρση της λαθρομετανάστευσης στα ελληνοτουρκικά σύνορα, δήλωσε ο υπουργός Mακεδονίας-Θράκης Γιώργος Πασχαλίδης. Ύστερα από σύσκεψη του συντονιστικού συμβουλίου περιφερειών Μακεδονίας-Θράκης, που πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του στη Θεσσαλονίκη με αντικείμενο τη λαθρομετανάστευση, ο κ. Πασχαλίδης δήλωσε ότι κατά τη συνεδρίαση εξετάστηκαν όλες οι πτυχές του θέματος, το οποίο απασχολεί ιδιαίτερα την κυβέρνηση. Σύμφωνα με τον κ. Πασχαλίδη, η κατάσταση με τα μέχρι τώρα δεδομένα, κρίνεται ελεγχόμενη και εξετάζεται το θέμα της ροής των λαθρομεταναστών, οι συνθήκες διαμονής τους, η ένταξή τους στον κοινωνικό ιστό, αλλά και τρόποι για την αποτροπή της λαθρομετανάστευσης.

    Δεν υπάρχει θέμα έξαρσης του φαινομένου

    Σχετικά με τις πληροφορίες ότι στα σύνορα στον Έβρο βρίσκονται χιλιάδες λαθρομετανάστες, ο κ. Πασχαλίδης ανέφερε ότι μέχρι τώρα δεν έχει εμφανιστεί κάτι που μπορεί να θεωρηθεί έξαρση του φαινομένου, προσθέτοντας ότι υπάρχουν όρια αντοχής στην είσοδο λαθρομεταναστών.

    Αυτή τη στιγμή λειτουργούν τρία κέντρα προσωρινής διανομής στον Έβρο, τα οποία μπορούν να φιλοξενήσουν μέχρι 1.500 άτομα.

    [04] Απελάθηκε Ιρακινός διπλωμάτης

    24/3/2003 1:01:00 μμ

    Την απέλαση την περασμένη εβδομάδα του διπλωμάτη Αράκ Αμπντάλα, νούμερο δύο της ιρακινής διπλωματικής αποστολής στην Αθήνα, επιβεβαίωσε σήμερα, το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών. "Ο διπλωμάτης σύμφωνα με πληροφορίες των ελληνικών αρμόδιων αρχών είχε προβεί σε ενέργειες εκτός του πλαισίου της διπλωματικής αποστολής του Ιράκ στην Αθήνα", δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΥΠΕΞ Παναγιώτης Μπεγλίτης, χωρίς να δώσει καμία παραπάνω πληροφόρηση για τις ενέργειες του Ιρακινού διπλωμάτη. Απαντώντας σε άλλα ερωτήματα ανέφερε ότι δεν έχει υποβληθεί επίσημα ή ανεπίσημα στην Αθήνα αίτημα για το κλείσιμο της πρεσβείας του Ιράκ.

    [05] Ν. Πέραμος Καβάλας: Διαμαρτυρία ενάντια στο ΝΑΤΟϊκό λιμάνι

    24/3/2003 6:40:00 μμ

    Πραγματοποιήθηκε στη Νέα Πέραμο Καβάλας, σε κατάμεστη κυριολεκτικά αίθουσα, συγκέντρωση από τη Συντονιστική Επιτροπή ενάντια στο ΝΑΤΟϊκό λιμάνι, με επίσημη καλεσμένη την βουλευτή Αθηνών Λιάνα Κανέλη. Παρόντες ήταν ο γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής ΠΑΣΟΚ Καβάλας Σ. Κοσμίδης, οι νομαρχιακοί σύμβουλοι Μ. Τιμοσίδης, Α. Μπαλίκας, Δ. Ζαχαριάδης, ο δημοτικός σύμβουλος Β. Λιόγκας και ο νομαρχιακός σύμβουλος Δράμας Γ. Στεφανίδης. Την εκδήλωση άρχισαν με ομιλίες τα μέλη της ΣΕΑ, τα οποία αναφέρθηκαν στην ενημέρωση που είχαν μέχρι τώρα, σύμφωνα με την οποία αποκλείεται ρητά και κατηγορηματικά οποιαδήποτε τροποποίηση του ΝΑΤΟικού έργου ως προς την θέση, πολύ δε περισσότερο ως προς τις διαστάσεις του.

    Πρόταση για ανάπλαση του λιμένα Ελευθερών

    Οι δηλώσεις των μελών βασίζονται στις πληροφορίες που έδωσαν οι αξιωματικοί του ΓΕΝ, οι μελετητές του έργου και ο ΥΦΕΘΑ.

    Η ΣΕΑ επιπλέον δήλωσε ότι εμμένει στην αντίθεση της για την κατασκευή του ΝΑΤΟικού λιμενικού, αντ΄αυτού προτείνει το προγραμματισμένο και εγκεκριμένο σχέδιο ανάπλασης του λιμένα Ελευθερών.

    Δεν παρέλειψαν να αναφερθούν στους πολλούς συμπαραστάτες φορείς όχι μόνο από το δήμο Ελευθερών και τους γειτονικούς δήμους αλλά και από όλο το νομό Καβάλας.

    [06] Καραμπόλα αυτοκινήτων στην Εθνική Αθηνών-Κορίνθου

    24/3/2003 10:07:00 πμ

    Καραμπόλα μεταξύ λεωφορείου του ΚΤΕΛ Μεγάρων, νταλίκας και δύο ΙΧ αυτοκινήτων, έγινε λίγο μετά τις 9 το πρωί της Δευτέρας, στο 19ο χιλιόμετρο της Εθνικής οδού Αθηνών-Κορίνθου στο ύψος της Χαλυβουργικής, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Κόρινθο. Από τη σύγκρουση τραυματίστηκαν ελαφρά δύο άτομα αλλά μέχρι τις 10 το πρωί παρέμενε κλειστό το ρεύμα κυκλοφορίας, προς Κόρινθο με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί μποτιλιάρισμα. Προανάκριση για το ατύχημα διενεργεί η Τροχαία Ελευσίνας.

    [07] O Δικηγορικός Σύλλογος θα εξετάσει παραπομπή Μπλερ στη Χάγη

    24/3/2003 6:05:00 πμ

    Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δ. Παξινός θα θέσει την ερχόμενη Τετάρτη, 26 Μαρτίου 2003, στο Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου θέμα παραπομπής του Βρετανού πρωθυπουργού Τόνι Μπλέρ και όσων άλλων εμπλέκονται, στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για παράβαση του διεθνούς Δικαίου, σχετικά με την απόφαση συμμετοχής στον πόλεμο κατά του Ιράκ. Σύμφωνα με πληροφορίες, το Δ.Σ. του ΔΣΑ θα εξετάσει αν μπορεί να μηνύσει, εκτός του Μπλέρ και τον Iσπανό Πρωθυπουργό Χοσέ Μαρία Αθνάρ.

    Αναλυτικότερα, σε σημερινή δήλωσή του ο Δ. Παξινός επισημαίνει: "Τα όσα εγκλήματα διαδραματίζονται εις βάρος του ιρακινού λαού δεν μπορεί να μας αφήνουν αδιάφορους...Αποτελεί χρέος μας να κινηθούμε με βάσει το ισχύον νομικό πλαίσιο εναντίον αυτών που καταπατούν την διεθνή νομιμότητα το διεθνές Δίκαιο".

    Το θέμα θα έρθει προς συζήτηση στο Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών την ερχόμενη Τετάρτη, 26 Μαρτίου 2003, για να αποφασίσει την κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς ενώπιον του νεοσύστατου Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.

    [08] Προειδοποίηση Ε.Ε. προς Αγκυρα: Μη μπείτε στο Ιράκ

    24/3/2003 4:33:00 μμ

    Μια είσοδος στρατευμάτων της Αγκυρας στο βόρειο Ιράκ ''θα περιέπλεκε περαιτέρω'' την ενδεχόμενη ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, προειδοποίησε τη Δευτέρα εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες. Το ίδιο επεσήμανε νωρίτερα και ο Βέλγος υπουργός Εξωτερικών Λουι Μισέλ, ο οποίος προειδοποίησε ότι αν η Τουρκία, πραγματοποιήσει επιδρομή στο ιρακινό Κουρδιστάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα οδηγηθεί στην επανεξέταση της θέσης της για το τουρκικό αίτημα για ένταξη στην Ένωση. "Η Τουρκία θέλει να αποφύγει την επανάληψη του σεναρίου, του 91, δηλαδή αύξηση του αριθμού των προσφύγων και αναζωπύρωσης της τρομοκρατίας" δήλωσε ανταπαντώντας ο εκπρόσωπος της τουρκικής κυβέρνησης Τζεμέλ Τσιτσέκ.

    ''Δεν έχουμε εδαφικές διεκδικήσεις'' δηλώνει η Τουρκία

    ''Η παρουσία και η μελλοντική παρουσία της Τουρκίας στο Ιράκ απορρέει από ανθρωπιστικές θεωρήσεις και την ανησυχία για τρομοκρατικές δραστηριότητες'' δήλωσε ο Τσιτσέκ στο τέλος υπουργικού συμβουλίου.

    ''Οι προθέσεις μας είναι σαφείς'', πρόσθεσε ο Τσιτσέκ, σύμφωνα με τον οποίο η Τουρκία δεν έχει καμιά εδαφική διεκδίκηση στο Ιράκ και θέλει μόνο να προστατευθεί από τις πιθανές επιπτώσεις του πολέμου.

    ''Μετά τον πόλεμο του Κόλπου, η Τουρκία υποχρεώθηκε να αντιμετωπίσει μια πολύ σημαντική αναζωπύρωση της τρομοκρατίας λόγω του πολιτικού κενού στο βόρειο Ιράκ'', δήλωσε ο Τσιτσέκ, ο οποίος είναι επίσης υπουργός Δικαιοσύνης.

    ''Έχουμε ιστορικούς και πολιτισμικούς δεσμούς (με την περιοχή) και γι' αυτό η κατάσταση στο Ιράκ μας αφορά'', δήλωσε. ''Η Τουρκία δεν έχει κανένα μυστικό σχέδιο σχετικά με το βόρειο Ιράκ και δεν επιθυμεί να δει εκεί παρά ειρήνη και σταθερότητα'', πρόσθεσε.

    Διευκρινίσεις ζητά η Γερμανία

    Η γερμανική κυβέρνηση δήλωσε τη Δευτέρα ότι περιμένει ο Τούρκος εκπρόσωπος στους κόλπους του ΝΑΤΟ να αποσαφηνίσει τις προθέσεις της χώρας του στο Ιράκ, στη διάρκεια συνόδου της συμμαχίας που θα πραγματοποιηθεί μέσα στην ημέρα. ''Ο εκπρόσωπος της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ θα μπορούσε να δώσει διευκρινίσεις για τις προθέσεις και το πλαίσιο της πολιτικής της χώρας του σχετικά με την παρουσία της στην ιρακινή μεθόριο'', δήλωσε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Βάλτερ Λίντνερ, έπειτα από τις δημοσιογραφικές πληροφορίες που κάνουν λόγο για είσοδο τούρκων στρατιωτών στο ιρακινό Κουρδιστάν.

    ''Αυτή η αποσαφήνιση δεν ενδιαφέρει μόνο τη Γερμανία, αλλά και πολλές κυβερνήσεις χωρών μελών του ΝΑΤΟ'', πρόσθεσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου και διευκρίνισε πως, ''σύμφωνα με τις πληροφορίες που διαθέτει η κυβέρνηση, δεν υπήρξε τουρκική επιδρομή στο βόρειο Ιράκ''.

    Σε άλλη συνέντευξη Τύπου, ο Γερμανός υπουργός Αμυνας Πέτερ Στρουκ δήλωσε πως ''δεν πρέπει να υπάρξει ενίσχυση της τουρκικής στρατιωτικής παρουσίας στο Ιράκ πέραν του σημερινού επιπέδου''. ''Μια είσοδος της Τουρκίας στο Ιράκ θα αντέβαινε στα θεμέλια'' της δέσμευσης του ΝΑΤΟ να βοηθήσει την Αγκυρα, που είναι ''καθαρά αμυντικού χαρακτήρα'', δήλωσε ακόμη ο Βάλτερ Λίντνερ.

    Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γιόσκα Φίσερ είχε για το θέμα αυτό ''τηλεφωνικές συνομιλίες το Σαββατοκύριακο με το Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Τζορτζ Ρόμπερτσον, τον ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ για τις εξωτερικές υποθέσεις Χαβιέρ Σολάνα και μέλη του ΝΑΤΟ'', δήλωσε ο Βάλτερ Λίντνερ.

    [09] Το χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας κατέχει η Κύπρος

    24/3/2003 10:32:00 πμ

    Η Κύπρος έχει το χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας (3,8%), μεταξύ των δέκα υπό ένταξη και των τριών υποψηφίων για ένταξη χωρών, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Yπηρεσίας Στατιστικής της Eυρωπαϊκής Ένωσης (Eurostat), για τους Eυρωπαίους νέους ηλικίας 15-24 ετών. Σε σύγκριση με τα κράτη-μέλη της Eυρωπαϊκής Ένωσης, η Kύπρος κατέχει την τρίτη χαμηλότερη θέση σε ποσοστό ανεργίας, μετά το Λουξεμβούργο (2,7%) και την Oλλανδία (3,1%) και βρίσκεται αισθητά πιο κάτω από το μέσο όρο ανεργίας της EE (7,9%). Tα στοιχεία αυτά δόθηκαν στη δημοσιότητα ενόψει της ''Hμέρας της Aνοιξης της Eυρώπης''.

    Φωτο αρχείου

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της Eurostat, μαθητές από 5000 και πλέον σχολεία από 32 ευρωπαϊκές χώρες θα συμμετάσχουν σε εκδήλωση για το μέλλον της Eυρώπης.

    Όσον αφορά την ανεργία σε νέους ηλικίας κάτω των 25 ετών, η Kύπρος παρουσιάζει, σύμφωνα με τα στοιχεία, το χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας (9,5%) μεταξύ των δέκα υπό ένταξη και των τριών υποψηφίων χωρών.

    Σε σύγκριση με τα 15 κράτη-μέλη της EE, η Kύπρος κατέχει την πέμπτη χαμηλότερη θέση σε ποσοστό ανεργίας, μετά από την Oλλανδία (5,9%), την Aυστρία (6,9%), τη Δανία (7,9%) και την Iρλανδία (8,2%), ενώ ο μέσος όρος ανεργίας μεταξύ των νέων κάτω των 25 ετών στην EE ανέρχεται στο 15,3%.

    Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, η Kύπρος κατέχει την πρώτη θέση όσον αφορά το ποσοστό εκμάθησης Aγγλικών και Γαλλικών (100%) στο Λύκειο όχι μόνο μεταξύ των υπό ένταξη χωρών αλλά και μεταξύ των 15 κρατών-μελών της EE.

    [10] e-Europe: Οικονομική ώθηση από την ΕΕ

    24/3/2003 8:14:00 πμ

    Μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σχετικά με τις επιπτώσεις των Διαρθρωτικών Ταμείων στην Κοινωνία της Πληροφορίας, εκτιμά ότι για το διάστημα 2000-2006 δέκα δισ. ευρώ περίπου ή το 7,3% των Διαρθρωτικών Ταμείων αναμένεται να καταβληθεί για μέτρα στον τομέα αυτό. Αυτό σημαίνει ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση συμβάλλει σημαντικά στην επίτευξη των στόχων που καθορίστηκαν απο τα κράτη - μέλη στη Λισσαβόνα το 2000, ιδιαίτερα την πρωτοβουλία e-Europe. Ο επίτροπος Μισέλ Μπαρνιέ, παρουσιάζοντας τη σχετική μελέτη, σημείωσε ότι η Κοινωνία της Πληροφορίας αποτελεί πραγματική ευκαιρία για περιφερειακή ανάπτυξη, αφού βοηθά ακόμα και τις πιο απομακρυσμένες περιφέρειες της ΕΕ να "δικτυωθούν" με το υπόλοιπο της Ενωσης.

    Σε πρωταγωνιστικό ρόλο η Ελλάδα

    Σημείωσε επίσης ότι οι ευρωπαϊκές ενισχύσεις μπορούν να διοχετευτούν όλο και περισσότερο στον τομέα αυτό, αφού η Επιτροπή ξεκαθάρισε πρόσφατα πως οι κρατικές ενισχύσεις για υποδομές επικοινωνιών ευρείας ζώνης (broadband) και κινητής τηλεφωνίας είναι δυνατές χωρίς αυτό να αποτελεί παραβίαση των κανόνων περί ανταγωνισμού.

    Ως αποτέλεσμα, το τμήμα των Διαρθρωτικών Ταμείων που διατίθενται για την Κοινωνία της Πληροφορίας, θα πρέπει να αυξηθεί από το 2% που ήταν στην περίοδο 1994-99, στο 7,3% για την τρέχουσα περίοδο.

    Η μελέτη συνέκρινε στοιχεία από 150 περιφερειακά και τρία εθνικά προγράμματα που ενισχύονται με κοινοτικούς πόρους και καλύπτουν την περίοδο 2000-2006.

    Τα ποσά που διατίθενται για την Κοινωνία της Πληροφορίας, κυμαίνονται από 0,6 ευρώ ανά κάτοικο για την Κάτω Σαξονία (Γερμανία) έως 358 ευρώ για την περιφέρεια Μπόρντερ Μίντλαντ και Γουέστ (Ιρλανδία).

    Ανάμεσα στις 20 πρώτες περιφέρειες που βαθμολογήθηκαν με βάση τις δαπάνες κατά κεφαλή για την Κοινωνία της Πληροφορίας, οι έξι είναι ελληνικές, οι τέσσερις βρετανικές και οι δυο ισπανικές.

    Επτά είναι νησιωτικές περιφέρειες ή περιφέρειες που έχουν κυρίως νησιωτικό χαρακτήρα.

    [11] Βελτιώνεται το επίπεδο εκπαίδευσης των Ελλήνων

    24/3/2003 6:44:00 πμ

    Το 28% των ανδρών και το 20% των γυναικών ηλικίας 25-29 ετών διαθέτουν υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης, ενώ οι νεαρές Eλληνίδες διαθέτουν περισσότερα τυπικά προσόντα από την αντίστοιχη ηλικιακή ομάδα των ανδρών. Αντίθετη είναι η εικόνα στις μεγαλύτερες ηλικίες όπου το 40% των Eλλήνων και το 56% των Eλληνίδων ηλικίας 40-44 ετών δεν διαθέτει προσόντα ανώτερα της υποχρεωτικής εκπαίδευσης. Τις επισημάνσεις έκανε ο διευθυντής του Eυρωπαϊκού Kέντρου για την Aνάπτυξη της Eπαγγελματικής Kατάρτισης (Cedefop) Γιόχαν Βαν Ρενς μιλώντας σε εκδήλωση στα πλαίσια της ελληνικής προεδρίας. Οπως υπογράμμισε ο κ. Βαν Ρενς, σήμερα στην ΕΕ 60 εκατομμύρια άνθρωποι διαθέτουν μόνο απολυτήριο υποχρεωτικής εκπαίδευσης.

    Αύξηση στη ζήτηση αποφοίτων Λυκείου αναμένεται στη χώρα μας

    Αναλυτικότερα, το 31% των ανδρών και το 33% των γυναικών στην ΕΕ ηλικίας 40-44 ετών δεν έχουν προσόντα ανώτερα της υποχρεωτικής εκπαίδευσης ενώ το ποσοστό μειώνεται στο 23% για τους άνδρες και στο 22% για τις γυναίκες ηλικίας 25-29 ετών.

    Παράλληλα, σύμφωνα με τον κ. Βαν Ρενς, οι παρούσες τάσεις και ως το 2010, αποκαλύπτουν σημαντική αύξηση των απαιτήσεων εργασίας όσων προσεγγίζουν υψηλά ποσοστά εκπαίδευσης.

    Αυτή η τάση όμως δεν είναι ιδιαίτερα ορατή στην Ελλάδα, που αποτελεί μία από τις 4 μόνο χώρες - Ιρλανδία, Λουξεμβούργο, Σουηδία - όπου αναμένεται ότι θα αυξηθεί η ζήτηση για απόφοιτους δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης περισσότερο απ' ότι για απόφοιτους τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

    Σε ότι αφορά τη συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας, η Ελλάδα έχει εντάξει περίπου στο 60% γυναίκες στο εργατικό δυναμικό της, ενώ στόχος της ΕΕ είναι ο αριθμός αυτός να φτάσει πάνω από το 60% την επόμενη επταετία.

    Ο διευθυντής του Cedefop επισήμανε ότι σε όλη την ΕΕ βρίσκονται σήμερα σε εξέλιξη αναθεωρήσεις των ζητημάτων που αφορούν την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση.

    Στόχος είναι η αύξηση των ποσοστών απασχόλησης στο 70% του εργατικού πληθυσμού, μείωση κατά το ήμισυ του αριθμού των ανθρώπων ηλικίας 18-24 ετών που δεν συμμετέχουν στην επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση και αύξηση στο διπλάσιο της συνεχιζόμενης εκπαίδευσης και κατάρτισης.

    [12] Σάββα και Χριστόδουλο ''καίνε'' καταθέσεις

    24/3/2003 3:34:00 μμ

    Νίκος Λουρίδας

    Τον Σάββα Ξηρό κατονόμασε η μάρτυρας Μαρία Λουρίδα, αδελφή του αστυνομικού Νίκου Λουρίδα, που είχε τραυματιστεί σοβαρά από την έκρηξη στο λεωφορείο των ΜΑΤ, ως τον άνθρωπο που εμφανίστηκε στο νοσοκομείο μία μέρα μετά το περιστατικό. Νωρίτερα η ατμόσφαιρα εντάθηκε με την κατάθεση του αστυνομικού Κωνσταντίνου Μηλιώνη, ο οποίος αναγνώρισε το Σάββα Ξηρό και την Αγγελική Σωτηροπούλου, ως το ζευγάρι, που παρακολουθούσε το χώρο στάθμευσης των λεωφορείων των ΜΑΤ μία εβδομάδα πριν την έκρηξη. Η κατάθεση προκάλεσε τη διαμαρτυρία της Αγγελικής Σωτηροπούλου, η οποία τον αποκάλεσε "ψεύτη και άθλιο". "Εχετε βάλει μοτεράκι και προσπερνάτε πτώματα", υποστήριξε ο Σάββας Ξηρός με την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας το πρωί, απευθυνόμενος στον πρόεδρο του δικαστηρίου κ. Μαργαρίτη, για να πάρει την απάντηση: "Εμείς τα δημιουργήσαμε τα πτώματα;". Το Χριστοδουλο Ξηρό αναγνώρισε επίσης τη Δευτέρα στην κατάθεσή του ο οδηγός του Δημήτρη Αγγελόπουλου, Γιώργος Δημητρόπουλος.

    Τι είπαν οι μάρτυρες

    Στην κατάθεση της η κ. Λουρίδα ανέφερε ότι ο Σάββας Ξηρός πήγε την επομένη της βομβιστικής επίθεσης στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Ευαγγελισμού, όπου νοσηλευόταν ο αδελφός της και προσποιούμενος τον φοιτητή της Ιατρικής,επιχείρησε να εισέλθει στο χώρο νοσηλείας.

    Σύμφωνα με τη μάρτυρα, ο Σάββας Ξηρός δεν πέτυχε το σκοπό του, γιατί εμποδίστηκε από τους αστυνομικούς που φρουρούσαν τον τραυματία συνάδελφό τους.

    Ο πρόεδρος επισήμανε στην κα Λουρίδα ότι ο Σάββας Ξηρός δεν αντιμετωπίζει κατηγορία για τη βόμβα στο λεωφορείο των ΜΑΤ στην Καισαριανή και ότι φέρεται να είναι μέλος της Οργάνωσης από το 1986. Η μάρτυρας, όμως, υποστήριξε ότι είναι απολύτως βέβαιη για όσα κατάθεσε.

    Το Χριστοδουλο Ξηρό αναγνώρισε στην κατάθεσή του ο οδηγός του Δημήτρη Αγγελόπουλου, Γιώργος Δημητρόπουλος ως τον άνθρωπο που είδε να παρατηρεί το αυτοκίνητο του επιχειρηματία , ένα μήνα πριν τη δολοφονία του η οποία έγινε στις 8 Απριλίου του 1986 στο Κολωνάκι. Ο κ.Δημητρόπουλος υποστήριξε ότι πριν τη δολοφονία είχαν γίνει διάφορα μικροσυμβάντα που δημιούργησαν την αίσθηση πως ο επιχειρηματίας παρακολουθείται. Το πιο σημαντικό απ' αυτά ήταν, όπως ισχυρίστηκε ο μάρτυρας όταν το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε ο Δημήτρης Αγγελόπουλος συγκρούστηκε ελαφρά με ένα άλλο ΙΧ στο κέντρο της Αθήνας. ''Μετά τη σύγκρουση είδα το Χριστόδουλο Ξηρό να στέκεται και να κοιτάζει το Δημήτρη Αγγελόπουλο από το παράθυρο του αυτοκινήτου μας'' είπε ο κ. Δημητρόπουλος.

    Ο αναπληρωτής εισαγγελέας της έδρας κ. Βασίλης Μαρκής του επισήμανε ότι αυτό δεν το είχε αναφέρει στην κατάθεσή του στην Αστυνομία. Ο μάρτυρας υποστήριξε ότι δε μίλησε για το περιστατικό από φόβο γιατί δεχόταν απειλητικά τηλεφωνήματα. Ο πρόεδρος σχολίασε: ''Όλοι δεχόμαστε τηλεφωνήματα. Και ο πρόεδρος μπορεί να δέχεται αλλά δεν τα λαμβάνει υπόψη του".

    Νωρίτερα κατέθεσε ο αστυνομικός Κωνσταντίνος Μηλιώνης, που υπηρετούσε στο κτίριο των ΜΑΤ στην Καισαριανή στις 26 Νοεμβρίου 1985. Ο μάρτυρας αναγνώρισε τον Σάββα Ξηρό και την Αγγελική Σωτηροπούλου, ως το ζευγάρι, που παρακολουθούσε το χώρο στάθμευσης των λεωφορείων των ΜΑΤ μία εβδομάδα πριν την έκρηξη. Η κατάθεση προκάλεσε τη διαμαρτυρία της Αγγελικής Σωτηροπούλου, η οποία τον αποκάλεσε "ψεύτη και άθλιο".

    Ο πρόεδρος του δικαστηρίου Μιχάλης Μαργαρίτης επεσήμανε, ότι κανείς από τους δύο κατηγορουμένους δεν αντιμετωπίζει αδίκημα για την συγκεκριμένη ενέργεια και αναφερόμενος στον μάρτυρα σχολίασε: "Κακώς τον φέρανε εδώ". Στην κατάθεσή του ο αυτόπτης μάρτυρας Ιωάννης Ζαφειρόπουλος, που επέβαινε στην κλούβα των ΜΑΤ και τραυματίστηκε από την έκρηξη, ανέφερε ότι είδε μετά το περιστατικό έναν από τους δράστες και πιθανολόγησε ότι ήταν ο Δημήτρης Κουφοντίνας.

    Παρωδία η δίκη, λέει ο Σάββας Ξηρός

    Η ατμόσφαιρα πάντως στη αίθουσα του δικαστηρίου είχε ηλεκτριστεί με την έναρξη της διαδικασίας. "Εχετε βάλει μοτεράκι και προσπερνάτε πτώματα", υποστήριξε ο Σάββας Ξηρός με την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας το πρωί, απευθυνόμενος στον πρόεδρο του δικαστηρίου κ. Μαργαρίτη, για να πάρει την απάντηση: "Εμείς τα δημιουργήσαμε τα πτώματα;".

    Η νέα επίθεση του Σάββα Ξηρού, έχει ως αφετηρία την επιθυμία του να μην παρίσταται πλέον στη δίκη, χαρακτηρίζοντας τη "παρωδία". Στο διάλογο, που ακολούθησε με τον πρόεδρο του δικαστηρίου, ισχυρίστηκε οτι είναι βέβαιος πως δεν θα γίνει δίκαιη δίκη και ότι είχε μόνο ένα μήνα στη διάθεσή του να διαβάσει τη δικογραφία, που αριθμεί χιλιάδες σελίδες, ενώ -όπως τόνισε- η διαδικασία για την υποθεση Βάινριχ διαρκεί τέσσερα χρόνια.

    Ο Ξηρός επικαλέστηκε για μια ακόμα φορά τα προβλήματα υγείας, που αντιμετωπίζει και τα οποία τον κράτησαν μακριά από την αίθουσα για κάποιες μέρες την περασμένη εβδομάδα, ενώ κατήγγειλε και τις συνθήκες κράτησης των κατηγορουμένων.

    [13] Πολύνεκρο ναυάγιο στη λίμνη Ταγκανίκα

    24/3/2003 6:38:00 μμ

    Τουλάχιστον 150 Κονγκολέζοι πνίγηκαν όταν ένα υπερφορτωμένο πορθμείο που μετέφερε πάνω από 200 άτομα ανατράπηκε εν μέσω κακών καιρικών συνθηκών στην λίμνη Τανγκανίκα στο Μπουρούντι, το Σαββατοκύριακο, δήλωσε σήμερα τοπικός αξιωματούχος. ''Ανατράπηκε ενώ έπνεαν ισχυροί άνεμοι. Πνίγηκαν περί τα 150 άτομα και διασώθηκαν 39 από άνδρες του στρατού'', ανέφερε προς το Ρόιτερ ο Αμόνγκι Νγκόμπε. ''Το σκάφος είχε αναχωρήσει από το λιμάνι Καλέμιε (ανατολική Λαϊκή Δημοκρατία του Κογκό),κατευθυνόταν στο λιμάνι Καλούντου της Ουβίρα(βόρεια)και ήταν υπερφορτωμένο όταν έφθασε στο νότιο Μπουρούντι'', είπε. Πρόσθεσε ότι όλοι οι επιβάτες ήταν Κονγκολέζοι. Στην λίμνη Τανγκανίκα συναντώνται τα σύνορα της ΛΔ Κονγκό, του Μπουρούντι, της Τανζανίας και της Ζάμπιας.

    [14] Πολύνεκρη έκρηξη σε ανθρακωρυχείο στην Κίνα

    24/3/2003 9:33:00 πμ

    Για πάνω από 40 νεκρούς και 30 αγνοούμενους κάνει λόγο ο κινεζικός τύπος, μετά από έκρηξη σε ανθρακωρυχείο της επαρχίας Σανξί, στη βόρεια Κίνα. Από δυστυχήματα σε ορυχεία έχασαν τη ζωή τους πέρυσι κάπου 7.000 εργάτες στην Κίνα.

    [15] Αφγανιστάν: Έξι νεκροί σε συντριβή αμερικανικού ελικοπτέρου

    24/3/2003 12:06:00 πμ

    Αμερικανικό ελικόπτερο Black Hawk συνετρίβη την Κυριακή το βράδυ στο Αφγανιστάν, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν και οι έξι στρατιώτες που επέβαιναν σε αυτό, ανακοίνωσε η αμερικανική Κεντρική Διοίκηση. "Η συντριβή δεν ήταν αποτέλεσμα εχθρικής δράσης", ανακοίνωσε η Κεντρική Διοίκηση και πρόσθεσε ότι το ελικόπτερο πραγματοποιούσε αποστολή ιατρικού χαρακτήρα.

    [16] Κατεδάφιση αυθαίρετου οικισμού εποίκων στη Δυτική Οχθη

    24/3/2003 8:09:00 πμ

    Ο ισραηλινός στρατός κατεδάφισε τα ξημερώματα της Δευτέρας έναν αυθαίρετο οικισμό στις παρυφές της Χεβρώνας, στη Δυτική Οχθη, εκεί όπου ένας εβραίος έποικος είχε βρεί τον θάνατο προ δύο μηνών, μετέδωσε η ισραηλινή κρατική ραδιοφωνία. Το ισραηλινό ανώτατο δικαστήριο είχε διατάξει την κατεδάφιση του οικισμού έπειτα από αίτημα των Παλαιστινίων, οι οποίοι διεκδικούσαν την κυριότητα του σημείου στο οποίο είχε οικοδομηθεί.

    Η διεθνής κοινότητα θεωρεί παράνομους τους εβραϊκούς οικισμούς εντός των κατεχομένων παλαιστινιακών εδαφών.

    Οι εκσκαφείς του ισραηλινού στρατού κατέστρεψαν τρία προκατασκευασμένα οικήματα σε λόφο κοντά στον εβραϊκό οικισμό Κιργιάτ Αρμπα. Τον Ιανουάριο ο 35-χρονος Νετανέλ Οζέρι είχε βρει τον θάνατο από πυρά Παλαιστινίων στο τροχόσπιτό του.

    Σύμφωνα με την ισραηλινή ραδιοφωνία, περίπου δέκα άτομα, μεταξύ αυτών και η οικογένεια του Οζέρι απομακρύνθηκαν ήσυχα από τον οικισμό.

    [17] Μακελειό σε χωριό του Κασμίρ

    24/3/2003 6:19:00 πμ

    Φωτο αρχείου

    Εικοσιτέσσερις Ινδουϊστές, μεταξύ των οποίων και γυναικόπαιδα, από το Κασμίρ σκοτώθηκαν από τα πυρά άγνωστων ενόπλων, σύμφωνα με την αστυνομία.

    Η επίθεση σημειώθηκε στο χωριό Νάντι Μαργκ, νότια του Σριναγκάρ, της καλοκαιρινής πρωτεύουσας του κρατιδίου Τζαμού και Κασμίρ.

    [18] Βομβαρδίζουν το Ιράκ

    24/3/2003 7:03:00 μμ

    Νέοι βομβαρδισμοί έπληξαν το απόγευμα τη Βαγδάτη. Το πρωί, πέντε άμαχοι έχασαν τη ζωή τους, όταν πύραυλος έπεσε σε κατοικημένη περιοχή στα δυτικά της πόλης. Σύμφωνα με τον ανταποκριτή της ΝΕΤ, Κώστα Βαξεβάνη, εντός ολίγου, αναμένεται, έκτακτη συνέντευξη Τύπου, του Ταρέκ Αζίζ. Την ίδια ώρα, αναπτερώνεται το ηθικό των Ιρακινών καθώς ισχυρίζονται ότι κατέρριψαν δύο αμερικανικά ελικόπτερα Απάτσι. Το Πεντάγωνο, ωστόσο, επιβεβαίωσε μόνο την πτώση του ενός, ενώ ο στρατηγός Φρανκς δήλωσε ότι αγνοείται η τύχη και των δυο μελών του πληρώματος του."Έρχονται δύσκολες μέρες" προέβλεψε μιλώντας στη Βουλή των Κοινοτήτων, ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ και υπογράμμισε ότι ζωτικής σημασίας στόχος, είναι η κατάληψη της Βαγδάτης το συντομότερο δυνατό. Την ίδια ώρα, για πώληση στο Ιράκ, οπλικών συστημάτων, κατηγορούν οι ΗΠΑ τη Ρωσία.

    Εν αναμονή μίας βαρυσήμαντης εμφάνισης

    Η παρουσία του Ταρέκ Αζίζ, θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική, δεδομένου ότι κατά αυτό τον τρόπο θα διαψευθούν οι ισχυρισμοί των Αμερικανών για το θάνατο όλης της ηγετικής ομάδας της Βαγδάτης, ενώ εκτιμάται ότι θα ανεβάσει την ψυχολογία και το ηθικό των κατοίκων που έχει ήδη αναπτερωθεί μετά τις τελευταίες επιτυχίες.

    Νωρίτερα, δια του εκπροσώπου του, Αρι Φλάισερ, ο Λευκός Οίκος κατηγόρησε τη Μόσχα, ότι προμηθεύει στο Ιράκ, οπλικά συστήματα.

    Αμεση ήταν η αντίδραση της Μόσχας, η οποία διέψευσε το γεγονός δια στόματος του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Ιγκόρ Ιβάνοφ.

    Σκληρές μάχες γύρω από μεγάλες πόλεις

    Στο μέτωπο του πολέμου, μεγάλες μάχες εκτυλίσσονται γύρω από την πόλη Νασιρίγια αλλά και δυτικά της Βασόρα.

    Και στις δυο ιρακινές πόλεις, προβάλεται σθεναρή αντίσταση, ενώ σύμφωνα με τον Νίκο Αγγελίδη, ανταποκριτή της ΝΕΤ στο Κουβέιτ, η πόλη ήδη ελέγχεται από Αμερικανούς πεζοναύτες.

    Νωρίτερα, για 3.000 Ιρακινούς αιχμαλώτους, έκανε λόγο ο στρατηγός Φρανκς, που υποστήριξε ότι "είναι πολύ νωρίς ακόμα για να πούμε ότι βρήκαμε χημικά όπλα στο Ιράκ".

    [19] Νίκη υποσχέθηκε στους Ιρακινούς ο Χουσεΐν

    24/3/2003 3:21:00 μμ

    Διάγγελμα προς τον ιρακινό λαό απηύθυνε σήμερα στις 10:00 ώρα Ελλάδας ο Ιρακινός Πρόεδρος, φορώντας στρατιωτική στολή. Στην ομιλία του, που μεταδόθηκε από την ιρακινή τηλεόραση, ο Σαντάμ Χουσεΐν χαιρέτησε τις ιρακινές ένοπλες δυνάμεις, που "με ηρωισμό έχουν ακινητοποιήσει τις αμερικανο-βρετανικές δυνάμεις" και υποσχέθηκε ότι "η νίκη είναι κοντά παρά την ένταση και την ενίσχυση των βομβαρδισμών". Παράλληλα, τόνισε πως "πρέπει να κάνετε υπομονή γιατί όσο περισσότερες απώλειες θα έχει ο εχθρός, τόσο περισσότερο θα σας βομβαρδίζει". Σύμφωνα με τον Σαντάμ Χουσεΐν "τα κίνητρα των Αμερικανών και των Βρετανών επηρεάστηκαν από το σιωνισμό". Στο μεταξύ, νέες εκρήξεις ακούστηκαν στη Βαγδάτη με τη λήξη της ομιλίας του Ιρακινού ηγέτη.

    ''Οι μάρτυρες θα εξασφαλίσουν τον Παράδεισο''

    "Αρχικά σε υποτίμησαν, ιρακινέ λαέ. Οι εισβολείς συναντούν ηρωική αντίσταση και αντιμετωπίζει πολλές απώλειες. Στη μάχη, ο εχθρός χρησιμοποιεί κυρίως μαχητικά αεροσκάφη για να μη σε αντιμετωπίσει πρόσωπο με πρόσωπο", είπε ο Χουσεΐν. "Οι Μουντζαχεντίν και ο λαός του Ιράκ θα νικήσουν τον εχθρό", είπε ο ίδιος.

    Ο Ιρακινός Πρόεδρος κάλεσε το λαό του να χτυπήσει τον εχθρό και να εμπνευστεί από το πνεύμα της Τζιχάντ. "Θα ανταμειφθείτε από το Θεό. Χτυπήστε τους μέχρι να καταλάβουν ότι δεν είναι σε θέση να συνεχίσουν το έγκλημά τους. Ο εχθρός δεν θα μπορέσει να προκαλέσει και πάλι τον ιρακινό λαό ή την ανθρωπότητα''.

    Ο Σαντάμ Χουσεΐν απηύθυνε επαίνους και αναφέρθηκε ονομαστικά σε αρκετούς στρατιωτικούς διοικητές, όπως στον Ιρακινό διοικητή του μετώπου της Ουμ Κασρ, που όπως είπε έδειξαν ηρωισμό στις μάχες. ''Οι αμερικανικές δυνάμεις έχουν παγιδευτεί καθώς οι Ιρακινοί ανθίστανται ηρωικά και έχουν προκαλέσει σοβαρές απώλειες στις εχθρικές δυνάμεις'', τόνισε ο Χουσεΐν και έκανε έκκληση στον ιρακινό λαό να χτυπήσει το κακό ώσπου να ηττηθεί. ''Οι μάρτυρες θα εξασφαλίσουν τον Παράδεισο'' ανέφερε ο Σαντάμ Χουσεΐν, προσθέτοντας ότι ''Ο Θεός υποστηρίζει τους στρατιώτες μας''.

    "Κάναμε πολλές θυσίες για να αποφύγουμε τον πόλεμο'', ο Ιρακινός ηγέτης και πρόσθεσε: ''Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας και θα θυσιάσουμε ό,τι έχουμε για να νικήσουμε και να στρέψουμε το κακό εναντίον τους''.

    Κλείνοντας το διάγγελμά του, ο Ιρακινός Πρόεδρος αναφώνησε: "Ευλογημένο το κράτος μας. Ζήτω το Ιράκ, η χώρα της αρετής. Ζήτω ο ιρακινός λαός. Ζήτω η Παλαιστίνη. Ο Θεός είναι μεγάλος".

    Η αντίδραση των συμμάχων στο διάγγελμα Σαντάμ

    Αδιευκρίνιστη παραμένει για τις ΗΠΑ η ημερομηνία εγγραφής του σημερινού διαγγέλματος του Σαντάμ Χουσεΐν. Ο εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Αρι Φλάισερ σημείωσε ότι δεν γνωρίζουν πόσο παλιό μπορεί να είναι ή πότε μαγνητοσκοπήθηκε το μήνυμα του Ιρακινού προέδρου.

    Ο κ. Φλάισερ επισήμανε ότι αναλυτές της CIA θα εξετάσουν την κασέτα για να διαπιστώσουν αν όντως πρόκειται για την φωνή του Σαντάμ Χουσεΐν.

    Από την πλευρά του, ο Βρετανός υπουργός Αμυνας Τζεφ Χουν υποστήριξε ότι το διάγγελμα του Σαντάμ δεν ήταν σε απευθείας μετάδοση και ότι δεν προσφέρει καμία απόδειξη ότι ο ιρακινός πρόεδρος είναι ακόμα ζωντανός.

    "Αν ήθελε να δείξει ότι το διάγγελμα μεταδόθηκε ζωντανά ή μαγνητοσκοπήθηκε πρόσφατα θα μπορούσε να αναφερθεί σε πολλά γεγονότα, όμως δεν το έκανε", δήλωσε χαρακτηριστικά ο Χουν, που τόνισε ότι δεν έχει μεγάλη σημασία για την εκστρατεία τους αν είναι νεκρός ή ζωντανός.

    [20] Αντιδράσεις για την τουρκική ''εμπλοκή'' στο πόλεμο Ιράκ

    24/3/2003 7:46:00 μμ

    Εντάσεις στις σχέσεις της Τουρκίας με τις ΗΠΑ και την Ε.Ε. προκαλεί η προώθηση τουρκικών στρατευμάτων στο Ιρακινό Κουρδιστάν. Οι εξηγήσεις που δόθηκαν, δεν φαίνονται πειστικές και ο πρόεδρος Μπους απηύθυνε αυστηρή προειδοποίηση προς την Αγκυρα, ενώ ο Γιώργος Παπανδρέου μετέφερε την έντονη δυσαρέσκεια των "15" στον Τούρκο ομόλογό του. Μπορεί ο Ερντογάν να επιμένει ότι η εμπλοκή της Τουρκίας αφορά μόνο την αναχαίτιση ενδεχόμενου κύματος προσφύγων, ωστόσο τα γεγονότα φαίνεται να τον διαψεύδουν καθώς η κινητικότητα των στρατευμάτων, είναι πολύ πιο έντονη από αυτή που υποστηρίζουν οι Τούρκοι. Η Τουρκία αποτελεί μέρος της συμμαχίας που δημιούργησαν οι ΗΠΑ, δηλώνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Τζεμίλ Τσιτσέκ, μετά τη σημερινή Σύνοδο του τουρκικού Υπουργικού Συμβουλίου και τονίζει ότι ''ως απόρροια αυτής της σχέσης από τις 22 Μαρτίου, αεροσκάφη της συμμαχίας χρησιμοποιούν τον εναέριο χώρο μας". "Η Τουρκία δεν λαμβάνει μέρος ενεργά στον πόλεμο", είπε ο κ. Τσιτσέκ μετά τη συνεδρίαση του τουρκικού υπουργικού συμβουλίου, που κράτησε δύο ώρες.

    Δύο χιλιάδες Τούρκοι κομάντος στο Β. Ιράκ;

    Με την πλάτη στο τοίχο φαίνεται να βρίσκεται πλέον η Τουρκία μετά την προσπάθεια της να εκμεταλλευτεί τον πόλεμο στο Ιράκ για να κερδίσει ζωτικό χώρο-πέρα από τα σύνορά της-στα σενάρια της επόμενης ημέρας. Κινήσεις που γίνονται υπό το πρόσχημα της ανακοπής ρεύματος προσφύγων και παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας και προκάλεσαν την έντονή αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και της Ουάσιγκτον.

    Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του Αμερικανού προέδρου Μπους λίγες μετά την έντονη φημολογία ότι ήδη 2.000 Τούρκοι κομάντος προωθήθηκαν στο Β. Ιράκ- πληροφορία που επισήμως η Αγκυρα έσπευσε να διαψεύσει.

    Ο εκπρόσωπος της τουρκικής κυβέρνησης σε μία προσπάθεια αναδίπλωσης δήλωσε πως η Τουρκία θέλει να προωθήσει δυνάμεις της στη περιοχή για ανθρωπιστικούς λόγους. Η προσπάθεια πάντως της Αγκυρας να διαπραγματευτεί με την Ουάσιγκτον τα ανταλλάγματα για τις διευκολύνσεις προς τα αμερικανικά στρατεύματα που επιχειρούν εναντίον του Ιράκ, φαίνεται πως προκαλεί εντάσεις τόσο στο εσωτερικό της Τουρκίας όσο και στις αμερικανό-τουρκικές σχέσεις. Έτσι ο αρχηγός του τουρκικού στρατού χωρίς να υποχωρεί από τις στρατηγικές βλέψεις του τουρκικού στρατιωτικού κατεστημένου προσπάθησε να αποσυνδέσει το θέμα από τις διευκολύνσεις προς τους Αμερικανούς.

    Επικοινωνία Παπανδρέου-Γκιουλ

    Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Τούρκο ομόλογό του Αμπντουλά Γκιουλ ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου μετέφερε την κοινή απόφαση των "15" για την αντίθεση της Ε.Ε. προς κάθε ενέργεια που θα πλήξει την εδαφική ακεραιότητα του Ιράκ, ενώ εκπρόσωπος της Ε.Ε. στις Βρυξέλες προειδοποίησε την Αγκυρα πως μία προσπάθεια επαναχάραξης των συνόρων της με το Ιράκ θα έβαζε εμπόδια στην ένταξη της στην Ευρώπη.

    Ο κ. Παπανδρέου είχε τέλος τηλεφωνική επαφή με τον υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μαρκ Γκρόσμαν. Ο κ. Γκρόσμαν επανέλαβε την ανησυχία των Ηνωμένων Πολιτειών για την πιθανότητα εισόδου τουρκικών στρατευμάτων στο Βόρειο Ιράκ και τόνισε ότι κάτι τέτοιο δεν δικαιολογείται, διότι ούτε το προσφυγικό ρεύμα έχει διογκωθεί, ούτε ανιχνεύονται κινήσεις Κούρδων εναντίον της ασφάλειας της Τουρκίας, όπως διατείνεται η Αγκυρα.

    Ο Γιώργος Παπανδρέου επικοινώνησε τηλεφωνικά και με το γ.γ. του ΟΗΕ Κόφι Ανάν ζήτησε την ενεργό παρέμβαση του ΟΗΕ στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας καθώς και τη συμβολή του στην ανασυγκρότηση του Ιράκ μετά τον τερματισμό της κρίσης.

    ''Για ανθρωπιστικούς λόγους η παρουσία της Τουρκίας στο Β. Ιράκ''

    "Η Τουρκία πάντα αποδίδει σημασία στη φιλία, στη συμμαχία, στη συνεργασία με τις ΗΠΑ", είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Τζεμίλ Τσιτσέκ, μετά τη σημερινή Σύνοδο του τουρκικού Υπουργικού Συμβουλίου.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μίλησε για "παραπληροφόρηση", με την οποία βρέθηκαν αντιμέτωποι οι Τούρκοι πολίτες στο θέμα του Ιράκ.

    Η πολιτική της Τουρκίας στο Ιράκ είναι ξεκάθαρη, είπε και τόνισε ότι η παρουσία στο Βόρειο Ιράκ, επιβάλλεται για "ανθρωπιστικούς" λόγους, για την αντιμετώπιση της "τρομοκρατίας", για την εξασφάλιση του ότι "τα πετρέλαια θα ανήκουν σε όλο τον Ιρακινό λαό", και τη διασφάλιση της "ακεραιότητας" του Ιράκ.

    Νωρίτερα, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υπογράμμισε ότι η είσοδος των τουρκικών στραυτευμάτων στο Βόρειο Ιράκ, θα περιπλέξει ακόμα περισσότερο, την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην Ε.Ε.

    Τη θέση αυτή, έχουν διατυπώσει πολλοί Ευρωπαίοι πολιτικοί, μεταξύ αυτών, ο Βέλγος υπουργός Εξωτερικών Λουί Μισέλ και ο πρωθυπουργός του Βελγίου.

    [21] Μπλερ: ''Στόχος να φθάσουμε στη Βαγδάτη''

    24/3/2003 6:52:00 μμ

    Ο ουσιαστικός στόχος της επίθεσης στο Ιράκ είναι οι συμμαχικές δυνάμεις να φθάσουν στην Βαγδάτη το συντομότερο δυνατό, όπως δήλωσε τη Δευτέρα ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ, στη διάρκεια ομιλίας του στην Βουλή των Κοινοτήτων. Αυτή την ώρα, σύμφωνα με τον κ. Μπλερ, οι δυνάμεις της συμμαχίας υπό την ηγεσία του 5ου αμερικανικού σώματος στρατού βρίσκονται σε απόσταση περίπου 100 χλμ. νοτίως της Βαγδάτης κοντά στην πόλη Καρμπάλα. Επίσης, ο Βρετανός Πρωθυπουργός έκανε σκληρή κριτική στην Τουρκία για μια ενδεχόμενη εισβολή στο Βόρειο Ιράκ.

    ''Απαράδεκτη μία τουρκική εισβολή στο Β. Ιράκ''

    "Όσον αφορά στην Τουρκία, θα είναι τελείως απαράδεκτο να γίνει από την πλευρά της η οποιαδήποτε εισβολή" στο ιρακινό Κουρδιστάν, τόνισε ο Τόνι Μπλερ, που πρόσθεσε ότι "αυτό δηλώθηκε ξεκάθαρα στην τουρκική κυβέρνηση και στους τούρκους στρατιωτικούς".

    Ο Βρετανός Πρωθυπουργός υποστήριξε ότι τα ίδια μηνύματα μεταβιβάστηκαν στους Τούρκους και από τις ΗΠΑ, ενώ επισήμανε ότι βρίσκονται σε συνεχή επαφή με την τουρκική κυβέρνηση και τις κουρδικές αρχές, έτσι ώστε να διατηρηθεί η ηρεμία στην περιοχή.

    Επίσης, ο κ. Μπλερ κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να παραμερίσει τις διαφορές της για το Ιράκ, έτσι ώστε για να μπορέσουν τα Ηνωμένα Έθνη να πάρουν στα χέρια τους την ανοικοδόμηση της χώρας, μετά τον πόλεμο.

    Ο Βρετανός Πρωθυπουργός επισήμανε ότι η Ευρώπη θα πρέπει να συμφωνήσει στην ανοικοδόμηση της χώρας και ότι προς αυτή την κατεύθυνση δεν θα πρέπει να κινούνται μόνο οι δυνάμεις της συμμαχίας και ο ιρακινός λαός.

    [22] ΗΠΑ: Οι Ρώσοι έχουν παραδώσει όπλα στο Ιράκ

    24/3/2003 6:15:00 μμ

    Για αξιόπιστα στοιχεία που αφορούν στην παράδοση όπλων στο Ιράκ από ρωσικές εταιρείες, έκανε λόγο τη Δευτέρα ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Αρι Φλάισερ. Συγκεκριμένα ο κ. Φλάισερ υποστήριξε ότι ρωσικές εταιρείες παρείχαν βοήθεια και απαγορευμένο στρατιωτικό υλικό στο ιρακινό καθεστώς, υλικό όπως κιάλια με υπέρυθρες ακτίνες για νυχτερινή όραση, συσκευές παρεμβολής παρασίτων GPS και τηλεκατευθυνόμενους αντιαρματικούς πυραύλους. Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου έκρινε ενοχλητικά τα στοιχεία και ζήτησε από τη Μόσχα να σταματήσει τις πωλήσεις.

    Για εφευρήματα κάνει λόγο η Μόσχα

    Αμεση ήταν η αντίδραση της Ρωσικής κυβέρνησης και των ρωσικών επιχειρήσεων, που απέρριψαν τις κατηγορίες, τις οποίες και χαρακτήρισαν εφευρήματα, σημειώνοντας ότι η Ρωσία σέβεται αυστηρά το εμπάργκο του ΟΗΕ στη Βαγδάτη.

    [23] Για 3.000 Ιρακινούς αιχμαλώτους μιλούν οι συμμαχικές δυνάμεις

    24/3/2003 5:42:00 μμ

    Η πρόοδος στην επίτευξη των στόχων των συμμαχικών δυνάμεων είναι γρήγορη και κάποιες φορές θεαματική, δήλωσε τη Δευτέρα ο επικεφαλής των στρατιωτικών επιχειρήσεων εναντίον του Ιράκ, Αμερικανός στρατηγός Τόμι Φρανκς, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη βάση ας Σαϊλίγια στο Κατάρ. Ο στρατηγός Φρανκς παραδέχτηκε ότι αγνοείται ένα ελικόπτερο Απάτσι με δύο άντρες πλήρωμα, νότια της Βαγδάτης. Επίσης, τόνισε ότι οι αμερικανοβρετανικές δυνάμεις κρατούν περίπου 3.000 ιρακινούς αιχμαλώτους πολέμου.

    Το επίλεκτο σώμα του Σαντάμ έχει δεχτεί επιθέσεις

    Ο στρατηγός Τόμι Φρανκς σημείωσε πως οι συμμαχικές δυνάμεις διεξάγουν χερσαίες και αεροπορικές επιχειρήσεις σε όλο το Ιράκ και στις πετρελαιοπηγές, προκειμένου να προστατεύσουν το μέλλον της χώρας.

    Ωστόσο, τόνισε πως οι δυνάμεις του συνάντησαν σποραδική αντίσταση στο έδαφος, χωρίς να αναφερθεί στις απώλειες, και υποστήριξε ότι τα αμερικανικά στρατεύματα επίτηδες παρέκαμψαν ορισμένες περιοχές στο Ιράκ.

    Ο επικεφαλής της εκστρατείας κατά του Ιράκ δήλωσε ότι το επίλεκτο σώμα της προεδρικής φρουράς του Σαντάμ Χουσεΐν έχει δεχτεί επιθέσεις γύρω από τη Βαγδάτη και θα δεχτεί και άλλες τις επόμενες ημέρες.

    Ο κ. Φρανκς τόνισε πως δεν προκάλεσε έκπληξη το θάρρος ορισμένων ιρακινών μονάδων, ενώ πρόσθεσε πως διεξήχθησαν τρομακτικές μάχες.

    Τέλος, ο Αμερικανός στρατηγός είπε ακόμα πως είναι πολύ νωρίς για να ελπίζουν τα αμερικανικά στρατεύματα ότι θα βρουν χημικά όπλα στο Ιράκ.

    [24] Το Ιράκ θα σεβαστεί τη Συνθήκη Γενεύης για αιχμαλώτους

    24/3/2003 4:18:00 μμ

    Οι εικόνες των πρώτων πέντε Αμερικανών στρατιωτών, που πιάστηκαν αιχμάλωτοι από τους Ιρακινούς, έκαναν το γύρο του κόσμου μέσω του τηλεοπτικού δικτύου του Κατάρ, Αλ Τζαζίρα. Πρόκειται για τέσσερις άνδρες και μία γυναίκα, ο ένας εξ αυτών τραυματισμένος πιο σοβαρά και η γυναίκα ελαφρά. Οι εικόνες επιβεβαιώθηκαν ως αληθινές, καθώς τα στοιχεία των αιχμαλώτων διασταυρώθηκαν από το αμερικανικό Πεντάγωνο, ενώ ο υπουργός Ντ. Ράμσφελντ έκανε λόγο για παραβίαση της Συνθήκης της Γενεύης, επειδή μεταδόθηκαν εικόνες τους από την ιρακινή τηλεόραση. Το Ιράκ δεν πρόκειται να βλάψει τους συλληφθέντες, θα συμπεριφερθεί στους Αμερικανούς αιχμαλώτους με βάση τα όσα προβλέπει η Συνθήκη, ήταν η απάντηση του Ιρακινού υπουργού Αμυνας. Πάντως, τα τηλεοπτικά δίκτυα των ΗΠΑ αποφάσισαν να μην προβάλλουν τις εικόνες των Αμερικανών στρατιωτών, αιχμαλώτων και νεκρών, που έδειξαν το δίκτυο Αλ Τζαζίρα και τα ιρακινά μέσα ενημέρωσης.

    Τα αμερικανικά ΜΜΕ δεν αναμεταδίδουν εικόνες συλληφθέντων

    Στην πλειοψηφία τους τα αμερικανικά δίκτυα απέδωσαν την απόφαση τους στο ενδεχόμενο να δεχθούν σκληρή κριτική από την κοινή γνώμη στις ΗΠΑ, από τις αμερικανικές και βρετανικές αρχές αλλά και τη διεθνή επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού, που ανακοίνωσε ότι η προβολή τέτοιων εικόνων αποτελεί παραβίαση του άρθρου 13 της 3ης Συνθήκης της Γενεύης, η οποία αφορά τους αιχμαλώτους πολέμου.

    Μόνο το CBS προέβαλε τα πλάνα με τους αιχμαλώτους για λίγα λεπτά, την ώρα μάλιστα που στην εκπομπή "Face the Nation" έδινε συνέντευξη ο υπουργός Αμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ. Η εκπρόσωπος του δικτύου, Σάντι Τζενέλιους δήλωσε πως το CBS συμφώνησε να προβάλλει την βιντεοταινία αλλά με τα πρόσωπα των αιχμαλώτων "καλυμμένα".

    Το CNN ανακοίνωσε ότι είχε πάρει την βιντεοκασέτα από το Αλ Τζαζίρα, ωστόσο αποφάσισε να μην την μεταδώσει πριν επέμβει προκειμένου να κάνει "θολά" τα πλάνα, ώστε να μην φαίνονται τα πρόσωπα των Αμερικανών στρατιωτών.

    Το NBC και το MSNBC ανακοίνωσαν πως πρόκειται "για φρικτές εικόνες" και ότι αποφάσισαν να μην τις προβάλλουν καθόλου.

    Αργά το βράδυ της Κυριακής, το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC ανακοίνωσε και αυτό με την σειρά του, ότι δεν θα προβάλλει τα πλάνα των αμερικανών αιχμαλώτων και των νεκρών. Όπως αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση οι εικόνες είναι πολύ σκληρές και από σεβασμό στις οικογένειες των αιχμαλώτων και των νεκρών στρατιωτών δεν θα μεταδοθούν από τη διεθνή υπηρεσία του BBC ή το BBC 1.

    Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Τόνι Μπλερ απευθυνόμενος την Κυριακή το βράδυ στις Ένοπλες Δυνάμεις και ειδικότερα στα στρατεύματα που βρίσκονται στον Περσικό Κόλπο, δεν παρέλειψε να καταδικάσει τον τρόπο με τον οποίο φαίνεται να φέρονται οι Ιρακινοί στους αιχμαλώτους, κάνοντας και αυτός λόγο για κατάφωρη παραβίαση της συνθήκης της Γενεύης.

    ''Το Ιράκ δεν πρόκειται να βλάψει τους συλληφθέντες'', δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Αμυνας, Σουλτάν Χασίμ Αχμεντ. ''Θα τους μεταχειριστεί σύμφωνα με τη Συνθήκη της Γενεύης για τους αιχμαλωτους πολέμου''.

    Σημειώνεται ότι το Αλ Τζαζίρα εξασφάλισε τις εικόνες αυτές από την κρατική ιρακινή τηλεόραση, όπως διευκρίνισε ο παρουσιαστής του τηλεοπτικού δικτύου του Κατάρ. Η ιρακινή τηλεόραση είχε μεταδώσει τα πλάνα αυτά, υπό τον τίτλο "ο περίπατος των Αμερικανών στο Ιράκ" και μετά συνέχισε τη ροή του προγράμματος με πατριωτικά τραγούδια.

    Ο Σαντάμ ελπίζει σε ένα ''νέο Μογκαντίσου''

    Στο μεταξύ, Αμερικανοί αναλυτές εκφράζουν την εκτίμηση ότι ίσως ο Σαντάμ Χουσεϊν στοιχηματίζει πως οι ΗΠΑ θα τα μαζέψουν και θα φύγουν από το Ιράκ, όπως έκαναν το 1993, όταν είδαν τα πτώματα των Αμερικανών στρατιωτών να σύρονται στους δρόμους του Μογκαντίσου, στη Σομαλία.

    Σομαλοί αντάρτες είχαν στήσει ενέδρα σε Αμερικανούς ρέιντζερς και μέλη των ειδικών δυνάμεων στους δρόμους του Μογκαντίσου, την 3η Οκτωβρίου 1993. Κατά τη διάρκεια των σφοδρών μαχών, που ακολούθησαν 18 Αμερικανοί σκοτώθηκαν. Οι σοροί ορισμένων σύρθηκαν στους χωματόδρομους της πόλης από αντάρτες που ζητωκραύγαζαν.

    Αυτές οι εικόνες έκαναν το γύρο του κόσμου, με αποτέλεσμα ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον να διατάξει την απόσυρση των αμερικανικών ειρηνευτικών δύναμεων από την Σομαλία, όπου βρίσκονταν στο πλαίσιο ανθρωπιστικής αποστολής.

    Ο Λόρενς Κορμπ, ο οποίος υπηρέτησε ως υφυπουργός Αμυνας στην κυβέρνηση Ρόναλντ Ρέιγκαν, είπε ότι ο Σαντάμ ελπίζει -λανθασμένα- ότι μπορεί να τρομάξει τις ΗΠΑ κακοποιώντας στους Αμερικανούς αιχμαλώτους.

    Όπως σημειώνει ο Κορμπ, ο οποίος τώρα εργάζεται ως αναλυτής στο Συμβούλιο Διεθνών Σχέσεων, υπάρχει μια μεγάλη διαφορά μεταξύ της αποστολής του ΟΗΕ στην οποία συμμετείχαν τότε οι ΗΠΑ και στην σημερινή επιχείρηση που έχει στόχο την ανατροπή του Σαντάμ.

    Από την πλευρά του ο Μάικλ Ο'Χάνλον, αναλυτής στο ινστιτούτο Brookings συμφώνησε ότι ο Σαντάμ ίσως ελπίζει σε ένα άλλο Μογκαντίσου αλλά τόνισε "νομίζω ότι θα αποδειχθεί πως έχει λάθος". "Στην πραγματικότητα μου προκαλεί έκπληξη το ότι δεν υπάρχουν περισσότεροι όμηροι. Είναι έκπληξη για μένα το ότι δεν υπάρχουν δημοσιογράφοι όμηροι" πρόσθεσε ο Χάνλον.

    [25] Αεροπορικές επιδρομές στο Βόρειο Ιράκ

    24/3/2003 3:10:00 μμ

    Κουρδικές περιπολίες στο Κιρκούκ

    Αμερικανικά αεροπλάνα βομβάρδισαν τη Δευτέρα το μεσημέρι την τοποθεσία Πιρντανούντ, στη γραμμή οροθέτησης ανάμεσα στο ''αυτόνομο'' Κουρδιστάν και το υπόλοιπο Ιράκ, σύμφωνα με πηγή της κουρδικής ασφάλειας. Νωρίτερα στο Καλάκ, που βρίσκεται πάνω στη γραμμή οροθέτησης, μία δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου είχε ακούσει γύρω στις 13.00 (τοπική ώρα) έκρηξη προερχόμενη προφανώς από τη ζώνη αυτή. Η δημοσιογράφος επικοινώνησε στη συνέχεια τηλεφωνικά με το Ερμπίλ (40 χλμ. ανατολικά του Καλάκ και 20 χλμ. βόρεια του Πιρντανούντ) και της έγινε γνωστό πως σημειώθηκαν οκτώ εκρήξεις, προφανώς από την πλευρά του Πιρνταούντ, μετά τη διέλευση αμερικανικών αεροπλάνων. Στο Πιρντανούντ υπάρχει ένα από τα τελευταία ιρακινά φυλάκια ελέγχου επί της κουρδικής γραμμής οροθέτησης προς την κατεύθυνση του Κιρκούκ.

    [26] Αμερικανοί τραυματίες σε βάση στη Γερμανία

    24/3/2003 1:36:00 μμ

    Μεταγωγικά αεροπλάνα, μεταφέροντας τους πρώτους Αμερικανούς τραυματίες από το Ιράκ, καταφτάνουν τις τελευταίες ώρες στην αμερικανική βάση Ράμσταϊν στη Γερμανία, 100 χλμ περίπου ΝΔ της Φραγκφούρτης. Συνολικά 12 τραυματίες μεταφέρθηκαν σήμερα το μεσημέρι από τη βάση του Ράμσταϊν στο αμερικανικό στρατιωτικό νοσοκομείο του Λάντστουλ, το μεγαλύτερο στην Ευρώπη, διευκρίνισε η Μέρι Σόου, εκπρόσωπος του νοσοκομείου, ενώ αναμένεται ένα ακόμα αεροσκάφος με τραυματίες εντός της ημέρας. Ο συνολικός αριθμός των τραυματιών, σύμφωνα με τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, ξεπερνά τους 60. Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου των βρετανικών βάσεων Τόνι Μπράμγουελ διέψευσε πληροφορίες ότι μεταφέρθηκαν στις βάσεις νεκροί στρατιώτες.

    Συνεχίζεται η υποστήριξη ανάπτυξης των συμμαχικών δυνάμεων

    Ο ίδιος ανέφερε, ωστόσο, ότι έχουν μεταφερθεί στο Ακρωτήρι ορισμένοι τραυματίες από ασκήσεις και όχι από τα πεδία των μαχών, καθώς και ασθενείς. Μερικοί από αυτούς έτυχαν περίθαλψης στην Κύπρο ενώ οι υπόλοιποι μεταφέρθηκαν στη Βρετανία.

    Ο κ. Μπράμγουελ τόνισε επίσης, πως οι επιχειρήσεις στη Βάση Ακρωτηρίου για υποστήριξη της ανάπτυξης των συμμαχικών δυνάμεων στην περιοχή του Κόλπου συνεχίζονται κανονικά. Οι επιχειρήσεις αφορούν κυρίως στον ανεφοδιασμό των αεροσκαφών που πετούν προς και από την περιοχή του Κόλπου και στην παροχή προμηθειών και εφοδίων.

    [27] Πέμπτη μέρα ανελέητων βομβαρδισμών

    24/3/2003 10:58:00 πμ

    Νέα σφοδρή επιδρομή δέχτηκε από αέρος το πρωί η Βαγδάτη, με τη λήξη της μετάδοσης του διαγγέλματος του Σαντάμ Χουσεΐν, προς τον ιρακινό λαό. Τρεις επιδρομές, πραγματοποιήθηκαν και στη Μοσούλη. Η αντιαεροπορική άμυνα αντέδρασε κατά τις πρώτες δύο επιδρομές. Αμερικανικά πολεμικά ελικόπτερα επιτέθηκαν επίσης εναντίον μονάδων της ιρακινής Προεδρικής Φρουράς σε απόσταση 100 χλμ από τη Βαγδάτη. Οι μάχες διήρκεσαν περίπου τρεις ώρες, καθώς τα ελικόπτερα έπεσαν πάνω σε ένα πυκνό φράγμα πυρών από τις αντιαεροπορικές συστοιχίες των ιρακινών. Παράλληλα, για τρίτη συνεχή νύχτα, βαριά βομβαρδιστικά Β-52 απογειώθηκαν από βρετανική αεροπορική βάση με προορισμό το Ιράκ. Χθες επιθέσεις δέχτηκαν επίσης το Κιρκούκ και η Βασόρα, ενώ σφοδρούς βομβαρδισμούς δέχτηκε και η πόλη Τικρίτ, ιδιαίτερη πατρίδα του Σαντάμ.

    Καταστροφές και θύματα

    Σύμφωνα με ιρακινές πηγές, από τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς σε Βασόρα και Τικρίτ σκοτώθηκαν τουλάχιστον 80 άμαχοι και τραυματίστηκαν πάνω από 380 άτομα.

    Σύμφωνα με τον ανταποκριτή της ΝΕΤ στην εμπόλεμη περιοχή Κώστα Βαξεβάνη, οι αμερικανο-βρετανικές επιθέσεις επικεντρώνονται σε μια ζώνη από τα δυτικά της Βαγδάτης έως τη Βασόρα, με πιθανό σκοπό να ανοίξουν δίοδο για να απεγκλωβίσουν τις δυνάμεις τους και να προωθηθούν προς τη Βαγδάτη.

    Τελευταίος απολογισμός αναφέρει ότι μόνο στην Βαγδάτη --από την ημέρα που ξεκίνησαν οι βομβαρδισμοί-- έχουν τραυματιστεί 321 άμαχοι.

    Όπως ανακοίνωσε το Πεντάγωνο, δύο ακόμη Αμερικανοί πεζοναύτες σκοτώθηκαν σε ξεχωριστά επεισόδια στο Ιράκ, ενώ, σύμφωνα με το βρετανικό υπουργείο Αμυνας δύο Βρετανοί στρατιώτες αγνοούνται μετά από επίθεση που δέχτηκαν τα οχήματα στα οποία επέβαιναν, στα νότια της χώρας.

    Το αντιπυραυλικό σύστημα Πάτριοτ που έχει εγκατασταθεί στο Κουβέιτ κατέρριψε έναν πύραυλο που εκτοξεύθηκε από το Ιράκ, τις πρωινές ώρες σήμερα, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος των Κουβεϊτιανών Ενόπλων Δυνάμεων. Το Ιράκ έχει εκτοξεύσει τουλάχιστον επτά πυραύλους εναντίον του Κουβέιτ από την ημέρα που εκδηλώθηκε η αμερικανική επίθεση. Ωστόσο, κανένας από τους πυραύλους αυτούς δεν ήταν Σκουντ, ούτε έφερε κεφαλή με χημικά ή βιολογικά στοιχεία.

    Αμερικανικά αεροσκάφη βομβάρδισαν θέσεις του ιρακινού στρατού κοντά στην περιοχή Σαμ Σαμάλ, στα όρια με τα εδάφη που ελέγχουν οι Κούρδοι του βορείου Ιράκ. Είναι η πρώτη επίθεση που γίνεται στην περιοχή αυτή από την ημέρα που εκδηλώθηκε η αμερικανική εισβολή στο Ιράκ. Οι επιθέσεις αυτές σηματοδοτούν μία εντεινόμενη στρατιωτική δραστηριότητα στις ελεγχόμενες από τους Κούρδους περιοχές του βορείου Ιράκ.

    Σφοδρές μάχες στην ενδοχώρα

    Στο μεταξύ, επιδείνωση των καιρικών συνθηκών, με αμμοθύελλες, αναμένεται τις επόμενες ημέρες στην περιοχή όπου διεξάγονται οι αμερικανο-βρετανικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Ιράκ, όπως δήλωσε ο πλοίαρχος του αμερικανικού αεροπλανοφόρου ''Λίνκολν'', που πλέει στον Κόλπο. Από το αεροπλανοφόρο αυτό εκτελούνται πολλές πτήσεις αεροσκαφών για να βομβαρδιστούν στόχοι στο Ιράκ και να υποστηριχθούν οι χερσαίες δυνάμεις.

    Παράλληλα, οι εικόνες αλλά και οι πληροφορίες που έρχονται από τα πεδία των μαχών περιγράφουν τις εμπλοκές των στρατιωτικών δυνάμεων ως ιδιαίτερα σκληρές με θύματα και από τις δύο πλευρές.

    Ο στρατιωτικός εκπρόσωπος των Ηνωμένων Πολιτειών, στο Επιχειρησιακό Κέντρο στο Κατάρ, αντιστράτηγος Τζων Αμπιζαΐντ, είπε ότι μέχρι στιγμής η σφοδρότερη αντίσταση ήταν στην πόλη Νασαρίγια, όπου εφοδιοπομπή έπεσε σε ενέδρα.

    Εφτά αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και 12 αγνοούνται.

    Ο εκπρόσωπος αρνήθηκε ότι οι Αμερικανοί είναι υπεραισιόδοξοι για τον πόλεμο, τόνισε όμως ότι είναι αισιόδοξος για την τελική έκβαση του πολέμου.

    Νέες μάχες έγιναν και στο λιμάνι Ουμ Κασρ, στο νότο, δύο ημέρες αφότου οι αμερικανικές δυνάμεις μπήκαν στην πόλη.

    Αμερικανικές δυνάμεις έφτασαν στην πόλη, Νατζάφ, εκατόν εξήντα χιλιόμετρα από τη Βαγδάτη.

    Αμερικανοί στρατιωτικοί διοικητές πιστεύουν ότι η σθεναρή αντίσταση που συναντούν οι αμερικανικές δυνάμεις στην Νατζάφ οφείλεται στο ότι την πόλη υπερασπίζουν στρατιώτες της μεραρχίας Μεδίνα της προεδρικής φρουράς του Σαντάμ Χουσείν.

    Αισιόδοξος για την έκβαση των επιχειρήσεων εμφανίστηκε και ο Αμερικανός πρόεδρος, τονίζοντας ότι οι επιχειρήσεις ναι μεν σημειώνουν πρόοδο, αλλά η σκληρή μάχη μόλις άρχισε.

    "Ο πόλεμος βαδίζει βάσει σχεδίου" δήλωσε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Τόνι Μπλερ απευθυνόμενος στις Ένοπλες Δυνάμεις και ειδικότερα στα στρατεύματα που βρίσκονται στον Περσικό Κόλπο.

    Λίγο αργότερα πάντως ο εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου Αμύνης ανακοίνωνε ότι δύο βρετανοί στρατιώτες φέρονται επίσης ως αγνοούμενοι έπειτα από μία επίθεση που δέχθηκαν το βράδυ της Κυριακής, βρετανικά οχήματα στο νότιο Ιράκ.

    Νάτζι Σάμπρι: ''Καμία ιρακινή πόλη δεν έχει πέσει στα χέρια των αμερικανό-βρετανικών δυνάμεων''

    Από την πλευρά του το Ιράκ υποστηρίζει ότι έχει καταρρίψει πέντε εχθρικά αεροσκάφη και δυο ελικόπτερα. Oι ΗΠΑ διέψευσαν την πληροφορία.

    Το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα μετέδωσε πλάνα που δείχνουν σορούς Αμερικανών στρατιωτών, οι οποίοι φέρονται να έχουν σκοτωθεί στις σφοδρές συγκρούσεις που μαίνονται γύρω από την πόλη Νασαρίγια, στο νότιο Ιράκ.

    Στα ίδια πλάνα, που για πρώτη φορά προβλήθηκαν στην Ιρακινή τηλεόραση, εμφανίζονται μέλη των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων - ανάμεσά τους και μία γυναίκα - να έχουν αιχμαλωτισθεί στην ίδια περιοχή και και να δηλώνουν στο φακό το όνομά τους, το βαθμό τους και τον τόπο καταγωγής τους.

    Καμία ιρακινή πόλη δεν έχει πέσει στα χέρια των αμερικανό-βρετανικών δυνάμεων, δήλωσε κατά την άφιξή του στο Κάιρο ο Ιρακινός υπουργός Εξωτερικών Νάτζι Σάμπρι, ο οποίος κατηγόρησε επίσης το Ισραήλ ότι μετέχει "στην επίθεση" κατά του Ιράκ.

    Νωρίτερα από τη Δαμασκό κάλεσε τις κυβερνήσεις των αραβικών χωρών να υποστηρίξουν τη χώρα του στον πόλεμο με τις ΗΠΑ και προειδοποίησε την Τουρκία να μην βοηθήσει τους Αμερικανούς, γιατί θα υποστεί πολλά δεινά.

    [28] Για εργοστάσιο χημικών όπλων κάνουν λόγο ξένα ΜΜΕ

    24/3/2003 4:14:00 πμ

    Την είδηση του εντοπισμού ενός μεγάλου εργοστασίου παραγωγής χημικών όπλων σε περιοχή του Ιράκ μεταδίδουν το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο Skynews, το αμερικανικό Fox, επικαλούμενα ανώνυμους στρατιωτικούς αξιωματούχους του Πενταγώνου. Οι εγκαταστάσεις βρέθηκαν από τα συμμαχικά στρατεύματα κατά την προέλαση τους στην περιοχή της Αν Νατζάφ, περίπου 160 χλμ νότια της Βαγδάτης. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ συνελήφθη και ανακρίνεται ο στρατηγός, ο οποίος ήταν υπεύθυνος για το εργοστάσιο.

    Για ''χρυσή απόδειξη'' στα χέρια των ΗΠΑ κάνει λόγο το ABC

    Το ρεπορτάζ του αμερικανικού δικτύου, αναφέρει ότι οι εγκαταστάσεις εντοπίστηκαν από την 1η Ταξιαρχία της 3ης μεραρχίας Πεζικού που προωθείται νότια προς την Βαγδάτη.

    Οι εγκαταστάσεις βρίσκονται δίπλα σε στρατώνες και γύρω τους υπάρχουν ηλεκτροφόρα σύρματα.

    H ισραηλινή εφημερίδα Jerusalem Post σημειώνει σε σημερινό δημοσίευμα της ότι περίπου 30 Iρακινοί στρατιώτες, οι οποίοι βρίσκονταν υπό τις διαταγές ενός στρατηγού, περικυκλώθηκαν από τις αμερικανικές δυνάμεις, σε εγκαταστάσεις όπου παράγονται χημικά όπλα.

    Ένας στρατιώτης τραυματίστηκε ελαφρά όταν εξερράγη παγίδα νάρκης, προσθέτει η εφημερίδα.

    Δεν είναι σαφές τι είδους χημικά παράγονται στο εργοστάσιο, αλλά σύμφωνα τόσο με την εφημερίδα, όσο και με το δίκτυο Fox News, οι Ιρακινοί είχαν προσπαθήσει να καμουφλάρουν το κτίριο ώστε να μην αποτελεί στόχο και να μην είναι δυνατό να εντοπιστεί από τον αέρα.

    Από την πλευρά του το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC μετέδωσε ότι η σύλληψη του Ιρακινού στρατηγού είναι πιθανώς "η χρυσή απόδειξη για τα όπλα που ο Σαντάμ λέει ότι δεν έχει".

    Για αντίσταση των Ιρακινών με χημικά όπλα είχε κάνει λόγο νωρίτερα ο Βρετανός υπουργός Αμυνας

    Νωρίτερα ο Βρετανός υπουργός Αμυνας Τζεφ Χουν μιλώντας στο ραδιόφωνο του BBC είχε δηλώσει πως οι δυνάμεις της συμμαχίας "προελαύνουν με ταχύ ρυθμό όμως είναι πιθανό να συναντήσουν αντίσταση πλησιάζοντας τη Βαγδάτη ακόμα και με τη μορφή "χημικών και βιολογικών όπλων".

    Ο Βρετανός υπουργός είπε ακόμα πως ένα βρετανικό πλοίο, το "Σερ Γκάλαχαντ", είναι έτοιμο να μεταφέρει τρόφιμα για τον ιρακινό λαό. Το πλοίο θα φτάσει στο λιμάνι Ουμ Κασρ μόλις η ζώνη αυτή καθαριστεί από τις νάρκες.

    Ο Χουν εξέφρασε τη λύπη του προς τις οικογένειες των στρατιωτών που βρίσκονταν στο βρετανικό Tornado που καταρρίφθηκε σήμερα από αμερικανικό πύραυλο Πάτριοτ, επισημαίνοντας πως το τραγικό αυτό δυστύχημα δείχνει πως ο πόλεμος δεν θα είναι εύκολη υπόθεση.

    [29] Σάμπρι: '' Χαίρει υγείας ο Σαντάμ Χουσέιν''

    24/3/2003 3:32:00 πμ

    "Ο Σαντάμ Χουσέιν, είναι πολύ καλύτερα στην υγεία του από τον κ.Μπους και τον κ.Μπλερ" δήλωσε αργά το βράδυ της Κυριακής, ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράκ, Νάτζι Σάμπρι λίγο πριν την σύνοδο των αράβων υπουργών Εξωτερικών στο Κάιρο. Με αυτό τον τρόπο ο ιρακινός αξιωματούχος, προσπάθησε να διαλύσει τις οποιεσδήποτε φήμες που έχουν κυκλοφορήσει τις τελευταίες ημέρες για τραυματισμό του ιρακινού ηγέτη μετά τους συνεχείς βομβαρδισμούς κατά των παλατιών του στην Βαγδάτη. "Ο κ.Σαντάμ Χουσεϊν είναι πολύ καλά, σε καλή κατάσταση και καθοδηγεί τον λαό μας και τον αγώνα μας κατά της αποικιοκρατικής επιθετικότητας", πρόσθεσε ο Σάμπρι.

    Με βοήθεια από μέσα η επίθεση

    Προβληματισμό προκαλούν πάντως πληροφορίες που δημοσιεύει στο τελευταίο του τεύχος το περιοδικό Νιούζουικ, που αναφέρουν ότι η αμερικανική επίθεση εναντίον του Σαντάμ έγινε ύστερα από μια πληροφορία που έδωσε ανώτατος ιρακινός αξιωματούχος στη CIA.

    Το περιοδικό, που επικαλείται ανώνυμη πηγή των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, ο ανώτατος αυτός αξιωματούχος, που έχει σχέσεις με τον Σαντάμ "στρατολογήθηκε" πρόσφατα από τη CIA και ενημέρωσε την Τετάρτη τις αμερικανικές αρχές ότι ο ιρακινός ηγέτης, συνοδευόμενος πιθανότατα από τους δύο γιους του, θα περνούσε τη νύχτα σε ένα υπόγειο καταφύγιο, κάτω από ένα σπίτι μιας κατοικημένης περιοχής της Βαγδάτης.

    Μόλις ο διευθυντής της CIA έλαβε αυτή την πληροφορία, ενημέρωσε τον υπουργό Αμύνης Ντόναλντ Ράμσφελντ, και στη συνέχεια τον ίδιο τον πρόεδρο Μπους, ο οποίος στις 02.12, ώρα Ελλάδας, έδωσε το πράσινο φως για την επίθεση.

    Με εντολή του διοικητή της επιχείρησης "Ελευθερία για το Ιράκ", του στρατηγού Τόμι Φρανκς, δύο "αόρατα" βομβαρδιστικά F-117 βομβάρδισαν το υποτιθέμενο καταφύγιο.

    Ο ανώτατος αξιωματούχος διευκρίνισε ότι τη στιγμή της επίθεσης ο Σαντάμ βρισκόταν μέσα στο κτίριο, αλλά δεν μπορούσε να διευκρινίσει αν ο ιρακινός ηγέτης σκοτώθηκε, τραυματίστηκε ή βγήκε σώος και αβλαβής από το κτίριο.

    Η κατάσταση της υγείας του ιρακινού ηγέτη καθώς και το μέρος που κρύβεται βρίσκεται στο επίκεντρο συζητήσεων των επιτελείων της Βρετανίας και των ΗΠΑ, από την Πέμπτη που άρχισαν οι βομβαρδισμοί της Βαγδάτης.

    [30] Τζεφ Χουν: Δεν θα είναι σύντομος ο πόλεμος

    24/3/2003 3:36:00 μμ

    Δεν πρέπει να υποτιμούμε την αντίσταση μικρών ομάδων απελπισμένων ανθρώπων ή τρομοκρατών στο Ιράκ, δήλωσε τη Δευτέρα ο Βρετανός υπουργός Αμυνας Τζεφ Χουν, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Λονδίνο. Ο Χουν διευκρίνισε πως ο ιρακινός τακτικός στρατός στο μεγαλύτερο ποσοστό του έχει αποσυρθεί στη Βασόρα, αφήνοντας το έδαφος σε μεμονωμένες ομάδες. Επίσης, ο Βρετανός υπουργός σημείωσε ότι τα συμμαχικά στρατεύματα προχωρούν σύμφωνα με το στρατηγικό τους σχεδιασμό, ωστόσο προειδοποίησε πως ο πόλεμος δεν θα είναι σύντομος ή εύκολος.

    ''Δεν πρόκειται για ένα παιχνίδι σε ηλεκτρονικό υπολογιστή''

    Ο Τζεφ Χουν υποστήριξε ότι δεν πρόκειται για ένα παιχνίδι σε ηλεκτρονικό υπολογιστή, αλλά για μια δύσκολη, απαιτητική, πολύπλοκη και σύνθετη στρατιωτική επιχείρηση, που δεν είναι ζήτημα ημερών για να τελειώσει.

    Επίσης, ο Βρετανός υπουργός καταδίκασε την συμπεριφορά του ιρακινού στρατού προς τους αμερικανούς αιχμαλώτους πολέμου, οι εικόνες των οποίων έκαναν το γύρο του κόσμου.

    "Υπάρχει τεράστια διαφορά ανάμεσα στις φωτογραφίες που δείχνουν τις πλάτες ιρακινών αιχμαλώτων και στη βάρβαρη και φρικτή συμπεριφορά των ιρακινών δυνάμεων προς τους αμερικανούς αιχμαλώτους", δήλωσε χαρακτηριστικά.

    [31] Θύματα του πολέμου και πέντε Σύριοι

    24/3/2003 10:53:00 πμ

    Πέντε Σύριοι σκοτώθηκαν και δέκα τραυματίσθηκαν το πρωί της Κυριακής στην Ράτμπα του δυτικού Ιράκ όταν πύραυλος έπληξε λεωφορείο που μετέφερε ταξιδιώτες οι οποίοι επέστρεφαν στη Συρία, όπως μετέδωσε το συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA. Το λεωφορείο διέσχιζε την Ράτμπα που βρίσκεται 160 χιλιόμετρα από τα σύνορα Συρίας-Ιράκ. ''Συνολικά 37 Σύροι επέστρεφαν στην πατρίδα τους μετά την αμερικανοβρετανική επίθεση κατά του Ιράκ που έχει στόχο αθώους πολίτες'', πρόσθεσε το συριακό πρακτορείο.

    [32] Αφησε βαθμούς ο ΠΑΟ στα Γιάννενα

    24/3/2003 3:06:00 πμ

    Νέα τροπή πήρε το πρωτάθλημα της Α΄Εθνικής μετά την ισοπαλία του Παναθηναϊκού στα Γιάννενα, που παρά το γεγονός ότι παρέμειναν μόνοι πρώτοι στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα, έχασαν πολύτιμο έδαφος στην προσπάθεια που κάνουν για να κατακτήσουν τον τίτλο. Οι ερυθρόλευκοι από την πλευρά τους επικράτησαν δύσκολα του Αρη με 1-0 χάρη σε πέναλτι του Τζόρτζεβιτς στο 49΄ σε ένα ματς που διεξήχθη στο Εθνικό Στάδιο Πύργου, λόγω της τιμωρίας του Ολυμπιακού. Χθες η ΑΕΚ με γκολ του Δημήτρη Ναλιτζή στις καθυστερήσεις πέρασε νικηφόρα από την Τούμπα, αφήνοντας τον ΠΑΟΚ εφτά βαθμούς πίσω. Στο κυνήγι της τρίτης θέσης που οδηγεί στο τσάμπιονς λιγκ της ερχόμενης περιόδου παρέμεινε ο Πανιώνιος που επικράτησε με 2-0 της Καλλιθέας.

    Συνεχίζεται η μάχη για ΟΥΕΦΑ και παραμονή

    Σε επαφή με τα υψηλά πατώματα του βαθμολογικού πίνακα παρέμεινε ο ΟΦΗ. Οι Κρητικοί σε αγώνα για την 24η ημέρα της Α` Εθνικής που έγινε στην Πάτρα, επικράτησαν 2-0 της Παναχαϊκής και εκτός του ότι επέστρεψαν στις νίκες μετά από ένα μήνα (τελευταία 2-0 την Προοδευτική στις 22 Φεβρουαρίου), διατήρησαν τις ελπίδες τους για ευρωπαϊκή έξοδο, έστω κι αν αυτές είναι σχεδόν αμυδρές.

    Την πρώτη της νίκη μετά από 11 αγώνες, πέτυχε η Προοδευτική. Οι "βυσσινί" σε αγώνα για την 24η ημέρα της Α` Εθνικής που έγινε στο Δημοτικό Νίκαιας Κορυδαλλού, επικάτησαν 1-0 του Ηρακλή και έτσι κατέκτησαν ένα σημαντικό "τρίποντο" στην προσπάθεια που κάνουν για να παραμείνουν στην κατηγορία. Ενα γκολ, που θα διεκδικήσει στο τέλος του πρωταθλήματος το βραβείο, του πιό απίθανου ίσως γκολ που σημειώθηκε φέτος στα ελληνικά γήπεδα, ήταν αυτό που έδωσε προβάδισμα στην Προοδευτική στο 8ο λεπτό της συνάντησης.

    Βαθμούς και εντυπώσεις μοιράστηκαν Αιγάλεω και Ξάνθη στο "Σίτι". Το ισόπαλο 0-0 χάρισε από έναν βαθμό στους δύο αντιπάλους, που μπορεί να μην δημιουργεί ιδιαίτερο πρόβλημα στην ομάδα του Χατζάρα, ωστόσο απομακρύνει ακόμη περισσότερο το ακριτικό συγκρότημα από την υπόθεση Ευρώπη.

    Σημαντικό βήμα για παραμονή στην κατηγορία έκανε χθες και ο Ακράτητος. Η ομάδα του Ντουμίτρου Ντουμιτρίου, επικράτησε 1-0 του Ιωνικού, έφτασε τους 19 βαθμούς και αύξησε τις πιθανότητες που έχει για να παραμείνει και τη νέα σεζόν στη "μεγάλη" κατηγορία. Το μοναδικό τέρμα της συνάντησης πέτυχε ο Κουτσοκώστας στο 72ο λεπτό.

    Αποτελέσματα και βαθμολογία

    Στους αγώνες της 24ης ημέρας για το ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα της Α' Εθνικής, σημειώθηκαν τα εξής αποτελέσματα:

    Ακράτητος-Ιωνικός 1-0 ΠΑΟΚ-ΑΕΚ 0-1 Πανιώνιος-Καλλιθέα 2-0 Παναχαϊκή-ΟΦΗ 0-2 Αιγάλεω-Ξάνθη 0-0 Προοδευτική-Ηρακλής 1-0 Ολυμπιακός-Αρης 1-0 Γιάννινα-Παναθηναϊκός 0-0.

    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (σε 24 αγώνες):

    Παναθηναϊκός 55 Ολυμπιακός 54 ΑΕΚ 50 Πανιώνιος 47 ΠΑΟΚ 43 Ηρακλής 40 Αρης 39 ΟΦΗ 31 Ξάνθη 31 Αιγάλεω 27 Προοδευτική 25 Καλλιθέα 20 Ακράτητος 19 Γιάννινα 18 Ιωνικός 17 Παναχαϊκή 8

    [33] Τα e-mails των στρατιωτών πρόβλημα για το Πεντάγωνο

    24/3/2003 11:08:00 πμ

    Η αποστολή και λήψη ηλεκτρονικών μηνυμάτων φέρνει τους αμερικανούς στρατιώτες, που βρίσκονται στη Μέση Ανατολή σε επαφή με τις οικογένειές τους, ωστόσο οι ανώτεροί τους φοβούνται ότι έτσι θα διαρρεύσουν, πληροφορίες στο διαδίκτυο. Το Aμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό παρακολουθεί όλα τα μηνύματα και ο στρατός περιορίζει την πρόσβαση στο διαδίκτυο σε επιλεγμένες βάσεις. Η Πολεμική Αεροπορία έχει προειδοποιήσει το προσωπικό ότι μπορεί να αρχίσει να μπλοκάρει το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο.

    Παρότι ο αμερικανικός στρατός έχει το δικό του λογισμικό, που δεν είναι συνδεδεμένο με το διαδίκτυο και είναι καλά προστατευμένο, υπάρχει ο φόβος ότι οι φωτογραφίες των στρατιωτών και τα αθώα γράμματα στην οικογένεια και στους φίλους μπορεί να αποκαλύψουν ακουσίως μυστικές τοποθεσίες, επιχειρήσεις και προγραμματισμούς.

    Η ταχύτητα της μετάδοσης πληροφοριών και εικόνων είναι που ανησυχεί τους ειδικούς ασφάλειας υπολογιστών, ειδικότερα όταν είναι εύκολο για τους εκτός στρατού να ανακαλύψουν πληροφορίες όταν αυτές εκφορτώνονται στο Δίκτυο.

    Κάποιες βάσεις έχουν απαγορέψει τις επικοινωνίες μέσω διαδικτύου για να αποφύγουν το πρόβλημα.

    Οι αξιωματούχοι του στρατού λένε ότι με την έναρξη του πολέμου, οι στρατιώτες δεν θα μπορούν να στέλνουν ηλεκτρονικά μηνύματα.

    Από την πλευρά τους, οι στρατιώτες λένε ότι τους καθησυχάζει η συνεχής επικοινωνία με τις οικογένειες τους.

    Πηγή: Onlinejournalism.com / The New York Times

    [34] Αντιπολεμικά μηνύματα στα κινητά των Αιγυπτίων

    24/3/2003 2:15:00 μμ

    ''Δεν σας ζητάω ούτε ψωμί, ούτε όπλα, αλλά να θρηνήσετε με πικρά δάκρια''. Υπογραφή: ''Βαγδάτη'' τονίζει μήνυμα που στάλθηκε σε πολλά κινητά τηλέφωνα στην Αίγυπτο, μετά τους σφοδρότατους βομβαρδισμούς κατά της ιρακινής πρωτεύουσας το Σάββατο. Τα σύντομα γραπτά μηνύματα (SMS) για το Ιράκ των χρηστών κινητών τηλεφώνων εισβάλλουν και έχουν κυριαρχήσει πλέον στην κινητή τηλεφωνία στην Αίγυπτο, καθώς τα μηνύματα αυτά καταλαμβάνουν σχεδόν όλο το πεδίο καταχωρήσεων: από το πιο ανόητο ή πλέον καλόγουστο έως τις πιο συγκινητικές και ειλικρινείς εκκλήσεις όσον αφορά τον πόλεμο στο Ιράκ.

    Σ' ένα μήνυμα που συνοδεύεται από φωτογραφία, σωσίας ιρακινού αξιωματούχου γράφει στα ξαδέλφια του στην Αίγυπτο: ''Παράκληση να μου βρείτε δουλειά σε περίπτωση που πέσει ο Σαντάμ''.

    Από τη Ραμάλα στη Δυτική Όχθη, ο παλαιστίνιος πρόεδρος Γιάσερ Αραφάτ που βρίσκεται αποκλεισμένος από τους Ισραηλινούς στο ημικατεστραμμένο αρχηγείο του, δίνει συμβουλές στον Σαντάμ για την περίπτωση ενδεχόμενης εξορίας του ''Πίστεψε με, να μη δεχτείς λιγότερο από δύο υπνοδωμάτια με τουαλέτα''.

    Τα μηνύματα αυτά περνούν από το ένα τηλέφωνο στο άλλο, χωρίς αρχή και τέλος. Μετά την έναρξη των αμερικανο-βρετανικών επιθέσεων κατά του Ιράκ, την περασμένη Πέμπτη, σε πολλά μηνύματα είναι αποτυπωμένη η οργή. ''Ουέλς δεν σε θέλουμε στην Αίγυπτο, αναφέρει μήνυμα που συνοδεύεται και από υβρεολογία για τον αμερικανό πρεσβευτή στο Κάιρο, Ντέιβιντ Ουέλς.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 24 March 2003 - 17:55:37 UTC