Browse through our Interesting Nodes on Classical Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-03-23

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σε διαρκή εγρήγορση η ελληνική κυβέρνηση
  • [02] Οι Σλοβένοι ψηφίζουν για την ένταξη τους σε ΕΕ-ΝΑΤΟ
  • [03] Πήρε ψήφο εμπιστοσύνης η κυβέρνηση Ερντογάν
  • [04] Σκληρές μάχες σε Ουμ Κασρ, Νασιρίγια, Βασόρα
  • [05] Πάτριοτ κατέρριψε το βρετανικό αεροσκάφος
  • [06] Αμερικανός στρατιώτης υπεύθυνος για την επίθεση
  • [07] Διαψεύδει η Αγκυρα την ανάπτυξη δυνάμεων της στο Β. Ιράκ
  • [08] Πενήντα τα θύματα βομβαρδισμών στη Βασόρα
  • [09] Ρόμπιν Κουκ: Η Βρετανία ''στο τέλος θα μετανιώσει''
  • [10] Ψάχνουν για όπλα μαζικής καταστροφής οι ΗΠΑ
  • [11] Σύγχυση επικρατεί σχετικά με την τύχη του Σαντάμ
  • [12] Λιγοστεύουν οι ελπίδες για τους τρεις δημοσιογράφους
  • [13] 'Συγνώμη λάθος' των ΗΠΑ για 'αδέσποτους' πυραύλους στο Ιράν
  • [14] Συμπόσιο για το E-commerce στην Κύπρο
  • [15] Ταξίδι στον κόσμο των αρχαίων ελληνικών μαθηματικών
  • [16] Φωτογραφική αναβίωση των Ολυμπιακών του Ελσίνκι
  • [17] Η ιστορία της Θεατρικής Εκφρασης στη Θεσσαλονίκη
  • [18] Γυναικολογικός καρκίνος: Στοιχεία, πρόληψη και αντιμετώπιση
  • [19] Το Κοράνι μεταφράζεται στα Κέλτικα
  • [20] Τρεις νομπελίστες ειρήνης καταδικάζουν τον πόλεμο

    [01] Σε διαρκή εγρήγορση η ελληνική κυβέρνηση

    23/3/2003 3:28:00 πμ

    Με αυξημένη ανησυχία παρακολουθεί η ελληνική κυβέρνηση τις δραματικές εξελίξεις με τον πόλεμο στο Ιράκ, αλλά και την προσπάθεια της Τουρκίας να ''εισβάλει'' στο Βόρειο Ιράκ (και στην πετρελαιοφόρο περιοχή της Μοσούλης). Εξάλλου, ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, ενημερώνεται συνεχώς για τις εξελίξεις, ενώ επικοινώνησε με τον Πρόεδρο της Βουλής Απ. Κακλαμάνη και του ζήτησε να συγκληθεί την Πέμπτη η Βουλή προκειμένου να ενημερώσει το σώμα για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ και φυσικά για το θέμα του Ιράκ.

    Προβληματισμός και ανησυχία για την τουρκική στάση

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Πρωτόπαπας σε δηλώσεις του στη ΝΕΤ επανέλαβε την κατηγορηματική αντίθεση της κυβερνήσεως των Αθηνών στον πόλεμο στο Ιράκ, αλλά και στην τουρκική προσπάθεια ''εισόδου'' στο Βόρειο Ιράκ, μία προσπάθεια που η Αθήνα ''παρακολουθεί στενά''.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν δέχθηκε ως πειστική την εξήγηση της Αγκυρας ότι η είσοδος των δυνάμεων της στο Β. Ιράκ γίνεται για την αποτροπή κύματος προσφύγων προς το έδαφός της και τόνισε πως ''κάτι άλλο υποκρύπτεται''.

    Υπενθύμισε, εν προκειμένω, την απόφαση της ΕΕ που ομιλεί για την ''ανάγκη να διασφαλισθεί (μεταπολεμικά) η εδαφική ακεραιότητα του Ιράκ'' και πρόσθεσε ότι ''ας μην έχουν λοιπόν κάποιοι ψευδαισθήσεις ότι θα πάρουν κάποιο κομμάτι...''.

    Ο κ. Πρωτόπαπας χαρακτήρισε αντιφατική την τουρκική πολιτική - και αυτό, όπως είπε, φαίνεται από τη στάση της στο Κυπριακό, την προσπάθεια της με το Βόρειο Ιράκ και τις σχέσεις της Αγκυρας με τις ΗΠΑ - τονίζοντας ότι ''αυτή η πολιτική δεν οδηγεί πουθενά''.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Πρωτόπαπας στις δηλώσεις του στη ΝΕΤ τόνισε πως ''όσο πιο γρήγορα τελειώσει ο πόλεμος και επιβληθεί η διεθνής νομιμότητα, τόσο καλύτερα θα είναι''.

    Ο Χρήστος Πρωτόπαπας προέβλεψε ότι θα υπάρξουν αρνητικές επιπτώσεις, εκ του πολέμου, στον αραβικό κόσμο, τις οποίες δεν προσδιόρισε, ενώ ερωτηθείς σχετικώς είπε ότι δεν εκτιμά πως τα συμβαίνοντα στο Ιράκ με την κατάσταση στα Βαλκάνια αποτελούν συγκοινωνούντα δοχεία, αν και σημείωσε ότι και η περιοχή των Βαλκανίων ''θέλει ιδιαίτερη προσοχή''.

    Εξάλλου, ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, ενημερώνεται συνεχώς για τις εξελίξεις, ενώ σε εγρήγορση και σε διαρκείς συσκέψεις ευρίσκονται τα Υπουργεία Εξωτερικών και Αμύνης.

    Ενημέρωση του ελληνικού και ευρωπαϊκού κοινοβουλίου από τον Πρωθυπουργό

    Ο κ. Σημίτης επικοινώνησε με τον Πρόεδρο της Βουλής Απ. Κακλαμάνη και του ζήτησε να συγκληθεί την Πέμπτη η Βουλή προκειμένου να ενημερώσει το σώμα για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ και φυσικά για το θέμα του Ιράκ.

    Υπενθυμίζεται ότι τα κόμματα της αριστερής αντιπολίτευσης (ΚΚΕ και ΣΥΝ) έχουν ζητήσει να συγκληθεί η Βουλή για να συζητήσει το θέμα του Ιράκ και τη θέση της Ελλάδος, ενώ τόσο η Γ.Γ. του ΚΚΕ όσο και ο Πρόεδρος του ΣΥΝ έχουν ζητήσει να σταματήσει οποιασδήποτε μορφής ελληνική εμπλοκή στον πόλεμο.

    Ωστόσο, η κυβέρνηση επιμένει πως η χώρα δεν ενεπλάκη ούτε θα εμπλακεί στον πόλεμο, αν και, επικαλούμενη την ελληνική υπογραφή στις διεθνείς συμφωνίες και συνθήκες, έχει ανακοινώσει ότι η Ελλάδα παρέχει διευκολύνσεις στις δυνάμεις ΗΠΑ και Βρετανίας (όπως η χρήση του εναέριους χώρου, ο ανεφοδιασμός αεροσκαφών από τη Βάση της Σούδας κλπ).

    Επίσης, όπως έγινε γνωστό ο Πρωθυπουργός θα μεταβεί αυθημερόν την Τετάρτη στις Βρυξέλλες για να ενημερώσει το ευρωκοινoβούλιο για τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ και τις εξελίξεις στο Ιράκ.

    [02] Οι Σλοβένοι ψηφίζουν για την ένταξη τους σε ΕΕ-ΝΑΤΟ

    23/3/2003 5:58:00 πμ

    Κάπου 1,6 εκατ. ψηφοφόροι θα κληθούν να εγκρίνουν σήμερα, Κυριακή, την συμφωνία εισδοχής της Σλοβενίας στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, σε ένα δημοψήφισμα στο οποίο η νίκη του ''Ναι'' μοιάζει βέβαιη. Οι τελευταίες προβλέψεις κάνουν λόγο για άνετη επικράτηση των υποστηρικτών της ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ατλαντική Συμμαχία.

    Ο πόλεμος στο Ιράκ επηρεάζει τους ψηφοφόρους

    Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είναι δεσμευτικό για την κεντροαριστερή κυβέρνηση του Αντόν Ροπ.

    Ο πόλεμος των ΗΠΑ κατά του Ιράκ, πάντως, που συναντά τις έντονες αντιδράσεις του 1,9 εκατομμυρίου των Σλοβένων ψηφοφόρων, έχει μειώσει το ποσοστό του στρατοπέδου υπέρ της ένταξης από 57% σε 51%. Τα ποσοστά του ''όχι'', από την άλλη, αυξήθηκαν από 25% σε 33%. Πάνω από το 82% των Σλοβένων αντιτίθενται στον πόλεμο κατά του Ιράκ, ενώ μόλις το 6% του πληθυσμού της χώρας τον θεωρεί δικαιολογημένο.

    Αν, όπως θεωρείται βέβαιο, επικρατήσει το ''ναι'', η Σλοβενία θα δώσει την απάντησή της σχετικά με το θέμα της ένταξής της στο ΝΑΤΟ την 26η Μαρτίου, ενώ θα υπογράψει την συμφωνία εισδοχής στην ΕΕ την 16η Απριλίου στην Αθήνα.

    Τα περίπου 3.800 εκλογικά τμήματα ανοίγουν στις 07:00 τοπική ώρα (08:00 ώρα Ελλάδας), και κλείνουν στις 19:00 τοπική ώρα (20:00 ώρα Ελλάδας). Τα επίσημα αποτελέσματα αναμένεται να γίνουν γνωστά στις 20:30 τοπική ώρα (21:30 ώρα Ελλάδας), σύμφωνα με την εκλογική επιτροπή.

    [03] Πήρε ψήφο εμπιστοσύνης η κυβέρνηση Ερντογάν

    23/3/2003 11:45:00 πμ

    Το τουρκικό κοινοβούλιο έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ανακοίνωσε ο πρόεδρος του σώματος Μπουλέντ Αρίντς. Από τους 512 παρόντες βουλευτές οι 350 ενέκριναν το πρόγραμμα της νέας κυβέρνησης του ηγέτη του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης και 162 βουλευτές το καταψήφισαν. Μετά την ψηφοφορία ο τούρκος πρωθυπουργός απευθύνθηκε στους βουλευτές και δήλωσε ότι η κυβέρνησή του θα εργασθεί για την επίλυση των προβλημάτων της χώρας και για το ξεπέρασμα των "δύσκολων ημερών".

    [04] Σκληρές μάχες σε Ουμ Κασρ, Νασιρίγια, Βασόρα

    23/3/2003 11:21:00 πμ

    Με βομβαρδισμούς και σκληρές μάχες των χερσαίων δυνάμεων συνεχίζονται οι επιχειρήσεις στο Ιράκ. Η Βασόρα εξακολουθεί να αντιστέκεται παρά τους σφοδρούς βομβαρδισμούς, που έχουν στοιχίσει μέχρι τώρα τη ζωή σε 77 άμαχους, ενώ 366 έχουν τραυματιστεί. Οι συμμαχικές δυνάμεις βομβαρδίζουν και την πόλη Τικρίτ, γενέθλια πόλη του Σαντάμ. Για τέσσερις νεκρούς και 13 τραυματίες κάνει λόγο η ιρακινή πλευρά. Σκληρές μάχες γίνεται στην Ουμ Κασρ. Ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν επίσης από την περιοχή του Κιρκούκ. Στη Νασιρίγια, οι αμερικανικές δυνάμεις βρίσκουν σθεναρή αντίσταση από τους Ιρακινούς, σύμφωνα με το Ρόιτερ. Στο μεταξύ, οι Ιρακινοί υποστηρίζουν ότι έχουν καταρρίψει πέντε αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα των αμερικανικών δυνάμεων, κάτι που έσπευσαν να διαψεύσουν αμερικανικές πηγές. Σύμφωνα με τον Χαζέμ Αμπντούλ Καντέρ, τέσσερα από τα αεροπλάνα καταρρίφθηκαν πάνω από τη Βαγδάτη και ένα στη Βασόρα, ενώ τα δύο ελικόπτερα καταρρίφθηκαν το ένα βόρεια της Μοσούλης και το άλλο στην πόλη Ασ-Σιμάγια, χωρίς όμως να αναφέρει τον χρόνο της επιχείρησης. Τέσσερις σφοδρές εκρήξεις ακούστηκαν νωρίτερα στη Μοσούλη ενώ καπνοί διακρίνονται από την πόλη Φαΐντα, που ενδέχεται να βομβαρδίζεται.

    Οι βομβαρδισμοί στα προάστια της πόλης ήταν πολύ έντονοι και οι εκρήξεις ακούγονταν μέχρι το κέντρο της πόλης.

    Ισχυρές εκρήξεις συγκλόνισαν την πρωτεύουσα του Ιράκ λίγο πριν από την ανατολή του ηλίου, ενώ από αμερικανικές βάσεις στη Βρετανία, έχουν απογειωθεί βομβαρδιστικά αεροπλάνα Β-52. Νέα αεροπορική επίθεση σημειώθηκε τα ξημερώματα και στην πόλη της Μοσούλης, στο βόρειο Ιράκ, λίγες ώρες μετά το πρώτο κύμα βομβαρδισμών στην περιοχή αυτή, όμως μετέδωσε ο ανταποκριτής του αραβικού τηλεοπτικού σταθμού Αλ Τζαζίρα.

    Στη Νασιρίγια, οι ιρακινές δυνάμεις αντιστέκονται στην αμερικανική εισβολή. Οι Αμερικανοί πεζοναύτες αναφέρουν ότι κατά την προσέγγιση της πόλης, συνάντησαν αντίσταση και ότι στον ορίζοντα διέκριναν πυκνούς καπνούς. Ο δημοσιόγραφος του Ρόιτερ Σον Μαγκουάιερ, ο οποίος ταξιδεύει με τους Αμερικάνους πεζοναύτες, ανέφερε ότι έχουν κολλήσει 30 χλμ νότια της Νασιρίγια και δεν μπορούν να προχωρήσουν, επειδή η ασφάλεια τους δεν είναι εξασφαλισμένη λόγω της αντίστασης που συναντούν.Χθες, οι ΗΠΑ υποστήριζαν ότι η πόλη έχει πέσει στα χέρια τους.

    Ο Τζορτζ Μπους, στο εβδομαδιαίο ραδιοφωνικό του μήνυμα, προειδοποίησε την ιρακινή ηγεσία ότι σε αυτή την εκστρατεία δεν θα υπάρξουν ημίμετρα.

    Δεν θέλουμε άλλη λύση παρά μόνο τη νίκη, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός πρόεδρος, που νωρίτερα είχε σύσκεψη με τους επιτελείς του.

    [05] Πάτριοτ κατέρριψε το βρετανικό αεροσκάφος

    23/3/2003 10:09:00 πμ

    Πιθανότατα να καταρρίφθηκε από αμερικανικές συστοιχίες πυραύλων Patriot το βρετανικό αεροσκάφος, η τύχη του οποίου αγνοούνταν από χθες τη νύχτα. Βρετανοί αλλά και Αμερικανοί εικάζουν, σύμφωνα με τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, ότι καταρρίφθηκε, λόγω τραγικού λάθους κοντά στα σύνορα με το Κουβέιτ. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, της κεντρική διοίκησης των συμμάχων στο Κατάρ, το αεροσκάφος συμμετείχε σε επιχείρηση στον Κόλπο. "Είμαι σε θέση να επιβεβαιώσω ότι ένα αεροσκάφος εξαφανίσθηκε κατά την επιστροφή του από επιχειρησιακή αποστολή, αφού ίσως επλήγη από αμερικανικό πύραυλο Patriot κοντά στα σύνορα με το Κουβέιτ", δήλωσε ο εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου Αμυνας. Νωρίτερα οι Βρετανοί είχαν επιβεβαιώσει το γεγονός της εξαφάνησης χωρίς ωστόσο να αποκαλύψουν ούτε τον τύπο του αεροσκάφους, ούτε λεπτομέρειες για την αποστολή του.

    [06] Αμερικανός στρατιώτης υπεύθυνος για την επίθεση

    23/3/2003 10:08:00 πμ

    Ενας Αμερικανός στρατιώτης της 101ης αερομεταφερόμενης μεραρχίας του αμερικανικού στρατού ομολόγησε την ενοχή του για την επίθεση με χειροβομβίδα στη Βάση Πενσυλβάνια στο Κουβέιτ, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε δημοσιογράφος του περιοδικού TIME στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN. Από την επίθεση ένας Αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε και άλλοι 12 τραυματίστηκαν. Στην αρχή οι Αμερικανοί θεώρησαν ότι επρόκειτο για τρομοκρατική ενέργεια. Στη συνέχεια διαπίστωσαν ότι τρεις ή τέσσερις χειροβομβίδες έλειπαν από το μέρος όπου βρισκόταν ο ύποπτος, είπε ο Τζιμ Λέισι. Ο δημοσιογράφος του TIME δήλωσε επίσης στο CNN ότι ο λοχίας είχε πρόσφατα τιμωρηθεί για απείθεια και ότι οι ανώτεροί του "είχαν αποφασίσει ότι θα μείνει στα μετόπισθεν, καθώς η μονάδα του θα προελαύνει στο ιρακινό έδαφος. Τέλος ανέφερε, ότι έχουν αρχίσει να ενημερώνονται οι συγγενείς των θυμάτων.

    [07] Διαψεύδει η Αγκυρα την ανάπτυξη δυνάμεων της στο Β. Ιράκ

    23/3/2003 3:36:00 πμ

    Η Τουρκία έλαβε το πράσινο φως των ΗΠΑ για να στείλει στρατό στο βόρειο Ιράκ, φέρεται να δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο περιοδικό Newsweek, σύμφωνα με τα όσα αναμεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο. Η Τουρκία δεν έχει σκοπό να καταλάβει τα κουρδικά εδάφη, διευκρίνισε ο Τούρκος πρωθυπουργός, και έχει δεσμευτεί να μην προχωρήσει σε απόσταση μεγαλύτερη των 19 χιλιομέτρων στο εσωτερικό του ιρακινού εδάφους. Στο μεταξύ, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters η τουρκική κυβέρνηση διέψευσε τις πληροφορίες που κάνουν λόγο για την αποστολή 1500 Τούρκων στρατιωτών σε εδάφη του Βορείου Ιράκ. Ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ Τ. Ρόμπερτσον δήλωσε πως έλαβε τη διαβεβαίωση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Αμπ. Γκιούλ πως δεν έχουν αναπτυχθεί τουρκικά στρατεύματα στην περιοχή. Νωρίτερα, ο κ. Γκιούλ με δηλώσεις του στην τηλεόραση τόνιζε πως η Τουρκία, θέλει να δημιουργήσει μία ζώνη ασφαλείας σε όλο το μήκος των συνόρων ανάμεσα στις δύο χώρες. Δεν έδωσε ωστόσο χρονοδιάγραμμα για το πότε θα συμβεί αυτό. Την ίδια ώρα ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράκ, Νατζί Σάμπρι εξαπολύει προειδοποιητικά "πυρά" προς την Τουρκία.

    Εχουμε συναίνεση των ΗΠΑ λέει ο Ερντογάν

    Στη συνέντευξη που παραχώρησε προς το αμερικανικό περιοδικό Newsweek δήλωσε ότι η εν λόγω συμφωνία επετεύχθη έπειτα από συνομιλία που είχε ο υπουργός Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ με τον Αμερικανό ομόλογό του Κόλιν Πάουελ.

    "Η τελευταία απαίτηση του κ. Πάουελ αφορούσε μόνο την πτήση αμερικανικών αεροπλάνων στον εναέριο χώρο μας", συνέχισε ο Τούρκος πρωθυπουργός.

    "Όταν μας ζήτησαν την άδεια για αυτό το πράγμα, απαντήσαμε ότι επιθυμούμε τα τουρκικά στρατεύματα να μπορέσουν να αναπτυχθούν στο βόρειο Ιράκ, κάτι που οι ΗΠΑ έκαναν δεκτό".

    Στην ίδια συνέντευξη, ο Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία είναι πλήρες μέλος της στρατιωτικής συμμαχίας κατά του Ιράκ της οποίας ηγούνται οι Ηνωμένες Πολιτείες.

    Υπάρχει αμοιβαία κατανόηση τονίζει ο Γκιουλ

    Η Τουρκία, με την αποστολή στρατιωτών της στο βόρειο Ιράκ, θέλει να δημιουργήσει μία ζώνη ασφαλείας σε όλο το μήκος των συνόρων ανάμεσα στις δύο χώρες. Αυτό δήλωσε το Σάββατο ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αμπντουλάχ Γκιουλ στην τηλεόραση.

    Τα σύνορα έχουν μήκος περίπου 330 χιλιόμετρα.

    Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας πρόσθεσε ότι συνεχίζονται οι συζητήσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες για το μελλοντικό ρόλο της Τουρκίας στο βόρειο Ιράκ, μία περιοχή που σήμερα ελέγχεται από τις κουρδικές οργανώσεις, οι οποίες είναι πολύ εχθρικές απέναντι σε οποιαδήποτε τουρκική στρατιωτική παρουσία.

    "Υπάρχει αμοιβαία κατανόηση γι' αυτό το θέμα. Οι συζητήσεις διεξάγονται σε κλίμα κατανόησης μεταξύ συμμάχων'', δήλωσε ο Γκιουλ, διαβεβαιώνοντας πως το θέμα της ανάπτυξης Τούρκων στρατιωτών στο Ιράκ δεν θα επηρεάσει αρνητικά τη συνεννόηση ανάμεσα στην Αγκυρα και την Ουάσινγκτον.

    ''Θέλουμε αυτά τα πράγματα να συντονιστούν καλύτερα, να αρθούν οι παρεξηγήσεις'', δήλωσε.

    Προειδοποιητικά ''πυρά'' Σάμπρι προς την Τουρκία

    Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράκ, Νατζί Σάμπρι, προειδοποίησε σήμερα τη γειτονική Τουρκία να μην υποστηρίξει τον πόλεμο κατά της Βαγδάτης τονίζοντας ότι οι εχθροί του Ιράκ θα υποστούν ''πολλαπλάσιο κακό''.

    ''Ελπίζουμε ότι οι Τούρκοι γείτονες μας θα καταλάβουν το πραγματικό συμφέρον τους. Όποιος επιζητά να βλάψει το Ιράκ θα υποστεί πολλαπλάσιο κακό'' είπε ο υπουργός κατά την άφιξη του στη Δαμασκό.

    [08] Πενήντα τα θύματα βομβαρδισμών στη Βασόρα

    23/3/2003 12:53:00 πμ

    Εικόνες φρίκης από πτώματα Iρακινών αμάχων στη Βασόρα, που σκοτώθηκαν κατά την αμερικανική επίθεση έκαναν το γύρο του κόσμου μέσω του τηλεοπτικού δικτύου Αλ-Τζαζίρα. Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με απολογισμό των χθεσινών επιχειρήσεων που έκανε ανώτατος Αμερικανός αξιωματούχος, κατά τη διάρκεια της Παρασκευής πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 1000 επιδρομές συμμαχικών αεροσκαφών και εκτοξεύτηκαν πάνω από 500 πύραυλοι Κρουζ εναντίον στρατιωτικών στόχων στο Ιράκ.

    Αμαχοι και γυναικόπαιδα τα θύματα

    Πέντε πτώματα, το ένα από τα οποία ανήκε σε παιδί, εθεάθησαν στο νοσοκομείο της πόλης αλ-Τζουμχουρίγια.

    Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του καναλιού στη Βασόρα, τον μοναδικό ξένο δημοσιογράφο σε αυτήν την πόλη του Νοτίου Ιράκ, πρόκειται για τα μέλη μιας οικογένειας.

    Στην είσοδο του νοσοκομείου υπήρχαν έξι ακόμη πτώματα αμάχων, ορισμένα από τα οποία ήταν καλυμμένα με ματωμένα σεντόνια.

    Ο παρουσιαστής του αλ-Τζαζίρα ζήτησε συγγνώμη από τους τηλεθεατές για τη μετάδοση αυτών των σκληρών εικόνων.

    Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του καναλιού του Κατάρ, οι σημερινοί βομβαρδισμοί προκάλεσαν 50 θανάτους στη Βασόρα.

    Ο στρατηγός Τομ Φρανκς, διοικητής των επιχειρήσεων, νωρίτερα δήλωσε ότι οι αμερικανοβρετανικές δυνάμεις δεν προτίθενται να διασχίσουν τη Βασόρα και να προκαλέσουν συγκρούσεις.

    [09] Ρόμπιν Κουκ: Η Βρετανία ''στο τέλος θα μετανιώσει''

    23/3/2003 5:34:00 πμ

    Η Βρετανία "στο τέλος θα μετανιώσει" για τη συμπόρευση της με τις Ηνωμένες Πολιτείες σε βάρος της Ευρώπης, υποστηρίζει ο πρώην υπουργός Ρόμπιν Κουκ σε συνέντευξη του που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Observer.

    Πρόκειται για την πρώτη συνέντευξη που παραχώρησε μετά την παραίτηση του, την περασμένη Δευτέρα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την πολιτική της κυβέρνησης του Τόνι Μπλερ έναντι του Ιράκ.

    ''Το μέλλον μας είναι με την Ευρώπη''

    "Πού θα έπρεπε να βλέπουμε το μέλλον των διεθνών σχέσεων της Βρετανίας;

    Για μένα η απάντηση είναι: στην Ευρώπη, ώστε να διασφαλίσουμε ότι θα διαδραματίσουμε πρωταγωνιστικό ρόλο και ότι η Ευρώπη θα έχει ισχυρή φωνή, δηλαδή μία φωνή" υπογράμμισε ο Κουκ.

    "Υπάρχουν πολλοί λόγοι γι αυτό αλλά ένας από αυτούς είναι η ανάγκη που έχουμε να υπάρξει ένας άλλος πόλος - όχι ένας ανταγωνιστικός πόλος, αλλά ένας άλλος πόλος - στις διεθνείς σχέσεις." συνέχισε.

    "Πρέπει να διατηρήσουμε την παραδοσιακή συμμαχία μας με την Αμερική, έστω και αν έχει μια κυβέρνηση που δεν συμμερίζεται το δικό μας όραμα για τον κόσμο και τις δικές μας αξίες. Ομως πρέπει να διασφαλίσουμε ότι θα κρατήσουμε κάποια απόσταση, ότι θα υπάρχει μια εναλλακτική πρόταση για τη Βρετανία" πρόσθεσε.

    [10] Ψάχνουν για όπλα μαζικής καταστροφής οι ΗΠΑ

    23/3/2003 4:19:00 πμ

    Ακαρπες παραμένουν οι έως τώρα έρευνες των αμερικανικών δυνάμεων που έχουν εισβάλει στο Ιράκ για τον εντοπισμό όπλων μαζικής καταστροφής. Οι ειδικοί του αμερικανικού στρατού, όπως δήλωσε ο Αμερικανός στρατηγός Στάνλεϊ Μακ Κρίσταλ δεν έχουν βρει ακόμη αποδείξεις για την ύπαρξη χημικών ή βιολογικών όπλων αιτία που προκάλεσε και την επίθεση εναντίον της Βαγδάτης. Ο στρατηγός, που είναι υποδιευθυντής του επιχειρησιακού τομέα του αμερικανικού γενικού επιτελείου είπε επίσης ότι κανένας από τους πυραύλους που έχουν βληθεί από το Ιράκ δεν ήταν τύπου Σκουντ. Το Ιράκ υποστηρίζει ότι έχει καταστρέψει όλα τα χημικά και βιολογικά όπλα που διέθετε.

    [11] Σύγχυση επικρατεί σχετικά με την τύχη του Σαντάμ

    23/3/2003 3:52:00 πμ

    Δίνουν και παίρνουν οι πληροφορίες στα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία και στον τύπο περί τραυματισμού του Ιρακινού προέδρου Σαντάμ Χουσεΐν.

    Η βρετανική εφημερίδα Sunday Telegraph σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της γράφει ότι το πολεμικό συμβούλιο του Τόνι Μπλερ ενημερώθηκε από υπευθύνους των υπηρεσιών πληροφοριών για τον τραυματισμό του Σαντάμ Χουσεΐν και ότι σύμφωνα με αξιωματούχο που ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία του, ''τα τραύματα του Σαντάμ Χουσεΐν ήταν τέτοια που χρειάστηκε να υποβληθεί σε μετάγγιση αίματος''. Η εφημερίδα δεν διευκρινίζει εάν πρόκειται για Βρετανό ή Αμερικανό αξιωματούχο. ''Δυστυχώς, δεν τραυματίστηκε σοβαρά'' πρόσθεσε ο ίδιος. ''Πιστεύουμε ότι είναι ακόμη ζωντανός. Πιστεύουμε επίσης ότι ο γιος του Ουντάι σκοτώθηκε ή τραυματίστηκε σοβαρά στην επίθεση''.

    Να υπενθυμίσουμε ότι ο Ιρακινός πρόεδρος φέρεται ότι τραυματίστηκε κατά την πρώτη επιδρομή εναντίον της Βαγδάτης, τη νύχτα της περασμένης Τετάρτης προς την Πέμπτη.

    Το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο Fox News μετέδωσε ότι ο Σαντάμ Χουσεΐν εθεάθη να μεταφέρεται σε ασθενοφόρο, με φορείο, φορώντας μάσκα οξυγόνου, ενώ υποτίθεται πως δεν είναι σε θέση να δίνει πια εντολές.

    Πάντως, η ιρακινή κρατική τηλεόραση έδειξε το Σάββατο τον Σαντάμ να προεδρεύει συσκέψεων με ανώτατους αξιωματούχους, λέγοντας ότι εξύμνησε την επίδοση των ιρακινών στρατιωτών που αντιμετωπίζουν εισβολή από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία.

    Από την ταινία δεν προκύπτει καμία ένδειξη ως προς το πότε και πού έγιναν οι συσκέψεις, ωστόσο ο εκφωνητής είπε πως οι συναντήσεις έγιναν το Σάββατο, κάτι που έσπευσαν να αμφισβητήσουν πηγές του πενταγώνου λέγοντας πως πρόκειται για μαγνητοσκοπημένο υλικό.

    [12] Λιγοστεύουν οι ελπίδες για τους τρεις δημοσιογράφους

    23/3/2003 2:50:00 πμ

    Σε δηλώσεις όσον αφορά την τύχη των τριών αγνοουμένων Βρετανών δημοσιογράφων προέβη πριν από λίγο εκπρόσωπος του αμερικανικού στρατού, λέγοντας ότι οι τρεις άνδρες που κάλυπταν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις, σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν στο νότιο Ιράκ. "Δημοσιογράφοι τηλεφώνησαν στο κέντρο Τύπου ενώ δέχονταν πυρά, ζητώντας βοήθεια", δήλωσε ο Αμερικανός στρατηγός. Παράλληλα, η Αυστραλιανή Ραδιοτηλεόραση μετέδωσε σήμερα ότι ένας φωτορεπόρτερ που εργαζόταν για το δίκτυο σκοτώθηκε σε ανατίναξη παγιδευμένου αυτοκινήτου στο χωριό Χουρμάλ του βόρειου Ιράκ, που αποδίδεται σε εξτρεμιστική ισλαμική οργάνωση.

    Κινούνταν ''ανεξάρτητα'' από τις συμμαχικές δυνάμεις

    Ο Αμερικανός στρατηγός Γκι Σιλντς, διευθυντής του Κέντρου Πληροφόρησης της Συμμαχίας στο Κουβέιτ, δήλωσε ότι οι δημοσιογράφοι δέχθηκαν πυρά σε τέσσερα διαφορετικά επεισόδια, ενώ λειτουργούσαν "ανεξάρτητα" από τις αμερικανικές και τις βρετανικές δυνάμεις.

    Νωρίτερα, ο βρετανικός όμιλος ΙΤΝ είχε ανακοινώσει ότι τρεις δημοσιογράφοι του αγνοούνται όταν δέχθηκαν πυρά στο νότιο Ιράκ - πιθανότατα από το βρετανικό πυροβολικό. Πρόκειται για τους Τέρι Λόιντ, ανταποκριτή του ΙΤΝ και τους Φρέντ Νέρακ και Χουσεΐν Οτμάν.

    "Δημοσιογράφοι τηλεφώνησαν στο κέντρο Τύπου ενώ δέχονταν πυρά, ζητώντας βοήθεια", δήλωσε ο Αμερικανός στρατηγός και πρόσθεσε "σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, υπάρχουν τρεις σοβαροί τραυματισμοί ή θάνατοι. Μιλώ για ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες καθώς δεν έχουμε τρόπο να παρακολουθούμε μη εξουσιοδοτημένα μέσα ενημέρωσης".

    Στο μεταξύ Αυστραλιανή Ραδιοτηλεόραση ανακοίνωσε σήμερα το θάνατο ενός φωτορεπόρτερ.

    Νεκρός είναι ο 39χρονος Πολ Μόραν από την Αδελαΐδα της Νότιας Αυστραλίας. Σκοτώθηκε ακόμη ένα άτομο, ενώ τραυματίστηκαν οκτώ.

    Ο ανταποκριτής του καναλιού ABC Ερικ Κάμπελ, ο οποίος τραυματίστηκε ελαφρά στην επίθεση, είπε ότι ο ίδιος και ο Μόραν είχαν μόλις ολοκληρώσει την κινηματογράφηση μιας βάσης της οργάνωσης Ανσάρ αλ-Ισλάμ στην περιοχή.

    "Ήμασταν έτοιμοι να φύγουμε, και ο Πολ τραβούσε μερικές τελευταίες σκηνές από πεσμεργκά (Ιρακινούς Κούρδους μαχητές), που έτρεχαν προς τη βάση. Περπάτησε κάπου 15 μέτρα μπροστά μου για να τραβήξει τη σκηνή, κι εκείνη την ώρα ένα ταξί πέρασε από μπροστά του και εξερράγη", είπε, φανερά ταραγμένος ο Κάμπελ.

    "Κάναμε πίσω, και ο Πολ ήταν νεκρός".

    Σημειώνεται ότι η εν λόγω οργάνωση κατηγορείται από την Ουάσινγκτον για σχέσεις με την Αλ Κάιντα.

    Η οργάνωση Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα (RSF) κάλεσε σήμερα τις εμπόλεμες πλευρές να φεισθούν της ζωής των δημοσιογράφων που καλύπτουν τα δραματικά γεγονότα στο Ιράκ.

    [13] 'Συγνώμη λάθος' των ΗΠΑ για 'αδέσποτους' πυραύλους στο Ιράν

    23/3/2003 1:58:00 πμ

    Την πτώση τεσσάρων πυραύλων τις τελευταίες δύο ημέρες εντός του Ιράν μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων του Ιράν, IRNA. Ο ένας χτύπησε κτίριο του υπουργείου Πετρελαίου του Ιράν στην πόλη Αμπαντάν, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν δύο άνθρωποι. Πέραν της Αμπαντάν, το πρακτορείο ανέφερε ότι επλήγη και το χωριό Μανιούχι, κοντά στην Ιρακινή χερσόνησο Φάο, το Σάββατο. Η Τεχεράνη διατύπωσε διαμαρτυρία και ζήτησε εξηγήσεις από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Αμερικανοί αξιωματούχοι στο Πεντάγωνο παραδέχθηκαν ότι έως και τρεις πύραυλοι των ΗΠΑ "μπορεί να έπεσαν στο Ιράν", και βεβαίωσαν ότι υ υπόθεση ερευνάται. Αμερικανοί και Ιρανοί συζητούν το θέμα διαμέσου Ελβετικών διπλωματικών καναλιών και οι ΗΠΑ βεβαιώνουν την κυβέρνηση του Ιράν ότι αυτά τα πλήγματα ήταν "ακούσια", σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο Fox.

    [14] Συμπόσιο για το E-commerce στην Κύπρο

    23/3/2003 12:01:00 πμ

    Η Κύπρος σε συνεργασία με την ΕΕ θα φιλοξενήσει στις 28 και 29 Μαρτίου συμπόσιο για το ηλεκτρονικό εμπόριο με τίτλο ''E-Business/E-commerce 2003'' που θα πραγματοποιηθεί στη Λευκωσία. Το διήμερο αυτό συμπόσιο απευθύνεται κυρίως σε άτομα από τον εμπορικό, βιομηχανικό, οικονομικό και ακαδημαϊκό χώρο και στόχο έχει την εδραίωση ή την αύξηση της εμπλοκής τους στο ηλεκτρονικό εμπόριο. Τα κύρια θέματα που θα καλύψει το συμπόσιο θα είναι οι διαδικασίες, οι εφαρμοσμένες λύσεις, η ασφάλεια, το έγκλημα στο διαδίκτυο, οι ηλεκτρονικές συναλλαγές και το νομικό πλαίσιο.

    Ευκαιρία για ανταλλαγή απόψεων

    Οι συμμετέχοντες στο συμπόσιο θα έχουν την ευκαιρία να λάβουν πληροφορίες από διακεκριμένους επιστήμονες και επαγγελματίες στο χώρο, όσον αφορά το ηλεκτρονικό εμπόριο στην Κύπρο σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, καθώς και τις οικονομικές και εμπορικές δυνατότητες που παρέχει ο τομέας αυτός.

    Εναρκτήρια ομιλία στο συμπόσιο, που τέθηκε υπό την αιγίδα του υπουργού Οικονομικών, θα εκφωνήσει ο Πρεσβευτής της ΕΕ στην Κύπρο Αντριαν Βαν ντερ Μιρ.

    Η εκδήλωση τυγχάνει της οικονομικής στήριξης του 5ου Προγράμματος Πλαισίου της ΕΕ και η συμμετοχή σε αυτό είναι δωρεάν.

    [15] Ταξίδι στον κόσμο των αρχαίων ελληνικών μαθηματικών

    23/3/2003 7:02:00 πμ

    Τo Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού οργανώνει και παρουσιάζει τη νέα μεγάλη έκθεσή του με τίτλο "Υπάρχει σε όλα λύση; Ταξίδι στον Κόσμο των Αρχαίων Ελληνικών Μαθηματικών". Πρόκειται για μια μεγάλη έκθεση που αφορά στην ιστορία των αρχαίων ελληνικών μαθηματικών, με την οποία το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού επιχειρεί να προβάλει μια από τις πιο ενδιαφέρουσες πτυχές του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού. Η έκθεση έχει θέμα την ανάπτυξη των μαθηματικών και της μαθηματικής σκέψης στον αρχαίο ελληνικό κόσμο, εποχή κατά την οποία τίθενται τα θεμέλια της επιστήμης, και επιχειρεί να αναδείξει τη σημασία των αρχαίων ελληνικών μαθηματικών για τον ελληνικό και ευρωπαϊκό πολιτισμό.

    Η επιστήμη και η φιλοσοφία των μαθηματικών μέσα από ένα διαφορετικό πρίσμα

    Προτείνει σε όλους τους επισκέπτες ένα διαφορετικό τρόπο προσέγγισης των μαθηματικών και του μαθηματικού τρόπου σκέψης και προσπαθεί να τους εισαγάγει στον κόσμο των ελληνικών μαθηματικών με τρόπο απλό και διασκεδαστικό, κάνοντας ευρεία χρήση προηγμένων τεχνολογικών εφαρμογών.

    Υιοθετώντας τις σύγχρονες αντιλήψεις για την εμπειρία της επίσκεψης στα μουσεία, η έκθεση προσφέρει πολλαπλά μέσα ερμηνείας, υποστηρίζει διαφορετικούς τρόπους μάθησης και είναι προσβάσιμη σε πολλά επίπεδα (φυσικό, διανοητικό, πολιτιστικό).

    Στο πλαίσιο της ευρύτερης πολιτικής και φιλοσοφίας του Ιδρύματος, η έκθεση έχει δύο βασικούς στόχους-μηνύματα:

    να αναδείξει τα μαθηματικά των αρχαίων Ελλήνων ως θεμέλιο της επιστημονικής σκέψης και να τονίσει ότι τα μαθηματικά είναι για όλους.

    Η έκθεση καλύπτει ολόκληρη την περίοδο των αρχαίων ελληνικών μαθηματικών από τον 6ο αιώνα π.Χ. έως και τον 4ο αιώνα μ.Χ. και αναφέρεται στα πιο σημαντικά "επεισόδια" και πρόσωπα της ιστορίας τους.

    Σύντομη αναφορά γίνεται, επίσης, στα προελληνικά μαθηματικά των Αιγυπτίων και των Βαβυλωνίων, όπως και στην πορεία των κειμένων των Ελλήνων μαθηματικών μετά το τέλος του αρχαίου κόσμου, από τα μοναστήρια του Βυζαντίου και τα αντιγραφικά εργαστήρια των Αράβων έως και την πρόσληψή τους από τους Ευρωπαίους επιστήμονες της Αναγέννησης και της περιόδου της Eπιστημονικής Eπανάστασης.

    Βασικές εφαρμογές των μαθηματικών σε άλλες επιστήμες κατά την περίοδο εκείνη, με ιδιαίτερη έμφαση στην αστρονομία, τη μαθηματική γεωγραφία και τη μουσική, συμπληρώνουν την εικόνα των ελληνικών μαθηματικών.

    Παράλληλα, παρουσιάζεται επιγραμματικά το πολιτισμικό πλαίσιο ανάπτυξης της αρχαίας ελληνικής μαθηματικής σκέψης από τις ελληνικές πόλεις της Μικράς Ασίας και της Kάτω Ιταλίας έως την κλασική Αθήνα και την Αλεξάνδρεια των Eλληνιστικών χρόνων.

    [16] Φωτογραφική αναβίωση των Ολυμπιακών του Ελσίνκι

    23/3/2003 6:44:00 πμ

    Στιγμιότυπο από τα εγκαίνεια

    Εκθεση φωτογραφικού υλικού από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ελσίνκι το 1952 διοργανώνει η "Αθήνα 2004" σε συνεργασία με τη Φινλανδική Πρεσβεία, στην Αθήνα. Ο πρέσβης της Φινλανδίας στην Αθήνα Ταπανι Μπραδερους, στην διάρκεια των εγκαινίων της έκθεσης, εξέφρασε τη χαρά του που η Αθήνα θα φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.

    Πρόσθεσε χαρακτηριστικά: "Εδώ το πνεύμα των παλαιών Ολυμπιακών Αγώνων είναι περισσότερο εμφανές και παρόν από οποιοδήποτε άλλο μέρος του κόσμου. Αισθανόμαστε δε, ότι οι Αγώνες της Αθήνας θα σηματοδοτήσουν μια αλλαγή προς τα βασικά ιδεώδη του Ολυμπισμού που σημαίνει λιγότερη εμπορευματοποίηση και περισσότερο εθελοντισμός και αγωνιστικό πνεύμα".

    Στα εγκαίνια παραβρέθηκαν μέλη της Ελληνικής Ολυμπιακής Ομάδας που αγωνίστηκαν στο Ελσίνκι πριν από περίπου πέντε δεκαετίες.

    Η έκθεση που γίνεται στο Συνεδριακό Κέντρο της Οργανωτικής Επιτροπής (Ιωλκού και Φιλικής Εταιρίας, Νέα Ιωνία), θα διαρκέσει έως τις 28 Μαρτίου, ενώ οι παλαιότεροι έχουν την ευκαιρία να θυμηθούν και οι νεότεροι να γνωρίσουν, κορυφαίες στιγμές μεγάλων αθλητών.

    [17] Η ιστορία της Θεατρικής Εκφρασης στη Θεσσαλονίκη

    23/3/2003 1:06:00 πμ

    Την 50ετή και πλέον ιστορία του θεάτρου στη Θεσσαλονίκη "σκηνογραφεί" μεγάλη έκθεση με μακέτες σκηνικών, κοστούμια, φωτογραφίες, αφίσες, μάσκες και θεατρικές εκδόσεις που διοργανώνει ο σύλλογος "Φίλοι του Ιδρύματος Μελίνα Μερκούρη" στο πλαίσιο των εκδηλώσεων "Μέρες έκφρασης και δημιουργίας" που είναι αφιερωμένες στη μνήμη της Μελίνας Μερκούρη. Η έκθεση πραγματοποιείται στο Περίπτερο 2 της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης (Helexpo).

    Η Έκθεση Θεατρικής Έκφρασης παρουσιάζει το έργο μεγάλων σκηνογράφων και ενδυματολόγων (Σπύρος Βασιλείου, Λίζα Ζαΐμη, Βασίλης Φωτόπουλος, Δημήτρης Μυταράς, Διονύσης Φωτόπουλος, Ιωάννα Παπαντωνίου, Ντένη Βαχλιώτη, Γιάννης Κύρου, Γιώργος Πάτσας, Φαίδων Πατρικαλάκης, Δημ. Ζαρίφης, Απόστολος Βέττας, Ιωάννα Μανωλεδάκη, Γιώργος Ζιάκας, Λιλή Κεντάκα κ.α).

    Στο πλαίσιο της έκθεσης που θα διαρκέσει ως τις 20 Απριλίου με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, περιλαμβάνονται επίσης θεατρικά δρώμενα και διαλέξεις για τη θεατρική αφίσα, τα είδη του θεάτρου και τις σκηνικές εκφράσεις τους, την ιστορία του θεάτρου κ.α.

    Στην έκθεση, μετέχουν το ΚΘΒΕ, η Όπερα Θεσσαλονίκης, η Πειραματική Σκηνή της Τέχνης, το Θέατρο Παράθλαση, το Νέο Θέατρο Θεσσαλονίκης, το Θέατρο Αναζήτηση Θεσσαλονίκης, ο Θεατρικός Οργανισμός Νέες Μορφές, το Θέατρο Λύκη Βυθού, το Θέατρο Τέχνης Ακτίς Αελίου, η Ομάδα Νέμεση και το Τμήμα Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ.

    [18] Γυναικολογικός καρκίνος: Στοιχεία, πρόληψη και αντιμετώπιση

    23/3/2003 1:56:00 πμ

    Γυναίκες που δεν έχουν γεννήσει, γυναίκες άγαμες με πολλούς σεξουαλικούς συντρόφους, που είχαν την πρώτη σεξουαλική τους επαφή πριν από τα 18 τους χρόνια, γυναίκες καπνίστριες, συνθέτουν τις λεγόμενες "ομάδες υψηλού κινδύνου" για την εμφάνιση γυναικολογικού καρκίνου. Ο έγκαιρος εντοπισμός (μέσω του τέστ Παπανικολάου), αλλά κυρίως η πρόληψη με βασικό μέσο την τροποποίηση της διατροφής είναι τα μόνα μέσα αντιμετώπισης του ολοένα και αυξανόμενου ποσοστού εμφάνισης του γυναικολογικού καρκίνου παγκοσμίως. Πάντως, η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα δηλώνει ήδη σχεδόν έτοιμη να δώσει μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια στην κυκλοφορία το εμβόλιο κατά του ιού HPY (γνωστού ως ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων).

    Η προτεινόμενη διατροφή που δύναται να λειτουργήσει ως θωράκιση για τον γυναικείο οργανισμό αποτελείται από λιγότερο κρέας και λίπη, περισσότερα χόρτα, φρούτα, λάδι και γαλακτοκομικά.

    Αναζητώντας λύσεις για τις γυναίκες σε χώρες της Αφρικής και της Ασίας

    Εν τω μεταξύ, ιδιαίτερα αυξημένα είναι τα ποσοστά εμφάνισης γυναικολογικού καρκίνου στις γυναίκες από τον λεγόμενο "τρίτο κόσμο" (Αφρική - Ασία).

    Οσον αφορά τον εμβολιασμό των γυναικών στις τρίτες χώρες όπου θεωρείται σχεδόν αδύνατος λόγω των κοινωνικοοικονομικών συνθηκών που επικρατούν στις περιοχές αυτές.

    Η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα προσανατολίζεται σε μια μορφή "έμμεσου εμβολιασμού" μέσω της διατροφής. Μελετάται δηλαδή, η ενίσχυση του DNA ορισμένων τροφίμων (κυρίως λαχανικών) με τη βασική συστατική ουσία του εμβολίου ώστε με την κατανάλωσή τους να περνά το εμβόλιο στον ανθρώπινο οργανισμό.

    Τα νέα στοιχεία αναφορικά με την επιδημιολογική εξάπλωση και τον τρόπο αντιμετώπισης του γυναικολογικού καρκίνου κατατέθηκαν στη Θεσσαλονίκη από τους ειδικούς επιστήμονες με την ευκαιρία της διοργάνωσης στην πόλη επιστημονικής συνάντησης με διεθνή συμμετοχή και βασικό θέμα την "πρόληψη του γυναικολογικού καρκίνου".

    Τη διοργάνωση της συνάντησης που διαρκεί ως τις 23 Μαρτίου έχει η Α΄Μαιευτική και Γυναικολογική Κλινική του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

    Ανάμεσα στα θέματα που εξετάζουν στη διάρκεια της συνάντησης τους οι ειδικοί γυναικολόγοι και μαιευτήρες, είναι επίσης η επιδημιολογία του γυναικολογικού καρκίνου στην Ελλάδα, οι περιβαλλοντικοί παράγοντες καρκινογένεσης, η παχυσαρκία και ο τύπος της διατροφής, αλλά και η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης ως παράγοντες εμφάνισης γυναικολογικού καρκίνου.

    [19] Το Κοράνι μεταφράζεται στα Κέλτικα

    23/3/2003 8:15:00 πμ

    Το ιερό βιβλίο του Ισλάμ, το Κοράνι, πρόκειται να μεταφρασθεί στην ιρλανδική διάλεκτο στα πλαίσια ενός φιλόδοξου προγράμματος για να έλθουν πιο κοντά οι κοινότητες των Κελτών και των Μουσουλμάνων.

    Ενα φιλόδοξο εγχείρημα

    Η Λέλσι Κάρτερ, του Ισλαμικού Πολιτιστικού Κέντρου του Δουβλίνου, που έχει αναλάβει την επιμέλεια του όλου εγχειρήματος, δήλωσε ότι η μετάφραση θα βοηθήσει εξαιρετικά τους Ιρλανδούς και των δύο πολιτισμικών ομάδων.

    ''Υπάρχει μεγάλος αριθμός Μουσουλμάνων μεταξύ της ιρλανδόφωνης κοινότητας, άνθρωποι που γεννήθηκαν ή μεγάλωσαν στη χώρα αυτή και έμαθαν να μιλούν ιρλανδικά στα σχολεία μας. Αλλά και για όλους εκείνους τους μη Μουσουλμάνους που όμως ενδιαφέρονται για τον πολιτισμό του Ισλάμ, το Κοράνι θα είναι διαθέσιμο στη γλώσσα που προτιμούν", δήλωσε η Κάρτερ.

    Η ισλαμική κοινότητα είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη θρησκευτική κοινότητα της Ιρλανδίας και αριθμεί 18.000 Μουσουλμάνους, οι οποίοι ζούν κυρίως στο Δουβλίνο. Η εκμάθηση της κέλτικης διαλέκτου είναι υποχρεωτική στα σχολεία της Ιρλανδίας, αλλά σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία μόλις 70.000 άνθρωποι, από το σύνολο των 4 εκατομμυρίων, την μιλούν σε καθημερινή βάση.

    ''Πρόκειται για ένα πολύ φιλόδοξο σχέδιο. Το δυσκολότερο τμήμα του εγχειρήματος είναι η εξεύρεση πολύ καλών μεταφραστών γιατί πρέπει να γνωρίζουν άριστα Αραβικά και ταυτόχρονα άριστα Ιρλανδικά. Σκοπεύουμε να κινηθούμε στη μετάφραση του κειμένου από τα Αραβικά στα Ιρλανδικά και όχι στα Αγγλικά, ώστε να μην έχουμε απώλεια εννοιών κατά τη μετάφραση'', κατέληξε η Κάρτερ.

    [20] Τρεις νομπελίστες ειρήνης καταδικάζουν τον πόλεμο

    23/3/2003 5:16:00 πμ

    Τρεις τιμημένοι με Νόμπελ ειρήνης Λατινοαμερικάνοι καταδίκασαν με σφοδρότητα σήμερα την αμερικανική επίθεση κατά του Ιράκ και διατύπωσαν την προειδοποίηση ότι θα έχει σοβαρές επιπτώσεις και στη Λατινική Αμερική.

    Η Ρομπέρτα Μεντσού, ινδιάνα, από τη Γουατεμάλα, που τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ ειρήνης το 1992, δήλωσε ότι η απόφαση του αμερικανού προέδρου Τζόρτζ Μπους να ξεκινήσει την επίθεση κατά του Ιράκ είναι "ένα προοίμιο μιας προαναγγελθείσας γενοκτονίας". "Αυτός ο πόλεμος στερείται κάθε λογικής και νομιμότητας " πρόσθεσε η Μεντσού.

    Η ίδια πρόσθεσε ότι ο βομβαρδισμός του Ιράκ θέτει τις "ΗΠΑ, τους ανώτατους αξιωματούχους τους και τους συμμάχους τους στο εδώλιο του κατηγορουμένου για διεθνείς εγκληματίες".

    Στο μεταξύ ο Αργεντίνος Αντόλφο Πέρεζ Εσκιβέλ, που τιμήθηκε με το Νόμπελ ειρήνης το 1978, διατύπωσε την προειδοποίηση ότι η επίθεση στο Ιράκ αποτελεί μέρος μιας "ηγεμονικής" και "ιμπεριαλιστικής" διεθνούς πίεσης των ΗΠΑ, η οποία απειλεί και τη Λατινική Αμερική.

    "Όλα αυτά δεν είναι ασύνδετα μεταξύ τους. Στη Λατινική Αμερική υπάρχουν καταστάσεις που είναι εξαιρετικά σοβαρές, όπως το γεγονός ότι αμερικανικές βάσεις έχουν εγκατασταθεί σ' ολόκληρη την ήπειρο και υφίσταται πετρελαϊκή διαμάχη στη Βενεζουέλα", δήλωσε ο Εσκιβέλ.

    Ο Οσκαρ Αρίας, πρώην πρόεδρος της Κόστα Ρίκα και τιμημένος και αυτός με Νόμπελ ειρήνης, το 1987, ενώνει τη φωνή του με τους προλαλήσαντες και καταδικάζει την "αλαζονεία" του Μπους.

    Σε τηλεφωνική του συνέντευξη στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων από τη Νέα Υόρκη δήλωσε ότι η μονομερής επίθεση που εξαπέλυσαν οι ΗΠΑ εναντίον του Ιράκ αποτελεί "ένα μοιραίο πλήγμα" για τα Ηνωμένα Εθνη. Οι Ηνωμένες Πολιτείες "λένε στον Κόσμο ότι "αναλαμβάνουμε δράση γιατί δεν κάνατε αυτό που εμείς θέλαμε να κάνετε".

    Ο Αρίας, που τιμήθηκε με Νόμπελ για τις άοκνες προσπάθειες του για την επικράτηση της ειρήνης στην Κεντρική Αμερική, την εποχή που σπαρασσόταν από εμφυλίους πολέμους, ζήτησε από την κυβέρνηση της χώρας του, της Κόστα Ρίκα, να ταχθεί απεριφράστως κατά του πολέμου.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 23 March 2003 - 9:53:02 UTC