Write to us with Feedback for the HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-03-18

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Θυελλώδεις άνεμοι και χιόνια
  • [02] Συνάντηση Σημίτη-Στεφανόπουλου
  • [03] Ντενκτάς: Συνέχιση συνομιλιών υπό όρους
  • [04] Στα τέλη Μαρτίου ο ευρωστρατός στην ΠΓΔΜ
  • [05] Η ώρα των μαρτύρων
  • [06] Φιλιππίνες: Πολύνεκρη επίθεση ανταρτών
  • [07] Σε απόσταση αναπνοής!
  • [08] Νέα παραίτηση από την κυβέρνηση Μπλερ
  • [09] Προβληματισμός στην Τουρκία για την παροχή διευκολύνσεων
  • [10] Έφυγαν και οι τελευταίοι επιθεωρητές από το Ιράκ
  • [11] Έτοιμοι για μάχη 255.000 στρατιώτες
  • [12] Ανήσυχη η αγορά λόγω επικείμενης επίθεσης στο Ιράκ
  • [13] Κίνητρα για παραμονή ηλικιωμένων στην εργασία
  • [14] ''Απογοήτευσε'' τους θαυμαστές της η Μινόγκ

    [01] Θυελλώδεις άνεμοι και χιόνια

    18/3/2003 8:35:00 πμ

    Συνέχιση της πρωτοφανούς για την εποχή κακοκαιρίας για σήμερα με πολύ θυελλώδεις βόρειους ανέμους στα βορειοανατολικά προβλέπει η ΕΜΥ, ενώ εξασθένηση των φαινομένων αναμένεται από αργά το απόγευμα. Στα ορεινά συνεχίζονται οι χιονοπτώσεις. Από τη χθεσινή κακοκαιρία η περιοχή που επλήγη περισσότερο είναι η Πελοπόννησος. Λόγω της σφοδρής θαλασσοταραχής που επικρατεί στα πελάγη, σε ισχύ εξακολουθεί να είναι απαγορευτικό απόπλου από τα λιμάνια του Πειραιά και της Ραφήνας.

    Οι ενδιαφερόμενοι για να ταξιδέψουν με τα πλοία καλό θα είναι να επικοινωνούν προηγουμένως τηλεφωνικά με τα κατά τόπους Λιμεναρχεία.

    Στην Αθήνα, τις πρώτες πρωινές ώρες, αγωγός της ΕΥΔΑΠ έσπασε στην Π. Ράλλη, στο ύψος του αμαξοστασίου του ΟΑΣΑ. Ο δρόμος πλημμύρησε και η κυκλοφορία διεξάγεται μόνο στο ρεύμα ανόδου.

    Προβλήματα δημιουργήθηκαν χθες και στην Αττική από τους θυελλώδεις ανέμους. Σε πολλά σημεία επίσης της παραλιακής Λεωφόρου Ποσειδώνος οι θυελλώδεις άνεμοι αποκόλλησαν κάποιες μεταλλικές διαφημιστικές πινακίδες και από θαύμα δεν θρηνήσαμε θύματα.

    Στα Καλάβρυτα χιόνιζε τη Δευτέρα σχεδόν όλη μέρα, ενώ σοβαρές ζημιές προκλήθηκαν στο κέντρο της Καλαμάτας από δένδρα που ξεριζώθηκαν. Σε ολόκληρη την Πελοπόννησο σημειώθηκαν επίσης πολλά προβλήματα στην ηλεκτροδότηση.

    Στα Ιωάννινα πολλά σπίτια και καταστήματα στην παραλίμνια περιοχή πλημμύρισαν από τα κύματα της λίμνης.

    Στην Eθνική οδό Χανίων-Ηρακλείου στο ύψος του Αγίου Φανουρίου το ένα ρεύμα κυκλοφορίας "σκεπάστηκε" από βράχους και πέτρες με αποτέλεσμα να χρειαστεί η παρέμβαση μηχανημάτων για να καθαρίσει ο δρόμος.

    Πτώσεις βράχων, σημειώθηκαν στο Καλάμι, τον Σταλό και τον Πλατανιά όπου η κυκλοφορία των οχημάτων γινόταν με ιδιαίτερη προσοχή. Σε πολλούς δρόμους η στάθμη του νερού ανέβηκε με αποτέλεσμα δεκάδες αυτοκίνητα να ακινητοποιηθούν.

    [02] Συνάντηση Σημίτη-Στεφανόπουλου

    18/3/2003 11:34:00 πμ

    Ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης ενημερώνει αυτή την ώρα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο επί των τελευταίων εξελίξεων. Μετά το τέλος της συνάντησης, θα πραγματοποιηθεί έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό την προεδρία του πρωθυπουργού και τη συμμετοχή των υπουργών Οικονομίας, Ανάπτυξης, Μεταφορών, Αμυνας, Δημόσιας Τάξης και Tύπου. Στη συνέχεια, ο κ. Σημίτης θα αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες, για σειρά κρίσιμων επαφών εν όψει του εαρινού Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που ξεκινά την Πέμπτη, με την ευχή της ελληνικής προεδρίας να μην επισκιαστεί από χτύπημα των ΗΠΑ κατά του Ιράκ.

    Στις Βρυξέλλες θα επιχειρηθεί συντονισμός των κινήσεων της ΕΕ ώστε να βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα για την αντιμετώπιση μονομερούς στρατιωτικής επιχείρησης ΗΠΑ-Βρετανίας για την ανατροπή του καθεστώτος Σαντάμ.

    Στον καθιερωμένο διάλογο μπροστά στις κάμερες, ο κ. Στεφανόπουλος έκανε λόγο για δύσκολους καιρούς και ο κ. Σημίτης ανταπάντησε λέγοντας ότι "οι αποφάσεις για το Ιράκ δημιουργούν παγκόσμια κρίση. Ωστόσο, εμείς πρέπει να είμαστε ψύχραιμοι και ταυτόχρονα η Ευρωπαϊκή Ένωση να διαμορφώσει επιτέλους μία κοινή εξωτερική πολιτική ώστε να μην οδηγούμαστε σε καταστάσεις που έχουν πάρα πολλά αρνητικά".

    Η έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου αποτελεί συνεδρίαση της Επιτροπής Διαχείρισης Κρίσεων και αντικείμενο της συνεδρίασης είναι οι εξελίξεις στο Ιράκ. Στις 13:30 αναμένονται εκτενείς δηλώσεις του πρωθυπουργού

    [03] Ντενκτάς: Συνέχιση συνομιλιών υπό όρους

    18/3/2003 11:16:00 πμ

    Θα συνεχισθούν οι προσπάθειες για λύση του Κυπριακού, δήλωσε σήμερα ο Ραούφ Ντενκτάς, αλλά τόνισε ότι ''στη νέα διαδικασία θα πρέπει να τεθούν έντονα τα αιτήματα της τουρκικής πλευράς για αποδοχή της κυριαρχίας και του κράτους''. Ο Ντενκτάς πρόσθεσε ότι ''δεν είναι σωστό αν αρχίσει μια νέα διαδικασία να τους πούμε ότι είμαστε πρόθυμοι για να παρακαθίσουμε σε συνομιλίες. Θα πρέπει να θέσουμε τους όρους μας και μόνον αν αυτοί γίνουν αποδεκτοί να συνομιλήσουμε. Δεν θα πρέπει να χάνουμε τον καιρό μας με ορολογίες και σχέδια που υποβάλλουν οι άλλοι''. Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, που μιλούσε σε συνεδρία του λεγόμενου υπουργικού συμβουλίου για τα αποτελέσματα της Χάγης, είπε ότι ''δώσαμε σοβαρές εξετάσεις και δεν αποτύχαμε. Παραμερίσαμε το παιγνίδι που θέλησαν να μας στήσουν και η ελληνοκυπριακή πλευρά μας βοήθησε στο σημείο αυτό γιατί και εκείνη δεν ήταν έτοιμη να αποδεχθεί το σχέδιο''.

    Σε ερώτηση αν θα υποβάλει νέες εισηγήσεις προς την ελληνοκυπριακή πλευρά ο Ραούφ Ντενκτάς απάντησε: ''Θα δούμε''.

    Εξάλλου, επέκρινε όσους υποστηρίζουν ότι με το σχέδιο Αναν χάθηκε μια μεγάλη ευκαιρία και υπενθύμισε ότι όλες οι αρχές της Αγκυρας τάχθηκαν κατά του σχεδίου. Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι κάποιοι κύκλοι χρηματοδοτούνται και γι' αυτό υποστηρίζουν την ένταξη των Τουρκοκυπρίων στην ΕΕ μαζί με τους Ελληνοκυπρίους. Όμως, πρόσθεσε ''τα χρήματα που παίρνουν σήμερα, αύριο θα τους μείνουν στο λαιμό τους''.

    Ο πρωθυπουργός του ψευδοκράτους Ντερβίς Ερογλου δήλωσε ότι την Τετάρτη θα συνέλθει εκ νέου το ψευδοϋπουργικό για να συζητηθούν τα οικονομικά μέτρα που θα πάρει το καθεστώς σε συνεργασία μα την Τουρκία. Η εφημερίδα Γενί Ντουζέν αφιερώνει το σύνολο της πρώτης σελίδας της στη νέα δέσμη οικονομικών μέτρων και γράφει ότι ενώ οι Ντενκτάς-Ερογλου εξήγγειλαν με υπερηφάνεια τον ενταφιασμό του σχεδίου Αναν, ανακοίνωσαν ότι ετοιμάζεται νέα δέσμη. Η εφημερίδα αναφέρεται στην κατάσταση της αγοράς στα κατεχόμενα, αναφέροντας ότι τους τελευταίους 18 μήνες 1.500 καταστηματάρχες αναγκάστηκαν να κατεβάσουν ρολά ενώ στα ψευδοδικαστήρια εκκρεμούν 16.000 υποθέσεις χρεοκοπίας.

    Στο ίδιο δημοσίευμα αναφέρεται ακόμη ότι το 2002 κατέληξαν στις χωματερές εκατοντάδες τόνοι γεωργικών προϊόντων που παρέμεναν αδιάθετα, ενώ οι αυξήσεις στα καύσιμα την τελευταία διετία έφθασαν στο 250%.

    [04] Στα τέλη Μαρτίου ο ευρωστρατός στην ΠΓΔΜ

    18/3/2003 10:06:00 πμ

    Φωτό αρχείου

    Το ΝΑΤΟ τερματίζει στις 31 Μαρτίου την ειρηνευτική αποστολή του στην ΠΓΔΜ και παραχωρεί τη θέση του στην Ευρωπαϊκή Ένωση. ''Η απόφαση αυτή σηματοδοτεί ένα σημαντικό σταθμό στην εξέλιξη της στρατηγικής σχέσης μεταξύ του ΝΑΤΟ και της ΕΕ'', είπε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Τζορτζ Ρόμπερτσον ανακοινώνοντας την απόφαση. Η ΕΕ σχεδιάζει να συγκροτήσει μία Δύναμη Ταχείας Αντίδρασης αποτελούμενη από 60.000 περίπου άνδρες για τη διαχείριση κρίσεων εντός και πέραν των συνόρων της και ελπίζει επίσης να παραλάβει την ειρηνευτική αποστολή της Βοσνίας από το ΝΑΤΟ στις αρχές του 2004.

    [05] Η ώρα των μαρτύρων

    18/3/2003 11:05:00 πμ

    Με τις καταθέσεις των δύο πρώτων μαρτύρων για την υπόθεση Τσαντ και την ανάγνωση συναφών μαρτυριών και ιατροδικαστικών εκθέσεων συνεχίζεται η δίκη της 17Ν. Πρώτος κατέθεσε ο Ελευθέριος Κοντοβιός, αυτόπτης μάρτυρας της απόπειρας δολοφονίας του Αμερικανού αρχισμηνία Ρόμπερτ Τσαντ, στις 3 Απριλίου 1984. Ο μάρτυρας δεν μπόρεσε να αναγνωρίσει στα πρόσωπα των κατηγορουμένων τους δράστες της απόπειρας επικαλούμενος τα 20 χρόνια, που έχουν μεσολαβήσει. Ο ίδιος ο Ρόμπερτ Τσαντ ήταν απών όταν ο πρόεδρος τον κάλεσε.

    Οι πρώτες καταθέσεις

    Ο αυτόπτης μάρτυρας κατέθεσε, ωστόσο, οτι έχει κάποια εικόνα του συνοδηγού της μηχανής, που είχε πλησιάσει το αυτοκίνητο του Αμερικανού στρατιωτικού και συμπλήρωσε πως "θα μπορούσε, ίσως, να συγκρίνει την εικόνα, που έχει στο μυαλό του με κάποιον απο τους κατηγορούμενους, μόνο αν έβλεπε φωτογραφίες για το πως ήταν οι κατηγορούμενοι πριν 20 χρόνια".

    Ο κ. Κοντοβιός περιέγραψε τον οδηγό της μηχανής ως "ψηλό και ογκώδη". Υπενθυμίζεται οτι, σύμφωνα με τη δικογραφία στην υπόθεση Τσαντ φέρονται να εμπλέκονται οι Αλέξανδρος Γιωτόπουλος, Νίκος Παπαναστασίου, Δημήτρης Κουφοντίνας, Πάτροκλος Τσελέντης και Χριστόδουλος Ξηρός, ενώ τον Αμερικανό φέρεται να είχε πυροβολήσει ο νεκρός πλέον Γιάννης Σκανδάλης.

    Απορρίφθησαν οι ενστάσεις

    Στο μεταξύ το δικαστήριο απέρριψε την ένσταση της υπεράσπισης για αφαίρεση προανακριτικού υλικού από τη δικογραφία, κρίνοντας ότι, τόσο οι λήψεις των καταθέσεων και απολογιών, όσο και τα ευρήματα των εργαστηριακών εξετάσεων, για τα οποία διενεργήθηκαν έλεγχοι από επίσημα εργαστήρια, δεν αποτελούν λόγο ακυρότητας της προδικασίας.

    Το δικαστήριο, ωστόσο, επιφυλάχθηκε ως προς το αν θα γίνει αποδεικτική χρήση των καταθέσεων και απολογιών των κατηγορουμένων. Όπως είπε ο πρόεδρος, εκφωνώντας την απόφαση του δικαστηρίου, στην περίπτωση, που αποδειχθούν βάσιμοι οι ισχυρισμοί κατηγορουμένων περί ψυχολογικών και άλλων πιέσεων, που δέχθηκαν, το δικαστήριο δε θα αναγνώσει τις καταθέσεις και τις απολογίες.

    Επίσης, το δικαστήριο έκρινε αβάσιμο το αίτημα για αποβολή των συνηγόρων πολιτικής αγωγής της υπόθεσης Κωνσταντίνου Ανδρουλιδάκη, καθώς κρίθηκε ότι στους κατηγορούμενους αποδίδεται πρόθεση στην πράξη τους, ενώ στους γιατρούς του Ευαγγελισμού, που διεκδίκησαν και κέρδισαν αποζημίωση οι συγγενείς του εκλιπόντος εισαγγελέα, αποδόθηκε αμέλεια για το θάνατό του.

    [06] Φιλιππίνες: Πολύνεκρη επίθεση ανταρτών

    18/3/2003 10:42:00 πμ

    Οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν και πέντε τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια επίθεσης στις νότιες Φιλιππίνες, πράξη που αποδόθηκε στους μουσουλμάνους αντάρτες. Σύμφωνα με τις αρχές, οι αντάρτες πραγματοποιήσαν ενέδρα σε φορτηγάκι που μετέφερε πολίτες από την πόλη Κοταμπάτο στο Τζένεραλ Σάντος, στο νησί Μιντανάο. Επιπλέον εννέα μέλη του Ισλαμικού Απελευθερωτικού Μετώπου Μόρο (MILF) σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις με το στρατό. Το MILF αρνείται την εμπλοκή του.

    Σύμφωνα με το MILF, στόχος τους είναι στρατιωτικοί και όχι πολίτες.

    Αφού λήστεψαν τους επιβάτες, οι αντάρτες χώρισαν τις γυναίκες από τους άντρες και τους πυροβόλησαν, σύμφωνα με ένα επιζώντα και το στρατό. Ο επιζών, ο 24χρονος Ρομέλ Γκαμιάο, είπε στους δημοσιογράφους ότι σώθηκαν όσοι μιλούσαν την τοπική μουσουλμανική διάλεκτο.

    Λίγο αργότερα, σημειώθηκε έκρηξη βόμβας έξω από τον καθεδρικό ναό του Γκοταμπάτο, με πέντε τραυματίες. Μέχρι στιγμής, καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη.

    Πηγή: BBC

    [07] Σε απόσταση αναπνοής!

    18/3/2003 11:24:00 πμ

    Έναρξη της αντίστροφης μέτρησης για την έναρξη του πολέμου, σηματοδοτεί το διάγγελμα που απηύθυνε ο Aμερικανός πρόεδρος Μπους, ο οποίος έστειλε τελεσίγραφο προς στον Σαντάμ να αποχωρήσει μαζί με τους γιους του εντός 48 ωρών, αλλιώς η χώρα του θα δεχτεί επίθεση. Επιχειρώντας να εξηγήσει γιατί παρακάμπτει το ΣΑ, υποστήριξε για άλλη μια φορά ότι όλες οι διπλωματικές προσπάθειες του παρελθόντος για τον αφοπλισμό του Σαντάμ απέτυχαν. Κάλεσε, δε, τους Ιρακινούς στρατιώτες να μην αντισταθούν στα στρατεύματά του σε περίπτωση εισβολής, να μην καταστρέψουν τις πετρελαιοπηγές, καθώς και να μην χρησιμοποιήσουν όπλα μαζικής καταστροφής, διαφορετικά θα διωχθούν ως εγκληματίες πολέμου.

    Διεθνείς αντιδράσεις

    Από τη Βαγδάτη, ο Σαντάμ Χουσεΐν επανέλαβε ότι η χώρα του έχει απαλλαγεί από τα όπλα μαζικής καταστροφής που διέθετε, ενώ η ιρακινή ηγεσία διέψευσε την πληροφορία του αμερικανικού Πενταγώνου ότι μοίρασε χημικά όπλα σε ορισμένες επίλεκτες μονάδες.

    Στο πλευρό των ΗΠΑ έσπευσαν να ταχθούν Αυστραλία, Ιαπωνία και Πολωνία, ενώ στην Αγκυρα το νέο υπουργικό συμβούλιο θα συζητήσει σχέδιο απόφασης για έγκριση χρήσης τουρκικού εδάφους από τις αμερικανικές δυνάμεις.

    Αντίθετα, ο Καναδάς απέκλεισε συμμετοχή του σε μια στρατιωτική επέμβαση χωρίς το πράσινο φως του ΟΗΕ, ενώ και η Ινδονησία, το πολυπληθέστερο μουσουλμανικό κράτος, έσπευσε να καταδικάσει το αμερικανικό τελεσίγραφο προς το Ιράκ. Στην ίδια ευθεία και ο αραβικός σύνδεσμος, που κατηγορεί την Ουάσιγκτον ότι ενεργεί εκτός των ορίων της διεθνούς νομιμότητας.

    Το μέγεθος της απειλής που προέρχεται από τον ιρακινό δικτάτορα" Σαντάμ Χουσεΐν δεν δικαιολογεί έναν πόλεμο και "τον θάνατο χιλιάδων αθώων", δήλωσε ο καγκελάριος της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής του συνέντευξης.

    Διάγγελμα Μπους

    Νέα συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας την Τετάρτη

    Νέα έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη μετά από αίτημα της Γαλλίας, της Ρωσίας και της Γερμανίας, παρά την απόφαση των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Ισπανίας να αποσύρουν το σχέδιο ψηφίσματος, που έδινε το πράσινο φως για την ανάληψη στρατιωτικής δράσης κατά του Ιράκ, επειδή δεν θα λάμβανε την απαραίτητη πλειοψηφία.

    Η Γαλλία, η Γερμανία και η Ρωσία δεν επιθυμούν να γίνει ο πόλεμος και επιμένουν στο να τεθεί την Τετάρτη στο Συμβούλιο Ασφαλείας ένα χρονοδιάγραμμα αφοπλισμού του Ιράκ.

    Πάντως ερωτήματα εγείρονται για τη σκοπιμότητα αυτής της συνεδρίασης, αφού οι επιθεωρητές του ΟΗΕ έχουν ήδη αποχωρήσει από το Ιράκ.

    "Η διεθνής κοινότητα θέλει ειρήνη και όχι πόλεμο'' τονίζει η Κίνα, ενώ ο γάλλος πρόεδρος Σιράκ, δηλώνει ότι "η παγκόσμια κοινή γνώμη αντιτίθεται στο τελεσίγραφο πολέμου" προσθέτοντας ότι η Ουάσιγκτον φέρει βαριά ευθύνη.

    [08] Νέα παραίτηση από την κυβέρνηση Μπλερ

    18/3/2003 11:53:00 πμ

    Lord Hunt και Tony Blair

    Και δεύτερος στέλεχος της κυβέρνησης Μπλερ, ο υφυπουργός Υγείας, Λόρδος Χαντ υπέβαλε την παραίτηση του, εκφράζοντας την αντίθεσή του στην πολιτική του πρωθυπουργού αναφορικά με το ζήτημα του Ιράκ. ''Δεν υποστηρίζω αυτές τις ενέργειες (στο θέμα του Ιράκ) και θα ήταν υποκριτικό να παραμείνω στην κυβέρνηση'', δήλωσε στο BBC ο λόρδος Φίλιπ Χαντ, αιτιολογώντας την παραίτησή του. Είχε προηγηθεί η παραίτηση του Ρόμπιν Κουκ τη Δευτέρα, ενώ την απόφαση της να παραμείνει στη βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε η υπουργός Διεθνούς Ανάπτυξης, Κλερ Σορτ. Την ίδια ώρα επίσημο αίτημα της κυβέρνησης Μπλερ για έγκριση του τελεσίγραφου προς το Ιράκ κατέθεσε στο κοινοβουλιο που θα συνεδριασει εκτακτως σημερα, ο υπουργός Εξωτερικών Τζακ Στρο.

    Η Σόρτ είχε δηλώσει ότι θα παραιτηθεί εάν η Βρετανία συμμετάσχει σε πόλεμο εναντίον του Ιράκ χωρίς εξουσιοδότηση του Συμβουλίου Ασφαλείας. Η απόφαση της Κλερ Σορτ θα ανακουφίσει τον Βρετανό πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ καθώς προσπαθεί να διατηρήσει την ενότητα της κυβέρνησης και του κόμματός του για τη στήριξη της συμπαράταξής του με την φιλοπόλεμη πολιτική της Ουάσινγκτον.

    [09] Προβληματισμός στην Τουρκία για την παροχή διευκολύνσεων

    18/3/2003 10:53:00 πμ

    Αισιόδοξος ότι υπάρχουν δυνατότητες να επιτευχθεί συμφωνία με τις ΗΠΑ για να την παροχή διευκολύνσεων στις αμερικανικές δυνάμεις ενόψει των επιχειρήσεων στο Ιράκ, δήλωσε ο υπουργός Προεδρίας της Τουρκίας, Αλί Μπαμπατσάν. Σε συνέντευξή του στο CNN Turk, ο Tούρκος υπουργός δεν διευκρίνισε, εάν αναφέρεται στις πτήσεις αμερικανικών αεροσκαφών πάνω από την Τουρκία, ή στην ανάπτυξη χερσαίων δυνάμεων στο τουρκικό έδαφος, απ' όπου θα προωθηθούν στο "βόρειο μέτωπο" του Ιράκ. Διπλωματικές πηγές ανέφεραν πάντως ότι το πιο πιθανό είναι να επιτρέψει η Τουρκία τις πτήσεις αμερικανικών αεροσκαφών από τον τουρκικό εναέριο χώρο και όχι και την παράλληλη ανάπτυξη χερσαίων δυνάμεων.

    Κρίσιμη συνεδρίαση

    Η τουρκική κυβέρνηση ''συνεδριάζει επειγόντως'' σήμερα για να εξετάσει τα επόμενα βήματα που θα γίνουν στο θέμα αυτό, όπως δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Αμπντουλατίφ Σενέρ. Ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Τακάν Ιλντέμ δήλωσε εξάλλου ότι η χώρα καλείται να λάβει ''επείγουσες αποφάσεις'' αναφορικά με την ιρακινή κρίση.

    [10] Έφυγαν και οι τελευταίοι επιθεωρητές από το Ιράκ

    18/3/2003 11:47:00 πμ

    Εγκατέλειψαν το πρωί της Τρίτης και οι τελευταίοι επιθεωρητές τη Βαγδάτη με αεροσκάφος που έχει προορισμό τη Λάρνακα. "Είναι λυπηρό αλλά πρέπει να φύγουμε" είχε δηλώσει νωρίτερα εκπρόσωπος τους. Το Ιράκ κατηγόρησε το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Κόφι Αναν ότι "υπέκυψε εντελώς" στις πιέσεις των ΗΠΑ, αποσύροντας τους επιθεωρητές και το προσωπικό των άλλων αποστολών από το Ιράκ, ενώ χαρακτήρισε την αποχώρηση των επιθεωρητών ως ενέργεια "που διευκολύνει την έναρξη στρατιωτικής επίθεσης από τα σύνορα Ιράκ-Κουβέιτ". Στις επτά το απόγευμα αναχωρεί αεροπορικώς για την Ιταλία το τμήμα της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ στα σύνορα Ιράκ-Κουβέιτ όπου υπηρετούν και τρεις Έλληνες Κυανόκρανοι. Να σημειωθεί ότι άλλοι επτά Έλληνες Κυανόκρανοι βρίσκονται στα σύνορα Ιράκ-Τουρκίας.

    Από το Ιράκ αναχωρούν επίσης κάποιοι ξένοι διπλωμάτες και δημοσιογράφοι. Την ίδια ώρα οι κάτοικοι της Βαγδάτης συγκεντρώνουν τρόφιμα στα σπίτια τους, περιμένοντας την επίθεση, ενώ οι Κούρδοι του Ιράκ εγκαταλείπουν τις εστίες τους και καταφεύγουν στα βουνά.

    [11] Έτοιμοι για μάχη 255.000 στρατιώτες

    18/3/2003 2:32:00 πμ

    Στους 255.000 άνδρες, έχει φθάσει η συνολική δύναμη των αμερικανικών στρατευμάτων που έχουν συγκεντρωθεί προ των πυλών του Ιράκ. Σύμφωνα με πηγή του αμερικανικού πενταγώνου, περίπου 235.000 στρατιώτες σταθμεύουν στην περιοχή του Κόλπου και 20.000 στην Ευρώπη, έτοιμοι να επιτεθούν στο Ιράκ, ενώ 150.000 σταθμεύουν στο Κουβέιτ. Στο Εμιράτο αυτό, απ' όπου πρόκειται να ξεκινήσει ο μεγάλος όγκος της χερσαίας επιχείρησης κατά της Βαγδάτης, βρίσκονται επίσης 25.000 βρετανοί στρατιώτες. Επίσης 48.000 ναυτικοί και πεζοναύτες βρίσκονται στα πολεμικά πλοία που ναυλοχούν στον Κόλπο και την Ερυθρά Θάλασσα, ενώ 10.000 άνδρες έχουν αναπτυχθεί στη Σαουδική Αραβία, 8.000 στο Κατάρ, 5.000 στο Μπαχρέιν και 5.000 στην Τουρκία.

    [12] Ανήσυχη η αγορά λόγω επικείμενης επίθεσης στο Ιράκ

    18/3/2003 9:28:00 πμ

    Έντονη είναι η ανησυχία εργοδοτών και εργαζομένων για τις επιπτώσεις στην οικονομία από τον επερχόμενο πόλεμο. Την ανάγκη να ληφθούν μέτρα για την τροφοδοσία της αγοράς με καύσιμα επεσήμανε ο υπουργός Ανάπτυξης Ακης Τσοχατζόπουλος, κατά την παρουσίαση που έγινε τη Δευτέρα της μελέτης της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου για την εξέλιξη των μεγεθών του εμπορίου το 2002. Ο υπουργός συμφώνησε ότι οι διεθνείς εξελίξεις θα οδηγήσουν σε αύξηση του κόστους παραγωγής προϊόντων και υπηρεσιών και επεσήμανε την σημασία της συνεργασίας του εμπορίου με τη βιομηχανία για την ανάπτυξή τους.

    [13] Κίνητρα για παραμονή ηλικιωμένων στην εργασία

    18/3/2003 9:10:00 πμ

    Χρήση των αποθεματικών των ταμείων αλλά και κίνητρα παραμονής των ηλικιωμένων στην εργασία προτείνουν οι υπουργοί Οικονομίας και Εργασίας με επιστολή τους προς τον πρωθυπουργό. Ενόψει του εαρινού Συμβουλίου Κορυφής προτείνουν τέσσερα μέτρα πολιτικής για τις συντάξεις ώστε να διασφαλισθεί το κοινωνικό κεκτημένο στην Ευρώπη. Μεταξύ άλλων, και τη θέσπιση κινήτρων μη πρόωρης συνταξιοδότησης, ευελιξία στις προσλήψεις και απολύσεις καθώς και ενίσχυση των επικουρικών και συμπληρωματικών συντάξεων ώστε να ελαφρυνθούν τα ταμεία κύριας σύνταξης

    [14] ''Απογοήτευσε'' τους θαυμαστές της η Μινόγκ

    18/3/2003 10:46:00 πμ

    "Τρέμω την πασαρέλα". Μ' αυτή τη δήλωση η διάσημη "βασίλισσα της ποπ", Κάιλι Μινόγκ, απογοήτευσε δεκάδες φωτογράφους, οι οποίοι βρέθηκαν στην επίσημη έναρξη της Εβδομάδας Μόδας της Μελβούρνης, ελπίζοντας να τη δουν να λανσάρει η ίδια τη νέα συλλογή των σέξι εσωρούχων της, που φέρουν την επωνυμία "Love Kylie". Η Κάιλι, η οποία μονοπωλεί το ενδιαφέρον στην Εβδομάδα Μόδας, εμφανίστηκε με ένα όμορφο παστέλ δαντελωτό φόρεμα και πίσω της δεκάδες μοντέλα παρουσίαζαν τα σέξι εσώρουχά της, που κατασκευάζει η εταιρία Holeproof. Πάντως, στις γιγαντοοθόνες, φωτογράφοι και κοινό απολάμβαναν βίντεο κλιπ με τη Μινόγκ σε τολμηρές πόζες και ακόμη πιο τολμηρά εσώρουχα.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 18 March 2003 - 10:05:16 UTC