Read about The Loizidou vs Turkey Case of the European Court of Human Rights (18 December, 1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-03-16

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ανεστάλη η 24ωρη απεργία στον ΗΣΑΠ
  • [02] Οχι σε ΝΑΤΟϊκό λίμανι, λένε οι κάτοικοι της Καβάλας
  • [03] Οξεία κριτική Καραμανλή για οικονομική πολιτική
  • [04] Η Κυριακή της Ορθοδοξίας
  • [05] Ο Ζόραν Ζίβκοβιτς διάδοχος του Ζόραν Τζίντζιτς
  • [06] Φόβοι των ΗΠΑ για τρομοκρατικό χτύπημα στο Ντουμπάι
  • [07] Ο Ουέν Ζιαμπάο, νέος πρωθυπουργός της Κίνας
  • [08] Αιματηρή επίθεση ενόπλων στο Κασμίρ
  • [09] Πακιστάν: Προεδρικό διάταγμα απελευθέρωσης κρατουμένων
  • [10] Οδηγία της Γερμανίας στους υπηκόους της στο Ιράκ
  • [11] Εκκληση του Πάπα για ειρήνη στο Ιράκ
  • [12] Εκτός μεταλλίων Ξάνθου και Πιλάτου
  • [13] Αγγλικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου
  • [14] Σε ετοιμότητα το Υπ. Υγείας για τα κρούσματα πνευμονίας
  • [15] Συναγερμός της ΠΟΥ για θανατηφόρο ιό

    [01] Ανεστάλη η 24ωρη απεργία στον ΗΣΑΠ

    16/3/2003 2:01:00 μμ

    Κανονικά θα λειτουργήσει αύριο ο ηλεκτρικός σιδηρόδρομος, καθώς ανεστάλη η προγραμματισμένη 24ωρη των οδηγών, μετά από απόφαση της έκτακτης συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου του σωματείου τους. Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη το Πρωτοδικείο Πειραιά, στο οποίο προσέφυγε η διοίκηση των ΗΣΑΠ, κήρυξε παράνομη την απεργία.

    Οι εργαζόμενοι θα συναντηθούν την Τρίτη με τη διοίκηση των ΗΣΑΠ, προκειμένου να συζητήσουν τα αιτήματά τους, το κυριότερο εκ των οποίων είναι η υπογραφή νέας συλλογικής σύμβασης εργασίας.

    [02] Οχι σε ΝΑΤΟϊκό λίμανι, λένε οι κάτοικοι της Καβάλας

    16/3/2003 5:58:00 μμ

    φωτό Αρχείου

    Δεύτερη μεγάλη συγκέντρωση κατά της δημιουργίας ΝΑΤΟϊκού λιμανιού στον όρμο των Ελευθερών Παγγαίου Καβάλας πραγματοποίησαν το απόγευμα του Σαββάτου λαός, αρχές και φορείς από πολλές περιοχές του νομού Καβάλας. Η συγκέντρωση έγινε στην κεντρική πλατεία της Νέας Περάμου και ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Νίκος Γιαννέλιας ενημέρωσε τους συγκεντρωθέντες για τα αποτελέσματα της σύσκεψης που έγινε την περασμένη Πέμπτη στο υπουργείο Αμυνας με τη συμμετοχή των αρχών της Καβάλας και των Ελευθερών, αλλά και μελών της ΣΕΑ.

    Θα συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις

    Στη σύσκεψη αυτή προήδρευσε ο υφυπουργός Αμυνας Λουκάς Αποστολίδης, ο οποίος με δηλώσεις του δεσμεύτηκε να έρθει στην Καβάλα μέσα στις επόμενες μέρες και να συζητήσει με το λαό και τις αρχές για το αν επιθυμούν ή όχι να γίνει το λιμάνι αυτό στις Ελευθερές.

    Ο ίδιος τόνισε πως αν υπάρξει αρνητική θέση του καβαλιώτικου πληθυσμού για την μεγάλη αυτή λιμενική εγκατάσταση, τότε θα ζητήσει τη ματαίωση του έργου και θα επιστρέψει τα χρήματα (13 δισ. δρχ.) στην Ατλαντική Συμμαχία. Για το πρόβλημα που θα προκύψει από την τυχόν δημιουργία του λιμανιού αυτού μίλησαν και άλλα άτομα στο συλλαλητήριο της Νέας Περάμου.

    Αποφασίστηκε να συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις μέσα σε νόμιμα πλαίσια μέχρι να πειστεί το ΥΠΕΘΑ, αλλά και το ΝΑΤΟ ότι η περιοχή της Περάμου δεν προσφέρεται για τέτοιες εγκαταστάσεις, παρά μόνο για έργα τουριστικής ανάπτυξης τα οποία βάσει μελετών που έχουν γίνει θα χρηματοδοτηθούν από το πρόγραμμα Natura μέσω της ΕΕ.

    Αυτοκινητοπομπή διαμαρτυρίας

    Στο συλλαλητήριο πήραν μέρος και εκπαιδευτικοί από τη Θεσσαλονίκη οι οποίοι δήλωσαν έμπρακτα τη συμπαράστασή τους στον αγώνα που κάνουν οι κάτοικοι της περιοχής Ελευθερών κατά του ΝΑΤΟϊκού αυτού λιμανιού. Εξάλλου αυτοκινητοπομπή διαμαρτυρίας ενάντια στην κατασκευή αυτών των λιμενικών εγκαταστάσεων ξεκίνησε από την Καβάλα και συγκεκριμένα από το δημοτικό κήπο της πόλης και κατέληξε στη Νέα Πέραμο όπου συμμετείχαν πολλά άτομα στο συλλαλητήριο που έγινε στην περιοχή αυτή. Την εκδήλωση της αυτοκινητοπομπής διοργάνωσε το Κοινωνικό Φόρουμ Καβάλας.

    Τέλος το Φόρουμ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει μεταξύ άλλων ότι τάσσεται ενάντια σε κάθε καινούργια ΝΑΤΟϊκή βάση, ζητά να κλείσουν όλες οι στρατιωτικές βάσεις και να μην παρασχεθεί από τη χώρα μας καμιά διευκόλυνση στον πόλεμο των Αμερικανών κατά του Ιράκ. Τονίζει τέλος πως αν γίνει το ΝΑΤΟϊκό λιμάνι στη Νέα Πέραμο οι συνέπειες για τους κατοίκους ολόκληρης της περιοχής αυτής θα είναι πολλές και μεταξύ άλλων χτύπημα του τουρισμού, κίνδυνοι από την αύξηση της εγκληματικότητας, υποβάθμιση του περιβάλλοντος, οικολογική καταστροφή από λύματα και πετρελαιοειδή που θα ρίχνονται στη θάλασσα από τους ανεφοδιασμούς πλοίων κλπ.

    [03] Οξεία κριτική Καραμανλή για οικονομική πολιτική

    16/3/2003 3:41:00 μμ

    Σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση για την οικονομική πολιτική εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, μιλώντας το πρωί σε συνδιάσκεψη Γυναικών του κόμματός του σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας. Ο κ. Καραμανλής, αναφέρθηκε και στο θέμα του επικείμενου πολέμου στο Ιράκ, καλώντας την κυβέρνηση σε συνεννόηση με τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να πάρει μέτρα, προκειμένου να μην υπάρξει κύμα νέων μεταναστών στην Ελλάδα.

    Η ΝΔ επεξεργάζεται ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης κατά της διαφθοράς και της διαπλοκής

    Ο κ. Καραμανλής μίλησε για διαφθορά, αδιαφάνεια και σήψη στο Δημόσιο βίο και αναφέρθηκε στο κτηματολόγιο, τις περίεργες αλλαγές, όπως τις χαρακτήρισε, στα έργα του Κηφισού και τις καθιζήσεις στις εθνικές οδούς, σημειώνοντας ότι αυτοί που κυβερνούν απαιτούν σιωπή για όλα, ενώ μοιράζουν έργα σε πέντε επιχειρηματίες καταστρέφοντας τις υπόλοιπες επιχειρήσεις.

    Ο πρόεδρος της ΝΔ αναφέρθηκε στην υπόθεση προμήθειας αρμάτων από τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις σημειώνοντας ότι αλλοδαπές εταιρίες συγκρούονται στη δικαιοσύνη για μίζες που είχαν συμφωνήσει από το 1999 τρία χρόνια πριν την υπογραφή των συμβάσεων. Κάτω από τις σκιές αυτές, τόνισε ο κ. Καραμανλής, είναι αδιανόητο να προχωρήσει η υπογραφή τής σύμβασης, ενώ ανακοίνωσε ότι το κόμμα του επεξεργάζεται ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης κατά της διαφθοράς και της διαπλοκής.

    Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο κ. Καραμανλής προειδοποίησε την Αγκυρα ότι ή θα πρέπει να συμβάλλει στην επίλυση του πολιτικού προβλήματος ή θα είναι υπόλογη για την κατοχή ευρωπαϊκού εδάφους.

    Παράλληλα, άφησε αιχμές κατά του πρωθυπουργού λέγοντας ότι είναι λάθος η αντίληψη που είχαν ότι το σχέδιο Ανάν αποτελεί την τελευταία ευκαιρία. Ο κ. Καραμανλής ανέφερε ότι πρέπει να συνεχιστούν οι προσπάθειες για να πέσει το τελευταίο τείχος του αίσχους που διχοτομεί το Ευρωπαϊκό έδαφος.

    Ο πρόεδρος της ΝΔ εκτίμησε ότι το κυβερνών κόμμα θα χρησιμοποιήσει κάθε μέσο για να πλήξει την πορεία της παράταξής του, σημειώνοντας ότι κάθε απελπισμένη κίνηση θα αποβαίνει σε βάρος τους. Επίσης, τόνισε ότι οι μεθοδεύσεις που ακολουθεί η κυβέρνηση για να γαντζωθεί στην εξουσία αποβαίνει σε βάρος του τόπου.

    Οι κορυφαίοι της κυβέρνησης, είπε, βρίσκονται σε αγώνα δρόμου για τη διαδοχή, ενώ ο πρωθυπουργός επεξεργάζεται σενάρια για την αντιμετώπιση του πολιτικού προβλήματος του και δεν τολμά ούτε μπορεί να πετύχει συντονισμό της κυβέρνησής του.

    Η Γραμματέας Γυναικών της ΝΔ, Φ. Π. Πετραλιά τόνισε ότι οι Ελληνίδες βρίσκονται αντιμέτωπες με την ακρίβεια, αμοίβονται λιγότερο από τους άνδρες ενώ οι άνεργες είναι υπερδιπλάσιες των ανδρών.

    Πρωτόπαπας: ''Η κυβέρνηση λαμβάνει όλα τα αναγκαία μέτρα''

    Για ανεύθυνη στάση που επιλέγει και πάλι, σε μια ιδιαίτερα ευαίσθητη, λόγω της κρίσης στο Ιράκ, για την οικονομία περίοδο, κατηγόρησε τον πρόεδρο της ΝΔ Κώστα Καραμανλή, ο υπουργός Τύπου και κυβερνητικός εκπρόσωπος.

    Ο κ. Πρωτόπαπας, σχολιάζοντας την ομιλία του κ. Καραμανλή, δήλωσε ότι "η κυβέρνηση λαμβάνει όλα τα αναγκαία μέτρα και σ' αυτές τις συνθήκες και με υπευθυνότητα διασφαλίζει την ομαλή εξέλιξη, τη σταθερότητα και τα συμφέροντα του πολίτη. Και ο κ. Πρωτόπαπας κατέληξε: "εάν επίσης η ΝΔ θέλει να ανακαλύψει τη διαπλοκή, ας κοιτάξει το είδωλό της στον καθρέφτη".

    [04] Η Κυριακή της Ορθοδοξίας

    16/3/2003 3:24:00 μμ

    Με λαμπρότητα γιόρτασε σήμερα ο Ορθόδοξος κόσμος την Κυριακή της Ορθοδοξίας. Η Ορθόδοξη εκκλησία τιμά κάθε χρόνο, την ιστορική ημέρα και την απόφαση της 7ης Οικουμενικής Συνόδου να αναστηλωθούν οι εικόνες στις εκκλησίες μετά από εικονομαχία 100 ετών. Στο Φανάρι, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος χοροστάτησε το πρωί σε πανηγυρική Θεία Λειτουργία στο ναό του Αγίου Γεωργίου.

    Καλλιτεχνικές εκδηλώσεις

    Εκατοντάδες προσκυνητές από την Ελλάδα και άλλες χώρες, παρακολούθησαν την πανηγυρική Θεία Λειτουργία, στην οποία παρέστησαν ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος, ο υφυπουργός Αμυνας Λάζαρος Λωτίδης και ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη Πάνος Καλογερόπουλος. Αμέσως μετά, ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος και οι επίσκοποι λιτάνευαν τις εικόνες στον περίβολο του ναού.

    Την Κυριακή της Ορθοδοξίας στο Φανάρι λάμπρυναν φέτος δυο μεγάλες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις.

    Η έκθεση ζωγραφικής του Κώστα Τσόκλη και η συναυλία του Διονύση Σαββόπουλου.

    Ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος μετέβη στην Κωνσταντινούπολη μαζί με δεκάδες καλλιτέχνες και διανοούμενους που θέλησαν να τιμήσουν τις εκδηλώσεις. "Γιορτάζουμε αυτή τη φορά τη γιορτή της Ορθοδοξίας εδώ, στην Κωνσταντινούπολη, στο κέντρο της Ορθοδοξίας, με τις ευλογίες του Οικουμενικού Πατριάρχη, συνδυάζοντας την παράδοση με το σύγχρονο ελληνικό πολιτισμό", είπε ο κ. Βενιζέλος.

    Στον μητροπολιτικό ναό, τα μέλη της Ιεράς Συνόδου, προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Χριστόδουλου, τέλεσαν τη λειτουργία, ενώ στη δοξολογία παρέστησαν ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος, ο υπουργός Παιδείας Πέτρος Ευθυμίου, υπουργοί, βουλευτές από όλα τα κόμματα, εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων, των δικαστικών, των σωμάτων ασφαλείας, καθώς και πλήθος πιστών.

    Ο υπουργός Παιδείας, στο τέλος της δοξολογίας, μίλησε για τους δεσμούς που συνδέουν την Εκκλησία με την Πολιτεία, ενώ ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Γιώργος Καλός, μίλησε μεταφορικά αναφερόμενος στην ανάγκη αναστήλωσης στην εποχή μας.

    Το μεσημέρι, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, όπως κάθε χρόνο, παρέθεσε γεύμα στα μέλη της Ιεράς Συνόδου, που μετέβησαν στο Προεδρικό Μέγαρο, με επικεφαλής τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Χριστόδουλο.

    [05] Ο Ζόραν Ζίβκοβιτς διάδοχος του Ζόραν Τζίντζιτς

    16/3/2003 4:12:00 μμ

    Ο Ζόραν Ζίβκοβιτς, αντιπρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος (DS), εξελέγη επίσημα από τη διεύθυνση του κόμματος ως διάδοχος του πρωθυπουργού Ζόραν Τζίντζιτς, ο οποίος δολοφονήθηκε την Τετάρτη στο Βελιγράδι. Η απόφαση του Δημοκρατικού Κόμματος θα πρέπει να επικυρωθεί από το κοινοβούλιο της Σερβίας, του οποίου σύνοδος αναμένεται στη διάρκεια της προσεχούς εβδομάδας.

    Η διεύθυνση του κόμματος αποφάσισε κατά πλειοψηφία ότι ο Ζίβκοβιτς, δεύτερος στην ιεραρχία του DS, θα ηγηθεί του κόμματος έως τις εσωκομματικές εκλογές που προβλέπονται για την προσεχή χρονιά.

    Ο Ζίβκοβιτς 42 ετών, κατάγεται από τη Νις (230 χλμ νότια του Βελιγραδίου), τρίτη σε μέγεθος πόλη της Σερβίας.

    [06] Φόβοι των ΗΠΑ για τρομοκρατικό χτύπημα στο Ντουμπάι

    16/3/2003 4:04:00 μμ

    Η πρεσβεία των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα προειδοποίησε τους Αμερικανούς υπηκόους για μια "πιθανή" τρομοκρατική επίθεση στο Ντουμπάι, τουριστικό κέντρο της περιοχής του Κόλπου. "Η αποστολή των ΗΠΑ στην περιοχή έχει ενδείξεις για πιθανή τρομοκρατική επίθεση κατα νυχτερινών κέντρων στο Ντουμπάι. Οι Αμερικανοί στο Ντουμπάι καλούνται να αποφεύγουν αυτά τα μέρη", αναφέρεται στην οδηγία προς τους Αμερικανούς υπηκόους χωρίς να δίνονται άλλες λεπτομέρειες.

    [07] Ο Ουέν Ζιαμπάο, νέος πρωθυπουργός της Κίνας

    16/3/2003 12:11:00 μμ

    Η λαϊκή εθνοσυνέλευση της Κίνας εξέλεξε τον Ουέν Ζιαμπάο πρωθυπουργό της χώρας, ο οποίος καλείται τώρα να αντιμετωπίσει ιδιαίτερα σημαντικά προβλήματα, όπως ένα ασθενές τραπεζικό σύστημα κι ένα διευρυνόμενο χάσμα πλουσίων-φτωχών. Ο Ουέν εξελέγη με 2.096 ψήφους πρωθυπουργός της Κίνας, ενώ υπήρξαν τρεις βουλευτές που καταψήφισαν την υποψηφιότητά του και 16 που απείχαν της ψηφοφορίας.

    Δύσκολο το έργο που αναλαμβάνει

    Ο 60χρονος Ουέν αντικαθιστά τον Ζου Ρονγκζί, ο οποίος οδήγησε την Κίνα σε καπιταλιστικού τύπου μεταρρυθμίσεις, αλλά άφησε σημαντικά προβλήματα άλυτα.

    Ως πρωθυπουργός, καλείται να διαχειρισθεί την έκτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, η οποία συνέχισε την ανάπτυξή της με 8% αύξηση του ΑΕΠ τον περασμένο χρόνο.

    Ο ''συμβιβαστικός'' Ουέν, πρώην γεωλόγος του οποίου η ευφυΐα και η πίστη τον βοήθησαν να ανέβει τα σκαλιά της κομματικής ιεραρχίας, θα πρέπει να πάρει σκληρές αποφάσεις. Τα επισφαλή δάνεια των τραπεζών απειλούν να προκαλέσουν αναστάτωση, οι κρατικές βιομηχανίες απολύουν εκατομμύρια εργαζόμενους, ενώ πολλοί εργαζόμενοι δεν λαμβάνουν συντάξεις και επιδόματα ανεργίας. Αυτά τα προβλήματα έχουν ήδη πυροδοτήσει μαζικές διαδηλώσεις, ειδικά στα βορειοανατολικά τμήματα της χώρας.

    [08] Αιματηρή επίθεση ενόπλων στο Κασμίρ

    16/3/2003 12:07:00 μμ

    Έντεκα Ινδοί αστυνομικοί βρήκαν το θάνατο και πέντε ακόμη τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας του Σαββάτου σε μια επίθεση ενόπλων εναντίον αστυνομικού τμήματος. Εκπρόσωπος της αστυνομίας του Ινδικού Κασμίρ απέδωσε την επίθεση στους Ισλαμιστές αντάρτες. Εκπρόσωπος της εξτρεμιστικής οργάνωσης Τζαμάιτ-ουλ-Μουτζαχεντίν ανέλαβε την ευθύνη της επίθεσης. Υπενθυμίζεται ότι τουλάχιστον 12 ένοπλες ισλαμικές αυτονομιστικές οργανώσεις δρουν στην περιοχή.

    [09] Πακιστάν: Προεδρικό διάταγμα απελευθέρωσης κρατουμένων

    16/3/2003 11:44:00 πμ

    Ο πρόεδρος του Αφγανιστάν Χαμίντ Καρζάι υπέγραψε διάταγμα, το οποίο επιτρέπει να απελευθερωθούν όλοι οι Πακιστανοί που κρατούνται τουλάχιστον εδώ και ένα χρόνο στις φυλακές του Αφγανιστάν με την κατηγορία ότι πολέμησαν στο πλευρό της αλ-Κάιντα ή των Ταλιμπάν, ανακοίνωσε ο πρεσβευτής του Πακιστάν στην Καμπούλ, Ρουστάμ Σαχ Μοχμάντ.

    [10] Οδηγία της Γερμανίας στους υπηκόους της στο Ιράκ

    16/3/2003 4:07:00 μμ

    Το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε σήμερα όλους τους Γερμανούς που βρίσκονται στο Ιράκ να εγκαταλείψουν τη χώρα αμέσως και δήλωσε ότι θα κλείσει την πρεσβεία του στην Βαγδάτη όταν όλοι οι Γερμανοί θα έχουν εγκαταλείψει το Ιράκ. "Οι Γερμανοί που βρίσκονται στο Ιράκ καλούνται να εγκαταλείψουν τη χώρα αμέσως", αναφέρει στην ανακοινωσή του το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών.

    [11] Εκκληση του Πάπα για ειρήνη στο Ιράκ

    16/3/2003 1:59:00 μμ

    Φωτό Αρχείου

    Ο Πάπας Ιωάννης Παύλος απήυθυνε μια από τις ισχυρότερες εκκλήσεις του για μιαν ειρηνική λύση στη ιρακινή κρίση, προειδοποιώντας για "τρομακτικές συνέπειες" αν ξεσπάσει πόλεμος στο Ιράκ. "Οι πολιτικοί ηγέτες της Βαγδάτης έχουν επείγον καθήκον να συνεργαστούν πλήρως με τη διεθνή κοινότητα, για να εξαλειφθεί κάθε κίνητρο για μια ένοπλη επίθεση", σημείωσε ο Ποντίφικας στην εβδομαδιαία του ομιλία στην πλατεία του Αγίου Πέτρου.

    Υπάρχει χρόνος για διαπραγμάτευση

    "θα ήθελα όμως να υπενθυμίσω στις χώρες-μέλη του ΟΗΕ, και ειδικότερα σε αυτές που απαρτίζουν το Συμβούλιο Ασφαλείας, οτι η χρήση της βίας αποτελεί την τελευταία καταφυγή", τόνισε ο 82χρονος Πάπας.

    "Για το λόγο αυτό, και επειδή οι συνέπειες μιας διεθνούς στρατιωτικής επιχείρησης για τον λαό του Ιράκ θα είναι τρομακτικές... λέω σε όλους: υπάρχει ακόμη χρόνος για διαπραγμάτευση, υπάρχει ακόμη χώρος για την ειρήνη".

    [12] Εκτός μεταλλίων Ξάνθου και Πιλάτου

    16/3/2003 5:26:00 μμ

    φωτό Αρχείου

    Μακριά από τα μετάλλια έμειναν η Νίκη Ξάνθου και η Στέλλα Πιλάτου στον τελικό του μήκους, στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα κλειστού στίβου του Μπέρμιγχαμ. Οι δύο Ελληνίδες σημείωσαν την ίδια επίδοση (6.47μ.) και έμειναν στην πέμπτη και την έκτη θέση αντίστοιχα, καθώς η Ξάνθου είχε καλύτερο δεύτερο άλμα από την Πιλάτου, η οποία μάλιστα έκανε τέσσερα άκυρα. Νικήτρια του αγωνίσματος αναδείχθηκε η Ρωσίδα Τατιάνα Κότοβα με 6.84μ.

    [13] Αγγλικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου

    16/3/2003 8:21:00 μμ

    φωτό Αρχείου

    Σε αγώνες για την 30η ημέρα της Πρέμιερ Λιγκ, σημειώθηκαν τα αποτελέσματα:

    Αστον Βίλα - Μάντσεστερ Γ. 0-1

    Μπλάκμπερν-Αρσεναλ 2-0

    Τσάρλτον-Νιούκαστλ 0-2

    Εβερτον-Γουέστ Χαμ 0-0

    Φούλαμ-Σαουθάμπτον 2-2

    Λιντς-Μίντλεσμπρο 2-3

    Σάντερλαντ-Μπόλτον 0-2

    Μάντσεστερ Σίτι-Μπέρμιγχαμ 1-0

    Τότεναμ-Λίβερπουλ 2-3

    Γουέστ Μπρομ-Τσέλσι 0-2

    Βαθμολογία (Σε 30 αγώνες)

    Αρσεναλ 63

    Μάντσεστερ Γ. 61

    Νιούκαστλ 58

    Τσέλσι 51

    Εβερτον 50

    Λίβερπουλ 46

    Μπλάκμπερν 46

    Τσάρλτον 45

    Σαουθάμπτον 43

    Τότεναμ 43

    [14] Σε ετοιμότητα το Υπ. Υγείας για τα κρούσματα πνευμονίας

    16/3/2003 3:03:00 μμ

    Το υπουργείο Υγείας μετά από την επείγουσα ανακοίνωση του ΠΟΥ για τα κρούσματα της ασυνήθιστης μορφής πνευμονίας, συνεδρίασε το πρωί υπό την προεδρία του υπουργού Κώστα Στεφανή, προκειμένου να λάβει μέτρα στην περίπτωση που παρουσιαστεί κάποιο κρούσμα στη χώρα μας. Μετά τη συνεδρίαση το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι δεν έχει αναφερθεί κανένα περιστατικό στη χώρα μας.

    Αποφυγή ταξιδιών στη νοτιανατολική Ασία

    Η επιδημιολογική εστία του συνδρόμου της άτυπης πνευμονίας βρίσκεται σε χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας (Κίνα, Χόνγκ Κονγκ, Ινδονησία, Φιλιππίνες, Σιγκαπούρη, Ταϋλάνδη, Βιετνάμ).

    Τα περιστατικά που έχουν αναφερθεί από άλλες χώρες είναι σποραδικά και σχετίζονται με ταξίδια στη νοτιοανατολική Ασία ή με επαφή με άτομα που έχουν εκδηλώσει τη νόσο.

    Ωστόσο, το Εθνικό Σύστημα Υγείας της χώρας μας είναι σε πλήρη ετοιμότητα για την επιδημιολογική επιτήρηση και διάγνωση της νόσου, ενώ έχουν δοθεί οδηγίες στους αρμόδιους υγειονομικούς φορείς για την αντιμετώπιση περιστατικών, εφόσον αυτά παρουσιαστούν.

    Επίσης το υπουργείο Υγείας μέσω του Κέντρου Ελέγχου Ειδικών Λοιμώξεων (ΚΕΕΛ) είναι σε συνεχή επαφή με τους αρμόδιους Διεθνείς Οργανισμούς και Υπηρεσίες και ενημερώνεται συνεχώς για την εξέλιξη και αντιμετώπιση του προβλήματος.

    Παράλληλα, συνιστά, σύμφωνα με οδηγίες Διεθνών Οργανισμών, την αναβολή των μη αναγκαίων ταξιδιών, στις ενδημικές περιοχές της νοτιοανατολικής Ασίας. Εάν όμως καταστεί αναγκαίο να ταξιδέψουν στις χώρες αυτές θα πρέπει να αποφύγουν την επαφή με άτομα που έχουν εκδηλώσει τη νόσο.

    [15] Συναγερμός της ΠΟΥ για θανατηφόρο ιό

    16/3/2003 11:59:00 πμ

    Απειλή για την παγκόσμια υγεία χαρακτηρίζει η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας μυστηριώδη ασθένεια του αναπνευστικού συστήματος η οποία, μέχρι στιγμής, έχει προκαλέσει εννέα θανάτους σε διάφορες περιοχές του πλανήτη. Τα συμπτώματα του ιού είναι υψηλός πυρετός, βήχας και δύσπνοια. Εκατοντάδες ασθενούν από τη νέα αυτή μορφή πνευμονίας στο Χονγκ Κονγκ, το Βιετνάμ, την Ταϊβάν και άλλες χώρες της Ασίας.

    Ασυνήθιστη μορφή πνευμονίας

    Οι πάσχοντες από μια ασυνήθιστη μορφή πνευμονίας αυξήθηκαν σε 16 στη Σιγκαπούρη, ενώ η μυστηριώδης θανάσιμη ασθένεια οδήγησε τις αρχές στη Γερμανία να θέσουν σε καραντίνα τους 150 επιβάτες ενός αεροσκάφους των Αερογραμμών της Σιγκαπούρης (SIA), στη Φρανκφούρτη.

    Στο αεροσκάφος επέβαινε ένας γιατρός, ο οποίος είχε τα συμπτώματα της ασθένειας, καθώς είχε περιθάλψει έναν ασθενή που έπασχε από την πνευμονία, στις αρχές Μαρτίου. Μάλιστα, θεωρείται ο πρώτος ασθενής στην Ευρώπη. Ο γιατρός, η σύζυγός του καθώς και μια γυναίκα γιατρός τέθηκαν σε απομόνωση στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Γκαίτε στην Φρανκφούρτη.

    Το γερμανικό υπουργείο Υγείας βρίσκεται "σε συνεχή επαφή με την ΠΟΥ, η οποία έχει λάβει 150 αναφορές σχετικά με την νέα αυτή μορφή πνευμονίας, που αποκαλεί "σύνδρομο οξύτατου αναπνευστικού", ή SARS.

    Οδηγία προς τους πολίτες

    Σύμφωνα με την εφημερίδα The Straits Times, οι θάνατοι που προκάλεσε η ασθένεια, για την οποία η ΠΟΥ εξέδωσε επείγουσα ανακοίνωση, είναι ένας στο Χονγκ Κονγκ, πέντε στην επαρχία Γκουανγκντόνγκ της Κίνας, δύο στον Καναδά και ένας στο Ανόι του Βιετνάμ.

    Πολλές χώρες έχουν εκδόσει οδηγίες προς τους πολίτες τους να αποφεύγουν να ταξιδεύσουν σε αυτές τις περιοχές, ωστόσο χιλιάδες ταξιδιώτες συνεχίζουν να κατευθύνονται σε αυτούς τους προορισμούς.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 16 March 2003 - 19:03:19 UTC