Read the CSCE Helsinki Act (1 August 1975) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-03-15

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ''ΟΧΙ στον πόλεμο''
  • [02] Εκτακτα κυκλοφοριακά μέτρα για τον ποδηλατικό αγώνα
  • [03] Εξαρθρώθηκε σπείρα σωματεμπόρων
  • [04] Χωρίς ηλεκτρικό σιδηρόδρομο τη Δευτέρα
  • [05] Νέο κύμα κακοκαιρίας από την Κυριακή
  • [06] Απαραίτητη η αποτροπή των διαφωνιών εντός της Ε.Ε
  • [07] Αντιπολεμικό μήνυμα των υπ. Αμυνας της Ε.Ε
  • [08] Μεξικό: Συνελήφθη ο επικεφαλής καρτέλ ναρκωτικών
  • [09] Εντείνονται οι προετοιμασίες
  • [10] Το Βερολίνο θα προσφέρει ''ιατρική βοήθεια'' στις ΗΠΑ
  • [11] Απόρρητη έκθεση για τη Βαγδάτη, αποκαλύπτει εφημερίδα
  • [12] Αναδρομικές αυξήσεις στους χαμηλοσυνταξιούχους
  • [13] Ο Φιλαθλητικός πρωταθλητής στο βόλλεϋ γυναικών
  • [14] Διπλή ελληνική παρουσία στον τελικό του μήκους
  • [15] Στα ημιτελικά των 60μ. πέρασε η Ρεντούμη
  • [16] Τα αποτελέσματα της Α΄εθνικής ποδοσφαίρου
  • [17] 1-0 ο Πανιώνιος επί της Ξάνθης
  • [18] Αποτελέσματα της Α1 ανδρών
  • [19] Εκτός τελικών Ρεντούμη - Εφεντάκη
  • [20] Αρχές Απριλίου ξεκινά η αναδιαμόρφωση του ''Καραϊσκάκη''
  • [21] Αποτέλεσματα της Β΄εθνικής

    [01] ''ΟΧΙ στον πόλεμο''

    15/3/2003 4:51:00 μμ

    Σε ειρηνικό και αντιπολεμικό κλίμα και με την παρουσία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων, που κυρίως περιφρουρούσαν την Αμερικανική Πρεσβεία, τη Βουλή και την Ηρ. Αττικού, ολοκληρώθηκε στις 3 μετά το μεσημέρι η αντιπολεμική πορεία, που ξεκίνησε δύο ώρες νωρίτερα, από τα Προπύλαια και το Σύνταγμα. Επίσης ειρηνικά έληξε και το αντιπολεμικό συλλαλητήριο που έγινε έξω από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας. Στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιήθηκαν τρεις πορείες ειρήνης.

    Εκδήλωση διαμαρτυρίας και στο Πεντάγωνο

    Μπροστά στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας η οργάνωση ''Συμμαχία -Σταματήστε τον πόλεμο'' με πανό, συνθήματα και ομιλίες ζήτησαν η Ελλάδα να μην έχει ''καμία συμμετοχή στον πόλεμο του Μπους, να κλείσουν τη Σούδα και να γυρίσουν πίσω οι φρεγάτες''.

    Με χάπενινγκ και ομάδες κρουστών υπό την διεύθυνση του Ν. Λιάντος και το ''Ηχόγραμμα'' οι διαδηλωτές έκλεισαν στις 2.30 θα κλείσουν τη Μεσογείων και περικύκλωσαν το Πεντάγωνο, σε ένα συμβολικό αποκλεισμό του.

    Πόλεμος κατά του πολέμου

    Τη συγκέντρωση της πλατείας Συντάγματος χαιρέτισαν εκπρόσωποι από το Ελληνικό Κοινωνικό Φόρουμ, την παγκόσμια πορεία Γυναικών, ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Παπασπύρου, εκπρόσωποι του Κοινωνικού Φόρουμ Ιταλίας, Γαλλίας, της Νεολαίας του Αριστερού κόμματος Τουρκίας.

    Οι ομιλητές υπογράμμισαν ότι ''μπορούμε να νικήσουμε τη συμμορία του πολέμου όλοι μαζί, με το πανανθρώπινο αίτημα μας και το μόνο πόλεμο που δεχόμαστε είναι αυτός κατά του πολέμου''. Υποστήριξαν ότι δεν χωράει καμία ουδετερότητα σ' αυτό τον πόλεμο και κάλεσαν την ελληνική κυβέρνηση να σταματήσει τις διευκολύνσεις απο τη βάση της Σούδας και να ζητήσει την επιστροφή των τριών φρεγατών απο τον Κόλπο. Επίσης κάλεσαν τον ΟΗΕ να μην πάρει καμία απόφαση νομιμοποίησης του πολέμου.

    Μεταξύ των συγκεντρωθέντων ήταν στελέχη του Συνασπισμού με επικεφαλής τον Νίκο Κωνσταντόπουλο, αντιπροσωπείες της ΓΚΡΙΝΠΙΣ, Γιατρών του Κόσμου, Συνδέσμου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου κλπ.

    Στα Προπύλαια μεταξύ των παρευρισκομένων είναι μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ με επικεφαλής τη γενική γραμματέα Α. Παπαρήγα και κάτω από το κεντρικό πανό της ΕΕΔΥΕ οι ομιλητές κ.κ Φωτόπουλος και Παντερέλης από το ΠΑΜΕ και τη "Δράση 2003", καθώς και ο Ν. Κατσαρός από το Δημόκριτο, που ζήτησαν από τον ελληνικό λαό να ''πάρει στα χέρια του την υπόθεση της ειρήνης και μαζί με όλο τον κόσμο να απαιτήσει και να πετύχει το σταμάτημα του πολέμου με ή χωρίς απόφαση του ΟΗΕ, να βγει η Ελλάδα από τον πόλεμο κλείνοντας τις βάσεις της Σούδας, να γυρίσει τις φρεγάτες και να μην δώσει διευκόλυνση στη μηχανή του πολέμου''.

    Οι ομιλητές ζήτησαν να μην στρατιωτικοποιηθεί η Ε.Ε και να μην γίνει ο ευρωστρατός που ''συγκροτείται από τους ευρωιμπεριαλιστές στο όνομα των αντιθέσεών τους με άλλα κέντρα''.

    Διαδηλώσεις σε Θεσσαλονίκη και Κύπρο

    Τρεις πορείες ειρήνης πραγματοποιήθηκαν νωρίς το μεσημέρι στη Θεσσαλονίκη.

    Συγκέντρωση στην κεντρική πύλη του Λιμανιού και πορεία ειρήνης προς το Αμερικανικό προξενείο πραγματοποίησαν από κοινού η Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη, το Βαλκανικό Αντινατοϊκό Κέντρο, η "Δράση: Θεσσαλονίκη 2003" και η Αντιπολεμική Επιτροπή Θεσσαλονίκης.

    Συγκέντρωση στο άγαλμα του Βενιζέλου και πορεία προς το Γ' Σώμα Στρατού μέσω της Αμερικάνικης πρεσβείας πραγματοποίησαν επίσης το Ελληνικό Κοινωνικό Φόρουμ και η Ενωση Δημοσιουπαλληλικών Οργανώσεων.

    Μια ακόμη συγκέντρωση στην Καμάρα πραγματοποίησαν το μεσημέρι τα μέλη Αντιεξουσιαστικών κινήσεων που στο μεταξύ έχουν συγκροτήσει πορεία στην Εγνατία οδό με κατεύθυνση το κτίριο του Αμερικανικού προξενείου στην οδό Τσιμισκή.

    Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις έχουν παραταχθεί στην είσοδο του εμπορικού κέντρου στην οδό Τσιμισκή όπου στεγάζεται το προξενείο των ΗΠΑ, για την αποφυγή εκτρόπων.

    Νωρίς το μεσημέρι στο μεταξύ, κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης τους στην πύλη του Λιμανιού οι διαδηλωτές τοποθέτησαν επιτύμβια μαρμάρινη πλάκα στη ''μνήμη των θυμάτων του ιμπεριαλισμού''.

    Αύριο ο κύριος όγκος των αντιπολεμικών διαδηλώσεων, θα μεταφερθεί στην Κρήτη, στις νατοϊκές βάσεις στη Σούδα, αλλά και στη Λάρισα και στο Ακτιο.

    Εκδήλωση εναντίον του πολέμου στο Ιράκ οργάνωσε στη Λευκωσία το Κοινωνικό Φόρουμ της Κύπρου. Η εκδήλωση ξεκίνησε στις 10.30 το πρωί, με συγκέντρωση στην Πλατεία Ελευθερίας, ενώ ακολούθησε ειρηνική πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία.

    [02] Εκτακτα κυκλοφοριακά μέτρα για τον ποδηλατικό αγώνα

    15/3/2003 6:25:00 μμ

    φωτό Αρχείου

    Σε σταδιακή διακοπή της κυκλοφορίας θα προχωρήσει η Τροχαία την Κυριακή από τις 9 το πρωί στη διαδρομή, που θα πραγματοποιηθεί ο ποδηλατικός αγώνας στην περιοχή Αττικής. Οι ποδηλάτες θα ξεκινήσουν από τους Στύλους Ολυμπίου Διός και θα καταλήξουν στη Βάρκιζα μέσω της λεωφόρου Συγγρού, του Αλίμου, της Γλυφάδας, της Βούλας απ' όπου θα στρίψουν δεξιά προς Βουλιαγμένη και θα κινηθούν προς Αγία Μαρίνα, Λαγονήσι, Σαρωνίδα, Παραλία Αναβύσσου, Παλιά Φώκαια, Θυμάρι, Λεγρενά, Σούνιο, αριστερά προς Λαύριο και θα γυρίσουν από τη διασταύρωση Αγίου Κωνσταντίνου στη διασταύρωση προς Πλάκα, ταβέρνα Πλάκας, θα φτάσουν στην Ανάβυσσο και θα επιστρέψουν για τον τερματισμό στη Βάρκιζα.

    Η Τροχαία παρακαλεί τους οδηγούς των οχημάτων να αποφεύγουν τη στάθμευση και την κίνηση στην παραπάνω διαδρομή τις ώρες διεξαγωγής του ποδηλατικού αγώνα και να συνεργάζονται με τους τροχονόμους για την καλύτερη εξυπηρέτησή τους και την αποτροπή πρόσθετων κυκλοφοριακών προβλημάτων.

    [03] Εξαρθρώθηκε σπείρα σωματεμπόρων

    15/3/2003 6:25:00 μμ

    Εφτά άτομα συνελήφθησαν από την Υποδιεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής κατηγορούμενοι για συμμετοχή σε συμμορία, που εκμεταλλευόταν νεαρές αλλοδαπές αποκομίζοντας μεγάλα οικονομικά οφέλη. Πρόκειται για το Δημήτριο Δήμα, 43 ετών κάτοικο Βάρκιζας, τον Κυριάκο Δρακούλη, 55 ετών, κάτοικο Πειραιά, την ομογενή από τον Καζακστάν Γκαλίνα Ταξίδη, 28 ετών, κάτοικο Κορωπίου και τους αλλοδαπούς Γιούρι Ιλίν, 25 ετών και Αντρέϊ Σούκ, 28 ετών από την Ουκρανία, Σεργκέϊ Γκέρμπερτ, 34 ετών από το Ουζμπεκιστάν και Ραμίν Αϊσάνοφ, 26 ετών από τη Ρωσία. Αναζητείται ο Πέτρος Ταξίδης, αγνώστων λοιπών στοιχείων.

    Οπως έγινε γνωστό από την αστυνομία οι δράστες είχαν εγκαταστήσει 13 αλλοδαπές γυναίκες στο κέντρο διασκεδάσεως με την επωνυμία "Doll΄s" στη λεωφόρο Βάρης 5, τις οποίες υποχρέωναν να παρουσιάζουν ατομικό πρόγραμμα στριπτίζ σε πελάτες στο χώρο του καταστήματος ή σε ειδικά διαμορφωμένες γυάλινες καμπίνες.

    Στην κατοχή των συλληφθέντων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 13.625 ευρώ, 1.060 δολάρια ΗΠΑ, ένας φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής και μια κεντρική μονάδα ηλεκτρονικού υπολογιστή. Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν σήμερα στον εισαγγελέα κατηγορούμενοι για σωματεμπορία και "ξέπλυμα χρήματος".

    [04] Χωρίς ηλεκτρικό σιδηρόδρομο τη Δευτέρα

    15/3/2003 6:25:00 μμ

    Εικοσιτετράωρη απεργία θα πραγματοποιήσουν τη Δευτέρα οι οδηγοί του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου, διεκδικώντας τη συλλογική σύμβαση εργασίας και την εκπαίδευση στα τρένα νέας τεχνολογίας.

    [05] Νέο κύμα κακοκαιρίας από την Κυριακή

    15/3/2003 12:19:00 μμ

    Βαθμιαία επιδείνωση θα παρουσιάσει από το βράδυ της Κυριακής ο καιρός στη δυτική, κεντρική και νότια Ελλάδα, σύμφωνα με έκτακτο δελτίο της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας. Κύρια χαρακτηριστικά θα είναι οι πολύ ισχυρές βροχές και καταιγίδες στο Ιόνιο, την Πελοποννησο, τις Κυκλάδες, την Κρήτη, τα Δωδεκάνησα και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και οι έντονες χιονοπτώσεις στην κεντρική Ελλάδα και στα ορεινά της Πελοποννήσου. Οι άνεμοι θα πνέουν πολύ θυελλώδεις, ενώ αναμένεται να φτάσουν και τα 10 μποφόρ. Σταδιακή ύφεση της κακοκαιρίας αναμένεται να υπάρξει από το απόγευμα της Δευτέρας.

    [06] Απαραίτητη η αποτροπή των διαφωνιών εντός της Ε.Ε

    15/3/2003 6:06:00 μμ

    Στην ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών για την αμυντική ενοποίηση της Ε.Ε ώστε να ελαχιστοποιηθούν ή και να αποτραπούν οι διαφωνίες, που παρουσιάσθηκαν στους κόλπους της Ένωσης με αφορμή το πρόβλημα με το Ιράκ, συμφώνησαν οι Υπουργοί Αμυνας της Ε.Ε κατά τη διάρκεια της άτυπης Σύνοδου, που ολοκληρώθηκε το Σάββατο στην Αθήνα. Η ανάγκη αυτή προέκυψε, όπως τόνισε ο ΄Ελληνας υπουργός Εθνικής Αμυνας Γιάννος Παπαντωνίου και προεδρεύων του Συμβουλίου, αναφερόμενος στα συμπεράσματα της Συνόδου, απο το γεγονός ότι οι 15 συμφωνούν στον άμεσο και πλήρη αφοπλισμό του Ιράκ, που είναι ένα δικτατορικό καθεστώς, αλλά υπάρχουν διαφορές ως προς τα μέσα, που πρέπει να χρησιμοποιηθούν για την επίτευξη του κοινού στόχου.

    Συγκρατημένες ελπίδες για την ειρήνη

    Δήλωσε εξάλλου, ότι τις επόμενες ημέρες ή και εβδομάδες θα ληφθούν σημαντικές αποφάσεις για το θέμα αυτό από το αρμόδιο όργανο, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Από την πλευρά του ο Χαβιέ Σολάνα εξέφρασε συγκρατημένες ελπίδες ότι η συνάντηση στις Αζόρες θα οδηγήσει σε ειρηνική διευθέτηση του προβλήματος.

    Επίσης δήλωσε ότι οι διαδηλώσεις των πολιτών εναντίον του πολέμου πρέπει να λαμβάνονται υπόψη από τις κυβερνήσεις. Εξάλλου ο κ. Παπαντωνίου ήταν κατηγορηματικός στη δήλωση του ότι στη Σύνοδο δεν συζητήθηκαν μεταπολεμικά σενάρια.

    "Θα ήταν λάθος μια τέτοια σηματοδότηση από την πλευρά της Ε.Ε καθώς συνεχίζονται οι προσπάθειες για ειρηνική επίλυση του προβλήματος και ο πόλεμος συνεχίζει να αποτελεί την ύστατη λύση", ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Προς ολοκήρωση ο ευρωστρατός

    Οι υπουργοί Αμυνας της Ε.Ε συζήτησαν επίσης για την κατάσταση στα Βαλκάνια. Το κρίσιμο της κατάστασης υπογραμμίζεται από την τραγική δολοφονία του Σέρβου πρωθυπουργού και τα φαινόμενα αστάθειας, που διαπιστώνονται στο Κόσσοβο και τη Βοσνία, σχολίασε ο κ. Παπαντωνίου.

    Παράλληλα τόνισε, ότι οι ευρωπαϊκές δυνάμεις, που πρόκειται να αναπτυχθούν στην περιοχή θα πρέπει να παραμείνουν για αρκετό ακόμη χρόνο για να αποκατασταθεί η σταθερότητα στα Βαλκάνια.

    Εξάλλου στα τέλη Μαρτίου πρόκειται να πραγματοποιηθεί η πρώτη αποστολή της Ευρωπαϊκής Δύναμης Ταχείας Αντίδρασης ΠΓΔΜ. Όσον αφορά στην ολοκλήρωση της επιχειρησιακής ετοιμότητας του λεγόμενου ευρωστρατού, ο κ. Παπαντωνίου επανέλαβε τα βήματα που γίνονται προς την κατεύθυνση αυτή.

    Το Μάιο στη Σύνοδο Δυνατοτήτων στις Βρυξέλλες οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα αναλάβουν τις πολιτικές δεσμεύσεις για την προμήθεια των οπλικών συστημάτων που είναι αναγκαία για την ολοκλήρωση της επιχειρησιακής ετοιμότητας της ευρωπαϊκής δύναμης ταχείας αντίδρασης. Η προμήθεια των οπλικών συστημάτων θα απαιτήσει ένα χρονικό διάστημα, διευκρίνισε, αλλά στη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου στη Θεσσαλονίκη η ελληνική προεδρία θα είναι σε θέση να ανακοινώσει την επίτευξη του στόχου.

    Ο ευρωστρατός παρά το περιορισμένο των αποστολών, που θα μπορεί να αναλάβει θα είναι μια πραγματικότητα, τόνισε. Ο κ. Παπαντωνίου επανέλαβε ότι η Διεύρυνση της Ε.Ε είναι δεδομένη και τα νέα μέλη συμμετέχουν ήδη στην υλοποίηση της ΚΕΠΑΑ. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ευρωπαίοι εταίροι εξήραν τις προσπάθειες της Ελληνικής Προεδρίας για την επίτευξη του στόχου.

    Σύμφωνα με πληροφορίες η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας με ιδιόχειρο σημείωμα της προς τον Έλληνα ομόλογο της τον συνεχάρη για τις ενέργειές του. Τέλος στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου ή του Ιουνίου θα συζητηθούν οι ελληνικές πρωτοβουλίες για ενίσχυση της έρευνας στον τομέα άμυνας μέσα από τη χρηματοδότηση της από ευρωπαϊκά κονδύλια και η προοπτική ενός ενιαίου ευρωπαϊκού οργανισμού εξοπλισμών.

    [07] Αντιπολεμικό μήνυμα των υπ. Αμυνας της Ε.Ε

    15/3/2003 2:51:00 μμ

    Έμμεση έκκληση προς τις ηγεσίες της Βρετανίας, της Ισπανίας και των ΗΠΑ, να λάβουν υπόψη τους τις αντιπολεμικές διαδηλώσεις που γίνονται σε όλο τον κόσμο, απηύθυνε ο ύπατος αρμοστής της Ε.Ε για θέματα άμυνας Χαβιέ Σολάνα κατά τη λήξη των εργασιών της άτυπης συνόδου των υπουργών άμυνας της Ε.Ε. Στην πλειοψηφία τους οι Ευρωπαίοι υπουργοί Αμυνας εξέφρασαν την απαισιόδοξη εκτίμηση ότι ο πόλεμος είναι πολύ κοντά.

    Υπάρχει χρόνος για τη διπλωματία, επισημαίνουν οι κ.κ. Σολάνα, Παπαντωνίου

    Τόσο ο κ. Παπαντωνίου όσο ο κ. Σολάνα συνοψίζοντας τα συμπεράσματα και απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις εξέφρασαν την ελπίδα για ειρηνική επίλυση του θέματος του Ιράκ, καθώς υπάρχει χρόνος για διπλωματικές προσπάθειες. Την ελπίδα του να διευρυνθεί το θέμα της ειρηνικής επίλυσης και στη συνάντηση στις Αζόρες εξέφρασε ο κ. Σολάνα.

    Ο κ. Παπαντωνίου ανέφερε ότι κατά διάρκεια της συζήτησης για το Ιράκ δεν συζητήθηκαν σενάρια για την κατάσταση μετά τον πόλεμο, καθώς, όπως είπε, οι Ευρωπαίοι υπουργοί Αμυνας δεν θεωρούν τον πόλεμο δεδομένο.

    [08] Μεξικό: Συνελήφθη ο επικεφαλής καρτέλ ναρκωτικών

    15/3/2003 11:48:00 πμ

    Μεξικανoί στρατιώτες έστησαν ενέδρα και συνέλαβαν τον Οσιέλ Κάρντενας, επικεφαλής του ισχυρού καρτέλ ναρκωτικών του Κόλπου, έναν από τους πλέον καταζητούμενους φυγάδες για ναρκωτικά στις Ηνωμένες Πολιτείες και το Μεξικό. Κατά την προσπάθεια σύλληψης του Οσιέλ Κάρντενας στη βόρεια πόλη Ματαμόρος, απέναντι από τα αμερικανικά σύνορα του Μπράουνσβιλ στο Τέξας, τραυματίστηκαν τρεις στρατιώτες.

    Καταζητούμενος σε ΗΠΑ και Μεξικό

    Ο Κάρντενας, 35 ετών, αντιμετωπίζει κατηγορίες στις Ηνωμένες Πολιτείες για οργανωμένο έγκλημα, λαθρεμπόριο ναρκωτικών, ξέπλυμα χρημάτων και επιθέσεις εναντίον ομοσπονδιακών πρακτόρων, σύμφωνα με την Αρχή για την Εφαρμογή του Νόμου περί Ναρκωτικών (DEA) των ΗΠΑ.

    Το καρτέλ του Κόλπου έχει τη βάση του στην πολιτεία Ταμαουλίπας που συνορεύει με το Τέξας και μεταφέρει με πλοία στις Ηνωμένες Πολιτείες κοκαΐνη από τη νότια Αμερική και εγχώρια μαριχουάνα και όπιο.

    [09] Εντείνονται οι προετοιμασίες

    15/3/2003 7:44:00 μμ

    Οι αρχές της Διώρυγας του Σουέζ ανέφεραν το Σάββατο, ότι κατά τη διάρκεια των τελευταίων 24 ωρών εισήλθαν στη Διώρυγα με προορισμό την Ερυθρά Θάλασσα "τουλάχιστον τρία πυραυλοφόρα αμερικανικά πολεμικά πλοία και τρία αμερικανικά υποβρύχια". Η πληροφορία αυτή συνάδει με προγενέστερη αναφορά αξιωματούχων του Πεντάγωνου των ΗΠΑ, σύμφωνα με τους οποίους "μετακινούνται πλοία απο τη Μεσόγειο προς τον Κόλπο" με σκοπό να ενταχθούν εκεί σε πολεμική δύναμη περισσότερων από 60 πολεμικών πλοίων ενόψει ενδεχόμενου πολέμου κατά του Ιράκ. Αλλά πέντε πολεμικά πλοία άρχισαν να περνούν τη Διώρυγα χθες Παρασκευή.

    Πηγή του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού ανέφερε στο μεταξύ ότι "στη Μεσόγειο κάνουν περιπολία τα αεροπλανοφόρα "Τέοντορ Ρούζβελτ" και "Χάρι Τρούμαν". Οι αρχές της Διώρυγας ανέφεραν ότι διέρχεται από αυτήν και "ένα πολεμικό πλοίο που δεν μπορεί εύκολα να ενταχθεί σε συγκεκριμένη κατηγορία και συνοδεύεται, πάντως, από ένα σκάφος επιφάνειας".

    Οι ίδιες πηγές ανέφεραν τέλος, ότι η θαλάσσια διαδρομή από την Ερυθρά Θάλασσα μέχρι τον Κόλπο διαρκεί περίπου πέντε 24ωρα.

    [10] Το Βερολίνο θα προσφέρει ''ιατρική βοήθεια'' στις ΗΠΑ

    15/3/2003 2:30:00 μμ

    Η Γερμανία θα προσφέρει ''ιατρική βοήθεια'' στις ΗΠΑ σε περίπτωση πολέμου με το Ιράκ, νοσηλεύοντας ή μεταφέροντας με αεροσκάφη τραυματισμένους στρατιώτες, διαβεβαιώνει ο Γερμανός υπουργός Αμυνας Πέτερ Στρουκ σε συνεντευξή του που δημοσιεύεται στην κυριακάτικη εφημερίδα ''Welt am Sonntag''.

    ''Αν απαιτηθεί ιατρική βοήθεια για τη μεταφορά, από το Κουβέιτ τραυματισμένων στρατιωτών ή Ιρακινών προσφύγων θα ανταποκριθούμε'', τόνισε.

    Τα έξι τεθωρακισμένα ''Fuchs'' και οι στρατιώτες της Bundeswehr που εδρεύουν τώρα στο Κουβέιτ στο πλαίσιο της αποστολής ''Enduring Freedom'' ''θα είναι εκεί για να προσφέρουν βοήθεια στον πληθυσμό καθώς και στους αμερικανούς στρατιώτες'' διευκρίνισε.

    ''Δεν θα μεταβούν όμως στο Ιράκ'', υπενθύμισε ο Στρουκ, του οποίου η χώρα αντιτάσσεται σθεναρά σε έναν πόλεμο στο Ιράκ. Μια μονάδα των τεθωρακισμένων αυτών που διαθέτει οπλικά συστήματα NBC έχει αναπτυχθεί στο Κουβέιτ. Στα τέλη Φεβρουαρίου ο κ. Στρουκ είχε ανακοινώσει ότι επιπλέον 30 στρατιώτες θα ενωθούν με τους 59 άνδρες που αποτελούν τη μονάδα αυτή.

    Ο γερμανικός στρατός πάντως κρατά σε κατάσταση πλήρους ετοιμότητας ακόμη 200 στρατιώτες που μπορούν να φθάσουν στο Κουβέιτ σε χρονική διορία 96 ωρών.

    [11] Απόρρητη έκθεση για τη Βαγδάτη, αποκαλύπτει εφημερίδα

    15/3/2003 12:46:00 μμ

    Μια απόρρητη έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ το περιεχόμενο της οποίας αποκαλύπτει η εφημερίδα Los Angeles Times, διατυπώνει αμφιβολίες όσον αφορά το ότι η εγκατάσταση ενός νέου καθεστώτος στη Βαγδάτη, θα οδηγήσει σε μια διαδικασία διάδοσης της δημοκρατίας στη Μέση Ανατολή. Eκτίμηση που διατύπωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, προσπαθώντας να κερδίσει υποστήριξη για τον πόλεμο κατά του Ιράκ.

    Διχάζει την κυβέρνηση Μπους

    Σύμφωνα με αξιωματούχους των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών, που γνωρίζουν το περιεχόμενο του εγγράφου, αυτό αποκαλύπτει σημαντικές διαφορές στο εσωτερικό της κυβέρνησης Μπους σχετικά με την αποκαλούμενη θεωρία του δημοκρατικού "ντόμινο".

    Η έκθεση, που διανεμήθηκε σε μια μικρή ομάδα κυβερνητικών αξιωματούχων, αλλά δεν δόθηκε στη δημοσιότητα, υποστηρίζει πως σοβαρά οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα ενδέχεται να υπονομεύσουν την σταθερότητα στην περιφέρεια για χρόνια, πολύ περισσότερο την προοπτική δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων.

    [12] Αναδρομικές αυξήσεις στους χαμηλοσυνταξιούχους

    15/3/2003 1:14:00 μμ

    Αυξήσεις 4% αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου θα πάρουν οι χαμηλοσυνταξιούχοι του ΙΚΑ, των ταμείων των δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών και των τραπεζών με τη σύνταξη του μηνός Απριλίου. Πιο αναλυτικά οι αυξήσεις των συντάξεων για τους συνταξιούχους των ταμείων των αυτοαπασχολουμένων θα είναι 3,5%, εκτός και εάν οι διοικήσεις των ταμείων κρίνουν ότι υπάρχει η οικονομική δυνατότητα να δώσουν περισσότερα.

    Σύμφωνα με την απόφαση των υπουργών Οικονομίας Νίκου Χριστοδουλάκη και Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρη Ρέππα αυξάνονται επίσης οι συντάξεις του ΟΓΑ κατά 14,67 ευρώ το μήνα και το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΑΣ) κατά το ίδιο ποσό.

    Αναφορικά με το εφάπαξ προβλέπεται ουσιαστικά "πάγωμα" των αναπροσαρμογών, εφόσον τίθεται ανώτατο όριο το 3%, στο οποίο όμως θα πρέπει να συνυπολογιστεί και η αύξηση που προκύπτει από τα νέα μισθολογικά κλιμάκια και την αναπροσαρμογή του μισθού. Δηλαδή το 3% είναι πλαφόν εν σχέσει με το εφάπαξ που χορηγήθηκε, στην αντίστοιχη κατηγορία, το 2002, και ανεξαρτήτως των λόγων που συνέβαλαν -αυξήσεις μισθών, κλιμάκια- ώστε να προκύπτει υψηλότερο ποσό για όσους συνταξιοδοτηθούν φέτος.

    Κατ' εξαίρεση επιτρέπεται μεγαλύτερο του 3% ποσοστό αύξησης, εφόσον το 2001 και 2002 δεν χορηγήθηκε καμία αναπροσαρμογή.

    Εκτός εισοδηματικής πολιτικής μένουν μόνον οι παροχές ασθενείας των Ταμείων.

    [13] Ο Φιλαθλητικός πρωταθλητής στο βόλλεϋ γυναικών

    15/3/2003 7:13:00 μμ

    φωτό Αρχείου

    Πρωταθλητής Ελλάδας στο βόλεϊ της Α1 Γυναικών ανακηρύχθηκεο Φιλαθλητικός. Η ομάδα της Θεσσαλονίκης εξασφάλισε τον τίτλο πριν καν αρχίσει το παιχνίδι της με την ΑΕ Βύρωνα/Αγ.Σώστη, στην τελευταία αγωνιστική της τρίτης φάσης, καθώς τα Βριλήσσια, η μοναδική ομάδα, που μπορούσε να την απειλήσει, έχασε με 3-1 σετ στη Λεωφόρο από τον Παναθηναϊκό, που παράλληλα εξασφάλισε τη δεύτερη θέση της τελικής κατάταξης. Τα σετ: 25-21, 20-25, 25-14, 25-18.

    [14] Διπλή ελληνική παρουσία στον τελικό του μήκους

    15/3/2003 7:10:00 μμ

    φωτό Αρχείου

    Δίδυμο κορυφής αύριο για τα ελληνικά χρώματα στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα κλειστού στίβου του Μπέρμιγχαμ. Στη μάχη, με πολλές ελπίδες για μετάλλιο, ρίχνονται οι πρωταθλήτριες του μήκους Στέλλα Πιλάτου και Νίκη Ξάνθου. Ο τελικός του αγωνίσματος είναι προγραμματισμένος για τις 15:40 (ώρα Ελλάδας) και σε αυτόν μετέχουν εννέα αθλήτριες.

    Εκτός των δύο Ελληνίδων, παρούσες θα είναι οι Ολγα Ρουμπλιόβα (Ρωσία), Τζορτζ Αντζου Μπόντι (Ινδία), Τούντκε Βάζι (Ουγγαρία), Ινέσα Κράβετς (Ουκρανία), Χίγκα Μάουρεν Μάγκι (Βραζιλία), Τατιάνα Κότοβα (Ρωσία) και Κοντσεπσιόν Μονταντιέρ (Ισπανία). Με βάση τις φετινές επιδόσεις των αθλητριών, η Στέλλα Πιλάτου με 6.80μ. είναι η κορυφαία από τις μετέχουσες, ενώ η Νίκη Ξάνθου με 6.72μ. είναι στην έκτη θέση.

    "Είμαι σε καλή κατάσταση και το θετικό για μένα είναι ότι τα άλματα που έχω κάνει στην προπόνηση τα έχω κάνει και στον αγώνα. Αυτό με βοηθά πολύ στην ψυχολογία μου και μου δίνει δύναμη. Θα παλέψω για το καλύτερο", τόνισε η Πιλάτου.

    Από την πλευρά της, η έμπειρη Ξάνθου περιμένει με ηρεμία τον αυριανό τελικό. "Θα είναι δύσκολος αγώνας. Θεωρώ ότι τα μετάλλια θα κριθούν κοντά στα 6.80μ. Όλες οι αθλήτριες, που μετέχουμε στον τελικό μπορούμε να πετύχουμε τέτοιες επιδόσεις", δήλωσε η Ξάνθου.

    [15] Στα ημιτελικά των 60μ. πέρασε η Ρεντούμη

    14/3/2003 11:50:00 μμ

    Την πρόκρισή της στους απογευματινούς ημιτελικούς των 60μ. με εμπόδια, στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου που διεξάγεται στο Μπέρμιγχαμ, εξασφάλισε η Φλώρα Ρεντούμη. Στην τρίτη σειρά για τα προκριματικά του αγωνίσματος, η Ελληνίδα πρωταθλήτρια κατέλαβε την τρίτη θέση και με επίδοση 8.17 πήρε το "εισιτήριο" για τον ημιτελικό, ο οποίος θα διεξαχθεί στις 18.20, ώρα Ελλάδας.

    Την πρώτη θέση στην σειρά της Ρεντούμη κατέλαβε η Αμερικανίδα Γκέιλ Ντίβερς (7.92) και την δεύτερη η Μπριγκίτε Φόστερ από την Τζαμάικα (7.99).

    [16] Τα αποτελέσματα της Α΄εθνικής ποδοσφαίρου

    15/3/2003 7:25:00 μμ

    Σε αγώνες για την 23η ημέρα της Α` εθνικής κατηγορίας, σημειώθηκαν τα εξής αποτελέσματα:

    Ξάνθη-Πανιώνιος 0-1

    Καλλιθέα-Παναχαϊκή 3-1

    Αρης-ΟΦΗ 16/3

    Προοδευτική-ΠΑΟΚ 16/3

    Ηρακλής-Γιάννινα 16/3

    ΑΕΚ-Ακράτητος 16/3

    Παναθηναϊκός-Αιγάλεω 16/3

    Ιωνικός-Ολυμπιακός 16/3

    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (σε 22 αγώνες)

    Παναθηναϊκός 51

    Ολυμπιακός 48

    ΑΕΚ 44

    Πανιώνιος 44 (23αγώνες)

    ΠΑΟΚ 40

    Αρης 38

    Ηρακλής 37

    Ξάνθη 30 (23 αγώνες)

    ΟΦΗ 27

    Αιγάλεω 26

    Προοδευτική 22

    Καλλιθέα 20 (23 αγώνες)

    Γιάννινα 17

    Ιωνικός 17

    Ακράτητος 16

    Παναχαϊκή 8 (23 αγώνες)

    [17] 1-0 ο Πανιώνιος επί της Ξάνθης

    15/3/2003 7:22:00 μμ

    φωτό Αρχείου

    Ενα ακόμη αποφασιστικό βήμα στον δρόμο για την έξοδό του στην Ευρώπη έκανε ο Πανιώνιος, μετά από τη νίκη του στην Ξάνθη, με 1-0 επί της τοπικής ομάδας, σε αγώνα για την 23η ημέρα του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Α΄ Εθνικής κατηγορίας. Το γκολ πέτυχε ο Βραζιλιάνος Καλίλ Μανσούρ στο 10΄, ενώ να σημειωθεί ακόμη, ότι ο Πανιώνιος έχασε πέναλτι στο 67΄ με τον Ακη Μάντζιο, που έστειλε την μπάλα στο δοκάρι.

    [18] Αποτελέσματα της Α1 ανδρών

    15/3/2003 7:18:00 μμ

    φωτό Αρχείου

    Στους αγώνες της 19ης ημέρας για το πρωτάθλημα μπάσκετ της Α1 εθνικής κατηγορίας των ανδρών, σημειώθηκαν τα εξής αποτελέσματα:

    Ολύμπια Λ-ΠΑΟΚ 86-75

    Ηράκλειο-Περιστέρι 67-77

    Ολυμπιακός-Πανιώνιος

    Αρης-Μαρούσι 19.00

    ΑΕΚ-Μακεδονικός 21.00

    Ιωνικός Ν.Φ-Ηρακλής 16/3

    Παναθηναϊκός-Νήαρ Ηστ 16/3

    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (σε 18 αγ) Παναθηναϊκός 33 AEK 32 Ολυμπιακός 29 Αρης 29 ΠΑΟΚ 28-19αγ Περιστέρι 28-19αγ Μακεδονικός 27 Μαρούσι 27 Πανιώνιος 26 Ιωνικός Ν.Φ. 26 Ηρακλής 26 Ηράκλειο 25-19αγ Ολύμπια Λαρ. 24-19 Νήαρ Ηστ 22 * Ο Ολυμπιακός ξεκίνησε τη σεζόν με -2 βαθμούς, λόγω τιμωρίας από την περσινή περίοδο.

    [19] Εκτός τελικών Ρεντούμη - Εφεντάκη

    15/3/2003 7:51:00 μμ

    φωτό Αρχείου

    Εκτός τελικού στα 60μ. εμπόδια γυναικών στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα κλειστού στίβου του Μπέρμιγχαμ έμεινε η Φλώρα Ρεντούμη. Η Ελληνίδα πρωταθλήτρια τερμάτισε πέμπτη στην πρώτη ημιτελική σειρά με χρόνο 8.12 και δεν κατάφερε να βρεθεί στην πρώτη τετράδα, που έπαιρνε το εισιτήριο για τον αυριανό τελικό. ''Η ευθύνη είναι καθαρά δική μου. Καθυστέρησα να φύγω στην εκκίνηση, ενώ δεν πέρασα καλά τα εμπόδια'', τόνισε στις δηλώσεις της η Φλώρα Ρεντούμη.Εκτός τελικού στα 1.500 μέτρα γυναικών έμεινε και η Κωνσταντίνα Εφεντάκη. Η Ελληνίδα πρωταθλήτρια τερμάτισε έβδομη στην δεύτερη προκριματική σειρά με χρόνο 4.17.15. "Η κούρσα που έκανα δεν ήταν τόσο γρήγορη όσο θα ήθελα κι έτσι δεν μπόρεσα να καταρρίψω το πανελλήνιο ρεκόρ (4.12.91). Ηταν η πρώτη μεγάλη διοργάνωση που συμμετείχα", τόνισε σε δηλώσεις της η Κωνσταντίνα Εφεντάκη.

    [20] Αρχές Απριλίου ξεκινά η αναδιαμόρφωση του ''Καραϊσκάκη''

    15/3/2003 3:21:00 μμ

    Στις 7 Απριλίου ξεκινούν οι εργασίες κατεδάφισης του σταδίου Καραϊσκάκη, ενώ η ημερομηνία παράδοσης προβλέπεται στις 30 Ιουλίου του 2004. Αυτό ανακοίνωσαν οι εκπρόσωποι της ΠΑΕ Ολυμπιακός στην Διεθνή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου. Από την πλευρά του, ο κ. Χαγιάτου αντιπρόεδρος της ΦΙΦΑ και μέλος της ΔΟΕ εξέφρασε την πλήρη ικανοποίησή του για το επίπεδο της προετοιμασίας σε όλα τα στάδια της Ελλάδας, ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων. Οπως είπε χαρακτηριστικά, το ποσοστό εξέλιξης των σταδίων που θα φιλοξενήσουν το Ολυμπιακό Τουρνουά Ποδοσφαίρου κυμαίνεται από 40 έως 60%.

    [21] Αποτέλεσματα της Β΄εθνικής

    15/3/2003 7:39:00 μμ

    φωτό Αρχείου

    Ο Πανηλειακός μπήκε σε ...τροχιά ανόδου, μετά από τη νίκη του με 3-0 επί του Φωστήρα, στον αγώνα που άνοιξε την "αυλαία" της 23ης ημέρας για το πρωτάθλημα της Β΄ εθνικής κατηγορίας του ποδοσφαίρου.

    Την Κυριακή θα γίνουν οι εξής αγώνες:

    Κασσάνδρα-Καβάλα

    Ολυμπιακός Βόλου-Εθνικός Αστέρας

    Απόλλων Καλαμαριάς-Ατρόμητος Αθηνών

    Παναιγιάλειος-Πατραϊκός

    Πανσερραϊκός-Κέρκυρα

    Αθηναϊκός-Καλαμάτα

    Απόλλων Αθηνών-Χαλκηδόνα

    Βαθμολογία μετά από 22 αγώνες:

    Χαλκηδόνα 47

    Πανηλειακός 44 (23 αγώνες)

    Καλαμαριά 42

    Φωστήρας 39 (23 αγώνες)

    Κέρκυρα 35

    Πατραϊκός 31

    Εθνικός Αστέρας 29

    Καλαμάτα 29

    Ατρόμητος 29

    Κασσάνδρα 28

    Απόλλων Αθ. 26

    Αθηναϊκός 25

    Πανσερραϊκός 24

    Ολυμπιακός Βόλου 23

    Παναιγιάλειος 21

    Καβάλα 10


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 15 March 2003 - 17:54:29 UTC